quote:PSV wil opzet Eredivisie wijzigen
02 oktober 2007
PSV heeft een plan voor een andere opzet van de Nederlandse competitie ingediend bij de KNVB en de verenigde clubs uit de Eredivisie (ECV). In de plannen gaat het aantal ploegen in de Eredivisie terug van achttien naar zestien.
De clubs spelen in het voorstel van de Eindhovenaren een reguliere competitie van dertig duels, waarna de bovenste acht en de onderste acht een nacompetitie afwerken van elk zeven wedstrijden. De winnaar van de extra competitie wordt de kampioen van Nederland en krijgt een ticket voor de Champions League. De eerstvolgende clubs gaan naar de UEFA Cup. In de verliezerspoule degradeert de nummer laatst en speelt de nummer vijftien promotie/degradatieduels met de nummer twee van de eerste divisie.
Directeur Jan Reker van PSV zegt in de GPD-bladen dat de duels zullen leiden tot meer spanning en meer inkomsten. "In de nacompetitie spelen de beste vier clubs vier thuiswedstrijden en drie uitwedstrijden. Elke club is straks verzekerd van achttien of negentien thuiswedstrijden per seizoen. Je kunt de prijzen van de seizoenkaarten dus iets verhogen. Daarnaast is het voor de tv interessant. Een extra editie van Ajax-PSV levert meer op dan Excelsior-Feyenoord. En je biedt meer kwaliteit."
Volgens Reker is een aanpassing in de Nederlandse competitie noodzakelijk vanwege de vernieuwingen die UEFA-baas Michel Platini wil doorvoeren. De Fransman wil meer kampioenen uit kleine landen tot de Champions League toelaten. Nederland zou in dat geval het plaatsbewijs voor de voorronde van het prestigieuze toernooi moeten inleveren. "Daarmee verliest de huidige opzet van de play-offs zijn waarde", aldus Reker.
De PSV-directeur wil verder dat de eerste divisie uit twee afdelingen van zestien clubs gaat bestaan. Een alternatief is een tweede divisie, waardoor een doorstroming nodig is van tien nieuwe (semi-)profclubs. Reker stelt voor om die ploegen uit het amateurvoetbal te halen en uit de competitie voor tweede elftallen.
quote:Eredivisie krimpt in
Door CHRIS VAN NIJNATTEN
ROTTERDAM - De eredivisie wordt in de toekomst met twee clubs ingekrompen tot zestien deelnemers. Daarover neemt de Eredivisie CV op 13 december een besluit. Op die dag staat er een vergadering gepland van de bij de ECV aangesloten profclubs. Verwacht wordt, dat dan de beslissing valt om met ingang van het seizoen 2009/2010 met zestien deelnemers van start te gaan.
De ingreep is noodzakelijk om tot een nieuwe competitieopzet te komen zoals die onlangs door algemeen directeur Jan Reker van PSV is gelanceerd. In die opzet staan meer topwedstrijden op het programma, komt er een nieuw soort play-offs en hoeven de tv-gelden door minder clubs verdeeld te worden. Om het plan ten uitvoer te kunnen brengen, is de medewerking van de eerste divisie noodzakelijk. Daarin spelen nu twintig clubs.
Als daar de twee uit de eredivisie afkomstige ploegen bijkomen, wordt die competitie te groot. In de eredivisie gaat men er daarom van uit, dat binnen nu en een jaar ook de eerste divisie ingekrompen wordt. De betrokken, af te vloeien clubs dienen op te gaan in de nieuw te formeren topklasse van amateurs en betaald voetbalclubs. Een ander scenario is, dat twee tot vier clubs weggesaneerd worden uit het profvoetbal.
Het staat nog niet vast of de eerste divisie in deze opzet meewil, maar de eredivisie heeft, zo zeggen bronnen binnen de ECV, een effectief drukmiddel ter beschikking. ,,Als de eerste divisie niet meewil, dan zet de eredivisie de betalingen vanuit onze televisiegelden aan de eerste divisie stop. Wij financieren nu voor een groot deel de eerste divisie,’’ aldus een zegsman.
Voor het plan van Reker bestaat brede steun in ’slands hoogste voetbalcompetitie.
Het behelst het volgende:
De eredivisie gaat van achttien naar zestien deelnemers. Die spelen elk 30 wedstrijden, waarna de bovenste acht en de onderste acht gescheiden zullen worden.
De bovenste acht - waarvan in de play-offs de bovenste vier clubs vier keer thuis en drie keer uit aantreden - spelen tot slot zeven duels, waarna de kampioen bekend zal zijn. Die wordt tevens ingeschreven voor de Champions League. Onder de overige plaatsen worden de dan beschikbare andere deelnamebewijzen aan de UEFA Cup en eventueel de Champions League verdeeld.
Van de ‘verliezerspoule’, de onderste acht ploegen uit de reguliere competitie, degradeert de nummer laatst rechtstreeks. De club die als voorlaatste eindigt, speelt promotie/degradatieduels met de nummer twee van de eerste divisie. Reker heeft voorgesteld de punten uit de reguliere competitie mee te nemen naar de play-offs.
quote:'Eredivisie vanaf 2009 met zestien clubs'
22 november 2007
De Eredivisie zal een metamorfose ondergaan. Op 13 december komt de Eredivisie CV bij elkaar en zal volgens het AD besloten worden om de Eredivisie in te krimpen tot een competitie van zestien ploegen. De beste acht teams van de competitie zullen aan het eind van de reguliere competitie nog één keer tegen elkaar spelen, waarbij de puntenaantallen uit de reguliere competitie blijven staan.
Na dertig wedstrijden wordt de competitie dus opgedeeld in twee delen. De top-acht speelt om de landstitel en de overige tickets voor de Champions League of de UEFA Cup. De onderste acht teams spelen op degradatie. Hierbij zou de nummer laatst direct degraderen, het team dat als voorlaatste eindigt speelt een promotie/degradatiewedstrijd tegen een team uit de eerste divisie.
Overigens heeft deze op hande zijnde competitiewijziging ook gevolgen voor de eerste divisie. Deze zal, op welke manier dan ook, ingekrompen moeten worden. Dat kan door middel van de invoering van een topklasse, maar het is ook goed mogelijk dat twee tot vier teams uit het betaald voetbal zullen verdwijnen.
verhuizen de clubbobo's van de andere clubs dan naar Zimbabwe? Het Play Offs idee was namelijk nog achterlijkerquote:Op donderdag 22 november 2007 17:28 schreef BonJovi het volgende:
Whaha Reker mag naar Schotland verhuizen en DAM je moet helemaal niet zeiken, je geeft toch ook je mening over voetbal terwijl je er geen kut van weet. Dus je bent ook een loser.
Inderdaad. De play-offs zijn vele malen erger. Dan liever deze nieuwe opzet.quote:Op vrijdag 23 november 2007 13:13 schreef rubbereend het volgende:
[..]
verhuizen de clubbobo's van de andere clubs dan naar Zimbabwe? Het Play Offs idee was namelijk nog achterlijker
Ik denk eerder dat een groot deel naar het buitenland vertrekt waar wel geld verdient kan worden, dan in de troosteloze Eerste Divisie te spelen.quote:Op vrijdag 23 november 2007 13:09 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
En het leidt ook tot een kwaliteitsinjectie voor de eerste divisie
competitie zou te groot worden en MVV - Cambuur zou niet intressant zijn ed.quote:Op vrijdag 23 november 2007 14:07 schreef rubbereend het volgende:
Waarom zou de eerste divisie trouwens niet naar 22 ploegen kunnen?
Uhm, waarop baseer jij dat? Zie je ze regelmatig 90 minuten voetballen?quote:Op vrijdag 23 november 2007 12:08 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Je overschat de kwaliteiten van de laatste 4
Qua afstand?quote:Op vrijdag 23 november 2007 14:10 schreef borisz het volgende:
[..]
competitie zou te groot worden en MVV - Cambuur zou niet intressant zijn ed.
quote:Op vrijdag 23 november 2007 15:20 schreef MaxPower het volgende:
Ik stel voor om helemaal geen competitie meer te spelen maar PSV standaard het kampioenschap te geven. Ajax krijgt elk jaar de voorronde CL, Feyenoord de beker en Heerenveen en AZ mogen de UEFA cup in. De rest van de clubs doeken we op want die kosten geld en zijn losers. Zo besparen we een hoop organisatie en politiekosten.
Denk ook dat je de Eerste Divisie beter kan verdelen in twee (drie, incl hoofdklasse amateurs) regionale secties. Emmen/Zwolle/Eagles zullen het interessanter onderling vinden om tegen elkaar te spelen, dan naar Telstar, RKC en MVV te moeten.quote:
Dat zou ik ook goed vinden: 12 Nederlandse en 6 Belgische clubs of zo.quote:Op vrijdag 23 november 2007 15:33 schreef BonJovi het volgende:
Dan kan je nog beter de Belgische teams erbij doen
Maar dan niet met 30, maar met 37 wedstrijden.quote:
Dat is dan met playoffs.quote:Op vrijdag 23 november 2007 15:45 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Maar dan niet met 30, maar met 37 wedstrijden.
Ik vind dat de derby hier (Vitesse-NEC en andersom) nogal in spanning heeft ingeboet sinds we de afgelopen 2 jaar 9 keer tegen elkaar hebben gespeeld. Waardeloos plan dit. Ook kleine clubs zijn leuk en hebben ook bestaansrecht. Kijk maar naar hoeveel punten de 'kleine' eredivisieclubs hebben gekost aan de top4 afgelopen jaar. (alleen al Excelsior-AZ op de laatste speeldag).quote:Op vrijdag 23 november 2007 15:25 schreef Plato1980 het volgende:
Ik vind het een goed plan van Reker. Ik zie namelijk liever een derde keer Ajax-Feyenoord, PSV-AZ en Heerenveen-Twente dan Excelsior-Heracles of zo.
Beste 8 spelen nog ee halve competitie tegen elkaar en de laatste 8 ook. Dertig wedstrijden is sowieso te weinig.quote:Op vrijdag 23 november 2007 15:54 schreef AminBen het volgende:
[..]
Dat is dan met playoffs.![]()
Of hoe wil je dat dan gaan doen?
Leuk voor de lol, maar zo wordt natuurlijk geen kampioen gemaaktquote:Op vrijdag 23 november 2007 16:12 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Beste 8 spelen nog ee halve competitie tegen elkaar en de laatste 8 ook. Dertig wedstrijden is sowieso te weinig.
Waarom niet?quote:Op vrijdag 23 november 2007 16:15 schreef AminBen het volgende:
[..]
Leuk voor de lol, maar zo wordt natuurlijk geen kampioen gemaakt.
Dat is gewoon een stuk eerlijk. Kampioen wordt je ook van de kleintjes. Anders kan je net zo goed met een knock-out systeem beginnen.quote:
En? Nu worden amateurs met een geldschieter kampioen in de hoofdklasse. Voor de eerlijkheid van het systeem maakt het dus niet uit.quote:Op vrijdag 23 november 2007 18:38 schreef tong80 het volgende:
Als je amateurs laat promoveren komen er clubs in de eerste divisie die toevallig die periode een geldschieter hebben. En een teasm dat toevallig een keer onderaan staat moet met een stadion waar er 15000 in kunnewn bij de amateurs gaan spelen
Vaak genoeg.quote:Op vrijdag 23 november 2007 14:33 schreef Blawh het volgende:
[..]
Uhm, waarop baseer jij dat? Zie je ze regelmatig 90 minuten voetballen?
Ze gaan nu ook niet, zo groot is de vraag niet voor een beperkte voetballer uit de eerste divisie. Met een stuk of 20 heb je ze al allemaal geteld in het buitenlandquote:Op vrijdag 23 november 2007 13:16 schreef BliksemSchigt het volgende:
[..]
Ik denk eerder dat een groot deel naar het buitenland vertrekt waar wel geld verdient kan worden, dan in de troosteloze Eerste Divisie te spelen.
1: Je speelt gewoon voor punten, wedstrijden blijven altijd spannendquote:Op vrijdag 23 november 2007 18:34 schreef ASroma het volgende:
clubs uit de eerste divisie kunnen degraderen naar een semi-pro/hoofdklasse?
het enige is dus dat je de eerste 30 wedstrijden vrijwel voor niets speelt.....? bedoel topteams gaan dan rustig aan doen alvast voor die play-off poule.... En voor de kleine clubs is 4x per jaar vvv-excelsior wel een toegevoegde waarde?
denk dat het gat tussen kleine en grote clubs alleen maar groter wordt....terwijl het de laatste jaren juist weer een beetje gedicht wordt....niet voor niets zitten veel clubs zo dicht op elkaar qua punten.
Denk dat met de gezonde ontwikkeling van AZ, Twente en Heerenveen de competitie over een aantal jaar toch echt wel op een natuurlijke manier competitiever wordt, het gat naar de traditionele top 3 is kleiner dan ooit waarom kleine clubs de nek omdraaien? Zo gaat een hele historie zo maar de prullenbak in, zo zonde.... En puur en alleen omdat men in de illusie leeft dat Nederland weer tot de top in Europa kan gaan behoren....totaal onnodig we doen het zo prima
maar je bent het toch wel met me eens dat het gat tussen de grote en kleine clubs veel groter wordt? Of je dat moet willen.......quote:Op vrijdag 23 november 2007 23:22 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
1: Je speelt gewoon voor punten, wedstrijden blijven altijd spannend
2:; Meer weerstand leidt automatisch tot een hoger niveau
Nee, want de punten uit de eerste dertig wedstrijden worden volgens het plan van Reker gewoon meegenomen.quote:Op vrijdag 23 november 2007 18:34 schreef ASroma het volgende:
clubs uit de eerste divisie kunnen degraderen naar een semi-pro/hoofdklasse?
het enige is dus dat je de eerste 30 wedstrijden vrijwel voor niets speelt.....? bedoel topteams gaan dan rustig aan doen alvast voor die play-off poule....
In het artikel staat dat anders, quote:quote:Op vrijdag 23 november 2007 23:59 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nee, want de punten uit de eerste dertig wedstrijden worden volgens het plan van Reker gewoon meegenomen.
quote:De winnaar van de extra competitie wordt de kampioen van Nederland en krijgt een ticket voor de Champions League
Reker heeft het laatst anders gezegd. En trouwens in zekere zin klopt dit wel daar de club die na die competitie bovenaan staat kampioen wordt.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:01 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
In het artikel staat dat anders, quote:
[..]
Daarom tellen alle 37 wedstrijden ook meequote:Op vrijdag 23 november 2007 23:59 schreef Martijn_fijn het volgende:
Dat je de kwaliteit met dit plan versterkt begrijp ik wel, maar kampioen moet je worden gebasseerd op het hele seizoen, en niet op die paar wedstrijden in april in mei, vind ik.![]()
Ik ben het zelden met DAM eens, maar hier heeft hij een punt.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:23 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Geef eens gewoon met een paar argumenten aan waarom het zo verschrikkelijk is
Ik denk dat weinig mensen warmlopen voor de playofs van de onderste 8 ploegen, om maar iets te noemen.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:23 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Geef eens gewoon met een paar argumenten aan waarom het zo verschrikkelijk is
Nergens om gaat? Het gaat om lijfsbehoud.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:27 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
Ik denk dat weinig mensen warmlopen voor de playofs van de onderste 8 ploegen, om maar iets te noemen.
Alleen van het woord playofs krijg ik al jeuk, en zeker als het nergens meer om gaat.
Tegen die tijd hebben de nummers 9 t/m pak hem beet 13 zich doorgaans al veilig gespeeld, en is bij de andere playofs de achterstand van de nummers 5 t/m 8 vaak al te groot om nog serieus in te lopen op de top.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:28 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nergens om gaat? Het gaat om lijfsbehoud.
Dat is commercieel niet aantrekkelijk, het gaat immers juist om meer topwedstrijden.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:34 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
Tegen die tijd hebben de nummers 9 t/m pak hem beet 13 zich doorgaans al veilig gespeeld, en is bij de andere playofs de achterstand van de nummers 5 t/m 8 vaak al te groot om nog serieus in te lopen op de top.
Wat mij betreft blijft het dan ook gewoon bij 30 wedstrijden. Krijg je ook niet meer dat geouwehoer van ploegen die Europees spelen dat ze zo'n druk schema hebben. En desnoods laten ze de topploegen van de Eredivisie nog eerder instromen in het bekertoernooi als ze meer wedstrijden willlen spelen.
Omdat er geen meerwaarde is en een decennialange traditie om niks wordt verbroken. De kampioen wordt opeens op een andere manier bepaald dan voorheen en in het buitenland gebeurt. Hoe lullig zal het zijn als de 'kampioen' na 30 wedstrijden ineens verschilt met de kampioen na 37 wedstrijden?quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:23 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Geef eens gewoon met een paar argumenten aan waarom het zo verschrikkelijk is
Die kleine provinciaalse kutploegjes horen juist bij de charme van het voetbal!quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:35 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat is commercieel niet aantrekkelijk, het gaat immers juist om meer topwedstrijden.
Dat kun je wel zeggen, maar op het moment dat Nederland naar de 14e plaats of zo op de UEFA-ranking afzakt en we 1 CL-deelnemer en twee UEFA Cup-deelnemers mogen leveren is de ciompetitie ook veell minder interessant. En zelfs als de derde Ajax-Feyenoord per seizoen minder interessant wordt dan nu, dan nog is het veel interessanter dan Excelsior-VVV.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:40 schreef Martijn_fijn het volgende:
Lazer toch op met die commercie.![]()
Wat een uiterste aanname. Nederland naar de 14e plaats op de UEFA-ranking. Wil je dat ik dat serieus neem?quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:43 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat kun je wel zeggen, maar op het moment dat Nederland naar de 14e plaats of zo op de UEFA-ranking afzakt en we 1 CL-deelnemer en twee UEFA Cup-deelnemers mogen leveren is de ciompetitie ook veell minder interessant. En zelfs als de derde Ajax-Feyenoord per seizoen minder interessant wordt dan nu, dan nog is het veel interessanter dan Excelsior-VVV.
Toch wel, want op het moment dat we nog maar vier EC-deelnemers hebben dan spelen clubs als Roda, Groningen, Utrecht, NAC en Vitesse nergens meer om. Degraderen zullen ze immers niet zo snel en kans op Europa Cup maken ze amper meer. Dat zal vast consequenties voor het aantal toeschouwers hebben.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:48 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
Wat een uiterste aanname. Nederland naar de 14e plaats op de UEFA-ranking. Wil je dat ik dat serieus neem?
En zelfs als ik dat doe: In het jaar dat PSV europees kampioen werd, had de eredivisie een diepterecord van het aantal gemiddelde toeschouwers. Na 20 jaar tijd is dat vorig jaar bijna verdriedubbeld. Hoe de Nederlandse ploegen functioneren in Europa heeft geen dan ook fuck te maken met de belangstelling voor de Eredivisie. Het blijven altijd wedstrijden opzichzelf, en zeker de toppers.![]()
Punt 1: De wereld verandertquote:Op zaterdag 24 november 2007 00:37 schreef TC03 het volgende:
[..]
Omdat er geen meerwaarde is en een decennialange traditie om niks wordt verbroken. De kampioen wordt opeens op een andere manier bepaald dan voorheen en in het buitenland gebeurt. Hoe lullig zal het zijn als de 'kampioen' na 30 wedstrijden ineens verschilt met de kampioen na 37 wedstrijden?
Inkirmpen van de eredivisie, oké, maar laat de kampioen gewoon bepaald worden na het einde van de rit. Het is een hele geforceerde manier om iets meer geld te verdienen.![]()
Leuk.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:57 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Punt 1: De wereld verandert
Maar de kampioenen van de afgelopen decennia zijn dat wel op basis van die 30 (of 34) wedstrijden.quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:57 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Punt 2: Als je na 30 wedstrijden wel bovenaan staat en na 37 niet verdien je het niet om kampioen te worden
Dat hebben we nietquote:Op zaterdag 24 november 2007 00:53 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Toch wel, want op het moment dat we nog maar vier EC-deelnemers hebben dan spelen clubs als Roda, Groningen, Utrecht, NAC en Vitesse nergens meer om. Degraderen zullen ze immers niet zo snel en kans op Europa Cup maken ze amper meer. Dat zal vast consequenties voor het aantal toeschouwers hebben.
Jij kan nu wel met een man trouwen en eerst niet. Moeten we dat ook maar weer afschaffen?quote:Op zaterdag 24 november 2007 00:58 schreef TC03 het volgende:
[..]
Leuk.
[..]
Maar de kampioenen van de afgelopen decennia zijn dat wel op basis van die 30 (of 34) wedstrijden.
Lekker vergelijkbaar.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:00 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Jij kan nu wel met een man trouwen en eerst niet. Moeten we dat ook maar weer afschaffen?
Jawel, want juist die playoffs leveren veel meer televisiegeld op.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:02 schreef Martijn_fijn het volgende:
Als je 9e of 10e wordt, dan weet je dus als club al, dat je niet meer 8e kan worden, ook al win je vanaf dat moment al je wedstrijden in je playofgroep. Denk je dat aantrekkelijk is voor clubs?
De kwaliteit verhogen door te krimpen naar 16 ploegen is op zich een goed plan. Dát, plus het feit dat er meer televisiegeld voor de eredivisie ploegen onderling zal komen, moet al een impuls genoeg zijn om het Europees beter te presteren.
Daar heb je die playofs niet voor nodig.
Nou en, dat is met de Premier League toch ookj gebeurd. En met de Eredivisie trouwens ook, davoor hadden we immers vier tEerste Klassen.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:03 schreef TC03 het volgende:
Het gaatom erom dat je in principe gewoon een hele nieuwe competitie start, en de oude eredivise vaarwel zegt.
Zodat Ajax nog een tonnetje meer salaris kan betalen aan voetbalverleerde veddettes als Luque.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:04 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Jawel, want juist die playoffs leveren veel meer televisiegeld op.
Maar daar bleef de opzet behouden, en heeft men geen kunstmatigheden in het leven geroepen om de competitie 'aantrekkelijker' te maken.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:05 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nou en, dat is met de Premier League toch ookj gebeurd. En met de Eredivisie trouwens ook, davoor hadden we immers vier tEerste Klassen.
Je begint het te begrijpen.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:07 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Iedere verandering is kut, begrijp dat dan
Michael Owen? Wtf?quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:10 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
Geloof je nu werkelijk dat meer televisiegeld leidt tot beter presterende clubs? Dat Ajax straks pak hem beet Michael Owen kan kopen? Noem maar iets.
Maar goed dat mensen die iets betekent hebben voor de mensheid dat niet dachtenquote:
Je bent goed in totaal irrelevante zaken erbij halen zie ik.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:15 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Maar goed dat mensen die iets betekent hebben voor de mensheid dat niet dachten
Vul op die plaats de naam in van een andere vedette die het topvoetbal verleerd is, en je begrijpt mijn punt. Meer televisiegeld leidt er toe dat bijvoorbeeld Ajax veels te veel geld uitgeeft aan dure buitenlanders, zoals nu al o.a. aan spelers als Luque en Gabri. Zo'n speler van het niveau Luque moet Ajax toch ook zelf kunnen opleiden, of veel goedkoper en jonger kunnen scouten?quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:15 schreef TC03 het volgende:
[..]
En dan noem je Michael Owen?![]()
Maar oké, zal wel.
Een aantal redenen die je aankaart kan ik nog wel in meegaan, maar dit slaat werkelijk alles. Je wil dus zeggen dat het aantal spelers correleert met de kwaliteit?? Wat een bullshitquote:Op zaterdag 24 november 2007 01:24 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
18 teams x 18 spelers = 324 spelers
16 teams x 18 spelers = 288 spelers
Wedden dat het niveau omhoog gaat?
quote:Op zondag 25 november 2007 11:06 schreef Damzkieee het volgende:
[..]
Een aantal redenen die je aankaart kan ik nog wel in meegaan, maar dit slaat werkelijk alles. Je wil dus zeggen dat het aantal spelers correleert met de kwaliteit?? Wat een bullshit
Dus we moeten naar een competitie met 4 clubs ?quote:Op zondag 25 november 2007 12:37 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Hoe meer spelers hoe lager het niveau wordt
Volgens mij hebben de sterkste competities in de wereld 20 tot 22 teams (Engeland, Duitsland en Spanje) en Italie net zoals Nederland 18. Bovendien hebben die veel grotere selecties, dus je claim wordt nergens bewezen.quote:Op zondag 25 november 2007 12:37 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Hoe meer spelers hoe lager het niveau wordt
Sterker nog: in Schotland speelt men nu met 12 teams, maar kwalitatief is men daar niet bepaald sterker van geworden.quote:Op zondag 25 november 2007 14:18 schreef Elvislives het volgende:
[..]
Volgens mij hebben de sterkste competities in de wereld 20 tot 22 teams (Engeland, Duitsland en Spanje) en Italie net zoals Nederland 18. Bovendien hebben die veel grotere selecties, dus je claim wordt nergens bewezen.
En de beste speler is een reserve international van Oranjequote:Op zondag 25 november 2007 14:31 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
Sterker nog: in Schotland speelt men nu met 12 teams, maar kwalitatief is men daar niet niet bepaald sterker van geworden.
Dat je minder slechte spelers hebt, betekend niet dat de goede spelers beter worden. Die blijven net zo goed en de PSV-FC Twente van nu blijft dezelfde PSV-FC Twente.quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:24 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
18 teams x 18 spelers = 324 spelers
16 teams x 18 spelers = 288 spelers
Wedden dat het niveau omhoog gaat?
En eerst met....?quote:Op zondag 25 november 2007 14:31 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
Sterker nog: in Schotland speelt men nu met 12 teams, maar kwalitatief is men daar niet bepaald sterker van geworden.
PSV Twente blijft dan ook gewoon bestaanquote:Op zondag 25 november 2007 14:40 schreef DRD het volgende:
[..]
Dat je minder slechte spelers hebt, betekend niet dat de goede spelers beter worden. Die blijven net zo goed en de PSV-FC Twente van nu blijft dezelfde PSV-FC Twente.
Je snapt m'n punt niet.....quote:Op zondag 25 november 2007 14:48 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
PSV Twente blijft dan ook gewoon bestaan
Wanneer was dat?quote:Op zondag 25 november 2007 14:48 schreef Martijn_fijn het volgende:
[..]
18 ploegen, vandaar dat de vergelijking met de Eredivisie opgaat.
Jou punt was sws irrelevant, dus eigenlijk nog niet eens nuttig om op te reagerenquote:
Dit plan wordt doorgevoert met als argumentatie, meer geld over minder clubs verdelen = meer geld voor de grotere clubs, wat zou moeten leiden tot meer kwaliteit. Als dan alles wat bewijst dat het niet zo 1+1 logisch is dat er meer kwaliteit in de eredivisie komt, als irrelevant wordt afgedaan, dan moeten we het plan inderdaad maar meteen doorvoeren. Of niet, gewoon wat tradities in stand houden en Reker en andere voorstanders een flinke griep toewensen. Is net zo irrelevant als 90% van de meuk die jij post.quote:Op zondag 25 november 2007 14:56 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Jou punt was sws irrelevant, dus eigenlijk nog niet eens nuttig om op te reageren
Klopt niet helemaal. Engeland, Spanje en Italie hebben 20 clubs op het hoogste niveau en Duitsland 18, maar die landen hebben ook veel meer inwoners.quote:Op zondag 25 november 2007 14:18 schreef Elvislives het volgende:
[..]
Volgens mij hebben de sterkste competities in de wereld 20 tot 22 teams (Engeland, Duitsland en Spanje) en Italie net zoals Nederland 18. Bovendien hebben die veel grotere selecties, dus je claim wordt nergens bewezen.
Een ander argument is dat de weerstand en het niveau omhoog gaat en daar is niks tegen in te brengenquote:Op zondag 25 november 2007 15:05 schreef DRD het volgende:
[..]
Dit plan wordt doorgevoert met als argumentatie, meer geld over minder clubs verdelen = meer geld voor de grotere clubs, wat zou moeten leiden tot meer kwaliteit. Als dan alles wat bewijst dat het niet zo 1+1 logisch is dat er meer kwaliteit in de eredivisie komt, als irrelevant wordt afgedaan, dan moeten we het plan inderdaad maar meteen doorvoeren. Of niet, gewoon wat tradities in stand houden en Reker en andere voorstanders een flinke griep toewensen. Is net zo irrelevant als 90% van de meuk die jij post.
Niet als het budget van Twente substantieel hoger wordt.quote:Op zondag 25 november 2007 14:40 schreef DRD het volgende:
Die blijven net zo goed en de PSV-FC Twente van nu blijft dezelfde PSV-FC Twente.
Willem 2 heeft diverse oranje spelers opgeleid, Bruins en Slory vind ik ook geen slechte eredivisie spelers, waarvan de eerste in potentie een international is, VVV heeft ook een leuke speler in Amrabat en Kahya, etc. Bovendien zijn die kleine clubs belangrijk voor het behoud van authenciteit. Als het aan jouw zo geliefde PSV lag, speelden er alleen maar Spaanssprekenden in de Eredivisie.quote:Op zondag 25 november 2007 14:29 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Is te zien aan het niveau van Willem II, Sparta, VVV, Heracles, De Graafschap en Excelsior
DWS in het verleden ook.quote:Op zondag 25 november 2007 15:25 schreef Elvislives het volgende:
[..]
Willem 2 heeft diverse oranje spelers opgeleid,
Dat zou het in de nieuwe opzet ook worden en Twente krijgt het makkelijker om prijsverhogingen c.q. het stadion te vullenquote:Op zondag 25 november 2007 15:24 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Niet als het budget van Twente substantieel hoger wordt.
Aankopen van PSV in de zomerquote:Op zondag 25 november 2007 15:25 schreef Elvislives het volgende:
[..]
Willem 2 heeft diverse oranje spelers opgeleid, Bruins en Slory vind ik ook geen slechte eredivisie spelers, waarvan de eerste in potentie een international is, VVV heeft ook een leuke speler in Amrabat en Kahya, etc. Bovendien zijn die kleine clubs belangrijk voor het behoud van authenciteit. Als het aan jouw zo geliefde PSV lag, speelden er alleen maar Spaanssprekenden in de Eredivisie.
quote:Kesler wil verder met play-offs
Uitgegeven: 4 december 2007 06:34
Laatst gewijzigd: 4 december 2007 06:36
ZEIST - Directeur Henk Kesler van de KNVB verwacht dat de eredivisie ook in de komende jaren met play-offs wordt afgesloten. Hij verklaarde dat maandag na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist.
ANP
Het besluit van de Europese voetbalbond om bekerwinnaars niet direct tot de Champions League toe te laten, staat volgens Kesler voortzetting van de play-offs niet in de weg. "Aangezien het mediacontract aan het einde van het seizoen afloopt, zal de Eredivisie NV snel met de opzet voor de komende jaargangen van de eredivisie komen", verklaarde Kesler.
"Ik verwacht niet dat die opzet geen play-offs meer kent. Het zou wel kunnen dat er na drie jaar andere play-offs komen. Het zou ook kunnen dat de eredivisie in de toekomst nog maar zestien clubs telt. Maar dat moeten we afwachten. Dat is aan de Eredivisie NV. Maar de KNVB moet de opzet van de competitie wel goedkeuren."
Platini
Het uitvoerend comité van de UEFA zette afgelopen vrijdag een streep door het voorstel van voorzitter Michel Platini om bekerwinnaars vanaf het seizoen 2009-2010 direct door te laten stromen naar de Champions League. De Europese voetbalbond stemde wel in met enkele andere ingrijpende wijzigingen voor de Europese competities.
De kampioen van Nederland kwalificeert zich ook vanaf het seizoen 2009-2010 rechtstreeks voor de Champions League. De nummer twee van de rangschikking moet in de toekomst echter niet één maar twee kwalificatieronden overleven. De bewuste Nederlandse club stuit in de derde en laatste kwalificatieronde bovendien op een tegenstander uit één van de vijf toplanden van Europa.
UEFA Cup
Nederland houdt ook na het seizoen 2009-2010 voorlopig vier clubs in de UEFA Cup. De nummer drie van de eredivisie en de bekerwinnaar stromen in bij de vierde kwalificatieronde. De nummer vier van de eredivisie moet al in de derde kwalificatieronde van de UEFA Cup in actie komen. Voor de nummer vijf van de eredivisie begint vanaf het seizoen 2009-2010 de lange weg richting de UEFA Cup met een optreden in de tweede kwalificatieronde.
"Het wordt voor Nederlandse clubs moeilijker om de Champions League en de UEFA Cup te bereiken", reageerde Kesler op de nieuwe opzet van de Europese competities. "Maar we moeten ook niet vergeten dat Nederland afgezakt is naar de negende plaats op de Europese ranglijst. Bij de huidige regelgeving zou dat betekenen dat we met twee clubs minder aan Europees voetbal zouden mogen deelnemen."
quote:Op dinsdag 4 december 2007 20:34 schreef RayMania het volgende:
Ik had eigenlijk toch wel gehoopt dat dit het laatste seizoen met playoffs zou zijn...
quote:Op dinsdag 4 december 2007 21:55 schreef DRD het volgende:
Wil nog veels te laat iets toevoegen aan de discussie.
Van Praag had het bij Studio Voetbal over "clubs waarvan de begroting voor 70% bestaat uit televisiegelden uit de Eredivisie". Er is inderdaad 1 zo'n club. In de eerste divisie is de laagste begroting 1.6 miljoen euro, waarvan 5 ton afkomstig is uit de Eredivisie. Een dikke 30% dus. Die ene club komt dus uit de Eredivisie en is Excelsior. Van de 3,8 miljoen die die club dit seizoen komt 71% (2,7 miljoen) uit de TV gelden pot.
Dat de afdracht naar de Eerste Divisie misschien aan de hoge kant is, dat een Eredivisie met 16 clubs voor hogere inkomsten bij de grotere clubs zorgt en dat dit een ongewenste situatie is, zal allemaal wel.
Van Praag wist dit. Van Praag heeft doelbewust geprobeert de Eerste Divisie negatief af te schilderen. Hugo Borst deed vrolijk mee, waarschijnlijk nogsteeds geirriteerd omdat het drie seizoenen duurde voordat zijn clubje met veel pijn en moeite via de achterdeur toch weer kon promoveren (en wat na volgend seizoen hopelijk wéér drie seizoenen duurt).
Jammer dat Frans Derks niet scherp genoeg was om het direct af te straffen. De Eerste Divisie leeft als nooit tevoren. Met een opening naar onderen kan het echt de leukste competitie van Nederland worden. Dat moet nu niet door gedwongen fusies of saneringen verpest worden.
Precies weet ik het niet. Ik weet wel wat ik er leuk aan vind.quote:Op dinsdag 4 december 2007 23:56 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Wat is precies leuk aan de Eerste divisie?
op dezelfde manier probeeerde Reker de Eerste divisie weg te zetten met clubs die maar 800 toeschouwers trekken, dat was ook een karikatuur......... de ECV probeert duidelijk een positie in te nemen voor de onderhandelingenquote:Op dinsdag 4 december 2007 21:55 schreef DRD het volgende:
Wil nog veels te laat iets toevoegen aan de discussie.
Van Praag had het bij Studio Voetbal over "clubs waarvan de begroting voor 70% bestaat uit televisiegelden uit de Eredivisie". Er is inderdaad 1 zo'n club. In de eerste divisie is de laagste begroting 1.6 miljoen euro, waarvan 5 ton afkomstig is uit de Eredivisie. Een dikke 30% dus. Die ene club komt dus uit de Eredivisie en is Excelsior. Van de 3,8 miljoen die die club dit seizoen komt 71% (2,7 miljoen) uit de TV gelden pot.
Dat de afdracht naar de Eerste Divisie misschien aan de hoge kant is, dat een Eredivisie met 16 clubs voor hogere inkomsten bij de grotere clubs zorgt en dat dit een ongewenste situatie is, zal allemaal wel.
Van Praag wist dit. Van Praag heeft doelbewust geprobeert de Eerste Divisie negatief af te schilderen. Hugo Borst deed vrolijk mee, waarschijnlijk nogsteeds geirriteerd omdat het drie seizoenen duurde voordat zijn clubje met veel pijn en moeite via de achterdeur toch weer kon promoveren (en wat na volgend seizoen hopelijk wéér drie seizoenen duurt).
Jammer dat Frans Derks niet scherp genoeg was om het direct af te straffen. De Eerste Divisie leeft als nooit tevoren. Met een opening naar onderen kan het echt de leukste competitie van Nederland worden. Dat moet nu niet door gedwongen fusies of saneringen verpest worden.
kun je dat onderbouwen met bronnen en getallen? Want volgens mij valt dat best mee op een paar hoofdklassers na.quote:Op woensdag 5 december 2007 02:00 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
De helft van de eerste divisie clubs trekt gewoon minder toeschouwers dan een beetje hoofdklasser
Die zouden dus gewoon lekker in de hoofdklasse moeten gaan voetballen voor een biertje en wat bitterballen
Dat denk ik ook, maar er zijn natuurlijk wel een aantal gevallen die weinig met betaald voetbal te maken hebben. Neem Eindhoven, sinds die club dertig jaar geleden gedegradeerd is spelen ze nergens meer om, met als gevolg dat er nog maar weinig publiek komt. Voor zo'n club zou het dan ook niet slecht zijn als degradatie uit de eerste divisie mogelijk zou worden, in zekere zin zou dat de club weer tot leven roepen. Dan gaat het immers weer ergene om.quote:Op woensdag 5 december 2007 02:25 schreef rubbereend het volgende:
[..]
kun je dat onderbouwen met bronnen en getallen? Want volgens mij valt dat best mee op een paar hoofdklassers na.
Precies wat je zegt. Het is gewoon een verademing om in je autootje te stappen, op je gemak richting het stadion te gassen en daar zoals het hoort een kaartje aan de kassa te kopen. Heerlijk. Verder is de spanning in de competitie natuurlijk ook groot, zeker dit jaar blijkt gewoon weer dat er meerdere kandidaten zijn voor het kampioenschap en de periodetitels.quote:Op woensdag 5 december 2007 00:51 schreef DRD het volgende:
[..]
Precies weet ik het niet. Ik weet wel wat ik er leuk aan vind.
De Eerste Divisie is vermakelijk. Vaak twee ploegen die willen voetballen. Veel inzet, veel strijd. Veel opmerkelijke uitslagen. Moeilijk te voorspellen. "Iedereen kan van iedereen winnen". En ook weer niet. Opkomende Talenten. Afbouwende routiniers. Nederlandse en vaak zelfs lokale spelers. Spanning. Periodetitels. Veel vrij vervoer. Vaak gewoon een kaartje aan de kassa kopen. Geen clubcard gezeik. De commercie overheerst niet. Voetbal beleving zoals het 15 jaar geleden ook in de Eredivisie was.
Die postitie voor de onderhandelingen is mij wel duidelijk. Maar kom dan wel met de correcte cijfers. Dat maakt je standpunt sterker, nu komen Reker en Van Praag bij mij als onwetend over. Ze hebben ergens wat gehoord maar weten de inns en outs niet. Dan zijn de uitspraken die je doet zeer slecht.quote:Op woensdag 5 december 2007 01:48 schreef rubbereend het volgende:
[..]
op dezelfde manier probeeerde Reker de Eerste divisie weg te zetten met clubs die maar 800 toeschouwers trekken, dat was ook een karikatuur......... de ECV probeert duidelijk een positie in te nemen voor de onderhandelingen
Dat weten Haarlem en Telstar zelf ook en daar zijn ze al tijden mee bezig. Maar ja, het is geen Arnhem of andere stad waar de subsidiemiljoenen klaarliggen. Moeten die clubs daarom verdwijnen? Ik vind van niet.....quote:Op woensdag 5 december 2007 09:36 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Aantal clubs moet wel iets doen aan de accommodatie (Haarlem, Telstar), maar er hoeven van mij echt geen multifunctionele bouwsels te verrijzen in de eerste divisie. En dat gezeur rond toeschouwersaantallen: 90 procent van de hoofdklassers haalt de 1.000 toeschouwers niet eens. Ja, sporadisch als er een derby is. Denk je dat er bij IJsselmeervogels elke week 6.000 man langs de lijn staat?
Niemand beweert dat die clubs moeten verdwijnen, maar dat wil niet zeggen dat de situatie moet blijven zoals het nu is.quote:Op woensdag 5 december 2007 11:19 schreef DRD het volgende:
Dat weten Haarlem en Telstar zelf ook en daar zijn ze al tijden mee bezig. Maar ja, het is geen Arnhem of andere stad waar de subsidiemiljoenen klaarliggen. Moeten die clubs daarom verdwijnen? Ik vind van niet.....
Michael van Praag kwam met Haarlem / Telstar / TOP Oss / FC Eindhoven.quote:Op woensdag 5 december 2007 11:34 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Niemand beweert dat die clubs moeten verdwijnen, maar dat wil niet zeggen dat de situatie moet blijven zoals het nu is.
Nee, hij zei niet dat die clubs moeten verdwijnen, maar hij stelde dat hij hun bestaan niet meer wilde subsidiëren. Dat is iets anders.quote:Op woensdag 5 december 2007 11:57 schreef DRD het volgende:
[..]
Michael van Praag kwam met Haarlem / Telstar / TOP Oss / FC Eindhoven.
En ik zeg ook niet dat het moet blijven zoals het nu is. Het kan voor iedereen beter, Eredivisie, Eerste Divisie en amateurs. Maar schotel de mensen dan wel de juiste cijfers voor en laat ze op basis daarvan een mening vormen.
Of terug naar de amateurs.quote:Op woensdag 5 december 2007 13:04 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
En hij heeft gewoon gelijk. Als de situatie blijft zoals hij is blijven die clubs bestaan, als de geldkraan wordt dichtgedraaid zullen er een aantal club fuseren of verdwijnen
hier spreekt een liefhebberquote:Op woensdag 5 december 2007 00:51 schreef DRD het volgende:
[..]
Precies weet ik het niet. Ik weet wel wat ik er leuk aan vind.
De Eerste Divisie is vermakelijk. Vaak twee ploegen die willen voetballen. Veel inzet, veel strijd. Veel opmerkelijke uitslagen. Moeilijk te voorspellen. "Iedereen kan van iedereen winnen". En ook weer niet. Opkomende Talenten. Afbouwende routiniers. Nederlandse en vaak zelfs lokale spelers. Spanning. Periodetitels. Veel vrij vervoer. Vaak gewoon een kaartje aan de kassa kopen. Geen clubcard gezeik. De commercie overheerst niet. Voetbal beleving zoals het 15 jaar geleden ook in de Eredivisie was.
Wat is er precies leuk aan de Eredivisie? Met je elftal vol buitenlanders zonder clubgevoel en binding, je moderne stadions waarin een nieuw soort publiek zich nestelt, wedstrijden die om 12.30 beginnen, gigantische niveauverschillen, voorspelbare uitslagen en ranglijst, belachelijk play-off systeem, digitale reclameborden, nutteloze statestieken. Heb je dat nou echt allemaal nodig?
Hij heeft toch echt gezegd, "22 clubs in een competitie is niet mogelijk, dus moeten er een paar verdwijnen". Daarna kwam het afvloeien naar de amateurs ter sprake, maar ook ik mag selectief quoten. Zoals ik al vaker heb laten zien, heeft Michael van Praag in die bewuste uitzending van Studio Voetbal wel vaker verkeerde of domme uitspraken gedaan, maar goed.quote:Op woensdag 5 december 2007 13:02 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nee, hij zei niet dat die clubs moeten verdwijnen, maar hij stelde dat hij hun bestaan niet meer wilde subsidiëren. Dat is iets anders.
Afdracht van de televisiegelden van Eredivisie naar Eerste Divisie is jaarlijks 10 miljoen. Delen door 20 clubs komt dit grofweg op een half miljoen per club per jaar uit, al wordt het naar plaats op de ranglijst gedifferentieerd.quote:Op woensdag 5 december 2007 16:55 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Welke half miljoen?
En dat dat soort dingen allemaal met elkaar samenhangen ontgaat je?quote:Op donderdag 6 december 2007 01:17 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik had het niet over de TV gelden maar over het kleiner maken van de eerste divisie naar 16 clubs.
quote:De nieuwe plannen voor de eredivisie worden binnenkort toegelicht, maar VI.nl komt alvast met belangrijke informatie:
De livewedstrijd op vrijdag gaat weg en er komen op zaterdag livewedstrijden om 19:00 en 20:45. Zondag wordt er gespeeld om 14:00, 16:00 en 18:00.
De samenvattingen worden op zondag uitgezonden om 20:30.
Het lijkt me logisch dat deze wedstrijden gewoon achter de decoder komen.quote:Op woensdag 12 december 2007 10:09 schreef BliksemSchigt het volgende:
Nu gaan ze gelijk voor de overkill. Twee wedstrijden op zaterdag en nog eens 3 wedstrijden op zondag.
Ik denk dat er geen enkel weekend is waar 5 wedstrijden van zo'n hoog niveau zijn dat ze allemaal interessant genoeg zijn om compleet te kijken.
Dat lijkt me inderdaad vanzelfsprekend. Dan is er dus geen sprake van overkill.quote:Op woensdag 12 december 2007 10:15 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Het lijkt me logisch dat deze wedstrijden gewoon achter de decoder komen.
Livestreams op internet bedoel je?quote:Op woensdag 12 december 2007 10:15 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Het lijkt me logisch dat deze wedstrijden gewoon achter de decoder komen.
Roda was met 17:00 begonnen, was de ideale tijd!quote:Op woensdag 12 december 2007 08:39 schreef MaxPower het volgende:
Ah, de 12:30 wedstrijd gaat wegJammer dat er 1 om 1800 voor terug komt.
Ik doel meer op Sopcast enz.quote:Op woensdag 12 december 2007 10:44 schreef Damzkieee het volgende:
Alle wedstrijden gaan los verkocht worden, voor tussen de 5 en 10 Euro per wedstrijd heb ik ergens gelezen.
Ik denk dat het goedkoper wordt. Daarnaast kun je je natuurlijk ook abonneren op alle wedstrijden, zoals nu bij Tele2 en Sport1 ook al het geval is.quote:Op woensdag 12 december 2007 10:44 schreef Damzkieee het volgende:
Alle wedstrijden gaan los verkocht worden, voor tussen de 5 en 10 Euro per wedstrijd heb ik ergens gelezen.
Inderdaad, ik vind dat op een verveelde zondagmiddag best leuk.quote:Op woensdag 12 december 2007 10:36 schreef Damzkieee het volgende:
Op zondag vind ik het helemaal niet zo erg om soms 2 of 3 wedstrijden achter elkaar te kijken
Dat is leuk als je 4.50 voor een weekend betaald en je dan alles kan kijken. Niet als je per wedstrijd minimaal 5e neer mag leggen, dan ga jij geen 15euro spenderen aan NEC-Willem II en VVV-Ajax oid.quote:Op woensdag 12 december 2007 11:03 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Inderdaad, ik vind dat op een verveelde zondagmiddag best leuk.
4 clubs minder = nog steeds 18 clubs in de nieuwe opzet. Het te verdelen TV Geld dat naar de Eerste Divisie zal worden doorgeschoven, zal (wat ik verwacht) ervoor zorgen dat de clubs een lager netto bedrag in handen krijgen. Dat zal voor een verlaging van het niveau gaan zorgen, ook al vallen de slechtste spelers volgens jouw filosofie af.quote:Op donderdag 6 december 2007 01:21 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Van mijn part mag die 10 miljoen beste naar de eerste divisie, zolang de kutclubjes maar oprotten.
Dat levert voor de clubs die blijven nog eens meer geld op.
Maar vertel eens waarom wordt het niveau lager als er 4 clubs minder mee doen?
Nee, dan niet, maar ik zou dan ook een abonnement nemen waarmee ik alle wedstrijden kan bekijken.quote:Op woensdag 12 december 2007 11:08 schreef BliksemSchigt het volgende:
[..]
Dat is leuk als je 4.50 voor een weekend betaald en je dan alles kan kijken. Niet als je per wedstrijd minimaal 5e neer mag leggen, dan ga jij geen 15euro spenderen aan NEC-Willem II en VVV-Ajax oid.
Ik ben benieuwd naar de daadwerkelijke plannen.
je zal mod zijnquote:
Maar online kijken is voor mij geen optie. Ik wil gewoon lekker (eventueel via decoder) op de bank kijken.quote:Op woensdag 12 december 2007 11:31 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nee, dan niet, maar ik zou dan ook een abonnement nemen waarmee ik alle wedstrijden kan bekijken.
blijft het ook omdat de bekerwinnaar niet de CL in gaat!quote:Op woensdag 12 december 2007 12:30 schreef borisz het volgende:
De beker moet een gewoon knock out toernooi blijven.
Draadloos internet <> Laptop <> Kabeltje <> TV <> sopcast aanzwengelen <> bier en chips pakken <> op de bank hangen.quote:Op woensdag 12 december 2007 12:37 schreef Damzkieee het volgende:
[..]
Maar online kijken is voor mij geen optie. Ik wil gewoon lekker (eventueel via decoder) op de bank kijken.
Ik meende dat het plan was om alle wedstrijd los te gaan verkopen, dus het pakket de deur uit doen.
Nee, het wordt mogelijk om losse wedstrijden te bekijken, maar daarnaast blijft er een abonnement, of wellicht meerdere typen abonnementen.quote:Op woensdag 12 december 2007 12:37 schreef Damzkieee het volgende:
[..]
Maar online kijken is voor mij geen optie. Ik wil gewoon lekker (eventueel via decoder) op de bank kijken.
Ik meende dat het plan was om alle wedstrijd los te gaan verkopen, dus het pakket de deur uit doen.
quote:Betaald voetbal gaat op de schop
door Leon ten Voorde
Vrijdag 14 december 2007 - ZEIST - De huidige competitieopzet in Nederland heeft zijn langste tijd gehad. De KNVB werkt op dit moment hard aan een hervorming, die weleens grote gevolgen kan gaan hebben voor de ere- en eerste divisie.
"In 2010 ziet ons voetballandschap er heel anders uit", zegt Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Hoe precies, is nog ongewis. Maar dat een aantal clubs zich zorgen moet maken, is wel duidelijk. "Het zou heel goed kunnen dat er in 2010 minder clubs in het betaalde voetbal zijn", aldus Kesler.
Het is de bedoeling dat er een nieuwe voetbalpiramide herrijst. Dat betekent dat er twee betaalde divisies komen met daaronder twee of drie topklassen, waarin in elk geval ook amateurclubs gaan participeren. De grote vraag is nu hoe de ere- en eerste divisie eruit komen te zien. Met andere woorden: uit hoeveel clubs gaan die afdelingen bestaan? De kans is heel reëel dat er wordt gekozen voor twee afdelingen van zestien clubs. Met name de topclubs zijn daar een voorstander van, want daardoor komt er meer ruimte op de kalender.
Op dit moment bestaat de eredivisie uit achttien clubs en de eerste divisie uit twintig. Kesler: "Het voordeel van een teruggang naar zestien clubs is dat vooral de eerste divisie een kwaliteitsimpuls krijgt, omdat er eredivisieclubs bijkomen. Maar met die opzet ga je wel terug van 306 wedstrijden naar 240. En hoe ga je dan om met de nieuwe play-offs die er moeten komen?"
De eredivisieclubs beslissen naar verwachting op de voorjaarsvergadering over de nieuwe opzet.
Mwah zijn gewoon flinke steden, de gemeente Oss heeft 2 keer zoveel inwoners dan Heerenveen.....quote:Op vrijdag 14 december 2007 10:57 schreef Fides het volgende:
Als er iets veranderd wordt moet het iig mogelijk worden om vanuit de Eerste Divisie te degraderen. Gewoon het betaald voetbal afslanken tot 32 clubs is nou geen echt verbetering. Als er dan geschrapt wordt mogen er wel een aantal ploegjes uit Brabant geschrapt worden want ploegen als Eindhoven, Helmond Sport en TOP Oss zijn gewoon niets zeggende ploegjes in mijn ogen.
Er moeten geen clubs geschrapt worden, de degradatie moet op natuurlijke wijze tot stand komen. Dan zien we vanzelf welke clubs het niet langer op dat niveau kunnen bolwerken en welke nieuwe clubs erbij komen.quote:Op vrijdag 14 december 2007 10:57 schreef Fides het volgende:
Als er iets veranderd wordt moet het iig mogelijk worden om vanuit de Eerste Divisie te degraderen. Gewoon het betaald voetbal afslanken tot 32 clubs is nou geen echt verbetering. Als er dan geschrapt wordt mogen er wel een aantal ploegjes uit Brabant geschrapt worden want ploegen als Eindhoven, Helmond Sport en TOP Oss zijn gewoon niets zeggende ploegjes in mijn ogen.
waarom, de gepromoveerde clubs zijn zelden een goede toevoeging aan de Eredivisie..... Ik vind het systeem nu wel mooi, laat de clubs zich maar bewijzen via een play off systeem.quote:Op vrijdag 14 december 2007 15:22 schreef WheeledWarrior het volgende:
Gewoon situatie handhaven van nu: 18 clubs eredivisie en 20 eerste divisie en dan een ruimer promotie/degradatiesysteem. Twee clubs rechtstreeks laten degraderen uit eredivisie en 2 clubs laten promoveren. En dan ook degradatie mogelijk maken uit de eerste divisie. Snap niet dat ze naar inkrimpingen e.d. willen.
Alles moet wijken voor geld. Met de vrijdagavond wedstrijden toont toch echt aan dat 9/10 wedstrijden niet om aan te zien zijn.quote:Op woensdag 12 december 2007 10:09 schreef BliksemSchigt het volgende:
Nu gaan ze gelijk voor de overkill. Twee wedstrijden op zaterdag en nog eens 3 wedstrijden op zondag.
Ik denk dat er geen enkel weekend is waar 5 wedstrijden van zo'n hoog niveau zijn dat ze allemaal interessant genoeg zijn om compleet te kijken.
quote:Op vrijdag 14 december 2007 17:13 schreef rubbereend het volgende:
[..]
waarom, de gepromoveerde clubs zijn zelden een goede toevoeging aan de Eredivisie..... Ik vind het systeem nu wel mooi, laat de clubs zich maar bewijzen via een play off systeem.
ADO is in potentie natuurlijk wel eredivisiewaardig, maar veel verder kom ik inderdaad niet en mee daarom ben ik ook voor een eredivisie met 16 clubs en 37 wedstrijden per club per seizoen.quote:Op zaterdag 15 december 2007 11:14 schreef kriele het volgende:
[..]
Juist, dat is het punt ook precies. Van de huidige eerste divisieclubs heeft er in mijn ogen niet een de potentie om leuk mee te draaien in de eredivisie. Daarom wil ik wel naar 16 clubs. Ik zit niet op een Den Bosch, RKC of een Emmen te wachten.
terwijl AGOVV wel een groot achterland heeft. +- 200.000 mensen, een nieuwer groter stadion en beter voetbal wil daar wel helpen. Veendam is gewoon history, Top Oss heeft toch ook charme.quote:Op woensdag 12 december 2007 14:24 schreef WheeledWarrior het volgende:
Net ff de nieuwe VI doorgebladerd. Groot stuk over 'operatie rampenplan' in de eerste divisie. Clubs op de nominatie om te sneuvelen: AGOVV, Omniworld, Haarlem, Telstar, Eindhoven, TOP Oss en Veendam. In het artikel wordt gesproken over een nieuwe competitieopzet al vanaf 2008/2009, volgend seizoen dus. Moet het verder nog lezen.
waarom Den Bosch niet, was jaren terug een echt bolwerk waar heel veel volk kwam kijken!quote:Op zaterdag 15 december 2007 11:14 schreef kriele het volgende:
[..]
Juist, dat is het punt ook precies. Van de huidige eerste divisieclubs heeft er in mijn ogen niet een de potentie om leuk mee te draaien in de eredivisie. Daarom wil ik wel naar 16 clubs. Ik zit niet op een Den Bosch, RKC of een Emmen te wachten.
gemeente Oss is ook dik 75.000 inwoners + omgeving zit je ook op de 100.000, meer als bijvoorbeeld Heerenveen.....quote:Op zaterdag 15 december 2007 12:52 schreef ASroma het volgende:
[..]
terwijl AGOVV wel een groot achterland heeft. +- 200.000 mensen, een nieuwer groter stadion en beter voetbal wil daar wel helpen. Veendam is gewoon history, Top Oss heeft toch ook charme.
Den Bosch hoort niet minder in de eredivisie thuis als een club als Heracles, maar een aanwinst is het ook niet echt.quote:Op zaterdag 15 december 2007 19:30 schreef rubbereend het volgende:
[..]
waarom Den Bosch niet, was jaren terug een echt bolwerk waar heel veel volk kwam kijken!
Omdat er nu elk jaar te weinig clubs een kans krijgen in de Eredivisie iets op te bouwen. Kijk naar Engeland en Duitsland, daar is de doorstroming veel beter. Op de lange termijn werpt dat vruchten af en versterkt het zowel Ere- als Eerste Divisie.quote:Op vrijdag 14 december 2007 17:13 schreef rubbereend het volgende:
[..]
waarom, de gepromoveerde clubs zijn zelden een goede toevoeging aan de Eredivisie..... Ik vind het systeem nu wel mooi, laat de clubs zich maar bewijzen via een play off systeem.
In Engeland en Duitsland degraderen de meeste promovendi binnen twee jaar.quote:Op zaterdag 15 december 2007 19:37 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Omdat er nu elk jaar te weinig clubs een kans krijgen in de Eredivisie iets op te bouwen. Kijk naar Engeland en Duitsland, daar is de doorstroming veel beter. Op de lange termijn werpt dat vruchten af en versterkt het zowel Ere- als Eerste Divisie.
quote:Laatste jaar met korte winterstop
Door TIJANI GOULLET
ROTTERDAM - Ajax vertrekt vandaag naar Dubai voor een trainingskamp. De Amsterdamse club is samen met Heracles (Spanje) en Willem II (Portugal) een van de weinige ploegen in de eredivisie die zich in het buitenland op de tweede seizoenshelft voorbereiden.
Dat heeft alles te maken met de korte winterstop. Volgend seizoen kunnen weer meer clubs in de winterstop de zon opzoeken. Dan duurt de onderbreking een week langer.
De langere winterstop van komend seizoen is de opmaat voor een grote verandering. Vanaf het seizoen 2009-10 zal er in de winter een onderbreking van vijf tot zelfs zes weken komen. Dat is nodig, omdat de zomerstop een stuk korter zal worden.
De officiële startdatum voor het seizoen 2009-10 is 1 augustus, maar Bert van Oostveen, manager competitiezaken, houdt er rekening mee dat de eredivisie al in juli aftrapt. Dat is noodzakelijk vanwege de veranderde opzet van de Europese toernooien.
De clubs die zich plaatsen voor de UEFA Cup - dankzij de plannen van Michel Platini zijn dat er dan ondanks de matige prestaties van dit seizoen voor Nederland nog steeds vier - moeten al begin en half juli voorrondes spelen. De winnaar van de Champions League play-offs moet eind juli aan de bak.
,,Op verzoek van het technisch platform (waarin onder andere Marco van Basten, Martin van Geel en Danny Blind zitting hebben, red.) begint de competitie dan eerder,’’ zegt Van Oostveen.
,,De ervaring van de laatste jaren heeft geleerd dat een ploeg wedstrijdritme nodig heeft om goed te presteren in de Europese voorronde. Zo is Ajax mede vanwege een gebrek daaraan twee jaar achter elkaar al in de voorronde uitgeschakeld. Het is niet voor niets dat Zweedse clubs het dan juist goed doen. Die zitten middenin de competitie.’’
De competitieleider beseft dat hij met voetbal in juli niet iedereen blij zal maken. ,,De ‘technische mensen’ zullen enthousiaster zijn dan de commerciële,’’ aldus Van Oostveen, die voor het schema van 2009-10 geen rekening heeft gehouden met de mogelijke inkrimping van de eredivisie. De KNVB wacht met een besluit daarover tot de voorjaarsvergadering. Dan zal ook worden beslist over invoering van een topklasse. Die wijziging van de voetbalpiramide heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de eerste en eredivisie.
Voordat het zover is zal het komend seizoen een soort overgangsjaar worden. De competitiestart is vanwege de Olympische Spelen op 30 augustus, de winterstop duurt desondanks een week langer. Daarna zal deze pauze vijf of zes weken omvatten. Zoals het was vóór het tijdperk van de play-offs, toen liefst zeventien clubs naar het buitenland trokken voor een trainingskamp.
Trainer Andries Jonker, die sinds gisteren met Willem II in Portugal verblijft, is blij met de langere winterstop. ,,Door de internationale speeldagenkalender wordt de zomerstop korter, en dan móet je wel een langere rustperiode in de winter inlassen. Het komt de kwaliteit van het voetbal ten goede. Bovendien is het voor de supporters aangenamer om in juli en augustus naar het voetbal te gaan dan in de koude januari-maand.’’
Dit seizoen hebben Jonker en zijn spelers bewust voor een kortere rustperiode gekozen. De voetballers hadden in Nederland kunnen blijven en langer vrij kunnen zijn, maar zij drongen erop aan zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. ,,Aanvankelijk waren wij niet van plan om naar het buitenland te gaan, maar gezien de omstandigheden - Willem II staat zeventiende - hebben wij een paar weken geleden ervoor gekozen om naar Portugal te gaan.’’
De belangrijkste beweegreden van Ajax om naar Dubai te gaan, is een commerciële. Ajax speelt een lucratief toernooi (prijzenpot: 2,5 miljoen dollar) om de Dubai Cup tegen Inter, VfB Stuttgart en Porto Alegre.
De komende seizoenen kan dankzij de langere winterstop zowel de trainer als de penningmeester tevreden worden gesteld.
quote:Clubbestuurders praten dinsdag over play-offs
ARNHEM - Na de beslissing over de toewijzing van de uitzendrechten wacht voor de bestuurders van de eredivisieclubs een nieuwe belangrijke beslissing.
In de Gelderse plaats Oosterbeek blijven ze in het chique hotel De Bilderberg een nachtje slapen. Dinsdag bespreken ze daar de competitieopzet en -omvang.
Een aantal clubs, waaronder landskampioen PSV, wil af van het huidige play-offsysteem. Ook dubben de bestuurders over het terugbrengen van het aantal competitiedeelnemers van achttien naar zestien.
Het is nog onduidelijk of er dinsdag al direct beslissingen worden genomen.
mee eensquote:Op maandag 10 maart 2008 21:46 schreef rubbereend het volgende:
terug naar 18 zonder play offs en er is weer ruimte zat in de competitie
quote:Clubs niet eensgezind over play-offs
PAPENDAL - Het staat nog allerminst vast dat de play-offs in de eredivisie verdwijnen. De discussie over de mediarechten liep gisteren op Papendal zo uit dat de clubs pas vandaag praten over dat heikele onderwerp.
De topclubs, maar ook de coaches betaald voetbal, hebben zich afgelopen maanden fel gekant tegen de play-offs. Maar het is nog allerminst een gelopen koers dat die inderdaad worden afgeschaft.
,,We hebben vandaag een unaniem besluit genomen over de mediarechten,’’ zegt Jan Willem van Dop, voorzitter van FC Utrecht en woordvoerder van de ‘kleine clubs’ uit de eredivisie. ,,Ik verwacht niet dat we ook bij het al dan niet afschaffen van de play-offs op één lijn zitten. Ik ben vóór handhaving van de play-offs. Het is een interessant middel om de competitie spannend te houden in de strijd om Europees voetbal. Ik weet dat veel clubs daar hetzelfde over denken.’’
Voor lager geplaatste clubs wel (lees 5e). Voor hoger geplaatste juist niet (lees 2e). Als je al een goede competitie hebt gehad, kun je alles weer verliezen in de play-offs. Beetje zonde lijkt mij.quote:
quote:'Geen play-offs en anders 16 clubs'
KERKRADE - PSV-directeur Jan Reker gaat ervan uit dat de eredivisieclubs besluiten om de play-offs af te schaffen. Gebeurt dat niet, dan zal PSV in de toekomst, meer dan nu het geval is, zijn eigen koers varen.
In Eindhoven zijn ze een fervent tegenstander van de play-offs na afloop van de competitie. Reker vindt het extraatje niet alleen sportief onzuiver (‘De nummer twee van de competitie kan Europees voetbal missen’), hij vindt ook dat de wedstrijdkalender veel te vol is door de extra duels.
,,Wij hebben gezegd: een normale competitie met achttien clubs of anders - als je de play-offs handhaaft - terug naar zestien clubs,’’ aldus Reker. ,, Sommige clubs houden vast aan de play-offs maar de kwaliteit van het Nederlands voetbal wordt bepaald door de grote clubs. Als alle clubs alleen maar aan zichzelf denken, komt er een moment dat de topclubs dat ook gaan doen. Nu zijn we nog met heel veel dingen solidair, ik hoop dat de play-offs eraf gaan.’’
Oe jee, gaat ie nu lopen dreigen..quote:Als alle clubs alleen maar aan zichzelf denken, komt er een moment dat de topclubs dat ook gaan doen. Nu zijn we nog met heel veel dingen solidair,
Sneu figuur is het inderdaad.quote:Op maandag 17 maart 2008 11:40 schreef venomsnake het volgende:
[..]
Oe jee, gaat ie nu lopen dreigen...
Ik zou dit wel leuk vinden:quote:Op dinsdag 11 maart 2008 11:57 schreef Plato1980 het volgende:
Wat mij betreft wordt het zestien clubs, die twee keer tegen elkaar spelen. Daarna wordt de competitie opgeknipt en spelen de nummers 1 t/m 8 en de nummers 9 t/m 16 nog één keer tegen elkaar. In totaal zijn er dan 37 wedstrijden per club, wat vergelijkbaar is met de 38 in Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk.
En gaat het in de NBA, NHL en MLB om 5 of 7 wedstrijdenquote:Op dinsdag 11 maart 2008 11:32 schreef MartijnTP het volgende:
[..]
Voor lager geplaatste clubs wel (lees 5e). Voor hoger geplaatste juist niet (lees 2e). Als je al een goede competitie hebt gehad, kun je alles weer verliezen in de play-offs. Beetje zonde lijkt mij.
En dat argument van "in amerika doen ze het ook zo" : In Amerika staat er alleen een kampioenschap op het spel, geen internationale competitie.
quote:Door Reker zie ik PSV ineens weer als een zeurpietenclub
Wat mij betreft gaat Jan Reker eens een toontje lager zingen. Sinds Jantje algemeen directeur is van PSV hoor ik hem veel te vaak rare dingen roepen. Hij hangt nu een beetje de belangrijke bobo uit en gelooft dat zijn wil wet is. Hij wil dat de play-offs worden afgeschaft en als dat niet gebeurt, dan moet volgens hem de eredivisie inkrimpen tot zestien clubs.
Zozo, denk ik dan, en wat had Jan geroepen als hij nog bij VVV had gezeten? Dat VVV uit de eredivisie wegmoet? Ik denk van niet. Ik snap zijn belang wel. Jan wil dat PSV in zo weinig mogelijk wedstrijden zo eenvoudig mogelijk kampioen van Nederland wordt. Dat een directeur zo denkt, wil ik nog wel begrijpen, maar dat een sportman zo redeneert, dat kan er bij mij niet in.
Ik ben faliekant tegen zijn voorstellen. Op de eerste plaats vind ik de play-offs een uitstekende uitvinding. Het maakt de competitie spannender en je speelt langer ergens om. Kijk maar naar mijn FC Utrecht. Wij staan nu op een plaats waar je zonder play-offs nergens meer om zou strijden. Dat werkt onsportief gedrag in de hand, want als je tegen een degradatiekandidaat of kampioenskandidaat zou moeten spelen, dan loop je het risico dat je het maximale niet meer geeft. Nu is dat niet het geval, we spelen nog wél ergens om. Ik heb het idee dat de meeste mensen die spanning op prijs stellen, want overal lopen de stadions vol. En houd even op dat het niet eerlijk is dat de nummer twee van de ranglijst misschien geen Europees voetbal speelt. Nou en? Wat is daar oneerlijk aan? We spelen toch een competitie inclusief play-offs? Dat hebben we toch zo afgesproken? Ik heb een hekel aan gezeur achteraf en dit is dus duidelijk gezeur achteraf.
Meneer Reker loopt te dreinen en nu zouden de zaken weer op zijn kop moeten. Kom op, zeg. Hij moet zich met PSV bemoeien. Iedereen weet hoe hoog ik die club heb zitten, ik vind zelfs dat ze op Europees niveau uniek presteren. Maar sinds Jan er directeur is, is er elke keer wat. Hij moet zorgen voor rust in zijn eigen tent.
Dat inkrimpen vind ik helemaal een dom idee. Waarom zouden wij niet met zijn achttienen kunnen spelen als ze in Spanje en Engeland, bijvoorbeeld, met twintig clubs kunnen spelen? En daar hebben ze bovendien nog een paar bekertoernooien meer dan bij ons, hè? Bovendien spelen de topclubs uit die landen gemiddeld genomen erg lang mee in de Champions League en de UEFA Cup.
En praat me niet van te hoge fysieke belasting. Naar mijn mening word je van een zware en grote competitie juist sterker. Dat weet Reker zelf ook best. Maar het is vanuit eigenbelang geredeneerd dat hij het voortbestaan van een paar clubs en de play-offs op de korrel neemt. En dat net op een moment dat we een mooi seizoen hebben waarin iedereen van iedereen kan winnen. Het begint eindelijk weer op iets te lijken. Wat is daar op tegen? Ik zou zeggen; kijk eens naar Schotland. Daar hebben ze de competitie ook ingekrompen en het gevolg is dat je daar nog maar twee sterke clubs hebt, Celtic en Rangers, en dat de rest zich suf verveelt door vier keer tegen dezelfde tegenstander te moeten spelen.
Ik hoop dat ik woensdagavond tegen Ajax een ander PSV zie dan het beeld dat Jan Reker er van schetst. Door hem ga je PSV weer als die zeurpietenclub van vroeger zien.
En dat zouden ze in Eindhoven niet moeten willen, toch?
Willem Van Hanegem, AD
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |