abonnement Unibet Coolblue
  zondag 15 mei 2011 @ 16:05:03 #1
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96842710
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Alweer deeltje 5 op naar een hoop mooie brood baksels :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 15 mei 2011 @ 16:05:47 #2
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96842765
quote:
0s.gif Op donderdag 12 mei 2011 17:43 schreef MaximusTG het volgende:
Dank! Zit een mengsel van cherrytomaatjes, mozzarella en pesto op :).
Oe trouwens ff vraagje nog .. heb je er 6 van gemaakt ipv 9? en hoe heet heb je afgebakken? 220? of warmer zoals pizza?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † zondag 15 mei 2011 @ 21:04:17 #3
91830 MaximusTG
pi_96857056
Nee, gewoon 9; Maar die pastten niet tegelijk. Heb ze op 220 gebakken, warmer kan niet, dan is ie verbrandt voordat ze gaar zijn :).
  maandag 16 mei 2011 @ 12:44:44 #4
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96882237
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2011 21:04 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, gewoon 9; Maar die pastten niet tegelijk. Heb ze op 220 gebakken, warmer kan niet, dan is ie verbrandt voordat ze gaar zijn :).
Ah ik dacht al ;)
Mijne waren top gelukt! heerlijke smaak en uiteindelijk ook de 220 aangehouden, om en nabij 20 min, voor herhaling vatbaar.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 16 mei 2011 @ 13:40:13 #5
216210 Ml-etje
pi_96884222
http://uitdekeukenvanarde(...)od%20uit%20de%20oven

Leuke website zeg!
Gister weer krentenbrood gemaakt maar zal eens zien of ik komend weekend origineler kan zijn ;)

Bevalt de KA MissHobje?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † maandag 16 mei 2011 @ 14:09:47 #6
91830 MaximusTG
pi_96885283
Haha, dacht even dat het een grapje was, maar hij staat echt zo in de OP. Dit is het echte adres:

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

Daar komen de pizzabroodjes ook vandaan waar MissHobje en ik het over hadden :). Mijne waren ook erg lekker, heb er twee in de vriezer gedaan :)

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 16-05-2011 14:49:50 ]
  maandag 16 mei 2011 @ 14:14:05 #7
14078 DarkElf
pi_96885454
Grappig dat jullie het nu daarover hebben, er staat hier nu een zijdezacht deegje te rijzen voor landbrood, ook van die site maar dan aangepast aan mijn eigen smaak (ander meel, geen honing/moutextract, minder zout).
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 16 mei 2011 @ 15:15:18 #8
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96887802
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2011 13:40 schreef Ml-etje het volgende:
http://uitdekeukenvanarde(...)od%20uit%20de%20oven

Leuke website zeg!
Gister weer krentenbrood gemaakt maar zal eens zien of ik komend weekend origineler kan zijn ;)

Bevalt de KA MissHobje?
`ja mega goed! zo goed zelfs dat ik hem bijna elke dag gebruik _O- het ene brood na het andere pizzadeegje en van taart naar cupcakes :o! dat ding maakt overuren! en het fijnste van alles, ik heb geen extra pijnlijke handen meer ivm gewrichtsaandoening *O*

En hier nog even de pizzabroodjes:


Ps: ben nu witte bolletjes aan het maken, deegje staat nog ff te rijzen en ga ze zo vormen :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 16 mei 2011 @ 15:16:42 #9
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96887859
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2011 14:14 schreef DarkElf het volgende:
Grappig dat jullie het nu daarover hebben, er staat hier nu een zijdezacht deegje te rijzen voor landbrood, ook van die site maar dan aangepast aan mijn eigen smaak (ander meel, geen honing/moutextract, minder zout).
Heb je het precieze aangepaste recept voor mij? als dat mag :P
Wil ik die van de week eens maken.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 16 mei 2011 @ 18:45:29 #10
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96897216
En hier de resultaten van de witte bolletjes, met boter bestreken en de andere met sesamzaadjes :9
Ze smaken goed!


[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 16 mei 2011 @ 18:50:05 #11
162107 mjan
pi_96897436
Zijn je bolletjes ook goed licht en fluffy van binnen? Ze zien er in ieder geval leuk uit :)
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  maandag 16 mei 2011 @ 18:53:12 #12
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96897590
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2011 18:50 schreef mjan het volgende:
Zijn je bolletjes ook goed licht en fluffy van binnen? Ze zien er in ieder geval leuk uit :)
Jups :Y en heel zacht van smaak, echt zo;n lekker vers wit bolletje met een heel zacht krakend bovenkantje *O*
Ze zitten een beetje tussen zacht en hard in de buitenkant ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 16 mei 2011 @ 19:01:36 #13
146480 Spees_Eend
in mijn nopjes
pi_96898040
quote:
14s.gif Op maandag 16 mei 2011 18:53 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Jups :Y en heel zacht van smaak, echt zo;n lekker vers wit bolletje met een heel zacht krakend bovenkantje *O*
Ze zitten een beetje tussen zacht en hard in de buitenkant ;)
*O* recept? *O*
  dinsdag 17 mei 2011 @ 18:08:02 #14
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96949719
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2011 19:01 schreef Spees_Eend het volgende:

[..]

*O* recept? *O*
Hier kijk eens ;)
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html
enne heb weer een lading liggen ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † dinsdag 17 mei 2011 @ 18:41:11 #15
91830 MaximusTG
pi_96951346
Zien er lekker uit :). Recept lijkt wel wat op een recept voor Hamburger Buns. Zullen ze vast ook goed voor zijn. Lekker opengesneden en licht gegrild.
  dinsdag 17 mei 2011 @ 19:38:20 #16
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96954661
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 mei 2011 18:41 schreef MaximusTG het volgende:
Zien er lekker uit :). Recept lijkt wel wat op een recept voor Hamburger Buns. Zullen ze vast ook goed voor zijn. Lekker opengesneden en licht gegrild.
Ja kan er ook prima voor :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 17 mei 2011 @ 20:05:11 #17
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_96956496
Zo, die broodjes zien er lekker uit zeg. ^O^

Ik was vanmorgen bij de bakker :@ om één bruin bolletje te kopen.
Ik was gisteren nl. vergeten een brood te bakken en had niks in huis voor m'n kind om mee naar school te nemen.
Je zag die bakker denken: "Maar als je geen brood in huis hebt, waarom koop je dan één bolletje en verder niks?"

Volgens mij helpen wij met onze baksels een hele tak van de middenstand om zeep. :P
  dinsdag 17 mei 2011 @ 20:06:51 #18
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_96956625
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 mei 2011 20:05 schreef Gwywen het volgende:
Zo, die broodjes zien er lekker uit zeg. ^O^

Ik was vanmorgen bij de bakker :@ om één bruin bolletje te kopen.
Ik was gisteren nl. vergeten een brood te bakken en had niks in huis voor m'n kind om mee naar school te nemen.
Je zag die bakker denken: "Maar als je geen brood in huis hebt, waarom koop je dan één bolletje en verder niks?"

Volgens mij helpen wij met onze baksels een hele tak van de middenstand om zeep. :P
Muah dat hebben de supermarkten al wel redelijk geflikt denk ik :P
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zaterdag 21 mei 2011 @ 18:21:58 #19
216210 Ml-etje
pi_97125257
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 mei 2011 18:08 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Hier kijk eens ;)
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html
enne heb weer een lading liggen ;)
Net ook gemaakt maar heb er rozemarijn en tijm doorgekneed :9

En er staat een krentenbrood de 2e rijs uit te dienen O+

Wil nu echt een KA bestellen maar nog geen idee waar.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 21 mei 2011 @ 20:18:04 #20
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_97129441
Mijn oven is stuk...
Het eerste wat me opviel aan het brood uit de winkel was dat het bijna niks woog! :o
  zaterdag 21 mei 2011 @ 21:07:46 #21
216210 Ml-etje
pi_97131202
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 20:18 schreef Gwywen het volgende:
Mijn oven is stuk...
Het eerste wat me opviel aan het brood uit de winkel was dat het bijna niks woog! :o
Oh jeetje, wat nu?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 21 mei 2011 @ 21:34:54 #22
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_97132226
Maandag reparateur bellen.
En anders nieuwe oven kopen. Liever een paar honderd uitgeven aan een nieuwe oven dan elke week een paar euro aan gewichtloos brood. ;)
  zondag 22 mei 2011 @ 12:59:36 #23
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97150672
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 18:21 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Net ook gemaakt maar heb er rozemarijn en tijm doorgekneed :9

En er staat een krentenbrood de 2e rijs uit te dienen O+

Wil nu echt een KA bestellen maar nog geen idee waar.
Er zijn wel eens aanbieding bij de makro/sligro dat soort zaken
Maar ik zie ze vaak in die kleine kookwinkeltjes tijdens de zomer opruiming, dus houd het goed in de gaten ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 22 mei 2011 @ 13:04:58 #24
216210 Ml-etje
pi_97150852
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:59 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Er zijn wel eens aanbieding bij de makro/sligro dat soort zaken
Maar ik zie ze vaak in die kleine kookwinkeltjes tijdens de zomer opruiming, dus houd het goed in de gaten ;)
Oeh nou als je ze nog eens ziet? Hou me aanbevolen voor een pm ;)
Hier is maar 1 kookwinkeltje en dat is echt prijzig maarja dan moet ik maar niet in zo'n gat gaan wonen :D

Broodjes waren lekker maar pff na 2 zat ik al vol, volgende keer wat langer rijzen zijn ze misschien wat luchtiger.
Krentenbrood was weer heerlijk :9
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 22 mei 2011 @ 17:57:02 #25
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_97162798
Heb nu Soezie volkorentarwemeel in huis... wat maakt het nou nog lekkerder? Specialer..
Kortom wat zal ik er eens ingooien?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 22 mei 2011 @ 18:11:19 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_97163359
Gist en water :+

Wat heb je verder in huis?
  † In Memoriam † zondag 22 mei 2011 @ 18:15:29 #27
91830 MaximusTG
pi_97163518
Oe, nog een beetje zout ;). Maar euh, goed brood wordt lekkerder door kneed/rijs/rijpingsproces, niet door extra ingredienten.
  zondag 22 mei 2011 @ 20:36:34 #28
272610 Spanky78
pi_97170450
Je hebt wel zout nodig, voor de smaak en ook om de gist te 'controleren'.
Whatever...
  maandag 23 mei 2011 @ 20:18:31 #29
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_97216917
Ik heb gister een derde poging tot stokbrood gedaan.

Recept van Alden (die site zie ik hier vaker voorbijkomen) voor stokbrood in 4 uur maken gebruikt.

Was een succes dit keer. Ze werden helaas wel plat en iets wat zout.

Het recept dat ik deed was ongeveer:
1 kilo bloem type 00
20 gram zout (volgende keer 15 proberen)
10 gram gist
800 ml water op kamertemperatuur.

Ik had iets meer water dan het recept aangaf gebruikt. Zou dit het probleem kunnen hebben veroorzaakt. Met probleem bedoel ik dat ze zo plat werden.
  maandag 23 mei 2011 @ 20:29:18 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97217567
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 20:18 schreef AcidFay het volgende:
Ik heb gister een derde poging tot stokbrood gedaan.

Recept van Alden (die site zie ik hier vaker voorbijkomen) voor stokbrood in 4 uur maken gebruikt.

Was een succes dit keer. Ze werden helaas wel plat en iets wat zout.

Het recept dat ik deed was ongeveer:
1 kilo bloem type 00
20 gram zout (volgende keer 15 proberen)
10 gram gist
800 ml water op kamertemperatuur.

Ik had iets meer water dan het recept aangaf gebruikt. Zou dit het probleem kunnen hebben veroorzaakt. Met probleem bedoel ik dat ze zo plat werden.
Bloem volgens de italiaanse standaard 00 is van een lager gluten gehalte, is minder geschikt voor brood. Daar moet je type 0 voor hebben of Type 550 duitse standaard,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 23 mei 2011 @ 20:43:45 #31
91830 MaximusTG
pi_97218633
Dat is waar, maar dan had het toch niet heel plat hoeven worden.. Ik denk dat er niet genoeg gekneed is, waardoor het glutennetwerk de CO2 niet vasthield. Ook vind ik het wel erg nat deeg.. 800ml water op 1 kg bloem. Linkje originele recept?

Edit: ah, ik zie dat het toch vaker gedaan wordt, 80% hydratie baguette. Worden ook eerder gevouwen en gerekt dan gekneed.

[ Bericht 21% gewijzigd door MaximusTG op 23-05-2011 20:56:46 ]
  maandag 23 mei 2011 @ 20:58:05 #32
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_97219718
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:15 schreef MaximusTG het volgende:
Oe, nog een beetje zout ;). Maar euh, goed brood wordt lekkerder door kneed/rijs/rijpingsproces, niet door extra ingredienten.
dat is ook zo (extra zonnebloempitten ofzo, hou van grof brood). Ga er maar wat extra liefde zout en een beetje olijfolie in doen.
Hopelijk deze week nog.
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  maandag 23 mei 2011 @ 22:14:28 #33
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_97225152
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bloem volgens de italiaanse standaard 00 is van een lager gluten gehalte, is minder geschikt voor brood. Daar moet je type 0 voor hebben of Type 550 duitse standaard,
Oke, goed om te weten :) Zal er eens naar kijken. Type 00 is meer voor pasta dacht ik.
  † In Memoriam † maandag 23 mei 2011 @ 22:23:46 #34
91830 MaximusTG
pi_97225752
Nee, tipo 00 is een aanduiding voor uitmalingsgraad, ash content, zie ook
http://www.theartisan.net/flour_ash_content.htm

Je hebt bv farina di grano duro tipo 00, maar ook farina di grano tenero tipo 00.
  maandag 23 mei 2011 @ 22:26:13 #35
272610 Spanky78
pi_97225948
als je problemen hebt met volkorenbrood en rijzing kan een beetje vitamine C (ascorbinezuur) je helpen. Voor nog wat leuke technische achtergronden bij brood en de chemie achter een aantal processen en additieven:

http://www.classofoods.com/pagina1_4.html

Uiteraard staat hier ook veel in over ingredienten die je zelf niet echt te pakken kan krijgen.
Whatever...
  † In Memoriam † dinsdag 24 mei 2011 @ 16:02:27 #36
91830 MaximusTG
pi_97250524
@Acidfay: Had je deze gebruikt:

http://uitdekeukenvanarde(...)ecept-stokbrood.html

?

Want daar staat:

355 gram water op kamertemperatuur
5 gram droge gist
540 gram ongebleekte bloem
10 gram zout

En die heb je dan ongeveer verdubbeld? Maar dan heb je dus de hoeveelheid bloem verminderd, en de hoeveelheid water verhoogd.. Want 800/1000 = 80% bakkerspercentage water, maar 355/540 = 65,7.. % . Misschien dat het dan toch daar aan lag?
Dat recept heb ik ook een keer gemaakt, dit was toen het resultaat:
  woensdag 25 mei 2011 @ 13:39:26 #37
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_97291846
Wow MaximusTG, die zien er goed uit. Wat jij zegt is precies wat ik gedaan heb :D

De volgende keer let ik op de bloem/water verhouding en kies ik de juiste soort bloem uit :)
  zondag 29 mei 2011 @ 12:54:02 #38
265105 evo87
pi_97452875
mijn eerste zuurdesem brood! :)



  zondag 29 mei 2011 @ 12:55:56 #39
288637 FkTwkGs2012
pi_97452939
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2011 12:54 schreef evo87 het volgende:
mijn eerste zuurdesem brood! :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hoe ben je aan het zuurdesem gekomen? Ik wil het ook een keer proberen nml.
  † In Memoriam † zondag 29 mei 2011 @ 13:39:57 #40
91830 MaximusTG
pi_97454376
Ziet er goed uit evo87! Hoe smaakt ie?

@FkTwkGs2012: Volgens mij evo87 de desem ook zelf gemaakt. Dat is helemaal niet zo moeilijk, het kost voornamelijk veel tijd. (wachttijd dan). Je kan ook wel op internet desems kopen, maar dat is lastig, omdat dat vaak buitenlandse sites zijn. In de tijd dat zoiets wordt verstuurd (ongekoeld!) kan er vrij veel met zo'n cultuur gebeuren. Er wordt ook een soort poeder verkocht waar het woord 'zuurdesem' aan gekoppeld is, maar dat is geen levende cultuur. Dat is voor de smaak.
Maar er zijn volgens mij vanuit de US wel gedroogde culturen te bestellen.
Poederbrieven :P.
  zondag 29 mei 2011 @ 16:59:08 #41
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97460874
Ik heb net de poolish gemaakt voor het recept landbrood, morgen ochtend er dus mee verder, ben reuze benieuwd.
Ik waag me nog niet aan zuurdesum :o
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 29 mei 2011 @ 20:52:15 #42
216210 Ml-etje
pi_97469982
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:02 schreef MaximusTG het volgende:
@Acidfay: Had je deze gebruikt:

http://uitdekeukenvanarde(...)ecept-stokbrood.html

?

Want daar staat:

355 gram water op kamertemperatuur
5 gram droge gist
540 gram ongebleekte bloem
10 gram zout

En die heb je dan ongeveer verdubbeld? Maar dan heb je dus de hoeveelheid bloem verminderd, en de hoeveelheid water verhoogd.. Want 800/1000 = 80% bakkerspercentage water, maar 355/540 = 65,7.. % . Misschien dat het dan toch daar aan lag?
Dat recept heb ik ook een keer gemaakt, dit was toen het resultaat:
[ link | afbeelding ]
Oeh die stokbroden :9~
Ongebleekte bloem ehh :? help :@
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 29 mei 2011 @ 20:57:58 #43
265105 evo87
pi_97470366
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2011 12:55 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Hoe ben je aan het zuurdesem gekomen? Ik wil het ook een keer proberen nml.
Was een dame op een fair in de buurt die stukjes van haar eigen desem verkocht voor 1 euro. Ben de desem nu zelf aan het voeden en bijhouden. Erg leuk, maar smaakt wel totaal anders als 'normaal' gist brood. Was erg bang dat ik mezelf zou vergiftigen :P
Vind het overigens erg lekker en vrij luchtig voor een volkorenbrood.
  † In Memoriam † zondag 29 mei 2011 @ 20:59:16 #44
91830 MaximusTG
pi_97470437
Oh, dat maakt niet uit hoor, ongebleekt kan je wel bij een natuurwinkel halen. Smaak maakt niet uit.
  dinsdag 31 mei 2011 @ 12:40:28 #45
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97535538
Mijn landbroodjes :9

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 31 mei 2011 @ 12:42:29 #46
14078 DarkElf
pi_97535585
en? zijn ze lekker?
Ik vind ze altijd erg lekker, met een goeie korst ook :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  dinsdag 31 mei 2011 @ 12:44:17 #47
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97535661
jaa heel lekker! heb net de laatste plak op :D
We hadden ze gister gegeten met home made uiensoepje en salade :9
Ik denk dat ik morgen weer een opzetje ga maken voor donderdag *O*
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 31 mei 2011 @ 12:47:43 #48
14078 DarkElf
pi_97535759
ik bak er altijd een stel en vries ze in, gaat prima!
half uurtje voor je t wilt eten eruit leggen, oven aan op 100 graden en nog een kwartiertje in de oven.

:9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  donderdag 2 juni 2011 @ 15:12:37 #49
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97621424
Hmm 2e keer landbrood nu gemaakt en nu zijn ze ietwat uitgezakt, moet ook zeggen dat ik er heilig van overtuigd ben dat de 1e keer afbakken in mijn stoom/combi oven het een veel beter resultaat gaf. Nu heb ik ze gebakken in mijn gewone oven (wel wat besproeid etc) maar ze zijn veel platter gebleven.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 2 juni 2011 @ 21:25:41 #50
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_97634134
M'n oven doet het weer *O*
Eindelijk weer echt brood gegeten vanmorgen. Scheve dikke zelfgesneden plakken. En vanavond een ciabatta voor bij de salade gemaakt. Wat een verschil toch met winkelbrood.
  zaterdag 4 juni 2011 @ 11:05:40 #51
265105 evo87
pi_97690385
experiment: volkoren croissants. Conclusie: erg lekker, maar zoals verwacht een stuk minder luchtig. Pics!











  zaterdag 4 juni 2011 @ 11:09:32 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97690471
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 11:05 schreef evo87 het volgende:
volkoren croissants.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 juni 2011 @ 15:39:28 #53
265105 evo87
pi_97698049
wat? :P Is weer eens wat anders, iedere keer dezelfde maken gaat ook vervelen haha.
  zaterdag 4 juni 2011 @ 16:29:05 #54
288637 FkTwkGs2012
pi_97699694
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 11:05 schreef evo87 het volgende:
experiment: volkoren croissants. Conclusie: erg lekker, maar zoals verwacht een stuk minder luchtig. Pics!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
S H A M E - O N - Y O U
  zondag 5 juni 2011 @ 08:38:06 #55
265105 evo87
pi_97727012
jaja, nieuwe dingen proberen wordt niet gewaardeerd, noted. :P
Vanochtend volkoren, vijgen, walnoten, kaneel en saffraan brood, yummie. Volgend weekend de andere helft.



  zondag 5 juni 2011 @ 12:53:20 #56
216210 Ml-etje
pi_97732158
Gisteren druk geweest :)

http://uitdekeukenvanarde(...)cake-met-kersen.html
Maar dan met aardbeien, erg lekker!

http://uitdekeukenvanarde(...)h-currant-bread.html
Heerlijk maar wel direct opeten! Iemand een idee hoe ik hem wel voroaf kan maken maar de dag erna nog lekker vers kan opeten?

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/09/appelcake.html
Eveneens heerlijk!!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zondag 5 juni 2011 @ 13:22:07 #57
91830 MaximusTG
pi_97733143
Hmm, je zou meer boter kunnen toevoegen aan het krentenbrood (lijkt het meer op stol), en je zou het na het bakken rondom in kunnen smeren met gesmolten boter. Dan is het langer houdbaar.
  maandag 13 juni 2011 @ 14:16:41 #58
216210 Ml-etje
pi_98111265
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 13:22 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, je zou meer boter kunnen toevoegen aan het krentenbrood (lijkt het meer op stol), en je zou het na het bakken rondom in kunnen smeren met gesmolten boter. Dan is het langer houdbaar.
Klinkt niet erg gezond ;) althans mij teveel vet.

Vandaag wil ik nog een kruidenbroodje bakken :9 moet nog even kijken voor een recept.

Zag dat de keuken van arden ook workshops geeft..lijkt me ook erg leuk.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † maandag 13 juni 2011 @ 17:15:34 #59
91830 MaximusTG
pi_98118713
Nee, het wordt er idd niet gezonder door... Hoe bewaarde je het brood dan normaal? Want er staat een heel hoofdstuk 'Brood bewaren' in de BBA van Reinhart.
Workshops had ik ook gezien ja, ze heeft er zelfs een speciale Rofco broodoven voor. Mooi ding.
  maandag 13 juni 2011 @ 19:31:25 #60
216210 Ml-etje
pi_98124888
quote:
0s.gif Op maandag 13 juni 2011 17:15 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, het wordt er idd niet gezonder door... Hoe bewaarde je het brood dan normaal? Want er staat een heel hoofdstuk 'Brood bewaren' in de BBA van Reinhart.
Workshops had ik ook gezien ja, ze heeft er zelfs een speciale Rofco broodoven voor. Mooi ding.
Direct opeten of in de vriezer ;)

http://uitdekeukenvanarde(...)oogde-tomaat-en.html

Nu in de oven, maar dan met verse tomaat ipv gedroogde :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 juni 2011 @ 19:46:04 #61
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_98654795
zo ff wat witte zachte, met subtiel korstje, bolletjes gebakken, want ik kwam er achter dat ik geen brood meer had, maar moet wel werken morgen :P
bolletjes 2e rijs:


en klaar :9




receptje tjek
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zaterdag 25 juni 2011 @ 23:05:36 #62
288637 FkTwkGs2012
pi_98661856
ben op zoek naar een adres in (liefst) zuid holland waar je goedkoop ingredienten kunt krijgen, en dan met name de extra's. kilootje zonnebloempitten, kilootje pompoenpitten enzo (in de supermarkt zijn dit soort dingen altijd belachelijk duur).
  zaterdag 25 juni 2011 @ 23:07:08 #63
216210 Ml-etje
pi_98661906
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 23:05 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
ben op zoek naar een adres in (liefst) zuid holland waar je goedkoop ingredienten kunt krijgen, en dan met name de extra's. kilootje zonnebloempitten, kilootje pompoenpitten enzo (in de supermarkt zijn dit soort dingen altijd belachelijk duur).
Haal eigenlijk heel veel bij de dichtszijnde molen en makro wil nog wel eens helpen.

Mooi gelukt MissHobje!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 juni 2011 @ 23:14:40 #64
288637 FkTwkGs2012
pi_98662128
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 23:07 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Haal eigenlijk heel veel bij de dichtszijnde molen en makro wil nog wel eens helpen.

Mooi gelukt MissHobje!
heb je een adres / naam van de molen? wat verkopen ze er allemaal.
  zaterdag 25 juni 2011 @ 23:15:22 #65
288637 FkTwkGs2012
pi_98662148
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 19:46 schreef MissHobje het volgende:
zo ff wat witte zachte, met subtiel korstje, bolletjes gebakken, want ik kwam er achter dat ik geen brood meer had, maar moet wel werken morgen :P
bolletjes 2e rijs:
[ afbeelding ]

en klaar :9
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

receptje tjek
wow... zo maakt onze turkse bakker ze ook :D ziet er goed uit!
  zaterdag 25 juni 2011 @ 23:19:21 #66
216210 Ml-etje
pi_98662261
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

heb je een adres / naam van de molen? wat verkopen ze er allemaal.
http://www.molenlandzigt.nl/
Ze hebben ook pompenpitten enz maar of het goedkoop is geen idee :@
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 26 juni 2011 @ 05:38:09 #67
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_98670158
Het is me wel duidelijk dat broodbakken secuur aan het recept houden is.

Ik heb vannacht een witbrood gebakken (simpelste recept: 500 gram bloem, 3 dl water, 7 gram gedroogde gist en 10 gram tafel zout. De bloem gezeefd en zonder veel aandacht gekneed. 1 uur rusten (ongeveer, gewacht tot 200% volume). Daar een bal van gemaakt. Deze op 200 C een klein uur gebakken. (20 minuten meer dan in het recept stond). Lekker random aankloten.

Morgen maal ik het witbrood tot grof paneermeel. Dus de kwaliteit maakt (denk ik) niks uit.

Vandaag (over 7 uur) maak ik knoflook-rozemarijnbrood volgens een ander recept. Vanavond horen jullie het resultaat.
  zaterdag 2 juli 2011 @ 22:20:05 #68
216210 Ml-etje
pi_98963729
Net 2 krentenbroodjes gebakken.
Heb een zakje speltmeel liggen, iemand een receptje daarvoor?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:46:30 #69
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_99221360
zojuist mijn lekkerste brood ooit gemaakt O+ ik weet niet wat ik anders heb gedaan maar het is echt goddelijk.
ik kan bijna concurreren met mijn favo bakker :D
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:48:06 #70
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_99221470
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2011 22:20 schreef Ml-etje het volgende:
Net 2 krentenbroodjes gebakken.
Heb een zakje speltmeel liggen, iemand een receptje daarvoor?
ik gooi regelmatig wat speltmeel door een meergranendeeg. is niet anders dan bereidingswijze voor volkorenbrood. wel heel lekker, speltbrood :9
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:49:40 #71
216210 Ml-etje
pi_99221560
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juli 2011 21:48 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ik gooi regelmatig wat speltmeel door een meergranendeeg. is niet anders dan bereidingswijze voor volkorenbrood. wel heel lekker, speltbrood :9
^O^ mits geen stralend weer morgen even proberen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:51:09 #72
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_99221651
evo, wil je met me trouwen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 10 juli 2011 @ 16:32:46 #73
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99282588
Ik heb vandaag een volkoren Iers soda bread gebakken:


Het is super simpel om te maken:
4 cups meel, kleine theelepel zout en flinke theelepel baking soda goed mengen.
2 cups karnemelk erbij (ik deed 1 melk, 1 yoghurt want ik had geen karnemelk. gewoon melk kan niet want je hebt het zuur nodig om het te laten rijzen).
Roeren en dan met je handen een bal van maken (zo min mogelijk roeren en niet kneden, net genoeg om het tot een bal te kunnen drukken), plat drukken, kruis insnijden en dan de oven in. 30-40 minuten tot het klaar is (gas mark 8, volgens mij is dat ongeveer 220C)

Zit op dit moment in het buitenland (3x raden welk land :P) maar als ik binnenkort weer thuis ben wil ik ook weer meer gaan bakken, dus ik ga dit topic maar eens in de gaten houden ter inspiratie. Zie veel lekkers in dit topic :9
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  zondag 10 juli 2011 @ 16:44:59 #74
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_99283053
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 16:32 schreef Blurred86 het volgende:
Ik heb vandaag een volkoren Iers soda bread gebakken:
[ afbeelding ]

Het is super simpel om te maken:
4 cups meel, kleine theelepel zout en flinke theelepel baking soda goed mengen.
2 cups karnemelk erbij (ik deed 1 melk, 1 yoghurt want ik had geen karnemelk. gewoon melk kan niet want je hebt het zuur nodig om het te laten rijzen).
Roeren en dan met je handen een bal van maken (zo min mogelijk roeren en niet kneden, net genoeg om het tot een bal te kunnen drukken), plat drukken, kruis insnijden en dan de oven in. 30-40 minuten tot het klaar is (gas mark 8, volgens mij is dat ongeveer 220C)

Zit op dit moment in het buitenland (3x raden welk land :P) maar als ik binnenkort weer thuis ben wil ik ook weer meer gaan bakken, dus ik ga dit topic maar eens in de gaten houden ter inspiratie. Zie veel lekkers in dit topic :9
Ierland? O-) .

Ik ga het ook eens proberen! *O*.
Niet meer actief op Fok!
  zondag 10 juli 2011 @ 21:34:08 #75
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99295554
LIjkt mij heerlijk Blurred!

Heb nog steeds geen volkorenbrood gemaakt, kom er niet aan toe ofzo?
Maar als ik morgen om een uur of 10 in de ochtend een deeg in de oven wil schuiven.
Moet ik het deeg dan bij de 1e rijs of de 2e rijs overnacht in de koelkast doen?

[ Bericht 0% gewijzigd door uniekhoorn op 10-07-2011 21:38:31 (Thanks ML) ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 10 juli 2011 @ 21:45:04 #76
216210 Ml-etje
pi_99296112
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 21:34 schreef uniekhoorn het volgende:
LIjkt mij heerlijk Blurred!

Heb nog steeds geen volkorenbrood gemaakt, kom er niet aan toe ofzo?
Maar als ik morgen om een uur of 10 in de ochtend een deeg in de oven wil schuiven.
Moet ik het deeg dan bij de 1e rijs of de 2e rijs overnacht in de koelkast doen?
Ik doe het na de eerste rijs en dan kan het uit de koelkast nog eens rijzen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 15:56:12 #77
91830 MaximusTG
pi_99460867
Met dit mooie boek dat ik pas voor mn verjaardag heb gekregen ga ik denk ik eens aan de gang!



Ik ga voor het San Fransisco Sourdough Bread :). Nu eerst mn starter bijvoederen ;).
  donderdag 14 juli 2011 @ 15:58:21 #78
305123 Freddeh
pi_99460995
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juli 2011 15:56 schreef MaximusTG het volgende:
Met dit mooie boek dat ik pas voor mn verjaardag heb gekregen ga ik denk ik eens aan de gang!

[ link | afbeelding ]

Ik ga voor het San Fransisco Sourdough Bread :). Nu eerst mn starter bijvoederen ;).
Van harte nog. Lijkt me een boeiend boek.

Denk niet dat dat je lukken gaat als je in NL een zuurdesem opzet overigens. Schijnt dat het juist zo heet in verband met de gistsporen die in San Fransisco in de lucht zitten.
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 16:05:44 #79
91830 MaximusTG
pi_99461374
Dankje ;). Zeker een boeiend boek, ik heb ook een ander boek van Reinhart, the Bread Baker's Apprentice, en wat me meteen opvalt is dat er in deze meteen gewichten in grammen bijstaan. Dus dat is al handig.
Wat betreft zuurdesem, ik heb al een zuurdesem gemaakt hoor, dat is het probleem niet. Tis trouwens niet zo dat je daadwerkelijk een soort val zet voor rondzwevende gistcellen, ik heb mijn desem op basis van biologische rogge gestart, en dus komen de microorganismen vooral van dat meel af. Maar je hebt gelijk dat het niet echt San Fransisco bread kan heten (dat zegt Reinhart zelf ook) maar hij noemt het toch zo om het verschil met het Franse pain au levain duidelijk te maken. Verschil is 100% bloem t.o.v. deels volkoren.
  donderdag 14 juli 2011 @ 16:14:01 #80
216210 Ml-etje
pi_99461791
Ehmm even een snelle vraag :@ kan ik deeg ook invriezen? Heb teveel en geen tijd om het nog af te bakken.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 16:25:49 #81
91830 MaximusTG
pi_99462430
Ja, dat kan, maar je kan het het beste doen na de eerste rijs, zie ook hier:

http://bakingbites.com/2007/04/freezing-bread-dough/

Zo zag de desem er trouwens uit na enkele weken slapen in de koelkast :P. Dit alles vermengd met elkaar en in een glas gedaan. Bak schoongemaakt met heet water, 100 gram desem terug gedaan en bijgevuld met 150 gram bloem en 150 gram water. Nu dus 400 gram desem. Geur die eraf kwam doet denken aan een zeer sterke Weizenbier ;).

  donderdag 14 juli 2011 @ 16:30:36 #82
305123 Freddeh
pi_99462682
Ik heb ook wel eens een desem geprobeerd te maken, maar die ging op den duur echt nasty ruiken, en er kwam een laagje schimmel op. Dat terwijl ik wel precies de instructies van de bereiding volgde.
Hebben jullie nog een bereidingswijze die ik volgen kan? Wil het toch nog wel eens proberen.
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 16:35:42 #83
91830 MaximusTG
pi_99462922
Dan kan ik je aanraden om deze methode te volgen:
http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Dat staat ook in de boeken van Reinhart.
Die gebruikt ananassap (maar bv vergeperst sinaasappelsap kan ook) om de pH te verlagen zodat 'slechte' ongewenste microorganismen geen kans krijgen. Ik kan je ook aanraden om de werkwijze goed te volgen en roggemeel te gebruiken (liefst biologisch, daar zitten meer microorganismen in). Dan kan het bijna niet misgaan.
Elke keer goed afdekken, en vaak omroeren is ook goed.
Als je dan een werkende desem hebt kun je die splitsen en bv ombouwen naar een volkorenstarter, of juist eentje die je alleen bloem voert, voor witbrood.
  donderdag 14 juli 2011 @ 16:38:30 #84
305123 Freddeh
pi_99463083
Dank je, ik ga dan vanavond even kijken of ik nog roggemeel heb. Anders regel ik dat zaterdag even :)
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 23:20:54 #85
91830 MaximusTG
pi_99483679
En zo ziet het er dan na 7 uur uit:

  zaterdag 16 juli 2011 @ 16:33:01 #86
265105 evo87
pi_99545187
morgenochtend brood met kokosmelk, mango, pinda's en wat specerijen. Foto's volgen :P
  zaterdag 16 juli 2011 @ 17:07:26 #87
216210 Ml-etje
pi_99546933
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juli 2011 16:33 schreef evo87 het volgende:
morgenochtend brood met kokosmelk, mango, pinda's en wat specerijen. Foto's volgen :P
Klinkt heel bijzonder :Y


Hier staan de speltbroden die erg goed gerezen zijn te wachten tot ze voor hun 2e rijs de oven even in mogen op zo'n 50 graden ;)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 17 juli 2011 @ 09:30:41 #88
265105 evo87
pi_99571147
het was lekker :) (zoals altijd volkoren, dus niet erg luchtig)



  woensdag 20 juli 2011 @ 23:55:20 #89
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99731661
Zo, mijn volkorenbrood staat nou voor de eerste keer te rijzen. Straks nog eens goed doorkneden, in siliconenbakding doen en dan overnacht in de koelkast laten staan. Hopen dat het lukt, 2e rijs van zo'n 10 uur in de koelkast
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  donderdag 21 juli 2011 @ 08:58:01 #90
216210 Ml-etje
pi_99738639
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2011 23:55 schreef uniekhoorn het volgende:
Zo, mijn volkorenbrood staat nou voor de eerste keer te rijzen. Straks nog eens goed doorkneden, in siliconenbakding doen en dan overnacht in de koelkast laten staan. Hopen dat het lukt, 2e rijs van zo'n 10 uur in de koelkast
Ben benieuwd Uniek,laat je het weten?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 21 juli 2011 @ 11:52:03 #91
103569 DoDie
.....
pi_99743025
Nou ik heb ook weer een simpel maar overheerlijk witbrood gebakken.
Heb het een nacht in de koelkast gelegd na het kneden, en voor het bakken nog 1,5 uur buiten de koelkast laten staan.

Recept
500 gram bloem
300 ml water
1,5 tl gist
1,5 tl zout



  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 12:37:34 #92
91830 MaximusTG
pi_99744921
Ziet er lekker uit DoDie, mooie gatenstructuur!
  donderdag 21 juli 2011 @ 13:55:53 #93
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99747942
Dat ziet er heerlijk luchtig uit.

Mijn volkorenbrood is erg lekker, wel compact maar qua smaak echt super.
Zonet dus ook maar vier dikke snede gehad met makreel en met ham.. Nomnom
Nou ben ik vol :')
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  donderdag 21 juli 2011 @ 14:10:02 #94
305123 Freddeh
pi_99748526
Verdraaid, was helemaal vergeten dat ik die zuurdesem zou maken.

Heb net een deeg voor walnotenbrood klaargemaakt, staat nu te rijzen. Met hulp van m'n dochtertje, dat zijn de lekkerste broden ;)
  donderdag 21 juli 2011 @ 14:54:35 #95
216210 Ml-etje
pi_99750655
Mooi DoDie!

Hier staat het 6 granenmeel even in de wacht :)

- 6 granenmeel vd molen
- 6 gram gist
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels (hazelnoot)olie
- 10 gram zout
- 240 ml karnemelk, 40 – 43 °C
- 60 gram water, 40 – 43 °C
- 1 ei (± 50 ml)

Behoorlijk stevig! Ik wil er pistolets van maken :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 21 juli 2011 @ 15:28:22 #96
305123 Freddeh
pi_99752120
Wat doet het karnemelk precies met de smaak uiteindelijk?
  donderdag 21 juli 2011 @ 15:49:16 #97
216210 Ml-etje
pi_99753163
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 15:28 schreef Freddeh het volgende:
Wat doet het karnemelk precies met de smaak uiteindelijk?
Niets :) proef geen verschil.
Het schijnt wel het gisten te bevorderen.
Denk dat ik de broodjes maar eens op de pizzasteen doe.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 21 juli 2011 @ 17:38:55 #98
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99758635
Meer dan de helft is al op :P
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  donderdag 21 juli 2011 @ 18:10:24 #99
216210 Ml-etje
pi_99760013
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 17:38 schreef uniekhoorn het volgende:
Meer dan de helft is al op :P
[ afbeelding ]
^O^ ziet er goed uit!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 21 juli 2011 @ 21:32:03 #100
338335 Eensch
pi_99768267
Vraag over zout.

Heeft zout als functie; houdbaarheid en smaak?
Of heeft het een functie in het gistingsproces?

Als ik mijn brood zonder zout maak vind ik het nl. net zo lekker en het ziet er ook hetzelfde uit, niet meer of minder gerezen oid, geen andere structuur.

Overigens laat ik het brood altijd een dag staan, want ik houd meer van oud brood :')
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 21:53:39 #101
91830 MaximusTG
pi_99769481
Allebei; deel smaak, maar zout vertraagt ook de werking van het gist. Geeft het brood meer kans om smaak te ontwikkelen.
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:01:45 #102
338335 Eensch
pi_99769967
Ah dank. En vind je dat, als je er bekend mee bent, het bij het bakken met natriumbicarbonaat die vlieger ook opgaat? Of heeft het daarbij als functie dat het rijzen dan beter gaat? twee soorten zouten met zuur chemie?
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:08:53 #103
338335 Eensch
pi_99770418
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 11:52 schreef DoDie het volgende:
Nou ik heb ook weer een simpel maar overheerlijk witbrood gebakken.
Heb het een nacht in de koelkast gelegd na het kneden, en voor het bakken nog 1,5 uur buiten de koelkast laten staan.

Recept
500 gram bloem
300 ml water
1,5 tl gist
1,5 tl zout

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Ziet er goed uit! Lijkt wel franzosisch stokbroderig mmm..
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 22:12:08 #104
91830 MaximusTG
pi_99770603
Nee, volgens mij heeft dat niet echt invloed. Bij gist heb je het over een levend organisme. Bij natriumbicarbonaat is er slechts een chemische reactie.
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:41:17 #105
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99772117
volgens mij is zout ook belangrijk voor de ontwikkeling van het gluten oid, zou het even na moeten zoeken maar ik heb mijn harold mcgee niet hier
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:42:16 #106
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99772171
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 22:12 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, volgens mij heeft dat niet echt invloed. Bij gist heb je het over een levend organisme. Bij natriumbicarbonaat is er slechts een chemische reactie.
dat het een chemische reactie is betekent natuurlijk niet per definitie dat zout geen invloed erop heeft (lijkt mij eerder dat het wel een invloed heeft, weet alleen zo niet wat precies..)
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 22:51:41 #107
91830 MaximusTG
pi_99772687
Nee duh, maar NaCl is een reactieproduct van de reactie die natriumbicarbonaat ondergaat met een zuur. Dus volgens mij heeft de invloed van extra natrium en chloor ionen geen invloed in dit geval.
  donderdag 21 juli 2011 @ 23:30:49 #108
250345 lyolyrc
pi_99775070
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 22:51 schreef MaximusTG het volgende:
Nee duh, maar NaCl is een reactieproduct van de reactie die natriumbicarbonaat ondergaat met een zuur. Dus volgens mij heeft de invloed van extra natrium en chloor ionen geen invloed in dit geval.
Je krijgt alleen NaCl als er zoutzuur bij komt. Ik zou toch denken dat er eerder kleine organische zuren zijn die met natriumbicarbonaat reageren, bijvoorbeeld melkzuur. In dat geval hou je natriumlactaat als reactieproduct over. Of dat de smaak nog beïnvloedt, weet ik niet.
  dinsdag 26 juli 2011 @ 15:06:07 #109
56598 LTCY18
pi_99962116
Ik heb het probleem dat mijn broodjes na 1 a 2 uurtjes al hard worden. Als ze net uit de oven komen zijn ze heerlijk, maar na een korte tijd worden ze al redelijk hard en droog. Wat doe ik verkeerd?

ik maak chinese pineapple bun (http://www.google.nl/sear(...)=wi&biw=1680&bih=834) en gebruik het volgende recept:
700gr Amerikaanse patentbloem
110gr suiker
1 ei
8gr gist
4 gr broodverbeteraar
300gr water
Beetje boter

- Gooi alles bij elkaar in de keukenmachine en voeg het water (koud uit de kraan) beetje bij beetje toe.
- Daarna kneden
- Laat de deeg in een plastic zak rijzen naast een pan kokend water voor 45min-60min.
- Nog een keer kneden en dan bolletjes maken van de deeg.
- Deze in de oven laten rijzen met 70graden celcius voor een minuutje of 15.
- Daarna afbakken met 210 graden celcius.

Heerlijk wanneer ze uit de oven komen, maar na een tijdje kan je er mensen mee dood gooien. Waar ligt de fout?
Ben een super noob, dus het kan aan alles liggen :P Tell me everything you know

Thanx in advance ;)
  dinsdag 26 juli 2011 @ 15:15:09 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99962437
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 26 juli 2011 @ 15:36:24 #111
91830 MaximusTG
pi_99963244
Linkje doet het niet, dit is de goede: http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html

Die had ik ook al in het andere topic van LTCY18 gepost. Maar volgens mij heeft ie het nog niet geprobeerd. Zit veel meer vocht in dit recept..
  dinsdag 26 juli 2011 @ 15:42:02 #112
56598 LTCY18
pi_99963460
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2011 15:36 schreef MaximusTG het volgende:
Linkje doet het niet, dit is de goede: http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html

Die had ik ook al in het andere topic van LTCY18 gepost. Maar volgens mij heeft ie het nog niet geprobeerd. Zit veel meer vocht in dit recept..
Nee klopt, ik heb nog niet geprobeerd, maar zoals je ziet verwijst iedereen mij naar deze topic, dus heb ik maar ff gedaan.
ik d8: verzamel ff wat meer info voor ik weer aan de slag ga :P
  † In Memoriam † dinsdag 26 juli 2011 @ 16:33:28 #113
91830 MaximusTG
pi_99965318
Heb trouwens wat leuke boekjes gekregen uit Noord-Ierland:




  zaterdag 30 juli 2011 @ 10:44:33 #114
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_100119273
*schopje*

Brood bakken blijft een probleemgeval bij mij.
Of het nou Turks brood, ciabatta of wat dan ook is, ik krijg het NOOIT zo fijn luchtig als dat ik het zou willen.

Nu heb ik een groot pak volkorenmeel gehaald :9 en wil ik voor morgen een prachtig brood bakken, het liefst morgenochtend 'afbakken'.

Help! Ik wil het écht graag onder de knie krijgen...
Ja doei.
  zaterdag 30 juli 2011 @ 10:57:17 #115
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100119435
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 10:44 schreef motorbloempje het volgende:
Brood bakken blijft een probleemgeval bij mij.
Of het nou Turks brood, ciabatta of wat dan ook is, ik krijg het NOOIT zo fijn luchtig als dat ik het zou willen.
Dat heb ik nou ook, het blijft altijd compact.
  zaterdag 30 juli 2011 @ 18:59:42 #116
265105 evo87
pi_100132583
met volkorenmeel zul je ook echt geen luchtig brood krijgen, hoe hard je het ook wilt :P
  † In Memoriam † zaterdag 30 juli 2011 @ 19:54:59 #117
91830 MaximusTG
pi_100134036
Echt wel mogelijk hoor, kost alleen wat tijd, moet je gaan werken met een soaker, waarbij je (een deel van) het volkorenmeel eerst een tijdje laat weken in water. Maar vooral belangrijk is; genoeg water gebruiken! Je ziet zo vaak deegreceptwn die zo droog zijn. Motorbloempje, ik kan nu niet zo snel een recept vinden, zit in de trein, maar google eens op whole wheat no knead bread. Die methode is niet heel geschikt voor 100% volkorenmeel, maar een deel is goed mogelijk. Je mengt je bloem /meel met water gist en zout. Verder niet kneden. 12 uur (dacht ik) laten staan. Kan je het morgen vormen en na relatief korte rijs in de oven doen.
  † In Memoriam † maandag 1 augustus 2011 @ 15:50:43 #118
91830 MaximusTG
pi_100195993
En, Motorbloempje, nog wat volkoren brood gebakken? Probeer anders dit recept eens:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood2.jpg
  maandag 1 augustus 2011 @ 20:09:23 #119
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_100205302
Ik vind het juist prettig als m'n brood aan de zware kant is. Als ik luchtig brood wil ga ik wel naar bakker Bart. :{
Afgelopen weken niet veel zelf kunnen bakken en dus op eldersgebakken brood aangewezen geweest, alleen het Heidebrot dat ik in Duitsland kocht voldeed enigszins aan m'n eisen. Ik merk dat ik wel verwend raak met die grote zware broden die ik zelf bak.
Laatst had ik overigens ineens een brood dat mislukte, geen idee wat ik nou anders had gedaan dan anders, maar het wou niet rijzen en na een dik half uur in de oven was de korst keihard en de binnenkant op sommige plekken nog niet gaar.
  † In Memoriam † donderdag 18 augustus 2011 @ 14:48:28 #120
91830 MaximusTG
pi_100895547
Net weer wat gebakken:



  donderdag 18 augustus 2011 @ 15:24:22 #121
338335 Eensch
pi_100896964
jam jam gimme sam
  † In Memoriam † donderdag 18 augustus 2011 @ 17:37:41 #122
91830 MaximusTG
pi_100902952
Hij smaakt ook erg lekker :). Roomboter erop!
  donderdag 18 augustus 2011 @ 18:35:08 #123
352913 sjanette
pi_100904991
Wow! Mooi brood! Mmmm.... ook weer wat gevonden om te maken ;)
  maandag 22 augustus 2011 @ 14:59:35 #124
21123 DrukVout
pi_101040970
Ik wil binnenkort met broodbakken beginnen. Maar dat no-Kneading brood spreekt me wel aan.
Maar moet je pan dan geglazuurd zijn aan de binnenkant?
Die van mij is dat namelijk niet en is nogal ruw.
  † In Memoriam † maandag 22 augustus 2011 @ 15:11:56 #125
91830 MaximusTG
pi_101041431
Hmm, wat bedoel je met ruw? Is het een aardewerken pan? Heb het zelf al een keer gedaan in een gewone goedkope Blokker braadpan en een gietijzeren pan.
Lastigste aan het no-knead bread is om het er mooi uit te laten zien. Je kunt een rijsmandje gebruiken, of een gewone kom, ongeveer 2x zo groot als het ongerezen deeg (dus hoe groot het is nadat je het hebt samengevouwen na de eerste lange rijd). De gewone kom moet je dan bedekken met een katoenen doek, met bloem erop.
Zorg dan dat je pan wat groter is dan het deeg, want je moet de pan voorverwarmen met de oven en dan het deeg zo in de pan laten vallen. Als de pan te klein is plakt je deeg aan de zijkant.
Tis wel lekker brood :).
  maandag 22 augustus 2011 @ 15:39:49 #126
21123 DrukVout
pi_101042412
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2011 15:11 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, wat bedoel je met ruw? Is het een aardewerken pan? Heb het zelf al een keer gedaan in een gewone goedkope Blokker braadpan en een gietijzeren pan.
Lastigste aan het no-knead bread is om het er mooi uit te laten zien. Je kunt een rijsmandje gebruiken, of een gewone kom, ongeveer 2x zo groot als het ongerezen deeg (dus hoe groot het is nadat je het hebt samengevouwen na de eerste lange rijd). De gewone kom moet je dan bedekken met een katoenen doek, met bloem erop.
Zorg dan dat je pan wat groter is dan het deeg, want je moet de pan voorverwarmen met de oven en dan het deeg zo in de pan laten vallen. Als de pan te klein is plakt je deeg aan de zijkant.
Tis wel lekker brood :).

Zo is mijn binnenkant van de pan. Dus niet compleet glad.
  † In Memoriam † maandag 22 augustus 2011 @ 15:41:06 #127
91830 MaximusTG
pi_101042456
Oh, nou, dat moet geen probleem zijn hoor :).
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:44:47 #128
351301 Bakkerd
pi_101100212
Ik heb pas twee broden gebakken, dus heb echt een amateursvraag:

Kan ik het deeg na het rijzen ook gewoon een beetje rond duwen en het dan bakken? Dus zonder een broodvorm zeg maar?
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:49:16 #129
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101100474
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 20:44 schreef Bakkerd het volgende:
Ik heb pas twee broden gebakken, dus heb echt een amateursvraag:

Kan ik het deeg na het rijzen ook gewoon een beetje rond duwen en het dan bakken? Dus zonder een broodvorm zeg maar?
Ja, maar beter laten rijen in en vorm, een vloerbrood is best lastig als je net begint.
Truuk, leg twee flessen op een bakplaat, leg daar bakpapier over en in de ruimte tussen de twee flessen je deeg laten rijzen. Voor het bakken de flessen verwijderen en in de oven shuiven.
Krijg je eenvoudig een redelijk vloerbrood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:52:26 #130
351301 Bakkerd
pi_101100660
Wat een snelle reactie, dankjewel!
Ik ga het proberen :)
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:53:20 #131
91830 MaximusTG
pi_101100706
Ja en nee. Je kan prima een brood zonder vorm maken, alleen krijg je een beter resultaat als je spanning in het deeg brengt. Dat kan op verschillende manieren, voor verschillende vormen. Bv de batard (torpedo) en de boule. Zal wel een goed voorbeeld zoeken.
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:55:59 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101100849
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 20:53 schreef MaximusTG het volgende:
Ja en nee. Je kan prima een brood zonder vorm maken, alleen krijg je een beter resultaat als je spanning in het deeg brengt. Dat kan op verschillende manieren, voor verschillende vormen. Bv de batard (torpedo) en de boule. Zal wel een goed voorbeeld zoeken.
Dat is waar, maar hij heeft net twee keer een brood gebakken, en dan is jouw manier wat lastiger. Komt later wel als ie wat meer ervaring heeft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:00:50 #133
91830 MaximusTG
pi_101101125
Klopt helemaal, maar door te streven naar vooruitgang leer je ;). Een diy rijsmandje van doeken en een kom is trouwens ook een optie voor Bakkerd.
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:53:55 #134
91830 MaximusTG
pi_101103921
Dit is een duidelijke uitleg over de batard:

http://uitdekeukenvanarde(...)-een-batard.html?m=1
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:55:20 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101104016
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 21:53 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is een duidelijke uitleg over de batard:

http://uitdekeukenvanarde(...)-een-batard.html?m=1
Ziet er makkelijk uit, maar weet dat het verdomt lastig is dit zo goed voor elkaar te krijgen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:58:15 #136
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_101104171
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 15:50 schreef MaximusTG het volgende:
En, Motorbloempje, nog wat volkoren brood gebakken? Probeer anders dit recept eens:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood2.jpg
Late reactie, maar thanks! Ik zat vanaf 1 augustus even in een low carb experimentje :+ maar inmiddels doe ik weer aan broodachtige producten ;) Wilde zaterdag/zondag wat lekkers gaan maken voor 't ontijt, dus ik ga zeker even kijken :Y
Ja doei.
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 22:16:23 #137
21123 DrukVout
pi_101105094
Vanochtend snel even een brood in elkaar gevouwen... Was net zo goed als een AH al zeg ik het zelf (mijn vriendin ook :P)
Had een mix van een molen. Daar gisteren 1/4 van gepakt en in de koelkast gelegd.
Dat vanochtend eruit gehaald en alles gemaakt.
Maar ik was de lange rijstijden vergeten.
Dus hop 20min in een warmere oven met een vochtige doek erover.
Daarna lucht eruit slaan. In een vorm maken als een soort batard.
Daarna 45min rijsen bij de uitlaat van de oven (lekker warm)
Na verdubbeling een 40min in de oven. Was heerlijk knapperig en luchtig.
  † In Memoriam † woensdag 24 augustus 2011 @ 14:43:14 #138
91830 MaximusTG
pi_101128013
Was dat het no-knead brood of heb je dat nog niet geprobeerd?
Succes trouwens motorbloempje, hoop dat het wat wordt :). Je zou er ook bv 10% gewone bloem door kunnen doen, of wil je echt 100% volkoren?
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 16:22:39 #139
351301 Bakkerd
pi_101256325
Thanks nog voor de reacties over het brood zonder vorm, ben het nu aan het proberen op de manier van Piet :)

Nóg een amateursvraag: hoe krijg je van die inkepingen in het brood? Gewoon drie sneden maken voor het bakken?
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 17:08:21 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101257605
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 16:22 schreef Bakkerd het volgende:
Thanks nog voor de reacties over het brood zonder vorm, ben het nu aan het proberen op de manier van Piet :)

Nóg een amateursvraag: hoe krijg je van die inkepingen in het brood? Gewoon drie sneden maken voor het bakken?
jep, met een scheermesje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 22:42:28 #141
177342 Breathtaking
pi_101270269
Ik bak vandaag mijn eerste brood, een brioche. Hij gaat zo de oven in, en ben erg benieuwd.
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 23:14:05 #142
288637 FkTwkGs2012
pi_101271240
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 23:36:18 #143
177342 Breathtaking
pi_101272047
Oh noes :') ik heb 'm een beetje heeeel bruin gebakken.. Nouja, nog net niet echt verbrand.
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 23:43:46 #144
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_101272318
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
Als je een vleesthermometer hebt, dan is het brood bij een kerntemperatuur van 93 C nog enigszins klef van binnen, rond 97 C is het goed gaar.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † zaterdag 27 augustus 2011 @ 23:47:03 #145
91830 MaximusTG
pi_101272443
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
Er is natuurlijk de stokje erin, droog eruit test. Maar je kan ook op de bodem kloppen, dan moet het brood hol klinken. Wil je het helemaal precies, je kan ook een kernthermometer gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk een beetje overdreven.
  zondag 28 augustus 2011 @ 00:00:32 #146
177342 Breathtaking
pi_101272839
Alleen die tip van het water in de oven gooien ga ik niet meer opvolgen :') mn oven gooide het er net zo hard weer uit (geen idee hoe) maar ik vond net een grote plas vies bruin water die vanaf mn oven naar de vloer liep :r
  † In Memoriam † zondag 28 augustus 2011 @ 00:05:27 #147
91830 MaximusTG
pi_101273002
Toch zorgt stoom in de oven voor een betere ovenrijs en mooiere korst. Zet een oud metalen bakje/bakvormpje in de oven tijdens het voorverwarmen, onder waar het brood daarna komt. En giet er dan wat water in als het brood erin gaat. Mijn oven heeft een ventilatie openingetje, voor condens.
  zondag 28 augustus 2011 @ 00:17:39 #148
177342 Breathtaking
pi_101273402
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 00:05 schreef MaximusTG het volgende:
Toch zorgt stoom in de oven voor een betere ovenrijs en mooiere korst. Zet een oud metalen bakje/bakvormpje in de oven tijdens het voorverwarmen, onder waar het brood daarna komt. En giet er dan wat water in als het brood erin gaat. Mijn oven heeft een ventilatie openingetje, voor condens.
Ah goed idee :) thanks!
  zondag 28 augustus 2011 @ 18:45:21 #149
265105 evo87
pi_101298050
soort platbrood achtig iets voor bij de soep, very nice. Volkorenmeel, rozemarijn en olijfolie. (en natuurlijk zout, gist en water)



  zondag 28 augustus 2011 @ 18:47:10 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101298115
Je kan ook een baksteen nemen en die in een bak water leggen, hij zuigt zich vol met water. Deze leg je dan onder in de oven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')