STaat een foto in de OP, met kruidenhoeveelheden. Zou er wel anderhalf keer zo veel in doen, heb daar later nog veel aan toegevoegd.quote:Op zondag 19 juni 2011 16:25 schreef loecje het volgende:
ik ga ook eens wat proberen, lekker voor in de winter
eerst maar eens een fles jenever en de kruiden kopen.
maakt het nog uit welke jonge jenever? of kan ik gewoon de goedkoopste nemen omdat de kruiden de smaak wel geven.
en hoeveelheid kruiden kan ik nergens vinden? gaat natuurlijk om smaak maar aangezien er hier al heel wat geëxperimenteerd is er vast wel iemand die ongeveer de hoeveelheid kan noemen voor een lekkere kruidenbitter.
Correctquote:Op zondag 19 juni 2011 15:45 schreef DrukVout het volgende:
Ik heb een fles Wodka staan die ik niet ga gebruiken (Heb nog 1,5 fles betere wodka staan)
Zat eigenlijk te denken om er iets mee te maken. Bijvoorbeeld Limoncello.
Iemand een juist recept? Want op internet vind ik ze alleen maar met 94% alcohol en mijn Wodka heeft er maar 40%.
Zag wel in het begin van Piet iets staan. Maar wat ik daarmee moet.. Alles in de fles en laten staan?
Dat ziet er heel vet uit!quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Ziet er leuk uit. Heb jij hem ook gewoon ergens op een mooie plek staan? Ik heb mijn potjes kruidenbitter in de woonkamer op een kast staan. Ze worden steeds donkerder. Ik denk dat ik deze week maar eens voor de eerste keer een beetje moet proeven. Ik heb me tot nu toe nog in kunnen houden.quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Hoeveel tonkaboon heb je gebruikt?quote:Op vrijdag 5 augustus 2011 17:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Grote fles rozenlikeur, kleiner flesje lavendellikeur staan, en straks een nieuw kruidenbitter maken.
Tevens een probeer-potje (110ml) met Tonkalikeur staan.
Receptje?quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 12:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Tonka likeur is extreem lekker
Idem. Heb vandaag weer wat flessen Weizenkorn van de Lidl meegenomen en ik heb nog wat tonkabonen liggen.quote:
Dat ging hier ook heel erg vlot ja.quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 19:55 schreef Erasmo het volgende:
Kun je aangeven hoeveel suiker? Ik heb net tien tonkabonen in de fles gedaan en het is verbazingwekkend hoe snel de kleur veranderd.
Wees wat zuinig met tonkabonen, net als safraan en nootmuskaat is het in grote hoeveelheden giftig. Tien op een fles is okay, mits je hem niet in een keer leegdrinktquote:Op zaterdag 6 augustus 2011 19:55 schreef Erasmo het volgende:
Kun je aangeven hoeveel suiker? Ik heb net tien tonkabonen in de fles gedaan en het is verbazingwekkend hoe snel de kleur veranderd.
Klopt inderdaad, ivm de coumarine. Als je een fles jenever in een keer achterover klokt heb je trouwens wel urgentere problemen denk ikquote:Op vrijdag 12 augustus 2011 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wees wat zuinig met tonkabonen, net als safraan en nootmuskaat is het in grote hoeveelheden giftig. Tien op een fles is okay, mits je hem niet in een keer leegdrinkt
Eens, het is veel rijker qua smaak.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Die van Dam heeft het trouwens helemaal mis dat hij tonkabonen een surrogaat vanille noemt. Of geen smaakpapil meer over.
Is het erg als het er nu nog steeds zo bij staat??quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Dat dus, heb al wat ervaring met limoncello maken. Die maak ik zelf met (bijna) pure alcohol, die ik goedkoop meeneem uit italie (gewoon in de supermarkt 96%quote:Op maandag 29 augustus 2011 14:48 schreef Marijevdh het volgende:
Echt superleuk dit! Ik ben afgelopen weekend begonnen met mijn brouwseltjes. Ik heb limoncello, kruidendrankje uit de op en een citroengras/ gember drankje gemaakt. En eentjemet venkelzaad en steranijs.
Hoe lang moet het ongeveer blijven staan?
En ik wil ook erg graag die met de tonka bonen proberen, maar waar kan je die bonen kopen?
Ben erg benieuwd naar het eindresultaat!
Kijk de volgende keer eens op de markt, of heb je die niet in de buurt?quote:Op woensdag 31 augustus 2011 18:44 schreef Blamm het volgende:
Ik had nog een halve fles Absolut staan en na het lezen van dit topic besloten deze om te toveren in limoncello (of iets wat er op lijkt)
Duurde even voor ik biologische citroenen had gevonden, de groenteman hier die heel wat heeft, had ze niet, evenals 2 supermarkten hier. Uiteindelijk bij een grote Jumbo een schaaltje kunnen scoren maar ik had bijna saffraan-likeur kunnen maken voor dat geld2,50 voor een schaaltje met 2 middelgrote citroenen.
Erg benieuwd! Het kleurt na een halfuurtje al gelig dus de kleur komt wel goed.
Ik heb trouwens nooit kruidenbitter op volgens mij, maar het lijkt me gaaf om te maken. Als ik roep niet zo suikerige Jagermeister, vloek ik dan heel hard? Waar moet ik qua smaak aan denken?
Zoet verkoopt nu eenmaal beter, Underberg heeft het afgelegd tegen Jaegermeisterquote:Op donderdag 1 september 2011 11:50 schreef Eltonno het volgende:
[..]
Kijk de volgende keer eens op de markt, of heb je die niet in de buurt?
Jagermeister en Beerenburg zijn allebei kruidenbitters, alleen vind ik die ook erg zoet. Traditionelere kruidenbitters zijn een stuk minder zoet.
Piet heb jij toevallig nog een idee waar ik Tonkabonen zou kunnen vinden? In Groningen kan ik ze in de bij mij bekende toko's en op de markt niet vinden. Hanos of Macro pasje heb ik niet, dus dat is niet echt een optie...quote:Op donderdag 1 september 2011 12:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoet verkoopt nu eenmaal beter, Underberg heeft het afgelegd tegen Jaegermeister
Geen idee, je zou natuurlijk bij een kruidenwinkel kunnen vragen of je ze kan bestellen.quote:Op zaterdag 3 september 2011 19:00 schreef Eltonno het volgende:
[..]
Piet heb jij toevallig nog een idee waar ik Tonkabonen zou kunnen vinden? In Groningen kan ik ze in de bij mij bekende toko's en op de markt niet vinden. Hanos of Macro pasje heb ik niet, dus dat is niet echt een optie...
Welke markt? Hier in Winterswijk staat een kruidenkraam die ze wel heeft.quote:Op zaterdag 3 september 2011 19:00 schreef Eltonno het volgende:
[..]
Piet heb jij toevallig nog een idee waar ik Tonkabonen zou kunnen vinden? In Groningen kan ik ze in de bij mij bekende toko's en op de markt niet vinden. Hanos of Macro pasje heb ik niet, dus dat is niet echt een optie...
Met alleen alcohol haal je ook andere smaakstoffen uit de kruiden dan met water+alcohol. Het kan zijn dat je dus een wat andere smaak krijgt. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. In de regel komen met alleen alchol meer olieoplosbare stoffen uit de ingredienten, met een mengsel komen er ook wat meer wateroplosbare stoffen mee.quote:Op woensdag 26 mei 2010 10:14 schreef r2d22 het volgende:
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
Heb je die 7 euro verzendkosten betaald? ik vertik het om zoveel te betalen terwijl het in een envelop zou passen...quote:Op zondag 4 september 2011 00:12 schreef Marijevdh het volgende:
Ik heb uiteindelijk tonkabonen online bestelt ( www.brouwersmarkt.nl). Ik kon ze ook nergens anders vinden. Ik heb ze nu binnen en ze ruiken super lekker! Ik ben benieuwd!
Zou je niet toevallig een keer een handje voor me willen kopen? Ik vergoed alle kosten natuurlijk...quote:Op zaterdag 3 september 2011 19:44 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Welke markt? Hier in Winterswijk staat een kruidenkraam die ze wel heeft.
Oh, dat is erg handig om te weten! Ik wil daar sowieso wat dingen bestellen, dus dat kan dan in één keer.quote:Op zondag 4 september 2011 00:12 schreef Marijevdh het volgende:
Ik heb uiteindelijk tonkabonen online bestelt ( www.brouwersmarkt.nl). Ik kon ze ook nergens anders vinden. Ik heb ze nu binnen en ze ruiken super lekker! Ik ben benieuwd!
Ook, en santenblok. Moet het nog een keer met enkel santen doen om het resultaat te zien.quote:Op maandag 10 oktober 2011 00:17 schreef Mirjam het volgende:
[..]
hoe doedde ge da?
gewoon kokosrasp uit een zakje in een fles wodka knallen?
Ik had het idee om het geheel straks gewoon door de zeef te halen,quote:Op maandag 10 oktober 2011 12:40 schreef Miendientje het volgende:
Ik heb mijn literfles nu ook wel klaar. Hoe zorgen jullie dat er geen losse zooi meer in zit? Gewoon door een keuken zeef of zou een papieren thee- of koffiefilter ook werken of zou dat weer te fijn zijn?
Een tijd geleden deze al gefilterd en in de vriezer gelegd.quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Volgende keer misschien meer citroen schil gebruiken (en iets minder suiker). Mijn limoncello is meestal knal geel; vergeleken met jouw foto komt bij mij de alcohol amper boven de schillen uit.quote:Op maandag 10 oktober 2011 13:16 schreef DrukVout het volgende:
Smaakt wel echt anders dan Limoncello uit de winkel. Het is iets minder geel en wat minder naar citroen. Vind hem misschien iets te zoet. Maar zeker voor herhaling vatbaar (naja heb nog een grote fles vol)
Ik heb voor die van mij een dun laagje van 2 limoentjes afgeraspt (Veel dunner en veel minder dan wat op die foto staat) en het sap van 1 limoentje erdoor gedaan. Smaakt meer dan prima.quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:21 schreef devzero het volgende:
[..]
Volgende keer misschien meer citroen schil gebruiken (en iets minder suiker). Mijn limoncello is meestal knal geel; vergeleken met jouw foto komt bij mij de alcohol amper boven de schillen uit.
Ik moet alleen nog 2 maanden wachten voor de citroenen aan mijn boom rijp zijn.
Goed idee Ik ken wel iemand die een kumquat struik heeft. Schil jij ze of stop je ze helemaal in de alchohol. De schil is redelijk zoet, maar de vrucht zelf kan behoorlijk bitter zijn. Maar om nou 20 van die kleine dingetjes te schillen ....quote:
Gall & Gallquote:Op vrijdag 4 november 2011 15:41 schreef popolon het volgende:
Oh dan heb ik het verkeerd begrepen, ik dacht dat je de alchohol ook zelf maakte en dus eigenlijk het hele proces zelf deed. Ik was in dit topic al aan het zoeken hoe je de alcohol 'produceerde'.
Heb hier in het grote boek 3 receptjes staan.quote:Op maandag 7 november 2011 17:06 schreef rhubarb het volgende:
Het is bijna december. Heeft er iemand ervaring met het maken van pepernotenlikeur of een goed recept?
Bron: Zelf likeuren bereiden, Ad Coumou, Destilleren en gedestilleerd makenquote:Speculaas-likeur (30,1 AV%), 2 1/2 liter likeur
15g kaneel
7,5 g kruidnagel
7,5 nootmuskaat
16 g schil van sinaasappel (zonder wit)
350 ml suikersiroop van 86%
800 ml alcohol van 94 AV%
ca 1350 ml water, aanvullen tot 2,5 l
Weeg de kruiden, maak ze fijn en doe ze in een bokaal van 3 liter. Meng de suikersiroop met alcohol en ater en voeg dit aan de bokaal toe. Ze de bokaal weg op een niet koele plek en schud deze dagelijks stevig. Na 3 weken kunt u de kruiden eruit zeven door een melittafilter. Ze de bokaal nu nog een tweetal weken op een koele plaats. Filter weer door een melittafilter. Vul, indien nodig, met water aan tot 2,5 liter en na nogmaals schudden is uw likeur gereed om van te genieten.
Opgelet: In de handel zijn zakjes met speculaarskruiden te koop. Gebruik deze niet om likeur van te maken aangezien bij vermenging met alcohol gelei kan ontstaan. Deze gelei is alleen door moeizaam filteren door een molton filter te verwijderen.
Speculaas-2 likeur (30,1 AV%, 2,7 liter)
2 g anijzaad
4 g gemberpoeder (djahé)
10 g kaneel
2 g kardemom
6 g koriander
7 g kruidnagel
3 g piment
16 g schil van sinaasappel (zonder wit)
320 g suiker
865 ml alcohol van 94 AV%
ca 1635 ml water, aanvullen tot 2,7 liter
Weeg de kruiden, maak ze fijn in een vijzel en doe ze samen met de suiker in een bokaal van ca 3,1 liter. Meng de alcohol en water en voeg dit aan de bokaal toe. Zet de bokaal weg op een niet koele plek en schud deze enkele malen per week stevig zodat de suiker goed oplost en een goede vermenging tot stand komt. Zeef na 3 weken de kruiden eruit door een melittafiler. Ze de bokaal nu nog 2 weken op een koele plaats en filtreer weer door een melittafilter.
Dan gebruik je meestal nog als excuus dat je de stookwijn in de supermarkt hebt gekocht.quote:Op vrijdag 4 november 2011 15:41 schreef popolon het volgende:
Oh dan heb ik het verkeerd begrepen, ik dacht dat je de alchohol ook zelf maakte en dus eigenlijk het hele proces zelf deed. Ik was in dit topic al aan het zoeken hoe je de alcohol 'produceerde'.
Voor een basic bitter? Nee. Maar het komt niet heel nauw, en gaat vooral op smaak. In de OP staat een foto, doe daar alles keer anderhalf en je zit aardig in de goede richting.quote:Op dinsdag 15 november 2011 17:48 schreef kever1300 het volgende:
Hee hoi kun je mij ook de hoeveel heden vertellen van de kruiden in gram,s of zo die je gebruikt lijkt mij heel erg leuk om dit zelf eens te maken groetjes kever1300
Dat niet, maar moet wel weer op niet al te lange termijn, hij is bijna opquote:Op dinsdag 22 november 2011 22:54 schreef Kabolter het volgende:
Nog mensen die (weer) een nieuwe lading kruidenbitter hebben gemaakt?
iets met steranijs en kaneel?quote:Op dinsdag 22 november 2011 23:08 schreef Miendientje het volgende:
Ik wil nog iets lekkers maken om na het kerstdiner te schenken, iemand nog een leuk idee? Ik denk dat ik wel een beetje op mag schieten trouwens, is al over een maand.
Zoiets was mijn laatste al, zie post 167 en 136. Was wel erg lekker trouwens. Ik had hem mee tijdens een reis en mijn reisgenoten vonden hem ook erg lekker. Leuk trouwens om de reacties te zien als je zegt dat hij zelf gemaakt is en dat dat zo'n 2 maanden heeft geduurd.quote:Op dinsdag 22 november 2011 23:08 schreef Mirjam het volgende:
[..]
iets met steranijs en kaneel?
klein tikje kruidnagel misschien, sinaasappelschilletje?
Vandaag heb ik tonkabonen besteld bij de kok van mijn werk.quote:Op vrijdag 5 augustus 2011 18:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoeveel tonkaboon heb je gebruikt?
Goed idee om twee halve liters te nemen met elk een andere hoeveelheid suiker.quote:Op dinsdag 6 december 2011 16:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik denk niet dat je het verschil tussen twee of drie op een liter erg merkt qua smaak, en tonka geeft zijn smaak vrij vlot af; probeer het na een a twee dagen eens met 2 bonen, maar vooral vanwege de suiker. Of maak twee halve liters, een met 200 gr suiker en een met 400 gr. Met Tonka is wat meer suiker helemaal niet erg. Een maand wachten is dus nergens voor nodig, af en toe schudden en na een week is hij al prima denk ik.
Afzeven is ook niet echt nodig; de bonen zitten je niet in de weg
Oke bedankt. We zullen na een weekje eens gaan keuren.quote:Op dinsdag 6 december 2011 17:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het verschilt erg per kruid hoe lang het er over doet voordat de smaak is opgelost. Capsaïcine (pepers) lost ERG snel op in alcohol, kaneel doet hier een stuk langer over. Zo was mijn rode peper-kaneellikeur de eerste weken een soort naar kaneel ruikende pepperspray. Notenlikeur, kruidenlikeur moet erg lang. Ook tamarinde had even nodig. Limoncello had aan een dag of wat genoeg, en ook de tonka ging erg vlot..
Waarom zou je er geen suiker bij doen?quote:Op dinsdag 6 december 2011 22:14 schreef Miendientje het volgende:
Ik heb ook een tonkaboon, gekregen van een vriendin die ze gebruikt voor chocolade zaken, ik ben benieuwd wat het wordt. Is het alleen lekker als likeur of kan het ook wel gewoon zonder suiker?
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |