abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_81788058
Zo af en toe maak ik mijn eigen kruidenbitters. Een aantal mensen (PietVerdriet, Bloatedface en
Bluezz) hebben mij om het recept gevraagd. Aangezien de oude fles nog maar voor 1/3e vol zit, was het tijd om een nieuwe te maken, en dus gelijk maar een topic dr bij


1 Wat we nu hebben: Een fles jenever en een fles bitter, het geplande eindresultaat


2 De kruiden.


3 Alle kruiden op een rij. Van links boven naar rechts onder: Laurier, gember, piment, kaneel. Daar onder jeneverbes, kruidnagel, steranijs, kardemom. En onderaan zwarte peper, zoethout en rozemarijn.


4 Kruiden op fles. Kaneel en zoethout zinken, de rest drijft nu nog


5 Drijvende kruiden


6

De fles staat nu, ik ga regelmatig afwisselen met het laten liggen en staan van de fles De kruiden zullen in sommige gevallen enorm opzwellen (de kaneel ga ik nooit meer uit de fles krijgen ), andere zullen helemaal uit elkaar vallen, zoals het zoethout. Laurier is een voorbeeld waar vrijwel niets aan verandert.
pi_81788169
Overigens is het eindresultaat erg lekker. Qua kleur rood-bruin achtig, lichter dan op de foto te zien is.

Kan een blauw of rood persoon even de N voor mij tussen kruide en bitter plaatsen? Dank!
pi_81788200
Leuk leuk, ik ga dit volgen En mss een keer zelf maken


Het is toch KruideNbitter
Je had het al gezien
pi_81788216
quote:
Op zondag 23 mei 2010 13:25 schreef Bluezz het volgende:
Leuk leuk, ik ga dit volgen En mss een keer zelf maken


Het is toch KruideNbitter
Erg leuk om te doen, en kost nog geen tientje
  Licht Ontvlambaar zondag 23 mei 2010 @ 13:36:55 #5
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_81788551
Mooi excuus om een tvp te plaatsten, met een extra 'n'
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_81791632
Update! De kaneelstokjes zijn inmiddels gaan uitzetten en zitten nu dus klem in de fles.
  zondag 23 mei 2010 @ 15:56:57 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81792589
Leuk, drink graag een goede kruidenbitter (Killepitsch bijvoorbeeld)
Heb wel een wat ge-experimenteerd met limoncello en tia maria zelf maken. Eerste was lekker, tweede niet,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81795105
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?

@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
  zondag 23 mei 2010 @ 17:28:58 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81795215
quote:
Op zondag 23 mei 2010 17:25 schreef Oceanonix het volgende:
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?

@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
Citroenschilrasp van 3 onbespoten citroenen, 500 cc neutrale alcohol (goedkope vodka bv), 200 gram suiker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81797023
quote:
Op zondag 23 mei 2010 17:25 schreef Oceanonix het volgende:
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?

@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
Jup. Later (over 2/3 weken) zal ik even proeven, en dan gaat er waarschijnlijk nog wat steranijs, zoethout en misschien nog wat 'zoetere' kruiden zoals rozenblad, lavendel of citroenmelisse bij Ligt er een beetje aan wat de smaak nu gaat doen
pi_81814366
Dit ga ik zeker onthouden, eigen kruidenbitter lijkt me lekker. Zelf heb ik nu een fles koffielikeur(750ml vodka, +/- 250 gram kandijsuiker, 60 koffiebonen en een vanillestokje) gemaakt. Deze vind ik zelf erg lekker. Daarnaast heb ik net citroengras-gember likeur gemaakt(500ml vodka, 250 lichte kandijsuiker,2xcitroengras, 75gr gember) in de maak.
pi_81851345
Geweldig!!

Maar wat ziet je zoethout er vreemd uit... meer als houtmot. Of heb je het zelf in stukjes gehakt? Hoe lang laat je dit trekken ongeveer? En als het op smaak is, giet je over in een andere fles neem ik aan?

Edit: ohw, ik ben zo enthousiast dat ik niet goed lees, na 2 a 3 weken proeven dusch...

[ Bericht 11% gewijzigd door bloatedface op 24-05-2010 22:46:44 (reden: enthousiasme) ]
[an error occurred while processing this directive]
pi_81852585
quote:
Op maandag 24 mei 2010 22:41 schreef bloatedface het volgende:
Geweldig!!

Maar wat ziet je zoethout er vreemd uit... meer als houtmot. Of heb je het zelf in stukjes gehakt? Hoe lang laat je dit trekken ongeveer? En als het op smaak is, giet je over in een andere fles neem ik aan?

Edit: ohw, ik ben zo enthousiast dat ik niet goed lees, na 2 a 3 weken proeven dusch...
Het zoethout is in stukjes gehakt, gedaan door de chinees op de markt Die verkoopt het in die vorm.

Inderdaad, na 2 a 3 weken proeven, na het dubbele van die tijd zal het in de buurt van klaar zijn, maar hoe langer je wacht, hoe lekkerder.

De eerste fles die ik gemaakt heb heb ik gefilterd en overgegoten. Dat doe ik nu niet meer; ik laat alles er in en kijk goed uit met het inschenken dat niet een halve lading zoethout mee komt. De smaak verandert langzaam aan, maar in positieve zin
  maandag 24 mei 2010 @ 23:37:41 #14
299907 Lespaulspelert
Speelt Les Paul
pi_81854001
Komt hier alcoholvorming of moet je dat er zelf bijdoen?
pi_81854741
Hiet *moet* ik gewoon een TVP geplaatst hebben... heb altijd zelf al een keertje kruidenbitter willen maken
  dinsdag 25 mei 2010 @ 00:19:20 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81855390
quote:
Op maandag 24 mei 2010 00:08 schreef Grooviee17 het volgende:Daarnaast heb ik net citroengras-gember likeur gemaakt(500ml vodka, 250 lichte kandijsuiker,2xcitroengras, 75gr gember) in de maak.


lekker
pi_81855513
quote:
Op maandag 24 mei 2010 23:37 schreef Lespaulspelert het volgende:
Komt hier alcoholvorming of moet je dat er zelf bijdoen?
Heb je uberhaupt de OP gelezen of mag ik je digitaal een gigantische schop onder je reet verkopen?
pi_81855549
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 00:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

lekker
Lekker klinkt wel als een passend keyword

Niet geprobeerd, maar staat zeker op de to-do-list
pi_81862564
Ik heb ook verschillende brouwsels staan. De koffielikeur is lekker, de sinaasappel-koffielikeur ook.
De walnotenlikeur is gewoon zoet en proeft niet naar walnoten. Die maak ik dus nooit meer.
De rabarberwodka is ook lekker, al is die niet bedoeld om te drinken maar om toetjes mee te maken.

De volgende wordt limoncello en dan misschien wel de kruidenbitter. Al is het niet uitgesloten dat ik ze beide in een keer maak.

Ook Sloe GIn staat trouwens nog op het lijstje. Maar hoe kom je aan sleepruimen?
  dinsdag 25 mei 2010 @ 11:13:16 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81862830
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 11:05 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb ook verschillende brouwsels staan. De koffielikeur is lekker, de sinaasappel-koffielikeur ook.
De walnotenlikeur is gewoon zoet en proeft niet naar walnoten. Die maak ik dus nooit meer.
De rabarberwodka is ook lekker, al is die niet bedoeld om te drinken maar om toetjes mee te maken.

De volgende wordt limoncello en dan misschien wel de kruidenbitter. Al is het niet uitgesloten dat ik ze beide in een keer maak.

Ook Sloe GIn staat trouwens nog op het lijstje. Maar hoe kom je aan sleepruimen?
Sleedoorn zoeken in de natuur en de bessen plukken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 mei 2010 @ 18:01:30 #21
299907 Lespaulspelert
Speelt Les Paul
pi_81879488
Jawel, maar tussendoor heb ik neutrale alcohol gelezen, dus ik neem aan dat je er gewoon wodka bijdoet en dit puur voor de smaak is? Anders kom maar opmet die schop.
pi_81879889
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 18:01 schreef Lespaulspelert het volgende:
Jawel, maar tussendoor heb ik neutrale alcohol gelezen, dus ik neem aan dat je er gewoon wodka bijdoet en dit puur voor de smaak is? Anders kom maar opmet die schop.
Kijk nou nog eens goed naar de foto's in de eerste post.........
  dinsdag 25 mei 2010 @ 18:13:32 #23
299907 Lespaulspelert
Speelt Les Paul
pi_81880044
Ja daar staat:
quote:
Wat we nu hebben: Een fles jenever en een fles bitter, het geplande eindresultaat
Je gaat me toch niet zeggen dat je hieruit jenever en bittter (wat dat ook mag zijn) krijgt?
pi_81880382
Je neemt een fles jenever, doet daar kruiden bij en dan krijg je een kruidenbitter.....
pi_81881069
Wat oceanonix zegt. Had je trouwens ook zelf uit kunnen vogelen. Zelfs zonder te lezen, puur uit de plaatjes.
pi_81881174
Update: Het brouwsel is nu whiskey achtig van kleur Alleen nog wel een stuk transparanter
  dinsdag 25 mei 2010 @ 23:19:04 #27
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81900492
Heb een lijst van +- 70 likeur-recepten, en verschillende bitters. Heb alleen een beetje moeite de benodigde kruiden/specerijen te vinden, waar kopen jullie deze?
pi_81900736
Op de markt of bij de toko
pi_81900869
Geen verkapte TVP . Ik wil het ook een keertje maken.
pi_81907586
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
pi_81908758
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 09:07 schreef r2d22 het volgende:
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
4 delen alcohol en 6 delen water nemen? Dan heb je ongeveer even veel alcohol als in wodka/jenever.
pi_81909390
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
pi_81909505
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 10:14 schreef r2d22 het volgende:
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
Ah zo. Dan zou ik inderdaad een soort sterke basis op alcohol maken, uitdunnen met water, proeven, en dat herhalen tot het drinkbaar is
  woensdag 26 mei 2010 @ 12:59:20 #34
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81916560
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 09:07 schreef r2d22 het volgende:
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.

Edit: Eerst lezen, dan typen.....
pi_81917793
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 12:59 schreef Luuksor het volgende:

[..]

Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.

Edit: Eerst lezen, dan typen.....
Waarom geen kraanwater? Dit is vrijwel hetzelfde in samenstelling als bronwater.
pi_81920971
quote:
Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.

Edit: Eerst lezen, dan typen.....
Hoezo eerst lezen dan typen?

Kraanwater, zeker als het is ontsmet met ozon is beter geschikt dan bronwater. Bronwater heeft vaak een minder neutrale smaak dan kraanwater.
Het omrekenen naar een alcoholpercentage van 38,,4% kunnen we allemaal wel.
Ik vroeg naar specifieke verschillen in de recepten omdat bv bij rabarberlikeur een deel van de overgebleven rabarber gepureerd door de likeur heengaat. Als je dat bij overblijfselen van rabarber doet die in de pure alcohol hebben gelegen krijg je vieze houtige resten in je likeur.

[ Bericht 0% gewijzigd door r2d22 op 26-05-2010 16:38:18 ]
pi_81926069
In Nederland kan je het verdunnen van alcohol prima met kraanwater doen. In sommige delen van het land komt er zelfs bronwater uit de kraan.
Als je water echt een smaakje heeft zou ik wat anders gebruiken en je waterleidingbedrijf bellen.
pi_81947713

Bij de toko gehaald vanmiddag, hier (de resterende kruiden kan je, als je toch in 020 bent, hier krijgen) (en in die Toko kan je ook onder andere Agar Agar krijgen en de Japanse [baby] mayonaise)

[ Bericht 7% gewijzigd door bloatedface op 26-05-2010 22:59:43 ]
[an error occurred while processing this directive]
  woensdag 26 mei 2010 @ 23:29:31 #39
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81950384
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 13:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom geen kraanwater? Dit is vrijwel hetzelfde in samenstelling als bronwater.
Hangt er vanaf waar je zit, zuiden van NL heeft bijvoorbeeld meer calcium. Ik merkte zelf ook in Colorado dat er erg veel chloor in zat. Om dit te voorkomen is bronwater beter.
  woensdag 26 mei 2010 @ 23:31:31 #40
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81950514
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 14:43 schreef r2d22 het volgende:

[..]

Hoezo eerst lezen dan typen?

Ik bedoelde dat voor mezelf. Had al gereageerd voordat ik andere reactie gelezen had.
  donderdag 27 mei 2010 @ 20:30:16 #41
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_81985447
quote:
Op zondag 23 mei 2010 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Citroenschilrasp van 3 onbespoten citroenen, 500 cc neutrale alcohol (goedkope vodka bv), 200 gram suiker
Waar haal je die onbespoten citroenen?

Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 00:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

lekker
Klinkt idd erg goed
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 27 mei 2010 @ 20:32:17 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81985585
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:30 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar haal je die onbespoten citroenen?

Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
[..]

Klinkt idd erg goed
De biologische winkel,
Zelfs de Lidl in Duitsland heeft ze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81985751
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:30 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar haal je die onbespoten citroenen?

Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
[..]

Klinkt idd erg goed
Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
pi_81986817
tvp
[b]Op <ahref="http://forum.fok.nl/topic/1286014/2/50#68576888" target="_blank" >vrijdag 1 mei 2009 23:32</a> schreef swarmahoer het volgende:[/b]
neem een voorbeeld aan de kwaliteitsposts van gers :P
  donderdag 27 mei 2010 @ 23:30:05 #45
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_82001634
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
Inderdaad, hoe langer je het laat infusen hoe meer smaak je krijgt. Zorg alleen wel dat er absoluut geen witte delen vd schil bij zitten, die geven een bittere smaak!
  zaterdag 29 mei 2010 @ 16:34:23 #46
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_82063753
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
Is wel een idee ben benieuwd naar de smaak. Misschien dat ik gelijk twee flessen maak.

Wat is aan te raden als basis? Wodka of Jenever?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 29 mei 2010 @ 16:38:41 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82063872
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:34 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Is wel een idee ben benieuwd naar de smaak. Misschien dat ik gelijk twee flessen maak.

Wat is aan te raden als basis? Wodka of Jenever?
Wodka is neutraler van smaak.
Beter is nog totaal neutrale alcohol
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82064203
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wodka is neutraler van smaak.
Beter is nog totaal neutrale alcohol
Een kruidenbitter 'hoort' wel op jenever.
pi_82064220
Daarnaast denk ik niet dat je er uberhaupt iets van terug zult proeven, en is jenever goedkoper dan wodka
  zaterdag 29 mei 2010 @ 16:59:14 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82064434
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Daarnaast denk ik niet dat je er uberhaupt iets van terug zult proeven, en is jenever goedkoper dan wodka
Heb wel eens likeuren van Rutte gehad, die waren op jeneverbasis, dat proefde je wel.
Bij een kruidenbitter, geen idee.
Maar een producent van Kruidenbitters koopt echt geen jenever in, maar gewoon pure alcohol.
Ik weet niet wat je in Nederland voor een liter goedkope jenever betaald, maar net over de grens is de alcohol goedkoper. Ik koop echt geen sterke drank meer in NL, als zeker 10 jaar niet meer.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82064538
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb wel eens likeuren van Rutte gehad, die waren op jeneverbasis, dat proefde je wel.
Bij een kruidenbitter, geen idee.
Maar een producent van Kruidenbitters koopt echt geen jenever in, maar gewoon pure alcohol.
Ik weet niet wat je in Nederland voor een liter goedkope jenever betaald, maar net over de grens is de alcohol goedkoper. Ik koop echt geen sterke drank meer in NL, als zeker 10 jaar niet meer.
Een fles jenever is hier een euro of 7/8 de liter. De goedkoopste sterke drank die te krijgen is.

Wodka zit al snel op het dubbele.
pi_82181747
En liter jenever van 38-40 % kost in Nedreland meer dan 7 of 8 euro.
pi_82181978
Volgens het prijskaartje op de fles in de op was ik daar 8,99 voor kwijt.
pi_82410779
Vandaag een klein beetje geproefd. Vooral erg kaneel op het moment
pi_82517207
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 00:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

lekker
Die nu ook klaar staan (Alleen op Wodka basis ).

Kruidenbitter net van meer kruiden voorzien (Citroengras, peper, piment, steranijs, en een lading zoethout, foto volgt).
  dinsdag 8 juni 2010 @ 21:15:18 #56
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_82518079
Ben benieuwd naar je gembercitroengraslikeur. Wil 'm zelf ook nog eens maken met vodka.
En hoewel ik bij het woord "kruidenbitter" helemaal geen fijne associaties heb, klinken al die kruiden juist wel aanlokkelijk. Dus misschien binnenkort eens een fles wodka 50:50 verdelen.
pi_82518458
quote:
Op dinsdag 8 juni 2010 21:15 schreef RobinOok het volgende:
Ben benieuwd naar je gembercitroengraslikeur. Wil 'm zelf ook nog eens maken met vodka.
En hoewel ik bij het woord "kruidenbitter" helemaal geen fijne associaties heb, klinken al die kruiden juist wel aanlokkelijk. Dus misschien binnenkort eens een fles wodka 50:50 verdelen.
Je kan hem natuurlijk ook meer naar eigen smaak maken. Heb ik Isegrim - die totaal niet van bitters houdt - ook al aangeboden, maar dat wil ze niet.

Je kan bijv. een beetje sinaasappelschilraspsel nemen, een beetje kaneel, wat kruidnagel... lijkt mij best lekker in de herfst
  dinsdag 8 juni 2010 @ 21:32:39 #58
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_82519404
Ik kan me ook niet heugen wanneer ik ooit kruidenbitter geproefd heb, misschien wel nooit!
En mijn smaak is in de afgelopen 10 jaar of zo echt compleet veranderd. Dus wie weet dat ik het nu wel lekker zou vinden. Hoe dan ook, ik zou er dan denk ik wel een hele zooi suiker bij mieteren. Of is dat heiligschennis?
pi_82519437
Ah, ik schreef wel citroengras, maar bedoelde -voor de bitter- citroenmelisse.
pi_82526823




pi_84579203
@RobinOok:

Jouw likeur gemaakt. Puur issie wat wrang. Alleen met prosecco of :@ redbull :@ is hij erg lekker. Die laatste zelfs verrassend lekker. Zo wilde isegrim hem proberen, en ik moet zeggen dat het een geslaagde combi was :@

Ook erg lekker is het vullen van een glaasje met ijs, halve limoen er over uitknijpen, klein beetje water, en daar de likeur op schenken :)
pi_84579300
quote:
Op dinsdag 8 juni 2010 21:32 schreef RobinOok het volgende:
Ik kan me ook niet heugen wanneer ik ooit kruidenbitter geproefd heb, misschien wel nooit!
En mijn smaak is in de afgelopen 10 jaar of zo echt compleet veranderd. Dus wie weet dat ik het nu wel lekker zou vinden. Hoe dan ook, ik zou er dan denk ik wel een hele zooi suiker bij mieteren. Of is dat heiligschennis? ;)
Ah, heb ik hier nooit op gereageerd? Een bitter met suiker is een schippersbitter. Die zijn wat zoeter en stroperiger.
pi_84605613
Wat een leuk idee! De laatste foto is van 8 juni, maar wanneer was ie voor jou 'klaar'?
(:
  woensdag 28 juli 2010 @ 22:27:04 #64
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_84607093
Jammer dat de sereh/gember likeur wat wrang is uitgevallen. Bij mij was ie de eerste keer echt heerlijk zoet en ook gewoon puur heel lekker om te drinken. Maar inderdaad ook toen vond ik het het leukst als opkikker van wat prosecco of cava. Maakt een geweldig aperitief voor een aziatische maaltijd.

Een andere keer was ie hier ook minder lekker. Geen idee waar dat nou aan ligt.
  woensdag 28 juli 2010 @ 22:49:26 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_84608255
quote:
Op woensdag 28 juli 2010 22:27 schreef RobinOok het volgende:
Jammer dat de sereh/gember likeur wat wrang is uitgevallen. Bij mij was ie de eerste keer echt heerlijk zoet en ook gewoon puur heel lekker om te drinken. Maar inderdaad ook toen vond ik het het leukst als opkikker van wat prosecco of cava. Maakt een geweldig aperitief voor een aziatische maaltijd.

Een andere keer was ie hier ook minder lekker. Geen idee waar dat nou aan ligt.
Is een natuurproduct, dat verschilt altijd van samenstelling. Daarom zijn medicijnen uit planten ook zo lastig, de werkzame stof hoeveelheid verschilt nogal, en als de werkzame dosis dicht bij een gevaarlijke dosis ligt is het nog link ook.
De ene gemberknol in bepaalde tijd van het jaar smaakt anders dan een andere
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 juli 2010 @ 23:02:55 #66
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_84608919
Ja, nu je het zegt, de eerste keer dat ik het maakte was met superverse, jonge gemberwortel. Die had amper een schil. Smaakt ook anders in het gebruik dan de wat oudere gemberwortel. Stomme is, die mooie, jonge wortel verkopen ze niet meer in die zaak. Nergens niet trouwens. Stommeriken.

En buiten dat is het inderdaad gewoon een natuurproduct en elke keer net even anders.
pi_84609474
quote:
Op woensdag 28 juli 2010 21:57 schreef nein het volgende:
Wat een leuk idee! De laatste foto is van 8 juni, maar wanneer was ie voor jou 'klaar'?
Zo rond eind juni wassie goed drinkbaar :) Hoe langer je wacht, hoe lekkerder.
pi_84609523
quote:
Op woensdag 28 juli 2010 23:02 schreef RobinOok het volgende:
Ja, nu je het zegt, de eerste keer dat ik het maakte was met superverse, jonge gemberwortel. Die had amper een schil. Smaakt ook anders in het gebruik dan de wat oudere gemberwortel. Stomme is, die mooie, jonge wortel verkopen ze niet meer in die zaak. Nergens niet trouwens. Stommeriken.

En buiten dat is het inderdaad gewoon een natuurproduct en elke keer net even anders.
Ik geef in dit geval de serreh de schuld. Er zit nogal een "plant-achtige" smaak aan. Hoewel die nu, nu die nog iets langer staat en met nog meer suiker, goed te doen is hoor :)
pi_84610414
Leuk topic.

@LHO IOblomov wodka bij D3 kost 10,99 de liter en volgens mij hebben ze nog een goedkopere, Wolga. Zag ook nog Ursus staan, liter voor 10,49 in de actie.
pi_84611327
Wolga heb ik een keer samen met Isegrim een hele fles van op in 2 uur, en we zaten compleet nuchter op de bank. Wel hoofdpijn. Geen idee wat er in zit, maar ik hoef het niet meer :P
pi_84967008
Haha, goed om te weten! Dan hoef ik die ook niet te proberen.

Ik had nog een restant Eristoff en dat drink ik niiet, dus er zitten nu blauwe bessen in...
pi_84986056
Haha, goed om te weten! Dan hoef ik die ook niet te proberen.

Ik had nog een restant Eristoff en dat drink ik niiet, dus er zitten nu blauwe bessen in...
pi_85042977
Iets vergelijkbaars, en relatief snel & makkelijk te maken:

Ik heb een paar weken geleden een grote weckpot gekregen met daarin een liter inmaakbrandewijn (gorter) , een paar eetlepels suiker, en een sinaasappel volgeprikt met kruidnageltjes. Elke week schudden, omkeren, en draaien, en na 6 weken mocht ie uit de fles. Gisteren gedaan, en het is een erg lekker sinaasappellikeurtje geworden! :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslān hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_91024863
De vorige bitter was al een maandje op, dus ik was eigenlijk al te laat met een nieuwe. Heb nu twee 2-liter weckpotten staan met daarin in eentje een bitter zoals ik in de OP ook gemaakt heb, en in de ander een likeur op basis van (hete) rode pepers en kaneel (En veel suiker).

Foto's volgen :)
pi_91025413
  zaterdag 8 januari 2011 @ 17:14:35 #76
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_91029763
quote:
14s.gif Op maandag 9 augustus 2010 12:14 schreef Gripper het volgende:
Iets vergelijkbaars, en relatief snel & makkelijk te maken:

Ik heb een paar weken geleden een grote weckpot gekregen met daarin een liter inmaakbrandewijn (gorter) , een paar eetlepels suiker, en een sinaasappel volgeprikt met kruidnageltjes. Elke week schudden, omkeren, en draaien, en na 6 weken mocht ie uit de fles. Gisteren gedaan, en het is een erg lekker sinaasappellikeurtje geworden! :9
Overheerst die kruidnagel dan niet?
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_91487564
tvp!! Hebben laatst skittle wodka gemaakt :')
pi_98313076
Even een schopje. Ik wil dit ook wel eens proberen. Wat is nou een leuk recept om mee te beginnen?
pi_98322055
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2011 22:29 schreef Miendientje het volgende:
Even een schopje. Ik wil dit ook wel eens proberen. Wat is nou een leuk recept om mee te beginnen?
Likeur of kruidenbitter? Kruidenbitter staat een recept eerder van beschreven. De peperlikeur is erg lekker, erg heet, en erg simpel. Pakweg anderhalve liter goedkope jenever, halve kilo suiker, kaneelstokjes (2 of 3), en rode pepers (ik had 1 hele hete en een wat mildere, pakweg wat je zelf in een twee persoons maaltijd zou stoppen).

Dit een paar weken laten staan... :)
pi_98328543
Ik wil kruidenbitter gaan maken, ik hou niet zo van die zoete drank. Ik zag dat je er ook citroenmelisse door had gedaan. Het kan dus ook met verse kruiden? Die heb ik namelijk in eigen tuin dus dat lijkt mij wel leuk om te gebruiken.
pi_98329611
De een na laatste fles wel, de laatste fles niet. Ik moet zeggen dat ik het niet gemist heb :P

Maar het kan ook met verse kruiden ja, de peperlikeur is met verse rode peper. Alleen bepaalde gedroogde kruiden zijn wmb. voor een bitter redelijk onmisbaar (Kaneel, zoethout, zwarte peper).

Ik heb nu een aantal test-potjes staan, van 100ml. Om te kijken welke smaken lekker uitpakken. Dat kan je ook doen, ben je niet gelijk een fles jenever kwijt :P
pi_98329954
Dat is een goed plan. Zo maar eens opzoek naar kleine flesjes of potjes. Xenos heeft ze vast wel. Ik wil over 4 maanden iig een hele fles klaar hebben om mee te nemen op vakantie. Dan heb ik nu nog wel genoeg tijd om eerst even wat uit te testen.
pi_98330022
Absoluut.
pi_98330040
Oh en neem een zo goedkoop mogelijke jenever. Dat is gewoon wodka. Je wilt geen jeneversmaak hebben, het gaat puur om de alcohol. Die jeneverbes mag je er zelf in gooien :P
pi_98331080
Oh ja dit zou ik ook ooit nog eens doen :') :@
pi_98331152
Heb nu op proef een lavendellikeur en een rozenlikeur staan :P
  zaterdag 18 juni 2011 @ 13:34:15 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98331281
Bij lavendel moet ik altijd aan de linnenkast van mijn oma denken, heb wel eens lavendelijs gemaakt, vond het niet lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_98331350
Oh ik vind de smaak van lavendel heerlijk, zachtzoet. Isegrim lust het ook niet.
  zaterdag 18 juni 2011 @ 13:39:13 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98331443
Groet isegrim van me trouwens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_98331499
Gedaan.
pi_98331620
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 juni 2011 13:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij lavendel moet ik altijd aan de linnenkast van mijn oma denken, heb wel eens lavendelijs gemaakt, vond het niet lekker.
Ik heb ook die associatie, in gerechten vind ik het ook niet zo.
  zaterdag 18 juni 2011 @ 14:00:24 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98332094
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 juni 2011 13:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Oh ik vind de smaak van lavendel heerlijk, zachtzoet. Isegrim lust het ook niet.
Heb je al eens met kalmoes gewerkt?
Schijnt veel gebruikt te worden in maagbitters
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_98332145
Nop, staat wel nog op het to-do lijstje. Maar van de ~100 kruiden hier in huis, luistert er geen een naar de naam kalmoes. Moet ik nog een keer halen dus.
  zaterdag 18 juni 2011 @ 14:06:53 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98332334
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 juni 2011 14:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nop, staat wel nog op het to-do lijstje. Maar van de ~100 kruiden hier in huis, luistert er geen een naar de naam kalmoes. Moet ik nog een keer halen dus.
Niet teveel gebruiken lees ik net, kan dan net als nootmuskaat halucinerend werken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_98337100
Ik ben net naar de markt geweest voor een voorraadje kruiden en ik heb een fles jenever en wat potjes om kleine hoeveelheden te maken. Zo maar eens wat experimenteren.
pi_98339552
Ik heb er eentje in een potje (van 100ml) zitten:


Ik heb die uit de OP zo'n beetje nagemaakt:



Ik wil ook nog een meer citrus achtige en een wat scherpere met pepers oid gaan maken.
pi_98345649
En nog twee gemaakt:


Ingrediėnten: Kaffir limoen blad, citroenmelisse, zouthout, kaneel, zwarte peper, kruitnagel, gember, sinaasappelschil en marokaanse munt



en de andere:

Ingrediėnten: Adjuma peper, laurier, gember, jeneverbes, piment, kardemom, zwarte en groene peper, zoethout en kaneel

pi_98345938
Erg tof :D Ben benieuwd naar het resultaat. Hou er rekening mee dat capsaļcine perfect oplost in alcohol. Dit zal dus ERG heet worden.

(en je peper verliest al zn kleur :D Heb hier een albino-peper die uit de likeur komt :P ).
pi_98346071
Ik ben benieuwd, anders gooi ik er wel wat suiker door. Mijn huis ruikt nu trouwens heerlijk met al die zakjes kruiden O+
pi_98372893
Ik heb een fles Wodka staan die ik niet ga gebruiken (Heb nog 1,5 fles betere wodka staan)

Zat eigenlijk te denken om er iets mee te maken. Bijvoorbeeld Limoncello.
Iemand een juist recept? Want op internet vind ik ze alleen maar met 94% alcohol en mijn Wodka heeft er maar 40%.

Zag wel in het begin van Piet iets staan. Maar wat ik daarmee moet.. Alles in de fles en laten staan?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')