Zo bedoelde ik het niet.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:21 schreef capricia het volgende:
[..]
Nogmaals: Bij een spaarhyp mag je boetevrij gewoon weinig aflossen.
Daarnaast soupeert het spaardeel ook nogal wat van je budget (zeker bij starters, die zitten vaak op hun max)...dus minder ruimte om te sparen.
Er zit natuurlijk wel een pijnpunt in het feit dat je niet weet wat de waarde van je woning gaat doen op termijn.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:12 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat heet boven je stand leven![]()
Doen veel mensen, leven op krediet, zo onverstandig
Okay, Eens.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:18 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Zo bedoelde ik het niet.
Wat ik bedoelde is dat je geen spaarhypotheek nodig hebt om te sparen. Gewoon een spaarrekening met hoge rente openen en sparen, naast je aflossingsvrije hypotheek. Er is niemand die je tegenhoudt. Het enige nadeel is dat je dan 1,2% aan de belasting moet afdragen over het meerdere boven een bepaald bedrag.
Die aflossingsdrift. Als je een onderpand hebt dat vooralsnog de waarde van de schuld vertegenwoordigt hoeft dat niet perse. Gelukkig maar anders zouden veel mensen maar heel weinig kunnen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:06 schreef henkway het volgende:
[..]
nee als je niet de mogelijkheid hebt om je schulden af te lossen, dan hoeft het niet he
Precies. Ben je misschien wel iets duurder uit, maar heb je wel alle flexibiliteit van een (vrij opneembare) spaarrekening en een (vrij aflosbare) hypotheek.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:20 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens.
Het is en blijft natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid om financieel je zaakjes op order te hebben en te houden. Kun je die verantwoordelijkheid aan: Ga dan lekker zelf sparen en zelf je aflossing regelen. Geeft je veel flexibiliteit.
Maar als ik het dus goed begrijp niet in het geval van een 50% spaarhypotheek aangezien die centen geblokeerd staan tot het einde van de looptijd van de hypotheek? Met andere woorden, mocht je woning flink dalen in waarde en de bank eist een aanvullende storting dan ben je alsnog het haasje, dus zelfs met een spaarhypotheek omdat je niet bij die centen kan?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:12 schreef g0dz0r het volgende:
Eens!Met 50% op 30 jaar zit je redelijk safe.
Dan moet die waarde van dat onderpand wel heel stabiel zijn anders zou ik het risico niet graag nemen. Dat is met onroerend goed nog maar de vraag.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:21 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Die aflossingsdrift. Als je een onderpand hebt dat vooralsnog de waarde van de schuld vertegenwoordigt hoeft dat niet perse. Gelukkig maar anders zouden veel mensen maar heel weinig kunnen.
Je kunt die andere 50% toch inlossen?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:25 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Maar als ik het dus goed begrijp niet in het geval van een 50% spaarhypotheek aangezien die centen geblokeerd staan tot het einde van de looptijd van de hypotheek? Met andere woorden, mocht je woning flink dalen in waarde en de bank eist een aanvullende storting dan ben je alsnog het haasje, dus zelfs met een spaarhypotheek omdat je niet bij die centen kan?
Onjuistquote:Op zaterdag 21 februari 2009 11:00 schreef drexciya het volgende:
[..]
Niet noodzakelijkerwijs, laten we wel wezen je wordt in Nederland gestimuleerd om schulden te hebben, niet om bezit op te bouwen, daar word je voor gestraft.
Ja ok, eens. Maar die centen moet je dan wel hebben!quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:30 schreef capricia het volgende:
Je kunt die andere 50% toch inlossen?
Dat zijn dan vrijwillige aflossingen, maar dat ben je zeker niet verplicht en hoeft ook niet gebruikelijk te zijn. Ik denk dat er meer mensen niet aflossen dan dat er wel aflossen op het aflossingsvrije deel van hun lening of hun aflossingsvrije lening.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 11:44 schreef capricia het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat mensen met een aflossingvrije hyp hun hyp niet aflossen?
Het is niet verplicht, maar veel mensen die ik ken lossen wel degelijk af. Eens per jaar, eens per 5 jaar, of zetten het af te lossen bedrag opzij op een spaarrekening voor straks...
Tis alleen dat je zelf je maatregelen moet treffen voor die aflossing...verders ben je heerlijk flexibel!
Je hebt een hypotheek van 150.000,00 en je moet "even" 75.000,00 inlossen. De doorsnee bewoner van een appartementje 5 hoog en 3 achter of van een rijtjescontainer heeft dat bedrag niet zo thuis in de kluis liggen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:30 schreef capricia het volgende:
[..]
Je kunt die andere 50% toch inlossen?
Heb jij überhaupt naar de cijfers van het CBS gekeken?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 20:03 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Het startsegment trekt gewoon al aan. Er worden relatief veel startwoningen verkocht momenteel
Als je geen ander spaargeld hebt: Ja...Je kunt niet zomaar bij dat geld komen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:35 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Ja ok, eens. Maar die centen moet je dan wel hebben!
Ik bedoel, een 100% spaarhypotheek wordt gebracht als heel erg veilig. Echter, nu staat de HRA ter discussie en de woningprijzen gaan hoe dan ook naar beneden. Als je dus puur en alleen vertrouwt op die spaarhypotheek en denkt op die manier een potje op te bouwen die ook gebruikt zou kunnen worden om een flinke waardedaling op te vangen (bijstorting), dan kan dat eigenlijk niet. Of vergis ik mij nou? Ik ga er in dit scenario even vanuit dat men niet terug kan vallen op een ander eigen vermogen naast het vermogen in de spaarhypotheek.
Ik neem aan dat je je hele hypotheek vrijwillig aangegaan bent, toch?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:41 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat zijn dan vrijwillige aflossingen, maar dat ben je zeker niet verplicht en hoeft ook niet gebruikelijk te zijn. Ik denk dat er meer mensen niet aflossen dan dat er wel aflossen op het aflossingsvrije deel van hun lening of hun aflossingsvrije lening.
Ook bij spaarhypotheken mag je in boetevrij een keer alles aflossen. Dat is omdat je je huis kan verkopen na een verloop van tijd en dan niet nog eens de rest van de tijd met een hypotheek zit, want er is dan geen onderpand. Dus: alles aflossen mag bij een spaarhypotheek.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:21 schreef capricia het volgende:
[..]
Nogmaals: Bij een spaarhyp mag je boetevrij gewoon weinig aflossen.
Ben ik het helemaal mee eens dat het eigen verantwoordelijkheid is. Ik wilde gewoon aangeven dat behoorlijk wat mensen behoorlijk in de problemen kunnen komen omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is en nooit er aan hebben gedacht dat prijzen niet tot in het oneindige blijven stijgen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:45 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je je hele hypotheek vrijwillig aangegaan bent, toch?
En alle varianten waarbij je verplicht moet inlossn tussentijds (dus geen spaarhyp of aflossingsvrije hyp), die ben je toch ook vrijwillig aan gegaan?
Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijkheid..zoals zo veel in dit leven.
In principe lijkt het mij logisch dat wanneer een bank vraagt om bij te storten, dat dit boetevrij is. Als jij het kan, zullen andere het ook kunnenquote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:08 schreef capricia het volgende:
Hoe langer ik erover nadenk hoe meer ik tot de overtuiging kom dat juist starters met een tophypotheek (wat bijna iedere starter is) in de vorm van een spaarhypotheek juist goed de lul is als de huizenprijzen over de hele linie flink gaan kelderen.
Die spaarhypotheek zorgt ervoor dat je helemaal niets, nada, noppes aflost gedurende de looptijd. Je schuld blijft altijd even hoog...
En in de eerste paar jaar bouw je nog niet echt een groot spaardeel op.
Als je huis dan opeens 20% minder waard is, heb je echt een probleem....
"Wil u even bijstorten?"
Terwijl ieder dubbeltje wat je aflost, toch maar mooi afgelost is...
Als je je huis verkoopt mag je altijd boetevrij aflossen, dat is in alle hypotheekvormen zo. Daarin zit geen onderscheid tussen een aflossingsvrije of spaarhyp.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:47 schreef Doc het volgende:
[..]
Ook bij spaarhypotheken mag je in boetevrij een keer alles aflossen. Dat is omdat je je huis kan verkopen na een verloop van tijd en dan niet nog eens de rest van de tijd met een hypotheek zit, want er is dan geen onderpand. Dus: alles aflossen mag bij een spaarhypotheek.
Ook zonder verkoop mag je ales in een keer aflossen. Het is echter zo dat de meeste mensen pas bij een verkoop die 100% kunnen aflossen. Bij veel spaarhypotheken is de boetvrije bijstorting in het depot 10% per jaar. Dat kan handig zijn als je niet te veel vermogensbelasting wil betalen: je kan zo je vermogen " aftoppen". De constructie is er misschien niet voor bedoeld, maar het kan wel. Maar goed, dat zijn de luxe opties voor de meer vermogenden ...quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:51 schreef capricia het volgende:
[..]
Als je je huis verkoopt mag je altijd boetevrij aflossen, dat is in alle hypotheekvormen zo. Daarin zit geen onderscheid tussen een aflossingsvrije of spaarhyp.
Maar als jij tussentijds 20% wilt aflossen in 1 jaar, dan heb je toch echt een boete aan je broek met een spaarhyp. Daar is die contructie nou eenmaal niet voor bedoeld. Het idee achter een spaarhyp is echt dat je 30 jaar NIETS aflost.
Ik ben het met je eens. Alleen zie ik bij een spaarhyp wel een addertje onder het gras:quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:50 schreef RvLaak het volgende:
[..]
In principe lijkt het mij logisch dat wanneer een bank vraagt om bij te storten, dat dit boetevrij is. Als jij het kan, zullen andere het ook kunnen
Daarbij is het onmiskenbaar dat je een probleem hebt wanneer je het geld niet hebt om bij te storten.
Duidelijk, maar juist in de afgelopen jaren heeft men deze rentevaste periode lang vastgezet.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:43 schreef capricia het volgende:
Als je geen ander spaargeld hebt: Ja...Je kunt niet zomaar bij dat geld komen.
Je kunt natuurlijk wel altijd bij het aflopen van je rentevaste periode een andere hypotheekvorm kiezen. Of je betaalt een vette boete, en dan kun je ook switchen, als je dat wilt.
Jij hebt het over een boetevrije bijstorting in het depot van 10%.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:53 schreef Doc het volgende:
[..]
Ook zonder verkoop mag je ales in een keer aflossen. Het is echter zo dat de meeste mensen pas bij een verkoop die 100% kunnen aflossen. Bij veel spaarhypotheken is de boetvrije bijstorting in het depot 10% per jaar. Dat kan handig zijn als je niet te veel vermogensbelasting wil betalen. De constructie is er misschien niet voorbedoeld, maar het kan wel.
Dat mag je daar inderdaad dus niet voor gebruiken.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:57 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Duidelijk, maar juist in de afgelopen jaren heeft men deze rentevaste periode lang vastgezet.
Even voor mijn beeldvorming, bij een spaarhypotheek mag je dus vrijwillig ook een deel boetevrij aflossen elk jaar, stel 10%. Maar, het opgespaarde vermogen in je spaarhypotheek mag ik dus niet hiervoor benutten. Klopt dat?
Ja. Dat is de essentie. Maar omdat je iedere maand een afgesproken bedrag stort in het depot (om over 30 jaar af te kunnen lossen), zal dat wat je zelf vrij kunt sparen een stuk minder zijn...quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:57 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Duidelijk, maar juist in de afgelopen jaren heeft men deze rentevaste periode lang vastgezet.
Even voor mijn beeldvorming, bij een spaarhypotheek mag je dus vrijwillig ook een deel boetevrij aflossen elk jaar, stel 10%. Maar, het opgespaarde vermogen in je spaarhypotheek mag ik dus niet hiervoor benutten. Klopt dat?
Het voordeel vn die spaarhypotheek is dat het rendement redelijk hoog is (gelijk de hyptheekrente) zonder dat er vermogenebelasting over betaald wordt. Je hebt daarnaast ook de vrijheid om gewoon te sparen en dat zal ook zeker gebeuren. Je hebt wel geljk dat de met name aan het beginperiode van je hypotheek de meeste risicoos loopt omdat dan inderdaad het eigen spaarvermogen lager zal zijn.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:54 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik ben het met je eens. Alleen zie ik bij een spaarhyp wel een addertje onder het gras:
Punt is dat de meeste starters geen spaarpotje hebben (behalve dan het spaardeel van hun hyp) om in te lossen. En dat spaardeel daar kun je niet zomaar over beschikken.
Heb je een aflossingsvrije hyp en spaar je zelf daarnaast, dan kun je vrij over je eigen spaargeld beschikken.
Bedankt voor jullie leerzame inzichten! Erg waardevol bij mijn orientatie op de woningmarkt.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:58 schreef Halcon het volgende:
Dat mag je daar inderdaad dus niet voor gebruiken.
10% bijstorten in het depot op 10% aflossen scheelt niet heel veel: het scheelt beiden in de maandelijkse lasten. Het is geen 20% maar goed - het aantal mensen dat in vijf jaar hun gehele huis kunnen aflossen is niet heel erg groot. In tien jaar is al behoorlijk snel.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:57 schreef capricia het volgende:
[..]
Jij hebt het over een boetevrije bijstorting in het depot van 10%.
Dat is wat anders dan je hyp. 10% of 20% inlossen...
Bovendien mag ik op mijn eigen spaarrekening boetevrij zoveel storten als ik zelf wil.![]()
Zoals ik al gezegd heb: dat mag dan wel het IDEE zijn, maar dat houdt niet in dat je daar in de PRAKTIJK (bijvoorbeeld bijstorting in het depot) anders mee om kan gaan.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:57 schreef capricia het volgende:
Het idee achter een spaarhyp is echt dat je 30 jaar NIETS aflost.
Die worden dan minder aantrekkelijk. Allerlei hypotheekproducten waarbij je niet rechtstreeks op de lening aflost zijn vooral op de markt gebracht omdat dat aantrekkelijk is gemaakt door de HRA.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:00 schreef capricia het volgende:
Ik vraag me serieus af wat er gaat gebeuren met al die spaarhypotheken als de HRA beperkt gaat worden.
Niks. De HRA gaat hooguit alleen beperkt worden voor lieden die toch al bulken van het geld.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:00 schreef capricia het volgende:
Ik vraag me serieus af wat er gaat gebeuren met al die spaarhypotheken als de HRA beperkt gaat worden.
De rente die je betaalt voor een spaarhyp is meestal 0,2% hoger dan de rente bij andere constructies. En gedurende de looptijd van 30 jaar heb je altijd meer schuld dan spaardeel. Besef dat goed!quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:03 schreef Doc het volgende:
[..]
Het voordeel vn die spaarhypotheek is dat het rendement redelijk hoog is (gelijk de hyptheekrente) zonder dat er vermogenebelasting over betaald wordt. Je hebt daarnaast ook de vrijheid om gewoon te sparen en dat zal ook zeker gebeuren. Je hebt wel geljk dat de met name aan het beginperiode van je hypotheek de meeste risicoos loopt omdat dan inderdaad het eigen spaarvermogen lager zal zijn.
Ik vind het nogal een groot verschil of je 10% op het depot bijstort of 10% op je hypotheek inlost. In het laatste geval heb je gewoon minder schuld...dus minder risico. En ben je aantrekkelijker voor alle aanbieders op de markt.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:06 schreef Doc het volgende:
[..]
10% bijstorten in het depot op 10% aflossen scheelt niet heel veel: het scheelt beiden in de maandelijkse lasten. Het is geen 20% maar goed - het aantal mensen dat in vijf jaar hun gehele huis kunnen aflossen is niet heel erg groot. In tien jaar is al behoorlijk snel.
[..]
Wat is een "een stuk minder"? Wat het scheelt is het deel dat je in de spaarhypotheek moet afleggen om die 30 jaar de hypotheek bij elkaar gespaard te hebben. En die bedragen zijn niet heel erg hoog.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:59 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja. Dat is de essentie. Maar omdat je iedere maand een afgesproken bedrag stort in het depot (om over 30 jaar af te kunnen lossen), zal dat wat je zelf vrij kunt sparen een stuk minder zijn...
Ja.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:09 schreef Halcon het volgende:
[..]
Die worden dan minder aantrekkelijk. Allerlei hypotheekproducten waarbij je niet rechtstreeks op de lening aflost zijn vooral op de markt gebracht omdat dat aantrekkelijk is gemaakt door de HRA.
Die bedragen had je ook kunnen gebruiken om normaal af te lossen, toch? En dat tikt best lekker aan hoor...als je ieder jaar minder rente hoeft te betalen...dan hou je ieder jaar weer meer over om te sparen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:17 schreef Doc het volgende:
[..]
Wat is een "een stuk minder"? Wat het scheelt is het deel dat je in de spaarhypotheek moet afleggen om die 30 jaar de hypotheek bij elkaar gespaard te hebben. En die bedragen zijn niet heel erg hoog.
Aantrekkelijker voor wie? Welke aanbieders? Van nog meer leningen? Maar de lol was toch uist dat je meer wil aflossen en dus minder wil lenen?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:15 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik vind het nogal een groot verschil of je 10% op het depot bijstort of 10% op je hypotheek inlost. In het laatste geval heb je gewoon minder schuld...dus minder risico. En ben je aantrekkelijker voor alle aanbieders op de markt.
De overheid is weliswaar een onbetrouwbare partner, maar ook één die gevoelig is voor zielige verhaaltjes. M.a.w. als dat ooit gaat gebeuren (en ik denk van niet, ze zullen hooguit HRA beperken voor de hoogste inkomens en geloof mij, die hebben echt geen spaarhypotheek), dan komt er wel weer een compensatieregeling.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:18 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja.
Hier of Fok zie ik mensen voorbij komen die een 100% spaarhyp nemen voor 30 jaar vast. Dat lijkt me een moeilijke onzekere beslissing omdat de overheid niet echt een betrouwbare partner is gebleken. Als ze de HRA gaan wijzigen, dan kun je goed de lul zijn met afspraken die 30 jaar lang lopen. Het risico is niet voor de bank, en die zal zich wel aan het contract houden...
Het spaardepot weegt niet op je vermogen. Maar goed dat doet aflossen ook niet: daarmee kan je ook aftoppen. Als je in het dept stort hoef je ook maandelijks minder af te lossen. Dan zou je het rendement nog als voordeel kunnen noemen: dat is meestal (hoger dan bij de meeste andere spaarvormen. Dat zorgt er voor dat je minder per maand kwijt bent. Dat gaat dan wel ten koste van de flexibiliteit.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:19 schreef capricia het volgende:
[..]
Die bedragen had je ook kunnen gebruiken om normaal af te lossen, toch? En dat tikt best lekker aan hoor...als je ieder jaar minder rente hoeft te betalen...dan hou je ieder jaar weer meer over om te sparen.
Ik geloof niet dat de overheid het lef heeft de HRA in de prullenbak te gooien. Zeker niet ineens en als de HRA deels verdwijnt komen er vast wel weer 25 toeslagen voor in de plaats. Of de HRA wordt alleen beperkt voor het duurdere segment afgaande op de strijdkreten van de CU.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:18 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja.
Hier of Fok zie ik mensen voorbij komen die een 100% spaarhyp nemen voor 30 jaar vast. Dat lijkt me een moeilijke onzekere beslissing omdat de overheid niet echt een betrouwbare partner is gebleken. Als ze de HRA gaan wijzigen, dan kun je goed de lul zijn met afspraken die 30 jaar lang lopen. Het risico is niet voor de bank, en die zal zich wel aan het contract houden...
Voor het moment dat je renteperiode afgelopen is en je gaat kijken naar andere hypotheekaanbieders bijvoorbeeld?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:20 schreef Doc het volgende:
[..]
Aantrekkelijker voor wie? Welke aanbieders? Van nog meer leningen? Maar de lol was toch uist dat je meer wil aflossen en dus minder wil lenen?
Dan mag je mij die wezenlijk verschil eens uitleggen, en dan jouw zogenaamde voordeel vna het inlossen. Zo lang de HRA bestaat is het bijstorten nog altijd voordeliger dan inlossen. Op het moment dat de HRA wordt afgeschaft, wat zeer onwaarschijnlijk is, is het verschil minimaal. Er is totaal geen effect op je vermogen en lasten.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:31 schreef capricia het volgende:
[..]
Los daarvan blijft mijn stelling staan dat er een wezelijk verschil is tussen je hypotheek met 10% inlossen of je depot met 10% bijstorten...
Het gaat in dit geval om extra aflossen/bijstorten, dus het komt sowieso al van de klant zelf.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 15:56 schreef Goverman het volgende:
^^ het enige verschil wat ik kan ontdekken tussen aflossen en bijstorten is dat aflossen van de klant zelf komt en bijstorten op last van de bank. Het resultaat is hetzelfde: je hypothecaire schuld wordt minder.
Nogmaals, het gaat hier om vrijwillig bijstorten.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 17:00 schreef Goverman het volgende:
ja, maar bijstorten gebeurt dus niet vrijwillig (maar na hertaxatie), terwijl dat bij (extra) aflossen wel zo is.
maar het gerommel is begonnen om het zo te stellen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:28 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik geloof niet dat de overheid het lef heeft de HRA in de prullenbak te gooien. Zeker niet ineens en als de HRA deels verdwijnt komen er vast wel weer 25 toeslagen voor in de plaats. Of de HRA wordt alleen beperkt voor het duurdere segment afgaande op de strijdkreten van de CU.
Dan zit er volgens mij dus geen verschil tussen bijstorten en (extra) aflossen.quote:Nogmaals, het gaat hier om vrijwillig bijstorten.
Het gaat om bijstorten in een depot (je spaardeel) of aflossen van een schuld.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 18:29 schreef Goverman het volgende:
[..]
Dan zit er volgens mij dus geen verschil tussen bijstorten en (extra) aflossen.
Even denken hoor... De meeste voorlichting komt bij partijen vandaan die voor meer en complexere producten meer inkomsten krijgen.. Case in point: ik ben zelf recent aan het shoppen voor 'n hypotheek. Ik heb bijna 100% van de koopsom op de bank staan, dus mijn idee was om 'n aflossingsvrije hypotheek te nemen voor zo'n 25% van de koopsom (k.k, beetje verbouwen en wat reserve op de bank houden). De jazeker adviseur rekende dat voor en kwam daarna met een andere berekening: 80% lenen en een spaarpolisje erachter met een initiele storting die na 30 jaar rente de lening zou aflossen. Ongetwijfeld kassa voor de jazeker en uiteraard geen woord over eventuele nadelen van m'n geld in die spaarpolis opsluiten.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:10 schreef capricia het volgende:
En ik zie juist risico's bij hypotheken waar er afgesproken wordt sws 30 jaar NIETS af te lossen (spaarhyp bijv.).
Terwijl die hypotheekvorm al jaren als 'zeer veilig' en 'betrouwbaar' verkocht wordt.
Dan vraag ik me af: Zijn mensen wel goed voorgelicht?
Precies wat ik hierboven al voorstelde.quote:Op zondag 22 februari 2009 02:34 schreef anboni het volgende:
Uiteindelijk ga ik schaamteloos gebruik maken van de HRA door 65% te lenen, volledig aflossingsvrij, met genoeg geld op de bank om een groot deel af te lossen als de HRA onderuit wordt gehaald.
quote:Op zaterdag 21 februari 2009 14:09 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Niks. De HRA gaat hooguit alleen beperkt worden voor lieden die toch al bulken van het geld.
Hoe bedoel je? 'Aflossen via box 3'? Aflossen betekent eigenlijk geld verplaatsen van box 3 (spaarrekening) naar box 1 (hypotheek).quote:Op zondag 22 februari 2009 08:55 schreef csar het volgende:
[..]
Dus mensen met een aflossingsvrije hypo en tegelijkertijd 'aflossen' via box 3 are toasted...
quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:42 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je hebt een hypotheek van 150.000,00 en je moet "even" 75.000,00 inlossen. De doorsnee bewoner van een appartementje 5 hoog en 3 achter of van een rijtjescontainer heeft dat bedrag niet zo thuis in de kluis liggen.
't Is te vroegquote:Op zondag 22 februari 2009 09:00 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? 'Aflossen via box 3'? Aflossen betekent eigenlijk geld verplaatsen van box 3 (spaarrekening) naar box 1 (hypotheek).
Afijn, ik volg je even niet.![]()
Ja dat klopt. Tenminste, "aflossen d.m.v. een spaarrekening" is niet helemaal de goede omschrijving. Ze sparen alvast voor de aflossing d.m.v. een spaarrekening.quote:Op zondag 22 februari 2009 09:11 schreef csar het volgende:
[..]
't Is te vroeg
Wat ik uit discussies (hier op fok en elders) begrijp is, dat sommige mensen met een aflossingsvrije hypo toch 'aflossen' dmv een spaarrekening. Als ik het verkeerd begrepen heb,dan gooi ik me eerst vol met koffie.
Het verschil is dat het geld in het depot nog rendement heeft, terwijl geld waarmee je aflost dat niet heeft.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 21:07 schreef capricia het volgende:
[..]
Het gaat om bijstorten in een depot (je spaardeel) of aflossen van een schuld.
Ik weet niet of je echt blij moet zijn met een spaarrekening die circa 3% minder rendement oplevert.quote:Op zondag 22 februari 2009 09:15 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Ja dat klopt. Tenminste, "aflossen d.m.v. een spaarrekening" is niet helemaal de goede omschrijving. Ze sparen alvast voor de aflossing d.m.v. een spaarrekening.
Maar waarom zouden deze mensen 'toasted' zijn? Juist niet, aangezien zij met hun geld en hypotheek kunnen doen wat ze willen (bijvoorbeeld elk moment aflossen, als ze daar zin in hebben). Dit i.t.t. mensen met een spaarhypotheek, die zitten tot het eind van de rit aan hun volledige hypotheek vast.
3%? Waar haal je dat vandaan? Er zijn nog steeds banken die 5% geven op spaargeld. Zelf Rabo geeft momenteel 4,5%, vrij opneembaar.quote:Op zondag 22 februari 2009 10:58 schreef DarkerThanBlack het volgende:
[..]
Ik weet niet of je echt blij moet zijn met een spaarrekening die circa 3% minder rendement oplevert.
Sorry, maar kunst wordt echt waardeloos tijdens zo'n crisis. Goud daarentegen is een heel ander verhaal.quote:Op zondag 22 februari 2009 11:10 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
Ik weet niet of mensen met een spaarrekening überhaupt blij moeten zijn. Koop maar goud of een ander edelmetaal. Desnoods kunst, maar geld zou ik niet op een rekening willen hebben.
En toevallig heeft momenteel iedere bank hard geld nodig. Die 4,5% (waar je die ook maar vandaan hebt gehaald) is niet 30 jaar lang geldig. Normaliter geven banken echt geen 5% rente, dat zijn veel al buitenlandse banken. Zet je geld maar op zo'n ijslandse bank, lekker veilig. Daarnaast moet je ook nog eens 1,2% vermogensbelasting afdragen, box 3 remember?quote:Op zondag 22 februari 2009 11:01 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
3%? Waar haal je dat vandaan? Er zijn nog steeds banken die 5% geven op spaargeld. Zelf Rabo geeft momenteel 4,5%, vrij opneembaar.
Ik denk dat dat nog wel mee zou kunnen vallen. Ik heb zelf op dit moment 'n beleggingshypotheek, en volgens het overzicht zit het meeste geld in relatief veilige fondsen die zeker niet zo hard gekelderd zijn als de voorbeelden die je noemt. Daarnaast zijn de meeste van die eind jaren negentig hypotheken nu pas op 1/3e van hun looptijd, dus nog tijd genoeg om weer wel genoeg waarde op te bouwen.quote:Op zondag 22 februari 2009 09:06 schreef csar het volgende:
Wat te denken van mensen met een beleggingshypotheek? Eind jaren negentig jarenlang de populairste hypotheek en verkocht aan honderdduizenden mensen.
Als ik kijk naar de huidige waardes van bijv. ING, Fortis, Philips, etc. dan staan deze beleggingshypotheken zo ver onder water dat al deze mensen een belletje van de bank hebben gekregen om bij te gaan storten. Niemand hoor je hierover, maar het zijn grotere persoonlijke rampen dan bijv. de legiolease affaire.
Goed, we kunnen hier over getallen blijven discussiëren, maar waar moet je volgens jou dan wel blij mee zijn? Wat is volgens jou het betere alternatief?quote:Op zondag 22 februari 2009 11:26 schreef DarkerThanBlack het volgende:
[..]
En toevallig heeft momenteel iedere bank hard geld nodig. Die 4,5% (waar je die ook maar vandaan hebt gehaald) is niet 30 jaar lang geldig. Normaliter geven banken echt geen 5% rente, dat zijn veel al buitenlandse banken. Zet je geld maar op zo'n ijslandse bank, lekker veilig. Daarnaast moet je ook nog eens 1,2% vermogensbelasting afdragen, box 3 remember?
Gewoon blij zijn dat je een dak boven je hoofd hebt, wat eten in huis en bovenal, dat je gezond bent en wat sociale contacten hebt. Dat is in principe genoeg om 90 jaar oud te worden. Fuck geld en wees gewoon blij met bovenstaande.quote:Op zondag 22 februari 2009 11:29 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Goed, we kunnen hier over getallen blijven discussiëren, maar waar moet je volgens jou dan wel blij mee zijn? Wat is volgens jou het betere alternatief?
Oké, maar dit is een topic over hypotheken. Die ik overigens zelf helemaal niet heb, noch een berg geld op de bank.quote:Op zondag 22 februari 2009 12:17 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
[..]
Gewoon blij zijn dat je een dak boven je hoofd hebt, wat eten in huis en bovenal, dat je gezond bent en wat sociale contacten hebt. Dat is in principe genoeg om 90 jaar oud te worden. Fuck geld en wees gewoon blij met bovenstaande.
Ja, die moeten er echt vanaf, da's duidelijk.quote:Op zondag 22 februari 2009 13:09 schreef WammesWaggel het volgende:
http://www.directwonen.nl(...)spx?houseId=27214951
Dit huisje is al een ton kwijt, als ze 250K vragen voor iets dergelijks over een jaar of twee heb ik wellicht wel intresse...
Ik zou er nog geen 50k voor geven, oud tochtig klein krot. Maarja, Blaricum heh.quote:Op zondag 22 februari 2009 16:21 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
meer dan 100.000 is dat huis zeker niet waard. 1 slaapkamer maar, klein huis, weinig ruimte.
Ja Blaricum, da's een garantie voor woongenot want geen allochtonen, voldoende groen en gooische meisjesquote:Op zondag 22 februari 2009 16:23 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Ik zou er nog geen 50k voor geven, oud tochtig klein krot. Maarja, Blaricum heh.
Ben je serieus aan het kijken? Welke regio ongeveer?quote:Op dinsdag 24 februari 2009 12:43 schreef Devz het volgende:
Huizen komen nog steeds voor ongeveer dezelfde prijs te koop te staan, zelfs huizen die al bijna een jaar te koop staan dalen niet of nauwelijks in prijs. Hopelijk komt daar snel wat meer beweging in.
Ik ben benieuwd of er tijdens onderhandelingen wel al echt meer ruimte ontstaat, of dat verkopers nog steeds stug vasthouden aan hun vraagprijs. Maar daar kom ik met een maand of twee wel achter
Ik ervaar al sinds september precies hetzelfde, in de Randstad/Noord Holland. Dit terwijl de woningmarkt echt stil staat en we steeds verder wegzakken in een diepe recessie. Als je het mij vraagt werken onder andere de makelaars en partijen als de NVM dit in de hand. Getuige bijvoorbeeld hun idiote campagne nu '7 redenen om NU een huis te kopen'. Een laatste stuiptrekking?quote:Op dinsdag 24 februari 2009 12:43 schreef Devz het volgende:
Huizen komen nog steeds voor ongeveer dezelfde prijs te koop te staan, zelfs huizen die al bijna een jaar te koop staan dalen niet of nauwelijks in prijs. Hopelijk komt daar snel wat meer beweging in.
We zijn momenteel bezig met de eerste bezichtigingen en willen sowieso voor de zomer iets hebben, dus wel serieus aan het kijken inmiddels ja. Regio Noord-Holland-Noord, eigenlijk specifiek in één plaats, waar we al een paar huisjes een tijdje op het oog hebben.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 12:45 schreef capricia het volgende:
[..]
Ben je serieus aan het kijken? Welke regio ongeveer?
Stuiptrekking weet ik niet, maar het geeft n ieder geval aan dat de makelaars zelf er ook niet helemaal gerust op zijn, anders was zo'n campagne niet nodig geweest.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 13:00 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Ik ervaar al sinds september precies hetzelfde, in de Randstad/Noord Holland. Dit terwijl de woningmarkt echt stil staat en we steeds verder wegzakken in een diepe recessie. Als je het mij vraagt werken onder andere de makelaars en partijen als de NVM dit in de hand. Getuige bijvoorbeeld hun idiote campagne nu '7 redenen om NU een huis te kopen'. Een laatste stuiptrekking?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |