abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_66132744
Zodra het weer een beetje "buitenzit" weer wordt, zal de BBQ weer aangestoken worden of de Skottel. Ik ben nogal een vleeseter en heb wat ervaring (ver verleden) met ambachtelijk vleeswaren. Ookal is het niet te vergelijken met een "gelijk klaar" bbq, maar ik zit er aan te denken om een rookkast aan te schaffen. Ik vindt ham lekker, gerookte kipfilet, gerookte vis etc. Dus heb ik mijn oog laten vallen op een rookkast die wat prijs betreft wel aantrekkelijk is. Rookkast Urk


Zijn hier nog liefhebbers die zo nu en dan ook eens een rookkast aanjagen en doe je er leuke dingen mee? Zo ja, wat?
  maandag 16 februari 2009 @ 20:19:39 #2
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66132996
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:



Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.

Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
pi_66133507
quote:
Op maandag 16 februari 2009 20:19 schreef RobinOok het volgende:
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:

[ afbeelding ]

Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.

Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
Ja, zo'n joekel vind ik leuk voor de heb en ook een beetje voor het gevoel van in de tuin je vlees en vis roken. Op een of andere manier vind ik dat wel iets gezelligs hebben.
Je kent het wel, mannen en BBQ's, dat maakt ze meteen de beste kok van de wereld. Ik ben zo'n stereotype.
Leuke blog trouwens, die zalm ziet er heerlijk uit.
  maandag 16 februari 2009 @ 20:42:13 #4
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66134173
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
pi_66134349
quote:
Op maandag 16 februari 2009 20:42 schreef RobinOok het volgende:
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
Ja, maar ik denk niet dat ik de volledige steun van mijn vrouw krijg als ik aankom met een rekening voor zo'n smoker.

Maar ik rook jij ook kip?
  maandag 16 februari 2009 @ 22:40:44 #6
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66141203
Oh, ja, die bbq/smokers zijn wel prijzig ja.
Ik rook niet. Ik rook wel kip. Kipfilet. Hoezo?
(lijkt dan trouwens niet op die kipfilet uit de supermarkt hoor, maar volgens mij zijn die ook "nepgerookt", nooit rook gezien, alleen een rooksmaakje gekregen)
pi_66141693
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:





resultaat na 1,5 uur:


kip, speklapjes en forel

Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
pi_66141846
We hebben 2 weken geleden in de kook winkel erg staan twijfelen tussen het exemplaar van RobinOok en deze
Zijn er niet uitgekomen en twijfelen nog steeds.
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 16 februari 2009 @ 23:04:04 #9
63722 z80
I fink you freaky
pi_66142412
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiŖ nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_66142944
quote:
Op maandag 16 februari 2009 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

resultaat na 1,5 uur:
[ afbeelding ]

kip, speklapjes en forel

Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
Damn, dat ziet er lekker uit.
quote:
Op maandag 16 februari 2009 23:04 schreef z80 het volgende:
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
Het wegroesten zal nog wel meevallen (overdekte ruimte) ik denk alleen niet dat ik de hele zomer aan het roken sla. Nou woon ik op een kleine afstand van een visserdorp en zo nu en dan eens een paar kilo vis halen en voor de familie eens wat roken is ook gewoon leuk.
pi_66150319
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
pi_66151805
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
jeetje heb je een eigen viswinkel ofzo???
pi_66152019
Nee dat niet maar een paar keer per jaar wat worsten roken, wat kip en vis. Loont toch de moeite om zoiets te kopen. Ik heb jaren lang zo'n klein kastje gebruikt maar die was doorgeroest(koop dus een rvs) en moet nu iets nieuws aanschaffen en ik wilde ook koud roken, vandaar.
pi_66173909
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Ik kan zo even niet vinden wat zo'n kast mag kosten, maar ik geloof niet dat ik veel begrip zal ontvangen als er zo'n factuurtje binnen komt. En zeker niet voor een beginner.
pi_66188987
Ja lastig dat die prijzen er niet bij staan.
Moest hiervoor mailen.
Kleine en grote kast ieder 150 euro dus 300 voor de hele installatie.
pi_66196138
Zo'n rookkast die je op het gasfornuis zet werkt ideaal. Alleen de geur die het verspreid in je huis vind ik wat minder, gebruikte het zelf in de horeca.
pi_66246077
TVP. Ik twijfel ook al lange tijd over een rookkastje/oventje. Zo lekker, gerookt vlees.
Is dat zo?
pi_66246260
Gezien de Google advertentie van Stoveman rookovens de hele tijd in dit topic, mogen ze zich hier wel even melden voor een leuke FOK! aanbieding.
pi_67481200
Nou, ik heb zojuist een rookoven besteld. Was wel even zoeken en informeren over prijs en kwaliteit. Ik ging in de eerste instantie voor een Stoveman, maar kon het verschil in kwaliteit niet vinden met Rookovens.nl.
Klik


[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 28-03-2009 09:56:27 ]
  vrijdag 27 maart 2009 @ 23:11:01 #20
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67481310
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67484173
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
Volgens mij is dat zaagsel of pulp van bv. eik, appelboom etc.
Life is too short not to have fun
  zaterdag 28 maart 2009 @ 01:03:23 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67484255
Ja, kijk, dit zijn allemaal smoking agents:



Hout, zwarte theesoorten, rijst. Maar die kleine potjes zijn wel duur en dat schiet bij koud roken niet op, want daarvoor heb je veel teveel smoking agent nodig. (bij warm roken maar 1 a 2 eetlepels per keer) Daar rechtsachter in die bak zit wat simpeler houtmot uit een grote zak. Dat is beter te betalen. Ik kreeg 'm van iemand dus weet niet van welk hout het is gemaakt trouwens, ik vermoed beuk.

[ Bericht 16% gewijzigd door RobinOok op 28-03-2009 12:00:33 ]
  zaterdag 28 maart 2009 @ 09:54:34 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67487679
Intressant, ga eens nadenken over hoe je zelf koud zou kunnen roken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67488249
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
In de kast die ik heb besteld zit een lade waar je houtmot in doet. Dat is fijn zaagsel zeg maar of snippers. Daar steek je een paar aanmaakhoutjes in die je dus aansteekt. Hierdoor gaat het mot smeulen en dus roken.
Dan doe je de la dicht en komt de rook in de kast.
  Moderator zaterdag 28 maart 2009 @ 14:06:01 #25
45833 crew  Fogel
pi_67492768
Ik dit topic in de gaten houden, rooksmaak
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2021: Oslo, Montreal, Nederland, Ierland
TRV plannen/geboekt 2022: Los Angeles, Chicago, Nederland, Los Angeles
  zondag 29 maart 2009 @ 17:12:40 #26
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67522270
Ah mooi, nu weet ik hoe dat werkt. Ik had er wel een gedachte bij maar wou het even weten.
Zeker een overweging waard. Rooksmaak is zo lekker.

Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67523686
quote:
Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Ah mooi, nu weet ik hoe dat werkt. Ik had er wel een gedachte bij maar wou het even weten.
Zeker een overweging waard. Rooksmaak is zo lekker.

Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.
Bij de aanschaf van de kast zit en zakje mot, maar dat is natuurlijk niet voldoende.
pi_67526002
quote:
Op zondag 29 maart 2009 17:59 schreef Dirkh het volgende:
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.
Bij de aanschaf van de kast zit en zakje mot, maar dat is natuurlijk niet voldoende.
Dierenwinkel?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_67585411
Ja hij is binnen. Net ff snel in elkaar gefrommeld en morgen ga ik als het een beetje mee zit aan het roken. Ik heb kipfilet gehaald en die ga ik een dagje "marineren" dus ik kan niet meteen aan de slag.
quote:
Op zondag 29 maart 2009 19:35 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dierenwinkel?
Ja, daar hebben ze het inderdaad. Zo'n zakje wat bij de oven geleverd werd is niet meer dan een proefzakje, waar je eigenlijk niks mee kan. Maar de dierenwinkel had nog wat liggen, dus ik heb twee zakjes ingeslagen.
Het ziet er leuk uit zo'n oven, ik heb er wel zin in.
pi_67614811
Mijn vader heeft zijn eigen rook'kast' gemaakt (voor forel )
IJzeren buis op maat gezaagd, afdichtklepje erop (met wat gaatjes) en het geheel op een oude gasbrander. De vis kan prima hangen, houtsnippers (afval) van de lokale timmerman erin, brander aan op standje sudder en na een half uurtje heb je een heerlijk gerookt visje voor weinig.
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_67622146
Ik ben nu inmiddels een uurtje bezig en het is kut, ik krijg het niet mooi gloeiend. Dus nu wat groffer geschut, meer hout!

Update: 20:30 uur. Mannen en vuur... vuurtje stoken ging nog wel, maar het houtmot smeulende krijgen lukte dus niet. Hup in de auto en een gasbrander halen, hargh hargh! Branden met die zooi... eventjes. Dit wordt niks meer vanavond. Ik schop die zooi de schuur weer in en ga als een vernederde man (wie kan er nou geen fikkie steken?) op de bank zitten mokken. Hofdr!

[ Bericht 60% gewijzigd door Dirkh op 01-04-2009 20:33:00 ]
pi_67651021
Gisteravond kon ik het verlies niet nemen en ben naar de DHZ gereden en een handgasbrander gekocht. Branden zal dat ding! Dus uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar, prima op 90 graden en roken maar. De kipfilet kwam er heerlijk bruin uit en de smaak was geweldig. Nu ik het dus onder de knie lijk te hebben is het toch heel leuk. Mijn collega's hebben in ieder geval lekker gelunched. Dit weekend nog maar eens wat meer experimenteren. Dit weekend ga ik ook om te oefenen nog wat karbonades roken, schijnt ook lekker te zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door Dirkh op 02-04-2009 17:38:49 ]
  donderdag 2 april 2009 @ 17:56:52 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67651796
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
pi_67652612
quote:
Op donderdag 2 april 2009 17:56 schreef RobinOok het volgende:
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
Klopt, is ook niet de bedoeling.
pi_67653089
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.

Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_67653916
quote:
Op donderdag 2 april 2009 18:43 schreef fuckbuddy het volgende:
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.

Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Tips zijn altijd welkom, ik ben een echte beginneling.
pi_67654137
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67662709
Koud roken zorgt toch voor lange houdbaarheid?

Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
  donderdag 2 april 2009 @ 23:44:25 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67662805
Koud roken, dan conserveer je het vlees wel, maar gaar je het niet, het is gewoon wat anders. smaakt anders.
Je koelt de rook dan voordat het bij het vlees komt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 3 april 2009 @ 00:05:50 #40
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67663315
quote:
Op donderdag 2 april 2009 19:18 schreef shmoopy het volgende:
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Nee, juist andersom. Koud roken is op lage temperatuur (koud) en dus lang. Dan is het echt het roken, de rook dat voor de "preserving" zorgt. Sorry, kan even geen goed nederlands woord verzinnen.
Bij warm roken, wat ik dus altijd doe, gaat het alleen maar om de rooksmaak. Je kunt dingen ook wel gaar maken (dat gaat ook makkelijk bij vis zoals makreel en zalm) maar het makkelijkste is dingen alleen maar eventjes (hooguit 10 minuten) te roken zodat ze die lekkere rooksmaak hebben en daarna in een grillpan verder af te maken. Vooral met entrecote enzo werkt dat perfect. Als een soort "garen op lage temperaturen". Dus dan hoef je alleen nog maar even 30 seconden per kant je entrocote te grillen en heb je een perfect stukje vlees op je bord.
  vrijdag 3 april 2009 @ 00:08:07 #41
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67663373
quote:
Op donderdag 2 april 2009 23:40 schreef ColdFeet het volgende:
Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
Nee, dat valt dus reuze mee. Omdat je het heel subtiel, slechts 10 minuutjes op het vuur hebt staan.
Het stinkt niet meer dan flink grillen met een grillpan. Uiteraard is een afzuigkap wel handig, maar ik moet zeggen, onze afzuigkap is niet zo heel erg goed. Grillen geeft dus meer stank dan roken.
  zaterdag 4 april 2009 @ 12:24:44 #42
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_67700947
Wow, helemaal niet zo duur, zo'n rookkast.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_67701170
Misschien handig om af en toe bij rookoven-online en het rookovenforum te spieken voor tips & truuks
ik moet verrassend weinig
pi_67702285
Vanmorgen stad en land afgereden op zoek naar verse paling... zelfs op de urker vismarkt/winkels was geen paling te krijgen. Uiteindelijk zijn we bij een palingkwekerij beland in the middle of nowhere en moesten de palingkweker serieus overtuigen dat we niet van de belastingdienst waren Damn, wat was die paranoia. Maar goed, uiteindelijk hebben we twee kilo paling meegenomen, maar ja die leven nog. Nu liggen ze in een emmer met zout.
Ook heb ik nog halve zalm meegenomen en vier makrelen. Zo kan ik een beetje oefenen met de rookoven en de familie zal er blij mee zijn. Dat krijg ik nooit op in m'n eentje.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:18:42 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67709839
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:19:44 #46
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_67709857
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:18 schreef RobinOok het volgende:
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
Zo gaat dat. Ook met paling die je in de winkel koopt. Zo gaat het slijm eraf. It ain't pretty.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:21:26 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67709890
Sodemieter op! Echt niet! Aso!

http://hobby-en-overige.i(...)n-paling-schoon.html

En trouwens, al zou "de industrie" dat doen, dan is dat toch nog geen reden om dat thuis ook te doen?
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:22:07 #48
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_67709911
Doodkruipen heet dat. Google maar eens op 'paling doodkruipen'.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:28:17 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67710057
Ik peins er niet over.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:30:04 #50
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_67710099
Het ziet er niet heel naar uit ofzo, maar voor de paling zal het minder prettig zijn.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')