Ik zeg niet dat ze dat niet aangeboden heeft gekregen. Ik zeg dat het een teken is dat het hoogste onderwijsniveau sterk gezakt is en veel te veel getalenteerde leerlingen hun tijd verdaan wordt met stof van een te laag niveau. Een lapmiddel is beter dan niks maar neemt dat probleem niet weg.quote:Op zondag 18 juni 2023 18:29 schreef Leandra het volgende:
[..]
Je verzint zelf dat ze niet voldoende stof op niveau aangeboden heeft gekregen en vervolgens gebruik je al die tienen ook nog als reden van je bewering.
Je weet helemaal niet of ze extra uitdagingen heeft gekregen, maar vanwege al die tienen is de kans juist groot van wel, kinderen die een constant gebrek aan uitdaging hebben gaan onderpresteren.
ik denk dat Bep Vetklep ook heel intelligent isquote:Op zondag 18 juni 2023 13:47 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Het is natuurlijk 'beter' om kleinerend te doen over zo'n jonge vrouw van 17, die intelligent is en niet bang om ergens voor te werken en dan maar gewoon te roepen 'dan zal de vader wel een ontzettende klootzak zijn'.![]()
Maar, ja, wat mag ik anders verwachten van Bep Vetklep.
Ik had gevierd en gestimuleerd ingevuld, maar om toch wat nuance erin te brengen: de krant hoeft er echt niet bij gehaald te worden. Topprestaties zijn altijd noemenswaardig, ook al scoort diegene niet summa cum laude. Maar graag wel met beide benen aan de grond.quote:Op maandag 19 juni 2023 00:17 schreef Alexandrian het volgende:
Baas boven baas.
NWS / Erik (16) slaagt summa cum laude en gaat werken in de zorg
[poll=5738]
Ah, een amateurdidacticus.quote:Op zondag 18 juni 2023 18:45 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat ze dat niet aangeboden heeft gekregen. Ik zeg dat het een teken is dat het hoogste onderwijsniveau sterk gezakt is en veel te veel getalenteerde leerlingen hun tijd verdaan wordt met stof van een te laag niveau. Een lapmiddel is beter dan niks maar neemt dat probleem niet weg.
Een 10 is echt het slechtste cijfer wat er is, omdat het alleen maar zegt hoe goed het wel is, maar niet hoe goed het niet is. Als je gaat hoogspringen en de lat kan niet hoger dan 2 meter dan hebben de beste hoogspringers niks meer om te verbeteren, geen uitdaging en heb je geen idee hoe hoog ze hadden kunnen springen. Er moet een lat zijn die te hoog ligt en een lat die nog wel te halen is. Om de beste hoogspringers recht te doen moet je dan ook hogere staanders kopen, degenen die niet boven de 1.50 springen moeten dan meer met een andere groep mee gaan doen.
Met negensquote:Op maandag 19 juni 2023 00:17 schreef Alexandrian het volgende:
Baas boven baas.
NWS / Erik (16) slaagt summa cum laude en gaat werken in de zorg
[poll=5738]
Ik snap niet wat dat er mee te maken heeft, maar ik behoor dan ook niet tot de met de goddelijke wijsheid bekleedde onderewijskundigen wiens niet zo heel wetenschappelijke experimenten met ons onderwijs zijn samengegaan met een zeer sterke niveaudaling en steeds meer tienen.quote:Op maandag 19 juni 2023 09:50 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ah, een amateurdidacticus.
Ooit van Vygotsky's zone van naaste ontwikkeling gehoord?
Die bewering dat er steeds meer tienen worden uitgedeeld, lees ik nu al een paar keer. Kun je die staven met gegevens? Hoe vaak kwam het dertig jaar geleden voor, hoe vaak tien jaar geleden, hoe vaak nu?quote:Op maandag 19 juni 2023 12:29 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik snap niet wat dat er mee te maken heeft, maar ik behoor dan ook niet tot de met de goddelijke wijsheid bekleedde onderewijskundigen wiens niet zo heel wetenschappelijke experimenten met ons onderwijs zijn samengegaan met een zeer sterke niveaudaling en steeds meer tienen.
Ja, maar er zijn krantenartikelen en er is een neefje, schijnbaar is dat het "bewijs".quote:Op maandag 19 juni 2023 12:37 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Die bewering dat er steeds meer tienen worden uitgedeeld, lees ik nu al een paar keer. Kun je die staven met gegevens? Hoe vaak kwam het dertig jaar geleden voor, hoe vaak tien jaar geleden, hoe vaak nu?
Nee, je behoort tot de groep goddelijke zelfbenoemde internetexperts.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:29 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik snap niet wat dat er mee te maken heeft, maar ik behoor dan ook niet tot de met de goddelijke wijsheid bekleedde onderewijskundigen wiens niet zo heel wetenschappelijke experimenten met ons onderwijs zijn samengegaan met een zeer sterke niveaudaling en steeds meer tienen.
Je aanname dat dat bijgehouden zou moeten worden om het niveau te bewaken deel ik, de aanname dat dat ook daadwerkelijk bijgehouden wordt is echter onjuist. De ontwikkeling van het niveau wordt immers niet bewaakt en meer VWO diploma's wordt gezien als succesvol beleid.quote:Op maandag 19 juni 2023 12:37 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Die bewering dat er steeds meer tienen worden uitgedeeld, lees ik nu al een paar keer. Kun je die staven met gegevens? Hoe vaak kwam het dertig jaar geleden voor, hoe vaak tien jaar geleden, hoe vaak nu?
Voor normaal werk is dat niet waar. Er zijn miljoenen gestorven door hard werken.quote:Op zondag 18 juni 2023 18:29 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik denk dat ik het wel snap, ik weet alleen niet of ik het met je eens ben. Er is nog nooit iemand dood gegaan van hard (aan school) werken, en er is weinig mis mee om aan de bak te moeten voor een diploma. Pas als de hoeveelheid werk niet meer passend is voor een normale schoolweek voor een puber, of een leerling ten onder gaat aan de stress, dan kun je (wat mij betreft) inderdaad beter een stapje terug doen.
Wel op de langere termijn. Vroeg in je carrière hard werken (deels met de ellebogen) om hogerop te komen, om in een later stadium vanaf je spreekwoordelijke apenrots vooral ánderen hard te laten werken --> voor een bescheiden salaris, terwijl je zelf binnen loopt.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:28 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Voor normaal werk is dat niet waar. Er zijn miljoenen gestorven door hard werken.
Wat wel waar is dat er nog nooit iemand rijk is geworden van hard werken.
Ik zou het bijhouden als ik daarover ging. Ik zou namelijk aan niveaubewaking doen en niet alleen maar zoveel mogelijk blije leerlingengezichtjes nastreven. Ik snap die verleiding en het goede gevoel, maar het onderwijsveld kent meer verantwoordelijkheden dus moet je daar niet te soft in zijn en niet aan toegeven.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:10 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ja, maar er zijn krantenartikelen en er is een neefje, schijnbaar is dat het "bewijs".
Dat het 20 jaar geleden ook in de lokale versie van de krant stond, die niet digitaal was en daarom geen FOK!topics opleverde doet er kennelijk niet toe, je trekt gewoon de conclusie dat het vaker voorkomt.
De elkaar benoemende onderwijsexperts hebben nou ook weer niet zo'n denderend track record of een stevige wetenschappelijke basis. Leraren hebben een band met hun leerlingen, die moeten de wens hebben dat hun leerlingen slagen en mogen zelfs willen dat ze zo hoog mogelijke cijfers halen. Maar degenen die geen band met de individuele leerlingen hebben moeten voor het onderwijsniveau opkomen. Die moeten dat bewaken en een 10 kan een keer voorkomen, maar als die meer dan bij hoge uitzondering voorkomt zit je schaal mis of is het niveau van de stof verkeerd, of beide.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:11 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, je behoort tot de groep goddelijke zelfbenoemde internetexperts.
Je hebt veel woorden nodig om aan te geven dat je claim - tienen op de eindlijst komen steeds meer voor - uit de lucht gegrepen is.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:20 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Je aanname dat dat bijgehouden zou moeten worden om het niveau te bewaken deel ik, de aanname dat dat ook daadwerkelijk bijgehouden wordt is echter onjuist. De ontwikkeling van het niveau wordt immers niet bewaakt en meer VWO diploma's wordt gezien als succesvol beleid.
Dus blijven we hangen in anecdotisch bewijs. 5% "Cum Laude" hoe ongepast ook op het VWO en al helemaal op lagere niveaus, vind ik veel. Dat is meer dan 1 leerling per klas. Maar dat is nog wat anders dan de 10, simpelweg omdat het daar 'op' is, het is geen indicatie van niveau meer. Dat heeft met elkaar en het algehele niveau te maken maar het gat tussen de 9 en de 10 zou eigenlijk onoverbrugbaar moeten zijn.
30 jaar geleden is ongeveer mijn tijd, toen mocht nog maar minder dan 10% van de leerlingen naar het VWO, nu is dat meer dan verdubbeld. In mijn herinnering was een 10 toen iets heel bijzonders, er was toen het gerucht dat er een meisje was die op één vak een 10 zou halen. Bij de multiple choice examens, tekstverklaring bijvoorbeeld, kon het natuurlijk altijd, maar je moest heel moeilijke boeken lezen en de lerares daarover helemaal wegblazen en dan was de 9,3 waar het wel ongeveer ophield. En terecht want dat kan eigenlijk niet perfect, niet foutloos. Het is moeilijk om daarvan te zeggen 'dat had op geen enkele manier beter gekund'. Maar één 10 was al wel nieuws ja.
Ja, er staat elk jaar rond deze tijd wel een artikel in de krant over een bolleboos met een indrukwekkende cijferlijst. Volgens mij gaan de media daar ieder jaar naar op zoek. Dat was twintig jaar geleden niet anders.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:10 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ja, maar er zijn krantenartikelen en er is een neefje, schijnbaar is dat het "bewijs".
Dat het 20 jaar geleden ook in de lokale versie van de krant stond, die niet digitaal was en daarom geen FOK!topics opleverde doet er kennelijk niet toe, je trekt gewoon de conclusie dat het vaker voorkomt.
Cijfers interesseren mij persoonlijk weinig. Ik wil vooral gelukkige leerlingen die zo nu en dan geraakt worden door de schoonheid van mijn vak. Dat kan met hoge cijfers, maar dat hoeft helemaal niet.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Leraren hebben een band met hun leerlingen, die moeten de wens hebben dat hun leerlingen slagen en mogen zelfs willen dat ze zo hoog mogelijke cijfers halen.
Je probeert kinderen op school onderwijs aan te bieden dat net buiten hun kunnen ligt. Is het te makkelijk, dan haken ze af; is het te moeilijk, dan raken ze gefrustreerd.quote:Je gaat dan ook vast niet uitleggen wat Vygotski volgens jou met mijn stelling te maken heeft want je wilde er slechts mee suggereren dat je niks over het onderwijs mag zeggen als je niet van alles over onderwijs gelezen hebt dat op zich niks te maken heeft met de constatering dat de 10 een heel slecht cijfer is om behaald te worden.
Jij produceert dus voornamelijk sneeuwvlokjes. Dergelijke leraren zorgen juist voor zwakke breekbare jongeren. Zeer slechte zaak.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:37 schreef Haushofer het volgende:
Cijfers interesseren mij persoonlijk weinig. Ik wil vooral gelukkige leerlingen die zo nu en dan geraakt worden door de schoonheid van mijn vak. Dat kan met hoge cijfers, maar dat hoeft helemaal niet.
Je wordt rijk van slim werken en kapitaal goed in te zetten.quote:Op maandag 19 juni 2023 13:34 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Wel op de langere termijn. Vroeg in je carrière hard werken (deels met de ellebogen) om hogerop te komen, om in een later stadium vanaf je spreekwoordelijke apenrots vooral ánderen hard te laten werken --> voor een bescheiden salaris, terwijl je zelf binnen loopt.
Ja, dat verbaast mij ook wel wat.quote:Op zondag 18 juni 2023 13:35 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
Het aantal simpele reacties hier is redelijk schokkend.
Nee, ik zeg dat dat niet bijgehouden wordt omdat niveaubewaking ver ondergeschikt is aan de sympathie met de kinderen en dat we het daarom met anekdotisch en omstandig bewijs moeten doen. Dat is zwak bewijs maar niet uit de lucht gegrepen.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:19 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Je hebt veel woorden nodig om aan te geven dat je claim - tienen op de eindlijst komen steeds meer voor - uit de lucht gegrepen is.
Het gaat niet om jou persoonlijk en gelukkige leerlingen willen is ook niet helemaal je verantwoordelijkheid. Als een onvoldoende ze ongelukkig maakt dan moet je hem toch geven.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:37 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Cijfers interesseren mij persoonlijk weinig. Ik wil vooral gelukkige leerlingen die zo nu en dan geraakt worden door de schoonheid van mijn vak. Dat kan met hoge cijfers, maar dat hoeft helemaal niet.
Dat is geen excuus om hun tijd te verdoen met stof van een te laag niveau. Het was dus ook alleen maar een vals beroep op autoriteit wat je deed want die Vygotski heeft niks met mijn stelling te maken .quote:Je probeert kinderen op school onderwijs aan te bieden dat net buiten hun kunnen ligt. Is het te makkelijk, dan haken ze af; is het te moeilijk, dan raken ze gefrustreerd.
Er zijn tegenwoordig zat mogelijkheden voor begaafde leerlingen om zich te ontwikkelen, zowel op als buiten school.
Klopt, maar nu lees je het hele AD online, ook de regionale versies die vroeger Amersfoortse Krant of Veluws Dagblad waren, die zag je vroeger niet als je niet in die regio woonde.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:22 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Ja, er staat elk jaar rond deze tijd wel een artikel in de krant over een bolleboos met een indrukwekkende cijferlijst. Volgens mij gaan de media daar ieder jaar naar op zoek. Dat was twintig jaar geleden niet anders.
Jij kent mij verder helemaal niet.quote:Op maandag 19 juni 2023 14:52 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Jij produceert dus voornamelijk sneeuwvlokjes. Dergelijke leraren zorgen juist voor zwakke breekbare jongeren. Zeer slechte zaak.
Jawel. Dat leg ik je uit.quote:Op maandag 19 juni 2023 16:28 schreef Weltschmerz het volgende:
Het was dus ook alleen maar een vals beroep op autoriteit wat je deed want die Vygotski heeft niks met mijn stelling te maken .
Oh, echt, "mag dat"? Vertel jij de bouwvakker ook dat hij best mag nadenken over hoe hij zijn stenen neerlegt? Weet je überhaupt het verschil tussen formatief en summatief toetsen? De filosofie achter formatief handelen? Hoe je een rubric in elkaar zet?quote:Jij geeft cijfers, dat is een instrument dat je gebruikt. Wat voor instrument is het precies, waar gebruik je het voor en waar dient het voor? Daar mag je best over nadenken.
Als je het wilt weten: de cijfercultuur op school staat mij als docent behoorlijk tegen. Veel leerlingen leren voor cijfers. We verwachten executieve vaardigheden van ze terwijl een groot deel door die cijfercultuur voornamelijk extrinsiek gemotiveerd wordt, en dan ook nog met door hoepeltjes te springen.quote:Ik zeg dat als je veel tienen geeft je instrument bot is geworden, het cijfer heeft immers geen onderscheidend vermogen meer. Je kunt steggelen over een 6.7 of een 6.8, maar voor de beste leerlingen ligt de indicatie van hun prestatie ergens tussen de 10.0 en misschien wel 12.3, dat weet je niet als de schaal zo aan inflatie onderhevig ten opzichte van het niveau. Dus waarom ben je zo zelfvoldaan over en reageer je zo defensief op de kritiek op de botheid van je instrument? Omdat het botte instrument je leerlingen zo gelukkig maakt?
Dat is bij mijzelf ook het enige wat écht werkt.quote:Op maandag 19 juni 2023 17:32 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik geloof nogal in intrinsieke motivatie, namelijk.
En als er al een verandering is: wat is hierin bijvoorbeeld de rol van het veranderende studieklimaat (BSA, geen studiefinanciering)? Social media?quote:Op maandag 19 juni 2023 12:37 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Die bewering dat er steeds meer tienen worden uitgedeeld, lees ik nu al een paar keer. Kun je die staven met gegevens? Hoe vaak kwam het dertig jaar geleden voor, hoe vaak tien jaar geleden, hoe vaak nu?
Dat inderdaad. Uiteindelijk wil je dat een leerling gelukkig is/wordt. Daar is weinig softs aan: een puber moet wat mij betreft zelf ontdekken dat veel vaardigheden en kennis die ze op school leren voor duurzaam geluk kunnen zorgen. Waarom zou je het anders willen? Iets kan nu misschien niet "leuk" zijn, en verslagen op tijd inleveren kan frustrerend zijn als je nog niet goed kunt plannen, maar het is een investering. Toegeven aan "niet leuk" levert kortstondig geluk op, maar op lange termijn frustratie en wellicht spijt.quote:Op maandag 19 juni 2023 17:47 schreef Viv het volgende:
[..]
Dat is bij mijzelf ook het enige wat écht werkt.Gepush van anderen maakt me alleen maar recalcitrant.
![]()
Zoals ik eerder genoemd heb, slaagde ik met een 8 gemiddeld toen het voor mij wel degelijk zin had om meer dan het minimale te doen. Ik wilde immers niet mijn studiekeuze (en universiteit) aan het toeval overlaten met die gewogen loting.
En ik haalde dus vaak slechte cijfers voor onverwachte overhoringen Frans. Tót er sprake van was dat we naar Frankrijk zouden verhuizen, toen ging ik ineens uit mezelf woordjes stampen.
Ik herken dat idee wel, ja. Al heb ik niet direct een alternatief voor handen.quote:Op maandag 19 juni 2023 17:54 schreef Haushofer het volgende:
Ik heb het idee dat wij als docenten tegenwoordig meer en meer leerlingen door een onderwijssyteem moeten trekken wat niet meer voldoet, en dan ook nog met de wens om zoveel mogelijk mensen hoogopgeleid te krijgen.
Nee, dat doe je niet. Je was gewoon even wat aan het droppen om te suggereren dat er kennis achter het verwerpen van mijn stelling zit maar dat is een vals autoriteitsargument omdat het niks met mijn stelling van doen heeft.quote:
Uiteraard, ik heb een VWO-opleiding van 30 jaar geleden, dus ik kan dat eenvoudig afleiden.quote:Oh, echt, "mag dat"? Vertel jij de bouwvakker ook dat hij best mag nadenken over hoe hij zijn stenen neerlegt? Weet je überhaupt het verschil tussen formatief en summatief toetsen?
Daar ben ik het mee eens, daarom ben ik ook fan van een goede zesjescultuur, of een zescultuur eigenlijk. Maar hoe dan ook, je gebruikt cijfers als instrument, summatief of formatief, en dan mag je best constateren dat je instrument bot is als je veel tienen geeft. Aan de andere kant van de 10 is er immers niks.quote:Als je het wilt weten: de cijfercultuur op school staat mij als docent behoorlijk tegen. Veel leerlingen leren voor cijfers. We verwachten executieve vaardigheden van ze terwijl een groot deel door die cijfercultuur voornamelijk extrinsiek gemotiveerd wordt, en dan ook nog met door hoepeltjes te springen.
Ja, leuk, maar dat is dus een lapmiddel. Wat er volgens is gebeurd om meer mensen hogeropgeleid te kunnen noemen is dat de normen zover zijn verlaagd in de 3 decennia dat er 3 keer zoveel leerlingen een VWO-diploma kunnen halen. Daar zit nog een restje arbeidersemancipatie in, een deel huiswerkbegeleiding en bijles door rijke ouders van domme kinderen, maar ook de algemene normen, de 5.5 als voldoende, compensatiemogelijkheid, vakkeuzemogelijkheden, wegstrepen.quote:Verder bestaat er veel meer dan alleen cijfers. Als een leerling dergelijke cijfers haalt, kan ze bijvoorbeeld (naar gelang de school) ook versneld examens doen in vakken en in vwo-6 bijvoorbeeld al vakken op de universiteit volgen, of verdiepende lessen volgen. Dat is een keuze.
Dat is het hoogst haalbare qua werk, in jouw perceptie?quote:Op maandag 19 juni 2023 18:59 schreef RamboDirk het volgende:
Jammer dat ze voor zoiets sufs als nanobiologie gaat daarmee wordt je geen partner bij de big4. Met haar brains was ze binnen no-time partner geweest via een master van Nyenrode. @:Kingroland
Wellicht verdient ze daar meer ja, maar nanobioligie is een stuk nuttiger voor de mensheid.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:59 schreef RamboDirk het volgende:
Jammer dat ze voor zoiets sufs als nanobiologie gaat daarmee wordt je geen partner bij de big4. Met haar brains was ze binnen no-time partner geweest via een master van Nyenrode. @:Kingroland
Ze mag wel even op mijn paal komen dansen, kijken of ze daar ook een 10 kan scoren.quote:Op zondag 18 juni 2023 12:53 schreef Hexagon het volgende:
Knappe prestatie. Maar ze moet inderdaad wel opletten dat het niet ten koste van alles gaat.
Ja, dat je mijn opmerking niet snapt, dat kan natuurlijk niet.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee, dat doe je niet. Je was gewoon even wat aan het droppen om te suggereren dat er kennis achter het verwerpen van mijn stelling zit maar dat is een vals autoriteitsargument omdat het niks met mijn stelling van doen heeft.
En net zo kun je natuurlijk eenvoudig aan een docent uitleggen waarover hij zou moeten nadenken wat betreft zijn vak uitoefenen.quote:Uiteraard, ik heb een VWO-opleiding van 30 jaar geleden, dus ik kan dat eenvoudig afleiden.
Er is jou al diverse malen gevraagd waar je dit op baseert. Dus nogmaals: waar zijn jouw cijfers en bronnen?quote:Daar ben ik het mee eens, daarom ben ik ook fan van een goede zesjescultuur, of een zescultuur eigenlijk. Maar hoe dan ook, je gebruikt cijfers als instrument, summatief of formatief, en dan mag je best constateren dat je instrument bot is als je veel tienen geeft. Aan de andere kant van de 10 is er immers niks.
Ook hier: geef eens fatsoenlijke bronnen die aangeven dat de normen zouden zijn verlaagd.quote:Ja, leuk, maar dat is dus een lapmiddel. Wat er volgens is gebeurd om meer mensen hogeropgeleid te kunnen noemen is dat de normen zover zijn verlaagd in de 3 decennia dat er 3 keer zoveel leerlingen een VWO-diploma kunnen halen. Daar zit nog een restje arbeidersemancipatie in, een deel huiswerkbegeleiding en bijles door rijke ouders van domme kinderen, maar ook de algemene normen, de 5.5 als voldoende, compensatiemogelijkheid, vakkeuzemogelijkheden, wegstrepen.
Nogmaals: geef bronnen waaruit dit blijkt. Hoeveel procent van de leerlingen eindigt met een tien op hun eindexamen, per vak? Pak die scores, doe er eventueel een t-testje overeen, en kijk of er significante afwijkingen zijn ontwikkeld gedurende de 30 jaar dat jij het vwo hebt verlaten.quote:Maar door die algemene normverlagin krijg je dus dat aan de bovenkant de beste leerlingen in de knel komen in die zin dat het voor een veel groter gedeelte gewoon te makkelijk is geworden. Dan krijg je dus veel meer tienen en negens en krijg je veel meer leerlingen voor wie er buiten het reguliere lesprogramma van alles geregeld moet worden om het interessant te houden.
Als (zeg) 98% het gemiddeld niet eens tot die 2 meter haalt, dan zegt zo'n lat wel degelijk iets. Je kunt je onderwijs niet gaan inrichten op uitersten. En nogmaals: voor (hoog)begaafde leerlingen zijn er al mogelijkheden.quote:Hoe hoog sprong je? Geen idee, de lat ging maar tot 2 meter. Hoe hoog zou je kunnen springen? Helemaal geen idee, dat zullen we nooit weten want de lat kan niet hoger dan 2 meter.
quote:Op maandag 19 juni 2023 18:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Uiteraard, ik heb een VWO-opleiding van 30 jaar geleden, dus ik kan dat eenvoudig afleiden.
quote:Op maandag 19 juni 2023 12:29 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
de met de goddelijke wijsheid bekleedde onderewijskundigen
partner bij de big4 en MBB wordt je niet zomaarquote:Op maandag 19 juni 2023 19:13 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Dat is het hoogst haalbare qua werk, in jouw perceptie?
Zo zwart-wit is het niet met extrinsieke en intrinsieke motivatie. Motivatie die in een bepaald stadium extrinsiek is, kun je internaliseren. Dat is het verschil tussen iets doen omdat het moet (extrinsiek), iets doen omdat je het belangrijk bent gaan vinden (geïnternaliseerd) en iets doen omdat je het gewoon leuk vindt (intrinsiek).quote:Op maandag 19 juni 2023 17:47 schreef Viv het volgende:
[..]
Dat is bij mijzelf ook het enige wat écht werkt.Gepush van anderen maakt me alleen maar recalcitrant.
![]()
quote:Op maandag 19 juni 2023 19:13 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Dat is het hoogst haalbare qua werk, in jouw perceptie?
Kijk deze fluitketels eensquote:Op maandag 19 juni 2023 19:16 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Wellicht verdient ze daar meer ja, maar nanobioligie is een stuk nuttiger voor de mensheid.
assessment halen ze niet eensquote:Op maandag 19 juni 2023 20:27 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
[..]
Kijk deze fluitketels eens@:Kingroland
Ik ken wel onderzoek waaruit blijkt dat de kwaliteit van scripties de laatste decennia terug is gelopen. En het opleidingsniveau stijgt geleidelijk: er gaan minder leerlingen naar het vmbo en meer naar havo/vwo, er gaan meer leerlingen studeren en er zijn meer gepromoveerden. Dat de kwaliteit van het onderwijs hierdoor onder druk is komen te staan, is een vrij breed gedeeld sentiment.quote:Op maandag 19 juni 2023 17:47 schreef Haushofer het volgende:
[..]
En als er al een verandering is: wat is hierin bijvoorbeeld de rol van het veranderende studieklimaat (BSA, geen studiefinanciering)? Social media?
En wat is überhaupt de betekenis van "makkelijker worden" als er gekozen wordt voor verbreding in plaats van verdieping sinds de tweede fase? Is verbreding altijd makkelijker?
Kunnen onze Fok-deskundigen daar ook commentaar op geven?
Is gewoon correct hoor.quote:
Ik snap hem wat te goed denk ik.quote:Op maandag 19 juni 2023 19:30 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ja, dat je mijn opmerking niet snapt, dat kan natuurlijk niet.
Ja, het is heel normaal dat iemand van buiten een ander perspectief heeft dan iemand die met zijn poten in de klei staat. Als jij wil dat leerlingen gelukkig zijn dan is een 10 uitdelen heel fijn. Als dan iemand zegt dat een 10 eigenlijk helemaal geen goed cijfer is daar argumenten voor geeft, hoef je niet meteen in een kramp te schieten alsof ik zeg dat je je vak niet goed doet. Mijn kritiek geldt een ontwikkeling in het onderwijs.quote:En net zo kun je natuurlijk eenvoudig aan een docent uitleggen waarover hij zou moeten nadenken wat betreft zijn vak uitoefenen.
Ik heb al aangegeven dat als je aan normbewaking wil doen dat goed zou zijn om bij te houden, maar dat gebeurt dus niet.quote:Er is jou al diverse malen gevraagd waar je dit op baseert. Dus nogmaals: waar zijn jouw cijfers en bronnen?
Het gaat dus niet om het gemiddelde. Dan mis je het hele punt.quote:De cijferverdeling in Nederland zal ruwweg normaal verdeeld zijn. Wat het gemiddelde per vak is weet ik niet, maar zal naar mijn verwachting ergens tussen de 5,5 en de 7 schommelen. Er zijn uitschieters naar boven en naar beneden. Voor de leerling in kwestie geldt dat zij in het extreme uiterste zit. En op basis van dit uiterste baseer jij dat het cijfersysteem niet klopt?
In het aantal VWO diploma's tov het aantal diploma's. Dat is belangrijk want er is geen hoger onderwijsniveau.quote:Ook hier: geef eens fatsoenlijke bronnen die aangeven dat de normen zouden zijn verlaagd.
Onlangs kwam over mijn eigen vak b.v. dit bericht in het nieuws,
https://didactiefonline.n(...)amens-betere-cijfers
maar daar kwam vanuit diverse hoeken al allerlei kritiek op. Ik zou als docent ook niet zo 123 kunnen zeggen dat de examens makkelijker zijn gemaakt. Want zoals ik al zei: waarin uit zich dat precies? Hoe stel je dat kwantitatief vast?
Nogmaals, dat is iets dat het ministerie zou moeten bijhouden. Dat je er hoogbegaafden tussen hebt zitten is een gegeven.quote:Nogmaals: geef bronnen waaruit dit blijkt. Hoeveel procent van de leerlingen eindigt met een tien op hun eindexamen, per vak? Pak die scores, doe er eventueel een t-testje overeen, en kijk of er significante afwijkingen zijn ontwikkeld gedurende de 30 jaar dat jij het vwo hebt verlaten.
Nee, maar je hebt het hoogste onderwijsniveau als deel van die inrichting, en die moet dan ook de beste leerlingen goed bedienen. Dus als jij de beste hoogspringers wil bedienen moet je staanders hebben die hoger gaan 2 meter, als die staanders dan niet geschikt zijn voor springers die niet over de 1 meter heen komen, dan moet je de groep splitsen.quote:Als (zeg) 98% het gemiddeld niet eens tot die 2 meter haalt, dan zegt zo'n lat wel degelijk iets. Je kunt je onderwijs niet gaan inrichten op uitersten.
Dat wil niet zeggen dat reguliere stof en toetsing niet meer zou moeten bieden.quote:En nogmaals: voor (hoog)begaafde leerlingen zijn er al mogelijkheden.
Zo moeilijk is het allemaal niet, we hebben allemaal op school gezeten, het geen volledig onbekende wereld. Je hoeft ook rij-instructeur te zijn om iets over het verkeer te zeggen.quote:Maar goed, er zijn meerdere mensen hier die graag van jou wat meer onderbouwing zouden willen zien qua bronnnen. Moet voor jou toch geen probleem zijn als je aan docenten meent te kunnen uitleggen waarover ze zouden moeten nadenken en de termen "summatief" en "formatief" kunt googlen.
Dat zie ik inderdaad maar al te vaak, dat mensen zichzelf deskundig vinden omdat ze onderwijs hebben gevolgd. Het draagt bij aan slecht gefundeerde meningen, net als het idee dat onderwijskunde geen wetenschap is.quote:Op maandag 19 juni 2023 20:54 schreef Weltschmerz het volgende:
Zo moeilijk is het allemaal niet, we hebben allemaal op school gezeten, het geen volledig onbekende wereld.
Ja ik weet wel hoe het moetquote:Op maandag 19 juni 2023 21:07 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Wat is juist: het begrote bedrag of het begrootte bedrag?
Ik vind mezelf niet deskundig, wat ik zeg vraagt geen specifieke deskundigheid, terwijl de deskundigheid van leraren helemaal niet die algemene en langdurige trends betreft.quote:Op maandag 19 juni 2023 21:00 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat zie ik inderdaad maar al te vaak, dat mensen zichzelf deskundig vinden omdat ze onderwijs hebben gevolgd.
Dat zeg ik dan ook niet, ik zeg dat niet alle ideeen uit de onderwijskunde even wetenschappelijk onderbouwd zijn.quote:Het draagt bij aan slecht gefundeerde meningen, net als het idee dat onderwijskunde geen wetenschap is.
Het is gewoon de correcte verleden tijd van bekleden, en dat was mijn bewuste keuze.quote:
Dit is niet volledig. "Het zojuist verbrede pad", "het gisteren begrote bedrag"? Dacht het niet. Je verwijst grofweg naar een eigenschap of naar iets wat gedaan is. Die keuze komt de schrijver toe en die heb ik bewust gemaakt.quote:Op maandag 19 juni 2023 21:07 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Wat is juist: het begrote bedrag of het begrootte bedrag?
Wacht. Moet ik dit serieus nog gaan uitleggen ook?quote:Op maandag 19 juni 2023 21:40 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is gewoon de correcte verleden tijd van bekleden, en dat was mijn bewuste keuze.
quote:Dit is niet volledig. "Het zojuist verbrede pad", "het gisteren begrote bedrag"? Dacht het niet. Je verwijst grofweg naar een eigenschap of naar iets wat gedaan is. Die keuze komt de schrijver toe en die heb ik bewust gemaakt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |