abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_31063449
Wat is het idee van dit topic

Praat *hier* over de universitaire studie psychologie en alles wat ermee te maken heeft, discussieer over nieuwe wetenschappelijke bevindingen, zeik over je verneukte tentamens en stel vragen over (de studie) psychologie? Studenten psychologie, afgestudeerde psychologen en iedereen die zich interesseert voor het vakgebied mogen zich hier melden


Wat is psychologie eigenlijk precies

"Psychologie is de studie van gedrag, de geest, gedachten en de neurologische achtergrond van gedrag" (Volgens Wikipedia). Binnen de psychologie kijkt men naar het gedrag van mensen, wat hen beweegt, hoe ze denken, maar ook naar hoe mentale problemen ontstaan, wat ze inhouden en hoe ze te behandelen zijn. Daarnaast is er de laatste jaren steeds een sterkere nadruk komen te liggen op de verhouding tussen hersenen en gedrag enerzijds, en anderzijds hoe juist (psychische) ziektes te voorkomen in plaats van deze te genezen. In tegenstelling tot andere sociale wetenschappen als sociologie en antropologie bestudeert psychologie het gedrag van het individu, en niet van groepen als geheel.


Wat is een psycholoog? Wat voor werk doen ze

Een psycholoog is in principe iemand die een studie psychologie met succes heeft afgerond. Het zegt verder niets over het werk wat hij of zij uitvoert. De term "psycholoog" is helaas geen beschermde titel, dus iedereen mag zich een psycholoog noemen. Pas hier dus mee op. Het Nationaal Instituut der Psychologen (*klik*) heeft daarom de titel "psycholoog NIP" ingevoerd. Iemand die een studie psychologie heeft afgerond en aangemeld is bij het NIP kan deze titel aanvragen.

Psychologen kunnen veel verschillende functies uitoefenen. Het baanperspectief is sterk afhankelijk van de afstudeerrichting, waar we het later uitgebreid over gaan hebben. Sowieso kunnen psychologen natuurlijk in het universitair onderwijs terecht komen en / of onderzoek verrichten.


Welke richtingen zijn er dan? Psychologen houden zich toch gewoon bezig met gekke mensen

Nee-hee Psychologie is een erg breed vakgebied. Meestal onderscheidt men zes richtingen in de tegenwoordige psychologie, en dit zijn bij de meeste universiteiten ook de afstudeerrichtingen die mogelijk zijn. Je afstudeerrichting bepaalt voor een groot deel wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn. De richtingen zijn:

  • De "Sociale en Organisatiepsychologie" houdt zich bezig met het sociale aspect van (normaal) menselijk gedrag, hoe de (vermeende) aanwezigheid van anderen je beïnvloedt. Organisatiepsychologie gaat over het gedrag van mensen in arbeidsomgeving en de indeling van organisaties in de breedste zin van het woord. S&O psychologen komen meestal in het bedrijfsleven terecht om hun inzichten toe te passen op de arbeidsomstandigheden en bedrijfsreorganisatie.

  • "Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie" richt zich op de ontwikkeling van gedrag, denkvermogen en emoties bij mensen. Normaal gesproken richt men zich meer op de ontwikkeling bij jongere mensen, en hiermee gaat het onderwijsgedeelte gepaard. Normaal gesproken komen O&O-psychologen terecht in het onderwijs, bijvoorbeeld in de begeleiding van kinderen.

  • De "Klinische en Gezondheidspsychologie" is wat de meeste mensen zich bij psychologie voorstellen. Klinische psychologie houdt zich bezig met geestelijke gezondheidsproblemen. Gezondheidspsychologie is gericht op het voorkomen van (geestelijke) ziekte, en richt zich dus met name op normaal alledaags gedrag. Klinisch psychologen gaan veelal voor de Gezondheidszorg-opleiding (daarover later meer) en komen in de gezondheidszorg terecht. Gezondheidspsychologen komen bijvoorbeeld terecht bij de regering om voorlichtingscampagnes op te zetten. Een eigen praktijk opzetten is komt ook vaak voor bij Klinisch psychologen (de zogenaamde eerstelijns-psychologen), voor allerlei diagnostiek.

  • De "Cognitieve Psychologie" richt zich op het functioneren van de mens, en dan met name hersenprocessen als geheugen, waarneming, taal en aandacht. Cognitieve psychologie stond vroeger bekend als functieleer. Cognitief psychologen zijn vaak inzetbaar in de bedrijfswereld of in de rechtbank. Een specialisatie binnen de cognitieve psychologie is de ergonomie, die zich bezig houdt met hoe voorwerpen aangepast moeten worden op het menselijk functioneren (bijvoorbeeld de opzet van een cockpit).

  • "Neuropsychologie" houdt zich bezig met de relatie tussen het brein en menselijk (ziek) gedrag. Aan de hand van hersenstructuur en opmaak verklaren neuropsychologen ziektesymptomen en menselijk functioneren. Ook neuropsychologen richten zich vaak op de GZ-opleiding. Neuropsychologen zijn vaak werkzaam in een ziekenhuis, waar ze met hun kennis van hersenanatomie diagnoses kunnen stellen en een behandeling kunnen inzetten.

  • "Methoden en Technieken van Psychologisch onderzoek&" houdt zich bezig met de empirie en statistiek achter wetenschappelijk psychologisch onderzoek. Aan de hand van statistische berekeningen wordt bekeken of gevonden resultaten sterk genoeg zijn. Methodologen komen het meest terecht in onderzoek, waar ze óf nieuwe statistische methodes onderzoeken of juist assisteren bij het uitwerken van resultaten van andere richtingen. Methodologie wordt vaak gecombineerd met andere richtingen.


    Zozo. Dat is een grote diversiteit. Maar wat zei je nou over die GZ-opleiding Dat klinkt best cool

    Dat is het ook Psychologen die (behandelend) willen werken in de gezondheidszorg dienen een GZ-opleiding te volgen. De GZ-opleiding is een algemene opleiding die alle deelaspecten van geestelijke gezondheidszorg behandelt. Deze houdt in dat je vier dagen onder begeleiding werkt, en één dag studeert of cursussen volgt. Als Assistent Psycholoog In Opleiding krijg je supervisie van een ervaren GZ-psycholoog, die je in het hele leerproces begeleidt. Een APIO ontwikkelt kennis over diagnostiek en behandeling van alle mogelijke psychische aandoeningen. Een GZ-opleiding kan op zes plekken in Nederland gevolgd worden. Het is niet makkelijk om aan de GZ-opleiding deel te nemen, je moet een aardig CV er voor hebben. Er zijn drie opleidingen die gerelateerd zijn aan de GZ-opleiding, namelijk:

  • Psychotherapeut wordt vaak gebruikt als vervolgopleiding op de GZ-opleiding. Je kan echter ook psychotherapeut worden met een andere vooropleiding. Psychotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van geestelijke problemen.

  • "Klinisch Psycholoog" is een titel die gedragen wordt door mensen die de KP-vervolgopleiding hebben gevolgd. Een klinisch psycholoog is een gespecialiseerde GZ-psycholoog, die vooral veel weet over onderzoek. De KP-opleiding is een stuk zwaarder en intensiever dan de GZ-opleiding.

  • De vervolgopleiding (Klinische) neuropsychologie is nog niet volledig erkend. Elke twee jaar begint er een vierjarige opleiding en Utrecht, die psychologen opleidt tot experts in de relatie tussen hersenen en (ziek)gedrag.


    Okay. Welke universiteiten bieden eigenlijk deze studie aan in Nederland

    Psychologie studeren kan aan tien verschillende universiteiten in Nederland. Dat zijn:
  • Universiteit van Amsterdam (*klik*).
  • De Vrije Universiteit te Amsterdam (*klik*).
  • Rijksuniversiteit Groningen (*klik*).
  • Universiteit Leiden (*klik).
  • Universiteit Maastricht (*klik*).
  • Radboud Universiteit Nijmegen (*klik).
  • Erasmus Universiteit Rotterdam (*klik).
  • Universiteit Twente (*klik*.
  • Universiteit Utrecht (*klik*).
  • Universiteit van Tilburg (*klik).
  • De Open Universiteit (*klik).

    Ik heb nog een vraag. Hoe zit het namelijk met (…)

    Vraag maar raak. Daar is dit topic voor

    [ Bericht 0% gewijzigd door Rene op 04-12-2005 21:23:06 ]
  • pi_31063461
    Hmm, okay. Maar hoe weet jij dat allemaal? Wat heb jij ermee te maken dan

    Ik ben zelf derdejaars student psychologie in Leiden, en ik miste nog een centraal psychologie topic Tot nu toe gaat mijn studie vrij voorspoedig allemaal. Ik wil de klinische neuropsychologie in, en dus een GZ-opleiding doen na mijn master. Mijn master wil ik waarschijnlijk aan de VU gaan doen, en misschien ga ik nog een tijdje in het buitenland studeren. Tot die tijd probeer ik wat extra-curriculaire punten te winnen om mijzelf de GZ-opleiding in te krijgen. Ik geef ook bijles in statistiek bij de Faculteit Sociale Wetenschappen, aan domme psychologie-meisjes
    pi_31069318
    Ik ga later ook rijk en beroemd worden met deze studie. Ik ben nu tweedejaars in Leiden.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31151420
    Maak je zo'n OP, reageert er nog niemand

    Er studeren er meer hier psychologie. Dat weet ik zeker
      maandag 3 oktober 2005 @ 19:07:37 #5
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31152169
    Noem dat maar niemand. Wacht maar!
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31157722
    Op dit topic zat ik te wachten Ik ben tweedejaars HBO-V(erpleegkunde) maar aangezien dit toch niet de opleiding is die goed bij mij past, ben ik me aan het oriënteren op andere opleidingen, waaronder dus psychologie. Twee vragen: hoe het zit met de werkgelegenheid, en welke universiteit wordt door studenten psychologie eigenlijk als beste ervaren?
    pi_31159394
    hallo, nog een student hier!!! al is het pas eerstejaars... ik ben eerlijk gezegd nog vrij onervaren in de kennis over de opleiding zelf, en over de inhoud natuurlijk . maar, misschien dat dit topic dat kan veranderen
    pi_31249254
    Ik ook, eerstejaars. Wil klinische psychologie gaan doen (misschien neuro.. nog niet over uit) en daarna ook de GZ-opleiding. Daarna nog verder als eerstelijns psycholoog.
    Ik vroeg me nog af; wat komt er nu precies voor je naam te staan als je helemaal klaar bent?:p
    pi_31259974
    Tweedejaars studente aan de VU, ben van plan de richting van de cognitieve psychologie op te gaan.
    ik ben het mannetje in de chinese kamer
    pi_31262368
    Ik ga lekker sociologie doen. Psychologie viel mij -heeeeel - erg tegen op de open/meeloopdagen.
    pi_31264150
    Geweldig topic
    ik ga ook psychologie studeren
    Maar in welke richting heb je een groter kans op een baan? Neuro? Klinisch?
    Ennuh...wat zijn de toelatingseisen voor neuropsychologie? moet je dan biologie in je pakket hebben?
    En als je geen biologie in je pakket hebt, kun je dan nog altijd een (spoed)cursus biologie gaan volgen op de universiteit?

    alvast bedankt
    4
      vrijdag 7 oktober 2005 @ 20:12:08 #12
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31264371
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 19:09 schreef jpzegthallo het volgende:
    Ik ga lekker sociologie doen. Psychologie viel mij -heeeeel - erg tegen op de open/meeloopdagen.
    Dan rot je ook maar lekker op uit dit topic!
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31272750
    quote:
    Op maandag 3 oktober 2005 21:52 schreef Cheesecake het volgende:
    Op dit topic zat ik te wachten Ik ben tweedejaars HBO-V(erpleegkunde) maar aangezien dit toch niet de opleiding is die goed bij mij past, ben ik me aan het oriënteren op andere opleidingen, waaronder dus psychologie. Twee vragen: hoe het zit met de werkgelegenheid, en welke universiteit wordt door studenten psychologie eigenlijk als beste ervaren?
    Werkgelegenheid is natuurlijk altijd lastig. Ik hoor er altijd maar vage verhalen over, maar omdat er zo ontzettend veel psychologen zijn in Nederland, en ze met bakken aan het studeren zijn, geloof ik niet dat het bijzonder rooskleurig is. Zeker aangezien Nederland een land is waar men erg nuchter is, en niet erg positief tegenover psychologen staat. Is mijn ervaring althans

    Aan de andere kant, als jij je vak goed verstaat, dan krijg je een baan. Zo simpel is het. Zorg dat je beter bent dan de anderen, klinkt simpel, maar dat is wel mijn instelling

    Over die universiteiten weet ik niet veel. Als iemand daar objectieve bronnen over heeft (met name master-opleidingen), houd ik mij aanbevolen.
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 11:16 schreef Semmy het volgende:
    Ik ook, eerstejaars. Wil klinische psychologie gaan doen (misschien neuro.. nog niet over uit) en daarna ook de GZ-opleiding. Daarna nog verder als eerstelijns psycholoog.
    Ik vroeg me nog af; wat komt er nu precies voor je naam te staan als je helemaal klaar bent?:p
    Na je master ben je "Master of Science" oftewel Docterandus. Als je ooit zou besluiten te promoveren wordt je Doctor (het halen van je "Philosophy Degree"). Als je je Master hebt, mag je volgens mij aangeschreven worden als "psycholoog NIP" als je dit aanvraagt bij het NIP. En je GZ-opleiding geeft je geen titel, maar is meer een erkenning voor beroepsomschrijvingen

    Dus normaal gesproken wordt je na je opleiding gewoon "Master of Science" of "Docterandus in de Psychologie", net hoe je het wilt noemen.
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 20:05 schreef Brunette het volgende:
    Geweldig topic
    ik ga ook psychologie studeren
    Maar in welke richting heb je een groter kans op een baan? Neuro? Klinisch?
    Ennuh...wat zijn de toelatingseisen voor neuropsychologie? moet je dan biologie in je pakket hebben?
    En als je geen biologie in je pakket hebt, kun je dan nog altijd een (spoed)cursus biologie gaan volgen op de universiteit?

    alvast bedankt
    Over baanperspectieven, zie boven Hoe dat per richting precies zit weet ik niet

    Voor psychologie heb je geen vakkenpakket-vereisten. Ook voor neuropsychologie niet. Het kiezen voor neuropsychologie als richting die je sowieso pas vanaf je tweede of derde jaar (hangt van de universiteit af). Biologie is opzich ook niet bijzonder handig, aangezien neuropsychologie zich met name bezighoudt met hersenen en het centraal zenuwstelsel Met bio leer je ook heel veel andere dingen.
    pi_31276817
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 17:48 schreef sefer het volgende:
    Tweedejaars studente aan de VU, ben van plan de richting van de cognitieve psychologie op te gaan.
    Ik ben eerstejaars aan de VU, vroeg me af of je in het tweede jaar in klassen op wordt gedeeld.
    Heb alleen maar colleges tot nu toe. Zou het fijn vinden als er zoiets als werkgroepen zouden zijn.
    pi_31279068
    quote:
    Op zaterdag 8 oktober 2005 01:08 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Werkgelegenheid is natuurlijk altijd lastig. Ik hoor er altijd maar vage verhalen over, maar omdat er zo ontzettend veel psychologen zijn in Nederland, en ze met bakken aan het studeren zijn, geloof ik niet dat het bijzonder rooskleurig is. Zeker aangezien Nederland een land is waar men erg nuchter is, en niet erg positief tegenover psychologen staat. Is mijn ervaring althans
    Thx
    Je zou kunnen imigreren naar Canada of de VS , volgens mij is daar werk zat .
    4
    pi_31301894
    quote:
    Op zaterdag 8 oktober 2005 10:50 schreef Semmy het volgende:

    [..]

    Ik ben eerstejaars aan de VU, vroeg me af of je in het tweede jaar in klassen op wordt gedeeld.
    Heb alleen maar colleges tot nu toe. Zou het fijn vinden als er zoiets als werkgroepen zouden zijn.
    het eerste jaar heb je natuurlijk practica (zal je vast wel gehad hebben met algemene methodologie), en met sommige vakken (sociale psychologie, statistiek bijvoorbeeld) heb je ook werkgroepen. Verder is het voornamelijk colleges volgen, in het tweede jaar eigenlijk alleen maar meer. Als je nog samenvattingen nodig hebt moet je het maar zeggen .
    ik ben het mannetje in de chinese kamer
    pi_31305647
    Practica doe ik dus meestal thuis (moet eerst 2 uur reizen voor ik in a'dam ben). Maar met statistiek komen er dus werkgroepen? Dat lijkt me wel fijn.
    Geloof dat de VU een van de enige universiteiten is die niet meteen in het begin al met werkgroepen begint. Iemand hier concrete ervaring mee?
    Samenvattingen.. altijd handig, laat maar weten wat je kan missen :p
    pi_31306465
    * StarShineAtNight is eerstejaars in Leiden
    pi_31306673
    quote:
    Op zondag 9 oktober 2005 12:43 schreef Semmy het volgende:
    Practica doe ik dus meestal thuis (moet eerst 2 uur reizen voor ik in a'dam ben). Maar met statistiek komen er dus werkgroepen? Dat lijkt me wel fijn.
    Geloof dat de VU een van de enige universiteiten is die niet meteen in het begin al met werkgroepen begint. Iemand hier concrete ervaring mee?
    Samenvattingen.. altijd handig, laat maar weten wat je kan missen :p
    Werkgroepen zijn opzich wel praktisch lijkt me Leer je tenminste wat meer studiegenoten kennen, los van degene die altijd bij colleges / feesten / andere dingen zijn. Met werkgroepen leer ik tenminste mensen kennen die niet bij de "harde kern" zitten.
    quote:
    Op zondag 9 oktober 2005 13:25 schreef StarShineAtNight het volgende:
    * StarShineAtNight is eerstejaars in Leiden
    Hoe zit dat met jullie semesterindeling? Tenminste, eerstejaars hebben toch ook een semesterindeling i.p.v. trimesters? Hoe zit het dan met de indeling van je statistiekvakken (Inleidende M&T, TS en Expro)?
    pi_31318914
    Ik ben nu eerstejaars in groningen........Ik maak me niet zo druk over werkgelegenheid; straks moeten er toch echt eens mensen met pensioen....je moet een studie doen uit interesse. Het feit dat het een universitaire studie betreft opent al genoeg deuren qua banen......
    pi_31334361
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 20:05 schreef Brunette het volgende:
    Geweldig topic
    ik ga ook psychologie studeren
    Maar in welke richting heb je een groter kans op een baan? Neuro? Klinisch?
    Ennuh...wat zijn de toelatingseisen voor neuropsychologie? moet je dan biologie in je pakket hebben?
    En als je geen biologie in je pakket hebt, kun je dan nog altijd een (spoed)cursus biologie gaan volgen op de universiteit?

    alvast bedankt
    Biologie is niet verplicht, maar wel erg handig. Bij ons op de uni (Radboud Universiteit Nijmegen) is er een zelfstudiecursus biologie die je aan het begin van het jaar krijgt. In november of december start dan biologische psychologie. je hebt dus een paar maanden om eraan te werken.
    pi_31340498
    quote:
    Op zondag 9 oktober 2005 22:24 schreef PetraV het volgende:
    Ik ben nu eerstejaars in groningen........Ik maak me niet zo druk over werkgelegenheid; straks moeten er toch echt eens mensen met pensioen....je moet een studie doen uit interesse. Het feit dat het een universitaire studie betreft opent al genoeg deuren qua banen......
    helemaal mee eensch
    4
    pi_31340655
    In het eerste semester heb ik Inleiding Methoden en Technieken en Inleiding Toetsende Statistiek en in het tweede semester Expro. Als je 1 van deze 3 vakken haalt [en je verplichte 40 studiepunten] kun je over naar het tweede jaar.
    pi_31340896
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 20:03 schreef StarShineAtNight het volgende:
    In het eerste semester heb ik Inleiding Methoden en Technieken en Inleiding Toetsende Statistiek en in het tweede semester Expro. Als je 1 van deze 3 vakken haalt [en je verplichte 40 studiepunten] kun je over naar het tweede jaar.
    Wat houden Methoden en Technieken en Expro in?
    jah..sorry hoor ik kies ook volgend jaar voor deze studie
    4
    pi_31340971
    Inleiding Methoden en Technieken is een Inleiding [ ] in de methoden en technieken die gebruikt worden in psychologisch onderzoek. Dingen als grafische weergave van de uitkomsten en verschillende maatstaven worden behandeld en ook verschillende manieren van onderzoek doen, maar erg theoretisch en vreselijk saai. Maar hey, het hoort erbij.

    Expro staat voor Experimentele Proefopzettenleer en dan krijg je college over het opzetten van experimentele proeven Maar daar krijg ik dus pas later dit jaar les over.
    pi_31341182
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 20:13 schreef Brunette het volgende:

    [..]

    jah..sorry hoor ik kies ook volgend jaar voor deze studie
    En waar ga jij psychologie studeren dan?
    pi_31341901
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 20:26 schreef StarShineAtNight het volgende:

    [..]

    En waar ga jij psychologie studeren dan?
    Maastricht/ Tilburg het liefst in Tilburg, maar als ik niet ingeloot wordt dan naar Maastricht
    Maaruh...ik denk dat ik mijn master op een andere uni ga halen.
    4
    pi_31341917
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 20:17 schreef StarShineAtNight het volgende:
    Inleiding Methoden en Technieken is een Inleiding [ ] in de methoden en technieken die gebruikt worden in psychologisch onderzoek. Dingen als grafische weergave van de uitkomsten en verschillende maatstaven worden behandeld en ook verschillende manieren van onderzoek doen, maar erg theoretisch en vreselijk saai. Maar hey, het hoort erbij.

    Expro staat voor Experimentele Proefopzettenleer en dan krijg je college over het opzetten van experimentele proeven Maar daar krijg ik dus pas later dit jaar les over.
    suc6
    4
      maandag 10 oktober 2005 @ 21:47:55 #29
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31343493
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 20:17 schreef StarShineAtNight het volgende:
    Expro staat voor Experimentele Proefopzettenleer en dan krijg je college over het opzetten van experimentele proeven Maar daar krijg ik dus pas later dit jaar les over.
    Niet echt, het zijn alledrie gewoon statistiekvakken.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31343969
    Ben toch wel benieuwd welke richting van de psychologie jullie gaan kiezen
    4
    pi_31345870
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 21:47 schreef search64 het volgende:

    [..]

    Niet echt, het zijn alledrie gewoon statistiekvakken.
    Idd Je krijgt gewoon telkens wat ingewikkeldere statistiek. Van "Inleiding in de Methoden en Technieken" naar "Toetsende Statistiek" naar "Experimentele Proefopzetleer" naar "Multivariate Data-analyse". Hierbij zijn de eerste en de laatste wat meer op theorie gericht.

    Vroeger heette dit gewoon nog "statistiek 2a" enzo

    Ik ga de klinische neuropsychologie in
      maandag 10 oktober 2005 @ 23:22:15 #32
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31346347
    Je vergeet psychometrie.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31350536
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 23:22 schreef search64 het volgende:
    Je vergeet psychometrie.
    Dat gaat meer over welke verschlilende soorten toetsen en testen er allemaal zijn voor het een en ander, dan dat het echt ingaat op statistiek todch

    Welke cht een klotevka trouwens.
    pi_31350610
    quote:
    Op maandag 3 oktober 2005 21:52 schreef Cheesecake het volgende:
    hoe het zit met de werkgelegenheid
    Er is een overschot aan psychologen. Overal worden gz-psychologen gevraagd (tenminste in de klinische en ontwikkelingspsychologie), met alleen je doctoraal psychologie wordt het lastig een baan te vinden. Tevens vragen ze altijd naar ervaren psychologen en aangezien er een overschot is kunnen ze die eisen ook stellen.
      dinsdag 11 oktober 2005 @ 09:37:26 #35
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31353110
    quote:
    Op dinsdag 11 oktober 2005 02:11 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Dat gaat meer over welke verschlilende soorten toetsen en testen er allemaal zijn voor het een en ander, dan dat het echt ingaat op statistiek todch

    Welke cht een klotevka trouwens.
    Principale componenten analyses ed. krijg je daar ook bij.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31409549
    Je bent de Open Universiteit vergeten in je OP.
    pi_31452020
    De neuropsychologie ingaan via psychologie loont niet zo erg in vergelijking met neuropsychologie ingaan via geneeskunde, of hebben ze me leugens verteld? Ik ben nu derdejaars in Leiden en maandag hebben we B&B tentamen vergeet je niet te leren JustJunior
    Ik ga overigens ook richting klinische neuropsychologie want de stof is dan eindelijk eens niet intuitive logic (mijn mening)
    Does the name Dr Pavlov ring a bell?
    pi_31496878
    dit topic moet natuurlijk wél open blijven
    4
    pi_31513510
    quote:
    Op dinsdag 11 oktober 2005 02:19 schreef Xennia het volgende:

    [..]

    Er is een overschot aan psychologen. Overal worden gz-psychologen gevraagd (tenminste in de klinische en ontwikkelingspsychologie), met alleen je doctoraal psychologie wordt het lastig een baan te vinden. Tevens vragen ze altijd naar ervaren psychologen en aangezien er een overschot is kunnen ze die eisen ook stellen.
    Hallo! hier wil ik wel even op reageren. Er is zoveel meer dat alleen maar GZ-psychologie, dat mag ook wel even vernoemd worden als het gaat over "werkgelegenheid". Er zijn psychologen nodig voor personeelselectie, om werkruimtes in te richten, om mensen communicatievaardigheden bij te brengen, om bewegwijzering zo op te hangen dat mensen de borden ook echt zien (en begrijpen), om reclameboodschappen te bedenken die mensen daadwerkelijk begrijpen.

    Psychologie is zo veel breder dan GZ, dat moet je wel even meenemen als je mensen inlicht over de werkgelegenheid.

    OT: Bovendien mag psychologie sowieso wel eens af van dat grote vooroordeel dat alle psychologen therapie willen geven.
    Wie de bal vangt kan hem teruggooien.
    pi_31515794
    therapie geven is ZO'n klein stukje van de werkgelegenheid! Ik wil zelf denk ik de afstudeerrichting ArbeidsOrganisatie en Personeelspsychologie gaan doen. Al sluit ik sociale psychologie en ontwikkelingspsychologie ook niet helemaal uit. Zit tenslotte nog maar in t eerste jaar..........
    pi_31517357
    ik zou m&t kiezen vartep
    Does the name Dr Pavlov ring a bell?
      maandag 17 oktober 2005 @ 21:44:32 #42
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31518096
    Dat zou ik dus nooit doen, saai gedoe allemaal.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31523247
    quote:
    Op maandag 17 oktober 2005 16:43 schreef MsCarmen het volgende:

    [..]

    Hallo! hier wil ik wel even op reageren. Er is zoveel meer dat alleen maar GZ-psychologie, dat mag ook wel even vernoemd worden als het gaat over "werkgelegenheid". Er zijn psychologen nodig voor personeelselectie, om werkruimtes in te richten, om mensen communicatievaardigheden bij te brengen, om bewegwijzering zo op te hangen dat mensen de borden ook echt zien (en begrijpen), om reclameboodschappen te bedenken die mensen daadwerkelijk begrijpen.

    Psychologie is zo veel breder dan GZ, dat moet je wel even meenemen als je mensen inlicht over de werkgelegenheid.

    OT: Bovendien mag psychologie sowieso wel eens af van dat grote vooroordeel dat alle psychologen therapie willen geven.
    Ik heb het ook enkel over ontwikkelings- en klinische psychologie
    pi_31588683
    Nou, vandaag was ik dus naar de voorlichtingsdag in Tilburg
    en toen hadden ze het over de verschillende masters die ze daar aanbieden, maar helaas stond klinische psychologie daar helaas niet bij
    Maar als ik nu voor klinische psychologie wil kiezen, kan ik dan in Tilburg, na het tweede jaar, voor psychologie en gezondheid kiezen en na mijn bachelor naar een andere universiteit gaan (bijv Nijmegen/ Utrecht) waar ze wél een master klinische psychologie hebben? En welke uni is dan het best, wat klinische psychologie betreft?

    [ Bericht 2% gewijzigd door Brunette op 20-10-2005 21:45:07 ]
    4
    pi_31667932
    Hier nog een eerstejaars uit leiden

    Morgen tentamen M&T....wat doe ik eigenlijk online
      dinsdag 25 oktober 2005 @ 01:12:08 #46
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31670923
    Ach, inleiding in de M&T stelt toch niks voor.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31670992
    quote:
    Op dinsdag 25 oktober 2005 01:12 schreef search64 het volgende:
    Ach, inleiding in de M&T stelt toch niks voor.
    Inderdaad, dat is pas het begin van nog meer ellende
    pi_31676189
    Wacht maar tot je Toetsende Statistiek gaat doen. Daar gaat iedereen altijd de mist in
    pi_31676231
    quote:
    Op vrijdag 14 oktober 2005 23:59 schreef steeg het volgende:
    De neuropsychologie ingaan via psychologie loont niet zo erg in vergelijking met neuropsychologie ingaan via geneeskunde, of hebben ze me leugens verteld? Ik ben nu derdejaars in Leiden en maandag hebben we B&B tentamen vergeet je niet te leren JustJunior
    Ik ga overigens ook richting klinische neuropsychologie want de stof is dan eindelijk eens niet intuitive logic (mijn mening)
    Dat heb ik nou ook Met neuropsychologie ben je tenminste tastbaar bezig.

    Ik heb geen B&B, ik doe dit semester Gezondheid en Psychopathologie, en volgend semester Klinische Neuro en Cognitieve Neuro
      dinsdag 25 oktober 2005 @ 12:04:42 #50
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31677277
    quote:
    Op dinsdag 25 oktober 2005 11:15 schreef JustJunior het volgende:
    Wacht maar tot je Toetsende Statistiek gaat doen. Daar gaat iedereen altijd de mist in
    Die heb ik dinsdag weer.....
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31677624
    quote:
    Op dinsdag 25 oktober 2005 01:12 schreef search64 het volgende:
    Ach, inleiding in de M&T stelt toch niks voor.
    Doet het ook niet, het ging volgens mij erg goed Nu maar wachten op de sleutel.
    De zorgen over het online zijn waren meer dat ik m'n schoonheidsslaapje hard nodig heb
    Wat niet helemaal gelukt is, ik heb een uur of 4 geslapen.
    pi_31686017
    wat zal jij genieten van ts, expro, mvda en p&p!
    Does the name Dr Pavlov ring a bell?
    pi_31789003
    Ik ben 2e jaars psychologie studente aan de Erasmus Universiteit. In Rotterdam hebben wij het zgn PGO systeem, dus we werken zeg maar aan de hand van casussen. In het eerste en het tweede jaar krijgen we in totaal 16 verschillende blokken, met elk dus een ander deel van de psychologie. Erg handig dus. PGO is erg leuk om te doen omdat je veel in contact bent met medestudenten en ook van elkaar leert. Daarnaast hebben we ook practica en colleges.

    Ik heb toevallig van de week een gesprek gehad met mn studieadviseur en die vertelde dat er in mijn voorkeursrichtingen (O en O, en K en G) wel meer dan alleen therapeuten rondlopen. Kreeg een heel lang lijstje mee met verschillende richtingen. Zelf vind ik de GZ opleiding erg duur en het is ook geen must zeg maar, het is eerder een pré, je kunt op meerdere manieren je CV aantrekkelijk maken voor toekomstige werkgevers (aantekening diagnostiek ed.).

    Naja ik zie het allemaal wel in het derde jaar, eerst ff dit jaar afmaken.
    E più mi vorrai e meno mi vedrai
    E meno mi vorrai e più sarò con te
    pi_31853552
    Okay, het kan ook op de Open Universiteit ja In deze context denk ik bij TS gelijk aan dat eerstejaarsvak

    Je GZ is gewoon essentieel voor bepaalde beroepen binnen O&O en KliG. Voor andere beroepen is het niet nodig. Het is gewoon net welk beroep je op het oog hebt

    Morgen ga ik weer langs bij de studie-coördinatrice, om de toekomstplannen definitief vast te stellen
      dinsdag 1 november 2005 @ 00:11:49 #56
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31855224
    Ja dat kutvak heb ik morgenochtend.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31858838
    Hopelijk ben je nu goed bezig met die t-toetsen search
      † In Memoriam † dinsdag 1 november 2005 @ 13:14:49 #58
    675 just me
    oldbie DCLXXV
    pi_31864710
    quote:
    Op maandag 31 oktober 2005 23:14 schreef JustJunior het volgende:


    Morgen ga ik weer langs bij de studie-coördinatrice, om de toekomstplannen definitief vast te stellen
    En dat krijg ik dan donderdag zeker wel van je te horen
    Godmother of Radio 49
    And now I think of my life as vintage wine
    How fragile we are
      † In Memoriam † zaterdag 5 november 2005 @ 08:12:04 #59
    675 just me
    oldbie DCLXXV
    pi_31983446
    quote:
    Op dinsdag 1 november 2005 13:14 schreef just me het volgende:

    [..]

    En dat krijg ik dan donderdag zeker wel van je te horen
    Ik ben super trots op je plannen
    Godmother of Radio 49
    And now I think of my life as vintage wine
    How fragile we are
      zondag 6 november 2005 @ 00:28:29 #60
    134256 Cutebutpsycho
    Things even out.
    pi_32009449
    quote:
    Op dinsdag 25 oktober 2005 11:15 schreef JustJunior het volgende:
    Wacht maar tot je Toetsende Statistiek gaat doen. Daar gaat iedereen altijd de mist in
    Bij mij ging het daar nog prima.. Straks voor de 4e keer Experimentele Proefopzettenleer.
    En ja, het komt mn strot uit.
    Ik heb geen semi-intelligente signature.
    JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
    pi_32044510
    Ik denk dat ik volgens jaar psychologie erbij ga doen (alsof het niets is), naast mijn studie Economie&Management, aan de RijkUniversiteit Groningen. Geen idee of het te doen is, maar Economie alleen is te saai voor woorden (ja ik wil het wel blijven doen), en ik zoek wat meer verdieping in de keuzes die mensen maken (vooral vanuit management oogpunt). Volgens mij is het dan wel een goede keuze.

    Ik vraag me alleen af of het wel een beetje te doen is, of ze beetje relaxet zijn met dat soort dingen (2 studies), en of psychologie niet alleen een keuzevak Organisatie/Personeel heeft maar dat er ook echt tijd aan besteed wordt.

    Daarnaast, verder niet echt van belang, als ik alleen mn bachelor in Psychologie haal, kun je dan ook Psycholoog NIP aanvragen? (handig voor sollicitaties)
    If you think my attitude stinks, you should check out my fingers!
    pi_32059217
    quote:
    Op donderdag 13 oktober 2005 14:22 schreef dawg het volgende:
    Je bent de Open Universiteit vergeten in je OP.
    Schandalig inderdaad. Volg jij een opleiding (psychologie) aan de OU ? Zo ja, hoe bevalt deze ?
    pi_32071709
    Wie krijgt cultuurpsychologie op het UVT en wat vind je ervan?
    4
    pi_32073132
    Ik ben nu tweedejaars psychologiestudente aan de VU, bevalt erg goed.
    pi_32172599
    quote:
    Op maandag 7 november 2005 00:53 schreef remco_0 het volgende:
    Ik denk dat ik volgens jaar psychologie erbij ga doen (alsof het niets is), naast mijn studie Economie&Management, aan de RijkUniversiteit Groningen. Geen idee of het te doen is, maar Economie alleen is te saai voor woorden (ja ik wil het wel blijven doen), en ik zoek wat meer verdieping in de keuzes die mensen maken (vooral vanuit management oogpunt). Volgens mij is het dan wel een goede keuze.

    Ik vraag me alleen af of het wel een beetje te doen is, of ze beetje relaxet zijn met dat soort dingen (2 studies), en of psychologie niet alleen een keuzevak Organisatie/Personeel heeft maar dat er ook echt tijd aan besteed wordt.

    Daarnaast, verder niet echt van belang, als ik alleen mn bachelor in Psychologie haal, kun je dan ook Psycholoog NIP aanvragen? (handig voor sollicitaties)
    Ik ben geswitched van Economie en Management naar Psychologie. Bij Psychologie liepen vorig jaar de blokken niet parallel aan die van economie. Dus 2 studies dat ging echt niet! Heb nu op 2/10e punt economie-propedeuse niet. Maar ik ben nu volledig eerstejaars Psychologie en dit bevalt me stukken beter. In 2e en 3e jaar heb je heel veel ArbeidsOrganisatie en Personeelspsychologie-vakken. Er lopen hier meer mensen rond die nu voor AOP aan het afstuderen zijn die het qua saaiheid niet trokken bij economie.
      zondag 13 november 2005 @ 11:53:45 #66
    96088 Z3R0-C00L
    Komt af en toe langs
    pi_32227426
    Grote dank voor de samenvatting op de eerste pagina . Mijn pa & ma hadden ook nog wat vragen over die richtingen en ikzel zocht eigenlijk ook iets waar ze goed waren samengevat. Ik ben nu zelf een eerstejaars Psy aan de Universiteit van Twente. De studie bevalt me onwijs goed zeer interessant en helemaal mijn ding. Ben benieuwd naar de mogelijkheden in latere jaren.
    En dat was weer een uiterst nuttige bijdrage...
    pi_32230922
    quote:
    Op maandag 7 november 2005 15:53 schreef boebiedoe het volgende:

    [..]

    Schandalig inderdaad. Volg jij een opleiding (psychologie) aan de OU ? Zo ja, hoe bevalt deze ?
    Ja, psychologie inderdaad. En bevalt goed, erg interessant. Al is het wel veel, naast mijn werk. Je zult dus wel discipline moeten hebben, omdat je alles zelf moet doen. Er zijn wel bijeenkomsten, waarvan een enkele verplicht is, maar het meerendeel niet.

    Ook is alles vanuit de OU goed geregeld moet ik zeggen. Je hebt een eigen ruimte op internet (studienet van de OU), discussiegroepen, mail, en natuurlijk die bijeenkomsten (mits je die bijwoont).
    pi_32231010
    quote:
    Op maandag 7 november 2005 22:38 schreef Brunette het volgende:
    Wie krijgt cultuurpsychologie op het UVT en wat vind je ervan?
    Een vriend van me heeft cultuur- en godsdienstpsychologie gedaan op de KUN. Hij is alweer enkele jaren geleden afgestudeerd, en heeft een tijd gewerkt in werving en selectie. Momenteel is hij leraar op een MBO.
    pi_32234964
    Ik kan de OP niet meer editten. Sorry hoor
    pi_32704671
    Ik vraag me af waarom mensen zoveel waarde hechten aan de studie psychologie, wat ik van anderen heb gehoor is het een 'pret easy 2 haal 2 vingers in je neus gezellig onder mekaar klets' studie. Iedereen wil nu immers thuis tuin en keuken psycholoog worden en met een beetje natte vingerwerk gaan bepalen hoe iemand in mekaar zit? Am i wrong ? :S
    People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
    Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
    pi_32705216
    Over 1,5 jaar ben ik, als alles goed gaat , afgestuurd op het HBO Bedrijfseconomie.
    Nu zou ik graag iets heel anders willen gaan doen, namelijk psycholgie.

    Ik heb wel een 3 jarige HBO opleiding gevonden en als je deze gedaan hebt kun je nog 1 jaar een masteropleiding doen. Ik ben dan 26 als alles goed zou verlopen.

    Alleen wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt en wordt je wel redelijk betaald?
    Is er ook geen verkort traject, omdat ik al een Bachelor-opleiding Bedrijfseconomie heb gedaan?

    Ik had graag gewoon wat meer informatie over de opleiding psychologie en over een verkort traject en de kansen op de arbeidsmarkt.
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
    pi_32706032
    quote:
    Op woensdag 30 november 2005 19:30 schreef partyyboyy het volgende:
    Over 1,5 jaar ben ik, als alles goed gaat , afgestuurd op het HBO Bedrijfseconomie.
    Nu zou ik graag iets heel anders willen gaan doen, namelijk psycholgie.

    Ik heb wel een 3 jarige HBO opleiding gevonden en als je deze gedaan hebt kun je nog 1 jaar een masteropleiding doen. Ik ben dan 26 als alles goed zou verlopen.

    Alleen wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt en wordt je wel redelijk betaald?
    Is er ook geen verkort traject, omdat ik al een Bachelor-opleiding Bedrijfseconomie heb gedaan?

    Ik had graag gewoon wat meer informatie over de opleiding psychologie en over een verkort traject en de kansen op de arbeidsmarkt.
    Je kansen op de arbeidsmarkt hangen af van welke richting je op wilt en welke specialisatie je kiest.
    Een verkort traject is denk ik niet mogelijk, maar misschien krijg je wel vrijstellingen voor statistiek?

    Voor informatie over de studie http://www.psynip.nl/default.asp?URL2=subpage.asp&topmenuID=1&submenuID=7

    [ Bericht 9% gewijzigd door Xennia op 30-11-2005 20:00:46 ]
    pi_32706168
    quote:
    Op woensdag 30 november 2005 19:13 schreef sitting_elfling het volgende:
    Ik vraag me af waarom mensen zoveel waarde hechten aan de studie psychologie, wat ik van anderen heb gehoor is het een 'pret easy 2 haal 2 vingers in je neus gezellig onder mekaar klets' studie. Iedereen wil nu immers thuis tuin en keuken psycholoog worden en met een beetje natte vingerwerk gaan bepalen hoe iemand in mekaar zit? Am i wrong ? :S
    Het is een theoretische studie, dus als je gemakkelijk leert is het goed te doen. Vrijwel alle studieboeken zijn overigens in het Engels. Enorm struikelblok voor veel studenten is statistiek en daar krijg je heel veel van op je bord. Ook het schrijven van een scriptie en een afstudeeronderzoek is pittig.
    pi_32709722
    quote:
    Op woensdag 30 november 2005 19:58 schreef Xennia het volgende:

    [..]

    Het is een theoretische studie, dus als je gemakkelijk leert is het goed te doen. Vrijwel alle studieboeken zijn overigens in het Engels. Enorm struikelblok voor veel studenten is statistiek en daar krijg je heel veel van op je bord. Ook het schrijven van een scriptie en een afstudeeronderzoek is pittig.
    Daarom zei ik ook dat het eigenlijk een soort 'B'-studie is. Veel leren, is vaak vrij simpel. Engels is natuurlijk na je vwo studie al vaak goed genoeg, ik bedoel je weet dat je waar je ook gaat studeren na je vwo vaak engels krijgt, dus het feit dat de studie volkomen in het engels is, mag niet de 'zwaarheid' van een studie aangeven. Daarbij is het vaak ook gewoon nog natte vingerwerk, dus begreep ik gewoon niet waarom mensen toch zoveel voor die studie kozen. Ik dacht vooral luie niks doeners . Maar daar doe ik natuurlijk de ijverigen mee te kort. Maar ik vind wel dat een studie waar je veel voor moet leren, praktijk vaak tig keer belangrijker is.
    People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
    Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
      Moderator woensdag 30 november 2005 @ 21:46:08 #75
    72712 crew  Rene
    Dabadee dabadaa
    pi_32709962
    quote:
    Op zondag 13 november 2005 16:45 schreef JustJunior het volgende:
    Ik kan de OP niet meer editten. Sorry hoor
    Wat moet er veranderd worden
     | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
    pi_32716993
    quote:
    Op woensdag 30 november 2005 21:39 schreef sitting_elfling het volgende:

    [..]

    Daarom zei ik ook dat het eigenlijk een soort 'B'-studie is. Veel leren, is vaak vrij simpel. Engels is natuurlijk na je vwo studie al vaak goed genoeg, ik bedoel je weet dat je waar je ook gaat studeren na je vwo vaak engels krijgt, dus het feit dat de studie volkomen in het engels is, mag niet de 'zwaarheid' van een studie aangeven. Daarbij is het vaak ook gewoon nog natte vingerwerk, dus begreep ik gewoon niet waarom mensen toch zoveel voor die studie kozen. Ik dacht vooral luie niks doeners . Maar daar doe ik natuurlijk de ijverigen mee te kort. Maar ik vind wel dat een studie waar je veel voor moet leren, praktijk vaak tig keer belangrijker is.
    Dat zeg ik toch? Als je goed kunt leren is het goed te doen. Statistiek, scriptie en afstudeeronderzoek zijn niet bepaald natte vingerwerk
    pi_32719172
    Als je eerst de 3 jarige bachelor opleiding hebt gedaan en hierna nog 1 jaar de masteropleiding, verdien je dan goed of moet je hiervoor toch echt nog 2 tot 5 jaar doorstuderen?
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
    pi_32719656
    quote:
    Op woensdag 30 november 2005 21:46 schreef Renesite het volgende:

    [..]

    Wat moet er veranderd worden
    De Open Universiteit moet toegevoegd worden in het lijstje met universiteiten
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 09:11 schreef partyyboyy het volgende:
    Als je eerst de 3 jarige bachelor opleiding hebt gedaan en hierna nog 1 jaar de masteropleiding, verdien je dan goed of moet je hiervoor toch echt nog 2 tot 5 jaar doorstuderen?
    Hangt dus zoals gezegd van je richting af Bij met name Klinische psychologie is een vervolgopleiding wel aan te raden, en bij Neuropsychologie en Ontwikkelingspsychologie soms ook wel. Bij andere richtingen zou je in feite gelijk aan de bak moeten kunnen.
    pi_32720131
    quote:
    Op woensdag 30 november 2005 21:39 schreef sitting_elfling het volgende:

    [..]

    Daarom zei ik ook dat het eigenlijk een soort 'B'-studie is. Veel leren, is vaak vrij simpel. Engels is natuurlijk na je vwo studie al vaak goed genoeg, ik bedoel je weet dat je waar je ook gaat studeren na je vwo vaak engels krijgt, dus het feit dat de studie volkomen in het engels is, mag niet de 'zwaarheid' van een studie aangeven. Daarbij is het vaak ook gewoon nog natte vingerwerk, dus begreep ik gewoon niet waarom mensen toch zoveel voor die studie kozen. Ik dacht vooral luie niks doeners . Maar daar doe ik natuurlijk de ijverigen mee te kort. Maar ik vind wel dat een studie waar je veel voor moet leren, praktijk vaak tig keer belangrijker is.
    Als een studie waar je veel moet leren, en niet veel anders, een "B-studie" is, dan kan je studies als rechten, politicologie, bestuurskunde, economie en antropologie ook afschrijven. Bij alle gamma-studies is het meer leerwerk dan praktijkwerk, omdat er vaak minder praktijk bij komt kijken

    Verkijk je trouwens niet op het praktijkdeel van psychologie, al komt het pas in latere jaren. Je hebt het zelf natuurlijk niet gestudeerd, dus ik snap ook wel dat je er geen zak van af weet Maar klinische vaardigheden (anamnese, interviewtechnieken, gesprekstechnieken) en communicatievaardigheden (feedback, groepsdynamica) leer je (afhankelijk van je richting) wel. Daarnaast krijg je bij mastervakken nog vaardigheden aangeleerd, maar daar heb ik nog geen kijk op
    pi_32720326
    Iemand die een combinatiestudie doet zoals b.v. Psychologie & Informatica of Psychologie & Natuurwetenschappen? Hoe bevalt dit.
    Ik wil namelijk zelf iets dergelijks gaan doen.
    pi_32721883
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 09:42 schreef JustJunior het volgende:

    Hangt dus zoals gezegd van je richting af Bij met name Klinische psychologie is een vervolgopleiding wel aan te raden, en bij Neuropsychologie en Ontwikkelingspsychologie soms ook wel. Bij andere richtingen zou je in feite gelijk aan de bak moeten kunnen.
    Ja ok, maar verdient het wel goed? Waar moet ik aan denken bij een loon als je iets in de andere richtingen gaat doen?
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
      donderdag 1 december 2005 @ 12:24:49 #82
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_32723097
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 11:31 schreef partyyboyy het volgende:

    [..]

    Ja ok, maar verdient het wel goed? Waar moet ik aan denken bij een loon als je iets in de andere richtingen gaat doen?
    Ik heb geen idee, maar als je de studies op die manier gaat vergelijken, kan je beter bedrijfskunde doen, denk ik.

    Maar laat ik me ook eens melden, ik ben 4ejaars psychologie te Groningen, en begin in februari met mijn master. Waarschijnlijk Algemene Psychologie, waarbij ik me dan specialiseer in verkeerspsychologie.
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_32723167
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 12:24 schreef Hooghoudt het volgende:

    [..]

    Ik heb geen idee, maar als je de studies op die manier gaat vergelijken, kan je beter bedrijfskunde doen, denk ik.

    Maar laat ik me ook eens melden, ik ben 4ejaars psychologie te Groningen, en begin in februari met mijn master. Waarschijnlijk Algemene Psychologie, waarbij ik me dan specialiseer in verkeerspsychologie.
    De bacheloropleiding duurt toch maar 3 jaar?
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
    pi_32727216
    Niet iedereen haalt in een keer al zijn tentamens partyboyy

    Een jaarinkomen kan ik je niet geven, maar misschien moet je daar eens op googlen of CBSen
      donderdag 1 december 2005 @ 15:45:11 #85
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_32727888
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 12:27 schreef partyyboyy het volgende:

    [..]

    De bacheloropleiding duurt toch maar 3 jaar?
    Dat klopt, maar ik heb een half jaartje vertraging (of eigenlijk 20 ECTS, ofwel 1/3 jaar, maar je kan alleen in februari of september beginnen met je master). Dat halve jaartje kan er dan ook nog wel bij, ben inmiddels 8ejaars in totaal (heb ook al een bachelor in de biologie).
    Nicht ärgern, nur wundern!
      † In Memoriam † donderdag 1 december 2005 @ 15:57:47 #86
    675 just me
    oldbie DCLXXV
    pi_32728223
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 15:17 schreef JustJunior het volgende:
    Niet iedereen haalt in een keer al zijn tentamens partyboyy
    uh.. moet jij niet aan de studie
    Godmother of Radio 49
    And now I think of my life as vintage wine
    How fragile we are
    pi_32760418
    quote:
    Op donderdag 1 december 2005 10:06 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Als een studie waar je veel moet leren, en niet veel anders, een "B-studie" is, dan kan je studies als rechten, politicologie, bestuurskunde, economie en antropologie ook afschrijven. Bij alle gamma-studies is het meer leerwerk dan praktijkwerk, omdat er vaak minder praktijk bij komt kijken

    Verkijk je trouwens niet op het praktijkdeel van psychologie, al komt het pas in latere jaren. Je hebt het zelf natuurlijk niet gestudeerd, dus ik snap ook wel dat je er geen zak van af weet Maar klinische vaardigheden (anamnese, interviewtechnieken, gesprekstechnieken) en communicatievaardigheden (feedback, groepsdynamica) leer je (afhankelijk van je richting) wel. Daarnaast krijg je bij mastervakken nog vaardigheden aangeleerd, maar daar heb ik nog geen kijk op
    De meeste studies die je noemde zijn idd vrij b-richting naar mijn mening. Ecenomie en ecenometrie heb je soms nog wel eens wat inzicht nodig, maar het vele leerwerk stond me tegen dus die studie durfde ik niet te kiezen
    People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
    Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
    pi_32760947
    Als je je master hebt gedaan en je wil door leren na je master voor Klinische psychologie.
    Kun je dat dan duaal doen, zodat je al wel ergens kunt gaan werken?
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
    pi_32762247
    Doorleren na je studie Klinische Psychologie kan met een GZ-opleiding, en die is sowieso "duaal". Je werkt dan vier dagen per week onder supervisie, en je volgt één dag per week onderwijs.

    Om een GZ-opleiding te kunnen doen, moet je echter wel een zware selectie doorgaan. Je solliciteert bij een instantie, en zij betalen dan een deel van het cursusgeld, en verzorgen een supervisor. Kijk anders even op de site van SPON-opleidingen

    [ Bericht 2% gewijzigd door JustJunior op 02-12-2005 19:22:10 ]
    pi_32766584
    Kun je Klinische Psychologie (je master) ook gewoon in Tilburg volgen of is het verstandiger om daarvoor naar Nijmegen te gaan?
    4
    pi_32767053
    quote:
    Op vrijdag 2 december 2005 19:12 schreef JustJunior het volgende:
    Doorleren na je studie Klinische Psychologie kan met een GZ-opleiding, en die is sowieso "duaal". Je werkt dan vier dagen per week onder supervisie, en je volgt één dag per week onderwijs.

    Om een GZ-opleiding te kunnen doen, moet je echter wel een zware selectie doorgaan. Je solliciteert bij een instantie, en zij betalen dan een deel van het cursusgeld, en verzorgen een supervisor. Kijk anders even op de site van SPON-opleidingen
    super, dat zocht ik.
    Als je dus van voor af aan begint kun je dus na 4 jaar je master hebben en dan nog 2 jaar doorgaan tot GZ?

    Alleen de opleidingskosten zijn erg hoog. Er staat wel dat de kosten gedeeltelijk vergoed worden, maar hoe moet ik me dit voorstellen?
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
      zaterdag 3 december 2005 @ 00:26:19 #92
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_32770579
    quote:
    Op vrijdag 2 december 2005 22:22 schreef partyyboyy het volgende:

    [..]

    super, dat zocht ik.
    Als je dus van voor af aan begint kun je dus na 4 jaar je master hebben en dan nog 2 jaar doorgaan tot GZ?

    Alleen de opleidingskosten zijn erg hoog. Er staat wel dat de kosten gedeeltelijk vergoed worden, maar hoe moet ik me dit voorstellen?
    Ik had begrepen dat de GZ-opleiding nog langer duurt, een jaar of 6, zodat je in totaal uitkomt op zo'n tien jaar, niet geheel toevallig net zolang als veel dokters bezig zijn met hun opleiding. Ze willen de waardering voor de beide vakgebieden wat gelijk trekken, geloof ik.
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_32773578
    quote:
    Op vrijdag 2 december 2005 21:59 schreef Brunette het volgende:
    Kun je Klinische Psychologie (je master) ook gewoon in Tilburg volgen of is het verstandiger om daarvoor naar Nijmegen te gaan?
    Helaas bestaan er geen objectieve bronnen over de kwaliteit van master-opleidingen Ze zijn momenteel een onderzoek aan het voorbereiden, maar daar hebben wij nog niets aan.

    Wat ik zelf heb gedaan is een overzicht maken van het vakkenpakket van de masters die je overweegt, en dit vergelijken met waar je zelf naar op zoek bent. Je kan ook altijd nog Masterniveau open dagen bezoeken van andere universiteiten, folders aanvragen of zelfs een afspraak maken met een docent daar
    quote:
    Op vrijdag 2 december 2005 22:22 schreef partyyboyy het volgende:

    [..]

    super, dat zocht ik.
    Als je dus van voor af aan begint kun je dus na 4 jaar je master hebben en dan nog 2 jaar doorgaan tot GZ?

    Alleen de opleidingskosten zijn erg hoog. Er staat wel dat de kosten gedeeltelijk vergoed worden, maar hoe moet ik me dit voorstellen?
    Er is een onderscheid tussen cursuskosten en de supervisie-kosten. Ik geloof dat de cursuskosten E 15.000 bedragen voor twee jaar, en dat het in totaal totaal uitkomt op 40.000 euro. Of dit voor één of twee jaar is, weet ik niet meer precies Je krijgt zelf echter wel betaald als je je GZ doet, met een minimumloon van E 2.400 per maand (dus na twee jaar heb je al minimaal E 57.600 verdiend). Dit alles kan net wat verschillen per instelling waar je je opleiding doet.

    Kortom, het kost klauwen vol met geld Maar dan heb je wel wat. Je vergroot wel je kansen op een goede baan, en in principe heb je het er vrij snel weer uit als alles volgens plan gaat. Je zult je wel diep in de schulden moeten steken, maar dat is niet ongewoon voor postdoctorale opleidingen, zeker buiten Nederland.

    Voor meer informatie kan je dit foldertje van de GGZ Amsterdam doorlezen (*klik*).
    quote:
    Op zaterdag 3 december 2005 00:26 schreef Hooghoudt het volgende:

    [..]

    Ik had begrepen dat de GZ-opleiding nog langer duurt, een jaar of 6, zodat je in totaal uitkomt op zo'n tien jaar, niet geheel toevallig net zolang als veel dokters bezig zijn met hun opleiding. Ze willen de waardering voor de beide vakgebieden wat gelijk trekken, geloof ik.
    Je komt op zes jaar uit, als je na je GZ nog één van de drie vervolgopleidingen doet. Het is inderdaad net opgebouwd als bij geneeskunde; dat je vier jaar universitair onderwijs doet, twee jaar algemene praktijkervaring opdoet (coschappen / GZ-opleiding) en je dan in vier jaar specialiseert.

    De mogelijke specialisaties na je GZ-opleiding zijn klinisch psycholoog, psychotherapeut en klinische neuropsycholoog. Ik weet zelf alleen dat de klinische neuro-opleiding maar eens per twee jaar begint, en in Utrecht zit

    Op de site van het RINO (*klik*), die de GZ in het zuiden van Nederland regelen, staat nog een verhaaltje over die post-GZ opleidingen

    [ Bericht 1% gewijzigd door JustJunior op 03-12-2005 16:42:32 ]
    pi_32776332
    Dus als je dan van voor af aan begint heb je je bachelor: 3 jaar, dan je master in 1 jaar: Dan nog je GZ in 2 jaar en dan nog eens 4 jaar specialisatie. Dat is dus nog 10 jaar studeren?
    Dan ben ik 32 als ik klaar ben. Lijkt me een beetje erg laat.
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
    pi_32776768
    quote:
    Op zaterdag 3 december 2005 11:30 schreef partyyboyy het volgende:
    Dus als je dan van voor af aan begint heb je je bachelor: 3 jaar, dan je master in 1 jaar: Dan nog je GZ in 2 jaar en dan nog eens 4 jaar specialisatie. Dat is dus nog 10 jaar studeren?
    Dan ben ik 32 als ik klaar ben. Lijkt me een beetje erg laat.
    In principe wel ja

    Maar die specialisatie is allerminst verplicht. Ik weet zelf alleen wat af van klinische neuropsychologie, wat betreft de specialisaties. Maar daar is nog helemaal niets over bekend, over in hoeverre het verplicht, nodig en nuttig is. De opleiding zoals hij nu is draait pas net namelijk

    Als je je GZ hebt afgerond dan heb je al een enorm goed banenperspectief hoor, verkijk je daar niet op. De format zoals hij nu is, staat nog niet zolang. En met je GZ-briefje kan je echt al bijna alles doen. Na je GZ zou je 28 zijn, dat lijkt me een prima leeftijd om klaar te zijn

    Bovendien heb je van die laatste zes jaar het overgrote meerendeel al gewerkt, je volgt ernaast onderwijs, en je leert tijdens je praktijkwerk. Dus in feite werk je dan vanaf je zes-en-twintigste. Daar lijkt me niets mis mee.
    pi_32777728
    quote:
    Op zaterdag 3 december 2005 11:50 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    In principe wel ja

    Maar die specialisatie is allerminst verplicht. Ik weet zelf alleen wat af van klinische neuropsychologie, wat betreft de specialisaties. Maar daar is nog helemaal niets over bekend, over in hoeverre het verplicht, nodig en nuttig is. De opleiding zoals hij nu is draait pas net namelijk

    Als je je GZ hebt afgerond dan heb je al een enorm goed banenperspectief hoor, verkijk je daar niet op. De format zoals hij nu is, staat nog niet zolang. En met je GZ-briefje kan je echt al bijna alles doen. Na je GZ zou je 28 zijn, dat lijkt me een prima leeftijd om klaar te zijn

    Bovendien heb je van die laatste zes jaar het overgrote meerendeel al gewerkt, je volgt ernaast onderwijs, en je leert tijdens je praktijkwerk. Dus in feite werk je dan vanaf je zes-en-twintigste. Daar lijkt me niets mis mee.
    Wat is dan de leeftijd van iemand die GZ is afgestudeert?
    Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
    pi_32783067
    quote:
    Op zaterdag 3 december 2005 12:32 schreef partyyboyy het volgende:

    [..]

    Wat is dan de leeftijd van iemand die GZ is afgestudeert?
    Dat hangt natuurlijk van duizend-en-één factoren af. Hoe lang doe je over je studie, doe je nog dingen tussendoor, loop je andere vertraging op?

    Volgens mijn planning ben ik op mijn 26e klaar met mijn GZ, als alles voorspoedig loopt
    pi_32783650
    Dus je betaald 15.000 euro voor de basis GZ- opleiding, moet je dan voor die extra 4 jaar ook nog betalen?
    pi_32796120
    quote:
    Op zaterdag 3 december 2005 17:02 schreef Semmy het volgende:
    Dus je betaald 15.000 euro voor de basis GZ- opleiding, moet je dan voor die extra 4 jaar ook nog betalen?
    Je betaalt wel wat meer voor de GZ Je betaalt 40.000 Euro of 80.000 Euro, ik weet het niet meer precies

    Je eventuele opleiding daarna is natuurlijk ook niet gratis, maar ik heb geen kijk op de kosten daarvan.

    Laat je alleen alsjeblief niet tegenhouden door de kosten. Er zijn erg weinig plaatsen voor de GZ, en nog minder voor de opleidingen voor daarna. Als je de mogelijkheid hebt om deze te doen, moet je het vooral doen! Zeker na die extra vervolgopleiding behoor je tot de top van je vakgebied in Nederland, en dan betaalt die studie zich echt wel terug
    pi_32807075
    Kan je nu nog een keer uitleggen met welke kosten je allemaal te maken krijgt, want nu snap ik het niet zo goed meer
    pi_32807776
    Okay

    Na je afstuderen kan je post-doctoraal onderwijs volgen. Een optie is de GZ-opleiding (2 jaar), maar er zijn ook nog andere opties. Na je GZ kan je nog specialiseren (4 jaar).

    Je GZ-opleiding is in feite een bedrijfsopleiding. Je solliciteert bij een GGZ-instelling, om voor hun te werken onder supervisie. Daarnaast volg je onderwijs, via die instelling. Als je aangenomen wordt, dan moet je zelf het onderwijs betalen en een deel van de supervisiekosten.

    Het onderwijs voor twee jaar kost ongeveer 15.000 euro, maar dit kan wat verschillen per instelling. De supervisie kost nog eens ongeveer 25.000 euro, en ook dit kan per instelling wat verschillen. Je totale twee-jarige opleiding kost dus 40.000 euro, dit kan in (maandelijkse) termijnen betaald worden.

    Omdat je echter vier dagen in de week werkt voor die instelling, krijg je natuurlijk ook betaald. In die twee jaar zal je minimaal 57.000 euro bruto verdiend hebben.


    De specialisaties die je na je GZ kunt doen zijn: klinische neuropsycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog. Voor zover ik weet duren deze alledrie vier jaar. Op klinische neuropsychogologie na, weet ik niet precies wat ze inhouden. Over de kosten weet ik ook niets

    Bedenk wel dat je waarschijnlijk redelijk makkelijk leningen kan krijgen voor dergelijke opleiding, gegeven het banenperspectief
    pi_32809469
    Nou ik deed net ook ff wat research en ik las een stukje op de site van het Rino;

    "De kosten voor de gehele opleiding bedragen in totaal ¤ 14.500,-. Betaling geschiedt in termijnen, via automatische incasso. Daarnaast moet er dikwijls nog literatuur worden aangeschaft, de kosten hiervoor zijn voor rekening van de cursist. Aan de supervisie zijn geen extra kosten verbonden. Hierin wordt door de praktijkinstellingen voorzien."

    Verschilt dit dan ook per instelling? En hoe kom jij dan zo bij die bedragen, want het is best een groot verschil eigenlijk.
    pi_32813560
    *Brunette leest al een tijd met JustJunior en Semmy mee.
    Echt nuttige info Justjunior, thnx
    4
    pi_32816771
    Ik had eerder gehoord dat het 40.000 Euro was, en toen ben ik inderdaad die folder gaan bekijken. Toen dacht ik dus ook dat we op 15.000 Euro aankwamen

    Toen heb ik het aan een van de hoogleraren in Leiden gevraagd, die er wel verstand van had. En zij vertelde dat het echt 40.000 was, door de supervisiekosten. Misschien bedoelen ze in die folder met supervisie wel de hulp bij het cursusdeel Tijdens je werk zelf loopt er ook iemand mee, misschien geven ze daar een andere naam aan, ik weet het verder ook niet.

    Maar voor wat ik weet is het dus "gewoon" 40.000
      Moderator zondag 4 december 2005 @ 21:23:24 #105
    72712 crew  Rene
    Dabadee dabadaa
    pi_32818810
    OP geupdated
     | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
    pi_32851639
    Er zijn toch maar iets van 200 GZ plaatsen per jaar? Vaak vragen ze ook nog eerst zoveel jaar werkervaring voordat je naar GZ opleidingsplaats kunt solliciteren. In Groningen vertellen ze dat momenteel de markt het beste is voor ArbeidsOrganisatie en Personeelspsychologen............IS dat niet wat voor jou dan. Misschien kun je dan naast statistiek nog meer vrijstellingen krijgen in je keuzeruimte........

    Ik heb zelf HBO Journalistiek gedaan en afgerond, formeel kon ik het schakeljaar in, maar ze zeiden dat deze niet echt studeerbaar was en dat je (afgezien van afgestudeerd P&Aérs en maatschappelijk werkers) geen goede voorbereiding was op 1 jarige master, je kon dan sowieso niet meer klinische en ontwikkelingspsychologie meer als master doen.. Dus ben van dit jaar in 1e jaar begonnen.....(Tussendoor nog 1 jaartje Economie gedaan op uni) Dus ben nu bijna 24 en 27,5 als ik in 4 jaar afstudeer.
      dinsdag 6 december 2005 @ 00:42:56 #107
    85962 ioko
    I Appear Missing
    pi_32852281
    Meld dan ook maar ff dat hij afgstudeerd organisatiepsycholoog is, mochten er vragen zijn, let me know

    Doe trouwens nu een studie Bedrijfskunde
    Coincidence
    Makes sense
    Only with you
    pi_32868796
    quote:
    Op zondag 4 december 2005 21:23 schreef Renesite het volgende:
    OP geupdated
    Mijn dank is groot.

    Ookal ben ik nog niet zo lang bezig, ik merk dat ik heel nieuwsgierig ben naar forensische psychologie. Misschien heeft hier iemand ervaring mee?
    pi_32869350
    Ik heb er zelf niet zo veel mee van doen, maar ik weet dat enkele hoogleraren heel erg met forensische psychologie bezig zijn Volgens mij is Leiden wel het sterkst in de forensische psychologie, als ik het zo hoor.

    We hebben wel een keuzevak forensische psychiatrie. Klinkt erg interessant, maar ik wil al zoveel keuzevakken doen
    pi_32869902
    quote:
    Op dinsdag 6 december 2005 18:38 schreef dawg het volgende:

    [..]


    Ookal ben ik nog niet zo lang bezig, ik merk dat ik heel nieuwsgierig ben naar forensische psychologie. Misschien heeft hier iemand ervaring mee?
    Jaaa dat lijkt mij ook erg vett !!!!!111
    4
    pi_32926366
    Hoe zitten de Psychologie-studenten hier met hun tentamens?

    Ik heb afgelopen woensdag Gezondheidspsychologie gemaakt, en waarschijnlijk wel gehaald ook

    Volgende week dinsdag heb ik Psychopathologie, en dan donderdag Godsdienstpsychologie. Ik heb voor beiden wat compensatie, dus dat moet wel lukken Daarna anderhalve maand vakantie
    pi_32927307
    Ah iedereen is al zo ver al in de studie, ik ben nog maar eerstejaars met slechts 2 tentamens achter de rug, wel gehaald overigens :p
    Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de universiteiten bevallen bij jullie. Zit zelf op de VU, kan nu niet echt zeggen dat ik er dol enthousiast over ben
      vrijdag 9 december 2005 @ 00:27:17 #113
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_32933857
    Ik heb maandag Wetenschapsleer, woensdag Groepsdynamica, en de maandag daarop P&P. Ben benieuwd.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_32936041
    quote:
    Op donderdag 8 december 2005 20:36 schreef Semmy het volgende:
    Ah iedereen is al zo ver al in de studie, ik ben nog maar eerstejaars met slechts 2 tentamens achter de rug, wel gehaald overigens :p
    Waarom heb je maar 2 tentamens gehad dan
    pi_32939010
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 02:47 schreef Xennia het volgende:

    [..]

    Waarom heb je maar 2 tentamens gehad dan
    Nou ik heb twee vakken per periode, en daar heb ik dus tentamen over gehad. Zo onlogisch is dat toch niet? Eind december heb ik er weer een
    pi_32948826
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 00:27 schreef search64 het volgende:
    Ik heb maandag Wetenschapsleer, woensdag Groepsdynamica, en de maandag daarop P&P. Ben benieuwd.
    Heb je toevallig de JoHo gekocht voor WL? Of wil je hem anders hebben? Die heb ik geschreven namelijk
      vrijdag 9 december 2005 @ 17:48:44 #117
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_32949786
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 17:03 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Heb je toevallig de JoHo gekocht voor WL? Of wil je hem anders hebben? Die heb ik geschreven namelijk
    Ik hoop dat je, in tegenstelling tot alle andere Joho-schrijvers, wel weet hebt van de basale grammatica- en spellingsregels...

    Laatst gezien in een Joho-samenvatting: "werkend geheugen" i.p.v. werkgeheugen.
    Nicht ärgern, nur wundern!
      vrijdag 9 december 2005 @ 18:09:34 #118
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_32950264
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 17:03 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Heb je toevallig de JoHo gekocht voor WL? Of wil je hem anders hebben? Die heb ik geschreven namelijk
    Jep, ben em nu aan het lezen. Best aardig

    Edit: staan wel wat fouten in trouwens. Ben nu het stukje over Descartes aan het lezen waar staat; "Deze twee theaters van lichaam en geest bestaan naast elkaar en interacteren volgens Descartes met elkaar via de "pituitary gland" (ie. Hypofyse)."

    Dat is niet waar, dat moet pineal gland of pijnappelklier zijn.

    [ Bericht 24% gewijzigd door search64 op 11-12-2005 17:53:48 ]
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
      zondag 11 december 2005 @ 23:23:18 #119
    15132 SigmundFreud
    ...vertelt u wie u bent
    pi_33002740
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 18:09 schreef search64 het volgende:
    Edit: staan wel wat fouten in trouwens. Ben nu het stukje over Descartes aan het lezen waar staat; "Deze twee theaters van lichaam en geest bestaan naast elkaar en interacteren volgens Descartes met elkaar via de "pituitary gland" (ie. Hypofyse)."
    Dat is niet waar, dat moet pineal gland of pijnappelklier zijn.
    Volgens mij is "pituitary gland" wel de juiste naam (en ook de juiste vertaling voor de pijnappelklier). In een Engels woordenboek wordt de term gewoon vermeld onder 'pituitary' (en ik heb het zelf ook zo geleerd).
    Nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit.
      zondag 11 december 2005 @ 23:34:42 #120
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_33003061
    Het is toch echt wat anders.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland

    Overigens betekent pituitary gewoon slijmachtig.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_33007368
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 18:09 schreef search64 het volgende:

    [..]

    Jep, ben em nu aan het lezen. Best aardig

    Edit: staan wel wat fouten in trouwens. Ben nu het stukje over Descartes aan het lezen waar staat; "Deze twee theaters van lichaam en geest bestaan naast elkaar en interacteren volgens Descartes met elkaar via de "pituitary gland" (ie. Hypofyse)."

    Dat is niet waar, dat moet pineal gland of pijnappelklier zijn.
    Aargh, ja ik dacht al dat dat foutje erin was geslopen. Ik haal die termen altijd door elkaar
    quote:
    Op vrijdag 9 december 2005 17:48 schreef Hooghoudt het volgende:

    [..]

    Ik hoop dat je, in tegenstelling tot alle andere Joho-schrijvers, wel weet hebt van de basale grammatica- en spellingsregels...

    Laatst gezien in een Joho-samenvatting: "werkend geheugen" i.p.v. werkgeheugen.
    Ik heb degene voor WL ook niet helemaal zelf geschreven, het idee was dat ik de oude versie ging "updaten". Ik heb eigenlijk driekwart ervan herschreven, omdat er geen structuur in zat. En soms zat ik echt te huilen over het taalgebruik van die mensen

    Maarja, het zijn gewoon samenvattingen geschreven door studenten, en die maken gewoon relatief veel fouten. Ik snap ook niet dat mensen zweren bij die dingen, ze worden niet eens op inhoud gecontroleerd, omdat de mensen van de JoHo geen inhoudelijke kennis hebben Ik zou ze nooit kopen in elk geval
      maandag 12 december 2005 @ 09:37:28 #122
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_33007541
    quote:
    Op maandag 12 december 2005 09:26 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Aargh, ja ik dacht al dat dat foutje erin was geslopen. Ik haal die termen altijd door elkaar
    [..]

    Ik heb degene voor WL ook niet helemaal zelf geschreven, het idee was dat ik de oude versie ging "updaten". Ik heb eigenlijk driekwart ervan herschreven, omdat er geen structuur in zat. En soms zat ik echt te huilen over het taalgebruik van die mensen

    Maarja, het zijn gewoon samenvattingen geschreven door studenten, en die maken gewoon relatief veel fouten. Ik snap ook niet dat mensen zweren bij die dingen, ze worden niet eens op inhoud gecontroleerd, omdat de mensen van de JoHo geen inhoudelijke kennis hebben Ik zou ze nooit kopen in elk geval
    Je zou toch mogen verwachten dat een student een betere taalvaardigheid heeft dan, zeg, een postbode. Maarja, dat is wat veel gevraagd in deze jachtige maatschappij...

    Overigens, waar worden die samenvattingen dan wél op gecontroleerd?
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_33007783
    quote:
    Op maandag 12 december 2005 09:37 schreef Hooghoudt het volgende:

    [..]

    Je zou toch mogen verwachten dat een student een betere taalvaardigheid heeft dan, zeg, een postbode. Maarja, dat is wat veel gevraagd in deze jachtige maatschappij...

    Overigens, waar worden die samenvattingen dan wél op gecontroleerd?
    Ik denk dat je de gemiddelde student toch te hoog inschat hoor

    Ze controleren met name opmaak en styling. Ze hebben wel een bepaalde look daar, qua welke kopjes dikgedrukt dan wel schuin zijn. En ook dat er onder elke pagina wel reclame staat enzo.

    En waarschijnlijk ook wel op spelling Maar daar zijn ze niet echt goed in.
    pi_33007828
    op het aantal bladzijden misschien, zodat ze de 2 delen van vorig jaar kunnen splitten in 3 delen voor dit studiejaar, zodat ze geen 2x5 euro rijker zijn, maar 3x6...........ik probeer nu tegenwoordig alle joho's 2e hands te krijgen. Heb jij Hooghoudt ( Groninger toch?) nog samenvattingen van gegevensverzameling en Gespreks en groepsvaardigheden. We krijgen de boeken via de VIP pas 1 week voor de kerst!
    5 tentamens na de kerst, dat red ik nooit allemaal door zelf te lezen Als ik alles haal, heb ik welgeteld 1,5 week vrij.
    pi_33013661
    Morgenochtend om negen uur tentamen Psychopathologie: Diagnostiek en Behandeling. Grofweg 1350 pagina's met theorieën, diagnosemogelijkheden en behandelingsvormen uit je kop stampen Ik zal blij zijn als de tentamens er weer op zitten en ik anderhalve maand (!) vrij heb

    Nu tijd voor
      maandag 12 december 2005 @ 16:46:46 #126
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_33017996
    quote:
    Op maandag 12 december 2005 09:53 schreef PetraV het volgende:
    op het aantal bladzijden misschien, zodat ze de 2 delen van vorig jaar kunnen splitten in 3 delen voor dit studiejaar, zodat ze geen 2x5 euro rijker zijn, maar 3x6...........ik probeer nu tegenwoordig alle joho's 2e hands te krijgen. Heb jij Hooghoudt ( Groninger toch?) nog samenvattingen van gegevensverzameling en Gespreks en groepsvaardigheden. We krijgen de boeken via de VIP pas 1 week voor de kerst!
    5 tentamens na de kerst, dat red ik nooit allemaal door zelf te lezen Als ik alles haal, heb ik welgeteld 1,5 week vrij.
    Nee, maar volgens mij hebben ze wel veel in het eerste jaar zitten rommelen, sinds ik het deed, vakken samengevoegd en veranderd, usw. En gespreksvoering is een makkelijk tentamen hoor, als je de practica een béétje serieus gevolgd hebt haal je die echt wel.
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_33019156
    huh dit jaar zijn de tentamens vooraf aan de practica. haal je het tentamen niet; mag je geen practicum doen. kun je volgend jaar de practicums doen, en laat je alweer 10 ec's liggen........De boeken zijn hetzelfde. Heb je wel joho's van de boeken interviewen en observeren?
    pi_33060686
    Kan iemand een korte opsomming geven welke vakken er zoal zijn tijdens de studie psychologie. Ik twijfel of ik nog vier jaar ga studeren of dat ik alleen een paar vakken erbij ga doen (en indien dat zo is, welke).
      woensdag 14 december 2005 @ 00:21:19 #129
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_33060756
    quote:
    Op maandag 12 december 2005 17:20 schreef PetraV het volgende:
    huh dit jaar zijn de tentamens vooraf aan de practica. haal je het tentamen niet; mag je geen practicum doen. kun je volgend jaar de practicums doen, en laat je alweer 10 ec's liggen........De boeken zijn hetzelfde. Heb je wel joho's van de boeken interviewen en observeren?
    Oh, is dat nu ook een pre-tentamen geworden... Ik heb de samenvattingen niet, maar de boeken wel, als je daar belangstelling voor hebt.
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_33064844
    quote:
    Op woensdag 14 december 2005 00:19 schreef dennisdotcom het volgende:
    Kan iemand een korte opsomming geven welke vakken er zoal zijn tijdens de studie psychologie. Ik twijfel of ik nog vier jaar ga studeren of dat ik alleen een paar vakken erbij ga doen (en indien dat zo is, welke).
    Het verschilt natuurlijk wel wat per universiteit welke vakken er gegeven worden, maar dit zijn de vakken die je in je bachelor in Leiden krijgt. Mastervakken per afstudeerrichting staan hier.
    pi_33220040
    Kick

    Heb nu kerstvakantie Drie tentamens gehad, en redelijk goed gemaakt. Nog een paper inleveren en dan ben ik echt klaar, tot 27 januari.

    En ik mag meedoen aan het Honours Programme waar ik voor gesolliciteerd heb
    pi_33365129
    quote:
    Op maandag 19 december 2005 17:02 schreef JustJunior het volgende:

    En ik mag meedoen aan het Honours Programme waar ik voor gesolliciteerd heb
    Wat houdt dat precies in eigenlijk?
      † In Memoriam † zaterdag 24 december 2005 @ 12:57:17 #133
    675 just me
    oldbie DCLXXV
    pi_33367709
    quote:
    Op maandag 19 december 2005 17:02 schreef JustJunior het volgende:


    En ik mag meedoen aan het Honours Programme waar ik voor gesolliciteerd heb
    * just me is hartstikke trots op JustJunior !!!
    Godmother of Radio 49
    And now I think of my life as vintage wine
    How fragile we are
      zaterdag 24 december 2005 @ 13:43:42 #134
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_33368825
    quote:
    Op maandag 19 december 2005 17:02 schreef JustJunior het volgende:
    Kick

    Heb nu kerstvakantie Drie tentamens gehad, en redelijk goed gemaakt. Nog een paper inleveren en dan ben ik echt klaar, tot 27 januari.

    En ik mag meedoen aan het Honours Programme waar ik voor gesolliciteerd heb
    In het Engelands?
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_33549143
    quote:
    Op zaterdag 24 december 2005 10:52 schreef Semmy het volgende:

    [..]

    Wat houdt dat precies in eigenlijk?
    Is een keuzevak waar je voor moest solliciteren. Was bedoeld voor ambitieuze studenten met betere cijfers, maar dat zal in de praktijk wel meevallen. Hangt er natuurlijk vanaf hoeveel mensen hebben gesolliciteerd, en dat zal wel meevallen denk ik CVtje opgesteld en motivatiebrief geschreven, en ik mocht meedoen.
    quote:
    Op zaterdag 24 december 2005 13:43 schreef Hooghoudt het volgende:

    [..]

    In het Engelands?
    Jep

    Het hele vak, inclusief colleges en de discussies daarin, zijn in het Engels. Ik vond dat het wel tof zou staan op mijn CV, en je krijgt er een aparte bul voor en je luncht met de groep op kosten van de uni
    pi_33726053
    Hoe denken jullie over de numerus fixus voor psychologie?
    Mogelijk dat het hierdoor wel wat makkelelijker wordt om een baan te vinden als afgestudeerd psycholoog. Zijn sommigen al met de numerus fixus gaan studeren en konden jullie op de uni terrecht waar je wilde?
      donderdag 5 januari 2006 @ 14:17:25 #137
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_33728015
    Ik ben vorig jaar in Leiden begonnen, het eerste jaar dat er een numerus fixus was ingesteld daar. Als gevolg daarvan werd het maximale aantal studenten niet eens bereikt en kon iedereen die zich had ingeschreven dus gewoon komen. Het is nl. zo (geloof ik) dat je je maar voor 1 numerus fixus studie mag inschrijven. Aangezien veel geneeskundestudenten vaak psychologie als tweede keuze hadden, en je die studenten nu dus kwijt bent, denk ik niet dat iemand er een probleem mee gaat krijgen.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
      donderdag 5 januari 2006 @ 18:29:55 #138
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_33737534
    quote:
    Op donderdag 5 januari 2006 14:17 schreef search64 het volgende:
    Ik ben vorig jaar in Leiden begonnen, het eerste jaar dat er een numerus fixus was ingesteld daar. Als gevolg daarvan werd het maximale aantal studenten niet eens bereikt en kon iedereen die zich had ingeschreven dus gewoon komen. Het is nl. zo (geloof ik) dat je je maar voor 1 numerus fixus studie mag inschrijven. Aangezien veel geneeskundestudenten vaak psychologie als tweede keuze hadden, en je die studenten nu dus kwijt bent, denk ik niet dat iemand er een probleem mee gaat krijgen.
    Precies, hetzelfde gold in Groningen. De afvallers van geneeskunde zullen nu wel bij biologie terecht komen, wat volgens mij toch al geneeskundeafdankertjesstudie (mooi galgjewoord) nr. 1 is.
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_33774973
    quote:
    Op donderdag 5 januari 2006 14:17 schreef search64 het volgende:
    Ik ben vorig jaar in Leiden begonnen, het eerste jaar dat er een numerus fixus was ingesteld daar. Als gevolg daarvan werd het maximale aantal studenten niet eens bereikt en kon iedereen die zich had ingeschreven dus gewoon komen. Het is nl. zo (geloof ik) dat je je maar voor 1 numerus fixus studie mag inschrijven. Aangezien veel geneeskundestudenten vaak psychologie als tweede keuze hadden, en je die studenten nu dus kwijt bent, denk ik niet dat iemand er een probleem mee gaat krijgen.
    De fixus in Nijmegen was ook nog niet nodig.. minder inschrijvingen dan gefixeerd ( ) waren.

    knake herren komen erweer aan
    Romano is mop
    Zonder Romano geen nonchalance
      vrijdag 6 januari 2006 @ 19:13:26 #140
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_33775476
    quote:
    Op vrijdag 6 januari 2006 19:00 schreef BakkertjePrut het volgende:

    [..]

    knake herren komen erweer aan
    Wat?
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_33775578
    Hertentamens
    pi_33776692
    zoiets ja.. herkansingen

    wat je niet haalt doe je nog een keer.. en nog een keer, en nog een keer...
    Romano is mop
    Zonder Romano geen nonchalance
      vrijdag 6 januari 2006 @ 20:41:42 #143
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_33778518
    Ik weet wel wat herkansingen zijn, maar tukkers dialect als "knake herren" zegt me helemaal niks.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_33901697
    quote:
    Werkgelegenheid is natuurlijk altijd lastig. Ik hoor er altijd maar vage verhalen over, maar omdat er zo ontzettend veel psychologen zijn in Nederland, en ze met bakken aan het studeren zijn, geloof ik niet dat het bijzonder rooskleurig is.
    Ik ben zelf net afgestudeerd als psycholoog en ervaar dat het bijzonder moeilijk is om een baan te vinden zonder veel ervaring, laat staan een GZ-opleidingsplaats. De GZ-opleidingsplaatsen worden veel gegeven aan psychologen die toch al ruime werkervaring hebben of de opleiding tot gedragstherapeut hebben gedaan.

    Ik kijk zelf veel op het kennisdelingscentrum psychologie waar veel tips worden uitgewisseld en waar ik ook vacatures haal.
    pi_33902960
    hmm.. dat is wel jammer.. maar wel leuke studie.. ben zelf 1e jaars studente psychologie op EUR.
    Love = life.
    If u miss love, u miss life.
    pi_34156443
    Ik zou graag van degene die voor de studie Pschychologie hebben gekozen willen weten of zij aan de VU of aan de UvA studeren. En wat was de reden dat jij juist voor die universiteit hebt gekozen? Of ken jij juist mensen die het ook studeren aan een universiteit in Amsterdam? Bevalt de studie je? En wat voor beroep wil je hiermee later gaan uit oefenen? Of wil jij het juist volgend jaar gaan studeren?
    Vrij, heeft zo z'n eigen willetje.
      dinsdag 17 januari 2006 @ 21:18:01 #147
    139330 TNA
    For the stars that shine
    pi_34175799
    quote:
    Op dinsdag 17 januari 2006 13:02 schreef Lienn het volgende:
    Ik zou graag van degene die voor de studie Pschychologie hebben gekozen willen weten of zij aan de VU of aan de UvA studeren. En wat was de reden dat jij juist voor die universiteit hebt gekozen? Of ken jij juist mensen die het ook studeren aan een universiteit in Amsterdam? Bevalt de studie je? En wat voor beroep wil je hiermee later gaan uit oefenen? Of wil jij het juist volgend jaar gaan studeren?
    Ik studeer Psychologie aan de UvA, ben eerstejaars. Mijn voorkeur voor de UvA t.o.v. van de VU bestaat eigenlijk uit twee dingen; de ligging van het gebouw en de mentaliteit. Beiden zijn natuurlijk subjectief zoals je begrijpt Het UvA gebouw van Psychologie ligt in het centrum en met de metro/tram ben je binnen een kwartier overal waar je wil zijn. De VU ligt natuurlijk een stuk buiten het centrum. Verder vind ik de UvA qua instelling wat relaxter, minder discipline, maar ook dit is meer een indruk dan dat ik het echt zeker weet en bovendien vinden sommige mensen discipline juist prettig omdat ze anders niets uitvoeren. Ik weet niet of je (nog) twijfelt, in ieder geval zou ik NIET afgaan op de indruk van de open dagen. Je kan beter op een normale dag een keer met iemand meegaan naar een college.
    Een beroep later weet ik nog niet, maar dat hangt ook sterk van de afstudeerrichting af. Ik denk vooralsnog aan Sociale Psychologie of Arbeids & Organisatiepsychologie. Met die laatste afstudeerrichting heb je de meeste kansen op een baan.
    pi_34193507
    Ok, dank je wel. Ja, de ligging vind ik een pluspunt van de UvA, al vind ik discipline zelf wel prettig, maar bedankt voor je tip van de open dagen, ik zal ook nog wel een xtje zorgen dat ik een dag kan mee lopen. En natuurlijk wacht ik de andere reacties nog even af.. maar op dit moment neig ik nog wel om voor de VU te kiezen? En wat bedoel je met de mentaliteit van de Uva zeg maar?
    Vrij, heeft zo z'n eigen willetje.
      woensdag 18 januari 2006 @ 19:34:07 #149
    139330 TNA
    For the stars that shine
    pi_34212477
    quote:
    Op woensdag 18 januari 2006 11:20 schreef Lienn het volgende:
    Ok, dank je wel. Ja, de ligging vind ik een pluspunt van de UvA, al vind ik discipline zelf wel prettig, maar bedankt voor je tip van de open dagen, ik zal ook nog wel een xtje zorgen dat ik een dag kan mee lopen. En natuurlijk wacht ik de andere reacties nog even af.. maar op dit moment neig ik nog wel om voor de VU te kiezen? En wat bedoel je met de mentaliteit van de Uva zeg maar?
    De mentaliteit van de UvA - maar dit "weet" ik niet hoor - is wat soepeler. Je koopt een boek voor een vak, kan een tijdje colleges volgen, en dan is het tentamen. Het is dan verder aan jou hoe je dat gaat voorbereiden. Ik vind het zelf heelijk om het zelf in te delen maar misschien voel jij je prettiger bij wat meer discipline. Maar ik weet dus niet zeker hoe dat precies op de VU gaat, 't is een beetje stereotype Je kan je ook verdiepen in de vakken (ook al lijken die wel op elkaar) en de collegetijden enzo. Voor de VU (wat voor jou dan nu het interessantse is) moet je bij iemand anders zijn, maar ik wil je alles over de UvA vertellen wat je maar wil weten
    pi_34253750
    Ik heb nu totaal het omgekeerde gehoord van iemand die aan de UVA psychologie studeert.
    Veel contact uren, veel voorbereiding op de tentamens..
    Ik studeer zelf Psy. aan de VU... waarom ik voor de VU heb gekozen? Beetje een belachelijke reden misschien... statistiek!
    Bij de Uva wordt veel waarde gehecht aan dit vak, bij de VU ook.. maar veel minder.. wij krijgen hier bijvoorbeeld veel minder studiepunten voor! En zoals je waarschijnlijk al begrijpt, ik ben geen ster in statistiek!

    Ik heb 8 collegeuren in de week (niet verplicht) en ik volg momenteel 2 vakken. Als je nog vragen over de VU hebt hoor ik het van je hè!
    pi_34291950
    Editje

    [ Bericht 98% gewijzigd door Wolkje op 21-01-2006 09:32:21 ]
    pi_34296209
    misschien interesseert het al lang niemand meer:

    pineal gland, pijnappelklier epifyse: de zetel van de ziel
    pituitary gland, hypofyse

    ik heb die 1350 pagina's theorie pdb gehaald en jij jj, nogal makkelijk gerekend niet?
    Does the name Dr Pavlov ring a bell?
    pi_34301038
    Ja, iedereen had echt onwijs hoge cijfers. Heel erg raar Ik kreeg een negen voor m'n paper binnen, dus ik was al niet erg bang. Maar ik had uiteindelijk een 8,5 voor m'n tentamen, echt veel hoger dan ik had verwacht

    Dat met die hersendeeltjes heb ik nu wel door, ik ben alvast Klinische Neuro aan het doorbladeren
      zondag 22 januari 2006 @ 22:45:07 #154
    139330 TNA
    For the stars that shine
    pi_34361532
    quote:
    Op donderdag 19 januari 2006 20:41 schreef Semmy het volgende:
    Ik heb nu totaal het omgekeerde gehoord van iemand die aan de UVA psychologie studeert.
    Veel contact uren, veel voorbereiding op de tentamens..
    Ik studeer zelf Psy. aan de VU... waarom ik voor de VU heb gekozen? Beetje een belachelijke reden misschien... statistiek!
    Bij de Uva wordt veel waarde gehecht aan dit vak, bij de VU ook.. maar veel minder.. wij krijgen hier bijvoorbeeld veel minder studiepunten voor! En zoals je waarschijnlijk al begrijpt, ik ben geen ster in statistiek!

    Ik heb 8 collegeuren in de week (niet verplicht) en ik volg momenteel 2 vakken. Als je nog vragen over de VU hebt hoor ik het van je hè!
    Naja, het blijft subjectief. Ik heb 10 collegeuren in de week, maar om dat nou veel te noemen.. Statistiek is 8 studiepunten waard (ik weet niet hoeveel dat aan de VU is?), maar het tentamen wordt afgenomen in twee delen. Voor het eerste tentamen hoef je geen echt moeilijke dingen te kunnen, dus als je daar genoeg punten voor haalt kan je tijdens de tweede je voldoende bij elkaar gokken Misschien is het het beste als Lienn ons vragen stelt waar we objectief op kunnen antwoorden Sommige studiegenoten van me vinden 11 uur, dan begint college altijd, belachelijk vroeg omdat ze dan al om 10 uur op moeten, terwijl ik 11 uur eigenlijk wel een prima tijd vind. Zo zal het ook wel gaan met andere zaken. Laten we maar zo objectief mogelijk zijn dan he
    pi_34474958
    Ja, ik ben ook niet echt pro VU oid, dus ik denk dat ik ook wel objectief kan zijn
    Wij hebben 10 vakken, en alles is 6 punten waard, vind ik opzich wel fijn.
    Nou ben benieuwd of Lienn nog wat te vragen heeft!
    pi_34477587
    Ik heb volgende week tentamen voor het vak Filosofie (aan de VU).
    Bijbehorende literatuur: De wereld van Sofie.
    't Is echt droevig gesteld met de kwaliteit van deze opleiding, ik schaam me soms haast te moetyen zeggen wat ik studeer.
    ik ben het mannetje in de chinese kamer
      donderdag 26 januari 2006 @ 12:58:46 #157
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_34477778
    quote:
    Op vrijdag 20 januari 2006 23:33 schreef steeg het volgende:
    misschien interesseert het al lang niemand meer:

    pineal gland, pijnappelklier epifyse: de zetel van de ziel
    pituitary gland, hypofyse
    Had ik dat niet al gezegd?
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_34479616
    quote:
    Op donderdag 26 januari 2006 12:52 schreef sefer het volgende:
    Ik heb volgende week tentamen voor het vak Filosofie (aan de VU).
    Bijbehorende literatuur: De wereld van Sofie.
    Wat moet je dan precies kennen.. ze gaan je toch geen vragen over het boek stellen of..
    pi_34494493
    ja maar onduidelijker zonder het noemen van de epifyse
    Does the name Dr Pavlov ring a bell?
    pi_34494515
    quote:
    Op dinsdag 17 januari 2006 13:02 schreef Lienn het volgende:
    Ik zou graag van degene die voor de studie Pschychologie hebben gekozen willen weten of zij aan de VU of aan de UvA studeren. En wat was de reden dat jij juist voor die universiteit hebt gekozen? Of ken jij juist mensen die het ook studeren aan een universiteit in Amsterdam? Bevalt de studie je? En wat voor beroep wil je hiermee later gaan uit oefenen? Of wil jij het juist volgend jaar gaan studeren?
    Hey! Ik studeer Psychologie aan de UvA in het eerstejaar nu. Ik heb voor de UvA gekozen om de redenen die TNA eigenlijk ook een beetje aangaf. De ligging is perfect en het is een vrije sfeer. Waar toch een redelijke begeleiding ligt in de practicum groepen. Bovendien heb ik vorig jaar rechten gestudeerd, waarvan ik erachter ben gekomen dat dat niet echt iets voor mij! Tot nu toe bevalt Psychologie mij heel erg goed. Wat voor beroep ik er later mee wil uitoefenen weet ik nog niet heel erg goed, weet alleen dat ik neuropsychologie heel erg leuk vind! Wat TNA zei is absoluut waar, niet afgaan op open dagen. Ik heb vorig jaar heel wat colleges gewoon gevolgd, zo krijg je een veel beter beeld! Gewoon een dagje meelopen (of meerdere vakken als kan) dus
    Succes!
    pi_34496476
    Ja, een keertje meelopen lijkt mij ook het beste. Je kan een meeloopdag volgen, maar je kan ook gewoon meegaan met iemand die je kent. Krijg je echt een veel beter beeld van!
    pi_34496759
    Er zijn hier vast genoeg psychologie-studenten die een keer iemand op sleeptouw willen nemen
      donderdag 2 februari 2006 @ 14:00:16 #163
    140073 Videlle
    De Vraagbaak
    pi_34711587
    Ik ben uitgenodigd om mee te dingen naar een plekje in het Honours Lectures programma voor eerstejaars studenten in Leiden.
    Kun je daar iets meer over vertellen, JJ?
    pi_34714891
    Ik studeer aan de RuG, en heb gewoon voor de komende periode 19 uur college. 9 uur HC en 10 uur verplichte aanwezigheid bij Practicumgroepen.

    De vakken voor deze periode zijn:

    statistiek 1B
    Ontwikkelingspsychologie
    Gegevensverzameling (interviewen en observeren)
    Gespreks en Groepsvaardigheden
    pi_34716321
    Ik wil misschien na mijn huidige studie (vormgeving en ontwerp van interactie) psychologie gaan studeren. Mijn vraag is: is het een intensieve studie qua tijdsbesteding? Ik moet de studie dan namelijk zelf betalen en dus een bijbaantje hebben (liefst doordeweeks). Is dat een beetje te doen?

    Ik vraag me dus af of je 5 dagen in de week de hele dag college's moet volgen, of dat je ook roostervrije dagen hebt bijvoorbeeld. Deze vraag vooral voor studenten in Leiden of Rotterdam (woon in Delft).
      donderdag 2 februari 2006 @ 18:39:02 #166
    139330 TNA
    For the stars that shine
    pi_34720745
    quote:
    Op donderdag 2 februari 2006 16:18 schreef octopussy het volgende:
    Ik wil misschien na mijn huidige studie (vormgeving en ontwerp van interactie) psychologie gaan studeren. Mijn vraag is: is het een intensieve studie qua tijdsbesteding? Ik moet de studie dan namelijk zelf betalen en dus een bijbaantje hebben (liefst doordeweeks). Is dat een beetje te doen?

    Ik vraag me dus af of je 5 dagen in de week de hele dag college's moet volgen, of dat je ook roostervrije dagen hebt bijvoorbeeld. Deze vraag vooral voor studenten in Leiden of Rotterdam (woon in Delft).
    Ik zit dan aan de UvA, maar in theorie red je het ook zonder college's. College's vind ik zelf vooral leuk om de stof wat te verlevendigen, maar als je alles voor jezelf bijhoudt kan je het zelf. Het enige wat verplicht is is twee keer per week een practicumgroep (van 2 uur). Voor deeltijdstudenten gelden weer andere regels maar dat weet ik niet precies, ik doe zelf voltijd. College is 5 keer in de week van 11-13 (in het eerste jaar), zo vanaf Maart/April neemt de frequentie af. Als je nog vragen hebt hoor ik het wel
    pi_34727622
    quote:
    Op donderdag 2 februari 2006 14:00 schreef Videlle het volgende:
    Ik ben uitgenodigd om mee te dingen naar een plekje in het Honours Lectures programma voor eerstejaars studenten in Leiden.
    Kun je daar iets meer over vertellen, JJ?
    ik weet niet precies wat het in het eerste jaar inhoudt, maar vooralsnog heb ik over dat soort dingen alleen maar positieve geluiden gehoord

    Het is vaak wat meer diepgang, en wat meer eigen initiatief en dat soort dingen. Die Honours programma's zijn over het algemeen studiepuntloos, dus je doet het echt voor jezelf. En dan merk je er ook wel aan.
    quote:
    Op donderdag 2 februari 2006 16:18 schreef octopussy het volgende:
    Ik wil misschien na mijn huidige studie (vormgeving en ontwerp van interactie) psychologie gaan studeren. Mijn vraag is: is het een intensieve studie qua tijdsbesteding? Ik moet de studie dan namelijk zelf betalen en dus een bijbaantje hebben (liefst doordeweeks). Is dat een beetje te doen?

    Ik vraag me dus af of je 5 dagen in de week de hele dag college's moet volgen, of dat je ook roostervrije dagen hebt bijvoorbeeld. Deze vraag vooral voor studenten in Leiden of Rotterdam (woon in Delft).
    Met psychologie in Leiden moet het goed kunnen

    Het is niet de meest intensieve studie, en qua verplichte vakken heb je maar erg weinig. In de eerste twee jaar had ik per week één verplicht uur, een computerpracticum voor statistiek. Daarnaast was af en toe een werkgroep verplicht. Dit jaar heb ik wat verplichte colleges volgens mij. Over het algemeen kan je alles op je eigen houtje doen Bij sommige vakken is het wel handig om de (niet-verplichte) werkgroepen te volgen, als je het vak moeilijk vind.
    pi_34728540
    quote:
    Op donderdag 2 februari 2006 16:18 schreef octopussy het volgende:
    Ik wil misschien na mijn huidige studie (vormgeving en ontwerp van interactie) psychologie gaan studeren. Mijn vraag is: is het een intensieve studie qua tijdsbesteding? Ik moet de studie dan namelijk zelf betalen en dus een bijbaantje hebben (liefst doordeweeks). Is dat een beetje te doen?
    Makkelijk. Ik heb er altijd 20 uur per week naast gewerkt en ben toch in 4 jaar afgestudeerd. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe snel je leert. Colleges vond ik meestal overbodig, ik las de stof gewoon thuis bij voorkeur op het allerlaatste moment. In statistiek ging voor mij wel veel tijd zitten.
    pi_34747462
    Nou, ik ben eigenlijk nog helemaal niet bekend in het wereldje van de Uni.. ik begrijp dus dat je een aantal studiepunten per jaar moet halen? Om 'over' te gaan? En hoeveel zijn dat op de VU en op de UvA of gewoon allebei evenveel?

    En hebben jullie veel roostervrije dagen? En op de VU heb ik dus begrepen dat je per periode twee vakken krijgt en die ook gelijk afsluit met een tentamen wanneer je deze gehaald hebt? Maar moet je dan niets in de praktijk doen? En hoe zit dat op de UvA, heb je daar ook telkens 2 vakken per periode?
    Vrij, heeft zo z'n eigen willetje.
    pi_34747599
    We moeten (VU) 7 v/d 10 vakken halen.
    Tot nu toe heb ik niet echt veel praktijk dingen meegemaakt, maar vanaf maandag begint een nieuwe periode en daar hebben we iig practicum groepen! Ben benieuwd dus
    Ik heb maandag en vrijdag vrij de komende tijd.

    Edit; zaterdag de 11de feb is er opendag he..!

    [ Bericht 8% gewijzigd door Semmy op 05-02-2006 00:37:59 ]
    pi_34775496
    Op de UvA is de propedeuse (eerste jaar) 60 punten, die je met verschillende vakken en opdrachten kunt halen. Mocht je niet 60 punten halen, maar tussen de 30 en 60 dan mag je niet aan alle vakken en onderdelen van het tweede jaar deelnemen. Haal je minder dan 30 punten mag je helemaal niet deelnemen aan t tweede jaar. Dan krijg je een negatief advies over je studie, maar mag je in principe het volgende jaar weer het eerste jaar doen.

    Ik heb eigenlijk geen roostervrije dagen, iedere dag is er college (eerste jaar van 11 - 13) daarbij heb je 2x per week 2 uur practicumgroep die verplicht zijn. De colleges zijn natuurlijk niet verplicht. Dit is de invulling van voltijd, weet niet hoe het zit met deeltijd. Per periode verschilt het aantal vakken, je sluit niet alles tegelijk af. Het loopt met sommige vakken door, daardoor heb je dus over het algemeen vrij verspreid tentamens over het jaar. Maar meer abstract is het eerste jaar wel ingedeeld in twee semesters, die ieder bestaan uit twee blokken.
    pi_34775900
    quote:
    Op zondag 5 februari 2006 00:29 schreef Lienn het volgende:
    Nou, ik ben eigenlijk nog helemaal niet bekend in het wereldje van de Uni.. ik begrijp dus dat je een aantal studiepunten per jaar moet halen? Om \'over\' te gaan? En hoeveel zijn dat op de VU en op de UvA of gewoon allebei evenveel?
    In principe hebben alle universitaire studies op alle universiteiten hetzelfde puntensysteem. Er zijn zestig punten te behalen per jaar. Meestal hebben latere vakken ingangseisen, dus dan moet je een eerder vak gehaald hebben om te mogen deelnemen
    quote:
    En hebben jullie veel roostervrije dagen? En op de VU heb ik dus begrepen dat je per periode twee vakken krijgt en die ook gelijk afsluit met een tentamen wanneer je deze gehaald hebt? Maar moet je dan niets in de praktijk doen? En hoe zit dat op de UvA, heb je daar ook telkens 2 vakken per periode?
    Dit verschilt dus per uni Maar reken er maar op dat je voorlopig niet veel praktijkwerk zult doen
    pi_34793817
    quote:
    Op zaterdag 4 februari 2006 13:59 schreef Xennia het volgende:

    [..]

    Makkelijk. Ik heb er altijd 20 uur per week naast gewerkt en ben toch in 4 jaar afgestudeerd. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe snel je leert. Colleges vond ik meestal overbodig, ik las de stof gewoon thuis bij voorkeur op het allerlaatste moment. In statistiek ging voor mij wel veel tijd zitten.
    In groningen is het studieprogramma verzwaard om van het imago 'studie is in 20 uur per week te doen' af te komen. Het is nu behoorlijk aanpoten, maar ik werk ernaast dan ook 12-16 uur in de week naast. En veel studenten werken sowieso niet omdat ze het te druk hebben met studie hebben denk ik of gewoon niet hoeven te werken.........Ik lig iig 100% op schema, dus goed plannen dan is het echt wel te doen!
    pi_34800895
    Ok, nou zaterdag ga ik idd even naar de VU -de open dag- en 3 maart ga ik naar de UvA, even kijken hoe het me daar bevalt.
    Vrij, heeft zo z'n eigen willetje.
      maandag 6 februari 2006 @ 20:16:51 #175
    139330 TNA
    For the stars that shine
    pi_34805868
    quote:
    Op maandag 6 februari 2006 17:46 schreef Lienn het volgende:
    Ok, nou zaterdag ga ik idd even naar de VU -de open dag- en 3 maart ga ik naar de UvA, even kijken hoe het me daar bevalt.
    Ben benieuwd Ik zou in ieder geval vooral op de omgeving letten. De sfeer zal waarschijlijk wel anders zijn dan op een doordeweekse dag. Inhoudelijk hoor je waarschijnlijk wel interessante dingen over de studie, zoals welke vakken je krijgt en wanneer enzo Ik herinner me verder nog wel wat verhalen van mensen op een open dag ergens dat ik dacht "ga ik dít studeren?"
      maandag 6 februari 2006 @ 20:26:00 #176
    139330 TNA
    For the stars that shine
    pi_34806166
    quote:
    Op zondag 5 februari 2006 00:29 schreef Lienn het volgende:
    Nou, ik ben eigenlijk nog helemaal niet bekend in het wereldje van de Uni.. ik begrijp dus dat je een aantal studiepunten per jaar moet halen? Om \'over\' te gaan? En hoeveel zijn dat op de VU en op de UvA of gewoon allebei evenveel?

    En hebben jullie veel roostervrije dagen? En op de VU heb ik dus begrepen dat je per periode twee vakken krijgt en die ook gelijk afsluit met een tentamen wanneer je deze gehaald hebt? Maar moet je dan niets in de praktijk doen? En hoe zit dat op de UvA, heb je daar ook telkens 2 vakken per periode?
    Zoals Sebastiaan al zei hebben we nu geen roostervrije dagen - maar op de een of andere manier hebben we vanaf half april tot en met de zomer nog maar twee dagen per week een college van twee uur Best roostervrij dus Komende tijd hebben we drie vakken, en de collegereeks wordt altijd afgesloten met een tentamen (meestal wel binnen een week). Om het jaar te halen moet je dus 60 studiepunten halen. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat de UvA dit jaar (ik meen voor het eerst) nog maar één herkansingsmogelijkheid biedt, en die is in de zomer. Dus als je een tentamen niet haalt, en je wil wel je 60 punten (propedeuse) halen, zal je in augustus iets moeten herkansen. Je kan de tentamens in principe wel in één keer halen hoor, maar er kan altijd iets mis gaan. Ik mag hopen dat andere universiteiten studenten de kans bieden om een vak in ieder geval ergens voor de zomer nog in te halen. Iemand enig idee hoe het met psychologieherkansingen zit aan andere universiteiten?
    pi_34821730
    Van de herkansingen vind ik ook heel apart, vorig jaar heb ik een jaar rechten gestudeerd. Daar waren er voor elk vak, altijd twee herkansingen binnen het jaar! Vind ik in principe een betere opzet, probleem is alleen dat het misschien qua tijd gewoon niet mogelijk is voor onze studie. Dat is de enige reden die ik me kan bedenken!
      dinsdag 7 februari 2006 @ 16:05:10 #178
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_34831445
    quote:
    Op dinsdag 7 februari 2006 10:43 schreef Sebastiaan2003 het volgende:
    Van de herkansingen vind ik ook heel apart, vorig jaar heb ik een jaar rechten gestudeerd. Daar waren er voor elk vak, altijd twee herkansingen binnen het jaar! Vind ik in principe een betere opzet, probleem is alleen dat het misschien qua tijd gewoon niet mogelijk is voor onze studie. Dat is de enige reden die ik me kan bedenken!
    Vroeger, toen ik nog biologie studeerde was dat ook zo. Volgens mij zelfs bij alle studies... Tja, die goede oude tijd, toen de universiteit nog geen leerfabriek was...
    Nicht ärgern, nur wundern!
    pi_34993279
    Hallo allemaal, ik studeer HBO psychologie. Natuurlijk anders dan de uni, maar ik heb een vraag die jullie misschien ook kunnen beantwoorden. Ik wil namelijk stage gaan lopen in het buitenland en vroeg me af of er mensen zijn die op de NL Antillen stage gaan lopen of hebben gelopen?
    Dit wil ik namelijk ook maar weet niet of er plaatsen zijn voor psychologie studenten. Misschien weten jullie bedrijven waar dit mogelijk is? Ik wil vertrekken rond februari 2007 en weggaan voor de periode van ongeveer 3 maanden. Alvast heel erg bedankt voor jullie tips!
    pi_34994387
    quote:
    Op zondag 12 februari 2006 12:10 schreef Ikook het volgende:
    Hallo allemaal, ik studeer HBO psychologie. Natuurlijk anders dan de uni, maar ik heb een vraag die jullie misschien ook kunnen beantwoorden. Ik wil namelijk stage gaan lopen in het buitenland en vroeg me af of er mensen zijn die op de NL Antillen stage gaan lopen of hebben gelopen?
    Dit wil ik namelijk ook maar weet niet of er plaatsen zijn voor psychologie studenten. Misschien weten jullie bedrijven waar dit mogelijk is? Ik wil vertrekken rond februari 2007 en weggaan voor de periode van ongeveer 3 maanden. Alvast heel erg bedankt voor jullie tips!
    Goed initiatief

    Ik denk dat het het makkelijkst is als je vanuit je Hogeschool gaat werken. Als het goed is heb je wel een studiecoördinator (of -trice) waar je mee kan praten. Misschien zelfs een "studeren in het buitenland"-coordinator Waarschijnlijk kunnen zij je wel helpen met de studietechnische zaken, of misschien kan je dan via-via geholpen worden.

    Je kan voor algemeen advies over studeren in het buitenland, en studeren op de Antillen kijken op Wilweg, en als je beurzen nodig hebt kan je kijken op Beursopener.

    En ken je mensen die daar wonen? Of mensen die een "link" hebben met de Nederlandse Antillen? Zonder aanknopingspunt wordt het vaak een stuk lastiger
    pi_35003794
    quote:
    Op zondag 12 februari 2006 12:47 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Goed initiatief

    Ik denk dat het het makkelijkst is als je vanuit je Hogeschool gaat werken. Als het goed is heb je wel een studiecoördinator (of -trice) waar je mee kan praten. Misschien zelfs een "studeren in het buitenland"-coordinator Waarschijnlijk kunnen zij je wel helpen met de studietechnische zaken, of misschien kan je dan via-via geholpen worden.

    Je kan voor algemeen advies over studeren in het buitenland, en studeren op de Antillen kijken op Wilweg, en als je beurzen nodig hebt kan je kijken op Beursopener.

    En ken je mensen die daar wonen? Of mensen die een "link" hebben met de Nederlandse Antillen? Zonder aanknopingspunt wordt het vaak een stuk lastiger
    Hee JJ, bedankt! Nou......de opleiding bestaat pas een paar jaar, dus echt een stagebureau hebben ze pas vorig jaar opgericht! Een stagebureau voor het buitenland hebben ze dus al helemaal niet. Ik zal het grootste gedeelte dus zelf moeten regelen.

    In totaal zijn er pas 3 mensen van de opleiding naar het buitenland geweest. Zij zijn naar Zuid-Afrika, Curacao en Turkije geweest. Ik wil zelf graag naar Curacao maar naar een heel andere stageplaats. Het is shit, maar ik heb daar dus helemaal geen contacten....ik zal mezelf dus goed voor moeten doen. Ik weet zeker dat ik een goede ben voor die stageplaats, maar ik moet nog contact opnemen om te kijken of hun dat ook vinden
    Omdat ik liever op meerdere paarden wed dan op 1, ging ik hier alvast rondvragen voor andere stageplaatsen in de richting psychologie.

    Komende donderdag ga ik in ieder geval praten met de studentcoach die ze sinds kort hebben en zij is echt top maar ze kan me hoogstens tips geven over hoe het aan te pakken.
    Voordeel is wel dat de opleiding heel breed is en ik dus terecht kan bij kinderen, jeugd, ouderen, gehandicapten, personeel en organisatie, coaching, mediation, mensen met psychische stoornissen, noem maar op.
    Dus er moet vast wel iemand zijn die een plaats weet!
    pi_35004885
    quote:
    Op zondag 12 februari 2006 16:41 schreef Ikook het volgende:

    [..]
    wil zelf graag naar Curacao maar naar een heel andere stageplaats. Het is shit, maar ik heb daar dus helemaal geen contacten....
    www.wereldstage.com

    Kost alleen een paar duiten.
    pi_35103525
    Ik ben 4e jaars psychologiestudent in Leiden en ben in september begonnen met de master Klinische Neuropsychologie. Vind het achteraf jammer dat ik tot de eerste lichting behoor, want er zitten nog wel flink wat 'kinderziektes' in. Neem aan dat dat volgend jaar wel een flink stuk verbeterd zal zijn.
    Even voor degenen die ik hier over de master klinische neuro zag denken: realiseer je wel dat je in Leiden eigenlijk maar heel weinig over specifiek de hersenen leert (het gaat er in ieder geval niet dieper op in dan KNP in het 3e jaar) en veel meer over diagnostiek. Ik ben zelf wel in de diagnostiek geinteresseerd, maar het is me toch wel tegengevallen hoe weinig het over de hersenen zelf gaat.
    I'm a twenty something and I'll keep being me.
    pi_35104262
    quote:
    Op woensdag 15 februari 2006 10:33 schreef Mirrr het volgende:
    Ik ben 4e jaars psychologiestudent in Leiden en ben in september begonnen met de master Klinische Neuropsychologie. Vind het achteraf jammer dat ik tot de eerste lichting behoor, want er zitten nog wel flink wat 'kinderziektes' in. Neem aan dat dat volgend jaar wel een flink stuk verbeterd zal zijn.
    Even voor degenen die ik hier over de master klinische neuro zag denken: realiseer je wel dat je in Leiden eigenlijk maar heel weinig over specifiek de hersenen leert (het gaat er in ieder geval niet dieper op in dan KNP in het 3e jaar) en veel meer over diagnostiek. Ik ben zelf wel in de diagnostiek geinteresseerd, maar het is me toch wel tegengevallen hoe weinig het over de hersenen zelf gaat.
    Hmm

    Ben blij dat ik nog in Amsterdam kan gaan kijken dan.
    pi_35105184
    JustJunior, misschien moet je juist kijken naar cognitieve neuropsychologie? Dat is over het algemeen toch wat meer hersen-gericht dan klinisch. Alhoewel het per universiteit wel flink verschilt.
    I'm a twenty something and I'll keep being me.
    pi_35105980
    quote:
    Op woensdag 15 februari 2006 11:27 schreef Mirrr het volgende:
    JustJunior, misschien moet je juist kijken naar cognitieve neuropsychologie? Dat is over het algemeen toch wat meer hersen-gericht dan klinisch. Alhoewel het per universiteit wel flink verschilt.
    Ik volg nu (in mijn derde jaar) de cursussen Klinische neuro én Cognitieve neuro. En alhoewel ze allebei erg interessant zijn, ligt mijn voorkeur toch echt bij klinisch Het gezondheidszorg-aspect is hetgene wat ik echt leuk eraan vind, dus dat ligt wel vast.

    Maar ik heb al een keer met Rita Zijlstra gesproken hier in Leiden, en ik heb net naar Amsterdam gebeld om daar een afspraak te maken om met iemand te kunnen babbelen

    Hoe bevalt het verder, die master? Hoe is de kwaliteit van het onderwijs? Is het echt zo praktisch / patiënt gericht als ze zeggen?

    Ik krijg nu trouwens mijn werkgroep Klinische Neuro van ene John (?), hij lijk op Hans Teeuwen ( ) en doet dit jaar ook de master Klinische Neuro, bekend?
    pi_35107501
    quote:
    Op woensdag 15 februari 2006 11:50 schreef JustJunior het volgende:
    Ik krijg nu trouwens mijn werkgroep Klinische Neuro van ene John (?), hij lijk op Hans Teeuwen ( ) en doet dit jaar ook de master Klinische Neuro, bekend?
    Ja bekend. Grappig, ik wist niet dat er mensen uit onze master de werkgroepen in het derde jaar geven.

    Het onderwijs is vind ik inderdaad praktijk gericht; je leert veel dat je in de praktijk zult kunnen gebruiken (afnemen van testen, keertje oefenen op een proefpersoon e.d.). Niet dat je natuurlijk gelijk een expert bent, maar je hebt er in ieder geval een keer kennis mee gemaakt.

    De diepgang en structuur van het onderwijs vind ik echter weer heel wisselend per vak, maar ik neem maar aan dat dat één van de 'kinderziektes' is. Af en toe vraag ik me echter wel eens af of dit nu echt 'master-niveau' is.... Aan de andere kant zitten er ook wel weer echt pittige onderdelen tussen.

    Als het gezondheidszorg aspect je inderaad aantrekt zit je goed in Leiden denk ik. Mocht je dan wat meer hersen-specifiek willen weten, zou ik ergens een paar keuzevakken volgen. Officieel mag je maar voor 10 ects keuzevakken volgen, maar daar houden vrij weinig mensen zich aan Ik volg nu zelf ook voor 20 ects aan keuzevakken, gevolg is wel dat ik mijn scriptie pas na mijn stage doe i.p.v. ervoor (dus begin eigenlijk daar een jaar later aan).
    I'm a twenty something and I'll keep being me.
    pi_35172443
    quote:
    Op woensdag 15 februari 2006 12:34 schreef Mirrr het volgende:

    [..]

    Ja bekend. Grappig, ik wist niet dat er mensen uit onze master de werkgroepen in het derde jaar geven.
    Ja, hij vertelde dat hij al jaren met neurologie in allerlei manieren bezig is. Hij weet er ook erg veel van af
    quote:
    Als het gezondheidszorg aspect je inderaad aantrekt zit je goed in Leiden denk ik. Mocht je dan wat meer hersen-specifiek willen weten, zou ik ergens een paar keuzevakken volgen. Officieel mag je maar voor 10 ects keuzevakken volgen, maar daar houden vrij weinig mensen zich aan Ik volg nu zelf ook voor 20 ects aan keuzevakken, gevolg is wel dat ik mijn scriptie pas na mijn stage doe i.p.v. ervoor (dus begin eigenlijk daar een jaar later aan).
    Ja, die tien punten Ik ga sowieso langer over mijn master doen, want er zijn echt zoveel leuke keuzvakken te doen! Welke vakken ga jij doen?
    pi_35180009
    Momenteel heb ik me ingeschreven voor: scientific experimentation II (eeg's etc), biological underpinnings of psychopathology, critical readings of scientific papers en psychology & law: 20 ects dus. Niet echt standaard voor mijn master; de meeste mensen volgen eigenlijk de klinische vaardigheidsvakken bij klinisch of ontwikkelings....
    Ik raad je wel aan om bij het kiezen van je keuzevakken goed te kijken naar wanneer ze gegeven worden en of ze wel samen gaan met de practica bij de vakken die je sowieso moet volgen. Een aantal mensen heeft zich daar dit jaar toch wel wat in vergist. Verder verschillen de vakken onderling ontzettend in wat er van je verwacht wordt, ondanks het feit dat je er evenveel punten voor krijgt.
    Ik weet niet of het je zo makkelijk lukt om er langer over te doen; de staf is vrij streng mbt het op tijd beginnen aan je scriptie (je kunt natuurlijk wel beginnen en het niet afmaken ), zelf moest ik wel een hele motivatie geven waarom ik hem uitstel.
    I'm a twenty something and I'll keep being me.
    pi_35186026
    quote:
    Op vrijdag 17 februari 2006 10:05 schreef Mirrr het volgende:
    Momenteel heb ik me ingeschreven voor: scientific experimentation II (eeg's etc), biological underpinnings of psychopathology, critical readings of scientific papers en psychology & law: 20 ects dus. Niet echt standaard voor mijn master; de meeste mensen volgen eigenlijk de klinische vaardigheidsvakken bij klinisch of ontwikkelings....
    Hoe is Critical Readings? Die heb ik ook al zitten bekijken. Is dat wat
    quote:
    Ik weet niet of het je zo makkelijk lukt om er langer over te doen; de staf is vrij streng mbt het op tijd beginnen aan je scriptie (je kunt natuurlijk wel beginnen en het niet afmaken ), zelf moest ik wel een hele motivatie geven waarom ik hem uitstel.
    Wat stom Ik heb het laatst met de studie-adviseuze besproken, en die gaf daar niets over aan. Ik zal het haar wel vragen binnenkort.
    pi_35187931
    Kan je nog niet vertellen hoe het vak is, want dat begint pas over een paar weken.

    De studie-adviseuze geeft waarschijnlijk niets aan over dat een langere studieduur ontmoedigd wordt, omdat dat vanuit de secties zelf komt. Is geloof ik een geld kwestie; als ik het goed heb begrepen komt er per afgestudeerde geld vrij o.i.d. Maar goed, je hebt niet de plicht om binnen een bepaalde tijd af te studeren, dus dwingen om aan je scriptie te beginnen of af te studeren kunnen ze je nooit. Bij mij was het uiteindelijk nadat ik mijn motivatie had uitgelegd ook geen probleem meer. Denk sowieso dat ze bij volgende lichtingen misschien wel wat losser er mee om zullen gaan.
    I'm a twenty something and I'll keep being me.
    pi_35204105
    Misschien een vraag die niet helemaal hier thuishoort, maar wel een beetje.

    Weet iemand van jullie hoe dat effect heet, dat het feit dat je een groep personen test, invloed heeft op hoe iemand zich gedraagt. Dat effect is vernoemd naar een onderzoek naar het effect van de lichtintensiteit op de productie in een fabriek. Ik heb het vorig jaar gehad met arbeid- en organisatiepsychologie, maar ik kan echt niet meer op de naam komen. Misschien weet iemand van jullie het?
    pi_35205563
    Aargh, ik weet wat je bedoelt. Die mensen kregen meer licht, en toen gingen ze harder werken. En dan werd het licht minder gezet, en toen werkten ze nog steeds beter

    Nee! Ik weet het ook niet meer, aargh
    pi_35205639
    quote:
    Op vrijdag 17 februari 2006 22:37 schreef JustJunior het volgende:
    Aargh, ik weet wat je bedoelt. Die mensen kregen meer licht, en toen gingen ze harder werken. En dan werd het licht minder gezet, en toen werkten ze nog steeds beter

    Nee! Ik weet het ook niet meer, aargh
    Ja, inderdaad, dat je. Het was iets als 'Hawthorn' ofzo, maar precies weet ik het niet meer.
    Ik weet ook nog dat er daarna een artikel verscheen: "What really happened at .... "
    Maar ik kan die naam nergens vinden.
    pi_35205978
    quote:
    The Hawthorne effect is a psychological phenomenon that refers to improvements in productivity or quality or work that results from the mere fact that workers were being studied or observed, named after a study at the Hawthorne Plant in the 1920s and 1930s.
    Bron: Wikipedia

    Dat onderzoek is ondertussen dus wel bekritiseerd en niet echt betrouwbaar. Maar het is wel een van die klassieke onderzoeken die je wel moet kennen als psycholoog-in-spé
    pi_35206023
    quote:
    Op vrijdag 17 februari 2006 22:50 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Bron: Wikipedia

    Dat onderzoek is ondertussen dus wel bekritiseerd en niet echt betrouwbaar. Maar het is wel een van die klassieke onderzoeken die je wel moet kennen als psycholoog-in-spé
    Thanks

    Ja, het werd inderdaad gebruikt als voorbeeld van hoe het niet moet
    pi_35219503
    Kan iemand vertellen wat de studielast is van psychologie op de universiteit? Vorig jaar heb ik toegepaste psychologie gedaan op het HBO dat was makkelijk te doen, is de universiteit in vergelijking hiermee héél véél zwaarder en zo ja, hoeveel zwaarder?

    Oh en nog een vraagje, is er een studie opzich: Sociale Psychologie of valt dat als deelvak onder Psychologie?
    pi_35219764
    quote:
    Op zaterdag 18 februari 2006 13:48 schreef Emiliob het volgende:
    Kan iemand vertellen wat de studielast is van psychologie op de universiteit? Vorig jaar heb ik toegepaste psychologie gedaan op het HBO dat was makkelijk te doen, is de universiteit in vergelijking hiermee héél véél zwaarder en zo ja, hoeveel zwaarder?
    Elke universitaire studie is een stuk zwaarder dan een HBO-opleiding denk ik Maar ik denk dat psychologie zeker niet een van de zwaardere universitaire studies is. Verder kan ik er niet echt over oordelen, want ik heb geen idee hoe zwaar jouw studie was, en wat jij "veel" vind. Hoeveel uur per week besteedde je aan je studie?
    quote:
    Oh en nog een vraagje, is er een studie opzich: Sociale Psychologie of valt dat als deelvak onder Psychologie?
    Dat valt er onder

    Sociologie is een apart vak, maar dat bestudeert gedrag van groepen mensen. Sociale psychologie bestudeert het individiu in de sociale context.
    pi_35220180
    quote:
    Op zaterdag 18 februari 2006 13:48 schreef Emiliob het volgende:
    Kan iemand vertellen wat de studielast is van psychologie op de universiteit? Vorig jaar heb ik toegepaste psychologie gedaan op het HBO dat was makkelijk te doen, is de universiteit in vergelijking hiermee héél véél zwaarder en zo ja, hoeveel zwaarder?
    Ik kan er wel over oordelen. Ik was vorig jaar ook een PTP-er... geen cijfer onder de 7 gehaald, ging dus erg makkelijk. Ik merk vooral veel verschil in de tentamens. Deze zijn veel zwaarder dan op de Hogeschool. Vorig jaar haalde ik twee keer een 8 voor het vak Inleiding Psychologie, dit jaar haalde ik een 4! Schrok me dood en ging ontzettend hard leren, heb het met de herkansing wel gehaald.
    Stof was precies hetzelfde, alleen het tentamen was zwaarder.
    Als PTP-er heb je wel een voorsprong tov de standaard VWO mensen die Psychologie gaan studeren, je heb al een goede basis, maar vergeet niet dat je er nog wel veel tijd in moet steken!

    Edit; Emiliob ik zie dat je uit Borne komt.. ook op Saxion gezeten dus?
    pi_35253326
    Yes, ik heb op het Saxion gezeten... Hoe zit het met de andere vakken, zijn er bepaalde dingen waar je op moeilijkheden stuit, bijv. statistiek? Wat moet ik me bij dit vak voorstellen?
      zondag 19 februari 2006 @ 19:31:33 #201
    134256 Cutebutpsycho
    Things even out.
    pi_35264617
    Is er hier iemand die de "Occupational Health" master doet in Leiden?
    Zo ja, wat vind je ervan, en waarom??

    Ik twijfel tussen Social and Organisational Psychology, Health Psychology , of de bovenstaande..

    Alleen van de bovenstaande kan ik me nou niet echt een goed beeld vormen dus vandaar..
    Ik heb geen semi-intelligente signature.
    JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
    pi_35274648
    In welk jaar zit je? In je derde jaar heb je Gezondheidspsychologie als vak, dat geeft denk ik wel een duidelijk beeld

    Of is "Occupational Health" meer A&O gericht

    [ Bericht 36% gewijzigd door JustJunior op 20-02-2006 08:46:09 ]
      maandag 20 februari 2006 @ 00:49:44 #203
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_35276043
    IBV is trouwens veels te veel werk. Heeft iemand misschien leerdoelen en draken en talenten die ik mag lenen?
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
      maandag 20 februari 2006 @ 14:50:30 #204
    134256 Cutebutpsycho
    Things even out.
    pi_35288485
    quote:
    Op maandag 20 februari 2006 00:49 schreef search64 het volgende:
    IBV is trouwens veels te veel werk. Heeft iemand misschien leerdoelen en draken en talenten die ik mag lenen?
    Hehe, wacht maar, draak en talent, dat is nog maar het begin

    Ik heb ze wel maar die liggen bij m'n ouders.. en geloof mij, je gaat nog veeeeeel dieper op die dingen in de hele IBV cursus.. is dan toch wel een beetje prettig als ze op jezelf slaan..
    Ik heb geen semi-intelligente signature.
    JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
    pi_35296906
    hoi allemaal

    ik studeer sinds 2 jaar spiegelogie aan de OU, en het bevalt me prima...
    Het is met name goed te combineren met mijn werk, wat flink aan seizoensinvloeden onderhavig is.
    Ik moet wel zeggen dat ik jullie niveau een stuk hoger inschat dan het mijne, als ik zo dit topic eens doorlees; ik heb toch wel redelijk veel moeite met sommige vakken, zoals Wetenschapsleer.

    In ieder geval hoop ik voor een ieder dat de studie succesvol wordt afgerond en dat jullie/wij een steentje kunnen bijdragen aan het geestelijke welzijn van mensen.
      maandag 20 februari 2006 @ 19:31:05 #206
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_35298727
    quote:
    Op maandag 20 februari 2006 14:50 schreef Cutebutpsycho het volgende:

    [..]

    Hehe, wacht maar, draak en talent, dat is nog maar het begin

    Ik heb ze wel maar die liggen bij m'n ouders.. en geloof mij, je gaat nog veeeeeel dieper op die dingen in de hele IBV cursus.. is dan toch wel een beetje prettig als ze op jezelf slaan..
    Ja dat probeer ik te vermijden
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_35347632
    quote:
    Op maandag 20 februari 2006 18:44 schreef barney74 het volgende:
    hoi allemaal

    ik studeer sinds 2 jaar spiegelogie aan de OU, en het bevalt me prima...
    Het is met name goed te combineren met mijn werk, wat flink aan seizoensinvloeden onderhavig is.
    Ik moet wel zeggen dat ik jullie niveau een stuk hoger inschat dan het mijne, als ik zo dit topic eens doorlees; ik heb toch wel redelijk veel moeite met sommige vakken, zoals Wetenschapsleer.

    In ieder geval hoop ik voor een ieder dat de studie succesvol wordt afgerond en dat jullie/wij een steentje kunnen bijdragen aan het geestelijke welzijn van mensen.
    Hier nog een OU'ers. Weliswaar pas een half jaartje, maar toch.
    Ik begrijp niet zo goed hoe je precies bedoelt dat het niveau hoger inschat gebaseerd op een topic? Daarbij komt dat jij (en ik) het langs je werk doet, wat inzet, motivatie en doorzettingsvermogen toont. Wat dat betreft hebben reguliere studenten het makkelijk.
    pi_35514915
    Haha makkelijker?

    Ik prop mijn voltijdstudie in 4 dagen (wat er op neerkomt dat ik van 9.00-21.00 bezig ben met colleges, opdrachten en lezen, vrijdags en zaterdags werk ik 15 uur en zondags moet ik bijtanken omdat ik leeg ben. En dan niet zeggen dat ik minder moet werken, want heb geen stufie meer, moet nog 3,5 jaar (dit is mijn 2e studie) kan nog maar 1,5 jaar lenen bij IBG. Rutte ziet graag op zijn manier dat ik met 20.000 euri schuld eindig, daar bedank ik voor
    Dus een kwestie van strak plannen !! (en sociale contacten s'avonds zien) Maar lig wel 100% op schema qua punten.
    pi_35523096
    Ja, het beeld van de luie student is vaak erg waar

    Maar er zijn ook zat studenten die zich inderdaad het schompes in werken met studie, werk en randzaken. Dat wordt wel eens vergeten
    pi_35682528
    De meest overschatte bullstudie die het zich geeft op universitair niveau.
      vrijdag 3 maart 2006 @ 16:30:13 #211
    85962 ioko
    I Appear Missing
    pi_35683313
    quote:
    Op vrijdag 3 maart 2006 16:11 schreef FreakerS het volgende:
    De meest overschatte bullstudie die het zich geeft op universitair niveau.
    Coincidence
    Makes sense
    Only with you
    pi_35683562
    quote:
    Op vrijdag 3 maart 2006 16:11 schreef FreakerS het volgende:
    De meest overschatte bullstudie die het zich geeft op universitair niveau.
    Goede topic-kick

    Maar vertel eens. Hoe ben je tot deze conclusie gekomen?
    pi_35750962
    Dat was idd het imago. Ik overleg zelf veel vanuit eerstejaarsvertegenwoordiging met verschillende mensen, en ze hebben in Groningen het programma bewust verzwaard, vakken omgegooid en samengevoegd. Ze komen er nu ook achter dat de bedachte planning niet goed werkt, elke week wordt bij een bepaald vak wel wat opgaven weggestreept omdat de studielast niet in verhouding staat tot studiepunten. Maar ik hoor geen enkele student om me heen zeggen dat ze niks hoeven te doen om de punten te halen, de studenten met deze instelling kunnen namelijk na 1 periode al de toegang tot het 2e jaar behoorlijk shaken. Omdat je dan alle vakken tot deze toegang al moet herkansen........
      zondag 5 maart 2006 @ 21:57:45 #214
    12499 Hooghoudt
    Spassig und überraschend
    pi_35755625
    quote:
    Op vrijdag 3 maart 2006 16:11 schreef FreakerS het volgende:
    De meest overschatte bullstudie die het zich geeft op universitair niveau.
    Op sommige gebieden wel. De management-goeroes van AOP mogen ze van mij ook afzinken.
    Nicht ärgern, nur wundern!
      Moderator maandag 6 maart 2006 @ 13:21:44 #215
    72712 crew  Rene
    Dabadee dabadaa
    pi_35771838
    We gaan de slowchattopics eventjes een verdieping lager zetten.
    Hoe doe je dat? Huh? >> Nieuw topictype
     | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
    pi_35775145
    Hmm. Het moet maar

    [ Bericht 4% gewijzigd door JustJunior op 06-03-2006 15:17:27 ]
      Moderator dinsdag 11 april 2006 @ 19:29:20 #217
    72712 crew  Rene
    Dabadee dabadaa
    pi_36864199
    Dit is een beetje aan het dood gaan..
    Jammerlijk!

    Slotje derhalve..
     | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')