abonnement Unibet Coolblue
pi_154358991


New Horizons: onderweg naar Pluto's bestbewaarde geheimen



Na een reis van tien jaar gaat het dit jaar dan eindelijk gebeuren: ruimtesonde New Horizons scheert rakelings langs Pluto, zodat de vrij mysterieuze dwergplaneet een aantal van zijn geheimen wel prijs zal moeten geven.

New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.

GRAPPIG FEITJE
Toen New Horizons vertrok, dachten we nog dat Pluto drie manen had. Inmiddels weten we wel beter. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers Kerberos en Styx: het vierde en vijfde maantje dat Pluto rijk is.

Scheervlucht
New Horizons zal niet om Pluto gaan cirkelen, maar Pluto enkel passeren. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste heeft New Horizons wanneer deze bij Pluto arriveert een snelheid van zo’n 43.000 kilometer per uur. Om de sonde in een baan rond Pluto te plaatsen, moet die snelheid met 90 procent afnemen. Daarvoor is zo’n 1000 keer meer brandstof nodig dan New Horizons kan dragen. Een tweede goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat deze daar dan vast zou komen te zitten: de sonde kan Pluto niet meer verlaten. Wanneer New Horizons snelheid behoudt en langs Pluto scheert, kan deze ook andere objecten in de Kuipergordel gaan bestuderen.

Onderzoekers

'knutselen' aan New Horizons. Afbeelding: NASA.

Atmosfeer
Hoewel New Horizons slechts langs Pluto scheert, kan deze toch een schat aan informatie leveren. Zo’n drie maanden voordat de sonde langs Pluto scheert, zal deze al foto’s maken en zoveel mogelijk over Pluto en zijn grootste maan – Charon – te weten proberen te komen. Wanneer New Horizons werkelijk dicht bij Pluto in de buurt komt, zal deze de atmosfeer van de dwergplaneet bestuderen en proberen een beeld te krijgen van het oppervlak van de planeet en Charon. Ook zal New Horizons foto’s maken. Op de beste foto’s zijn naar verwachting zelfs oppervlaktekenmerken van zo’n zestig meter groot goed zichtbaar. Eenmaal voorbij Pluto en zijn manen zal New Horizons achterom kijken. Hij ziet dan de grotendeels duistere kant (die niet door de zon beschenen wordt) van Pluto en Charon en zoekt naar nevels in de atmosfeer en eventuele ringen. Ook zal New Horizons door de schaduw die Pluto en Charon werpen, vliegen en zien hoe de zon en de aarde achter Pluto en Charon verdwijnen. Dat is het beste moment om meer te weten te komen over hun atmosfeer. Aan het einde van dit deel van de missie hopen onderzoekers verschillende vragen te kunnen beantwoorden: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze atmosfeer zich? Hoe reageert die atmosfeer op de zonnewind? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit?

Haast
Om die vragen te kunnen beantwoorden, is haast geboden. Sinds 1989 beweegt Pluto – die een zeer elliptische baan volgt – van de zon vandaan. Het betekent dat Pluto gaandeweg minder warmte ontvangt en kouder wordt. De atmosfeer van de planeet kan uiteindelijk gaan bevriezen. Wetenschappers willen deze voor dat gebeurt, graag bestuderen. Naarmate Pluto zich verder van de zon verwijdert, valt er ook minder licht op de planeet, iets wat de waarnemingen van New Horizons bemoeilijkt. Twee goede redenen om zo snel mogelijk bij Pluto te arriveren en het maximale uit de missie te halen.


Jupiter's maan Io schittert op deze foto die New Horizons in 2007 maakte. Afbeelding: NASA.

Hulp van Jupiter
Om vaart te kunnen maken, kreeg New Horizons in 2007 hulp van Jupiter. De sonde scheerde op een afstand van 2,2 miljoen kilometer langs de gasreus. De zwaartekracht van Jupiter gaf New Horizons een broodnodig duwtje in de rug. “New Horizons duikt in het zwaartekrachtsveld van Jupiter en slingert er weer uit met een snelheid die groter is dan toen deze erin ging,” vertelt onderzoeker Robert Farquhar. Natuurlijk maakte New Horizons direct van de gelegenheid gebruik om Jupiter en zijn manen te fotograferen. Het leverde prachtige kiekjes op

Kuipergordelobjecten
Met het duwtje van Jupiter in de rug ging New Horizons verder. Inmiddels is deze ook de baan van Saturnus en Uranus gepasseerd en ligt de mooie Pluto voor de sonde te wachten. Maar na Pluto houdt het universum natuurlijk niet op. Er valt nog meer te ontdekken. En als het aan NASA ligt, gaat New Horizons dat ook doen. Zodra New Horizons op Pluto is ‘uitgekeken’, zal de missie naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. NASA zal de sonde dan opdracht geven om een ander Kuipelgordelobject te bestuderen. De sonde zal dan ook de samenstelling en atmosfeer van dat Kuipergordelobject en eventuele manen bestuderen. Welke objecten de sonde dan precies gaat bezoeken, zal pas later in de missie duidelijk worden.

Uitdaging
Terwijl NASA al droomt over missies voorbij Pluto, moeten we tegelijkertijd ook de grote uitdagingen die de missie van New Horizons met zich meebrengen, niet onderschatten. Zo is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat deze Pluto tot op zo’n 6000 kilometer nadert en vervolgens heelhuids doorvliegt op zoek naar een vervolgmissie. Zo kan niet worden uitgesloten dat zich rond Pluto puin bevindt. “We hebben meer en meer manen rond Pluto ontdekt: de teller staat nu op vijf,” stelde onderzoeker Alan Stern in 2012. “En we weten dat deze manen – net als de manen die we nog niet ontdekt hebben – puin genereren.” Botsingen tussen de manen en andere kleine Kuipergordelobjecten hebben mogelijk voor een RING van puin rond Pluto gezorgd. “Omdat ons ruimtevaartuig zo snel reist – meer dan 48000 kilometer per uur – kan een botsing met één keitje of zelfs een millimeter groot stofje New Horizons al aantasten of vernietigen,” voegt onderzoeker Hal Weaver toe. “Dus we moeten uit de buurt blijven van puin rond Pluto.” Momenteel doen onderzoekers hun uiterste best om een beeld te krijgen van puin rond de dwergplaneet. Maar of New Horizons straks daadwerkelijk een iets andere koers aan moet houden dan gepland zal pas zo’n tien dagen voor deze bij Pluto arriveert duidelijk worden. “Het is een cliffhanger,” erkent onderzoeker Leslie Young.

Het moge duidelijk zijn: New Horizons heeft alles wat een spannende ruimtevaartmissie nodig heeft. Prachtige, ambitieuze doelen. Een spannende reis ernaartoe. En een onbekend einddoel. Genoeg reden om de ruimtesonde op de voet te volgen. En dat is exact wat wij gaan doen!


07-12-2014

New Horizons ontwaakt uit zijn winterslaap

Na een reis van negen jaar is de New Horizons-ruimtesonde klaar om Pluto en zijn manen te ontmoeten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte de ruimtesonde vanochtend om 03:53 uur Nederlandse tijd wakker na 1873 dagen geslapen te hebben.

Overigens sliep New Horizons niet aan één stuk door. In 1873 dagen tijd ontwaakte de ruimtesonde al achttien keer, verspreid over perioden van 36 en 202 dagen. Vandaar dat we af en toe konden genieten van een mooi kiekje. De dutjes drukten de kosten en daarnaast zorgden ze ervoor dat de elektronica aan boord van New Horizons in dit stadium nog amper is gebruikt. Wanneer de ruimtesonde bij Pluto aankomt, is de apparatuur nog zo goed als nieuw.

(scientias.nl)


De foto's uit het vorige topic

05-02-2015
New Horizons maakt scherpste foto van Pluto en Charon


13-02-2015
New Horizons ziet Charon rond Pluto dansen


19-02-2015
New Horizons fotografeert Pluto’s kleine maantjes voor het eerst




15-04-2015
85 jaar na de ontdekking van Pluto: dit is de allereerste kleurenfoto

Zelfs vanop een afstand van 115 miljoen kilometer is een duidelijk onderscheid te zien tussen de dwergplaneet en zijn maan. © NASA/JHU-APL/SWRI.

15-05-2015
New Horizons spot alle manen van Pluto



15-06-2015
Nieuwe foto’s van Pluto (op ruim vijftig miljoen kilometer) zijn weer iets scherper


23-06-2015
Plutomaan Charon heeft een donkere pool

Originele (links) en bewerkte opname (rechts) van de grote Plutomaan Charon, gemaakt door de LORRI-camera van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI) momenteel bedraagt de afstand nog ca. 25 miljoen kilometer.

22-06-2015
Eerste kleurenfilmpje van Pluto en Charon gemaakt



De video bestaat uit negen frames, die tussen 29 mei en 3 juni zijn opgenomen. De afstand tot Pluto slonk in deze periode van ruim 54 miljoen kilometer (29 mei) naar 49 miljoen kilometer op 3 juni.

29-06-2015


30-06-2015
Nog maar twee weken en dan zien we Pluto in volle glorie


In vergelijking. Links zie je hoe Pluto er twee weken geleden door de ogen van New Horizons uitzag, rechts zie je de foto die gisteren is gemaakt:

02-06-2015


30-06-2015
Kolossale krater op Pluto?

Deze foto van Pluto is op 29 juni jl. gemaakt. Rechtsonder is mogelijk een grote inslagkrater te zien. (Ron Baalke/NASA/JHUAPL/SWRI)


02-07-2015
Pluto heeft geen ring en ‘slechts’ vijf manen
zoom=1.5&resize=574%2C232

Meest recente ‘ruwe’ foto van Pluto, gemaakt op 1 juli 2014, dertien dagen voor de aankomst van New Horizons bij Pluto

Zie jij ook een krater op Pluto?

02-07-2015
NASA ontdekt vier vreemde vlekken op Pluto

Aan de onderkant van Pluto zijn vier even grote vlekken te onderscheiden © NASA.

02-07-2015
Pluto heeft twee gezichten

Op deze opname van Pluto zijn de donkere vlekken langs de evenaar van de dwergplaneet (onderaan) goed te zien. (NASA/JHU-APL/SwRI)

04-07-2015
Nog 10 dagen: eerste kaart van Pluto gemaakt
Daarnaast zijn kleurenfoto’s van Pluto en Charon achter elkaar gezet met het onderstaande filmpje als resultaat.


06-07-2015
NASA verliest tijdelijk contact met New Horizons

Pluto en Charon op 3 juli. De afstand tot het duo bedraagt 13,5 miljoen kilometer

07-07-2015
Nog 7 dagen tot Pluto: scherpe foto’s van vingerafdrukken


De foto’s zijn gemaakt tussen 1 juli en 3 juli. De afstand tot de dwergplaneet nam in deze periode af van 14,9 miljoen kilometer tot 12,5 miljoen kilometer.

09-07-2015
Zo zag je Pluto nog nooit; nieuwe beelden van New Horizons



10-07-2015
New Horizons produceert nieuwe haarscherpe beelden van Pluto

Op deze nieuwe foto zijn de maan Charon (links) en de dwergplaneet Pluto (rechts) te zien. De foto is op 8 juli gemaakt op een afstand van zes miljoen kilometer tot het duo

De landkaart van Pluto, die een paar dagen geleden is uitgebracht. Ook hier is de donkere regio ‘de walvis’ waar te nemen.

11-07-2015
Grillige patronen op nieuwe foto’s Pluto

De foto is op 9 juli gemaakt, slechts vijf dagen voor de scheervlucht van New Horizons langs Pluto.

Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.

12-07-2015

Voor de allerlaatste keer heeft de New Horizons-ruimtesonde een foto gemaakt van de mysterieuze vingerafdrukken op dwergplaneet Pluto. De vlekken zijn te zien op de kant die altijd naar de maan Charon is gericht.

13-07-2015
De eerste kloven en kraters verschijnen op Charon

NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft een paar kraters gespot op de maan Charon van Pluto. Daarnaast zijn er enkele kloven te zien op een nieuwe foto, die op 11 juli is gemaakt.

Charon en Pluto naast elkaar. Deze foto is vorige week gemaakt

13-07-2015
Nog 1 dag: Pluto is absoluut niet saai

Op deze nieuwe foto – gemaakt op 11 juli – zijn veel details te zien

Wanneer New Horizons morgen langs Pluto vliegt, ziet het ruimtevaartuig de kant met het grote witte hart. Oftewel: deze kant. Wetenschappers staan te popelen om het overgangsgebied van het witte hart naar de donkere walvis te analyseren


14-07-2015
Nog een paar uur naar Pluto; New Horizons is er bijna!

De meest recente foto’s van Charon (links) en Pluto (rechts).

14-07-2015

De foto is gemaakt op het moment dat de afstand tussen Pluto en New Horizons zo’n 766.000 kilometer bedroeg. Het moment waarop New Horizons rakelings langs Pluto zou scheren, lag toen New Horizons dit kiekje maakte, nog zo’n zestien uur in het verschiet

14-07-2015
De afgelopen dagen zijn we veel te weten gekomen over Pluto en zijn manen:
– Pluto is groter dan verwacht en heeft een diameter van 2370 kilometer. Daarmee is Pluto het grootste Kuipergordelobject.
– Pluto heeft een ijskap op de noordpool met methaanijs en stikstofijs.
– Er ontsnapt stikstof uit de atmosfeer van Pluto. Mogelijk geeft de dwergplaneet meer stikstof vrij dan verwacht.
– Op Pluto zijn mogelijk al kliffen en kraters gespot.
– Verder zag New Horizons vingerafdrukken, een wit hart en een donker gebied genaamd ‘de walvis’ op de dwergplaneet.
– Ook de maan Charon is niet saai. Dit maantje heeft een donker poolgebied, inslagkraters en kliffen.
– Pluto heeft geen ring.
– Pluto heeft niet meer dan vijf manen. Dit is opvallend, want wetenschappers hadden verwacht circa vijftien manen aan te treffen bij de dwergplaneet.


Een aantal feiten

New Horizons is de sonde met de hoogste lanceersnelheid van een sonde ooit: 16,26 km/seconde t.o.v. de aarde en, door toevoeging van de invloed van de draaiing van de aarde, een totale lanceersnelheid van bijna 45 km/seconde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57.600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75.200 kilometer per uur.

Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh.

New Horizons is in staat gegevens te versturen met een snelheid van 38.000 bits per seconde. Eenmaal bij Pluto is dit, vanwege de extreme afstand, 600 à 1200 bits per seconde.

Het brein van de New Horizons is een Mongoose V processor die op 12 MHz draait.

New Horizons heeft twee solid-state harde schijven van elk 8 Gb (een primaire en een backup).

Het duurt negen maanden om de complete gegevensset die New Horizons heeft verzameld te downloaden naar de Aarde.

New Horizons heeft $700 miljoen gekost en weegt 385 kg.

De aanwezige ± 11 kilo plutoniumdioxide levert 228 Watt elektriciteit en thermische energie op tijdens het rendez-vous met Pluto.
(wikipedia)







Via deze website kun je volgen waar New Horizons zich momenteel bevindt
http://www.yaohua2000.org/cgi-bin/New%20Horizons.pl

Een paar gerelateerde topics
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Het Astronomie Topic #9
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154358995
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:10 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het klinkt alsof dat ontzettend ver weg is. Maar op de afstand van hier tot de dichtstbijzijnde ster is het zo goed als niets.
Als je een voetbalveld neemt en je pakt de zijlijn, en je zegt dat de zon bij de ene cornervlag is en Alpha Centauri bij de andere, dan is Voyager 1 (stel dat die naar Alpha Centauri zou gaan) op dit moment ongeveer een halve centimeter onderweg.
pi_154359028
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Heb je ook gezien waarom in die docu van NAt Geo?
Het gaat eigenlijk nergens over :)
Nee, maar het is vanzelfsprekend een volslagen arbitrair onderscheid.

Ik vind het vooral leuk om Amerikanen ermee te plagen. :+
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359088
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:14 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Als je een voetbalveld neemt en je pakt de zijlijn, en je zegt dat de zon bij de ene cornervlag is en Alpha Centauri bij de andere, dan is Voyager 1 (stel dat die naar Alpha Centauri zou gaan) op dit moment ongeveer een halve centimeter onderweg.
Hoewel ik de pest heb aan voetbal hou ik wel van dit soort vergelijkingen. :)

Laatst een keer uitgerekend: als de zon zo groot was als een zandkorrel dan heeft de melkweg een diameter van 70,000 km.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359117
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:15 schreef Molurus het volgende:

[..]

Nee, maar het is vanzelfsprekend een volslagen arbitraire grens.

Ik vind het vooral leuk om Amerikanen ermee te plagen. :+
Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluto een dwergplaneet is :)
tenminste zoals ik t heb begrepen uit de docu :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359160
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluito een dwergplaneet is :)
Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
pi_154359172
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen.
Of het nou wetenschappers zijn of Geer en Gor die die eisen stellen: ze blijven arbitrair.

quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluito een dwergplaneet is :)
Dit is vooral een typisch menselijke gewoonte om dingen te willen categoriseren. Het heeft verder niets met de werkelijkheid te maken. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359180
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
True, maar uiteindelijk moet ieder beestje een naam krijgen ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359187
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
GMTA ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:21:29 #10
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154359196
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
Idd. Het probleem is onze hokjes, niet de veelheid aan objecten die rondom een ster draaien :P
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154359258
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Molurus het volgende:

[..]

Of het nou wetenschappers zijn of Geer en Gor die die eisen stellen: ze blijven arbitrair.

[..]

Dit is vooral een typisch menselijke gewoonte om dingen te willen categoriseren. Het heeft verder niets met de werkelijkheid te maken. :D
Kijk de docu maar eens :)
Het was wel grappig. Ze stelden de vraag, waar moet een planeet aan voldoen?
Ze somden een aantal dingen op. Pluto voldeed aan ze allemaal.

dat klopt dat categorisatie geen invloed op de werkelijkheid heeft, Pluto blijft dezefde eigenschappen hebben en dezelfde baan beschrijven, of het nu een planeet, dwergplaneet of whatever wordt genoemd ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359338
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:24 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Kijk de docu maar eens :)
Het was wel grappig. Ze stelden de vraag, waar moet een planeet aan voldoen?
Ze somden een aantal dingen op. Pluto voldeed aan ze allemaal.

dat klopt dat categorisatie geen invloed op de werkelijkheid heeft, Pluto blijft dezefde eigenschappen hebben en dezelfde baan beschrijven, of het nu een planeet, dwergplaneet of whatever wordt genoemd ;)
Was het niet zo dat Pluto zijn eigen baan niet had 'schoongeveegd van andere objecten' en daarom geen planeet zou zijn?
pi_154359389
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:27 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Was het niet zo dat Pluto zijn eigen baan niet had 'schoongeveegd van andere objecten' en daarom geen planeet zou zijn?
Dat klopt, dat is een van de redenen.
MAar dat werd er niet bij vermeld in de docu (meen ik)
en Pluto beschrijft een andere baan dan de rest van de planeten overigens
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:31:14 #14
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154359412
Wat de baan van Pluto bijzonder maakt, t.o.v. andere kuipergordelobjecten, is dat Pluto een 2:3 baanresonantie heeft met de baan van Neptunus.

(Orcus en Ixion vertonen ook resonantie met de baan van Neptunus.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:32:00 #15
82546 Apekoek
terrorhenk
pi_154359424
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluto een dwergplaneet is :)
tenminste zoals ik t heb begrepen uit de docu :)
Hoe groot zouden de grootste dwerg planeten in de kuipergordel zijn? Groter dan Pluto mogelijk dus?
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:34:12 #16
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154359480
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:32 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Hoe groot zouden de grootste dwerg planeten in de kuipergordel zijn? Groter dan Pluto mogelijk dus?
We moeten die mogelijkheid open houden, maar voor het moment ziet het eruit alsof Pluto de grootste daarvan is. (Eris is nagenoeg even groot.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359519
inderdaad
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:44:16 #18
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154359710
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359744
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Zoals Nibiru? PlanetX? :)
Ze zeggen wel eens dat dat mogelijk is ja
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359749


_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:46:14 #21
82546 Apekoek
terrorhenk
pi_154359758
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Ja dit vraag ik mij ook af dus.

Je hebt natuurlijk nog wel zoiets als zwerf planeten, planteten die niet om een ster heen draaien (maar bijvoorbeeld om de kern van de melkweg oid): http://www.astroblogs.nl/(...)fplaneten-eigenlijk/
pi_154359790
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:46 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Ja dit vraag ik mij ook af dus.

Je hebt natuurlijk nog wel zoiets als zwerf planeten, planteten die niet om een ster heen draaien (maar bijvoorbeeld om de kern van de melkweg oid): http://www.astroblogs.nl/(...)fplaneten-eigenlijk/
Rogue planets inderdaad

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport woensdag 15 juli 2015 @ 14:48:03 #23
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_154359808
quote:
Ik wist het...
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:49:17 #24
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154359835
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Volgens mij hadden we die allang gezien en is er geen bekend mechanisme hoe dat soort grote gasreuzen op zo'n relatief verre afstand van een zon als de onze kunnen ontstaan. Die ontstaan juist in de gebieden met veel meer dichtheid meer in de buurt van een embryonale ster.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154359856
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Het is makkelijker om een ver object te spotten, dan zo "dicht bij".. relatief gezien dan. Maar dan zal er geen Jupiter ontdekt worden, maar meer een object zoals Pluto.

[ Bericht 3% gewijzigd door humorduck28 op 15-07-2015 15:00:06 ]
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:56:32 #26
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154360007
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:49 schreef Perrin het volgende:

[..]

Volgens mij hadden we die allang gezien en is er geen bekend mechanisme hoe dat soort grote gasreuzen op zo'n relatief verre afstand van een zon als de onze kunnen ontstaan. Die ontstaan juist in de gebieden met veel meer dichtheid meer in de buurt van een embryonale ster.
Het hoeft natuurlijk niet onderdeel te zijn van dezelfde sterkern. De materie is min of meer willekeurig verdeeld. Soms is het genoeg voor een heel stelsel, soms niet.

Ik kan me best iets voorstellen bij een verdwaald hoopje materie dat niet voldoende is om een ster te vormen maar wel om een gasreus te vormen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 15:03:00 #27
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154360174
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:56 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het hoeft natuurlijk niet onderdeel te zijn van dezelfde sterkern. De materie is min of meer willekeurig verdeeld. Soms is het genoeg voor een heel stelsel, soms niet.

Ik kan me best iets voorstellen bij een verdwaald hoopje materie dat niet voldoende is om een ster te vormen maar wel om een gasreus te vormen.
Plausibeler lijkt me dan een bruine dwerg die later gevangen is in de zwaartekracht van een grotere ster:
http://www.universetoday.(...)d-in-a-direct-image/
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 15:07:44 #28
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154360321
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 15:03 schreef Perrin het volgende:

[..]

Plausibeler lijkt me dan een bruine dwerg die later gevangen is in de zwaartekracht van een grotere ster:
http://www.universetoday.(...)d-in-a-direct-image/

Die staat nog vrij dicht bij z'n ster... ongeveer 2 keer de afstand tussen de zon en Neptunus. Die zouden wij hier zeker wel hebben opgemerkt.

Zijn substantieel grotere afstanden niet denkbaar? Je krijgt dan natuurlijk wel enorme omloopstijden, maar wie heeft haast? :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 15:17:07 #29
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154360600
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:49 schreef Perrin het volgende:

[..]

Volgens mij hadden we die allang gezien..
Meer hierover:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wide-field_Infrared_Survey_Explorer
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Grootste filosoof 2022 woensdag 15 juli 2015 @ 15:17:46 #30
442397 UitStraling
pi_154360619
Ross 248 staat over een tijd in de toekomst toch dichterbij de Aarde dan Alpha Centauri momenteel en wat denk je van die bruine dwerg die over een paar miljoen jaar relatief erg dichtbij langs ons zonnestelsel zal scheren, ik kan het artikelen niet zo snel meer terug vinden helaas.
  woensdag 15 juli 2015 @ 15:19:53 #31
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154360674
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 15:17 schreef UitStraling het volgende:
Ross 248 staat over een tijd in de toekomst toch dichterbij de Aarde dan Alpha Centauri momenteel en wat denk je van die bruine dwerg die over een paar miljoen jaar relatief erg dichtbij langs ons zonnestelsel zal scheren, ik kan het artikelen niet zo snel meer terug vinden helaas.
Deze?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ster_van_Barnard
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 15:23:49 #32
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154360779
quote:
Nog nooit van gehoord, maar een zeer interessant object!
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Grootste filosoof 2022 woensdag 15 juli 2015 @ 15:25:11 #33
442397 UitStraling
pi_154360818
quote:
Die was ik even vergeten maar het was nog een andere naamloze roque ster, die onze kant op kwam en over een paar miljoen jaar langs de buitenkant van de Oortwolk scheert.
pi_154361531
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 15:25 schreef UitStraling het volgende:

[..]

Die was ik even vergeten maar het was nog een andere naamloze roque ster, die onze kant op kwam en over een paar miljoen jaar langs de buitenkant van de Oortwolk scheert.
  Grootste filosoof 2022 woensdag 15 juli 2015 @ 15:57:35 #35
442397 UitStraling
pi_154361802
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 15:49 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Prachtig grafiekje ja.
Die afstanden tussen de sterren zijn zo ondenkbaar groot ook altijd, als het Andromeda stelsel op onze eigen Melkweg botst schijnt 99,999 van de sterren ook zowat probleemloos langs elkaar heen scheren in een kosmische dans, zo groot zijn de onderlinge afstanden.
Alleen de zwarte gaten en de sterren daar vlakbij in beider keren schijnen elkaars zwaartekracht te merken en rond elkaar gaan draaien.
  woensdag 15 juli 2015 @ 16:23:12 #36
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154362546

Tyson over Pluto (terwijl we op de plaatjes wachten)...
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 16:38:37 #37
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154363007
Hoe laat verwachten ze de eerste?
  woensdag 15 juli 2015 @ 16:48:44 #38
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154363259
Volgens mij niet nauwkeuriger bekend dan "later vandaag" :{
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 17:00:54 #39
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_154363670
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluto een dwergplaneet is :)
tenminste zoals ik t heb begrepen uit de docu :)
Ook een leuke:
http://www.bbc.co.uk/sn/t(...)/broadband/tx/pluto/
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 17:20:19 #40
862 Arcee
Look closer
pi_154364325
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 16:23 schreef Perrin het volgende:

Tyson over Pluto (terwijl we op de plaatjes wachten)...
"The uploader has not made this video available in your country."

http://www.colbertlatesho(...)h-rock-from-the-sun/
  woensdag 15 juli 2015 @ 17:20:35 #41
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154364333
Valt er van de materie in de kuiperbelt geen planeet te vormen?
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  woensdag 15 juli 2015 @ 17:22:16 #42
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154364378
quote:
15s.gif Op woensdag 15 juli 2015 17:20 schreef Arcee het volgende:

[..]

"The uploader has not made this video available in your country."

http://www.colbertlatesho(...)h-rock-from-the-sun/
:X thanks!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 17:59:22 #44
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154365138
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 16:23 schreef Perrin het volgende:

Tyson over Pluto (terwijl we op de plaatjes wachten)...
_O-

Wat een superheld is Tyson toch ook. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 18:24:18 #45
862 Arcee
Look closer
pi_154365666
Was eigenlijk van meet af aan al duidelijk dat-ie op 14 juli zou passeren? :)
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 18:27:51 #46
862 Arcee
Look closer
  woensdag 15 juli 2015 @ 19:09:07 #47
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154366969
  woensdag 15 juli 2015 @ 19:24:39 #48
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154367413
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 18:24 schreef Arcee het volgende:
Was eigenlijk van meet af aan al duidelijk dat-ie op 14 juli zou passeren? :)
quote:
New Horizons was 72 seconds early to its chilly destination.

http://www.nytimes.com/in(...)st/celebrating-pluto
Staat verder geen informatie helaas, dus onbekend op bais van welke voorspelling die 72 seconden is.
Géén kloon van tvlxd!
  woensdag 15 juli 2015 @ 19:42:56 #49
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154367917
NH is behoorlijk aan het versturen volgens DSN.
  woensdag 15 juli 2015 @ 19:44:54 #50
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154367963
Ze komen nu binnen; het is wachten op release

  woensdag 15 juli 2015 @ 19:51:56 #51
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154368131
It's happening
  woensdag 15 juli 2015 @ 19:55:09 #52
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154368228
Kom maar op met die dwergplaneetporno! *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:05:26 #53
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154368484
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 16:23 schreef Perrin het volgende:

Tyson over Pluto (terwijl we op de plaatjes wachten)...
Hij heeft wel gelijk, als je zegt dat Pluto geen planeet is is waarschijnlijk de Aarde en Jupiter ook geen planeet.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 20:11:46 #54
862 Arcee
Look closer
pi_154368644
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 19:44 schreef xzaz het volgende:
Ze komen nu binnen; het is wachten op release


Dat belooft wat.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:12:18 #55
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154368658
Dat hoofd ja!! _O-

Mogen wij ook weten waar hij op dat moment precies naar keek?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 20:12:59 #56
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154368669
quote:
14s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:11 schreef Arcee het volgende:

[..]

Dat belooft wat.
:D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:13:16 #57
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154368676
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:05 schreef xzaz het volgende:

[..]

Hij heeft wel gelijk, als je zegt dat Pluto geen planeet is is waarschijnlijk de Aarde en Jupiter ook geen planeet.
Het mes snijdt aan twee kanten. Volhouden dat het wel een planeet is heeft ook vreemde implicaties.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:14:37 #58
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154368706
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:13 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het mes snijdt aan twee kanten. Volhouden dat het wel een planeet is heeft ook vreemde implicaties.
Nee hoor; gewoon zeggen; we benoemen deze objecten tot planeet waaraan geen enkele wetenschappelijke grondslag ligt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:15:23 #59
8369 speknek
Another day another slay
pi_154368730
elakdawalla twitterde op woensdag 15-07-2015 om 20:12:16 Heidi Hammel: What we're seeing here is as fantastic and amazing as what we saw in the Voyager flybys of Neptune and Uranus systems. reageer retweet
Ligt het aan mij of zagen we alleen een ronde bol met weinig detail in beide instanties?

edit: zal wel te maken hebben met dingen zien die we nooit eerder gezien hebben, bijvoorbeeld ook alle manen.

[ Bericht 3% gewijzigd door speknek op 15-07-2015 20:27:00 ]
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Grootste filosoof 2022 woensdag 15 juli 2015 @ 20:17:43 #60
442397 UitStraling
pi_154368778
Waar kijken jullie nu dan?
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:19:03 #61
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154368806
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:17 schreef UitStraling het volgende:
Waar kijken jullie nu dan?
- https://www.newscientist.(...)to-fly-by-live-blog/
- Twitter
- Reddit
- Fok
- NASA TV
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:23:26 #62
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154368918
Onze Govert (lol) Pluto -> Govert verwacht 21:00 de eerste foto.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:31:54 #63
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154369149
quote:
It's just half an hour until the start of the main press conference today, and those all-important pictures from Pluto.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:33:34 #64
342493 MissionPhailed
EU = Mission Phailed?
pi_154369187
Ben benieuwd; zichtbaarheid van objecten vanaf 60 meter is een hele verbetering als je bedenkt waarmee we het vóór juli 2015 moesten doen. :+
pi_154369318
Pluto, ik heb er altijd willen wonen.
Geen gezeur aan mijn kop en lekker koud.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:38:19 #66
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154369341
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:37 schreef Sigaartje het volgende:
Pluto, ik heb er altijd willen wonen.
Geen gezeur aan mijn kop en lekker koud.
En waarschijnlijk een prachtig uitzicht ^O^
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:39:56 #67
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154369386
Skinny-dippen in een neonrivier en een sneeuwpop van stikstof maken
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154369425
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:38 schreef xzaz het volgende:

[..]

En waarschijnlijk een prachtig uitzicht ^O^
Precies!

Ik vind het alleen jammer dat ik hem nog nooit in mijn telescopen heb gevangen (te weinig moeite gedaan), maar de planeet sprak altijd tot mijn verbeelding. Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, gasplaneten, daar kun je niet op rondlopen, misschien wel de vele manen, maar dit soort plaatjes, wow, zucht....



Nooit meer met de bus, geen gezeur meer, geen telefoon meer, niks.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:46:20 #69
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154369591
pi_154369659
Ik dacht dat er vier kraters waren die allemaal precies dezelfde straal hadden en op precies dezelfde afstand lagen.

Ik hoor hier niets meer over.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154369689
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:46 schreef xzaz het volgende:
[ afbeelding ]
Wie is dat?
Govert Schilling?
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 20:49:41 #72
862 Arcee
Look closer
pi_154369721
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:41 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Precies!

Ik vind het alleen jammer dat ik hem nog nooit in mijn telescopen heb gevangen (te weinig moeite gedaan), maar de planeet sprak altijd tot mijn verbeelding. Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, gasplaneten, daar kun je niet op rondlopen, misschien wel de vele manen, maar dit soort plaatjes, wow, zucht....

[ afbeelding ]

Nooit meer met de bus, geen gezeur meer, geen telefoon meer, niks.
Ik vind de zon op die impressie nog redelijk groot eigenlijk. :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:50:46 #73
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154369769
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:48 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Wie is dat?
Govert Schilling?
Had die gewild.
pi_154369787
I
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:49 schreef Arcee het volgende:

[..]

Ik vind de zon op die impressie nog redelijk groot eigenlijk. :)
Inderdaad.

Ik herinner me nog een mooi plaatje uit een oud sterrenkunde-boek, met een blik vanuit een ijsgrot, met een ovale opening. Helaas kan ik die niet vinden, was een heel mooi plaatje.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:56:05 #75
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154369946
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:47 schreef Sigaartje het volgende:
Ik dacht dat er vier kraters waren die allemaal precies dezelfde straal hadden en op precies dezelfde afstand lagen.

Ik hoor hier niets meer over.
Heb je het over de 'bullet holes', de 'Kuiper beltloops', of iets anders?

Géén kloon van tvlxd!
pi_154369968
Ik ga het bericht even zoeken.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:57:55 #77
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154370003
Nog een paar minuten..
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 20:58:01 #78
862 Arcee
Look closer
pi_154370007
quote:
5s.gif Op woensdag 15 juli 2015 19:24 schreef Montov het volgende:
Staat verder geen informatie helaas, dus onbekend op bais van welke voorspelling die 72 seconden is.
Met de afstand zaten ze er een jaar geleden nog flink naast iig:

quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 08:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Op het dichtste punt, ligt er nog altijd 9.650 kilometer tussen New Horizons en Pluto
pi_154370017
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:58:18 #80
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154370018
waar is livestreem?
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:58:22 #81
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154370020
What to expect:

• At least one close-up of the region that people are calling its heart.

• NASA might also release a 3D image of some part of the planet's surface along the lines of this landscape from Mars. (Get your 3D glasses ready!)

• A high-resolution image of Charon, Pluto’s largest moon.

• The crispest photos ever made of Nix and Hydra, Pluto’s two smaller moons, which were discovered in 2005.

Hal Weaver, a New Horizons project scientist, said Tuesday that the first batch of Pluto flyby data will also include information about what's in Pluto's thin atmosphere and the temperatures on the night side.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:58:25 #82
104871 remlof
Europees federalist
pi_154370022
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 20:56 schreef Montov het volgende:

[..]

Heb je het over de 'bullet holes', de 'Kuiper beltloops', of iets anders?

[ afbeelding ]
Nice one.
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:58:43 #83
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154370033
Nog een comic over de Pluto flyby

Géén kloon van tvlxd!
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:59:37 #84
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370061
[X] Geluid
[0] Beeld
  woensdag 15 juli 2015 @ 20:59:38 #85
342493 MissionPhailed
EU = Mission Phailed?
pi_154370062
Nog 1 minuut ... ! (en wat seconden)
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:00:37 #86
862 Arcee
Look closer
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:00:42 #87
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370102
Live *O*
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:00:53 #88
342493 MissionPhailed
EU = Mission Phailed?
pi_154370109
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:00 schreef Arcee het volgende:

[..]

Zie: https://www.newscientist.(...)to-fly-by-live-blog/

Ohnee, da's een blog :')
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:01:23 #89
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370128
Niet meer aanwezig in dit forum.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:01:26 #90
862 Arcee
Look closer
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:01:40 #91
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154370138
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:00 schreef Arcee het volgende:

[..]

Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:01:50 #92
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370142
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:01 schreef Arcee het volgende:

[..]

Daar kijk ik al naar. ;)

Geen beelden?
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:02:07 #93
342493 MissionPhailed
EU = Mission Phailed?
pi_154370150
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:01 schreef Arcee het volgende:

[..]

Daar kijk ik al naar. ;)

Geen beelden?
Zie edit :+
Goeie vraag eigenlijk (waar livestream)

Heb 'em al
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:02:24 #94
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370160
_O-
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:03:01 #95
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370178
Die van saturnus is echt vet.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:03:17 #96
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370191
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:03 schreef Molurus het volgende:
Die van saturnus is echt vet.
Echt te mooi.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:04:03 #97
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370221
Beeld/geluid is niet helemaal sync op de stream.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:04:19 #98
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154370233
Live youtube is een aparte ervaring. Normaal kan ik Dwayn Brown op 1.25x de snelheid zetten. :D
Géén kloon van tvlxd!
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:04:21 #99
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370237
Omdat die mooi is:

  woensdag 15 juli 2015 @ 21:05:41 #100
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370291
'De man met de verbaasde kop' van eerder. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:06:23 #101
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370316
Charon was dus actief ooit
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:06:25 #102
862 Arcee
Look closer
pi_154370317
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:05 schreef Molurus het volgende:
'De man met de verbaasde kop' van eerder. :)
Inderdaad.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:06:43 #103
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370327
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:06 schreef rubbereend het volgende:
Charon was dus actief ooit
Ja Charon _O_
pi_154370335
Ze gaan door naar de Kuiper-gordel??? :7
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:07:21 #105
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154370342
En nu de man met de eeuwige glimlach. :D
Géén kloon van tvlxd!
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:07:30 #106
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370349
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:07 schreef Sigaartje het volgende:
Ze gaan door naar de Kuiper-gordel??? :7
Hij gaat sowieso maar er is nog geen budget voor.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:08:50 #107
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154370395
Beeld van Hydra nu, een rotsblokje ijsblokje van enkele tientallen kilometers doorsnee.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:08:54 #108
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154370398
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:07 schreef Sigaartje het volgende:
Ze gaan door naar de Kuiper-gordel??? :7
Waarschijnlijk wel. In het najaar wordt er een koerswijziging doorgevoerd en daarna moet er nog budget komen of het echt door gaat.
Géén kloon van tvlxd!
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:09:29 #109
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370418
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:09:31 #110
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370419
Prachtig, foto van een verzameling pixels maar er zit veel meer achter
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:10:19 #111
862 Arcee
Look closer
pi_154370453
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:08 schreef Perrin het volgende:
Beeld van Hydra nu

*O*
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:11:05 #112
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370492
Iron?
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:11:25 #113
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370504
Ah Methane, er lopen dus koeien rond op Pluto.
pi_154370518
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:06 schreef rubbereend het volgende:
Charon was dus actief ooit
Waarschijnlijk tijdens de vorming van het zonnestelsel.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154370560
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:11 schreef xzaz het volgende:
Iron?
Bij het ontstaan van planetenstelsels zit het element altijd in de buitenregionen (lees buiten de vorming van de ster), vraag me niet waarom.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154370579
Cyanide was toch ook al ontdekt daar?
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:13:31 #117
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370583
WOW
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:13:35 #118
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370587
Charon photo incoming! *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:13:38 #119
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370590
Charon foto _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:13:53 #120
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154370599
nice nieuwe charon foto
<hr>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:13:54 #121
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370601
:~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:14:10 #122
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154370610
lijkt net onze eigen maan
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:14:15 #123
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370613
Ze hebben wel humor.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:14:29 #124
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154370620
mordor XD
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:14:34 #125
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154370624
Ik zie acne en een Joods keppeltje.
Géén kloon van tvlxd!
pi_154370637
Werkelijk prachtig!
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:15:17 #127
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370646
_O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:15:36 #128
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370661
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:15 schreef Molurus het volgende:
_O_
pi_154370682
Ik ben diep onder de indruk.
Wat een kwaliteit!
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:16:58 #130
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370706
8-9 km diepe vallei. :o
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:17:16 #131
8369 speknek
Another day another slay
pi_154370715
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:14 schreef Dawnbreaker het volgende:
lijkt net onze eigen maan
Lijkt gladder dan onze eigen maan, dus geologisch actiever.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:17:24 #132
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370719
er komt nog een foto met hogere resolutie :o
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:17:36 #133
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370730
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:17 schreef rubbereend het volgende:
er komt nog een foto met hogere resolutie :o
_O_
pi_154370731
Wat ik niet snap is dat er weinig licht is daar, maar het oppervlak toch helder is.....
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:17:58 #135
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370743
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:17 schreef Sigaartje het volgende:
Wat ik niet snap is dat er weinig licht is daar, maar het oppervlak toch helder is.....
Sluitertijd?
pi_154370754
De man met de ogen. :)
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:19:14 #137
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370800
De man die Pluto heeft ontdekt krijg dus zijn naam :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:19:20 #138
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370804
Hoe noemden ze het nou?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:19:21 #139
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154370805
mooie tribute
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:19:27 #140
8369 speknek
Another day another slay
pi_154370809
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:17 schreef Sigaartje het volgende:
Wat ik niet snap is dat er weinig licht is daar, maar het oppervlak toch helder is.....
Zijn in het algemeen infraroodfoto's (dus in principe zwart wit). Lage kwaliteit zichtbaar licht foto's worden gebruikt om het in te kleuren.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:19:42 #141
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154370820
tombaugh
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:19 schreef Molurus het volgende:
Hoe noemden ze het nou?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Clyde_Tombaugh
<hr>
pi_154370828
Icepole?
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:06 #143
862 Arcee
Look closer
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:07 #144
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370837
detailfoto _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:13 #145
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370842
Wow!
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:14 #146
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370844
_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ *O* *O* *O* *O* *O* *O*
pi_154370850
shit,hij valt uit.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:19 #148
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154370851
hoe awesome is dit dan wel!
<hr>
pi_154370859
_O_ _O_ _O_
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:46 #150
293860 lipjes
Alleen van boven
pi_154370872
_O_

Ging om 9 uur douchen, waterdichte tablet mee en kijken!!!!

Zit het al de hele dag op de voet te volgen _O_
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:20:48 #151
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154370874
ze lachen net als beavis en butthead
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_154370882
Ha, terug!

Jeetje, wat een details!!!
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:21:06 #153
345170 Roger_Epiales
Beheerder vd ijs_beer fanclub
pi_154370889
Dit is echt een stuk scherper dan ik had verwacht. _O_
Reality is for people who can't imagine anything better.
--------------------------------------------------------------------
Feel free to insult me.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:21:08 #154
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154370893
geen kraters, dus "verse" korst
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:21:59 #155
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154370937
11 duizend voet... man, leer eens met meters te werken. :o
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:22:06 #156
8369 speknek
Another day another slay
pi_154370946
Jong oppervlak _O_.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:22:06 #157
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154370947
Vage puntige bergen
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:22:16 #158
862 Arcee
Look closer
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:22:48 #159
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154370977
Oh, ik dacht Cheron dat wel kon... :')
pi_154370991
Vrij weinig mensen die de livestream volgen overigens. Of geven ze bij YT alleen weergave per land weer?
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:23:23 #161
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154371002
Geologische activiteit op koude planeten zonder dat er verhitting door getijdekrachten plaatsvindt..
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:23:24 #162
8369 speknek
Another day another slay
pi_154371004
Apart dat Charon te klein is voor tidal heating, ik bedoel ze is groot genoeg om Pluto uit zijn eigen baan te trekken. Wel tof.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:23:38 #163
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154371016
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:24:52 #164
104871 remlof
Europees federalist
pi_154371073
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:23 schreef Oceaanbodem het volgende:
Vrij weinig mensen die de livestream volgen overigens. Of geven ze bij YT alleen weergave per land weer?
Dat viel mij ook al op, maar 5K ofzo via youtube.
Maar ik geloof dat in de VS NASA TV gewoon in de meeste tv-paketten zit, vandaar misschien.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:24:58 #165
862 Arcee
Look closer
pi_154371079
quote:
2968 watching now
Da's idd niet veel.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:24:58 #166
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371080
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154371090
Ik moet hier zowat alles missen,
ik kom ff snel kijken, is de foto hierboven de eerste nieuwe foto?
evengoed

_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154371104
Waarom hebben de foto's van Charon veel meer details dan Pluto?
Sorry dat ik dit vraag als amateur-astronoom.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:25:29 #169
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371108
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik moet hier zowat alles missen,
ik kom ff snel kijken, is de foto hierboven de eerste nieuwe foto?
evengoed

_O_
Ja
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:25:39 #170
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154371113
ik kijk via nasa.gov, is volgens mij niet een youtube stream
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:26:28 #171
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154371153
Die applause-momenten van zonet doen me hieraan denken:
Géén kloon van tvlxd!
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:26:55 #172
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371174
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:25 schreef Sigaartje het volgende:
Waarom hebben de foto's van Charon veel meer details dan Pluto?
Sorry dat ik dit vraag als amateur-astronoom.
Foto die ik net plaats is van Pluto, hoeveel detail wil je hebben? :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154371175
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:25 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ja
awesome *O*
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:27:55 #174
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154371217
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:26 schreef Molurus het volgende:

[..]

Foto die ik net plaats is van Pluto, hoeveel detail wil je hebben? :P
en er komen dus meer van dergelijke en meer foto's aan
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_154371226
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:26 schreef Molurus het volgende:

[..]

Foto die ik net plaats is van Pluto, hoeveel detail wil je hebben? :P
Is dat Charon niet?
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:28:24 #176
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154371240
<hr>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:28:38 #177
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154371251
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:28 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Is dat Charon niet?
de kleine detailfoto is van Pluto. Is de eerste die binnen is gekomen. Er gaat nog meer komen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:28:44 #178
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371255
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:28 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Is dat Charon niet?
Nope, zie post van Arcee voor plaatsing.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:28:53 #179
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371261
Tombaugh plato dus.
pi_154371263
Ah ja, ik zie het, erg verwarrend wel.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:29:32 #181
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371289
Applaus *O*
pi_154371297
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:26 schreef Molurus het volgende:

[..]

Foto die ik net plaats is van Pluto, hoeveel detail wil je hebben? :P
het gaat iig boven mijn verwachtingen uit
wow
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:29:58 #183
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154371307
Hier gaat nog heel veel nieuws uit komen :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:30:18 #184
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371322
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:29 schreef rubbereend het volgende:
Hier gaat nog heel veel nieuws uit komen :D
Pluto is gewoon een planeet; dat is nieuws #1.

"Just a rock in space" is wel achterhaald.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:30:49 #185
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371340
Men is vooral verbaasd om geen kraters te zien.. en concludeert daaruit dat het oppervlak heel jong is.

Is het mogelijk dat de veronderstellingen over het aantal kraters dat je werkelijk zou verwachten niet kloppen?

En anders wordt het spannend om uit te vogelen hoe de geologie van Pluto werkt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 21:32:51 #186
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154371437
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:30 schreef Molurus het volgende:
Men is vooral verbaasd om geen kraters te zien.. en concludeert daaruit dat het oppervlak heel jong is.

Is het mogelijk dat de veronderstellingen over het aantal kraters dat je werkelijk zou verwachten niet kloppen?

En anders wordt het spannend om uit te vogelen hoe de geologie van Pluto werkt.
Pluto zou de volle laag gehad moeten hebben van de Kuipergordel als ik het goed begrijp, dus zou vol met kraters moeten zitten
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:32:55 #187
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371439
En die vallei op Charon is ook wel heel bizar.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154371466
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:30 schreef Molurus het volgende:
Men is vooral verbaasd om geen kraters te zien.. en concludeert daaruit dat het oppervlak heel jong is.
Dat hoeft niet. De aarde heeft ook nagenoeg geen kraters door de roerige gescheidenis.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154371485
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:32 schreef Molurus het volgende:
En die vallei op Charon is ook wel heel bizar.
Hoezo?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:33:54 #190
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371489
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:32 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Pluto zou de volle laag gehad moeten hebben van de Kuipergordel als ik het goed begrijp, dus zou vol met kraters moeten zitten
Hmm.. Pluto heeft wel een vage baan, in die zin dat hij in resonantie is met Neptunus. Zou dat niet een natuurlijk 'schoon' strookje kunnen zijn? Ik zit ook maar even wild te speculeren nu. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:34:42 #191
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371533
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Hoezo?
Die is nogal groot, en 8-9 km diep. Dat is een nogal forse feature voor een relatief klein object.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:34:55 #192
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371542
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Hoezo?
quote:
De meeste dalen zijn ontstaan door de uitspoeling van een beek of een rivier, maar ook gletsjers en bewegingen in de aardkorst kunnen een bijdrage leveren in het ontstaan van een dal.
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 21:35:19 #193
862 Arcee
Look closer
pi_154371558
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:32 schreef Molurus het volgende:
En die vallei op Charon is ook wel heel bizar.
Ja, je zit daar gewoon te wachten tot die even een stukje verder draait om het beter te kunnen zien!
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:35:44 #194
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371571
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:33 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Dat hoeft niet. De aarde heeft ook nagenoeg geen kraters door de roerige gescheidenis.
De aarde heeft dan ook een jong oppervlak. :) Dat wil niet zeggen dat wij minder vaak geraakt worden. We begeven ons wel in een wat rustiger deel van het zonnestelsel, dat wel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154371577
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:32 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Pluto zou de volle laag gehad moeten hebben van de Kuipergordel als ik het goed begrijp, dus zou vol met kraters moeten zitten
Het is gissen. Is dat zo? De aarde kreeg destijds de volle laag van stenen die in beginsel werden aangetrokken door de zon. De aarde stond dichterbij, dus....
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:36:57 #196
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371614
Ik volg hem niet
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:37:29 #197
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371635
quote:
10s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:36 schreef xzaz het volgende:
Ik volg hem niet
Zijn collega's ook niet schat ik. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154371640
Ik ga Pluto maar eens opzoeken met mijn 20cm dob. Als dat kan. Pluto is magnitude 14, ben bang dat een 20cm dat niet haalt. :{
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154371642
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

De aarde heeft dan ook een jong oppervlak. :) Dat wil niet zeggen dat wij minder vaak geraakt worden. We begeven ons wel in een wat rustiger deel van het zonnestelsel, dat wel.
En we hebben Jupiter als "stofzuiger' ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154371683
quote:
10s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:36 schreef xzaz het volgende:
Ik volg hem niet
Als je dichterbij het brandpunt staat is de concentratie hoger.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154371695
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:37 schreef Molurus het volgende:

[..]

Zijn collega's ook niet schat ik. :D
want?
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:40:00 #202
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154371741
Ze verwachten dat de bergen van waterijs zijn?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:40:01 #203
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154371742
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:39 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

want?
Hij kwam even nogal heel erg beroerd uit z'n woorden. Je zal het wel gemist hebben. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154371812
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:40 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hij kwam even nogal heel erg beroerd uit z'n woorden. Je zal het wel gemist hebben. ;)
Ah, inderdaad, heb ik gemist. Er wordt nu wel erg veel gepraat trouwens.
More pics please! :)
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:43:35 #206
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154371888
Foto's van miljoenen km ver weg; geen probleem. Audio kwaliteit over een paar km; onhoorbaar.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:48:12 #207
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154372088
krijgen we geen nieuwe fotos vantaag?
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:48:36 #208
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154372106
we hebben er twee waanzinnige zojuist gehad
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:49:51 #209
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154372155
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:48 schreef Dawnbreaker het volgende:
we hebben er twee waanzinnige zojuist gehad
ik dacht dat we een scherper plaatje van pluto in zijn geheel kregen vandaag.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:50:21 #210
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154372180
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:49 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

ik dacht dat we een scherper plaatje van pluto in zijn geheel kregen vandaag.
Zijn op dit moment bezig binnen te komen.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:50:56 #211
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154372210
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:49 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

ik dacht dat we een scherper plaatje van pluto in zijn geheel kregen vandaag.
new horizons is nu op maximum zoom geweest dus we krijgen superscherpe fotos maar van regios, niet van de hele planeet
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:51:43 #212
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154372239
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:50 schreef xzaz het volgende:

[..]

Zijn op dit moment bezig binnen te komen.
krijgen we dat wel of niet vantaag binnen?
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:51:59 #213
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154372256
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:51 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

krijgen we dat wel of niet vantaag binnen?
wacht ik bel ff naar nasa, zeg ik het je zo
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:52:58 #214
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154372303
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:51 schreef Dawnbreaker het volgende:

[..]

wacht ik bel ff naar nasa, zeg ik het je zo
je kan ook zeggen dat je het niet weet .
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 15 juli 2015 @ 21:55:10 #215
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154372385
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:52 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

je kan ook zeggen dat je het niet weet .
Als ik het zo zie zullen de eerste plaatjes de komende dagen binnenkomen; wanneer precies is niet bekend. (Er is op dit moment iig geen communicatie met NH meer)
--------------------------------------------------------------
Over 48 uur en Over een week. Gewoon dit topic in de gaten houden :).
  woensdag 15 juli 2015 @ 22:00:07 #216
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154372592
ben erg benieuwd welke ze ons overmorgen gaan tonen _O_
<hr>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 22:02:11 #217
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154372672
dit was het puntje van de ijsberg :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 22:02:30 #218
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154372685
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:02 schreef rubbereend het volgende:
dit was het puntje van de waterijsberg :~
<hr>
  woensdag 15 juli 2015 @ 22:02:51 #219
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154372699
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:02 schreef rubbereend het volgende:
dit was het puntje van de ijsberg :~
De volgende keer dat pluto op hetzelfde plek is als nu leef jij niet meer.

[ Bericht 0% gewijzigd door WoordenShuffelaar op 15-07-2015 22:13:30 ]
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_154372745
Ik ben een gedicht begonnen, maar ik moet hem nog afmaken, eh.

Voor Pluto.

Zo donker, zo stil
Zo eenzaam, zo alleen
Voel jij je zo kil
Geen weg gaat er heen

Superkoud met een stiipje in de lucht
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_154372781
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik moet hier zowat alles missen,
ik kom ff snel kijken, is de foto hierboven de eerste nieuwe foto?
evengoed

_O_
Ik heb (alweer) alles gemist :(
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 15 juli 2015 @ 22:09:39 #222
862 Arcee
Look closer
pi_154372935
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:02 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
De volgende keer dat pluto op hetzelfde plek is als nu leeft jij niet meer.
De sfeer wordt grimmiger.
pi_154373050
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:05 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ik heb (alweer) alles gemist :(
Gave avatar, concerts in china.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 15 juli 2015 @ 22:15:05 #224
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154373136
quote:
10s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:09 schreef Arcee het volgende:

[..]

De sfeer wordt grimmiger.
:D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 22:17:33 #225
8369 speknek
Another day another slay
pi_154373233
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:49 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

ik dacht dat we een scherper plaatje van pluto in zijn geheel kregen vandaag.
Nee joh, het zijn heel veel foto's. 15-50m per pixel, en pluto en charon zijn samen de grootte van de verenigde staten. Ze hebben zo'n acht verschillende instrumenten die tegelijkertijd opnames aan het maken waren, en ze krijgen het binnen met 1 kb/s (waar ongetwijfeld ook nog een boel crc en mislukte packages bij zitten). Dat gaat weken duren.

quote:
10s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:09 schreef Arcee het volgende:

[..]

De sfeer wordt grimmiger.
_O-.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_154373551
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 22:13 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Gave avatar, concerts in china.
[offtopic]
Heb ik ook als tattoo
Het Maori masker had me direkt
in de ban toen het album in 1982 uitkwam.
[ontopic]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_154373677
Jammer dat dwergplaneet Eris qua baan niet op één lijn staat met die van Pluto, anders had New Horizons daar naartoe kunnen gaan en zouden we 10 jaar later (omdat Eris twee keer verder van de zon staat dan Pluto) gedetailleerde foto's van Eris kunnen ontvangen.

Maar wel cool dat het Pluto-project gelukt is so far. :)
  woensdag 15 juli 2015 @ 23:37:23 #228
28033 Pek
je moet wat
pi_154375841
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 21:04 schreef xzaz het volgende:
Omdat die mooi is:

[ afbeelding ]
Die heb ik al heel wat jaartjes als (een van de) wallpaper :Y , het witte stipje links, net buiten de ringen, zijn wij volgens mij. Op deze foto rechts in ieder geval wel:



Maar die zijn van Cassini, dus offtopic :@
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_154376522
Im hung like Einstein
And Smart as a Horse
  donderdag 16 juli 2015 @ 00:19:12 #230
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154377048
De baan van TNO Sedna verbaast mij. Zal op dit moment niet op 1 lijn liggen met Pluto.

woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_154377448
quote:
17s.gif Op donderdag 16 juli 2015 00:01 schreef Spooky4u het volgende:
[ afbeelding ]
Ik kan niet meer naar die planeet kijken zonder die afbeelding in mijn hoofd te krijgen xD
  donderdag 16 juli 2015 @ 00:39:08 #232
28033 Pek
je moet wat
pi_154377526
quote:
17s.gif Op donderdag 16 juli 2015 00:01 schreef Spooky4u het volgende:
[ afbeelding ]
De creatievelingen zijn ook weer wakker, respect voor het tekenwerk _O_
Wat nou hartvormig.
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_154377861
als we dan toch in de melige fase beland zijn (morgen weer serieus topic)

Nieuwe High Res beelden Plute verontrustend......

"Ow, my schnoz! My punim! My pupik! My genechtagazoink!"
  donderdag 16 juli 2015 @ 01:03:54 #234
104871 remlof
Europees federalist
pi_154378041
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 00:55 schreef vaarsuvius het volgende:
als we dan toch in de melige fase beland zijn (morgen weer serieus topic)

Nieuwe High Res beelden Plute verontrustend......

[ afbeelding ]
De maan Mimas van Saturnus lijkt daar nog veel meer op:
pi_154378785
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 00:55 schreef vaarsuvius het volgende:
als we dan toch in de melige fase beland zijn (morgen weer serieus topic)

Nieuwe High Res beelden Plute verontrustend......

[ afbeelding ]
Die was al uiteraard voorbij gekomen
en varianten erop door andere personen in dit topic ;)
Ff topic doornemen kan wel eens helpen :)

quote:
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154378792
quote:
6s.gif Op donderdag 16 juli 2015 01:06 schreef Kowloon het volgende:

[..]

De maan Mimas van Saturnus lijkt daar nog veel meer op:
[ afbeelding ]
super ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154379361
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_154380541
http://nos.nl/artikel/204(...)-aan-methaanijs.html

quote:
Pluto blijkt rijk aan methaanijs
NASA-sonde New Horizons heeft met zijn meetinstrument Ralph grote hoeveelheden methaanijs gevonden. NASA-onderzoeker Will Grundy zegt dat het methaanijs in verschillende samenstellingen is gevonden.

Methaanijs verschilt van gewoon ijs en is een vorm van waterijs met een hoge concentratie van methaan. Het ijs vormt zich bij een druk van meer dan 50 bar en onder de 4 graden Celsius. Op aarde komt methaanijs ook voor op de oceaanbodem. Het ijs ontstaat daar doordat methaan langs geologische breuklijnen naar boven stroomt en in aanraking komt met koud zeewater.

Absorptie

Grundy zegt dat het methaanijs op de noordelijke ijskap het infrarood licht beter absorbeert dan op de andere, rode, plekken op de dwergplaneet. Dat betekent dat de structuur van het ijs in het groene gedeelte anders is dan op de rode plekken. Dat is te vergelijken met water op aarde waar het verschillende structuren en kleuren heeft. Poedersneeuw ziet er wit uit en compact poolijs heeft een blauwe kleur.

De NASA gaat de komende maanden de exacte samenstelling van Pluto onderzoeken.
  donderdag 16 juli 2015 @ 10:11:55 #240
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154381882
lijkt me niet lekker, methaanijs.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 16 juli 2015 @ 10:32:36 #241
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_154382217
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 10:11 schreef Maanvis het volgende:
lijkt me niet lekker, methaanijs.
Denk dat je er erg winderig van wordt. :)
En altijd het laatste woord.
  donderdag 16 juli 2015 @ 10:36:41 #242
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154382289
dan liever ethanolijs. maar dat zal wel niet bestaan. ijs in ethanol wel natuurlijk.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 16 juli 2015 @ 11:13:49 #243
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154383131
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_154383752
Bizar als je bedenkt dat New Horizons in de toekomst weer dichter bij de aarde is dan bij Pluto :P
  donderdag 16 juli 2015 @ 11:48:04 #245
28033 Pek
je moet wat
pi_154383962
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 11:13 schreef Maanvis het volgende:
[ afbeelding ]
Topic doorkijken voor je iets post is kennelijk teveel gevraagd?
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  donderdag 16 juli 2015 @ 11:48:30 #246
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154383980
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 11:41 schreef Saekerhett het volgende:
Bizar als je bedenkt dat New Horizons in de toekomst weer dichter bij de aarde is dan bij Pluto :P
Eh? Hij vliegt toch permanent van onze zon weg?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  donderdag 16 juli 2015 @ 11:50:44 #247
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154384057
quote:
15s.gif Op donderdag 16 juli 2015 11:48 schreef Pek het volgende:

[..]

Topic doorkijken voor je iets post is kennelijk teveel gevraagd?
Geen idee hoever ik terug moet, hij verscheen zojuist pas op facebook dus ik dacht dat ik hem wel kon plaatsen :P.
Edit: Hij verscheen gisterenavond op FOK! voordat ie op de C&H fb verscheen. Can't blame me ;).

[ Bericht 6% gewijzigd door Maanvis op 16-07-2015 11:55:55 ]
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 16 juli 2015 @ 12:01:46 #248
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154384357
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 11:50 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Edit: Hij verscheen gisterenavond op FOK! voordat ie op de C&H fb verscheen. Can't blame me ;).
Ehh, nee. Hij stond op C&H FB voordat hij op FOK! stond. :D

[ Bericht 0% gewijzigd door Molurus op 16-07-2015 12:09:07 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 16 juli 2015 @ 12:19:26 #249
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154384740
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 11:48 schreef Perrin het volgende:

[..]

Eh? Hij vliegt toch permanent van onze zon weg?
Ik denk dat dat komt doordat Pluto's baan zo groot is dat hij op een gegeven moment helemaal aan de andere kant staat terwijl de baan van Aarde veel kleiner is en hij zo dichter bij Aarde staat. Baan om de zon duurt circa 248 jaar.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_154384750
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 11:48 schreef Perrin het volgende:

[..]

Eh? Hij vliegt toch permanent van onze zon weg?
Uiteraard. Maar denk even na, over 100 jaar staat Pluto aan de andere kant van de zon ;)

Edit: en zelfs het permanent wegvliegen van de zon is niet waar. Miljoenen jaren later als de zon zijn rondje om het middelpunt van de Melkweg heeft voltooid, kan het zomaar zijn dat de zon dan weer 'inloopt' op een gegeven moment. Snelheid en beweging is allemaal relatief.
  donderdag 16 juli 2015 @ 12:25:45 #251
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154384878
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:19 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Uiteraard. Maar denk even na, over 100 jaar staat Pluto aan de andere kant van de zon ;)

Edit: en zelfs het permanent wegvliegen van de zon is niet waar. Miljoenen jaren later als de zon zijn rondje om het middelpunt van de Melkweg heeft voltooid, kan het zomaar zijn dat de zon dan weer 'inloopt' op een gegeven moment. Snelheid en beweging is allemaal relatief.
Ik dacht zelfs dat op bepaalde momenten de zon momenteel inloopt op Voyager 2. Ik moet even opzoek naar de website die de afstand ten opzichte van de zon bijhoudt.

http://voyager.jpl.nasa.gov/where/
Ze lopen momenteel weg.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_154384922
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:25 schreef Woods het volgende:

[..]

Ik dacht zelfs dat op bepaalde momenten de zon momenteel inloopt op Voyager 2. Ik moet even opzoek naar de website die de afstand ten opzichte van de zon bijhoudt.
Op korte termijn niet. De aarde wel. De aarde draait zijn rondjes met 28 km/s om de zon. De Voyagers zijn wat langzamer, dus een bepaalde periode van het jaar loopt de aarde in.

http://voyager.jpl.nasa.gov/where/index.html
  donderdag 16 juli 2015 @ 12:30:20 #253
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154384973
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:27 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Op korte termijn niet. De aarde wel. De aarde draait zijn rondjes met 28 km/s om de zon. De Voyagers zijn wat langzamer, dus een bepaalde periode van het jaar loopt de aarde in.

http://voyager.jpl.nasa.gov/where/index.html
Ja het zal dan de Aarde wel geweest zijn want het leek me al vreemd hoe de zon deze dingen kon inhalen terwijl ze wegvliegen van de zon.
Is het trouwens zo dat ze op een gegeven moment aan de kracht van de zon escapen en sneller dan voorheen zoeven?
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  donderdag 16 juli 2015 @ 12:30:41 #254
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154384982
nvm
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154385041
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:30 schreef Woods het volgende:

[..]

Ja het zal dan de Aarde wel geweest zijn want het leek me al vreemd hoe de zon deze dingen kon inhalen terwijl ze wegvliegen van de zon.
Is het trouwens zo dat ze op een gegeven moment aan de kracht van de zon escapen en sneller dan voorheen zoeven?
Ze gaan al zo hard dat ze sneller dan de ontsnappingssnelheid van de zon vliegen. Uiteindelijk is de zwaartekracht van de zon te verwaarlozen. Maar omdat snelheid altijd relatief is (t.o.v. een ander object) zal de snelheid t.o.v. de zon soms groter en soms kleiner worden (ligt eraan wat de zwaartekracht van andere sterren en/of de Melkweg doet).
  donderdag 16 juli 2015 @ 12:54:32 #256
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154385447
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:19 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Uiteraard. Maar denk even na, over 100 jaar staat Pluto aan de andere kant van de zon ;)

Edit: en zelfs het permanent wegvliegen van de zon is niet waar. Miljoenen jaren later als de zon zijn rondje om het middelpunt van de Melkweg heeft voltooid, kan het zomaar zijn dat de zon dan weer 'inloopt' op een gegeven moment. Snelheid en beweging is allemaal relatief.
Ohja natuurlijk.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  donderdag 16 juli 2015 @ 13:10:18 #257
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154385742
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:01 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ehh, nee. Hij stond op C&H FB voordat hij op FOK! stond. :D

10 uur geleden is 03:09, en hij stond al op FOK! tussen 20:00 en 21:00 gisteren.
Vreeeeeeeeeeeeeeemd.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_154386037
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:10 schreef Maanvis het volgende:
10 uur geleden is 03:09, en hij stond al op FOK! tussen 20:00 en 21:00 gisteren.
Vreeeeeeeeeeeeeeemd.
Volkomen off topic. Weer een bevestiging dat Facebook feitelijk Big Brother is. Dit sjoemelde ook met de geschiedenis.
  donderdag 16 juli 2015 @ 13:26:31 #259
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154386120
Als je new Horizons ëën richting door laat reizen, hoever kan het dan uiteindelijk geraken? Hij kan oneindig door gaan als het geen weerstand ondervindt. Echter oefent de melkweg zwaartekracht uit. Kan het bijvoorbeeld de melkweg ontsnappen? Weet dat het extreem lang duurt, maar toch.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_154386229
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:26 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
Als je new Horizons ëën richting door laat reizen, hoever kan het dan uiteindelijk geraken? Hij kan oneindig door gaan als het geen weerstand ondervindt. Echter oefent de melkweg zwaartekracht uit. Kan het bijvoorbeeld de melkweg ontsnappen? Weet dat het extreem lang duurt, maar toch.
http://solar-center.stanford.edu/FAQ/Qsolsysspeed.html

Ze denken 200 km/s. New Horizons zal ooit in een baan rondom het centrum van de Melkweg komen denk ik.
  donderdag 16 juli 2015 @ 13:33:55 #261
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154386298
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:10 schreef Maanvis het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
10 uur geleden is 03:09, en hij stond al op FOK! tussen 20:00 en 21:00 gisteren.
Vreeeeeeeeeeeeeeemd.
Kijk eens bij gisteren 2:40?

Dat was een repost. Dat je dat de eerste keer mist, a la. Maar twee keer nadat je daarop wordt gewezen...
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 16 juli 2015 @ 13:38:44 #262
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154386388
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Kijk eens bij gisteren 2:40?

Dat was een repost. Dat je dat de eerste keer mist, a la. Maar twee keer nadat je daarop wordt gewezen...
Ik ga zo naar de mediamarkt om mijn hersencapaciteit te upgraden en laat m'n OS even debuggen als ik er toch ben! Sorry :{
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 16 juli 2015 @ 13:42:49 #263
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154386477
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:38 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik ga zo naar de mediamarkt om mijn hersencapaciteit te upgraden en laat m'n OS even debuggen als ik er toch ben! Sorry :{
:D

Ok, terug naar de plutoporno.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 16 juli 2015 @ 13:59:08 #264
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_154386867
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:42 schreef Molurus het volgende:

[..]

:D

Ok, terug naar de plutoporno.
Voor in de OP:
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 16 juli 2015 @ 16:23:37 #265
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154390164
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:30 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

http://solar-center.stanford.edu/FAQ/Qsolsysspeed.html

Ze denken 200 km/s. New Horizons zal ooit in een baan rondom het centrum van de Melkweg komen denk ik.
En veel mensen maar zeggen dat de zon 'stil' staat :') Fucking awesome dat we dit nu allemaal weten. Als ik de link goed begrijp kunnen we* over grofweg een paar miljoen jaar over de Melkweg heen turen?
*indien er nog intilligente mensheid bestaat

If the Moon Were Only 1 Pixel - A tediously accurate map of the solar system
http://joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 13% gewijzigd door Woods op 16-07-2015 16:36:39 ]
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  FOK!-Schrikkelbaas donderdag 16 juli 2015 @ 17:24:38 #266
862 Arcee
Look closer
pi_154392175
NASA maakte deze animatie hoe Pluto door de jaren heen gezien werd:

  donderdag 16 juli 2015 @ 17:52:17 #267
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154392631
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 17:24 schreef Arcee het volgende:
NASA maakte deze animatie hoe Pluto door de jaren heen gezien werd:

[ afbeelding ]
die animatie kon ik ook nog wel maken hoor. Bv met corel animation shop.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_154393400
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 17:52 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

die animatie kon ik ook nog wel maken hoor. Bv met corel animation shop.
Heel goed ^O^ Maar dat is dus niet nodig, want de NASA heeft het al voor je gedaan.
pi_154397739
Nasa heeft zojuist weer een nieuwe foto van de maan Charon vrijgegeven

pi_154398786
O+
pi_154399241
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 17:24 schreef Arcee het volgende:
NASA maakte deze animatie hoe Pluto door de jaren heen gezien werd:

[ afbeelding ]
Leuk om te zien :)
pi_154399717
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 21:32 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Nasa heeft zojuist weer een nieuwe foto van de maan Charon vrijgegeven

[ afbeelding ]
Die "rotsblok" linksboven in de details foto ^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  † In Memoriam † donderdag 16 juli 2015 @ 23:30:34 #273
88815 The_Emotion
98.3
pi_154402008
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 21:32 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Nasa heeft zojuist weer een nieuwe foto van de maan Charon vrijgegeven

[ afbeelding ]
Oeh nice ^O^
Leuk en interessant om te volgen over Pluto en Charon
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
  donderdag 16 juli 2015 @ 23:33:54 #274
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154402141
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 21:32 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Nasa heeft zojuist weer een nieuwe foto van de maan Charon vrijgegeven

[ afbeelding ]
Hierop lijken dan toch wel wat kraters te zien.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154402398
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 23:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hierop lijken dan toch wel wat kraters te zien.
vooral linksboven, lijkt wel of een meteoor bij inslag niet verwoest is maar gewoon nog rust in de krater
<hr>
  donderdag 16 juli 2015 @ 23:49:37 #276
82546 Apekoek
terrorhenk
pi_154402734
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 17:24 schreef Arcee het volgende:
NASA maakte deze animatie hoe Pluto door de jaren heen gezien werd:

[ afbeelding ]
De wisselende kleuren zijn wat verwarrend
pi_154403538
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 23:49 schreef Apekoek het volgende:

[..]

De wisselende kleuren zijn wat verwarrend
even inlezen, dan valt dat best mee ;)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 00:15:18 #278
104446 Dawnbreaker
Space Cowboy
pi_154403609
3D video oppervlakte Pluto
http://i.imgur.com/ZiRD56E.gifv

klik om te spelen
<hr>
pi_154405370
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 21:32 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Nasa heeft zojuist weer een nieuwe foto van de maan Charon vrijgegeven

[ afbeelding ]
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 00:15 schreef Dawnbreaker het volgende:
3D video oppervlakte Pluto
http://i.imgur.com/ZiRD56E.gifv

[ afbeelding ]
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154408085
quote:
1s.gif Op donderdag 16 juli 2015 21:32 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Nasa heeft zojuist weer een nieuwe foto van de maan Charon vrijgegeven

[ afbeelding ]
17-07-2015

Nieuwe detailfoto van maan Charon


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 17 juli 2015 om 08:24 uur

NASA heeft een nieuwe detailfoto van de maan Charon uitgebracht. Deze foto is op 14 juli gemaakt door de New Horizons-ruimtesonde.

De foto laat een gebied zien met een lengte van 390 kilometer (van boven naar beneden) Hoewel Charon een relatief jong oppervlak lijkt te hebben, is er wel een aantal kraters te zien. De foto is 1,5 uur voor de scheervlucht langs Pluto gemaakt op een afstand van 79.000 kilometer van Charon.

Hoewel de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie al meerdere foto’s heeft ontvangen, worden die pas vanavond gepresenteerd. Om 19:00 uur Nederlandse tijd vindt er namelijk een persconferentie plaats, die via NASA TV te volgen is. De nieuwste foto’s van New Horizons worden uiteraard vanavond gepresenteerd op Scientias.nl.

Wanneer krijgen we alle foto’s te zien?
Pas over anderhalf jaar zijn alle gegevens binnen. Dit komt omdat New Horizons vijf miljard kilometer verwijderd is van de aarde, waardoor het 4,5 uur duurt voordat een signaal de aarde bereikt. Daarnaast is de signaal-ruisverhouding hoog, wat betekent dat er veel ruis op de lijn is. De downloadsnelheid is 1 tot 2 kb per seconde. Het duurt 42 minuten om een foto van 1024 bij 1024 pixels te downloaden. Ter info: 1 kilobit per seconde is meer dan vijftig keer langzamer dan een internetverbinding via een 56k-modem in de jaren negentig. Hadden wetenschappers New Horizons geen betere zender kunnen meegeven? Ja, maar zo’n zender zou meer stroom verbruiken, waardoor het ruimtevaartuig een grotere plutoniumgenerator zou moeten meenemen. Hier hebben onderzoekers uiteindelijk niet voor gekozen.

Ik vind de beelden van een slechte kwaliteit
Klopt, je hebt gelijk. De eerste foto’s zijn gecomprimeerd. Gecomprimeerde (oftewel verkleinde) foto’s kunnen sneller verstuurd worden door New Horizons. De onderzoekers zijn van plan om later de niet-gecomprimeerde versies te downloaden.

Wanneer leren we nóg meer over Pluto en zijn manen?
Dit is een continu proces. Iedere week ontvangen we nieuwe beelden. Wetenschappers gaan deze beelden analyseren en komen vervolgens met bevindingen. De verwachting is dat de kennis over Pluto en zijn manen de komende drie jaar enorm zal uitbreiden. Astronomieboeken over ons zonnestelsel moeten gegarandeerd herschreven worden.

Wat is New Horizons nu aan het doen?
De meeste observaties zijn achter de rug, dus het ruimtevaartuig gaat de komende periode veel data versturen naar de aarde. New Horizons reist nu verder naar een ander Kuipergordelobject. Er zijn drie kandidaten – PT1, PT2 en PT3 – die 1,5 miljard kilometer van Pluto verwijderd zijn. Wetenschappers denken dat PT1 de grootste kans heeft om gekozen te worden, omdat het 100% zeker is dat New Horizons dit Kuipergordelobject kan bereiken. PT1 heeft een diameter van 30 tot 45 kilometer. Naar verwachting komt New Horizons in januari 2019 bij dit Kuipergordelobject aan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 juli 2015 @ 09:45:54 #281
276646 -Kadesh-
The Protectors of the Garden
pi_154408467
quote:
What will the spacecraft do now?

The spacecraft has obviously retained its velocity of 50,000 km/h (31,000 mph), so it is now speeding into the Kuiper Belt, a region of debris left over from the formation of the Solar System. Rather than letting the spacecraft go to waste, scientists will now pick several candidate Kuiper Belt Objects (KBOs) for it to explore, small rocks just tens of kilometers across, provided the mission is given additional funding to continue, which seems a certainty. The first KBO could be flown past as soon as 2019.

Thanks to New Horizons’ nuclear power source, a radioisotope thermonuclear generator (RTG), it can continue operating into the 2030s and can also be used to study the edge of the Solar System where the Sun’s influence – the heliosphere – ends and interstellar space begins, known as the termination shock. Only one spacecraft, Voyager 1, has crossed this boundary before, but New Horizons has a different set of tools on board that can provide new data.
http://www.iflscience.com(...)to-what-happens-next
For thirteen generations we have protected it from the unclean
  vrijdag 17 juli 2015 @ 09:56:22 #282
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154408611
Ben ook erg benieuwd naar de nieuwe gegevens over de chemische samenstelling van verschillende gebieden op Pluto.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154409065
quote:
10s.gif Op donderdag 16 juli 2015 16:23 schreef Woods het volgende:

If the Moon Were Only 1 Pixel - A tediously accurate map of the solar system
http://joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
^O^

"We're used to dealing with things at a much smaller scale than this"
pi_154409719
quote:
10s.gif Op donderdag 16 juli 2015 16:23 schreef Woods het volgende:

[..]

En veel mensen maar zeggen dat de zon 'stil' staat :') Fucking awesome dat we dit nu allemaal weten. Als ik de link goed begrijp kunnen we* over grofweg een paar miljoen jaar over de Melkweg heen turen?
*indien er nog intilligente mensheid bestaat

If the Moon Were Only 1 Pixel - A tediously accurate map of the solar system
http://joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Geniaal. Ik heb al bijna swipekramp van Jupiter.
Ja, die met de ballen in de bek.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 11:02:13 #285
435806 geert_realist
verknipt en verstrooit
pi_154409822
http://www.space.com/1237(...)ity-infographic.html

quote:
Orbiting in the dim and frozen outlands of the solar system, Pluto remained undiscovered until 1930. An early guess at Pluto’s size had it about the same as Earth’s. Now Pluto is known to be a dwarf planet only 1,473 miles (2,370 kilometers) in diameter.
....
http://www.space.com/1237(...)ity-infographic.html
Ik ben politiek incorrect, zeg wat ik wil en ben een trotste racist! w/
  vrijdag 17 juli 2015 @ 13:57:02 #286
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154413796
Ik dacht net aan onze eigen maan die zich elk jaar 4 cm van de Aarde verwijdert. Op een gegeven moment raakt hij uit een baan rond de Aarde en zal een eigen baan om de Zon gaan beschrijven(lijkt mij). Zou dat niet een conclusie kunnen zijn voor het ontstaan van Pluto, misschien ooit een maan van Neptunes geweest. Immers kruisen hun banen elkaar. In dat opzicht mag Pluto niet eens een planeet genoemd worden en is een planetoïde meer op zijn plaats, of Plutoïde oid
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_154413890
quote:
10s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 13:57 schreef Woods het volgende:
Ik dacht net aan onze eigen maan die zich elk jaar 4 cm van de Aarde verwijdert. Op een gegeven moment raakt hij uit een baan rond de Aarde en zal een eigen baan om de Zon gaan beschrijven(lijkt mij). Zou dat niet een conclusie kunnen zijn voor het ontstaan van Pluto, misschien ooit een maan van Neptunes geweest.
Neptunus.

quote:
Immers kruisen hun banen elkaar. In dat opzicht mag Pluto niet eens een planeet genoemd worden en is een planetoïde meer op zijn plaats, of Plutoïde oid
Hun banen kruisen elkaar helemaal niet. En Pluto is veel te groot voor een planetoïde.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 14:00:46 #288
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154413929
Nee oke maar zou dat dan moeten voor deze stelling, op een gegeven moment zal Pluto een ruimere baan gaan beschrijven.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 14:11:30 #289
8369 speknek
Another day another slay
pi_154414217
19:00 uur.

quote:
Make sure you tune into NASA TV today. I've just been in a room to see one of the photos that will be presented. Two people cheered. One person cried. One person fainted.
http://forum.nasaspacefli(...)sg1405743#msg1405743



[ Bericht 0% gewijzigd door speknek op 17-07-2015 14:22:06 ]
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator vrijdag 17 juli 2015 @ 14:28:58 #290
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_154414709
Cthullu regio :D _O- H.P. Lovecraft op Pluto :P
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  vrijdag 17 juli 2015 @ 14:32:30 #291
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154414786
quote:
:D

quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 14:00 schreef Woods het volgende:
Nee oke maar zou dat dan moeten voor deze stelling, op een gegeven moment zal Pluto een ruimere baan gaan beschrijven.
Welke hypothese gebruik je?
  vrijdag 17 juli 2015 @ 14:38:57 #292
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154414934
quote:
10s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 13:57 schreef Woods het volgende:
Ik dacht net aan onze eigen maan die zich elk jaar 4 cm van de Aarde verwijdert. Op een gegeven moment raakt hij uit een baan rond de Aarde en zal een eigen baan om de Zon gaan beschrijven(lijkt mij).
Met een tempo van 4 cm per jaar zal de maan tegen het einde van de levensduur van de zon 160,000 km verder van ons vandaan staan. (Huidige afstand is 400,000 km, dus zeg 40% verder weg.)

Dit is dusdanig weinig dat je niet hoeft te verwachten dat de maan ooit voor die tijd zijn baan rondom de aarde zal gaan kwijtraken. (In perspectief: de kortste afstand tussen de Aarde en Mars is 50 miljoen km. Dit is van een heel andere orde.)

[ Bericht 4% gewijzigd door Molurus op 17-07-2015 14:54:48 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 15:19:01 #293
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154415869
quote:
Wellicht bewijs van vulkanische activiteit?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 15:22:15 #294
8369 speknek
Another day another slay
pi_154415953
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 15:19 schreef Perrin het volgende:

[..]

Wellicht bewijs van vulkanische activiteit?
Ja ik denk ook zoiets, eerder een geiser dan.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 15:38:58 #295
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154416328
Stikstof-cryovulkanen
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator vrijdag 17 juli 2015 @ 15:48:17 #296
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_154416600
Een extra maan? Beelden van de set van Stanley Kubrick?
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  vrijdag 17 juli 2015 @ 15:54:08 #297
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154416746
Een extra maan hadden ze al ontdekt moeten hebben geloof ik.. Misschien wel een hele vage ring om Pluto heen.

http://www.space.com/29833-new-horizons-pluto-no-new-moons.html
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154417460
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 14:11 schreef speknek het volgende:
19:00 uur.

[..]
Hmmm denk dat ik dat nog net kan zien, hoop t niet weer half te moeten missen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154417614
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 15:22 schreef speknek het volgende:

[..]

Ja ik denk ook zoiets, eerder een geiser dan.
Waarschijnlijk. Pluto moet recent geologisch actief zijn geweest.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 16:33:22 #300
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154417666
dit gaat echt weer een heerlijke persconferentie zijn straks :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_154417683
over een half uur de docu op Nat Geo, voor wie m gemist heeft
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')