Als je haar boek Atlas Schrugged had gelezen had je dat begrepenquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:40 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
"Het grote Ayn Rand topic". Maar waarom begin je dan over het collectivisme, dat staat immers niet in de titel
Een van de symptomen van schizofrenie is praten in vage termen. Welke stelling bedoel je precies?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En weer poneer je een stelling over mij en ga je met jezelf daarover in discussie.
Een schizofreen is nooit alleen
Als jij Staat en Revolutie had gelezen, had je mijn punt ook begrepen.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je haar boek Atlas Schrugged had gelezen had je dat begrepen
Belangrijkste les voor jou, lees het boek voor je er een mening over hebt.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:51 schreef Helena1989 het volgende:
Dat is overigens precies waarom mensen op internetfora komen, om elkaar iets te leren, niet om elkaar af te kraken en boos te zijn omdat je dit en dat boek niet hebt gelezenJij begint over het collectivisme, ik ga erop in omdat ik daar iets vanaf weet en omdat het onderwerp me bezighoudt, maar aangezien ik niet precies dezelfde boeken heb gelezen als jij, mag ik ook geen discussie met je voeren. Houden zo
Belangrijkste les voor jou, hou je aan de standaarden waar je anderen aan meet en lees iets van de collectivistische denkers zoals Marx en Hitler voordat je erover begint. Ik besef tenminste dat ik Atlas Shrugged moet lezen, jij blijft koppig volhouden dat je Das Kapital en Mein Kampf niet hoeft te lezen om kritiek te hebben op het collectivisme, dus jij hebt nog een langere weg te gaan dan ikquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Belangrijkste les voor jou, lees het boek voor je er een mening over hebt.
Waar zeg ik dat?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:56 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Belangrijkste les voor jou, hou je aan de standaarden waar je anderen aan meet en lees iets van de collectivistische denkers zoals Marx en Hitler voordat je erover begint. Ik besef tenminste dat ik Atlas Shrugged moet lezen, jij blijft koppig volhouden dat je Das Kapital en Mein Kampf niet hoeft te lezen om kritiek te hebben op het collectivisme, dus jij hebt nog een langere weg te gaan dan ikSucces ermee
Maar je poneert ook niet het tegenovergestelde, dus ik ga ervan uit dat jij ze niet hebt gelezen. En aangezien je wel over het collectivisme praat, is dat nogal hypocriet. Dus, als je de onbewerkte versies van deze boeken van kaft tot kaft hebt gelezen: mijn oprechte excusesquote:Op vrijdag 14 januari 2011 18:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waar zeg ik dat?
Weer voer je een discussie met jezelf.
Ik denk dat je met een discussie vooral in moet gaan op wat er besproken wordt en argumenten van de ander probeert te weerleggen in plaats van dat je zelf argumenten verzint die de ander wellicht zou huldigen en daar een weerlegging voor gaat poneren.
Is dit een serieuze vraag? (Ik vind Fok echt een afzeikforum tot nu toe, dus ik doe voorzichtig, straks zeg ik "Nee, hoezo" en sta ik voor lul).quote:
Rusland heeft het socialisme voor het kapitalisme ingeruild en nu is het daar een paradijsquote:Op dinsdag 11 januari 2011 15:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Bovendien,
Als er ergens mensen in de miljoenen van de honger zijn gecrepeerd is het wel in het socialisme.
Ach, maak je geen zorgen. Het is wel een afzeikforum, ik ben ook een afzeiker maar er nu niet op uit om je af te zeiken. Ik ken een meisje uit Brussel die ook Helena heet en in 1989 geboren is en er eenzelfde betoogtrant en woordkeus als jij op nahoudt. Vandaar.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 19:20 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Is dit een serieuze vraag? (Ik vind Fok echt een afzeikforum tot nu toe, dus ik doe voorzichtig, straks zeg ik "Nee, hoezo" en sta ik voor lul).
Ah, dat vermoedde ik al. Maar nee, het is iemand andersquote:Op vrijdag 14 januari 2011 20:21 schreef JAM het volgende:
[..]
Ach, maak je geen zorgen. Het is wel een afzeikforum, ik ben ook een afzeiker maar er nu niet op uit om je af te zeiken. Ik ken een meisje uit Brussel die ook Helena heet en in 1989 geboren is en er eenzelfde betoogtrant en woordkeus als jij op nahoudt. Vandaar.
Dat hoop ik ooit te doenquote:
Je kan met helena geen discussie voeren, ze begint altijd over wat anders, vult jouw mening in en geeft dan antwoord op haar eigen invulling van wat jij zou menen.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:13 schreef Textnicolor het volgende:
Mooie analyse, Helena1989. (En Pietverdriet heeft er duidelijk geen weerwoord op, mag ik dat even constateren?) Helaas kan ik de "vind ik leuk"-knop nergens vinden, anders had ik 'm ingedrukt.
Moet je je lippen niet zo stijf op elkaar houden.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan met helena geen discussie voeren, ze begint altijd over wat anders, vult jouw mening in en geeft dan antwoord op haar eigen invulling van wat jij zou menen.
tof.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:08 schreef Helena1989 het volgende:
Marreh, een vraagje aan de aanhangers/bewonderaars van Alissa Rozenbaum (ik gebruik expres haar echte naam en niet haar kinderachtige fantasienaam waarvan ze WILDE dat mensen het gebruiken.... zo'n individualist ben ik ook wel weer) :
Omdat haar filosofie helemaal niet behelst dat elke persoon alles zelf kan doen, juist niet. De persoon moet doen waar zijn of haar talent ligt en wel met volle overtuiging, zonder zich iets van anderen aan te trekken. Een andere persoon ziet hetgeen dat hij heeft gemaakt en wenst hier geld voor te betalen. Of niet, maakt niet uit. Zij zal dus een drukker uitzoeken die volgens haar het allerbeste haar boek kan drukken en biedt deze geld om dat te doen.quote:als ze echt zo'n individualist was, waarom was ze niet gewoon met haar eigen leven bezig? Waarom moest ze de aandacht trekken, gebruik maken van andermans prestaties om haar boeken te drukken en op tv op te treden, proberen te veranderen hoe andere mensen denken? Ze wist toch dat Amerika tijdens haar leven niet ging veranderen in het systeem dat ze wilde, dus waar deed ze haar best voor? Je tijd verdoen om mensen aan de juiste ideeen te helpen heet altruisme.
Ze was niet ziek van een samenleving, ze was ziek van mensen die elkaar onder dreiging van geweld hun wil opleggen.quote:Volgens mij wilde mevrouw Rand niet ECHT naar haar ideeen leven. Als ze echt zo ziek was van de samenleving, dan zocht ze die niet op, maar ging ze in een verlaten streek leven en kwam ze een jaar later terug om het kuddevee te verbazen met de prachtige dingen die ze had bereikt los van collectieve dwang... Lekker goedkoop individualisme is dat, ik ben niemand iets schuldig, maar iedereen moet naar me luisteren en rekening met me houden. Riekt naar de Russische ziel, die alleen maar herrie maakt en weinig concreets levert.
Ik weet niet of je het haar standaarden van individualisme moet noemen, ik neem aan dat ze voor individualisme sec ook gewoon dezelfde definitie heeft als jij en ik, maar je voldoet zo duidelijk niet haar morele standaard. Scheppingskracht is volgens haar hetgene dat de mens karakteriseert, verheft, en betekenis geeft.quote:Op woensdag 19 januari 2011 19:35 schreef Helena1989 het volgende:
"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
Grappig dat mevrouw Rozenbaum zulke dogmatische omschrijvingen gaf voor wat individualisme inhoudt. Wie zegt dat de mens per definitie productief moet zijn? Voor mij is het misschien nobel om een hele nacht lang de sterrenhemel te bewonderen, maar aan haar standaarden van individualisme voldoet dat dus niet.
Is dit zoiets als "laten we een snelweg bouwen" klinkt voor mij naar Hitler?quote:"Het toppunt van zelfverwezenlijking is productief zijn".... Klinkt voor mij naar Jozef Stalin.
Niet als je leeft zoals haar karakters.quote:"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
Helaas heb je voor geluk en zelfverwezenlijking andere mensen nodig. Als je in je eentje op een eiland gaat leven wordt dat slapen, eten, poepen, werken en naar de sterrenhemel kijken. Geen doelen, productiviteit, meningen, voorkeuren, keuzes en geluk. Daarom leidt de vrije markt, waarin iedereen met zijn belangen bezig is, niet tot heroïsme maar tot samenwerking, conformisme en minderwaardigheidsgevoelens.
Nou ben ik geen vrije markt fundi, maar zoals ik al eerder heb gezegd, gaat haar boek vooral over ethiek, en moet dan ook als zodanig gelezen worden, niet direct als een blauwdruk.quote:Maar ja, ideologiëen die op papier prachtig zijn, pakken in de werkelijkheid vaak anders uit. Met het communisme hebben we die les al geleerd, nu zijn de vrije markt fundi's aan de beurt.
"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
De rede heeft de mens al zo vaak in de moeilijkheden gewerkt, leert de ervaring. Kijk maar naar de superrationele nazi's. Of de Sovjet-Unie. Liep allebei heel mooi af.
Beiden.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:29 schreef Textnicolor het volgende:
Aha, de bekende slogan: 'belasting heffen is mensen onder dreiging van geweld geld afhandig maken'. Jammer dat de essentie van Rands filosofie neerkomt op zo'n kinderachtig thema (zonder al te veel variaties). Maar er zit zeker iets in. Mensen maken al bij hun geboorte deel uit van een systeem: ze komen terecht in een film waarvan zij zelf niet de regisseur zijn. Dat is geen socialisme, dat is hoe het menselijke bestaan in elkaar zit. Dat je terechtkomt in een wereld waarin belasting wordt betaald is slechts een van de manifestaties van de menselijke conditie. Rand keert zich niet tegen het heffen van belasting, maar ze heeft Sartre gewoon niet goed genoeg gelezen. (Of was het Heidegger, daar wil ik vanaf zijn.)
Dat Rand een existentieel feit op onsmakelijke wijze vermaalt tot politiek credo, dat vind ik nogmaals getuigen van charlatannerie.
Nee, de grootste glorie ligt in jezelf maximaal te ontwikkelen en datgene doen waar je goed in bent. Of je nu een kok bent in een diner, architect of een componist.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:46 schreef Textnicolor het volgende:
Het is overigens gemakkelijk in te zien dat Rands gedachtegoed meer religie is dan filosofie.
Wat ik hiervoor schreef samenvattend: ik denk dus dat elke poging tot een ethiek rekenschap moet afleggen van het feit dat de mens vanaf zijn geboorte aan de samenleving gekluisterd is. Wat meer is: wij ontwikkelen de begrippen 'geluk', 'vrijheid', 'productiviteit' niet op eigen houtje, maar in dialoog met onze ouders, leraren, vrienden, en door de boeken die we lezen, enz. Zelfs ons filosoferen is met handen en voeten gebonden aan ons samenzijn met anderen.
Nu komt Rand. Het individu als doel op zich. Het hoogste doel is je eigen geluk. De grootste glorie ligt in productiviteit. Je reinste dogma's! Loop naar de dichtstbijzijnde kerk en spijker het aan de voordeur, maar doe niet alsof er ook maar iets logisch of vanzelfsprekends aan is.
Om jezelf maximaal te ontwikkelen heb je de gemeenschap nodig en dus conformisme en zelfopoffering. Als je alleen op een eiland gaat leven kom je echt niet aan je talenten toe, of je nu begaafd kok of componist bent. Maar dan hoef je ook met niemand rekening te houden. Dus jezelf niet maximaal kunnen ontwikkelen is de prijs die je betaalt voor onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid heeft dus niks te maken met zelfontplooiing. Dat die twee altijd onder de noemer "individualisme" worden geveegd, is maar anti-intellectueel gezwets.quote:Op donderdag 20 januari 2011 10:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, de grootste glorie ligt in jezelf maximaal te ontwikkelen en datgene doen waar je goed in bent. Of je nu een kok bent in een diner, architect of een componist.
Gezien Ayn Rand's afkomst is dit een dom standpunt van jou en van haar. Ze kwam uit de Sovjet-Unie die door de ijzeren vuist van Jozef Stalin werd geregeerd. Wat jullie niet snappen is dat Rusland een periode van gruwelijk geweld, anarchie en armoede achter de rug had, en dat de meeste mensen wel degelijk individueel profiteerden van het stalinistische systeem, ook al moesten ze daar bepaalde vrijheden en belangen voor opgeven. Er was nog steeds geweld maar het was niet openlijk en massaal. Het algemene leven werd weer normaal, mensen konden een studie volgen en zichzelf tot professioneel ontwikkelen, werken, naar het theater of museum gaan, een gezin stichten etc. En de meesten hadden toch een bepaalde levensstandaard, die ze zonder Stalin zouden hebben gemist. Het stalinistische systeem werd dus wel degelijk gevoed voor egoïsme en individualisme. Vergeleken met de luxe en mogelijkheden die we nu hebben was het niet zoveel, maar Rusland moest zich ook vanuit een veel dieper dal omhoogwerken, dus het was een enorme verbetering.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:01 schreef speknek het volgende:
Ze was niet ziek van een samenleving, ze was ziek van mensen die elkaar onder dreiging van geweld hun wil opleggen.
Ad hominems gebruiken is het eerste teken dat iemand niet veel te melden heeftquote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:17 schreef speknek het volgende:
Ah getverdemme, hebben ze geen goelag opengelaten voor smerige fellow travelers als jij.
Zo laat je maar weer zien hoe toegewijd je werkelijk bent aan de waarde van individuele vrijheidquote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:17 schreef speknek het volgende:
Ah getverdemme, hebben ze geen goelag opengelaten voor smerige fellow travelers als jij.
Och, ze doet het niet onaardig tot nu toe.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:47 schreef OllieA het volgende:
Even een goede raad aan Helena1989:
Ga niet op de libertarische piemel/clitoris staan van would-be intellectuelen in TTK.
Ayn Rand is een icoon, hier. Jammer maar helaas.
Niks aan te doen.
Ik wens je enkel hetgene toe dat je verdedigt. Voor het geval je het niet wist was de goelag vaak het eindpunt van de fellow travelers die in hun eentje de andere kant van de muur overklommen.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:31 schreef Helena1989 het volgende:
Zo laat je maar weer zien hoe toegewijd je werkelijk bent aan de waarde van individuele vrijheidKeiharde controle uitoefenen over een samenleving om een eind te maken aan geweld en anarchie, en de meeste mensen weer een normaal leven te geven, is fout. Maar iemand in de goelag opsluiten omdat je hem irritant vindt, is volledig geoorloofd
Oh dat zal zijn waarom je in elke post laat zien helemaal niet door te hebben wat het standpunt van Rand is.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 00:27 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Ik heb gewoon meer verstand van het onderwerp
En zo overduidelijk geworteld in haar eigen Sovjet-ervaringen. Objectivisme my ass.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:11 schreef speknek het volgende:
Ik ben het overigens met Textnicolor eens dat ethiek niet objectief is, en objectivistisme dus een misnomer.
Touché.quote:Ik ben het er niet mee eens dat Sartre of Heidegger verkeerd lezen een negatieve eigenschap van Rand is.
Vooral als het geroepen wordt door iemand die Rand niet gelezen heeft.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:11 schreef speknek het volgende:
Ik ben het er niet mee eens dat Sartre of Heidegger verkeerd lezen een negatieve eigenschap van Rand is.
Onschendbaarheid van het individu? Ik zou juist het tegenovergestelde zeggen, in het objectivisme is heeft het individu geen enkel recht.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:51 schreef Textnicolor het volgende:
[..]
Ik zie geen gronden om te geloven in de heiligheid/onschendbaarheid van het individu a priori. Hou me ten goede, ik ben blij in een land te leven waarin deze notie tot op zekere hoogte in de grondwet verankerd is, maar dit is nog geen reden tot fundamentalisme. A fortiori vind ik gevolgtrekkingen omtrent illegimiteit van het heffen van belasting of andere sociale wetgeving pure onnozelheid.
Rand staat niet afgunstig tegenover een gemeenschap, maar zie niet in waarom je conformisme en zelfopoffering als noodzaak ziet voor een gemeenschap. Je redenatie heeft wat meer onderbouwing nodig.quote:Op donderdag 20 januari 2011 23:51 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Om jezelf maximaal te ontwikkelen heb je de gemeenschap nodig en dus conformisme en zelfopoffering.
Indivialisme is wat anders als Solipsisme,quote:Als je alleen op een eiland gaat leven kom je echt niet aan je talenten toe, of je nu begaafd kok of componist bent. Maar dan hoef je ook met niemand rekening te houden. Dus jezelf niet maximaal kunnen ontwikkelen is de prijs die je betaalt voor onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid heeft dus niks te maken met zelfontplooiing. Dat die twee altijd onder de noemer "individualisme" worden geveegd, is maar anti-intellectueel gezwets.
Investeren is iets heel anders dan opofferenquote:Oftewel: om iets te scheppen moet je eerst iets investeren/opofferen, niets ontstaat uit het niets.
Een niet onderbouwde mening geponeerd als waarheidquote:Als je jezelf, je onafhankelijkheid niet prijs wil geven, kun je ook niks terug van de wereld verwachten.
Dat is het marketingpraatje van de collectivisten, in realiteit brengt het hongersnood, onderdrukking, armoede en vervolgingquote:Het is dan ook onzin om te zeggen dat collectivisme alleen voor zelfopoffering staat, want mensen krijgen er altijd rijkdommen voor terug waar ze individueel van profiteren.
Een niet onderbouwde mening geponeerd als waarheidquote:Een individualist is zodoende arm en machteloos.
LOLquote:Je talenten horen trouwens altijd bij je, ontwikkeld of niet. Als je daar erkenning voor wil van de buitenwereld wijst er al op dat je een collectivist bent.
Onzin, weer een niet onderbouwde mening geponeerd als waarheidquote:Een begaafd componist die ook nog individualist is, kan genieten van de muziek in zijn hoofd zonder er verder iets mee te doen.
Toch knap dat je een conclusie trek zonder je verdiept te hebben waarover je een conclusie wilt trekken. Haar literaire werk.quote:Dus Ayn Rand was wat mij betreft een mevrouw die haar cake'je wilde opeten EN behouden: ze wilde WEL de zelfontplooiing, maar NIET de afhankelijkheid van de gemeenschap.
Ze wilde dus een samenleving waarbij de gemeenschap haar de welvaart leverde waardoor ze aan haar talenten kon toekomen, maar zij omgekeerd de gemeenschap niks schuldig was. En weet je hoe dat wordt genoemd? Slavernij.
Ze durfde het alleen niet toe te geven.
Als je het verschil niet weet tussen Ethiek en Moraal loop je het risico dat je domme uitspraken als deze doet.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:11 schreef speknek het volgende:
Ik ben het overigens met Textnicolor eens dat ethiek niet objectief is, en objectivistisme dus een misnomer. Het is alleen ook weer niet volkomen een sociaal construct, genetische en neurobiologische wetenschappelijke ontdekkingen hebben bewijs geleverd van enig nature-determinatie in ethisch handelen.
Ik ben het er niet mee eens dat Sartre of Heidegger verkeerd lezen een negatieve eigenschap van Rand is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |