Een vergelijking maken met de prijzen een jaar geleden, dat doe je toch enkel als je net over de top bent?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:18 schreef Sjabba het volgende:
Lijkt het er toch op dat het voorlopig gewoon stagneert. Ik zie zelf trouwens om mij heen weer meer mensen kopen. Denk dat je niet lang moet wachten met kopen als je gewoon kans wil maken.
Kwestie van tijd dat de aantallen op Funda gaan dalen en dat kan ook best snel gaan als die daling in gezet wordt. Dan moeten mensen de trein weer gaan halen...
Dat staat er ook.... 0.2% stijging tov afgelopen december... Nu jij weer.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:25 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Een vergelijking maken met de prijzen een jaar geleden, dat doe je toch enkel als je net over de top bent?
Ik wil de prijzen wel eens zien t.o.v. vorige maand, die cijfers zijn vast rood.
Uhhhh dat zegt heel weinig, vreemde TT !quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:22 schreef Sjabba het volgende:
Er is in januari tov december nog steeds een stijging 0.2%.
quote:Zowel de NVM als het Kadaster publiceren cijfers over de woningmarkt. De NVM baseert haar resultaten op verkopen die worden geregistreerd na het tekenen van een koopcontract. De NVM heeft ongeveer 75% van de woningen onder haar hoede. De cijfers van het Kadaster geven een beeld van 100% van het woningaanbod. Deze cijfers worden geregistreerd als een woning passeert bij de notaris. Hierdoor hebben de cijfers van het Kadaster een ‘vertraging' van ongeveer tweeënhalve maand.
Als ik kijk naar een voorbeeld uit een vorig topic dan is het aantal prijsaanpassingen van 33% naar 40% toegenomen sinds een week in het segment tot 250K.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:25 schreef xenobinol het volgende:
Ik wil de prijzen wel eens zien t.o.v. vorige maand, die cijfers zijn vast rood.
Ach ja dat was de vorige TT ookquote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:27 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Uhhhh dat zegt heel weinig, vreemde TT !
Ik denk dat de HRA tegenwoordig eerder een belemmering vormt dan dat het stimuleerd, ja het stimuleert de hoogte van de hypotheek somquote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:18 schreef g0dz0r het volgende:
Daar zit het probleem idd maar je zal die pleister er toch een keer af moeten trekken en dat kan snel of heel langzaam. In beide gevallen gaat het pijn doen en je moet daarbij gewoon naar de meest voordelige optie kijken.![]()
Lullig voor huizenbezitters die de HRA als fundament zijn gaan zien maar het is van oorsprong een stimulans en ik denk dat iedereen het toch wel met me eens moet zijn dat een stimulans eindig is.
quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:26 schreef Sjabba het volgende:
Dat staat er ook.... 0.2% stijging tov afgelopen december... Nu jij weer.
Als ik zo dit stukje lees ben ik kompleet in verwarring, zegt mij namelijk nog niets. 0,2% van wie, wat, waarquote:Vergeleken met december 2008 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,2 procent. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen stegen, die van de overige woningtypen daalden ten opzichte van de voorgaande maand.
Dus ik kan maar beter niet gaan solliciteren bij een makkelaarskantoorquote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:33 schreef Technoviking het volgende:
Als je daadwerkelijk gelooft dat de kredietcrisis geen impact zal hebben op honderdduizenden arbeidsplaatsen en daarmee samenhangend de woningmarkt heb je ècht je kop in het zand zitten.
Het is tweeledig, niet alleen de HRA vormt een steen om de nek, dit gaat samen met aflossingsvrije hypotheken.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:30 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik denk dat de HRA tegenwoordig eerder een belemmering vormt dan dat het stimuleerd, ja het stimuleert de hoogte van de hypotheek som![]()
Tja, het gaat pijn doen bij de mensen, de vraag is hoeveel pijn. Zijn woningbezitters feitelijk niet allemaal sadomasochisten met hun veels te hoge hyptoheek voor een 'hoop stenen op een postzegel'
De aflossingsvrije hypotheek, het speculatie stokpaardje bij uitstekquote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:44 schreef g0dz0r het volgende:
Het is tweeledig, niet alleen de HRA vormt een steen om de nek, dit gaat samen met aflossingsvrije hypotheken.![]()
Deze combinatie zal het grootste probleem gaan vormen aangezien dit gewoon niet haalbaar blijft.
Gewoon 50-50 doen. DAn is het prima.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:47 schreef xenobinol het volgende:
[..]
De aflossingsvrije hypotheek, het speculatie stokpaardje bij uitstek
Waarom niet gewoon je schuld afbetalen? Ik krijg sterk de indruk dat mensen dit slechts doen omdat ze feitelijk niet voldoende draagkracht hebben om zowel de aflossing als rente te betalen.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:49 schreef Stansfield het volgende:
Gewoon 50-50 doen. DAn is het prima.
Dat is heus wel bekend hoor. Alleen als er op een bepaalde manier een daling waarneembaar is dan gelden de cijfers wel. En er wordt als sinds november geroepen; wacht maar op de cijfers voor de volgende maand dan zie je het pas echt.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:27 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Uhhhh dat zegt heel weinig, vreemde TT !
[..]
Natuurlijk is dat de reden. Stel een aflossingspercentage af wat ik haalbaar is (een huis zal over een periode van 30 jaar best in prijs stijgen waardoor er geen restschuld over blijft) en je bent van alle risico af.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:50 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon je schuld afbetalen? Ik krijg sterk de indruk dat mensen dit slechts doen omdat ze feitelijk niet voldoende draagkracht hebben om zowel de aflossing als rente te betalen.
Volgens mij zeggen de cijfers ook dat het aantal verkochte woningen sterk is gedaald. Dat houdt in dat veel mensen wachten met kopen of niet kunnen kopen. Dat gaat vroeg of laat terug te zien zijn in de cijfers. De prijs gaat naar beneden, wie dat ontkent is gewoon een super optimistquote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:56 schreef Sjabba het volgende:
Dat is heus wel bekend hoor. Alleen als er op een bepaalde manier een daling waarneembaar is dan gelden de cijfers wel. En er wordt als sinds november geroepen; wacht maar op de cijfers voor de volgende maand dan zie je het pas echt.
Ok, dat is begrijpelijk, maar het lijkt mij dat je ook moet laten meewegen wat voor een huis je koopt. Een huis dat al 30 jaar oud is, zal over 30 jaar vast geen gewild object zijn. Natuurlijk is een rest schuld na 30 jaar inflatie een stuk minder waard geworden. Maar hoe ziet het plaatje eruit als je volledig aflost? Is dat zo veel ongunstiger dan?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:06 schreef g0dz0r het volgende:
Natuurlijk is dat de reden. Stel een aflossingspercentage af wat ik haalbaar is (een huis zal over een periode van 30 jaar best in prijs stijgen waardoor er geen restschuld over blijft) en je bent van alle risico af.50-50 lijkt me een mooie om mee te beginnen.
Tot nu toe vind ik het anders verrekt lang duren voordat het echt naar beneden gaat. De aantallen lopen terug en dus de tijd dat een woning te koop staat loopt erg op.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:06 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Volgens mij zeggen de cijfers ook dat het aantal verkochte woningen sterk is gedaald. Dat houdt in dat veel mensen wachten met kopen of niet kunnen kopen. Dat gaat vroeg of laat terug te zien zijn in de cijfers. De prijs gaat naar beneden, wie dat ontkent is gewoon een super optimist
Volledig aflossen is niet nodig zolang de overwaarde de restschuld maar overstijgt.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:09 schreef xenobinol het volgende:
Ok, dat is begrijpelijk, maar het lijkt mij dat je ook moet laten meewegen wat voor een huis je koopt. Een huis dat al 30 jaar oud is, zal over 30 jaar vast geen gewild object zijn. Natuurlijk is een rest schuld na 30 jaar inflatie een stuk minder waard geworden. Maar hoe ziet het plaatje eruit als je volledig aflost? Is dat zo veel ongunstiger dan?
Ik heb in het vorige topic toch een prima voorbeeld genoemd maar dat wil je niet zien?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:11 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Tot nu toe vind ik het anders verrekt lang duren voordat het echt naar beneden gaat. De aantallen lopen terug en dus de tijd dat een woning te koop staat loopt erg op.
Lang? De crisis is nog maar net begonnen. Verkopers, makelaars en dan voornamelijk de NVM zitten voornamelijk nog in de 'ontkenningsfase', die moeten nog even uit hun diepe winterslaap wakker geschud worden. De berichten in het nieuws van de afgelopen week zijn een eerste aanzet ..quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:11 schreef Sjabba het volgende:
Tot nu toe vind ik het anders verrekt lang duren voordat het echt naar beneden gaat. De aantallen lopen terug en dus de tijd dat een woning te koop staat loopt erg op.
Alleen klopt hij niet.quote:
Ik wil me ook niet bezig houden met de keuzes van andere mensen, zolang ik daar geen last van krijg.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:16 schreef g0dz0r het volgende:
Volledig aflossen is niet nodig zolang de overwaarde de restschuld maar overstijgt.![]()
Verder moet je je niet inhoudelijk gaan bemoeien met de keuzes van mensen.
.... in the eye of the beholderquote:
denk het nietquote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:22 schreef Sjabba het volgende:
Er is in januari tov december nog steeds een stijging 0.2%.
Ik zie zelf dat steeds meer mensen weer kopen. Ben benieuwd wanener de aantallen op Funda terug gaan lopen. Als die trend ingezet wordt kan het snel gaan. Er zit nl een flinke club af te wachten.
http://www.nu.nl/economie(...)ningen-neemt-af.html
Met als grafiek:quote:Verkochte bestaande woningen waren in januari 2009 gemiddeld 1,2 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging 1,6 procent. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.
Alle typen bestaande koopwoningen waren duurder dan in januari 2008. Met 1,7 procent stegen vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen het meest in prijs. De prijs van hoekwoningen nam het minst toe, met 0,6 procent. De grootste prijsstijging deed zich voor in Noord- en Zuid-Holland. In de noordelijke provincies, Limburg en Flevoland waren de prijzen echter lager dan een jaar eerder.
Vergeleken met december 2008 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,2 procent. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen stegen, die van de overige woningtypen daalden ten opzichte van de voorgaande maand.
In januari wisselden 8,7 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dit is 29 procent minder dan een jaar eerder. Bij alle woningtypen liepen de verkopen fors terug. De afname deed zich voor in alle provincies. Over de aantallen transacties zijn maandcijfers beschikbaar vanaf 1995. Zo laag als in januari 2009 was het aantal transacties niet eerder.
Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn. Bij de berekeningen wordt gebruik gemaakt van de waarde van de huizen zoals deze in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bepaald is. Met ingang van verslagmaand januari 2009 zijn de berekeningen gebaseerd op WOZ-data met peildatum 1 januari 2007.
Die indruk is dan fout volgens mij. Er zijn ook genoeg mensen die dit doen voor andere reneden belastingoptimalisatie bijvoorbeeld. Ikzelf woon in België, en zal na nog even de kat uit de boom te kijken, ook overgaan tot aankoop van een klein appartement (50-70m²). Zoiets kun je hier kopen voor laat ons zeggen 125k, maar ik heb al 100k spaargeld.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:50 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon je schuld afbetalen? Ik krijg sterk de indruk dat mensen dit slechts doen omdat ze feitelijk niet voldoende draagkracht hebben om zowel de aflossing als rente te betalen.
Mijn conclusie op basis van deze cijfers en mijn ervaringen in mijn eigen woonplaats:quote:Op vrijdag 20 februari 2009 13:49 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Kijk vooral naar het aantal verkochte woningen in januari...
Jaren 60 woningen zijn ook echt bagger. Weinig geïsoleerd. Als je een rijtjeshuis of een appartement hebt, dan hoeft er maar ergens iemand te klussen, en je hoort het in het hele blok. En de flats hebben natuurlijk geen lift.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 16:30 schreef Keijs het volgende:
Mensen met vrij gangbare, moderne en goed afgewerkte woningen verkopen nog steeds vrijd snel en krijgen ook nog een goede prijs. Mensen met jaren-60 woningen, waar veel aan opgeknapt moet worden blijven vasthouden aan te hoge prijzen, vandaar die lage hoeveelheid transacties.
Ik zeg nergens dat er niets aan de hand is. Ik zeg alleen dat er vooralsnog niet is geklapd.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 11:20 schreef g0dz0r het volgende:
[..]
Ik heb in het vorige topic toch een prima voorbeeld genoemd maar dat wil je niet zien?Doen we een andere, Amsterdam, woningen tot 250K, ruim 18% met prijsaanpassing en dan is er volgens jou niks aan de hand?
![]()
Niet verkeerd bedoelt maar je bent toch niet blind?
Waar baseer je deze wijsheid op?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 20:03 schreef Sjabba het volgende:
Het startsegment trekt gewoon al aan. Er worden relatief veel startwoningen verkocht momenteel
Ik begrijp niet hoe jij erbij komt dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek hun schuld niet zouden afbetalen.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:50 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon je schuld afbetalen? Ik krijg sterk de indruk dat mensen dit slechts doen omdat ze feitelijk niet voldoende draagkracht hebben om zowel de aflossing als rente te betalen.
Valt wel mee hoe ongunstig dat voor de babyboomers is. Zoals je zegt: die babyboomers hebben een vermogen opgebouwd en hun huizen voor lagere prijzen gehaald. Voor hen is de HRA geen noodzaak. Die kunnen vaak per direct hun gehele hypotheek aflossen. Het betekent alleen voor de banken minder hypotheek inkomsten omdat de HRA niet meer direct bij ze uitkomt. Want, voor een individu is aflossen of niet aflossen dankzij de HRA vrijwel gelijk (voornamelijk afhankelijk van de hypotheekrente en de belastingschaal van het persoon), maar voor de bank is HRA cashen.quote:Op donderdag 19 februari 2009 20:32 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat denk ik ook. En dit is relatief ongunstig voor de babyboomers die al een enorm vermogen hebben kunnen opbouwen dankzij de HRA, en gunstig voor zowel de starters als de doorstromers omdat de huizenmarkt weer in beweging komt. Rechtvaardig genoeg lijkt me.
Ik wil elke week wel dergelijke cijfers neerzetten maar dat heeft geen zin geloof ik, we zitten aan het begin van een rare tijd en dat heeft gewoon zijn invloed op de huizenmarkt.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 20:03 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Ik zeg nergens dat er niets aan de hand is. Ik zeg alleen dat er vooralsnog niet is geklapd.
Helaas nog geen uitverkoop en ik durf te zeggen dat die er ook niet snel zal komen. Het startsegment trekt gewoon al aan. Er worden relatief veel startwoningen verkocht momenteel
hij valt om , alleen hij weet het nog nietquote:Op vrijdag 20 februari 2009 23:54 schreef g0dz0r het volgende:
[..]
Ik wil elke week wel dergelijke cijfers neerzetten maar dat heeft geen zin geloof ik, we zitten aan het begin van een rare tijd en dat heeft gewoon zijn invloed op de huizenmarkt.![]()
De huizenmarkt is geklapt, believe me.
Definieer geklapt....quote:Op vrijdag 20 februari 2009 23:54 schreef g0dz0r het volgende:
[..]
Ik wil elke week wel dergelijke cijfers neerzetten maar dat heeft geen zin geloof ik, we zitten aan het begin van een rare tijd en dat heeft gewoon zijn invloed op de huizenmarkt.![]()
De huizenmarkt is geklapt, believe me.
Inmiddels nog maar ¤ 1.975 /mnd, and still counting.quote:Op dinsdag 6 januari 2009 21:37 schreef Lemmeb het volgende:
http://www.funda.nl/WoningAanbod/Huur/Detail/?id=c587eb7f-dd25-46e9-b555-908ac3d58c0b&objecttype=DetailHuurObject
¤2250,-
Yep. Kijk alleen maar naar de resultaten van executieverkopen. Prijzen zijn daar bijna gehalveerd.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 23:54 schreef g0dz0r het volgende:
[..]
Ik wil elke week wel dergelijke cijfers neerzetten maar dat heeft geen zin geloof ik, we zitten aan het begin van een rare tijd en dat heeft gewoon zijn invloed op de huizenmarkt.![]()
De huizenmarkt is geklapt, believe me.
Niet noodzakelijkerwijs, laten we wel wezen je wordt in Nederland gestimuleerd om schulden te hebben, niet om bezit op te bouwen, daar word je voor gestraft.quote:Op vrijdag 20 februari 2009 10:50 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon je schuld afbetalen? Ik krijg sterk de indruk dat mensen dit slechts doen omdat ze feitelijk niet voldoende draagkracht hebben om zowel de aflossing als rente te betalen.
Dit. Een sterke groei van het aantal te koop staande huizen en een grote afname in het aantal verkochte huizen. Zoals gezegd, de echte knal is nog niet gehoord, maar in feite is de markt al compleet ingestort en verziekt. 'Onderhuids geklapt' zegmaar, we hebben alleen de klap nog niet gehoord.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 10:57 schreef capricia het volgende:
Definieer geklapt...wat is dat volgens jou?
dit is ook ¤2200 /mnd dat scheelt wel een stukquote:Op zaterdag 21 februari 2009 10:21 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Inmiddels nog maar ¤ 1.975 /mnd, and still counting.
Tja... een eigen afbetaalde woning, vreselijkquote:Op zaterdag 21 februari 2009 11:00 schreef drexciya het volgende:
Niet noodzakelijkerwijs, laten we wel wezen je wordt in Nederland gestimuleerd om schulden te hebben, niet om bezit op te bouwen, daar word je voor gestraft.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |