Isegrim | zaterdag 21 maart 2009 @ 14:30 |
Nou ja, ik heb deel V gesloten dus ik moet deel VI openen, maar ik maak helemaal nooit zelf sushi. ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Romanov | zaterdag 21 maart 2009 @ 14:52 |
Heb laatst voor het eerst eens sushi gemaakt, met augurk en komkommer (ben niet echt een grote visliefhebber helaas). Nadeel was dat het best een duur kitje was, iets van 7 euro bij de AH. Maar je bent ff bezig en tis leuk om vegetarische vullingen te maken enzow... Binnenkort maar weer es naar Shabu-Shabu ^^ ![]() | |
Tonio-mcdo | zaterdag 21 maart 2009 @ 14:55 |
quote: ![]() ![]() | |
Guppy | zaterdag 21 maart 2009 @ 15:10 |
Na altijd alleen maar kant en klaar gehaald te hebben, ga ik het nu ook eens zelf proberen. Gehaald bij de toko: ![]() | |
Marijkezwolle | zaterdag 21 maart 2009 @ 16:57 |
Even een kleine terugvind sushi-post. Wordt trouwens weer eens tijd om zelf te gaan maken ![]() Iemand trouwens enig idee of je ook sushi met zilvervlies rijst kunt maken en of dat een beetje smaakt? (kwam een paar keer wat receptjes tegen) | |
Isegrim | zaterdag 21 maart 2009 @ 16:58 |
Net sushi besteld. ![]() ![]() | |
ColdFeet | zaterdag 21 maart 2009 @ 21:05 |
Ik heb vorige maand mijn vent eindelijk zover gekregen dat hij sushi proefde, en hij vond het (zoals verwacht ![]() ![]() | |
BuupWerk | maandag 23 maart 2009 @ 09:39 |
tvp !! ik had een hele OP gemaakt in het vorige deel...moest nog wel ff gepimp worden misschien ideetje ?? | |
Pheno | maandag 6 april 2009 @ 17:06 |
Ik ben terug uit japan. De sushi bij die vismarkt was weer fantastisch, precies zoals vorig jaar. Fatty tuna ![]() MAAR ik heb natuurlijk wel wat inkopen gedaan om mijn l337 epic fail sushi talent hier te verbeteren: Een vierkant tamago yaki (japans gezoet omelet) pannetje, vierkant en geschikt voor inductie. ![]() En een cadeau voor mezelf in Kyoto gehaald bij Aritsugu: ![]() Een prachtig lichtgewicht mes, met mijn eigen achternaam er in gezet (niet op foto ![]() ![]() Alleen al dat mes kopen is een belevenis, echt alles wordt uitgelegd, alsof ze hun kind verkopen. Hoe te behandelen, te scherpen etc. De volgende sushi zal in ieder geval weer een belevenis worden, maar dit keer door het gebruikte gerei. De vis daarintegen zal tegen vallen, maar de vorige keer heb ik dat ook overleefd ![]() Maar deze week zal ik dat nog niet doen, niet na de laatste dag fatty tuna en andere lekkere verse vis als ontbijt en avondeten te hebben genoten. De klap zou te groot zijn ![]() | |
Merel1808 | maandag 6 april 2009 @ 22:46 |
quote:Is dat pakketje wat? Ik zag volgens mij dezelfde liggen bij de Xenos ![]() | |
Guppy | dinsdag 7 april 2009 @ 06:34 |
quote:ik moet t nog proberen ![]() | |
Pheno | dinsdag 7 april 2009 @ 08:45 |
Elk startpakketje is in het begin handig omdat daar de benodigdheden om sushi te rollen al in zitten. Tenminste, anders is het een slecht starterspakket ![]() Als je eenmaal de smaak te pakken hebt stap je er weer van af ![]() | |
Marijkezwolle | dinsdag 7 april 2009 @ 09:08 |
Pheno, ziet er geweldig uit en klinkt ook fantastisch! Heb je nog mooie foto's van je reis? En laat zeker even weten hoe het was om met die mooie spulletjes sushi te maken ![]() | |
allsystemshalt | donderdag 9 april 2009 @ 20:13 |
Hoi, Naast Tonijn en Zalm zijn er nog vele soorten vis. Welke zijn nu lekker en makkelijk in het bereiden ? En welke sojasaus is lekker? | |
Pheno | donderdag 9 april 2009 @ 20:24 |
Paling op nigiri-sushi vind ik zelf altijd erg lekker. Grote garnalen kunnen ook op nigiri. Iets goedkoper: tonijn uit blik goed uit laten lekken en met mayo een rol maken. Kleine garnaaltjes kunnen ook wel gerold worden. Ik heb eens tilapia geprobeerd, maar het is zo saai smakende vis... Het probleem is de versheid en diversiteit hier in Nederland, dat heb ik weer mogen zien in Japan. | |
allsystemshalt | donderdag 9 april 2009 @ 20:52 |
quote:Echt vet om Japan een keer te bezoeken ![]() Thanks voor de vistips ![]() | |
Pheno | donderdag 9 april 2009 @ 21:13 |
1 keer? Nah, ik ben nu twee keer geweest en alleen al voor de vis daar zou ik nog wel een keer gaan ![]() Je ziet wel wat dingen dat je denkt: kan ik ook proberen, maar dat is meer aan de niet-viskant. Veel verse vis is hier in NL niet echt te krijgen. Voor een land aan zee wel erg vreemd ![]() Ik moet zelf eens kijken wanneer ik weer ga rollen, nu even niet, ik zou teveel heimwee krijgen ![]() | |
mmascha | vrijdag 17 april 2009 @ 12:34 |
Bestaat er een roll die onder de grill moet? (Niet lachen:) Ik heb een spel op mijn ds: Sushi Academy. Hierin maak je allerlei soorten sushi. Ik dacht: misschien doe ik nog ideeen op. Daarin moet je een binnenstebuiten rol maken en dan beleggen met zalm en dan even onder de grill. Klinkt goed! Recept? Niet (op internet) te vinden. Is dit bedacht door het spel of bestaat dit echt? | |
motorbloempje | vrijdag 17 april 2009 @ 18:11 |
terugvindpost! ik MOET binnenkort ook weer ![]() | |
Pheno | zaterdag 18 april 2009 @ 09:24 |
quote:Het leuke is dat sushi zo heerlijk uit te proberen is. Dus gewoon proberen. Vandaag ga ik denk ik eens naar de toko voor wat sushi rijst, want dat was na wat ge-bento op ![]() | |
mmascha | zaterdag 18 april 2009 @ 10:12 |
Ja daar heb je gelijk in: ik ga het gewoon proberen! Ik kwam ook een rol tegen met garnalen met tempura. Klinkt ook lekker. Maar dat zal vast slap worden. Ook proberen! | |
Pheno | zaterdag 18 april 2009 @ 11:44 |
Tempura is lastig, maar niet te. Zorgen dat er geen vocht in zit voordat je het besalg er op doet. Dus bv een gaatje bij het staartje maken, want daar zit meestal het meest. Het beslag zet ik altijd in een kom, met daarom weer een kom met ijswater. Om te gebruiken zul je het daarna nog goed moeten nadeppen, zodat het vet er af is. Anders wordt de sushi idd wel erg slap. | |
mmascha | zaterdag 18 april 2009 @ 14:19 |
Ik bedoelde tempura in een rol. Dat door de rijst de tempura slap wordt. Tempura zelf lukt wel goed. Blijft wel gokken om het niet te dik/dun te krijgen. Mango in tempura! Jumjum! Ik hou van zoet met hartig! | |
allsystemshalt | zaterdag 18 april 2009 @ 20:36 |
Deze, "Philadelphia Roll shushi's (zalm, philadelphia smeerkaas)" Kwam ik tegen in het ontbijt topic. Heeft iemand dat wel eens geprobeerd? * en dan gaat het me vooral om de combinatie kaas zalm (of andere vis) en rijst | |
Pheno | zondag 19 april 2009 @ 07:17 |
Dat heb ik wel eens gedaan. Erg lekker, al neem ik dan gerookte zalm met paturain. Mango met mint is ook zo'n erg lekkere combi. | |
mmascha | zondag 19 april 2009 @ 17:16 |
Foto's! Altijd leuk! Alles klaarzetten ![]() Snijden, rijst en tempura garnalen erbij ![]() Rollen rollen, klaar! ![]() Vanboven naar beneden: -Rol restjes opmaken (in de laatste rol stop ik altijd alles wat ik over heb, zonde om wat weg te gooien ![]() -Rol met tempura garnalen(was bang dat dit een beetje klef zou worden maar het smaakt geweldig!) -Rol California maar dan niet binnenstebuiten Rechts: Philadelphia ![]() Grill roll(California, laagje zalm aan de buitenkant, 3 minuutjes onder de grill)(wow wat heerlijk! Warme sushi!) ![]() [ Bericht 13% gewijzigd door mmascha op 19-04-2009 17:29:04 ] | |
geelkuikentje | zondag 19 april 2009 @ 17:19 |
quote:Linkjes doen het niet... | |
mmascha | zondag 19 april 2009 @ 17:20 |
Ik had het al door. Ik was aan het knutselen maar nu zie ik kruisjes. Even puzzelen nog. | |
geelkuikentje | zondag 19 april 2009 @ 17:21 |
quote:Geen probleem ![]() | |
mmascha | zondag 19 april 2009 @ 17:31 |
Zo. Gelukt. Zal wel eens wat vaker oefenen. Wat een administratie zo'n berichtje. Doe mij maar sushi rollen, daar ben ik beter in ![]() | |
Sunnythesun | zondag 19 april 2009 @ 19:14 |
Oeh, vooral die laatste ziet er wel heel erg lekker uit zeg! Kan je me eens vertellen wat daar allemaal in zit? Ik krijg die rijstbuiltjes met vis er op (naam ff kwijt) nog steeds niet voor elkaar, dus heb me ook nog maar niet gewaagd aan het binnestebuiten-rollen. Ik heb goed plakkerige rijst, gewone sushi's lukken perfect, maar als ik met de rijst iets probeer te doen valt het uit elkaar en/of blijft alles aan mijn handen plakken. ![]() Iemand gouden tips?? | |
mmascha | zondag 19 april 2009 @ 20:26 |
Die laatste is met avocado, komkommer en surimi en een beetje mayo erover. Aan de buitenkant een beetje sesamzaadjes en bovenop plakjes zalm en dan even 3 minuten onder de grill. En dan warm opeten! Dat binnenstebuiten: het hele vel nori bedekken met rijst. Dan plastic folie eroverheen en omdraaien. Blijft een beetje gedoe. | |
Pheno | maandag 20 april 2009 @ 09:09 |
quote:Kleinere builtjes maken, waarschijnlijk. Het is overigens nigiri ![]() Ik maak een kommetje in mijn hand, doe er maar een beetje rijst in, even goed knijpen, dan wordt het een (te) dun builtje, die weer even aan beide zijde samenduwen en dat ding valt niet meer uit elkaar. Daarna vis/ei whatever er op en als het kan een strikje nori er om heen. Genoeg om een echte sushichef te laten gruwen denk ik zo ![]() Er zijn anders ook vormpjes, maar zonder lukt ook met een beetje oefening. Inside out is altijd wat lastig met de folie, als de rijst daar aan gaat plakken, tenminste. Dat gebeurt alleen maar als je rijst wat te droog is. En dat heeft weer met het koken van de rijst te maken ![]() | |
mmascha | maandag 20 april 2009 @ 19:21 |
Laat een sushichef maar niet horen hoe ik nigiri maak dan: stukje plasticfolie neerleggen, plakje zalm oid erop, beetje wasabi smeren, rond bolletje rijst erop en dan het folie eromheen vouwen en strak opdraaien. | |
Pheno | dinsdag 21 april 2009 @ 07:32 |
Eigenlijk lijkt me dat lastiger. We hebben in Japan ook een onigirivormpje gehaald, maar een nigiri vormpje vond ik zelf overbodig. | |
Guppy | dinsdag 21 april 2009 @ 10:06 |
kan je in NL trouwens ook ergens onigiri vormpjes krijgen? | |
Pheno | dinsdag 21 april 2009 @ 10:30 |
Vast wel. In tokos zag ik laatst een starterskit met nigirivormpjes, maar onigiri heb ik ooit in een grote in Hilversum gezien. | |
allsystemshalt | dinsdag 21 april 2009 @ 19:55 |
quote: ![]() ![]() ![]() Ziet er zeer smakelijk uit wanneer is de sushi meet? ![]() | |
allsystemshalt | donderdag 23 april 2009 @ 23:25 |
Vandaag even bij de toko geweest ![]() ![]() Nog wat extra spul* erbij kopen en ik kan aan de slag Vis Sakè Groenten Gember op zuur Fruit Ei Philadelphia kaas --> En vast nog wel iets wat ik nu effe niet weet ![]() Misschien zelfs wat (wagyu) Beef ![]() [ Bericht 15% gewijzigd door allsystemshalt op 23-04-2009 23:31:45 ] | |
allsystemshalt | donderdag 23 april 2009 @ 23:43 |
quote: ![]() ![]() Heb je 'm al geprobeerd? | |
Guppy | vrijdag 24 april 2009 @ 06:37 |
quote:nee joh, nog steeds niet ![]() ![]() wel tof dat jij m ook hebt ![]() | |
allsystemshalt | zaterdag 25 april 2009 @ 17:00 |
![]() ![]() Jah wij hebben net een stuk of 20 sushi's gemaakt ![]() Best wel aardig gelukt voor de eerste keer ![]() Foto's volgen ![]() | |
allsystemshalt | zaterdag 25 april 2009 @ 20:27 |
Zoals beloofd de pic's ![]() Voorbereidingen ![]() Wasabi!!!!! --> zat in poedervorm in de kit water erbij even roeren en echt lekker sterk ![]() ![]() Sesamzaad lalala Sesamzaad ![]() Een borrel moet er natuurlijk wel bij ![]() ![]() Bevroren vis dat snijdt veel makkelijker ![]() Gesneden vis ![]() Poging tot rollen ![]() Zijaanzicht rol ![]() Eindresultaat ![]() En het smaakt echt lekker ![]() ![]() Wel een hoop gedoe maar dat is het zeker waard ook omdat het best gezellig prutsen is in de keuken ![]() Wel een beetje veel voor twee personen maar geen paniek het komt echt wel op hoor ![]() | |
Manono | zaterdag 25 april 2009 @ 20:53 |
zuuuushi ![]() | |
mmascha | zondag 26 april 2009 @ 10:20 |
En nog een fotoverslag! Leuk! | |
Isegrim | zondag 26 april 2009 @ 10:25 |
Hmnou, diepvriesvis in de sushi, br... En ja, ik weet, bijna alle vis is bevroren geweest, maar de wijze van bevriezen en de tijdsduur betekent veel voor de kwaliteit. Die vis ziet er ontdooid ook niet smakelijk uit wmb. | |
Fratz | zondag 26 april 2009 @ 11:18 |
ik zet hier maar een tvptje om me er aan te herinneren dat ik ook eens sushi moet proberen te maken ![]() | |
allsystemshalt | zondag 26 april 2009 @ 11:25 |
quote:Het smaakte prima hoor ![]() | |
Pheno | zondag 26 april 2009 @ 13:43 |
Maar dat betekent niet dat de kwaliteit minder is. Nu vind ik die bij zalm nog meestal wel meevallen overigens, die is in NL toch al redelijk vernaggeld (best knap om dat te doen) maar tonijn uit (bv de iglo) diepvries is echt ernstig slecht tov tonijn van de visboer. | |
Ml-etje | maandag 27 april 2009 @ 22:05 |
Damn net sushi gemaakt en geen foto's.. ![]() ![]() | |
Rapaille | dinsdag 28 april 2009 @ 03:28 |
quote:Ik vind de namaak krab erger. Dat is iets voor kinderen. Ik heb nog nooit Sushi zelf gemaakt, ik ga er wel aan beginnen. Ik heb een japans kookboek in bestelling staan ![]() Het is wel duur om zelf te maken volgens mij. Goede vis is duur, en je eet toch behoorlijk wat (ik in ieder geval). Gelukkig vind ik de goedkoopste , met weinig vis .(maki?) ook de lekkerste. | |
Pheno | dinsdag 28 april 2009 @ 07:15 |
Surimi? Prima spul in de sushi hoor. Niet met alleen surimi, maar met bv avacado of zo. Maki zijn de normale sushi die gerold is. Of je daar vis in doet of een knakworst (echt, the horror, maar iemand heeft het bedacht) maakt idd niet uit. | |
Isegrim | dinsdag 28 april 2009 @ 07:31 |
Surimi ben ik ook geen fan van. ![]() | |
motorbloempje | dinsdag 28 april 2009 @ 07:33 |
quote:eensch.. ik zou 't zelf niet eten zo... ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | dinsdag 28 april 2009 @ 12:23 |
Ik vroeg me eigenijk het volgende af: kun je zelfgemaakte sushi invriezen? Ik maak namelijk vaak een eigen lunchpakketje en zou daar graag ens sushi in meenemen ... maar om dat nou 's morgens te gaan maken gaat me net te ver ![]() Iemand die het weet? | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 28 april 2009 @ 12:38 |
quote:In theorie wel, alleen zal je wel qua smaak in moeten leveren. | |
Pheno | dinsdag 28 april 2009 @ 14:36 |
Invriezen van sushirijst? Nah, ik zou het echt gewoon niet doen. | |
Guppy | dinsdag 28 april 2009 @ 14:53 |
Zou een dagje in de koelkast de truck niet doen? | |
Pheno | dinsdag 28 april 2009 @ 15:05 |
Ook dat is al erg niet lekker imho, maar dat ben ik. Er is een reden dat je het zo laat mogelijk maakt eigenlijk, sushirijst na een dag (ook koelkast) droogt snel uit en is niet lekker. Het zal vast kunnen, in Japan staan ze ook in de koeling van een supermarkt, maar dan is het stevig ingepakt. En wordt het allemaal uit de schappen gehaald na die dag ![]() | |
mmascha | dinsdag 28 april 2009 @ 21:56 |
Ik rol de sushi nog wel eens in huishoudfolie. Niet aan stukjes snijden maar de hele rol omwikkelen. En dan in de koelkast. Dan is het de volgende dag nog redelijk te eten. Doet denken aan de sushi van de vorige dag, dat helpt vast ![]() Vers is nl het allerlekkerste! Vooral als de rijst nog lauwwarm is. Jumjum. | |
n0a | woensdag 29 april 2009 @ 08:41 |
quote:Wordt de nori dan niet te slap? | |
Guppy | woensdag 29 april 2009 @ 08:54 |
quote:Het principe is toch een beetje hetzelfde als de Sushi van Tiny Tokyo en zo? | |
releaze | woensdag 29 april 2009 @ 13:43 |
Aargh, sushi is god. Alleen de gedachte al doet m'n mond wateren. Ik wilde eigenlijk vandaag sushi maken, maar vanwege koninginnenacht toch niet zo'n goed idee. Dus misschien morgen na de vrijmarkt wel, en anders die dag erop.. Verdorie, we zullen sushi eten deze week! We hebben hier altijd wel sushibenodigdheden staan, op de verse spullen na. Ik hou veel van surimi, ook zalmsalade gebruik ik veel in m'n sushi. Avocado, zalm.... we zijn beide niet zo gek op tonijn. Ik probeer tegenwoordig ook tamago te maken, dat geklungel met zo'n vierkant pannetje is heerlijk. Kreng kostte wel 20 euro, maar ja, eindeloos plezier ermee denk ik dan. Ik hou van sushi maken, wil m'n recepten door mijn leven heen ook nog echt leren verfijnen! Bij een of ander duur kookwinkeltje hier in de buurt heb ik ook een siliconensushi-mat gekocht voor maar liefst 10 euro! (argh!) Maar het gaat gemakkelijk de vaatwasser in, zonder ranzige resten. ik zit er aan te denken nog maar een aan te schaffen en die bamboematjes ritueel te verbranden. Alas, een plaatje van de vorige keer.... Ik maak bijna alleen maar maki. Nigiri vind ik ook lekker, maak jammer van de rijst en de vis dus die maak ik bijna nooit. ![]() | |
motorbloempje | woensdag 29 april 2009 @ 13:51 |
heb wel eens wat sushi over en dat zet ik dan in de koelkast voor de volgende dag, maar da's echt niet meer zo lekker als versgemaakt ![]() | |
mmascha | donderdag 30 april 2009 @ 16:29 |
Over het inrollen van sushi met huishoudfolie en dan in de koelkast:quote:Ik vind dat nori altijd wel snel niet meer krokant is. Misschien maak ik de rijst dan toch te nat? quote:Kweenie. Ik heb wel eens besteld maar dan krijg je zo'n bakje als die bij de AH staan. | |
Guppy | zaterdag 2 mei 2009 @ 16:18 |
quote:klopt. ik haal wel eens een bakje op het station als ik mn trein mis. moet zeggen dat ik het nog best te eten vind ![]() overigens was ik vandaag bij m'n lokale toko, en daar heb ik eens gevraagd of ze nigiri-vormpjes en onigiri-vormpjes hadden. ze keken me aan of ze water zagen branden ![]() ik ga zelf maar iets bedenken daarvoor | |
Pheno | zaterdag 2 mei 2009 @ 17:27 |
Nigiri vormpjes heb ik hier in het topic gezien: ze worden geleverd bij 1 of ander starterspakket. Maar het is niet zo lastig hoor ![]() | |
D_A | zaterdag 2 mei 2009 @ 19:19 |
Maken nu sushi ![]() | |
poohy | zaterdag 2 mei 2009 @ 20:57 |
Hmmm.. dit moet ik ook maar eens gaan proberen ![]() ![]() | |
Guppy | zondag 3 mei 2009 @ 14:10 |
Oké, vandaag kreeg ik ineens de geest en moest ik het ook proberen. Helaas geen verse vis in huis, magoed. Je moet ergens beginnen, en die starterskit keek me al zo lang aan! Vol goede moed ben ik van start gegaan: Rijst gemaakt ![]() En wasabi ![]() En komkommer ![]() Zalm (uit de vriezer, shame on me) ![]() Nori en rijst op het matje ![]() Drie rolletjes resultaat ![]() De inhoud: tonijnsalada (links), eisalada met komkommer (midden), zalm en wasabi (rechts) ![]() Gesneden ![]() De zalmrolletjes ![]() Een deel in de bento-box. Die mogen morgen mee naar het werk ![]() De eisalade-komkommers ![]() De eisalade en tonijnrolletjes zijn lekker, maar ik ga het de volgende keer wel anders doen. Met echte tonijn in ieder geval. En ik wil de volgende keer ook verse vis. Maar goed, ik had nu niks anders. Daarnaast heb ik gemerkt dat ik nog niet erg handig ben in het oprollen, hihihi. Maar dat komt vast. Conclusie, sushi maken is leuk! Ik moet nog veel oefenen, maar ik heb mezelf erg vermaakt ![]() | |
D_A | zondag 3 mei 2009 @ 15:08 |
Oh ik heb ook foto's gemaakt van gisteren, vanavond eens plaatsen ![]() | |
Ml-etje | zondag 3 mei 2009 @ 15:50 |
Ziet er goed uit guppyfriend! Dnek dat het rollen/stevigheid wat moeilijk is met salade erdoor (nattige rijst). Verse vis is zeker een aanrader (ben dan zelf altijd wel financieël uitgekleed maja). | |
poohy | zondag 3 mei 2009 @ 15:56 |
Ziet er toch goed en heel lekker uit voor de eerste keer guppyfriend ![]() Eerder in het topic zei iemand dat niet alle vissoorten in Nederland te verkrijgen te zijn. Maar geldt dat hetzelfde bij een Japans restautant hier in NL? | |
zquing | zondag 3 mei 2009 @ 16:07 |
Er is prima bevroren zalm te krijgen, alleen niet in de supermarkt. Zelf koop ik meestal bevroren zalm bij de japanse winkel in amstelveen. | |
Guppy | zondag 3 mei 2009 @ 16:08 |
Dank jullie wel ![]() Ik vond het vooral erg leuk om te doen! En inderdaad, de rol zonder salade was het makkelijkst om te rollen èn te snijden. Dus goede leer voor de volgende keer. Maar ik ga ook dan gewoon weer creatief aan de slag om toch ook nog vega-sushi rol te maken voor vriendlief. Die vindt sushi ook zo leuk eruit zien, maar vindt vis niet zo lekker. Dus verzin ik gewoon vega-sushi's ![]() Anyway, ik vond het zo leuk dat ik binnenkort weer sushi rijst ga halen en het nog een keer ga doen. En ik heb in de stad nu ook een Nigiri starterspakket gezien. Ga ik ook halen ![]() Wat ik gebruikt heb is ingevroren zalm van de AH. Lekker, maar ik wil het de volgende keer eens met verse vis proberen, gezien ik dit al zo leuk vond om te doen! | |
Sunnythesun | zondag 3 mei 2009 @ 16:29 |
quote:Japanse omelet wordt veel gebruikt in sushi ![]() | |
mmascha | zondag 3 mei 2009 @ 17:51 |
Leuke en lekkere foto's Guppyfriend! Eiersalade met komkommer klinkt heerlijk! Voor veag-sushi is mango erg lekker! Dat zoete bij de rijst! Jumjum! | |
Innocence | zondag 3 mei 2009 @ 20:29 |
Ik doe eigenlijk alleen aan het begin van de rol wat rijst en vulling, hoort het dus over de hele breedte? | |
aggeloog | zondag 3 mei 2009 @ 20:42 |
De verdeling rijst/geen rijst hoort exact volgens de gulden snede te gaan, anders is het geen echte sushi. | |
Pheno | zondag 3 mei 2009 @ 22:18 |
quote:Mango doe ik altijd met wat mint: heaven. Avacado met surimi, maar het is dan even zoeken naar een niet te zachte avacado, bij de AH of andere supermarkten hier zijn ze vaak net te rijp. Inknijpbaar tot moesrijp zeg maar ![]() Volgend weekend ga ik er ook weer eens aan, eens kijken of ik nog wat anders qua vulling kan vinden ![]() ![]() | |
liessa | dinsdag 5 mei 2009 @ 00:14 |
Ik heb het pasgeleden ook voor het eerst gedaan: sushi maken! Ik heb nigiri sushi gemaakt, met gerookte zalm. Ik had ook geen verse, en het resultaat was verrassend lekker! Ik vreesde voor te veel contrast tussen de sushi-rijst en de rooksmaak van de zalm, maar dat viel erg mee. Ik ga volgende week of zo weer een batch maken, maar dan maki sushi. Ik denk dat ik tonijn en surimi neem, dat lust mijn wederhelft ten minste ook... | |
BuupWerk | zaterdag 9 mei 2009 @ 12:54 |
ik heb toen hiero iets gelezen over een heel lekker sausje... iets met sesam enne de verhoudingen waren heel simpel 1-4-1 ofzo... kan het niet meer vinden ![]() | |
Marijkezwolle | zaterdag 9 mei 2009 @ 21:24 |
Ik ga morgen weer eens sushi maken ![]() ![]() | |
D_A | maandag 11 mei 2009 @ 10:36 |
De beloofde foto's nog ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jamjam! | |
Bijsluiter | maandag 11 mei 2009 @ 13:03 |
ik ben van plan binnekort met een date naar een sushi-bar in amsterdam te gaan.. Aangezien ik een arme student ben hoeft het niet de beste sushi van Nederland te zijn, maar iemand suggesties voor een barretje waar je lekker kan zitte, goede sushi is en de prijzen betaalbaar? | |
feelsgoodman | maandag 11 mei 2009 @ 13:05 |
Tvp. Ik ga een deze dagen ook de sprong wagen en proberen zelf sushi te maken, dit wel met een vriendin die het al een paar keer heeft gedaan dus een ramp zal het niet worden. | |
Appletree | maandag 11 mei 2009 @ 22:11 |
Sushi ![]() 1 keer zelf gemaakt en dat was een ramp. Of beter gezegd, het was niet zo lekker als ik had gehoopt ![]() ![]() | |
Snow84 | maandag 11 mei 2009 @ 23:46 |
quote:Echt zonde van de norivellen, hier had je slechts de helft van nodig! Je hoeft alleen maar bovenin 1 reepje over te houden waar je géén rijst erop hoeft te leggen. En nog een tip: doe iets minder rijst in je rol, smaakt naar mijn mening toch wat beter anders zit je alleen maar rijst te happen :p | |
Rapaille | maandag 11 mei 2009 @ 23:50 |
En waarom gebruik je een kartelmes om je sushi te snijden? Een gladmes geeft toch een veel nettere resultaat? ![]() | |
Pheno | dinsdag 12 mei 2009 @ 07:11 |
quote:Eensch. We hebben gisteren weer eens sushi gemaakt en voo rhet eerst mijn nieuw mes uit Japan geprobeerd (staat ergens hierboven afgebeeld). Godskolere, wat een verschil! Daarvoor had ik een ***mes dat uit zo'n messenblok kwam. Dit mes is echt een wereld van verschil. *terug gaat naar Kyoto for more.... | |
kwoth | dinsdag 12 mei 2009 @ 07:38 |
tvp | |
D_A | dinsdag 12 mei 2009 @ 07:47 |
quote:ach het gaat als massa naar binnen en aangezien we beide sporters zijn en een tikkie lomp maakt het ons niet heel erg veel uit ![]() | |
Marijkezwolle | dinsdag 12 mei 2009 @ 08:14 |
Zondag inderdaad sushi gemaakt en het was heerlijk! ![]() ![]() We hebben sushi's gemaakt met zalm en surimi en als groenten hadden we avocado, paprika, komkommer en wortel. Wat aan groenten over was hebben we er lekker bij op geknabbelt. Als sausjes heb ik altijd de less salt sojasaus van Kikoman en de zoete ketjap van Kikoman ![]() We hebben ook de zeewiersalade van de Albert Heijn geprobeerd, ik vond hem eigenlijk niet zo. In combinatie met de sushi was ie wel lekker, maar om zo te eten vond ik persoonlijk dus niet zo. En dit keer niet vergeten wat foto's van het resultaat te maken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wij hadden deze keer trouwens ook een gekarteld mes gebruikt maar dat ging prima, zolang je het mes maar regelmatig ontdoet van alle restjes rijst enzo ![]() | |
vaagsel | woensdag 20 mei 2009 @ 13:45 |
Gisteren voor het eerst zelf sushi gemaakt. Helaas was het pakket wat ik hiervoor ooit gekregen had allang over tijd, dus heb maar nieuwe rijst en norivellen gekocht. Wasabipasta en azijn had ik vorige week al goedkoop bij de xenos op de kop getikt. Het rollen van de sushi ging eigenlijk best goed. Als vulling had ik verse zalm en verse tonijn, met advocado en komkommer. Ik gebruikte echter het hele norivel, dus de sushi was best dik. Volgende keer ook 1 of 2 vellen een beetje afknippen zodat het wat "hapbaarder" is. Wat mij ook opviel is de lange tijd die nodig is om de rijst te maken. Vooral het feit dat het nog moet afkoelen (waar ik geen rekening mee had gehouden, heel stom) maakt dat je hier toch een uur voor moet uittrekken. Verder had ik nog de volgende vragen. Ik heb nu sushirijst en norivellen bij de jumbo gekocht. Norivellen waren 4 euro voor 10 vellen, de sushi rijst 2,30 voor 500 gram. Waar kan ik dit goedkoper krijgen? Ook heb ik nog een aantal norivellen over. Heb dit in plastic folie verpakt en weer in de kast gelegd, blijft dit lang houdbaar? Daarnaast moest volgens de verpakking de rijst eerst 20 minuten geweekt worden, dan 10 minuten gekookt en dan pas de azijn + suiker toevoegen. Kan ik die niet eerder toevoegen? Al met al was het een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar! | |
Marijkezwolle | woensdag 20 mei 2009 @ 13:52 |
De norivellen hoef je niet af te snijden hoor, je kunt er ook gewoon minder rijst opdoen ![]() Bij de toko kan dat veel goedkoper. Ik betaal 5 euro voor een pak van 50 vellen. En die verpakking is ook nog eens goed hersluitbaar ![]() En het afkoelen doe ik vaak maar een kwartiertje. Ik rol ze nog warm omdat wanneer de rijst geheel afgekoeld is ik het juist moeilijker vind om het uit de pan te krijgen. Afhankelijk van de rijst moet je weken, ik heb rijst die alleen gewassen moet worden en daarna nog 20 min moet koken. En voor zover ik weet is de azijn e.d. eerder toevoegen niet praktisch, door dat mengseltje aan het eind erbij te doen kleeft het extra goed ![]() | |
Pheno | woensdag 20 mei 2009 @ 13:54 |
quote:Je kunt ook maar over ongeveer de helft van het borivel rijst doen, dan heb je een dubbel randje bij het rollen, maar dat ziet toch niemand. Norivellen halen wij bij bv de Xenos, als die weer eens een grote voorraad hebben. Meestal een stuk of 5~10 stuks (x10 in verpakking), dus dan kunnen we weer even vooruit. Rijst zul je niet heel veel goedkoper vinden denk ik. Een toko is net zo "duur" daarmee. Wat ik doe met de rijst: eerst goed spoelen, daarna weer drogen. Dan in een pan met water+dashi en 1 minuut op hoog vermogen (inductie). Daarna 19 minuten op laag vermogen. Na die 20 minuten laat ik het nog een 10~15 minuten garen. Dan kan het azijnmengsel er pas bij. Eerder zou ik niet doen. De rijst is bij mij nooit nat en kleeft als vliegenpapier, dus prima ![]() ![]() | |
vaagsel | woensdag 20 mei 2009 @ 14:01 |
Akkoord, als ik weer langs een toko kom zal ik uitkijken naar norivellen. Had het idee dat je suiker + azijn eerder moest toevoegen maar blijkt dus niet zo te zijn. Zal het dus ook niet doen ![]() Verder vond ik het echt leuk om te maken, het smaakte heerlijk en je oogst er ook nog eens bewondering mee als het lukt ![]() | |
Marijkezwolle | woensdag 20 mei 2009 @ 14:03 |
quote:Kijk dan meteen even naar rijst, dat kan namelijk wel degelijk goedkoper ![]() En leuk, ben benieuwd naar je foto's! ![]() | |
Pheno | woensdag 20 mei 2009 @ 14:08 |
quote:Ik zal eens met de rijst experimenteren, ik heb ooit goedkopere rijst gehad die ik maar niet goed kreeg.... | |
Marijkezwolle | woensdag 20 mei 2009 @ 14:17 |
quote:Mijn toko verkoopt 2 of 3 verschillende soorten, variërend van 1.95 tot iets van 3.95 per kg. Ik neem altijd de goedkoopste (is een geel/groene verpakking) en die doet het prima ![]() ![]() | |
Pheno | woensdag 20 mei 2009 @ 14:20 |
Nou ja, ik had problemen met het niet te vochtig krijgen van de korrel. Nigiris die uit elkaar vallen en zo ![]() ![]() Morgen ga ik zelf weer wat doen, ik denk nigiris een japans omelet, garnalen en wat rollen met mango/mint en die gerookte zalm met kruidenkaas. | |
Marijkezwolle | woensdag 20 mei 2009 @ 14:25 |
quote: ![]() Ik wilde ook weer gaan rollen, al is het nog niet zo lang geleden... Denk dat het of vrijdag of van het weekend wordt ![]() | |
Pheno | woensdag 20 mei 2009 @ 14:27 |
Laatste keer was twee weekenden geleden. Er is geen "te vaak sushi". Ik probeer wel af te wisselen, maar soms wil je gewoon lekker simpel en niet duur (dus verse visloos). Genoeg dingen die er ook op/in kunnen. | |
vaagsel | woensdag 20 mei 2009 @ 14:32 |
quote:Toch wel.. | |
Pheno | woensdag 20 mei 2009 @ 14:41 |
quote:Dan moet je geen kwik rollen ![]() | |
Marijkezwolle | woensdag 20 mei 2009 @ 14:51 |
quote: ![]() | |
_aurum_ | vrijdag 29 mei 2009 @ 21:07 |
Wij gaan morgen voor 't eerst sushi maken, ik heb de basis dingen in huis gehaald. Alleen de vis moet morgenochtend nog ff gekocht worden. Wat ik mij net bedenk; wat zijn de verhoudingen rijst/water om te koken? Hoelang kook ik de rijst? | |
Marijkezwolle | vrijdag 29 mei 2009 @ 21:26 |
quote:Staat er niets op de verpakking? Mijn rijst die ik gebruik heeft de verhouding 1/3 rijst 2/3 water en kookt ongeveer 20 minuten. Maar ik meet het water nooit af (maar gewoon een schatting) en zet nooit een kookwekker, let gewoon goed op wanneer ie droog gekookt is ![]() | |
Pheno | zaterdag 30 mei 2009 @ 08:39 |
quote:De rijst moet net onder water liggen, even zorgen dat het water kookt en dan heel zacht doorkoken, zo'n 20 minuten. Vooral zacht, anders mag je je pan gaan bewerken met een schuurspons ![]() | |
motorbloempje | zaterdag 30 mei 2009 @ 10:42 |
ook sushi gaat voor volgende week op 't whiteboard ![]() ![]() ![]() | |
vaagsel | zaterdag 30 mei 2009 @ 12:30 |
De vorige keer (de eerste keer dus) dat ik het maakte vond ik de rijst nog wat te warm. Is het normaal dat sushi op kamertemperatuur wordt gegeten, of leg je de gerolde sushi eerst nog even in de koelkast? | |
Mirjam | zaterdag 30 mei 2009 @ 12:31 |
quote:ik laat sushi na het rollen even in de koelkast liggen, dan is het ook makkelijker en netter te snijden, ne lekkerder natuurlijk, sushi moet niet nog half warm zijn | |
Pheno | zaterdag 30 mei 2009 @ 16:25 |
quote:Het moet op kamertemp worden gegeten, dus goed afgekoeld. Half warm is dat nog niet ![]() ![]() Maar ik ga nu maar eens BBQ'en, nu bedenk ik me pas dat ik ook yakatori had kunnen doen ![]() | |
motorbloempje | zaterdag 30 mei 2009 @ 16:33 |
koelkast doe ik nooit, vind ik 't ook niet lekkerder op worden ![]() ![]() | |
mmascha | zaterdag 30 mei 2009 @ 19:59 |
Ik vind halfwarme sushi het allerlekkerst ![]() Ook: *ongeduldig* | |
zquing | zondag 31 mei 2009 @ 11:40 |
is de vis van de supermarkt een beetje te doen? Was gisteren vergeten vis te halen.......... en wil morgen sushi maken..... | |
Pheno | zondag 31 mei 2009 @ 11:54 |
Uh, nee. De zalm gaat nog wel (vind ik dan), maar de rest.... ![]() Weet iemand een goede viszaak in omgeving nijmegen trouwens? | |
motorbloempje | zondag 31 mei 2009 @ 12:40 |
zalm is te doen als je spontaan besluit sushi temaken ![]() Pheno: Gamba is wel goed, al is het filiaal in Arnhem beter, vind ik. ga tevens even op de markt proberen, vrijdag of zaterdag ![]() | |
_aurum_ | zondag 31 mei 2009 @ 17:54 |
het is gelukt!! Samen met manvriend rollen gedraaid. Die rijst plakt wel als een malle ![]() En natuurlijk krijg je jeuk aan je neus als je beide met je handen in de rijst zit ![]() Zeker voor herhaling vatbaar ![]() | |
motorbloempje | zondag 31 mei 2009 @ 19:02 |
als je aan het rollen gaat een bakje met water en 4 eetlepels Su (azijn) naast je zetten ![]() ![]() | |
Byte_Me | dinsdag 16 juni 2009 @ 00:21 |
gisteren voor het eerst sushi gemaakt, is niet eens zo lastig als ik dacht. alleen was het uit een kant en klaar set vd AH, in het vervolg wil ik gewoon zelf losse ingredienten kopen. wat voor rijst kan ik het beste halen? voor de vis zal ik eens bij de hanos gaan kijken, en de azijn kan ik denk ik wel bij de aziatische supermarkt halen. maar de rijst dus he... | |
vaagsel | dinsdag 16 juni 2009 @ 00:23 |
Tjah als je dan toch bij de Aziatische supermarkt bent kan je net zo goed wat rijst meenemen. Ik heb het laatst ook bij de toko gekocht, maar nog niet gebruikt. | |
Byte_Me | dinsdag 16 juni 2009 @ 00:25 |
quote:heet dat dan gewoon sushi rijst? ![]() | |
Guppy | dinsdag 16 juni 2009 @ 06:40 |
bij mijn Xenos hadden ze laatst ook sushi rijst ![]() | |
Marijkezwolle | dinsdag 16 juni 2009 @ 07:07 |
quote:Het staat vaak wel op de verpakking dat het daar voor geschikt is. Vaak ligt het bij alle rijstsoorten en dan in de "Japanse hoek" ![]() | |
Stampurtjuh | woensdag 17 juni 2009 @ 17:33 |
quote:Bij Tokio Cafe op het spui, wel is het aan te raden om van te voren te reserveren. Dit is vanwege het feit dat ze bijna altijd vol zitten. | |
Pheno | woensdag 8 juli 2009 @ 22:27 |
Oh ja, deze was er ook nog. Zondag voor 10 man sushi maken ![]() | |
_Arual_ | woensdag 8 juli 2009 @ 22:41 |
één van die tien meldt zich! | |
AllRight | donderdag 9 juli 2009 @ 01:13 |
Prachtig Topic. Is al weer een paar jaartjes oud. Heb ze allemaal doorgelezen, zaten leuke dingen bij. Zelf ben ik ook al een tijdje aan het prutsen en ik moet zeggen; het gaat steeds beter. ![]() Wil me een beetje toeleggen op een beperkt aantal sushi's die ik dan ook zo goed mogelijk wil kunnen maken op termijn. Heb vorige week Temaki gemaakt in de kleine en grote uitvoering en dat is ook goed bevallen. Heb daarbij ook Tobikko Orange (vliegende viskuit) uit een glazen potje met schroefdop gebruikt. M'n eerste vraag is of iemand weet hoe lang dat spul in een potje goed blijft nadat je het eenmaal hebt geopend? Weet iemand een goede winkel waar je echt mooi Japans servies kunt kopen of iets wat daar op mee overeen komt? Plaats maakt me niet uit. Wil het ook zo mooi mogelijk kunnen presenteren na een middag hard werken om de sushi zo goed mogelijk klaar te maken. ![]() Ik hoop hier nog veel te kunnen posten want ik heb nog vragen bij de vleet en misschien kan ik ook iemand anders wel helpen met zaken waar ik al een beetje ervaring mee heb, al dan niet door schade of schande ![]() | |
RobinOok | donderdag 9 juli 2009 @ 07:18 |
quote:Ik zou zeggen 1-2 dagen hooguit. | |
mmascha | donderdag 9 juli 2009 @ 09:42 |
quote:Ik heb mooie rechthoekige borden van Ikea. Niet echt japans maar ik vind het mooier staan dan op een rond bord. Ik heb ook nog borden met sushi voorbeelden erop. Maarja, die komen ergens uit Belgie. En verder: vraag! En vooral: help! ![]() | |
AllRight | donderdag 9 juli 2009 @ 10:30 |
quote:Oeps da's wel heel snel.... Ook als je het potje weer goed afsluit en in de koelkast bewaart? | |
AllRight | donderdag 9 juli 2009 @ 10:33 |
quote:Zien er leuk uit. Zoiets moet het wel worden. Moet zeggen dat ik op zwart servies de sushi wel heel mooi vind uitkomen. Ga op m'n gemak eens goed rondkijken want ik wil ook een echt goed mes aanschaffen en zo'n vierkant omelet pannetje. Heb er al verschillende gezien maar allemaal ongeschikt voor inductie. Of moet ik er speciaal voor naar Japan zoals Pheno? Wat een gaaf mes is dat trouwens ![]() | |
K-Girly | donderdag 9 juli 2009 @ 10:37 |
We hadden laatst een sushi party. en toen kwam iemand aan met het onderstaande gerechtje Was echt super lekker...jammie http://thetasteoflife.co.za/recepten/recept/105356/tonijnsashimi/ | |
mmascha | donderdag 9 juli 2009 @ 10:55 |
quote:Helemaal mee eens!(Die serie is er trouwens ook in zart zie ik nu) Ik heb dit ook nog: (Beetje slechte foto misschien, bordje rechtsachter en helemaal links gaat het om) ![]() Zal je ook nooit in een sushibar tegenkomen ![]() Leuk je eigen foto's bekijken, kom je nog een wat tegen: Ikea heeft ook een zwart sushisetje! Langwerpig bordje met een bijpassende bakje voor de saus(nu zal ik stoppen met de reclame) ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door mmascha op 09-07-2009 11:04:51 ] | |
AllRight | donderdag 9 juli 2009 @ 12:17 |
Bedankt voor de Ikea-tip. Dat gerecht op de onderste foto had ik al eerder opgeslagen. Wil het een keer proberen omdat het me ook lekker lijkt; warme sushi! | |
AllRight | donderdag 9 juli 2009 @ 12:19 |
quote:Ga ik zeker eens proberen, erg duidelijk uitgelegd trouwens met dat filmpje; top Wat voor boter kan je het beste gebruiken bij de bereiding van de saus en wat is een goede witte wijn voor zoiets? Iemand een idee? | |
K-Girly | donderdag 9 juli 2009 @ 12:42 |
quote:Zal ik even aan me schoonbroer vragen wat hij had gebruikt, kom er zker op terug ![]() | |
super-muffin | donderdag 9 juli 2009 @ 13:03 |
ik ga binnenkort ook Sushi maken voor de eerste keer ![]() ![]() | |
AllRight | donderdag 9 juli 2009 @ 17:23 |
quote:Heel fijn, ben benieuwd! | |
Pheno | donderdag 9 juli 2009 @ 18:21 |
quote:Voor gerechten met boter zorg ik voor ongezouten boter. Gewoon, iets gezonder en verneukt de smaak niet. Maar misschien is dat bij dit recept anders ![]() Mja, uqa sushischaaltjes e.d. is Japan natuurlijk Mekka, je hebt daar zoveel keus. Ik heb het bij mes en japans omeletpannetje (vierkant, geschikt voor inductie ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door Pheno op 09-07-2009 18:33:53 ] | |
AllRight | vrijdag 10 juli 2009 @ 18:47 |
Vandaag ff bij de Ikea naar dat zwarte servies gekeken en wat aangeschaft. Thuis ff snel op de tafel gedrapeerd en het staat wel gezellig. Hier een plaatje. Kleuren en de indeling klopt nog niks van maar gaat ff om het idee. Nog bedankt voor de tip Mmascha! ![]() | |
mmascha | zaterdag 11 juli 2009 @ 11:32 |
Keurig servies hoor! Staat heel netjes. Nu wil ik het natuurlijk wel gevuld zien met sushi hoor! Die geweldige schaal in het midden komt niet van de Ikea gok ik. Anders ga ik daar vandaag direct heen ![]() | |
Stansfield | zaterdag 11 juli 2009 @ 20:04 |
Volgens velen de beste sushi ter wererld. Vanaf 8 minuten ofzo. | |
AllRight | zaterdag 11 juli 2009 @ 20:25 |
quote:Ja dat heb je goed gezien van die schaal. Cadeautje van een Japanse relatie met nog 4 kleinere schalen in hetzelfde design. Helaas is hij een sushi-eter en geen sushi-weter m.a.w. ik kan helaas niks van hem leren wat het bereiden betreft. Woensdag a.s. ga ik voor 4 man sushi (proberen) te maken. Maak er wel wat plaatjes van als het klaar is. | |
Pheno | zaterdag 11 juli 2009 @ 20:41 |
quote:Anthony ![]() Nou ja, ik houd het toch bij het goedkopere sushi bij de tsjukiji markt. Dat is beter voor mijn budget. En qua verse vis zit je daar 101% zeker goed. Hadden we dat hier maar ![]() ![]() | |
Isegrim | zaterdag 11 juli 2009 @ 20:43 |
Anthony Bourdain is ![]() ![]() ![]() ![]() | |
TN-FR | zaterdag 11 juli 2009 @ 23:40 |
Wat een wereldprogramma is dat idd, kijk het elke zaterdagmiddag op Discovery. Gister pas ook ontdekt dat hele afleveringen op youtube staan ![]() | |
Pheno | zondag 12 juli 2009 @ 10:27 |
Op travelchannel (digitale tv) is hij ook erg vaak te zien (geweest). | |
Stansfield | zondag 12 juli 2009 @ 18:53 |
quote:Is dat elke zaterdagmiddag?? ik heb het pas allemaal gedownload. Hoelaat is dat op discovery? | |
TN-FR | zondag 12 juli 2009 @ 18:59 |
Rond half 2. | |
Pheno | zondag 12 juli 2009 @ 21:52 |
De sushi viel weer in goede aarde. Het is op. | |
AllRight | zondag 12 juli 2009 @ 22:10 |
Foto's?? ![]() ![]() | |
Pheno | zondag 12 juli 2009 @ 22:16 |
Geen foto's, omdat ik zo vers mogelijk wil werken heb ik op zondagochtend de rijst gewassen en gekookt. Daarna gerold, maar zonder te snijden nog. Gerold meegenomen en vergeten om een camera en mijn mes mee te nemen. Nigiri sushi met een klein beetje philedelpia kruidengedoe er op, peterselie en gerookte zalm. Daarnaast een paar simpele komkommer/surimi en avocado/surimi en zo'n restjes rol (komkommer en avo over ![]() ![]() Ik dek dat ik deze week nog wel een keer wat maak, dan thuis. Dan maak ik wel weer een keer foto's ![]() Ik ben nog wat speciaals van plan, dat gaat ook visueel erg tof worden. | |
AllRight | maandag 13 juli 2009 @ 00:19 |
Leuk vind het altijd interessant om dat soort plaatjes te bekijken. Voor woensdag ga ik ook advokado gebruiken maar ik heb weinig ervaring met die vrucht. Hoe rijp kan je ze het beste nemen. Ik heb het nu 2 x gebruikt maar de ene was te zacht en de volgende te hard. Of voeg je iets toe om ze goed te krijgen. Ik heb ooit eens iets gelezen over citroensap? En oh ja echte krab hoe kan je die het beste kopen? Ik wil het eens proberen om er zelf een soort salade van te maken voor een Californian Roll. Heb je daar ervaring mee? | |
Pheno | maandag 13 juli 2009 @ 07:59 |
Citroensap gebruik je om als je ze gepeld hebt om de kleur nog even goed te houden. Dat maakt ze niet harder of zachter. Enige tip die ik kan geven: koop ze laat. Ik knijp ze als ikz e koop (zachtjes, als je pech hebt zou je namelijk een nogal smeerboel maken in de winkel ![]() ![]() Met krab kan ik je niet tippen, geen ervaring mee. Ik doe er surimi in, prima spul en een stuk goedkoper ![]() | |
AllRight | maandag 13 juli 2009 @ 09:53 |
![]() | |
TN-FR | maandag 13 juli 2009 @ 12:58 |
Als hij te hard is nog even wegleggen in een zak met een banaan. | |
AllRight | maandag 13 juli 2009 @ 14:27 |
quote:Grapje zeker ![]() | |
TN-FR | maandag 13 juli 2009 @ 14:44 |
que? | |
AllRight | maandag 13 juli 2009 @ 14:57 |
Is dat echt zo of een grap van die banaan? | |
_Arual_ | maandag 13 juli 2009 @ 15:34 |
quote:Is geen grap. Werkt prima. | |
AllRight | maandag 13 juli 2009 @ 16:15 |
O.K. thanks! | |
ColdFeet | maandag 13 juli 2009 @ 16:15 |
Da's met een appel, toch? ![]() | |
_Arual_ | maandag 13 juli 2009 @ 16:20 |
quote:Misschien óók, ik ken alleen de banaanvariant. ![]() | |
Pheno | maandag 13 juli 2009 @ 16:24 |
quote:En wat dan als je een banaan en een appel bij elkaar legt? | |
_Arual_ | maandag 13 juli 2009 @ 16:25 |
quote:Dat moet je nooit doen. Die eten elkaar op. | |
mmascha | dinsdag 14 juli 2009 @ 12:29 |
quote:Wat smeert hij nou met een kwastje op de nigiri? Het ziet er te licht uit voor soyasaus. | |
n0a | dinsdag 14 juli 2009 @ 13:03 |
quote:Wat ik uit de comments kan opmaken http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/pages/nikirisauce | |
Romanov | woensdag 15 juli 2009 @ 23:11 |
Men neme: Bockworst, Komkommer, Augurkjes Tonijn met mayonaise, en wederom augurk en komkommer ![]() Was weer een middagje creatief met rijst, nori en vulling uit een sushikit van de AH (5,25¤). En dit keer heeft mn ma ook meegedaan ![]() ![]() Vleessushi's met soya saus: ![]() Tonijnsushi's met wasabi en gember: ![]() | |
AllRight | donderdag 16 juli 2009 @ 10:28 |
Gisteren enthousiaste eters gehad. Zelf sushi en temaki gemaakt Smaakte heerlijk ![]() We zijn op de goede weg! Veel oefenen en veel eten dan komt het wel goed ![]() ![]() | |
Apekoek | donderdag 16 juli 2009 @ 10:34 |
Wat voor zalm gebruiken jullie? Ik heb zelf namelijk sushi gemaakt met zowel gerookte zalm als een verse zalm van de visboer. Alleen het klopt beide eigenlijk niet echt, gerookte zalm wordt officieel niet gebruikt voor sushi en is eigenlijk te zout en zalm van de vis boer was nogal wat hard om te eten. Je had dan echt minder malse stukjes waar je enorm aan moest trekken met je tanden om het te kunnen scheuren, niet echt de bedoeling dus. Altijd als we sushi gaan eten buiten de deur is de zalm altijd enorm mals maar niet zo zout als gerookte zalm.....waar dit vandaan te halen? ![]() | |
AllRight | donderdag 16 juli 2009 @ 10:49 |
Ikzelf hou het lekker simpel en ga gewoon mijn eigen gang. Kijk niet meer zo precies wat nou wel en niet mag maar meer of de smaak erg goed is en de ingredienten bij elkaar passen Deze keer heb ik wilde gerookte zalm gebruikt. Verder gerookte forel, ook hartstikke lekker en gerookte makreel en krab. Misschien niet precies volgens de Japanse rituelen maar wel verrekte lekker. Als toevoegingen; advokado (was nu eindelijk precies goed) lenteuitjes, komkommer, kuit van vliegende vis (groen met wasabi-extract) omelet, soyasaus, wasabi, zoetzure gember. En in de Temaki een heel klein beetje echt goede krabsalade. ![]() | |
Apekoek | donderdag 16 juli 2009 @ 10:58 |
En hoe bewaren jullie de sushi? Als je nog overhoud na het eten? Zowel vriezer als koelkast vind ik vaak geen succes. | |
mmascha | donderdag 16 juli 2009 @ 11:04 |
Na Bockworst en augurk voeren we een discussie of gerookte zalm wel mag? ![]() Ziet er wel goed uit allebei! Ik moet het ook maar weer eens maken, veel te lang geleden. Zag gister dat ik niet eens rijst in huis heb. Moet mijn standaardvoorraad maar weer eens aanvullen. (En de nigiri saus van n0a maken!) AllRight: was zit er in die witte bakjes onderaan? De ene is viskuis met wasabi. (Waar koop je dat?) En die andere? | |
Apekoek | donderdag 16 juli 2009 @ 11:07 |
quote:Bockworst ![]() | |
n0a | donderdag 16 juli 2009 @ 12:51 |
quote:Wasabi tobiko heb ik als ik me niet vergis ook bij de AH XL gezien. Verder hebben ze het ook bij de Sligro en bij House of Caviar in de Bijenkorf (iig in Rotterdam). | |
Pheno | donderdag 16 juli 2009 @ 12:58 |
quote:Wat wel en niet mag is sowieso hopeloos. Je hebt ook amerikaanse sushi etc. Oorspronkelijk hoort alles rauw te zijn, omdat het rollen van vis in rijst bedoeld was als opslag en goed houden van vis. later zijn ze de rijst erbij gaan eten. Je kunt beter vragen welk gedeelte van de zalm ze gebruiken. Ik vraag bij de visboer altijd om sashimi kwaliteit. Maar ook de diepvrieszalm werkt prima. | |
mmascha | donderdag 16 juli 2009 @ 13:36 |
quote:Was een beetje verkeerd geformuleerd: wat wel en niet hoort is het idd. Alles kan en alles mag wat mij betreft! Van alles proberen is het leukst en vaak het lekkerst! Ik heb een keer met mijn schoonzus sushi gemaakt. Ik deed zalm vaak met hartige ingredienten zoals roomkaas enzo. Zij stopte er mango bij. Dat is nu mijn favoriete combinatie:zalm met mango. Mmm! En over het bewaren: ik rol de niet aangesneden rollen altijd strak in huishoudfolie en dan in de koelkast. Maarja, vers blijft het allerlekkerste! | |
AllRight | donderdag 16 juli 2009 @ 15:44 |
quote:Die witte bakjes inderdaad Tobikko groen en dat andere bakje had ik wasabi dipsaus ingedaan maar dat was geen succes. Het lekkerste is nog steeds soyasaus met wat wasabi er doorheen vind ik. Die Tobikko had ik ook in orange en gekocht bij de Makro net als de rest van de vis. Er lag ook rauwe wilde zalm uit Alaska en die zag er echt super uit. Ik wil ook eens experimenteren met vlees van de Schotse Hooglander.(super zuiver vlees is dat) Daar eerst een stoofpotje van maken en dan als een soort van Lumper maar dan Sushi. M'n gevoel zegt dat dat heerlijk moet zijn, maar moet het eerst maar eens proberen. Voorlopig veel experimenteren, dat bevalt goed zo. ![]() | |
Pheno | donderdag 16 juli 2009 @ 15:53 |
Let er op dat je moet oppassen dat het niet te nattig wordt met zo'n stoofpotje? Ik ben ooit vergeten wat uit te lekken en je hele rol dondert in elkaar ![]() | |
Byte_Me | donderdag 16 juli 2009 @ 22:30 |
quote:wow, goed bezig ![]() als je nog een keer testers nodig hebt ![]() ik heb vandaag alle benodigde spullen gekocht, alleen nog goede vis nodig. zaterdag maar eens even richting Hanos, misschien dat ze me daar kunnen helpen. | |
AllRight | donderdag 16 juli 2009 @ 23:21 |
quote:En hoe was de smaak desondanks? ![]() En Byte me helaas vrijwillegers c.q. "proefdieren" genoeg ![]() | |
Romanov | zondag 19 juli 2009 @ 23:35 |
quote:Ik zou dan weer geen zalm doen, heb het niet zo op vis. Maar hou wel van sushi, en dan wordt het veel expirimenteren met vlees. Enkel bockworst of knakworst zou ik nooit doen, denk dat dat niet zo lekker is. MAar wilde de combinatie met augurk en komkommer wel eens proberen, wan daar had ik al eens sushi's mee gemaakt. Misschien trouwens iemand nog tips over welke vlees een beetje te doen is in sushi? En ja, ook al is het voornamelijk vis wat er in een sushi zit, maar who cares... ![]() | |
Pheno | maandag 20 juli 2009 @ 09:10 |
"Sashimi" onder de rundvlees. Ik zou zeggen, haal een rundercarpaccio ![]() Prima te gebruiken op de nigiri sushi. Voor de rest moet ik ook even denken...Vlees heeft het probleem nogal te aanwezig te zijn als smaak. Ik ben nog wat gaan zoeken: ham met daikon (of asperge, lijkt me ook wel wat eigenlijk). En tartaar (duh). Prim in gunkan makai. (zeg maar de bootsushi stijl ![]() [ Bericht 27% gewijzigd door Pheno op 20-07-2009 09:17:18 ] | |
pjaminon | donderdag 30 juli 2009 @ 11:16 |
Hier ook een sushi liefhebber ![]() Nu enkele malen zelf geprobeerd en het gaat steeds beter. Ik heb de meeste moeite met het vinden van de goede bereidingswijze van de rijst. Rijst haal ik bij de toko, net zoals de azijn en de nori vellen. Het liefst maak ik maki rolletjes. Vis haal ik bij de visboer, ik hem hem zelfs zover gekregen dat ik binnenkort wat sushi voor hun maak in ruil voor een mooi stuk tonijn of zalm ![]() Hier nog een foto van wat sushi die ik laatst gemaakt had, niet heel duidelijk maar het kan ermee door. Als saus gebruik ik vaak gezeefde chilisaus (dus zonder die chiliflakes, gewoon even door de zeef halen), Soja van kikkoman, wasabi en wat suiker. Heerlijk! ![]() Op de foto zie je wellicht dat de rijst heel los en korrelig is. De andere keer is hij weer lekker vochtig... het blijft moeilijk die rijst! | |
AllRight | zaterdag 1 augustus 2009 @ 00:32 |
De sushi's zijn in ieder geval al mooi rond gerold! Bij mij zijn ze me nog te vierkant. Ja en de rijst is gewoon een kwestie van veel doen. Op een gegeven ogenblik krijg je dat steeds beter onder de knie. Maar dan moet je wel bijhouden hoe je het hebt gedaan. Anders ben je het de volgende keer weer kwijt. Tenminste bij mij. Krijg altijd trek bij sushi-plaatjes ![]() ![]() | |
aceHigh | zaterdag 1 augustus 2009 @ 11:44 |
quote:Volgens mij hoort maki sushi juist een wat vierkante vorm te hebben. Zie bijv. dit filmpje Ik moet ook snel weer eens sushi maken, ik krijg ook behoorlijk trek na het kijken in dit topic. | |
Pheno | zaterdag 1 augustus 2009 @ 16:47 |
De rijst was op. Dus ik moest wel nieuwe halen, zeker als ik morgen weer ga rollen, kneden en eten ga. Ik denk dat ik er na deze aankoop weer tegen kan, het scheelde ook erg veel t.o.v. een halve/hele kilo ![]() ![]() | |
motorbloempje | zaterdag 1 augustus 2009 @ 16:48 |
ja, wij moeten ook weer eens hier.. het is echt máánden geleden ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Pheno | zondag 2 augustus 2009 @ 18:55 |
Wat nigirisushi, met tijgergarnaal in een pijnlijke split:![]() Om daarna een experimentje te proberen: ![]() En dit gaat binnen nu en slapen op: ![]() | |
AllRight | zondag 2 augustus 2009 @ 22:08 |
Prachtig gemaakt hoor! ![]() ![]() Ziet er ook erg lekker uit, ook die garnalen mmmm.... ![]() ![]() Hoe heb je die rijst zo mooi gekleurd? En smaakte die grootverpakking rijst goed? | |
motorbloempje | zondag 2 augustus 2009 @ 22:10 |
wat mooi! Wij gaan zaterdag weer ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Pheno | zondag 2 augustus 2009 @ 23:02 |
Niets meer dan kleurstof en wat "sigarettensushi" gerold en die weer in een grote rol gelegd. De grootverpakking had ik ik nog niet nodig, ik had nog wat gevonden. Al verwacht ik niet dat die anders smaakt, wel dat ie langer meegaat ![]() | |
allsystemshalt | zondag 2 augustus 2009 @ 23:19 |
Hoe kan je het beste ei voorbereiden voor gebruik in sushi? | |
Pheno | zondag 2 augustus 2009 @ 23:25 |
quote:Van zijn schaal ontdoen ![]() Voor de rest, je bedoelt, hoe maak ik Tamago yaki ? En een hoop geduld, de eerste keer ging het bij mij (per ongeluk) goed, de tweede keer was het janken met een pet op. Ik heb nu zo'n pannetje in Japan gekocht, maar voorgaand ekeren was het een normaal omelet/pannenkoekenpannetje, rond dus, dan moet je hem alleen wat afsnijden als het klaar is om het rechthoekig te krijgen. Ik heb ook eens omelet gemaakt om als "nori" te dienen, ook erg "anders". | |
allsystemshalt | zondag 2 augustus 2009 @ 23:32 |
quote: ![]() ![]() | |
RobinOok | zondag 2 augustus 2009 @ 23:45 |
quote:Dat had ik nou ook. Eerste keer even tussendoor "om te proberen" en dat ging prima en had spijt dat ik niet nog iets beter mijn best had gedaan om het netjes te krijgen. Keer daarop, toen ik het "voor echtus" wilde maken sloeg het helemaal nergens op. ![]() Volgende keer zal ik zeker eerst nog weer eens even een filmpje bekijken vlak voor ik eraan begin. Volgens mij scheelt dat ernom. | |
allsystemshalt | zondag 2 augustus 2009 @ 23:49 |
quote:youtube is idd de redding van menig culinair treffen geweest ![]() | |
Pheno | maandag 3 augustus 2009 @ 06:56 |
quote:Oefening baart kunst. Geduld hebben is echt een vereiste, en dat had ik de tweede keer niet echt. | |
pjaminon | maandag 3 augustus 2009 @ 09:01 |
Zaterdag naar een vrij grote toko in Aken / Aachen in Duitsland geweest. Enorm aanbod aan Oosterse producten. Eens een ander merk sushi rijst meegenomen, deze bleek bij het wassen niet echt schoon te zijn, veel donkere stukjes en vliesjes er in... Wat dingetjes meegenomen, literflesje Kikkoman sojasaus ![]() ![]() M'n favoriete rijstazijn ![]() Iemand nog tips voor lekkerdere? Vulling gesneden, helaas was de advocade net iets te hard. Was wel nog te eten. ![]() Het Resultaat ![]() | |
Stansfield | dinsdag 4 augustus 2009 @ 11:18 |
Ik was gisteren ook even bij een toko bij mij in de buurt. En daar hebben ze ook vanalles liggen voor sushi. Misschien toch maar een keer proberen. Maar kun je goede zalm en tonijn gewoon in kleine stukken bij de visboer halen? | |
ajampaniki | dinsdag 4 augustus 2009 @ 12:18 |
quote:Je kan ook gewoon een stuk halen en deze zelf in stukjes snijden. | |
Pheno | dinsdag 4 augustus 2009 @ 12:54 |
quote:Nee. Het moet zo vers mogelijk zijn, dus ik zou het niet in stukjes kopen. Gewoon een moot, dan kun je zelf snijden. | |
pjaminon | dinsdag 4 augustus 2009 @ 12:57 |
geen zalm moot! Daar kun je nauwelijks mooie stukken van snijden. Gewoon een stuk zalm. | |
Pheno | dinsdag 4 augustus 2009 @ 13:00 |
quote:Ik ken maar twee zalm: zalm in zijn geheel (nog te fileren) en zalmmoot. Al gefileerd dus. En daar kun je prima in snijden hoor. Ik weet niet welke jij bedoeld hebt? | |
mmascha | dinsdag 4 augustus 2009 @ 13:14 |
quote:Ik denk dit: ![]() Ziet er trouwens niet smaakvol uit op de blauw. | |
Pheno | dinsdag 4 augustus 2009 @ 13:17 |
quote:Oh, die. Nee, bedankt. Dat is niet veel meer. Nigiri kan nog, maar is zonde omdat je veel voor de vissoep of een zalmsalade moet gaan gebruiken. Ik heb het over een flinke homp vis in de lengte. | |
Lotje-Plusone | donderdag 6 augustus 2009 @ 19:51 |
tvp, straks even op mijn gemak alles lezen! Gisteren hadden we nog sushi gemaakt, volgende keer zal k een foto maken en posten!! | |
pjaminon | vrijdag 7 augustus 2009 @ 10:55 |
quote:Dat werkt meestal niet lekker inderaad. Gewoon een zalmzijde kopen en zelf nog even de huid eraf fileren of de visboer dat laten doen ![]() | |
motorbloempje | vrijdag 7 augustus 2009 @ 10:57 |
morgen weer ![]() we hebben diepvrieszalmstukken (anders wordt het zo duur ![]() Heeft iemand daar nog lekkere tips voor? | |
Bilderberger | vrijdag 7 augustus 2009 @ 11:52 |
Sushi ![]() Ik hoop dat vriendlief zaterdag zin heeft in sushi, dan ga ik me er ook eens aan wagen om het zelf te maken ![]() Toch maar eens zo'n starterskit kopen... | |
misterddude | vrijdag 7 augustus 2009 @ 14:46 |
tvp | |
RandomMoron | vrijdag 7 augustus 2009 @ 17:15 |
ik heb een royale hoeveelheid gemaakt met verse zalm en komkommer ![]() | |
feelsgoodman | dinsdag 18 augustus 2009 @ 14:52 |
Okay. Heeft iemand hier toevallig een Sushi 101 linkje? ![]() | |
Pheno | woensdag 19 augustus 2009 @ 07:18 |
Beste nori? Gewoon, naar een toko en haal wat. Het is allemaal een kwestie van smaak, dus er is geen "beste" nori ![]() | |
RobinOok | woensdag 19 augustus 2009 @ 08:08 |
Hier een aantal op een rijtje: http://tokowijzer.wordpress.com/category/tokos/toko-amsterdam/ | |
mmascha | woensdag 19 augustus 2009 @ 14:05 |
quote:Donkere=knapperiger=betere. Toch? Ik ben een beetje aan het afwisselen met verschillende merken. Er is er 1 heel taai! Maar ik weet nu niet meer welke. | |
feelsgoodman | woensdag 19 augustus 2009 @ 14:15 |
Dank u zeer. Zo even langs het waterlooplein om al de benodigdheden in te slaan! ![]() | |
Sarabi | woensdag 9 september 2009 @ 19:57 |
Morgen maar weer eens sushi maken ![]() Lekkere verse zalm en verder nog even kijken wat ik er nog meer in ga doen ![]() | |
Pheno | donderdag 10 september 2009 @ 05:37 |
quote:Je kunt ze altijd even roosteren om het knapperig te maken. Wel aan 1 kant ![]() | |
Sarabi | donderdag 10 september 2009 @ 16:05 |
Foto's van mijn sushi avontuur vandaag ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lekkere combinatie ![]() | |
mmascha | donderdag 10 september 2009 @ 16:12 |
Ziet er goed uit Sarabi! Bedankt voor de tip Pheno! Dat ga ik zeker binnenkort eens proberen. | |
Martijn_77 | vrijdag 11 september 2009 @ 18:50 |
quote:Die met kleurtjes zien er goed uit ![]() | |
Pheno | vrijdag 11 september 2009 @ 18:55 |
quote:Ik moet nog eens uitzoeken of ik er nog iets tussen krijg, om er meer smaak aan te krijgen ![]() ![]() Eens kijken of ik er andere figuren in krijg ![]() | |
feelsgoodman | vrijdag 11 september 2009 @ 19:05 |
![]() Mijn eerste poging. ![]() | |
Sarabi | vrijdag 11 september 2009 @ 19:06 |
quote: Mooie kleurtjes! | |
feelsgoodman | vrijdag 11 september 2009 @ 19:08 |
En ook nog eens lekker. ![]() | |
Pheno | vrijdag 11 september 2009 @ 20:22 |
quote:Leuke contrast! | |
Pheno | vrijdag 11 september 2009 @ 20:23 |
quote:Sushi rijst en risottorijst horen kleverig te zijn. Of wilde je lijm gebruiken? ![]() Al zul je vast nog wel een beetje proberen met de rijst. We hebben ook wel een rijstkoker voor de bento sushi, maar voor het echte werk doe ik het wat uitgebreider. | |
feelsgoodman | vrijdag 11 september 2009 @ 20:26 |
Heh, dat weet ik. Maar het was gewoon té kleverig. Zo een rijstkoker lijkt mij wel ideaal, niet? | |
Pheno | vrijdag 11 september 2009 @ 20:28 |
Ik vind het voor risotto niets, sushi gaat wel, maar zelf vind ik het leuker om het in een pannetje te maken. | |
Nieners | zaterdag 12 september 2009 @ 11:48 |
![]() Mijn eerste poging, met gerookte kip en lente-uitjes. Was lekker ![]() | |
Sarabi | dinsdag 15 september 2009 @ 10:58 |
Zometeen maar weer eens de AH binnenlopen Morgen neem ik lekker sushi mee naar de uni ![]() | |
mmascha | woensdag 16 september 2009 @ 13:00 |
Ik ga dit weekend maar weer eens knutselen. Eens even teruglezen of er nog leuke probeersels voorbij zijn gekomen. Meestal kom ik toch weer uit op mijn standaard rollen. Zalm met mango en tempura-garnalen enzo. Die blijven favoriet. En ik wil een nieuw dipsausje maken. Ik ben alleen sojasaus een beetje zat. Vorige keer sojasaus met een beetje chilisaus(Go-Tan) en gembersap/siroop gemaakt. Dat was erg lekker! Ik heb Thaise vissaus in huis. Eens kijken wat ik daar nog mee kan. Maar volgens mij is dat meer om mee te koken. Iemand dip-tips? | |
misterddude | woensdag 16 september 2009 @ 13:10 |
soja-saus mengen met droge sherry en limoensap. ![]() | |
n0a | woensdag 16 september 2009 @ 13:39 |
In een restaurant kreeg ik bij een dragon roll als dip tonkatsu saus met japanse mayonaise. Niet mijn favoriet, maar is weer eens wat anders. Tonkatsu saus vind ik qua smaak lijken op HP brown sauce. | |
Apekoek | woensdag 16 september 2009 @ 14:56 |
quote:Paar vraagjes over jou heerlijke combinatie: 1 aangezien je philedelfia gebruikt, heb je ook rijst azijn gebruikt? 2 eet je dit ook met soya saus en wasabi? of past dat dan weer niet bij de smeerkaas? 3 welke zalm koop je? voor gesneden of van een moot? | |
motorbloempje | woensdag 16 september 2009 @ 14:59 |
quote:ga naar de toko man! AH is echt mega duur! ![]() | |
mmascha | woensdag 16 september 2009 @ 16:07 |
quote:Ik heb het al wel met Sake geprobeerd. Dat is ook lekker! Eens kijken wat de limoensap doet. Dankjewel! | |
Sarabi | woensdag 16 september 2009 @ 16:11 |
quote:Geld is niet echt het probleem ![]() En daarbij als ik naar de dichtsbijzijnde toko moet rijden ben ik meer kwijt dan ik er mee zou 'verdienen' Maar de sushi hapjes waren lekker tijdens college ![]() | |
mmascha | woensdag 16 september 2009 @ 16:14 |
quote:Ketchup, Worstershiresaus, soja saus en sake. Klinkt ook goed! | |
Pheno | dinsdag 29 september 2009 @ 11:50 |
quote:Om maar niet te spreken over de versheid ![]() Dit weekend maar weer eens aan de gang, maar zaterdag eerst naar de toko. Rijst genoeg, maar mijn voorraad nori is tot het minimum geslonken ![]() | |
motorbloempje | dinsdag 29 september 2009 @ 12:40 |
los van of je het geld hebt, zou ik nooit bij de AH die spullen kopen ![]() volgende week maar weer eens eten ![]() ![]() | |
XBL | dinsdag 29 september 2009 @ 17:53 |
Ruim een half jaar geleden (als het niet meer is) een keertje sushi gemaakt met een huisgenoot. Hij wist wat-ie deed. Ondertussen is die kerel vertrokken en vervangen door iemand die niet van sushi houd ![]() ![]() Enfin, morgen ben ik van plan wat in elkaar te draaien (letterlijk, ik hou het bij maki's). Maarrr zit wel met wat vraagjes: ![]() Verderrrr: Waarom heeft de eerste post geen mooi lijstje met lekkere combo's? Of is er wellicht een website met wat combo's? Vooralsnog ben ik op de volgende combinaties uitgekomen (waarbij ik misschien hier-en-daar wat weg laat) - zijn er nog niet-te-vergeten toevoegingen? Alvast bedankt voor de antwoorden ![]() | |
Pheno | dinsdag 29 september 2009 @ 18:32 |
Tja, hoe verser hoe beter, maar koel bewaren gaat prima. In Japan ligt het ook in de supermarkt, ook maar een dag, in de avond kun je ze met korting kopen. Belangrijk is wel dat de rijst niet "uitdroogt", dus goed afsluiten mocht je het in de koelkast zetten. Groningen? Even naar een toko gzocht: http://www.amazingoriental.com/node/60 Ik ken d evis van de Jumbo niet. Of het vers is, is te zien aan de kieuwen en te voelen aan de vis. Als je er in duwt moet het eigenlijk meteen terugveren, dan is het vers. Doe dat wel met een plastic handschoentje als je dat wilt, wel zo fris ![]() Er is nooit een super OP gemaakt, de ideeen komen hier wel langs in het topic: mango + munt mis ik nog, ook al zo enorm lekker. | |
Sarabi | dinsdag 29 september 2009 @ 18:39 |
quote:Ik heb een keer als cadeau spullen uit de toko gehad en eigenlijk vond niemand dat in huis hier lekker.... Misschien was het gewoon pech maar het was bijna niet te eten. Maar ben erg tevreden met mijn AH spul ![]() ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 1 oktober 2009 @ 20:14 |
quote:Welke verhoudingen? | |
mmascha | donderdag 1 oktober 2009 @ 20:50 |
quote:Ik ken het met sake: 3/4 sojasaus, 1/4 sake en een drupje limoensap op een eierdopje. | |
pjaminon | vrijdag 2 oktober 2009 @ 11:18 |
Iemand tips voor een goede rijstkoker? | |
Pheno | vrijdag 2 oktober 2009 @ 11:23 |
Een pan. Voor de rest kan ik me niet veel verschil voorstellen bij de gangbare risjtkokermerken in de winkel . | |
mmascha | vrijdag 2 oktober 2009 @ 11:39 |
Als ik bij een Japans(/Chinees)restaurant sushi haal en er komt een man met zijn jas aan naar mij toegelopen en geeft mij de sushi dan is dat niet zo'n goed teken he?! | |
Pheno | vrijdag 2 oktober 2009 @ 11:56 |
Nog nooit meegemaakt ![]() | |
pjaminon | vrijdag 2 oktober 2009 @ 14:12 |
quote:dat zou de chef weleens kunnen zijn>? | |
kittykbs | vrijdag 9 oktober 2009 @ 14:29 |
Hey Hallo, Net Nieuw hier op het forum, en ik heb vandaag voor het eerst Sushi gemaakt ![]() Ook net voor het eerst geproeft, en had het heel anders verwacht, omdat de geur van het zeewier me niet aanstond. Ik vind het zelfs lekker! Ik had zeewier bij de Plus supermarkt gevonden,wel kei duur, voor 10 velletjes betaalde ik ¤ 4,19! Rijst heb ik surinaamse rijst (had ik nog in huis) en verders heb ik er Surimisticks in gedaan, komkommer en gerookte zalm. Hieronder mijn foto's van mijn zelfgemaakte Sushi, (zonder starterskit) De rijst gekookt: ![]() De Komkommer gesneden: ![]() De zalm en de Krab uitgepakt en klaargelegt: ![]() ![]() Het bamboematje met het zeewier: ![]() Overzicht: ![]() stap1: de rijst erop: ![]() stap 2: de gerookte zalm erop: ![]() stap 3: de komkommer en de surimisticks erop: ![]() Stap 4: oprollen maar!: ![]() stap 5: snijden met een nat mes en klaar! ![]() Mijn resultaat: ![]() Wat vinden jullie ervan?? Groetjes Kitty | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 14:34 |
Geef je adres maar, ik help wel mee om het op te maken ![]() Tip: Ik heb bv 50 vellen nori voor 3 euro nog wat, hersluitbare zak. Tokos zijn echt de moeite waard om eens door heen te lopen, supermarkten willen namelijk grof verdienen met die producten. En je hebt nog meer keus ook nog ![]() | |
kittykbs | vrijdag 9 oktober 2009 @ 14:39 |
Ooch bedankt zeg! hier in het dorp zit geen toko, daarvoor moet ik naar de stad, is beetje ver weg met de fiets en 2 kids. maarre kom maar hoor, heb genoeg, anders moet ik alles alleen op eten hihihi (vind ik niet erg hoor) Groetjes Kitty | |
motorbloempje | vrijdag 9 oktober 2009 @ 14:45 |
morgen weer ![]() ![]() | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 14:57 |
quote:Wij ook ![]() ![]() | |
Apekoek | vrijdag 9 oktober 2009 @ 14:58 |
Tip advocado incombinatie met tonijn(uitblik) + mayo als vulling. ook erg goed. | |
motorbloempje | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:02 |
quote:whehe. Weet jij trouwens of Weuro omeletpannetjes verkoopt? ![]() | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:03 |
quote:Ik heb het meegenomen uit japan ![]() ![]() Geen idee, ik ehb ze zo 1 2 3 niet zien liggen. Daarvoor deed ik het in een ronde, ook wel te doen, al blijft een tamago lastig. | |
motorbloempje | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:09 |
ik heb een te grote koekenpan ![]() ![]() ik ga morgen wel even kijken en anders koop ik gewoon een klein koekenpannetje ![]() | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:19 |
quote:Ik had het daarvoor in zo'n pannenkoekenpannetje van de tefal. Ook klein genoeg. De vierkante is wel wat handiger, maar die kon ik nergens vinden. En dan loop je in Tokio en denk je: ja, die moet ik hebben ![]() ![]() | |
motorbloempje | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:23 |
hm.. die omelet vind ik zo lekker ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:25 |
quote:Meestal doen we dat ook ![]() ![]() Misschien morgen ook maar weer eens maken. Of zoals ik een paar topics geleden al gedaan had: sushi in een "omelet" ipv nori. | |
Guppy | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:27 |
Kitty, als je eens in een stad of dorp bent waar geen toko zit, zit er misschien nog wel een Xenos. Die hebben af en toe ook wel eens Nori liggen (de zeewier velletjes). Maar het ziet er goed uit hoor!! | |
motorbloempje | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:27 |
omdat hij zo groot is in de koekenpan kan ik het altijd mooi afsnijden en de rest 'moet dan maar gewoon zo opgegeten worden' We gaan morgen naar Gamba in de stad om vis te halen. Wat haal jij meestal? Ik wil eens wat anders doen dan alleen zalm en tonijn. Overigens had ik vorige keer tonijnsalade gemaakt, met wat mayo en ui, was ook erg lekker vond ik zelf. Maar ik wil nog wel eens wat andere combinaties gebruiken. We houden het iig morgen even bij alleen maki ![]() | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:30 |
quote:Dat klopt, de Xenos koopt ook af en toe in. Al heb ik nu wel even genoeg met 50 vellen... Maar vaak haalden we daar ook wat nori (3~4 pakjes). @moblo: tonijn is toch wle favoriet. Zalm soms, maar gerookte zalm met kruidenkaas is ook al zo ![]() Surimi mij de Linders is een beetje lekkerder, daar zit al wat mirin bij, dus dat is zoeter. | |
motorbloempje | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:31 |
Linders? Waar zit die? ![]() gerookte met kruidenkaas ![]() vanavond eens een boodschappenlijstje maken.. en morgen niet teveel eten ![]() ![]() | |
kittykbs | vrijdag 9 oktober 2009 @ 16:02 |
De Xenos zit ook in die zelfde stad, we gaan daar wel zowat wekelijks onze boodschappen doen en komen in de buurt van de xenos of toko, dus geef het een blik waard om even wat Nori te halen. Ik woon in het dorpje Beek en Donk waar dus niks te verkrijgen is, of alleen veelste duur. Ik heb mijn vader wat sushi's gegeven, die gaat ze vanaaf proberen ![]() Groetjes Kitty | |
Pheno | vrijdag 9 oktober 2009 @ 16:03 |
quote:Jan Linders. De supermarkt. Nou ja, bij ons in het dorp o.a.. Vast ook wel ergens in Nijmegen ![]() | |
motorbloempje | zaterdag 10 oktober 2009 @ 15:36 |
Zow, net tonijn op de markt gehaald. Als dat bevalt dan is dat iig een stukkie goedkoper. Zag er iig wel redelijk mooi uit ![]() we hebben 200 gram tonijn, gerookte zalm, pakje surimi, bosui voor de bite, omelet en tonijnsalade ![]() ![]() | |
Pheno | zaterdag 10 oktober 2009 @ 16:42 |
Tonijn, paling, surimi (met mirin dus), gerookte zalm met kruidenkaas. Ook hier gaat het wel goed komen. De rijst is net schoongemaakt, ik laat die nu even drogen. En dan het pannetje in met daishi ![]() | |
motorbloempje | zaterdag 10 oktober 2009 @ 16:45 |
Mr.Mo is nu toch nog extra ei aan het halen ![]() net tonijnsalade gemaakt (lekker simpel, met tonijn uit blik, rode ui, peper en een klein beetje mayo en wasabi ![]() | |
mmascha | zaterdag 10 oktober 2009 @ 18:38 |
Klinkt goed allebei. Eet smakelijk alvast! | |
Pheno | zaterdag 10 oktober 2009 @ 18:41 |
Oh, en de garnalen zijn klaar ![]() Pics komen denk ik later wel. Als het niet eerder op is ![]() | |
motorbloempje | zaterdag 10 oktober 2009 @ 20:16 |
![]() *burp* | |
Pheno | zaterdag 10 oktober 2009 @ 21:36 |
![]() ![]() ![]() Burp 2 | |
mmascha | zondag 11 oktober 2009 @ 11:39 |
Dat ziet er goed uit allebei! Pheno: hoe krijg je garnalen zo netjes plat? | |
Pheno | zondag 11 oktober 2009 @ 11:43 |
Moker! SPOILER | |
Plane_mad | zondag 11 oktober 2009 @ 14:14 |
Goedemiddag allemaal! Ik heb net 2 bakjes met kant en klaar sushi gekocht bij de AH (dont kill me, please? ![]() ![]() PS. Het ziet er echt fantastisch lekker uit wat jullie maken ![]() ![]() | |
Pheno | zondag 11 oktober 2009 @ 14:21 |
Ja, dat kan prima. Genoeg vega recepten te vinden. | |
_Arual_ | zondag 11 oktober 2009 @ 14:22 |
quote:Ja hoor. Komkommer gaat sowieso goed. En vergeet avocado en mango niet. Gerookte vis, gaat dat wel goed? Anders is gerookte zalm ook nog een optie. Je kunt ook een Japanse omelet maken en die erin doen. | |
Plane_mad | zondag 11 oktober 2009 @ 14:32 |
quote:Ik denk dat dat ook niet gaat helaas, maar mango en avocado kan ik zeker wel proberen! Omelet klinkt wel erg goed! Ik begin al te water tanden bij het idee... ![]() Pheno, thanks! Ik zal straks een zoek actie op touw zetten en kijken of ik van de week wat kan maken ![]() | |
motorbloempje | zondag 11 oktober 2009 @ 14:34 |
quote:4 eieren en 1 eierdooier klutsen en door een zeefje in een kom laten lopen. Dit mengen met 1 theelepel sojasaus, 2,5 eetlepel suiker en een snuf zout. In een kleine koekenpan of speciale omeletpan een dun laagje gooien en bakken op matig vuur. Als het enigszins solide is dubbel vouwen in 2 of 3 stappen. vervolgens weer wat in de pan gooien en ook onder het al gebakken en dubbelgeslagen deel laten lopen (even optillen met spatel). En weer dit herhalen. Dan krijg je een mooie dikke omelet. Je kunt ook natuurlijk meerdere dunne omeletjes maken. ![]() ![]() | |
Plane_mad | zondag 11 oktober 2009 @ 14:43 |
quote:Klinkt echt heerlijk, ik ga het opslaan en van de week uitproberen thanks ![]() | |
Daph_ | zondag 11 oktober 2009 @ 18:57 |
teeveepee voor wanneer ik zelf voor de eerste keer sushi ga maken ![]() Iemand nog tips voor een Toko in Amsterdam? Liefst in Amsterdam-Noord, maar een andere is ook goed. Ik weet maar één toko en die zit vlakbij de Overtoom, iets dichterbij kan geen kwaad ![]() | |
mmascha | zondag 11 oktober 2009 @ 19:06 |
Ik ga volgend weekend maar weer eens wat maken. Of erwtensoep, daar twijfel ik nog een beetje tussen. ![]() Ik heb dat ei al eens geprobeerd maar was niet erg enthousiast. (Ik dacht ook dat er minrin in het mengel ging maar ik zal het recept van hierboven eens proberen.) Wat is dan een lekkere combinatie? Of stoppen jullie alleen omelet in een rol? En wat doe je er in als je omelet ipv nori gebruikt? Ik heb wel eens van paling Unagi gemaakt. In de oven en af en toe een lepeltje saus er overheen. Was heerlijk! Maar er blijft zo weinig paling over. Dat vind ik dan weer zonde. Owja, ik heb al een tijdje umeboshi in huis. Maar ik weet niet goed waarmee ik dat kan combineren. | |
Mirjam | zondag 11 oktober 2009 @ 19:29 |
quote:er zit sowieso een toko op de zeedijk, en op de nieuwmarkt | |
Pheno | zondag 11 oktober 2009 @ 19:51 |
In het eimengsel kan ook mirin ja. Dat maakt het ook zoeter. Ik stop het eigenlijk nooit in een rol, maar snij het in rechte plakken en bind ze met nroi om de nigiri sushi. Omelet als nori gebruiken is wat lastig, belangrijkst is dat het dun is. Maar dan weer niet te dun, want dan breekt het weer. Ook niet teveel vet gebruiken, anders is de sushi imho niet lekker. Ik zal het weer eens opzoeken, want het is een tijd geleden ![]() Umeboshi is ongelooflijk zuur. "Zuurpruim" moet de juiste omschrijving zijn ![]() Ik zou het niet in de sushi doen, maar Japanners gebruiken het meestal als bijgerecht, die zijn er gek op. | |
mmascha | zondag 11 oktober 2009 @ 20:27 |
quote:Dan kan je er ook lekkere dikke plakken erop leggen. Dan ga ik dat maar doen. quote:Zuur? Ow! Ik dacht juist heel zoet ![]() Eens even denken wat ik daarmee ga doen dan. | |
Pheno | zondag 11 oktober 2009 @ 20:31 |
Zuur, en zoutig. Zo gooien het overal bij, ontbijt was altijd even slikken ![]() Het heeft te maken met het feit dat Japan weinig tot geen groente of fruit telen. Dat moeten ze dus importeren en lang houdbaar maken ![]() ![]() | |
mmascha | maandag 12 oktober 2009 @ 17:56 |
Ik heb vanmiddag een proef-omelet gebakken. Ik wilde toch gebakken ei op brood. Beetje suiker en soja erdoor. Ik vond het nog niet bijzonder(anders dan een gewone omelet dan). Ik heb het in een flensjespan gebakken. Beetje boter in de pan. Toen ie bijna droog was aan de bovenkant netjes opgerold. Dat ging nog best goed eigenlijk. Maar hij blijft niet aan elkaar plakken. Het wordt geen massief pakket. Daar moet ik nog even op oefenen. Toch eerder oprollen denk ik. | |
motorbloempje | maandag 12 oktober 2009 @ 19:04 |
zonnebloemolie gebruiken, héél weinig. hij mag best wat nattig zijn aan de bovenkant nog.. genoeg dat hij plakt, maar niet zodat hij druipt zeg maar.. hij moet net niet meer druipen als je hem omdraait ![]() | |
kittykbs | dinsdag 13 oktober 2009 @ 16:14 |
Klinkt me dat even erg lekker ![]() ![]() | |
Rienie | dinsdag 13 oktober 2009 @ 21:11 |
Hey allemaal, Ik lees al een tijdje hier mee en toch besloten een accountje te maken. Ik heb nu al best vaak zelf sushi gemaakt, maar ik ben maar niet tevreden over de rijst, deze is veel te plakkerig dat je er eigenlijk weinig mee kunt. Je kunt het rollen en soms nigiri mee maken, maar inside out rolls lukt echt voor geen meter ![]() Ik gebruik een rijstkoker voor de sushirijst, en soms is de onderkant wat aangekoekt en dat haal ik er dan uit. Heeft iemand misschien een recept met de juiste verhoudingen voor mij? Hoe ik de rijst precies moet wassen en dergelijke. alvast heel erg bedankt.. jullie sushi ziet er heel lekker uit en ik krijg er altijd honger van! | |
mmascha | dinsdag 13 oktober 2009 @ 21:15 |
quote:Ik had gelijk! Het chinees/japans restaurant heeft een sushi restaurant in het centrum! Daar kwam het dus vandaan. Ik zocht naar een ander restaurant met sushi in de buurt. Ik ging even prijzen vergelijken: prijzen en samenstelling van setjes zijn exact gelijk! Zelfs de plaatjes zijn hetzelfde! | |
Pheno | dinsdag 13 oktober 2009 @ 21:28 |
De rijst in een rijstkoker ben ik zelf niet zo fan van, maar dat komt omdat ik ruzie heb met dat ding (het aankoeken komt me bekend voor zeg maar, niet alleen bij sushirijst ![]() Voor 10 rollen of een mix van nigiri/rollen pak ik 500 gram rijst,. Schoonmaken: rijst in een vergiet/zeef wassen, daar heb ik een zeef voor, dat is wat makkelijker dan de IKEA vergiet die we hebben en waar die korrels in blijven hangen ![]() Gewoon in een bak met water dompelen en maar laten stromen en af en toe overgieten van zeef naar bak en andersom ![]() Koken: ik kook eerst 500ml water met wat dashipoeder in een pannetje. Als het water kookt doe ik de rijst er in. Als het goed is ligt alle rijst net onder het water. Deksel erop en een minuut even aan de kook brengen. Niet laten overkoken, merk je dat het kookt, gas/inductie/whatever terug. Daarna 19 minuten rustig pruttelen. Om een indicatie te geven, Van de 9 standen gebruik ik 7~9 voor het 1 minuut koken, 1~2 voor de 19 minuten. Deksel nooit oplichten. Na de 20 minuten voorbij zijn dan 15 minuten nagaren. Dus gas uit. Heb je mooi even tijd om de sushidressing te maken. Ik gebruik 3 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel mirin. Een theelepeltje suiker (mirin maakt het al zoet, dus hoeft niet echt veel) en een snufje zout. Dat even in de magnetron opwarmen zodat de suiker tijdens het roeren echt kan oplossen. Als de rijst klaar is, dan overgooien in een ruime kom. De dressing erbij gooien en goed mengen. Dan mag het gaan afkoelen, dat kan met wat wapperen, maar ik ben lui en laat het een half uurtje staan. En natuurlijk soms even omscheppen. Een wat lange bereidingsmanier dan de rijstkoker, maar zo heb ik het me laten leren door een sushiworkshop en wat zelf experimenteren met de dressing ![]() En door de dashi ruikt het zo lekker ![]() | |
mmascha | woensdag 14 oktober 2009 @ 09:23 |
quote:Mengseltje in de magnetron om op te lossen! Wat een goeie! Ik roer altijd een kwartier en dan is de suiker nog niet opgelost. | |
Pheno | woensdag 14 oktober 2009 @ 09:45 |
Zal ik deze dan maar sluiten? Dan maak ik wel een nieuwe. |