abonnement Unibet Coolblue
pi_101042412
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2011 15:11 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, wat bedoel je met ruw? Is het een aardewerken pan? Heb het zelf al een keer gedaan in een gewone goedkope Blokker braadpan en een gietijzeren pan.
Lastigste aan het no-knead bread is om het er mooi uit te laten zien. Je kunt een rijsmandje gebruiken, of een gewone kom, ongeveer 2x zo groot als het ongerezen deeg (dus hoe groot het is nadat je het hebt samengevouwen na de eerste lange rijd). De gewone kom moet je dan bedekken met een katoenen doek, met bloem erop.
Zorg dan dat je pan wat groter is dan het deeg, want je moet de pan voorverwarmen met de oven en dan het deeg zo in de pan laten vallen. Als de pan te klein is plakt je deeg aan de zijkant.
Tis wel lekker brood :).

Zo is mijn binnenkant van de pan. Dus niet compleet glad.
  † In Memoriam † maandag 22 augustus 2011 @ 15:41:06 #127
91830 MaximusTG
pi_101042456
Oh, nou, dat moet geen probleem zijn hoor :).
pi_101100212
Ik heb pas twee broden gebakken, dus heb echt een amateursvraag:

Kan ik het deeg na het rijzen ook gewoon een beetje rond duwen en het dan bakken? Dus zonder een broodvorm zeg maar?
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:49:16 #129
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101100474
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 20:44 schreef Bakkerd het volgende:
Ik heb pas twee broden gebakken, dus heb echt een amateursvraag:

Kan ik het deeg na het rijzen ook gewoon een beetje rond duwen en het dan bakken? Dus zonder een broodvorm zeg maar?
Ja, maar beter laten rijen in en vorm, een vloerbrood is best lastig als je net begint.
Truuk, leg twee flessen op een bakplaat, leg daar bakpapier over en in de ruimte tussen de twee flessen je deeg laten rijzen. Voor het bakken de flessen verwijderen en in de oven shuiven.
Krijg je eenvoudig een redelijk vloerbrood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101100660
Wat een snelle reactie, dankjewel!
Ik ga het proberen :)
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:53:20 #131
91830 MaximusTG
pi_101100706
Ja en nee. Je kan prima een brood zonder vorm maken, alleen krijg je een beter resultaat als je spanning in het deeg brengt. Dat kan op verschillende manieren, voor verschillende vormen. Bv de batard (torpedo) en de boule. Zal wel een goed voorbeeld zoeken.
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 20:55:59 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101100849
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 20:53 schreef MaximusTG het volgende:
Ja en nee. Je kan prima een brood zonder vorm maken, alleen krijg je een beter resultaat als je spanning in het deeg brengt. Dat kan op verschillende manieren, voor verschillende vormen. Bv de batard (torpedo) en de boule. Zal wel een goed voorbeeld zoeken.
Dat is waar, maar hij heeft net twee keer een brood gebakken, en dan is jouw manier wat lastiger. Komt later wel als ie wat meer ervaring heeft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:00:50 #133
91830 MaximusTG
pi_101101125
Klopt helemaal, maar door te streven naar vooruitgang leer je ;). Een diy rijsmandje van doeken en een kom is trouwens ook een optie voor Bakkerd.
  † In Memoriam † dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:53:55 #134
91830 MaximusTG
  dinsdag 23 augustus 2011 @ 21:55:20 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101104016
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2011 21:53 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is een duidelijke uitleg over de batard:

http://uitdekeukenvanarde(...)-een-batard.html?m=1
Ziet er makkelijk uit, maar weet dat het verdomt lastig is dit zo goed voor elkaar te krijgen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101104171
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 15:50 schreef MaximusTG het volgende:
En, Motorbloempje, nog wat volkoren brood gebakken? Probeer anders dit recept eens:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/reinhartvolkorenbrood2.jpg
Late reactie, maar thanks! Ik zat vanaf 1 augustus even in een low carb experimentje :+ maar inmiddels doe ik weer aan broodachtige producten ;) Wilde zaterdag/zondag wat lekkers gaan maken voor 't ontijt, dus ik ga zeker even kijken :Y
Ja doei.
pi_101105094
Vanochtend snel even een brood in elkaar gevouwen... Was net zo goed als een AH al zeg ik het zelf (mijn vriendin ook :P)
Had een mix van een molen. Daar gisteren 1/4 van gepakt en in de koelkast gelegd.
Dat vanochtend eruit gehaald en alles gemaakt.
Maar ik was de lange rijstijden vergeten.
Dus hop 20min in een warmere oven met een vochtige doek erover.
Daarna lucht eruit slaan. In een vorm maken als een soort batard.
Daarna 45min rijsen bij de uitlaat van de oven (lekker warm)
Na verdubbeling een 40min in de oven. Was heerlijk knapperig en luchtig.
  † In Memoriam † woensdag 24 augustus 2011 @ 14:43:14 #138
91830 MaximusTG
pi_101128013
Was dat het no-knead brood of heb je dat nog niet geprobeerd?
Succes trouwens motorbloempje, hoop dat het wat wordt :). Je zou er ook bv 10% gewone bloem door kunnen doen, of wil je echt 100% volkoren?
pi_101256325
Thanks nog voor de reacties over het brood zonder vorm, ben het nu aan het proberen op de manier van Piet :)

Nóg een amateursvraag: hoe krijg je van die inkepingen in het brood? Gewoon drie sneden maken voor het bakken?
  zaterdag 27 augustus 2011 @ 17:08:21 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101257605
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 16:22 schreef Bakkerd het volgende:
Thanks nog voor de reacties over het brood zonder vorm, ben het nu aan het proberen op de manier van Piet :)

Nóg een amateursvraag: hoe krijg je van die inkepingen in het brood? Gewoon drie sneden maken voor het bakken?
jep, met een scheermesje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101270269
Ik bak vandaag mijn eerste brood, een brioche. Hij gaat zo de oven in, en ben erg benieuwd.
pi_101271240
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
pi_101272047
Oh noes :') ik heb 'm een beetje heeeel bruin gebakken.. Nouja, nog net niet echt verbrand.
pi_101272318
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
Als je een vleesthermometer hebt, dan is het brood bij een kerntemperatuur van 93 C nog enigszins klef van binnen, rond 97 C is het goed gaar.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † zaterdag 27 augustus 2011 @ 23:47:03 #145
91830 MaximusTG
pi_101272443
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Recepten zijn handig, maar bij mij klopt de baktijd vaak niet helemaal. Iemand tips hoe je ziet of brood goed gaar is in de oven?
Er is natuurlijk de stokje erin, droog eruit test. Maar je kan ook op de bodem kloppen, dan moet het brood hol klinken. Wil je het helemaal precies, je kan ook een kernthermometer gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk een beetje overdreven.
pi_101272839
Alleen die tip van het water in de oven gooien ga ik niet meer opvolgen :') mn oven gooide het er net zo hard weer uit (geen idee hoe) maar ik vond net een grote plas vies bruin water die vanaf mn oven naar de vloer liep :r
  † In Memoriam † zondag 28 augustus 2011 @ 00:05:27 #147
91830 MaximusTG
pi_101273002
Toch zorgt stoom in de oven voor een betere ovenrijs en mooiere korst. Zet een oud metalen bakje/bakvormpje in de oven tijdens het voorverwarmen, onder waar het brood daarna komt. En giet er dan wat water in als het brood erin gaat. Mijn oven heeft een ventilatie openingetje, voor condens.
pi_101273402
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 00:05 schreef MaximusTG het volgende:
Toch zorgt stoom in de oven voor een betere ovenrijs en mooiere korst. Zet een oud metalen bakje/bakvormpje in de oven tijdens het voorverwarmen, onder waar het brood daarna komt. En giet er dan wat water in als het brood erin gaat. Mijn oven heeft een ventilatie openingetje, voor condens.
Ah goed idee :) thanks!
pi_101298050
soort platbrood achtig iets voor bij de soep, very nice. Volkorenmeel, rozemarijn en olijfolie. (en natuurlijk zout, gist en water)



  zondag 28 augustus 2011 @ 18:47:10 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101298115
Je kan ook een baksteen nemen en die in een bak water leggen, hij zuigt zich vol met water. Deze leg je dan onder in de oven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')