abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 18 oktober 2009 @ 15:35:00 #26
194264 NoCigar
plestik apelul
pi_73807248
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 15:30 schreef Feestkabouter het volgende:

[..]

was dat in dat item over dat brood dat maar 25% had van wat een normaal brood aan zout heeft?
heb ik ook gezien, vandaar mijn opmerking over zout.
Nee, het ging over beloofde zoutreductie door levensmiddelenfabrikanten en het Ik kies gezond logo geloof ik. Ik zag het op een digitaal kanaal.
de dokter heeft er geen naam voor
anonieme razernist
pi_73807356
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 12:42 schreef tim2308 het volgende:
Niemand nog een linkje geplaatst naar Foodlog? http://www.foodlog.nl/van(...)_ontbijten/#reacties Ook Tiny van Boekel, hoogleraar van de WU, reageert daar
Interessant. Daar wordt een hoop duidelijk. Bijvoorbeeld dat het poeder samenklontert als je het extraheert.

Verdere samenvatting van het verhaal, voor degenen die dat niet allemaal willen doorlezen:

In de cornflakes zit "food grade" waterstofgereduceerd ijzer. Dat zijn dus geen gemalen spijkers of oude fietsen. Nee, het is speciaal geproduceerd ijzerpoeder dat niet schadelijk is voor het menselijk lichaam.

In principe kan je lichaam niks met metallisch ijzer beginnen, want alleen ionen kunnen worden opgenomen. Nu komt echter het maagzuur in het spel: dat is in staat om metallisch ijzer op te lossen en om te zetten in ionen, zodat het wel kan worden opgenomen. Als je de deeltjes klein genoeg maakt wordt het contactoppervlak zo groot en werkt het maagzuur zo goed dat je het toegevoegde metallische ijzer ongeveer net zo goed kan opnemen als natuurlijk voorkomende ijzer-ionen zoals in vlees en spinazie.

Maar dan heb je nog de melk. Die verstoort de werking van het maagzuur, waardoor je geen metallisch ijzer kunt opnemen. Of dat ook voor de moderne ijzerdeeltjes met een vergroot contactoppervlak geldt is nog niet experimenteel onderzocht, maar waarschijnlijk is het wel zo.

Conclusie: De ijzer in de cornflakes is niet schadelijk. Maar je hebt er ook niks aan als je de cornflakes met melk eet.

Blijft nog ÚÚn vraag over. Getuige de verpakking vindt Kellog's zelf ook dat je cornflakes met melk hoort te eten. Waarom stoppen ze er dan metallisch ijzer in, als bekend is dat je dat icm. melk niet kunt verteren?
pi_73807562
Apart dat de VWA zo snel reageert (1 dag na de uitzending)... Ook apart dat je zomaar meuk mag toevoegen en dan op de inhoud vermelden, terwijl dit soort poeder veel en veel minder wordt opgenomen dan mineraal ijzer... puur omdat het lichaam er niks mee kan. Het lichaam kan niet zomaar ff Fe-molecuultjes inkapselen in z'n eigen cellen; vandaar ook zijn we omnivoren; ijzer moeten we hoofdzakelijk van beesten hebben (uit vlees dus), en vegetariŰrs moeten kunstmatig toegevoegd ijzer binnenkrijgen of extreme hoeveelheden groente/fruit eten om genoeg binnen te krijgen.

M.a.w. het toegevoegde ijzer draagt helemaal niet bij aan de ADH-vermelding op het pak, en het percentage dat daarmee voldaan wordt. Verder denk ik dat het niet echt schadelijk zal zijn vanwege de afmetingen... net als bladgoud dat tegenwoordig in drankjes wordt gestopt; dat is ook niet schadelijk.

Maargoed, ik ben wel benieuwd hoe het nu echt zit in Denemarken enzo... Zelf kwam ik met wat googlen op deze artikelen uit:
http://www.guardian.co.uk/world/2004/aug/12/foodanddrink (blijkt uit dat alleen het toevoegen verboden is, het product zelf niet?)
http://www.smh.com.au/articles/2004/08/13/1092340470339.html (idem)
http://www.gva.be/Archief(...)19-b378-13d7ad244c7f (hier lijkt het wel dat het hele product verboden wordt)

Naja, ik hoop wel dat de VWA even gaat kijken hoe het nou precies zit.

Ik wist trouwens niet dat mineraal ijzer niet magnetisch was, maargoed
Verhalen van films worden telkens oppervlakkiger, maar de uitwerking gedetailleerder. Mja, sorry, wist even niets beters neer te gooien in m'n signature :+
pi_73818617
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 11:34 schreef Pietverdriet het volgende:
hoe hebben mensen overleeft voordat dit er allemaal in werd gedaan?
De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor.
  zondag 18 oktober 2009 @ 20:48:13 #30
100980 Zero2Nine
Fatsoen moet je doen
pi_73818976
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 14:37 schreef golfer het volgende:
Dus het mag en heeft geen gevolgen voor Special K.
Dat niet, maar als Kellogs gaat dwepen met hoe gezond hun product is door het ijzer dat er inzit dan mag je ook aannemen dat dit ijzer wordt opgenomen door je lichaam. En in combinatie met melk blijkt dat dus nauwelijks te worden opgenomen (zie de post van Igen).
---
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
pi_73819062
Ah, nieuw topic
  zondag 18 oktober 2009 @ 21:07:24 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73820160
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 20:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

De gemiddelde levensverwachting was vroeger toch echt een stuk lager hoor.
Dat komt voornamelijk omdat de kindersterfte toen erg hoog was
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73821122
Het zou inderdaad misschien slimmer zijn geweest als ze het gevonden ijzer hadden laten onderzoeken op samenstelling en met een microscoop o.i.d. de korrelgrootte van de losse stukjes hadden bepaald in plaats van de klontertjes. Of dat ze dat aan WU hadden gevraagd om te kijken wat er nou precies in zit.
Nu lijkt het vooral toch op de sensatie uit te draaien, en kunnen de persberichten ook niet heel eenvoudig weerlegd worden.
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
  zondag 18 oktober 2009 @ 21:43:21 #34
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_73822536
Hij was weer mooi van de week....
(ja, dit is een tvp)
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  maandag 19 oktober 2009 @ 14:28:14 #35
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_73843793
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_73844541
Deze stond vandaag in de Metro (en vast ook wel in andere kranten):

  maandag 19 oktober 2009 @ 15:52:09 #37
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_73846843
quote:
Verrijking met ijzer van ontbijtgranen toegestaan
16 oktober 2009 - nieuwsbericht

Het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen is tot een wettelijk vastgestelde limiet toegestaan. Het nuttigen van producten verrijkt met ijzer binnen deze limiet vormt geen risico voor de gezondheid. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen reden aan te nemen dat de producten van de firma Kellogg’s op de Nederlandse markt deze limiet overschrijden.

Het ijzer dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is ijzerpoeder geschikt voor menselijke consumptie.

De uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp wekt de suggestie dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Dit is onjuist. Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.

De Europese Unie staat het toevoegen van ijzer aan levensmiddelen toe. Omdat de eetpatronen van de bevolking in de lidstaten onderling verschillen, bepalen lidstaten zelf aan de hand van de totale inname van ijzer welke limiet zij hanteren. De Nederlandse limiet is mede gebaseerd op de Nederlandse voedselconsumptiepeiling.

IJzer is een belangrijke stof voor een goede gezondheid. De indruk die het tv-programma wekt dat het om gemalen spijkers of ijzervijlsel zou gaan is flauwekul.
http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639824&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=24735

Raar verhaal. Sterke taal ("flauwekul"), maar ze gaan meer op op suggesties die zijn gewekt. Inhoudelijk wordt er weinig ontkracht.... Ik bedoel:
quote:
Ook in Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
Maar Special K, waar het dus over ging, heet die toestemming dus niet! Dus waar hebben we het nou over?
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  maandag 19 oktober 2009 @ 15:58:52 #38
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_73847104
http://www.kelloggs.nl/pages/view.php?page_id=330
quote:
Waarom voegt Kellogg’s ijzer toe aan haar producten?
IJzertekort in het bloed komt bij 40% van de vrouwen in Europa nog steeds voor.
Omdat Kellogg’s weet dat het belangrijk is om ons lichaam te voorzien van alle essentiŰle voedingstoffen, worden de Kellogg’s ontbijtgranen sinds 1930 met een aantal vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, verrijkt. IJzer is een essentiŰle voedingstof die ervoor zorgt dat voldoende zuurstof via onze bloedbaan kan worden getransporteerd. Om die reden verrijkt Kellogg’s de ontbijtgranen met ijzer.

Is ijzer in ontbijtgranen veilig?
Het ijzer waarmee de Kellogg’s producten worden verrijkt is natuurlijk veilig. Net als andere fabrikanten die hun producten verrijken met ijzer, houdt Kellogg’s zich natuurlijk strikt aan alle wet- en regelgeving. Het ijzer dat aan Kellogg’s ontbijtgranen wordt toegevoegd is een metaal in een zeer zuivere, minuscule poedervorm dat voedingskundig te vergelijken is met het ijzer in groenten. Het ijzer in onze producten is, zoals je bij ijzer mag verwachten, magnetisch.

Kan je te veel ijzer binnenkrijgen via de voeding en/of ontbijtgranen?
Nee, je kan niet te veel ijzer via voedingsmiddelen binnenkrijgen. Over het algemeen geldt dat je minder ijzer opneemt uit je voeding wanneer de reserves aan ijzer in het lichaam voldoende groot zijn. Voornamelijk de opname van non-heam-ijzer, zoals het gereduceerd ijzer aanwezig in ontbijtgranen, wordt geremd wanneer onze reserves voldoende zijn aangevuld. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat je door het eten van voedsel te veel ijzer binnen krijgt.
Maar dat is niet waar toch?
(ik ben geen expert)
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  maandag 19 oktober 2009 @ 17:34:57 #39
195169 Enfermera
I'm k-kinda busy.
pi_73850830
Even een TVP vanwege het oude-fietsen verhaal in de cornflakes van vorige keer, geweldige aflevering Ben benieuwd wat de volgende keer komt!
I never look back, darling. It distracts from the now.
pi_73850920
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 15:58 schreef Hik het volgende:
http://www.kelloggs.nl/pages/view.php?page_id=330
[..]

Maar dat is niet waar toch?
(ik ben geen expert)
Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
pi_73867677
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 17:37 schreef Igen het volgende:

[..]

Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
dat dus inderdaad ja!


dat de vergelijking met gemalen fietswrakken niet klopt: helemaal mee eens natuurlijk.
dat het gevaarlijk kan zijn betwijfel ik eigenlijk.

maar:
de vergelijking van Kellogs dat het mineralen zijn zoals die ook in andere voedingswaren zitten: nee!
ja het is een mineraal, maar de manier waarom het in de cornflakes zit is niet vergelijkbaar met hoe het in andere producten zit!

en over de reden van toevoegen zeggen ze maar niets. en over het feit dat het helemaal niks helpt als je het met melk neemt zeggen ze ook niks. halve verhalen, in mijn ogen bevestigt dat veel.
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 09:47:08 #42
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_73871428
Mooi om te zien wat het effect van dit programma is. Gister in de Metro stond een grote advertentie van Kellogs om het eea te verklaren nav dit programma
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_73873890
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 09:47 schreef The_Hives het volgende:
Mooi om te zien wat het effect van dit programma is. Gister in de Metro stond een grote advertentie van Kellogs om het eea te verklaren nav dit programma
Ik zag hem inderdaad ook al staan. Is hier ook al gepost trouwens.
Ik vond het echter geen ijzersterke reactie van Kellogg's.
"In case of dissension, never dare to judge till you've heard the other side."
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 13:44:48 #45
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_73877693
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 17:37 schreef Igen het volgende:

[..]

Nee, dat is waarschijnlijk niet waar als je - zoals de meeste mensen doen, en zoals op de verpakking staat - melk bij de cornflakes doet.
Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, ˇˇk niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 13:47:13 #46
95427 Hephaistos.
»»»»»»»»»»»»»
pi_73877783
quote:
Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.

Nooit geweten
pi_73882556
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 13:44 schreef Hik het volgende:

[..]

Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, ˇˇk niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
technisch gezien ligt het lastiger. ik zat eerder al effe te kijken wanneer iets echt een mineraal is en zo.

echt puur ijzer is het nooit. zodra het in de open lucht komt oxideert het met zuurstof.
dus eigenlijk heb je het meer over ijzeroxide in de cornflakes dan over puur ijzer (lijkt mij dan).
en dan zit het eigenlijk wel weer heel dicht tegen de varianten aan die in bijv spinazie en zo zitten.

lastige materie allemaal.
pi_73882798
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 13:44 schreef Hik het volgende:

[..]

Nee, dat heeft niets met dat melkverhaal te maken. Melk gaat de werkzaamheid tegen (dat slaat dus ook al nergens op), maar wat ik hierboven onderstreep gaat over het feit dat het herzelfde zou zijn als in spinazie. En dat is gewoon niet zo (zie ook het verhaal van de poster onder jou). In spinazie zit een verbinding met wat anders, die er voor zorgt dat het wordt opgenomen. In regulier metallisch ijzer niet, ˇˇk niet als je het heel klein en heel zuiver maakt. In een stuk waarin ze het KvW verhaal trachten te ontkrachten zo'n fout maken vind ik nogal wat eigenlijk.
Het gaat JUIST WEL om de melk.
Zonder melk zou het ijzer uit de cornflakes even goed opgenomen worden als het ijzer uit spinazie (of andere natuurlijke bron) en zou het hele verhaal over ionen vs. metaal alleen maar zinloze mierenneukerij zijn. Maar JUIST doordat je cornflakes met melk eet wordt dit verschil relevant.

[ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 20-10-2009 16:13:07 ]
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:04:09 #49
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_73884670
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 16:10 schreef Igen het volgende:

[..]

Het gaat JUIST WEL om de melk.
Zonder melk zou het ijzer uit de cornflakes even goed opgenomen worden als het ijzer uit spinazie (of andere natuurlijke bron) en zou het hele verhaal over ionen vs. metaal alleen maar zinloze mierenneukerij zijn. Maar JUIST doordat je cornflakes met melk eet wordt dit verschil relevant.
Ok, zoals gezegd: ik ben geen expert, maar ik dacht dat het ook echt ging om een andere verbinding. Zie bijvoorbeeld ook bovenstaande Foodlog link:
quote:
Kellogg's vergelijkt in zijn persbericht de voedingskundige waarde met die van spinazie ('het ijzer uit groenten'). Ook deze vergelijking gaat volgens Van Boekel niet op. De verwijzing naar spinazie is misleidend omdat het ijzer uit spinazie i) een andere hoedanigheid heeft dan het metallische poeder dat Kellogg's toepast ter 'verrijking' van zijn Cornfalkes en ii) verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is
Zij zeggen dus ook dat het twee separate dingen zijn.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:56:45 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73886347
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 13:47 schreef Hephaistos. het volgende:

[..]

Verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.

Nooit geweten
Hee, Ouwe zoon van Zeus, smeder van het onbreekbare net, dit is toch een prachtige reden om meer steak te eten..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')