quote:
Op woensdag 4 juli 2007 03:53 schreef Diablo_GT het volgende:[..]
Maar hoe zit het evaluatie inelkaar of wat is het? De veranderingen? Wat is de "drijfveer" erachter? Waarom gebeurt het?
Even een spoedcursus
evolutie dan maar
![]()
er zijn twee belangrijke elementen in de evolutietheorie: natuurlijke selectie en genetica. Jij hebt net zoals iedereen genen in elke cel van je lichaam die beschrijven hoe jouw lichaam zich ontwikkelt gedurende de loop van je leven. Een baby is een resultaat van genetische recombinatie van de vader en de moeder; dit houdt in dat elk gen van de baby ófwel van de vader ófwel van de moeder afkomstig is. Af en toe kunnen er bij deze recombinatie ook genetische mutaties optreden, waardoor genen plotseling veranderen en dit uit zich soms in andere eigenschappen (ook wel fenotypen genoemd).
Stel je een groep wezens voor. Deze wezens verschillen allemaal van elkaar, maar niet zoveel dat ze niet met elkaar kunnen paren. De volgende generatie die uit deze wezens ontstaat is door genetische recombinatie een mengeling van de voorgaande generatie. Vanzelfsprekend hebben al deze wezens ook verschillende eigenschappen, zoals uiterlijk maar ook de gezondheid en resistentie tegen sommige ziekten.
Stel je nu een bepaalde omgeving voor, waar deze groep wezens in leven. Deze omgeving is erg koud, waardoor de grote variatie aan wezens aanzienlijk uitgedund wordt: alleen de wezens met een dikkere vacht hebben een redelijke kans om te overleven. Dit proces heet natuurlijke selectie, waarbij organismen aan de hand van hun fenotypen worden 'geselecteerd' om te overleven op basis van externe factoren.
Vervolgens heb je een nieuwe groep wezens die kennelijk kan overleven in die specifieke omgeving. Deze paren weer met elkaar, en door genetische recombinatie en mutaties ontstaat er langzaam een groep wezens die uiterst geschikt is om in die bepaalde omgeving te kunnen overleven.
Zo worden de dieren die de meest slimme truukjes hebben of uithalen om hun jongen te beschermen of hun eten 'klaar te maken' in een ander licht gezet: er waren ook dieren die dat niet deden, maar omdat ze zo geen jongen over hielden of nooit te eten kregen stierven ze simpelweg uit.
In de evolutie komen echter geen grote 'sprongen' voor, het idee is dat vrijwel al het leven uit een beperkt aantal basissoorten is ontstaan die zich langzaam gingen verspreiden, in verschillende klimaten terecht kwamen, verschillende obstakels tegenkwamen om te kunnen eten, etcetera, en zich zo ontwikkelden tot iets beter geschikte maar verder van hun oorsprong verwijderde wezens.
Hopelijk heb je hier wat aan
![]()
quote:
Op woensdag 4 juli 2007 03:53 schreef Diablo_GT het volgende:Mensen kunnen niet uit hun zelf vliegen. Naar mijn weten is dat ook nooit anders geweest. Als ik volgens de evolutie theorie beredeneer zou dat wel mogelijk zijn ALS wij het maar generaties lang proberen.
Dat klopt
![]()
maar dan moet je denken aan honderdduizenden jaren waarin een grote groep mensen langzaam zich zal moeten aanpassen om te kunnen overleven; het is niet slechts een kwestie van
willen. Zoiets moet je langzaam opbouwen, waarbij je eerst de mensen die absoluut niet geschikt zijn om een stukje in de lucht te springen (bijvoorbeeld) laat uitsterven. Evolutie is een ontzettend langdurig proces, en mede doordat het allemaal zo lang duurt is het ook vaak lastig om precies de oorsprong van een organisme te vinden
[ Bericht 7% gewijzigd door JeRa op 04-07-2007 04:34:51 ]