Het effect is idd deels toe te schrijven aan het weggevallen van het strategisch element. Maar er is meer aan de hand denk ik..... er is een duidelijk trend in de beweging van het electoraat.....quote:Maurice de Hond peilt vrolijk door
zondag 26 november 2006 13:30
(Novum) - Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, winnen de SP en de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders nog meer zetels dan zij afgelopen woensdag deden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Volgens De Hond groeien SP en PVV omdat het effect van strategisch stemmen voor een belangrijk deel is weggevallen. Ook trekken de twee winnende partijen volgens de opiniepeiler extra kiezers aan.
De SP zou vijf zetels meer krijgen en uitkomen op dertig zetels. De PVV komt in de peiling van Maurice de Hond uit op dertien zetels. Dat zijn er vier meer dan bij de verkiezingen woensdag. De dag voor de verkiezingen had De Hond de SP ingeschat op 23 zetels en de PVV op vijf.
De grootste partij CDA verliest in de peiling drie zetels en komt uit op 38. De PvdA daalt met vier zetels naar 29 zetels.
De peiling van De Hond is de eerste na de verkiezingen van woensdag. Het televisieprogramma Nova Politiek bracht vrijdag geen Politieke Barometer. De resultaten van de peiling zijn volgens De Hond van belang voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart.
bron
De kans dat de SP na regerinsdeelname gaat verliezen lijkt mij ook erg groot. De partij trekt nl traditiegetrouw veel proteststemmers aan, en die krijg je vaker als je in de oppositie zit...Benieuwd dus.quote:Op maandag 27 november 2006 12:19 schreef FonsvdB het volgende:
Voorwaarde is wel dat als de SP in de regering komt, ze dat niet gaan verprutsen. Anders is de PvdA volgende verkiezingen vast meteen weer heel groot.
Goed punt.quote:Op maandag 27 november 2006 12:25 schreef thabit het volgende:
Niet zo verwonderlijk zo vlak na de verkiezingsuitslag lijkt me. Nu mensen zien dat dat soort partijen ook opeens stemmen trekken willen ze er natuurlijk allemaal op stemmen.
Zelden dat we het eens zijn.quote:Op maandag 27 november 2006 12:15 schreef EchtGaaf het volgende:
De verkiezingsuitslag is echt helemaal niet verwarrend als het aan mij ligt. De partij van Wilders en de SP hebben een grote gemeenschappelijke deler. Ze zijn het erg oneens met het regeringsbeleid geweest, en stemmen uit protest op een uitgesproken partij. Een verschuiving naar extremen dus. De partij van Wilders en de SP zijn beide behoorlijk conservatief. Ze houden niet van grootschalige veranderingen en houden juist van kleinschalige oplossingen. Eenvoudige oplossingen en geen poespas en vooral duidelijke taal. Hebben lak aan Europa en nog meer aan de Euro.....Er woedt een veenbrand als gevolg van het nog steeds in stand zijn van een bestuurlijke elite. Het signaal van Fortuyn is slechts gedeeltelijk opgepakt....
De kiezer lijkt verder niet zo heel veel vertrouwen te hebben dat signaal van de kiezers afgelopen woensdag wel zo goed wordt opgepakt bij de formatie. Mijzelf incluis, als ik zie hoe dom Zalm zich uitliet en erg de neiging had om nu al de handdoek in de ring te gooien en "nieuwe verkiezingen" in de mond te nemen..(want dat zou de VVD niet slecht uitkomen)
Ik verwacht dat komende tijd de SP en PVV nog verder zullen opstomen.
Anyone?
Peilingen zijn ook hooguit een indicatie en tussentijds niet zonder betekenis voor wat betreft het draagvlak van het kabinetsbeleid. Soms een goede soms een niet zo goede. Deze peiling toont in ieder geval dat de verkiezingsuitslag voor wat betreft de SP en Wilders door de kiezer met instemming wordt begroet. Met name in het geval van Wilders is dat wat zorgwekkend. Ik bedoel dat het sluimerende draagvlak voor die partij nog groter is dan het concrete draagvlak dat de verkiezingsuitslag heeft opgeleverd.quote:Op maandag 27 november 2006 12:49 schreef dVTB het volgende:
De peilingen zaten er voor de verkiezingen weer ver naast. Nu begrijp ik sowieso het nut van peilingen 4 dagen na de verkiezingen al niet, maar ik neem ze hoe dan ook met een flinke korrel zout.
Persoonlijk vind ik de groei van de SP veel zorgwekkender. Het mogen dan wel geen communisten meer zijn, het jatten, of inkomenspolitiek zoals ze het zelf liever noemen is een grote bedreiging voor ons land. Gelukkig hebben ze nu nog maar 25 zetels.quote:Op maandag 27 november 2006 12:58 schreef Argento het volgende:
[..]
Deze peiling toont in ieder geval dat de verkiezingsuitslag voor wat betreft de SP en Wilders door de kiezer met instemming wordt begroet. Met name in het geval van Wilders is dat wat zorgwekkend.
En dat zijn ze ook.quote:Op maandag 27 november 2006 14:46 schreef Schepseltje het volgende:
Ze worden weggezet als xenofoben en verzuurde onderbuikstemmers,
Lijkt me niet zo moeilijk met de PvdA in de vrije val.quote:Op maandag 27 november 2006 15:16 schreef venomsnake het volgende:
Zou mooi zijn als de SP bij de volgende verkiezingen groter wordt als de PVDA..![]()
Wilders is gewoon een schreeuwlelijk die nog moet bewijzen dat hij zijn partij bijelkaar kan houden, aan de top komen is eenvoudiger dan er te blijven zegt men. De SP heeft bewezen dat ze lang kunnen blijven bestaan (iig met Marijnissen) en groeit daarnaast ook nog keer op keer, dat vind ik zorgwekkender dan een Wilders.quote:Op maandag 27 november 2006 12:58 schreef Argento het volgende:
[..]
Peilingen zijn ook hooguit een indicatie en tussentijds niet zonder betekenis voor wat betreft het draagvlak van het kabinetsbeleid. Soms een goede soms een niet zo goede. Deze peiling toont in ieder geval dat de verkiezingsuitslag voor wat betreft de SP en Wilders door de kiezer met instemming wordt begroet. Met name in het geval van Wilders is dat wat zorgwekkend. Ik bedoel dat het sluimerende draagvlak voor die partij nog groter is dan het concrete draagvlak dat de verkiezingsuitslag heeft opgeleverd.
Ach, die heeft z'n eerste hartaanval al gehad.quote:Op maandag 27 november 2006 15:33 schreef MrBadGuy het volgende:
Wilders is gewoon een schreeuwlelijk die nog moet bewijzen dat hij zijn partij bijelkaar kan houden, aan de top komen is eenvoudiger dan er te blijven zegt men. De SP heeft bewezen dat ze lang kunnen blijven bestaan (iig met Marijnissen) en groeit daarnaast ook nog keer op keer, dat vind ik zorgwekkender dan een Wilders.
Zeer trieste opmerking.quote:Op maandag 27 november 2006 15:40 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Ach, die heeft z'n eerste hartaanval al gehad.
Mao is al dood, dus het zal moeilijk moeilijk worden een geschikte opvolger te vinden. Misschien kan Chávez het erbij doen.quote:Op maandag 27 november 2006 15:44 schreef venomsnake het volgende:
Maar binnen de SP zijn ze ook niet achterlijk en zijn ze druk op zoek naar een opvolger, iemand met dezelfde kennis, charisma, babbel en leiderskwaliteiten.
Nou betwijfel ik of nieuwe verkiezingen de VVD erg veel goed zouden doen... Of het CDA, of de PvdA. Een mislukte formatie zou alleen het vertrouwen in de gevestigde partijen nog meer ondermijnen.quote:Op maandag 27 november 2006 12:15 schreef EchtGaaf het volgende:
De kiezer lijkt verder niet zo heel veel vertrouwen te hebben dat signaal van de kiezers afgelopen woensdag wel zo goed wordt opgepakt bij de formatie. Mijzelf incluis, als ik zie hoe dom Zalm zich uitliet en erg de neiging had om nu al de handdoek in de ring te gooien en "nieuwe verkiezingen" in de mond te nemen..(want dat zou de VVD niet slecht uitkomen)
Was wel de betrouwbaarste peiling met verkiezingen. Voor de rest vertrouw ik hem niet trouwens.quote:Op maandag 27 november 2006 19:52 schreef PwnZ0rs het volgende:
Lol Peiling van de Hond
Wie neemt die nog serieus
Maar het electoraal landschap kan er over een half jaar heel anders uitzien.....En met misschien Verdonk als lijsttrekker: nieuwe ronde nieuwe kansen.quote:Op maandag 27 november 2006 18:55 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Nou betwijfel ik of nieuwe verkiezingen de VVD erg veel goed zouden doen... Of het CDA, of de PvdA. Een mislukte formatie zou alleen het vertrouwen in de gevestigde partijen nog meer ondermijnen.
hun visitekaartje hadden ze al afgegeven in juni 2005 bij het referendum over de Europese Grondwet.quote:Op maandag 27 november 2006 21:53 schreef JohnDope het volgende:
De Elite gaat genade klappen krijgen. Ik zit met sensatie te wachten op de eerste radicale-anti-europa-statements van de SP.
Jan Marijnissen??quote:We hebben een voordeel en een nadeel. Het voordeel is: er kan nu niet weer een anti-elitaire-leider doodgeschoten worden, dat valt zelfs de grootste tunnelvisionair van het land op.
Als je een keer bent gedotterd (duidt een coronaire aandoening) hoeft dat perse niet te betekenen dat je een zwak hart hebt. Een dood door een hartaanval is imo een natuurlijke dood.quote:Het nadeel is: Jan M heeft een zwakhart. Dus wanneer jan op eens per ongeluk toevallig op een belangrijk moment een hartaanval krijgt dan zal het als een natuurlijke dood worden afgedaan.
Ja maar toen was nog niet 'echt', nu heeft de SP ook daadwerkelijk wat te vertellen en kunnen ze al met 1 oneliner een hoop paniek onder de elite veroorzaken.quote:Op maandag 27 november 2006 22:05 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
hun visitekaartje hadden ze al afgegeven in juni 2005 bij het referendum over de Europese Grondwet.
[..]
Jan Marijnissen??
[..]
Als je een keer bent gedotterd (duid een coronaire aandoening) hoeft dat perse niet te betekenen dat je een zwak hart hebt. Een dood door een hartaanval is imo een natuurlijke dood.
Aardig overigens dat de Grote Verliezer het volgende daarover te zeggen had:quote:Op maandag 27 november 2006 12:41 schreef Napalm het volgende:
[..]
Zelden dat we het eens zijn.
The Economist noemde het van het weekend ook gewoon een duidelijke zege voor de conservatieve partijen.
Je mag dan toch hopen dat er dan een lijkschouwing plaats gaat vinden. Zeker als er sprake is van verdachte omstandigheden. Meestal kan wel een doodsoorzaak worden aangewezen, en daarmee ook of er wel of geen sprake is van een natuurlijke dood, toch?quote:Op maandag 27 november 2006 22:06 schreef JohnDope het volgende:
[..]
hij zal niet de eerste zijn die op een cruciaal moment opeens toevallig aan een hartaanval sterft wat vervolgens als een natuurlijke dood wordt afgedaan.![]()
Ik heb er ook geen verstand van, maar iemand met een 'lidteken' op zijn hart schijn je makkelijk een zetje te kunnen geven zonder dat er verdachte omstandigheden zijn.quote:Op maandag 27 november 2006 22:11 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Je mag dan toch hopen dat er dan een lijkschouwing plaats gaat vinden. Zeker als er sprake is van verdachte omstandigheden. Meestal kan wel een doodsoorzaak worden aangewezen, en daarmee ook of er wel of geen sprake is van een natuurlijke dood, toch?
Eea doordat de kiezer iha niet goed in staat is om de rol van het regerinsbeleid tav economie te duiden. Als de economie vlak voor de verkiezingen niet zo aantrok, dan had de uitslag er totaal anders uitgezien.quote:Op maandag 27 november 2006 13:20 schreef dVTB het volgende:
De meeste peilingen zaten er bij de grootste partijen wel 3-4 zetels naast. Verder heeft Balkenende zich 4 jaar lang geen bal aangetrokken van zijn impopulariteit in de peilingen. Uit de peilingen van Maurice de Hond bleek 1-2 jaar geleden nog dat het vertrouwen in de politiek tot een absoluut dieptepunt was gezakt en dat Balkenende het rapportcijfer 4 kreeg. Toch is hij nu herkozen.
Maasapsychologie. Elkaar na-echolalien. Kudde-effect van het electoraat. Demagogie door politici als aansturing (het economisch herstel komt door onsquote:Als uit bovenstaande peilingen één ding blijkt, is dat het bandwagon-effect inderdaad bestaat. Meer niet.
Zeker. Je bent natuurlijk wel extra kwetsbaar als je een litteken op je hart heb. Maar als je een litteken op je hart hebt, dan duidt dat op afgestroven weefsel van de harspier. Er heeft dan idd een infarct plaatgevonden. Maar ik weet niet of Marijnnissen daadwerkelijk een infarct had doorgemaakt. Dat hoeft namelijk niet. Het hart kan korstsondig een lichtgebrek aan zuurstof hebben gehad waardoor hij klachten kreeg. Een snelle interventie (PTCA-procedure) heeft waarschijnlijk bij hem erger voorkomen. Hij heeft stents gekregen en die zijn overigens wel op rontgenfotoos te zien. Bij authopsie is dat zeker helder te krijgen....quote:Op maandag 27 november 2006 22:14 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Ik heb er ook geen verstand van, maar iemand met een 'lidteken' op zijn hart schijn je makkelijk een zetje te kunnen geven zonder dat er verdachte omstandigheden zijn.
nee dat is niet bij autopsie helder te krijgen. Binnen de Elite gaan miljarden om als zij een hart-attack willen faken bij iemand die al een hart-probleem heeft gehad, dan komen ze daar gewoon mee weg.quote:Op maandag 27 november 2006 22:21 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Zeker. Je bent natuurlijk wel extra kwetsbaar als je een litteken op je hart heb. Maar als je een litteken op je hart hebt, dan duidt dat op afgestroven weefsel van de harspier. Er heeft dan idd een infarct plaatgevonden. Maar ik weet niet of Marijnnissen daadwerkelijk een infarct had doorgemaakt. Dat hoeft namelijk niet. Het hart kan korstsondig een lichtgebrek aan zuurstof hebben gehad waardoor hij klachten kreeg. Een snelle interventie (PTCA-procedure) heeft waarschijnlijk bij hem erger voorkomen. Hij heeft stents gekregen en die zijn overigens wel op rontgenfotoos te zien. Bij authopsie is dat zeker helder te krijgen....
De grootste angst is dat de elite idd eea wegfaken, ja. Ik ben bang dat Pim Fortuyn ook niet door een eenling als Volkert van der G. is omgelegd. Ik geloof nog steeds dat Volkert opdracht heeft gehad van hogerhand (de elite wilde geen plek voor Fortuyn) Ik vrees dat het nodige onder de pet is gebleven, niet?quote:Op maandag 27 november 2006 22:26 schreef JohnDope het volgende:
[..]
nee dat is niet bij autopsie helder te krijgen. Binnen de Elite gaan miljarden om als zij een hart-attack willen faken bij iemand die al een hart-probleem heeft gehad, dan komen ze daar gewoon mee weg.
Zeker. En dat is nodig ook. Ik vertrouw de Elite ook niet........quote:We zullen zien, de tijd zal het uitwijzen....Laten we hopen dat iedereen scherp blijft.
Waarom stem je er dan op?quote:Op maandag 27 november 2006 22:32 schreef EchtGaaf het volgende:
Zeker. En dat is nodig ook. Ik vertrouw de Elite ook niet........
Omdat het alternatief niet of blanco stemmen is........lastig.....hoe ben jij daarmee omgegaan?quote:
Of Volkert van der Graaf inderdaad geen eenling was is onduidelijk, maar dat er vanalles onder de pet is gebleven staat vast. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.standejong.nl/volkert/index.htmlquote:Op maandag 27 november 2006 22:32 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik vrees dat het nodige onder de pet is gebleven, niet?
Harstikke bedank. Meteen lezen.....quote:Op maandag 27 november 2006 22:35 schreef Rechtsliberaal het volgende:
[..]
Of Volkert van der Graaf inderdaad geen eenling was is onduidelijk, maar dat er vanalles onder de pet is gebleven staat vast. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.standejong.nl/volkert/index.html
Ik stem niet. Ben me er zeer van bewust dat dat niet genoeg is maar het is in elk geval iets. Als een groot deel van het electoraat zou ophouden met stemmen heeft die so-called 'Elite' een groot probleem.quote:Op maandag 27 november 2006 22:35 schreef EchtGaaf het volgende:
Omdat het alternatief niet of blanco stemmen is........lastig.....hoe ben jij daarmee omgegaan?
Lees vooral eens het volgende artikel: www.standejong.nl/archief/2003/2003_18_commvdhaak.pdfquote:Op maandag 27 november 2006 22:36 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Harstikke bedank. Meteen lezen.....![]()
Thanksquote:Op maandag 27 november 2006 22:40 schreef Rechtsliberaal het volgende:
[..]
Lees vooral eens het volgende artikel: www.standejong.nl/archief/2003/2003_18_commvdhaak.pdf
Als niet-PDF ook te lezen op: www.geocities.com/mediacontrole/artikel4302.html
En dat is idd waar.......Zonder mandaat heb je niets te vertegenwoordigen laat staan te regeren.....quote:Op maandag 27 november 2006 22:37 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Ik stem niet. Ben me er zeer van bewust dat dat niet genoeg is maar het is in elk geval iets. Als een groot deel van het electoraat zou ophouden met stemmen heeft die so-called 'Elite' een groot probleem.
Om u te dienen.quote:Op maandag 27 november 2006 22:46 schreef EchtGaaf het volgende:
En dat is idd waar.......Zonder mandaat heb je niets te vertegenwoordigen laat staan te regeren.....
Intussen wordt het wel een van mijn kernpunten........Staat, bestel,democratie, kiesstelsel, economisch systeem.....
ik hoop je nog vaak hier tegen te komen....![]()
Eens. Nederland verwordt tot een verscheurde natie waar geen rol meer is voor partijen die gematigdheid nastreven. Uiteindelijk zal een burgeroorlog uitwijzen of Nederland een socialistische dan wel een neo-nazistische heilstaat wordt.quote:Op maandag 27 november 2006 12:15 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik verwacht dat komende tijd de SP en PVV nog verder zullen opstomen.
Anyone?
Nou ik geloof eerder in een golfbeweging. Het principe dat de wal het schil zal keren. Ik ben wat betreft niet zo somber. Elk weer heeft immers zijn tegenweer.quote:Op dinsdag 28 november 2006 11:06 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Eens. Nederland verwordt tot een verscheurde natie waar geen rol meer is voor partijen die gematigdheid nastreven.
Blijven hopen. Ik maak me overigens wel zorgen over de sterke opkomst van Geert Wilders. Die is alleen maar bezig bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Het Islam, bashen door hem zal zich ooit vertalen tot een aanslag. Het is koren op de molen van Samir's A.....quote:Uiteindelijk zal een burgeroorlog uitwijzen of Nederland een socialistische dan wel een neo-nazistische heilstaat wordt.
In beide gevallen opteer ik te emigreren.
De opkomst van de SP is ook een ramp voor Nederland. Bruine of rode fascisten zijn imo 1 pot nat.quote:Op dinsdag 28 november 2006 11:15 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik maak me overigens wel zorgen over de sterke opkomst van Geert Wilders.
In de opkomst van de SP en Geert Wilders valt af te lezen dat er veel onvrede is onder de kiezers over het gevoerde regeringbeleid van de afgelopen jaren....quote:Op dinsdag 28 november 2006 11:42 schreef Haaglander het volgende:
[..]
De opkomst van de SP is ook een ramp voor Nederland. Bruine of rode fascisten zijn imo 1 pot nat.
Voor mij ook niet. Laat er maar een links kabinet komen, dan worden de ogen van Nederlanders pas echt geopend.quote:Op dinsdag 28 november 2006 11:45 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
In de opkomst van de SP en Geert Wilders valt af te lezen dat er veel onvrede is onder de kiezers over het gevoerde regeringbeleid van de afgelopen jaren....
Het is wat mij betreft niet vanzelfsprekend dat Balkenende weer premier moet worden....
ik denk dat er geen links kabinet komt...wantquote:Op dinsdag 28 november 2006 11:53 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Voor mij ook niet. Laat er maar een links kabinet komen, dan worden de ogen van Nederlanders pas echt geopend.
quote:Op dinsdag 28 november 2006 11:59 schreef EchtGaaf het volgende:
3 SP+PvdA+Cu+Gl geen meerderheid....
Dat is waar, maar een zes partijen coalitie is dat slechts een theoretische optie...quote:Op dinsdag 28 november 2006 12:08 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Met de PvdD en D66 erbij lukt dat wel.![]()
? Pechtold was toch heel redelijk? Wouter Bos is een slecht verliezer, loopt tot de dag van vandaag maar wat rond te stamelen en anderen de schuld te geven.quote:Op dinsdag 28 november 2006 12:22 schreef JohnDope het volgende:
Ik denk ook dat niemand meer met D66 in een coalitie wilt zitten.
Slechte verliezer trouwens ook die Pechthold.....
Omdat-ie niet opstapt ofzo?quote:Op dinsdag 28 november 2006 12:22 schreef JohnDope het volgende:
Ik denk ook dat niemand meer met D66 in een coalitie wilt zitten.
Slechte verliezer trouwens ook die Pechthold.....
het kwam een beetje triest over. Net alsof het hem niks boeit wat er verder met Nederland gebeurt, als hij maar kan groeien.quote:Op dinsdag 28 november 2006 12:40 schreef Kabouter_Krulleput het volgende:
Ja, dat zegt ie toch gewoon omdat er met de huidige zetelverdeling amper een kabinet mogelijk is.. Dat zeiden alle lijsttrekkers na de verkiezingen, Pechtold alleen iets flamboyanter..
Sterke prent.quote:
Idd, die hele peilingen slaan nergens op.quote:Op dinsdag 28 november 2006 12:01 schreef ErikT het volgende:
O ja. Een week geleden zit hij niet in de buurt van de 9 die PVV kreeg, en nu zit hij er ruim overheen.
Ik geloof er helemaal geen hol van.
Maar dat geldt alleen voor Wilders en niet de SP?quote:Op maandag 27 november 2006 14:46 schreef Schepseltje het volgende:
Dat Wilders groeit is niet zo vreemd, mensen willen een duidelijk signaal afgeven aan de politiek over bepaalde problemen, en in plaats van dat die problemen worden aanpakt, worden de Wilders-stemmers aangepakt. Ze worden weggezet als xenofoben en verzuurde onderbuikstemmers, die het goede beleid niet hebben begrepen. De kiezer heeft het heel goed begrepen en wil dat er wat gebeurd met zijn stem.
Wilders als los begrip was dat meer.quote:Op zondag 3 december 2006 21:09 schreef Sargon het volgende:
heeft de pvv ooit in de peilingen op 25 zetels gestaan?
Niet tot op de zetel nauwkeurig, maar trends zijn zeker wel waar te nemen.quote:Op zondag 3 december 2006 20:58 schreef Genverbrander het volgende:
Alsjeblieft hou op met die kansloze peilingen.De partijvoorkeur is simpelweg niet nauwkeurig te peilen, en ZEKER niet door De Hond.
Dat Wilders nu ineens veel hoger staat, komt omdat de voorkeur van de mensen uit het panel nu gelijkgetrokken is met de uitslag van 22 november. Eerst had je de cijfers van 2003 waarmee vergeleken werd. De peilingen net na de verkiezingen zullen juist heel betrouwbaar zijn. Met de tijd worden ze onbetrouwbaarder. (Mede) daarom zaten de 2003-peilingen dichtbij de uiteindelijke uitslag, omdat er in 2002 ook verkiezingen waren.quote:Op zondag 3 december 2006 21:01 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Idd, die hele peilingen slaan nergens op.
Yep, de "Van Gogh onderbuik" was daar de oorzaak vanquote:Op zondag 3 december 2006 21:09 schreef Sargon het volgende:
heeft de pvv ooit in de peilingen op 25 zetels gestaan?
Helemaal mee eensquote:Op zondag 3 december 2006 21:09 schreef pberends het volgende:
Typisch Wilders en SP gebash. Wie zegt dat SP en Wilders anti-Europa zijn omdat ze kritisch zijn over de huidige ingeslagen weg?? Al die PvdA'ers noemen de SP maar anti-Europa, maar dat slaat ook nergens op. Beetje Bush-achtig, als je er niet voor bent, ben je er maar tegen.
Ook niet.quote:Op zondag 3 december 2006 21:18 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Niet tot op de zetel nauwkeurig, maar trends zijn zeker wel waar te nemen.
Hoezo niet?quote:
Ja, na de moord op Van Goghquote:Op zondag 3 december 2006 21:09 schreef Sargon het volgende:
heeft de pvv ooit in de peilingen op 25 zetels gestaan?
Van Gogh had idd een enorme onderbuik, had je misschien nog wel meer dan 25 zetels uit kunnen halenquote:Op zondag 3 december 2006 21:18 schreef ItaloDancer het volgende:
Yep, de "Van Gogh onderbuik" was daar de oorzaak van![]()
De VVD heeft zelf al aangegeven de oppositie in te willen deze keer, dus ik denk dat een kabinet met de VVD niet gaat gebeuren.quote:Op dinsdag 28 november 2006 11:59 schreef EchtGaaf het volgende:
ik denk dat er geen links kabinet komt...want
1 de PvdA wil onder geen beding zonder de SP in het kabinet (electorale redenenen)....
2 CDA wil niet in zee met een PvdA en SP tegelijk, teveel linkse dominantie......
3 SP+PvdA+Cu+Gl geen meerderheid....
Uiteindelijk komt er een brede coalitie : PvdA+CDA+VVD
en als dat niet lukt een minderhediskabinet van CDA+VVD...
en als dat niet lukt........dan nieuwe verkiezingen na de zomer......Benieuwd dus...
Waarom zou een minderheidskabinet erg zijn? Zoals eerder al is aangegeven hebben CDA en PvdA 74 zetels. Er zijn op zowel links als rechts nogal wat fracties die deze combinatie in veel gevallen zullen steunen. Je hebt maar twee meestemmers nodig, dat lukte zelfs een centrum-rechts kabinet van CDA en VVD vaak.quote:Op maandag 4 december 2006 19:53 schreef maartena het volgende:
Een minderheidskabinet is nooit echt een goed idee, en zal denk ik worden gezien als een wanhopige poging van rechts om een kabinet te vormen. Persoonlijk denk ik dat dit voor de volgende verkiezingen alleen maar zal betekenen dat links NOG meer stemmen zal krijgen.
Met 74 stemmen is het ook niet een enorm probleem. Maar ik denk dat diverse posters hier denken aan een minderheidskabinet CDA/VVD, en die hebben samen 63 zetels. En DAT lijkt me meer een wanhopige poging om een rechts kabinet in stand te houden.quote:Op maandag 4 december 2006 20:02 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Waarom zou een minderheidskabinet erg zijn? Zoals eerder al is aangegeven hebben CDA en PvdA 74 zetels. Er zijn op zowel links als rechts nogal wat fracties die deze combinatie in veel gevallen zullen steunen. Je hebt maar twee meestemmers nodig, dat lukte zelfs een centrum-rechts kabinet van CDA en VVD vaak.
Dat zie ik ook niet. We hebben net de ultieme poll gehad, die polls nu zeggen werkelijk hélémaal niets. Zeker ook gezien de afwijkingen die de polls (zelfs de exit-polls) hadden van de uitslag.quote:Op maandag 27 november 2006 12:49 schreef dVTB het volgende:
De peilingen zaten er voor de verkiezingen weer ver naast. Nu begrijp ik sowieso het nut van peilingen 4 dagen na de verkiezingen al niet, maar ik neem ze hoe dan ook met een flinke korrel zout.
Dat zeiden ze de vorige keer ook, en uiteindelijk deden ze het toch (net zoals D66)quote:Op maandag 4 december 2006 19:53 schreef maartena het volgende:
[..]
De VVD heeft zelf al aangegeven de oppositie in te willen deze keer, dus ik denk dat een kabinet met de VVD niet gaat gebeuren.
Ook deze varianten lijken mij bijzonder onwaarschijnlijk. Want als PvdA dit doet met SP in de oppositie, dan is dat een polititieke zelfsmoord voor de PvdA.....quote:CDA+PvdA+D'66
CDA+PvdA+CU
CDA+PvdA+GL
Dat denk ik ook. Maar ja, een centrum links kabinet zal de rechtse oppositie weer mobiliseren....quote:Een minderheidskabinet is nooit echt een goed idee, en zal denk ik worden gezien als een wanhopige poging van rechts om een kabinet te vormen. Persoonlijk denk ik dat dit voor de volgende verkiezingen alleen maar zal betekenen dat links NOG meer stemmen zal krijgen.
Ik vind dit weer typische "minachting"van de kiezer. Ik denk dat je erover zult verbazen hoeveel mensen "met wat meer geestelijke bagage"zowel op SP alsook op Groep Wilders hebben gestemd.quote:Op maandag 4 december 2006 21:21 schreef sitting_elfling het volgende:
ik schrik wel van deze kiezers die op SP of Wilders stemmen. Het begint hier gewoon ENG te worden. Er zijn zoveel mensen die zo naief zijn...tering jetje. Die mensen laten zich te snel beinvloeden, en waaien met alle winden mee. Je zou haast een ( middelbaar school diploma ) verplichten om te mogen stemmen. Dan vallen alle 'schreeuw' partijen af, zet er een KIESdrempel bij en huppa en het begint eindelijk ergens op te lijken!
Ik heb net juist uitgelegd dat de peilingen die je nu ziet veel betrouwbaarder zijn. Ze zeggen wel degelijk wat. Of het nu zinvol is om te meten hoe groot de SP- of Wilders-aanhang is, is een ander verhaal.quote:Op maandag 4 december 2006 21:03 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Dat zie ik ook niet. We hebben net de ultieme poll gehad, die polls nu zeggen werkelijk hélémaal niets. Zeker ook gezien de afwijkingen die de polls (zelfs de exit-polls) hadden van de uitslag.
bronquote:Peiling: positie CDA en PvdA ernstig verzwakt
ANP
RIJSWIJK - De positie van het CDA en de PvdA is electoraal ernstig verzwakt door de ontwikkelingen binnen de kabinetsformatie en perikelen rondom het uitzetten van asielzoekers. Aanhangers van deze partijen wijken uit naar de SP of de Partij voor de Vrijheid, blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond onder 1500 Nederlanders.
Ongeveer een derde van de Nederlanders staat achter de oplossing van het kabinet van woensdagavond rond het generaal pardon voor asielzoekers, 59 procent staat er niet achter. Minister Rita Verdonk had volgens 63 procent beter kunnen aftreden dan een deel van haar portefeuille af te staan. 31 procent vindt dat de VVD-ministers beter allemaal hadden kunnen aftreden. Verdonk is volgens 47 procent de belangrijkste schuldige van de ontstane situatie, terwijl 39 procent Wouter Bos verantwoordelijk acht.
Als gevolg van deze ontwikkelingen trekken kiezers fors naar de buitenkant van links en rechts, waardoor zowel PvdA als CDA verliezen. Hierdoor is de SP inmiddels even groot als het CDA, op iets boven de dertig zetels. De PvdA komt rond de 25 zetels en de VVD niet ver daarvan af. De Partij voor de Vrijheid zou inmiddels groter zijn dan vijftien zetels.
Voor de Provinciale Statenverkiezingen betekent dit dat een derde van de kiezers van de partij van Geert Wilders, die niet meedoet aan deze verkiezingen, aangeeft op de VVD te zullen stemmen. De strijd wie de grootste partij wordt op 7 maart zou daarom volgens De Hond best kunnen gaan tussen de VVD en SP.
Belangrijker nog is dat deze ontwikkeling kan betekenen dat regeringscombinaties waar nu aan wordt gedacht, als CDA/PvdA/ChristenUnie of CDA/PvdA/GroenLinks, geen van de twee een meerderheid zouden halen in de Eerste Kamer.
Duurt nog bijna drie maanden tot die verkiezingen. In die tijd kan een hoop gebeuren. In drie maanden tijd voor de kamerverkiezingen maakte het CDA een groot deel van haar verlies weer goed, en verloor de PVDA massaal zetels aan de SP.quote:
Bijna goed.quote:Op donderdag 14 december 2006 22:02 schreef BretsiG het volgende:
Leuk zo'n totaal onbestuurbaar land. En het einde is nog lang niet in zicht. Met dank aan de stemmers die gingen voor "sociaal". Hoe grappig.
Zonder het opgeklopt woordje "sociaal" (mede dankzij de media) zouden we nooit in deze situatie terecht zijn gekomen. We leven Godverdomme in bijna het meest sociale land ter wereld!quote:Op donderdag 14 december 2006 22:21 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Bijna goed.
Leuk zo'n totaal onbestuurbaar land. En het einde is nog lang niet in zicht. Met dank aan de stemmers.
Dankzij de goede campagne ja.quote:Op donderdag 14 december 2006 23:09 schreef Jurgen21 het volgende:
Ah! Peilingen. Balkenende heeft de onzin daarvan wel bewezen. Vier jaar lang afgeschilderd als kansloos tegenover Wouter Bos en hij wint gewoon
Politieke Barometer (in vergelijking met peiling van vorige week):quote:Als gevolg van deze ontwikkelingen trekken kiezers fors naar de buitenkant van links en rechts, waardoor zowel PvdA als CDA verliezen. Hierdoor is de SP inmiddels even groot als het CDA, op iets boven de dertig zetels. De PvdA komt rond de 25 zetels en de VVD niet ver daarvan af. De Partij voor de Vrijheid zou inmiddels groter zijn dan vijftien zetels.
Voor de Provinciale Statenverkiezingen betekent dit dat een derde van de kiezers van de partij van Geert Wilders, die niet meedoet aan deze verkiezingen, aangeeft op de VVD te zullen stemmen. De strijd wie de grootste partij wordt op 7 maart zou daarom volgens De Hond best kunnen gaan tussen de VVD en SP.
http://www.volkskrant.nl/(...)vdA_ernstig_verzwakt
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | PvdA 34 (+2) SP 25 (-1) VVD 22 PVV 8 (-1) GL 7 CU 5 D66 4 (+1) SGP 2 PvdD 2 (-1) |
Opvallende cijfers. Hoorde ze op de radio over een andere peiling praten waar het CDA tegen de 30 zetels zou krijgen en de PvdA onder de 25 en de zetels die verloren zouden worden zouden naar de SP en de PVV gaanquote:Op zaterdag 16 december 2006 00:04 schreef Kozzmic het volgende:
Maurice de Hond:
[..]
Politieke Barometer (in vergelijking met peiling van vorige week):
[ code verwijderd ]
Het loopt al weer aardig uiteen...
Ja, als je mijn post even goed leest dan zie je dat dat de eerste quote is. De peiling van Maurice de Hond. Bijzonder vage peiling overigens, met de PvdA en de VVD 'rond de 25' en de SP en het CDA 'iets boven de 30'. Moet nog zien dat dat er ook uit gaat komen als hij zondag een exacte peiling presenteert.quote:Op zaterdag 16 december 2006 00:06 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Opvallende cijfers. Hoorde ze op de radio over een andere peiling praten waar het CDA tegen de 30 zetels zou krijgen en de PvdA onder de 25 en de zetels die verloren zouden worden zouden naar de SP en de PVV gaan
Als dat waar is zou dat helemaal rampzallige coalitie onderhandelingen betekenen......quote:Op zaterdag 16 december 2006 00:09 schreef Kozzmic het volgende:
Ja, als je mijn post even goed leest dan zie je dat dat de eerste quote is. De peiling van Maurice de Hond. Bijzonder vage peiling overigens, met de PvdA en de VVD 'rond de 25' en de SP en het CDA 'iets boven de 30'. Moet nog zien dat dat er ook uit gaat komen als hij zondag een exacte peiling presenteert.
Is dit serieus wat De Hond ons probeert te verkopen???!?!quote:Hierdoor is de SP inmiddels even groot als het CDA, op iets boven de dertig zetels.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | == EXITPOLLS 22 NOVEMBER 2006 == De Hond TNS Nipo Uitslag CDA 43 38 41 PvdA 35 34 33 VVD 21 20 22 SP 24 30 25 GL 8 6 7 Fortuyn 0 0 0 D66 2 2 3 CU 5 7 6 SGP 2 2 2 PVV 6 8 9 EenNL 1 1 0 PvdD 3 2 2 ?> |
Idd, ik hecht er ook niet zoveel waarde aan.quote:Op zaterdag 16 december 2006 01:17 schreef Genverbrander het volgende:
Nog even ter herinnering, een medewerker van TNS Nipo over de exit poll op 22 november:
"Deze exitpoll is bijzonder nauwkeurig. Er zal hoogstens 1 zetel afwijken, maar dat verwacht ik al eigenlijk niet."
Dit is waar hij en de heer De Hond mee aankwam:
[ code verwijderd ]
![]()
![]()
Opdat wij niet vergeten.![]()
Welnee, je ziet in de eerste maand na verkiezingen altijd dat de winnaars verder doorgroeien en de verliezers nog verder wegzakken in de peilingen.quote:Op zaterdag 16 december 2006 00:12 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Als dat waar is zou dat helemaal rampzallige coalitie onderhandelingen betekenen......
Waarom lach je? Ik lees dat 9 van de 12 partijen een afwijking kennen van 0-1 zetel. Een mooi voorspellingsresultaat dus.quote:Op zaterdag 16 december 2006 01:17 schreef Genverbrander het volgende:
Nog even ter herinnering, een medewerker van TNS Nipo over de exit poll op 22 november:
"Deze exitpoll is bijzonder nauwkeurig. Er zal hoogstens 1 zetel afwijken, maar dat verwacht ik al eigenlijk niet."
Zie hier een vergelijking van de twee exitpolls met de uitslag:
[ code verwijderd ]
![]()
![]()
Opdat wij niet vergeten.![]()
Optimist.quote:Op zaterdag 16 december 2006 19:47 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Waarom lach je? Ik lees dat 9 van de 12 partijen een afwijking kennen van 0-1 zetel. Een mooi voorspellingsresultaat dus.![]()
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | PvdA 29 (-1) SP 29 (+2) VVD 26 (+5) PVV 15 (+4) GL 6 (-1) CU 6 D66 3 SGP 2 PvdD 2 (-1) |
Ik heb bij De Hond wel eens het idee dat hij wekelijkse verschillen groter maakt om mediaaandacht te genereren. Het is ook opmerkelijk dat toen we steeds dichter bij de verkiezingen kwamen de peilingen van De Hond en Interview/NSS steeds dichter bij elkaar kwamen te liggen. En nu de verkiezingen geweest zijn, wijkt het weer enorm af.quote:Op zondag 17 december 2006 11:41 schreef Jurgen21 het volgende:
Toch wel opmerkelijke verschillen met Interview/NSS.
Iedereen 30 zetels!quote:Op zondag 17 december 2006 11:36 schreef Kozzmic het volgende:
De nieuwste 'echte' peiling van De Hond laat zien wat hij afgelopen week in het persbericht al min of meer aankondigde. De SP valt iets lager uit en de PvdA wat hoger.
De aangegeven +en en -en zijn de verschillen met de peiling van vorige week zondag...
[ code verwijderd ]
Je vergeet alleen dat Nova richting De Hond kroop in de weken voor de verkiezingen, en niet andersom.quote:Op zondag 17 december 2006 12:10 schreef Kozzmic het volgende:
[..]
Ik heb bij De Hond wel eens het idee dat hij wekelijkse verschillen groter maakt om mediaaandacht te genereren. Het is ook opmerkelijk dat toen we steeds dichter bij de verkiezingen kwamen de peilingen van De Hond en Interview/NSS steeds dichter bij elkaar kwamen te liggen. En nu de verkiezingen geweest zijn, wijkt het weer enorm af.
Sja nauwkeuig zijn de peilingen niet. Maar het zou me niet verbazen als De Hond hier gelijk heeft. Dat is de straf voor het CDA, de achterban is de afgelopen jaren compleet verrechtst en nu ze een knieval naar links hebben gemaakt haakt iedereen massaal af. Dat heb ik altijd al voorspeld. Het CDA onder Balkenende kan alleen groot worden in een rechts kabinet. Ik voorspel nu dan ook het einde van het CDA-tijdperk.quote:Op zondag 17 december 2006 12:25 schreef Sidekick het volgende:
Zo, 8 zetels in 1 week verliezen. Het blijft natuurlijk De Hond, die heeft door zijn manier van peilen altijd wel van die radicale verschuivingen, hoewel er wel trends zijn te ontdekken.
Ja, doei. PvdA verliest ook. Het is gewoon een ren naar de zijkanten.quote:Op zondag 17 december 2006 12:27 schreef Genverbrander het volgende:
[..]
Sja dat is de straf voor het CDA, de achterban is de afgelopen jaren compleet verrechtst en nu ze een knieval naar links hebben gemaakt haakt iedereen massaal af. Dat heb ik altijd al voorspeld. Het CDA onder Balkenende kan alleen groot worden in een rechts kabinet. Ik voorspel nu dan ook het einde van het CDA-tijdperk.![]()
Maar wel raar dat VVD wint, zij hebben immers ook fors toegegeven in de pardonkwestie.
De PVV komt niet in de 1ste Kamer want ze doen niet mee aan de Provinciale Statenverkiezing.quote:
Ja, dan krijg je namelijk SP-Cda-PVdV (in die volgorde van grote)quote:Op zondag 17 december 2006 12:47 schreef Martijn_77 het volgende:
Als je de peiling zo ziet dan is het te hopen dat er geen nieuwe verkiezingen komen want de formatie gaat dan helemaal een drama worden.
Maar het is wel opvallende dat er in zo'n korte tijde zoveel kan verschuiven door een paar politieke acties. Is dus toch wel een teken dat er heel veel kiezers zijn die makelijk wisselen van partij
Nou, geef mij Balkenende dan maar. Die vind ik als mens veel meer integer. Rutte is sluw, gemeen en niet sociaal....Kil mens dus.quote:Op zondag 17 december 2006 13:32 schreef Genverbrander het volgende:
De VVD mag zich trouwens wel in de handjes knijpen met Rutte. Ik vind hem echt een zeer geschikt politicus, en denk dat hij grote kans maakt op het premierschap over 4 jaar.
Er is een rechtse lente in aantocht.quote:Op zondag 17 december 2006 12:41 schreef Ludger het volgende:
CDA 32 (-8)
PvdA 29 (-1)
SP 29 (+2)
VVD 26 (+5)
PVV 15 (+4)
GL 6 (-1)
CU 6
D66 3
SGP 2
PvdD 2 (-1)
![]()
Niet prettig voor de waarschijnlijke coalitie (67 zetels in de peilingen).. Wordt dan een lachertje met een minderheid in de 1e Kamer..
Vanwaar de 'virtuele' winst van de PVV, het pardon?![]()
PvdD in de 1e kamer, ok.. maar de PVV![]()
Le-zen. De + en - zijn de verschillen ten opzichte van de peiling van vorige week.quote:Op zondag 17 december 2006 14:51 schreef waltersh het volgende:
Maurice is zeker een beetje aan de drank.
Het CDA heeft nu 40 zetels? De PVV nu 11?
Daar hebben ze wat aan drie weken na de verkiezingen.quote:Op zondag 17 december 2006 14:44 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Er is een rechtse lente in aantocht.![]()
Hoezo le-zen?quote:Op zondag 17 december 2006 14:52 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Le-zen. De + en - zijn de verschillen ten opzichte van de peiling van vorige week.
quote:Op zondag 17 december 2006 14:55 schreef waltersh het volgende:
[..]
Hoezo le-zen?
Bij het oorspronkelijk bericht van 12.41 staat dat er niet bij hoor.
quote:Op zondag 17 december 2006 11:36 schreef Kozzmic het volgende:
De nieuwste 'echte' peiling van De Hond laat zien wat hij afgelopen week in het persbericht al min of meer aankondigde. De SP valt iets lager uit en de PvdA wat hoger.
De aangegeven +en en -en zijn de verschillen met de peiling van vorige week zondag...[ code verwijderd ]
Men = CDA?quote:Op zondag 17 december 2006 15:10 schreef Jurgen21 het volgende:
Ik voorspel dat men dan, met de sterke economie op de achtergrond, de PS-verkiezingen gewoon wint.
22 november: links 76, rechts 74quote:Op zondag 17 december 2006 14:44 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Er is een rechtse lente in aantocht.![]()
Wilders komt als een komeet opzetten, die pikt verder stemmen af van VVD, CDA, PvdA en zelfs SP.quote:Op zondag 17 december 2006 15:17 schreef waltersh het volgende:
[..]
22 november: links 76, rechts 74
TNS nu: links 77, rechts 73
De Hond nu: links 75, rechts 75
Je beschikt wel over een royale fantasie.
De SP en Wilders putten dan ook tot op zekere hoogte uit dezelfde groep kiezers.quote:Op zondag 17 december 2006 15:26 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Wilders komt als een komeet opzetten, die pikt verder stemmen af van VVD, CDA, PvdA en zelfs SP.
Nee, zoals uit de cijfers blijkt haalt Wilders juist alleen stemmen weg bij rechts.quote:Op zondag 17 december 2006 15:26 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Wilders komt als een komeet opzetten, die pikt verder stemmen af van VVD, CDA, PvdA en zelfs SP.
Dat is misschien nog wel het belangrijkste, Wilders heeft absoluut geen geschikte kandidaten voor ministersposten.quote:Op zondag 17 december 2006 15:28 schreef FeestNummer het volgende:
Daarnaast heeft Wilders helemaal geen partij, .
Dit is dus echt grote onzin, waar haal je zoiets vandaan? Zou je het misschien ook nog kunnen onderbouwen?quote:Op zondag 17 december 2006 15:27 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
De SP en Wilders putten dan ook tot op zekere hoogte uit dezelfde groep kiezers.
Ja, de SP en Wilders presenteren zich beiden als anti-elite-partij en vissen daarmee voor een deel in dezelfde vijver. Daarnaast is uit kiezersonderzoeken gebleken dat radicaal-linkse en radicaal-rechtse partijen relatief veel betrekkelijk laagopgeleide kiezers hebben en ik durf te stellen dat dit ook uit het kiezersonderzoek 2006 naar voren zal komen.quote:Op zondag 17 december 2006 15:41 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Dit is dus echt grote onzin, waar haal je zoiets vandaan? Zou je het misschien ook nog kunnen onderbouwen?
Wilders heeft hetzelfde probleem als de SP.quote:Op zondag 17 december 2006 15:32 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat is misschien nog wel het belangrijkste, Wilders heeft absoluut geen geschikte kandidaten voor ministersposten.
Dat is inderdaad het probleem van de SP, en ook van Wilders. Want met name Wilders heeft standpunten die domweg niet haalbaar zijn. En leg jij maar is uit dat je sommige dingen niet kon doen, omdat ze niet konden.quote:Op zondag 17 december 2006 15:52 schreef waltersh het volgende:
[..]
Wilders heeft hetzelfde probleem als de SP.
Langs ze zijlijn kritiek leveren en stoere taal brallen is makkelijk.
Zelf wat presteren is een ander verhaal.
Plusminus 5.quote:Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij van demissionair premier Balkenende uitkomen op 32 zetels.
quote:Op zondag 17 december 2006 17:07 schreef Genverbrander het volgende:
De Telegraaf gaat trouwens gewoon schaamteloos door met het groot uitmeten van nietszeggende peilingen.![]()
[..]
Plusminus 5.![]()
En 41-32=9 en geen 11.quote:De formatiebesprekingen met linkse partijen en de crisis rond minister Rita Verdonk hebben het CDA fors verlies opgeleverd in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij van demissionair premier Balkenende uitkomen op 32 zetels. Dat zijn er 11 minder dan bij de verkiezingen van een kleine maand geleden.
Bij de verkiezingen 72, nu 73. Weinig verschil dus. En 75 is niet genoeg.quote:Op zondag 17 december 2006 18:43 schreef tho_Omas het volgende:
Nog 2 zetels en CDA-VVD-PVV zou samen op 75 zitten. Tijd voor nieuwe verkiezingen.
Naja die polls zijn eigenlijk zwaart nutteloos. Wat bij CDA weggaat komt er bij VVD en bij restpartijen bij.quote:Op zondag 17 december 2006 18:50 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Bij de verkiezingen 72, nu 73. Weinig verschil dus. En 75 is niet genoeg.
Tussen links en rechts zijn er nauwelijks verschuivingen.
Gezeik rond Rita is publiciteit is meer stemmen....quote:Op zondag 17 december 2006 19:58 schreef axis303 het volgende:
VVD groeit, dat is eindelijk goed nieuws.
Lekker democratisch.quote:Op zondag 17 december 2006 20:02 schreef Richboy het volgende:
[..]
Ik ben voor een verbod op peilingen of enige mediaaandacht voor politiek de laatste 3 maanden voor een verkiezing....
Dat heeft geen ruk met democratisch te maken.. Dat heeft te maken met de domheid van het volk dat stemt op de waan van de dag, om vervolgens te gaan huilen dat er nu nog geen kabinet isquote:Op zondag 17 december 2006 20:03 schreef venomsnake het volgende:
[..]
Lekker democratisch.
Laat die kerel lekker peilen als ie daar zin in heeft..![]()
En dan komt er een vraag bij mij boven: Wat is belangrijker, de standpunten of het aantal zetels? Ik stem liever op een serieuze partij met minder zetels dan een schreeuw partij met veel zetels. Daarnaast denk ik dat Verdonk haar houdbaarheidsdatum al lang verstreken is. Ik heb hier op het forum eens een theorie opgegooit waar ik nog steeds achter sta, namelijk dat de VVD met Verdonk als lijsttrekker mogelijk wel meer zetels zou halen, maar naar mijn idee kon Rutte zelf ook meer zetels halen als Verdonk helemaal niet bij de partij zat. Verdonk trekt dan wel veel stemmers, maar ze schrikt nog wel meer kiezers af. Daarnaast is zo gewoon een intern probleem bij de VVD.quote:Op zondag 17 december 2006 16:03 schreef spk2go het volgende:
Wat kunnen zowel de PvdA als de VVD hiervan leren:
PvdA: beter communiceren dat je de lonen omhoog gooit, dat je de lager opgeleiden gaat helpen. Schrijnende gevallen zijn leuk, maar het gaat om de iets minder schrijnende gevallen daarboven. Dat spul heet massa, daar trek je stemmen.
VVD: Harder communiceren via Rita. Rita zet je neer op immigratie beleid, en maakt daar een hoop lawaai. Rutte doet de rest, want dat kan Rita domweg niet. Zo heb je een duo-lijsttrekkersschap, wat toch goed scoort.
Overigens is Rutte op de langer termijn de betere man voor de VVD. Rita heeft een houdbaarheidsdatum, en die begint onderhand te tellen....
Politiek mag van mij best wel aandacht krijgen, maar peilingen mogen ze van mij wel helemaal verbiedenquote:Op zondag 17 december 2006 20:02 schreef Richboy het volgende:
[..]
Gezeik rond Rita is publiciteit is meer stemmen....
Ik ben voor een verbod op peilingen of enige mediaaandacht voor politiek de laatste 3 maanden voor een verkiezing....
Er is nu geen koers, en een wankele, waardeloze leider. En het is kwalijk om het over "domme kiezers" te hebben. Wilders is uiteindelijk programmatisch niet zo ver af van good ol' Bolkestein.quote:Op zondag 24 december 2006 19:19 schreef MrBadGuy het volgende:
Wat de VVD niet moet doen is de koers van de domme kiezers volgen en ook niet proberen die mensen aan te trekken, maar probeer gewoon met het liberalisme hun eigen koers te gaan varen en niet populistisch doen. Daarmee zullen ze uiteindelijk wel weer op 30+ zetels komen, met het volgen van de Wilders stemmers zullen ze alleen verder wegzakken qua zetels.
En links staat op 2 zetels verlies.quote:Op zondag 24 december 2006 20:07 schreef venomsnake het volgende:
SP staat in beide peilingen op winst..![]()
Neeeeh, geen stunt.......Het zijn naar mijn idee de grillen van een peiling......quote:Op zondag 24 december 2006 19:00 schreef Genverbrander het volgende:
De laatste peiling van De Hond laat weer een fors verlies zien van de PvdA en een herstel bij het CDA. Het lijkt er toch wel op dat die vorige peiling van de Hond gewoon een publiciteitsstunt was.
Statistiek<---------->en alle marges die er mee samenhangen.....it's all in the game.......quote:[afbeelding]
Ter vergelijking: de laatste politieke barometer
[afbeelding]
Bizar dat de peilingen zo uiteen lopen, de steekproefpopulatie is nota bene net geijkt aan de verkiezingsuitslag dus de peilingen zouden nu dichterbij dan ooit moeten liggen.![]()
Dat moest je even zeggen he...quote:
Huh? Bij de Hond 1 zetel verlies, en bij de Politieke Barometer 1 zetel winst. T.o.v. de verkiezingen dan he.quote:
Wat is er kwalijk aan om het over domme kiezers te hebben? Feiten benoemen is iets waar Wilders voor staat naar mijn weten en ik benoem hier slechts een feit, niks mis mee dus.quote:Op zondag 24 december 2006 19:37 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Er is nu geen koers, en een wankele, waardeloze leider. En het is kwalijk om het over "domme kiezers" te hebben. Wilders is uiteindelijk programmatisch niet zo ver af van good ol' Bolkestein.
Waarom zijn het domme kiezers? Waarom is het een feit? Waarom moeten kiezers met een andere mening gelijk met "dom" bestempeld worden?quote:Op zondag 24 december 2006 21:04 schreef MrBadGuy het volgende:
Wat is er kwalijk aan om het over domme kiezers te hebben? Feiten benoemen is iets waar Wilders voor staat naar mijn weten en ik benoem hier slechts een feit, niks mis mee dus.
Heeft niks met het wel of niet een andere mening hebben te maken, maar dan doe ik het wat politiek correcter: lager opgeleidenquote:Op zondag 24 december 2006 21:12 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Waarom zijn het domme kiezers? Waarom is het een feit? Waarom moeten kiezers met een andere mening gelijk met "dom" bestempeld worden?
Dat is natuurlijk een gigantisch minachtende generalisering.quote:Op zondag 24 december 2006 21:22 schreef MrBadGuy het volgende:
Heeft niks met het wel of niet een andere mening hebben te maken, maar dan doe ik het wat politiek correcter: lager opgeleiden![]()
Net alsof Wilders dat erg vindtquote:Op zondag 24 december 2006 21:27 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk een gigantisch minachtende generalisering.
Ik wel. En het is ook nog een taktiek die niks toevoegt. Argumenten daarentegen wel.quote:
Taktiek? Het was van mij geen taktiek om de groep die Wilders aanspreekt domme kiezers te noemen, het waren slechts twee woorden uit een heel verhaal. Wel twee woorden waar ik achter staquote:Op zondag 24 december 2006 22:01 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Ik wel. En het is ook nog een taktiek die niks toevoegt. Argumenten daarentegen wel.
Ze zullen zich idd moeten herprofileren en dat kan mooi in de oppositiequote:Op zondag 24 december 2006 22:18 schreef PJORourke het volgende:
OK, ik denk alleen dat de VVD in de eerste plaats wat frisse ideeen zal moeten gaan ontwikkelen en in de tweede plaats daar ook aan vast zal moeten houden. Dat gezwabber van nu gaat ten koste van kiezers in alle categorieen.
Ik wil niet vervelend zijn hoor, maar als ik op dit soort fora rondkijk, dan vind ik dat de wildersaanhangers wel degelijk overkomen als verzuurde xenofoben, die vooral via de onderbuik communiceren. Best kans dat ze dat ook gewoon zijn. Het beestje bij de naam noemen was toch een van de verworvenheden van het post-Fortuyn-tijdperk?quote:Op maandag 27 november 2006 14:46 schreef Schepseltje het volgende:
Dat Wilders groeit is niet zo vreemd, mensen willen een duidelijk signaal afgeven aan de politiek over bepaalde problemen, en in plaats van dat die problemen worden aanpakt, worden de Wilders-stemmers aangepakt. Ze worden weggezet als xenofoben en verzuurde onderbuikstemmers, die het goede beleid niet hebben begrepen. De kiezer heeft het heel goed begrepen en wil dat er wat gebeurd met zijn stem.
quote:Op zondag 24 december 2006 20:45 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Neeeeh, geen stunt.......Het zijn naar mijn idee de grillen van een peiling......
PvdA: teken dat ze Bos moeten lozen. Gewogen en te licht bevonden.....
[..]
Dit is niet echt binnen de marges van de statistiek hoor.quote:Statistiek<---------->en alle marges die er mee samenhangen.....it's all in the game.......
Wat een feest.quote:Op zondag 24 december 2006 20:07 schreef venomsnake het volgende:
SP staat in beide peilingen op winst..![]()
och, een extra motivatie voor de PvdA om alles uit de kast te trekken, of om Marijnissen ergens ongezien van de trap af te flikkeren natuurlijk.quote:Op zondag 24 december 2006 22:57 schreef Genverbrander het volgende:
[..]
Wat een feest.De slechtste linkse partij doet het het beste.
![]()
Jaquote:
Jouw mening,quote:De slechtste linkse partij doet het het beste.![]()
Vooralsnog houdt hij zich aan z'n woord, toch?quote:Op maandag 25 december 2006 00:18 schreef venomsnake het volgende:
Zei Bos niet dat hij niet in een kabinet ging zitten zonder de SP??![]()
Er is nog geen nieuw kabinet nee, dus vooralsnog wel..quote:Op maandag 25 december 2006 00:22 schreef problematiQue het volgende:
[..]
Vooralsnog houdt hij zich aan z'n woord, toch?
die Bos heeft zelf ook wel door dat een kabinet met de dogmatici van dit land hem geen goed zal doen, hoop ik.quote:Op maandag 25 december 2006 00:40 schreef venomsnake het volgende:
[..]
Er is nog geen nieuw kabinet nee, dus vooralsnog wel..![]()
Bij De Hond 2 zetels verlies. Ten opzichte van de TKV idd.quote:Op zondag 24 december 2006 20:52 schreef ItaloDancer het volgende:
Huh? Bij de Hond 1 zetel verlies, en bij de Politieke Barometer 1 zetel winst. T.o.v. de verkiezingen dan he.
Nee, volgens mij heeft hij dat niet gezegd, in ieder geval niet rechtstreeks. Er was een paar weken geleden een dergelijk bericht in de media, maar daar werden anonieme 'ingewijden' uit de PvdA opgevoerd die dit beweerden.quote:Op maandag 25 december 2006 00:18 schreef venomsnake het volgende:
[..]
Zei Bos niet dat hij niet in een kabinet ging zitten zonder de SP??![]()
Klopt idd..quote:Op maandag 25 december 2006 01:06 schreef Kozzmic het volgende:
[..]
Nee, volgens mij heeft hij dat niet gezegd, in ieder geval niet rechtstreeks.
Veel te simplistisch gedacht, ik denk dat de SP zich ernstig misrekend heeft door zo snel af te haken in de formatie. Ze gaan er te makkelijk van uit dat ze hierdoor bij de volgende verkiezingen groter worden dan de PvdA. Dat valt weliswaar niet uit te sluiten maar anderzijds heeft de SP nu laten zien te makkelijk weg te lopen voor regeringsverantwoordelijkheid. Daar zullen ze vroeg of laat op afgerekend worden.quote:Op maandag 25 december 2006 10:18 schreef Gijsbrecht2 het volgende:
Wat dacht je.
De SP is nu al gezien de polls de tweede partij van Nederland.
De SP kan rustig toekijken, hoe Bos zich door Balkenende laat inpakken in ruil voor het pluche.
quote:Op maandag 25 december 2006 10:31 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Veel te simplistisch gedacht, ik denk dat de SP zich ernstig misrekend heeft door zo snel af te haken in de formatie. Ze gaan er te makkelijk van uit dat ze hierdoor bij de volgende verkiezingen groter worden dan de PvdA. Dat valt weliswaar niet uit te sluiten maar anderzijds heeft de SP nu laten zien te makkelijk weg te lopen voor regeringsverantwoordelijkheid. Daar zullen ze vroeg of laat op afgerekend worden.
En daar zeg je het: het was niet ten koste van alles, ze zijn erg snel weggelopen en dat kan ze later opbreken, zeker als de economie de komende jaren goed blijft/gaat draaien en het kabinet zich populair kan maken.quote:Op maandag 25 december 2006 10:33 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]Ik denk dat de SP er verstandig aan gedaan heeft te laten zien niet ten koste van alles op het pluche te willen. Ze hebben duidelijk backing van de kiezer hierin.
Dat is bullshit. Alleen voor de vorm heeft Balkenende gepraat met Marijnissen.quote:Op maandag 25 december 2006 10:31 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Veel te simplistisch gedacht, ik denk dat de SP zich ernstig misrekend heeft door zo snel af te haken in de formatie. Ze gaan er te makkelijk van uit dat ze hierdoor bij de volgende verkiezingen groter worden dan de PvdA. Dat valt weliswaar niet uit te sluiten maar anderzijds heeft de SP nu laten zien te makkelijk weg te lopen voor regeringsverantwoordelijkheid. Daar zullen ze vroeg of laat op afgerekend worden.
Waar, maar dat geldt andersom evenzeer.quote:Op maandag 25 december 2006 10:36 schreef Gijsbrecht2 het volgende:
[..]
Dat is bullshit. Alleen voor de vorm heeft Balkenende gepraat met Marijnissen.
Balkje is geen seconde van plan geweest met de SP in een coalitie te gaan zitten.
Nope. De SP heeft duidelijk gezegd, dat er met het huidige CDA niet samengewerkt kon worden en dat het CDA een omslag moest maken. Het CDA heeft duidelijk laten merken dit niet te willen. Dan ben je principieel als je dan niet de tijd van de informateur verspilt en gewoon vertrekt.quote:Op maandag 25 december 2006 10:36 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
En daar zeg je het: het was niet ten koste van alles, ze zijn erg snel weggelopen en dat kan ze later opbreken, zeker als de economie de komende jaren goed blijft/gaat draaien en het kabinet zich populair kan maken.
Zo kun je het uitleggen, maar het kan ook anders uitgelegd worden en dat zullen andere partijen ook zeker doen. Het hangt dan maar net af van de campagne welk verhaal de boventoon gaat voeren.quote:Op maandag 25 december 2006 10:39 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Nope. De SP heeft duidelijk gezegd, dat er met het huidige CDA niet samengewerkt kon worden en dat het CDA een omslag moest maken. Het CDA heeft duidelijk laten merken dit niet te willen. Dan ben je principieel als je dan niet de tijd van de informateur verspilt en gewoon vertrekt.
So what? De kiezer gaat toch uit van de eigen perceptie. En ik denk dat de SP meer sympathie gewonnen heeft door vast te houden aan zijn principes dan de PvdA, die duidelijk laat merken ten koste van alles (en onder het mom van 'een socialer nederland') op het pluche te willen, zelfs met het CDA zoals dat nu bezig is.quote:Op maandag 25 december 2006 10:40 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Zo kun je het uitleggen, maar het kan ook anders uitgelegd worden en dat zullen andere partijen ook zeker doen.
De kiezer bestaat niet en de perceptie van kiezers is geen vaststaand iets maar een continue proces. De SP had dit maal de wind mee zoals de PvdA dat in 2003 had, hoe dat bij de volgende verkiezingen zou zijn valt nu nog niet te zeggen. De SP moet echter heel erg oppassen door zich nu al rijk te rekenen.quote:Op maandag 25 december 2006 10:42 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
So what? De kiezer gaat toch uit van de eigen perceptie.
De kiezer heeft anders duidelijk aangegeven, dat ze de PvdA te slap vinden. De SP, met een uitgesprokener opvatting heeft niet voor niets zoveel gewonnen. Het gaat er niet om wat de gevestigde partijen regierungsfähig vinden. In onze democratie gaat het er nog altijd om, welke partijen door de kiezer een mandaat gegeven worden. Het is dan aan de politiek om dat mandaat om te zetten in een coalitie. De minachting die de laatste weken getoond is door de gevestigde partijen als CDA en PvdA voor de wil van de kiezer vind ik van een stuitend niveau.quote:Op maandag 25 december 2006 10:48 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
De kiezer bestaat niet en de perceptie van kiezers is geen vaststaand iets maar een continue proces. De SP had dit maal de wind mee zoals de PvdA dat in 2003 had, hoe dat bij de volgende verkiezingen zou zijn valt nu nog niet te zeggen. De SP moet echter heel erg oppassen door zich nu al rijk te rekenen.
En ten koste van alles op het pluche zitten? Tsja, ook dat is een opvatting, maar ik vind het een taak van de PvdA om indien het mogelijk is een serieuze poging om een kabinet te vormen te wagen. Principiële oppositie klinkt misschien leuk, maar op den duur bereik je daar ook geen hol mee. Zie Labour, de SPD en (in mindere mate) de PvdA in de jaren tachtig. Pas toen deze partijen er in slaagden de radicale linkervleugels op de achtergrond te houden werden ze weer regierungsfähig. De PvdA moet deze fout niet weer maken.
Nogmaals: de kiezer bestaat niet en van een eenduidige wil is al helemaal geen sprake. En de PvdA te slap? Goed, de SP heeft gewonnen, maar is nog altijd beduidend kleiner dan de PvdA. Verder gaat het er inderdaad niet om wat de gevestigde partijen (typische populistische SP-term, maar dat ter zijde) vinden, maar om de vraag hoe een meerderheid in het parlement te behalen. Radicale oppositie levert dat in ieder geval niet op, zie Labour en de SP in de jaren tachtig en de eerste helft van de jaren negentig. Pas toen radicale leiders als Foot en Lafontaine aan de kant geschoven waren slaagden deze partijen er pas weer in om verkiezingen te winnen.quote:Op maandag 25 december 2006 10:51 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
De kiezer heeft anders duidelijk aangegeven, dat ze de PvdA te slap vinden. De SP, met een uitgesprokener opvatting heeft niet voor niets zoveel gewonnen. Het gaat er niet om wat de gevestigde partijen regierungsfähig vinden. In onze democratie gaat het er nog altijd om, welke partijen door de kiezer een mandaat gegeven worden. Het is dan aan de politiek om dat mandaat om te zetten in een coalitie. De minachting die de laatste weken getoond is door de gevestigde partijen als CDA en PvdA voor de wil van de kiezer vind ik van een stuitend niveau.
25 om 33? Ik vind dat niet echt wereldschokkend. De PvdA is dan ook 'beduidend kleiner' dan het CDA.quote:Op maandag 25 december 2006 10:52 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nogmaals: de kiezer bestaat niet en van een eenduidige wil is al helemaal geen sprake. En de PvdA te slap? Goed, de SP heeft gewonnen, maar is nog altijd beduidend kleiner dan de PvdA.
Oh god, dat afgezaagde riedeltje weer. Hetzelfde smoesje wat rechts te pas en onpas aanhaalt om de formatie van 2003 goed te praten. "Ja, maar zo was er een meerderheid". Ja, maar het feit, dat die meerderheid bereikt werd door een partij in de regering te halen die ongenadig op zijn flikker had gehad en de partij die een enorme terugkomst had doorgemaakt er gewoon uit te schofferen, is een minachting van de wens van de kiezer. Het gaat niet puur om de aantallen, het gaat ook om de trend die uit een verkieizing naar voren komt.quote:Verder gaat het er inderdaad niet om wat de gevestigde partijen (typische populistische SP-term, maar dat ter zijde) vinden, maar om de vraag hoe een meerderheid in het parlement te behalen.
Nee. Radicale oppositie heeft wel degelijk effect. De SP heeft in haar oppositiewijze niets veranderd. Maar de regering van de afgelopen jaren heeft een dergelijke minachting tentoongespreid voor de mensen die het moeilijker hebben, dat de kiezer (en ja, die bestaat wel) zich tot die (in jouw ogen) radicale partij gewend heeft.quote:Radicale oppositie levert dat in ieder geval niet op, zie Labour en de SP in de jaren tachtig en de eerste helft van de jaren negentig. Pas toen radicale leiders als Foot en Lafontaine aan de kant geschoven waren slaagden deze partijen er pas weer in om verkiezingen te winnen.
Dat bedoel ik niet, ik bedoel dat radicale oppositie uiteindelijk weinig oplevert. Leg anders maar eens uit waarom Labour en de SPD er pas weer in slaagden om verkiezingen te winnen toen ze gematigdere leiders kozen.quote:Op maandag 25 december 2006 11:00 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Hetzelfde smoesje wat rechts te pas en onpas aanhaalt om de formatie van 2003 goed te praten. "Ja, maar zo was er een meerderheid".
je kunt nooit bewijzen, dat daarin de oorzaak lag. In GB al helemaal niet, omdat daar a) het kiesstelsel heel anders is en b) er slechts 2 partijen een rol van betekenis spelen.quote:Op maandag 25 december 2006 11:06 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat bedoel ik niet, ik bedoel dat radicale oppositie uiteindelijk weinig oplevert. Leg anders maar eens uit waarom Labour en de SPD er pas weer in slaagden om verkiezingen te winnen toen ze gematigdere leiders kozen.
De PvdA had de SP meer moeten steunen in de onderhandelingen. Bos had veel sterker op Balkje moeten leunen om water bij de wijn te doen en ja, in het uiterste geval, de onderhandelingen moeten verlaten. De verkiezingsuitslag geeft aan, dat de Nederlanders een ander beleid willen. Balkje wil tegen deze stroom in het huidige beleid zo veel mogelijk voortzetten. Het is aan volksvertegenwoordigers om de wil van de kiezers uit te voeren.quote:En verder snap ik niet wat de PvdA verkeerd gedaan heeft. Had Wouter Bos soms meteen achter Marijnissen aan moeten lopen toen die de formatie verliet?
En heeeeel veel andere mensen wel. En dus is die partij een aangewezen en serieus te nemen coalitiepartner. Zij wonnen 16 zetels. Het CDA verloor er 3. Hallo! Wie heeft er dan meer recht om zijn (voorgestelde) beleid uit te gaan voeren?quote:Lijkt me niet, dat zou immers in zekere zin onverantwoordelijk zijn geweest en in ieder geval was het ongewenst. De PvdA is een andere partij dan de SP en dat moet ook zo blijven. Ik zou immers niet op een radicaal-linkse partij die wegloopt voor regeringsverantwoordelijkheid en er daarnaast op tal van punten in mijn ogen te conservatieve danwel te radicale standputen heeft willen stemmen.
Dat denkt ook niemand. Maar de PvdA profileert zich wel als een linkse partij. Als de SP de linkervleugel opeet, wordt het erg moeilijk om dat geloofwaardig te blijven doen. Dan wordt de PvdA nog meer een middenpartij dan het al is. En ik vermoed dat de Nederlander midden en rechts een beetje spuugzat is na de afgelopen jaren.quote:In tegenstelling tot de SP is de PvdA immers een partij met diverse stromingen. De linkervleugel van de PvdA staat erg dicht bij de SP, maar de rechtervleugel niet en het is dan ook een misvatting om te denken dat de SP het gehele PvdA-electoraat over zou kunnen nemen.
Een heel andere tijd qua media. Er gebeurde waarschijnlijk net zoveel, zo niet meer, achter de schermen, maar het had minder consequenties en men wist het niet. Men kende politici, het land was kleiner.quote:En wat is trouwens de kloof tussen de burger en de politiek? En waarom is die gegroeid? Waarom zou die kloof in pakweg 1950 of 1975 kleiner zijn geweest dan tegenwoordig?
Bewijzen niet, maar het is wel erg waarschijnlijk. Maar goed, als de SP de principiële oppositie verkiest boven regeringsdeelname in een coalitie dan is dat op zich zelf een gerechtvaardigde keus, maar dan moet de partij daar wel voor uitkomen.quote:Op maandag 25 december 2006 11:18 schreef Lord_Vetinari het volgende:
je kunt nooit bewijzen, dat daarin de oorzaak lag. In GB al helemaal niet, omdat daar a) het kiesstelsel heel anders is en b) er slechts 2 partijen een rol van betekenis spelen.
Het CDA, want dat is nog steeds de grootste partij. Als je naar de winnaars van de verkiezingen kijkt zou er een coalitie van SP, PvdV, CU en PvdD moeten komen. Dat is niet realistisch en dat weet je zelf ook. Natuurlijk moet er wel naar winnaars gekeken worden, maar het is geen ijzeren wet dat die ook moeten gaan regeren. Vijf op de zes Nederlanders hebben immers niet op de SP gestemd en je kunt dan ook niet zeggen dat het de wens van de kiezers is dat deze partij gaat regeren.quote:Op maandag 25 december 2006 11:18 schreef Lord_Vetinari het volgende:
En heeeeel veel andere mensen wel. En dus is die partij een aangewezen en serieus te nemen coalitiepartner. Zij wonnen 16 zetels. Het CDA verloor er 3. Hallo! Wie heeft er dan meer recht om zijn (voorgestelde) beleid uit te gaan voeren?
Er is wel degelijk een verschil, met name in het soort beleid. De huidige coalitie is zijn meerderheid al maanden kwijt. De kiezer geeft vervolgens duidelijk aan dat het beleid meer naar links moet. De kiezer geeft ook aan dat de PvdA daar in zijn ogen niet aan voldoet, maar de SP wel. Het is dan een grove minachting van deze duidelijk naar voren komende wens, om gewoon met de vaste partijen als CDA en PvdA te gaan kletsen en star en strak te weigeren om water bij de rechtse wijn te doen.quote:Op maandag 25 december 2006 11:24 schreef Plato1980 het volgende:
Als je naar de winnaars van de verkiezingen kijkt zou er een coalitie van SP, PvdV, CU en PvdD moeten komen. Dat is niet realistisch en dat weet je zelf ook. Natuurlijk moet er wel naar winnaars gekeken worden, maar het is geen ijzeren wet dat die ook moeten gaan regeren. Vijf op de zes Nederlanders hebben immers niet op de SP gestemd en je kunt dan ook niet zeggen dat het de wens van de kiezers is dat deze partij gaat regeren.
Nogmaals: de kiezer bestaat niet en je moet er dan ook niet over spreken.quote:Op maandag 25 december 2006 11:27 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Er is wel degelijk een verschil, met name in het soort beleid. De huidige coalitie is zijn meerderheid al maanden kwijt. De kiezer geeft vervolgens duidelijk aan dat het beleid meer naar links moet. De kiezer geeft ook aan dat de PvdA daar in zijn ogen niet aan voldoet, maar de SP wel. Het is dan een grove minachting van deze duidelijk naar voren komende wens, om gewoon met de vaste partijen als CDA en PvdA te gaan kletsen en star en strak te weigeren om water bij de rechtse wijn te doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |