Ja, zo'n joekel vind ik leuk voor de heb en ook een beetje voor het gevoel van in de tuin je vlees en vis roken. Op een of andere manier vind ik dat wel iets gezelligs hebben.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:19 schreef RobinOok het volgende:
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:
[ afbeelding ]
Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.
Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
Ja, maar ik denk niet dat ik de volledige steun van mijn vrouw krijg als ik aankom met een rekening voor zo'n smoker.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:42 schreef RobinOok het volgende:
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
Damn, dat ziet er lekker uit.quote:Op maandag 16 februari 2009 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
resultaat na 1,5 uur:
[ afbeelding ]
kip, speklapjes en forel
Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
Het wegroesten zal nog wel meevallen (overdekte ruimte) ik denk alleen niet dat ik de hele zomer aan het roken sla. Nou woon ik op een kleine afstand van een visserdorp en zo nu en dan eens een paar kilo vis halen en voor de familie eens wat roken is ook gewoon leuk.quote:Op maandag 16 februari 2009 23:04 schreef z80 het volgende:
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
jeetje heb je een eigen viswinkel ofzo???quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Ik kan zo even niet vinden wat zo'n kast mag kosten, maar ik geloof niet dat ik veel begrip zal ontvangen als er zo'n factuurtje binnen komt. En zeker niet voor een beginner.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Volgens mij is dat zaagsel of pulp van bv. eik, appelboom etc.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.
Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
In de kast die ik heb besteld zit een lade waar je houtmot in doet. Dat is fijn zaagsel zeg maar of snippers. Daar steek je een paar aanmaakhoutjes in die je dus aansteekt. Hierdoor gaat het mot smeulen en dus roken.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.
Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.quote:Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Ah mooi, nu weet ik hoe dat werkt. Ik had er wel een gedachte bij maar wou het even weten.
Zeker een overweging waard. Rooksmaak is zo lekker.
Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Dierenwinkel?quote:Op zondag 29 maart 2009 17:59 schreef Dirkh het volgende:
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.
Bij de aanschaf van de kast zit en zakje mot, maar dat is natuurlijk niet voldoende.
Ja, daar hebben ze het inderdaad. Zo'n zakje wat bij de oven geleverd werd is niet meer dan een proefzakje, waar je eigenlijk niks mee kan. Maar de dierenwinkel had nog wat liggen, dus ik heb twee zakjes ingeslagen.quote:
Klopt, is ook niet de bedoeling.quote:Op donderdag 2 april 2009 17:56 schreef RobinOok het volgende:
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
Tips zijn altijd welkom, ik ben een echte beginneling.quote:Op donderdag 2 april 2009 18:43 schreef fuckbuddy het volgende:
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.
Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Nee, juist andersom. Koud roken is op lage temperatuur (koud) en dus lang. Dan is het echt het roken, de rook dat voor de "preserving" zorgt. Sorry, kan even geen goed nederlands woord verzinnen.quote:Op donderdag 2 april 2009 19:18 schreef shmoopy het volgende:
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Nee, dat valt dus reuze mee. Omdat je het heel subtiel, slechts 10 minuutjes op het vuur hebt staan.quote:Op donderdag 2 april 2009 23:40 schreef ColdFeet het volgende:
Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
Zo gaat dat. Ook met paling die je in de winkel koopt. Zo gaat het slijm eraf. It ain't pretty.quote:Op zaterdag 4 april 2009 19:18 schreef RobinOok het volgende:
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
Joh! Zou je denken?quote:Op zaterdag 4 april 2009 19:30 schreef Isegrim het volgende:
maar voor de paling zal het minder prettig zijn.
Tja, het is inderdaad niet een vriendelijke manier om te doden. Ik las dat de kop verbrijzelen met een tang het minste stress veroorzaakte, tja. Maar ze hangen nu te relaxen in de oven. Wat een enorm pokke werk is dat om paling schoon te maken. Daarna heb ik vier makrelen schoongemaakt, gatverdamme wat stinkt dat zeg. Ik heb mijn handen nu al drie keer met pure chloor gewassen, maar je ruikt het nog.quote:
Kipfiletquote:Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Je hebt toch een vrouw?quote:Op zaterdag 4 april 2009 20:51 schreef Dirkh het volgende:
Het idee van gezellig met een glas wijn bij de rookoven staan is iets geromantiseerd, al zeg ik het zelf.
Die raakt geen vis aan en heeft de hele dag mopperend (zoals altijd) door het huis gebanjerd: Gatverdamme, wat stinkt dat! Kan je dat niet buiten doen? Denk je wel op je kleren? Iew, die paling leeft nog!quote:
één keer gerookte kip op, en dat smaakte naar rookworstquote:Op zaterdag 4 april 2009 22:12 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Kipfilet
[ afbeelding ]
Eerst een beetje beginnen met stoken (zit een heel verhaal achter, maar uiteindelijk is het gelukt om de boel gloeiend te krijgen)
[ afbeelding ]
De gepekelde kipfilet er in. Deze zijn bijna 24 uur gepekeld, dat had wat korter gekund maar het kwam zo uit.
Deurtje dicht en om de paar minuten even gluren op de temperatuurmeter of alles wel een beetje netjes blijft, niet te heet. En het resultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Kom nou, dat smaakt niet naar rookworst. Die associatie heb jij misschien omdat dat het enige met rooksmaak is wat je ooit hebt gegeten?quote:Op zondag 5 april 2009 01:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
één keer gerookte kip op, en dat smaakte naar rookworst
Goed plan!quote:Op zondag 5 april 2009 02:27 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik heb laatst deze beschrijving van iemand gekregen over hoe je een hot smoker zelf kunt maken.
Misschien leuk voor de geïnteresseerden.
http://cruftbox.com/cruft/docs/elecsmoker.html
Tof ding! zoiets ga ik ook proberen denk ik.quote:Op zondag 5 april 2009 02:27 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik heb laatst deze beschrijving van iemand gekregen over hoe je een hot smoker zelf kunt maken.
Misschien leuk voor de geïnteresseerden.
http://cruftbox.com/cruft/docs/elecsmoker.html
Tuurlijk. Je gebruikt immers geen vet.quote:Op zondag 5 april 2009 10:29 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Tof ding! zoiets ga ik ook proberen denk ik.
klein vraagje: gerookt vlees is toch minder vet (calorieen) dan gebraden?
ja die logica had ik zelf dus ook, wou het ff bevestigd hebbenquote:Op zondag 5 april 2009 10:30 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Tuurlijk. Je gebruikt immers geen vet.
Dat ligt er maar aan.quote:Op zondag 5 april 2009 10:29 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Tof ding! zoiets ga ik ook proberen denk ik.
klein vraagje: gerookt vlees is toch minder vet (calorieen) dan gebraden?
Nou ja, er zit dan wel een laagje braadvet op je vlees tenzij je het afdroogt met een stuk keukenpapier.quote:Op zondag 5 april 2009 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat ligt er maar aan.
Bij koud roken smelt er geen vet uit het vlees
Bij warm roken wel, maar bij het braden ook.
Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
quote:Op zondag 5 april 2009 10:35 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Nou ja, er zit dan wel een laagje braadvet op je vlees tenzij je het afdroogt met een stuk keukenpapier.
Ik heb geen angst voor vet, maar als je wilt afvallen, is het handig om een beetje mager te eten (naast het verbannen van suikers).quote:Op zondag 5 april 2009 10:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat filmpje wordt wel weer goedgemaakt door het vet wat uit het vlees gesmolten is.
Maar waarom altijd die angst voor vet, vet is gezond, je hebt vet nodig.
Nee, als je af wilt vallen moet je meer bewegen, maar dat is hier OT.quote:Op zondag 5 april 2009 10:41 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ik heb geen angst voor vet, maar als je wilt afvallen, is het handig om een beetje mager te eten (naast het verbannen van suikers).
En onzin. Ik ben zelf net 11 kg afgevallen door anders te gaan eten, zonder meer te bewegen.quote:Op zondag 5 april 2009 10:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, als je af wilt vallen moet je meer bewegen, maar dat is hier OT.
Niet gaan JoJo-en dan maar, hmmm?quote:Op zondag 5 april 2009 10:52 schreef Isegrim het volgende:
[..]
En onzin. Ik ben zelf net 11 kg afgevallen door anders te gaan eten, zonder meer te bewegen.
Totaal geen last van.quote:Op zondag 5 april 2009 10:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet gaan JoJo-en dan maar, hmmm?
same here...20 KG. Gewoon door mijn eetpatroon van lekkere sausjes, calorieen en koolhydraten aan te passen. Zodoende let ik nu gewoon op wat ik eet zonder er obsessief over te doen. Maar ik wil wel graag weten of ergens veel vet in zit.quote:Op zondag 5 april 2009 10:52 schreef Isegrim het volgende:
[..]
En onzin. Ik ben zelf net 11 kg afgevallen door anders te gaan eten, zonder meer te bewegen.
Ja, vandaar dat frituren ook net zo vetarm is als grillen en roken he? Maakt allemaal niet uit, veel vet, weinig vet, plantaardig vet, ossenwit. Het blijft allemaal in de pan achter.quote:Op zondag 5 april 2009 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
bronquote:op aluminiumfolie leggen of gebruik maken van een rookkorf. Het voordeel van een rookkorf is dat deze de rook goed doorlaat en zodoende de noten goed doorrookt.
Dat is vast ook .quote:Op zondag 5 april 2009 13:12 schreef mascara-klodder het volgende:
Iemand al eens eendeborst zelf gerookt?
Ja, ik had het beter in twee of drie sessies kunnen doen. Maar goed, niet te lang bij stil staan er hangen nu vier makrelen in.quote:Op zondag 5 april 2009 13:14 schreef mascara-klodder het volgende:
Ohhh wat zonder DirkH!
Voortaan eerst maar kleinere hoeveelheden proberen dan 2 kilo in ene weg te moeten gooien?
Vet was ie zeker, ook na het roken glibberde hij nog van het vet. Ruikt trouwens lekker. Maar dat zal het niet zijn geweest. Ik zie nu wel twee verschillende rooktips staan, namelijk 10 minuten garen en 30 minuten garen. Ik heb de tien minuten aangehouden en ben bang dat daar het probleem zit. Maar goed, ik ben ook maar een amateur. Ik ga op zoek naar de echte oorzaak.quote:Op zondag 5 april 2009 13:18 schreef shmoopy het volgende:
Zou het iets met vocht te maken kunnen hebben?
In dat linkje van die home-made rookbak stond dat hij de houtsnippers nat maakte waardoor het roken beter ging maar ook dat de kip wat malser bleef.
Je zou toch denken dat paling vet genoeg is om het roken te kunnen hebben, zonde.
Ik zou het toch zeker niet weggegooid hebben man, als de smaak goed was. Beetje slagroom erbij, in de keukenmachine en hoppa, luchtige palingmousse. Of nou ja, even receptje zoeken, maar je snapt wat ik bedoel.quote:Op zondag 5 april 2009 13:10 schreef Dirkh het volgende:
Jammer maar helaas, de paling is volledig mislukt. Hij is supertaai en het vel is niet van de paling af te krijgen. Dus twee kilo paling is zo de kliko in gegaan. De smaak was wel goed.
Ja, ze hebben een uur in de wind gehangen totdat de huid droog was.quote:Op zondag 5 april 2009 13:45 schreef shmoopy het volgende:
Heb je de paling vooraf goed laten drogen, Dirkh?
Hier http://www.xs4all.nl/~tmlvanno/roken.html staat nl dat dat heel belangrijk is.
Texaanse BBQs. ( http://www.texasbarbeques.com/beef_brisket_recipes.html Goddelijk!!!)quote:Op maandag 6 april 2009 01:23 schreef Mirjam het volgende:
iemand sprak hier over barbeque's met rookgedeelte, heeft iemand daar voorbeelden van voor me?
Jawel, want volgens rookovens-online kan ik ongezien de tyfus krijgen en tien procent korting als ik een geijkte temperatuurmeter bij hun aanschaf. De temperatuurmeter die bij deze kast ingebouwd is, is een standaard meter. Volg jij het nog? Maar goed, ik koop wel een temperatuurmeter bij de slager.quote:Op zondag 5 april 2009 16:53 schreef Isegrim het volgende:
Nou ja, dan weet je in elk geval dat het niet aan jou ligt.
Huh? Leest Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.quote:Op dinsdag 7 april 2009 17:09 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Jawel, want volgens rookovens-online kan ik ongezien de tyfus krijgen en tien procent korting als ik een geijkte temperatuurmeter bij hun aanschaf. De temperatuurmeter die bij deze kast ingebouwd is, is een standaard meter. Volg jij het nog? Maar goed, ik koop wel een temperatuurmeter bij de slager.
quote:Op dinsdag 7 april 2009 17:13 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Huh? Lees Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.
Netjes.quote:Op dinsdag 7 april 2009 17:13 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Huh? Lees Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.
In de weg staan? Ben je gek, zoiets werkt prima. Daar grill/bbq je gewoon je hele maaltijd op.quote:Op maandag 6 april 2009 07:28 schreef Puckzzz het volgende:
[ afbeelding ]
ongeveer zo eentje heb ik gehad, maar ik denk dat ik het verkeerd deed want het werkte bij mij niet echt goed.
ik had me ook wat beter moeten inlezen op inet denk ik. Nu heeft een vriend van ons 'm overgenomen. wij hebben een vaste BBQ en dat ding hadden we eigenlijk gekocht omdat ie gewoon supervet was (en we gaven een heel groot tuinfeest), naderhand stond ie eigenlijk alleen maar in de weg
Graten? Oh oh... ik heb geen graat gezienquote:Op dinsdag 7 april 2009 19:11 schreef shmoopy het volgende:
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
Dat dusquote:Op dinsdag 7 april 2009 19:12 schreef shmoopy het volgende:
Of stel ik nu een vraag waarbij je denkt: "Oh, fuck, dát had ik moeten doen!"
Ik zit het hier nu thuis voor te lezen en er zit er nu een met d'r Teena Lady vol van het lachen. Ze noemt me sukkelquote:Op dinsdag 7 april 2009 19:15 schreef shmoopy het volgende:
Ik blijf wel weg totdat je met volle mond post hoe lekker het allemaal was.
Gelukkig, redder in nood. Zie je nu wel shmoopy, die graten kan je er beter achteraf uit halen.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:19 schreef sigme het volgende:
Och, zalm heeft behoorlijke graten, die kan je prima vanaf het bord eruit vissen.
Ik koop wel eens een hele zalm, hak deze aan moten en vries die in. Ik heb ook wel eens gedacht dat het dan handig is tevoren de graten eruit te halen, maar daar kwam ik snel van terug. Graten uit rauw vissevlees trekken is een crime, de halve vis komt mee.
Of je moet je vis echt fileren met een scherp mes, maar dan verlies ik vingers.
Mevrouw Dirkh en ik bedoelen het goed, heur.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vrouwen kunnen zoooo gemeen en hard zijn
Ze is nu boos op me, ik had maar beter op moeten letten.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:24 schreef shmoopy het volgende:
Ik zei handigheid, ligt mevrouw Dirkh al onder tafel nu?
Nooooit van gehoord.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:24 schreef shmoopy het volgende:
() kekke gratentang,()
Tof, dan ga ik dat topic weer volgen.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:34 schreef sigme het volgende:
En dan gerookt, man, ik benijd je. Ik ga volgend jaar een rookoven bouwen. Beloofd.
Versnipperd whiskeyvat verkoopt oa. kookpuntquote:Op dinsdag 7 april 2009 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit net BBC2 te kijken, daar rookt men Zalm op een mengsel van oude whiskey vaten (aan chips geslagen) en larix.
??????quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:54 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Versnipperd whiskeyvat verkoopt oa. kookpunt
kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vatquote:
Je kan kant & klare versnipperde whiskeyvaten kopen, in de vorm van houtmot, speciaal voor rookovens.quote:
Ah, nu snapquote:Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
Je zal toch een soortgelijk effect kunnen krijgen door je eigen snippers te besprenkelen-weken oid in whiskeyquote:Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
Oh, niet gezien, terwijl ik er laatst nog was om wat nieuw houtmot te kopen.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
De zalm is klaar, er zitten geen graten in. En ik kan je vertellen, dit is zóóó lekker. Morgen zet ik de foto's in dit topic. Maar ja, je proeft de smaak niet op de foto. Lekker puh.quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:11 schreef shmoopy het volgende:
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
Geen idee. Maar voor iets van 10 euro ofzo heb je niet én een liter whiskey en dan ook nog geen hout.quote:Op dinsdag 7 april 2009 20:01 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Je zal toch een soortgelijk effect kunnen krijgen door je eigen snippers te besprenkelen-weken oid in whiskey
Ziet er prima uit, Dirkhquote:Op dinsdag 7 april 2009 23:06 schreef Dirkh het volgende:
[..]
De zalm is klaar, er zitten geen graten in. En ik kan je vertellen, dit is zóóó lekker. Morgen zet ik de foto's in dit topic. Maar ja, je proeft de smaak niet op de foto. Lekker puh.
Vannacht laat ik de zalm rusten buiten de koelkast en morgen een lekker lunch op m'n werk, broodje gerookte zalm. Wat een lol heb je aan zo'n kastje.
Pica's!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het vel ging er heel makkelijk af, alsof het er los op lag. Het was behoorlijk vet, wat het loshalen makkelijk maakte en de zalm heel laat. Je kan op de foto mijn onbehouwen gedrag terug zien door het ontschubben. Dat is weer een leermomentje.
Weet je of zo'n ding ook op een elektrisch fornuis werkt?quote:Op woensdag 8 april 2009 00:42 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb geen tuin of balkon, dus koud roken zal sowieso nooit een optie zijn, maar toch ben ik benieuwd hoeveel anders of beter dat koud roken smaakt dan warmgerookte zalm. (of kip of makreel of whatever). En ook hoe vaak je dat nu uiteindelijk gaat doen. Want je gaf al aan dat je vrouw/vriendin helemaal niet gek is op die dingen, dus heel leuk dat je nu een kilo gerookte kip en een kilo gerookte zalm hebt, maar wat ga je ermee doen? Het lijkt me allemaal zo "groot" en veel gedoe. Terwijl zo'n klein rookoventje op het gasfornuis zoals ik heb, dat gebruik ik al een paar jaar echt bijna wekelijks. Kleine moeite, lepeltje houtmot, groot plezier.
Robinook, waar heb jij hem gekocht, ik ben vandaag toen ik bij de winkels was, een paar zaken binnen gelopen , maar geen succes.quote:Op woensdag 8 april 2009 11:28 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar wat ik zo lees bij een rondje google zou ik zeggen ja. De winkels/sites die die dingen verkopen zeggen het er uitdrukkelijk bij, dat het kan, dus dan zal het vast kunnen. Het zal even uitvogelen zijn bij welke temperatuur het begint te roken en hoe het lager te zetten als het eenmaal rookt, maar dat ben je ook vast al wel gewend als je electrisch kookt. Je zou eventueel ook nog het bijgeleverde "brandertje voor buiten" kunnen gebruiken.
Het idee van koud roken is toch ook dat het conserverend werkt? Heeft 'ie in ieder geval genoeg tijd om het allemaal op te etenquote:Op woensdag 8 april 2009 00:42 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb geen tuin of balkon, dus koud roken zal sowieso nooit een optie zijn, maar toch ben ik benieuwd hoeveel anders of beter dat koud roken smaakt dan warmgerookte zalm. (of kip of makreel of whatever). En ook hoe vaak je dat nu uiteindelijk gaat doen. Want je gaf al aan dat je vrouw/vriendin helemaal niet gek is op die dingen, dus heel leuk dat je nu een kilo gerookte kip en een kilo gerookte zalm hebt, maar wat ga je ermee doen? Het lijkt me allemaal zo "groot" en veel gedoe. Terwijl zo'n klein rookoventje op het gasfornuis zoals ik heb, dat gebruik ik al een paar jaar echt bijna wekelijks. Kleine moeite, lepeltje houtmot, groot plezier.
Voor 39.95 HIER te bestellenquote:Op woensdag 8 april 2009 13:58 schreef Xlarge het volgende:
Robinook, waar heb jij hem gekocht, ik ben vandaag toen ik bij de winkels was, een paar zaken binnen gelopen , maar geen succes.
Oja, da's waar natuurlijk. Niet aan gedacht. Maar vraag me wel af hoe lang "tijd genoeg" is hoor. Zal volgens mij nog best mee/tegenvallen.quote:Op woensdag 8 april 2009 14:24 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Het idee van koud roken is toch ook dat het conserverend werkt? Heeft 'ie in ieder geval genoeg tijd om het allemaal op te eten
Het plaatstaal schijnt vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...quote:Op vrijdag 5 juni 2009 14:45 schreef vaagsel het volgende:
Even een bump:
Deze rookoven is voor ¤ 65 te koop bij de Tuinland deze week. Is dit wat? Lijkt me echt leuk om zo'n ding te hebben en zelf je zaken te roken. Iemand ervaring met deze oven die mij kan vertellen of dit een goede koop is?
Mja, dan is dat toch veel geld voor iets wat je als folie in elkaar kan frommelen. Voor iets meer dan het dubbele heb je zo'n kastje als ik heb gekocht en daar kan je toch wel een paar jaar mee verder. Het kastje wat ik heb ik vast ook niet de beste kwaliteit, maar je kan er wel een tijdje mee door en staat niet te wankelen.quote:Op zaterdag 6 juni 2009 21:11 schreef capricia het volgende:
[..]
Het plaatstaal schijn vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...
Hier recenties.
Hij kost daar standaard 69,-.
Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.quote:Op woensdag 8 april 2009 00:14 schreef golfer het volgende:
[..]
Ziet er prima uit, Dirkh
Het is dat ik zo'n kast te weinig zal gaan gebruiken om zelf aan te schaffen, maar het lijkt mij een heerlijke hobby om mee te experimenteren en ik volg dit topic met meer dan gemiddelde belangstelling.
Ben benieuwd of je binnenkort ook wat minde geijkte zaken gaat roken als experiment.
Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.quote:Op zondag 7 juni 2009 21:59 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.
Het blijft dus redelijk geijkt, maar wel met echt veel plezier. Vandaag heb ik wéér kipfilet gerookt, gewoon omdat ik het leuk vind op te doen, maar het ook heel lekker vind. Het lukt ook goed, niet te zout, niet té gerookt, marr gewoon sappig gerookt.
Voor het geld wat dat kastje kost heb ik allang en breed het met plezier terugbetaald gekregen. Wie weet komt het niet geijkte roken nog wel, maar nu blijkt toch dat ik het gewone roken erg leuk vind.
Ik denk ook vast wel dat het er nog van gaat komen.quote:Op zondag 7 juni 2009 23:22 schreef golfer het volgende:
[..]
Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.
Ik zelf zou op een gegeven moment gaan experimenteren met kaas en groentes om te ontdekken hoe zoiets gerookt zou smaken.
Ik koop gewoon een zak hout bij de bouwmarkt om te stoken en een zak houtmot bij de dierenspeciaalzaak. Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een gasbrander om zo nu en dan het vuur op te stoken. Ik vind dat onmisbaar en kost nog eens niks.quote:Op zondag 7 juni 2009 23:29 schreef Mirjam het volgende:
dirkh, wat heb je allemaal precies nodig als je aan het roken wil slaan, behalve zo'n kastje?
en dat kastje van jou, wat kun je er ongeveer in kwijt?
Briketten gaan prima om te garen. Ik zorg er voor dat de temperatuur niet boven de 110 graden komt tijdens het garen. Het liefst nog onder de 100. Dan voel ik na een tijdje of de filet gaar is, daarna strooi ik houtmot over het hout (in jouw geval briketten) en zorg er voor dat de temperatuur rond de 40 graden ligt. Vervolgens laat ik dat net zo lang roken totdat ik vind dat het wel genoeg is, kan zo twee uur zijn.quote:Op maandag 8 juni 2009 01:43 schreef vaagsel het volgende:
Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?
Ik las ergens dat als het vers hout is, dat er een kans bestaat dat het vlees of vis een bittere smaak kan geven.quote:Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?
Er zijn inderdaad weinig receptensites. Jammer genoegquote:Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Mijn ervaring: Mislukt. Maar dat kwam door een kapotte thermometer.quote:Op maandag 8 juni 2009 13:26 schreef vaagsel het volgende:
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.
De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?
Je koopt toch niet van die dure Weber zakken van tien euro. Gewoon ff kijken bij een dierenspeciaalzaak, Albatros heeft van die kleine snippers en fijn houtmot. Ideaal in combinatie met een zak haardhout van een paar euro, waar je lang mee doet.quote:Op maandag 8 juni 2009 21:11 schreef vaagsel het volgende:
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.
Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Een kwart zakje houtmot (zakje kost 4,95), en kwart zakje snippers (zakje kost 4,95) en een flinke houtblok.quote:Op maandag 8 juni 2009 21:34 schreef vaagsel het volgende:
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.
Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Het wordt gelezen hoor Vaagsel , en natuurlijk ook Dirkh , ik ben me nog steeds aan het orienteren.quote:Op woensdag 10 juni 2009 15:26 schreef vaagsel het volgende:
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit
Ja, heb het wel gedroogd, maar niet in de wind of warme lucht, maar bij gebrek aan roosters gewoon een uur op keukenpapier op het aanrecht. Volgende keer zal ik zorgen dat het beter gedroogd is.quote:Op woensdag 10 juni 2009 17:11 schreef Dirkh het volgende:
Ziet er goed uit Vaagsel, en als ik het zo lees was de smaak ook goed.
Ik vind de vis wel erg gerimpeld. Heb je de vis wel een uurtje laten drogen voordat die de kast in ging? (drogen in de wind, of warme lucht van de rookoven) Het moet zo droog zijn dat de huid een beetje als papier aanvoelt.
Gelukkig .quote:Op woensdag 10 juni 2009 17:30 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Het wordt gelezen hoor Vaagsel , en natuurlijk ook Dirkh , ik ben me nog steeds aan het orienteren.
Nee, ik doe het ook zonder suiker.quote:Op woensdag 10 juni 2009 20:06 schreef Puckzzz het volgende:
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Wat ik hier en daar gelezen heb is dat het in een zoutoplossing legt zodat het vlees/de vis vocht op gaat nemen. Om een te zoute smaak tegen te gaan moet je dan suiker toevoegen.quote:Op woensdag 10 juni 2009 20:06 schreef Puckzzz het volgende:
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Ik hou juist zo van die zoute gerookte smaakquote:Op woensdag 10 juni 2009 20:27 schreef vaagsel het volgende:
[..]
Wat ik hier en daar gelezen heb is dat het in een zoutoplossing legt zodat het vlees/de vis vocht op gaat nemen. Om een te zoute smaak tegen te gaan moet je dan suiker toevoegen.
Niks wat ik tot nu toe gemaakt heb smaakte zoet, dus daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik.
quote:Op woensdag 10 juni 2009 20:05 schreef Puckzzz het volgende:
wordt zéker met behoorlijke interesse gelezen hoor!
blijven posten (en vooral de pics )
Jezus 4 uur makreel roken man , dat moet droog zijn geweest niet normaal.quote:Op woensdag 10 juni 2009 15:26 schreef vaagsel het volgende:
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit
Gisteren dus 2 makrelen, 1 forel en 2 kipfilets gerookt. De kipfilets heb ik meegerookt om te kijken hoe gaar deze zouden worden in deze opstelling, het ging dus vooral om de vis. De vis is gepekeld in:
- 2 liter water
- 200 gram suiker
- 250 gram suiker
De kip is gepekeld in:
- 1 liter water
- 100 gram zout
- 125 gram suiker
- 2 gekneusde knoflooktenen
- paar takjes tijm
Vervolgens de briketten aangemaakt, wachten tot alles gloeide en een temperatuur van ~90 graden had en de vis en kip in de oven gelegd. Toen een deel van de snippers en mot toegevoegd. De bedoeling was dat het geheel 4 uur zou roken bij een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.
Helaas bleek het lastig om de temperatuur boven de 70 te houden. De briketten branden toch snel op waardoor ik steeds nieuwe moest aanmaken en die moest toevoegen. Hierdoor heeft alles 5 uur gerookt, maar de temperatuur is zeker anderhalf uur rond de 65 C geweest.
Ik heb twee temperatuurmeters gebruikt. De 1 is een vleesthermometer, de andere ook maar dan met draad en digitale aflezer. Heb ze nu allebei voor hetzelfde doel gebruikt om te kijken of ze van elkaar zouden verschillen. Het verschil bleek miniem te zijn, dus beiden zijn betrouwbaar waardoor ik de digitale ook kan gebruiken om de interne temperatuur van de rookwaar in de gaten te houden.
Foto van de kast:
[ afbeelding ]
Deksel met thermometers:
[ afbeelding ]
De gerookte vis:
[ afbeelding ]
De kip was nog niet gaar na zo'n 5 uur roken, dus vis eruit gehaald, vuur goed opgestookt en nog 40 minuten op 90 graden gerookt tot gaar.
[ afbeelding ]
Forel zonder huid:
[ afbeelding ]
En de totale oogst. Van de forel had ik gisteravond al 1/3e opgesnoept.
[ afbeelding ]
Al met al een succes! Iets meer ervaring krijgen met het op temperatuur houden en we kunnen naar het volgende project, spareribs!
Heb je er zelf ook ervaring ermee dan?quote:Op maandag 22 juni 2009 23:26 schreef Joene het volgende:
[..]
Jezus 4 uur makreel roken man , dat moet droog zijn geweest niet normaal.
Hulde!quote:Op zondag 21 juni 2009 07:34 schreef Xlarge het volgende:
De kip, (te) licht gemarineerd, en comfortabel op een halve liter Heineken geplaatst, met nog een laagje bier aanwezig whehehe
altijd eiken gebruiken. Zonde van de 20 pond als je die gaat roken op appelhout.quote:Op woensdag 19 augustus 2009 23:22 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag ga ik paling roken. Er is 20 pond besteld. Eerste keer ging goed, maar was een stuk minder dan nu. Ga ze deze keer op appelhout roken.
Ach zo heel veel invloed heeft het hout nu ook weer niet. Ik rook met beuken, eiken of appel. Elke fruitboom vind ik eigenlijk wel prima. De paling die je in de winkel koopt is vaak met beuken gerookt.quote:Op woensdag 19 augustus 2009 23:51 schreef fuckbuddy het volgende:
[..]
altijd eiken gebruiken. Zonde van de 20 pond als je die gaat roken op appelhout.
woon je bij mij in de buurt?quote:Op maandag 24 augustus 2009 14:12 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag weer wat paling gerookt. Was weer erg lekker:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 24 augustus 2009 14:12 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag weer wat paling gerookt. Was weer erg lekker:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat voor paling heb je? Kweek? Zijn ze al schoongemaakt?quote:Op maandag 24 augustus 2009 14:12 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag weer wat paling gerookt. Was weer erg lekker:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ja noord ieren. Die zijn lekker dik en dus goed om mee te roken. Dunne paling is meer om te stoven. En ik ben een beetje lui, dus ik koop ze gepekeld en schoongemaakt. Heb geen tijd om ze zelf schoon te maken, te pekelen en te laten drogen. Werkt perfect, maar hier zijn dan ook genoeg rokerijen waar je ze kan kopenquote:Op maandag 24 augustus 2009 18:29 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Wat voor paling heb je? Kweek? Zijn ze al schoongemaakt?
Ja want een autocoureur heeft ook gelijk verstand van vlees/vis rokenquote:
Waar heb je deze gekocht? Zo eentje zou ideal zijn voor mij.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 19:35 schreef Soury het volgende:
Zondag deze gekregen. N.a.v. dit topic..
[ afbeelding ] Net getest met een kipfilet en soooo dat was lekker zeg..
Twee verschillende potten rookspul erbij en een kookboekje..
Deze is super voor indoor gebruik. Gewoon op het gas. Deze is compact en dat handvat kan je inklappen dus past makkelijk in een keukenkastje..
Morgen ga ik voor de sparesibs !! Bedankt TS ik had er nog nooit van gehoord. Waar fok maar niet goed voor is
Ik weet nooit waneer het spam is op fok dus je hebt PM !! Maar de meeste kookwinkels hebben ze welquote:Op donderdag 27 augustus 2009 13:34 schreef -Mellow- het volgende:
Wat een geweldig topic, ik ben helemaal enthousiast!
[..]
Waar heb je deze gekocht? Zo eentje zou ideal zijn voor mij.
volgens mij is een open keuken net zo ongezond in je huis als wonen aan een snelweg.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 18:43 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben blij dat ik geen open keuken heb.
Ik dacht dat je wild moesten laten moet besterven/afhangen voordat het eetbaar is?quote:Op woensdag 25 november 2009 16:41 schreef covie het volgende:
Eendenborst Eergisteren geschoten en gisteren gerookt.
Duivenborst (zelfde als eendenborst alleen hou ik niet zo van duif.)
Nee. En vooral wat betreft wild. Het ligt aan je cultuur. Als je echt zo'n wildsmaak wildt hebben, dus zo'n sterke smaak, dan moet je het idd laten besterven.quote:Op woensdag 25 november 2009 21:55 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik dacht dat je wild moesten laten moet besterven/afhangen voordat het eetbaar is?
Niet?
Hoeft idd niet, afhankelijk van je smaak. Ik krijg regelmatig vers geschoten haas, en ik slacht ze het liefst binnen 1 a 2 dagen.quote:Op woensdag 25 november 2009 21:55 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik dacht dat je wild moesten laten moet besterven/afhangen voordat het eetbaar is?
Niet?
Tja wonen in de randstad is ook twee pakjes sigaretten per dag.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 18:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
volgens mij is een open keuken net zo ongezond in je huis als wonen aan een snelweg.
quote:Op zondag 5 april 2009 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
Duif en eend hoeft niet.quote:Op woensdag 25 november 2009 21:55 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik dacht dat je wild moesten laten moet besterven/afhangen voordat het eetbaar is?
Niet?
Wat lijkt me dat heerlijk. Eet smakelijk.quote:Op woensdag 25 november 2009 23:27 schreef Dirkh het volgende:
Dit weekend heb ik zo'n 8 uur een beenham laten roken. Dat is zo lekker.
Ik heb deze kast nu een paar maanden en geen seconden spijt van gehad. Ik zou best nog wel meer willen experimenteren, maar blijf wel redelijk vast hangen in de dingen die ik al ken. Maar hé, wat kan het schelen, het is lekker en ook nog eens leuk.
Het duurt ff maar dan heb je ook watquote:Op donderdag 20 augustus 2009 10:03 schreef Puckzzz het volgende:
Ik hoop de mijne ook eerdaags binnen te krijgen. Het is net zo eentje als iemand een paar pagina's hiervoor ook heeft. Ik zal es kijken wie...
edit: Vaagsel was het Rookkastje, hebben jullie daar ook zo'n zin in
eerst ff een kleintje proberen, als het een beetje bevalt koop ik misschien wel eens een wat duurdere.
Leuk zo hoorquote:Op zondag 13 december 2009 10:47 schreef Resistor het volgende:
Er komen concurrenten aan zie ik.
[ afbeelding ]
Ik achter de ton, mijn vader achter de kraam.
Open dirretje met een klein verslagje van een feestje waar we roken
En natuurlijk niet zonder prijzen:
[ link | afbeelding ]
2008 had ik de bijl in mijn vinger gezet, 7 hechtingen, en ging het niet helemaal goed (7e) en dit jaar 5e (van de ongeveer 20)
Spakenburg (waar we wonen) is voorlopig de enige wedstrijd waar we roken, ook al worden we voor meer plaatsen gevraagd.
Wij roken zelf paling, zalm, en kippenpoten. We willen wel meer dingen proberen, maar weinig tijd, ook al is mijn vader met de VUT (meer weg dan thuis)
Er zit vel aan alle zalm. De folie is om te voorkomen dat de zalm aan het rooster vast blijft plakken, en zo kapot gaat bij het er af halen.quote:Op zondag 13 december 2009 10:51 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Leuk zo hoor
Waarom ligt de zalm met die groenige kruiden op folie? zit daar geen vel meer aan?
Is dat warm of koud roken?quote:Op maandag 24 augustus 2009 14:12 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag weer wat paling gerookt. Was weer erg lekker:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
70 graden zal toch makkelijk te halen zijn. Ik stook die van mij eerst flink op, dus echt gewoon fikkie stoken waardoor er een gloeiende aslaag komt, dan doe ik er wat houtsnippers over en houtmot. Zo nu en dan fik het nog even op met een gasbrander om de temperatuur niet te ver te laten zakken.quote:Op zondag 13 december 2009 18:01 schreef Puckzzz het volgende:
Ik krijg 'm maar niet tot 70 graden. Zou het te koud zijn buiten voor thermometer? de oven zelf voelt goed warm aan...
Wat voor vis ga je roken?quote:Op zondag 13 december 2009 18:20 schreef Puckzzz het volgende:
Nah ben maar aan het experimenteren gegaan. Vis ligt er nu op, temp is zo'n 60 graden. Dan maar wat langer roken toch?
70oC?quote:Op zondag 13 december 2009 18:01 schreef Puckzzz het volgende:
Ik krijg 'm maar niet tot 70 graden. Zou het te koud zijn buiten voor thermometer? de oven zelf voelt goed warm aan...
Heb je daar een foto van? Kan me er geen voorstelling bij makenquote:Op vrijdag 18 december 2009 08:59 schreef RooieHoed het volgende:
Bookmarked
Ik heb een kachel/oven van rioolpijpen. Een cm dik, vrij massief dus. Ik gebruik hem als kachel en rookoven.
Wat ik altijd doe is paling erin hangen en eikenhout in het laatje. Aansteken, opwarmen tot zo'n 90 graden en de paling zo'n 10 minuten garen. Als de 10 minuten voorbij zijn flikker ik er een hoop houtmot bij (Bij de dierenspeciaalzaak een bigass zak voor 10 euro) en rook ik een uurtje.
Dan is de paling hier iig op z'n best. Vel los, aardig vet en vol van smaak.
Koud roken is niet erg geslaagd. De temperatuur bleef erg hoog. Ik heb na twee uur de kip eruit moeten halen, gelukkig is die wel heerlijk geworden, niet te droog, mooi van kleur en smaak.quote:Op zaterdag 19 december 2009 15:15 schreef Dirkh het volgende:
Zo lees je maar dat iedereen zijn eigen manier van roken heeft. Ik zou kipfilet nooit koud roken en toch wel rond de 80 90 graden roken. Met koud roken gaar je het niet, dus blijft het wel rauw.
Maar goed, ieder zijn eigen smaak en advies.
Daarom rook ik dat ook gewoon warm, uurtje of drie vier en hij is heerlijk.quote:Op zaterdag 19 december 2009 15:37 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Kipfilet moet je na het (koud) roken altijd garen.
Online bestellen?quote:Op zaterdag 19 december 2009 16:20 schreef motorbloempje het volgende:
wat een moment om dit topic te vinden
vroeger maakte mijn opa, die had een rooktonnetje in de haven waar hij zijn bootje had liggen en altijd makreel rookte
met kerst, hadden we altijd een speciale tractatie: gerookte sliptong man man man!
Nu heb ik nog sliptong liggen en doen mijn vriend en ik op tweede kerstdag sushi, en is wellicht gerookte tong daarbij ook wel heel lekker.. wil iig dat mijn vriend het een keer proeft.
Maargoed.. waar dan dus nog ergens een gasfornuisrokertje vandaan halen en de overige benodigdheden en ik moet ma, di en wo werken en donderdag moet ik een ander kerstdiner verzorgen
iig even een meelees/tvp
Ik heb ze vandaag te kus en te keur zien liggen bij verschillende hengelsportwinkels.quote:Op zaterdag 19 december 2009 16:26 schreef motorbloempje het volgende:
met de kerstdrukte wellicht niet echt een optie... en komt het pas na kerst aan
Zus en Zo zal toch wel wat hebben?quote:Op zaterdag 19 december 2009 16:20 schreef motorbloempje het volgende:
...
Maargoed.. waar dan dus nog ergens een gasfornuisrokertje vandaan halen en de overige benodigdheden en ik moet ma, di en wo werken en donderdag moet ik een ander kerstdiner verzorgen
...
daar durf ik nooit naar binnen omdat dat me echt teveel geld gaat kosten maar ik vrees dat ze het wel hebben ja.. waar moet ik sowieso aan denken qua prijs? Voor zo'n klein oventje voor op 't fornuis?quote:Op zaterdag 19 december 2009 16:35 schreef ..-._---_-.- het volgende:
[..]
Zus en Zo zal toch wel wat hebben?
ik heb zo'n amerikaanse BBQ met een aparte smoker eraan gekocht dit jaar is niet van een bekende merk maar voor 170 euro ga ik niet klagen en min vrouwtje ook nietquote:Op maandag 16 februari 2009 20:45 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Ja, maar ik denk niet dat ik de volledige steun van mijn vrouw krijg als ik aankom met een rekening voor zo'n smoker.
Maar ik rook jij ook kip?
Voor een rookkastje voor op het fornuis kom je daar met gemak mee weg. Als voorbeeldje heb je dan al echt wel een leuke voor: http://www.vlemmix.nl/nl/(...)odel_gegalvaniseerd/quote:Op zaterdag 19 december 2009 16:43 schreef motorbloempje het volgende:
oei dat kan ik nu gewoon even niet missen ik hóópte op een euro of 25, 30 max
Dat is een heel bekend kastje, en ik heb het idee dat jij ook uit de buurt van Spakenburg komt, want slagerij 'Groen' is een hele bekende naam hier, en IJsselmeervogels (van je site geplukt) ookquote:Op zondag 20 december 2009 18:38 schreef Schranseman het volgende:
Vrijdag bij mijn 9 wat paling en zalm staan roken. Paling (uiteraard Ierse) was super goed gelukt. Lekker dikke paling!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik heb er ook een kort verhaaltje over geschreven
Op dit moment ben ik zalm aan het koud roken, ik heb een paar blokken hout branden in een soort van vuurkorf.quote:Op maandag 21 december 2009 09:09 schreef Puckzzz het volgende:
ik denk dat mijn oventje niet erg geschikt is voor koud roken, ik zou niet weten hoe ik de temperatuur constant laag kan houden.
Ja, zo nu en dan doe ik het deurtje even open. Ook zorg ik voor een goede trek, er zit een luikje bovenop en onderop.quote:Op woensdag 23 december 2009 12:57 schreef Schranseman het volgende:
Laat je de "oude" rook ook af en toe ontsnappen?
Zolang het maar net voldoende is om het houtmot smeulende te houden. En dat hoeft niet allemaal te smeulen, het vindt zijn weg wel. Het rookt bij mij nu de hele dag al op nog geen kilo houtmot.quote:Op woensdag 23 december 2009 18:56 schreef Puckzzz het volgende:
Ahhh...dus nu heb ik bijvoorbeeld de houtkachel binnen aan. Is dus een kwestie van in de gaten houden en af en toe een blokje in het oventje doen? Zonder vuur uiteraard....
Er ligt er weer eentje te roken Ditmaal gemarineerd in pure whiskeyquote:Op zondag 20 december 2009 19:23 schreef Puckzzz het volgende:
Ik had nog foto's gemaakt van de fricandeau. In tegenstelling tot de verwachting dattie droog zou zijn was die heerlijk mals en de whisky smaak zat er nog goed in in combinatie met de gerookte smaak natuurlijk. Ik denk dattie niet droog is geworden omdat ik met een injectienaald het hele ding heb volgespoten met whisky (WTF!! )
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |