FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / De Beursvloer #148: Waar de greenshoots verschrompelen
SeLangmaandag 1 maart 2010 @ 02:09

Dit is het [AEX]-topic waarin je de beurzen en de laatste economische nieuws kunt volgen. De OP voor het openen van een nieuw topic staat hier. Voeg onderaan in de Wiki het zojuist gesloten topic toe, sla de pagina op en copy-paste het dan naar je nieuwe topic op Fok.

NB: Het innemen van een bepaalde positie geschiedt geheel op eigen risico, ook het overnemen van een beleggingsstrategie van andere users is dus geheel op eigen risico.


BNR Nieuwsradio
Forex Factory (alle economische data's op een rij)
Bloomberg
CNBC
Briefing.com (incl. economische kalenders)
RTL Z (streaming TV)
[2] (streaming TV)

AEX


Europese Indices




Amerikaanse Indices & Futures
Yahoo! Dow Jones Indices - Streaming
Yahoo! S&P Indices - Streaming
Yahoo! Nasdaq Indices - Streaming
Google Finance - Real-time
IG-Index - Dow Jones-index (fair value) streaming (spread betting)
ProFinance - Streaming S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
CNN Money - Delayed S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
US Markets - S&P- en Nasdaq-futures Semi-real-time

Federal Funds Futures (indicatie van aankomende rentebesluiten, info)
CBOT - Federal Funds Futures - Semi-real-time

Intraday S&P 500-index


Intraday Dow, S&P, Nasdaq (dagverschil in percentage)


Wereldwijde Indices





Intraday Euro-Dollar


Intraday grondstoffen




Bestens order - Een order om effecten te kopen of te verkopen zonder limiet, dus zonder maximumprijs voor een kooporder of zonder minimumprijs voor een verkooporder. Een bestens order wordt ook wel marktorder genoemd. Een bestens order kan altijd worden uitgevoerd.

Calloptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Commodities - Engelse term voor (bulk)goederen. Termijncontracten en opties op commodities worden onder andere verhandeld op de optiebeurs van Euronext.

Dividend - Een winstuitkering in de vorm van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend) aan de houder van een aandeel. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst.

Expiratie - Het ophouden te bestaan,'expireren', van een optie of een future. Een optie heeft altijd een beperkte looptijd, na het bereiken van de einddatum (expiratiedatum) bestaat de optie niet meer.

FTI - De future op de AEX-index.

Future - Termijncontract. Er zijn futures op o.a. indices, aandelen, valuta en commodities. Anders dan bij opties hebben bij futures zowel de koper als de verkoper een verplichting en er is geen premiebetaling.

Hedgen - Engelse term voor afdekken. Hedging is het afdekken van risico's door het aangaan van een andere positie. Een belegger die callopties schrijft, kan deze shortpositie afdekken door het kopen van de onderliggende waarde.

In-the-money optie - Een optie is in-the-money als deze intrinsieke waarde heeft. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde.

Koers-winstverhouding - Een cijfer waarmee de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel wordt uitgedrukt. Als de koers van een aandeel ' 100 bedraagt en de winst per aandeel bedraagt ' 5, dan is de koers-winstverhouding 20.

Liquideren - Het (gedwongen) afbouwen van een effectenpositie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen.

Longpositie - Een ander woord voor een kooppositie.

Looptijd - Opties en futures hebben een beperkte levensduur, de zogeheten looptijd. De meeste optieklassen hebben een maximale looptijd van negen maanden, een aantal maximaal vijf jaar. Futures hebben een maximale looptijd van twaalf maanden.

Margin - De margin is een vereist geldbedrag dat als onderpand fungeert voor eventuele verliezen op de termijn- en optiemarkten.

Onderliggende waarde - Een product waarop een optie of een future wordt verhandeld, bijvoorbeeld aandelen, een index, valuta, (edel)metaal of een bulkgoed (commodity) zoals aardappelen, graan of goud.

Openingsveiling - Alle orders die 's morgens voor de opening zijn binnengekomen worden verzameld in het orderboek. Bij de opening is dus een verhoudingsgewijs grote liquiditeit voorhanden. Direct bij de opening vindt een veiling plaats waarbij orders daar waar mogelijk worden gekoppeld aan de in het orderboek aanwezige tegenorders en zo mogelijk uitgevoerd. Dit gebeurt in het NSC-systeem, het verloopt volgens vaste regels en is volledig geautomatiseerd.

Optiepremie - De prijs van een optie. De optiepremie bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde. De optiepremie is uiteraard variabel.

Out-of-the-money optie - Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the-money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. De premie van een out-of-the-money optie bestaat alleen uit tijd- en verwachtingswaarde. Door een sterke koersbeweging kan een out-of-the-money optie intrinsieke waarde ontwikkelen en dus at-the-money of zelfs in-the-money worden.

Putoptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Scheefzitten - Een belegger zit 'scheef' als zijn effectenpositie op (een nog ongerealiseerd) verlies staat.

Schrijven - Het verkrijgen van een shortpositie in een optie door een openingsverkoop.

Shortpositie - Effectenbeurs: indien een belegger effecten heeft verkocht die hij op dat moment niet in bezit heeft. Optiebeurs: een positie aangegaan door een openingsverkoop waarbij schrijver de verplichting neemt de onderliggende waarde te leveren of af te nemen.

Slotveiling - Om de slotkoersen niet af te laten hangen van orders die toevallig de laatste zijn is er voor het slot een korte handelsonderbreking van 5 minuten. Gedurende deze tijd worden de orders verzameld waarna er een slotveiling plaats vindt die een breed gedragen slotkoers oplevert.

Spread - Het verschil tussen de bied- en laatprijs.

Technische analyse - Een methode waarbij met behulp van koersgrafieken en rekenmodellen wordt getracht een trend op de beurs te voorspellen. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen kopers en verkopers. In feiten tracht men met technische analyse het (massa)gedrag van de beleggers te doorgronden om daaruit de mogelijke richting van de markt te voorspellen.

Tracker - Een tracker is feitelijk een aandeel op een index. Een tracker volgt nauwkeurig de koersontwikkeling van de index, inclusief de dividenduitkering.

Turbo - Een turbo (ook bekend als sprinter of speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta.

Volatility - Engels voor beweeglijkheid of volatiliteit. Met het begrip volatility wordt de beweeglijkheid van de koers van een effect aangeduid. Een hoge volatility betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Volatility is mede een indicator voor het risico dat een belegger loopt met een bepaald fonds. Volatility is een belangrijke factor bij de waardebepaling van een optie.



Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
Beursvloer #139: Filosoferen of de AEX naar 25 of 1000 gaat!
De Beursvloer #139: Staat de grote ommekeer voor de deur?
De Beursvloer #140: Lets get down down down!
De Beursvloer #141: Als de Fed van huis is dansen de beren
Beursvloer #142: Remember the VW-squeeze!
Beursvloer #143: S_E test zijn geduld
De Beursvloer # 144 waar productiviteit de koersen drukt
De Beursvloer #145: Spekkopers...of kat in de zak?
De Beursvloer #146: Waar de PIGS de greenshoots opvreten
De Beursvloer #147: Waar we vooral daytraden
Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
bascrossmaandag 1 maart 2010 @ 02:17
tvp
#ANONIEMmaandag 1 maart 2010 @ 08:17
quote:
Op maandag 1 maart 2010 02:17 schreef bascross het volgende:
tvp
Wat hij zegt
lyolyrcmaandag 1 maart 2010 @ 09:12
Voorliopig lijken de beleggers erg blij te zijn met een reddingsplan voor Griekenland, maar we zullen zien hoe lang dat stand houdt.
One_conundrummaandag 1 maart 2010 @ 09:16
fanatieke mee lees post
#ANONIEMmaandag 1 maart 2010 @ 09:18
quote:
Op maandag 1 maart 2010 09:12 schreef lyolyrc het volgende:
Voorliopig lijken de beleggers erg blij te zijn met een reddingsplan voor Griekenland, maar we zullen zien hoe lang dat stand houdt.
Welk plan? Er is toch nog niets concreets? En Duitsland blijft ontkennen dat ze geld apart zetten
foetremaandag 1 maart 2010 @ 09:19
tvp
lyolyrcmaandag 1 maart 2010 @ 09:32
quote:
Op maandag 1 maart 2010 09:18 schreef RvLaak het volgende:
Welk plan? Er is toch nog niets concreets? En Duitsland blijft ontkennen dat ze geld apart zetten
Dat is het gerucht, hè. Buy the rumour...

Overigens, een tvp als laatste post in het vorige topic.
Rejectedmaandag 1 maart 2010 @ 09:34
Deze week onderwerp voor mn bachelorscriptie inleveren. Iemand een leuk idee?
#ANONIEMmaandag 1 maart 2010 @ 09:36
quote:
Op maandag 1 maart 2010 09:34 schreef Rejected het volgende:
Deze week onderwerp voor mn bachelorscriptie inleveren. Iemand een leuk idee?
Bubbels op de beurs?
#ANONIEMmaandag 1 maart 2010 @ 10:07
'Bailoutplan voor Griekenland'
quote:
De Europese Unie gaat Griekenland financieel steunen. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een reddingsplan.

Rienk Kamer: zwakkere euro niet door Griekenland maar door sterkere dollar

Duitsland en Frankrijk
Dat meldt The Wall Street Journal. Griekenland zegt keer op keer geen geld te willen van de Europese Unie. Maar het lijkt nu toch tot een zogenaamde bail out te komen. Frankrijk en Duitsland zouden samen aan een reddingsplan werken, zodat Griekenland het torenhoge begrotingstekort kan terugdringen.

Voor 30 miljard aan staatsobligaties
Kern van het plan is dat zowel Frankrijk als Duitsland voor ongeveer 30 miljard euro aan Griekse staatsobligaties gaan kopen. Eerder kwam Griekenland al met een eigen noodplan. Maar volgens veel EU-lidstaten is dat plan niet streng te genoeg. Naar verwachting worden de details van het nieuwe plan komende vrijdag bekend gemaakt.
Lijkt me een compleet verkeerd signaal voor de andere landen die de regels aan hun (Italiaanse) laars lappen... "Doe maar wat je wil, liegen en bedriegen mag. Wij betalen wel"
Severusmaandag 1 maart 2010 @ 10:12
quote:
Op maandag 1 maart 2010 09:34 schreef Rejected het volgende:
Deze week onderwerp voor mn bachelorscriptie inleveren. Iemand een leuk idee?
Welke studie doe je? Ik neem aan iets economisch, maar dat is vrij breed
Severusmaandag 1 maart 2010 @ 10:13
quote:
Op maandag 1 maart 2010 09:18 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Welk plan? Er is toch nog niets concreets? En Duitsland blijft ontkennen dat ze geld apart zetten
Het kan bijna niet anders dan dat het gaat gebeuren. Waar rook is, is vuur. Bovendien redt Griekenland het nooit alleen.
Rejectedmaandag 1 maart 2010 @ 10:27
quote:
Op maandag 1 maart 2010 10:12 schreef Severus het volgende:

[..]

Welke studie doe je? Ik neem aan iets economisch, maar dat is vrij breed
Economie en bedrijfseconomie op de VU. Maar ik ga de finance richting op dus moet ies in dat straatje zijn. Denk dat ik richting Private Equity Funds ga doen. Maar als iemand een leuker idee heeft waar voldoende literatuur over is, graag.
Knallertmaandag 1 maart 2010 @ 10:54
TVP
Drive-rmaandag 1 maart 2010 @ 11:22
quote:
Op maandag 1 maart 2010 10:27 schreef Rejected het volgende:

[..]

Economie en bedrijfseconomie op de VU. Maar ik ga de finance richting op dus moet ies in dat straatje zijn. Denk dat ik richting Private Equity Funds ga doen. Maar als iemand een leuker idee heeft waar voldoende literatuur over is, graag.
Wat zou je dan willen "doen" met Private Equity Funds?
Rejectedmaandag 1 maart 2010 @ 12:16
quote:
Op maandag 1 maart 2010 11:22 schreef Drive-r het volgende:

[..]

Wat zou je dan willen "doen" met Private Equity Funds?

Daar was ik nog niet helemaal uit, dacht eerst aan het effect van crises op bedrijven die gefinancierd zijn door PEF.
dramatiekmaandag 1 maart 2010 @ 12:37
quote:
Op maandag 1 maart 2010 08:17 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Wat hij zegt
breek me de bek niet open
#ANONIEMmaandag 1 maart 2010 @ 12:41
quote:
Op maandag 1 maart 2010 12:37 schreef dramatiek het volgende:

[..]

breek me de bek niet open
ok, doe ik het niet...
Severusmaandag 1 maart 2010 @ 12:45
quote:
Op maandag 1 maart 2010 12:16 schreef Rejected het volgende:

[..]


Daar was ik nog niet helemaal uit, dacht eerst aan het effect van crises op bedrijven die gefinancierd zijn door PEF.
Ja.. welk effect is dan de academische vervolgvraag Op de werknemers, bedrijfsstructuur, concurrentiepositie?
Mendeljevmaandag 1 maart 2010 @ 13:00
Thnx voor de gefixte OP.
flyguymaandag 1 maart 2010 @ 13:02
tvptje
Henktaymaandag 1 maart 2010 @ 13:48
tvp
Rejectedmaandag 1 maart 2010 @ 13:58
quote:
Op maandag 1 maart 2010 12:45 schreef Severus het volgende:

[..]

Ja.. welk effect is dan de academische vervolgvraag Op de werknemers, bedrijfsstructuur, concurrentiepositie?

Dat is idd de volgende stap.
Aan de andere kant lijkt de handel in Energie me ook wel interessant, met name de day ahead markt en de futuresmarkt. Maar wat ik daar ga onderzoeken weet ik nog niet.
Mendeljevmaandag 1 maart 2010 @ 14:12
quote:
Op maandag 1 maart 2010 13:58 schreef Rejected het volgende:
Maar wat ik daar ga onderzoeken weet ik nog niet.
Misschien kun je eens kijken waarom de perpetual obligaties de laatste tijd de marktrente slecht volgen en in hoeverre de langlopende rente en het onderliggende risico bepalend zijn voor het koersverloop door meerdere sectoren te onderzoeken en tegen elkaar uit te zettenantwoorden uiteraard posten. Misschien is dit wel enorm basic voor een econoom dus niet meteen backfiren plz..
TeringHenkiemaandag 1 maart 2010 @ 14:43
Gelukkig zijn er marketmakers ook erg optimistisch (not): http://www.euronext.com/trader/summarizedmarket/stocks-2634-EN-QS0011052147.html?selectedMep=2&idInstrument=232663

Arceemaandag 1 maart 2010 @ 15:12
[Tegenlicht] Waar is de woede? (1 maart 20:55 uur Ned. 2)

TV-tip.
Mendeljevmaandag 1 maart 2010 @ 15:53
quote:
Nog eentje dan maar..

Debat EénVandaag vanavond 18:15 - Wilders vs. Bos (Deel 1)

Dat wordt een popcornavond..
M.Melandrimaandag 1 maart 2010 @ 16:22
squeeze vandaag
Lemans24maandag 1 maart 2010 @ 16:22
Even een vraagje.
Betekent over het algemeen dat obligaties dalen als de beurs stijgt, of is er geen correlatie met de beurs, maar alleen met de rente?
Demophonmaandag 1 maart 2010 @ 16:35
Nou, dan gooi ik er ook maar eentje tegenaan: Kees de Kort - 01 maart '10: bedrijven somber en herstel zet niet door in Nederland
SeLangmaandag 1 maart 2010 @ 17:01
quote:
Op maandag 1 maart 2010 13:00 schreef Mendeljev het volgende:
Thnx voor de gefixte OP.
SeLangmaandag 1 maart 2010 @ 17:05
quote:
Op maandag 1 maart 2010 16:22 schreef Lemans24 het volgende:
Even een vraagje.
Betekent over het algemeen dat obligaties dalen als de beurs stijgt, of is er geen correlatie met de beurs, maar alleen met de rente?
"Normale" relatie is dat de beurs stijgt als obligaties stijgen. Want hogere obligaties = lagere rente, dus verwacht je dat de earningsyield op aandelen ook daalt (= hogere koersen).
jacomaandag 1 maart 2010 @ 17:08
quote:
Op maandag 1 maart 2010 16:22 schreef Lemans24 het volgende:
Even een vraagje.
Betekent over het algemeen dat obligaties dalen als de beurs stijgt, of is er geen correlatie met de beurs, maar alleen met de rente?
Ik neem aan dat je met "de beurs" aandelen bedoelt. (Obligaties staan veelal ook aan de beurs genoteerd).

Een populaire opvatting is dat als de rendementen op obligaties laag zijn (dwz de prijs is hoog), dat beleggers kiezen voor aandelen en met die nieuwe voorkeur de prijs van aandelen opdrijven. Het rendement op aandelen neemt dankzij die prijsstijging toe, zodat je zou kunnen stellen dat de rendementen van obligaties en aandelen negatief gecorreleerd zijn.

In de praktijk is er echter academische discussie over de werkelijke correlatie van aandelen en obligaties. De gemeten historische correlatie blijkt zowel negatief als positief als nul te zijn, afhankelijk van welke meet periode je bekijkt. (Zie o.a. Jeremy Siegel , Stocks for the long run).

Als er al correlatie is dan is die veel minder voorspelbaar als de correlatie tussen obligaties en de rente.
Lemans24maandag 1 maart 2010 @ 17:27
Interessant, twee tegenstrijdige meningen...

Om dit moment staat de AEX 2% in de plus, de ASR perpetuals een kwart procent in de min. Nu heb ik die dingen voor de lange termijn (10 jaar), maar ik zie ze natuurlijk niet graag direct naar 100 dalen in het eerste jaar, dan had ik beter even kunnen wachten met instappen...
Lemans24maandag 1 maart 2010 @ 17:41
Lees ik net dit van Buffett:
quote:
Buffett says: if you don't feel comfortable owning a stock for 10 years, you shouldn't own it for 10 minutes.
10 years it is...
SeLangmaandag 1 maart 2010 @ 17:43
quote:
Op maandag 1 maart 2010 17:27 schreef Lemans24 het volgende:
Interessant, twee tegenstrijdige meningen...
Ik zie geen tegenstelling. Het is alleen een andere verwoording.

En Jaco heeft gelijk dat er historisch gezien geen goede correlatie is. Zo waren bijvoorbeeld de Treasury yields in de jaren '50 net zo laag als nu maar aandelen waren toen veel goedkoper. Het normale "textboek" verhaal is echter dat obligaties en aandelen in tandem zouden moeten bewegen.
quote:
Om dit moment staat de AEX 2% in de plus, de ASR perpetuals een kwart procent in de min. Nu heb ik die dingen voor de lange termijn (10 jaar), maar ik zie ze natuurlijk niet graag direct naar 100 dalen in het eerste jaar, dan had ik beter even kunnen wachten met instappen...
Het heeft imo geen enkele zin om te theoretiseren over de "ruis" van de dag.
Lemans24maandag 1 maart 2010 @ 18:11
quote:
Op maandag 1 maart 2010 17:43 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ik zie geen tegenstelling. Het is alleen een andere verwoording.

En Jaco heeft gelijk dat er historisch gezien geen goede correlatie is. Zo waren bijvoorbeeld de Treasury yields in de jaren '50 net zo laag als nu maar aandelen waren toen veel goedkoper. Het normale "textboek" verhaal is echter dat obligaties en aandelen in tandem zouden moeten bewegen.
[..]

Het heeft imo geen enkele zin om te theoretiseren over de "ruis" van de dag.
Het is voor mij gewoon best ingewikkeld. Ik snap obligaties inmiddels, maar relaties met de rest van de markt blijkbaar nog niet echt. Beide bedankt iig voor de verheldering!
deenigeechteTSmaandag 1 maart 2010 @ 18:43
http://www.lynx.nl/500euroactie.php

500 euro gratis voor twee maanden in maart ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar dit lijkt me best een goeie actie
Severusmaandag 1 maart 2010 @ 19:48
quote:
Op maandag 1 maart 2010 18:43 schreef deenigeechteTS het volgende:
http://www.lynx.nl/500euroactie.php

500 euro gratis voor twee maanden in maart ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar dit lijkt me best een goeie actie
Klinkt goed. Ik ga het alleen niet doen omdat het graag centraal wil houden.
Arceemaandag 1 maart 2010 @ 20:49
quote:
Op maandag 1 maart 2010 17:41 schreef Lemans24 het volgende:
Lees ik net dit van Buffett:
[..]

10 years it is...
Meer Buffett-wijsheden: Quotes van de stock-fucking-master: Warren Buffett.
sitting_elflingmaandag 1 maart 2010 @ 23:25
Is iemand hier bekent met market profile traden? Een vriend van me kwam vandaag binnen met het feit dat hij het 'licht' heeft gezien en market profile trading helemaal de bom is.



Ik heb er eens even naar gekeken en had echt het idee dat hij me voor het lapje hield. Het ziet er uit als 1 of andere vage error uit het dos tijdperk. Maar het zit standaard zelfs in Bloomberg
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 00:14
Ik ben benieuwd naar de backtest resultaten

Maar serieus, zeggen dat "Market profile traden" winstgevend is is net zoiets als zeggen dat "technische analyse" winstgevend is. Zonder dat je een eenduidige herhaalbare en verifieerbare strategie definieert kun je er geen uitspraken over doen.
Drive-rdinsdag 2 maart 2010 @ 00:25
quote:
Op maandag 1 maart 2010 12:16 schreef Rejected het volgende:

[..]


Daar was ik nog niet helemaal uit, dacht eerst aan het effect van crises op bedrijven die gefinancierd zijn door PEF.
Dat lijkt me academisch een vrij beperkte vraag. Die bedrijven hebben het namelijk moeilijk, ze hebben immers relatief veel schuld en dus weinig ruimte voor tegenvallers. Over PE kun je wel leukere vragen stellen

sitting_elflingdinsdag 2 maart 2010 @ 00:34
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 00:14 schreef SeLang het volgende:
Ik ben benieuwd naar de backtest resultaten

Maar serieus, zeggen dat "Market profile traden" winstgevend is is net zoiets als zeggen dat "technische analyse" winstgevend is. Zonder dat je een eenduidige herhaalbare en verifieerbare strategie definieert kun je er geen uitspraken over doen.
True. Het is dan ook typerend zinloos roepen in de rondte. Maar toen we de BB kamer binnen kwamen was hij dol enthousiast en liet ons die grafieken via de terminal zien. Echt, we hadden het idee dat dat een grapje was, het ziet er zo onwerkelijk uit. Hij liet natuurlijk een aantal trades zien die op basis daarvan werkte die dag maar ik heb nog steeds geen idee hoe het market profile traden exact werkt. Het ziet er echt uit alsof een wetenschapper een paar glazen teveel achter over zette en met dit idee op de proppen kwam. Ook bizar dat het gewoon standaard(!) in de BB terminal zit terwijl andere dingen zoals Chaikin volatility of de Aroon indicator er standaard niet inzitten Ik snap niet dat mensen met dit soort ideeën op de proppen komen

Excuses voor het feit dat je nog even moet wachten op de macro data. De excel licentie is verlopen ( )
Ben overigens met een soort van deel 2 van je Steun en weerstandsniveaus, werken ze echt? topic bezig voor een schoolproject over de voorspelbare waarde van methodes als hoofd-schouder patroon, de vlag, de wig etc. Tot dusver zijn de resultaten nog slechter dan degene waarop jijzelf uitkwam Dat soort patronen zijn echt rotzooi.
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 01:57
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 00:34 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

True. Het is dan ook typerend zinloos roepen in de rondte. Maar toen we de BB kamer binnen kwamen was hij dol enthousiast en liet ons die grafieken via de terminal zien. Echt, we hadden het idee dat dat een grapje was, het ziet er zo onwerkelijk uit. Hij liet natuurlijk een aantal trades zien die op basis daarvan werkte die dag maar ik heb nog steeds geen idee hoe het market profile traden exact werkt. Het ziet er echt uit alsof een wetenschapper een paar glazen teveel achter over zette en met dit idee op de proppen kwam. Ook bizar dat het gewoon standaard(!) in de BB terminal zit terwijl andere dingen zoals Chaikin volatility of de Aroon indicator er standaard niet inzitten Ik snap niet dat mensen met dit soort ideeën op de proppen komen
Market profile is best bekend. Het zit ook als standaardindicator in Ninjatrader, althans iets wat er op lijkt.
quote:
Excuses voor het feit dat je nog even moet wachten op de macro data. De excel licentie is verlopen ( )
Ben overigens met een soort van deel 2 van je Steun en weerstandsniveaus, werken ze echt? topic bezig voor een schoolproject over de voorspelbare waarde van methodes als hoofd-schouder patroon, de vlag, de wig etc. Tot dusver zijn de resultaten nog slechter dan degene waarop jijzelf uitkwam Dat soort patronen zijn echt rotzooi.
Ja dat soort dingen werken alleen in hindsight. Op een chart die af is zie je mooie partronen, maar als je ze in realtime probeert te traden dan heb je de rechterkant van je chart nog niet. Wat in realtime op de vorming van een H&S of een vlag lijkt ziet er heel anders uit als het patroon af is. Daarom is het zo belangrijk om van tevoren exact je criteria te definieren en die setup dan te testen.
Zure_Pruimdinsdag 2 maart 2010 @ 12:38
Afgezien van alle technische jargon en alle indicatoren in Market Profile, vind ik het niet helemaal onzin. Het volume bij prijs concept maakt het makkelijk om prijzen waar veel en waar weinig werd gehandeld te visualiseren. Het is wel waard om in de toekomst op deze prijzen te letten IMO.

Winstgevend met weinig risico, is dus aan de goede kant staan waar weinig werd gehandeld. Of dit te doen is, is een ander verhaal. Volgens mij proberen ze in Market Profile asymmetrische verdelingen te identificeren. (geen idee, niet zo veel in verdiept)
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 12:58
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 12:38 schreef Zure_Pruim het volgende:
Afgezien van alle technische jargon en alle indicatoren in Market Profile, vind ik het niet helemaal onzin. Het volume bij prijs concept maakt het makkelijk om prijzen waar veel en waar weinig werd gehandeld te visualiseren. Het is wel waard om in de toekomst op deze prijzen te letten IMO.

Winstgevend met weinig risico, is dus aan de goede kant staan waar weinig werd gehandeld. Of dit te doen is, is een ander verhaal. Volgens mij proberen ze in Market Profile asymmetrische verdelingen te identificeren. (geen idee, niet zo veel in verdiept)
Het concept is logisch, daar is geen discussie over. Maar de vraag is HOE je dat dan gaat gebruiken en of je dat dan inderdaad een 'edge' geeft. Daar kun je alleen uitspraken over doen als je definieert hoe je dit dan vertaalt naar een concrete strategie ("kopen als <conditie1>, verkopen als <conditie2>). Een algemeen verhaal is niet voldoende.
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 13:09
quote:
Op maandag 1 maart 2010 17:27 schreef Lemans24 het volgende:
Interessant, twee tegenstrijdige meningen...

Om dit moment staat de AEX 2% in de plus, de ASR perpetuals een kwart procent in de min. Nu heb ik die dingen voor de lange termijn (10 jaar), maar ik zie ze natuurlijk niet graag direct naar 100 dalen in het eerste jaar, dan had ik beter even kunnen wachten met instappen...
Die ASR's moet je niet hebben omdat je er een hoger rendement op verwacht. De markt voor obligaties is net zo effectief als de markt voor aandelen, maar wel veel minder volatiel!

Die ASR's moet je in je portefeuille willen hebben om je risico te managen en te spreiden. Een deel obligaties geeft een bodem in je porto, waarop je bijvoorbeeld weer wat puts kunt schrijven. De vraag of perps ASR hiervoor het meest geschikt zijn (vanwege het relatief hoge risico) is een andere.

Ja, ze kunnen naar 100 en dan had je beter later in kunnen stappen. Ze kunnen ook naar 115 en dan heb je het goed gedaan. Maar je hebt ze in de porto vanwege het risicomanagement en niet om op te speculeren. Dat doe je sowieso goed, ongeacht de ruis van de koers.
Lemans24dinsdag 2 maart 2010 @ 13:21
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 13:09 schreef LXIV het volgende:

[..]

Die ASR's moet je niet hebben omdat je er een hoger rendement op verwacht. De markt voor obligaties is net zo effectief als de markt voor aandelen, maar wel veel minder volatiel!

Die ASR's moet je in je portefeuille willen hebben om je risico te managen en te spreiden. Een deel obligaties geeft een bodem in je porto, waarop je bijvoorbeeld weer wat puts kunt schrijven. De vraag of perps ASR hiervoor het meest geschikt zijn (vanwege het relatief hoge risico) is een andere.

Ja, ze kunnen naar 100 en dan had je beter later in kunnen stappen. Ze kunnen ook naar 115 en dan heb je het goed gedaan. Maar je hebt ze in de porto vanwege het risicomanagement en niet om op te speculeren. Dat doe je sowieso goed, ongeacht de ruis van de koers.
ik heb ze momenteel vooral om meer rente te ontvangen dan een spaarrekening. Het geld stond namelijk absoluut niks te doen en in aandelen vind ik te riskant. Beleggen in aandelen is met mijn oefen bedrag nou niet bepaald goed gegaan vorig jaar... (Al had dat vooral te maken met de sprinters)
Dat ze binnen 10 jaar naar 100 gaan heb ik overigens ingecalculeerd, daarmee is de effectieve rente nog meer dan 8% per jaar.
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 13:32
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 13:21 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

ik heb ze momenteel vooral om meer rente te ontvangen dan een spaarrekening. Het geld stond namelijk absoluut niks te doen en in aandelen vind ik te riskant. Beleggen in aandelen is met mijn oefen bedrag nou niet bepaald goed gegaan vorig jaar... (Al had dat vooral te maken met de sprinters)
Dat ze binnen 10 jaar naar 100 gaan heb ik overigens ingecalculeerd, daarmee is de effectieve rente nog meer dan 8% per jaar.
Zolang ze niet klappen is het gewoon een goede investering. Je kunt je rendement natuurlijk wel verhogen door het geld te gebruiken als margin
Zure_Pruimdinsdag 2 maart 2010 @ 13:51
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 12:58 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het concept is logisch, daar is geen discussie over. Maar de vraag is HOE je dat dan gaat gebruiken en of je dat dan inderdaad een 'edge' geeft. Daar kun je alleen uitspraken over doen als je definieert hoe je dit dan vertaalt naar een concrete strategie ("kopen als <conditie1>, verkopen als <conditie2>). Een algemeen verhaal is niet voldoende.
Als er een handelsgebied is mooi gedefinieerd op de chart (geen trend) en het raakt de hoogste prijs aan in gebied, mogelijke weerstand. Als de volume niet indrukwekkend is of zelfs krimpt en de prijzen gaan snel omlaag. Is dit dan niet een terechte short?

Als de volume hier indrukwekkend is en de prijs blijft tegen het mogelijke weerstand tikken. Dan is dit toch een mogelijke uitbraak? Mensen verkopen, omdat ze denken dat dit het hoogste prijs is, maar het opmerkelijke is dat mensen massaal kopen op deze hoge prijzen. Deze weten iets wat andere niet weten of ze zijn gewoon in een koopfrenzie. Wat mogelijk kan resulteren op hogere prijzen.

Het is vooral wachten op extreme prijzen en kijken wat daar gebeurd (wat weer afhangt van de gekozen tijdframe). Het is allemaal arbitrair. Ik handel niet veel en ben onervaren btw.

[ Bericht 2% gewijzigd door Zure_Pruim op 02-03-2010 14:06:08 ]
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 16:10
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 13:51 schreef Zure_Pruim het volgende:

[..]

Als er een handelsgebied is mooi gedefinieerd op de chart (geen trend) en het raakt de hoogste prijs aan in gebied, mogelijke weerstand. Als de volume niet indrukwekkend is of zelfs krimpt en de prijzen gaan snel omlaag. Is dit dan niet een terechte short?
Geen idee. Je zou moeten testen of dat voorspellende waarde heeft.
quote:
Als de volume hier indrukwekkend is en de prijs blijft tegen het mogelijke weerstand tikken. Dan is dit toch een mogelijke uitbraak? Mensen verkopen, omdat ze denken dat dit het hoogste prijs is, maar het opmerkelijke is dat mensen massaal kopen op deze hoge prijzen. Deze weten iets wat andere niet weten of ze zijn gewoon in een koopfrenzie. Wat mogelijk kan resulteren op hogere prijzen.
Je doet hier allerlei aannames, maar kloppen die aannames? Dat is gewoon te testen, maar dan moet je eerst definieren wat je bedoelt. Bijvoorbeeld:
"indrukwekkend volume"=wat? 10000000 trades? volume> 3*gemiddelde?
"blijft tegen weerstand tikken"=wat? Definieer weerstand. Defineer aantikken. Etc.

Met alleen ongeteste aannames is het weinig zinvol om hierover te discusseren.

Btw hier een voorbeeldje van wat ik bedoel: TA: Steun en weerstandsniveaus, werken ze echt?
Zure_Pruimdinsdag 2 maart 2010 @ 16:52
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 16:10 schreef SeLang het volgende:

[..]

Geen idee. Je zou moeten testen of dat voorspellende waarde heeft.
[..]

Je doet hier allerlei aannames, maar kloppen die aannames? Dat is gewoon te testen, maar dan moet je eerst definieren wat je bedoelt. Bijvoorbeeld:
"indrukwekkend volume"=wat? 10000000 trades? volume> 3*gemiddelde?
"blijft tegen weerstand tikken"=wat? Definieer weerstand. Defineer aantikken. Etc.

Met alleen ongeteste aannames is het weinig zinvol om hierover te discusseren.

Btw hier een voorbeeldje van wat ik bedoel: TA: Steun en weerstandsniveaus, werken ze echt?
Interessante post over die weerstand en steun. Break out is de edge bij SP 500

Het is ook allemaal arbitrair, zoals ik zei. Geen idee hoe je dat kan backtesten. Dan ook nog dat de achtergronden, volumes en prijsbewegingen van alle financiele contracten verschillend zijn. Een flexibel lerend systeem programmeren is moeilijk. Makkelijk is gewoon door ervaring beslissingen te nemen. En je ogen en hoofd het werk laten doen.

Net als in sport of computer games. Mensen rekenen ook niet bewust de factoren uit om de juiste acties te ondernemen. Lijkt irrelevant .
richbitchdinsdag 2 maart 2010 @ 16:53
quote:
Op maandag 1 maart 2010 23:25 schreef sitting_elfling het volgende:
Is iemand hier bekent met market profile traden? Een vriend van me kwam vandaag binnen met het feit dat hij het 'licht' heeft gezien en market profile trading helemaal de bom is.

[ afbeelding ]

Ik heb er eens even naar gekeken en had echt het idee dat hij me voor het lapje hield. Het ziet er uit als 1 of andere vage error uit het dos tijdperk. Maar het zit standaard zelfs in Bloomberg
CBOT heeft hier een heel groot document over gemaakt.. te groot. Het kan natuurlijk wel nuttig zijn om te weten waar bepaalde value aeras liggen. Ik gebruik het overigens zelf niet.

http://www.trading-naked.(...)softwarereview07.pdf
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 17:06
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 16:52 schreef Zure_Pruim het volgende:

Het is ook allemaal arbitrair, zoals ik zei. Geen idee hoe je dat kan backtesten. Dan ook nog dat de achtergronden, volumes en prijsbewegingen van alle financiele contracten verschillend zijn. Een flexibel lerend systeem programmeren is moeilijk. Makkelijk is gewoon door ervaring beslissingen te nemen. En je ogen en hoofd het werk laten doen.

Net als in sport of computer games. Mensen rekenen ook niet bewust de factoren uit om de juiste acties te ondernemen. Lijkt irrelevant .
De standaard verdediging van "goeroes" met een niet werkende indicator is ook altijd dat je ook nog naar x en naar y en naar z moet kijken. Zo genereer je oneindig veel vrijheidsgraden en kun je dus nooit spreken over een "methode", laat staan dat het testbaar is.

Ik ben van mening dat als een bepaalde indicator toegevoegde waarde heeft, dat het toepassen daarvan dan aantoonbaar betere resultaten moet opleveren. Dat betekent natuurlijk nog niet dat het de holy grail is, maar het is dan wel iets dat in combinatie met andere indicatoren je edge vergroot.

Het feit dat een enkele indicator misschien niet voldoende edge levert voor een winstgevend systeem betekent nog niet dat je het niet in isolatie kunt testen. Dat kun je meestal wel. Een ingewikkelde methode of systeem kun je uit elkaar peuteren in deelsystemen die je afzonderlijk op toegevoegde waarde kunt testen.

Je kunt afzonderlijk testen of steun/weerstand iets toevoegt, een marketprofile, een moving average, een MACD, etc etc etc. Als die dingen geen aantoonbare verbetering geven dat is het alleen maar extra ruis dat afleidt en kun je het beter negeren.
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 17:10
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 16:52 schreef Zure_Pruim het volgende:

[..]

Interessante post over die weerstand en steun. Break out is de edge bij SP 500
Niet te snel. Ik laat hier alleen zien dat de test suggereert dat er een edge is, maar niet of die winstgevend is uit te nutten in een praktijksituatie met transactiekosten, spreads, slippage, etc.

Je begint eerst te kijken naar een "pure" edge. Meestal vind je die sowieso al niet en kun je al ophouden voordat je het ingewikkelder maakt. Als je wel iets vindt dan begint het werk eigenlijk pas. Doel van die post was vooral om te laten zien hoe je "softe" criteria concreet en testbaar kunt maken.
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 18:03
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 17:10 schreef SeLang het volgende:

[..]

Niet te snel. Ik laat hier alleen zien dat de test suggereert dat er een edge is, maar niet of die winstgevend is uit te nutten in een praktijksituatie met transactiekosten, spreads, slippage, etc.

Je begint eerst te kijken naar een "pure" edge. Meestal vind je die sowieso al niet en kun je al ophouden voordat je het ingewikkelder maakt. Als je wel iets vindt dan begint het werk eigenlijk pas. Doel van die post was vooral om te laten zien hoe je "softe" criteria concreet en testbaar kunt maken.
Maar áls je in je eentje op je zolderkamertje al een edge vindt, hoe groot is de kans dat je hem ook nog winstgevend kunt maken? Het is het zoeken naar de pot goud aan het einde van de regenboog. Prima als je dit erg leuk vindt maar houdt er rekening mee dat je hem nooit vindt.
Als het 15 jaar terug was en je zou toen voorop lopen met het ontwikkelen van modellen en software had je nog een kans gemaakt. Maar nu zijn alle potten en potjes al gevonden door jongens waar je niet tegenop kunt qua middelen, kennis en transactievoordeel.

Het enige wat je rationeel kunt doen is gewoon lang long zitten. Met een kleine, verantwoorde leverage. Heel saai, dat wel.

Maar goed. De lol ervan ken ik zelf ook. Hele nachten met ellenlange excell-bladen met koersen in de weer zijn en hier alle functies uit STATISTISCH op loslaten. Als je dat leuk vind moet je het zeker doen. Maar niet als je geld wilt verdienen.
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 18:46
Helemaal mee eens. Ik doe het inderdaad voor de lol. Ik ben geinteresseerd in de structuur van dingen en vind het leuk om dingetjes te modelleren en te testen (al ben ik meestal m'n interesse alweer verloren tegen de tijd dat ik aan testen toekom. Modelleren en programmeren is zoveel leuker...). Voor geld verdienen moet je gewoon semi-Buy&Hold (Shiller P/E) doen.
Mendeljevdinsdag 2 maart 2010 @ 19:14
D'r heeft overigens ook iemand anders op zijn zolderkamer een edge gevonden.

PiRANiA Kom eens als de sodemieter hier!

Edge van zijn bureau meen ik
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 19:56
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 18:46 schreef SeLang het volgende:
Helemaal mee eens. Ik doe het inderdaad voor de lol. Ik ben geinteresseerd in de structuur van dingen en vind het leuk om dingetjes te modelleren en te testen (al ben ik meestal m'n interesse alweer verloren tegen de tijd dat ik aan testen toekom. Modelleren en programmeren is zoveel leuker...). Voor geld verdienen moet je gewoon semi-Buy&Hold (Shiller P/E) doen.
Ik ben zoekmachines aan het bouwen en testen. Lijkt je dat niet leuk?
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 20:01
Morgen cijfers BAM. In ieder geval de exacte cijfers, de winstwaarschuwing is al geweest.

Hopelijk gaat de koers in ieder geval niet naar beneden. Anders kan ik mijn tactiek van tijdswaarde uitmelken niet uitvoeren zonder verlies te nemen.
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 20:05
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 19:56 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik ben zoekmachines aan het bouwen en testen. Lijkt je dat niet leuk?
Kan leuk zijn, maar je gaat Google toch niet verslaan
Mendeljevdinsdag 2 maart 2010 @ 20:14
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 20:05 schreef SeLang het volgende:

[..]

Kan leuk zijn, maar je gaat Google toch niet verslaan
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 20:16
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 20:05 schreef SeLang het volgende:

[..]

Kan leuk zijn, maar je gaat Google toch niet verslaan
Ik gebruik Google zelfs! Maar Google biedt de mogelijkheid om hele specifieke zoekmachines te bouwen die helemaal afgestemd zijn op de situatie van de zoeker.

Of jij of ik of een ander nu het woord "wiel" invoert, we krijgen allemaal dezelfde resultaten. Omdat Google niet "weet" wat de referentie is van diegene die de term invoert (behalve zijn locatie via het IP-adres).
Wat zou je een mooie zoekmachine hebben als je ook kon instellen wat voor soort site's voorrang moeten krijgen, welke sites met bepaalde doelgroepen hogerop moeten komen of welke inhoud prevaleert!

Stel, jij bent een fietser. Als jij wiel zoekt wil je fietswielen. Ik ben een automobilist en zoek naar autowielen. Een ander is een visser en zoekt naar een wiel (ven) om in te kunnen vissen. Dat is de context. Nu ben ik een machine aan het bouwen die deze context meeneemt (in de resultaten van Google, je voegt een extra parameter toe)
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 20:29
Succes ermee
Vandergelddinsdag 2 maart 2010 @ 20:31
Op de S&P future een Ending Diagonal te zien op de uurgrafiek, als dit patroon uitkomt is een zeer snelle daling richting de 1085 te verwachten komende dagen.
LXIVdinsdag 2 maart 2010 @ 20:41
Toch druk bezig geweest vandaag. Probeerde ik in te loggen en het lukte maar niet.
"Geheim verstopte" pincode weer tussen de papieren opgezocht, de hele FAQ van de ING-bank doorgenomen. Ik kwam er maar niet uit. Wat een gedoe.

Wilde ik eigenlijk met mijn Rabopas en Raboreader bij de Rabobank inloggen. Maar ik zat op de site van de ING!

Enfin. Teveel pasjes, teveel codes, teveel wachtwoorden.
sitting_elflingdinsdag 2 maart 2010 @ 22:07
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 18:46 schreef SeLang het volgende:
Helemaal mee eens. Ik doe het inderdaad voor de lol. Ik ben geinteresseerd in de structuur van dingen en vind het leuk om dingetjes te modelleren en te testen (al ben ik meestal m'n interesse alweer verloren tegen de tijd dat ik aan testen toekom. Modelleren en programmeren is zoveel leuker...). Voor geld verdienen moet je gewoon semi-Buy&Hold (Shiller P/E) doen.
En mits je niet zoveel centen hebt is het niet erg om op je bek te gaan met day-traden op basis van verscheidene TA indicators met gebruik van hoge leverage. Al zit 25% van mijn kapitaal op dit moment in small/midcap aandelen. Waaronder natuurlijk Geely.

Op korte termijn zijn er wel degelijk edge mogelijkheden te vinden, die verlopen alleen vrij snel. De kans op korte termijn om op je bek te gaan is natuurlijk ook groter maar met een goed money management verklein je dat behoorlijk.
Mendeljevdinsdag 2 maart 2010 @ 22:30
@elfing: Had je nog die request van SeLang kunnen fixen mbt de uitdraai van macrocijfers?
sitting_elflingdinsdag 2 maart 2010 @ 22:36
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 22:30 schreef Mendeljev het volgende:
@elfing: Had je nog die request van SeLang kunnen fixen mbt de uitdraai van macrocijfers?
Is allemaal al geregeld, SeLang heeft alles al binnen Ik post dan niet altijd (meer), ik lees vaak wel alles mee Of had jij ook interesse bij de macro cijfers?
Mendeljevdinsdag 2 maart 2010 @ 23:03
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 22:36 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Is allemaal al geregeld, SeLang heeft alles al binnen Ik post dan niet altijd (meer), ik lees vaak wel alles mee Of had jij ook interesse bij de macro cijfers?
Nee niet echt. Het laatst geposte bestand was al genoeg en ik heb niet eens de tijd genomen om dat goed uit te pluizen. Indien ik een lead en meer data nodig heb weet ik je wel te vinden
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 23:10
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 23:03 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Nee niet echt. Het laatst geposte bestand was al genoeg en ik heb niet eens de tijd genomen om dat goed uit te pluizen. Indien ik een lead en meer data nodig heb weet ik je wel te vinden
Mijn code genereert zichzelf aan de hand van SE zijn BB datafiles.
De moeder aller backtestcodes zag vandaag het licht
Er zit alleen nog ergens een bugje
sitting_elflingdinsdag 2 maart 2010 @ 23:18
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 23:03 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Nee niet echt. Het laatst geposte bestand was al genoeg en ik heb niet eens de tijd genomen om dat goed uit te pluizen. Indien ik een lead en meer data nodig heb weet ik je wel te vinden
Righto! Iemand nog een hunch voor een aandeeltje dat klaar staat om te vertrekken? Ik heb zelf Ross Stores op het oog. Voor de rest is het nog steeds dagelijks day traden, en niet onverdienstelijk.
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 23:10 schreef SeLang het volgende:

[..]

Mijn code genereert zichzelf aan de hand van SE zijn BB datafiles.
De moeder aller backtestcodes zag vandaag het licht
Er zit alleen nog ergens een bugje
Oh noes! It's alive

Hide!
SeLangdinsdag 2 maart 2010 @ 23:47
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 22:07 schreef sitting_elfling het volgende:

Op korte termijn zijn er wel degelijk edge mogelijkheden te vinden, die verlopen alleen vrij snel.
Als een "edge" uit het niets op komt zetten en dan snel en plotseling weer verdwijnt, hoe bepaal je dan of het een "edge" is of toeval? Dat is een dilemma.
sitting_elflingwoensdag 3 maart 2010 @ 00:34
quote:
Op dinsdag 2 maart 2010 23:47 schreef SeLang het volgende:

[..]

Als een "edge" uit het niets op komt zetten en dan snel en plotseling weer verdwijnt, hoe bepaal je dan of het een "edge" is of toeval? Dat is een dilemma.
Een edge voor een TA strategie op lange termijn bestaat in mijn optiek niet. Ik wissel qua intraday relatief vaak van strategie. Op het moment dat ik iets vind wat continu werkt op korte termijn is het domweg ride untill the bubble burst op het hoogst haalbare toegestane leverage en zorgen dat elk verlies direct wordt verkocht. Omdat ik altijd uitga van de kans op succes werkt zoiets continu. Dit principe pas ik ook toe op mijn macro model op de wekelijkse werkloosheid cijfers bijv.

Dat kan zelfs op uurbasis een candle methode zijn die op het moment goed werkt in combinatie met een aantal andere methodes. Of dat je bijna alle exotische forex grafieken naast elkaar hebt lopen en op een gegeven moment er een duidelijk patroon zichtbaar voor een paar uur waardoor je op verschillende currencies posities kunt innemen. Het wiskundig testen van dit alles is natuurlijk flawed. Want de variantie van de error term schommelt dan van Parijs tot Tokio en als je dat op een grafiekje wilt plotten om te kijken waar(!) bijvoorbeeld het systeem niet goed werkt door alles te kwadrateren krijg je een enorm volatiele grafiek die van hot naar her springt.

Een edge die uit het niets op komt zetten is toeval. Dat exploiteren niet. Het is een methode die toevallig in een specifieke periode uit te buiten valt. Hoe bepaal je dan of het een edge is of toeval? Door edge als 'strategie met mogelijkheden' te definiëren en toeval te definiëren als random een trade ingaan en daar winst uit proberen te halen

Ik ben er van overtuigd dat de macro strategie een bepaalde edge heeft. En sowieso boven een successie rate zit van 65%. Mocht je qua eigen resultaten niet zoiets tegen komen stuur ik je mijn bevindingen op via de mail om je er van te overtuigen. Gezien ik wel vetrouw dat je geen gekke dingen er mee doet en je liever weg blijft van situaties waar je de wiskunde volledig tegen je hebt en je jezelf met 1 swipe van tafel kunt vegen Je weet wel beter
SeLangwoensdag 3 maart 2010 @ 02:08
Dit is het bekende dilemma: als je een muntje opwerpt en je hebt 5x kop, zit je dan in een koppen trend? En stel dat je op kop had gegokt, had je dan een echte "edge" gehad gedurende die periode of heb je geluk gehad? Hoe bepaal je dat?

Nu zou je in de markt trends kunnen gaan spotten van 5x kop en als dat gebeurt dan gok je de 6de keer ook op kop. Als je dit consistent doet en en het is winstgevend dan blijf je het doen. Verslechtert de winstgevendheid dan stop je ermee en wacht je tot je een andere trend ziet, bijvoorbeeld kop-munt-kop-munt.... Als dit switchen van korte termijn strategie uiteindelijk gestage winst oplevert dan kun je op die manier natuurlijk ook een edge aantonen. Ook dit is (back)testbaar.

Wat natuurlijk wel lastig is is als je on the fly steeds compleet nieuwe strategieen bedenkt en toepast. Dan heb je dus geen testbare methode en is het op het moment dat je je trades doet een pure gok.
deenigeechteTSwoensdag 3 maart 2010 @ 14:16
Volgens mijn TA kunnen we omhoog gaan, en daarna omlaag, of omlaag, en daarna omhoog.
Maar we zouden de winsten van deze maand moeten teruggeven
#ANONIEMwoensdag 3 maart 2010 @ 14:18
ADP Non-Farm Employment Change -20K -15K -60K (was -22K)
flyguywoensdag 3 maart 2010 @ 14:21
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 14:16 schreef deenigeechteTS het volgende:
Volgens mijn TA kunnen we omhoog gaan, en daarna omlaag, of omlaag, en daarna omhoog.
Maar we zouden de winsten van deze maand moeten teruggeven
Lekker specifiek

Maar volgens jou TA, hoe groot zouden die bewegingen dan zijn? Want met alleen omhoog/omlaag kom je nergens
Arceewoensdag 3 maart 2010 @ 16:03
AEX op 332 maar liefst weer.
dramatiekwoensdag 3 maart 2010 @ 16:34
Toch greenshoots?
M.Melandriwoensdag 3 maart 2010 @ 16:59
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 16:03 schreef Arcee het volgende:
AEX op 332 maar liefst weer.
behoorlijke shortsqueeze PC stond heel hoog vorige week.

[ Bericht 0% gewijzigd door M.Melandri op 03-03-2010 17:07:43 ]
Lemans24woensdag 3 maart 2010 @ 17:50
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 16:03 schreef Arcee het volgende:
AEX op 332 maar liefst weer.
De stijging is ook weer erg snel gegaan, had ik niet verwacht.
Het zal toch onderhand weer eens tijd worden voor een ritje naar beneden?

De euro is ook weer op z'n sterkst sinds twee weken.
Arceewoensdag 3 maart 2010 @ 18:00
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 17:50 schreef Lemans24 het volgende:
Het zal toch onderhand weer eens tijd worden voor een ritje naar beneden?
Dat horen we al bijna een jaar lang.

Het lijkt er meer op dat we zijwaarts blijven gaan, zo tussen 300 en 340.

We zitten al sinds eind augustus vorig jaar op dat niveau te bewegen.
arjanuswoensdag 3 maart 2010 @ 18:42
Ik had vandaag een automatische verkoop-order uitstaan op een aantal opties. Deze zijn rond 13:00 uur verkocht tegen een belachelijk hoge prijs (meer dan 1200% boven hun fair value). De transactie is gewoon uitgevoerd, ik had het geld op mijn rekening en een bevestigingsemail van de binckbank.

Zojuist is deze transactie echter teruggedraaid, het geld afgeschreven en mijn opties weer teruggeplaats op mijn rekening. De reden was blijkbaar een technische fout van de RBS blabla waar een heleboel transactie veel te hoog zijn uitgevoerd. Daar heb ik natuurlijk geen boodschap aan. Ik wil mijn geld terug. Een deal is een deal.

Heeft iemand hetzelfde meegemaakt?
tjoptjopwoensdag 3 maart 2010 @ 18:49
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 18:42 schreef arjanus het volgende:
Ik had vandaag een automatische verkoop-order uitstaan op een aantal opties. Deze zijn rond 13:00 uur verkocht tegen een belachelijk hoge prijs (meer dan 1200% boven hun fair value). De transactie is gewoon uitgevoerd, ik had het geld op mijn rekening en een bevestigingsemail van de binckbank.

Zojuist is deze transactie echter teruggedraaid, het geld afgeschreven en mijn opties weer teruggeplaats op mijn rekening. De reden was blijkbaar een technische fout van de RBS blabla waar een heleboel transactie veel te hoog zijn uitgevoerd. Daar heb ik natuurlijk geen boodschap aan. Ik wil mijn geld terug. Een deal is een deal.

Heeft iemand hetzelfde meegemaakt?
Binck bellen?

Wel een vage fout zeg
sitting_elflingwoensdag 3 maart 2010 @ 18:51
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 18:42 schreef arjanus het volgende:
Ik had vandaag een automatische verkoop-order uitstaan op een aantal opties. Deze zijn rond 13:00 uur verkocht tegen een belachelijk hoge prijs (meer dan 1200% boven hun fair value). De transactie is gewoon uitgevoerd, ik had het geld op mijn rekening en een bevestigingsemail van de binckbank.

Zojuist is deze transactie echter teruggedraaid, het geld afgeschreven en mijn opties weer teruggeplaats op mijn rekening. De reden was blijkbaar een technische fout van de RBS blabla waar een heleboel transactie veel te hoog zijn uitgevoerd. Daar heb ik natuurlijk geen boodschap aan. Ik wil mijn geld terug. Een deal is een deal.

Heeft iemand hetzelfde meegemaakt?
Nee, maar ben benieuwd hoe je daar uit gaat komen. Uit je post komt dus naar voren dat het een technische fout was? (en dus heb je geen poot om op te staan?)
sitting_elflingwoensdag 3 maart 2010 @ 19:11
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 17:50 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

De stijging is ook weer erg snel gegaan, had ik niet verwacht.
Het zal toch onderhand weer eens tijd worden voor een ritje naar beneden?

De euro is ook weer op z'n sterkst sinds twee weken.
Technisch bereiken we allemaal weer levels waar op verwacht wordt dat we terug zullen bouncen een dezer dagen. Of we breken er door de (opwaartse) trend. Ik denk dat veel zal afhangen van Griekenland komende dagen.
Lemans24woensdag 3 maart 2010 @ 19:18
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 18:00 schreef Arcee het volgende:

[..]

Dat horen we al bijna een jaar lang.

Het lijkt er meer op dat we zijwaarts blijven gaan, zo tussen 300 en 340.

Gewoon een ritje naar 311 hoor
sitting_elflingwoensdag 3 maart 2010 @ 19:20
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 19:18 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Gewoon een ritje naar 311 hoor
Als Griekenland droevige ellende blijkt te zijn zakken we makkelijk door de (opwaartse) trend heen en vice versa. Vergeet niet dat dat de reden is waarom we sinds Januari al een in (relatief korte) downtrend zitten.
Rejectedwoensdag 3 maart 2010 @ 20:24
Is er iemand actief op de day ahead market of de futuresmarket van elektriciteit?
deenigeechteTSwoensdag 3 maart 2010 @ 20:29
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 14:21 schreef flyguy het volgende:

[..]

Lekker specifiek

Maar volgens jou TA, hoe groot zouden die bewegingen dan zijn? Want met alleen omhoog/omlaag kom je nergens
Ik heb geen idee, de bullflag impliceert dat we eerst een dubbele top kunnen maken, voordat we alle winsten inleveren, maar het kan ook zijn dat we een vroege pullback maken, daarna kunnen we weer omhoog gaan.

We gaan waarschijnlijk op een moment deze maand terug naar de zwarte lijn (amerikaanse beurs)

tjoptjopwoensdag 3 maart 2010 @ 20:35
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 20:24 schreef Rejected het volgende:
Is er iemand actief op de day ahead market of de futuresmarket van elektriciteit?
Hoe is de liquiditeit van die elektriciteit markt?
Arceewoensdag 3 maart 2010 @ 20:37
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 19:18 schreef Lemans24 het volgende:
Gewoon een ritje naar 311 hoor
Juist.
sitting_elflingwoensdag 3 maart 2010 @ 20:40
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 20:29 schreef deenigeechteTS het volgende:

[..]

Ik heb geen idee, de bullflag impliceert dat we eerst een dubbele top kunnen maken, voordat we alle winsten inleveren, maar het kan ook zijn dat we een vroege pullback maken, daarna kunnen we weer omhoog gaan.

We gaan waarschijnlijk op een moment deze maand terug naar de zwarte lijn (amerikaanse beurs)

[ afbeelding ]
Je geeft hier wel een gigantische open deur voor iedere FOK!'er die anti - TA is zeg ...
Mendeljevwoensdag 3 maart 2010 @ 20:47
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 20:40 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Je geeft hier wel een gigantische open deur voor iedere FOK!'er die anti - TA is zeg ...
Dat krijg je met die relkloontjes.. Deze user blijft echter wel volhardend aangezien hij al langer dan een half jaar met verschillende accounts dit topic probeert te verstieren. Zal wel een uitlaatklep ofzo nodig hebben
deenigeechteTSwoensdag 3 maart 2010 @ 21:02
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 20:40 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Je geeft hier wel een gigantische open deur voor iedere FOK!'er die anti - TA is zeg ...
de signalen zijn niet duidelijk nu.mijn TA zegt dat je zowel long als short winst kan maken op dit moment.
persoonlijk zou ik nu short gaan, omdat de markt mijn target van 1123 heeft bereikt, maar niet full-in dat is te riskant, vanwege de bullflag en dubbele top mogelijkheid

"target" is trouwens geen echte target, maar ik heb berekend de avg max move van de bull move vanaf ong. anderhalve week geleden. de target is dus behoorlijk arbitrair.

[ Bericht 10% gewijzigd door deenigeechteTS op 03-03-2010 21:08:34 ]
RobertKunathwoensdag 3 maart 2010 @ 21:06
Jouw TA zegt nogal veel is het niet ?
arjanuswoensdag 3 maart 2010 @ 21:10
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 18:51 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Nee, maar ben benieuwd hoe je daar uit gaat komen. Uit je post komt dus naar voren dat het een technische fout was? (en dus heb je geen poot om op te staan?)
Ik had net Binck aan de telefoon, volgens binck is het een kansloze missie om mijn geld terug te krijgen omdat het verschil tussen de werkelijke waarde en de trade te groot is.
Arceewoensdag 3 maart 2010 @ 21:11
WS ondertussen de winst van vandaag weer ingeleverd en op verlies.
SeLangwoensdag 3 maart 2010 @ 21:20
quote:
ArcelorMittal verwacht sterke stijging prijzen ijzererts

ArcelorMittal verwacht dat de prijzen voor ijzererts tot 80% zullen stijgen in de lange termijncontracten die de komende maand verlengd moeten worden, zegt Robrecht Himpe, chief executive van Flat Carbon Europe woensdag.


"Van wat we horen vanuit Azie gaat het richting de 70% tot 80%", aldus Himpe tegenover Dow Jones Newswires.

Himpe stelt dat ArcelorMittal niet het eerste bedrijf is dat met de hogere prijzen te maken heeft, aangezien grote Aziatische producenten, die als eerste met de mijnbouwbedrijven onderhandelen, voorop lopen in de prijsontwikkeling.

ArcelorMittal is het grootste staalbedrijf ter wereld, met ongeveer 280.000 werknemers en activiteiten in meer dan zestig landen.
* SeLang ziet gigantische misinvesteringen ontstaan ten gevolge van het pimp-beleid van overheden
tony_clifton-woensdag 3 maart 2010 @ 21:24
Wow, way to go. 11 februari dividend uitgekeerd, nu pas ontvangen op de rekening...
Duurt wel héél lang...

Trouwens, die Amerikaanse bedrijven keren echt altijd belachelijk weinig uit. Nog geen kwart procent ontvangen...
Rejectedwoensdag 3 maart 2010 @ 21:28
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 20:35 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Hoe is de liquiditeit van die elektriciteit markt?
Weet ik niet.
deenigeechteTSwoensdag 3 maart 2010 @ 21:38
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 21:06 schreef RobertKunath het volgende:

Jouw TA zegt nogal veel is het niet ?
ja TA is echt geweldig ik kende iemand die succesvol was met TA maar toen kreeg hij legale problemen toen hij deze informatie verkocht.
SeLangwoensdag 3 maart 2010 @ 21:40
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 21:24 schreef tony_clifton- het volgende:

Trouwens, die Amerikaanse bedrijven keren echt altijd belachelijk weinig uit. Nog geen kwart procent ontvangen...
Dividendyield S&P = 1,8% en MSCI Europe (met meer brakke fondsen zoals financials en cyclicals) 2,7% ofzo.

Echt om te huilen die bubblewaarderingen
Drive-rwoensdag 3 maart 2010 @ 21:43
Op zich heb je nog wel wat "stabiele" fondsen in Nederland met yields boven de 4%, ook in de huidige markt. Maar de waardering houdt me momenteel tegen, ik voel me nog niet goed over die hoge multiples.
tony_clifton-woensdag 3 maart 2010 @ 21:48
'T heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ze 't 4x per jaar doen...

Doe 't toch niet voor 't dividend...

Maar snap de term bubblewaarderingen niet zo goed wanneer bedrijven soms nog steeds onder hun boekwaarde noteren...
SeLangwoensdag 3 maart 2010 @ 21:51
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 21:43 schreef Drive-r het volgende:
Op zich heb je nog wel wat "stabiele" fondsen in Nederland met yields boven de 4%, ook in de huidige markt. Maar de waardering houdt me momenteel tegen, ik voel me nog niet goed over die hoge multiples.
Ja RDS bijvoorbeeld, dan krijg je dividend dat misschien 1-2% boven de spaarrente ligt. Maar wel gigantische downside als bijvoorbeeld de olieprijs straks weer halveert. En dan is dat nog één van de stabielste fondsen. De huidige aandelenkoersen zijn gewoon compleet gestoord. Vreemd genoeg wordt er nauwelijks meer risico ingeprijsd.
SeLangwoensdag 3 maart 2010 @ 21:55
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 21:48 schreef tony_clifton- het volgende:

Maar snap de term bubblewaarderingen niet zo goed wanneer bedrijven soms nog steeds onder hun boekwaarde noteren...
Boekwaarde zegt tegenwoordig niks meer. Maar afgezien daarvan zijn aandelen historisch gezien ook extreem duur als je naar boekwaarde kijkt hoor.

(q in de grafiek)

tony_clifton-woensdag 3 maart 2010 @ 21:59
woops sorry, had divided by own average overlezen!

Moké, ze zijn dus idd wel redelijk duur...

Maargoed, met stoplosses ben je redelijk veilig...
Drive-rwoensdag 3 maart 2010 @ 21:59
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 21:51 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ja RDS bijvoorbeeld, dan krijg je dividend dat misschien 1-2% boven de spaarrente ligt. Maar wel gigantische downside als bijvoorbeeld de olieprijs straks weer halveert. En dan is dat nog één van de stabielste fondsen. De huidige aandelenkoersen zijn gewoon compleet gestoord. Vreemd genoeg wordt er nauwelijks meer risico ingeprijsd.
Mee eens. Ik merk het dagelijks in mijn werk en wordt er letterlijk moe van.
SeLangwoensdag 3 maart 2010 @ 22:13
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 21:59 schreef tony_clifton- het volgende:
Sorry voor mijn onwetendheid maar moet je dat interpreteren als dat aandelen veel rond de helft van hun boekwaarde of veel lager noteren?

Da's dan wel schrikken...
Price/book heeft een historisch gemiddelde. En momenteel zijn de waarderingen ver boven dat historisch gemiddelde. Hetzelfde geldt voor Shiller P/E, dividend yield, of welke relevante parameter je ook maar bekijkt.

De enige manier waarop je relatief gunstige waarderingen krijgt is als je vergelijkt met het recente verleden. Maar dan zit je dus op de top van de creditbubble. Ik vind het gevaarlijk om dat als "normaal" te beschouwen. Daarom kijk ik zelf het liefst in een langjarige context. Je ziet dan dat door de geschiedenis bubbles komen en gaan.

Het allerbelangrijkste voor mijzelf is echter de correlatie die er bestaat tussen Shiller P/E waardering (of q, dat correleert daar weer mee) en de te verwachten rendementen in de jaren daarna. Je kunt lang discusseren of de huidige Shiller P/E van 20.6 hoog is of laag (het is btw 26% boven historisch gemiddelde en 31% boven mediaan en sinds 1945 was de beurs 70% van de tijd goedkoper dan nu) maar waar het om draait is dat op de huidige waardering het te verwachten rendement gewoon erg laag is.

Sinds 1871 zijn er 40 maanden geweest waarin de gemiddelde waardering lag in de range 20.11-21.11 (dus een band van 1.00 om de huidige waardering heen). De gemiddelde annualised real returns over de daarop volgende 20 jaar bedroeg slechts 2.62%. Dat is dus koersstijging + dividend - inflatie.

Al met al is er dus op basis van Shiller P/E geen case om te beleggen in aandelen op dit moment.

tony_clifton-woensdag 3 maart 2010 @ 22:17
Thanks SeLang! Heb 't nogal vaak dat dit forum boven mijn petje gaat qua economische kennis...

Eigenlijk vind ik beleggen op dit moment niet echt leuk meer, 't is teveel geschommel tussen crash en nog een jaartje boomen...

Verkopen worden bij mij nietmeer geherinvesteerd op dit moment, maar ik verkoop ook niet echt...
sitting_elflingdonderdag 4 maart 2010 @ 10:19
Ouch BAM! Daar hadden een paar mensen toch nog aandelen hier in? Claim emissies zijn geen pretje.
Mendeljevdonderdag 4 maart 2010 @ 10:33
Je zou haast denken dat die claimemissie al heeft plaatsgevonden.. ff checken hoe het om 14:00 staat, meestal toch het dieptepunt bij een sell-off
LXIVdonderdag 4 maart 2010 @ 10:56
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 10:19 schreef sitting_elfling het volgende:
Ouch BAM! Daar hadden een paar mensen toch nog aandelen hier in? Claim emissies zijn geen pretje.
Ik! Alles eruit gegooid van aandelen. Koop wel terug ná de claim.

Vind zelf dat het gezien de claim nog wel meevalt met de daling. Maar er was al behoorlijk wat af natuurlijk.
Lemans24donderdag 4 maart 2010 @ 11:32
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 10:19 schreef sitting_elfling het volgende:
Ouch BAM! Daar hadden een paar mensen toch nog aandelen hier in? Claim emissies zijn geen pretje.
Zal ie dan eindelijk eens onder de 4,65 gaan?
Mendeljevdonderdag 4 maart 2010 @ 15:35
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 11:32 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Zal ie dan eindelijk eens onder de 4,65 gaan?
Hoe kom je op dat magische getal?
deenigeechteTSdonderdag 4 maart 2010 @ 15:43


Oke een nieuwe voorspelling, nu gaan we omhoog binnen een week
tony_clifton-donderdag 4 maart 2010 @ 16:46
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 15:43 schreef deenigeechteTS het volgende:
[ afbeelding ]

Oke een nieuwe voorspelling, nu gaan we omhoog binnen een week
Excuseert, ik volg dit topic niet zo vaak, maar zijn voorspellingen serieus of persiflage op TA? No offense, gewoon omdat de vorige ook al zo'n paint was met een koersevolutie die op 5 minuten tijd door 't dak ging...
bascrossdonderdag 4 maart 2010 @ 16:47
Onzin en het is irritant. Kap gewoon met die bullshit, dit is één van de weinige subfora die nog serieus is.
tony_clifton-donderdag 4 maart 2010 @ 16:54
Dan zie ik er de humor ook niet van in eigenlijk, post dan een leuk filmpje van youtube ofzo .
Lemans24donderdag 4 maart 2010 @ 17:33
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 15:35 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Hoe kom je op dat magische getal?
De koers waarop ik verkocht heb...
Jawel, maar liefst 5 cent boven het absolute crisis-dieptepunt!
LXIVdonderdag 4 maart 2010 @ 17:34
Waarom keert BAM eigenlijk dividend uit terwijl ze ook een Claimemissie doen? Daar snap ik nu niks van.
M.Melandridonderdag 4 maart 2010 @ 17:45
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 17:33 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

De koers waarop ik verkocht heb...
Jawel, maar liefst 5 cent boven het absolute crisis-dieptepunt!
Vlak voor einde claimhandel lekker claims kopen
tony_clifton-donderdag 4 maart 2010 @ 17:51
'T loopt naar 't schijnt behoorlijk storm voor Grieks schuldpapier... 6,5% rendement is fucking nice, maar wel riskant...

Moest ik geïnteresseerd zijn vind ik 't een bijzonder goede ontwikkeling dat heel het land daar in rep en roer staat wegens de bezuinigingen. Teken dat men ginder moet inleveren en da's wat nodig is...
ediktdonderdag 4 maart 2010 @ 17:58
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 15:43 schreef deenigeechteTS het volgende:
[ afbeelding ]

Oke een nieuwe voorspelling, nu gaan we omhoog binnen een week
Waarom? Aan de hand van de rode hark oscillator?
tjoptjopdonderdag 4 maart 2010 @ 19:55
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 17:58 schreef edikt het volgende:

[..]

Waarom? Aan de hand van de rode hark oscillator?
Nee joh, dit is de Poseidon indicator, ken je die niet?

SeLangdonderdag 4 maart 2010 @ 20:08
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 19:55 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Nee joh, dit is de Poseidon indicator, ken je die niet?

[ afbeelding ]
Poseidon is een failliete Griek
capriciavrijdag 5 maart 2010 @ 12:04
tvp
Arceevrijdag 5 maart 2010 @ 15:12
336
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 15:27
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 17:34 schreef LXIV het volgende:
Waarom keert BAM eigenlijk dividend uit terwijl ze ook een Claimemissie doen? Daar snap ik nu niks van.
Jij bent niet de enige.

Corporate denial is het enige wat ik kan bedenken.

Of hadden ze het bedrag al als interim dividend uitgekeerd?
Mendeljevvrijdag 5 maart 2010 @ 15:38
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 15:12 schreef Arcee het volgende:
336
Ik volg het niet eens meer. Soms kijk ik er met een statische, bijna allergische, blik naar de koersen en bedenk me keer op keer dat er toch echt nog 50% af moet

Misschien ben ik wel te conservatief en zou ik meer risico moeten durven nemen voor het aantal nullen op mijn rekening maar ik heb er iig geen dubbele gevoelens mee zoals Edwin LeFevre destijds had.



Overigens een aanrader om te lezen!
capriciavrijdag 5 maart 2010 @ 15:47
337
piepeloi55vrijdag 5 maart 2010 @ 15:52
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 15:47 schreef capricia het volgende:
337
338
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 15:52
ha leuk, een opteltopic: 338
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 15:54
en dat vooral door de 3 van de 4 grootste balanskunstenaars van de AEX: ArcelorMittal met zijn off balance leases, Philips wat acteert als een veredeld venture fonds, en ING (need I say more). Ik mis alleen 'stelselwijziging' Aegon in dit rijtje...
Mendeljevvrijdag 5 maart 2010 @ 15:56
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 15:54 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
ArcelorMittal met zijn off balance leases
Wat bedoel je hiermee?
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 15:58
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 15:56 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Wat bedoel je hiermee?
Dat Mittal zijn uitbreidingen vooral off balance financiert. Vandaar dat hun debtratio's volkomen kut zijn, terwijl de balans er nog redelijk uitziet.

Remember Enron? Mittal is een soort financieel zwart gat.
sitting_elflingvrijdag 5 maart 2010 @ 16:03
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 15:38 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Ik volg het niet eens meer. Soms kijk ik er met een statische, bijna allergische, blik naar de koersen en bedenk me keer op keer dat er toch echt nog 50% af moet

Same, zat gisteren tot vanochtend short op de index. Direct omgewisseld voor longs. Geen verkeerde keuze geweest. En heb uiteraard weer gehandeld op unemployment data vandaag. In 13 seconden zoals op onderstaand plaatje te zien gingen we 0.6% omhoog op de FTSE

Mendeljevvrijdag 5 maart 2010 @ 16:03
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 15:58 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Dat Mittal zijn uitbreidingen vooral off balance financiert. Vandaar dat hun debtratio's volkomen kut zijn, terwijl de balans er nog redelijk uitziet.

Remember Enron? Mittal is een soort financieel zwart gat.
Interessant. Nu volg ik de staalindustrie wel redelijk globaal maar zulke dingen waren me nog niet opgevallen.
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 16:06
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 16:03 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Interessant. Nu volg ik de staalindustrie wel redelijk globaal maar zulke dingen waren me nog niet opgevallen.
met ratio's bedoelde ik trouwens ratings....

Als ze fabriek bouwen, dan leasen ze die. Gevolg: fabriek niet op de balans, en financiering ook niet. Mittal schijnt daar aardig agressief in te zijn.
Nu circuleert er binnen het IASB een voorstel dat bedrijven leasecontracten op de balans moeten nemen. Dan gaat de balans van ArcellorMittal aan gort.

Link fonds, imho.
sitting_elflingvrijdag 5 maart 2010 @ 16:09
Voor iedereen die de beurzen TA een beetje volgt, we zijn met de FTSE door de highs van Januari geschoten. De rest van de beurzen liggen nog achter, met name de Dax. Ben benieuwd of de beurzen er net zo gemakkelijk doorschieten als de FTSE. En hopelijk kan de FTSE sluiten boven de high van Januari vandaag.
Lemans24vrijdag 5 maart 2010 @ 16:25
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 17:51 schreef tony_clifton- het volgende:
'T loopt naar 't schijnt behoorlijk storm voor Grieks schuldpapier... 6,5% rendement is fucking nice, maar wel riskant...
Ik voel me stiekum toch gewoon spekkoper met mijn ASR's....
Lemans24vrijdag 5 maart 2010 @ 16:27
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 16:09 schreef sitting_elfling het volgende:
gemakkelijk doorschieten als de FTSE. En hopelijk kan de FTSE sluiten boven de high van Januari vandaag.
En dan door naar ongekende hoogten?
Of zie je dit juist als eindpunt van de stijgingen?
sitting_elflingvrijdag 5 maart 2010 @ 16:49
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 16:27 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

En dan door naar ongekende hoogten?
Of zie je dit juist als eindpunt van de stijgingen?
Als de grote Amerikaanse en Europese beurzen de weerstand van de top van Januari breken en dan er consistent boven blijven is dat inderdaad een indicatie voor een verdere opwaartse trend. Statistisch is het alleen zo dat op het moment je op een vrij 'stevige' weerstand komt de kans dat de opwaartse trend gestopt wordt aannemelijk is. Een goede indicatie dat zo'n trend doorbroken wordt is bijv. door stevige volumes. Je ziet dan van ook als er een doorbraak is dat dat door stevige volumes wordt geleid.
tjoptjopvrijdag 5 maart 2010 @ 16:51
Hoe gaat het eigenlijk met jouw daytraden? Aangezien je blog dicht is

Zit je al dicht bij het miljoen?:P
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 16:59
hoort wellicht niet direct in dit topic thuis, maar wat een bananenrepubliek is de U S of A aan het worden:
quote:
Cash-Strapped States Delay Paying Income-Tax Refunds
Published: Friday, 5 Mar 2010 | 10:50 AM ET Text Size By: Joseph Pisani
CNBC News Associate

This year, more Americans and businesses may be asking: Where's my tax refund?


Cash-strapped states are delaying state income tax refund checks owed to taxpayers.

That’s because cash-strapped states such as North Carolina, Alabama and Hawaii have been forced to slow down issuing income tax refunds to individuals and businesses because of a lack of funds in their budget.

Kansas has hinted that a delay might be possible, and processing paper refunds in Iowa has slowed because the state doesn’t haven’t enough employees to get them processed faster.

Another state, New York, is still considering whether they’ll follow the likes of Hawaii and delay refund payments.

....
http://www.cnbc.com/id/35693387
richbitchvrijdag 5 maart 2010 @ 17:03
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 16:09 schreef sitting_elfling het volgende:
Voor iedereen die de beurzen TA een beetje volgt, we zijn met de FTSE door de highs van Januari geschoten. De rest van de beurzen liggen nog achter, met name de Dax. Ben benieuwd of de beurzen er net zo gemakkelijk doorschieten als de FTSE. En hopelijk kan de FTSE sluiten boven de high van Januari vandaag.
Je moet niet naar FTSE kijken maar na DAX en ES .
Hopelijk lower high ES (week).. vorige high uit Jan. 1147.
sitting_elflingvrijdag 5 maart 2010 @ 17:18
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 17:03 schreef richbitch het volgende:

[..]

Je moet niet naar FTSE kijken maar na DAX en ES .
Hopelijk lower high ES (week).. vorige high uit Jan. 1147.
Ik trade met name via Britse brokers, en die bieden uiteraard de laagste spread en meeste mogelijkheden op de FTSE.
SeLangvrijdag 5 maart 2010 @ 17:55
Zeg SE, je had zo'n mooi model bedacht voor die macrotrades. Ging je daar nog een scatterplot van posten?

Backtest werkt nu netjes. Hij leest automatisch jouw Bloomberg macrofiles en plaatst dan een trade.

capriciavrijdag 5 maart 2010 @ 17:56
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 17:55 schreef SeLang het volgende:
Zeg SE, je had zo'n mooi model bedacht voor die macrotrades. Ging je daar nog een scatterplot van posten?

Backtest werkt nu netjes. Hij leest automatisch jouw Bloomberg macrofiles en plaatst dan een trade.

[ afbeelding ]
Das gaaf, zeg!
Mendeljevvrijdag 5 maart 2010 @ 18:45
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 17:55 schreef SeLang het volgende:
Zeg SE, je had zo'n mooi model bedacht voor die macrotrades. Ging je daar nog een scatterplot van posten?

Backtest werkt nu netjes. Hij leest automatisch jouw Bloomberg macrofiles en plaatst dan een trade.

[ afbeelding ]
Heb je niet eerst uitgezocht welke cijfers de meeste impact hebben of trade je nu op alles?

Dat inlezen klinkt btw wel erg gaaf, nu dat eenmaal automatisch gaat kun je daar echt veel mee doen! Newsheadlines e.d. Gaat me alleen wel even duren voordat ik ook zo iets onder de knie heb
Mendeljevvrijdag 5 maart 2010 @ 18:47
Sowieso vond ik scripten/programmeren altijd wel een noodzakelijk kwaad, het wordt pas echt leuk als je ook iets met je scripts kunt!
SeLangvrijdag 5 maart 2010 @ 18:56
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 18:45 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Heb je niet eerst uitgezocht welke cijfers de meeste impact hebben of trade je nu op alles?
Dat kan ik instellen. Ik kan van elk item in de macrolijst winst/verlies testen met verschillende parameters. Het macroitem zelf heb ik namelijk een parameter in de optimalisatie gemaakt. De lijst die ik had heeft 153 verschillende typen macroevents en die kan ik automatisch afgaan, optimizen, etc. Even een half uurtje m'n PC aan het werk zetten en klaar . Uiteindelijk kun je dan het beste eruit pikken (met alle valkuilen van optimalisatie uiteraard, dus je moet dat met verstand doen).

Btw, net een aanvullende lijst binnen van SE, maar ik ga nu eerst ff boodschappen doen...

Btw2: eerste resultaten zijn trouwens prut, wat ik al vermoedde. Later meer.
tony_clifton-vrijdag 5 maart 2010 @ 19:12
VDG (als je dit nog leest), kan je EW toepassen op je eigen pf of is dat af te raden?
Gewoon uit interesse, wil eens zien wat 't geeft .
tony_clifton-vrijdag 5 maart 2010 @ 19:39
Btw, http://www.tijd.be/nieuws(...)inst.8888381-429.art

Galapagos is nu al het tweede winstgevende biotechbedrijf in mijn pf, het kan dus wel!
Falcovrijdag 5 maart 2010 @ 20:53
quote:
Op donderdag 4 maart 2010 10:19 schreef sitting_elfling het volgende:
Ouch BAM! Daar hadden een paar mensen toch nog aandelen hier in? Claim emissies zijn geen pretje.
Ga ik weer oppikken als de heftige bewegingen gestopt zijn. Volgens mij had BAM ook relatief gezien veel Vreemd Vermogen, dus raar is de emissie niet.
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 21:00
en waarom spuiten de Amerikaanse beurzen nu weer weg?
Arceevrijdag 5 maart 2010 @ 21:07
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 21:00 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
en waarom spuiten de Amerikaanse beurzen nu weer weg?
http://www.marketwatch.co(...)-recovery-2010-03-05
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 21:10
quote:
dat was al voorbeurs, waarom het huidige sprintje van 14.40 US time

en bovendien:
http://www.cnbc.com/id/35726656
het is maar net hoe je het brengt
tony_clifton-vrijdag 5 maart 2010 @ 21:15
Hey, long time no see, hoe was Indië?
Dinosaur_Srvrijdag 5 maart 2010 @ 21:23
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 21:15 schreef tony_clifton- het volgende:
Hey, long time no see, hoe was Indië?
very hectic, nu een paar weekjes bijkomen in NL

Om maar ontopic te blijven.
In India hebben ze trouwens een mega probleem. Inflatie van >10%. Plus een mega budgetair probleem omdat ze met name brandstof subsidieren. Omdat ze bovendien een maximum prijs bepalen investeert geen olieboer in de brandstof voorziening in dat land. Die subsidie proberen ze nu beetje bij beetje terug te draaien, maar dat fakkelt de inflatie enorm aan.

Begin dit jaar hebben de grote consultancy firms de salarissen dan ook met 15% (!) omhooggetrokken.

Ik sprak met wat mensen van shared service centers, en hun inschatting is dat over max. 10 jaar de kosten van outsourcing in India minstens net zo hoog zijn als de kosten in het Westen nu. Tot zover costcutting by outsourcing and offshoring Het is tijdelijk, dat kostenvoordeel.

Alles is wel enorm booming. Ernst&Young gaat in twee jaar hun personeelsbestand verdubbelen, dagelijks aankondigingen in de kranten van 10.000 personen nieuw personeel, 20.000 voor dat bedrijf etc. Alle banen die in het Westen verdwijnen komen er hier bij. Probleem is alleen dat de pool van gekwalificeerde mensen bijna op is.... gevolg is enorme concurrrentie, en in India is dat concurrentie op salaris dus.

Ik ben er nog niet aan toegekomen om Suzlon met een bezoekje te vereren
Wel gaan ze de halve kust van Tamil Nadu volzetten met windmolens geloof ik
capriciazaterdag 6 maart 2010 @ 00:38
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 19:12 schreef tony_clifton- het volgende:
VDG (als je dit nog leest), kan je EW toepassen op je eigen pf of is dat af te raden?
Gewoon uit interesse, wil eens zien wat 't geeft .
Waar is hij eigenlijk?
sitting_elflingzaterdag 6 maart 2010 @ 00:53
quote:
Op vrijdag 5 maart 2010 17:55 schreef SeLang het volgende:
Zeg SE, je had zo'n mooi model bedacht voor die macrotrades. Ging je daar nog een scatterplot van posten?

Ik zal kijken of ik een betere kan vinden. De correlatie spreekt er niet echt (voldoende) uit.
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 12:09
Ik heb 's nachts toen ik niet kon slapen een nieuwe momentumindictor bedacht op basis van een iteratief proces. Nu ik weer helder kan nadenken heb ik zo'n mijn twijfels of het wel zin heeft om het uit te gaan schrijven
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 12:30
Een snelle search leert me in ieder geval dat het concept nog niet bestaat maar wel dat er meerdere pogingen zijn gedaan in die richting. Als het niet winstgevend blijkt te zijn kan ik het altijd nog publiceren...
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 13:52
quote:
Op zondag 7 maart 2010 12:30 schreef Mendeljev het volgende:
Een snelle search leert me in ieder geval dat het concept nog niet bestaat maar wel dat er meerdere pogingen zijn gedaan in die richting. Als het niet winstgevend blijkt te zijn kan ik het altijd nog publiceren...
Inderdaad. Alle systemen die zijn beschreven in boeken, websites of die je kunt kopen of je op kunt abonneren zijn mislukte pogingen geweest om een winstgevend systeem te genereren. Niemand die bij z'n verstand is zal namelijk ooit een werkend idee openbaar maken.

Reken eens uit wat je zou verdienen met een systeem dat consistent slechts 1 tick (=0.25 punt) winst genereert op bijvoorbeeld de S&P500. We starten met $3000, wat je in staat stelt één contractje ES te traden. Vervolgens herbeleggen we de winst (1 tick per dag). Resultaat: na 1 jaar heb je $187k, na 2 jaar $11.6 miljoen, na 3 jaar $726 miljoen , na 4 jaar ben je Warren Buffett voorbij met $45 miljard en na 5 jaar heb je $2.8T, wat meer is dan de totale FED balancesheet inclusief MBS. Na 6 jaar heb je $175T. Dat is 3x de marktkapitalisatie van alle aandelen wereldwijd op de top in 2007

Maar nieuwe ideetjes moet je gewoon uitproberen omdat het gewoon leuk is. En wie weet vind je wel die ene tick per dag. Een halve tick mag ook...
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 13:54
Er staan hier trouwens 2 PC's te ronken op een backtest. Nog 2 uur te gaan.
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 14:11
Voor 235 heb je een i7.

Jammer dat die moederborden het geheel veel te duur maken
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 14:25
quote:
Op zondag 7 maart 2010 14:11 schreef Mendeljev het volgende:
Voor 235 heb je een i7.

Jammer dat die moederborden het geheel veel te duur maken
NinjaTrader 6.5 is nog steeds single threaded dus daar win je nog niet zoveel mee. Versie 7 is straks wel multithreaded. Mijn ene PC is nog een 2.6GHz P4. Die andere is een AMD64 3800x2 (dus dual core). Ze draaien beiden ongeveer even snel.

Beiden oude beestjes dus (P4= ruim 6 jaar oud, AMD= 3 jaar oud). Maar het rekenwerk is het probleem toch niet. Dat zijn juist aangename rustmomenten waarop je even een wandelingetje gaat maken of een film kijken, eten, shoppen etc.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 14:35
OutOfMemoryException

Er zit 2,6GB RAM in die PC. Ik moet de test in kleinere brokjes hakken. 10.000 tests op 3 jaar 1-minutendata is kennelijk toch wat teveel
Falcozondag 7 maart 2010 @ 14:42
Heeft iemand al eens tests uitgeprobeerd op basis van het tekstueel analyseren van nieuwsberichten en daaraan gekoppeld koersbewegingen van een aandeel?
LXIVzondag 7 maart 2010 @ 14:46
quote:
Op zondag 7 maart 2010 14:42 schreef Falco het volgende:
Heeft iemand al eens tests uitgeprobeerd op basis van het tekstueel analyseren van nieuwsberichten en daaraan gekoppeld koersbewegingen van een aandeel?
Ik heb eens een poging gedaan om de frequentie waarin een bepaald AEX-bedrijf in het nieuws was te koppelen aan de beurskoers.

Grondgedachte was dat wanneer een bedrijf vaker in het nieuws kwam, dit de aandacht van beleggers zou trekken en dus voor een koersstijging zou zorgen. Ongeacht de aard van het nieuws.

Sowieso is de kans dat een particulier nu aandelen als TomTom, Aegon, ASML koopt groter dan Aalbers, Eurocomm prop of VastNed retail. Maar als bijvoorbeeld Aalberts meer in het nieuws gaat komen kan dat veranderen.

Helaas kon ik met Google trends (dat ik hiervoor gebruiken wilde) niet genoeg data verzamelen, en om zelf gedurende langere tijd te gaan harvesten vond ik teveel werk.
Falcozondag 7 maart 2010 @ 14:49
quote:
Op zondag 7 maart 2010 14:46 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik heb eens een poging gedaan om de frequentie waarin een bepaald AEX-bedrijf in het nieuws was te koppelen aan de beurskoers.

Grondgedachte was dat wanneer een bedrijf vaker in het nieuws kwam, dit de aandacht van beleggers zou trekken en dus voor een koersstijging zou zorgen. Ongeacht de aard van het nieuws.

Sowieso is de kans dat een particulier nu aandelen als TomTom, Aegon, ASML koopt groter dan Aalbers, Eurocomm prop of VastNed retail. Maar als bijvoorbeeld Aalberts meer in het nieuws gaat komen kan dat veranderen.

Helaas kon ik met Google trends (dat ik hiervoor gebruiken wilde) niet genoeg data verzamelen, en om zelf gedurende langere tijd te gaan harvesten vond ik teveel werk.
Op zich geen slecht idee! Ik zat zelf meer te denken aan kwartaalcijferberichten (de winst valt lager uit dan verwacht..., de verwachting is dat...) en met behulp van kerngegevens van het bedrijf (omzet van vorige periode / aantal werknemers etc.) een bepaald model te vormen, waarin een buy of sell-advies gegeven wordt.
LXIVzondag 7 maart 2010 @ 14:51
Zulke gegevens zijn extreem moeilijk te kwantificeren. En die data wordt natuurlijk al met heel veel effort door mensen zelf geanalyseerd. Eigenlijk is dat gewoon fundamentele analyse.

Als er iets is wat een edge biedt zou ik gaan zoeken in data die wel relateert aan de beurs maar waar niemand anders om maalt.
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 14:53
quote:
Op zondag 7 maart 2010 14:42 schreef Falco het volgende:
Heeft iemand al eens tests uitgeprobeerd op basis van het tekstueel analyseren van nieuwsberichten en daaraan gekoppeld koersbewegingen van een aandeel?
Het enige wat ik hierover kan bedenken is dat je bepaalde woorden gaat linken aan een kansverdeling en dat weer gaat toepassen op je beleggingsmodel. Alleen gaat dat echt bizar veel tijd kosten. Woorden zoals overname, better than expected earnings etc.

Probleem is natuurlijk dat elk journalist het nieuwsartikel op een andere manier schrijft en je model er misschien dus anders op gaat anticiperen. Terwijl het initieel exact dezelfde artikelen zijn.

Ik ben nog steeds bezig om op basis van wiskundige modellen het verwachte cijfer van analisten beter te voorspellen en daardoor meer te profiteren van eventuele winst die je kunt maken door een positie in te nemen voordat cijfers uitkomen. Elke keer als het 1 week goed uitkomt blijkt het de week er na weer niet goed te werken. En zit met het probleem dat het aantal observaties van 1 specifiek macro variabele over 10 jaar tijd gewoon klein is. Ik gebruik het liefst zo'n grootst mogelijke data pool
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 14:56
quote:
Op zondag 7 maart 2010 14:49 schreef Falco het volgende:

[..]

Op zich geen slecht idee! Ik zat zelf meer te denken aan kwartaalcijferberichten (de winst valt lager uit dan verwacht..., de verwachting is dat...) en met behulp van kerngegevens van het bedrijf (omzet van vorige periode / aantal werknemers etc.) een bepaald model te vormen, waarin een buy of sell-advies gegeven wordt.
Ik heb hier ook wel testjes van gedaan. Het probleem is alleen dat bedrijven nogal verschillend van elkaar reageren op kwartaal nieuws. En dan kom je op het probleem hoe schat je in hoe slecht of hoe goed kwartaal nieuws is. Soms gaat een bedrijf enkele dagen naar beneden omdat de kwartaal cijfers slecht zijn, soms slechts een paar uur. Of nog extremer soms gaat een bedrijf op goede resultaten gewoon onderuit.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 15:05
Een ander probleem is dat de grote partijen die invloed hebben op de koers hun informatie niet uit de publieke pers halen maar veel betere toegang tot informatie hebben (voorkennis, eigen analysten, privé gesprekken met beleidsmakers in de betreffende bedrijven, etc) . De dingen die je in de pers vindt zijn 'after the fact'.
Falcozondag 7 maart 2010 @ 15:07
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:05 schreef SeLang het volgende:
Een ander probleem is dat de grote partijen die invloed hebben op de koers hun informatie niet uit de publieke pers halen maar veel betere toegang tot informatie hebben (voorkennis, eigen analysten, privé gesprekken met beleidsmakers in de betreffende bedrijven, etc) . De dingen die je in de pers vindt zijn 'after the fact'.
Dat is wat mij betreft ook het grootste probleem. Je moet zo dicht mogelijk bij de nieuwsbron zitten en dat is dus niet continu op F5 drukken op finance.yahoo.com ofzo . Toch zie je nog duidelijke koersbewegingen na het uitbrengen van een nieuwsbericht.
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 15:13
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:07 schreef Falco het volgende:

[..]

Dat is wat mij betreft ook het grootste probleem. Je moet zo dicht mogelijk bij de nieuwsbron zitten en dat is dus niet continu op F5 drukken op finance.yahoo.com ofzo . Toch zie je nog duidelijke koersbewegingen na het uitbrengen van een nieuwsbericht.
Zo dicht mogelijk bij de nieuwsbron zitten is vragen om problemen als particulier natuurlijk Mits je het erg slim aanpakt, maar het blijft een overtreding van de wet. Stel je zou ook maar 1 ding zeker weten over wat er gaat gebeuren met een aandeel in de toekomst zul je natuurlijk al je geld op zo'n aandeel willen zetten. Maaar ... teveel geld gaat natuurlijk opvallen. Maar het is ook een one in a lifetime kans, dus weinig geld op het aandeel zetten zal je weinig opleveren.

Wel doen? Niet doen? ..
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 15:13
Misschien dat je er wel iets mee kunt met kleine fondsen op de secundaire markt waar geen grote partijen actief zijn. Dus de fondsen waar de koers wordt gemaakt door particuliere beleggers. AEX fondsen vallen dan sowieso af. Maar misschien een deel van de fondsen op AMX en kleiner?
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 15:20
Het meeste geld wordt imo gewoon gemaakt met frontrunning. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat winsten van Goldman Sachs etc niet komen uit normale trading zoals wij dat ook kunnen doen maar dat ze voorkomen uit een oneerlijk concurrentievoordeel, bijvoorbeeld het (eerder) kunnen zien van orderstromen of (impliciete) staats subsidies. Net zoals je aan de resultaten van Madoff ook kon zien dat dat nooit kon komen uit eerlijke handel. Daarvoor waren de resultaten veel te goed. Voor GS etc geldt hetzelfde imo.
LXIVzondag 7 maart 2010 @ 15:26
Daarom is veel handelen als particulier ook onverstandig. Dan betaal jij die winsten. Op de langere termijn wordt het steeds minder relevant omdat dan de informatie die komen gaat onmogelijk alvast in de koers verwerkt kan zijn.
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 15:50
quote:
Op zondag 7 maart 2010 14:53 schreef sitting_elfling het volgende:
Ik ben nog steeds bezig om op basis van wiskundige modellen het verwachte cijfer van analisten beter te voorspellen en daardoor meer te profiteren van eventuele winst die je kunt maken door een positie in te nemen voordat cijfers uitkomen. Elke keer als het 1 week goed uitkomt blijkt het de week er na weer niet goed te werken. En zit met het probleem dat het aantal observaties van 1 specifiek macro variabele over 10 jaar tijd gewoon klein is. Ik gebruik het liefst zo'n grootst mogelijke data pool
De enige reden waarom dit mij een onbegonnen werkt lijkt is omdat ik denk dat die analisten ook op basis van wiskundige modellen hun voorspellingen verscherpen. Vanuit dit scenario kan het 2 kanten op. De ene is dat het analisten geen fuck kan schelen wat ze voorspellen zolang de spreiding van hun voorspellingen niet ver van hun collega's af ligt. De andere is dat de voorspellingen van de analisten convergeren naar de juiste cijfers en het verschil steeds minder tradeable wordt. In beide gevallen heb je geen fuck aan je model.
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 15:53
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:20 schreef SeLang het volgende:
Het meeste geld wordt imo gewoon gemaakt met frontrunning. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat winsten van Goldman Sachs etc niet komen uit normale trading zoals wij dat ook kunnen doen maar dat ze voorkomen uit een oneerlijk concurrentievoordeel, bijvoorbeeld het (eerder) kunnen zien van orderstromen of (impliciete) staats subsidies. Net zoals je aan de resultaten van Madoff ook kon zien dat dat nooit kon komen uit eerlijke handel. Daarvoor waren de resultaten veel te goed. Voor GS etc geldt hetzelfde imo.
Ik vraag mij af welk rendement (percentage) hun 'computer' met 10.000 orders per seconde gemiddeld haalt na één dag...
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 16:01
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:26 schreef LXIV het volgende:
Daarom is veel handelen als particulier ook onverstandig. Dan betaal jij die winsten. Op de langere termijn wordt het steeds minder relevant omdat dan de informatie die komen gaat onmogelijk alvast in de koers verwerkt kan zijn.
Maar wat nu als we situaties krijgen als Japan? Zelfs al zou je de afgelopen 10 jaar, 2000 - 2010 in de aandelen hebben gezetten in Nederland of Amerika was je er netto waarschijnlijk nog op achteruit gegaan. Natuurlijk heeft iedereen geprobeerd te anticiperen op de 2 grote crisis en daarin posities in genomen maar een paar maand te laat of te vroeg instappen heeft je tientallen procenten kunnen schelen. En dat vraagt toch echt wel dagelijkse of minimaal wekelijkse inkijk in de markten.

Denk ook dat het een mentaal verschil is tussen de lange en korte termijn handelaren. Bijna iedere lange termijn handelaar die ik ken belegt met geld wat hij wel kan missen maar heeft door de loop van de jaren heen dusdanig veel geld verdient op de markt (de markt ging immers bijna altijd omhoog) dat het een behoorlijk kapitaal is geworden en vanaf nu relatief defensief kan beleggen. De wat extremere lange termijn handelaren heb ik ook voorbeelden van maar dat zijn uitzonderingen. Een collega van me heeft een poos geleden bijna zijn hele kapitaal in Norwegian Air Shuttle gestort. Die heeft daar nu een lekkere winst op terwijl hij de markten slechts wekelijks volgt. Gevolg, iedereen jaloers

Het gros van de daytraders die ik ken belegt met geld wat hij niet(!) kan missen in de hoop daar zijn dagelijkse brood uit te halen. Nu is het natuurlijk geen rocket science om te begrijpen dat het percentage daytraders wat overleeft tig malen kleiner is dan de lange termijn traders. Het zijn meestal jonge gasten die goed zijn in wiskunde maar wanneer het om echt groot geld gaat er nog wel eens grove fouten worden gemaakt. En ja, dan zijn de gevolgen veel erger voor een korte termijn handelaar dan 1 die in de lange termijn handelt. Daarom kap ik ook direct met korte termijn handelen wanneer de bankrekening dat toelaat en ga dan over op defensief lange termijn handelen Maar dat gaat nog wel even duren.
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 16:03
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:53 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]

Ik vraag mij af welk rendement (percentage) hun 'computer' met 10.000 orders per seconde gemiddeld haalt na één dag...
Was het niet zo dat GS een strike van 100 dagen lang had waar ze meer dan een bepaald bedrag in de miljoenen winst hadden op hun trading divisie?
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 16:12
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:50 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

De enige reden waarom dit mij een onbegonnen werkt lijkt is omdat ik denk dat die analisten ook op basis van wiskundige modellen hun voorspellingen verscherpen. Vanuit dit scenario kan het 2 kanten op. De ene is dat het analisten geen fuck kan schelen wat ze voorspellen zolang de spreiding van hun voorspellingen niet ver van hun collega's af ligt. De andere is dat de voorspellingen van de analisten convergeren naar de juiste cijfers en het verschil steeds minder tradeable wordt. In beide gevallen heb je geen fuck aan je model.
Hmm, goed punt Maar als je de voorspelling van bijvoorbeeld werkloosheid neemt, is dat al het gemiddelde van alle analisten. En als ik bijvoorbeeld de laatste 2 jaar aan data pak voor de wekelijkse unemployment zaten ze dacht ik er maar 2% gemiddeld naast! Eigenlijk heeft het dus weinig zin om met een betere voorspelling te komen omdat de analisten het al aardig doen. Ik kom in bijna al mijn modellen op het probleem uit dat hoe verder de verwachting ligt van het vorige resultaat hoe groter de impact op de beurs is ook al is het actuele resultaat hetzelfde als het verwachte resultaat. Ik ga er namelijk van uit dat een verschil tussen werkelijk en verwacht resultaat juist de markten onder druk zet. En niet slechts een bevestiging van de analisten.

SeLang, test jij eigenlijk ook de mogelijkheid van beleggen voor nieuws uitkomt, en uitstappen direct nadat er winst is behaald? En hoe definieer je het uitstap moment?
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 16:18
De enige manier die ik zie om te traden op macrocijfers is long/short te gaan op basis van een hint en dan verlies te nemen met een stoploss en winst te nemen met een trailing stoploss. Indicatoren toepassen op zo'n kort tijdframe is alleen maar ruis.
JimmyJameszondag 7 maart 2010 @ 16:20
Dus eigenlijk is het gewoon gokken, niet?
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 16:23
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:20 schreef JimmyJames het volgende:
Dus eigenlijk is het gewoon gokken, niet?
Ja, met een zekerheid van verhoogde volatility. Tenzij je wel een betere voorspelling kan doen voor de nieuwe cijfers dan heb je namelijk een voordeel.
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 16:28
Ik had overigens een test gedaan op alle AEX-fondsen (2000-2010) met alleen een moving stoploss van 5% en die was echt gigantisch slecht tov B&H. De enige fondsen die het redelijk deden tov B&H waren TomTom en Air-France beide enorm jonge fondsen waarbij alleen TomTom het iets beter deed dan een spaarrekening
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 16:28
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:18 schreef Mendeljev het volgende:
De enige manier die ik zie om te traden op macrocijfers is long/short te gaan op basis van een hint en dan verlies te nemen met een stoploss en winst te nemen met een trailing stoploss. Indicatoren toepassen op zo'n kort tijdframe is alleen maar ruis.
Is het niet beter om er in te vliegen met de hoogst mogelijke leverage en op moment van elk verlies gooi je je trade er uit. Stel de beurs reageert gemiddeld genomen met 0.5% binnen de minuut omhoog of naar beneden op het moment dat de cijfers uitkomen. We nemen bijvoorbeeld positie in op de FTSE rond 13.29:58 en stappen uit bij een verlies van 3 punten ( is minimum spread als je gegarandeerde verkoop wil). Sinds de contracten per index punt werken verlies je hooguit 3 + 2 (normale spread van de index) = 5 index punten terwijl als je goed zit in je trade gemiddeld genomen meer dan 25 punten weet te pakken. Dan blijft de enige vraag over, ... hoe vaak zit je goed?
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 16:32
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:20 schreef JimmyJames het volgende:
Dus eigenlijk is het gewoon gokken, niet?
Zolang je nooit 100% zekerheid hebt is en blijft het een gok. Handelen, beleggen, speculeren, investeren is dus altijd gokken. Ik denk echter dat je vanaf 65 - 70% kans op succes niet meer hoeft te spreken over gokken. Zie bijvoorbeeld de shiller P/E strategie die SeLang er op na houdt. Zolang het laag genoeg staat verhoog je de kansen voor jezelf. Dat is niet meer gokken maar je kansen goed inschatten.

Ik associeer gokken eigenlijk ook altijd met niet weten wat je doet
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 16:34
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:28 schreef Mendeljev het volgende:
Ik had overigens een test gedaan op alle AEX-fondsen (2000-2010) met alleen een moving stoploss van 5% en die was echt gigantisch slecht tov B&H. De enige fondsen die het redelijk deden tov B&H waren TomTom en Air-France beide enorm jonge fondsen waarbij alleen TomTom het iets beter deed dan een spaarrekening
Wat voor test? B&H met koop/verkoop orders op basis van een stoploss die meebeweegt?
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 16:44
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:32 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Zolang je nooit 100% zekerheid hebt is en blijft het een gok. Handelen, beleggen, speculeren, investeren is dus altijd gokken. Ik denk echter dat je vanaf 65 - 70% kans op succes niet meer hoeft te spreken over gokken. Zie bijvoorbeeld de shiller P/E strategie die SeLang er op na houdt. Zolang het laag genoeg staat verhoog je de kansen voor jezelf. Dat is niet meer gokken maar je kansen goed inschatten.

Ik associeer gokken eigenlijk ook altijd met niet weten wat je doet
dan zijn er verrotte veel assetmanagers die inderdaad gokken
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 17:08
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:34 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Wat voor test? B&H met koop/verkoop orders op basis van een stoploss die meebeweegt?
Ja long en short.
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 18:07
Hmm... even een vraagje; in hoeverre zal de invloed van de strenge winter voelbaar zijn in de Q4 resultaten van 2009 van een bedrijf dat strooizout maakt? Kwestie van de juiste strategie te kiezen (sell the news of bijhouden).

Zelf denk ik dat er wel wat voorraden aangelegd zijn geweest door de overheden, maar dat de echte grote volumes in Q1-2010 zullen te vinden zijn, niet?
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 18:16
quote:
Op zondag 7 maart 2010 15:50 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

De enige reden waarom dit mij een onbegonnen werkt lijkt is omdat ik denk dat die analisten ook op basis van wiskundige modellen hun voorspellingen verscherpen. Vanuit dit scenario kan het 2 kanten op. De ene is dat het analisten geen fuck kan schelen wat ze voorspellen zolang de spreiding van hun voorspellingen niet ver van hun collega's af ligt. De andere is dat de voorspellingen van de analisten convergeren naar de juiste cijfers en het verschil steeds minder tradeable wordt. In beide gevallen heb je geen fuck aan je model.
Een aardig onderzoek dat ik een tijd geleden zag: Als je een grote groep analisten vraagt waar de index staat over een jaar, dan blijkt over het algemeen dat de spreiding op het verschil tussen de voorspellingen kleiner is dan de spreiding tussen uiteindelijke waarde van de index en de individuele voorspellingen. In andere woorden, men kan niet voorspellen EN er lijkt sprake te zijn van kuddevorming.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 18:22
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:01 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Maar wat nu als we situaties krijgen als Japan? Zelfs al zou je de afgelopen 10 jaar, 2000 - 2010 in de aandelen hebben gezetten in Nederland of Amerika was je er netto waarschijnlijk nog op achteruit gegaan.
Het leuke is dat je dat als lange termijn belegger TOEN al met een hoge waarschijnlijkheid kon weten. Net zoals je ook NU met een hoge waarschijnlijkheid kunt weten dat je de komende 10-20 jaar weinig gaat verdienen met buy&Hold vanaf het huidige niveau.

Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 18:25
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:22 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het leuke is dat je dat als lange termijn belegger TOEN al met een hoge waarschijnlijkheid kon weten. Net zoals je ook NU met een hoge waarschijnlijkheid kunt weten dat je de komende 10-20 jaar weinig gaat verdienen met buy&Hold vanaf het huidige niveau.

[ afbeelding ]
da's wel een beetje beperkt. Buy - hold van 2002 t/m 2007 had bijvoorbeeld prima gewerkt
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 18:25
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:12 schreef sitting_elfling het volgende:

SeLang, test jij eigenlijk ook de mogelijkheid van beleggen voor nieuws uitkomt, en uitstappen direct nadat er winst is behaald? En hoe definieer je het uitstap moment?
Ja en ja. Ik post er een uitgebreid topic als ik klaar ben.
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 18:26
Heeft er iemand ervaring met short gaan op de dag voor de uitkering van een dividend?

Neem nu Belgacom, daar de Belgische staat meer dan de helft van de aandelen bezit, plus nog eens de roerende voorheffing op de andere helft krijgt, geeft dat bedrijf een dividend van rond de 5%. Op de dag van de uitkering gaat dat dan ook rond de 5% naar beneden. Als je daar een turbo short op hebt (die met de hefboom van 8%) stijgt die dus 40%...


Iets zegt mij dat dit te gemakkelijk geld verdienen is...
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 18:28
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:26 schreef tony_clifton- het volgende:
Heeft er iemand ervaring met short gaan op de dag voor de uitkering van een dividend?

Neem nu Belgacom, daar de Belgische staat de helft van de uitgekeerde winst krijgt, plus nog eens de roerende voorheffing op de andere helft geeft dat bedrijf een dividend van rond de 5%. Op de dag van de uitkering gaat dat dan ook rond de 5% naar beneden. Als je daar een turbo short op hebt (die met de hefboom van 8%) stijgt die dus 40%...


Iets zegt mij dat dit te gemakkelijk geld verdienen is...
dividend wordt toch verrekend met de shortinstrumenten?

die laatste zin dus
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 18:29
Ah k, wist ik niet

Te mooi idd .
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 18:35
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:29 schreef tony_clifton- het volgende:
Ah k, wist ik niet

Te mooi idd .
maar mocht het anders zijn, laat me het weten, 40% nagenoeg gegarandeerd op 1 dag over m'n gehele vermogen + max. leencapaciteit = een feestje voor geheel AEX op de Malediven
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 18:41
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:25 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

da's wel een beetje beperkt. Buy - hold van 2002 t/m 2007 had bijvoorbeeld prima gewerkt
Dat is een termijn van 5 jaar. Op een dergelijke korte termijn is het verband tussen waardering en rendement veel zwakker dan op langere termijn (zie plaatje). De spreiding op de mogelijke resultaten is dan enorm. Zelfs op de bodem van 2002 (2003 op de AEX) waren aandelen nog steeds duur. Maar dat wil niet zeggen dat er geen (grote) rally mogelijk is. Maar het heeft dus ook geen stand gehouden.



Om precies op de bodem van 2002 te kopen en op de top van 2007 te verkopen zul je één of andere timingstrategie moeten hebben. En als je die niet hebt dan is het gewoon weer een gok die zowel een positieve als een negatieve uitkomst kan hebben.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 18:44
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:41 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat is een termijn van 5 jaar. Op een dergelijke korte termijn is het verband tussen waardering en rendement veel zwakker dan op langere termijn (zie plaatje). De spreiding op de mogelijke resultaten is dan enorm. Zelfs op de bodem van 2002 (2003 op de AEX) waren aandelen nog steeds duur. Maar dat wil niet zeggen dat er geen (grote) rally mogelijk is. Maar het heeft dus ook geen stand gehouden.

[ afbeelding ]

Om precies op de bodem van 2002 te kopen en op de top van 2007 te verkopen zul je één of andere timingstrategie moeten hebben. En als je die niet hebt dan is het gewoon weer een gok die zowel een positieve als een negatieve uitkomst kan hebben.
volgens mij is het altijd een gok (zelfs als de koersen naar jouw methodiek laag staan), maar is het een slechts een kwestie van welk risico, en met welk risico je je senang voelt. In die zin vind ik Shiller P/E wel interessant, maar meer is het ook niet, imho.

(niet onbelangrijk trouwens, je senang voelen )
LXIVzondag 7 maart 2010 @ 18:47
Ook voor de Shiller P/E geldt gewoon: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Gevoelsmatig geloof ik juist dat vanwege het slechte decennium 2000-2010 het komende decennium juist goed moet zijn. Maar ook dat is onzin.

Vooralsnog speculeer ik op een gelijkblijvende beurs tussen de 300 en 360.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 18:51
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:44 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

volgens mij is het altijd een gok (zelfs als de koersen naar jouw methodiek laag staan), maar is het een slechts een kwestie van welk risico, en met welk risico je je senang voelt. In die zin vind ik Shiller P/E wel interessant, maar meer is het ook niet, imho.

(niet onbelangrijk trouwens, je senang voelen )
Het is natuurlijk een stochastisch proces. Er zijn geen zekerheden in dit leven.
Gitaarmatzondag 7 maart 2010 @ 18:52
Ik probeer mijn vraag hier maar even te stellen. Het gaat over dit filmpje:



Ik weet niet precies wat hij bedoeld maar hij heeft het over dat de economie verdubbeld in 10 jaar als de beurzen met 7% stijgen?

Ik weet niet of dit goed is maar misschien beter hier dan er een apart topic voor openen.
Rejectedzondag 7 maart 2010 @ 19:02
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:25 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ja en ja. Ik post er een uitgebreid topic als ik klaar ben.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 19:04
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:47 schreef LXIV het volgende:
Ook voor de Shiller P/E geldt gewoon: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Gevoelsmatig geloof ik juist dat vanwege het slechte decennium 2000-2010 het komende decennium juist goed moet zijn. Maar ook dat is onzin.
Het is geen "toevallig" verband. Er zit gewoon een heel fundamenteel mechanisme achter, namelijk dat op lange termijn al het rendement dat gemaakt wordt op aandelen uit bedrijfswinsten komt. Op korte termijn kan een koers "zomaar" omhoog of omlaag maar niet op lange termijn omdat dan de P/E oneindig zou blijven stijgen of dalen.

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat 2010-2020 een goed decennium gaat worden omdat de P/E historisch gezien al erg hoog is en een krimp van P/E voor de hand ligt, zeker nu de drivers van die expansie verdwijnen (kredietexpansie, dalende rente, etc). Zelfs als bedrijfswinsten weer ouderwets goed worden dan zal dat moeten opboksen tegen die P/E krimp en verwacht je een rendement dat lager ligt dan het historisch gemiddelde.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:14
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:51 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het is natuurlijk een stochastisch proces. Er zijn geen zekerheden in dit leven.
behalve doodgaan en belastingbetalen natuurlijk. Gok maar welke van de twee mijn business is
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 19:17
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

maar mocht het anders zijn, laat me het weten, 40% nagenoeg gegarandeerd op 1 dag over m'n gehele vermogen + max. leencapaciteit = een feestje voor geheel AEX op de Malediven
Haha nice!
Maar toch; helaas :
quote:
ABN Amro/RBS en ING verdienen aan dit beleggingsinstrument door de handel (het verschil tussen bied- en laatprijs) en door de financiering van de Turbo/Sprinter. De financieringskosten of –opbrengsten zijn afhankelijk van de daggeldrente. Deze financieringskosten of –opbrengsten worden dagelijks in het financieringsniveau verwerkt. Die verschilt aldus van dag tot dag. Bij een Turbo/Sprinter Long is dat Euribor+2%, bij een Turbo/Sprinter Short is dat Euribor-2%. Ook de stop loss-niveau’s worden aangepast, maar dat gebeurt een keer per maand. Wanneer er dividenden worden uitgekeerd, dan wordt dat verwerkt in zowel het financieringsniveau als het stop loss-niveau.
Logisch ook natuurlijk, de bank leent die aandelen uit en wil alles terug, dus inclusief het dividend dat ze normaal gekregen zouden hebben...

Ik ga in een virtuele portefeuille wel eens testen hoeveel winst je maakt wanneer je de belastingen ontwijkt door te verkopen voor de uitkering en terug te kopen erna. Denk dat dat wel veel kan zijn daar je 25 euro kosten hebt tenopzichte van 25% tax...
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:18
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:04 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het is geen "toevallig" verband. Er zit gewoon een heel fundamenteel mechanisme achter, namelijk dat op lange termijn al het rendement dat gemaakt wordt op aandelen uit bedrijfswinsten komt. Op korte termijn kan een koers "zomaar" omhoog of omlaag maar niet op lange termijn omdat dan de P/E oneindig zou blijven stijgen of dalen.

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat 2010-2020 een goed decennium gaat worden omdat de P/E historisch gezien al erg hoog is en een krimp van P/E voor de hand ligt, zeker nu de drivers van die expansie verdwijnen (kredietexpansie, dalende rente, etc). Zelfs als bedrijfswinsten weer ouderwets goed worden dan zal dat moeten opboksen tegen die P/E krimp en verwacht je een rendement dat lager ligt dan het historisch gemiddelde.
ik denk dat de bedrijfswinsten op middelkorte termijn in het verleden vooral gepushed werden door leverage, en op korte termijn door corporate annorexia en offshoring.

Leverage is down and out, corporate annorexia houdt niemand lang vol zonder ongelukken, en qua offshoring geven de direct betrokkenen toe dat dit een tijdelijik verhaal is, omdat binnen 10 jaar het prijsniveau van bijvoorbeeld een India gelijk ligt aan het Westen (gedreven door 10%+ salarisstijgingen per jaar).

Ik mag thema beleggen zoals tony_clifton dat doet meer. Choose the right theme, get rewarded. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat thema beleggen een veel hogere kans op succes geeft dan een meer algemene strategie (gesteld dat je natuurlijk het juiste thema te pakken hebt )
JimmyJameszondag 7 maart 2010 @ 19:26
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:22 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het leuke is dat je dat als lange termijn belegger TOEN al met een hoge waarschijnlijkheid kon weten. Net zoals je ook NU met een hoge waarschijnlijkheid kunt weten dat je de komende 10-20 jaar weinig gaat verdienen met buy&Hold vanaf het huidige niveau.

[ afbeelding ]
Ik kan je topic hierover niet terugvinden. Heb jij het toevallig nog in je bookmarks staan?

@Dinosaur_Sr Wat zijn volgens jou dan de thema's van het moment?
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 19:28
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:18 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik denk dat de bedrijfswinsten op middelkorte termijn in het verleden vooral gepushed werden door leverage, en op korte termijn door corporate annorexia en offshoring.

Leverage is down and out, corporate annorexia houdt niemand lang vol zonder ongelukken, en qua offshoring geven de direct betrokkenen toe dat dit een tijdelijik verhaal is, omdat binnen 10 jaar het prijsniveau van bijvoorbeeld een India gelijk ligt aan het Westen (gedreven door 10%+ salarisstijgingen per jaar).
Mee eens.
quote:
Ik mag thema beleggen zoals tony_clifton dat doet meer. Choose the right theme, get rewarded. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat thema beleggen een veel hogere kans op succes geeft dan een meer algemene strategie (gesteld dat je natuurlijk het juiste thema te pakken hebt )
Ik heb de essentie nog even onderstreept . Natuurlijk is dit altijd waar. Als je de juiste keuzes maakt doe je het natuurlijk beter dan de markt. De vraag is alleen of je dat kunt. Professionals kunnen het als groep in elk geval niet.

Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:32
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:28 schreef SeLang het volgende:
Ik heb de essentie nog even onderstreept . Natuurlijk is dit altijd waar. Als je de juiste keuzes maakt doe je het natuurlijk beter dan de markt. De vraag is alleen of je dat kunt. Professionals kunnen het als groep in elk geval niet.
dat weet ik, maar ik mag uit directe waarneming suggeren dat deze "professionals" ook wel asset managers genaamd, vaak ontzettende posers zijn die inderdaad geen benul hebben, en ook maar wat doen. Wat prima is op zich, trouwens, maar ik geef ze geen extra edge, maar wel minpunten voor ruggegraat enzo
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 19:33
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:18 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

Ik mag thema beleggen zoals tony_clifton dat doet meer. Choose the right theme, get rewarded. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat thema beleggen een veel hogere kans op succes geeft dan een meer algemene strategie (gesteld dat je natuurlijk het juiste thema te pakken hebt )
Toch merk ik voorlopig vooral een schaalverschil. Wanneer het globaal goed gaat gaat het goed, wanneer 't minder gaat gaat 't ineens héél slecht.
Het vreemde is dat 40% van mijn pf bestaat uit aandelen die absoluut geen correlatie hebben bij de economische situatie.
Belangrijk worden in ieder geval de maanden juni/juli/augustus, ik ben benieuwd dat de pf dan tijdelijk zal kunnen breken met de algemene trend. Dat het naar boven of naar beneden zal gaan weet ik vanzelfsprekend niet, maar de beweging van mijn grafiek zal zéker heftig zijn (groen licht voor een bedrijf dat 20% van de pf uitmaakt).

Om eventjes grafisch te illustreren; fonds Tony C vs. de BEL20 en Dow Jones .




Ik zit bovendien voor 12% van het geheel in K+S, en door de hoeveelheden strooizout die nodig geweest zijn (tekorten enz.) verwacht ik daar ondertussen ook wel iets van.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:35
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:26 schreef JimmyJames het volgende:


@Dinosaur_Sr Wat zijn volgens jou dan de thema's van het moment?
ik twijfel. Ik weet het namelijk niet echt zeker.

Ik vermoed dat watertechniek en milleutechniek er zeker twee zijn voor middellange termijn. In NL geen probleem, maar op wereldwijde schaal absoluut.

Eingelijk denk ik dat op middellange termijn security er ook 1 is, maar geen idee hoe je dat naar een beleggingsidee kunt vertalen.

Agriculture wellicht?
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 19:35
quote:
Op zondag 7 maart 2010 18:52 schreef Gitaarmat het volgende:
Ik probeer mijn vraag hier maar even te stellen. Het gaat over dit filmpje:



Ik weet niet precies wat hij bedoeld maar hij heeft het over dat de economie verdubbeld in 10 jaar als de beurzen met 7% stijgen?

Ik weet niet of dit goed is maar misschien beter hier dan er een apart topic voor openen.
Het is puur een wiskunde som. Elk jaar 7% groei is een verdubbeling in 10 jaar. Immers 1.07 tot de macht 10 is grofweg 2.00 Wat dus duidt op die verdubbeling.
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 19:35
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:18 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]
Ik mag thema beleggen zoals tony_clifton dat doet meer. Choose the right theme, get rewarded. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat thema beleggen een veel hogere kans op succes geeft dan een meer algemene strategie (gesteld dat je natuurlijk het juiste thema te pakken hebt )
Aziatische auto industrie? Zoals Geely & Cummings? ?
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:36
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:33 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]

Toch merk ik voorlopig vooral een schaalverschil. Wanneer het globaal goed gaat gaat het goed, wanneer 't minder gaat gaat 't ineens héél slecht.
Het vreemde is dat 40% van mijn pf bestaat uit aandelen die absoluut geen correlatie hebben bij de economische situatie.
Belangrijk worden in ieder geval de maanden juni/juli/augustus. Of het naar boven of naar beneden zal gaan weet ik vanzelfsprekend niet, maar de beweging van mijn grafiek zal zéker heftig zijn (groen licht voor een bedrijf dat 20% van de pf uitmaakt).

Zit bovendien voor 12% van het geheel in K+S, en door de hoeveelheden strooizout die nodig geweest zijn (tekorten enz.) verwacht ik daar ondertussen ook wel iets van.

Om eventjes grafisch te illustreren; fonds Tony C vs. de BEL20 en Dow Jones .

[ afbeelding
DJIA is vast niet Euro omgerekend
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:38
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:35 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Aziatische auto industrie? Zoals Geely & Cummings? ?
totaal niet.

Veel te veel alternatieven, oneindige prijsdruk, en door de ownership structuren een ongeluk wat staat te gebeuren.

Daar worden alleen de oprichters / grootaandeelhouders beter van
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 19:39
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:36 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

DJIA is vast niet Euro omgerekend
De grafiek is gewoon het verschil met de waarde op 4 januari in percent, dan maakt dat niet uit, toch?

-> (huidige waarde - startwaarde)/startwaarde *100

Wel de waarde van vrijdag vergeten in te vullen misschien, ff checken...
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 19:43
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:04 schreef SeLang het volgende:

[..]
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat 2010-2020 een goed decennium gaat worden omdat de P/E historisch gezien al erg hoog is en een krimp van P/E voor de hand ligt, zeker nu de drivers van die expansie verdwijnen (kredietexpansie, dalende rente, etc). Zelfs als bedrijfswinsten weer ouderwets goed worden dan zal dat moeten opboksen tegen die P/E krimp en verwacht je een rendement dat lager ligt dan het historisch gemiddelde.
Het klinkt allemaal geloofwaardig maar ik zie een scenario waarin de groei van de P/E nieuwe historische hoogtes zal bereiken ook niet onwaarschijnlijk. Een scenario met oneindige groei is nog nooit ergens voorgekomen, ook al kun je zeggen dat gemiddeld genomen er altijd groei is in een land. Over erg lange termijn dan hae

Ik hoop alleen dat de beurzen met grof geweld naar boven/beneden gaan in plaats van dat zijwaarts gewaggel. Diepe dalen en grote bergen zodat het voor de fundamentele belegger wat gemakkelijker wordt om op juiste momenten in en uit te stappen.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:43
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:39 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]

De grafiek is gewoon het verschil met de waarde op 4 januari in percent, dan maakt dat niet uit, toch?

-> (huidige waarde - startwaarde)/startwaarde *100

Wel de waarde van vrijdag vergeten in te vullen misschien, ff checken...
nou ja, als je USD genoteerde aandelen hebt, maar de DJIA in USD laat, dan is de vergelijking ws. niet eerlijk

Als je de DJIA in euros omrekent, denk ik dat ie ver boven de tony_flicton index uitkomt

Waarbij een % of 8 in drie maanden natuurlijk een mega bovengemiddeld rendement is
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 19:46
Qua thema denk ik trouwens dat Philips het best eens goed zou kunnen gaan doen. Philips was vroeger groot qua lampen, en ik vermoed dat ze wel eens leidinggevend kunnen zijn in het ontwikkelen van LED-verlichting zodat deze competitief met huidige halogeenspots worden.
Ik heb het bedrijf niet echt gevolgd, maar denk wel dat 't management capabel is.

En Siemens enz; zonnepanelen hebben meer nodig dan siliciumwafers etc. Siemens maakt o.a. gelijkstroom naar wisselstroom inverters.
Allemaal manieren om gedeeltelijk en veiliger in te spelen op thema's die men als riskant maar wel veelbelovend omschrijft.
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 19:46
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:38 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

totaal niet.

Veel te veel alternatieven, oneindige prijsdruk, en door de ownership structuren een ongeluk wat staat te gebeuren.

Daar worden alleen de oprichters / grootaandeelhouders beter van
I know, troep zoals 5AB, Cummings en Geely is goed zolang de bubble nog niet barst. Daarna is het hard wegrennen Al blijf ik erbij dat Geely nog steeds de potentie heeft om te verdubbelen.
JimmyJameszondag 7 maart 2010 @ 19:47
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik twijfel. Ik weet het namelijk niet echt zeker.

Ik vermoed dat watertechniek en milleutechniek er zeker twee zijn voor middellange termijn. In NL geen probleem, maar op wereldwijde schaal absoluut.

Eingelijk denk ik dat op middellange termijn security er ook 1 is, maar geen idee hoe je dat naar een beleggingsidee kunt vertalen.

Agriculture wellicht?
Aan welke bedrijven denk je dan?

Monsanto, Deere en Potash voor de landbouw? Veolia voor het water?
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:47
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:46 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

I know, troep zoals 5AB, Cummings en Geely is goed zolang de bubble nog niet barst. Daarna is het hard wegrennen Al blijf ik erbij dat Geely nog steeds de potentie heeft om te verdubbelen.
ow, dat laatste twijfel ik niet aan. Never underestimate the power of the hype
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 19:48
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:33 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]
Om eventjes grafisch te illustreren; fonds Tony C vs. de BEL20 en Dow Jones .

[ afbeelding ]
Wat is er eigenlijk de 1e maand met je portfolio gebeurt? Tot een gegeven moment loopt je portfolio beter en vanaf 18 januari ongeveer loopt het 1 op 1 met de andere beurzen Ik zal die van mij ook even updaten.
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 19:50
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:43 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

nou ja, als je USD genoteerde aandelen hebt, maar de DJIA in USD laat, dan is de vergelijking ws. niet eerlijk

Als je de DJIA in euros omrekent, denk ik dat ie ver boven de tony_flicton index uitkomt

Waarbij een % of 8 in drie maanden natuurlijk een mega bovengemiddeld rendement is
Ahja, snap je punt. Het was inderdaad meer bedoeld als vergelijking as is.
De DJ staat nu 1,5% hoger YTD ofzo, het grootste gedeelte van de meerwaarde dan zou je ook kunnen bereiken door long te gaan op de dollar. Door US-aandelen te kopen doe je dat ongewild ook...
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 19:51
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:33 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]

Toch merk ik voorlopig vooral een schaalverschil. Wanneer het globaal goed gaat gaat het goed, wanneer 't minder gaat gaat 't ineens héél slecht.
Wellicht is jouw portfolio in de eerste instantie gewoon een hoge beta portfolio.
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 19:51
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Eingelijk denk ik dat op middellange termijn security er ook 1 is, maar geen idee hoe je dat naar een beleggingsidee kunt vertalen.
Waarom denk je dat dan? Want bijv G4S, een willekeurig groot security bedrijf, doet het heel erg goed.

Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:52
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:47 schreef JimmyJames het volgende:

[..]

Aan welke bedrijven denk je dan?

Monsanto, Deere en Potash voor de landbouw? Veolia voor het water?
Veolia heb ik wel eens naar gekeken, evenals Deere en Potash.

Mijn beperking om in te stappen is dat de waarderingen inmiddels wel erg hoog zijn.

Maar mochten ze nog eens omlaag komen is mijn voorlopige shorlist:
- Bunge (BG) ; zojuist hun potash divisie verkocht voor goed geld
- Syngenta
- Mahindra & Mahnidra ; el cheapo tractoren met wat exposure naar India auto's, interessant business model waarbij ze een uitgebreid serivce model naar agrariers hebben, ik zie hun ook wel uitbrieden naar bijvoorbeeld Afrika, goed geleid bedrijf imho, slimme ideeen, erg open minded
- Arcadis, helaas wel aan de prijs inmiddels, hebben boeiende ideen zoals gaswin uit vuilnisbelt project in Brazilie. Gecombineerd met non nonsense doe maar normaal NL management.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:54
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:51 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Waarom denk je dat dan? Want bijv G4S, een willekeurig groot security bedrijf, doet het heel erg goed.

[ afbeelding ]
waarom ik dat denk? Een verbliljf in een BRIC land doet je inzien dat de perceptie in dat soort landen van wat belangrijk is soms heeeeeel anders is dan in Nederland
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 19:54
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:52 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Veolia heb ik wel eens naar gekeken, evenals Deere en Potash.

Mijn beperking om in te stappen is dat de waarderingen inmiddels wel erg hoog zijn.

Maar mochten ze nog eens omlaag komen is mijn voorlopige shorlist:
- Bunge (BG) ; zojuist hun potash divisie verkocht voor goed geld
- Syngenta
- Mahindra & Mahnidra ; el cheapo tractoren met wat exposure naar India auto's, interessant business model waarbij ze een uitgebreid serivce model naar agrariers hebben, ik zie hun ook wel uitbrieden naar bijvoorbeeld Afrika, goed geleid bedrijf imho, slimme ideeen, erg open minded
- Arcadis, helaas wel aan de prijs inmiddels, hebben boeiende ideen zoals gaswin uit vuilnisbelt project in Brazilie. Gecombineerd met non nonsense doe maar normaal NL management.
3 van die 4 bedrijven staan bij ons op in studenten investment fonds van de universiteit ook op de shortlist Vooral Mahindra&Mahindra is troep. Same goes for Tata Motors.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 19:57
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:43 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Het klinkt allemaal geloofwaardig maar ik zie een scenario waarin de groei van de P/E nieuwe historische hoogtes zal bereiken ook niet onwaarschijnlijk.
Het kan, maar iets moet dat drijven. Oplopende overheidstekorten en deleveraging werken juist de andere kant op, maar je weet inderdaad nooit.
quote:
Een scenario met oneindige groei is nog nooit ergens voorgekomen, ook al kun je zeggen dat gemiddeld genomen er altijd groei is in een land. Over erg lange termijn dan hae
Ik had het over oneindige groei in P/E, oftewel een earningsyield die naar nul gaat. Dat zal nooit gebeuren, al kan de earningsyield wel lang heel laag blijven, zoals we hebben gezien.
JimmyJameszondag 7 maart 2010 @ 19:57
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:54 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

3 van die 4 bedrijven staan bij ons op in studenten investment fonds van de universiteit ook op de shortlist Vooral Mahindra&Mahindra is troep. Same goes for Tata Motors.
Mag/kun je die met ons delen?
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 19:57
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:54 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

waarom ik dat denk? Een verbliljf in een BRIC land doet je inzien dat de perceptie in dat soort landen van wat belangrijk is soms heeeeeel anders is dan in Nederland
Wat betreft het themabeleggen hebben de sprookjes van Het land van Ooit de belegger ook geen goed gedaan dus ik hoopte op wat inside informatie van jouw kant.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 19:58
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:54 schreef sitting_elfling het volgende:

Vooral Mahindra&Mahindra is troep. Same goes for Tata Motors.
waarom troep (m.b.t M&M)
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 20:02
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:57 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Wat betreft het themabeleggen hebben de sprookjes van Het land van Ooit de belegger ook geen goed gedaan dus ik hoopte op wat inside informatie van jouw kant.
niet echt inside, maar wat wij thans in NL als geheel vanzelfsprekend beschouwen is het dat n.m.m. en die van de rest van de wereld over een tijdje vast niet meer.

Raytheon is er trouwens ook een, hoe onethisch ook
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 20:03
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:51 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wellicht is jouw portfolio in de eerste instantie gewoon een hoge beta portfolio.
Gedeeltelijk akkoord; momenteel is het inderdaad eentje met hoger-dan-gemiddeld-risico. Wanneer er echter 'goeie' dingen gebeuren (waar ik op anticipeer) krijg je beelden zoals in januari.
Tussen die momenten fluctueert het gewoon mee rond een niveau dat hoger of lager dan dat van de indexen ligt, wat ook normaal is...

SE, die opstoot viel toe te schrijven aan een paar bedrijven met een vliegende start in de eerste beursweek van 't jaar. Eentje dat 25% steeg na 't bereiken van een mijlpaal, K+S had geloof ik een heel goeie eerste week, om vervolgens grotendeels terug te vallen (weet niet meer precies waarom 't zo lelijk deed die periode).
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 20:03
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:57 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het kan, maar iets moet dat drijven. Oplopende overheidstekorten en deleveraging werken juist de andere kant op, maar je weet inderdaad nooit.

Ik had het over oneindige groei in P/E, oftewel een earningsyield die naar nul gaat. Dat zal nooit gebeuren, al kan de earningsyield wel lang heel laag blijven, zoals we hebben gezien.
Beide gevallen hebben we besproken tijdens een aantal meetings een week terug. In hoeverre moeten we nog kijken naar P/E waarderingen en in welke mate is zo'n cijfer vertroebeld door earnings die heen en weer schommelen tussen realiteit en fantasievol boekhouden.

Timing is a bitch, en een fundmanager heeft natuurlijk geen behoefte aan je gepraat als je hem probeert te vertellen dat de markten overgewaardeerd zijn en dat nog wel even kunnen blijven. Die wil maar 1 ding, winst en wel zo snel en consistent mogelijk.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 20:11
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:03 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Beide gevallen hebben we besproken tijdens een aantal meetings een week terug. In hoeverre moeten we nog kijken naar P/E waarderingen en in welke mate is zo'n cijfer vertroebeld door earnings die heen en weer schommelen tussen realiteit en fantasievol boekhouden.
Kijk nu wordt het interessant. Was die meeting een vrijblijvend borrelpraatje werden er feiten aangedragen? Hoeveel procent vertroebeling geeft dat ongeveer over de hele index, dat fantasierijk boekhouden? Wat waren de schattingen daarover?

Als dat een belangrijke factor is dan overschat je de P/E ten opzichte van het verleden, oftewel aandelen zijn nog veel duurder dan ze nu lijken.
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 20:13
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:11 schreef SeLang het volgende:

[..]

Kijk nu wordt het interessant. Was die meeting een vrijblijvend borrelpraatje werden er feiten aangedragen?
nu wordt het nog interessanter. Wat doen feiten ertoe?

beleggen is 95% emotie en massahypnose en 5% feiten. Voor asset managers en het publiek alike.
En voor de GS'sen van de wereld ivp emotie voorkennis.
tony_clifton-zondag 7 maart 2010 @ 20:18
Nog iets; een aandeel gaat toch niet crashen indien de inkomsten/winst in stijgende lijn is?
Dat is toch de basis van mijn porteuille. Ik ken ms niet zoveel van economie, ik ga er gewoon van uit dat de huidge kwartalen beter gaan zijn dan die van 2009.

Indien niet spring ik er wel uit, en goeie beslissingen compenseren de slechte. Heb tenslotte ook 2 aandelen op -50%.

Da's in ieder geval mijn strategie...
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 20:35
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:13 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

nu wordt het nog interessanter. Wat doen feiten ertoe?

beleggen is 95% emotie en massahypnose en 5% feiten. Voor asset managers en het publiek alike.
En voor de GS'sen van de wereld ivp emotie voorkennis.
Een discussie over de onnauwkeurigheid van een parameter in een kwantitatieve methode heeft alleen zin als je een indicatie geeft van de grootte van die fouten. Alleen dan kun je conclusies trekken of dat significante invloed heeft op de uitkomst.

Jouw punt is waarschijnlijk dat je denkt dat de hele methode onbruikbaar is om een andere reden (volledig emotiegedreven over een periode van 20 jaar) maar dat is dan een andere discussie.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 20:42
PC's zijn klaar

Sja, en dan heb je een excel file met 20.000 backtest resultaten...
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 21:03
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:35 schreef SeLang het volgende:

[..]

Een discussie over de onnauwkeurigheid van een parameter in een kwantitatieve methode heeft alleen zin als je een indicatie geeft van de grootte van die fouten. Alleen dan kun je conclusies trekken of dat significante invloed heeft op de uitkomst.

Jouw punt is waarschijnlijk dat je denkt dat de hele methode onbruikbaar is om een andere reden (volledig emotiegedreven over een periode van 20 jaar) maar dat is dan een andere discussie.
nou ja, mijn punt is dat je teveel nadruk op rationaliteit legt. Wat prima is als je een comfortzone voor jezelf wil formuleren. Maar dat het uiteindelijk in de praktijk niet zoveel zegt over (totaal)rendement.
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 21:06
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:11 schreef SeLang het volgende:

[..]

Kijk nu wordt het interessant. Was die meeting een vrijblijvend borrelpraatje werden er feiten aangedragen? Hoeveel procent vertroebeling geeft dat ongeveer over de hele index, dat fantasierijk boekhouden? Wat waren de schattingen daarover?

Als dat een belangrijke factor is dan overschat je de P/E ten opzichte van het verleden, oftewel aandelen zijn nog veel duurder dan ze nu lijken.
De vrijblijvende borrelpraat was na afloop voor iedereen die kwam voor het gratis voedsel c.q netwerken.

Feiten werden er niet aangedragen, meer gedachtes/stellingen met wat kleine ondersteuningen op powerpoint. Zo was men het er over eens dat de top van fantasie boekhouden wel eens hebben kunnen zien of dat we er dicht bij zitten. Men verwacht dat de regulering het kortstondig weet af te zwakken tot het moment we weer spuit 11 op de markten krijgen waar fantasie boekhouden weer in alle glorie terugkomt. Sinds er ook geen wetboek is hoe je precies moet boekhouden kun je de oude methodes ook niet echt veranderen maar meer nieuwe regels die de transparantie in diskrediet brengen tegenhouden.

Iedereen was het er wel over eens dat fantasie boekhouden te veel aanwezig is in de markten en in wezen 1 grote "fuck you" is voor de aandeelhouders. En dan met name de grote Financials en de kleine small/midcap bedrijven die agressieve exponentiële groei doormaken. De P/E waarderingen van die kleine bedrijven zijn in wezen nog veel te laag. (ook al zit het al bovengemiddeld hoog).
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 21:08
quote:
Op zondag 7 maart 2010 19:58 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

waarom troep (m.b.t M&M)
Hier kom ik nog op terug Voor ons studenten fonds kwam Mahindra op de 1na laatste plaats uit voor mogelijkheden qua koop in die sector in Azie. Gebaseerd op fundamentele redenen, alleen Tata Motors was nog lager.
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 21:11
quote:
Op zondag 7 maart 2010 21:03 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

nou ja, mijn punt is dat je teveel nadruk op rationaliteit legt. Wat prima is als je een comfortzone voor jezelf wil formuleren. Maar dat het uiteindelijk in de praktijk niet zoveel zegt over (totaal)rendement.
Heb je iets beters?
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 21:11
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:18 schreef tony_clifton- het volgende:
Nog iets; een aandeel gaat toch niet crashen indien de inkomsten/winst in stijgende lijn is?
Dat is toch de basis van mijn porteuille. Ik ken ms niet zoveel van economie, ik ga er gewoon van uit dat de huidge kwartalen beter gaan zijn dan die van 2009.

Indien niet spring ik er wel uit, en goeie beslissingen compenseren de slechte. Heb tenslotte ook 2 aandelen op -50%.

Da's in ieder geval mijn strategie...
De kwartalen qua groei in 2009 groeiden haast exponentieel Stijgen van EPS in Amerika was weerzinwekkend van kwartaal 1 op 2 op 3. Dat is nooit sustainable.

Ik gooi m'n aandelen er na maximaal 25% verlies uit afhankelijk van de grootte in mijn portfolio. 50% verlies laat ik nooit toe. Mits het aandeel opeens failliet is gegaan en binnen 2 dagen ineens keldert met tientallen procenten. Ja is gebeurt! ( )
Dinosaur_Srzondag 7 maart 2010 @ 21:23
quote:
Op zondag 7 maart 2010 21:11 schreef SeLang het volgende:

[..]

Heb je iets beters?
accepteer dat het gaat om je eigen risicoperceptie, en niet om een alomvattende wijsheid. Je bepaalt zelf je risico/reward grens. In jouw geval lijk je extreem risico avers te zijn (wat prima is, geen waardeoordeel). De markt zelf is echter irrationeel, en niet voorspelbaar noch timebaar.
Mendeljevzondag 7 maart 2010 @ 21:47
Het niveau is wel plotsklaps afgezwakt hoor. Gaan we nu ineens ontkennen dat B&H werkt..
SeLangzondag 7 maart 2010 @ 21:49
quote:
Op zondag 7 maart 2010 21:23 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

accepteer dat het gaat om je eigen risicoperceptie, en niet om een alomvattende wijsheid. Je bepaalt zelf je risico/reward grens.
Elke methode is een risk/reward methode want er zijn natuurlijk geen zekerheden in deze business. Wat ik gebruik is een methode om risk/reward te bepalen als je een lange termijn horizon hebt. Ik ken geen methodes om de markt op korte termijn te 'timen'.

Het is trouwens wel een beetje meer dan alleen mijn risicoperceptie. Het is een verband dat je theoretisch gewoon verwacht, dus geen "toevallige" correlatie. Daarnaast is er een historische record zolang de beurs bestaat en data beschikbaar is. Dat is inclusief bubbles, crashes, twee wereldoorlogen, hoge inflatie, lage inflatie, etc etc. Als de aarde wordt verwoest door een meteoriet dan zal het minder goed kloppen, maar de hoeveelheid stresstest die het heeft gehad geeft wel vertrouwen.
quote:
In jouw geval lijk je extreem risico avers te zijn (wat prima is, geen waardeoordeel).
Ik leef ervan, dus ik ga inderdaad niet het risico lopen dat ik opnieuw moet gaan werken. Overigens weet ik dat mensen mij straks van precies het tegenovergestelde gaan beschuldigen als ik op >50% lagere waarderingen vallende messen ga vangen.
quote:
De markt zelf is echter irrationeel, en niet voorspelbaar noch timebaar.
Helemaal mee eens. Ik heb ook nooit iets anders beweerd.

[ Bericht 2% gewijzigd door SeLang op 07-03-2010 21:57:24 ]
sitting_elflingzondag 7 maart 2010 @ 22:32
quote:
Op zondag 7 maart 2010 21:49 schreef SeLang het volgende:

[..]
Het is trouwens wel een beetje meer dan alleen mijn risicoperceptie. Het is een verband dat je theoretisch gewoon verwacht, dus geen "toevallige" correlatie. Daarnaast is er een historische record zolang de beurs bestaat en data beschikbaar is. Dat is inclusief bubbles, crashes, twee wereldoorlogen, hoge inflatie, lage inflatie, etc etc. Als de aarde wordt verwoest door een meteoriet dan zal het minder goed kloppen, maar de hoeveelheid stresstest die het heeft gehad geeft wel vertrouwen.
Ik vind dit eigenlijk wel een heel sterk argument. Als je nagaat wat voor shit er allemaal is gebeurt de afgelopen 100 jaar en je rekent alleen de huidige crisis niet mee moeten we dat ook wel kunnen doorstaan!
dvrzondag 7 maart 2010 @ 22:39
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:11 schreef SeLang het volgende:

Hoeveel procent vertroebeling geeft dat ongeveer over de hele index, dat fantasierijk boekhouden? Wat waren de schattingen daarover?
Bij recente bankfaillissementen in de VS blijkt uit publicaties van FDIC, dat die banken hun assets steeds met 25-35% overgewaardeerd hadden. En dat zijn dan meestal kleine en middelgrote banken, hoe je dat naar andere financials moet extrapoleren durf ik niet in te schatten. Hoe andere sectoren hun balansen opleuken weet ik niet.
dvrzondag 7 maart 2010 @ 23:17
Die wijsheid over Amerikaanse banken had ik overigens uit deze blogpost van Denninger:
All You Need To Know About Bank Balance-Sheet Fraud

Ook dit weekend over Amerikaanse banken, twee interessante verhalen bij Mish:
Banken moeten kredietverliezen erkennen. Gevolg: faillisementen, kredietcontractie, liquidatiegolf?
Credit unions vragen rekeninghouders a.u.b. hun geld weg te halen (FDIC verzekeringspremies te duur!)
Severusmaandag 8 maart 2010 @ 11:35
quote:
Op zondag 7 maart 2010 22:39 schreef dvr het volgende:

[..]

Bij recente bankfaillissementen in de VS blijkt uit publicaties van FDIC, dat die banken hun assets steeds met 25-35% overgewaardeerd hadden. En dat zijn dan meestal kleine en middelgrote banken, hoe je dat naar andere financials moet extrapoleren durf ik niet in te schatten. Hoe andere sectoren hun balansen opleuken weet ik niet.
Als je een beetje slim bent in die andere sectoren laat je onbetrouwbare investeringen bij die banken onderbrengen die o zo kredietwaardig zijn.
#ANONIEMmaandag 8 maart 2010 @ 11:50
quote:
Op zondag 7 maart 2010 22:39 schreef dvr het volgende:

[..]

Bij recente bankfaillissementen in de VS blijkt uit publicaties van FDIC, dat die banken hun assets steeds met 25-35% overgewaardeerd hadden. En dat zijn dan meestal kleine en middelgrote banken, hoe je dat naar andere financials moet extrapoleren durf ik niet in te schatten. Hoe andere sectoren hun balansen opleuken weet ik niet.
Ik denk dat je dat heel moeilijk kunt extrapoleren, aangezien sommige banken zich juist richten op een beperkte markt. In die markt kunnen de risico's groter of kleiner zijn.
Mendeljevmaandag 8 maart 2010 @ 14:19
quote:
Op zondag 7 maart 2010 22:32 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik vind dit eigenlijk wel een heel sterk argument. Als je nagaat wat voor shit er allemaal is gebeurt de afgelopen 100 jaar en je rekent alleen de huidige crisis niet mee moeten we dat ook wel kunnen doorstaan!
Het sterkste argument vind ik dat de inverse mediaan van alle Shiller P/E nagenoeg gelijk is aan het reele jaarlijkse rendement na meer dan 100 jaar beleggen, dat geeft je meteen het inzicht dat de stand van de Shiller P/E een maatstaf is voor het te verwachten rendement. Ook verschilt de mediaan tot 1920, 1930, 1960 of nu niet zo heel erg ten opzichte van elkaar dus de methodiek van kopen op 0.X*mediaan heeft ten alle tijden in de geschiedenis gewerkt met een daarbij vooraf inschatbaar rendement. oh oh oh wat is beleggen toch simpel
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 14:23
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:19 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Het sterkste argument vind ik dat de inverse mediaan van alle Shiller P/E nagenoeg gelijk is aan het reele jaarlijkse rendement na meer dan 100 jaar beleggen, dat geeft je meteen het inzicht dat de stand van de Shiller P/E een maatstaf is voor het te verwachten rendement. Ook verschilt de mediaan tot 1920, 1930, 1960 of nu niet zo heel erg ten opzichte van elkaar dus de methodiek van kopen op 0.X*mediaan heeft ten alle tijden in de geschiedenis gewerkt met een daarbij vooraf inschatbaar rendement. oh oh oh wat is beleggen toch simpel
Kijk iemand die het snapt!
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 14:26
Bummer, fout gevonden in m'n testfile.
Resultaten zijn onbetrouwbaar dus alle testen moeten opnieuw.
LXIVmaandag 8 maart 2010 @ 14:28
De periodes waarin je leeft zijn gewoon niet lang genoeg om hiervan echt gebruik te kunnen maken en de verschillen te klein. Moet je dan 20 jaar wachten voor het ideale instapmoment? Het is heel goed mogelijk, zelfs waarschijnlijk, dat wij Selangs ideale instapmoment nooit meer zien in onze levenstijd. En dan heb je daar met 1,1% rente zitten wachten.

Ik kan er nog steeds niet bij dat je op je geld hebt kunnen blijven zitten toen de AEX op 194 stond. Chapeau voor de discipline trouwens! Maar als je alle data van voor 1945 (andere wereld) als niet relevant beschouwt dan was dat toch al een mooi instappunt denk ik. Het rendement dat toen in één jaar met een beetje leverage te maken was geweest (1000%) is nooit meer in te halen.
Mendeljevmaandag 8 maart 2010 @ 14:37
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:28 schreef LXIV het volgende:
De periodes waarin je leeft zijn gewoon niet lang genoeg om hiervan echt gebruik te kunnen maken en de verschillen te klein. Moet je dan 20 jaar wachten voor het ideale instapmoment? Het is heel goed mogelijk, zelfs waarschijnlijk, dat wij Selangs ideale instapmoment nooit meer zien in onze levenstijd. En dan heb je daar met 1,1% rente zitten wachten.
De afgelopen 20 jaar was inderdaad niet het moment geweest om in te stappen maar diegenen die al long zaten, zaten gebakken. Ook vanaf 1945 waren er talloze instapmomenten afhankelijk van je keuzes.
Mendeljevmaandag 8 maart 2010 @ 14:42
Overigens is de mediaan vanaf 1945 tot nu ~17.3. Instappen op 0.8*17.3 met 30% leverage en je had iedere assetmanager geowned.
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 14:44
Dom vraagje mijnerzijds over Shiller P/E: kijkt die naar de S&P500 "as is", of corrigeert hij die eerst nog een beetje voor bedrijven die door faillissement of andere tegenslagen uit de index verdwenen zijn?

Nadeel van beursindexen is immers dat ze alleen de winnaars bevatten, en dat de verliezers die de reële beleggingsrendementen dempen daardoor niet in de indexontwikkeling tot uiting komen.
Mendeljevmaandag 8 maart 2010 @ 14:47
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:26 schreef SeLang het volgende:
Bummer, fout gevonden in m'n testfile.
Resultaten zijn onbetrouwbaar dus alle testen moeten opnieuw.
Dat je het uberhaupt gaat posten is al genoeg info voor ons..
Lemans24maandag 8 maart 2010 @ 15:13
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:28 schreef LXIV het volgende:
Ik kan er nog steeds niet bij dat je op je geld hebt kunnen blijven zitten toen de AEX op 194 stond. Chapeau voor de discipline trouwens! Maar als je alle data van voor 1945 (andere wereld) als niet relevant beschouwt dan was dat toch al een mooi instappunt denk ik. Het rendement dat toen in één jaar met een beetje leverage te maken was geweest (1000%) is nooit meer in te halen.


Wrijf het er nog maar eens lekker in...
Severusmaandag 8 maart 2010 @ 15:38
quote:
Op maandag 8 maart 2010 15:13 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

[/b]

Wrijf het er nog maar eens lekker in...
Ja idd. Ik had toen ook zoiets van; de wereld gaat kapot

Niet dus
tony_clifton-maandag 8 maart 2010 @ 15:40
Het beste dat je kan doen in extreme tijden is het omgekeerde van de grote massa helaas .
jacomaandag 8 maart 2010 @ 15:40
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:28 schreef LXIV het volgende:
Ik kan er nog steeds niet bij dat je op je geld hebt kunnen blijven zitten toen de AEX op 194 stond. Chapeau voor de discipline trouwens! Maar als je alle data van voor 1945 (andere wereld) als niet relevant beschouwt dan was dat toch al een mooi instappunt denk ik. Het rendement dat toen in één jaar met een beetje leverage te maken was geweest (1000%) is nooit meer in te halen.
Maar dat is achteraf gezien. Het doel van de Shiller P/E is om een indicator voorafgaande aan het instapmoment te hebben.

De suggestie dat je 1,1% rendement hebt, tijdens het wachten is overdreven. Op 10 jarige staatsobligaties haal je nog steeds 3,5 % en een jaar geleden kon je er gunstiger instappen.

Daarnaast kun je de tijd doden met het zoeken naar aandelen die individueel een lage P/E hebben en een lage beta met de markt.
tony_clifton-maandag 8 maart 2010 @ 15:57
quote:
Op maandag 8 maart 2010 15:40 schreef jaco het volgende:


Daarnaast kun je de tijd doden met het zoeken naar aandelen die individueel een lage P/E hebben en een lage beta met de markt.
Mijn pf (zie grafiekje pagina terug ofzo) zit voor bijna 50% in aandelen die absoluut geen correlatie zouden mogen vertonen met de markt. Als de boel naar beneden tottert gaan ze nochtans rustig mee...
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 16:03
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:28 schreef LXIV het volgende:

Ik kan er nog steeds niet bij dat je op je geld hebt kunnen blijven zitten toen de AEX op 194 stond.
Het is een illusie dat je exact op de bodem zou kunnen instappen, dus je moet ergens een redelijk level bepalen. Alle grote bearmarkets zijn geeindigd met een Shiller P/E van <10, soms zelfs bijna de helft van die waarde. De bodem van vorig jaar stond daar ruimschoots boven. Zonder kennis van de daaropvolgende bubble was het een goed, maar geen exceptioneel instapmoment. Achteraf kun je natuurlijk een koe in z'n kont kijken.
quote:
Het rendement dat toen in één jaar met een beetje leverage te maken was geweest (1000%) is nooit meer in te halen.
Je bent kennelijk alweer vergeten dat je een jaar geleden op de rand van het faillisement hebt gebalanceerd met al je leverage . Je was één nationalisatie verwijderd van wonen in een trailer. Serieus, daar kun je geen lange termijn beleggingsstrategie op baseren.
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 16:05
quote:
Op maandag 8 maart 2010 15:38 schreef Severus het volgende:

Ja idd. Ik had toen ook zoiets van; de wereld gaat kapot
Het scheelde dan ook weinig, en ik verklaar wie toen is ingestapt nog steeds voor gek! En wie nu alsnog instapt ook, want aan de oorzaken van de crisis en aan het risico dat de gebeurtenissen zich herhalen is nauwelijks iets veranderd, behalve dat de overheden er een hoop schulden bij hebben genomen en dat banken hun verliesposten verder voor zich uit hebben kunnen schuiven. De overheden gaan ooit bezuinigen en de banken gaan ooit hun verliezen nemen; dat is onafwendbaar. Over de vraag of de economie die klappen zal kunnen dragen mag iedereen zichzelf op het hoofd krabben, maar ik denk er dit van:
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 16:11
quote:
Op maandag 8 maart 2010 14:44 schreef dvr het volgende:
Dom vraagje mijnerzijds over Shiller P/E: kijkt die naar de S&P500 "as is", of corrigeert hij die eerst nog een beetje voor bedrijven die door faillissement of andere tegenslagen uit de index verdwenen zijn?

Nadeel van beursindexen is immers dat ze alleen de winnaars bevatten, en dat de verliezers die de reële beleggingsrendementen dempen daardoor niet in de indexontwikkeling tot uiting komen.
Dat is onzin want een index is gewoon een mandje dat fysiek te volgen is. Als een aandeel uit de index verdwijnt dan wordt het vervangen door een ander. Je kunt het aandeel dat verdwijnt gewoon tegen die prijs verkopen en het nieuwe aandeel kopen en dan volg je gewoon nog perfect de index kwa rendement. Het geeft daardoor ook geen vervorming in de Shiller P/E enzo.

Overigens is daardoor een index zelfs iets te negatief, want herwegingen worden van tevoren aangekondigd en beleggers anticiperen daar al op waardoor nieuwe aandelen iets te duur in de index gaan. Dit is één van de argumenten tegen indexbeleggen.
bascrossmaandag 8 maart 2010 @ 16:13
En wat betekent '' '' Allemaal de hongerdood sterven?
tony_clifton-maandag 8 maart 2010 @ 16:19
Btw, over indexen gesproken; Shanghai liep 4 à 5 maand voor op de Europese beurzen tijdens de crisis, en nu beweegt hij zich nog zijdelings dus ik maak mij nog niet echt zorgen...
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 16:20
In The Great Depression ging de wereld ook kapot. Toch had je een prima rendement geboekt als je in die tijd op een redelijke Shiller P/E was ingestapt, ook als dat nog ver boven de bodem had gekocht.

Geen enkel nieuwsfeit had mij tegengehouden om te kopen vorig jaar maart of in de toekomst als ik op een lage Shiller P/E kan instappen. China crash? Japan default? Obligatiecrash? Hoge inflatie? Hoge deflatie? Het maakt me geen reet uit. Als de Shiller P/E op ~0.5-0.6 van haar historisch gemiddelde komt dan ga ik er vol in.
tony_clifton-maandag 8 maart 2010 @ 16:22
Je hebt ongetwijfeld gelijk maar ik kan mij maar moeilijk voorstellen hoe het aandelenlandschap er dan uit ziet... Kijk naar bedrijven zoals Bayer etc., die hebben zoveel cash dat de aandelen dan in de buurt van de cashpositie gaan komen, terwijl iedereen nood heeft aan medicijnen enz. De omzet gaat enorm veel hoger liggen dan de waardering.
De mensen die tegen die prijzen verkopen zijn toch niet goed bij hun hoofd dan?
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 16:32
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:22 schreef tony_clifton- het volgende:
De mensen die tegen die prijzen verkopen zijn toch niet goed bij hun hoofd dan?
Zo werkt de markt.
Net zoals mensen nu niet goed bij hun hoofd zijn om op de huidige hoge waarderingen te kopen, zo zullen ze dan niet goed bij hun hoofd zijn om op lage waarderingen te verkopen.

Maar daarnaast heb je natuurlijk tal van technische factoren zoals deleveraging, pensioenfondsen en verzekeraars die verkopen om hun dekkingsgraad te handhaven, etc. en die verkooporders vallen dan in een lege markt. En cashbuffers van bedrijven zijn zo verdwenen als ze de verliezen induiken.
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 16:40
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:11 schreef SeLang het volgende:

Dat is onzin want een index is gewoon een mandje dat fysiek te volgen is. Als een aandeel uit de index verdwijnt dan wordt het vervangen door een ander. Je kunt het aandeel dat verdwijnt gewoon tegen die prijs verkopen en het nieuwe aandeel kopen en dan volg je gewoon nog perfect de index kwa rendement. Het geeft daardoor ook geen vervorming in de Shiller P/E enzo.
Nee. De redenering is als volgt: Stel je bezit de hele index, d.w.z. van ieder aandeel één stuk, elk is $1 waard en de index staat (dus) op 500. Dan gaan er vijf aandelen failliet, en de index wordt opnieuw samengesteld. Dan heb jij nog $495 aan aandelen, maar de index staat weer op 500 omdat die weggevallen aandelen door andere (die wel waarde hebben) vervangen zijn. Met andere woorden, de index overdrijft de feitelijke beleggingswaarde omdat hij verliezers uitfiltert; het koersverloop van de index ziet er gunstiger uit dan hij voor beleggers in de onderliggende waarden in werkelijkheid is.
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 16:42
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:20 schreef SeLang het volgende:
Geen enkel nieuwsfeit had mij tegengehouden om te kopen vorig jaar maart of in de toekomst als ik op een lage Shiller P/E kan instappen. China crash? Japan default? Obligatiecrash? Hoge inflatie? Hoge deflatie? Het maakt me geen reet uit. Als de Shiller P/E op ~0.5-0.6 van haar historisch gemiddelde komt dan ga ik er vol in.
Maar ik neem aan dat je je aandelenkeuze toch wel op de omstandigheden zou aanpassen?
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 16:49
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:40 schreef dvr het volgende:

[..]

Nee. De redenering is als volgt: Stel je bezit de hele index, d.w.z. van ieder aandeel één stuk, elk is $1 waard en de index staat (dus) op 500. Dan gaan er vijf aandelen failliet, en de index wordt opnieuw samengesteld. Dan heb jij nog $495 aan aandelen, maar de index staat weer op 500 omdat die weggevallen aandelen door andere (die wel waarde hebben) vervangen zijn. Met andere woorden, de index overdrijft de feitelijke beleggingswaarde omdat hij verliezers uitfiltert; het koersverloop van de index ziet er gunstiger uit dan hij voor beleggers in de onderliggende waarden in werkelijkheid is.
Maar zo werkt het niet. Stel die 5 aandelen gaan failliet en per 31 maart verlaten ze de index als de koers $0,01 is en de index dus $495,05 noteert. Ze worden vervangen door nieuwe aandelen die $1 kosten. De index wordt dan herwogen zodat deze op basis van de slotkoersen van 31 maart gewoon $495,05 blijft.
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 16:56
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:42 schreef dvr het volgende:

[..]

Maar ik neem aan dat je je aandelenkeuze toch wel op de omstandigheden zou aanpassen?
Ik zou ongeveer conform kopen aan de marktkapitalisatie op dat moment. De slechte sectoren zijn op zo'n moment waarschijnlijk ook extreem goedkoop geworden dus geen reden om die te vermijden. Ik zou wel zorgen voor veel spreiding. Een groot aantal slechte bedrijven in je portefeuille zullen failliet gaan maar daar staan een paar anderen tegenover die spectaculair gaan herstellen.

Op mijn (preliminary) kooplijst staan 65 aandelen. Vorig jaar had ik vooral de financiele sector in kleine brokjes verdeeld ivm komende faillisementen/ nationalisaties. Er stonden toen ca 20 financials op m'n lijst.
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 17:04
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:49 schreef SeLang het volgende:

De index wordt dan herwogen zodat deze op basis van de slotkoersen van 31 maart gewoon $495,05 blijft.
Ah, interessant. Ik was dat verhaal nu al twee keer tegengekomen en het klonk plausibel, maar dan was dus buiten die herweging gerekend. Goed om te weten, dank!

Wat betreft je aandelenkeuze: ik vroeg het vooral omdat bijvoorbeeld in een sterk inflatoire situatie ikzelf de neiging zou hebben om dan liever productiebedrijven met echt kapitaal te kopen dan papierschuivers. Dit omdat er bij die eerste, als het fout gaat, er meer van hun waarde behouden blijft.
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 17:17
quote:
Op maandag 8 maart 2010 17:04 schreef dvr het volgende:

[..]

Ah, interessant. Ik was dat verhaal nu al twee keer tegengekomen en het klonk plausibel, maar dan was dus buiten die herweging gerekend. Goed om te weten, dank!
Ja er wordt wel meer onzin verkondigd op financiele sites
quote:
Wat betreft je aandelenkeuze: ik vroeg het vooral omdat bijvoorbeeld in een sterk inflatoire situatie ikzelf de neiging zou hebben om dan liever productiebedrijven met echt kapitaal te kopen dan papierschuivers. Dit omdat er bij die eerste, als het fout gaat, er meer van hun waarde behouden blijft.
De waarde zit meestal in pricing power, niet zozeer in de waarde van de vaste assets. En in tijden van crisis heeft niemand geld voor die vaste assets. Een gespreide portfolio is gewoon een goede inflation hedge op lange termijn, met de kanttekening dat een snelle stijging van inflatie (als transitie) wel slecht is voor aandelen. Als je dat van tevoren weet zou je inderdaad in goud of iets dergelijks moeten, om op de top van de inflatiespike vervolgens om te switchen naar aandelen. Maar dat valt moeilijk te timen/voorspellen.

Ik heb daar ooit een topic over gemaakt: Goud, Sparen en Aandelenmarkt 1968-2009
Lemans24maandag 8 maart 2010 @ 18:46
quote:
Op maandag 8 maart 2010 17:17 schreef SeLang het volgende:

De waarde zit meestal in pricing power, niet zozeer in de waarde van de vaste assets. En in tijden van crisis heeft niemand geld voor die vaste assets. Een gespreide portfolio is gewoon een goede inflation hedge op lange termijn, met de kanttekening dat een snelle stijging van inflatie (als transitie) wel slecht is voor aandelen. Als je dat van tevoren weet zou je inderdaad in goud of iets dergelijks moeten, om op de top van de inflatiespike vervolgens om te switchen naar aandelen. Maar dat valt moeilijk te timen/voorspellen.

Ik heb daar ooit een topic over gemaakt: Goud, Sparen en Aandelenmarkt 1968-2009
Wel frappant dat je dat verhaal vlak voor de grote rally schreef (die nu nog voortduurt?).
Had je toch een soort voorgevoel dat het wel eens de bodem zou kunnen zijn?
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 19:12
quote:
Een derde aanwijzing dat Amerikaanse banken door de zure appel heen gaan moeten bijten - F&F gaan zich er nu ook tegenaan bemoeien: Fannie, Freddie Ask Banks to Eat Soured Mortgages
dvrmaandag 8 maart 2010 @ 19:18
Oh en dan vergeet ik nog de vierde aanwijzing dat Amerikaanse banken het moeilijker gaan krijgen: dat er hard gewerkt wordt aan een 'consumer protection agency' die de rechten van consumenten ten opzichte van banken moet versterken, en die een eind kan maken aan de woekerwinsten van banken.

Video van Elizabeth Warren (wat een vrouw! ) van het Congressional Oversight Panel:
http://www.charlierose.com/view/interview/10895
Westlandermaandag 8 maart 2010 @ 19:53
Gaat morgen een leuk dagje worden voor de Amsterdamse MID-Kap. 2 Emissies, USG en Wessanen.
LXIVmaandag 8 maart 2010 @ 20:02
Morgen misschien wel yearhigh. En dan hebben we bijna een jaar lang een onafgebroken ralley gehad.q
Lemans24maandag 8 maart 2010 @ 20:04
quote:
Op maandag 8 maart 2010 20:02 schreef LXIV het volgende:
Morgen misschien wel yearhigh. En dan hebben we bijna een jaar lang een onafgebroken ralley gehad.q
Emissies zorgen toch voor verwatering, dus daling van de koersen?
LXIVmaandag 8 maart 2010 @ 20:07
Nee, dat wordt wel in de weging meegenomen. En dat er een emissie komt wist jij ook, dus het zit al in de koers.
SeLangmaandag 8 maart 2010 @ 20:16
Het interessants de komende tijd is natuurlijk de Treasury yield. Check dan dat het patroon van de 10-yr! Vooral interessant in het licht van een FED die eind deze maand stopt met het opkopen van MBS (=kunstmatig laaghouden van hypotheekrente).

Wordt dit de moeder aller omgekeerde kop&schouder patronen? Waarschijnlijk niet, maar dit ziet er toch wel enorm geil uit