Dat absoluutquote:
quote:Op zondag 18 oktober 2009 09:30 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik heb het net even op uitzendinggemist terug gekeken, het waren geen grote brokken maar zwart poeder dat samenklonterde omdat het nat was
quote:Op zondag 18 oktober 2009 10:29 schreef Igen het volgende:
[..]
Maar als ze bij de hoogovens komen, dan is het intussen allang weer droog en dan zit het nog steeds samengeklonterd in relatief grote stukken.
Ja, en mandarijntjes uit blik hoef ik ook niet meer zo nodig: ik pel ze wel gewoonquote:Op zondag 18 oktober 2009 10:54 schreef Kidney_bean01 het volgende:
Even een tvp, omdat ik nu, elke keer als ik cornflakes eet, denk aan het ijzer-item
Dat ze dat met chemische middelen doen, wil niet zeggen dat het slecht is. Ze doen er eerst loog bij: NaOH. Dat lost de velletjes op. Vervolgens doen ze er zuur (HCl) bij om het loog te neutraliseren. Wat overblijft is NaCl en H2O, ofwel keukenzout en water. Niks aan de hand dus.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:10 schreef Adelante het volgende:
[..]
Ja, en mandarijntjes uit blik hoef ik ook niet meer zo nodig: ik pel ze wel gewoon
en we kregen toch al teveel zout binnen?quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:17 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat ze dat met chemische middelen doen, wil niet zeggen dat het slecht is. Ze doen er eerst loog bij: NaOH. Dat lost de velletjes op. Vervolgens doen ze er zuur (HCl) bij om het loog te neutraliseren. Wat overblijft is NaCl en H2O, ofwel keukenzout en water. Niks aan de hand dus.
Daar is trouwens helemaal niet zoveel mis mee, al dat prefab is veel te zout en daardoor vind ik het niet lekker, maar zout is helemaal niet zo ongezond als sommigen beweren.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:27 schreef Feestkabouter het volgende:
[..]
en we kregen toch al teveel zout binnen?
Tsja. 'te veel' is natuurlijk nogal rekbaar. Door een zoutinname stijgt je bloeddruk (je nieren houden meer water vast, om zo de relatieve concentratie van zout in het bloed laag te houden). Eens wat meer zout is dus niet erg, maar consequent teveel zout heeft wel degelijk invloed op je hart en bloedvaten.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar is trouwens helemaal niet zoveel mis mee, al dat prefab is veel te zout en daardoor vind ik het niet lekker, maar zout is helemaal niet zo ongezond als sommigen beweren.
Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eierenquote:Op zondag 18 oktober 2009 11:45 schreef Boomfluisteraar het volgende:
[..]
Tsja. 'te veel' is natuurlijk nogal rekbaar. Door een zoutinname stijgt je bloeddruk (je nieren houden meer water vast, om zo de relatieve concentratie van zout in het bloed laag te houden). Eens wat meer zout is dus niet erg, maar consequent teveel zout heeft wel degelijk invloed op je hart en bloedvaten.
Maar wees eerlijk, die gesprekken zijn nog steeds vaak absoluut brilliant.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:45 schreef Hephaistos. het volgende:
Blijft gewoon een tof programma
Ze lopen wel het gevaar om telkens hetzelfde trucje te herhalen trouwens... Ik bedoel, inmiddels weten we wel dat Miep van de klantenservice geen flauw benul heeft wat er in haar producten zit, of waar die vandaan komen. Als je dan na 4 seizoenen nog steeds met Miep gaat bellen, is dat meer voor plat vermaak dan dat je ergens achter probeert te komen...
blijft toch heerlijk droog dat Miep bij elk volgend product weer opnieuw moeite heeft om een antwoord te geven.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:45 schreef Hephaistos. het volgende:
Blijft gewoon een tof programma
Ze lopen wel het gevaar om telkens hetzelfde trucje te herhalen trouwens... Ik bedoel, inmiddels weten we wel dat Miep van de klantenservice geen flauw benul heeft wat er in haar producten zit, of waar die vandaan komen. Als je dan na 4 seizoenen nog steeds met Miep gaat bellen, is dat meer voor plat vermaak dan dat je ergens achter probeert te komen...
Dat valt wel mee. Lees eens het onderzoek van Gu JW ea. die dit hebben onderzocht in ratten, waarbij bekend is dat dezelfde genen ook deze functies reguleren bij de mens.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eieren
Dat is een interessante discussie daar. Bedankt voor het linkje!quote:Op zondag 18 oktober 2009 12:42 schreef tim2308 het volgende:
Niemand nog een linkje geplaatst naar Foodlog? http://www.foodlog.nl/van(...)_ontbijten/#reacties Ook Tiny van Boekel, hoogleraar van de WU, reageert daar
bronquote:Verrijking met ijzer van ontbijtgranen toegestaan
16 oktober 2009 - nieuwsbericht
Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot een wettelijk vastgestelde limiet toegestaan. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen deze limiet vormt geen risico voor de gezondheid. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen reden aan te nemen dat de producten van de firma Kellogg’s op de Nederlandse markt deze limiet overschrijden.
Het ijzer dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is ijzerpoeder geschikt voor menselijke consumptie.
De uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp wekt de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Dit is onjuist. Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
De Europese Unie staat het toevoegen van ijzer aan levensmiddelen toe. Omdat de eetpatronen van de bevolking in de lidstaten onderling verschillen, bepalen lidstaten zelf aan de hand van de totale inname van ijzer welke limiet zij hanteren. De Nederlandse limiet is mede gebaseerd op de Nederlandse voedselconsumptiepeiling.
IJzer is een belangrijke stof voor een goede gezondheid. De indruk die het tv-programma wekt dat het om gemalen spijkers of ijzervijlsel zou gaan is flauwekul.
Ik heb de neiging de Groningse nierspecialist en hoogleraar te geloven die ik onlangs bij het programma Kassa te geloven die ondubbelzinnig negatief over zout was dan iemand die wat roept op internet.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is net zo omstreden als cholesterol uit eieren
was dat in dat item over dat brood dat maar 25% had van wat een normaal brood aan zout heeft?quote:Op zondag 18 oktober 2009 15:21 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Ik heb de neiging de Groningse nierspecialist en hoogleraar te geloven die ik onlangs bij het programma Kassa te geloven die ondubbelzinnig negatief over zout was dan iemand die wat roept op internet.
Nee, het ging over beloofde zoutreductie door levensmiddelenfabrikanten en het Ik kies gezond logo geloof ik. Ik zag het op een digitaal kanaal.quote:Op zondag 18 oktober 2009 15:30 schreef Feestkabouter het volgende:
[..]
was dat in dat item over dat brood dat maar 25% had van wat een normaal brood aan zout heeft?
heb ik ook gezien, vandaar mijn opmerking over zout.
Interessant. Daar wordt een hoop duidelijk. Bijvoorbeeld dat het poeder samenklontert als je het extraheert.quote:Op zondag 18 oktober 2009 12:42 schreef tim2308 het volgende:
Niemand nog een linkje geplaatst naar Foodlog? http://www.foodlog.nl/van(...)_ontbijten/#reacties Ook Tiny van Boekel, hoogleraar van de WU, reageert daar
De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor.quote:Op zondag 18 oktober 2009 11:34 schreef Pietverdriet het volgende:
hoe hebben mensen overleeft voordat dit er allemaal in werd gedaan?
Dat niet, maar als Kellogs gaat dwepen met hoe gezond hun product is door het ijzer dat er inzit dan mag je ook aannemen dat dit ijzer wordt opgenomen door je lichaam. En in combinatie met melk blijkt dat dus nauwelijks te worden opgenomen (zie de post van Igen).quote:Op zondag 18 oktober 2009 14:37 schreef golfer het volgende:
Dus het mag en heeft geen gevolgen voor Special K.
Dat komt voornamelijk omdat de kindersterfte toen erg hoog wasquote:Op zondag 18 oktober 2009 20:41 schreef computergirl het volgende:
[..]
De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor.
http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639824&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=24735quote:Verrijking met ijzer van ontbijtgranen toegestaan
16 oktober 2009 - nieuwsbericht
Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot een wettelijk vastgestelde limiet toegestaan. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen deze limiet vormt geen risico voor de gezondheid. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen reden aan te nemen dat de producten van de firma Kellogg’s op de Nederlandse markt deze limiet overschrijden.
Het ijzer dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is ijzerpoeder geschikt voor menselijke consumptie.
De uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp wekt de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Dit is onjuist. Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
De Europese Unie staat het toevoegen van ijzer aan levensmiddelen toe. Omdat de eetpatronen van de bevolking in de lidstaten onderling verschillen, bepalen lidstaten zelf aan de hand van de totale inname van ijzer welke limiet zij hanteren. De Nederlandse limiet is mede gebaseerd op de Nederlandse voedselconsumptiepeiling.
IJzer is een belangrijke stof voor een goede gezondheid. De indruk die het tv-programma wekt dat het om gemalen spijkers of ijzervijlsel zou gaan is flauwekul.
Maar Special K, waar het dus over ging, heet die toestemming dus niet! Dus waar hebben we het nou over?quote:Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
Maar dat is niet waar toch?quote:Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
IJzertekort in het bloed komt bij 40% van de vrouwen in Europa nog steeds voor.
Omdat Kellogg’s weet dat het belangrijk is om ons lichaam te voorzien van alle essentiële voedingstoffen, worden de Kellogg’s ontbijtgranen sinds 1930 met een aantal vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, verrijkt. IJzer is een essentiële voedingstof die ervoor zorgt dat voldoende zuurstof via onze bloedbaan kan worden getransporteerd. Om die reden verrijkt Kellogg’s de ontbijtgranen met ijzer.
Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Het ijzer waarmee de Kellogg’s producten worden verrijkt is natuurlijk veilig. Net als andere fabrikanten die hun producten verrijken met ijzer, houdt Kellogg’s zich natuurlijk strikt aan alle wet- en regelgeving. Het ijzer dat aan Kellogg’s ontbijtgranen wordt toegevoegd is een metaal in een zeer zuivere, minuscule poedervorm dat voedingskundig te vergelijken is met het ijzer in groenten. Het ijzer in onze producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.
Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.quote:Op maandag 19 oktober 2009 15:58 schreef Hik het volgende:
http://www.kelloggs.nl/pages/view.php?page_id=330
[..]
Maar dat is niet waar toch?
(ik ben geen expert)
dat dus inderdaad ja!quote:Op maandag 19 oktober 2009 17:37 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
Ik zag hem inderdaad ook al staan. Is hier ook al gepost trouwens.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 09:47 schreef The_Hives het volgende:
Mooi om te zien wat het effect van dit programma is. Gister in de Metro stond een grote advertentie van Kellogs om het eea te verklaren nav dit programma
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.quote:Op maandag 19 oktober 2009 17:37 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 12:33 schreef Tourniquet het volgende:
Foodlog graaft dieper:
http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/vragen_aan_vwa_over_kelloggs
technisch gezien ligt het lastiger. ik zat eerder al effe te kijken wanneer iets echt een mineraal is en zo.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 13:44 schreef Hik het volgende:
[..]
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
Het gaat JUIST WEL om de melk.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 13:44 schreef Hik het volgende:
[..]
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, óók niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
Ok, zoals gezegd: ik ben geen expert, maar ik dacht dat het ook echt ging om een andere verbinding. Zie bijvoorbeeld ook bovenstaande Foodlog link:quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 16:10 schreef Igen het volgende:
[..]
Het gaat JUIST WEL om de melk.
Zonder melk zou het ijzer uit de cornflakes even goed opgenomen worden als het ijzer uit spinazie (of andere natuurlijke bron) en zou het hele verhaal over ionen vs. metaal alleen maar zinloze mierenneukerij zijn. Maar JUIST doordat je cornflakes met melk eet wordt dit verschil relevant.
Zij zeggen dus ook dat het twee separate dingen zijn.quote:Kellogg's vergelijkt in zijn persbericht de voedingskundige waarde met die van spinazie ('het ijzer uit groenten'). Ook deze vergelijking gaat volgens Van Boekel niet op. De verwijzing naar spinazie is misleidend omdat het ijzer uit spinazie i) een andere hoedanigheid heeft dan het metallische poeder dat Kellogg's toepast ter 'verrijking' van zijn Cornfalkes en ii) verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is
Hee, Ouwe zoon van Zeus, smeder van het onbreekbare net, dit is toch een prachtige reden om meer steak te eten..quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 13:47 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.
Nooit geweten
Mwa; ik weet het niet hoor. Het is een consumentenprogramma, maar ook een satirisch programma. Grappen over spijkers en fietswrakken moet je volgens mij in dat licht zien.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 23:47 schreef jmac het volgende:
Maar toch wel beetje stemmingmakerij van de Keuringsdienst.
precies.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 08:58 schreef Hik het volgende:
[..]
Mwa; ik weet het niet hoor. Het is een consumentenprogramma, maar ook een satirisch programma. Grappen over spijkers en fietswrakken moet je volgens mij in dat licht zien.
Tjee. Het is geen Rob Geus, kom op zeg.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 21:01 schreef Stali het volgende:
Nou kijk ik de laatste tijd een hoop onzinprogramma's en ik dacht altijd dat dit programma ging over vieze koelkasten bij mensen en daar heb ik gewoon helemaal geen trek in.
Ach, zelfs de Nederlandse aspergeboer die ze interviewden vond de asperges uit Peru een goed product.quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 16:32 schreef MissHobje het volgende:
Die piepjes test met die "oude" asperges uit Peru !
Heb ze toch liever van het land.
zweren erbij gaat wat ver, maar ze vers kunnen uitzoeken bij de boer is wel leuker, en goedkoper , dan ze bij de appie kopenquote:Op zaterdag 24 oktober 2009 01:40 schreef golfer het volgende:
Niks mis dus met die asperges uit Peru.
Je kunt wel decadent, zoals Piet, zweren bij vers geplukt uit Limburg, maar eigenlijk zijn die uit Peru net zo goed.
Ten eerste zijn ze niet uit limburg maar bij mij uit de buurt, en wat is er decadent aan groente bij de boer te halen? Zoals ik al zei is er van alles mis met hoe groente in de supermarkt liggen, dat gaat er niet om of ze daar uit limburg of uit peru liggen.quote:Op zaterdag 24 oktober 2009 01:40 schreef golfer het volgende:
Niks mis dus met die asperges uit Peru.
Je kunt wel decadent, zoals Piet, zweren bij vers geplukt uit Limburg, maar eigenlijk zijn die uit Peru net zo goed.
Ik vind asperges laten overvaren vanaf de andere kant van de wereld wat decadenter dan bij de boer kopen eigenlijkquote:Op zaterdag 24 oktober 2009 01:40 schreef golfer het volgende:
Niks mis dus met die asperges uit Peru.
Je kunt wel decadent, zoals Piet, zweren bij vers geplukt uit Limburg, maar eigenlijk zijn die uit Peru net zo goed.
Geweldig, ik hoop dat dit de doorbraak voor het programma wordtquote:Op donderdag 29 oktober 2009 20:40 schreef Hephaistos. het volgende:
Whehe, volgens mij zijn ze flink pissed bij de redactie. Elke keer die steken onder water naar de VWA
De VWA kwam in het verhaal toch voor? Maar die verwezen alleen maar door naar het Ministerie van VWS, en die weer naar het Voedingscentrum, en die weer naar de EU.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:09 schreef Iblis het volgende:
Zou de VWA niet hebben willen reageren?
Ja, dat versta ik dus onder ‘niet willen reageren’. M.n. b.v. dat die Denen wel vrij hard onderuit haalden wat de VWA zegt.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:15 schreef Igen het volgende:
[..]
De VWA kwam in het verhaal toch voor? Maar die verwezen alleen maar door naar het Ministerie van VWS, en die weer naar het Voedingscentrum, en die weer naar de EU.
Als ik de volgorde goed heb onthouden...
Dat is natuurlijk sec genomen juist, maar die toestemming wordt dus niet gegeven. En dat is eigenlijk wat de KVW bedoelt. En dan is de VWA tamelijk misleidend in mijn ogen, en het zou leuk zijn als ze daar wat toelichting op zouden geven. Want de VWA is er niet voor om bedrijven ten koste van alles te dekken.quote:De uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp wekt de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Dit is onjuist. Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
Want waar die bewering op is gebaseerd dat wisten ze zelf ook niet zo precies. Ja, op een of andere EU-richtlijn waar ze blind op vertrouwden.quote:Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot een wettelijk vastgestelde limiet toegestaan. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen deze limiet vormt geen risico voor de gezondheid.
Ik dacht: VWA -> Voedingscentrum -> MinVWS -> EFSA maar het was iig een vrij lange keten van doorverwijzingen.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:15 schreef Igen het volgende:
[..]
De VWA kwam in het verhaal toch voor? Maar die verwezen alleen maar door naar het Ministerie van VWS, en die weer naar het Voedingscentrum, en die weer naar de EU.
Als ik de volgorde goed heb onthouden...
Nou, weinig verkeerds vind ik niet helemaal juist. Ik vind dat als je toestemming vraagt en het niet krijgt dat het dan in principe niet toegestaan, m.a.w. verboden is. En de VWA suggereert een beetje dat Kellogs met ijzer in Denemarken prima toegestaan is.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:25 schreef Igen het volgende:
Precies, letterlijk genomen staat er in dat bericht weinig verkeerds. Alleen de eerste twee zinnen zijn wel degelijk dubieus:
[..]
Want waar die bewering op is gebaseerd dat wisten ze zelf ook niet zo precies. Ja, op een of andere EU-richtlijn waar ze blind op vertrouwden.
Dat klopt. Het lijkt er aardig op dat de VWA door Kellog's is ingepalmd. Is overgehaald om een misleidende tegenreactie te geven.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 21:31 schreef Iblis het volgende:
[..]
Nou, weinig verkeerds vind ik niet helemaal juist. Ik vind dat als je toestemming vraagt en het niet krijgt dat het dan in principe niet toegestaan, m.a.w. verboden is. En de VWA suggereert een beetje dat Kellogs met ijzer in Denemarken prima toegestaan is.
Het VWA hoeft helemaal niet zulke semantische spelletjes te spelen. Daar zijn ze niet voor. Ze moeten m.i. een zo duidelijk mogelijk bericht maken. En niet zulke vage statements.
Als de VWA inderdaad iets had gemeld als ‘naar aanleiding van de uitzending van de KVW wordt een en ander nader onderzocht, maar vooralsnog hebben wij geen reden om an te nemen dat het schadelijk is, i.v.m. Europese richtlijnen,’ om vervolgens met een nadere verklaring te komen, dan zou het al stukken beter over komen.quote:Op donderdag 29 oktober 2009 22:09 schreef Igen het volgende:
Dat klopt. Het lijkt er aardig op dat de VWA door Kellog's is ingepalmd. Is overgehaald om een misleidende tegenreactie te geven.
Maar ja, de VWA kan (behalve wat de eerste twee zinnen betreft) gewoon volhouden dat wat ze zeggen letterlijk genomen geen onjuistheden bevat. Wat ze ook wel zullen hebben gedaan, omdat ze inderdaad (behalve toen het over de twee eerste zinnen ging) niet in het programma langs zijn gekomen.
Ja, ik dus ook. Kon het vanavond niet kijken dus had me erop verheugd het nu te kijken. Bleh.quote:
Hij staat inderdaad nu online:quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 15:37 schreef Pannenkoeken het volgende:
Nu staat hij wel online toch?
"hier hier en hier om" is wat lastig: de enige reden is namelijk marketingquote:Op vrijdag 30 oktober 2009 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Denk eerlijk gezegd dat kellogs erg dom bezig is geweest, die hadden beter een actie kunnen starten met Natuurlijk zit er ijzer in cornflakes, hier hier en hier om.
Ook er voor kiezen niet met KVW te spreken is erg dom, dan geef je het signaal af dat je wat wilt verbergen.
tegenaanval van/bij RTL???quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 21:42 schreef golfer het volgende:
Maar schandalig hoe de VWA en ook RTL (die de tegenaanval uitzond) zich zonder verder onderzoek voor het karretje van Kellog's lieten spannen.
RTL Editie NLquote:Op vrijdag 30 oktober 2009 23:07 schreef Feestkabouter het volgende:
tegenaanval van/bij RTL???
welk programma, wat bedoel je?
Er staat een flink verhaal over ijzer op de site van Kellogs. Overigens zonder de KvW ook maar één keer te noemen, maar wel duidelijk naar aanleiding van de ophef.quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 21:42 schreef golfer het volgende:
Benieuwd of Kellogs nou weer een advertentie gaat inkopen bij diverse kranten en het nogmaals gaat ontkennen.
gaat geloof ik niet helemaal goed met de Nederlandse site:quote:Op vrijdag 30 oktober 2009 23:22 schreef k_man het volgende:
[..]
Er staat een flink verhaal over ijzer op de site van Kellogs. Overigens zonder de KvW ook maar één keer te noemen, maar wel duidelijk naar aanleiding van de ophef.
quote:De feiten over ijzer
Kellogg’s is van mening dat ontbijtgranen een belangrijke rol vervullen in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon van consumenten. Naast de granen die als basis van Kellogg’s producten worden gebruikt, is Kellogg’s ook van mening dat het verrijken van ontbijtgranen ertoe bijdraagt dat consumenten wereldwijd voldoende essentiële voedingsstoffen tot zich nemen. IJzerverrijking van levensmiddelen wordt in Europa en wereldwijd al decennia door de voedingsmiddelen industrie toegepast in basislevensmiddelen zoals brood, pasta, ontbijtgranen en andere graanproducten. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden producenten van brood zelfs verplicht ijzer aan hun producten toe te voegen. Kellogg’s is één van vele bekende levensmiddelenproducenten wereldwijd die producten met ijzer verrijkt om de algemene ijzerinname van de bevolking te verhogen, in het bijzonder bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer tot zich nemen.
Kellogg’s volgt nauwlettend onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt producten conform de wetten en regels die op basis van wetenschappelijk onderzoek door de autoriteiten worden vastgesteld. Kellogg’s kiest de beste ingrediënten die beschikbaar zijn en houdt daarbij rekening met wet- en regelgeving, de inbreng van onafhankelijke experts en relevant wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend wordt smaak, structuur en geur meegewogen om de consument de beste producten aan te bieden.
Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
Veel consumenten krijgen via hun dagelijkse voeding onvoldoende ijzer binnen. Dat wil zeggen dat zij niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor ijzer innemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd (22-50 jaar) in Nederland hebben een gemiddelde ijzerinname die 29% lager ligt dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 15 mg ijzer per dag . Dit ijzertekort in de voeding heeft mede bijgedragen aan de prevalentie van bloedarmoede bij 14% van deze Nederlandse vrouwen . Bloedarmoede wordt erkend als een internationaal gezondheidsprobleem door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) . Om deze reden voegt Kellogg’s ijzer aan de producten toe.
Zoals veel producenten van levensmiddelen, gebruikt ook Kellogg’s voor de verrijking van producten, waterstof-gereduceerd elementair ijzerpoeder. Deze vorm is het meest geschikt voor het verrijken van ontbijtgranen omdat het door het lichaam wordt opgenomen, geen slechte smaak geeft, geen gevolgen heeft voor de structuur en oxidatie na het openmaken van de verpakking voorkomt. Dit ijzer wordt in mindere mate opgenomen in vergelijking met ijzerzouten (een ijzervorm die beter door het lichaam wordt opgenomen) Echter ook wanneer ontbijtgranen met melk worden gegeten, wordt het ijzer nog steeds geabsorbeerd door het lichaam en zal het de algemene opname van ijzer verhogen.
Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Onafhankelijk onderzoek, zoals dat wordt gebruikt door instanties als de European Food and Safety Authority (EFSA onderzoek uit 2004 ), de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en CODEX, geven aan dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is. Het ijzer in voeding en verrijkte voeding dat niet door het lichaam wordt opgenomen, verlaat het lichaam langs natuurlijke weg. De autoriteiten hebben een controlerende rol en zien erop toe dat de nutriënten die worden gebruikt binnen de door de overheidsinstanties gestelde limieten vallen. In Nederland is deze autoriteit de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Het type ijzer dat Kellogg’s gebruikt bij de verrijking van ontbijtgranen staat op de lijst van ingrediënten die veilig aan levensmiddelen kunnen worden toegevoegd EC/1925/2006.
Is het ijzer in Kellogg's ontbijtgranen magnetisch?
Het ijzer in Kellogg’s producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.
Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken wordt specifiek en alleen geproduceerd voor gebruik in levensmiddelen. Het met waterstof gereduceerd elementair ijzer wordt gebruikt in een specifieke fijne poedervorm, is van de hoogste kwaliteit en afkomstig van de meest zuivere grondstoffen. Dit met waterstof gereduceerd elementair ijzer is op geen enkele manier afkomstig van producten zoals auto’s, fietsen, spijkers, enz. waarmee consumenten in contact zijn geweest.
Wordt het ijzer in de Kellogg’s ontbijtgranen opgenomen door het lichaam?
Geen enkele ijzervorm die we binnenkrijgen met onze voeding wordt geheel opgenomen door het lichaam. Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken is uitzonderlijk fijn én wordt opgenomen door het lichaam; deze ijzervorm is de meest geschikte vorm voor verrijking van ontbijtgranen aangezien het niet alleen beschikbaar is voor het lichaam maar ook de kwaliteit en smaak van ontbijtgranen niet beïnvloedt.
Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Waarom verkoopt Kellogg’s producten met een andere samenstelling in Denemarken?
Elk land heeft een eigen overheidsinstantie die de voedingsmiddelenindustrie een aantal specificaties voorschrijft. Deze specificaties moeten worden nageleefd. In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt en voldoet aan alle Europese en lokale regelgeving.
Waarom wordt het verrijkingsprofiel zoals dat in Kellogg’s producten in Nederland voorkomt in Denemarken als ongeschikt beschouwd?
Als gevolg van een hoge consumptiegraad van vitaminen en mineraalpillen in Denemarken hebben de lokale autoriteiten in eerste instantie Kellogg’s verrijkingsprofiel afgekeurd. Desalniettemin zijn de producten van Kellogg’s nooit verboden op de Deense markt. Daarnaast heeft Denemarken nooit een verbod uitgevaardigd voor het verrijken van levensmiddelen met ijzer. Ondanks dat Kellogg’s in Denemarken met toestemming van de autoriteiten sommige van haar producten met ijzer verrijkt kennen deze producten wel een andere verrijkingssamenstelling ten opzichte van Kellogg’s producten in andere landen van Europa. De reden hiervoor ligt in de lokale en regionale voorgeschreven specificaties waaraan Kellogg’s volledig voldoet.
Heerlijk sneaky antwoord...quote:Wordt het ijzer in de Kellogg’s ontbijtgranen opgenomen door het lichaam?
Geen enkele ijzervorm die we binnenkrijgen met onze voeding wordt geheel opgenomen door het lichaam. Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken is uitzonderlijk fijn én wordt opgenomen door het lichaam; deze ijzervorm is de meest geschikte vorm voor verrijking van ontbijtgranen aangezien het niet alleen beschikbaar is voor het lichaam maar ook de kwaliteit en smaak van ontbijtgranen niet beïnvloedt.
Inderdaad, het enige dat ze zeggen is dat je niet 100% opneemt maar ook niet 100% onverteerd uitpoept. Nou joepie.quote:
Ja.ja...quote:In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt
Wat staat op de site van de EFSA zelf?quote:Op zaterdag 31 oktober 2009 00:14 schreef Igen het volgende:
[..]
Edit: Ook interessant is dat Kellogg's beweert dat de EFSA in 2004 onderzoek naar de gezondheidseffecten van verrijking met ijzer heeft gedaan, maar in KvW bleek dat de EFSA zelf van geen enkel onderzoek af weet?
Merk op dat het heel enthousiast begint met feiten, dat klinkt erg zeker.quote:De feiten over ijzer
Het interesseert mij niet zozeer wat Kellogg’s mening is in een stukje dat de feiten over ijzer presenteert. Misschien zijn ze wel van mening dat het helpt om Jomanda de boel te laten instralen.quote:Kellogg’s is van mening dat ontbijtgranen een belangrijke rol vervullen in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon van consumenten. Naast de granen die als basis van Kellogg’s producten worden gebruikt, is Kellogg’s ook van mening dat het verrijken van ontbijtgranen ertoe bijdraagt dat consumenten wereldwijd voldoende essentiële voedingsstoffen tot zich nemen.
Dat zal best, maar er worden ook al decennia lang sigaretten verkocht, en die zijn ook niet gezond. Dat het decennialang gebeurt betekent niet automatisch dat het dus ook goed is. En daar gaat het om. Dat het VK en VS het verplichten, zegt al iets meer, maar uit de KVW aflevering bleek dat dit een besluit is (rond WO2 meen ik) dat al vrij oud is, en gebaseerd op de wetenschappelijke aannames en kennis van toen. En dus staat de vraag of het nu enigszins nut heeft nog steeds.quote:IJzerverrijking van levensmiddelen wordt in Europa en wereldwijd al decennia door de voedingsmiddelen industrie toegepast in basislevensmiddelen zoals brood, pasta, ontbijtgranen en andere graanproducten. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden producenten van brood zelfs verplicht ijzer aan hun producten toe te voegen.
Ik snap dat ze dit doen om de algemene inname te verhogen, maar hun intenties leiden natuurlijk niet per se tot resultaat. Er zijn ook mensen die een talisman dragen om te voorkomen dat de bliksem in hun huis inslaat, maar of dat effect heeft is natuurlijk een tweede.quote:Kellogg’s is één van vele bekende levensmiddelenproducenten wereldwijd die producten met ijzer verrijkt om de algemene ijzerinname van de bevolking te verhogen, in het bijzonder bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer tot zich nemen.
Ook weer een mooi voorbeeld van vaagheid. Ze volgen het onderzoek nauwlettend, maar de producten worden niet per se naar aanleidign van dat onderzoek ontwikkeld. Als de autoriteiten onzinregels opstellen die schadelijke of nutteloze toevoegingen toestaan, terwijl het wetenschappelijk onderzoek dit tegenspreekt, dan staat hier dus dat Kellogg’s prima in staat is om hiervan op de hoogte te zijn, omdat ze het onderzoek weliswaar volgen, maar uiteindelijk de autoriteiten raadplegen voor regels.quote:Kellogg’s volgt nauwlettend onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt producten conform de wetten en regels die op basis van wetenschappelijk onderzoek door de autoriteiten worden vastgesteld.
Jammer dat ze ‘beste’ niet definiëren. Indien dat is ‘product met een zo hoog mogelijke winstmarge’ of ‘product dat zo goed mogelijk verkoopt vanwege loze reclameuitingen op de verpakking’ is dat natuurlijk al een stuk minder interessant.quote:Kellogg’s kiest de beste ingrediënten die beschikbaar zijn en houdt daarbij rekening met wet- en regelgeving, de inbreng van onafhankelijke experts en relevant wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend wordt smaak, structuur en geur meegewogen om de consument de beste producten aan te bieden.
Ik neem even aan dat deze cijfers kloppen, maar het venijnige zit ’m in het gebruik van het woordje mede. Interessant is om te weten hoeveel van die 29% daadwerkelijk bloedarmoede ontwikkelt, en hoeveel van die 14% daadwerkelijk te weinig ijzer inneemt.quote:Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
Veel consumenten krijgen via hun dagelijkse voeding onvoldoende ijzer binnen. Dat wil zeggen dat zij niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor ijzer innemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd (22-50 jaar) in Nederland hebben een gemiddelde ijzerinname die 29% lager ligt dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 15 mg ijzer per dag . Dit ijzertekort in de voeding heeft mede bijgedragen aan de prevalentie van bloedarmoede bij 14% van deze Nederlandse vrouwen . Bloedarmoede wordt erkend als een internationaal gezondheidsprobleem door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) .
En om deze reden klap ik drie keer in m’n handjes en zet een hoedje op, want ik ben van mening dat dat helpt. De vraag is echter: Helpt de verrijking aantoonbaar om deze problemen op te lossen, met name als Kellogg’s in combinatie met melk wordt geconsumeerd (daar gaat de volgende vraag over echter):quote:Om deze reden voegt Kellogg’s ijzer aan de producten toe.
Die ‘veel producenten’ is wel interessant. Maar er zijn hier verder twee problemen mee: ze zeggen zelf dat de opname minder effectief is dan bij ijzerzouten. Dat is dus al één, en dan is de vraag, dat als je denkt ijzer=ijzer, en ADH=ADH, of je als vrouw in de vruchtbare leeftijd niet te gemakkelijk kunt denken dat je genoeg ijzer inneemt terwijl een groot gedeelte uit het minder effectieve elementair ijzerpoeder bestaat.quote:Zoals veel producenten van levensmiddelen, gebruikt ook Kellogg’s voor de verrijking van producten, waterstof-gereduceerd elementair ijzerpoeder. Deze vorm is het meest geschikt voor het verrijken van ontbijtgranen omdat het door het lichaam wordt opgenomen, geen slechte smaak geeft, geen gevolgen heeft voor de structuur en oxidatie na het openmaken van de verpakking voorkomt. Dit ijzer wordt in mindere mate opgenomen in vergelijking met ijzerzouten (een ijzervorm die beter door het lichaam wordt opgenomen) Echter ook wanneer ontbijtgranen met melk worden gegeten, wordt het ijzer nog steeds geabsorbeerd door het lichaam en zal het de algemene opname van ijzer verhogen.
Oké, maar is het ook nuttig? Of poep je het inderdaad weer grotendeels uit.quote:Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Onafhankelijk onderzoek, zoals dat wordt gebruikt door instanties als de European Food and Safety Authority (EFSA onderzoek uit 2004 ), de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en CODEX, geven aan dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is. Het ijzer in voeding en verrijkte voeding dat niet door het lichaam wordt opgenomen, verlaat het lichaam langs natuurlijke weg. De autoriteiten hebben een controlerende rol en zien erop toe dat de nutriënten die worden gebruikt binnen de door de overheidsinstanties gestelde limieten vallen. In Nederland is deze autoriteit de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Het type ijzer dat Kellogg’s gebruikt bij de verrijking van ontbijtgranen staat op de lijst van ingrediënten die veilig aan levensmiddelen kunnen worden toegevoegd EC/1925/2006.
Dat geloof ik best, maar nog rijst de vraag: is het nuttig?quote:Is het ijzer in Kellogg's ontbijtgranen magnetisch?
Het ijzer in Kellogg’s producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.
Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken wordt specifiek en alleen geproduceerd voor gebruik in levensmiddelen. Het met waterstof gereduceerd elementair ijzer wordt gebruikt in een specifieke fijne poedervorm, is van de hoogste kwaliteit en afkomstig van de meest zuivere grondstoffen. Dit met waterstof gereduceerd elementair ijzer is op geen enkele manier afkomstig van producten zoals auto’s, fietsen, spijkers, enz. waarmee consumenten in contact zijn geweest.
Nu, dit is dus de hamvraag waar we het hele stuk al op zitten te wachten! En komt daar het antwoord…? Nee. Er komt een ontwijkende statement ‘geen enkele vorm die we binnenkrijgen wordt geheel opgenomen’. Nou ja, dat verbaast me niet zoveel eigenlijk. Maar dan is het dus relevant om te weten hoeveel % gemiddeld genomen wél wordt opgenomen.quote:Wordt het ijzer in de Kellogg’s ontbijtgranen opgenomen door het lichaam?
Geen enkele ijzervorm die we binnenkrijgen met onze voeding wordt geheel opgenomen door het lichaam. Het ijzer dat Kellogg’s gebruikt om ontbijtgranen te verrijken is uitzonderlijk fijn én wordt opgenomen door het lichaam; deze ijzervorm is de meest geschikte vorm voor verrijking van ontbijtgranen aangezien het niet alleen beschikbaar is voor het lichaam maar ook de kwaliteit en smaak van ontbijtgranen niet beïnvloedt.
Waarmee ze dus aangeven dat zeker voor degenen die genoeg ijzer hebben (mannen b.v.) deze toevoeging helemaal zinloos is. Omdat de opname wordt geremd in die gevallen.quote:Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Dat is heel mooi, maar de eigenlijke vraag is ‘slaat het ergens op wat die Denen vinden’. Die noemen dat, maar is het ook zinnig? Want het staat een beetje op gespannen voet met wat ze hierboven zeggen. Immers, het zou toch niet opgenomen worden, dus ook al gebruik je pillen, dan zou het toch nog niet schaden? Waarom verbiedt men het dan? Wie heeft er nu ongelijk? Die Deense VWA of Kellogg’s?quote:Waarom verkoopt Kellogg’s producten met een andere samenstelling in Denemarken?
Elk land heeft een eigen overheidsinstantie die de voedingsmiddelenindustrie een aantal specificaties voorschrijft. Deze specificaties moeten worden nageleefd. In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt en voldoet aan alle Europese en lokale regelgeving.
Deze alinea is er ook weer op gebouwd maximale onduidelijkheid te stichten. Er wordt over niet meer over ijzer maar ‘verrijkingsprofiel’ te gesproken, wat onder meer ijzer zal inhouden, maar allicht nog wat anders (wat op zich ook interessant is). Dit ‘verrijkingsprofiel’ is afgekeurd (op grond van de afleveringen mag je aannemen dat het met name ijzer was wat daarin zat, maar misschien hadden die afleveringen het fout).quote:Waarom wordt het verrijkingsprofiel zoals dat in Kellogg’s producten in Nederland voorkomt in Denemarken als ongeschikt beschouwd?
Als gevolg van een hoge consumptiegraad van vitaminen en mineraalpillen in Denemarken hebben de lokale autoriteiten in eerste instantie Kellogg’s verrijkingsprofiel afgekeurd. Desalniettemin zijn de producten van Kellogg’s nooit verboden op de Deense markt. Daarnaast heeft Denemarken nooit een verbod uitgevaardigd voor het verrijken van levensmiddelen met ijzer. Ondanks dat Kellogg’s in Denemarken met toestemming van de autoriteiten sommige van haar producten met ijzer verrijkt kennen deze producten wel een andere verrijkingssamenstelling ten opzichte van Kellogg’s producten in andere landen van Europa. De reden hiervoor ligt in de lokale en regionale voorgeschreven specificaties waaraan Kellogg’s volledig voldoet.
Door wie wordt dit "als een van de redenen genoemd"?quote:Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Onafhankelijk onderzoek, zoals dat wordt gebruikt door instanties als de European Food and Safety Authority (EFSA onderzoek uit 2004 ), de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en CODEX, geven aan dat het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer veilig is.
[..]
Waarom verkoopt Kellogg’s producten met een andere samenstelling in Denemarken?
Elk land heeft een eigen overheidsinstantie die de voedingsmiddelenindustrie een aantal specificaties voorschrijft. Deze specificaties moeten worden nageleefd. In Denemarken is er sprake van een unieke situatie ten opzichte van de rest van Europa. Er is sprake van een hoge consumptie van vitaminen en mineraalpillen. Dit wordt als een van de redenen genoemd waarom er in Denemarken afwijkende normen gelden ten aanzien van verrijking van voedingsmiddelen. Kellogg’s respecteert het Deense standpunt en voldoet aan alle Europese en lokale regelgeving.
het ziet er wel leuk uit en de smaak is ook wel anders denk ik (nu nog). Denk dat ik wel even ga kijken vanavondquote:Op donderdag 5 november 2009 17:14 schreef Tourniquet het volgende:
Ben benieuwd, heb thuis ook zo'n busje "vier seizoenenpeper".
[ afbeelding ]
Dit wist ik ook helemaal niet.quote:Op donderdag 5 november 2009 17:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Die roze peperkorrels zijn geen peper maar de besjes van een struik van de Pruikenboomfamilie en zijn waren in de VS niet als levensmiddel toegelaten (inmiddels wel begrijp ik net.
De redactie van KVW ook niet geloof ikquote:
'Ja, ze verkleuren aan de struik, en elk seizoen worden ze dan geplukt en hebben ze een andere kleur...eerst groen, dan wit, dan rood dan zwart...'quote:Op donderdag 5 november 2009 23:03 schreef golfer het volgende:
Leuke aflevering weer. Voor mij niet nieuw want we hebben het er al eens over gehad op FOK!, over al die pepers en dus wist ik het wel al.
Wel grappig om te zien hoe die klantenservice-miepjes al die sprookjes blijven vertellen.
Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection.quote:Op vrijdag 6 november 2009 12:32 schreef Iblis het volgende:
Ik denk dat het hier bij de meeste geïnteresseerden terechtkomt, de BBC heeft het programma Jimmy’s food factory, dat ook achtergrondonderzoek doet bij voedsel. Wel een veel directere benadering dan de KVW, maar hetzelfde idee wel.
Oh, dáár, ik had hier in TV gekeken maar zag het niet.quote:Op vrijdag 6 november 2009 12:35 schreef golfer het volgende:
[..]
Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection.
Overigens kijken er wel wat Fok!ers naar Jimmy's food factory
Ja en nee, Heston Blumenthal experimenteerde met hoe je bijvoorbeeld een perfecte Schwarzwalder Kirsch maakt, Jimmy maakt corflakes, of Halvarine, of instant koffie.quote:Op vrijdag 6 november 2009 12:35 schreef golfer het volgende:
[..]
Is toch anders. Dat is meer experimenteren met nabouwen van voedsel, zoals Heston Blumenthal het ook deed bij In Search for Perfection.
Overigens kijken er wel wat Fok!ers naar Jimmy's food factory
HIERquote:Op donderdag 12 november 2009 16:10 schreef RhytmicalRemedy het volgende:
Kan iemand die van peper linken?
Ze zijn door hun ideeen heen blijkbaar dat je daar 3 afleveringen aan moet bestedenquote:Op donderdag 12 november 2009 16:07 schreef golfer het volgende:
In de laatste 3 afleveringen van 2009, bekijkt de Keuringsdienst de wereld achter de meest Hollandse maaltijd: boerenkool met worst.
Iedereen kan het
Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. Iedereen kan stamppot maken met boerenkool. Maar er is iets merkwaardigs mee. In het groot gaat het niet zoals het in het klein moet.
Ingewikkeld potje
In een fabriek maken ze er een ingewikkeld potje van. De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het vreemde van het grote koken, in een heerlijke trilogie van boerenkool met worst.
Do 12 nov. 20:25, NED3: Stamppot
Do 19 nov. 20:25, NED3: Jus
Do 26 nov. 20:25, NED3: Worst
Mwah, hoeft niet. Je kan het ook als 3 losse onderwerpen zien, maar nu leuk samengevoegdquote:Op donderdag 12 november 2009 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ze zijn door hun ideeen heen blijkbaar dat je daar 3 afleveringen aan moet besteden
Dat vind ik nou niet het meest schokkend. Jus of palmolie, het is allebei vetquote:
Dat, hoe veel werk is het nouquote:sowieso, boerenkool maak je zelf. dat lijkt mij duidelijk.
Dat heb ik ook nooit geweten. Mij is ook altijd verteld dat er "een nachtje vorst overheen moet gaan", voel me bedrogenquote:Op donderdag 12 november 2009 21:01 schreef Black-Hole het volgende:
Misschien wel allemaal open deuren maar vond het wel erg leuk om te zien. Helemaal dat boerenkool ook in de zomer geoogst wordt, nooit geweten.
Kloptquote:Op donderdag 12 november 2009 20:43 schreef Enfermera het volgende:
Stamppot uit een pakje Zelf maken is 10x lekkerder en nog goedkoper ook!
Maar wel een leuke aflevering tot nu toe
Ik noem dat kapot kokenquote:Op donderdag 12 november 2009 21:08 schreef Black-Hole het volgende:
Die opmerking van die aardappelhandelaar over het langer doorkoken van vastkokende aardappels was ook wel briljant, ze worden vanzelf kruimig
Daar gaat het dadelijk dus over, zie nu pas dat de boerenkool een ware trilogie isquote:Allesbehalve jus
Ze maken het van alles behalve waar je jus van maakt. Maar hoe doe je dat? Het tweede deel uit een heerlijke trilogie van boerenkool. De Keuringsdienst vult het kuiltje met jus.
Het verhaal van die man van de gistfabriek vond ik interessant, het klinkt alsof het resultaat van al het kunstmatige gefrummel chemisch gezien min of meer hetzelfde is als wanneer je echt vlees gebruikt.quote:Op donderdag 19 november 2009 23:01 schreef golfer het volgende:
Weer erg leerzaam. Jus maken zonder dat er ook maar een stukje vlees aan te pas komt.
1 en al chemicaliën en smaakstoffen en gist en zetmeel.
ga jij lekker troep eten, hou ik het bij het echte spul.quote:Op donderdag 19 november 2009 23:20 schreef Igen het volgende:
[..]
Het verhaal van die man van de gistfabriek vond ik interessant, het klinkt alsof het resultaat van al het kunstmatige gefrummel chemisch gezien min of meer hetzelfde is als wanneer je echt vlees gebruikt.
In dat geval vind ik de kunst-jus een geweldige uitvinding: het smaakt naar echte jus, maar er is geen dierenleed voor nodig en het is nog goedkoper ook. Geweldig toch?
Nee, kunst-jus smaakt niet echt naar jus. Wat die kok zei, het heeft meer de textuur van een dun sausje. Ik denk dat eigenlijk iedereen het wel zou kunnen onderscheiden. Ook zeker qua smaak.quote:Op donderdag 19 november 2009 23:20 schreef Igen het volgende:
[..]
Het verhaal van die man van de gistfabriek vond ik interessant, het klinkt alsof het resultaat van al het kunstmatige gefrummel chemisch gezien min of meer hetzelfde is als wanneer je echt vlees gebruikt.
In dat geval vind ik de kunst-jus een geweldige uitvinding: het smaakt naar echte jus, maar er is geen dierenleed voor nodig en het is nog goedkoper ook. Geweldig toch?
Wel opletten dat je dan een vegetarische variant hebt De "normale" vleesjus uit een pakje zit "rundvleespoeder" in.quote:Op donderdag 19 november 2009 23:20 schreef Igen het volgende:
[..]
Het verhaal van die man van de gistfabriek vond ik interessant, het klinkt alsof het resultaat van al het kunstmatige gefrummel chemisch gezien min of meer hetzelfde is als wanneer je echt vlees gebruikt.
In dat geval vind ik de kunst-jus een geweldige uitvinding: het smaakt naar echte jus, maar er is geen dierenleed voor nodig en het is nog goedkoper ook. Geweldig toch?
Vlees -> boter -> pan -> braden -> rode wijnquote:Op vrijdag 20 november 2009 00:29 schreef golfer het volgende:
Vlees->pan->braden->water.
Hoe simpel kan het zijn?
Jus!
Of rundercollageen, dat wordt oa bij het maken van leer uit de huid gewonnen. Ken een leerfabriek die zowat meer verdienen aan het collageen dan aan het leer. Wordt ook oa in de pharmaindustrie gebruikt om capsules mee te maken.quote:Op vrijdag 20 november 2009 01:04 schreef Tourniquet het volgende:
En als voorbereiding op volgende week alvast de ingrediënten van een Unox rookworst:
Varkensvlees 92%, water, zout, voedingszuur E330, rundercollageen, stabilisator (E451, E452), geharde plantaardigeolie, antioxidant E300, dextrose, rozemarijnextract, natuurlijk rookaroma, conserveermiddel E250, specerij-extracten (nootmuskaat, koriander, zwarte peper, chilipeper)
Gokje: ze gaan uitzoeken wat "rookaroma" is.
Nog een linkje: http://zaplog.nl/zaplog/article/liegt_rookworst
Spekkies bakken en daar jus van maken.quote:Op vrijdag 20 november 2009 11:47 schreef JackHerrer het volgende:
1 probleem als je rookworst gaat eten bij je boerenkool is dat je helemaal geen echte jus hebt.
Ik geloof niet dat die belmuts zelf door had hoe humoristisch het was wat ze zei.quote:Op vrijdag 20 november 2009 11:58 schreef marcodej het volgende:
De zin `Ik denk dat het is om te binden...maar dit is geen bindend antwoord´ was toch wel heel briljant.
Was inderdaad een geweldige zin en ik denk dat die belmuts het wel door had.quote:Op vrijdag 20 november 2009 12:35 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik geloof niet dat die belmuts zelf door had hoe humoristisch het was wat ze zei.
Drink jij dat maar eens een hele avond, drink ik Hertog Jan, volgende dag even de bevindingen delen?quote:Op donderdag 10 december 2009 21:23 schreef Dezz het volgende:
Nou het is duidelijk, allemaal aan het zwerversbier! Het maakt geen drol uit
Toch betwijfel ik of je Hertog Jan er bij een blinde proeverij uit zou kunnen halen.quote:Op donderdag 10 december 2009 22:59 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Drink jij dat maar eens een hele avond, drink ik Hertog Jan, volgende dag even de bevindingen delen?
Met de blinde kater test kan ik zo de Hertog Jan van een B merk kunnen onderscheidenquote:Op donderdag 10 december 2009 23:45 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Toch betwijfel ik of je Hertog Jan er bij een blinde proeverij uit zou kunnen halen.
Morgen staat ie op uitzending gemist.quote:Op donderdag 7 januari 2010 21:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Damn, gemist en ook niet opgenomen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 7 januari 2010 21:08 schreef Erasmo het volgende:
[..]SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 7 januari 2010 21:13 schreef Igen het volgende:
[..]SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[CUL TV tip] De wilde keukenquote:Op donderdag 7 januari 2010 21:18 schreef Gimmick het volgende:
Wouter Klootwijk heeft ook een nieuw progromma, op de woensdagavond. 'De wilde keuken'. Lijkt best wel veel op de Keuringsdienst, dus een beetje gek van de RVU om de twee programma's naast elkaar te houden.
Aflevering van gisteren ging over appels en de marketing daarvan.
Als elke kweker dat doet, hebben we zo meteen spruitjes uit china.quote:Op donderdag 7 januari 2010 21:26 schreef Piles het volgende:
Kwestie van vraag en aanbod. De spruitjesboer kan ook zeggen: ik verkoop niet onder prijs, ik ga iets anders doen Daalt het aanbod, en stijgt de prijs.
De koper bepaalt altijd de prijs hoor
En die wil het nu eenmaal over het algemeen zo goedkoop mogelijk.quote:
Ik heb die site gelijk na de uitzending bezocht, van mij mogen er wel meer van zulke initiatieven zijnquote:Op donderdag 7 januari 2010 22:25 schreef golfer het volgende:
Wat ik jammer vond is dat het item met Willem&Drees niet verder uitgediept werd. De vraag waarom hij wel 40 ct. per kilo betaalt en de buren het met 17 ct. per kilo moeten doen bijvoorbeeld.
http://www.willemendrees.nl/index.php?page=willemendrees
Verklap het nou nietquote:Op donderdag 14 januari 2010 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanillevla is een namaak custard, en dat is geel vanwege de eieren, Vla is niet met eieren gemaakt, dus doet men er wat kleurstof bij
Als ze er de bruine kleurstof in zouden doen zoals bv in de caramel-, hopjes- of chocoladevla, dan smaakt de vanillevla ineens naar chocolade.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanillevla is een namaak custard, en dat is geel vanwege de eieren, Vla is niet met eieren gemaakt, dus doet men er wat kleurstof bij
leuke tip!!quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:33 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Als ze er de bruine kleurstof in zouden doen zoals bv in de caramel-, hopjes- of chocoladevla, dan smaakt de vanillevla ineens naar chocolade.
Heb dat ook eens op tv gezien: beker voor de helft vullen met vanillevla, rietje erin zetten, stukje folie bovenop de vanillevla leggen, aanvullen met chocoladevla o.i.d. en dan iemand laten proeven en vragen wat ze eten.
9 van de 10 zal chocolade zeggen.
Wat een onzin, heb mijn hele leven nog nooit vla gegeten.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:04 schreef golfer het volgende:
Vla is Hollandser dan haring. Zegt de Nederlander toetje, dan bedoelt hij vla. Vanillevla that is. Een heel simpel toetje en altijd stralend geel.
Dat komt omdat je chocolade ruikt en zoet proeft. Je smaak is een combinatie van geur en proeven. Op je tong proef je alleen zoet, zout, zuur, bitter en umami.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:33 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Als ze er de bruine kleurstof in zouden doen zoals bv in de caramel-, hopjes- of chocoladevla, dan smaakt de vanillevla ineens naar chocolade.
Heb dat ook eens op tv gezien: beker voor de helft vullen met vanillevla, rietje erin zetten, stukje folie bovenop de vanillevla leggen, aanvullen met chocoladevla o.i.d. en dan iemand laten proeven en vragen wat ze eten.
9 van de 10 zal chocolade zeggen.
Je hoeft het niet gegeten te hebben om 'vla' te bedoelen als je het als Nederlander hebt over 'toetje'.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:47 schreef computergirl het volgende:
[..]
Wat een onzin, heb mijn hele leven nog nooit vla gegeten.
Als jij aan chocoladevla ruikt zonder het te zien, betwijfel ik ook of je ruikt dat het chocolade is. Waarschijnlijk ruik je iets bekends, maar weet je niet wat het is.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat komt omdat je chocolade ruikt en zoet proeft. Je smaak is een combinatie van geur en proeven. Op je tong proef je alleen zoet, zout, zuur, bitter en umami.
Andere aromas zoals die van vanillie, koffie en chocolade zijn grotendeels geur.
De test deugt niet.
Hier nog een leuk informatief pdfje, met als toepasselijke titel: waarom gele vla niet paars isquote:U ook gele cola met blauwe cake?
Wie dit als vieruurtje voorgesteld krijgt, zal waarschijnlijk vriendelijk bedanken. We leven allemaal met de overtuiging dat eten smaakt zoals het smaakt omdat we nu eenmaal kunnen proeven.
Maar, hoe moeilijk dit ook te geloven is, we laten ons ronduit bedotten door de kleur van eten. Dat heeft het Nederlandse consumentenprogramma Weet wat je koopt bewezen. Geblinddoekte proefpersonen konden een stukje blauwe cake best appreciëren. Ze proefden geen verschil met het volgende plakje cake, dat er heel gewoon en geel uitzag. Maar zonder blinddoek was niemand bereid om van de blauwe cake zelfs maar te proeven, omdat iedereen blauw associeert met vergif en gevaar. Op dezelfde manier associëren we rood met zoet en aardbeien, groen met fris en zurig.
Maar dat is nog niet alles! Proefpersonen blijken helemaal niet in staat om cola te herkennen als die geel gekleurd is, ook al is er helemaal niets aan de smaak van de cola veranderd. 'Echte sinaasappel, geen twijfel mogelijk', zegt een proefkonijn. 'Sinaasappel, citroen, koolzuur' luidt de mening van een andere. En, raar maar waar, omgekeerd werkt het ook: al wie bruin gekleurd bruisend sinaasappelsap drinkt, is er stellig van overtuigd dat het om cola gaat.
Gewoon de kleur van eten of drinken veranderen zet dus blijkbaar onze hele smaakbeleving op zijn kop. Een reden te meer om de volgende keer de ingrediëntenlijst eens goed te lezen als u een 'aardbeienyoghurt' met een mooi, rood kleurtje binnenlepelt. Want het is niet omdat de yoghurt rood is, dat er ook écht aardbeien in zitten.
Bekijk hier het fragment uit 'Weet wat je Koopt'. U moet wel eerst Microsof Silverlight installeren om de beelden te kunnen zien
ik bedoel nooit vla als ik het over een toetje heb. omdat ik nooit vla eet en ook niemand ken in mijn omgeving die wel vla eet.quote:Op donderdag 14 januari 2010 16:22 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Je hoeft het niet gegeten te hebben om 'vla' te bedoelen als je het als Nederlander hebt over 'toetje'.
Je weet niet wat je mistquote:Op donderdag 14 januari 2010 16:37 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik bedoel nooit vla als ik het over een toetje heb. omdat ik nooit vla eet en ook niemand ken in mijn omgeving die wel vla eet.
Dat is alleen maar waar voor bekende levensmiddelen in andere kleuren.quote:Op donderdag 14 januari 2010 16:25 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Als jij aan chocoladevla ruikt zonder het te zien, betwijfel ik ook of je ruikt dat het chocolade is. Waarschijnlijk ruik je iets bekends, maar weet je niet wat het is.
In ieder geval is het zo, dat vooral de combinatie zien+ruiken bepaalt hoe iets smaakt.
Zo'n zelfde soort experiment was eens op tv met cola, dat er uitziet als sinas (maar niet ruikt naar sinaasappelen). Dan heb je ook geen idee wat je proeft.
[..]
Hier nog een leuk informatief pdfje, met als toepasselijke titel: waarom gele vla niet paars is
http://www.food-info.net/artikellevensmiddelentechnologie.pdf
Als je een vanille stokje kookt in melk dan geeft het wel degelijk een gelige kleur. Zie je ook wel terug in de biologische vla. Natuuurlijk niet zo geel als een pak vla.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:07 schreef k_man het volgende:
Ah, leuk. Heb ik me namelijk ook wel eens afgevraagd. Vanille is namelijk helemaal niet geel.
Neuh, heel licht beige, als je te lang kookt wordt het grijzigquote:Op donderdag 14 januari 2010 17:08 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Als je een vanille stokje kookt in melk dan geeft het wel degelijk een gelige kleur. Zie je ook wel terug in de biologische vla. Natuuurlijk niet zo geel als een pak vla.
Maar de normale pakken vla zitten natuurlijk vol kleurstoffen.
met zwarte puntjesquote:Op donderdag 14 januari 2010 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, heel licht beige, als je te lang kookt wordt het grijzig
quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:43 schreef Tourniquet het volgende:
Eerst vragen of je het uitspreekt als vanille of vanilje en dan toch consequent vanilje blijven zeggen...
quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:56 schreef Iblis het volgende:
Niet schokkend, wel leuk. Ik vind het altijd leuk als mensen gewoon duidelijk vertellen wat ze doen, en waarom ze het doen.
en omdat dat soort eerlijkheid steeds schaarser lijkt te worden, kan ik het des te meer waarderen als het er ineens weer eens is!quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:56 schreef Iblis het volgende:
Niet schokkend, wel leuk. Ik vind het altijd leuk als mensen gewoon duidelijk vertellen wat ze doen, en waarom ze het doen.
Ik vind die van FrieslandCampina dan nog wel de lekkerste. Die smaakt ook nog het meest romig. Sommige goedkopere merken lijken gewoon op dikke melk met vanillesmaakvanillinesmaak.quote:Op donderdag 14 januari 2010 22:21 schreef borisz het volgende:
Ik vind de meeste vla uit de supermarkt niet echt lekker, chemisch smaakje die zum is. Eet het daarom ook nooit.
De biologische is echt lekker, van de reformwinkel in een fles, met name.quote:Op donderdag 14 januari 2010 22:21 schreef borisz het volgende:
Ik vind de meeste vla uit de supermarkt niet echt lekker, chemisch smaakje die zum is. Eet het daarom ook nooit.
Ik heb net cornflakes gehadquote:Op zondag 18 oktober 2009 10:54 schreef Kidney_bean01 het volgende:
Even een tvp, omdat ik nu, elke keer als ik cornflakes eet, denk aan het ijzer-item
Daar zit gemalen fiets in.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 08:27 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ik heb net cornflakes gehad
Wat heb ik gemist?
Das ook zo'n mooie ja Mensen die zo zwart mogelijk brood eten, omdat dat het gezondst isquote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Eco en gezond moet bruin zijn, daarom wordt brood ook geverfd met moutcaramel en de zich gezond voedende collegas zie ik ook altijd dit chocoladebruine brood nemen.
Dat brood kan wel heel lekker zijn met veel pitjes aan de buitenkant, en dan in combinatie met kaas of hagelslag Maar meestal heb ik gewoon volkoren brood omdat je voor dat donkere brood dieper in de buidel moe tasten. Heb die aflevering van de keuringsdienst over brood ook al eens gezien dus ik weet dat je vooral voor het kleurtje betaalt.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 14:17 schreef Piles het volgende:
[..]
Das ook zo'n mooie ja Mensen die zo zwart mogelijk brood eten, omdat dat het gezondst is
Volgens mij zorgt men er zo ook voor dat handafwasmiddel meer schuimt dan nodig. Aangezien dat de indruk wekt dat het goed werkt.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Mhh, bedenk me net, ook eieren worden gekleurd. Er worden kleurstoffen aan het voer toegevoegd om de dooier te kleuren, omdat we willen dat een scharrelei mooi oranje is, en een bruine schaal heeft natuurlijk. Als je scharreleieren gaat verkopen die van schaal zijn en een lichtgele dooier hebben wil vrijwel niemand ze hebben omdat het niet aan de verwachting voldoend. Eco en gezond moet bruin zijn, daarom wordt brood ook geverfd met moutcaramel en de zich gezond voedende collegas zie ik ook altijd dit chocoladebruine brood nemen.
Recept werd aan het eind van de aflevering verteld. Iets van 1l melk, 60 gram suiker, 40 gram maizena en wat vanille. Eventjes koken, laten afkoelen, klaar. Dacht ik.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zal van het weekend eens kijken of ik een recept voor vla kan maken. Met melk, ei, suiker en vanille.
En nog wat eierdooiers voor de kleur, of je gooit er caroteen in.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 14:33 schreef Igen het volgende:
[..]
Recept werd aan het eind van de aflevering verteld. Iets van 1l melk, 60 gram suiker, 40 gram maizena en vanille. Eventjes koken, laten afkoelen, klaar. Dacht ik.
En idd nog een paar eidooiers.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 14:33 schreef Igen het volgende:
[..]
Recept werd aan het eind van de aflevering verteld. Iets van 1l melk, 60 gram suiker, 40 gram maizena en wat vanille. Eventjes koken, laten afkoelen, klaar. Dacht ik.
Je weet dat die pitjes er ook op worden gedaan om het gebrek aan knapperige korst te maskeren?quote:Op vrijdag 15 januari 2010 14:24 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Dat brood kan wel heel lekker zijn met veel pitjes aan de buitenkant, en dan in combinatie met kaas of hagelslag Maar meestal heb ik gewoon volkoren brood omdat je voor dat donkere brood dieper in de buidel moe tasten. Heb die aflevering van de keuringsdienst over brood ook al eens gezien dus ik weet dat je vooral voor het kleurtje betaalt.
En al die parfum aan wasmiddel, dan ruikt het schoon bij gebrek aan buiten drogen.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 14:29 schreef Iblis het volgende:
[..]
Volgens mij zorgt men er zo ook voor dat handafwasmiddel meer schuimt dan nodig. Aangezien dat de indruk wekt dat het goed werkt.
Eigenlijk niet, maar nu je het zegt, de korst is wel zacht. Echter dat is toch het geval met alle fabrieksbroden uit het schap van de supermarkt? Er zijn er eigenlijk geen met een harde korst is allemaal vrij zacht spul.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 14:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je weet dat die pitjes er ook op worden gedaan om het gebrek aan knapperige korst te maskeren?
Nee want dat is een HOAX.quote:Op woensdag 20 januari 2010 16:06 schreef TUFKAL het volgende:
Is dat net zo'n onderzoek als bij een Arnhemse shoarmaboer waarin ze in knoflooksaus 12 soorten sperma aantroffen?
quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hoelaat?quote:
20:30 Ned3.quote:
In de varagids hebben ze het over een gehakstaafquote:Op woensdag 20 januari 2010 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:
In de volgende uitzending gaat het over Döner
http://www.telegraaf.nl/b(...)r_kebab__.html?p=8,2
Varkensvlees in de Döner
quote:Op donderdag 21 januari 2010 19:08 schreef Bluezz het volgende:
[..]
In de varagids hebben ze het over een gehakstaaf
Dat is lekker hoor!quote:Op donderdag 21 januari 2010 18:53 schreef golfer het volgende:
[..]
Bedankt!
[quote]Op donderdag 21 januari 2010 19:08 schreef Bluezz het volgende:
[..]
In de varagids hebben ze het over een gehakstaaf
quote:Op donderdag 21 januari 2010 20:32 schreef henkde_j het volgende:
Ik denk niet dat ik dit wil zien. Wat moet ik straks gaan eten na het stappen.
Daar moet je niet over nadenken.quote:Op donderdag 21 januari 2010 20:32 schreef henkde_j het volgende:
Ik denk niet dat ik dit wil zien. Wat moet ik straks gaan eten na het stappen.
Ja, ik dus ookquote:Op donderdag 21 januari 2010 20:49 schreef rubbereend het volgende:
ik heb zin in een broodje Donner nu
quote:
quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |