abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_99743025
Nou ik heb ook weer een simpel maar overheerlijk witbrood gebakken.
Heb het een nacht in de koelkast gelegd na het kneden, en voor het bakken nog 1,5 uur buiten de koelkast laten staan.

Recept
500 gram bloem
300 ml water
1,5 tl gist
1,5 tl zout



  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 12:37:34 #92
91830 MaximusTG
pi_99744921
Ziet er lekker uit DoDie, mooie gatenstructuur!
  donderdag 21 juli 2011 @ 13:55:53 #93
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99747942
Dat ziet er heerlijk luchtig uit.

Mijn volkorenbrood is erg lekker, wel compact maar qua smaak echt super.
Zonet dus ook maar vier dikke snede gehad met makreel en met ham.. Nomnom
Nou ben ik vol :')
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_99748526
Verdraaid, was helemaal vergeten dat ik die zuurdesem zou maken.

Heb net een deeg voor walnotenbrood klaargemaakt, staat nu te rijzen. Met hulp van m'n dochtertje, dat zijn de lekkerste broden ;)
pi_99750655
Mooi DoDie!

Hier staat het 6 granenmeel even in de wacht :)

- 6 granenmeel vd molen
- 6 gram gist
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels (hazelnoot)olie
- 10 gram zout
- 240 ml karnemelk, 40 – 43 °C
- 60 gram water, 40 – 43 °C
- 1 ei (± 50 ml)

Behoorlijk stevig! Ik wil er pistolets van maken :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_99752120
Wat doet het karnemelk precies met de smaak uiteindelijk?
pi_99753163
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 15:28 schreef Freddeh het volgende:
Wat doet het karnemelk precies met de smaak uiteindelijk?
Niets :) proef geen verschil.
Het schijnt wel het gisten te bevorderen.
Denk dat ik de broodjes maar eens op de pizzasteen doe.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 21 juli 2011 @ 17:38:55 #98
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99758635
Meer dan de helft is al op :P
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_99760013
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 17:38 schreef uniekhoorn het volgende:
Meer dan de helft is al op :P
[ afbeelding ]
^O^ ziet er goed uit!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_99768267
Vraag over zout.

Heeft zout als functie; houdbaarheid en smaak?
Of heeft het een functie in het gistingsproces?

Als ik mijn brood zonder zout maak vind ik het nl. net zo lekker en het ziet er ook hetzelfde uit, niet meer of minder gerezen oid, geen andere structuur.

Overigens laat ik het brood altijd een dag staan, want ik houd meer van oud brood :')
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 21:53:39 #101
91830 MaximusTG
pi_99769481
Allebei; deel smaak, maar zout vertraagt ook de werking van het gist. Geeft het brood meer kans om smaak te ontwikkelen.
pi_99769967
Ah dank. En vind je dat, als je er bekend mee bent, het bij het bakken met natriumbicarbonaat die vlieger ook opgaat? Of heeft het daarbij als functie dat het rijzen dan beter gaat? twee soorten zouten met zuur chemie?
pi_99770418
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 11:52 schreef DoDie het volgende:
Nou ik heb ook weer een simpel maar overheerlijk witbrood gebakken.
Heb het een nacht in de koelkast gelegd na het kneden, en voor het bakken nog 1,5 uur buiten de koelkast laten staan.

Recept
500 gram bloem
300 ml water
1,5 tl gist
1,5 tl zout

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Ziet er goed uit! Lijkt wel franzosisch stokbroderig mmm..
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 22:12:08 #104
91830 MaximusTG
pi_99770603
Nee, volgens mij heeft dat niet echt invloed. Bij gist heb je het over een levend organisme. Bij natriumbicarbonaat is er slechts een chemische reactie.
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:41:17 #105
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99772117
volgens mij is zout ook belangrijk voor de ontwikkeling van het gluten oid, zou het even na moeten zoeken maar ik heb mijn harold mcgee niet hier
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  donderdag 21 juli 2011 @ 22:42:16 #106
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99772171
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 22:12 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, volgens mij heeft dat niet echt invloed. Bij gist heb je het over een levend organisme. Bij natriumbicarbonaat is er slechts een chemische reactie.
dat het een chemische reactie is betekent natuurlijk niet per definitie dat zout geen invloed erop heeft (lijkt mij eerder dat het wel een invloed heeft, weet alleen zo niet wat precies..)
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 22:51:41 #107
91830 MaximusTG
pi_99772687
Nee duh, maar NaCl is een reactieproduct van de reactie die natriumbicarbonaat ondergaat met een zuur. Dus volgens mij heeft de invloed van extra natrium en chloor ionen geen invloed in dit geval.
pi_99775070
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 22:51 schreef MaximusTG het volgende:
Nee duh, maar NaCl is een reactieproduct van de reactie die natriumbicarbonaat ondergaat met een zuur. Dus volgens mij heeft de invloed van extra natrium en chloor ionen geen invloed in dit geval.
Je krijgt alleen NaCl als er zoutzuur bij komt. Ik zou toch denken dat er eerder kleine organische zuren zijn die met natriumbicarbonaat reageren, bijvoorbeeld melkzuur. In dat geval hou je natriumlactaat als reactieproduct over. Of dat de smaak nog beïnvloedt, weet ik niet.
pi_99962116
Ik heb het probleem dat mijn broodjes na 1 a 2 uurtjes al hard worden. Als ze net uit de oven komen zijn ze heerlijk, maar na een korte tijd worden ze al redelijk hard en droog. Wat doe ik verkeerd?

ik maak chinese pineapple bun (http://www.google.nl/sear(...)=wi&biw=1680&bih=834) en gebruik het volgende recept:
700gr Amerikaanse patentbloem
110gr suiker
1 ei
8gr gist
4 gr broodverbeteraar
300gr water
Beetje boter

- Gooi alles bij elkaar in de keukenmachine en voeg het water (koud uit de kraan) beetje bij beetje toe.
- Daarna kneden
- Laat de deeg in een plastic zak rijzen naast een pan kokend water voor 45min-60min.
- Nog een keer kneden en dan bolletjes maken van de deeg.
- Deze in de oven laten rijzen met 70graden celcius voor een minuutje of 15.
- Daarna afbakken met 210 graden celcius.

Heerlijk wanneer ze uit de oven komen, maar na een tijdje kan je er mensen mee dood gooien. Waar ligt de fout?
Ben een super noob, dus het kan aan alles liggen :P Tell me everything you know

Thanx in advance ;)
  dinsdag 26 juli 2011 @ 15:15:09 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99962437
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 26 juli 2011 @ 15:36:24 #111
91830 MaximusTG
pi_99963244
Linkje doet het niet, dit is de goede: http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html

Die had ik ook al in het andere topic van LTCY18 gepost. Maar volgens mij heeft ie het nog niet geprobeerd. Zit veel meer vocht in dit recept..
pi_99963460
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2011 15:36 schreef MaximusTG het volgende:
Linkje doet het niet, dit is de goede: http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html

Die had ik ook al in het andere topic van LTCY18 gepost. Maar volgens mij heeft ie het nog niet geprobeerd. Zit veel meer vocht in dit recept..
Nee klopt, ik heb nog niet geprobeerd, maar zoals je ziet verwijst iedereen mij naar deze topic, dus heb ik maar ff gedaan.
ik d8: verzamel ff wat meer info voor ik weer aan de slag ga :P
  † In Memoriam † dinsdag 26 juli 2011 @ 16:33:28 #113
91830 MaximusTG
pi_99965318
Heb trouwens wat leuke boekjes gekregen uit Noord-Ierland:




pi_100119273
*schopje*

Brood bakken blijft een probleemgeval bij mij.
Of het nou Turks brood, ciabatta of wat dan ook is, ik krijg het NOOIT zo fijn luchtig als dat ik het zou willen.

Nu heb ik een groot pak volkorenmeel gehaald :9 en wil ik voor morgen een prachtig brood bakken, het liefst morgenochtend 'afbakken'.

Help! Ik wil het écht graag onder de knie krijgen...
Ja doei.
  zaterdag 30 juli 2011 @ 10:57:17 #115
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100119435
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 10:44 schreef motorbloempje het volgende:
Brood bakken blijft een probleemgeval bij mij.
Of het nou Turks brood, ciabatta of wat dan ook is, ik krijg het NOOIT zo fijn luchtig als dat ik het zou willen.
Dat heb ik nou ook, het blijft altijd compact.
pi_100132583
met volkorenmeel zul je ook echt geen luchtig brood krijgen, hoe hard je het ook wilt :P
  † In Memoriam † zaterdag 30 juli 2011 @ 19:54:59 #117
91830 MaximusTG
pi_100134036
Echt wel mogelijk hoor, kost alleen wat tijd, moet je gaan werken met een soaker, waarbij je (een deel van) het volkorenmeel eerst een tijdje laat weken in water. Maar vooral belangrijk is; genoeg water gebruiken! Je ziet zo vaak deegreceptwn die zo droog zijn. Motorbloempje, ik kan nu niet zo snel een recept vinden, zit in de trein, maar google eens op whole wheat no knead bread. Die methode is niet heel geschikt voor 100% volkorenmeel, maar een deel is goed mogelijk. Je mengt je bloem /meel met water gist en zout. Verder niet kneden. 12 uur (dacht ik) laten staan. Kan je het morgen vormen en na relatief korte rijs in de oven doen.
  † In Memoriam † maandag 1 augustus 2011 @ 15:50:43 #118
91830 MaximusTG
pi_100205302
Ik vind het juist prettig als m'n brood aan de zware kant is. Als ik luchtig brood wil ga ik wel naar bakker Bart. :{
Afgelopen weken niet veel zelf kunnen bakken en dus op eldersgebakken brood aangewezen geweest, alleen het Heidebrot dat ik in Duitsland kocht voldeed enigszins aan m'n eisen. Ik merk dat ik wel verwend raak met die grote zware broden die ik zelf bak.
Laatst had ik overigens ineens een brood dat mislukte, geen idee wat ik nou anders had gedaan dan anders, maar het wou niet rijzen en na een dik half uur in de oven was de korst keihard en de binnenkant op sommige plekken nog niet gaar.
  † In Memoriam † donderdag 18 augustus 2011 @ 14:48:28 #120
91830 MaximusTG
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')