FOK!forum / Culinesse à gogo / Beste merk spaghetti, tagliatella, maccaroni enz..
TheMidasTouchdinsdag 25 maart 2008 @ 13:22
Je weet wel bij de supermarkten verkopen ze altijd van een bepaald merk spaghetti, tagliatella, maccaroni .. Je weet er zit veel van die goedkope smakeloze merken tussen, welke is nou de beste, en proeft echt Italie?
rudedeltadudedinsdag 25 maart 2008 @ 13:28
Ken je die aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over pasta?
Echt een aanradertje!

Maccaroni kennen ze helemaal niet in Italië...
Het wordt er wel gemaakt, maar puur voor de Amerikaanse markt, maar echt aandacht besteden ze er niet aan.
piepsterdinsdag 25 maart 2008 @ 13:55
Ik vind Barilla lekker. Italiaans merk, maar ook verkrijgbaar bij de Jumbo, Dirk en vast nog wel bij meer supermarkten.

En volgens mij is de Cecco ook goed te doen.
rudedeltadudedinsdag 25 maart 2008 @ 13:59
De Cecco is het merk waar de keuringsdienst van waarde op bezoek was in de afleving over pasta.

De aflevering is hier te bekijken
Snuitebolletjedinsdag 25 maart 2008 @ 14:12
TVP
Ben een echte pasta happer, maar welke ik nu echt super lekker vind?? dat weet ik eigenlijk niet, Die verse dingen van de AH vind ik wel prima..
boriszdinsdag 25 maart 2008 @ 14:27
Die verse dingen bij de deka zijn lekker, welk merk, geen idee.
DroogDokdinsdag 25 maart 2008 @ 14:48
Verse pasta is van de meeste supermarkt keten prima te doen vind ik!

Verder vind ik het huismerk van de Jumbo ook prima te doen.
Zij-en-Hijdinsdag 25 maart 2008 @ 15:20
Van gedroogde pasta's eten wij alleen de all'uovo (eierpasta) variant..
Spaghetti all'uovo van Grand Italia... Mmmmmm...

Verse pasta: de tortelloni met kaas en noten van AH..
TheMidasTouchdinsdag 25 maart 2008 @ 15:23
ik weet niet zeker maar ik dacht dat Grand Italia een van de beste is... maar weet niet zeker..
piepsterdinsdag 25 maart 2008 @ 15:41
Ik vind zelf Grand Italia niet zo bijzonder. Hij heeft niet zoveel bite als Barilla. Die veert echt een beetje als je er in bijt, net als bij zelfgemaakte pasta.
EyeMJRdinsdag 25 maart 2008 @ 15:43
maakt mij nie uit zolang het maar te vreten is
SuperSharkdinsdag 25 maart 2008 @ 15:44
Albert Heijn huismerk, ¤0,57 => perfect !
Bluesdinsdag 25 maart 2008 @ 15:49
Wij eten hier ook meestal gewoon tagliatelle, maar zou best eens die cecco willen proberen!
piepsterdinsdag 25 maart 2008 @ 15:54
Het is natuurlijk ook net wat je zoekt in pasta. In Nederland heben we altijd vrij kleffe , kartonnige pasta gegeten (Honig, alle huismerken etc), aldus de Italianen in bovenstaande aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Als je dan plotseling Italiaanse pasta voorgezet krijgt, kan die erg taaiig overkomen. Aan de andere kant vinden Italianen onze pasta niet te vreten.
Voor zover ik weet gebruiken Italianen trouwens ook erg vaak gedroogde pasta. Het ligt maar net aan de saus welk soort geschikt is.
ETAdinsdag 25 maart 2008 @ 16:08
Heb zelf half jaar in noord Italie en een maand in midden Italie gewoond. Barillla en de Cecco vind je in standaard supermarkt in Italie, en vind ik persoonlijk erg lekker omdat ze een goede bite hebben. In Italie is het zeer gewoon om gedroogde pasta te eten, al is er natuurlijk een voorkeur voor verse pasta Verse pasta is uitermate lekker met een goede pesto

Sauzen in Italie zijn natuurlijk een stuk anders dan hier. Vooral de kwantiteit verschilt, hier drijft de pasta vaak in een rode saus, terwijl in Italie veel minder saus bij zit. Er zit natuurlijk ook een verschil in de saus kwaliteit, maar dat komt voornamelijk door de veel lekkere tomaten die ze daar hebben

En maccaroni is gewoon te vinden in de lokale italiaanse supermarkt zoals de Esselunga (beetje de Italiaanse variant van AH)
SiGNedinsdag 25 maart 2008 @ 16:52
Sinds ik De Cecco heb ontdekt koop ik die voornamelijk, heb ook lasagnebladen van Barilla.
Die aflevering van keuringsdienst van waren moet ik nog zien, maar wat is er dan aan de hand?
Ik weet in elk geval wel dat ik niet meer terug ga naar Grand'Italia, dat smaakt echt naar niks vergeleken met De Cecco, ik snap nu ook opeens wat ze met "al dente" bedoelen.
piepsterdinsdag 25 maart 2008 @ 16:55
In die aflevering laten ze de pastamakers van de Cecco allerei pasta testen, zowel Nederlandse als Italiaanse. De Nederlandse kwam er niet bepaald goed af.
_Hestia_dinsdag 25 maart 2008 @ 20:10
Grand Italia
zquingdinsdag 25 maart 2008 @ 20:33
Ik vind die barrilla lekker, heb alleen nog nooit die van cecco gebruikt
Hyperdudedinsdag 25 maart 2008 @ 20:43
De Cecco Fettuccine all' uovo nr. 103
Precies goed voor bijna alle pasta gerechten. Staan ook wel aardige recepten op de De Cecco site.
Hebben ze vlgns. mij wel bij de Makro

http://www.dececco.it/catalogo_prodotti_pasta.asp
SiGNedinsdag 25 maart 2008 @ 23:38
De Cecco is ook bij de Jumbo te koop, net zoals Barilla en ze hebben ook nog een merk "napolitana" ofzo, daar hebben ze ook diverse tomaten in blik van (erg lekker trouwens)
TheMidasTouchwoensdag 26 maart 2008 @ 11:17
qua olijfolie is carapelli beter dan bertolli?
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/153329
SiGNewoensdag 26 maart 2008 @ 15:13
Bertolli is gewoon van Unilever, oftwel: massaproductie. (en niet de omaatjes die je in de reclame ziet)
Zelf ga ik liever voor de wat kleinere fabrikanten, die nemen naar mijn idee net even wat meer tijd en dat proef je terug.
Rum is daar ook wel een goed voorbeeld in, Bacardi is het grootste en meest populaire merk, maar qua smaak kan je beter voor een andere rum gaan (Havana Club of Captain Morgan bijvoorbeeld)
Bacardi gebruikt aluminium vaten, die andere twee houten vaten.

Voor een goede olijfolie zou ik naar een Italiaanse traiteur gaan, De Cecco heeft trouwens ook olijfolie (extra virgine) maar daar ben ik verder niet mee bekend.

En om het over de pasta's te hebben, De Cecco en Barilla gebruiken koperen mallen om hun pasta's mee te maken, dat schijnt voor de smaak ook weer beter te zijn dan aluminium mallen die Grand' Italia (en andere Hollandse merken) gebruiken.
Je kan het ook zien en voelen aan de pasta, Hollandse pasta is glad, Italiaanse pasta voelt een beetje korrelig aan, alsof er een laagje bloem overheen is gestrooid toen de pasta nog niet hard was.
maartenducrotwoensdag 26 maart 2008 @ 16:51
quote:
Op dinsdag 25 maart 2008 16:08 schreef ETA het volgende:
Heb zelf half jaar in noord Italie en een maand in midden Italie gewoond. Barillla en de Cecco vind je in standaard supermarkt in Italie, en vind ik persoonlijk erg lekker omdat ze een goede bite hebben. In Italie is het zeer gewoon om gedroogde pasta te eten, al is er natuurlijk een voorkeur voor verse pasta Verse pasta is uitermate lekker met een goede pesto
in Italië ligt de voorkeur voor gedroogde of verse pasta aan de gebruikte saus
Kuukskedonderdag 27 maart 2008 @ 08:53
Grand Italia is lekker, maar best prijzig. Meestal koop ik gewoon AH-huismerk, tenzij de dure op de reclame is.
W1ZZdonderdag 27 maart 2008 @ 09:26
quote:
Op dinsdag 25 maart 2008 16:08 schreef ETA het volgende:
Heb zelf half jaar in noord Italie en een maand in midden Italie gewoond. Barillla en de Cecco vind je in standaard supermarkt in Italie, en vind ik persoonlijk erg lekker omdat ze een goede bite hebben. In Italie is het zeer gewoon om gedroogde pasta te eten, al is er natuurlijk een voorkeur voor verse pasta Verse pasta is uitermate lekker met een goede pesto
Er is helemaal geen voorkeur voor verse pasta, zoals al gezegd werd hangt de keuze voor verse of gedroogd pasta geheel af van de saus waarmee de pasta gecombineerd wordt. En pesto is nu net bij uitstek ongeschikt om met verse pasta gecombineerd te worden. Verse pasta eet je over 't algemeen met sauzen die niet echt sauzen zijn in de zin van een vloeibaar geheel maar meer met wat losse ingrediënten in een pan gemikt. Braad bijvoorbeeld eens stukjes salsiccia (Italiaanse worst, soort dunne saucijs) met wat verse paddestoelen en halve cherrytomaatjes (die op de snijkant bakken) in wat olijfolie met verse origano. Door de verse pasta mengen, scheut goede olijfolie en z&p eroverheen.

Beste gedroogde pasta in NL? De Cecco, easily. Beste gedroogde pasta overall is Voiello.
TheMidasTouchdonderdag 27 maart 2008 @ 12:20
quote:
Op woensdag 26 maart 2008 15:13 schreef SiGNe het volgende:
Bertolli is gewoon van Unilever, oftwel: massaproductie. (en niet de omaatjes die je in de reclame ziet)
Zelf ga ik liever voor de wat kleinere fabrikanten, die nemen naar mijn idee net even wat meer tijd en dat proef je terug.
Rum is daar ook wel een goed voorbeeld in, Bacardi is het grootste en meest populaire merk, maar qua smaak kan je beter voor een andere rum gaan (Havana Club of Captain Morgan bijvoorbeeld)
Bacardi gebruikt aluminium vaten, die andere twee houten vaten.

Voor een goede olijfolie zou ik naar een Italiaanse traiteur gaan, De Cecco heeft trouwens ook olijfolie (extra virgine) maar daar ben ik verder niet mee bekend.

En om het over de pasta's te hebben, De Cecco en Barilla gebruiken koperen mallen om hun pasta's mee te maken, dat schijnt voor de smaak ook weer beter te zijn dan aluminium mallen die Grand' Italia (en andere Hollandse merken) gebruiken.
Je kan het ook zien en voelen aan de pasta, Hollandse pasta is glad, Italiaanse pasta voelt een beetje korrelig aan, alsof er een laagje bloem overheen is gestrooid toen de pasta nog niet hard was.
fok, en ik maar denken dat Bertolli italiaans is.. dat wordt overstappen.
W1ZZdonderdag 27 maart 2008 @ 12:25
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 12:20 schreef TheMidasTouch het volgende:

[..]

fok, en ik maar denken dat Bertolli italiaans is.. dat wordt overstappen.
Bertolli was ooit wel Italiaans maar is door Unilever overgekocht. De producten worden nog steeds in Italië geproduceerd (en ook verkocht) maar zijn niet van erg hoge kwaliteit in vergelijking met sommige andere merken.
rudedeltadudedonderdag 27 maart 2008 @ 18:11
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 12:25 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Bertolli was ooit wel Italiaans maar is door Unilever overgekocht. De producten worden nog steeds in Italië geproduceerd (en ook verkocht) maar zijn niet van erg hoge kwaliteit in vergelijking met sommige andere merken.
Haha... ik verwijs nu even naar een andere afleving keuringsdienst van Waarde.

De presentator ging op zoek naar de vrouwen van Bertolli uit de reclame en wilde zien hoe die vrouwen dat werk deden.
De droom spatte uiteen toen hij naar een fabriek werd verwezen waar heel groot Knorr op stond..
W1ZZdonderdag 27 maart 2008 @ 20:07
Ja, dus? Dat kan nog steeds prima rijmen met wat ik zeg hoor. Als Unilever 't overneemt zouden ze wel gek zijn om bij zo'n generiek product dat niet in de eigen fabriek te laten doen. Als iets in Italië wordt geproduceerd is 't niet ineens automatisch artisanaal bereid of duur ofzo... Alle blikjes tomaten en tomatenpuree enzo die je voor 7 cent bij de Appie koopt worden ook in Italië gemaakt.
Thoricaldonderdag 27 maart 2008 @ 20:38
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 20:07 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, dus? Dat kan nog steeds prima rijmen met wat ik zeg hoor. Als Unilever 't overneemt zouden ze wel gek zijn om bij zo'n generiek product dat niet in de eigen fabriek te laten doen. Als iets in Italië wordt geproduceerd is 't niet ineens automatisch artisanaal bereid of duur ofzo... Alle blikjes tomaten en tomatenpuree enzo die je voor 7 cent bij de Appie koopt worden ook in Italië gemaakt.
Ik dacht dat die ook in China gemaakt werden?
W1ZZdonderdag 27 maart 2008 @ 20:56
Nee kijk maar eens op zo'n blik, staat gemaakt in Italië op Is ook wel logisch, in Puglia (de hak van de laars) is een enorme tomatenverwerkingsindustrie en Italianen eten bij voorkeur alleen producten uit Italië.
Davidvrijdag 28 maart 2008 @ 09:32
Het klopt niet dat alles wat bertolli produceert uit Italië komt, voor hun olijfolieën gebruiken ze ook veel olijven uit o.a. Noord-Afrikaanse landen (goedkoper).
Phenovrijdag 28 maart 2008 @ 09:39
quote:
Op dinsdag 25 maart 2008 16:08 schreef ETA het volgende:

Sauzen in Italie zijn natuurlijk een stuk anders dan hier. Vooral de kwantiteit verschilt, hier drijft de pasta vaak in een rode saus, terwijl in Italie veel minder saus bij zit. Er zit natuurlijk ook een verschil in de saus kwaliteit, maar dat komt voornamelijk door de veel lekkere tomaten die ze daar hebben
Sauskwaliteit: eens. Maar de hoeveelheid doe je toch jezelf aan, ik gebruik nooit veel (of geen, depends) saus.
TheMidasTouchvrijdag 28 maart 2008 @ 10:17
wat is nou echt de beste real Italian olive oil?
W1ZZvrijdag 28 maart 2008 @ 11:11
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 09:32 schreef David het volgende:
Het klopt niet dat alles wat bertolli produceert uit Italië komt, voor hun olijfolieën gebruiken ze ook veel olijven uit o.a. Noord-Afrikaanse landen (goedkoper).
E allora? Parmaham wordt gemaakt van Nederlandse varkens, is het dan ineens Nederlandse ham? De producten van Bertolli worden gemaakt in Italië, dat houdt niet in dat de grondstoffen ook per sé uit Italië moeten komen.
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 10:17 schreef TheMidasTouch het volgende:
wat is nou echt de beste real Italian olive oil?
Daar is niet echt een eenduidig antwoord op te geven aangezien dat ook een kwestie van smaak is en Noord-Italianen en Zuid-Italianen ook weer verschillen in hun voorkeur (in 't noorden is de olie meestal dunner dan in het zuiden). Van de olijfoliën die je bij AH kunt kopen vind ik Monini de beste (en het gerucht gaat dat de AH Excellent Italiaanse olijfolie door Monini geproduceerd wordt maar wel een stuk goedkoper is). Dit is mijn persoonlijke favoriet op 't moment:



[ Bericht 43% gewijzigd door W1ZZ op 28-03-2008 11:19:55 ]
maartenducrotvrijdag 28 maart 2008 @ 15:35
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 11:11 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

E allora? Parmaham wordt gemaakt van Nederlandse varkens, is het dan ineens Nederlandse ham? De producten van Bertolli worden gemaakt in Italië, dat houdt niet in dat de grondstoffen ook per sé uit Italië moeten komen.
[..]
Dan is het geen echte parmaham.
SiGNevrijdag 28 maart 2008 @ 15:42
Jawel.. alleen varkensvlees dat in Parma verwerkt wordt mag Parmaham heten, dus maakt het niet uit waar dat varken zelf vandaan komt.
Met Pata Negra ham is het wel anders, dat is ham van varkens die vrij in de pyreneeën leven en daar voornamelijk eikels eten, dat is niet te vervangen door andere varkens.
Hyperdudevrijdag 28 maart 2008 @ 15:46
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 15:42 schreef SiGNe het volgende:
Jawel.. alleen varkensvlees dat in Parma verwerkt wordt mag Parmaham heten, dus maakt het niet uit waar dat varken zelf vandaan komt.
Met Pata Negra ham is het wel anders, dat is ham van varkens die vrij in de pyreneeën leven en daar voornamelijk eikels eten, dat is niet te vervangen door andere varkens.
Dat klopt niet.
Parmaham mag alleen van Italiaanse varkens gemaakt worden.

Ik zal nog even proberen een beter bron te vinden dan WikiPedo.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parmaham

http://www.prosciuttodiparma.com/ned/info/pigs/

NB wel erg ver off-topic overigens
En zoveel hoef je je ook niet aan te trekken van al die PDO nonsens.
Ik heb momenteel liever Mozarella uit Zeewolde dan Buffel-Mozarella uit Napels.
W1ZZvrijdag 28 maart 2008 @ 19:09
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 15:46 schreef Hyperdude het volgende:
Parmaham mag alleen van Italiaanse varkens gemaakt worden.
Meerdere Italiaanse slagers hebben me verzekerd dat voor de bereiding van Parmaham veel Nederlands vlees wordt gebruikt. Daarbij is de Italiaanse varkensveestapel bij lange na niet toereikend om aan de tegenwoordig enorme mondiale vraag aan Parmaham te voldoen. Die twee argumenten geloof ik eerder dan een marketingpraatje op een website.
Hyperdudevrijdag 28 maart 2008 @ 19:45
Kan best, het blijft wel Italë natuurlijk. Toch denk ik dat het met Parmaham wel meevalt met fraude.
En als je het verschil niet proeft tussen een Helmonds vèrken, en een varken van de Po vlakte kan je beter Unox rookworst in dunne plakken snijden dan je geld uitgeven aan producten met een snob image.
Flashwinvrijdag 28 maart 2008 @ 21:01
Garofalo Linguine...verkopen ze bij AH XL. Geloof me, betere pasta (op verse na) is er niet.
Davidmaandag 31 maart 2008 @ 13:10
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 11:11 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

E allora? Parmaham wordt gemaakt van Nederlandse varkens, is het dan ineens Nederlandse ham? De producten van Bertolli worden gemaakt in Italië, dat houdt niet in dat de grondstoffen ook per sé uit Italië moeten komen.
Voor mij is het geen probleem hoor. Marokko produceert bv. ook wel goede olijven en olijfolie. Maar dat Bertolli een Italiaans product zou zijn is gewoon niet meer zo. Het is een bedrijf dat economisch redeneert en dus goedkope grondstoffen en werkkrachten gebruikt om meer winst te kunnen maken. En er is wel degelijk een groot kwaliteits verschil tussen een olie van Bertolli en een authentieke Italiaans olie, gemaakt van met de hand geplukte Italiaanse olijven. Dat proef je gewoon...
W1ZZmaandag 31 maart 2008 @ 13:18
quote:
Op maandag 31 maart 2008 13:10 schreef David het volgende:

[..]

Voor mij is het geen probleem hoor. Marokko produceert bv. ook wel goede olijven en olijfolie. Maar dat Bertolli een Italiaans product zou zijn is gewoon niet meer zo. Het is een bedrijf dat economisch redeneert en dus goedkope grondstoffen en werkkrachten gebruikt om meer winst te kunnen maken. En er is wel degelijk een groot kwaliteits verschil tussen een olie van Bertolli en een authentieke Italiaans olie, gemaakt van met de hand geplukte Italiaanse olijven. Dat proef je gewoon...
Ik ben het volledig met je eens dat Bertolli niet in de buurt komt van een fatsoenlijke olie en als je 'Italiaans product' definieert als iets waarvan alles (grondstoffen, arbeid, productielokatie) uit Italië komt dan heb je gelijk. Voor mij is iets al een Italiaans product als het in Italië geproduceerd is, dus in dit geval wanneer de olijven in Italië geperst zijn en de olie in Italië gebotteld is. Anders zou bijvoorbeeld een Italiaans pak dat ook zelden zijn daar de stoffen meestal uit Engeland komen en de pakken bijna altijd door Chinezen in elkaar worden geklust ondanks het mooie marketingpraatje van "In Italië met liefde gemaakt."
Hyperdudemaandag 31 maart 2008 @ 20:42
Kwaliteit van olijfolie is, meer dan de kwaliteit van pasta, ook een kwestie van smaak/voorkeur.
Voor de koude gerechten staat hier momenteel De Cecco Umbria Colli Assisi-Spoleto DOP.
Maar als je daarin gaat bakken wordt het niks; daarvoor kan je beter bv. zo'n non-vergine Carbonell oid. gebruiken.

NB. Zo'n nep verhaal/image van Bertolli zorgt er al voor dat ik niet van die die zooi koop. Ook al maken ze misschien prima producten.
Mr.Noodlemaandag 31 maart 2008 @ 20:59
Al vind ik de Bertolli Pesto ook wel lekker..
The_strangerdinsdag 1 april 2008 @ 10:28
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 19:09 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Meerdere Italiaanse slagers hebben me verzekerd dat voor de bereiding van Parmaham veel Nederlands vlees wordt gebruikt. Daarbij is de Italiaanse varkensveestapel bij lange na niet toereikend om aan de tegenwoordig enorme mondiale vraag aan Parmaham te voldoen. Die twee argumenten geloof ik eerder dan een marketingpraatje op een website.
Echte parmaham heeft een kroon op de ham of verpakking. Dan komen de varken sook echt uit Parma (geboren en getogen). Er komt ook ham uit parma dat van (ondermeer) Nederlandse varkens is gemaakt. Deze ham zal geen kroon op de verpakking of ham (mogen) hebben en is dus strict genomen geen parmaham (wat overigens ook een beschermde naam is).

Er is een genootschap, het Consorzio del Prosciutto di Parma, wat hierop toeziet...

Da's de theorie, het blijven Italianen
tim2308woensdag 23 april 2008 @ 00:55
Mijn Italiaanse collega's zweren bij Barilla. En ik nu ook

Ik vraag me nu wel af wie beter is: De Cecco of Barilla...

En ik ben opzoek naar het antwoord op de vraag of de betere pasta een lage glycemische waarde/lading heeft. Als ik de pasta op het werk eet (erg wit en erg glad) heb ik altijd snel weer honger, na Barilla niet...

[ Bericht 26% gewijzigd door tim2308 op 23-04-2008 01:09:47 ]
Spankinwoensdag 23 april 2008 @ 14:34
<- Barilla

En ik heb inderdaad eens gelezen dat Nederlands varkensvlees naar Italië gaat, daar verwerkt, en terugkomt als Parmaham.
SiGNewoensdag 23 april 2008 @ 16:08
quote:
Op dinsdag 1 april 2008 10:28 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Echte parmaham heeft een kroon op de ham of verpakking. Dan komen de varken sook echt uit Parma (geboren en getogen). Er komt ook ham uit parma dat van (ondermeer) Nederlandse varkens is gemaakt. Deze ham zal geen kroon op de verpakking of ham (mogen) hebben en is dus strict genomen geen parmaham (wat overigens ook een beschermde naam is).

Er is een genootschap, het Consorzio del Prosciutto di Parma, wat hierop toeziet...

Da's de theorie, het blijven Italianen
Het is een Europese maatregel om streekproducten te beschermen, Goudse kaas mag ook alleen zo heten als het uit Gouda komt..
Het bekendste voorbeeld is Champagne, alleen wijnen uit die Franse streek mogen zo heten, anders is het Methode Champagnoise of een ander leuk naampje dat ze eraan geven.
Uccievrijdag 25 april 2008 @ 00:33
Gouda kaas heeft te maken met de vorm en wijze van productie, maar in Azië kun je Gouda kazen kopen geproduceerd in Nieuw-Zeeland.
Dat van Champagne klopt wel.
Principessa.Farfallavrijdag 25 april 2008 @ 00:39
zelfgemaakte
Carazzo.Tuti.Bananidonderdag 1 mei 2008 @ 00:17
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 00:39 schreef Principessa.Farfalla het volgende:
zelfgemaakte
Ja.
NoCigardonderdag 1 mei 2008 @ 01:56
quote:
Op woensdag 23 april 2008 16:08 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Het is een Europese maatregel om streekproducten te beschermen, Goudse kaas mag ook alleen zo heten als het uit Gouda komt..
Het bekendste voorbeeld is Champagne, alleen wijnen uit die Franse streek mogen zo heten, anders is het Methode Champagnoise of een ander leuk naampje dat ze eraan geven.
Goudse kaas is geen beschermde merknaam helaas. Hier heefrt de handelsgeest ons in de steek gelaten en is ie neer geldaat op de Fransen en Italianen.

De beste niet-verse pasta heb ik wel eens gehoord, wordt gemaakt met bronzen mallen: hierdoor wordt de pasta in zijn specifieke vorm gegoten. Plastic (nylon of teflon) mallen worden het meest gebruikt (Grand Italia etc, meestal staat er tegenwoordig op als de mallen van brons zijn), maar plastic mallen geven een glad oppervlak: bronzen mallen geven een ruw oppervlak en zorgen ervoor dat de wat zwaardere sauzen waarvoor niet verse pasta bedoelt is beter opgenomen wordt: als je het goed door elkaar roert zie je als het goed is weinig saus meer op het bord liggen.
Niet verse pasta is eigenlijk een hele andere wereld: er is geen sprake van al dente; de ingrediënten zijn anders (ei) en vaak is de saus ook anders: er wordt ook meer gebruik gemaakt van gevulde pastas die van binnen hun smaak al hebben en dus geen machtige saus meer nodig hebben.
Pasta fresco (de zachte variant dus) vind je meer in Noord-Italië.
Persoonlijk vind ik Bolognese het lekkerste met pasta duro: de niet verse-al dente variant dus, ook al wordt het in die streek gemaakt met verse tagliatelle. In heel Italië kun je een ragu met die variant pasta krijgen. En dat is dan meteen een voorbeeld van iets waarin de Italiaanse keuken niet regionaal is volgens mij (maar dat laatste weet ik eigenlijk niet zeker).

[ Bericht 1% gewijzigd door NoCigar op 01-05-2008 16:00:56 ]
SiGNedonderdag 1 mei 2008 @ 13:59
quote:
Op woensdag 23 april 2008 00:55 schreef tim2308 het volgende:
Mijn Italiaanse collega's zweren bij Barilla. En ik nu ook

Ik vraag me nu wel af wie beter is: De Cecco of Barilla...

En ik ben opzoek naar het antwoord op de vraag of de betere pasta een lage glycemische waarde/lading heeft. Als ik de pasta op het werk eet (erg wit en erg glad) heb ik altijd snel weer honger, na Barilla niet...
Barilla spaghetti hebben ze bij de jumbo alleen in Typo 5, De Cecco in typo 12, die is net iets dikker.
En wat me ook opviel is dat de ongekoookte De Cecco pasta wat korreliger leek aan de buitenkant, alsof er nog een laagje meel is overheen gestrooid, dat heeft dacht ik te maken met koperen mallen (schijnt ook weer lekkerder te zijn voor de pasta).
W1ZZdonderdag 1 mei 2008 @ 14:36
quote:
Op donderdag 1 mei 2008 01:56 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Goudse kaas is geen beschermde merknaam helaas. Hier heefrt de handelsgeest ons in de steek gelaten en is ie neer geldaat op de Fransen en Italianen.

De beste niet-verse paste heb ik wel eens gehoord, wordt gemaakt met koperen mallen: hierdoor wordt de pasta in zijn speciefieke vorm gegoten. Plastic mallen worden het meest gebruikt (Grand Italia etc, meestal staat er tegenwoordig op als de mallen van koper zijn), maar plastic mallen geven een glad oppervlak: koperen mallen geven een ruw oppervlak en zorgen ervoor dat de wat zwaardere sauzen waarvoor niet verse pasta bedoelt is beter opgenomen wordt: als je het goed door elkaar roert zie je als het goed is weinig saus meer op het bord liggen.
Niet verse pasta is eigenlijk een hele andere wereld: er is geen sprake van al dente; de ingrediënten zijn anders (ei) en vaak is de saus ook anders: er wordt ook meer gebruik gemaakt van gevulde pastas die van binnen hun smaak al hebben en dus geen machtige saus meer nodig hebben.
Pasta fresco (de zachte variant dus) vind je meer in Noord-Italië.
Persoonlijk vind ik Bolognese het lekkerste met pasta duro: de niet verse-al dente variant dus, ooik al wordt het in die streek gemaakt met verse tagliatelle. In heel Italië kun je een ragu met die variant past krijgen. En dat is dan meteen een voorbeeld van iets waarin de Italiaanse keuken niet regionaal is volgens mij, (maar dat laatste weet ik eigenlijk niet zeker).
Goed verhaal, alleen bij mijn weten zijn het bronzen mallen ipv koperen. Ik heb trouwens in Italië nog nooit ragù met verse tagliatelle op het menu zien staan, ook niet in Bologna.

NoCigardonderdag 1 mei 2008 @ 15:41
quote:
Op donderdag 1 mei 2008 14:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Goed verhaal, alleen bij mijn weten zijn het bronzen mallen ipv koperen. Ik heb trouwens in Italië nog nooit ragù met verse tagliatelle op het menu zien staan, ook niet in Bologna.

[ link | afbeelding ]
Dat zal dan wel kloppen koper , brons. tja.

Een aflevering van Heston Blumenthal's In search of perfection gaat over spaghetti bolognese: Hij test en vergelijkt daarin ook verschillende soorten pasta: Hij vind zijn 'La pasta di aldo' en "Rustichella di Abruzzo" die hiet niet of nauwelijks te krijgen zijn geloof ik. Ook MArtelli en De Cecco scoorden hoog.

[ Bericht 16% gewijzigd door NoCigar op 01-05-2008 15:52:34 ]
Daviddonderdag 1 mei 2008 @ 15:42
quote:
Op donderdag 1 mei 2008 14:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Goed verhaal, alleen bij mijn weten zijn het bronzen mallen ipv koperen. Ik heb trouwens in Italië nog nooit ragù met verse tagliatelle op het menu zien staan, ook niet in Bologna.
Hmm... dat verbaast me sterk

In principe wordt ragù traditioneel met verse tagliatelle geserveerd. Dat geldt niet alleen voor de Bolognese variant. Natuurlijk is 'spaghetti bolognese' internationaal bekend en wordt het dan in veel toeristische restaurants ook zo geserveerd, maar dat is zeker niet de oorspronkelijke versie van dat gerecht.
W1ZZdonderdag 1 mei 2008 @ 16:00
quote:
Op donderdag 1 mei 2008 15:42 schreef David het volgende:

[..]

Hmm... dat verbaast me sterk

In principe wordt ragù traditioneel met verse tagliatelle geserveerd. Dat geldt niet alleen voor de Bolognese variant. Natuurlijk is 'spaghetti bolognese' internationaal bekend en wordt het dan in veel toeristische restaurants ook zo geserveerd, maar dat is zeker niet de oorspronkelijke versie van dat gerecht.
Ik bedoel niet dat ik het normaal met spaghetti zie maar meer gewoon met gedroogde tagliatelle. Naar mijn smaak is dat ook beter met ragù (die ik trouwens sowieso lekkerder vind met rigatoni of casarecce).
NoCigardonderdag 1 mei 2008 @ 16:04
quote:
Op dinsdag 1 april 2008 10:28 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Echte parmaham heeft een kroon op de ham of verpakking. Dan komen de varken sook echt uit Parma (geboren en getogen). Er komt ook ham uit parma dat van (ondermeer) Nederlandse varkens is gemaakt. Deze ham zal geen kroon op de verpakking of ham (mogen) hebben en is dus strict genomen geen parmaham (wat overigens ook een beschermde naam is).

Er is een genootschap, het Consorzio del Prosciutto di Parma, wat hierop toeziet...

Da's de theorie, het blijven Italianen
Die varkens moeten ook met een restproduct van de Parmezaanze-kaas produktie ( de wei geloof ik)worden gevoederd, en dat proef je als het goed is. Dat lijkt me niet mogelijk met een Nederlands varken. Je hoort die verhalen echt vaak en het zou wel jammer zijn als dat zo was: ze snijden zichzelf echt in de vingers hiermee.
Serindedonderdag 1 mei 2008 @ 17:22
quote:
Op dinsdag 25 maart 2008 15:20 schreef Zij-en-Hij het volgende:

Verse pasta: de tortelloni met kaas en noten van AH..


Verse pasta's hebben sowieso mijn voorkeur. Wij eten het niet zo vaak omdat mijn vriend er niet zo van houdt. En als we het dan eten, moet het ook wel lekker zijn
Sjoepadonderdag 1 mei 2008 @ 22:58
quote:
Op maandag 31 maart 2008 20:42 schreef Hyperdude het volgende:

NB. Zo'n nep verhaal/image van Bertolli zorgt er al voor dat ik niet van die die zooi koop. Ook al maken ze misschien prima producten.
En jij denkt zeker dat de chateau op een fles ook altijd de chateau is waar de wijn vandaan komt.
Of dat de koeien waarvan het melk gebruikt worden voor de lila chocolade echt paars zijn.... en dat de bevers het echt produceren.
W1ZZdonderdag 1 mei 2008 @ 23:38
quote:
Op donderdag 1 mei 2008 22:58 schreef Sjoepa het volgende:

[..]

En jij denkt zeker dat de chateau op een fles ook altijd de chateau is waar de wijn vandaan komt.
Of dat de koeien waarvan het melk gebruikt worden voor de lila chocolade echt paars zijn.... en dat de bevers het echt produceren.
Volgens mij heeft iemand het niet zo goed begrepen.
punchdrunkdonderdag 15 mei 2008 @ 12:50
verse is het beste, van de gedroogde vind ik de gran'ditalia het lekkerste, maar dan niet de al ouevo varianten.
NoCigardonderdag 15 mei 2008 @ 14:45
Dus een groot deel van italië eet inferieure (nameklijk niet verse) pasta? Ik dacht het niet.
Curiositydonderdag 15 mei 2008 @ 16:39
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 14:45 schreef NoCigar het volgende:
Dus een groot deel van italië eet inferieure (nameklijk niet verse) pasta? Ik dacht het niet.
Italianenen eten wel degelijk niet verse pasta, maar om dit nu direct inferieur te noemen.
Er is laatst nog een boycot geweest op gedroogde pasta omdat deze te duur werd, dat heeft de fabrikanten handen vol geld gekost, zo goed loopt gedroogde pasta dus in Italie.
SiGNedonderdag 15 mei 2008 @ 17:35
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 14:45 schreef NoCigar het volgende:
Dus een groot deel van italië eet inferieure (nameklijk niet verse) pasta? Ik dacht het niet.
Ligt aan de saus die je eroverheen doet..
Bij de ene saus kan je beter gedroogde pasta nemen en bij de andere saus smaakt een verse pasta beter.
Lichte sausjes eet je voornamelijk verse pasta bij, volle sauzen eet je weer gedroogde bij.
NoCigardonderdag 15 mei 2008 @ 17:41
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 17:35 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ligt aan de saus die je eroverheen doet..
Bij de ene saus kan je beter gedroogde pasta nemen en bij de andere saus smaakt een verse pasta beter.
Lichte sausjes eet je voornamelijk verse pasta bij, volle sauzen eet je weer gedroogde bij.
Dat weet ik. Sterker, dat heb ik boven al beschreven, misschien dat je het daarvan hebt , maar dat weet de poster boven mij blijkbaar niet.
NoCigardonderdag 15 mei 2008 @ 17:42
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 16:39 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Italianenen eten wel degelijk niet verse pasta, maar om dit nu direct inferieur te noemen.
Er is laatst nog een boycot geweest op gedroogde pasta omdat deze te duur werd, dat heeft de fabrikanten handen vol geld gekost, zo goed loopt gedroogde pasta dus in Italie.
Ik reageer op bovenstaande poster die ten onrechte meent dat verse pasta het best is. Alles is in dit topic al besproken.
W1ZZdonderdag 15 mei 2008 @ 19:01
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 14:45 schreef NoCigar het volgende:
Dus een groot deel van italië eet gedroogde pasta?
Inderdaad. Je moet niet vergeten dat voor Italianen pasta nog steeds dagelijkse kost is, en voor heel veel Italianen zelfs twee keer per dag. Dat gepaard met het feit dat levensmiddelen daar duurder zijn dan in NL en dat de Italianen over het algemeen al niet veel geld hebben...
Curiositydonderdag 15 mei 2008 @ 19:22
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 17:42 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Ik reageer op bovenstaande poster die ten onrechte meent dat verse pasta het best is. Alles is in dit topic al besproken.

NoCigardonderdag 15 mei 2008 @ 20:34
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 19:01 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Inderdaad. Je moet niet vergeten dat voor Italianen pasta nog steeds dagelijkse kost is, en voor heel veel Italianen zelfs twee keer per dag. Dat gepaard met het feit dat levensmiddelen daar duurder zijn dan in NL en dat de Italianen over het algemeen al niet veel geld hebben...
Maar die is dus niet minder dan verse, hé?
W1ZZdonderdag 15 mei 2008 @ 21:39
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 20:34 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Maar die is dus niet minder dan verse, hé?
ik denk dat ik je post een beetje verkeerd begreep. Maar ik was geloof ik ook niet de enige Maar gedroogde is uiteraard niet minder dan verse. Sterker nog, vaak vind ik gedroogde lekkerder, mits het wel echte goede is zoals Voiello of DeCecco.

[ Bericht 13% gewijzigd door W1ZZ op 15-05-2008 21:46:49 ]
SiGNedonderdag 15 mei 2008 @ 21:42
Dit topic bracht me vandaag weer op een mooi idee, heb heerlijke De Cecco Spaghetti met een zelfgemaakte tomatensaus gegeten.
En wéér was de pasta perfect al dente, met Grand' Italia gaat het toch vaker mis (nét te hard of nét te zacht)

Da's met Lasagne trouwens ook zo, heb alleen de lasagnebladen van Barilla geprobeerd, maar die smaken ook gewoon beter dan die uit het pakje lasagne van Knorr of de losse bladen van de "normale" supermarkt merken.
NoCigardonderdag 15 mei 2008 @ 23:33
quote:
Op donderdag 15 mei 2008 21:39 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

ik denk dat ik je post een beetje verkeerd begreep. Maar ik was geloof ik ook niet de enige
Dat is mijn tragisch levenslot. Erger is nog dat het nooit aan mezelf ligt .

Als troost voor iedereen een heerlijke ragu a la Bolognese variant die echt wel een paar uur kost wil je het goed doen.
De (sterren-)kok zelf doet het hier met verse pasta, maar het is vast ook lekker met niet-verse pasta .
Davidzaterdag 17 mei 2008 @ 19:06
ragu alla bolognese mag voor mij echt wel het liefst met verse pasta.
allsystemshaltdonderdag 29 mei 2008 @ 23:58
De Dirk

Ja Dirk van den Broek had altijd spaghetie in een rood doorzichtig blauwe verpakking voor weining (iets van 39 eurocent o f zoiets) Die was erg lekker

Helaas zie ik deze niet meer in de schappen

pvd nu moet ik een ander merk gaan zoekken wat lekker is
SiGNevrijdag 30 mei 2008 @ 02:45
Waarom wordt dit topic elke keer gekickt als ik net spaghetti heb gegeten?
ik blijf voorlopig bij De Cecco, ook vandaag weer perfect gelukt.. (Ben ergens toch nog benieuws naar Barilla, Maar bij de Jumbo hier hebben ze veel dunnere spaghetti dan normaal (Typo No 5 ipv No12))
Ik heb bij de Blokker ook een Asperge-pan gekocht, die heeft een ingebouwde zeef waardoor je je spaghetti niet meer af hoeft te gieten, lekker makkelijk..
W1ZZvrijdag 30 mei 2008 @ 08:34
Als je DeCecco gewend bent is er geen enkele reden om Barillia te proberen. barilla is maar marginaal beter dan AH huismerk spaghetti.
piepstervrijdag 30 mei 2008 @ 12:53
Ik vind de Barilla pasta wel lekker. Hij heeft behoorlijk wat meer bite dan 'Hollandse' pasta.
tim2308vrijdag 30 mei 2008 @ 14:11
quote:
Op vrijdag 30 mei 2008 08:34 schreef W1ZZ het volgende:
Als je DeCecco gewend bent is er geen enkele reden om Barillia te proberen. barilla is maar marginaal beter dan AH huismerk spaghetti.
Grappig, al mijn collegae zweren bij Barilla. Of is de AH huismerk pasta gewoon goed??? :p
charonvrijdag 30 mei 2008 @ 14:17
Verse pasta blijft natuurlijk een andere categorie.

Maar als het uit een pakje moet komen, eet ik Martelli.
http://www.martelli.info/

Ook leuk om een keer de productie te gaan bekijken, het is een echt familiebedrijf(je)
Davidvrijdag 30 mei 2008 @ 15:53
Barilla is lekker, De Cecco ook

kwestie van smaak dus
W1ZZvrijdag 30 mei 2008 @ 17:22
quote:
Op vrijdag 30 mei 2008 14:11 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Grappig, al mijn collegae zweren bij Barilla. Of is de AH huismerk pasta gewoon goed??? :p
voor NL spaghetti is AH huismerk behoorlijk goed, als je 'm maar al dente kookt natuurlijk. Barilla wordt ook het meest gegeten hoor, maar er is een onderzoek geweest dat in de krant stond toen ik in IT woonde. Daar kwam uit dat de Italianen weliswaar veel vaker Barilla aten maar DeCecco en Voiello prefereerden. Barilla is overigens de helft goedkoper dan DeCecco/Voiello, dat kan er goed mee te maken hebben.
fanvanheteersteuurvrijdag 30 mei 2008 @ 23:27
quote:
Op vrijdag 30 mei 2008 17:22 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

voor NL spaghetti is AH huismerk behoorlijk goed, als je 'm maar al dente kookt natuurlijk. Barilla wordt ook het meest gegeten hoor, maar er is een onderzoek geweest dat in de krant stond toen ik in IT woonde. Daar kwam uit dat de Italianen weliswaar veel vaker Barilla aten maar DeCecco en Voiello prefereerden. Barilla is overigens de helft goedkoper dan DeCecco/Voiello, dat kan er goed mee te maken hebben.
ja hoor die spaghetti van AH is prima !
Gimmickmaandag 2 juni 2008 @ 22:52
Ik vind de AH Excellence gedroogde pasta ook behoorlijk goed. De Cecco vind ik wel beter, maar die is minder goed te vinden (geen Jumbo in de buurt) of je betaalt de hoofdprijs (specialiteitszaakjes die er 2,5 euro voor vragen).
tim2308donderdag 12 juni 2008 @ 14:27
Heeft iemand toegang tot ScienceDirect? Hier (in de tabellen) vinden we hét antwoord: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2003.07.003

The effect of expectations generated by brand name on the acceptability of dried semolina pasta
quote:
Focus group interviews were performed to explore which characteristics drive consumer acceptance of pasta. A questionnaire was used to evaluate the consumer expectations of the product generated by the brand name. Consumer tests were performed in two different experimental conditions (blind and informed) to evaluate whether the knowledge of brand name affects consumer perception or not. Discrepancy between expected and blind preference ratings was found, suggesting that disconfirmation of expectations occurred for some brands. Hedonic ratings were different in blind and informed test, proving a significant effect of brand information on liking. Consumers generally moved their ratings towards expectation, revealing an assimilation effect.

Experimental results showed also that the knowledge of brand name did not affect sensory attributes perception suggesting that, for dried pasta, the expectations generated by the brand name are essentially of the hedonic-based type.
Food Quality and Preference
Volume 15, Issue 5, July 2004, Pages 429-437

[ Bericht 0% gewijzigd door tim2308 op 12-06-2008 14:34:41 ]
NoCigardonderdag 12 juni 2008 @ 14:35
Ik kan me weinig producten voorstelen waarbij dat niet geldt.
FutureFairytaledonderdag 12 juni 2008 @ 15:53
quote:
Op donderdag 29 mei 2008 23:58 schreef allsystemshalt het volgende:
De Dirk

Ja Dirk van den Broek had altijd spaghetie in een rood doorzichtig blauwe verpakking voor weining (iets van 39 eurocent o f zoiets) Die was erg lekker

Helaas zie ik deze niet meer in de schappen

pvd nu moet ik een ander merk gaan zoekken wat lekker is
Jaa, die was goed! Waarom is ie weg? Een pak was overigens ¤ 0,19 cent
tim2308donderdag 19 juni 2008 @ 22:34
Een leuk PDFje over de kwaliteitseisen van Barilla http://ressources.ciheam.org/om/pdf/a22/95605351.pdf
arj1o1donderdag 19 juni 2008 @ 23:37
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 14:27 schreef tim2308 het volgende:
Heeft iemand toegang tot ScienceDirect? Hier (in de tabellen) vinden we hét antwoord: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2003.07.003

The effect of expectations generated by brand name on the acceptability of dried semolina pasta
[..]

Food Quality and Preference
Volume 15, Issue 5, July 2004, Pages 429-437
Ik heb het hele bestand.

Even wat quotejes

Onderzoeksmethode:
quote:
Eleven samples of spaghetti available on the market were purchased in a local store. Ten of them had been indicated during the focus group interviews as the most popular ones. They were: Agnesi, Amato, Barilla, De Cecco, Divella, Granoro, La Molisana, Pezzullo, Russo di Cicciano and Voiello. The other sample chosen was a trade label: SMA, commercialized by Auchan.
quote:
The cooking time of the spaghetti was that recommended on the pack. The cooked spaghetti were seasoned with extra-virgin olive oil (Bertolli Gentile), and presented to the consumers in a white plastic plate. To avoid any changing in sensory properties of spaghetti during the session, all the samples were not cooked at once, but one at a time, so that each of them experienced the same time–temperature history prior to consumer assessment.

Ten grams of each sample were presented to the consumers and mineral water was provided for rinsing.
Resultaten:
quote:
Barilla, Divella, Pezzullo, Russo di Cicciano and SMA have the best color and exhibit the best cooking performance. De Cecco, La Molisana and Voiello are the most wrinkled pastas. Divella and La Molisana brand exhibit also, the best capability of binding the sauce. Amato and Granoro are the stickiest samples.
tim2308vrijdag 20 juni 2008 @ 00:11
Ik had het bestand ook eergister gekregen maar geen tijd gehad om de conclusies er uit te trekken. Het is dus opvallend dat de meerderheid van de pasta in dezelfde groep zit (b) en dat alleen Divella (a) en Granoro (c) er resp. positief als negatief uitspringen. SMA is trouwens een huismerk van de Auchan, een grote supermarktketen.

Weet jij trouwens wat dat "wrinkled" is?

Ik had trouwens vandaag Panzani taggliatelle (Panzani is een Frans pastamerk) na een paar keer Barilla gegeten te hebben. Het is echt net schoenleer als bite en zonder smaak. Dat komt dus nooit meer in huis Wat me wel opviel is dat het minder lijkt te schuimen dan Barilla, en juist dat niet-schuimen zou een teken van kwaliteit zijn....
arj1o1vrijdag 20 juni 2008 @ 08:10
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 00:11 schreef tim2308 het volgende:
Ik had het bestand ook eergister gekregen maar geen tijd gehad om de conclusies er uit te trekken. Het is dus opvallend dat de meerderheid van de pasta in dezelfde groep zit (b) en dat alleen Divella (a) en Granoro (c) er resp. positief als negatief uitspringen. SMA is trouwens een huismerk van de Auchan, een grote supermarktketen.

Weet jij trouwens wat dat "wrinkled" is?

Ik had trouwens vandaag Panzani taggliatelle (Panzani is een Frans pastamerk) na een paar keer Barilla gegeten te hebben. Het is echt net schoenleer als bite en zonder smaak. Dat komt dus nooit meer in huis Wat me wel opviel is dat het minder lijkt te schuimen dan Barilla, en juist dat niet-schuimen zou een teken van kwaliteit zijn....
Het is zelfs nog erger: pastamerken met dezelfde letter boven het gemiddelde vertonen geen significant verschil. Eigenlijk kun je dus alleen zeggen dat Granoro er uitspringt. De rest zit vrijwel allemaal in a/b.
Wrinkle: fronsen, plooien, rimpelen, kreukel
W1ZZvrijdag 20 juni 2008 @ 08:50
wrinkled houdt in dit verband denk ik in dat de spaghetti het meest ruwe oppervlak heeft. De resultaten verbazen me wel enigszins in dat Barilla hoger scoort dan DeCecco en het door mij zo geliefde Voiello... Maargoed, aan de andere kant zijn ze dus eigenlijk allemaal van heel hoge kwaliteit, alleen die Granoro is wat minder.
arj1o1vrijdag 20 juni 2008 @ 09:16
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 08:50 schreef W1ZZ het volgende:
wrinkled houdt in dit verband denk ik in dat de spaghetti het meest ruwe oppervlak heeft. De resultaten verbazen me wel enigszins in dat Barilla hoger scoort dan DeCecco en het door mij zo geliefde Voiello... Maargoed, aan de andere kant zijn ze dus eigenlijk allemaal van heel hoge kwaliteit, alleen die Granoro is wat minder.
Dat is dus niet waar. Zowel Barilla, DeCecco en Voiello scoren hetzelfde. De verschillen zijn puur te wijten aan toeval.
W1ZZvrijdag 20 juni 2008 @ 09:46
Ik houd daarin ook rekening met het feit dat Barilla 2x zo goedkoop is als DeCecco en voiello.
tim2308vrijdag 20 juni 2008 @ 10:08
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 09:46 schreef W1ZZ het volgende:
Ik houd daarin ook rekening met het feit dat Barilla 2x zo goedkoop is als DeCecco en voiello.
Maar dit zijn de resultaten van de blinde test.
W1ZZvrijdag 20 juni 2008 @ 10:17
Dat snap ik maar dat doet niets af aan het feit dat Barilla even goede spaghetti weet te produceren voor 2x zo weinig geld. Dan vind ik Barilla dus overall hoger scoren.
Dauthivrijdag 20 juni 2008 @ 10:35
Bij de Jumbo verkopen ze 1 van de spaghetti's uit de bolognese aflevering van Heston Blumenthal 350 grams verpakking.

Voor olijfolie zou ik altijd voor valderama gaan (als je budget het aan kan iig).
Deskjetzondag 22 juni 2008 @ 01:27
Leuk topic

Barilla is mijn favoriet. De Cecco ken ik niet, maar ga ik proberen. Na mijn laatste vakantie in Italie heb ik een volle boodschappentas pasta meegenomen. Kwam er hier een Italiaan bij me langs en die was onder de indruk van wat ik had meegenomen.

Voiello "Trafilata Al Bronzo" le Mafaldine n.155 was ongelofelijk goed volgens hem, die heb ik nog niet geproefd. Je ziet idd dat het oppervlak niet helemaal vlak is, het is ruw. Barilla was ook prima volgens hem en hij baalde goed van "hollandse" pasta.

Over pastasauzen: die grote hollandse potten pastasaus smaken nergens naar. Ik eet zelden kant en klare saus maar mijn favoriet is: Barilla Pesto alla Siciliana -con Ricotta e Noci-. Dat zit in een potje van 185 ml, andere smaken uit deze serie zijn ook lekker! Bij de Jumbo hebben ze die saus ook, maar dan in een grotere pot. En ja, die smaakt minder goed, flauwer van smaak!
tim2308zondag 22 juni 2008 @ 02:19
Misschien is die pot aangepast aan de Nederlandse gewoonte om meer saus over de pasta te gooien dan de Italianen?
kaasplankjezondag 22 juni 2008 @ 10:05
quote:
Op zondag 22 juni 2008 01:27 schreef Deskjet het volgende:
Leuk topic

Barilla is mijn favoriet. De Cecco ken ik niet, maar ga ik proberen. Na mijn laatste vakantie in Italie heb ik een volle boodschappentas pasta meegenomen. Kwam er hier een Italiaan bij me langs en die was onder de indruk van wat ik had meegenomen.

Voiello "Trafilata Al Bronzo" le Mafaldine n.155 was ongelofelijk goed volgens hem, die heb ik nog niet geproefd. Je ziet idd dat het oppervlak niet helemaal vlak is, het is ruw. Barilla was ook prima volgens hem en hij baalde goed van "hollandse" pasta.

Over pastasauzen: die grote hollandse potten pastasaus smaken nergens naar. Ik eet zelden kant en klare saus maar mijn favoriet is: Barilla Pesto alla Siciliana -con Ricotta e Noci-. Dat zit in een potje van 185 ml, andere smaken uit deze serie zijn ook lekker! Bij de Jumbo hebben ze die saus ook, maar dan in een grotere pot. En ja, die smaakt minder goed, flauwer van smaak!
Goed topic idd!

Ik eet eigenlijk nooit pastasaus uit een potje. Heel soms koop ik nog wel eens van die sugo flessen met kant & klare tomatensaus. Soort van melkflessen zijn dat.
Tomatensaus maak ik het liefst gewoon zelf; meestal met hele gepelde tomaten uit blik en soms met verse. Ik fruit dan een klein gesnipperd uitje in veeel olijfolie en dan de tomaten erbij. Na 45 min zachtjes koken klaar, heb je geen werk aan.

[ Bericht 0% gewijzigd door kaasplankje op 22-06-2008 14:14:46 ]
Davidzondag 22 juni 2008 @ 14:05
Het heeft m.i. ook weinig zin om op zoek naar te gaan naar de allerbeste Italiaanse gedroogde pasta, om er vervolgens een pot kant- en klare "saus" over te gooien, wat het resultaat totaal verknoeit.
bloodymaryvrijdag 27 juni 2008 @ 23:04
Ben net terug van drie weken Italie. Heel veel lekkere dingen meegenomen. Van pasta's onder andere ook Garagolo, Primo en Buitoni. Lekker hoor. En saus uit een potje smaakt echt nergens naar als je zelfgemaakte gewend bent. Maar eerst die Italiaanse kilo's er maar weer eens af zien te krijgen. Man, wat kun je daar toch lekker eten.....
italia11zaterdag 28 juni 2008 @ 00:33
worden de cecco en barilla gewoon in de supermarkt verkocht?
SiGNezaterdag 28 juni 2008 @ 01:12
Beiden worden bij de Jumbo verkocht
tim2308zaterdag 28 juni 2008 @ 12:26
Ja ik was erg verrast door het assortiment aan Barilla in Jumbo Ter Apel, of alle places. Alleen al een reden waarom de Jumbo de beste supermarkt is van NL.
Steven184zaterdag 28 juni 2008 @ 12:32
quote:
Op zaterdag 28 juni 2008 12:26 schreef tim2308 het volgende:
Ja ik was erg verrast door het assortiment aan Barilla in Jumbo Ter Apel, of alle places. Alleen al een reden waarom de Jumbo de beste supermarkt is van NL.
En wij hebbenb hier natuurlijk weer geen Jumbo. Gelukkig wel in Rdam.
FutureFairytalezaterdag 28 juni 2008 @ 13:34
Barilla is ook gewoon verkrijgbaar bij Dirk van den Broek/Digros/Bas vd Heijden
Steven184zondag 29 juni 2008 @ 11:03
quote:
Op zaterdag 28 juni 2008 13:34 schreef FutureFairytale het volgende:
Barilla is ook gewoon verkrijgbaar bij Dirk van den Broek/Digros/Bas vd Heijden
Dan gaan we van de week eventjes de Bas in.
honda1990maandag 30 juni 2008 @ 00:27
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 00:11 schreef tim2308 het volgende:
Ik had het bestand ook eergister gekregen maar geen tijd gehad om de conclusies er uit te trekken. Het is dus opvallend dat de meerderheid van de pasta in dezelfde groep zit (b) en dat alleen Divella (a) en Granoro (c) er resp. positief als negatief uitspringen. SMA is trouwens een huismerk van de Auchan, een grote supermarktketen.

Weet jij trouwens wat dat "wrinkled" is?

Ik had trouwens vandaag Panzani taggliatelle (Panzani is een Frans pastamerk) na een paar keer Barilla gegeten te hebben. Het is echt net schoenleer als bite en zonder smaak. Dat komt dus nooit meer in huis Wat me wel opviel is dat het minder lijkt te schuimen dan Barilla, en juist dat niet-schuimen zou een teken van kwaliteit zijn....
Klopt...licht aan het soort bloem heb ik me laten vertellen
tim2308dinsdag 1 juli 2008 @ 11:37
LOL, gister een Italiaanse familie in de Auchan met een moeder à la Monica Bellucci. Zitten eerst te ruziën over het feit of ze al dan niet zelf moeten gaan koken. (waarom zou je als je op vakantie bent met tig restaurants in de buurt denk je dan) Pakken eerst een pot kant en klare pomodorisaus van Panzani (zeg maar de Honig van Frannkrijk) die in de aanbieding was, openen het, ruiken, kijken vies en zetten hem snel weer terug. Bekijken dan kritisch alle huismerk pasta's, pakken een paar keer iets op, leggen het even vaak weer neer, je ziet ze denken van laat maar, maar zien echt de schap met Barilla een halve meter ernaast over het hoofd. Ik wilde ze er nog op wijzen onder het mom van "Dove c'è Barilla Dove c'è casa" (Weet je ook weer waarom ze Barilla als laatst hebben in de looproute - waarschijnlijk te weinig marge omdat die maar 10 ct duurder is dan de Panzani. Ik hoorde iemand ook de Panzini terugleggen ter faveure van de Barilla:"Je vais pas manger le merde pour 10 centimes en plus".... Heerlijk vak, consumenten gedrag....

[ Bericht 8% gewijzigd door tim2308 op 01-07-2008 11:51:26 ]
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 11:46
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 11:37 schreef tim2308 het volgende:
LOL, gister een Italiaanse familie in de Auchan met een moeder à la Monica Bellucci. Zitten eerst te ruziën over het feit of ze al dan niet zelf moeten gaan koken. (waarom zou je als je op vakantie bent met tig restaurants in de buurt denk je dan) Pakken eerst een pot kant en klare pomodorisaus van Panzani (zeg maar de Honig van Frannkrijk) die in de aanbieding was, openen het, ruiken, kijken vies en zetten hem snel weer terug. Bekijken dan kritisch alle huismerk pasta's, pakken een paar keer iets op, leggen het even vaak weer neer, je ziet ze denken van laat maar, maar zien echt de schap met Barilla een halve meter ernaast over het hoofd. Ik wilde ze er nog op wijzen onder het mom van "Dove c'è Barilla Dove c'è casa" (Weet je ook weer waarom ze Barilla als laatst hebben in de looproute - waarschijnlijk te weinig marge omdat die maar 10 ct duurder is dan de Panzani. Ik hoorde iemand ook de Panzini terugleggen ter faveure van de Barilla:"Je vais pas manger le merde pour 10 centimes en plus".... Heerlijk vak, consumenten gedrag....
Pics or it didn't happen..zo nu eerst je verhaal lezen
MarcoDiVaiowoensdag 2 juli 2008 @ 09:55
ga vandaag maar even langs bij de Jumbo voor die Barilla.
DIGGERzondag 6 juli 2008 @ 20:32
quote:
Op vrijdag 28 maart 2008 21:01 schreef Flashwin het volgende:
Garofalo Linguine...verkopen ze bij AH XL. Geloof me, betere pasta (op verse na) is er niet.
Garofalo is een Napolitaans pastamerk en 1 van de beste die je kunt kopen.

Punt is dat je in Nederland een beperkte keuze hebt uit merken, en al helemaal uit soorten pasta.

Er zijn officieel 150 verschillende "landelijke" varianten (In Italie landelijk dus) welke ook allemala hun eigen nummer hebben. Zoekt wel wat makkelijker ook.

Maar ook nog zeer veel regionale varianten, zoals bijvoorbeeld de Ziti (Napoli), Schiaffoni (Napoli) of de Orecchiette (Puglia).

Bij een goede pasta gaat het om een aantal zaken: Smaak, structuur maar zeker ook of de pasta heel blijft.

Een relatief goedkope Italiaanse pasta (Paone uit Formia bijvoorbeeld) zal wel de smaak hebben, maar zal per saldo te veel kapot gaan tijdens het koken.

De beste, vrijwel overal verkrijgbare pasta is Barilla. Maar er zijn betere merken, alleen veel minder verkrijgbaar (en ook duurder). Voorbeelden zijn:

De Cecco
Garafone
Voiello
Buitoni

Ook een goede pasta, doorgaans relatief goedkoop, is Divella.

De keus van de pasta hangt af van het gerecht/de saus en ook de streek Ook bepaald de saus of de pasta geribbeld is of niet (heeft met het opnemen/vasthouden van de saus te maken).

Schiaffoni wordt bijvoorbeeld gegeten met een vissaus, met grote garnalen. Orecchiette met broccoli, hele dunne spaghetti is bijvoorbeeld weer de psta voor de aglio e olio.

Alles van Grand'Italia en Honig en zo blijf ik ver van uit de buurt, dat komt er hier never nooit niet in.

M.b.t. verse pasta vind ik in Nederland de AH eruitspringen bij de supermarkten.
DIGGERzondag 6 juli 2008 @ 20:36
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 12:20 schreef TheMidasTouch het volgende:

[..]

fok, en ik maar denken dat Bertolli italiaans is.. dat wordt overstappen.
in Isernia staat i.i.g. een grote fabriek van ze, weet alleen niet welke producten ze op die lokatie maken.
DIGGERzondag 6 juli 2008 @ 20:43
quote:
Op vrijdag 30 mei 2008 17:22 schreef W1ZZ het volgende:

Barilla is overigens de helft goedkoper dan DeCecco/Voiello, dat kan er goed mee te maken hebben.
Zo groot is het prijsverschil absoluut niet (In Italie dan)
DIGGERzondag 6 juli 2008 @ 20:50
quote:
Op zondag 22 juni 2008 01:27 schreef Deskjet het volgende:

Voiello "Trafilata Al Bronzo" le Mafaldine n.155 was ongelofelijk goed volgens hem, die heb ik nog niet geproefd.
Wordt vaak alla Puttanecsa gegeten, is een heerlijk volle saus voor deze pasta.
W1ZZzondag 6 juli 2008 @ 22:42
quote:
Op zondag 6 juli 2008 20:43 schreef DIGGER het volgende:

[..]

Zo groot is het prijsverschil absoluut niet (In Italie dan)
In het Italië waar ik tot voor een jaar geleden woonde kostte een halve kilo Barilla spaghetti 48ct en een halve kilo Voiello 90ct, beide bij de Esslunga. In welk Italië woon(de) jij?
tim2308maandag 7 juli 2008 @ 03:06
quote:
Op zondag 6 juli 2008 20:32 schreef DIGGER het volgende:
Ook een goede pasta, doorgaans relatief goedkoop, is Divella.
Deze kwam als beste naar voren in het eerdere genoemd onderzoek

In deze test komen Barilla en DeCecco als laatsten naar voren. Zijn de pasta's zo slecht, zijn de producten voor de amerikaanse markt slechter (wordt van Barilla gezegd) of is de Amerikaanse smaak anders ?
DIGGERmaandag 7 juli 2008 @ 20:05
quote:
Op zondag 6 juli 2008 22:42 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

In het Italië waar ik tot voor een jaar geleden woonde kostte een halve kilo Barilla spaghetti 48ct en een halve kilo Voiello 90ct, beide bij de Esslunga. In welk Italië woon(de) jij?
Nou, er is in een jaar tijd veel gebeurd, voor 48 cent koop je, zelfs in de aanbieding, absoluut geen pondje merk pasta meer.

Voor Barilla zit je nu, afhankelijk van regio/supermarkt zo rond de 80, 85 cent, Voiello richting de 1,10 a 1,20.

Pasta merkt de Itaiaan natuurlijk hard in de beurs, maar ook diverse andere voedingsmiddelen (salami, pure alcohol & pecorino bv) zijn rap fors duurder geworden.
DIGGERmaandag 7 juli 2008 @ 20:13
quote:
Op maandag 7 juli 2008 03:06 schreef tim2308 het volgende:

In deze test komen Barilla en DeCecco als laatsten naar voren. Zijn de pasta's zo slecht, zijn de producten voor de amerikaanse markt slechter (wordt van Barilla gezegd) of is de Amerikaanse smaak anders ?
Geen idee, ik kan slechts gissen.

1 ding wat me wel opvalt is dat ze bij Barilla spreken over "a thin spaghetti' alsof ze bijna een ander nummer spaghetti (kleinere diameter) hebben genomen in vergelijk met de anderen.

Verder zijn het natuurlijk Amerikanen die proeven, geen Italianen in Italie zelf.

Maar kan er moeilijk echt een ordeel over geven of conclusie uit halen.
W1ZZmaandag 7 juli 2008 @ 22:15
quote:
Op maandag 7 juli 2008 20:05 schreef DIGGER het volgende:

[..]

Nou, er is in een jaar tijd veel gebeurd, voor 48 cent koop je, zelfs in de aanbieding, absoluut geen pondje merk pasta meer.

Voor Barilla zit je nu, afhankelijk van regio/supermarkt zo rond de 80, 85 cent, Voiello richting de 1,10 a 1,20.

Pasta merkt de Itaiaan natuurlijk hard in de beurs, maar ook diverse andere voedingsmiddelen (salami, pure alcohol & pecorino bv) zijn rap fors duurder geworden.
Echt waar? De laatste keer dat ik er was was afgelopen december en toen was de Voiello bij mijn weten nog steeds dezelfde prijs. Maar ik weet wel dat de prijzen omhoog zijn gegaan inderdaad.
TheComebackKidzaterdag 12 juli 2008 @ 19:30
de beste eet je in iTalië zelf..
tim2308vrijdag 22 augustus 2008 @ 03:24
Laatst zag ik met wat italianen dat de pasta 20% duurder was geworden. Mocht ik ze het verband uitleggen tussen de wereldgraanprijs en barilla :p (de warenkennis gaat dus niet alleen in Nederland per generatie achteruit)
DIGGERzaterdag 30 augustus 2008 @ 20:50
quote:
Op vrijdag 22 augustus 2008 03:24 schreef tim2308 het volgende:
Laatst zag ik met wat italianen dat de pasta 20% duurder was geworden.
Dan zit je nog veel te laag. Het nieuws opende er vorige week mee Pasta en brood prijzen: Pastaprijzen + 30,4 % in 1/2e jaar tijd.
misteriksmaandag 1 september 2008 @ 10:43
soubry producten. Tot hiertoe nog altijd de beste deegwaren imo
Davidmaandag 1 september 2008 @ 14:49
quote:
Op maandag 1 september 2008 10:43 schreef misteriks het volgende:
soubry producten. Tot hiertoe nog altijd de beste deegwaren imo
Dit moet een grap zijn?
tim2308zaterdag 11 oktober 2008 @ 02:55
Vandaag voor het eerst DeCecco spaghetti gehad (nr 12) Hij geurt meer dan Barilla, is iets zoeter lijkt het en heeft toch wel meer smaak en een betere bite. Hij schuimt trouwens minder tijdens het koken.

Maar of ik blind het verschil zal proeven durf ik niet te zeggen. Hij is wel 2x zo duur (1,99 tegen 0,99 - 500 gram bij de Auchan Val d'Europe (nabij Disneyland))
tim2308donderdag 5 maart 2009 @ 02:36
Een collega heeft een hele zooi eten uit Italie per koerier over laten komen. Dus laatst La Molisana gehad. ook goede pasta met veel bite, meer dan Barilla. Kent iemand het?
tim2308donderdag 5 maart 2009 @ 02:42
quote:
Op zaterdag 30 augustus 2008 20:50 schreef DIGGER het volgende:

[..]

Dan zit je nog veel te laag. Het nieuws opende er vorige week mee Pasta en brood prijzen: Pastaprijzen + 30,4 % in 1/2e jaar tijd.
Kartelvorming waarschijnlijk: http://www.italie.nl/Past(...)/c37336/default.html
The_Hivesdonderdag 5 maart 2009 @ 20:24
quote:
Op zaterdag 12 juli 2008 19:30 schreef TheComebackKid het volgende:
de beste eet je in iTalië zelf..
voor de beste friet hoef je toch ook niet naar België?
Effetedonderdag 5 maart 2009 @ 20:28
Barilla heb ik pas ontdekt en dat is goed bevallen. Vers van de AH vind ik ook wel lekker. Als je die goed kookt is het ook geen slappe deeghap. Vroeger vond ik pasta nooit lekker, nu snap ik wel waarom
W1ZZdonderdag 5 maart 2009 @ 20:42
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 02:42 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Kartelvorming waarschijnlijk: http://www.italie.nl/Past(...)/c37336/default.html
Hah, nog een goeie reden om Voiello te kopen!
SiGNedonderdag 5 maart 2009 @ 20:47
En waar kan je die dan krijgen?
Sinds ik zelf De Cecco heb ontdekt bij de Jumbo koop ik daar tegenwoordig mijn pasta
W1ZZdonderdag 5 maart 2009 @ 21:51
Bij mijn weten niet in NL. Ik sla altijd groot in als ik naar IT ga en da's het waard. De Cecco is overigens wel bijna net zo goed!
tim2308donderdag 5 maart 2009 @ 21:57
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 20:42 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Hah, nog een goeie reden om Voiello te kopen!
LOL, onderdeel van de Barilla groep http://www.barillaus.com/Home/Pages/The_Barilla_Group.aspx
W1ZZdonderdag 5 maart 2009 @ 22:28
Ach, dat hoeft niets te zeggen
Sicstuswoensdag 26 augustus 2009 @ 23:32
quote:
Op zaterdag 28 juni 2008 13:34 schreef FutureFairytale het volgende:
Barilla is ook gewoon verkrijgbaar bij Dirk van den Broek/Digros/Bas vd Heijden
*kick*

Bij de Digros hebben ze het inmiddels uit het assortiment gehaald De mensen hebben vast liever Honig-rommel. Weet iemand waar ze in Leiden nog Barilla spaghetti verkopen? Bij de AH, Super de Boer en Hoogvliet in ieder geval niet
bloodymarywoensdag 26 augustus 2009 @ 23:48
Ik dacht dat ze die ook bij de Jumbo hebben tegenwoordig. Maar of die in of vlakbij Hoogvliet zit weet ik niet...
DIGGERwoensdag 26 augustus 2009 @ 23:49
Barilla heeft nogal wat prijsverhogingen doorgedrukt, zal niet elke winkelier zomaar geslikt hebben, is in Nederland dus minder algemeen verkrijgbaar daardoor.
Sicstusdonderdag 27 augustus 2009 @ 00:08
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 23:48 schreef bloodymary het volgende:
Ik dacht dat ze die ook bij de Jumbo hebben tegenwoordig. Maar of die in of vlakbij Hoogvliet zit weet ik niet...
De Hoogvliet is een supermarkt in Leiden
Sicstusdonderdag 27 augustus 2009 @ 00:08
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 23:49 schreef DIGGER het volgende:
Barilla heeft nogal wat prijsverhogingen doorgedrukt, zal niet elke winkelier zomaar geslikt hebben, is in Nederland dus minder algemeen verkrijgbaar daardoor.
Ah, dat verklaart een en ander. Wel jammer
bloodymarydonderdag 27 augustus 2009 @ 00:24
quote:
Op donderdag 27 augustus 2009 00:08 schreef Sicstus het volgende:

[..]

De Hoogvliet is een supermarkt in Leiden
Oh, ik las in Hoogvliet. Dacht dat dat een of ander dorp in de buurt van Rotterdam was.....


Ik ga maar naar bed geloof ik.
tim2308donderdag 27 augustus 2009 @ 02:11
LOL in Napoli zie je Barilla voor 40 ct per halve kilo in vage buurtsupertjes (voor wie het kent, bijv. ten zuiden van Corsa Umberto I) En dan betaal je er in NL 2 euro voor ofzo... (sigaretten kosten in die buurt 2 euro of 2,50 LOL)
Pietverdrietdonderdag 27 augustus 2009 @ 08:44
quote:
Op woensdag 23 april 2008 16:08 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Het is een Europese maatregel om streekproducten te beschermen,
Daar is idd regelgeving voor
quote:
Goudse kaas mag ook alleen zo heten als het uit Gouda komt..
Nee, voor goudse kaas geld het niet maar opperdoezen mogen wel alleen uiit opperdoes komen
quote:
Het bekendste voorbeeld is Champagne, alleen wijnen uit die Franse streek mogen zo heten, anders is het Methode Champagnoise of een ander leuk naampje dat ze eraan geven.
Klopt
motorbloempjedonderdag 27 augustus 2009 @ 08:45
zelfgemaakte
Black-Holedonderdag 27 augustus 2009 @ 08:50
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 23:32 schreef Sicstus het volgende:

[..]

*kick*

Bij de Digros hebben ze het inmiddels uit het assortiment gehaald De mensen hebben vast liever Honig-rommel. Weet iemand waar ze in Leiden nog Barilla spaghetti verkopen? Bij de AH, Super de Boer en Hoogvliet in ieder geval niet
Kan je het niet bij een (Italiaanse) delicatessezaak vinden?
DIGGERdonderdag 27 augustus 2009 @ 19:32
De AH heeft Garofalo, Napolitaanse pasta en ook goed. Prijzen daarvan vallen op zich mee, is in Italia ook een duurdere pasta nl.
Sicstusdonderdag 27 augustus 2009 @ 19:42
quote:
Op donderdag 27 augustus 2009 19:32 schreef DIGGER het volgende:
De AH heeft Garofalo, Napolitaanse pasta en ook goed. Prijzen daarvan vallen op zich mee, is in Italia ook een duurdere pasta nl.
Oh prima! Napolitaans, dat moet goed zijn. Zuid-Italië is tenslotte het land van de gedroogde pasta. Ik heb het geloof ik weleens gezien, maar ik dacht dat het zo'n Hollands fantasiemerk was zoals Gran Italia enzo.

Bedankt voor de tip!

Ik zie ook weleens 'Delverde', is dat wat?
tim2308zondag 4 maart 2012 @ 19:47
In deze test komt Garofola als eerste uit de bus... http://www.dissapore.com/(...)sta-lunga-spaghetti/
SiGNezondag 4 maart 2012 @ 20:17
Hmm, hopelijk is die in Nederland ook een beetje goed verkrijgbaar, tot die tijd zal het hier denk ik DeCecco blijven.
Voiello heb ik in elk geval nog nooit eerder gezien, die Garofola misschien maar dat kan ook een verpakking zijn die er op lijkt.
En DeCecco, je ziet het steeds meer, hopelijk weet het Honig en Grand Italia uit de schappen te verdrijven en leert heel Nederland eens wat goede pasta is.
boriszzondag 4 maart 2012 @ 20:21
Garofola is bij de Appie verkrijgbaar.
SiGNezondag 4 maart 2012 @ 20:27
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 20:21 schreef borisz het volgende:
Garofola is bij de Appie verkrijgbaar.
Ah dus dat is 'm toch.. dan komt het wel goed :)
MaximusTGzondag 4 maart 2012 @ 21:41
Ja, die hebben ze. Is mn favoriete pasta :). Qua prijs kost een goede pasta je de kop niet op het totaal van een keertje pasta eten, dus dan maar meteen goede.
tim2308zondag 4 maart 2012 @ 23:59
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 20:17 schreef SiGNe het volgende:
Hmm, hopelijk is die in Nederland ook een beetje goed verkrijgbaar, tot die tijd zal het hier denk ik DeCecco blijven.
Voiello heb ik in elk geval nog nooit eerder gezien, die Garofola misschien maar dat kan ook een verpakking zijn die er op lijkt.
En DeCecco, je ziet het steeds meer, hopelijk weet het Honig en Grand Italia uit de schappen te verdrijven en leert heel Nederland eens wat goede pasta is.
Ach de Nederlanders zijn gare pasta gewend (mij inclus tot voor enkele jaren teug), dus de "echte" is veel te hard :)
SiGNemaandag 5 maart 2012 @ 00:25
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 23:59 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Ach de Nederlanders zijn gare pasta gewend (mij inclus tot voor enkele jaren teug), dus de "echte" is veel te hard :)
Honig en Grand Italia smaken ook alleen lekker als ze overgaar zijn.
Ik heb het al eerder gezegd, ik weet pas wat al dente is sinds ik overgestapt ben op DeCecco.
Pietverdrietmaandag 5 maart 2012 @ 07:28
Kan iedereen die graag pasta eet trouwens aanraden eens zelf pasta te maken. Das een wereld van verschil
motorbloempjemaandag 5 maart 2012 @ 08:48
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2012 07:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan iedereen die graag pasta eet trouwens aanraden eens zelf pasta te maken. Das een wereld van verschil
Dat.
SiGNemaandag 5 maart 2012 @ 13:48
Dan moet je wel een pastamachine hebben of een groot vlak aanrecht waar je met een deegroller in de weer kan.
Helaas heb ik beiden niet.
tim2308zondag 24 maart 2013 @ 00:35
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter :)

Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
SiGNezondag 24 maart 2013 @ 06:49
Op 1 staat Honig Vezelrijk, op 2 C1000 meergranen en op 3 integrali volkoren van Bertolli.
Duidelijk geen neutrale spaghetti's en natuurlijk hebben die meer smaak dan de gewone versies.

Persoonlijk vind ik dat de De Cecco ietsjes langer gekookt moet worden dan de 12 minuten die op de verpakking staat, vanaf 12 minuten ga ik regelmatig proeven om de bite te voelen.
fotostarterzondag 24 maart 2013 @ 08:28
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2012 13:48 schreef SiGNe het volgende:
Dan moet je wel een pastamachine hebben of een groot vlak aanrecht waar je met een deegroller in de weer kan.
Helaas heb ik beiden niet.
Als je vaak pasta eet, kun je het best overwegen een machientje te halen :)
Heb vorig jaar een julia gekocht, voor 35 euro hier bij keukengemak. Ideaal voor pasta te maken. Dunne of dikke, of lasagna vellen. Simpel in gebruik, leuk om te doen, en zoals Piet zegt erg lekker :)
Pietverdrietzondag 24 maart 2013 @ 08:30
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 00:35 schreef tim2308 het volgende:
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter :)

Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
Valt me nog mee dat prakbaarheid geen deel van de test is.
fotostarterzondag 24 maart 2013 @ 08:31
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 00:35 schreef tim2308 het volgende:
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter :)

Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
Romig en Smeuïg.... Dacht dat het over de pasta ging, en niet over de saus :D
Weltschmerzzondag 24 maart 2013 @ 08:47
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2012 00:25 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Honig en Grand Italia smaken ook alleen lekker als ze overgaar zijn.
Ik heb het al eerder gezegd, ik weet pas wat al dente is sinds ik overgestapt ben op DeCecco.
Ik koop ook meestal DeCecco omdat Garofalo niet in elke AH ligt. Ik vind het wel lekker, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik GI ook nooit echt als vies ervaren heb. Het probleem is dat die glad is, ik wil dat er witte spikkeltjes op zitten zodat je mooi mistig water krijgt om de saus mee af te maken, en zodat de saus eraan blijft plakken. Dat is het belangrijkste.
tim2308zondag 24 maart 2013 @ 14:21
quote:
4s.gif Op zondag 24 maart 2013 08:28 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Als je vaak pasta eet, kun je het best overwegen een machientje te halen :)
Heb vorig jaar een julia gekocht, voor 35 euro hier bij keukengemak. Ideaal voor pasta te maken. Dunne of dikke, of lasagna vellen. Simpel in gebruik, leuk om te doen, en zoals Piet zegt erg lekker :)
De kijkshop heeft een machientje voor 20 euro die laatst in de aanbieding was voor 12 euro. Iemand ervaring mee? Uiteindelijk niet gekocht want volgens mij zaten erg een hulpstukken enzo bij
Pietverdrietzondag 24 maart 2013 @ 14:24
Pastamachines zie je veel bij kringloopwinkels voor weinig.
Weltschmerzzondag 24 maart 2013 @ 14:29
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 14:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Pastamachines zie je veel bij kringloopwinkels voor weinig.
Logisch. Leuk voor de beginner, maar na een paar keer proberen slinger je de spaghetti gewoon met de hand en kan dat ding naar de kringloop.
boriszzondag 24 maart 2013 @ 14:31
Ik heb er ook nog één in de kast staan :P. Gebruik hem eens in het jaar.
motorbloempjezondag 24 maart 2013 @ 14:48
Ik gebruik hem regelmatig, maar maak dan ook meteen grotere batches. Ladingen pastavellen voor lasagne bijvoorbeeld :9 Handig om in de vriezer te hebben liggen en ook zo klaar/ontdooid als je ze nodig hebt voor een snelle lasagne. Maargoed, de saus heb ik dan ook altijd wel in batches in de vriezer liggen :9
highenderzondag 24 maart 2013 @ 14:56
Ik heb onlangs tortellini van http://www.pastella.nl/ op en was erg lekker, is bij de emté verkrijgbaar.
fotostarterzondag 24 maart 2013 @ 15:34
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 14:48 schreef motorbloempje het volgende:
Ik gebruik hem regelmatig, maar maak dan ook meteen grotere batches. Ladingen pastavellen voor lasagne bijvoorbeeld :9 Handig om in de vriezer te hebben liggen en ook zo klaar/ontdooid als je ze nodig hebt voor een snelle lasagne. Maargoed, de saus heb ik dan ook altijd wel in batches in de vriezer liggen :9
Vreselijk woord batches.. Maar goed :D
Hoe bewaar jij die vellen? En de spaghetti ?
Red_85zondag 24 maart 2013 @ 16:50
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 00:35 schreef tim2308 het volgende:
Deze maand een pasta test in de Consumentengids. De Cecco staat op de 16e plaats van de 18. "Te dik" is een veelgehoord commentaar, ook al is die 11 minuten gekookt. Ik kook hem zelfs nog korter :)

Winnaar is Honig Vezelrijk spaghetti. Grote vraag is hoeveel waarde aan de test is te hechten;"De drie hoogst scorende pasta's zijn het romigst. En dat valt in de smaak bij de proevers: zij willen pasta die niet zo stevig is". De jumbo pasta vinden ze ook lekker omdat die "erg lekker en smeuig is". Dus of ik zoveel waarde aan de testuitslag moet hechten is de vraag...
De vraag stellen is hem beantwoorden: Kun je de consumentenbond wel buitenlands eten laten testen?

Zij gaan uit van de NL'se smaak dus krijg je honig als winnaar. ... Bizar. En laat me raden, het kuiltje jus bleef ook niet in het midden liggen?
Red_85zondag 24 maart 2013 @ 16:52
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 06:49 schreef SiGNe het volgende:
Op 1 staat Honig Vezelrijk, op 2 C1000 meergranen en op 3 integrali volkoren van Bertolli.
Duidelijk geen neutrale spaghetti's en natuurlijk hebben die meer smaak dan de gewone versies.

Persoonlijk vind ik dat de De Cecco ietsjes langer gekookt moet worden dan de 12 minuten die op de verpakking staat, vanaf 12 minuten ga ik regelmatig proeven om de bite te voelen.
Je aan de kooktijd houden is zowiezo bullshit. Smaak, gevoel en improvisatie zijn de belangrijkste gereedschappen bij het koken.
motorbloempjezondag 24 maart 2013 @ 18:32
quote:
4s.gif Op zondag 24 maart 2013 15:34 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Vreselijk woord batches.. Maar goed :D
Hoe bewaar jij die vellen? En de spaghetti ?
Spaghetti/tagliatelle maak ik wel gewoon vers als ik 't eet, maak dan gewoon een kleine hoeveelheid pastadeeg.

Vellen kook ik even kort voor in zout water, laat ik afkoelen (hele keuken vol :') ) en dan in cling film om en om in pakjes van 4 velletjes, aangezien ik 4 vellen in mijn lasagneschaaltje kwijt kan. Moet me echter nog eens ertoe zetten om ook pastabatches ( >:) ) te maken en in te vriezen, maar moet dan nog even zien hoe ik dat het beste doe zonder ze aan elkaar te laten plakken.
fotostarterzondag 24 maart 2013 @ 18:33
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 18:32 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Spaghetti/tagliatelle maak ik wel gewoon vers als ik 't eet, maak dan gewoon een kleine hoeveelheid pastadeeg.

Vellen kook ik even kort voor in zout water, laat ik afkoelen (hele keuken vol :') ) en dan in cling film om en om in pakjes van 4 velletjes, aangezien ik 4 vellen in mijn lasagneschaaltje kwijt kan. Moet me echter nog eens ertoe zetten om ook pastabatches ( >:) ) te maken en in te vriezen, maar moet dan nog even zien hoe ik dat het beste doe zonder ze aan elkaar te laten plakken.
:P
Ok, ik dacht dat je vers gedraaide pasta in de vriezer gooide.
Taninzondag 24 maart 2013 @ 20:41
Pasta is pas pasta als het gemaakt is van harde (durum) tarwe. Anders zijn het gewoon noodles of deeg klompjes.

Onder andere DeCecco en het merk van de Lidl (Combino) zijn van durum, waarbij DeCecco NOG lekkerder smaakt, maar gezien Combino iets van 1/3 van de prijs is, doe ik het daar meestal mee.

Honig en volgens mij ook Grand Italia zijn een ster in het aanprijzen van deegklompjes, vuile oplichters.
fotostarterzondag 24 maart 2013 @ 20:43
Die goedkope zijn meestal ook alleen maar bloem en water toch
_Lokimaandag 25 maart 2013 @ 08:20
Ik proef eigenlijk weinig verschil, je het kookwater maar goed zout en weet wanneer het beetgaar is. Die twee dingen schelen zo enorm veel. Moet naar zeewater smaken, heb ik ooit gehoord.

Maar als ik moet kiezen, ga ik voor gedroogde eiertagiatelle, ieder merk deed 't tot nu toe goed.
Red_85maandag 25 maart 2013 @ 09:49
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 08:20 schreef _Loki het volgende:
Ik proef eigenlijk weinig verschil, je het kookwater maar goed zout en weet wanneer het beetgaar is. Die twee dingen schelen zo enorm veel. Moet naar zeewater smaken, heb ik ooit gehoord.

Maar als ik moet kiezen, ga ik voor gedroogde eiertagiatelle, ieder merk deed 't tot nu toe goed.
Maak het zelf eens. Zoveel lekkerder dan uit een pakkie.

Al zijn barilla en de cecco ook niet vervelend.
Loise19maandag 25 maart 2013 @ 09:59
Grand Italia, of die uit het vers vak van de appie
_Lokimaandag 25 maart 2013 @ 10:23
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 09:49 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Maak het zelf eens. Zoveel lekkerder dan uit een pakkie.

Al zijn barilla en de cecco ook niet vervelend.
Als ik er een normale keuken voor zou hebben zonder huisgenoten zou ik het zo doen :D
Red_85maandag 25 maart 2013 @ 10:42
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 10:23 schreef _Loki het volgende:

[..]

Als ik er een normale keuken voor zou hebben zonder huisgenoten zou ik het zo doen :D
Bij mij pasta maken dan?
fotostartermaandag 25 maart 2013 @ 10:52
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 10:23 schreef _Loki het volgende:

[..]

Als ik er een normale keuken voor zou hebben zonder huisgenoten zou ik het zo doen :D
:D
_Lokimaandag 25 maart 2013 @ 11:29
quote:
12s.gif Op maandag 25 maart 2013 10:42 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Bij mij pasta maken dan?
Deal.
Red_85maandag 25 maart 2013 @ 15:55
quote:
10s.gif Op maandag 25 maart 2013 11:29 schreef _Loki het volgende:

[..]

Deal.
Wanneer?
probeermaandag 25 maart 2013 @ 16:17
Garofalo, barilla, en anders grand italia

de 'verse' pasta's van de aldi vind ik ook erg lekker, vulling is lekkerder dan die van de AH
Weltschmerzmaandag 25 maart 2013 @ 17:01
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 08:20 schreef _Loki het volgende:
Ik proef eigenlijk weinig verschil, je het kookwater maar goed zout en weet wanneer het beetgaar is. Die twee dingen schelen zo enorm veel. Moet naar zeewater smaken, heb ik ooit gehoord.
Het water moet zou zout zijn als de Middellandse zee (voor aardappelen hou ik de Noordzee aan).
Pietverdrietmaandag 25 maart 2013 @ 17:04
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 17:01 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het water moet zou zout zijn als de Middellandse zee (voor aardappelen hou ik de Noordzee aan).
Iiieuw, zoutekauw?
moet er niet aan denken mijn pasta zo zout te eten
Weltschmerzmaandag 25 maart 2013 @ 17:09
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 17:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Iiieuw, zoutekauw?
moet er niet aan denken mijn pasta zo zout te eten
Nee, ik eet helemaal niet zout. Ik hou wel van zout maar het went en dan is de lol er af. Maar bij spaghetti heb ik die graag vrij zout, en de saus dan niet.

Het is een Italiaanse uitdrukking, maar die zal wel op verse pasta slaan die maar heel kort in dat zoute water ligt.
SiGNemaandag 25 maart 2013 @ 18:12
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 17:09 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Nee, ik eet helemaal niet zout. Ik hou wel van zout maar het went en dan is de lol er af. Maar bij spaghetti heb ik die graag vrij zout, en de saus dan niet.

Het is een Italiaanse uitdrukking, maar die zal wel op verse pasta slaan die maar heel kort in dat zoute water ligt.
Ligt denk ik ook aan de regio en wat er bij de pasta geserveerd wordt.
Bij een tomatensaus maakt het niet zoveel uit maar bij een saus met vis is het eigenlijk wel logisch.
Mosselen kook je ook in zout water tenslotte.
Thoricalmaandag 25 maart 2013 @ 18:21
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 18:12 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ligt denk ik ook aan de regio en wat er bij de pasta geserveerd wordt.
Bij een tomatensaus maakt het niet zoveel uit maar bij een saus met vis is het eigenlijk wel logisch.
Mosselen kook je ook in zout water tenslotte.
Mosselen misschien niet maar garnalen zeker.
fotostartermaandag 25 maart 2013 @ 18:27
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 17:01 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het water moet zou zout zijn als de Middellandse zee (voor aardappelen hou ik de Noordzee aan).
Mwa, als ik een tomatensaus maak, die behoorlijk op smaak is gebracht, hoeft mijn pasta niet naar de zee te smaken :P
FigureBirdStarsmaandag 25 maart 2013 @ 19:45
De Cecco is ook mijn favoriet als het gaat om pasta uit de winkel. Binnenkort die van de Lidl maar eens proberen, volgens mij heb ik die nog nooit gehad.

Ik kook m'n pasta ook altijd in flink zout water. Flauwe pasta vind ik niks.
tim2308maandag 25 maart 2013 @ 23:09
De regel is 10 gram zout in 1 liter water per 100 gram pasta (1 afgestreken eetlepel schijnt 15 gram zout te zijn). Die zout is er niet alleen voor de smaak, maar ook om het glutennetwerk te bouwen die de pasta stevig houdt
Weltschmerzdinsdag 26 maart 2013 @ 09:31
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 18:12 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ligt denk ik ook aan de regio en wat er bij de pasta geserveerd wordt.
Bij een tomatensaus maakt het niet zoveel uit maar bij een saus met vis is het eigenlijk wel logisch.
Het is een uitdrukking. De Middellandse Zee is vrij zout tov van gezouten water waarin je iets anders kookt, en het verschil tussen de Adriatische en de Tyreense zee zal vrij marginaal zijn schat ik. De boodschap is dus: flink wat zout. Maar ja, dan moet je de saus niet ook nog eens zout maken natuurlijk, zeker niet als er ook nog vrij zoute kaas overheen gaat. Ik vind het wel een zinnige boodschap, want het wordt er lekkerder van als juist de pasta zelf zout is.

quote:
Mosselen kook je ook in zout water tenslotte.
Ik niet. Nee, ik gooi geen zout bij het water als ik ze gewoon kook, en de laatste tijd probeer ik ze in hun eigen nat te koken, en dat is dan vooral zilt. Die zeesmaak krijg je niet met zout toevoegen.

quote:
4s.gif Op maandag 25 maart 2013 18:27 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Mwa, als ik een tomatensaus maak, die behoorlijk op smaak is gebracht, hoeft mijn pasta niet naar de zee te smaken :P
Dat doet die ook niet, voor zeesmaak moet je je best doen.
new_moondinsdag 26 maart 2013 @ 10:21
De Cecco Linguine nr. 7 :Y)
Whiskers2009vrijdag 29 maart 2013 @ 01:52
Ik zal wel gek zijn, maar ik vind die van de Aldi prima :@
Pietverdrietvrijdag 29 maart 2013 @ 10:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 maart 2013 01:52 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik zal wel gek zijn, maar ik vind die van de Aldi prima :@
Neuh, heb ook gewoon droge pasta van de aldi voor even snel een pasta als ik niet echt veel tijd heb om te koken.
Als ik echt goede wil maar ik verse
ASSpirinevrijdag 29 maart 2013 @ 11:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 maart 2013 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neuh, heb ook gewoon droge pasta van de aldi voor even snel een pasta als ik niet echt veel tijd heb om te koken.
Als ik echt goede wil maar ik verse
Had in één of andere kookprogramma gezien dat verse pasta meer werd gebruikt voor een roomsaus en gedroogde pasta voor ragout sauzen.

De logica erachter weet ik niet zo direct.
Pietverdrietvrijdag 29 maart 2013 @ 15:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 maart 2013 11:48 schreef ASSpirine het volgende:

[..]

Had in één of andere kookprogramma gezien dat verse pasta meer werd gebruikt voor een roomsaus en gedroogde pasta voor ragout sauzen.

De logica erachter weet ik niet zo direct.
Zuid italie kent harde tarwe (veel gluten) want warmer klimaat en daarmee pasta zonder eieren die je kan drogen (en goedkoper, zuid italie is arm). Noorditalie heeft gluten armere tarwe, is rijker, dus pasta met eieren. Zuid Italie werken meer met olijfolie, noord Italie meer met room en boter.
Denk dat dit de statistische invloeden zijn.
Het is geen plicht of voorschrift, maar statistische waarschijnlijkheden waarom ze samen gaan.
MaximusTGvrijdag 29 maart 2013 @ 16:08
Oftewel, correlatie betekent niet automatisch een causaal verband.

Eet niet zo vaak pasta, ben er niet zo gek van. Eten de Italianen tegenwoordig wel eens pasta als hoofdgerecht zoals wij Nederlanders?
tim2308donderdag 21 november 2013 @ 19:32
Een kleine presentatie gemaakt over de scheikunde achter het pasta koken http://www.slideshare.net/rcsmit1/het-koken-van-pasta