abonnement Unibet Coolblue
  maandag 6 april 2009 @ 07:28:02 #101
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_67749139


ongeveer zo eentje heb ik gehad, maar ik denk dat ik het verkeerd deed want het werkte bij mij niet echt goed.

ik had me ook wat beter moeten inlezen op inet denk ik. Nu heeft een vriend van ons 'm overgenomen. wij hebben een vaste BBQ en dat ding hadden we eigenlijk gekocht omdat ie gewoon supervet was (en we gaven een heel groot tuinfeest), naderhand stond ie eigenlijk alleen maar in de weg
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_67799702
quote:
Op zondag 5 april 2009 16:53 schreef Isegrim het volgende:
Nou ja, dan weet je in elk geval dat het niet aan jou ligt.
Jawel, want volgens rookovens-online kan ik ongezien de tyfus krijgen en tien procent korting als ik een geijkte temperatuurmeter bij hun aanschaf. De temperatuurmeter die bij deze kast ingebouwd is, is een standaard meter. Volg jij het nog? Maar goed, ik koop wel een temperatuurmeter bij de slager.
pi_67799849
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:09 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Jawel, want volgens rookovens-online kan ik ongezien de tyfus krijgen en tien procent korting als ik een geijkte temperatuurmeter bij hun aanschaf. De temperatuurmeter die bij deze kast ingebouwd is, is een standaard meter. Volg jij het nog? Maar goed, ik koop wel een temperatuurmeter bij de slager.
Huh? Leest Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.

[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 07-04-2009 17:46:00 ]
  dinsdag 7 april 2009 @ 17:28:48 #104
160834 Florian_
Anatomy is destiny
pi_67800389
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:13 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Huh? Lees Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.


Grappig. Ik lees ook even mee.
Primum non nocere
pi_67800851
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:13 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Huh? Lees Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.
Netjes.
There is no love sincerer than the love of food.
  dinsdag 7 april 2009 @ 17:50:34 #106
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67801126
quote:
Op maandag 6 april 2009 07:28 schreef Puckzzz het volgende:
[ afbeelding ]

ongeveer zo eentje heb ik gehad, maar ik denk dat ik het verkeerd deed want het werkte bij mij niet echt goed.

ik had me ook wat beter moeten inlezen op inet denk ik. Nu heeft een vriend van ons 'm overgenomen. wij hebben een vaste BBQ en dat ding hadden we eigenlijk gekocht omdat ie gewoon supervet was (en we gaven een heel groot tuinfeest), naderhand stond ie eigenlijk alleen maar in de weg
In de weg staan? Ben je gek, zoiets werkt prima. Daar grill/bbq je gewoon je hele maaltijd op.

Doe ik al jaren.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67801748
Nu heb ik er zalm in liggen, koud roken. Deze heb ik zaterdag voor 24 uur in de zout en suiker gelegd, daarna een dikke 24 uur laten hangen. Nu ligt het netjes op een rooster op een rooster in de rook. Het ziet er heerlijk uit. Zodra het klaar is zal ik foto's plaatsen. Maar dat duurt nog wel een paar uurtjes, het moet tot 11 uur in de rookkast
pi_67803589
Hier alvast foto's tot op heden. Het was een hele filet van één kilo. Deze moest nog wel even van de schubben ontdaan worden, maar dat viel wel mee.

Ik heb de zalm eerst ingesmeerd met grof zeezout en bastard suiker. Al na een paar uur lag er een plas vocht in de schaal, dus de zout deed zijn werk goed. Na 24 uur heb ik de zalm afgespoeld en daarna opgehangen in de koelkast (deze was toch al leeg, dus dat scheelt) De zalm heeft bijna 40 uur gehangen, was de bedoeling dat dit ook 24 uur was, maar dat werd vanwege m'n werk wat langer. Maar dat was juist alleen maar beter.



Zo, nu even rusten



Door het ontschubben is de zalm iets beschadigd, dat kan je zien aan het linkerdeel bovenaan. Maar he, ik was na een weekend vis schoonmaken en twee mislukte pogingen van roken niet meer echt in de stemming om dingen met beleid te doen.

Na bijna twee dagen moest het de rookkast in. Ik wil de zalm koud roken, dus de temperatuur mag niet boven de 25 graden komen. Dat doe je door twee briketten voor te gloeien en in de houtmot de duwen. Zoals je ziet begint het houtmot ook een beetje te gloeien.



En hier ligt de zalm te roken:

pi_67803874
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67803903
Of stel ik nu een vraag waarbij je denkt: "Oh, fuck, dát had ik moeten doen!"
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67803930
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:11 schreef shmoopy het volgende:
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
Graten? Oh oh... ik heb geen graat gezien
pi_67803943
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:12 schreef shmoopy het volgende:
Of stel ik nu een vraag waarbij je denkt: "Oh, fuck, dát had ik moeten doen!"
Dat dus
pi_67803985
Ik blijf wel weg totdat je met volle mond post hoe lekker het allemaal was.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67804014
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:15 schreef shmoopy het volgende:
Ik blijf wel weg totdat je met volle mond post hoe lekker het allemaal was.
Ik zit het hier nu thuis voor te lezen en er zit er nu een met d'r Teena Lady vol van het lachen. Ze noemt me sukkel

[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 07-04-2009 23:44:27 ]
  dinsdag 7 april 2009 @ 19:18:18 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67804105
Vrouwen kunnen zoooo gemeen en hard zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67804126
Och, zalm heeft behoorlijke graten, die kan je prima vanaf het bord eruit vissen.

Ik koop wel eens een hele zalm, hak deze aan moten en vries die in. Ik heb ook wel eens gedacht dat het dan handig is tevoren de graten eruit te halen, maar daar kwam ik snel van terug. Graten uit rauw vissevlees trekken is een crime, de halve vis komt mee.
Of je moet je vis echt fileren met een scherp mes, maar dan verlies ik vingers.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67804255
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:19 schreef sigme het volgende:
Och, zalm heeft behoorlijke graten, die kan je prima vanaf het bord eruit vissen.

Ik koop wel eens een hele zalm, hak deze aan moten en vries die in. Ik heb ook wel eens gedacht dat het dan handig is tevoren de graten eruit te halen, maar daar kwam ik snel van terug. Graten uit rauw vissevlees trekken is een crime, de halve vis komt mee.
Of je moet je vis echt fileren met een scherp mes, maar dan verlies ik vingers.
Gelukkig, redder in nood. Zie je nu wel shmoopy, die graten kan je er beter achteraf uit halen.
Maar ik heb met het schubben iedere millimeter in handen gehad en ben geen graat tegen gekomen. Ik hou het voortaan gewoon bij kipfilet en als ik een keer gek wil doen, koop ik wel een zak noten om te roken. Vis is vanaf nu een taboe in dit huis. Wat een sukkel ben ik zeg, damn.
pi_67804301
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vrouwen kunnen zoooo gemeen en hard zijn
Mevrouw Dirkh en ik bedoelen het goed, heur.

Maar wat sigme zegt, gewoon lekker vis eten met de gratis bijgeleverde tandenstokers, of als dat niet bevalt even investeren in zo'n kekke gratentang, da's best te doen als je er een beetje handigheid in hebt.
Ik zei handigheid, ligt mevrouw Dirkh al onder tafel nu?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67804373
Nee, Dirkh, niet opgeven nu!
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67804395
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:24 schreef shmoopy het volgende:

Ik zei handigheid, ligt mevrouw Dirkh al onder tafel nu?
Ze is nu boos op me, ik had maar beter op moeten letten.
pi_67804587
Heb je niet gewoon keurige (dure) filet gekocht? Afgezien van een verdwaalde graat hoort die graatloos aan jou opgeleverd te zijn.

(Volgende keer gewoon een hele zalm kopen, veel leuker. Mijn visboer levert ze met lege buikholte, ¤5,- per kg, da's zo'n 30 à 35 euro voor een hele, niet te grote zalm. )
En dan gerookt, man, ik benijd je. Ik ga volgend jaar een rookoven bouwen. Beloofd.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67804762
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:24 schreef shmoopy het volgende:
() kekke gratentang,()
Nooooit van gehoord.

De allerbeste gratentang die er is. Met een spitse gebogen bek en laterale ribbels voor optimale grip op de graat. Ideaal voor baars-achtigen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67804809
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:34 schreef sigme het volgende:
En dan gerookt, man, ik benijd je. Ik ga volgend jaar een rookoven bouwen. Beloofd.
Tof, dan ga ik dat topic weer volgen.
Ik ben lurkend fan van jouw topics

Dirkh, misschien komt het toch nog goed!
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  Moderator dinsdag 7 april 2009 @ 19:42:01 #125
236264 crew  capricia
pi_67804868
Wat een leuk topic. TVP!
Definitely not CIA
  dinsdag 7 april 2009 @ 19:53:05 #126
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67805227
Zit net BBC2 te kijken, daar rookt men Zalm op een mengsel van oude whiskey vaten (aan chips geslagen) en larix.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67805281
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit net BBC2 te kijken, daar rookt men Zalm op een mengsel van oude whiskey vaten (aan chips geslagen) en larix.
Versnipperd whiskeyvat verkoopt oa. kookpunt
  dinsdag 7 april 2009 @ 19:57:54 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67805366
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:54 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Versnipperd whiskeyvat verkoopt oa. kookpunt
??????
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 april 2009 @ 19:58:42 #129
16632 Xlarge
========
pi_67805394
Dirk, ik hou je topic even in de gaten, ik wil nl. ook een rookoven in de achtertuin, zou wel een roestvrije willen eigenlijk, zodat ik hem kan laten staan.
Die link dieik van iemand zag naar het texaans bbq/en is trouwens ook puick
pi_67805407
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

??????
kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
pi_67805417
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

??????
Je kan kant & klare versnipperde whiskeyvaten kopen, in de vorm van houtmot, speciaal voor rookovens.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 7 april 2009 @ 20:00:21 #132
16632 Xlarge
========
pi_67805456
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

??????
http://www.kookpunt.nl/
  dinsdag 7 april 2009 @ 20:00:27 #133
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67805462
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
Ah, nu snap
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 april 2009 @ 20:01:47 #134
16632 Xlarge
========
pi_67805503
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
Je zal toch een soortgelijk effect kunnen krijgen door je eigen snippers te besprenkelen-weken oid in whiskey
  dinsdag 7 april 2009 @ 20:21:24 #135
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67806128
Nah, zitten vast geen graten in. En anders haal je ze er makkelijk zelf uit. Ze zitten in het midden en zijn vrij groot en dus ook niet eng en stiekem ofzo. En als de zalm gaar/gerookt haal je ze er nog makkelijker uit dan wanneer rauw.
  dinsdag 7 april 2009 @ 20:21:59 #136
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67806151
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

kookpunt verkoopt versnippert jackdaniels vat
Oh, niet gezien, terwijl ik er laatst nog was om wat nieuw houtmot te kopen.
pi_67812674
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:11 schreef shmoopy het volgende:
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
De zalm is klaar, er zitten geen graten in. En ik kan je vertellen, dit is zóóó lekker. Morgen zet ik de foto's in dit topic. Maar ja, je proeft de smaak niet op de foto. Lekker puh.
Vannacht laat ik de zalm rusten buiten de koelkast en morgen een lekker lunch op m'n werk, broodje gerookte zalm. Wat een lol heb je aan zo'n kastje.
Pica's!





Het vel ging er heel makkelijk af, alsof het er los op lag. Het was behoorlijk vet, wat het loshalen makkelijk maakte en de zalm heel laat. Je kan op de foto mijn onbehouwen gedrag terug zien door het ontschubben. Dat is weer een leermomentje.

[ Bericht 20% gewijzigd door Dirkh op 07-04-2009 23:16:34 ]
pi_67812872
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 20:01 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Je zal toch een soortgelijk effect kunnen krijgen door je eigen snippers te besprenkelen-weken oid in whiskey
Geen idee. Maar voor iets van 10 euro ofzo heb je niet én een liter whiskey en dan ook nog geen hout.
pi_67813319
Mên, wat ziet dat er lekker uit! En graatloos.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  woensdag 8 april 2009 @ 00:14:26 #140
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_67815038
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 23:06 schreef Dirkh het volgende:

[..]
De zalm is klaar, er zitten geen graten in. En ik kan je vertellen, dit is zóóó lekker. Morgen zet ik de foto's in dit topic. Maar ja, je proeft de smaak niet op de foto. Lekker puh.
Vannacht laat ik de zalm rusten buiten de koelkast en morgen een lekker lunch op m'n werk, broodje gerookte zalm. Wat een lol heb je aan zo'n kastje.
Pica's!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Het vel ging er heel makkelijk af, alsof het er los op lag. Het was behoorlijk vet, wat het loshalen makkelijk maakte en de zalm heel laat. Je kan op de foto mijn onbehouwen gedrag terug zien door het ontschubben. Dat is weer een leermomentje.
Ziet er prima uit, Dirkh
Het is dat ik zo'n kast te weinig zal gaan gebruiken om zelf aan te schaffen, maar het lijkt mij een heerlijke hobby om mee te experimenteren en ik volg dit topic met meer dan gemiddelde belangstelling.
Ben benieuwd of je binnenkort ook wat minde geijkte zaken gaat roken als experiment.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 8 april 2009 @ 00:42:02 #141
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67815680
Ik heb geen tuin of balkon, dus koud roken zal sowieso nooit een optie zijn, maar toch ben ik benieuwd hoeveel anders of beter dat koud roken smaakt dan warmgerookte zalm. (of kip of makreel of whatever). En ook hoe vaak je dat nu uiteindelijk gaat doen. Want je gaf al aan dat je vrouw/vriendin helemaal niet gek is op die dingen, dus heel leuk dat je nu een kilo gerookte kip en een kilo gerookte zalm hebt, maar wat ga je ermee doen? Het lijkt me allemaal zo "groot" en veel gedoe. Terwijl zo'n klein rookoventje op het gasfornuis zoals ik heb, dat gebruik ik al een paar jaar echt bijna wekelijks. Kleine moeite, lepeltje houtmot, groot plezier.
  woensdag 8 april 2009 @ 07:38:24 #142
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_67817220
quote:
Op woensdag 8 april 2009 00:42 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb geen tuin of balkon, dus koud roken zal sowieso nooit een optie zijn, maar toch ben ik benieuwd hoeveel anders of beter dat koud roken smaakt dan warmgerookte zalm. (of kip of makreel of whatever). En ook hoe vaak je dat nu uiteindelijk gaat doen. Want je gaf al aan dat je vrouw/vriendin helemaal niet gek is op die dingen, dus heel leuk dat je nu een kilo gerookte kip en een kilo gerookte zalm hebt, maar wat ga je ermee doen? Het lijkt me allemaal zo "groot" en veel gedoe. Terwijl zo'n klein rookoventje op het gasfornuis zoals ik heb, dat gebruik ik al een paar jaar echt bijna wekelijks. Kleine moeite, lepeltje houtmot, groot plezier.
Weet je of zo'n ding ook op een elektrisch fornuis werkt?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  woensdag 8 april 2009 @ 11:28:35 #143
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67822707
Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar wat ik zo lees bij een rondje google zou ik zeggen ja. De winkels/sites die die dingen verkopen zeggen het er uitdrukkelijk bij, dat het kan, dus dan zal het vast kunnen. Het zal even uitvogelen zijn bij welke temperatuur het begint te roken en hoe het lager te zetten als het eenmaal rookt, maar dat ben je ook vast al wel gewend als je electrisch kookt. Je zou eventueel ook nog het bijgeleverde "brandertje voor buiten" kunnen gebruiken.
pi_67827805
quote:
Op woensdag 8 april 2009 11:28 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar wat ik zo lees bij een rondje google zou ik zeggen ja. De winkels/sites die die dingen verkopen zeggen het er uitdrukkelijk bij, dat het kan, dus dan zal het vast kunnen. Het zal even uitvogelen zijn bij welke temperatuur het begint te roken en hoe het lager te zetten als het eenmaal rookt, maar dat ben je ook vast al wel gewend als je electrisch kookt. Je zou eventueel ook nog het bijgeleverde "brandertje voor buiten" kunnen gebruiken.
Robinook, waar heb jij hem gekocht, ik ben vandaag toen ik bij de winkels was, een paar zaken binnen gelopen , maar geen succes.
  woensdag 8 april 2009 @ 14:17:44 #145
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67828466
Oh, al heel lang geleden in een kookwinkel in euh Harderwijk die opheffingsuitverkoop had, hihi, dus daar heb je niks aan. Kookpunt hier in R'dam heeft ze ook. En volgens mij hengelsportwinkels ook. (en volgens mij zelfs tegen redelijkere prijzen, want vissers zijn geen kooksnobs)
Maar online zijn ze ook wel te bestellen, hier bijvoorbeeld:
http://www.rookovens-online.nl/?menu=category&categoryID=204116
even zoeken op tafelmodel rookoven of stovetop smoker of cameron smoker, van die dingen.

Of tweedehands zoeken. Die dingen zien er soms niet uit, maar dat maakt helemaal niks uit. Alleen het roostertje waar je je eten op legt moet schoon zijn. Ik heb ook mijn 2e model (een grotere, voor als ik visite heb of paprika's wil roken) tweedehands gekocht voor een mooi prijsje.
pi_67828705
quote:
Op woensdag 8 april 2009 00:42 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb geen tuin of balkon, dus koud roken zal sowieso nooit een optie zijn, maar toch ben ik benieuwd hoeveel anders of beter dat koud roken smaakt dan warmgerookte zalm. (of kip of makreel of whatever). En ook hoe vaak je dat nu uiteindelijk gaat doen. Want je gaf al aan dat je vrouw/vriendin helemaal niet gek is op die dingen, dus heel leuk dat je nu een kilo gerookte kip en een kilo gerookte zalm hebt, maar wat ga je ermee doen? Het lijkt me allemaal zo "groot" en veel gedoe. Terwijl zo'n klein rookoventje op het gasfornuis zoals ik heb, dat gebruik ik al een paar jaar echt bijna wekelijks. Kleine moeite, lepeltje houtmot, groot plezier.
Het idee van koud roken is toch ook dat het conserverend werkt? Heeft 'ie in ieder geval genoeg tijd om het allemaal op te eten
pi_67828815
quote:
Op woensdag 8 april 2009 13:58 schreef Xlarge het volgende:


Robinook, waar heb jij hem gekocht, ik ben vandaag toen ik bij de winkels was, een paar zaken binnen gelopen , maar geen succes.
Voor 39.95 HIER te bestellen
Er worden maar weinig kleintjes op MP aangeboden zag ik.
  woensdag 8 april 2009 @ 14:45:45 #148
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67829463
quote:
Op woensdag 8 april 2009 14:24 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Het idee van koud roken is toch ook dat het conserverend werkt? Heeft 'ie in ieder geval genoeg tijd om het allemaal op te eten
Oja, da's waar natuurlijk. Niet aan gedacht. Maar vraag me wel af hoe lang "tijd genoeg" is hoor. Zal volgens mij nog best mee/tegenvallen.
pi_67830628
thanks Bluezz en RobinOok
pi_68148095
Vandaag varkensvlees gemarineerd alsof het gewoon sate is, en vervolgens in de rookoven gedaan, koud roken. Intussen de BBQ aangezet en na een uurtje de spies op de BBQ, dat was echt een succes. Smoked sate.
pi_69739747
Even een bump:

Deze rookoven is voor ¤ 65 te koop bij de Tuinland deze week. Is dit wat? Lijkt me echt leuk om zo'n ding te hebben en zelf je zaken te roken. Iemand ervaring met deze oven die mij kan vertellen of dit een goede koop is?
Life is too short not to have fun
  Moderator zaterdag 6 juni 2009 @ 21:11:33 #152
236264 crew  capricia
pi_69779416
quote:
Op vrijdag 5 juni 2009 14:45 schreef vaagsel het volgende:
Even een bump:

Deze rookoven is voor ¤ 65 te koop bij de Tuinland deze week. Is dit wat? Lijkt me echt leuk om zo'n ding te hebben en zelf je zaken te roken. Iemand ervaring met deze oven die mij kan vertellen of dit een goede koop is?
Het plaatstaal schijnt vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...
Hier recenties.

Hij kost daar standaard 69,-.

[ Bericht 0% gewijzigd door capricia op 06-06-2009 21:54:47 ]
Definitely not CIA
pi_69780059
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 21:11 schreef capricia het volgende:

[..]

Het plaatstaal schijn vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...
Hier recenties.

Hij kost daar standaard 69,-.
Mja, dan is dat toch veel geld voor iets wat je als folie in elkaar kan frommelen. Voor iets meer dan het dubbele heb je zo'n kastje als ik heb gekocht en daar kan je toch wel een paar jaar mee verder. Het kastje wat ik heb ik vast ook niet de beste kwaliteit, maar je kan er wel een tijdje mee door en staat niet te wankelen.
pi_69809085
quote:
Op woensdag 8 april 2009 00:14 schreef golfer het volgende:

[..]

Ziet er prima uit, Dirkh
Het is dat ik zo'n kast te weinig zal gaan gebruiken om zelf aan te schaffen, maar het lijkt mij een heerlijke hobby om mee te experimenteren en ik volg dit topic met meer dan gemiddelde belangstelling.
Ben benieuwd of je binnenkort ook wat minde geijkte zaken gaat roken als experiment.
Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.
Het blijft dus redelijk geijkt, maar wel met echt veel plezier. Vandaag heb ik wéér kipfilet gerookt, gewoon omdat ik het leuk vind op te doen, maar het ook heel lekker vind. Het lukt ook goed, niet te zout, niet té gerookt, marr gewoon sappig gerookt.
Voor het geld wat dat kastje kost heb ik allang en breed het met plezier terugbetaald gekregen. Wie weet komt het niet geijkte roken nog wel, maar nu blijkt toch dat ik het gewone roken erg leuk vind.
  zondag 7 juni 2009 @ 23:22:53 #155
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_69812238
quote:
Op zondag 7 juni 2009 21:59 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.
Het blijft dus redelijk geijkt, maar wel met echt veel plezier. Vandaag heb ik wéér kipfilet gerookt, gewoon omdat ik het leuk vind op te doen, maar het ook heel lekker vind. Het lukt ook goed, niet te zout, niet té gerookt, marr gewoon sappig gerookt.
Voor het geld wat dat kastje kost heb ik allang en breed het met plezier terugbetaald gekregen. Wie weet komt het niet geijkte roken nog wel, maar nu blijkt toch dat ik het gewone roken erg leuk vind.
Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.
Ik zelf zou op een gegeven moment gaan experimenteren met kaas en groentes om te ontdekken hoe zoiets gerookt zou smaken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_69812320
quote:
Op zondag 7 juni 2009 23:22 schreef golfer het volgende:

[..]

Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.
Ik zelf zou op een gegeven moment gaan experimenteren met kaas en groentes om te ontdekken hoe zoiets gerookt zou smaken.
Ik denk ook vast wel dat het er nog van gaat komen.
  zondag 7 juni 2009 @ 23:29:12 #157
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69812429
dirkh, wat heb je allemaal precies nodig als je aan het roken wil slaan, behalve zo'n kastje?
en dat kastje van jou, wat kun je er ongeveer in kwijt?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_69812670
quote:
Op zondag 7 juni 2009 23:29 schreef Mirjam het volgende:
dirkh, wat heb je allemaal precies nodig als je aan het roken wil slaan, behalve zo'n kastje?
en dat kastje van jou, wat kun je er ongeveer in kwijt?
Ik koop gewoon een zak hout bij de bouwmarkt om te stoken en een zak houtmot bij de dierenspeciaalzaak. Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een gasbrander om zo nu en dan het vuur op te stoken. Ik vind dat onmisbaar en kost nog eens niks.
Ik gebruik dus één blok hout om een goede laag gloeiend materiaal te krijgen, dus die paar euro voor een zak haardhout is te verwaarlozen. Het houtmot kost zo'n 4 euro per 500 gram. Ook daar kan je best lang mee doen.
Voor koud roken heb ik niet meer nodig dan een halve zak rookmot en 4 briketten.

In de rookkast heb ik een plat rek. Daar kan ik makkelijk een kilo kipfilet op kwijt. Daarbij heb ik twee visroosters, dat houdt in dat je er zo'n 8 forellen op kwijt kan. Eigenlijk ben je met de standaard kast al klaar. Ik heb niks extra aangeschaft (behalve de gasbrander dan)
  zondag 7 juni 2009 @ 23:39:34 #159
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69812728
okay, thanks
zit er al even over na te denken, weet het nog niet zeker...
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 7 juni 2009 @ 23:48:21 #160
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69812971
Je kan zelfs vis garen in alleen zout. Door het ontrekken van vocht ontstaat er een warmtereactie..

Anyway, erg leuk speelgoed. Ik werkte in een (duur) restaurant, hadden we een gasfornuis-rookgeval, voor de St. Jacobsschelpen..

(Een verkapte TVP, wil zoiets ook in mijn achtertuin.. )
  maandag 8 juni 2009 @ 00:04:09 #161
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69813503
maarre, koud roken, dat gaart dus niet? zorgt alleen voor smaak?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_69815317
Ok, heb hem dus toch maar gekocht, vooral omdat ik het als student niet kan veroorloven 100 euro+ uit te geven aan iets waarvan ik niet weet of ik het wel frequent ga gebruiken.

Heb hem dus gisteren aangeschaft en in elkaar gezet en vandaag gebruikt. Het ding voelt een beetje gammel maar ziet er verder prima uit. Als eerste probeersel heb ik vandaag een kipfilet gerookt. Toen ik de oven op temperatuur probeerde te krijgen en dit niet lukte vermoedde ik gelijk dat de temperatuurmeter stuk was. Ik denk, even in een bak met kokend water stoppen om te kijken of hij wel naar de 100 graden gaat. Niet zo handig achteraf, want de meter was lek en er zit nu dus water in .

Gelukkig had ik nog een vleesthermometer die ik dus als vervanging heb gebruikt. Deze week even bij de Ikea een digitale scoren.

Als experiment dus een kipfilet. Een paar uur geweekt in water+zout+suiker, wat takjes tijm en een gekneusd teentje knoflook. Toen de briketten aangemaakt, oven op temperatuur gebracht, wat houtsnippers erop en 2 uur gerookt op gemiddeld 115 graden. De temperatuur schommelde een beetje, tussen de 105 en 120 maar dat was makkelijk op te lossen.

Het resultaat was eigenlijk best prima! Het had meer een rood korstje i.p.v. zo'n bruin korstje maar het was wel gaar, niet te droog en had een lekkere smaak! Al met al een redelijk succesvolle eerste ervaring.

Ik heb nog wel een paar vragen:

Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?

Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?

Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Life is too short not to have fun
  maandag 8 juni 2009 @ 03:39:34 #163
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_69815922
Het enige criterium voor het hout en de houtsnippers is dat het niet bewerkt/verontreinigd is.
Of het droog is of niet maakt volgens mij niks uit. Sterker nog, er zijn genoeg recepten waarbij je het houtmot eerst vochtig moet maken, zodat het beter smeult in plaats van fikt.
pi_69816271
quote:
Op maandag 8 juni 2009 01:43 schreef vaagsel het volgende:
Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?
Briketten gaan prima om te garen. Ik zorg er voor dat de temperatuur niet boven de 110 graden komt tijdens het garen. Het liefst nog onder de 100. Dan voel ik na een tijdje of de filet gaar is, daarna strooi ik houtmot over het hout (in jouw geval briketten) en zorg er voor dat de temperatuur rond de 40 graden ligt. Vervolgens laat ik dat net zo lang roken totdat ik vind dat het wel genoeg is, kan zo twee uur zijn.
quote:
Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?
Ik las ergens dat als het vers hout is, dat er een kans bestaat dat het vlees of vis een bittere smaak kan geven.
quote:
Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Er zijn inderdaad weinig receptensites. Jammer genoeg
pi_69824022
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.

De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?

Mijn rookoven heeft net als jouw kast 2 roosters waar je producten op kan leggen. Maakt het nog uit op welk rooster je iets legt? Wat is de invloed van het water wat in de bak ligt?

Volgende keer zal ik ook wat foto's + ervaringen posten!
Life is too short not to have fun
pi_69839314
quote:
Op maandag 8 juni 2009 13:26 schreef vaagsel het volgende:
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.

De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?
Mijn ervaring: Mislukt. Maar dat kwam door een kapotte thermometer.
Receptjes
pi_69840338
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.

Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Life is too short not to have fun
pi_69840932
quote:
Op maandag 8 juni 2009 21:11 schreef vaagsel het volgende:
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.

Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Je koopt toch niet van die dure Weber zakken van tien euro. Gewoon ff kijken bij een dierenspeciaalzaak, Albatros heeft van die kleine snippers en fijn houtmot. Ideaal in combinatie met een zak haardhout van een paar euro, waar je lang mee doet.
pi_69841512
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.

Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Life is too short not to have fun
pi_69841750
quote:
Op maandag 8 juni 2009 21:34 schreef vaagsel het volgende:
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.

Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Een kwart zakje houtmot (zakje kost 4,95), en kwart zakje snippers (zakje kost 4,95) en een flinke houtblok.
pi_69841854
Ok, ga ik het daarmee proberen. TR + pics volgen!
Life is too short not to have fun
pi_69864650
Twee makrelen en 1 forel liggen nu in een pekelbad. Denk alleen dat de makrelen moeten liggen, ze zijn nogal groot en hangend gaan ze niet passen vrees ik. Ga ook nog 2 kipfilets meeroken, kijken of dat wat wordt.
Life is too short not to have fun
pi_69894015
Pff wat een werk maar dan heb je ook wat!

Ben net klaar met het schoonmaken van de gerookte makrelen en forel. Het is goed gelukt! Vooral de forel, waar ik gisteravond al wat van gesnoept had is heerlijk geworden. Ga ik zeker veel vaker doen. Makrelen ook schoongemaakt, wat een berg vis .

Zal vandaag ergens bereidingswijze + foto's posten.
Life is too short not to have fun
pi_69899884
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit

Gisteren dus 2 makrelen, 1 forel en 2 kipfilets gerookt. De kipfilets heb ik meegerookt om te kijken hoe gaar deze zouden worden in deze opstelling, het ging dus vooral om de vis. De vis is gepekeld in:

- 2 liter water
- 200 gram suiker
- 250 gram suiker

De kip is gepekeld in:

- 1 liter water
- 100 gram zout
- 125 gram suiker
- 2 gekneusde knoflooktenen
- paar takjes tijm

Vervolgens de briketten aangemaakt, wachten tot alles gloeide en een temperatuur van ~90 graden had en de vis en kip in de oven gelegd. Toen een deel van de snippers en mot toegevoegd. De bedoeling was dat het geheel 4 uur zou roken bij een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.

Helaas bleek het lastig om de temperatuur boven de 70 te houden. De briketten branden toch snel op waardoor ik steeds nieuwe moest aanmaken en die moest toevoegen. Hierdoor heeft alles 5 uur gerookt, maar de temperatuur is zeker anderhalf uur rond de 65 C geweest.

Ik heb twee temperatuurmeters gebruikt. De 1 is een vleesthermometer, de andere ook maar dan met draad en digitale aflezer. Heb ze nu allebei voor hetzelfde doel gebruikt om te kijken of ze van elkaar zouden verschillen. Het verschil bleek miniem te zijn, dus beiden zijn betrouwbaar waardoor ik de digitale ook kan gebruiken om de interne temperatuur van de rookwaar in de gaten te houden.

Foto van de kast:



Deksel met thermometers:



De gerookte vis:



De kip was nog niet gaar na zo'n 5 uur roken, dus vis eruit gehaald, vuur goed opgestookt en nog 40 minuten op 90 graden gerookt tot gaar.



Forel zonder huid:



En de totale oogst. Van de forel had ik gisteravond al 1/3e opgesnoept.




Al met al een succes! Iets meer ervaring krijgen met het op temperatuur houden en we kunnen naar het volgende project, spareribs!
Life is too short not to have fun
pi_69903782
Ziet er goed uit Vaagsel, en als ik het zo lees was de smaak ook goed.
Ik vind de vis wel erg gerimpeld. Heb je de vis wel een uurtje laten drogen voordat die de kast in ging? (drogen in de wind, of warme lucht van de rookoven) Het moet zo droog zijn dat de huid een beetje als papier aanvoelt.
pi_69904365
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 15:26 schreef vaagsel het volgende:
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit
Het wordt gelezen hoor Vaagsel , en natuurlijk ook Dirkh , ik ben me nog steeds aan het orienteren.
pi_69904689
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 17:11 schreef Dirkh het volgende:
Ziet er goed uit Vaagsel, en als ik het zo lees was de smaak ook goed.
Ik vind de vis wel erg gerimpeld. Heb je de vis wel een uurtje laten drogen voordat die de kast in ging? (drogen in de wind, of warme lucht van de rookoven) Het moet zo droog zijn dat de huid een beetje als papier aanvoelt.
Ja, heb het wel gedroogd, maar niet in de wind of warme lucht, maar bij gebrek aan roosters gewoon een uur op keukenpapier op het aanrecht. Volgende keer zal ik zorgen dat het beter gedroogd is.

Moet zeggen dat voor de tweede poging (eigenlijk de eerste serieuze) het me echt niet tegenvalt. Straks de forel als voorgerecht op komkommerschijfjes met wasabiroom en de kip gaat in een pastagerecht.
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 17:30 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Het wordt gelezen hoor Vaagsel , en natuurlijk ook Dirkh , ik ben me nog steeds aan het orienteren.
Gelukkig .
Life is too short not to have fun
  woensdag 10 juni 2009 @ 20:05:11 #178
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_69909897
wordt zéker met behoorlijke interesse gelezen hoor!
blijven posten (en vooral de pics )
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  woensdag 10 juni 2009 @ 20:06:30 #179
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_69909955
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_69910562
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:06 schreef Puckzzz het volgende:
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Nee, ik doe het ook zonder suiker.
pi_69910926
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:06 schreef Puckzzz het volgende:
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Wat ik hier en daar gelezen heb is dat het in een zoutoplossing legt zodat het vlees/de vis vocht op gaat nemen. Om een te zoute smaak tegen te gaan moet je dan suiker toevoegen.

Niks wat ik tot nu toe gemaakt heb smaakte zoet, dus daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik.
Life is too short not to have fun
  donderdag 11 juni 2009 @ 07:42:15 #182
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_69923138
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:27 schreef vaagsel het volgende:

[..]

Wat ik hier en daar gelezen heb is dat het in een zoutoplossing legt zodat het vlees/de vis vocht op gaat nemen. Om een te zoute smaak tegen te gaan moet je dan suiker toevoegen.

Niks wat ik tot nu toe gemaakt heb smaakte zoet, dus daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik.
Ik hou juist zo van die zoute gerookte smaak

Gerookt vlees / vis is op zichzelf vrij mager, ik ga daar niet extra calorieen instoppen door 'm te weken in suiker.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  donderdag 11 juni 2009 @ 10:11:21 #183
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69926213
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:05 schreef Puckzzz het volgende:
wordt zéker met behoorlijke interesse gelezen hoor!
blijven posten (en vooral de pics )
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 19 juni 2009 @ 14:34:38 #184
16632 Xlarge
========
pi_70166772
Een rookkastje heb ik nog niet, ik kan maar geen juiste keuze maken
Ik heb gisteren wel een zak Jack Daniels rook snippers gehaald



Morgen ga ik in de tuin beercan chicken proberen te roosteren/roken op de bbq

www.youtube.com/watch?v=xS6R2IzDI10
pi_70166979
Heb vorige week spareribs gemaakt maar de foto's staan op het interne geheugen van de camera en daar moet ik het kabeltje nog van ophalen. Even wachten dus .

Ze waren wel bijzonder goed gelukt trouwens!
Life is too short not to have fun
  zondag 21 juni 2009 @ 07:34:21 #186
16632 Xlarge
========
pi_70213992
ik heb gisteren de beercanchicken gerookt / geroosterd, dat is aardig gegaan, de volgende keer marineer ik de kip wat meer

De Jack Daniels houten snippers, erg lekker


De kip, (te) licht gemarineerd, en comfortabel op een halve liter Heineken geplaatst, met nog een laagje bier aanwezig whehehe



Geplaatst op de bbq met goed wat houtsnippers



Zo'n 1.5 uur laten roken



Nu vergeet ik een foto te maken van het eindresultaat , maar na zo'n 45 minuten zag de kip er zo uit



Zoals al gezegd, de volgende ker meer marineren, maar de rooksmaak was erg lekker, en was er erg goed ingetrokken
  maandag 22 juni 2009 @ 20:44:22 #187
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_70267249
super zoals dat eruit ziet!!

leuk voor feestjes
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_70274582
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 15:26 schreef vaagsel het volgende:
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit

Gisteren dus 2 makrelen, 1 forel en 2 kipfilets gerookt. De kipfilets heb ik meegerookt om te kijken hoe gaar deze zouden worden in deze opstelling, het ging dus vooral om de vis. De vis is gepekeld in:

- 2 liter water
- 200 gram suiker
- 250 gram suiker

De kip is gepekeld in:

- 1 liter water
- 100 gram zout
- 125 gram suiker
- 2 gekneusde knoflooktenen
- paar takjes tijm

Vervolgens de briketten aangemaakt, wachten tot alles gloeide en een temperatuur van ~90 graden had en de vis en kip in de oven gelegd. Toen een deel van de snippers en mot toegevoegd. De bedoeling was dat het geheel 4 uur zou roken bij een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.

Helaas bleek het lastig om de temperatuur boven de 70 te houden. De briketten branden toch snel op waardoor ik steeds nieuwe moest aanmaken en die moest toevoegen. Hierdoor heeft alles 5 uur gerookt, maar de temperatuur is zeker anderhalf uur rond de 65 C geweest.

Ik heb twee temperatuurmeters gebruikt. De 1 is een vleesthermometer, de andere ook maar dan met draad en digitale aflezer. Heb ze nu allebei voor hetzelfde doel gebruikt om te kijken of ze van elkaar zouden verschillen. Het verschil bleek miniem te zijn, dus beiden zijn betrouwbaar waardoor ik de digitale ook kan gebruiken om de interne temperatuur van de rookwaar in de gaten te houden.

Foto van de kast:

[ afbeelding ]

Deksel met thermometers:

[ afbeelding ]

De gerookte vis:

[ afbeelding ]

De kip was nog niet gaar na zo'n 5 uur roken, dus vis eruit gehaald, vuur goed opgestookt en nog 40 minuten op 90 graden gerookt tot gaar.

[ afbeelding ]

Forel zonder huid:

[ afbeelding ]

En de totale oogst. Van de forel had ik gisteravond al 1/3e opgesnoept.

[ afbeelding ]


Al met al een succes! Iets meer ervaring krijgen met het op temperatuur houden en we kunnen naar het volgende project, spareribs!
Jezus 4 uur makreel roken man , dat moet droog zijn geweest niet normaal.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_70284242
quote:
Op maandag 22 juni 2009 23:26 schreef Joene het volgende:

[..]

Jezus 4 uur makreel roken man , dat moet droog zijn geweest niet normaal.
Heb je er zelf ook ervaring ermee dan?

Heb nog even wat gegoogled en denk dat het sterk afhankelijk is van de temperatuur. De 1 doet het 4 uur op 70 graden, de ander anderhalf uur op 140. Als je makreel anderhalf uur op gemiddeld 75 graden rookt zit je rauwe vis te eten. Lijkt me ook niet de bedoeling.
Life is too short not to have fun
  dinsdag 23 juni 2009 @ 12:15:03 #190
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_70285144


Euh, half uurtje in mijn gastop-rookoventje.
Ik blijf me ook maar steeds verbazen over de rooktijden/temperaturen en hoeveelheden hout die er bij jullie doorheen gaat.

pi_70313711
Een markreel in de rookoven: hooguit een half uur. Als je koud rookt (op 20 graden) uren, maar dat is een heel ander verhaal.
Als je een groot varkensbraadstuk 4 uur in de oven doet op 75 graden is hij goed gaar.
pi_70332460
quote:
Op zondag 21 juni 2009 07:34 schreef Xlarge het volgende:

De kip, (te) licht gemarineerd, en comfortabel op een halve liter Heineken geplaatst, met nog een laagje bier aanwezig whehehe
Hulde!
  woensdag 24 juni 2009 @ 18:45:26 #193
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_70332975
ik zag gerookte mozzarella op de markt
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zaterdag 18 juli 2009 @ 17:15:19 #194
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_71097333
moet dat houtmot een beetje nat gemaakt worden? Ik heb op dit moment een Beercan Chicken op de BBQ staan, maar wil eigenlijk kijken of het lekkerder wordt door er op het laatst wat rookmot op de kooltjes te gooien. geen idee of het effect heeft hoor maar het is een experimentje.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_71099126
Ik doe de houtmot altijd droog er op, als het te heet wordt sproei ik er wat water over.
  zaterdag 18 juli 2009 @ 20:38:55 #196
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_71102105
Ik heb het een beetje nat gemaakt met wat kruiden erbij. de kip was echt SUPERlekker! en een heerlijke rooksmaak op de koop toe
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zondag 19 juli 2009 @ 17:19:37 #197
52575 Schranseman
Heeft altijd honger
pi_71123642
Misschien dat ik een beetje laat het topic kom binnenvallen, maar heb ook een voorliefde voor (vis) roken. Heb een rvs handgemaakte kast en die bevalt uitstekend. Heb laatst voor het eerst paling gerookt en dat beviel zeer goed. Zalm, forel en makreel waren al frequente bewoners van de kast.

Ik houdt mijn vorderingen hier bij. Leuk om dit topic te lezen..
Schranseman heeft honger en vertelt erover op http://www.brambbq.nl
  woensdag 19 augustus 2009 @ 23:22:22 #198
52575 Schranseman
Heeft altijd honger
pi_72025929
Zaterdag ga ik paling roken. Er is 20 pond besteld. Eerste keer ging goed, maar was een stuk minder dan nu. Ga ze deze keer op appelhout roken.
Schranseman heeft honger en vertelt erover op http://www.brambbq.nl
pi_72026827
paling
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_72026961
quote:
Op woensdag 19 augustus 2009 23:22 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag ga ik paling roken. Er is 20 pond besteld. Eerste keer ging goed, maar was een stuk minder dan nu. Ga ze deze keer op appelhout roken.
altijd eiken gebruiken. Zonde van de 20 pond als je die gaat roken op appelhout.
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')