Ik zou zeggen, ga er eens eentje lezenquote:
Waarom raad je hem Atlas Shrugged aan?quote:Op woensdag 5 april 2006 09:24 schreef Karzeuler het volgende:
Ik zou zeggen, ga er eens eentje lezen
Atlas Shrugged bijvoorbeeld
Je moet toch ergens beginnen?quote:Op woensdag 5 april 2006 09:54 schreef Claudia_x het volgende:
Waarom raad je hem Atlas Shrugged aan?
Kan je die rgens halen dan? De vertalingen zijn toch niet meer te krijgen?quote:Op donderdag 6 april 2006 20:17 schreef De-oneven-2 het volgende:
Niemand bezwaar?
- Dan ga ik morgen 'De eeuwige bron' halen.
quote:Op donderdag 6 april 2006 08:52 schreef Claudia_x het volgende:
It doesn't say much. Only 'Howard Roark, Architect.' But it's like those mottoes men carved over the entrance of a castle and died for. It's a challenge in the face of something so vast and so dark, that all the pain on earth-and do you know how much suffering there is on earth?-all the pain comes from that thing you are going to face. I don't know what it is, I don't know why it should be unleashed against you. I know only that it will be. And I know that if you carry these words through to the end, it will be a victory, Howard, not just for you, but for something that should win, that moves the world-and never wins acknowledgement. It will vindicate so many who have fallen before you, who have suffered as you will suffer. May God bless you-or whoever it is that is alone to see the best, the highest possible to human hearts. You're on your way into hell, Howard.
Sterker nog; ze hebben alléén maar de vertalingen.quote:Op vrijdag 7 april 2006 00:48 schreef Karzeuler het volgende:
[..]
Kan je die rgens halen dan? De vertalingen zijn toch niet meer te krijgen?
Bibliotheken, bestaan die nog? Dat ik daar niet eens aan gedacht hebquote:Op vrijdag 7 april 2006 00:58 schreef De-oneven-2 het volgende:
[..]
Sterker nog; ze hebben alléén maar de vertalingen.
Met 'ze' bedoel ik de bibliotheken in Breda, overigens...
Ah, nu begint het voor mij ook aantrekkelijk te worden om toch maar wat van haar te gaan lezenquote:Op vrijdag 7 april 2006 08:48 schreef Claudia_x het volgende:
Hoewel The Fountainhead en Atlas Shrugged onbetwistbaar haar twee meesterwerken zijn, is We The Living ook erg de moeite waard. Het boek is een bijzondere schets van hoe het moet zijn geweest om in Rusland te leven onder het communisme.
Ze zei zelf dat ze in dat boek het meest autobiografies is geweestquote:Op vrijdag 7 april 2006 08:48 schreef Claudia_x het volgende:
Hoewel The Fountainhead en Atlas Shrugged onbetwistbaar haar twee meesterwerken zijn, is We The Living ook erg de moeite waard. Het boek is een bijzondere schets van hoe het moet zijn geweest om in Rusland te leven onder het communisme.
welke heb je?quote:Op zaterdag 8 april 2006 15:55 schreef De-oneven-2 het volgende:
Ik durf nu al te zeggen dat ik het uit ga lezen.
okquote:Op zaterdag 8 april 2006 16:11 schreef De-oneven-2 het volgende:
De eeuwige bron
Aldus....quote:Op dinsdag 4 april 2006 18:11 schreef Karzeuler het volgende:
Ook Nietzsche bewonderde zij om zijn verheerlijking van het heroiesche en het onafhankelijke individu, maar ze verafschuwde het altruisme in "Zo sprak Zaratustra".
In 1924 ronde zij haar opleiding af en begon met een studie toneelschrijven.
Wikipediaquote:
Oh okayquote:Op maandag 10 april 2006 20:54 schreef search64 het volgende:
Nee, Aldus sprak Zarathustra, niet Zo....
Ik heb hem pas gekocht, en ben nu begonnen met lezenquote:Op woensdag 5 april 2006 09:24 schreef Karzeuler het volgende:
[..]
Ik zou zeggen, ga er eens eentje lezen
Atlas Shrugged bijvoorbeeld
ik ben pas bij blz 92 van de 1069quote:Op vrijdag 29 september 2006 20:54 schreef Claudia_x het volgende:
Dan moet je zeker The Fountainhead lezen, AR. Ze weet New York er fantastisch in tot de verbeelding te laten spreken.
Oh, het maar tijdelijk! Ik lees altijd zoveel boeken tegelijk, dus ik kom er vast nog wel op terug. In ieder geval heb je na AS wel een goed idee waar Ayn Rand naar toe wilt met haar boeken, dus een must-read vind ik het nu even niet.quote:Het verbaast me dan ook niet dat je The Fountainhead weggelegd hebt, want dit is toch haar meest rigide roman. Niet dat je geen oen bent.
quote:Op zaterdag 30 december 2006 10:19 schreef Automatic_Rock het volgende:
Oh, dan kan ik melden dat ik Atlas shrugged sinds vorige maand uit heb
Mooi boek, goed verhaal...., alleen de speech van John Galt heb ik over geslagen..
Dat ding was 60 pagina's lang!!!!!!!!!!!!!!!!!!! En na 10 pagina's had ik al het idee dat hij zichzelf 3x herhaald had
Maar verder heb ik alles gelezen hoor
quote:Op zaterdag 30 december 2006 02:24 schreef Karzeuler het volgende:
Ik wil ff melden dat ik helemaal verliefd ben op het boek "The Fountainhead".
!quote:Op dinsdag 2 januari 2007 15:28 schreef Automatic_Rock het volgende:
Ik ben nu weer even wat andere boeken aan het lezen, maar voor de zomer ben ik van plan om ook The Fountainhead te gaan lezen
Mm, beetje sectarisch hè. Btw de communist Mao Zedong was ook zo'n egoïst. Ik contempleer daar toch een topic over te maken. Mensen hebben bijv. een verkeerd beeld van Mao en van communisme.quote:Op zondag 9 april 2006 19:34 schreef Claudia_x het volgende:
The virtue of selfishness is een bundeling essays die inderdaad erg prettig weglezen. Ik geloof overigens niet dat Rand 'daden omwille van een ander' verwerpt, maar juist die vorm van altruïsme waarin de eigen integriteit eraan moet geloven.
Ik ben sinds kort aan het lezen in 'The Fountainhead'. Inmiddels 'Atlas Shrugged' maar besteld.quote:Op woensdag 27 september 2006 18:46 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb sinds kort 'The Fountainhead' in huis.
Het leest lekker weg en ik vind het verhaal, de karakters, de tijd waarin het speelt en de setting intrigerend en fascinerend.quote:Op dinsdag 13 februari 2007 15:52 schreef Claudia_x het volgende:
Ik neem aan dat The Fountainhead bevalt, Lienekien?
Ik ben benieuwd naar je mening over We the living, AR.
tsjop, tsjop...quote:Op dinsdag 13 februari 2007 20:29 schreef Claudia_x het volgende:
Ik krijg er zin van om vroeg naar bed te gaan met The fountainhead.
Het effect dat Roark daar heeft op Mallory is precies wat het boek met mij doet en waarom het altijd in de buurt ligt.quote:Op vrijdag 16 februari 2007 22:59 schreef Zina het volgende:
De essentie van het boek, wat mij betreft.
inderdaad, dat gedeelte raakte mij ook heel ergquote:Op vrijdag 16 februari 2007 22:59 schreef Zina het volgende:
De essentie van het boek, wat mij betreft.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 3% gewijzigd door Automatic_Rock op 20-02-2007 11:09:12 ]Mensen die zich snel gekwetst voelen zijn een grotere bedreiging voor de vrije samenleving dan mensen die graag bewust andere mensen beledigen. Ik hoop dat ik hiermee niet andere mensen kwets. Het is slechts mijn mening :-)
Ik heb die vrijheid maar even genomen...quote:Op dinsdag 20 februari 2007 10:19 schreef Claudia_x het volgende:
Misschien kun je dat tussen spoiler tags zetten?
Grappig dat je haar werk in die volgorde leest. Atlas Shrugged is haar magnum opus terwijl We the living haar eerste roman is, waarin ze duidelijk nog zoekende is naar zowel vorm als inhoud. Hoe beter ze haar ideeën onder woorden kon brengen hoe duidelijker die ideeën voor haarzelf werden, heb ik het idee. Desalniettemin is We the living een prachtboek, zeker voor wie haar latere romans te rigide en ongeloofwaardig vindt.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 11:11 schreef Automatic_Rock het volgende:
We The Living leest trouwens erg prettig!
Niet zo surrealistisch, en iets minder beeldend dan AS, maar tot nu toe nog steeds een boeiend boek. Lees het graag
(ben nu bij blz150+/-)
Ja, ik weet dat dit haar eerste boek was, en AS haar laatste.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 11:48 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Grappig dat je haar werk in die volgorde leest. Atlas Shrugged is haar magnum opus terwijl We the living haar eerste roman is, waarin ze duidelijk nog zoekende is naar zowel vorm als inhoud. Hoe beter ze haar ideeën onder woorden kon brengen hoe duidelijker die ideeën voor haarzelf werden, heb ik het idee. Desalniettemin is We the living een prachtboek, zeker voor wie haar latere romans te rigide en ongeloofwaardig vindt.
[afbeelding]
En bedankt voor de tags.![]()
Atlas Shrugged viel in de smaak, maar niet zoals The Fountainhead. Ik zag Hank Rearden als de nieuwe Howard Roark, en ik vond het moeilijk te verkroppenquote:Op dinsdag 27 februari 2007 12:39 schreef Zina het volgende:
Dan nu mijn vragen (vooral aan Claudia gericht, want zij weet er het meeste van geloof ik, en ik ben gewoon naar haar benieuwd):
Wat vond je toen je na The Fountainhead Atlas Shrugged las? Viel het net zo in de smaak?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Daarna wilde ik niet meer verder lezen. Ik had bij AS het idee dat het verhaal nog meer ondergeschikt was gemaakt aan het uiteenzetten van haar objectivistische filosofie. Waar The Fountainhead een Ontdekking was, werd AS hier en daar zelfs vervelend. Verder miste ik Dominique (waar ik me toch mee vereenzelvigde).Nee. Ik weet wat de principes zijn waarnaar ik wil leven, daar heb ik HR niet voor nodig. Wat ik wél uit het boek haal, heeft meer betrekking op je volgende vraag.quote:Toen je net The Fountainhead had gelezen, dacht je toen ook vaak bij situaties in je eigen leven: hoe zou Roark hiermee omgaan? En zo ja, werd je daar wijzer van?
In 1984 schrijft Orwell ergens: Being in a minority, even a minority of one, did not make you mad. There was truth and there was untruth, and if you clung to the truth even against the whole world, you were not mad. Howard Roark geeft me moed om in de minderheid te verkeren. Als de eenzaamheid me te veel wordt, dan grijp ik naar The Fountainhead. Ik weet dat het gek is om zoiets te zeggen; HR is een fictief karakter. Maar het is genoeg voor me om te weten dat er ooit iemand is geweest die hem heeft bedacht als het meest nobele streven van een mens.quote:Waarom is The Fountainhead je favoriet? Wat is er aan deze roman dat je er steeds naar terugkeert (zoals je aangaf hierboven)?In ethische zin is het meer een verwoording van wat ik altijd al heb gevonden. Ik zie het niet als een leidraad. En ik moet zeggen dat ik het Objectivisme ook minder interessant vind worden als de filosofie verder gaat dan persoonlijke ethiek.quote:In hoeverre beïnvloedt het Objectivisme de manier waarop je je leven leidt, of is het niet meer of minder dan een theorie die je tot je hebt genomen?Weinig. Ik vind dat ze anarchisme niet serieus genoeg nam. En ze had een minnaar; dat kan ik ook niet verkroppen. Wat ik ook onzin vond, is dat je als Objectivist van bepaalde muziek en kunst moest houden. Ik zie Rands muzieksmaak niet als toonaangevend. Als ik Elliott Smith prachtig vind terwijl hij de ellende van zijn bestaan bezingt, dan voel ik me geen verrader van mijn principes.quote:Zijn er punten waarop je het echt niet eens bent met Ayn Rand?
Ik heb geen behoefte om Rand te volgen zoals die Objectivisten dat doen. Ze is geen Jezus en iedereen die zo naar haar opkijkt heeft duidelijk niks van haar boeken begrepen.I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
quote:Op dinsdag 27 februari 2007 13:14 schreef Claudia_x het volgende:
Atlas Shrugged viel in de smaak, maar niet zoals The Fountainhead. Ik zag Hank Rearden als de nieuwe Howard Roark, en ik vond het moeilijk te verkroppenIk wil Atlas Shrugged nog lezen, ben wel benieuwd hoe ik het zal ervaren. Misschien vind ik het iets minder erg dat het verhaal ondergeschikt is aan de filosofie. Dominique, daar heb ik me nooit mee geïdentificeerd. Eigenlijk met geen enkel personage in The Fountainhead, terwijl dit vaak toch een vereiste is/ lijkt te zijn voor het 'opgaan' in een boek. HR fascineerde mij, ik wilde alleen maar weten hoe het met hém verder ging. Maar hij was te ideaal en te mannelijk voor vereenzelviging.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Daarna wilde ik niet meer verder lezen. Ik had bij AS het idee dat het verhaal nog meer ondergeschikt was gemaakt aan het uiteenzetten van haar objectivistische filosofie. Waar The Fountainhead een Ontdekking was, werd AS hier en daar zelfs vervelend. Verder miste ik Dominique (waar ik me toch mee vereenzelvigde).Je hebt niemand nodig om je eigen leven te bepalen, dat is waar, zo heb ik ook altijd geleefd en gehandeld. Maar de mate waarin HR dat doet, is van zodanig niveau dat ik het toch niet kan helpen dat ik me regelmatig wel eens afvraag: hoe zou hij gereageerd hebben? Niet hem als persoon, maar het gaat me eigenlijk meer om de filosofie die er achter steekt: oftewel, hoe kun je dagelijks leven volgens zo'n filosofie.quote:Nee. Ik weet wat de principes zijn waarnaar ik wil leven, daar heb ik HR niet voor nodig. Wat ik wél uit het boek haal, heeft meer betrekking op je volgende vraag.
Dat heb ik overigens bij meer filosofieën/ideeën en ook bij religies: dat ik me afvraag hoe je die principes dag in dag uit kunt naleven. Ik heb ook duidelijke en uitgesproken ideeën over veel dingen, maar het leven leef je in principe één keer, het is vaak moeilijk om precies van tevoren te weten hoe te handelen.Mee eens. Het behoren tot een groep aanhangers van wie dan ook moet te allen tijde worden voorkomen. Ik kan me er niets bij voorstellen.quote:Weinig. Ik vind dat ze anarchisme niet serieus genoeg nam. En ze had een minnaar; dat kan ik ook niet verkroppen. Wat ik ook onzin vond, is dat je als Objectivist van bepaalde muziek en kunst moest houden. Ik zie Rands muzieksmaak niet als toonaangevend. Als ik Elliott Smith prachtig vind terwijl hij de ellende van zijn bestaan bezingt, dan voel ik me geen verrader van mijn principes.
Ik heb geen behoefte om Rand te volgen zoals die Objectivisten dat doen. Ze is geen Jezus en iedereen die zo naar haar opkijkt heeft duidelijk niks van haar boeken begrepen.
Ik herken wel wat je zegt: dat de ideeën een bevestiging zijn van wat je zelf altijd al hebt gevonden. Dat is mijn beleving ook, maar juist daarom was het lezen een schok voor me. Het was voor het eerst dat ik iets las waarvan ik meteen dacht: dit klopt. Terwijl ik doorgaans bij alles wat ik lees wel kritische noten heb, of ronduit 'nee' moet zeggen. Nu probeer ik er achter te komen wat de implicaties van mijn 'yes' zijn. Ben ik nu gewoon gek van een boek, personage? Ben ik een objectivist?
[ Bericht 1% gewijzigd door Zina op 27-02-2007 15:43:55 ]Onderuitgezakt in de koffiehoek van het zorgcentrum zit Sieb met volle teugen na te genieten van de Tweede Wereldoorlog (Gummbah)
Als je dat weer eens hebt, post hier dan de tekst waarbij die gedachte je te binnen schiet. Ik ben benieuwd. Het is voor mij alweer een tijdje geleden dat ik het boek gelezen heb.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 16:06 schreef Automatic_Rock het volgende:
Die gedachte schiet me regelmatig te binnen tijdens het lezen
maar dat doet niks af van het leesplezier hoor
Dat eindoordeel duurt nog even. Van dit boek kun je op vele niveaus iets vinden.quote:Op dinsdag 6 maart 2007 16:30 schreef Claudia_x het volgende:
Dat heb je snel gedaan.
Hoe luidt het eindoordeel?
Ik sinds gisteren ookquote:Op dinsdag 6 maart 2007 16:29 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb 'The Fountainhead' inmiddels uitgelezen.
Moet ik bij jou ook een jaar gaan wachten op een eindoordeel?quote:
Dan ben je verder gekomen dan ik.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 14:06 schreef Lienekien het volgende:
Nou, ik zal maar niet zeggen dat ik bijna Atlas Shrugged uit heb.
Kreeg je er ook zo'n 'nou weet ik het wel'-gevoel bij? Toch blijft het me wel fascineren. Het blijft soepeltjes lezen en ik zie die rare wereld voor mijn geestesoog verschijnen. En ik ben stiekem wel benieuwd of Dagny voor één van de drie heren gaat kiezen.quote:
Ja, dat gevoel krijg ik er ook bij. En bij mij wordt dat gevoel ook overstemd door de fascinatie voor die fantastische wereld.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 14:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Kreeg je er ook zo'n 'nou weet ik het wel'-gevoel bij? Toch blijft het me wel fascineren. Het blijft soepeltjes lezen en ik zie die rare wereld voor mijn geestesoog verschijnen. En ik ben stiekem wel benieuwd of Dagny voor één van de drie heren gaat kiezen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
Heb je de speech van John Galt al gelezen?? Die is geloof ik 50 pagina's lang, maar na 2 of 3 pagina's begint zichzelf al te herhalen...quote:Op vrijdag 21 maart 2008 14:06 schreef Lienekien het volgende:
Nou, ik zal maar niet zeggen dat ik bijna Atlas Shrugged uit heb.
Nee hoorquote:Op vrijdag 21 maart 2008 14:03 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Moet ik bij jou ook een jaar gaan wachten op een eindoordeel?
Ik zou wel graag de hele film willen hebben jaquote:Op dinsdag 25 maart 2008 01:06 schreef Karzeuler het volgende:
Er staan op Google video's al een paar fragmenten uit de film
De speech van Roark
Hier nog de scene waar Dominique Howard voor 't eerst ziet
en wat daarna gebeurde![]()
De trailer van destijds (1949)
en iemand heeft de slotscene heel leuk in een videoclip van 'n liedje gemonteerd
en meer van dat soort
Maar mijn vraag is: Zal ik de hele film online zetten? (hij staat trouwens ook op de Piraten baai)
als ik tijd heb zal ik ff wat online zettenquote:Op dinsdag 25 maart 2008 05:55 schreef Automatic_Rock het volgende:
[..]
Ik zou wel graag de hele film willen hebben ja
Roarks kijk (op de wereld) leren we vooral kennen door haar kijk op Roark, he.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 19:56 schreef Automatic_Rock het volgende:
Of dacht jij een liefdesroman te lezen waar Roarks kijk op de wereld een bijzaak zijn??
Nou, dat ben ik niet met je eens. Roarks kijk op de wereld blijkt uit zijn handelingen. Daar is zij niet voor nodig, en voor een groot deel heeft Rand haar hiervoor ook niet ingezet. In het grootste deel van het boek leven Roark en Domenique langs elkaar zonder elkaars handelingen te kennen.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 01:23 schreef De-oneven-2 het volgende:
[..]
Roarks kijk (op de wereld) leren we vooral kennen door haar kijk op Roark, he.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
Ik kan het niet beter uitleggen dan Ayn Rand zelf in dat citaat doet.quote:Op vrijdag 4 april 2008 15:09 schreef Automatic_Rock het volgende:
Ik vind Dominique nu niet echt een gewone sterveling. De gewone sterveling zou zichzelf niet zo kwellen lijkt mij.
Dat klopt. Wat mij betreft is The Fountainhead verreweg het beste boek.quote:Op zaterdag 5 april 2008 07:56 schreef Automatic_Rock het volgende:
Begreep ik het nou goed Claudia dat je Atlas Shrugged nooit uitgelezen hebt??
quote:Op zondag 25 januari 2009 17:01 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
Ik vind het een fantastisch boek. Ik vind de filosofie van Rand op sommige punten onbegrijpelijk, maar ik merk nu al dat dit boek ontzettend veel invloed op mijn denken gaat hebben. Daarnaast is het een fantastisch boek.
Wanneer ga je Atlas Shrugged lezen Claudia??quote:Op dinsdag 3 februari 2009 17:02 schreef Claudia_x het volgende:
Jongens, ga die boeken eerst nou toch eens gewoon lezen.
Wat lul je nou, JAM. Dit is je hoogtepunt -tot nu toe- in je carrière van dom gelul.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 15:06 schreef JAM het volgende:
Mevrouw Rand is net als meneer Mulisch een beetje een dommig figuur dat een beetje domme boeken schrijft waarin ze niets anders doen dan hun eigen onvermogen de wereld en de dingen daarin te begrijpen een beetje voor zichzelf op een rijtje te zetten. Nu is het grote probleem dat ze zulks zelf nooit zullen erkennen (in tegenstelling tot helden als Collin Farrel die van zichzelf zegt: 'I'm just a fucking actor, you know... just a fucking actor) en hun geoudehoer presenteren, of laten presenteren - het is nog maar de vraag in hoeverre ze daar zelf debet aan zijn - als stimulerende literatuur. Boeken, om over na te denken.
Zo komt de lezer bedrogen uit. Wij onderscheiden hier een paar verschillende types.
1. De lezer die van zichzelf meent dat hij te dom is om te begrijpen wat er geschreven is en niet inziet dat de fout niet bij hem ligt. Om hen moet ik treuren.
2. De lezer die van zichzelf meent dat hij intelligent genoeg is om te begrijpen wat er geschreven is, maar tot geen enkel nieuw inzicht komt. Voor hen is er hoop.
3. De lezer die van zichzelf meent dat hij intelligent genoeg is om te begrijpen wat er geschreven is, niet inziet dat er niets nieuws onder de zon is, maar alsnog tot nieuwe inzichten komt, omdat de zijn vermeende intelligentie daar nu eenmaal tot noopt. Dit zijn de grootste idioten.
Dat is trouwens niet waar, er is nog het Zarathustra-gedrocht.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 21:56 schreef Ringo het volgende:
Die Ayn Rand hè, ik heb altijd gedacht dat haar boeken vooral geschikt waren voor de lui die niet kunnen verdragen dat Nietzsche zich nooit aan fictie heeft bezondigd.
Aan jou de eer dan eens helder en beknopt samen te vatten hoe mevrouw Rand met haar eindeloos geoudehoer bijgedragen heeft aan het eeuwig verlangen een Stralend Sterretje aan de Hemel te worden dat Liefde schijnt.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 13:02 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
[..]
Wat lul je nou, JAM. Dit is je hoogtepunt -tot nu toe- in je carrière van dom gelul.
Oh, sorry, ik was helemaal vergeten op die PM te reageren. Ik heb de film niet gezien. (Maar wel: The passion of Ayn Rand met Helen Mirren, ook geen al te beste film.)quote:Op zaterdag 7 februari 2009 13:02 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
Claudia, wat vond je van de film van the fountainhead?
Ja, dat boek zou echt fantastisch verfilmd kunnen wordenquote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:57 schreef Claudia_x het volgende:
Er zou overigens nog een verfilming van Atlas Shrugged komen.
Probeer eens de eerste twintig bladzijden te lezen, als je het dan nog niks vindt, kan je het wegleggen.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 16:32 schreef JAM het volgende:
[..]
Aan jou de eer dan eens helder en beknopt samen te vatten hoe mevrouw Rand met haar eindeloos geoudehoer bijgedragen heeft aan het eeuwig verlangen een Stralend Sterretje aan de Hemel te worden dat Liefde schijnt.
Of zoals officer Barbrady het opmerkte: "But then I read this: Atlas Shrugged by Ayn Rand, I read every last word of this garbage, and because of this piece of shi#t, I'm never reading again!!"quote:Serieus. Wát een schijt. Wát een walgelijke hoop kots. Wát een smerige stinkende berg drek. Wát een zelfrukkend kutboek.
Bij de speech heb ik heb opgegeven en heb ik de rest slechts gebladerd, maar ik vraag me af of er íemand is die de laatste honderd pagina's volslagen fascistisch gelul heeft gelezen (en zich vervolgens niet door zijn hoofd schoot).
Gatverdamme.
Als je dat fascistisch noemt dan heb je iets niet helemaal begrepen.quote:Op zondag 8 februari 2009 22:28 schreef Mainport het volgende:
Als je een beetje googlet tref je ook andere mensen aan die er kennis mee hebben gemaakt.
Leuk weetje: Trey Parker is een libertariër.quote:Of zoals officer Barbrady het opmerkte: "But then I read this: Atlas Shrugged by Ayn Rand, I read every last word of this garbage, and because of this piece of shi#t, I'm never reading again!!"
Wat ik natuurlijk ook kan doen is het aan een touwtje van het plafond op kniehoogte naast de toiletpot hangen om, wanneer ik juist een avond flink doorgedronken heb en dan de volgende dag gehurkt op de vloer met pijnlijke diarree mijzelf afvraag wat er nu weer van mij komen moet, etc. Een voor een scheur ik de bladzijdes uit. Dat gaat lang mee!quote:Op zondag 8 februari 2009 22:15 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
[..]
Probeer eens de eerste twintig bladzijden te lezen, als je het dan nog niks vindt, kan je het wegleggen.
En, wat zegt dat precies? Dat er veel mensen op internet bezig zijn die het leuk vinden meningen te spuien?quote:Op zondag 8 februari 2009 22:28 schreef Mainport het volgende:
Als je een beetje googlet tref je ook andere mensen aan die er kennis mee hebben gemaakt.
Zeg, wie is die lekkere lookalike van me?quote:Op woensdag 11 februari 2009 01:20 schreef Mainport het volgende:
Hey, jij bent die vrouw die in mijn fotoboek heeft gepost!
[ afbeelding ]
Doen!quote:Op woensdag 11 februari 2009 01:28 schreef Nadine26 het volgende:
In Atlas Shrugged ben ik vrij snel blijven steken. Misschien begon ik er te snel in? Ik wil het altijd nog een keer proberen.
Je bent nu erg Reviaans bezig hè.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 21:29 schreef JAM het volgende:
Wat mijn probleem met Ayn Rand is, is dat zij mijnentwege gewoon vrij weinig te vertellen heeft maar daar wel heel erg veel woorden voor nodig heeft. Dat men dat oeverloze geoudehoer van haar echter maar al te vaak wil presenteren en uitleggen als zijnde iets wat daadwerkelijk de moeite waard is, dat raakt me inderdaad. Het is zonde van de weinige tijd die de Heer ons allen in bruikleen gegeven heeft. Als ik nadenk over mijn medeburgers en hoe ze zich 's nachts in bed neerleggen met een boek van mevrouw Rand word ik werkelijk overvallen door grote gevoelens van plaatsvervangende schaamte en deernis.
quote:Op vrijdag 6 februari 2009 21:56 schreef Ringo het volgende:
Die Ayn Rand hè, ik heb altijd gedacht dat haar boeken vooral geschikt waren voor de lui die niet kunnen verdragen dat Nietzsche zich nooit aan fictie heeft bezondigd.
ah die film uit 1949quote:Op zaterdag 7 februari 2009 13:02 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
[..]
Wat lul je nou, JAM. Dit is je hoogtepunt -tot nu toe- in je carrière van dom gelul.
Claudia, wat vond je van de film van the fountainhead?
Bij mij staan tussen Murakami en Rand nog Nasar, Nescio, Nietzsche, Nijhoff, Nooteboom, Norberg, Nozick, Orwell, Oz, Paaltjens, Palahniuk, Palmen, Pasman, Peikoff, Peskens, Pierre, Pointl, Popper, Post, Pot, Potter, Priestley, Pruis, Pynchon en Ramsay.quote:Op donderdag 19 februari 2009 05:25 schreef DrPwn het volgende:
ayn rand tref ik vaak aan in de boekenkast van een bepaald soort mens naast kafka on the shore en de hele coldplay discografie
thomas pynchon is coolquote:Op donderdag 19 februari 2009 15:24 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Bij mij staan tussen Murakami en Rand nog Nasar, Nescio, Nietzsche, Nijhoff, Nooteboom, Norberg, Nozick, Orwell, Oz, Paaltjens, Palahniuk, Palmen, Pasman, Peikoff, Peskens, Pierre, Pointl, Popper, Post, Pot, Potter, Priestley, Pruis, Pynchon en Ramsay.
ik heb niks van dat alles in m'n boekenkast, zelfs geen mp3's van coldplay (niet dat ik wat tegen die band heb, maar je hoort ze al zo vaak op de radio...)quote:Op donderdag 19 februari 2009 05:25 schreef DrPwn het volgende:
ayn rand tref ik vaak aan in de boekenkast van een bepaald soort mens naast kafka on the shore en de hele coldplay discografie
het is pseudointellectuele nonsens
Nou, misschien is de Nederlandse versie echt prut t.o.v. de Engelstalige. Dan wil ik er wel wat meer moeite voor doen, vandaarquote:Op maandag 2 maart 2009 15:51 schreef Karzeuler het volgende:
als je dat lekkerder vindt lezen, wat houd je dan tegen?
Ik vind dat auteurs die de chaos van de werkelijkheid onder woorden proberen te brengen niet bepaald dom.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 15:06 schreef JAM het volgende:
Mevrouw Rand is net als meneer Mulisch een beetje een dommig figuur dat een beetje domme boeken schrijft waarin ze niets anders doen dan hun eigen onvermogen de wereld en de dingen daarin te begrijpen een beetje voor zichzelf op een rijtje te zetten.
Ik ook niet hoor. De vraag is naar in hoeverre ze daar dan ook in slagen.quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:24 schreef Nijnkonijn87 het volgende:
[..]
Ik vind dat auteurs die de chaos van de werkelijkheid onder woorden proberen te brengen niet bepaald dom.
Zo zou je We The Living nog kunnen beschrijven, maar in haar andere boeken is er meer sprake van een hypothetische werkelijkheid die op sommige punten misschien nog actueel is, maar andere stukken zijn wat mij betreft door de geschiedenis in het ongelijk gesteldquote:Op woensdag 4 maart 2009 13:24 schreef Nijnkonijn87 het volgende:
[..]
Ik vind dat auteurs die de chaos van de werkelijkheid onder woorden proberen te brengen niet bepaald dom.
Lul niet zo slap. Nietzsche's filosofie is pure fictie.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 21:56 schreef Ringo het volgende:
Die Ayn Rand hè, ik heb altijd gedacht dat haar boeken vooral geschikt waren voor de lui die niet kunnen verdragen dat Nietzsche zich nooit aan fictie heeft bezondigd.
Kun je voorbeelden geven?quote:Op woensdag 4 maart 2009 14:06 schreef Automatic_Rock het volgende:
maar andere stukken zijn wat mij betreft door de geschiedenis in het ongelijk gesteld
Daar ben je wel even zoet mee!quote:Op donderdag 19 november 2009 12:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb net Atlas Shrugged binnen als Audio Book, woepie, 50 CD´s voor ¤ 31,75 inclusief P&P
Scott Brickquote:Op donderdag 19 november 2009 12:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Daar ben je wel even zoet mee!
Wie leest het voor?
Welke heb je gehaald?quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 13:54 schreef Tsunade het volgende:
kick! Ik heb m ook bij de bieb gehaald en ga er maar eens in beginnen!! Wie is er nog meer in bezig?
Schrijfster, maar het is een mooi verhaal, wel een politieke visie trouwens, het absolute tegendeel van socialisme/communismequote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:00 schreef Tsunade het volgende:Oeps. Atlas shrugged. Mijn vriend raadde dit boek aan, had nog nooit van deze schrijver gehoord dus ik ben erg benieuwd.
Euh, nou ja Ron Hubbard staat ook 3 keer in de top 10 dat is een beetje vreemd maar goed, aan de andere kant, Pynchon staat ook alleen maar in de lezerslijstquote:Op vrijdag 8 oktober 2010 23:05 schreef herzberg het volgende:
recentelijk viel mijn oog op de modern library 100 best novels. opvallend is dat rand in het lekenlijstje plaatsen 1 en 2 bezet, maar dat de weledelgeleerde heren dame rand niet wensen te erkennen.
Ik heb al aangegeven dat ik haar werk zelf niet ken en dat mijn voorlopige mening dus mogelijk niet helemaal klopt. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat ze oh zo anders zal blijken te zijn dan uit de encyclopedische informatie die je over haar kunt krijgen. Is het waar dat aan het einde van Atlas Shrugged de Supermensen rondvliegen met zelfgemaakte vleugels en neerkijken op de niet-ondernemende massa die in vuur en honger omkomt? Ugh... Totdat ik kennis heb gemaakt met haar werk blijft ze voor mij een stomme bitch.quote:Op maandag 10 januari 2011 15:29 schreef Lienekien het volgende:
Misschien had je in plaats van over haar te lezen eens iets van haar moeten lezen. Dat is tenminste wat ik heb gedaan en in plaats van mij GEËRGERD aan die BITCH heb ik heel wat uurtjes prettig lezend doorgebracht.
Ik kan het je niet vertellen. Ik heb het einde van Atlas Shrugged nooit gehaald.quote:Op maandag 10 januari 2011 15:34 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Ik heb al aangegeven dat ik haar werk zelf niet ken en dat mijn mening dus mogelijk niet helemaal klopt. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat ze oh zo anders zal blijken te zijn dan uit de encyclopedische informatie die je over haar kunt krijgen. Is het waar dat aan het einde van Atlas Shrugged de Supermensen rondvliegen met zelfgemaakte vleugels en neerkijken op de niet-ondernemende massa die in vuur en honger omkomt? Ugh... Totdat ik kennis heb gemaakt met haar werk blijft ze voor mij een stomme bitch.
Het is dan ook geen mening maar een indruk, dat staat er zwart op wit bij. Maar goed, als jij moeite hebt met Nederlands kan ik daar verder niks aan doenquote:Op maandag 10 januari 2011 16:05 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik kan het je niet vertellen. Ik heb het einde van Atlas Shrugged nooit gehaald.
Ik verbaas me er regelmatig over dat mensen de moeite nemen om meningen zoals die van jou, met dergelijke onderbouwing en in dergelijke bewoordingen, op een openbare site te zetten.
De nieuwe tijd, net wat u zegt.
Je gebruikt zelf de term mening anders ook in je voorlaatste reactie. Anders moet je dat nog even editen naar indruk.quote:Op maandag 10 januari 2011 16:20 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Het is dan ook geen mening maar een indruk, dat staat er zwart op wit bij. Maar goed, als jij moeite hebt met Nederlands kan ik daar verder niks aan doen![]()
Waarom zou ik niet de voorlopige gedachten mogen ventileren die ik krijg door een beetje over Ayn Rand te lezen. Ik vertel alleen maar welke indruk ze op mij maakt, het gaat meer om mij dan om haar. Als het er is, waarom zou je het onderdrukken. Blijkbaar heb je een "stel me tevreden of houd je mond" mentaliteit, erg liberaal
Kameraad Rand zou vast trots op me zijnquote:Op maandag 10 januari 2011 16:24 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Je gebruikt zelf de term mening anders ook in je voorlaatste reactie. Anders moet je dat nog even editen naar indruk.
Done![]()
[quote]En dat het meer om jou dan om haar gaat, dat lijkt me een goede conclusie.
Ayn was geen Kameraad, in tegendeel zelfs, ze was tegen alle vormen van totalitair denken en collectivisme, maar juist voor vrijheid.quote:Op maandag 10 januari 2011 16:27 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Kameraad Rand zou vast trots op me zijn
Vertel eens? Waar heb je dat gelezen?quote:Op maandag 10 januari 2011 16:19 schreef Ringo het volgende:
Die Ayn Rand schijnt zich ook bezig te hebben gehouden met illegale orgaandonaties en mensenhandel. Een eng mens, en dat is ze.
Vind je dat echt verbazingwekkend? Ondanks de lippendienst die ze aan vrijheid en vrij denken bewijst lijken haar boeken er eerder op te wijzen dat ze iedereen die het niet met haar visie eens is een smerig onderkruipsel vindt. Ik ken weinig boeken die ongenuanceerder zijn dan die van Rand, dat ze in haar persoonlijke leven ook zo is leek me eerder vanzelfsprekend.quote:Op maandag 10 januari 2011 16:44 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Vertel eens? Waar heb je dat gelezen?
Ik heb eens een film over haar leven gezien (The passion of Ayn Rand) en daarin kwam ze niet naar voren als een aangenaam mens. Wat ikzelf erg jammer vind is dat ze op persoonlijk vlak een vrij intolerant mens lijkt te zijn geweest: je moest het met haar eens zijn of je mocht geen deel uitmaken van haar 'organisatie'. Dat staat zo haaks op de vrijheid van denken die ze propageerde. Een andere onaangename kant van haar filosofie vind ik dat ze kunst en ideologie als onlosmakelijk verbonden zag. Als je de 'juiste' ideeen hebt dan houd je bijvoorbeeld van bepaalde muziek. Daar krijg ik een naar gevoel bij.
Het gaat wel ver om te zeggen dat ze een 'eng mens' was. Heb je een boek van haar gelezen, Ringo?
En?quote:Op maandag 10 januari 2011 17:12 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Vind je dat echt verbazingwekkend? Ondanks de lippendienst die ze aan vrijheid en vrij denken bewijst lijken haar boeken er eerder op te wijzen dat ze iedereen die het niet met haar visie eens is een smerig onderkruipsel vindt. Ik ken weinig boeken die ongenuanceerder zijn dan die van Rand, dat ze in haar persoonlijke leven ook zo is leek me eerder vanzelfsprekend.
Ik heb wel werken van Fjodor Dostojevski gelezen, hij was ook erg individualistisch, maar zijn filosofie was desondanks heeeeeeel ander dan die van Ayn Rand. Vergeleken met zijn ideeen lijkt het mensbeeld van Ayn Rand voor mij verdacht veel op dat van Stalin.quote:Op maandag 10 januari 2011 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ayn was geen Kameraad, in tegendeel zelfs, ze was tegen alle vormen van totalitair denken en collectivisme, maar juist voor vrijheid.
Maar goed, gezien je posts ga je haar boeken nooit lezen, laat staan begrijpen
Hoe wil je dat weten als je haar boeken nooit hebt gelezen?quote:Op maandag 10 januari 2011 17:52 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Ik heb wel werken van Fjodor Dostojevski gelezen, hij was ook erg individualistisch, maar zijn filosofie was desondanks heeeeeeel ander dan die van Ayn Rand. Vergeleken met zijn ideeen lijkt het mensbeeld van Ayn Rand voor mij verdacht veel op dat van Stalin.
Bovendien: individualisme heeft niks te maken met doen of krijgen wat je wil, juist geluk en succes verkrijgen mensen door collectivisme. Als je een mensje echt aan de rauwe wereld overlaat zal het helemaal niks voorstellen, en wordt het met de kraan open dweilen. Maar hier in het Westen zijn mensen stevig geindoctrineerd om te denken dat individualisme iets met geluk en succes te maken heeft, zodat ze rustig zijn en doen wat er van hen wordt verlangd. Orwell schreef er al over, je hebt een zaak maar duidt het aan met de zijn antoniem
Omdat ik wel over haar gelezen heb, en het lijkt me niet dat op een pagina zoals deze allemaal leugens en verdraaiingen staan terwijl Ayn Rand in werkelijkheid het tegenovergestelde was. En bovendien is Ayn Rand helemaal niet zo uniek, je kunt over haar filosofie ook via sites als meervrijheid.nl leren en in de samenleving in het algemeen voel je die "wees een ubermensch" mentaliteit ook voelen.quote:Op maandag 10 januari 2011 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe wil je dat weten als je haar boeken nooit hebt gelezen?
quote:Op maandag 10 januari 2011 17:52 schreef Helena1989 het volgende:
Bovendien: individualisme heeft niks te maken met doen of krijgen wat je wil, juist geluk en succes verkrijgen mensen door collectivisme.
Lees het boek domme kut.quote:Op maandag 10 januari 2011 18:29 schreef Helena1989 het volgende:
Als je wil, kun je mij (in het kort) uitleggen wat de filosofie van Ayn Rand volgens jou is, als jij me echt iets nieuws vertelt, zal ik het eerlijk zeggen.
Nee, met mensen die weten waar ze het over hebbenquote:Op maandag 10 januari 2011 18:29 schreef Helena1989 het volgende:
Of jij wil liever discussieren met mensen die het met je eens zijn
\
Ja, dat vind ik verbazingwekkend. Je zou op basis van haar boeken verwachten dat ze bijvoorbeeld een geliefde had die aan haar gewaagd was. In plaats daarvan had ze een trouwe hond in de ene hand en een volgzame minnaar in de andere. Dat strookt niet met de visie op liefde die ze in haar boeken ontvouwt, wat er in ieder geval op lijkt te wijzen dat ze ermee worstelde om theorie en praktijk te verenigen.quote:Op maandag 10 januari 2011 17:12 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Vind je dat echt verbazingwekkend? Ondanks de lippendienst die ze aan vrijheid en vrij denken bewijst lijken haar boeken er eerder op te wijzen dat ze iedereen die het niet met haar visie eens is een smerig onderkruipsel vindt. Ik ken weinig boeken die ongenuanceerder zijn dan die van Rand, dat ze in haar persoonlijke leven ook zo is leek me eerder vanzelfsprekend.
Lees liever zelf iets. Je zou bijvoorbeeld We the living een kans kunnen geven. Hoewel het niet als een van haar grote werken wordt gezien, vermoed ik dat het je minder tegen zal staan dan The Fountainhead en Atlas Shrugged.quote:Op maandag 10 januari 2011 18:29 schreef Helena1989 het volgende:
Als je wil, kun je mij (in het kort) uitleggen wat de filosofie van Ayn Rand volgens jou is, als jij me echt iets nieuws vertelt, zal ik het eerlijk zeggen.
De filosofie van Ayn Rand is 'laisser faire kapitalisme is het enige goede systeem, wie het daar niet meer eens is moet dood'.quote:Op maandag 10 januari 2011 18:29 schreef Helena1989 het volgende:
Of jij wil liever discussieren met mensen die het met je eens zijn
Als je wil, kun je mij (in het kort) uitleggen wat de filosofie van Ayn Rand volgens jou is, als jij me echt iets nieuws vertelt, zal ik het eerlijk zeggen.
Impress me
En terecht.quote:Op maandag 10 januari 2011 19:32 schreef Ereinion het volgende:
[..]
De filosofie van Ayn Rand is 'laisser faire kapitalisme is het enige goede systeem, wie het daar niet meer eens is moet dood'.
Want er worden zoveel mensen vermoord in haar boeken? Volgens mij ging op het hoogtepunt van haar objectivistische utopie de haar gelijkgestemde mensen vreedzaam in een hoekje van de wereld wonen waar niemand hen kon storen en zij eveneens niemand stoorden.quote:Op maandag 10 januari 2011 19:32 schreef Ereinion het volgende:
De filosofie van Ayn Rand is 'laisser faire kapitalisme is het enige goede systeem, wie het daar niet meer eens is moet dood'.
Klopt. Daarom heeft ze een van haar boeken ook 'The virtue of selfishness' genoemd.quote:Op maandag 10 januari 2011 19:41 schreef speknek het volgende:
Waar veel mensen vind ik aan voorbij gaan--of althans zo interpreteer ik de boeken--is dat ze een moreel systeem beschrijft.
Maar dat zou een volstrekt andere manier van argumenteren zijn. Iemand die vanuit principes filosofeert zal elk utilitaristisch argument van hand wijzen. (Of bedoel je iets anders met 'utilitair'?)quote:En wat dat betreft kun je utilitair gezien er dezelfde kritiek op leveren als het communisme, en zo zijn er nog wel meer denk ik hele valide argumenten tegen het objectivisme in de praktijk in te brengen. Maar wat mij betreft is dat niet de kern van de filosofie, die dus vooral ethisch is.
Misschien dat 'pragmatisch' een betere woordkeuze was, ik bedoelde als je het ten uitvoer brengt in de praktijk, maar je hebt gelijk dat het een andere manier van argumenteren is. Wat je vaak hoort over het communisme is dat het in essentie een mooie filosofie is, die enkel zodra je het in de praktijk gaat brengen, tot allemaal gewelddadigheden leidt omdat de mens verdorven en bezitterig is. Ik bedoelde dat je in die trand ook kritiek kon hebben op het objectivisme (dat een wetteloosheid waarbij iedereen elkaars vrije wil respecteert, de deur wagenwijd openzet voor mensen die dat niet doen). Wat Ayn Rand overigens heel goed laat zien is dat het communisme niet in de praktijk, maar juist in essentie verdorven en slecht is. Ofschoon je dus je twijfels kunt hebben over het objectivisme, is Rand's verpletterende kritiek van het communisme wat mij betreft veel overtuigender en onderbelicht.quote:Op maandag 10 januari 2011 19:50 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Klopt. Daarom heeft ze een van haar boeken ook 'The virtue of selfishness' genoemd.
[..]
Maar dat zou een volstrekt andere manier van argumenteren zijn. Iemand die vanuit principes filosofeert zal elk utilitaristisch argument van hand wijzen. (Of bedoel je iets anders met 'utilitair'?)
Dat is nu precies wat de haren zo overeind doet staan bij links denkers, die menen dat links moreel superieur is.quote:Op maandag 10 januari 2011 20:10 schreef speknek het volgende:
[..]
Misschien dat 'pragmatisch' een betere woordkeuze was, ik bedoelde als je het ten uitvoer brengt in de praktijk, maar je hebt gelijk dat het een andere manier van argumenteren is. Wat je vaak hoort over het communisme is dat het in essentie een mooie filosofie is, die enkel zodra je het in de praktijk gaat brengen, tot allemaal gewelddadigheden leidt omdat de mens verdorven en bezitterig is. Ik bedoelde dat je in die trand ook kritiek kon hebben op het objectivisme (dat een wetteloosheid waarbij iedereen elkaars vrije wil respecteert, de deur wagenwijd openzet voor mensen die dat niet doen). Wat Ayn Rand overigens heel goed laat zien is dat het communisme niet in de praktijk, maar juist in essentie verdorven en slecht is. Ofschoon je dus je twijfels kunt hebben over het objectivisme, is Rand's verpletterende kritiek van het communisme wat mij betreft veel overtuigender en onderbelicht.
Ja, nadat ze letterlijk de economie hebben opgeblazen. Hoeveel mensen zullen er in de VS doodgaan in pakweg een maand na het einde van Atlas Shrugged. 200 miljoen? Nu zijn bijna alle Producenten in haar boek volstrekte sociopaten, dus ik geloof graag dat ze lekker in hun 'utopie' zitten te genieten terwijl de rest van de wereld sterft.quote:Op maandag 10 januari 2011 19:41 schreef speknek het volgende:
[..]
Want er worden zoveel mensen vermoord in haar boeken? Volgens mij ging op het hoogtepunt van haar objectivistische utopie de haar gelijkgestemde mensen vreedzaam in een hoekje van de wereld wonen waar niemand hen kon storen en zij eveneens niemand stoorden.
Mijn kennis van Rand is tamelijk beperkt, dus ik kan alleen maar zeggen wat ik me herinner uit Atlas Shrugged, maar volgens mij gaat ze verder dan wat jij hier stelt. Het is niet alleen vrije wil die centraal staat, maar ook egoïsme. In AS wringen de Goeden zich in alle bochten om aan te tonen dat hun gedrag niet altruïstisch is.quote:Het klopt wel dat volgens haar laissez faire kapitalisme het enige goede systeem was. Waar veel mensen vind ik aan voorbij gaan--of althans zo interpreteer ik de boeken--is dat ze een moreel systeem beschrijft. Het is moreel fout om je wil aan anderen op te leggen, en alles geschiedt daarom te gebeuren op basis van je eigen vrije wil. Dat wil niet zeggen dat het ook in alle gevallen het beste systeem is voor iedereen; beter nog, in haar boeken worden voortdurend voorbeelden gegeven van mensen die de hoofdpersoon met leugens en machtsmiddelen tegenwerken en er zelf beter van worden. Haar systeem kan werken, maar alleen als iedereen er naar leeft. En wat dat betreft kun je utilitair gezien er dezelfde kritiek op leveren als het communisme, en zo zijn er nog wel meer denk ik hele valide argumenten tegen het objectivisme in de praktijk in te brengen. Maar wat mij betreft is dat niet de kern van de filosofie, die dus vooral ethisch is.
Dat is een wereld waar ze zelf voor hebben gekozen.quote:Op maandag 10 januari 2011 20:31 schreef Ereinion het volgende:
Ja, nadat ze letterlijk de economie hebben opgeblazen. Hoeveel mensen zullen er in de VS doodgaan in pakweg een maand na het einde van Atlas Shrugged. 200 miljoen? Nu zijn bijna alle Producenten in haar boek volstrekte sociopaten, dus ik geloof graag dat ze lekker in hun 'utopie' zitten te genieten terwijl de rest van de wereld sterft.
Objectivisme is een vorm van libertarisme.quote:Mijn kennis van Rand is tamelijk beperkt, dus ik kan alleen maar zeggen wat ik me herinner uit Atlas Shrugged, maar volgens mij gaat ze verder dan wat jij hier stelt. Het is niet alleen vrije wil die centraal staat, maar ook egoïsme. In AS wringen de Goeden zich in alle bochten om aan te tonen dat hun gedrag niet altruïstisch is.
Dat haar systeem kan werken geloof ik totaal niet, zelfs het communisme lijkt me nog een toonbeeld van praktische haalbaarheid vergeleken met het objectivisme, maar dat wordt een veel te lange en oninteressante discussie. Uiteindelijk verschilt het objectivisme op politiek vlak toch niet of nauwelijks van het libertarisme?
Waarom haal je er uberhaupt wetenschap bij? Dat wetenschap helemaal niets met politiek of ethiek te maken heeft, lijkt me nogal wiedes.quote:Op maandag 10 januari 2011 20:51 schreef Mainport het volgende:
Ayn Rand is zo iemand die haar eigen ideetjes over 'de waarheid' ofwel 'het systeem' opschrijft in een slechte roman, waarna iedereen het er opeens over gaat hebben alsof het wetenschap is. Deze vermenging van wetenschap met onzin is kwalijk in de zin dat men het verschil niet meer ziet. Wetenschap is opeens politiek geworden, het is als Geert Wilders die zegt dat je strenger moet straffen terwijl al het onderzoek uitwijst dat dat averechts werkt.
Zo zit het ook met het historisch materialisme, dat is een wetenschappelijke methode om de werkelijkheid in kaart te brengen, zoals het positivisme, het functionalisme en de verstehende Soziologie van Weber. Er wordt hier nu gediscussieerd terwijl jullie helemaal geen kaas hebben gegeten van de concepten waar je het in feite over hebt. Als je strooit met termen als 'communisme' in je betoog heb ik het idee dat je aan communistisch Rusland zit te denken terwijl dat een heel ander iets is. Domme discussie.
Het Marxisme meent een wetenschappelijke leer te zijn. Echter, het Marxisme is op alle vlakke mislukt, deed geen valide voorspellingen en was niet toepasbaar in de realiteit. De theorie is daarmee grondig gefalsifieerd.quote:Op maandag 10 januari 2011 20:56 schreef speknek het volgende:
[..]
Waarom haal je er uberhaupt wetenschap bij? Dat wetenschap helemaal niets met politiek of ethiek te maken heeft, lijkt me nogal wiedes.
Okay na dit wederhoor heb ik officieel gewonnenquote:Op maandag 10 januari 2011 20:56 schreef speknek het volgende:
[..]
Waarom haal je er uberhaupt wetenschap bij? Dat wetenschap helemaal niets met politiek of ethiek te maken heeft, lijkt me nogal wiedes.
Ik moet ineens denken aan het thema van Atlas, dat al die "wetenschappers" en "denkers" daar menen dat het niet gaat om geld verdienen maar om te werken voor het welzijn van je medemensen.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 09:06 schreef mane het volgende:
Nee, het historisch materialisme is wetenschappelijk gezien natuurlijk volkomen achterhaald, dat lijkt me duidelijk.
Volgens mij niet, Fountainhead en Atlas zijn vooral een beschrijving van wat er in een corrupte samenleving gebeurt.quote:Wat Rand wat mij betreft deelt met haar tegenstanders (als we er even vanuit gaan dat dat de communisten zijn) is het geloof in een utopie. Want het morele systeem dat zij beschrijft in haar boeken gaat uit of is gebaseerd op haar idee van de ideale mens (die ze opvoert in het personage Howard Roark in The Fountainhead). Die ideale mens bestaat niet op die manier. En dus is ook haar wereldbeeld vooral een wensgedachte. En dan vind ik het ook vrij begrijpelijk dat ze zelf moeite had met de praktijk.
In een een roman over corruptie heb je die natuurlijk nodig als tegenhanger als je het vanuit het perspectief van degene schrijft die de rekening betaald..quote:Op dinsdag 11 januari 2011 11:59 schreef mane het volgende:
Maar daar tegenover plaatst de mens die niet te corrumperen valt, als haar ultieme ideaal en die mens ziet zij als het uitgangspunt.
Zoals wel meer utopisten. Ik kan iedereen De Utopie van de Vrije Markt van Hans Achterhuis aanraden. Niet dat hij nu de waarheid in pacht heeft, maar het zet je wel weer even op scherp. Daarnaast volgens mij de enige Nederlandse intellectueel die het werk van Rand goed heeft bestudeerd en het weet te contextualiseren. Daarnaast zet hij de doorwerking van haar werk op beleid van figuren als Greenspan goed uiteen.quote:Op maandag 10 januari 2011 19:23 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ja, dat vind ik verbazingwekkend. Je zou op basis van haar boeken verwachten dat ze bijvoorbeeld een geliefde had die aan haar gewaagd was. In plaats daarvan had ze een trouwe hond in de ene hand en een volgzame minnaar in de andere. Dat strookt niet met de visie op liefde die ze in haar boeken ontvouwt, wat er in ieder geval op lijkt te wijzen dat ze ermee worstelde om theorie en praktijk te verenigen.
Wat genoeg zegt over de mensen in NL die zich intellectueel noemen.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:17 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Zoals wel meer utopisten. Ik kan iedereen De Utopie van de Vrije Markt van Hans Achterhuis aanraden. Niet dat hij nu de waarheid in pacht heeft, maar het zet je wel weer even op scherp. Daarnaast volgens mij de enige Nederlandse intellectueel die het werk van Rand goed heeft bestudeerd en het weet te contextualiseren. Daarnaast zet hij de doorwerking van haar werk op beleid van figuren als Greenspan goed uiteen.
Ik chargeerde misschien een beetje. En dan nog Piet, niet zo negatief, je kunt op zijn minst waardering opbrengen voor Achterhuis. Heb je het trouwens gelezen? Er staat me iets van bij dat ik het je een tijdje terug al eens heb aangeraden.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat genoeg zegt over de mensen in NL die zich intellectueel noemen.
Het gaat me niet om achterhuis, het gaat me om al die mensen die zich intellectueel noemen en nog steeds Marxisme en Socialisme als iets moois zien.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:32 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Ik chargeerde misschien een beetje. En dan nog Piet, niet zo negatief, je kunt op zijn minst waardering opbrengen voor Achterhuis. Heb je het trouwens gelezen? Er staat me iets van bij dat ik het je een tijdje terug al eens heb aangeraden.
Uh, serieus? Al die tientallen miljoenen kinderen die doodgaan van de honger hebben voor dat systeem gekozen? Daarnaast, je kan toch moeilijk beweren dat iedereen in de VS voor die wereld hebben gekozen.quote:Op maandag 10 januari 2011 20:55 schreef speknek het volgende:
[..]
Dat is een wereld waar ze zelf voor hebben gekozen.
quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:59 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Uh, serieus? Al die tientallen miljoenen kinderen die doodgaan van de honger hebben voor dat systeem gekozen? Daarnaast, je kan toch moeilijk beweren dat iedereen in de VS voor die wereld hebben gekozen.
Daarnaast, het is niet dat ze zich alleen terugtrekken. Ze maken expres de economie om zeep door oliebronnen in brand te steken en kopermijnen in te laten storten. Zelfs in de gekunstelde wereld van Ayn Rand is de immoraliteit van de hoofdpersonen schokkend.
quote:Op maandag 10 januari 2011 20:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Grappig toch dat hier de personen uit het boek van Rand die zich terugtrekken uit de maatschappij omdat ze daar niet langer gewenst zijn verweten wordt dat ze in die maatschappij verantwoordelijk zijn voor de totale ondergang van die maatschappij.
Kortom, het wordt hun onmogelijk gemaakt hun geluk na te streven, vertrekken, en dan zijn het sociopaten omdat ze niet tegen de bierkaai blijven vechten om de mensen die hun wegtreiteren van de hongersnood te redden.
Dit is trouwens precies wat de plunderaars zouden roepen, dat de ondernemers fout zijn omdat ze niet volledig willen werken voor anderen.
Lezen Piet.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:59 schreef Ereinion het volgende:
[..]
Uh, serieus? Al die tientallen miljoenen kinderen die doodgaan van de honger hebben voor dat systeem gekozen? Daarnaast, je kan toch moeilijk beweren dat iedereen in de VS voor die wereld hebben gekozen.
Daarnaast, het is niet dat ze zich alleen terugtrekken. Ze maken expres de economie om zeep door oliebronnen in brand te steken en kopermijnen in te laten storten. Zelfs in de gekunstelde wereld van Ayn Rand is de immoraliteit van de hoofdpersonen schokkend.
Maken de economie om zeep?quote:
Plunderaarsquote:Op dinsdag 11 januari 2011 15:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maken de economie om zeep?
Ik begrijp wat je bedoeld, maar je hebt ongelijk, de economie wordt om zeep geholpen door de plunderaars, de ondernemers zorgen er voor dat de plunderaars wat minder buit maken.
Als je mij mij met het geweer op de borst mijn levenswerk wilt afnemen vernietig ik het ook liever, wat jij vervolgens doet is het mij verwijten dat ik daarmee verantwoordelijk zou zijn voor de gevolgen voor jou.
Jij bent iemand die denkt dat ie mij mijn huis uit kan schoppen en als ik het dan liever in de fik steek mij verwijt dat er mensen dakloos zijn
Het komt gewoon uit het boek, the looters,quote:Op dinsdag 11 januari 2011 16:51 schreef Ereinion het volgende:
[..]
PlunderaarsSorry, maar ik vind dat woord gewoon erg grappig, het klinkt zo kinderachtig.
Je hebt door dat het ten eerste om het principe gaat, en een literaire vrijheid is, vergelijk Sartre met tussen de Raderen.quote:Kijk, als de baas van Shell zich morgen terugtrekt om een een vallei te gaan wonen, is dat zijn goed recht. Als hij tijdens zijn vertrek nog even alle olievoorraden van Shell opblaast omdat hij geen winstbelasting meer wil betalen dan vind ik hem weer een grote eikel (even juridische argumenten buiten beschouwing gelaten dat Shell een NV is, in Rand-land zijn alle bedrijven het bezit van één persoon, die toevallig ook nog zelf alle briljante ideeën in dat bedrijf heeft bedacht, alleen maar omdat in elk realistisch scenario de idioterie van Rand's ideeën zelfs voor de meest blinde lezer duidelijk worden).
Grappig dat je niet alleen de karakters in het boek allerlei zaken aanwrijft maar ook mij, maar de discussie inhoudelijk over het punt, nog wat er in Atlas Schrugged beschreven wordt niet aangaat.quote:Het leukste aan Rand is nog wel dat ze eigenlijk gewoon een bolsjewiek gebleven is, maar dan precies de inverse. In de communistische propaganda werden kapitalisten als onderkruipers neergezet die hun moeder nog zouden verkopen voor een roebel, in het werk van Rand zijn het dan weer de socialisten die permanent ongelukkig zijn, krijsen, in huilen uitbarsten, stelen, liegen. Blijkbaar is ze in de Sovjet-Unie mentaal zo beschadigt dat ze daarna alleen nog in extremen kon denken, van enige nuance in haar boeken op het gebied van filosofie, karakterontikkeling en plot is dan ook geen sprake. Vandaar dat mensen als Pietverdriet het objectivisme alleen kunnen verdedigen door constant naar het communisme te wijzen, dat is blijkbaar het enige argument 'hé, het communisme doet het nog slechter hoor!'
Natuurlijk. Maar het boek is ook heel kinderachtigquote:Op dinsdag 11 januari 2011 17:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het komt gewoon uit het boek, the looters,
Ayn Rand niet begrijpen is praktisch onmogelijk. Haar boodschap wordt er met een moker ingehamerd, en herhaald in tientallen pagina's lange speeches.quote:Grappig dat je niet alleen de karakters in het boek allerlei zaken aanwrijft maar ook mij, maar de discussie inhoudelijk over het punt, nog wat er in Atlas Schrugged beschreven wordt niet aangaat.
Je kritiek beperkt zich tot de vorm waarin het geschreven is, en uit hoe je het uitlegt heb je het ook volgens jou zo simpele verhaaltje niet begrepen.
quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 22:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Schrijfster, maar het is een mooi verhaal, wel een politieke visie trouwens, het absolute tegendeel van socialisme/communisme
quote:Op maandag 10 januari 2011 20:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is nu precies wat de haren zo overeind doet staan bij links denkers, die menen dat links moreel superieur is.
quote:Op maandag 10 januari 2011 21:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het Marxisme meent een wetenschappelijke leer te zijn. Echter, het Marxisme is op alle vlakke mislukt, deed geen valide voorspellingen en was niet toepasbaar in de realiteit. De theorie is daarmee grondig gefalsifieerd.
quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het gaat me niet om achterhuis, het gaat me om al die mensen die zich intellectueel noemen en nog steeds Marxisme en Socialisme als iets moois zien.
quote:Op dinsdag 11 januari 2011 15:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Bovendien,
Als er ergens mensen in de miljoenen van de honger zijn gecrepeerd is het wel in het socialisme.
Wat ik me wel afvraag, heb jij Das Kapital en Mein Kampf gelezen? En Lenins' Staat en Revolutie, en Stalin's schrijfsels? Want jij hebt het wel over collectivisme en totalitarisme, dus dan mag ik ook verwachten dat je je in de stof hebt verdiept die de basis vormde daarvoorquote:Op maandag 10 januari 2011 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, met mensen die weten waar ze het over hebben
Nergens in het boek staat dat ze willen dat zoveel mogelijk mensen sterven. Alsof je sterft zonder olie! Als er al mensen sterven, dan komt dat door de acties van de secondhanders, zoals in het treinincident.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 17:51 schreef Ereinion het volgende:
Welk punt? Ik zeg dat het vernietigen van fossiele brandstoffen omdat je wilt dat wanneer je vertrekt zoveel mogelijk mensen sterven immoreel is, jij vindt dat niet. Wat kan ik daar nog verder aan toevoegen?
Je hebt je in de stof verdiept, want je hebt tenminste haar wikipedia pagina gelezen, maar je bent geen autoritair kenner ervan; beter nog, je toont voortdurend een gebrek aan kennis van de nodige nuance, een wat meer receptievere houding zou je dan sieren.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 15:20 schreef Helena1989 het volgende:
Wat ik me wel afvraag, heb jij Das Kapital en Mein Kampf gelezen? En Lenins' Staat en Revolutie, en Stalin's schrijfsels? Want jij hebt het wel over collectivisme en totalitarisme, dus dan mag ik ook verwachten dat je je in de stof hebt verdiept die de basis vormde daarvoor
Misschien, maar waar het nu om gaat is dat mensen zoals Pietverdriet ook een mening hebben over zaken zoals het totalitarisme, dus als ze van mij eisen dat ik Ayn Rand lees voordat ik erover praat, dan mag ik ook van hen eisen dat ze Mein Kampf en Staat en Revolutie van kaft tot kaft hebben gelezenquote:Op vrijdag 14 januari 2011 15:50 schreef speknek het volgende:
[..]
Je hebt je in de stof verdiept, want je hebt tenminste haar wikipedia pagina gelezen, maar je bent geen autoritair kenner ervan; beter nog, je toont voortdurend een gebrek aan kennis van de nodige nuance, een wat meer receptievere houding zou je dan sieren.
Blijkbaar meer fictie dan stof van filosofische waardequote:Op vrijdag 14 januari 2011 16:00 schreef speknek het volgende:
eh, ja, maar ze heeft ook gewone fictie geschreven.
Ik hoop voor je dat jij niet zo mank loopt als dat je redeneringen gaanquote:Op vrijdag 14 januari 2011 15:20 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Wat ik me wel afvraag, heb jij Das Kapital en Mein Kampf gelezen? En Lenins' Staat en Revolutie, en Stalin's schrijfsels? Want jij hebt het wel over collectivisme en totalitarisme, dus dan mag ik ook verwachten dat je je in de stof hebt verdiept die de basis vormde daarvoor
Wat is er zo mank aan mijn redeneringen, leg uit.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik hoop voor je dat jij niet zo mank loopt als dat je redeneringen gaan
We hebben het in TTK over een schrijfster, Ayn Rand, jij hebt haar werk niet gelezen. Je hebt dan als tegenwerping dat ik wellicht niets van Stalin, Lenin of Hitler heb gelezen, maar niet in de context van hun als schrijvers maar als dictators.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 16:48 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Wat is er zo mank aan mijn redeneringen, leg uit.En zet een punt achter je zin, dat staat solide.
Ik lees heel veel ja, vooral Russische literatuur (in de originele taalquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
We hebben het in TTK over een schrijfster, Ayn Rand, jij hebt haar werk niet gelezen. Je hebt dan als tegenwerping dat ik wellicht niets van Stalin, Lenin of Hitler heb gelezen, maar niet in de context van hun als schrijvers maar als dictators.
Ten eerste begin je dus gewoon ergens anders over, alsof je in een topic over de bijwerkingen van asperientjes over salmonella in gehakt begint. Verder zijn de bijdragen die deze mensen hebben geleverd aan de 20ste eeuw niet bepaald hun literaire of filosofische (als ze die al hadden) inspanningen geweest.
Heb jij trouwens ueberhaupt wel eens een boek gelezen?
Noem ik marx? Begrijpend lezen kan je schijnbaar niet, de reden waarom je het punt dat ik maak ook volledig mistquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:11 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Ik lees heel veel ja, vooral Russische literatuur (in de originele taal) en over WO2. Hebben we dat misverstand weer de wereld uit geholpen.
En verder, Ayn Rand was niet alleen een schrijfster maar ook een filosoof (tenminste, dat beweerde ze te zijn). En wij hadden het precies over filosofische onderwerpen zoals collectivisme, dus als jij daar zo veel kritiek op hebt, dan mag ik ook verwachten dat jij de stof kent die het heeft voortgebracht.
En dat jij mensen als Marx en Stalin ziet als enkel dictators laat alleen maar zien hoe pover jouw kennis is. Marx had sowieso geen leidende functies, hij was een denker. En mensen zoals Hitler, Lenin en Stalin waren ook denkers en schrijvers, die hun ideeen ook nog in de praktijk zetten. Ze hebben enorm veel geschreven. Had jij echt verstand van de geschiedenis, dan had je dat geweten. Wil je hun invloed op de wereld begrijpen, dan dien je hun theorieen te kennen. Als ik het objectivisme niet mag bekritiseren voordat ik Ayn Rand heb gelezen, dan kun je ook geen kritiek leveren op het collectivisme voordat je Das Kapital en Mein Kampf helemaal zelf hebt doorgewerkt. Zo eerlijk is dat. Maar je maakt het jezelf graag makkelijker dan de anderen, he
Hey, ben jij allergisch voor punten achter je zinnen zetten of zo?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Noem ik marx? Begrijpend lezen kan je schijnbaar niet, de reden waarom je het punt dat ik maak ook volledig mist
Neequote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:19 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Hey, ben jij allergisch voor punten achter je zinnen zetten of zo?Het ziet er zo... nerveus uit.
Ik heb Marx helemaal niet genoemd, jij noemt Marx in één lijn met Stalin, Lenin en Hitlerquote:En zelfs als je Marx geen dictator hebt genoemd, is mijn punt nog steeds geldig.
Je gaat volledig voorbij aan mijn antwoord, je dreint door, haalt er van alles bij, maar gaat niet in op mijn weerlegging. Verder poneer je een stelling over wat ik zou vinden en ga je daar weer op in, je voert de discussie dus met jezelf waarmee je de waan hebt wat over mijn mening te zeggen.quote:Zo makkelijk kom je er echt niet vanaf.
Je vindt blijkbaar dat je de theorieen van Stalin en Lenin niet hoeft te kennen om kritiek te hebben op bijv. het collectivisme, terwijl iedere historicus ze bestudeert als hij de aard van hun regimes en filosofische concepten wil begrijpen. Volgens mij wil je gewoon niet toegeven dat je zelf niet de boeken hebt gelezen over de onderwerpen waar je graag over praatAyn Rand moet je dus zelf lezen voordat je weet hoe ze dacht, maar Stalin en Hitler niet, ook al schreven ze nog veel meer en hadden hun ideeen nog meer invloed op de wereld
Over dubbele standaarden gesproken
Duh, het waren allemaal collectivistische denkers, daarom kun je ze best op een lijn noemen.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:Ik heb Marx helemaal niet genoemd, jij noemt Marx in één lijn met Stalin, Lenin en Hitler
Ja, logischquote:Je gaat volledig voorbij aan mijn antwoord, je dreint door, haalt er van alles bij, maar gaat niet in op mijn weerlegging. Verder poneer je een stelling over wat ik zou vinden en ga je daar weer op in, je voert de discussie dus met jezelf waarmee je de waan hebt wat over mijn mening te zeggen.
Ik heb het niet over Ayn Randquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, en als je verder antwoorden wilt hebben, heb het dan over Ayn Rand.
"Het grote Ayn Rand topic". Maar waarom begin je dan over het collectivisme, dat staat immers niet in de titelquote:
En weer poneer je een stelling over mij en ga je met jezelf daarover in discussie.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:38 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Ik heb het niet over Ayn RandWie is er nou weer bezig met andermans standpunten verdraaien
Ik heb het over het feit dat jij begon over collectivisme en totalitarisme, terwijl je niet de stof had gelezen die de basis vormt voor deze zaken, en wel eist dat ik Ayn Rand lees voordat ik over haar praat.
Als je haar boek Atlas Schrugged had gelezen had je dat begrepenquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:40 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
"Het grote Ayn Rand topic". Maar waarom begin je dan over het collectivisme, dat staat immers niet in de titel
Een van de symptomen van schizofrenie is praten in vage termen. Welke stelling bedoel je precies?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En weer poneer je een stelling over mij en ga je met jezelf daarover in discussie.
Een schizofreen is nooit alleen
Als jij Staat en Revolutie had gelezen, had je mijn punt ook begrepen.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je haar boek Atlas Schrugged had gelezen had je dat begrepen
Belangrijkste les voor jou, lees het boek voor je er een mening over hebt.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:51 schreef Helena1989 het volgende:
Dat is overigens precies waarom mensen op internetfora komen, om elkaar iets te leren, niet om elkaar af te kraken en boos te zijn omdat je dit en dat boek niet hebt gelezenJij begint over het collectivisme, ik ga erop in omdat ik daar iets vanaf weet en omdat het onderwerp me bezighoudt, maar aangezien ik niet precies dezelfde boeken heb gelezen als jij, mag ik ook geen discussie met je voeren. Houden zo
Belangrijkste les voor jou, hou je aan de standaarden waar je anderen aan meet en lees iets van de collectivistische denkers zoals Marx en Hitler voordat je erover begint. Ik besef tenminste dat ik Atlas Shrugged moet lezen, jij blijft koppig volhouden dat je Das Kapital en Mein Kampf niet hoeft te lezen om kritiek te hebben op het collectivisme, dus jij hebt nog een langere weg te gaan dan ikquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Belangrijkste les voor jou, lees het boek voor je er een mening over hebt.
Waar zeg ik dat?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:56 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Belangrijkste les voor jou, hou je aan de standaarden waar je anderen aan meet en lees iets van de collectivistische denkers zoals Marx en Hitler voordat je erover begint. Ik besef tenminste dat ik Atlas Shrugged moet lezen, jij blijft koppig volhouden dat je Das Kapital en Mein Kampf niet hoeft te lezen om kritiek te hebben op het collectivisme, dus jij hebt nog een langere weg te gaan dan ikSucces ermee
Maar je poneert ook niet het tegenovergestelde, dus ik ga ervan uit dat jij ze niet hebt gelezen. En aangezien je wel over het collectivisme praat, is dat nogal hypocriet. Dus, als je de onbewerkte versies van deze boeken van kaft tot kaft hebt gelezen: mijn oprechte excusesquote:Op vrijdag 14 januari 2011 18:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waar zeg ik dat?
Weer voer je een discussie met jezelf.
Ik denk dat je met een discussie vooral in moet gaan op wat er besproken wordt en argumenten van de ander probeert te weerleggen in plaats van dat je zelf argumenten verzint die de ander wellicht zou huldigen en daar een weerlegging voor gaat poneren.
Is dit een serieuze vraag? (Ik vind Fok echt een afzeikforum tot nu toe, dus ik doe voorzichtig, straks zeg ik "Nee, hoezo" en sta ik voor lul).quote:
Rusland heeft het socialisme voor het kapitalisme ingeruild en nu is het daar een paradijsquote:Op dinsdag 11 januari 2011 15:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Bovendien,
Als er ergens mensen in de miljoenen van de honger zijn gecrepeerd is het wel in het socialisme.
Ach, maak je geen zorgen. Het is wel een afzeikforum, ik ben ook een afzeiker maar er nu niet op uit om je af te zeiken. Ik ken een meisje uit Brussel die ook Helena heet en in 1989 geboren is en er eenzelfde betoogtrant en woordkeus als jij op nahoudt. Vandaar.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 19:20 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Is dit een serieuze vraag? (Ik vind Fok echt een afzeikforum tot nu toe, dus ik doe voorzichtig, straks zeg ik "Nee, hoezo" en sta ik voor lul).
Ah, dat vermoedde ik al. Maar nee, het is iemand andersquote:Op vrijdag 14 januari 2011 20:21 schreef JAM het volgende:
[..]
Ach, maak je geen zorgen. Het is wel een afzeikforum, ik ben ook een afzeiker maar er nu niet op uit om je af te zeiken. Ik ken een meisje uit Brussel die ook Helena heet en in 1989 geboren is en er eenzelfde betoogtrant en woordkeus als jij op nahoudt. Vandaar.
Dat hoop ik ooit te doenquote:
Je kan met helena geen discussie voeren, ze begint altijd over wat anders, vult jouw mening in en geeft dan antwoord op haar eigen invulling van wat jij zou menen.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:13 schreef Textnicolor het volgende:
Mooie analyse, Helena1989. (En Pietverdriet heeft er duidelijk geen weerwoord op, mag ik dat even constateren?) Helaas kan ik de "vind ik leuk"-knop nergens vinden, anders had ik 'm ingedrukt.
Moet je je lippen niet zo stijf op elkaar houden.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan met helena geen discussie voeren, ze begint altijd over wat anders, vult jouw mening in en geeft dan antwoord op haar eigen invulling van wat jij zou menen.
tof.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:08 schreef Helena1989 het volgende:
Marreh, een vraagje aan de aanhangers/bewonderaars van Alissa Rozenbaum (ik gebruik expres haar echte naam en niet haar kinderachtige fantasienaam waarvan ze WILDE dat mensen het gebruiken.... zo'n individualist ben ik ook wel weer) :
Omdat haar filosofie helemaal niet behelst dat elke persoon alles zelf kan doen, juist niet. De persoon moet doen waar zijn of haar talent ligt en wel met volle overtuiging, zonder zich iets van anderen aan te trekken. Een andere persoon ziet hetgeen dat hij heeft gemaakt en wenst hier geld voor te betalen. Of niet, maakt niet uit. Zij zal dus een drukker uitzoeken die volgens haar het allerbeste haar boek kan drukken en biedt deze geld om dat te doen.quote:als ze echt zo'n individualist was, waarom was ze niet gewoon met haar eigen leven bezig? Waarom moest ze de aandacht trekken, gebruik maken van andermans prestaties om haar boeken te drukken en op tv op te treden, proberen te veranderen hoe andere mensen denken? Ze wist toch dat Amerika tijdens haar leven niet ging veranderen in het systeem dat ze wilde, dus waar deed ze haar best voor? Je tijd verdoen om mensen aan de juiste ideeen te helpen heet altruisme.
Ze was niet ziek van een samenleving, ze was ziek van mensen die elkaar onder dreiging van geweld hun wil opleggen.quote:Volgens mij wilde mevrouw Rand niet ECHT naar haar ideeen leven. Als ze echt zo ziek was van de samenleving, dan zocht ze die niet op, maar ging ze in een verlaten streek leven en kwam ze een jaar later terug om het kuddevee te verbazen met de prachtige dingen die ze had bereikt los van collectieve dwang... Lekker goedkoop individualisme is dat, ik ben niemand iets schuldig, maar iedereen moet naar me luisteren en rekening met me houden. Riekt naar de Russische ziel, die alleen maar herrie maakt en weinig concreets levert.
Ik weet niet of je het haar standaarden van individualisme moet noemen, ik neem aan dat ze voor individualisme sec ook gewoon dezelfde definitie heeft als jij en ik, maar je voldoet zo duidelijk niet haar morele standaard. Scheppingskracht is volgens haar hetgene dat de mens karakteriseert, verheft, en betekenis geeft.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:35 schreef Helena1989 het volgende:
"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
Grappig dat mevrouw Rozenbaum zulke dogmatische omschrijvingen gaf voor wat individualisme inhoudt. Wie zegt dat de mens per definitie productief moet zijn? Voor mij is het misschien nobel om een hele nacht lang de sterrenhemel te bewonderen, maar aan haar standaarden van individualisme voldoet dat dus niet.
Is dit zoiets als "laten we een snelweg bouwen" klinkt voor mij naar Hitler?quote:"Het toppunt van zelfverwezenlijking is productief zijn".... Klinkt voor mij naar Jozef Stalin.
Niet als je leeft zoals haar karakters.quote:"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
Helaas heb je voor geluk en zelfverwezenlijking andere mensen nodig. Als je in je eentje op een eiland gaat leven wordt dat slapen, eten, poepen, werken en naar de sterrenhemel kijken. Geen doelen, productiviteit, meningen, voorkeuren, keuzes en geluk. Daarom leidt de vrije markt, waarin iedereen met zijn belangen bezig is, niet tot heroïsme maar tot samenwerking, conformisme en minderwaardigheidsgevoelens.
Nou ben ik geen vrije markt fundi, maar zoals ik al eerder heb gezegd, gaat haar boek vooral over ethiek, en moet dan ook als zodanig gelezen worden, niet direct als een blauwdruk.quote:Maar ja, ideologiëen die op papier prachtig zijn, pakken in de werkelijkheid vaak anders uit. Met het communisme hebben we die les al geleerd, nu zijn de vrije markt fundi's aan de beurt.
"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
De rede heeft de mens al zo vaak in de moeilijkheden gewerkt, leert de ervaring. Kijk maar naar de superrationele nazi's. Of de Sovjet-Unie. Liep allebei heel mooi af.
Beiden.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:29 schreef Textnicolor het volgende:
Aha, de bekende slogan: 'belasting heffen is mensen onder dreiging van geweld geld afhandig maken'. Jammer dat de essentie van Rands filosofie neerkomt op zo'n kinderachtig thema (zonder al te veel variaties). Maar er zit zeker iets in. Mensen maken al bij hun geboorte deel uit van een systeem: ze komen terecht in een film waarvan zij zelf niet de regisseur zijn. Dat is geen socialisme, dat is hoe het menselijke bestaan in elkaar zit. Dat je terechtkomt in een wereld waarin belasting wordt betaald is slechts een van de manifestaties van de menselijke conditie. Rand keert zich niet tegen het heffen van belasting, maar ze heeft Sartre gewoon niet goed genoeg gelezen. (Of was het Heidegger, daar wil ik vanaf zijn.)
Dat Rand een existentieel feit op onsmakelijke wijze vermaalt tot politiek credo, dat vind ik nogmaals getuigen van charlatannerie.
Nee, de grootste glorie ligt in jezelf maximaal te ontwikkelen en datgene doen waar je goed in bent. Of je nu een kok bent in een diner, architect of een componist.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:46 schreef Textnicolor het volgende:
Het is overigens gemakkelijk in te zien dat Rands gedachtegoed meer religie is dan filosofie.
Wat ik hiervoor schreef samenvattend: ik denk dus dat elke poging tot een ethiek rekenschap moet afleggen van het feit dat de mens vanaf zijn geboorte aan de samenleving gekluisterd is. Wat meer is: wij ontwikkelen de begrippen 'geluk', 'vrijheid', 'productiviteit' niet op eigen houtje, maar in dialoog met onze ouders, leraren, vrienden, en door de boeken die we lezen, enz. Zelfs ons filosoferen is met handen en voeten gebonden aan ons samenzijn met anderen.
Nu komt Rand. Het individu als doel op zich. Het hoogste doel is je eigen geluk. De grootste glorie ligt in productiviteit. Je reinste dogma's! Loop naar de dichtstbijzijnde kerk en spijker het aan de voordeur, maar doe niet alsof er ook maar iets logisch of vanzelfsprekends aan is.
Om jezelf maximaal te ontwikkelen heb je de gemeenschap nodig en dus conformisme en zelfopoffering. Als je alleen op een eiland gaat leven kom je echt niet aan je talenten toe, of je nu begaafd kok of componist bent. Maar dan hoef je ook met niemand rekening te houden. Dus jezelf niet maximaal kunnen ontwikkelen is de prijs die je betaalt voor onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid heeft dus niks te maken met zelfontplooiing. Dat die twee altijd onder de noemer "individualisme" worden geveegd, is maar anti-intellectueel gezwets.quote:Op donderdag 20 januari 2011 10:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, de grootste glorie ligt in jezelf maximaal te ontwikkelen en datgene doen waar je goed in bent. Of je nu een kok bent in een diner, architect of een componist.
Gezien Ayn Rand's afkomst is dit een dom standpunt van jou en van haar. Ze kwam uit de Sovjet-Unie die door de ijzeren vuist van Jozef Stalin werd geregeerd. Wat jullie niet snappen is dat Rusland een periode van gruwelijk geweld, anarchie en armoede achter de rug had, en dat de meeste mensen wel degelijk individueel profiteerden van het stalinistische systeem, ook al moesten ze daar bepaalde vrijheden en belangen voor opgeven. Er was nog steeds geweld maar het was niet openlijk en massaal. Het algemene leven werd weer normaal, mensen konden een studie volgen en zichzelf tot professioneel ontwikkelen, werken, naar het theater of museum gaan, een gezin stichten etc. En de meesten hadden toch een bepaalde levensstandaard, die ze zonder Stalin zouden hebben gemist. Het stalinistische systeem werd dus wel degelijk gevoed voor egoïsme en individualisme. Vergeleken met de luxe en mogelijkheden die we nu hebben was het niet zoveel, maar Rusland moest zich ook vanuit een veel dieper dal omhoogwerken, dus het was een enorme verbetering.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:01 schreef speknek het volgende:
Ze was niet ziek van een samenleving, ze was ziek van mensen die elkaar onder dreiging van geweld hun wil opleggen.
Ad hominems gebruiken is het eerste teken dat iemand niet veel te melden heeftquote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:17 schreef speknek het volgende:
Ah getverdemme, hebben ze geen goelag opengelaten voor smerige fellow travelers als jij.
Zo laat je maar weer zien hoe toegewijd je werkelijk bent aan de waarde van individuele vrijheidquote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:17 schreef speknek het volgende:
Ah getverdemme, hebben ze geen goelag opengelaten voor smerige fellow travelers als jij.
Och, ze doet het niet onaardig tot nu toe.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:47 schreef OllieA het volgende:
Even een goede raad aan Helena1989:
Ga niet op de libertarische piemel/clitoris staan van would-be intellectuelen in TTK.
Ayn Rand is een icoon, hier. Jammer maar helaas.
Niks aan te doen.
Ik wens je enkel hetgene toe dat je verdedigt. Voor het geval je het niet wist was de goelag vaak het eindpunt van de fellow travelers die in hun eentje de andere kant van de muur overklommen.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:31 schreef Helena1989 het volgende:
Zo laat je maar weer zien hoe toegewijd je werkelijk bent aan de waarde van individuele vrijheidKeiharde controle uitoefenen over een samenleving om een eind te maken aan geweld en anarchie, en de meeste mensen weer een normaal leven te geven, is fout. Maar iemand in de goelag opsluiten omdat je hem irritant vindt, is volledig geoorloofd
Oh dat zal zijn waarom je in elke post laat zien helemaal niet door te hebben wat het standpunt van Rand is.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:27 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Ik heb gewoon meer verstand van het onderwerp
En zo overduidelijk geworteld in haar eigen Sovjet-ervaringen. Objectivisme my ass.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:11 schreef speknek het volgende:
Ik ben het overigens met Textnicolor eens dat ethiek niet objectief is, en objectivistisme dus een misnomer.
Touché.quote:Ik ben het er niet mee eens dat Sartre of Heidegger verkeerd lezen een negatieve eigenschap van Rand is.
Vooral als het geroepen wordt door iemand die Rand niet gelezen heeft.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:11 schreef speknek het volgende:
Ik ben het er niet mee eens dat Sartre of Heidegger verkeerd lezen een negatieve eigenschap van Rand is.
Onschendbaarheid van het individu? Ik zou juist het tegenovergestelde zeggen, in het objectivisme is heeft het individu geen enkel recht.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:51 schreef Textnicolor het volgende:
[..]
Ik zie geen gronden om te geloven in de heiligheid/onschendbaarheid van het individu a priori. Hou me ten goede, ik ben blij in een land te leven waarin deze notie tot op zekere hoogte in de grondwet verankerd is, maar dit is nog geen reden tot fundamentalisme. A fortiori vind ik gevolgtrekkingen omtrent illegimiteit van het heffen van belasting of andere sociale wetgeving pure onnozelheid.
Rand staat niet afgunstig tegenover een gemeenschap, maar zie niet in waarom je conformisme en zelfopoffering als noodzaak ziet voor een gemeenschap. Je redenatie heeft wat meer onderbouwing nodig.quote:Op donderdag 20 januari 2011 23:51 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Om jezelf maximaal te ontwikkelen heb je de gemeenschap nodig en dus conformisme en zelfopoffering.
Indivialisme is wat anders als Solipsisme,quote:Als je alleen op een eiland gaat leven kom je echt niet aan je talenten toe, of je nu begaafd kok of componist bent. Maar dan hoef je ook met niemand rekening te houden. Dus jezelf niet maximaal kunnen ontwikkelen is de prijs die je betaalt voor onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid heeft dus niks te maken met zelfontplooiing. Dat die twee altijd onder de noemer "individualisme" worden geveegd, is maar anti-intellectueel gezwets.
Investeren is iets heel anders dan opofferenquote:Oftewel: om iets te scheppen moet je eerst iets investeren/opofferen, niets ontstaat uit het niets.
Een niet onderbouwde mening geponeerd als waarheidquote:Als je jezelf, je onafhankelijkheid niet prijs wil geven, kun je ook niks terug van de wereld verwachten.
Dat is het marketingpraatje van de collectivisten, in realiteit brengt het hongersnood, onderdrukking, armoede en vervolgingquote:Het is dan ook onzin om te zeggen dat collectivisme alleen voor zelfopoffering staat, want mensen krijgen er altijd rijkdommen voor terug waar ze individueel van profiteren.
Een niet onderbouwde mening geponeerd als waarheidquote:Een individualist is zodoende arm en machteloos.
LOLquote:Je talenten horen trouwens altijd bij je, ontwikkeld of niet. Als je daar erkenning voor wil van de buitenwereld wijst er al op dat je een collectivist bent.
Onzin, weer een niet onderbouwde mening geponeerd als waarheidquote:Een begaafd componist die ook nog individualist is, kan genieten van de muziek in zijn hoofd zonder er verder iets mee te doen.
Toch knap dat je een conclusie trek zonder je verdiept te hebben waarover je een conclusie wilt trekken. Haar literaire werk.quote:Dus Ayn Rand was wat mij betreft een mevrouw die haar cake'je wilde opeten EN behouden: ze wilde WEL de zelfontplooiing, maar NIET de afhankelijkheid van de gemeenschap.
Ze wilde dus een samenleving waarbij de gemeenschap haar de welvaart leverde waardoor ze aan haar talenten kon toekomen, maar zij omgekeerd de gemeenschap niks schuldig was. En weet je hoe dat wordt genoemd? Slavernij.
Ze durfde het alleen niet toe te geven.
Als je het verschil niet weet tussen Ethiek en Moraal loop je het risico dat je domme uitspraken als deze doet.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:11 schreef speknek het volgende:
Ik ben het overigens met Textnicolor eens dat ethiek niet objectief is, en objectivistisme dus een misnomer. Het is alleen ook weer niet volkomen een sociaal construct, genetische en neurobiologische wetenschappelijke ontdekkingen hebben bewijs geleverd van enig nature-determinatie in ethisch handelen.
Ik ben het er niet mee eens dat Sartre of Heidegger verkeerd lezen een negatieve eigenschap van Rand is.
Ik zie niet waaruit blijkt dat speknek dat verschil niet kent. Jij bent hier degene die probeert te discussiëren in one-liners, en daarmee de minst snuggere indruk maakt.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je het verschil niet weet tussen Ethiek en Moraal loop je het risico dat je domme uitspraken als deze doet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |