nee als je niet de mogelijkheid hebt om je schulden af te lossen, dan hoeft het niet hequote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:03 schreef Goverman het volgende:
^^ ik zeg niet dat het onverstandig is om af te lossen, ik zeg alleen dat lang niet iedereen die (financiële) mogelijkheid heeft en dat het daardoor verstandig is om tenminste een fors deel (als in > 50%) met aflossingscomponent te hebben.
Ik ben het helemaal met je eens, hoor!quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:03 schreef Goverman het volgende:
^^ ik zeg niet dat het onverstandig is om af te lossen, ik zeg alleen dat lang niet iedereen die (financiële) mogelijkheid heeft en dat het daardoor verstandig is om tenminste een fors deel (als in > 50%) met aflossingscomponent te hebben.
Eens!quote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:46 schreef Goverman het volgende:
De NHG heeft hiervoor als norm: max. 50% aflossingsvrij. Wanneer je dat aanhoudt dan ben je wel aardig verantwoord bezig en houd je niet een restschuld over bij dalende huizenprijzen (tenzij je erg snel moet verkopen door omstandigheden, maar dan ben je altijd de sjaak, zeker nu).
Dat heet boven je stand levenquote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:06 schreef henkway het volgende:
nee als je niet de mogelijkheid hebt om je schulden af te lossen, dan hoeft het niet he
Zo bedoelde ik het niet.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:21 schreef capricia het volgende:
[..]
Nogmaals: Bij een spaarhyp mag je boetevrij gewoon weinig aflossen.
Daarnaast soupeert het spaardeel ook nogal wat van je budget (zeker bij starters, die zitten vaak op hun max)...dus minder ruimte om te sparen.
Er zit natuurlijk wel een pijnpunt in het feit dat je niet weet wat de waarde van je woning gaat doen op termijn.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:12 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat heet boven je stand leven![]()
Doen veel mensen, leven op krediet, zo onverstandig
Okay, Eens.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:18 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Zo bedoelde ik het niet.
Wat ik bedoelde is dat je geen spaarhypotheek nodig hebt om te sparen. Gewoon een spaarrekening met hoge rente openen en sparen, naast je aflossingsvrije hypotheek. Er is niemand die je tegenhoudt. Het enige nadeel is dat je dan 1,2% aan de belasting moet afdragen over het meerdere boven een bepaald bedrag.
Die aflossingsdrift. Als je een onderpand hebt dat vooralsnog de waarde van de schuld vertegenwoordigt hoeft dat niet perse. Gelukkig maar anders zouden veel mensen maar heel weinig kunnen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:06 schreef henkway het volgende:
[..]
nee als je niet de mogelijkheid hebt om je schulden af te lossen, dan hoeft het niet he
Precies. Ben je misschien wel iets duurder uit, maar heb je wel alle flexibiliteit van een (vrij opneembare) spaarrekening en een (vrij aflosbare) hypotheek.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:20 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens.
Het is en blijft natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid om financieel je zaakjes op order te hebben en te houden. Kun je die verantwoordelijkheid aan: Ga dan lekker zelf sparen en zelf je aflossing regelen. Geeft je veel flexibiliteit.
Maar als ik het dus goed begrijp niet in het geval van een 50% spaarhypotheek aangezien die centen geblokeerd staan tot het einde van de looptijd van de hypotheek? Met andere woorden, mocht je woning flink dalen in waarde en de bank eist een aanvullende storting dan ben je alsnog het haasje, dus zelfs met een spaarhypotheek omdat je niet bij die centen kan?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:12 schreef g0dz0r het volgende:
Eens!Met 50% op 30 jaar zit je redelijk safe.
Dan moet die waarde van dat onderpand wel heel stabiel zijn anders zou ik het risico niet graag nemen. Dat is met onroerend goed nog maar de vraag.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:21 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Die aflossingsdrift. Als je een onderpand hebt dat vooralsnog de waarde van de schuld vertegenwoordigt hoeft dat niet perse. Gelukkig maar anders zouden veel mensen maar heel weinig kunnen.
Je kunt die andere 50% toch inlossen?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:25 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Maar als ik het dus goed begrijp niet in het geval van een 50% spaarhypotheek aangezien die centen geblokeerd staan tot het einde van de looptijd van de hypotheek? Met andere woorden, mocht je woning flink dalen in waarde en de bank eist een aanvullende storting dan ben je alsnog het haasje, dus zelfs met een spaarhypotheek omdat je niet bij die centen kan?
Onjuistquote:Op zaterdag 21 februari 2009 11:00 schreef drexciya het volgende:
[..]
Niet noodzakelijkerwijs, laten we wel wezen je wordt in Nederland gestimuleerd om schulden te hebben, niet om bezit op te bouwen, daar word je voor gestraft.
Ja ok, eens. Maar die centen moet je dan wel hebben!quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:30 schreef capricia het volgende:
Je kunt die andere 50% toch inlossen?
Dat zijn dan vrijwillige aflossingen, maar dat ben je zeker niet verplicht en hoeft ook niet gebruikelijk te zijn. Ik denk dat er meer mensen niet aflossen dan dat er wel aflossen op het aflossingsvrije deel van hun lening of hun aflossingsvrije lening.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 11:44 schreef capricia het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat mensen met een aflossingvrije hyp hun hyp niet aflossen?
Het is niet verplicht, maar veel mensen die ik ken lossen wel degelijk af. Eens per jaar, eens per 5 jaar, of zetten het af te lossen bedrag opzij op een spaarrekening voor straks...
Tis alleen dat je zelf je maatregelen moet treffen voor die aflossing...verders ben je heerlijk flexibel!
Je hebt een hypotheek van 150.000,00 en je moet "even" 75.000,00 inlossen. De doorsnee bewoner van een appartementje 5 hoog en 3 achter of van een rijtjescontainer heeft dat bedrag niet zo thuis in de kluis liggen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:30 schreef capricia het volgende:
[..]
Je kunt die andere 50% toch inlossen?
Heb jij überhaupt naar de cijfers van het CBS gekeken?quote:Op vrijdag 20 februari 2009 20:03 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Het startsegment trekt gewoon al aan. Er worden relatief veel startwoningen verkocht momenteel
Als je geen ander spaargeld hebt: Ja...Je kunt niet zomaar bij dat geld komen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:35 schreef MacDennis het volgende:
[..]
Ja ok, eens. Maar die centen moet je dan wel hebben!
Ik bedoel, een 100% spaarhypotheek wordt gebracht als heel erg veilig. Echter, nu staat de HRA ter discussie en de woningprijzen gaan hoe dan ook naar beneden. Als je dus puur en alleen vertrouwt op die spaarhypotheek en denkt op die manier een potje op te bouwen die ook gebruikt zou kunnen worden om een flinke waardedaling op te vangen (bijstorting), dan kan dat eigenlijk niet. Of vergis ik mij nou? Ik ga er in dit scenario even vanuit dat men niet terug kan vallen op een ander eigen vermogen naast het vermogen in de spaarhypotheek.
Ik neem aan dat je je hele hypotheek vrijwillig aangegaan bent, toch?quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:41 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat zijn dan vrijwillige aflossingen, maar dat ben je zeker niet verplicht en hoeft ook niet gebruikelijk te zijn. Ik denk dat er meer mensen niet aflossen dan dat er wel aflossen op het aflossingsvrije deel van hun lening of hun aflossingsvrije lening.
Ook bij spaarhypotheken mag je in boetevrij een keer alles aflossen. Dat is omdat je je huis kan verkopen na een verloop van tijd en dan niet nog eens de rest van de tijd met een hypotheek zit, want er is dan geen onderpand. Dus: alles aflossen mag bij een spaarhypotheek.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:21 schreef capricia het volgende:
[..]
Nogmaals: Bij een spaarhyp mag je boetevrij gewoon weinig aflossen.
Ben ik het helemaal mee eens dat het eigen verantwoordelijkheid is. Ik wilde gewoon aangeven dat behoorlijk wat mensen behoorlijk in de problemen kunnen komen omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is en nooit er aan hebben gedacht dat prijzen niet tot in het oneindige blijven stijgen.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:45 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je je hele hypotheek vrijwillig aangegaan bent, toch?
En alle varianten waarbij je verplicht moet inlossn tussentijds (dus geen spaarhyp of aflossingsvrije hyp), die ben je toch ook vrijwillig aan gegaan?
Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijkheid..zoals zo veel in dit leven.
In principe lijkt het mij logisch dat wanneer een bank vraagt om bij te storten, dat dit boetevrij is. Als jij het kan, zullen andere het ook kunnenquote:Op zaterdag 21 februari 2009 12:08 schreef capricia het volgende:
Hoe langer ik erover nadenk hoe meer ik tot de overtuiging kom dat juist starters met een tophypotheek (wat bijna iedere starter is) in de vorm van een spaarhypotheek juist goed de lul is als de huizenprijzen over de hele linie flink gaan kelderen.
Die spaarhypotheek zorgt ervoor dat je helemaal niets, nada, noppes aflost gedurende de looptijd. Je schuld blijft altijd even hoog...
En in de eerste paar jaar bouw je nog niet echt een groot spaardeel op.
Als je huis dan opeens 20% minder waard is, heb je echt een probleem....
"Wil u even bijstorten?"
Terwijl ieder dubbeltje wat je aflost, toch maar mooi afgelost is...
Als je je huis verkoopt mag je altijd boetevrij aflossen, dat is in alle hypotheekvormen zo. Daarin zit geen onderscheid tussen een aflossingsvrije of spaarhyp.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:47 schreef Doc het volgende:
[..]
Ook bij spaarhypotheken mag je in boetevrij een keer alles aflossen. Dat is omdat je je huis kan verkopen na een verloop van tijd en dan niet nog eens de rest van de tijd met een hypotheek zit, want er is dan geen onderpand. Dus: alles aflossen mag bij een spaarhypotheek.
Ook zonder verkoop mag je ales in een keer aflossen. Het is echter zo dat de meeste mensen pas bij een verkoop die 100% kunnen aflossen. Bij veel spaarhypotheken is de boetvrije bijstorting in het depot 10% per jaar. Dat kan handig zijn als je niet te veel vermogensbelasting wil betalen: je kan zo je vermogen " aftoppen". De constructie is er misschien niet voor bedoeld, maar het kan wel. Maar goed, dat zijn de luxe opties voor de meer vermogenden ...quote:Op zaterdag 21 februari 2009 13:51 schreef capricia het volgende:
[..]
Als je je huis verkoopt mag je altijd boetevrij aflossen, dat is in alle hypotheekvormen zo. Daarin zit geen onderscheid tussen een aflossingsvrije of spaarhyp.
Maar als jij tussentijds 20% wilt aflossen in 1 jaar, dan heb je toch echt een boete aan je broek met een spaarhyp. Daar is die contructie nou eenmaal niet voor bedoeld. Het idee achter een spaarhyp is echt dat je 30 jaar NIETS aflost.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |