Ja, zo'n joekel vind ik leuk voor de heb en ook een beetje voor het gevoel van in de tuin je vlees en vis roken. Op een of andere manier vind ik dat wel iets gezelligs hebben.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:19 schreef RobinOok het volgende:
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:
[ afbeelding ]
Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.
Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
Ja, maar ik denk niet dat ik de volledige steun van mijn vrouw krijg als ik aankom met een rekening voor zo'n smoker.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:42 schreef RobinOok het volgende:
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
Damn, dat ziet er lekker uit.quote:Op maandag 16 februari 2009 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
resultaat na 1,5 uur:
[ afbeelding ]
kip, speklapjes en forel![]()
Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
Het wegroesten zal nog wel meevallen (overdekte ruimte) ik denk alleen niet dat ik de hele zomer aan het roken sla. Nou woon ik op een kleine afstand van een visserdorp en zo nu en dan eens een paar kilo vis halen en voor de familie eens wat roken is ook gewoon leuk.quote:Op maandag 16 februari 2009 23:04 schreef z80 het volgende:
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
jeetje heb je een eigen viswinkel ofzo???quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Ik kan zo even niet vinden wat zo'n kast mag kosten, maar ik geloof niet dat ik veel begrip zal ontvangen als er zo'n factuurtje binnen komt. En zeker niet voor een beginner.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Volgens mij is dat zaagsel of pulp van bv. eik, appelboom etc.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.
Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
In de kast die ik heb besteld zit een lade waar je houtmot in doet. Dat is fijn zaagsel zeg maar of snippers. Daar steek je een paar aanmaakhoutjes in die je dus aansteekt. Hierdoor gaat het mot smeulen en dus roken.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.
Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.quote:Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Ah mooi, nu weet ik hoe dat werkt. Ik had er wel een gedachte bij maar wou het even weten.
Zeker een overweging waard. Rooksmaak is zo lekker.
Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Dierenwinkel?quote:Op zondag 29 maart 2009 17:59 schreef Dirkh het volgende:
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.
Bij de aanschaf van de kast zit en zakje mot, maar dat is natuurlijk niet voldoende.
Ja, daar hebben ze het inderdaad. Zo'n zakje wat bij de oven geleverd werd is niet meer dan een proefzakje, waar je eigenlijk niks mee kan. Maar de dierenwinkel had nog wat liggen, dus ik heb twee zakjes ingeslagen.quote:
Klopt, is ook niet de bedoeling.quote:Op donderdag 2 april 2009 17:56 schreef RobinOok het volgende:
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
Tips zijn altijd welkom, ik ben een echte beginneling.quote:Op donderdag 2 april 2009 18:43 schreef fuckbuddy het volgende:
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.
Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Nee, juist andersom. Koud roken is op lage temperatuur (koud) en dus lang. Dan is het echt het roken, de rook dat voor de "preserving" zorgt. Sorry, kan even geen goed nederlands woord verzinnen.quote:Op donderdag 2 april 2009 19:18 schreef shmoopy het volgende:
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Nee, dat valt dus reuze mee. Omdat je het heel subtiel, slechts 10 minuutjes op het vuur hebt staan.quote:Op donderdag 2 april 2009 23:40 schreef ColdFeet het volgende:
Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
Zo gaat dat. Ook met paling die je in de winkel koopt. Zo gaat het slijm eraf. It ain't pretty.quote:Op zaterdag 4 april 2009 19:18 schreef RobinOok het volgende:
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |