Even denken. Ik heb geen puf om dit gelijk 2x achter elkaar te zien en vergat aantekeningen te maken, dus namen en huizen kunnen door elkaar gehaald zijn.
- Er was toch wel een link, maar wat later deze keer en ik zag het aan voor zo'n kort filmpje waar je niet veel aan hebt doordat het uit de context gerukt is. Dit ben ik bij de serie met Agnes gaan beseffen: hoe uitspraken en gebeurtenissen misleidend aan elkaar geplakt zijn in de preview. Ook wel, dat er kijkers zijn die niet begrijpen dat die korte interviews afzonderlijk gebeuren, dus mensen die apart genomen worden voor wat vragen en dat staat ook zichtbaar los van de situaties die er direct aan voorafgaand getoond werden.
- Het werd nu duidelijk dat er wat dames zien wat er mis gaat in de communicatie en dat Roel zich te veel laat meeslepen in z'n vakliefde en te weinig contact maakt met de vrouwen. Het was een werknemer die ging kijken of het goed ging met Sandra en haar werkplek innam. Was het Martijn die zich verliest in de andere klusjes die hij gaandeweg doet, zodat hij ergens anders uitkomt dan de bedoeling was? Zo'n figuur was ook de boer die Femke Wiersma koos, nu minister van Landbouw etc, daarvoor iets in de Provinciale Staten en bij Boerderij (meen me dit tijdschrift te herinneren) tegenaan gelopen is. Hoewel ze getrouwd zijn na een goed gesprek met belofte van beterschap, werd het niet beter en is ze met haar eerste en hun gezamenlijke kinderen vertrokken. Martijn gaf aan dat er wat karaktergebonden zaken (slonzigheid) zo blijven omdat hij nu eenmaal zo is, maar dat hij niet helemaal onvatbaar is voor terechte kritiek en ze deden het ook op een leuke manier. Er is nu dus licht in de stal. En dat geeft dan nieuwe beelden over de bedrijfssituatie, die al direct tot willen opruimen!!! aanzette en de dames aan het doordenken bracht.
- Deedry had geen moeite met de late melding van het verzwegen kind, maar was wel even geschrokken. Alleen was er door zijn houding jegens kleine kinderen al een soort vaderrol-gedachte ontstaan en vindt ze het vooralsnog alleen maar leuk. En nee, geen twee weken de tijd om erover na te denken. Het programma rolt direct door. Voor de deelnemers is het dus wel zinvol om tóch een pauze te hebben na de keuze van de dagdate en voor de logeerweek. Ik vind nog steeds de dagdate op de boerderij een goede optie. Geen uitjes die bij vrijwel niemand past en wsl door die bedrijven gratis of goedkoop aangeboden is.
- Julius' authoritaire houding en ik dacht ook iets bij John roept inmiddels weerstand op. Bij meerdere boeren is er het probleem van 3 vrijwel even leuke vrouwen en het is zo gezellig en ook wel druk met zoveel opeens in één keer in je huis en bedrijf, dus de tijd om verantwoord te kunnen kiezen is gewoon te kort. Hoewel je bij een verkeerd pakkende eindkeuze natuurlijk contact met de anderen kan opnemen.
- Er zijn vrouwen die duidelijk uitspreken dat leuk heel leuk is, maar dat er méér nodig is om een goede partnerrelatie op te kunnen bouwen. Het is over en weer dat er te weinig indrukken over hoe die personen zijn verkregen wordt. Mij stoort het enorm dat ze niet de beste foto's van de deelnemers gepubliceerd hebben. Ze zien er in beweging anders uit dan op die foto's bij de personen. Dat is vooral storend bij de boeren. Nou ja, ik sla altijd de irritante voorstelronde (en de brieven bezorgen) over.
- Tot m'n ergernis storen de kapsels bij de dames van Jan me. Bij Dorien ontregelt het resultaat ook de poging om te zien wie ze vermoedelijk is, als ze niet in close-up komt. Bij Karine met muts op kan ik haar gezicht opeens beter zien (herkende haar eerst niet, dit ligt geheel aan m'n oog/zichtproblemen incl. de dyslexie die zich niet tot letters/woorden/teksten waarnemen beperkt), moest piekeren hoe ze dan zonder was.
- Jan is de grote verrassing. Kwam wat kneuzig over in het begin, maar blijkt behoorlijk flexibel te zijn en erg sociaal. Het was ook zijn keuze om Margreet voor te stellen aan de dames, omdat de uitverkorene met haar te maken zal krijgen.
- Lichaamstaal? Wat een aantal deelnemers zelf al zei: moeilijk in te schatten hoe de boer/de gasten zijn. Na de vele stereotypen over houding en betekenis, kwam er jaren geleden een gepensioneerde rechercheur oid met een Youtube-video om uit te leggen dat dit niet zomaar werkt. Zaken als frommelen en wegkijken kunnen van alles betekenen, omdat het allerlei oorzaken kan hebben en het zegt niets over waarheden/leugens vertellen, wel/niet schuldig zijn, etc. Nog langer geleden heb ik een keer ingestemd met een interview, eigenlijk een soort enquête. De interviewer stuntelde nogal. Ik stak m'n hand uit en kreeg het formulier, dat niet voor de ondervraagden bleek: er stond een handleiding bovenaan. Bijvoorbeeld hoe je moet zitten om vertrouwen te wekken. Het lukte om de schaterbui te onderdrukken en serieus te blijven. Die kletspraat was immers zijn schuld niet. Kreeg zelf een keer bij de afronding van een informatiegesprek een compliment voor de assertieve lichaamshouding. Que??? Ja rechte houding en blalbabla. Verteld dat ik als een stok zat (rechte lijnen en hoeken van 90 graden) wegens behoorlijke rugproblemen. Zo had ik er het minste last van.