abonnement Unibet Coolblue
pi_31063449
Wat is het idee van dit topic

Praat *hier* over de universitaire studie psychologie en alles wat ermee te maken heeft, discussieer over nieuwe wetenschappelijke bevindingen, zeik over je verneukte tentamens en stel vragen over (de studie) psychologie? Studenten psychologie, afgestudeerde psychologen en iedereen die zich interesseert voor het vakgebied mogen zich hier melden


Wat is psychologie eigenlijk precies

"Psychologie is de studie van gedrag, de geest, gedachten en de neurologische achtergrond van gedrag" (Volgens Wikipedia). Binnen de psychologie kijkt men naar het gedrag van mensen, wat hen beweegt, hoe ze denken, maar ook naar hoe mentale problemen ontstaan, wat ze inhouden en hoe ze te behandelen zijn. Daarnaast is er de laatste jaren steeds een sterkere nadruk komen te liggen op de verhouding tussen hersenen en gedrag enerzijds, en anderzijds hoe juist (psychische) ziektes te voorkomen in plaats van deze te genezen. In tegenstelling tot andere sociale wetenschappen als sociologie en antropologie bestudeert psychologie het gedrag van het individu, en niet van groepen als geheel.


Wat is een psycholoog? Wat voor werk doen ze

Een psycholoog is in principe iemand die een studie psychologie met succes heeft afgerond. Het zegt verder niets over het werk wat hij of zij uitvoert. De term "psycholoog" is helaas geen beschermde titel, dus iedereen mag zich een psycholoog noemen. Pas hier dus mee op. Het Nationaal Instituut der Psychologen (*klik*) heeft daarom de titel "psycholoog NIP" ingevoerd. Iemand die een studie psychologie heeft afgerond en aangemeld is bij het NIP kan deze titel aanvragen.

Psychologen kunnen veel verschillende functies uitoefenen. Het baanperspectief is sterk afhankelijk van de afstudeerrichting, waar we het later uitgebreid over gaan hebben. Sowieso kunnen psychologen natuurlijk in het universitair onderwijs terecht komen en / of onderzoek verrichten.


Welke richtingen zijn er dan? Psychologen houden zich toch gewoon bezig met gekke mensen

Nee-hee Psychologie is een erg breed vakgebied. Meestal onderscheidt men zes richtingen in de tegenwoordige psychologie, en dit zijn bij de meeste universiteiten ook de afstudeerrichtingen die mogelijk zijn. Je afstudeerrichting bepaalt voor een groot deel wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn. De richtingen zijn:

  • De "Sociale en Organisatiepsychologie" houdt zich bezig met het sociale aspect van (normaal) menselijk gedrag, hoe de (vermeende) aanwezigheid van anderen je beïnvloedt. Organisatiepsychologie gaat over het gedrag van mensen in arbeidsomgeving en de indeling van organisaties in de breedste zin van het woord. S&O psychologen komen meestal in het bedrijfsleven terecht om hun inzichten toe te passen op de arbeidsomstandigheden en bedrijfsreorganisatie.

  • "Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie" richt zich op de ontwikkeling van gedrag, denkvermogen en emoties bij mensen. Normaal gesproken richt men zich meer op de ontwikkeling bij jongere mensen, en hiermee gaat het onderwijsgedeelte gepaard. Normaal gesproken komen O&O-psychologen terecht in het onderwijs, bijvoorbeeld in de begeleiding van kinderen.

  • De "Klinische en Gezondheidspsychologie" is wat de meeste mensen zich bij psychologie voorstellen. Klinische psychologie houdt zich bezig met geestelijke gezondheidsproblemen. Gezondheidspsychologie is gericht op het voorkomen van (geestelijke) ziekte, en richt zich dus met name op normaal alledaags gedrag. Klinisch psychologen gaan veelal voor de Gezondheidszorg-opleiding (daarover later meer) en komen in de gezondheidszorg terecht. Gezondheidspsychologen komen bijvoorbeeld terecht bij de regering om voorlichtingscampagnes op te zetten. Een eigen praktijk opzetten is komt ook vaak voor bij Klinisch psychologen (de zogenaamde eerstelijns-psychologen), voor allerlei diagnostiek.

  • De "Cognitieve Psychologie" richt zich op het functioneren van de mens, en dan met name hersenprocessen als geheugen, waarneming, taal en aandacht. Cognitieve psychologie stond vroeger bekend als functieleer. Cognitief psychologen zijn vaak inzetbaar in de bedrijfswereld of in de rechtbank. Een specialisatie binnen de cognitieve psychologie is de ergonomie, die zich bezig houdt met hoe voorwerpen aangepast moeten worden op het menselijk functioneren (bijvoorbeeld de opzet van een cockpit).

  • "Neuropsychologie" houdt zich bezig met de relatie tussen het brein en menselijk (ziek) gedrag. Aan de hand van hersenstructuur en opmaak verklaren neuropsychologen ziektesymptomen en menselijk functioneren. Ook neuropsychologen richten zich vaak op de GZ-opleiding. Neuropsychologen zijn vaak werkzaam in een ziekenhuis, waar ze met hun kennis van hersenanatomie diagnoses kunnen stellen en een behandeling kunnen inzetten.

  • "Methoden en Technieken van Psychologisch onderzoek&" houdt zich bezig met de empirie en statistiek achter wetenschappelijk psychologisch onderzoek. Aan de hand van statistische berekeningen wordt bekeken of gevonden resultaten sterk genoeg zijn. Methodologen komen het meest terecht in onderzoek, waar ze óf nieuwe statistische methodes onderzoeken of juist assisteren bij het uitwerken van resultaten van andere richtingen. Methodologie wordt vaak gecombineerd met andere richtingen.


    Zozo. Dat is een grote diversiteit. Maar wat zei je nou over die GZ-opleiding Dat klinkt best cool

    Dat is het ook Psychologen die (behandelend) willen werken in de gezondheidszorg dienen een GZ-opleiding te volgen. De GZ-opleiding is een algemene opleiding die alle deelaspecten van geestelijke gezondheidszorg behandelt. Deze houdt in dat je vier dagen onder begeleiding werkt, en één dag studeert of cursussen volgt. Als Assistent Psycholoog In Opleiding krijg je supervisie van een ervaren GZ-psycholoog, die je in het hele leerproces begeleidt. Een APIO ontwikkelt kennis over diagnostiek en behandeling van alle mogelijke psychische aandoeningen. Een GZ-opleiding kan op zes plekken in Nederland gevolgd worden. Het is niet makkelijk om aan de GZ-opleiding deel te nemen, je moet een aardig CV er voor hebben. Er zijn drie opleidingen die gerelateerd zijn aan de GZ-opleiding, namelijk:

  • Psychotherapeut wordt vaak gebruikt als vervolgopleiding op de GZ-opleiding. Je kan echter ook psychotherapeut worden met een andere vooropleiding. Psychotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van geestelijke problemen.

  • "Klinisch Psycholoog" is een titel die gedragen wordt door mensen die de KP-vervolgopleiding hebben gevolgd. Een klinisch psycholoog is een gespecialiseerde GZ-psycholoog, die vooral veel weet over onderzoek. De KP-opleiding is een stuk zwaarder en intensiever dan de GZ-opleiding.

  • De vervolgopleiding (Klinische) neuropsychologie is nog niet volledig erkend. Elke twee jaar begint er een vierjarige opleiding en Utrecht, die psychologen opleidt tot experts in de relatie tussen hersenen en (ziek)gedrag.


    Okay. Welke universiteiten bieden eigenlijk deze studie aan in Nederland

    Psychologie studeren kan aan tien verschillende universiteiten in Nederland. Dat zijn:
  • Universiteit van Amsterdam (*klik*).
  • De Vrije Universiteit te Amsterdam (*klik*).
  • Rijksuniversiteit Groningen (*klik*).
  • Universiteit Leiden (*klik).
  • Universiteit Maastricht (*klik*).
  • Radboud Universiteit Nijmegen (*klik).
  • Erasmus Universiteit Rotterdam (*klik).
  • Universiteit Twente (*klik*.
  • Universiteit Utrecht (*klik*).
  • Universiteit van Tilburg (*klik).
  • De Open Universiteit (*klik).

    Ik heb nog een vraag. Hoe zit het namelijk met (…)

    Vraag maar raak. Daar is dit topic voor

    [ Bericht 0% gewijzigd door Rene op 04-12-2005 21:23:06 ]
  • pi_31063461
    Hmm, okay. Maar hoe weet jij dat allemaal? Wat heb jij ermee te maken dan

    Ik ben zelf derdejaars student psychologie in Leiden, en ik miste nog een centraal psychologie topic Tot nu toe gaat mijn studie vrij voorspoedig allemaal. Ik wil de klinische neuropsychologie in, en dus een GZ-opleiding doen na mijn master. Mijn master wil ik waarschijnlijk aan de VU gaan doen, en misschien ga ik nog een tijdje in het buitenland studeren. Tot die tijd probeer ik wat extra-curriculaire punten te winnen om mijzelf de GZ-opleiding in te krijgen. Ik geef ook bijles in statistiek bij de Faculteit Sociale Wetenschappen, aan domme psychologie-meisjes
    pi_31069318
    Ik ga later ook rijk en beroemd worden met deze studie. Ik ben nu tweedejaars in Leiden.
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31151420
    Maak je zo'n OP, reageert er nog niemand

    Er studeren er meer hier psychologie. Dat weet ik zeker
      maandag 3 oktober 2005 @ 19:07:37 #5
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31152169
    Noem dat maar niemand. Wacht maar!
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31157722
    Op dit topic zat ik te wachten Ik ben tweedejaars HBO-V(erpleegkunde) maar aangezien dit toch niet de opleiding is die goed bij mij past, ben ik me aan het oriënteren op andere opleidingen, waaronder dus psychologie. Twee vragen: hoe het zit met de werkgelegenheid, en welke universiteit wordt door studenten psychologie eigenlijk als beste ervaren?
    pi_31159394
    hallo, nog een student hier!!! al is het pas eerstejaars... ik ben eerlijk gezegd nog vrij onervaren in de kennis over de opleiding zelf, en over de inhoud natuurlijk . maar, misschien dat dit topic dat kan veranderen
    pi_31249254
    Ik ook, eerstejaars. Wil klinische psychologie gaan doen (misschien neuro.. nog niet over uit) en daarna ook de GZ-opleiding. Daarna nog verder als eerstelijns psycholoog.
    Ik vroeg me nog af; wat komt er nu precies voor je naam te staan als je helemaal klaar bent?:p
    pi_31259974
    Tweedejaars studente aan de VU, ben van plan de richting van de cognitieve psychologie op te gaan.
    ik ben het mannetje in de chinese kamer
    pi_31262368
    Ik ga lekker sociologie doen. Psychologie viel mij -heeeeel - erg tegen op de open/meeloopdagen.
    pi_31264150
    Geweldig topic
    ik ga ook psychologie studeren
    Maar in welke richting heb je een groter kans op een baan? Neuro? Klinisch?
    Ennuh...wat zijn de toelatingseisen voor neuropsychologie? moet je dan biologie in je pakket hebben?
    En als je geen biologie in je pakket hebt, kun je dan nog altijd een (spoed)cursus biologie gaan volgen op de universiteit?

    alvast bedankt
    4
      vrijdag 7 oktober 2005 @ 20:12:08 #12
    24054 search64
    Avec le grande
    pi_31264371
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 19:09 schreef jpzegthallo het volgende:
    Ik ga lekker sociologie doen. Psychologie viel mij -heeeeel - erg tegen op de open/meeloopdagen.
    Dan rot je ook maar lekker op uit dit topic!
    "He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
    pi_31272750
    quote:
    Op maandag 3 oktober 2005 21:52 schreef Cheesecake het volgende:
    Op dit topic zat ik te wachten Ik ben tweedejaars HBO-V(erpleegkunde) maar aangezien dit toch niet de opleiding is die goed bij mij past, ben ik me aan het oriënteren op andere opleidingen, waaronder dus psychologie. Twee vragen: hoe het zit met de werkgelegenheid, en welke universiteit wordt door studenten psychologie eigenlijk als beste ervaren?
    Werkgelegenheid is natuurlijk altijd lastig. Ik hoor er altijd maar vage verhalen over, maar omdat er zo ontzettend veel psychologen zijn in Nederland, en ze met bakken aan het studeren zijn, geloof ik niet dat het bijzonder rooskleurig is. Zeker aangezien Nederland een land is waar men erg nuchter is, en niet erg positief tegenover psychologen staat. Is mijn ervaring althans

    Aan de andere kant, als jij je vak goed verstaat, dan krijg je een baan. Zo simpel is het. Zorg dat je beter bent dan de anderen, klinkt simpel, maar dat is wel mijn instelling

    Over die universiteiten weet ik niet veel. Als iemand daar objectieve bronnen over heeft (met name master-opleidingen), houd ik mij aanbevolen.
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 11:16 schreef Semmy het volgende:
    Ik ook, eerstejaars. Wil klinische psychologie gaan doen (misschien neuro.. nog niet over uit) en daarna ook de GZ-opleiding. Daarna nog verder als eerstelijns psycholoog.
    Ik vroeg me nog af; wat komt er nu precies voor je naam te staan als je helemaal klaar bent?:p
    Na je master ben je "Master of Science" oftewel Docterandus. Als je ooit zou besluiten te promoveren wordt je Doctor (het halen van je "Philosophy Degree"). Als je je Master hebt, mag je volgens mij aangeschreven worden als "psycholoog NIP" als je dit aanvraagt bij het NIP. En je GZ-opleiding geeft je geen titel, maar is meer een erkenning voor beroepsomschrijvingen

    Dus normaal gesproken wordt je na je opleiding gewoon "Master of Science" of "Docterandus in de Psychologie", net hoe je het wilt noemen.
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 20:05 schreef Brunette het volgende:
    Geweldig topic
    ik ga ook psychologie studeren
    Maar in welke richting heb je een groter kans op een baan? Neuro? Klinisch?
    Ennuh...wat zijn de toelatingseisen voor neuropsychologie? moet je dan biologie in je pakket hebben?
    En als je geen biologie in je pakket hebt, kun je dan nog altijd een (spoed)cursus biologie gaan volgen op de universiteit?

    alvast bedankt
    Over baanperspectieven, zie boven Hoe dat per richting precies zit weet ik niet

    Voor psychologie heb je geen vakkenpakket-vereisten. Ook voor neuropsychologie niet. Het kiezen voor neuropsychologie als richting die je sowieso pas vanaf je tweede of derde jaar (hangt van de universiteit af). Biologie is opzich ook niet bijzonder handig, aangezien neuropsychologie zich met name bezighoudt met hersenen en het centraal zenuwstelsel Met bio leer je ook heel veel andere dingen.
    pi_31276817
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 17:48 schreef sefer het volgende:
    Tweedejaars studente aan de VU, ben van plan de richting van de cognitieve psychologie op te gaan.
    Ik ben eerstejaars aan de VU, vroeg me af of je in het tweede jaar in klassen op wordt gedeeld.
    Heb alleen maar colleges tot nu toe. Zou het fijn vinden als er zoiets als werkgroepen zouden zijn.
    pi_31279068
    quote:
    Op zaterdag 8 oktober 2005 01:08 schreef JustJunior het volgende:

    [..]

    Werkgelegenheid is natuurlijk altijd lastig. Ik hoor er altijd maar vage verhalen over, maar omdat er zo ontzettend veel psychologen zijn in Nederland, en ze met bakken aan het studeren zijn, geloof ik niet dat het bijzonder rooskleurig is. Zeker aangezien Nederland een land is waar men erg nuchter is, en niet erg positief tegenover psychologen staat. Is mijn ervaring althans
    Thx
    Je zou kunnen imigreren naar Canada of de VS , volgens mij is daar werk zat .
    4
    pi_31301894
    quote:
    Op zaterdag 8 oktober 2005 10:50 schreef Semmy het volgende:

    [..]

    Ik ben eerstejaars aan de VU, vroeg me af of je in het tweede jaar in klassen op wordt gedeeld.
    Heb alleen maar colleges tot nu toe. Zou het fijn vinden als er zoiets als werkgroepen zouden zijn.
    het eerste jaar heb je natuurlijk practica (zal je vast wel gehad hebben met algemene methodologie), en met sommige vakken (sociale psychologie, statistiek bijvoorbeeld) heb je ook werkgroepen. Verder is het voornamelijk colleges volgen, in het tweede jaar eigenlijk alleen maar meer. Als je nog samenvattingen nodig hebt moet je het maar zeggen .
    ik ben het mannetje in de chinese kamer
    pi_31305647
    Practica doe ik dus meestal thuis (moet eerst 2 uur reizen voor ik in a'dam ben). Maar met statistiek komen er dus werkgroepen? Dat lijkt me wel fijn.
    Geloof dat de VU een van de enige universiteiten is die niet meteen in het begin al met werkgroepen begint. Iemand hier concrete ervaring mee?
    Samenvattingen.. altijd handig, laat maar weten wat je kan missen :p
    pi_31306465
    * StarShineAtNight is eerstejaars in Leiden
    pi_31306673
    quote:
    Op zondag 9 oktober 2005 12:43 schreef Semmy het volgende:
    Practica doe ik dus meestal thuis (moet eerst 2 uur reizen voor ik in a'dam ben). Maar met statistiek komen er dus werkgroepen? Dat lijkt me wel fijn.
    Geloof dat de VU een van de enige universiteiten is die niet meteen in het begin al met werkgroepen begint. Iemand hier concrete ervaring mee?
    Samenvattingen.. altijd handig, laat maar weten wat je kan missen :p
    Werkgroepen zijn opzich wel praktisch lijkt me Leer je tenminste wat meer studiegenoten kennen, los van degene die altijd bij colleges / feesten / andere dingen zijn. Met werkgroepen leer ik tenminste mensen kennen die niet bij de "harde kern" zitten.
    quote:
    Op zondag 9 oktober 2005 13:25 schreef StarShineAtNight het volgende:
    * StarShineAtNight is eerstejaars in Leiden
    Hoe zit dat met jullie semesterindeling? Tenminste, eerstejaars hebben toch ook een semesterindeling i.p.v. trimesters? Hoe zit het dan met de indeling van je statistiekvakken (Inleidende M&T, TS en Expro)?
    pi_31318914
    Ik ben nu eerstejaars in groningen........Ik maak me niet zo druk over werkgelegenheid; straks moeten er toch echt eens mensen met pensioen....je moet een studie doen uit interesse. Het feit dat het een universitaire studie betreft opent al genoeg deuren qua banen......
    pi_31334361
    quote:
    Op vrijdag 7 oktober 2005 20:05 schreef Brunette het volgende:
    Geweldig topic
    ik ga ook psychologie studeren
    Maar in welke richting heb je een groter kans op een baan? Neuro? Klinisch?
    Ennuh...wat zijn de toelatingseisen voor neuropsychologie? moet je dan biologie in je pakket hebben?
    En als je geen biologie in je pakket hebt, kun je dan nog altijd een (spoed)cursus biologie gaan volgen op de universiteit?

    alvast bedankt
    Biologie is niet verplicht, maar wel erg handig. Bij ons op de uni (Radboud Universiteit Nijmegen) is er een zelfstudiecursus biologie die je aan het begin van het jaar krijgt. In november of december start dan biologische psychologie. je hebt dus een paar maanden om eraan te werken.
    pi_31340498
    quote:
    Op zondag 9 oktober 2005 22:24 schreef PetraV het volgende:
    Ik ben nu eerstejaars in groningen........Ik maak me niet zo druk over werkgelegenheid; straks moeten er toch echt eens mensen met pensioen....je moet een studie doen uit interesse. Het feit dat het een universitaire studie betreft opent al genoeg deuren qua banen......
    helemaal mee eensch
    4
    pi_31340655
    In het eerste semester heb ik Inleiding Methoden en Technieken en Inleiding Toetsende Statistiek en in het tweede semester Expro. Als je 1 van deze 3 vakken haalt [en je verplichte 40 studiepunten] kun je over naar het tweede jaar.
    pi_31340896
    quote:
    Op maandag 10 oktober 2005 20:03 schreef StarShineAtNight het volgende:
    In het eerste semester heb ik Inleiding Methoden en Technieken en Inleiding Toetsende Statistiek en in het tweede semester Expro. Als je 1 van deze 3 vakken haalt [en je verplichte 40 studiepunten] kun je over naar het tweede jaar.
    Wat houden Methoden en Technieken en Expro in?
    jah..sorry hoor ik kies ook volgend jaar voor deze studie
    4
    pi_31340971
    Inleiding Methoden en Technieken is een Inleiding [ ] in de methoden en technieken die gebruikt worden in psychologisch onderzoek. Dingen als grafische weergave van de uitkomsten en verschillende maatstaven worden behandeld en ook verschillende manieren van onderzoek doen, maar erg theoretisch en vreselijk saai. Maar hey, het hoort erbij.

    Expro staat voor Experimentele Proefopzettenleer en dan krijg je college over het opzetten van experimentele proeven Maar daar krijg ik dus pas later dit jaar les over.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')