Hier kun je alles kwijt over sollicitaties, werksituaties, belastingen, (handelen op) de beurs, hypotheken, beleggingen en salarissen, arbeidscontracten of geschillen met je (huis)baas. Alles over werk, geldzaken en recht dus.
Crowdfunding is hot! In 2020 is in Nederland 417 miljoen euro met crowdfunding opgehaald. In 2021 is de markt van financiering via crowdfunding sterk gegroeid naar 730 miljoen euro. Dat is een groei van plus 75% (bron).
Vormen van crowdfunding Er zijn 4 vormen van crowdfunding: • Lening crowdfunding • Aandelen crowdfunding • Schenking / Donatie crowdfunding • Aanschaf (nog te ontwikkelen) product / reward crowdfunding
Dit topic gaat voornamelijk over crowdfunding op basis van een lening die wordt terugbetaald. We bespreken projecten van de volgende in Nederland gevestigde crowdfundingplatformen:
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Resultaten crowdfundingplatformen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Zekerheden
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Webinars zekerheden
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Webinar box3 belastingwetgeving
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Exitstrategieën platformen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Informatie Kifid
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Andere crowdfundingplatformen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Crowdfundingplatformen zonder nieuw aanbod:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Buitenlandse platformen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Statistieken
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Effectieve rente
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Belastingen en de belastingdienst
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Kan ik wat aan het CF uitlenen overhouden?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Punt van orde: We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden.
Disclaimer: de informatie in dit topic is hoogstens informatief. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Op vrijdag 10 februari 2023 11:43 schreef djtiesto8 het volgende: Nu nog een onderzoek door de overheid voor ons crowdfunders, want ook voor ons is het fictief rendement dat wordt gesteld (6,17%) niet zomaar realistisch. In ieder geval niet voor afgelopen jaren. Maar goed, het grote geld zit bij de huisjesmelkers, over het algemeen niet bij crowdfunders.
En een uitzondering voor mensen die staatsobligaties kopen, gewone obligaties, of geldmarktfondsen. Nee, het wordt echt steeds gemakkelijker.
Bij CRE staat een vacature op de website. Ze zijn op zoek naar een "Financieringsspecialist / kredietanalist"
Voor nadere info over deze functie dien je contact op te nemen met een dame die volgens haar Linkedin de functie bekleedt van "Commercieel Property Manager / Operationeel Manager @ Harthoorn Property Group".
Deze connectie is voor ons forumleden niets nieuws, maar toch.... Het onderstreept maar weer eens hoe de vork daar precies aan de steel zit. In de moeilijker wordende tijd van vastgoedfinanciering hoeven wij als investeerders niets te verwachten van dit platform, in geval van probleemprojecten. De lener (meestal immers Harthoorn, direct of indirect) zal bepalen hoe en wat er gaat gebeuren. Echter, tot nog toe is CRE het platform met de beste performance. Niet qua rentepercentages maar wel met defaults.
Gevoelsmatig zou ik best willen afbouwen maar er zijn verdomd weinig goede alternatieven, vind ik. Een ieder maakt zijn eigen afwegingen hierin....
[..] En een uitzondering voor mensen die staatsobligaties kopen, gewone obligaties, of geldmarktfondsen. Nee, het wordt echt steeds gemakkelijker.
Er komt straks voor alles een uitzondering. Fictief rendement van 6,17 procent is gewoon een of andere rekeneenheid voor wat ze willen binnen halen. Maar niet een rendement dat per definitie realistisch is.
Op zaterdag 4 februari 2023 09:50 schreef Tjalala het volgende: Nieuwe barista in Groingen via CCF met link. 8.5% met berperkte tweede hypotheek op een nog vrij nieuwe woning + een zakelijke borgstelling als ik het zo snel lees.
[..] Ow, deze kende ik nog niet. Goed om te weten, dan ga ik ze verschuiven naar de banksaldo’s 😁
Dit is een uitspraak van ca. 3 weken geleden van het Hof Arnhem-Leeuwarden en betreft een situatie in relatie tot het zogenoemde kerst arrest (gaat men ik specifiek over 2018) en het doorbij behorende box3 rechtsherstel en heeft primair dus nog niets met de nieuwe/huidige regels te maken.
Maar dit soort rechtszaken zal de komende jaren (minimaal tot belasten van het werkelijk rendement) opnieuw regelmatig plaatsvinden met betrekking tot het huidige stelsel. Of je op basis van deze uitspraak zondermeer de conclusie mag doortrekken naar de huidige situatie kun je van mening over verschillen. Ik zou het zelf overigens wel durven doen en met veel vertrouwen naar een eventuele rechtszaak uitkijken. Bij een rechtszaak kan deze uitspraak wel gebruikt worden als onderbouwing, maar het is niet zo dat je als vanzelfsprekend een uitspraak die bij de vorige regels van toepassing was ook zomaar op de huidige mag toepassen.
[ Bericht 0% gewijzigd door tnhb op 10-02-2023 19:45:36 ]
[..] Dit is een uitspraak van ca. 3 weken geleden van het Hof Arnhem-Leeuwarden en betreft een situatie in relatie tot het zogenoemde kerst arrest (gaat men ik specifiek over 2018) en het doorbij behorende box3 rechtsherstel en heeft primair dus nog niets met de nieuwe/huidige regels te maken.
Maar dit soort rechtszaken zal de komende jaren (minimaal tot belasten van het werkelijk rendement) opnieuw regelmatig plaatsvinden met betrekking tot het huidige stelsel. Of je op basis van deze uitspraak zondermeer de conclusie mag doortrekken naar de huidige situatie kun je van mening over verschillen. Ik zou het zelf overigens wel durven doen en met veel vertrouwen naar een eventuele rechtszaak uitkijken. Bij een rechtszaak kan deze uitspraak wel gebruikt worden als onderbouwing, maar het is niet zo dat je als vanzelfsprekend een uitspraak die bij de vorige regels van toepassing was ook zomaar op de huidige mag toepassen.
Snap ik. Maar ik heb het arrest gelezen en durf inderdaad deze verschuiving wel aan.
De wereld verandert niet omdat iedereen het gelijk anders wil, maar omdat er een paar mensen zijn die het anders blijven doen. (Roos Vonk)
Beste crowdfunders, ik lees de topics al een hele tijd mee, vandaag toch maar de stap genomen om een account aan te maken. Ter kennismaking deel ik graag mijn praktijkervaringen van de afgelopen jaren.
Mijn investeringen zijn op dit moment verdeeld over 4 platforms: HCN (40%), MAX (35%), MC en GvE (samen 25%). Daarbij heb ik de meeste ervaring opgebouwd bij HCN (vanaf 2016), bij de overige platforms is mijn ervaring korter. In 2023 bouw ik mijn investeringen bij HCN een klein beetje af, ten gunste van MC, om zo betere spreiding tussen platforms te verkrijgen.
Strategie Op dit moment investeer ik alleen in projecten die een nettorendement (na platformkosten) van 7,5% of hoger halen. Bij dit nettorendement blijft er na belastingheffing in box3 nog ongeveer 5,5% over. Dit moet worden afgezet tegen een 1 jarige depositorente van 3%. Persoonlijk vind ik het verschil van 2,5% het absolute minimum om de significant grotere risico's behorend bij crowdfunding te verantwoorden, maar uiteraard zal dat voor elke investeerder anders zijn. Hoef je als investeerder nog geen belasting in box 3 te betalen dan ligt dat balans sowieso wat gunstiger.
Als gevolg daarvan vallen veel projecten af waardoor ik juist niet probeer om zoveel mogelijk projecten mee te nemen tbv. de optimale risicospreiding, maar om zeer selectief projecten te kiezen waar de combinatie van de betaalcapaciteit (default risico), geboden rendement, en gegeven zekerheden het meest gunstig is. Maar ook in dat geval blijft een adequate spreiding over meerdere projecten en platforms van essentieel belang. Daarbij hou ik rekening met een mogelijk verlies van 65% bij projecten zonder eerste hypothecaire zekerheid, en met 35% verlies waar die zekerheid wel wordt geboden. Op basis daarvan investeer ik nooit meer dan 5% (en meestal max 3%) van mijn crowd portefeuille in 1 project.
Platformreview HCN Behaald rendement: 7,4% (bruto) en 7,1% (netto, na kosten en afschrijvingen) Software: 4/5 Executie / debiteurenbeheer: 5/5 Eindscore: 5/5
HCN heeft een prima platform met persoonlijke omgeving waar je overzichtelijk je investeringen en resultaten kan bekijken. De software draait stabiel, de communicatie is altijd goed en snel. Wat ik mis zijn enkel "nice to haves" zoals prognose van toekomstige cashflow per maand op basis van bestaande investeringen. Zo goed als alle projecten worden op tijd betaald, zelfs de impact van corona viel erg mee, wat je niet zou verwachten gegeven de sector.
Door de jaren heen heb ik ook een aantal probleemprojecten meegemaakt - in alle gradaties - zelfs tot aan ondernemers die na enkele termijnen stoppen te betalen en naar het buitenland vluchten. Wanneer er een betaling mist worden de investeerders direct op de hoogte gebracht. Tot nu toe is het HCN altijd gelukt om deze projecten met een positief resultaat af te sluiten, ik ben dan ook zeer te spreken over hoe dit wordt opgepakt. Voor mij is HCN qua debiteurenbeheer/executie zonder twijfel de beste platform van Nederland. Goed rendement en uitstekend platform betekent voor mij een eindscore van 5/5.
Platformreview MAX Behaald rendement: 11,4% (bruto) en 10,3% (netto, na kosten en afschrijvingen) Software: 2/5 Executie / debiteurenbeheer: 2/5 Eindscore: 3/5
MAX is voor mij het platform vol met tegenstrijdigheden. Aan de ene kant lijkt de combinatie van de rente en zekerheden bij (sommige!) projecten heel gunstig te liggen en heb ik daar tot nu toe de hoogste rendementen kunnen behalen. Aan de andere kant is dat het platform waar ik het minst enthousiast over ben en waar ik het minste vertrouwen in heb. Qua software is de persoonlijke omgeving aanwezig en zijn de gemaakte investeringen inzichtelijk. Echter wordt wel eens een termijn om een onduidelijke redenen handmatig bijgeschreven, waarna deze termijn in de overzichten open blijft staan. De enige manier om een beetje beeld te krijgen van hoe alles voor staat is om de betaalschema's van elke investering 1 voor 1 te bekijken. Omslachtig. De website is ook zeer traag en loopt regelmatig vast tijdens openstelling nieuwe projecten. Ook vraag ik me serieus af of de gepubliceerde platformstatistieken met 0 achterstanden van langer dan 45 dagen kloppen, hoewel dit voor de projecten waarin ik actief ben wel correct is.
Omdat MAX vooral in het buitenland actief is, werkt men in tegenstelling tot andere platforms niet met automatische incasso's maar moeten de geldnemers de termijnen handmatig overmaken. Met als gevolg dat de betalingen regelmatig (maar meestal beperkt) te laat zijn. De projecten worden daarnaast zeer regelmatig verlengt (rente wordt doorbetaald), maar je kan dus nooit aannemen dat je je oorspronkelijke inleg "op tijd" terugkrijgt. Officieel wordt er eerst gestemd door investeerders over een verlenging. Echter worden de resultaten hiervan (en dus ook het feit dat de verlenging actief wordt) nooit bekend gemaakt. Ook op andere fronten kan de communicatie enkel als minimaal/gebrekkig worden samengevat.
Qua uitwinning van zekerheden volgt MAX een hele duidelijke en simpele strategie: doen we liever niet. In tijden van dalende vastgoedprijzen kan deze passieve houding zeer nadelig uitpakken voor investeerders. Hoewel ik persoonlijk niet in C*rbello leningen zit, ben ik zeker niet te spreken hoe dit (eenzijdig vanuit MAX) is opgepakt, en hoe soft de gemaakte afspraken zijn. Mogelijk komt er verbetering wanneer MAX meer ervaring opdoet met executie van hypotheekrechten. Zelf hou ik serieus rekening mee dat ook op enkele van mijn projecten in de toekomst moet worden afgeschreven waardoor het rendement uiteindelijk enkele procentpunten lager zal zijn. Al met al compenseren de behaalde rendementen voor mij tot op heden de negatieve punten van het platform. Kijk altijd extra kritisch naar de specifieke geldnemer en het onderpand als je bij MAX gaat investeren. Eindscore 3/5.
Platformreview MC Behaald rendement: 7,7% (bruto) en 7,7% (netto, na kosten en afschrijvingen) Software: 1/5 Executie / debiteurenbeheer: onbekend Eindscore: 4/5
MC is een relatief klein platform voor een specifieke doelgroep die meer dan 5000 euro per project wil/kan investeren. Over de software kan je kort zijn: deze bestaat niet. Als je gaat investeren kan je een "bestelling plaatsen" en deze met Ideal betalen. Je ontvangt daar nog wel een bevestiging van - maar dat was het. Er is geen persoonlijke omgeving om je investeringen te bekijken en de status van de betalingen te volgen. Daar tegenover staat een hele positieve en unieke eigenschap dat de platform geen kosten rekent voor investeerders. Ook zijn de vastgoed objecten vooral Nederlands en lijken ze een meer solide onderpand te vormen met bijv. LTV berekeningen in huidige staat (bij MAX is dat wel eens anders). Daar tegenover staat een lagere rente van niet meer dan 8%.
Over de communicatie tussen mij en MC ben ik positief, ook heb ik de indruk dat er heel goed op de kosten wordt gelet (zie gebrek aan software), wat voor mij ergens ook wel een positieve eigenschap is. Wel maak ik mij een beetje zorgen over het bestaansrecht van een klein platform in combinatie met de aangescherpte Europese regelgeving. De rentebetalingen van de projecten waarin ik deelneem komen altijd netjes op de 1e van de maand binnen. Ook is elk project binnen zeer korte tijd na betaling (vaak slechts enkele dagen) al rentegevend. Debiteurenbeheer kan ik helaas nog niet veel over zeggen bij MC. Hierover wordt de komende maanden meer duidelijk vanwege faillissement van Pr*prt Homes die een aantal projecten bij MC hadden lopen. Gelukkig heb ik persoonlijk gekozen om niet in deze club te investeren vanwege een dubieuze onderneemster en een hele nare huur/koop constructie die (naar mijn mening) alleen kon werken zolang de huizenprijzen bleven stijgen. Al met al een gematigd positief indruk over MC, samen met goede rendementen en geen kosten is dat 4/5 waard.
Platformreview GvE Behaald rendement*: 8,4% (bruto) en 7,9% (netto, na kosten en afschrijvingen) Software: 4/5 Executie / debiteurenbeheer: 2/5 Eindscore: 2/5
De software van GvE is goed, uitgebreid, en stabiel. Zoals je zou verwachten van 1 van de grootste Nederlandse crowdfunding platforms. Ik heb wel 1 zeer grote negatieve kanttekening, namelijk dat de gepubliceerde rentepercentages bij projecten uitgaan van een aanname dat je je ontvangen rente direct weer herinvesteert in een ander project met dezelfde rentepercentage (met andere woorden: GvE gaat uit van rente-op-rente effecten bij hun percentages). Dit is wat mij betreft zeer onrealistisch en grenzend aan misleidend. Elke investering zou op zichzelf moeten staan, en de getoonde percentages zouden vanaf het begin al de effectieve percentages moeten zijn. Net zoals bij alle andere bovengenoemde platforms dit wel het geval is. Als je tegen 8% investeert, ontvang je 8% per jaar aan rente (voor kosten). Bij GvE dus niet.
Pas als je je investering invoert krijg je een effectief percentage te zien. Afhankelijk van de leenvorm scheelt dat tussen 0,4% en 0,7% per jaar, daarnaast betaal je bij GvE ook nog sinds kort 0,6% kosten per jaar. Daarmee ligt je effectief rendement al snel 1,2% lager dan wat je op een projectpagina ziet. Ik ben dan ook maar beperkt actief bij GvE (zeker sinds kostenverhoging) omdat veel projecten mijn minimum van 7,5% netto niet halen, en diegene die dat wel doen bieden significant slechtere zekerheden en meer risico dan vergelijkbaar renderende projecten bij hierboven genoemde platforms. Daarnaast heeft GvE in vergelijking met andere platforms relatief veel afschrijvingen en een recoverypercentage van slechts 30% gemiddeld. Het lijkt erop dat men wat selectiever/kritischer zou kunnen zijn bij het publiceren van projecten. * Behaald rendement slechts op basis van 2 projecten
Overige platforms Naast de bovengenoemde platforms heb ik ook uitgebreid gekeken om te investeren bij Collin, CRE, en SIG. Om diverse redenen heb ik besloten om bij deze platforms niet te investeren, maar aangezien deze post al lang genoeg is ga ik dit hier verder niet inhoudelijk toelichten. Mocht daar wel behoefte aan zijn dan hoor ik dat graag.
[ Bericht 0% gewijzigd door JP01 op 11-02-2023 02:08:42 (argumentatie anders verwoord) ]
Op vrijdag 10 februari 2023 21:18 schreef JP01 het volgende: Strategie Op dit moment investeer ik alleen in projecten die een nettorendement (na platformkosten) van 7,5% of hoger halen. Bij dit nettorendement blijft er na belastingheffing in box3 nog ongeveer 5,5% over. Dit moet worden afgezet tegen een 1 jarige depositorente van 3%. Persoonlijk vind ik het verschil van 2,5% het absolute minimum om de significant grotere risico's behorend bij crowdfunding te verantwoorden, maar uiteraard zal dat voor elke investeerder anders zijn. Hoef je als investeerder nog geen belasting in box 3 te betalen dan ligt dat balans sowieso wat gunstiger.
Ik zie maar weinig projecten voorbij komen die aan dit criterium voldoen. Zelfs bij Collin, met 8% i.c.m. 'diamant' kom je daar net niet aan. Ik vraag me af of je door dit soort eisen te stellen je niet onbewust toch meer risico's neemt dan dat je zou willen. Ze bieden niet voor niets zo'n hoge rente rente en de zekerheden die daarbij horen zijn m.i. heel vaak schijnzekerheden omdat die objecten niet of nauwelijks courant zijn. Het onderste uit de kan willen lijkt geen goede strategie naar mijn bescheiden mening. Zo valt bijvoorbeeld de eerste schijf van SIG buiten het bereik terwijl juist daar een zeer goede balans van rendement en risico te behalen valt (een redelijke rente bij courant onderpand, i.c. apartementjes in de steden). Netto rendementen zeggen mij pas iets als je daadwerkelijk een aantal jaren een strategie heb toegepast. Dat kan ik hier niet beoordelen. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in 2014, 2015 prachtige rendementen had maar dat werd rap minder toen de eerste defaults kwamen. In die tijd waren de bruto rendementen een stuk hoger maar ontbraken relevante zekerheden. Verder vind ik je wat denigrerend doen over mensen met veel projecten, maar juist door veel (ook zorgvuldig gekozen!) projecten te hebben haal je er veel risico uit. Zo heb ik nog nooit een verliesjaar gehad in bijna 10 jaar. In een porto met flink MAX en MC er in zou dat zomaar kunnen voorkomen. Ik verbaas me er ook een beetje over dat je niets met Collin doet terwijl dat toch met afstand het meest professionele platform is.
[ Bericht 5% gewijzigd door obligataire op 11-02-2023 00:51:47 ]
[..] Ik zie maar weinig projecten voorbij komen die aan dit criterium voldoen.
Ik ben het met je eens dat het spijtig is dat je (vooral vanwege fiscale regelgeving) min of meer gedwongen wordt om als crowdfunder zeer selectief te zijn - althans zo voelt dat voor mij. Persoonlijk vallen platforms zoals SIG, Collin (en eigenlijk ook GvE) voor mij hierdoor inderdaad helemaal af. Als je bij Collin ziet dat het gemiddeld nettorendement incl afboekingen op 4,3% uitkomt, dan heb je statistisch gezien (icm box 3 heffing) letterlijk een veel beter rendement met een gegarandeerde 1-jarige deposito van 3% die ook nog meer flexibel is (kortere looptijd) dan veel projecten. Ter vergelijking ligt datzelfde percentage bij HCN op 6,5%, voor mij een no-brainer en oa. daarom investeer ik bij HCN en niet bij Collin.
Tegelijkertijd zie ik wel dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om 7,5% na platformkosten voor nieuwe projecten te behalen. Natuurlijk moeten de eventuele afboekingen/defaults daar nog van af, maar juist om dit af te dekken vind ik die 7,5% noodzakelijk. Je hebt daarmee nog 2,5% ruimte als risico opslag tov. een deposito.
Bij HCN heb je regelmatig goede projecten met 8% rente (7,6% na kosten), bij MC zie je vaak uitstekende courante panden voor 7,5 % a 8% netto. Daarmee lukt die 7,5% om mee te beginnen wel. MAX is inderdaad discutabel, de rendementen liggen significant hoger, maar ik hou ook rekening met meer afschrijvingen tov. de andere platforms. Onder de streep verwacht ik vergelijkbare resultaten met HCN/MC als het tegenzit, en iets hoger als het meezit.
Mijn opmerking over de strategie was overigens absoluut niet denigrerend bedoeld, ik heb dit nu ook iets anders verwoord in geval dat wel zo werd gelezen. Voor mij is deze keuze meer een noodzaak vanwege de fiscale aspecten (waardoor veel projecten tegenwoordig niet meer interessant zijn obv rente/risico verhouding). Als ik bijv. geen box 3 heffing betaalde zou het zomaar kunnen zijn dat ik in veel meer projecten ging investeren met nog meer spreiding. Het blijft een persoonlijke afweging en ik vind niet dat 1 of andere aanpak beter is, omdat dit veelal van de persoonlijke omstandigheden afhangt. Voor mij werkt de eerder beschreven strategie (die ik overigens al vanaf 2016 zo toepas) tot nu toe goed en dat is alles wat ik daarover kan zeggen.
Dat is ook precies de reden dan ik in mijn eerste post vooral de focus heb gelegd op de kwaliteit van de platforms zelf (software/debiteurenbeheer/communicatie) en niet zo zeer op de behaalde rendementen. Zoals je ziet is het platform met laagst behaalde rendementen toevallig mijn favoriet, en de hoogste (MAX) komt pas op plaats 3 van de 4.
[ Bericht 5% gewijzigd door JP01 op 11-02-2023 02:40:22 ]
Op zaterdag 11 februari 2023 01:02 schreef JP01 het volgende: Persoonlijk vallen platforms zoals SIG, Collin (en eigenlijk ook GvE) voor mij hierdoor inderdaad helemaal af. Als je bij Collin ziet dat het gemiddeld nettorendement incl afboekingen op 4,3% uitkomt, dan heb je statistisch gezien (icm box 3 heffing) letterlijk een veel beter rendement met een gegarandeerde 1-jarige deposito van 3% die ook nog meer flexibel is (kortere looptijd) dan veel projecten. Ter vergelijking ligt datzelfde percentage bij HCN op 6,5%, voor mij een no-brainer en oa. daarom investeer ik bij HCN en niet bij Collin.
Dank voor je uitgebreide toelichten van je keuzes. Altijd goed om verschillende strategieën te lezen. Het afzetten van de 3% deposito tov 5,5% snap ik heel goed omdat dit de huidige werkelijkheid is. Nog niet lang geleden lagen de 1 jarige deposito's onder de 1%. Dan waren de verschillen bij SiG en CCF een stuk groter dan nu. Wat was je strategie toen?
CCF scoort inderdaad gemiddeld vrij zwak met iets meer dan 4%. Mijn ervaring is dat je dit rendement vrij makkelijk kan verslaan door projecten te kiezen met meer zekerheid. Het rendement bij CCF kan met een duidelijke selectie tussen 5 en 5,5% netto uitkomen. Bij SiG zit je met zeer weinig risico al boven de 6% netto.
HCN verbaast ons tot nu toe eigenlijk allemaal dat ze zo veel defaults voorkomen of geld weten binnen te halen na een default. Zeker als je dit afzet tegenover andere platforms. Snap goed dat je hiervoor kiest. Het is wel een platform met weinig spreiding en weinig harde zekerheden en het is een sector dat het nu heel erg moeilijk heeft/krijgt.
Op zaterdag 11 februari 2023 05:25 schreef KrekelJapie het volgende: CCF scoort inderdaad gemiddeld vrij zwak met iets meer dan 4%. Mijn ervaring is dat je dit rendement vrij makkelijk kan verslaan door projecten te kiezen met meer zekerheid. Het rendement bij CCF kan met een duidelijke selectie tussen 5 en 5,5% netto uitkomen.
Bovendien is die 4,3% gemiddeld bij CCF het gemiddelde over de gehele leningportefeuille vanaf het ontstaan van het platform. Juist in die eerste jaren waren er relatief veel hoog-risico projecten met weinig/geen zekerheden die het historisch gemiddeld rendement van het platform flink omlaag trekken. Dus dat historisch gemiddelde geeft misschien niet echt een goed beeld.
Er is ook al een rechtszaak geweest over een vrouw met een baar goud in haar bezit. Zij voerde verweer dat het onterecht is dat de belastingdienst hierover een forfaitair (verzonnen) rendement in box-3 heft.
De rechter heeft haar in het gelijk gesteld met de uitspraak dat haar aangevoerde tegenbewijs van werkelijke rendement geslaagd is. En dat er dus niet met een forfaitair, maar het werkelijke rendement gerekend moet worden.
[..] Bovendien is die 4,3% gemiddeld bij CCF het gemiddelde over de gehele leningportefeuille vanaf het ontstaan van het platform. Juist in die eerste jaren waren er relatief veel hoog-risico projecten met weinig/geen zekerheden die het historisch gemiddeld rendement van het platform flink omlaag trekken. Dus dat historisch gemiddelde geeft misschien niet echt een goed beeld.
Ik investeer nu precies 3 jaar bij CCF, 92 investeringen, één project status voorzien wat het nettorendement drukt. 25 geheel afgeloste projecten. Mijn bruto rente is 7.56, netto rente 6.37.
[..] Ik investeer nu precies 3 jaar bij CCF, 92 investeringen, één project status voorzien wat het nettorendement drukt. 25 geheel afgeloste projecten. Mijn bruto rente is 7.56, netto rente 6.37.
Hier moet nog de beheersvergoeding van circa 1% vanaf?
[..] Bovendien is die 4,3% gemiddeld bij CCF het gemiddelde over de gehele leningportefeuille vanaf het ontstaan van het platform. Juist in die eerste jaren waren er relatief veel hoog-risico projecten met weinig/geen zekerheden die het historisch gemiddeld rendement van het platform flink omlaag trekken. Dus dat historisch gemiddelde geeft misschien niet echt een goed beeld.
Ter illustratie van het bovenstaande:
Mijn eigen CCF portefeuille valt in twee delen uiteen:
Het eerste deel betreft allemaal projecten uit 2016. Hier traden al snel meerdere defaults en achterstanden op, waardoor het netto rendement van dit deel van de portedeuille ternauwernood positief is gebleven, rond de 1% . (Ik verwacht nog wel wat recovery van een aantal defaults, dus uiteindelijk zal het rendement voor dit deel misschien toch nog wat hoger uitvallen).
Daarna ben ik een aantal jaren met CCF gestopt, om begin 2021 weer te beginnen. Met de portefeuille die ik sindsdien heb opgebouwd (heb sinds enige tijd Goud status) zijn er tot nu toe geen problemen geweest en heb ik de afgelopen twee jaar een netto rendement van tegen de 6% gehaald. Zonder uitzondering zijn dit projecten met 1e hypotheek als zekerheid.
Het overall netto rendement van mijn hele CCF portefeuille ligt iets onder de 4%, dus nog wat lager dan het CCF gemiddelde. Maar dit is dus in zijn geheel te wijten aan de defaults in het begin, en mijn gemiddelde rendement stijgt dan ook gestaag.
Mijn indruk is dat dit beeld ook opgaat voor de gehele CCF leningportefeuille, aangezien het gemiddelde platformrendement al tijden structureel langzaam omhoog gaat ondanks de lagere rentes van de laatste paar jaar.
Met de herfinanciering van dit project bij gve en de aflossing bij KoM heb ik ook een positief resultaat behaald bij KoM. Alles wat nu nog binnen gaat komen is bonus https://www.geldvoorelkaa(...)ten/project?id=26678
Ziet er volgens mij redelijk tot goed uit (en GEEN Direct, dus op naar Diamant) Wat is jullie mening?
Ik vind de taxatie erg hoog voor deze tussenwoning, zie bijvoorbeeld 2 hoekwoningen uit hetzelfde bouwjaar(2020) die vorig jaar zomer op Funda stonden. Deze zitten net aan de andere kant van het kanaal gevestigd, misschien iets verder van het centrum af maar die 3 minuten fietsen zal niet zoveel verschil maken. (sterker nog die wijk is zelfs geliefder).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Als goudgerande zekerheden het enige criterium zouden zijn, zou ik hem niet meenemen, maar ik ben toch wel positief over het project als geheel. Het bedrijf bestaat al 17 jaar dus de inkomsten zijn voorspelbaar en heel voorzichtig geïndexeerd (3%). Voor de patiënten verandert er eigenlijk niets, die zien dezelfde gezichten boven de stoel dus verloop valt niet te verwachten. De lening is annuïtair (volledig), dus het risico loopt er vlot uit. De man weet precies waar hij aan begint. Vorige eigenaar zit er nog achtergesteld in dus die heeft ook belang bij goede continuïteit. Al met al lijkt het me een professioneel bedrijf met goed perspectief tenzij de overheid ineens suiker gaat verbieden of zo Met 8,5% geen verkeerd rendement. Ik ga hem toch wel meenemen denk ik met mijn basisbedrag.
[..] Ik vind de taxatie erg hoog voor deze tussenwoning, zie bijvoorbeeld 2 hoekwoningen uit hetzelfde bouwjaar(2020) die vorig jaar zomer op Funda stonden. Deze zitten net aan de andere kant van het kanaal gevestigd, misschien iets verder van het centrum af maar die 3 minuten fietsen zal niet zoveel verschil maken. (sterker nog die wijk is zelfs geliefder).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Staat tegenover: > Rente 8,5% > Eigen inbreng ¤ 75.000,-- > 2e Hypotheek (onvoldoende gedekt)
Zal toch wel grondig over nagedacht zijn.
Indien het fout gaat zijn ze hun hele hebben en houden kwijt.
Er is bekend dat de tandarts redelijk tot goed verdient. In dit geval moet er eerst ¤ 162,50/patiënt aam goodwill worden afgelost. Dat is een flink bedrag.
[..] > Goodwill ¤ 1.300.000,-- > Aantal patiënten 8000
Er is bekend dat de tandarts redelijk tot goed verdient. In dit geval moet er eerst ¤ 162,50/patiënt aam goodwill worden afgelost. Dat is een flink bedrag.
iets meer dan 4x de EBITDA van 3 ton. Klinkt wel redelijk
Sh*zh*n L* bij Collin heeft inmiddels een achterstand van 3 maanden na slechts 2 maanden betaald te hebben. Inhoudelijk is er nog geen informatie van Collin gekomen, roept vragen op wat hier aan de hand is.
Faillissement Ala R*oyal Wed*dings Druten B.V. Op 18-01-2023 is Ala R*oyal Wed*dings Druten B.V. te Druten (Gelderland) door de rechtbank in Gelderland failliet verklaard.
Komt me bekend voor die naam, maar het is sowieso niet het project CCF/Royal in Baarle Nassau.
Op maandag 13 februari 2023 08:02 schreef Faraday01 het volgende: Sh*zh*n L* bij Collin heeft inmiddels een achterstand van 3 maanden na slechts 2 maanden betaald te hebben. Inhoudelijk is er nog geen informatie van Collin gekomen, roept vragen op wat hier aan de hand is.
Vooral ook omdat het restaurant in Utrecht nog gewoon open lijkt te zijn, op Thuisbezorgd is er nog gewoon te bestellen en komen de reviews nog binnen.
Tandarts ook meegenomen. Tanden en kiezen repareren zal wel doorgang vinden komende tijd. Verkopende partij neemt ook deel voor 500k achtergesteld. Ondernemer werkt er al langere tijd dus weet als het goed is wat hij koopt. Is voor het eerst weer in tijden dat ik een gve project meeneem zonder eerste hypotheek.
[..] Tandarts ook meegenomen. Tanden en kiezen repareren zal wel doorgang vinden komende tijd. Verkopende partij neemt ook deel voor 500k achtergesteld. Ondernemer werkt er al langere tijd dus weet als het goed is wat hij koopt. Is voor het eerst weer in tijden dat ik een gve project meeneem zonder eerste hypotheek.
En weer eens een met een lekkere cashflow. Afgelopen jaren liep de cashflow bij GVE wat terug door al die flexleningen met weinig aflossing.
Krijg hier toch een gevoel van te veel hooi op de vork of ik snap de propositie niet goed. Met name project 2 wat op Funda staat lijkt me lastig te verkopen en vol risico. Staat in ieder geval al 5 maanden te koop.
[..] Krijg hier toch een gevoel van te veel hooi op de vork of ik snap de propositie niet goed. Met name project 2 wat op Funda staat lijkt me lastig te verkopen en vol risico. Staat in ieder geval al 5 maanden te koop.
een oud pandje opknappen en dan in waarde x 2,5. Daar hebben we recent een voorbeeld van gezien dat dit niet altijd goed gaat (SIG). Zeker niet in dit soort tijden van dalende huizenprijzen.
Ik zit in BV4. Tot nu toe geen problemen maar hij lijkt inderdaad wel met erg veel projecten tegelijkertijd bezig te zijn. Zo te lezen zit er wel een deelaflossing aan te komen. Oa vanwege spreiding doe ik niet mee met deze nieuwe.
[..] Dank voor je uitgebreide toelichten van je keuzes. Altijd goed om verschillende strategieën te lezen. Het afzetten van de 3% deposito tov 5,5% snap ik heel goed omdat dit de huidige werkelijkheid is. Nog niet lang geleden lagen de 1 jarige deposito's onder de 1%. Dan waren de verschillen bij SiG en CCF een stuk groter dan nu. Wat was je strategie toen?
CCF scoort inderdaad gemiddeld vrij zwak met iets meer dan 4%. Mijn ervaring is dat je dit rendement vrij makkelijk kan verslaan door projecten te kiezen met meer zekerheid. Het rendement bij CCF kan met een duidelijke selectie tussen 5 en 5,5% netto uitkomen. Bij SiG zit je met zeer weinig risico al boven de 6% netto.
Die grens van 7,5% na platformkosten beweegt inderdaad met de ECB rente mee, enkele jaren geleden had ik totaal geen problemen met projecten die bijv. 6,5% netto opleverden. Toen was dat gewoon een prima percentage met een redelijke rendement/risico verhouding tov. de alternatieven. Dit zie je bij HCN ook terug in mijn historische resultaten, die zowel bruto als netto onder de 7,5% zitten.
De reden dat ik (nog) niets met SIG heb gedaan is omdat ik absoluut geen fan ben van verschillende schijven zoals dit op hun platform is uitgewerkt. Ik verbaas me dan ook altijd dat schijf 3 (en in mindere mate schijf 2) zoveel interesse heeft icm. de aangeboden percentages. Heel eerlijk, ik denk dat investeerders die in schijf 3 instappen tegen 7-8% rente zich niet realiseren hoe ontzettend veel risico ze lopen met hun belegging. In tijden van dalende vastgoedprijzen ben je (als een object om wat voor reden dan ook verkocht moet worden) zo goed als gegarandeerd al je geld kwijt. En dan heb ik het niet eens over een gedwongen verkoop van vastgoed in verhuurde staat icm kosten die gemaakt moeten worden tbv. uitwinning. Want dan komt schijf 2 ook in gevaar. Persoonlijk zou ik in schijf 3 alleen investeren als daar meer dan 15% rendement tegenover stond, zo groot schat ik de risico's daarvan in.
Daarentegen is schijf 1 bij SIG zonder twijfel de meest veilige crowdfund belegging die je kan hebben. Ik kan bijna geen scenario bedenken (los van fraude) waar je je geld niet volledig terug zou krijgen. Het enige risico is dat daar een jaar overeen kan gaan als het echt tegenzit. Voor mensen die een solide belegging zoeken, en een wat lager rendement acceptabel vinden is schijf 1 absoluut aan te raden.
[..] HCN verbaast ons tot nu toe eigenlijk allemaal dat ze zo veel defaults voorkomen of geld weten binnen te halen na een default. Zeker als je dit afzet tegenover andere platforms. Snap goed dat je hiervoor kiest. Het is wel een platform met weinig spreiding en weinig harde zekerheden en het is een sector dat het nu heel erg moeilijk heeft/krijgt.
De specialisatie van HCN binnen 1 sector zorgt inderdaad voor weinig spreiding, maar is tegelijkertijd naar mijn mening ook precies de sterkte van het platform. De projecten kunnen heel goed worden beoordeeld door het bestuur van HCN (waarin ook specifiek veel horeca ervaring aanwezig is), ze kennen alle eigenaardigheden van de sector en kunnen de kritische vragen stellen. Bij GvE of CCF is de kans veel groter dat men ergens overheen kijkt. Daarnaast heb ik het idee dat HCN veel kritischer is bij de keuze om een project wel of niet te plaatsen dan andere CF platforms. Daardoor worden de meest risicovolle projecten als het ware al uitgefilterd en dat uit zich in een veel lagere defaultpercentage/afschrijving vergeleken met andere platforms die wat minder selectief zijn.
Overigens ben ik er absoluut met je eens dat in tijden van recessie deze sector bovengemiddeld zal worden geraakt, afgelopen maanden heb ik dan ook veel minder bij HCN geinvesteerd en gaat mijn voorkeur naar projecten met hypothecaire zekerheid.
[..] Bovendien is die 4,3% gemiddeld bij CCF het gemiddelde over de gehele leningportefeuille vanaf het ontstaan van het platform. Juist in die eerste jaren waren er relatief veel hoog-risico projecten met weinig/geen zekerheden die het historisch gemiddeld rendement van het platform flink omlaag trekken. Dus dat historisch gemiddelde geeft misschien niet echt een goed beeld.
Hmm. Toch zie ik zelfs ook op dit moment grote bedragen staan bij post "voorzien" bij CCF, en bijna 5% van de gehele portefeuille met een betalingsachterstand. Dat geeft mij niet een al te goede indruk. Natuurlijk kan ik me heel goed voorstellen dat het gemiddelde over de jaren wat is vertekend door een slechte start, en ik vind het fijn om te lezen dat jullie over het algemeen betere resultaten hebben.
Toch vind ik HCN objectief een veel beter platform met bijna 50% meer nettorendement onderaan de streep (ook vanaf het begin gerekend). Dit komt zowel door veel minder defaults maar ook door veel lagere kosten dan bij CCF. Natuurlijk zullen er investeerders zijn die bij HCN slechter scoren, of bij CCF juist beter, maar dan heb je het over een enkele case. Volgens mij is het vergelijken van platformstatistieken de beste manier om een weloverwogen keuze te maken. Daarbij geldt natuurlijk wel zoals altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
[..] Hmm. Toch zie ik zelfs ook op dit moment grote bedragen staan bij post "voorzien" bij CCF, en bijna 5% van de gehele portefeuille met een betalingsachterstand. Dat geeft mij niet een al te goede indruk. Natuurlijk kan ik me heel goed voorstellen dat het gemiddelde over de jaren wat is vertekend door een slechte start, en ik vind het fijn om te lezen dat jullie over het algemeen betere resultaten hebben.
Wat betreft die post "voorzien": hierin zitten alle projecten die technisch gezien als "default" gelden, maar nog niet definitief zijn afgeschreven. Hier zitten ook veel projecten bij die al jaren geleden zijn gestopt met betalen, maar waarmee nog wel gepraat wordt dan wel gerechtelijke procedures over lopen. Weer ter illustratie uit mijn eigen portefeuille: op een totaal van ongeveer 50 projecten is er 1 project als "afgeboekt" aangemerkt, en 2 projecten als "voorzien". Alledrie zijn projecten uit 2016. De 2 projecten die als "voorzien" zijn aangemerkt betalen al meer dan 4 jaar niet meer. Ook deze "voorzien" indicator draagt dus nog een hoop "historie" met zich mee.
[..] Wat betreft die post "voorzien": hierin zitten alle projecten die technisch gezien als "default" gelden, maar nog niet definitief zijn afgeschreven. Hier zitten ook veel projecten bij die al jaren geleden zijn gestopt met betalen, maar waarmee nog wel gepraat wordt dan wel gerechtelijke procedures over lopen. Weer ter illustratie uit mijn eigen portefeuille: op een totaal van ongeveer 50 projecten is er 1 project als "afgeboekt" aangemerkt, en 2 projecten als "voorzien". Alledrie zijn projecten uit 2016. De 2 projecten die als "voorzien" zijn aangemerkt betalen al meer dan 4 jaar niet meer. Ook deze "voorzien" indicator draagt dus nog een hoop "historie" met zich mee.
In voorzien zit ook best een groot deel die nog gedekt wordt door materiële (tweede) hypotheek. Het uitwinnen van deze rechten kan bij ccf nog wel voortvarender. Bij mijn projecten is 50% van voorzien nog steeds gedekt door hypotheken oftewel van de 3 projecten die onder voorzien zijn geboekt, moeten er normaal gesproken 2 volledig gaan terugbetalen na verkoop prive woning.
De zekerheden lijken oké. Puur op zekerheden financieren alleen is m.i. niet voldoende.
Ondanks de toelichting in het begeleidend schrijven; het resultaat is marginaal, enorme kortlopende schulden. Ook na herfinanciering door Collin. Indien 3 a 4 keer de jaarwinst volledig toegevoegd zou worden aan het eigen vermogen (dus met nihil onttrekkingen) zou er pas sprake zijn van een positief eigen vermogen.
Op deze manier kan over 5 jaar die slottermijn alleen nog binnen de crowd gefinancierd worden, omdat ze nergens anders terecht kunnen.
Ik vind het dubieus dat Collin deze pitch voor legt. Je kunt je de vraag stellen of deze mensen hiermee geholpen zijn of dat er een levensgroot risico is dat ze nog verder in het moeras wegzinken.
En ook richting de investeerders is dit niet goed. Ja, er zijn zekerheden maar dat is dan ook het enige positieve punt.
[..] Ik vind het dubieus dat Collin deze pitch voor legt. Je kunt je de vraag stellen of deze mensen hiermee geholpen zijn of dat er een levensgroot risico is dat ze nog verder in het moeras wegzinken.
En ook richting de investeerders is dit niet goed. Ja, er zijn zekerheden maar dat is dan ook het enige positieve punt.
Het probleem is dat voor deze ondernemers, en dat zijn veel eenmanszaken/vof, er eigenlijk geen andere optie is om te proberen te redden wat er te redden valt en hopen dat ze lang genoeg door kunnen gaan. Een bedrijfsbeëindiging of WHOA traject zal moeilijk zijn gezien de eigen woning. Dus ik begrijp het wel dat ze het proberen.
Deze ziet er zo snel erg interessant uit. Als iemand een linkje op de kop kan tikken zou deze zeer welkom zijn
Deze is zeker interessant, ik zie 4 debiteuren in de beperkte pitch, ik neem aan de aanvrager, zijn vrouw en twee zussen? (Ook erfgenamen?). Ik haal er echter niet uit of ze allemaal persoonlijk aansprakelijk zijn boven op de 1e hypotheek. Die hypotheek is al ruim voldoende dekking natuurlijk.
[..] Kan wel een heel kort project worden, maar er de standaard aflossingsvoorwaarden ze in van toepassing [..]
Ik vraag me wel af hoe realistisch het is om binnen de looptijd een gunstigere herfinanciering te vinden. Wat ik laatst las verwacht de ECB dat de rente nog verder verhoogd zal worden, dat zal ook effect hebben op de rente in de markt. Als ze nu al geen gunstigere lening kunnen vinden, waarom dan wel in de komende 2 jaar?
Maar de zekerheden zijn wel natuurlijkm wel goed, er zit meer dan genoeg waarde in het pand. Ik zou graag meedoen met deze maar moet eigenlijk nog even wachten tot het geld van mijn belastingmiddeling wordt bijgeschreven hopelijk later deze week aangezien de overige terugbetalingen al weer zijn geherinvesteerd in andere projecten.
[..] Ik vraag me wel af hoe realistisch het is om binnen de looptijd een gunstigere herfinanciering te vinden. Wat ik laatst las verwacht de ECB dat de rente nog verder verhoogd zal worden, dat zal ook effect hebben op de rente in de markt. Als ze nu al geen gunstigere lening kunnen vinden, waarom dan wel in de komende 2 jaar?
Maar de zekerheden zijn wel natuurlijkm wel goed, er zit meer dan genoeg waarde in het pand. Ik zou graag meedoen met deze maar moet eigenlijk nog even wachten tot het geld van mijn belastingmiddeling wordt bijgeschreven hopelijk later deze week aangezien de overige terugbetalingen al weer zijn geherinvesteerd in andere projecten.
Je kunt natuurlijk ook een (deel van een) recent project doorrollen wat minder aantrekkelijk is dan deze.....
Reactie collin op vragen lunchroom. Insteek is inderdaad dus herfinanciering door collin over 5 jaar.
Beste meneer,
Allereerst dank voor uw vraag over de aanvraag van Lunchroom de Cambreur.
De Collin Credit Score bestaat uit de Betaalcapaciteit (weging 40%), Solvabiliteit (20%) en Zekerheden (40%).
Op het onderdeel Solvabiliteit is er inderdaad onvoldoende ruimte.
De beoordeling is gebaseerd op een prognose, waar een zekerheid met een materiele waarde tegenover staat.
Er is gekozen voor een slottermijn om zodoende de aflosdruk te kunnen verlagen voor de klant. Vanuit Collin hebben we de intentie om via ons te herfinancieren.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
[..] Je kunt natuurlijk ook een (deel van een) recent project doorrollen wat minder aantrekkelijk is dan deze.....
Dat gaat niet. De projecten waar ik recent in heb geinvesteerd zijn al definitief en uitgeboekt, kan ik dus niet meer annuleren. Ik heb altijd een vast bedrag wat ik in een project investeer en dat bedrag zou ik nu nog net wel kunnen doen van de rekening die ik gebruik voor crowdfunding, maar ik hou liever wat meer marge aan. Met de teruggave van de belasting op de rekening is dit dilemma er niet en zou ik zelfs een groter bedrag kunnen inleggen. Ik kijk nog even aan hoe snel deze volloopt vandaag, kan ik als het erop lijkt dat die volkomt alsnog investeren. Die paar dagen met een laag saldo moet dan maar even.
Momenteel wordt er een verbeterde versie van de Collin Crowdfund website online geplaatst. Het platform zal naar verwachting uiterlijk 16.30 weer beschikbaar zijn.
Excuses voor het ongemak!
Laten we hopen dat het allemaal weer wat soepeler en sneller gaat werken.
[..] Dat gaat niet. De projecten waar ik recent in heb geinvesteerd zijn al definitief en uitgeboekt, kan ik dus niet meer annuleren. Ik heb altijd een vast bedrag wat ik in een project investeer en dat bedrag zou ik nu nog net wel kunnen doen van de rekening die ik gebruik voor crowdfunding, maar ik hou liever wat meer marge aan. Met de teruggave van de belasting op de rekening is dit dilemma er niet en zou ik zelfs een groter bedrag kunnen inleggen. Ik kijk nog even aan hoe snel deze volloopt vandaag, kan ik als het erop lijkt dat die volkomt alsnog investeren. Die paar dagen met een laag saldo moet dan maar even.
Als hij in dit tempo blijft vollopen dan is hij om 18.00 uur vol.
[..] Dat gaat niet. De projecten waar ik recent in heb geinvesteerd zijn al definitief en uitgeboekt, kan ik dus niet meer annuleren. Ik heb altijd een vast bedrag wat ik in een project investeer en dat bedrag zou ik nu nog net wel kunnen doen van de rekening die ik gebruik voor crowdfunding, maar ik hou liever wat meer marge aan. Met de teruggave van de belasting op de rekening is dit dilemma er niet en zou ik zelfs een groter bedrag kunnen inleggen. Ik kijk nog even aan hoe snel deze volloopt vandaag, kan ik als het erop lijkt dat die volkomt alsnog investeren. Die paar dagen met een laag saldo moet dan maar even.
[..] Iemand die het artikel online kan zetten of als een privé bericht kan sturen?
Kassa voor de massa: zo explodeerde de Nederlandse crowdfundmarkt In tien jaar ontwikkelde crowdfunding zich tot een miljardenmarkt. ‘Ik heb familieleden gedreigd ze te onterven en vrienden te ontvrienden als ze niet mee zouden doen!'
Door Tim Jansen 13/02/2023 13:00
Op een druilerige dinsdagochtend is het in 27 minuten gepiept: 594 crowdfunders kieperen gezamenlijk 660.000 euro in een vastgoedproject. Ondernemers Osman Avci en Hakan Köprülü hebben hun oog laten vallen op een negentiende-eeuws pand in de Achterhoek, Terborg om precies te zijn. Ze willen de ruimtes boven de winkel vertimmeren tot zeven appartementen voor de verkoop. Van de 930.000 euro die is geraamd voor het project komt het leeuwendeel uit de crowd.
Geldschieters krijgen gedurende anderhalf jaar een riante rente van 8,5 procent. Het betreft een zogeheten bulletlening, waarbij de hoofdsom aan het einde van de rit in één klap wordt terugbetaald. De ondernemers verwachten een verkoopopbrengst van minimaal 1,1 miljoen euro. Het project is exemplarisch voor de rappe groei die crowdfunding in Nederland heeft doorgemaakt. De sector ontstond op de smeulende resten van de bankencrisis.
Banken met koudwatervrees verstrekken steeds minder kapitaal aan mkb-ondernemers. ‘In 2013 financierden de Nederlandse banken 850.000 bedrijven, nu is dat ongeveer de helft. Extreem strenge witwasregels zal dat aantal verder doen krimpen’, zegt Lex van Teeffelen, lector financieel-economische innovatie aan de Hogeschool Utrecht.
Sommige sectoren worden gemeden als een wak door een schaatser. Menig ondernemer moet op zoek naar alternatieve financieringen. Aan de andere kant zien spaarders de rente op hun spaarrekening verdampen.
Honderden miljoenen Ruim tien jaar geleden springen de eerste crowdfundplatforms in dat gat. De groei gaat keihard. In 2012 trekken Nederlandse platforms 14 miljoen euro uit de crowd, waarvan slechts 4 miljoen naar ondernemingen gaat. In 2021 is dat volgens CrowdfundingCijfers opgelopen tot 730 miljoen verdeeld over circa vijftig platforms. In 2022 is vermoedelijk voor het eerst de kaap van ¤1 miljard geslecht. Een groei die voorlopig doorzet, denkt oprichter Jeroen ter Huurne van Collin Crowdfund. Terwijl hij in de positie was om met een goudgerand vroegpensioen te gaan, lanceerde de oud-bankier zijn bedrijf in 2014 uit ergernis over banken en onvrede met de bestaande platforms.
Inmiddels heeft het platform bemiddeld in ruim 1800 projecten met een totaal investeringsbedrag dat richting het half miljard loopt. Maar het begin was zwaar. . Ter Huurne en kompaan Bas Denissen hadden moeite om überhaupt een partij te vinden die langskwam.
Toen die er was wachtte de volgende uitdaging: genoeg investeerders om de gevraagde twee ton vol te storten. Hij benaderde familieleden, zakenpartners en kennissen. ‘Het was opvallend hoeveel echtgenotes net een auto tegen de boom hadden geparkeerd, waardoor ze nu even niet konden investeren’, zegt hij. ‘Ik heb familieleden gedreigd ze te onterven en vrienden te ontvrienden als ze niet mee zouden doen!'
Quote dook in de wereld van de Nederlandse crowdfunding. Wie zijn de grote spelers? Wie overleven nieuwe regelgeving? Is het makkelijk rijk worden of loop je als beleggers extreem grote risico's? Lees het in de nieuwste Quote die je hier kunt bestellen. En u hoeft niet met de pet rond, want de verzendkosten nemen wij voor onze rekening: https://abonnement.quoten(...)pecials/quote-3-2023
[..] Dat gaat niet. De projecten waar ik recent in heb geinvesteerd zijn al definitief en uitgeboekt, kan ik dus niet meer annuleren. Ik heb altijd een vast bedrag wat ik in een project investeer en dat bedrag zou ik nu nog net wel kunnen doen van de rekening die ik gebruik voor crowdfunding, maar ik hou liever wat meer marge aan. Met de teruggave van de belasting op de rekening is dit dilemma er niet en zou ik zelfs een groter bedrag kunnen inleggen. Ik kijk nog even aan hoe snel deze volloopt vandaag, kan ik als het erop lijkt dat die volkomt alsnog investeren. Die paar dagen met een laag saldo moet dan maar even.
Dat is nu ook weer wat overdreven, het is vooral tijdelijk een luxe probleempje. Er staat net genoeg op de betaalrekening voor mijn standaard inleg, er komen morgen en vrijdag weer betalingen van HCN op de betaalrekening, er staat meer dan genoeg hiervoor op de spaarrekening maar dat is bij NIBC en bij nu overmaken is het pas morgen op de betaalrekening, dan is dit project mogelijk al vol. Ik zie nu dat er meer dan ik dacht nog in mijn Collin wallet staat waar de rest van de week ook weer meerdere nieuwe betalingen binnen komen, dus dat kan ik ook nog gebruiken. En binnen 1 week gaan de vrienden van belasting mij mijn teveel betaalde belasting over mijn ontslagvergoeding van bijna 4 jaar geleden terug betalen en dan kan ik weer meerdere nieuwe investeringen doen, mijn HCN automatisch investeren staat al aan.
Schiet weer niet op met terugbetalingen van CRE. Alweer te laat met aflossen. En opnieuw nul communicatie hierover. Dit is de belangrijkste reden voor mij om bij CRE te verstrekken.
quote:
Op woensdag 8 februari 2023 16:46 schreef fok321 het volgende: Appartementencomplexen Gössnitz De gelden voor de aflossing zijn ontvangen op derdenrekening van de notaris. De laatste formaliteiten worden momenteel afgerond en de aflossing zal omstreeks 7 februari 2023 plaatsvinden.
Op dinsdag 14 februari 2023 15:21 schreef Soulfreak het volgende: Maar de zekerheden zijn wel natuurlijkm wel goed, er zit meer dan genoeg waarde in het pand.
Meer land dan pand, al valt het boerderijtje er ook onder. Zo te zien wordt ook een deel van de grond van de buren gebruikt voor de akkerbouw, misschien dat dat ook familie is? Meneer Kroot is landbouwer, heeft een grondwerk- en bestratingsbedrijf en is daarnaast in loondienst. Of wordt met die laatste twee hetzelfde bedoeld? Ook een zekere risicospreiding natuurlijk, om je inkomsten uit verschillende bronnen te halen, al is het hier vermoedelijk niet vrijwillig.
[..] Dat is nu ook weer wat overdreven, het is vooral tijdelijk een luxe probleempje. Er staat net genoeg op de betaalrekening voor mijn standaard inleg, er komen morgen en vrijdag weer betalingen van HCN op de betaalrekening, er staat meer dan genoeg hiervoor op de spaarrekening maar dat is bij NIBC en bij nu overmaken is het pas morgen op de betaalrekening, dan is dit project mogelijk al vol. Ik zie nu dat er meer dan ik dacht nog in mijn Collin wallet staat waar de rest van de week ook weer meerdere nieuwe betalingen binnen komen, dus dat kan ik ook nog gebruiken. En binnen 1 week gaan de vrienden van belasting mij mijn teveel betaalde belasting over mijn ontslagvergoeding van bijna 4 jaar geleden terug betalen en dan kan ik weer meerdere nieuwe investeringen doen, mijn HCN automatisch investeren staat al aan.
Het gaat me natuurlijk niet aan, maar als je graag wil deelnemen aan een lucratief project en het enige risico is dat er hooguit een halve dag wat weinig geld op de rekening staat, dan lijkt me dat niet zo'n levensgroot dilemma. Automatische incasso's worden nog een paar dagen herhaald als het niet meteen lukt. Het is alleen vervelend als je wilt tanken en het wordt geweigerd dus zo krap moet je het niet willen maken natuurlijk. Je kunt trouwens ook een limiet met de bank afspreken om incidenteel op te kunnen terugvallen.
[..] Het gaat me natuurlijk niet aan, maar als je graag wil deelnemen aan een lucratief project en het enige risico is dat er hooguit een halve dag wat weinig geld op de rekening staat, dan lijkt me dat niet zo'n levensgroot dilemma. Automatische incasso's worden nog een paar dagen herhaald als het niet meteen lukt. Het is alleen vervelend als je wilt tanken en het wordt geweigerd dus zo krap moet je het niet willen maken natuurlijk.
Intussen heb ik de investering toch maar gedaan, want het is inderdaad wel een erg aantrekkelijk en lucratief project en ging erg hard. Nu staat er nog maar iets meer dan ¤100 op de betaalrekening. En het is dat er vandaag nog een HCN betaling binnenkwam, anders stond er nog maar de helft van dat bedrag op. Gelukkig is dit niet de rekening waar ook de vaste lasten of levensonderhoud van worden betaald. Ik ben alleen niet gewend dat er zo weinig op deze betaalrekening staat. Behalve voor crowdfunding gebruik ik deze rekening voornamelijk voor online aankopen, dus vanavond maar even geen boeken bestellen of zo. Verder had ik me vanwege de verwachte terugbetaling van de belastingdienst er ook niet op ingesteld om nu al een nieuwe investering te doen, maar pas als dat overgemaakt was. Even change of plans dus. Blij dat ik dat gedaan heb want is nu bijna vol, nog iets meer dan ¤5000 te gaan.
[..] Meer land dan pand, al valt het boerderijtje er ook onder. Zo te zien wordt ook een deel van de grond van de buren gebruikt voor de akkerbouw, misschien dat dat ook familie is? Meneer Kroot is landbouwer, heeft een grondwerk- en bestratingsbedrijf en is daarnaast in loondienst. Of wordt met die laatste twee hetzelfde bedoeld? Ook een zekere risicospreiding natuurlijk, om je inkomsten uit verschillende bronnen te halen, al is het hier vermoedelijk niet vrijwillig.
Als je met de buren huisnummer 3A , perceel HVR00-N-838 bedoelt, dat is het adres van het Grondwerk en Bestratingen bedrijf van Emi https://drimble.nl/bedrij(...)en-bestratingen.html. Zie ook de naam op de brievenbus https://www.google.com/ma(...)Q!2e0!7i13312!8i6656 Dat stukje land bij 3A was dan denk ik al het eigendom van Emi, de rest pachtte hij van oom en tante en dat hij heeft hij nu ook verkregen dmv de erfenis.
Dan zouden deze Emi en oom en tante naast elkaar gewoon hebben. Emi op 3A en oom en tante op 3. Het huis van nummer 3 en de bijbehorende grond zijn geerfd door Emi (en denk de andere genoemde familieleden), huis was waarschijnlijk hypotheekvrij zodat nu 1e hypotheek mogelijk is.
Je kunt misschien wel de vraag stellen hoe courant dat huis met al die grond is mocht het verkocht moeten worden. Oom en tante hebben daar waarschijnlijk heel lang gewoond, de grond hebben ze misschien vroeger zelf gebruikt wat Emi later heeft overgenomen. Het huis is mogelijk nog in jaren 60/70 staat (bouwjaar is 1962) en heeft geen energielabel, en als het wel een energielabel zou hebben zou dat waarschijnlijk G zijn, net als de rest van de straat.
quote:
Er is geen energielabel geregistreerd voor het adres. Het hoogste energielabel in de straat is G; het laagste is G. Het gemiddelde energielabel is er G. Het adres Schutweg 3 heeft als status: 'verblijfsobject in gebruik'. Het pand waarin dit adres ligt heeft als status: 'pand in gebruik'.
Maar meer dan het bedrag van de lening gaat het wel opbrengen. Al wijkt de WOZ waarde van 2021 wel heel erg af van de marktwaarde in de pitch. Die WOZ waarde was ¤177.000 en is de afgelopen paar jaar alleen maar lager geworden.
WOZ-waarde Peildatum WOZ-waarde 01-01-2021 177.000 euro 01-01-2020 200.000 euro 01-01-2019 221.000 euro 01-01-2018 221.000 euro 01-01-2017 221.000 euro 01-01-2016 222.000 euro 01-01-2015 322.000 euro 01-01-2014 327.000 euro
Wat me ook opvalt is dat agrarische inkomsten maar net genoeg zijn om de rente voor de leningen en aanvullende kosten te betalen. Niet zo gek dus dat de familie een gunstiger herfinanciering wil.
[..] Als je met de buren huisnummer 3A , perceel HVR00-N-838 bedoelt, dat is het adres van het Grondwerk en Bestratingen bedrijf van Emi https://drimble.nl/bedrij(...)en-bestratingen.html. Zie ook de naam op de brievenbus https://www.google.com/ma(...)Q!2e0!7i13312!8i6656 Dat stukje land bij 3A was dan denk ik al het eigendom van Emi, de rest pachtte hij van oom en tante en dat hij heeft hij nu ook verkregen dmv de erfenis.
Dan zouden deze Emi en oom en tante naast elkaar gewoon hebben. Emi op 3A en oom en tante op 3. Het huis van nummer 3 en de bijbehorende grond zijn geerfd door Emi (en denk de andere genoemde familieleden), huis was waarschijnlijk hypotheekvrij zodat nu 1e hypotheek mogelijk is.
Je kunt misschien wel de vraag stellen hoe courant dat huis met al die grond is mocht het verkocht moeten worden. Oom en tante hebben daar waarschijnlijk heel lang gewoond, de grond hebben ze misschien vroeger zelf gebruikt wat Emi later heeft overgenomen. Het huis is mogelijk nog in jaren 60/70 staat (bouwjaar is 1962) en heeft geen energielabel, en als het wel een energielabel zou hebben zou dat waarschijnlijk G zijn, net als de rest van de straat. [..] Maar meer dan het bedrag van de lening gaat het wel opbrengen. Al wijkt de WOZ waarde van 2021 wel heel erg af van de marktwaarde in de pitch. Die WOZ waarde was ¤177.000 en is de afgelopen paar jaar alleen maar lager geworden.
WOZ-waarde Peildatum WOZ-waarde 01-01-2021 177.000 euro 01-01-2020 200.000 euro 01-01-2019 221.000 euro 01-01-2018 221.000 euro 01-01-2017 221.000 euro 01-01-2016 222.000 euro 01-01-2015 322.000 euro 01-01-2014 327.000 euro
Wat me ook opvalt is dat agrarische inkomsten maar net genoeg zijn om de rente voor de leningen en aanvullende kosten te betalen. Niet zo gek dus dat de familie een gunstiger herfinanciering wil.
Die waarde wijkt zoveel af omdat in de woz waarde niet de hele lap grond zit waarop wij wel de hypotheek krijgen.
Op dinsdag 14 februari 2023 19:36 schreef Zomaarevenkijken het volgende: Meer land dan pand, al valt het boerderijtje er ook onder. Zo te zien wordt ook een deel van de grond van de buren gebruikt voor de akkerbouw, misschien dat dat ook familie is? Meneer Kroot is landbouwer, heeft een grondwerk- en bestratingsbedrijf en is daarnaast in loondienst. Of wordt met die laatste twee hetzelfde bedoeld? Ook een zekere risicospreiding natuurlijk, om je inkomsten uit verschillende bronnen te halen, al is het hier vermoedelijk niet vrijwillig.
Als ik mag speculeren zou het anders kunnen zijn: (en 3A waar E. K* al jaren lijtk te zijn gevestigd valt niet onder de zekerheden)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[..] Die waarde wijkt zoveel af omdat in de woz waarde niet de hele lap grond zit waarop wij wel de hypotheek krijgen.
WOZ waardeloket geeft als grondoppervlakte 51.445m2. Kadastrale kaart geeft voor sectie N nummer 2225 waar het pand op staat een oppervlakte van 4.855m2, voor nummer 2224 25.980 m2, voor nummer 869 10.470m2 en nummer 870 10.140m2, bij elkaar is dat 51.445m2.
Verder is de WOZ waarde sinds 2014 zo ongeveer gehalveerd terwijl bijna overal de prijzen verdubbelden. Waarom die daling? De buren van huisnummer 5 zijn van ¤318.000 naar ¤609.000 gegaan in dezelfde periode, nr 10 van ¤388.000 naar ¤653.000. Misschien waren de Krootjes wel heel goed in het bezwaar maken tegen de WOZ waarde, scheelt weer voor de erfenis.
Die lap grond is op basis van de gemiddelde agrarische grondprijs natuurlijk al flink meer waard dan het bedrag wat ze lenen, maar het huis is wellicht in zeer slechte staat en gaat mogelijk tonnen kosten om het naar hedendaagse begrippen op te knappen en vooral te verduurzamen.
[..] Ik had zelf een iets ander scenario in gedachten.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik denk dat dit scenario juist is, met dien verstande dat nummer 3 waarschijnlijk de woning was van opa en dus ook een stuk ouder (en krakkemikkiger is) dan de woning van 3a.
De twee dames die meetekenen moeten m.i. wel zussen zijn want het is hoogst ongebruikelijk dat zowel vader als kinderen tegelijk erven (tenzij via een legaat). Immers kinderen erven indirect ook weer van hun vader.
Niet om het politiek te maken, maar het is natuurlijk helemaal krankjorem dat mensen zich zwaar in de schuld moeten steken alleen om hun bezit in de familie te kunnen houden. Bezit waar opa en oom en tante voor hebben kromgelegen en al hun belastingen voor hebben betaald. En dan roept zo'n @#$@Schimmelpenninck ook nog in de media dat de erfbelasting omhoog zou moeten.
[..] Ik denk dat dit scenario juist is, met dien verstande dat nummer 3 waarschijnlijk de woning was van opa en dus ook een stuk ouder (en krakkemikkiger is) dan de woning van 3a.
De twee dames die meetekenen moeten m.i. wel zussen zijn want het is hoogst ongebruikelijk dat zowel vader als kinderen tegelijk erven (tenzij via een legaat). Immers kinderen erven indirect ook weer van hun vader.
Niet om het politiek te maken, maar het is natuurlijk helemaal krankjorem dat mensen zich zwaar in de schuld moeten steken alleen om hun bezit in de familie te kunnen houden. Bezit waar opa en oom en tante voor hebben kromgelegen en al hun belastingen voor hebben betaald. En dan roept zo'n @#$@:Schimmelpenninck ook nog in de media dat de erfbelasting omhoog zou moeten.
Als we toch aan het speculeren zijn, vond deze aanvraag ook nog:
Over het project: Danny van der Horst is al geruime tijd succesvol actief binnen de Nederlandse vastgoedmarkt, met name in de regio Den Haag. Inmiddels heeft hij een stabiele vastgoedportefeuille opgebouwd.
De lening wordt gebruikt voor de herfinanciering van een reeds aangekocht en verhuurd pand in Rotterdam. Bij dit project is sprake van eerste hypothecaire zekerheid met een LTV van 69%.
De belangrijkste kenmerken van het project zijn:
Kredietbedrag: ¤ 125.000,- Leenvorm: Vastgoedlening Rente: 6,25% Looptijd: 60 maanden Risicoclassificatie: 1 Belangrijkste zekerheden: - Eerste hypothecaire inschrijving met een LTV van 69% - Verpanding huurpenningen H- oofdelijke aansprakelijkheid in privé
Collin bereikt als eerste Nederlandse platform de ¤ 500 miljoen grens. Collin Crowdfund is deze week de mijlpaal van een half miljard aan verstrekte financieringen gepasseerd. Een mooi moment om stil te staan bij onze groei. ‘’Ik ben erg trots op de groei die wij als team de laatste jaren hebben doorgemaakt’’, oprichter en algemeen directeur van Collin Crowdfund, Jeroen ter Huurne. ‘’Op naar het miljard!’’
Wow, 6,25% bij GvE betekent ongeveer 5% effectieve rente netto, inderdaad erg mager. Wel zo te zien een veilig project, als je geen box 3 belasting betaalt en niet van risico houdt dan kan deze wel interessant zijn. Hoewel SIG schifj 1 vergelijkbare zekerheid biedt tegen een betere rente. Betaal je box 3 wel dan kan je beter een 1 jarig deposito openen met veel minder risico en onder de streep dezelfde rente na belastingheffing. In ieder geval niet een project waar ik aan mee ga doen.
[ Bericht 3% gewijzigd door JP01 op 15-02-2023 13:23:35 ]
Op woensdag 15 februari 2023 09:22 schreef obligataire het volgende: hoogst ongebruikelijk dat zowel vader als kinderen tegelijk erven (tenzij via een legaat). Immers kinderen erven indirect ook weer van hun vader.
Is zeker niet standaard, maar kan fiscaal interessant zijn door een stap over te slaan.
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Aardig project, goed verhaal en redelijke zekerheden. Zit nu al 166K in, nog 1.334K te gaan.
[ Bericht 10% gewijzigd door obligataire op 15-02-2023 13:40:33 ]
[..] Ik denk dat dit scenario juist is, met dien verstande dat nummer 3 waarschijnlijk de woning was van opa en dus ook een stuk ouder (en krakkemikkiger is) dan de woning van 3a.
De twee dames die meetekenen moeten m.i. wel zussen zijn want het is hoogst ongebruikelijk dat zowel vader als kinderen tegelijk erven (tenzij via een legaat). Immers kinderen erven indirect ook weer van hun vader.
Niet om het politiek te maken, maar het is natuurlijk helemaal krankjorem dat mensen zich zwaar in de schuld moeten steken alleen om hun bezit in de familie te kunnen houden. Bezit waar opa en oom en tante voor hebben kromgelegen en al hun belastingen voor hebben betaald. En dan roept zo'n @#$@:Schimmelpenninck ook nog in de media dat de erfbelasting omhoog zou moeten.
3 en 3A zijn even oud, allebei in 1962 gebouwd, wat het aannemelijk maakt dat om 2 broers gaat die ieder een eigen huis hebben gebouwd, misschien na sloop van de oude boerderij. Als ik de juiste heb gevonden, is oom Piet al eerder overleden in 1995 en tante Neeltje in juni 2020. Tante zou dan alleen zijn achtergebleven in dat grote huis, bewoonde misschien maar een klein deel ervan en had niet genoeg geld om alles goed te onderhouden als weduwe (het geld zat vooral in de grond) waardoor het huis nu in slechte staat is. Sowieso lijkt het huis van nr 3 op de streetview foto te zien als een pand met aan de straatkant een deel woonhuis en daarachter een grote schuur of stal (andere dakbedekking). Op Funda zie ik vaak dit soort boerderijen van binnen nog alsof je zo de jaren 60/70 instapt met daarachter een schuur of stal die waarschijnlijk al heel lang niet meer gebruikt is behalve misschien voor opslag van allerlei oude spullen.
Verder op zich wel eens met je opmerking over de erfbelasting. al kan ik me ook wel voor een deel vinden in wat die Sander zegt. Maar dan zou wel de grens waarover je veel erfbelasting betaald wel een stuk hoger moeten zijn, zeker nu met de gestegen huizenprijzen. Maar dat is ook in eigen belang, aangezien het in mijn geval misschien ook op een dergelijke situatie zal uitdraaien. Ik heb geen kinderen, heb 1 broer die zelf 1 zoon heeft. Ik heb een zo goed als afbetaald huis wat zoals de meeste woningen flink in waarde is gestegen plus een leuk bedrag aan vermogen. Als mijn neef als enige erft zal hij ook een flinke bak aan erfbelasting moeten gaan betalen, wat hij dan waarschijnlijk alleen kan bij verkoop van het huis zodat zoals hier een lening niet aan de orde is. Maar in mijn geval gaat het niet om iets wat al lang in de familie is, gewoon een jaren 90 nieuwbouwhuis.
[..] Als mijn neef als enige erft zal hij ook een flinke bak aan erfbelasting moeten gaan betalen, wat hij dan waarschijnlijk alleen kan bij verkoop van het huis zodat zoals hier een lening niet aan de orde is. Maar in mijn geval gaat het niet om iets wat al lang in de familie is, gewoon een jaren 90 nieuwbouwhuis.
Hele verre familie van mij uit Duitsland heeft dat in het verleden opgelost door de beoogde bedrijfsopvolger te adopteren. Een volwassene! Geen idee of dat hier in Nederland ook kan. Het scheelt een heleboel belasting, zeker in een bedrijfssituatie.
[..] Hele verre familie van mij uit Duitsland heeft dat in het verleden opgelost door de beoogde bedrijfsopvolger te adopteren. Een volwassene! Geen idee of dat hier in Nederland ook kan. Het scheelt een heleboel belasting, zeker in een bedrijfssituatie.
In hele uitzonderlijke omstandigheden kan het, maar zoals je in de uitspraak via de link kunt lezen ligt de drempel hoog :
Als ik de juiste heb gevonden, is oom Piet al eerder overleden in 1995 en tante Neeltje in juni 2020. Tante zou dan alleen zijn achtergebleven in dat grote huis, bewoonde misschien maar een klein deel ervan en had niet genoeg geld om alles goed te onderhouden als weduwe (het geld zat vooral in de grond) waardoor het huis nu in slechte staat is.
Deze Neeltje had wel degelijk kinderen en kleinkinderen! Zie hier het overlijdensbericht in de Hilverbode van 17 juni 2020. De advertentie is te lezen op pagina 17. We moeten nog even verder zoeken....
Heeft iemand hier al naar z'n Jaaroverzicht 2022 van GVE gekeken?
Ik kom er niet helemaal uit hoe de bruto voorzieningsmutatie werkt? Dat is een minbedrag in 2022 maar dat lijkt in dit geval goed te zijn.
Shaderon: i say boom boom boom now let me hear you say weehooo SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren! RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
[..] Wow, 6,25% bij GvE betekent ongeveer 5% effectieve rente netto, inderdaad erg mager. Wel zo te zien een veilig project, als je geen box 3 belasting betaalt en niet van risico houdt dan kan deze wel interessant zijn. Hoewel SIG schifj 1 vergelijkbare zekerheid biedt tegen een betere rente. Betaal je box 3 wel dan kan je beter een 1 jarig deposito openen met veel minder risico en onder de streep dezelfde rente na belastingheffing. In ieder geval niet een project waar ik aan mee ga doen.
Ik ga er eigenlijk wel vanuit dat deze manier van box3 heffing ook geen stand gaat houden? Ze doen nu hetzelfde als toen bij spaarders en daar ging ook een streep door?
Shaderon: i say boom boom boom now let me hear you say weehooo SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren! RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
[..] Ik ga er eigenlijk wel vanuit dat deze manier van box3 heffing ook geen stand gaat houden? Ze doen nu hetzelfde als toen bij spaarders en daar ging ook een streep door?
Dat zou kunnen, je hebt een kans dat je via een bezwaar alsnog belasting over je werkelijke rendement kan betalen. Zelf maak ik die aanname liever niet, en ik hoop eigenlijk met mijn CF beleggingen boven het fictief rendement uit te komen (dat is de afgelopen 6 jaar prima gelukt) waardoor een bezwaar sowieso geen zin heeft. In mijn overweging om wel/niet te investeren hou ik voor 2023 en 2024 gewoon rekening met dat er jaarlijks 2% van de beleggingen aan de belastingdienst moet worden afgedragen.
[..] Deze Neeltje had wel degelijk kinderen en kleinkinderen! Zie hier het overlijdensbericht in de Hilverbode van 17 juni 2020. De advertentie is te lezen op pagina 17. We moeten nog even verder zoeken....
Op Facebook kwam ik een bericht tegen waar Sien Kroot, vrouw van Toon Heuvelmans, wordt genoemd, gewoond hebbend "in een boerderij aan de Schutweg". In het parochieblad wordt Sien Kroot-Heuvelmans genoemd, overleden op 8 januari 2021 in de leeftijd van 89 jaar. Deze moeten we hebben! Hier de dankadvertentie in de Hilverbode, waar ook duidelijk wordt wie A en M Kroot zijn: Ante en Mirte
[ Bericht 3% gewijzigd door crowd-fundi op 15-02-2023 15:16:35 ]
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Aardig project, goed verhaal en redelijke zekerheden. Zit nu al 166K in, nog 1.334K te gaan.
Benieuwd waar ze komen, ik ben dagelijks in de buurt van DH CS te vinden.
Verder vind ik het maar een hoop geld voor het doel.
Trek eens aan mijn vinger? Een open deur vraagt nu eenmaal om ingeschopt te worden.
Geen geweldig pand maar voor dit type op dit type indu-terrein is altijd wel een bestemming huurder / koper, twee geldnemers met elk een eigen toko is een voordeel en nu zorgen dat de familieband goed blijft. HA moreel resulteert in basis inleg en na 36 mnd zien we dan wel
[..] Geen geweldig pand maar voor dit type op dit type indu-terrein is altijd wel een bestemming huurder / koper, twee geldnemers met elk een eigen toko is een voordeel en nu zorgen dat de familieband goed blijft. HA moreel resulteert in basis inleg en na 36 mnd zien we dan wel
Eigen gebruik voor acceptabele LTV heeft bij mij altijd een streepje voor; geen gedoe met hoge verbouwingskosten, vergunningen en verkooprisico's. Aflossen en rente betalen i.p.v. huur, verdient zichzelf al terug.
[..] Op Facebook kwam ik een bericht tegen waar Sien Kroot, vrouw van Toon Heuvelmans, wordt genoemd, gewoond hebbend "in een boerderij aan de Schutweg". In het parochieblad wordt Sien Kroot-Heuvelmans genoemd, overleden op 8 januari 2021 in de leeftijd van 89 jaar. Deze moeten we hebben! Hier de dankadvertentie in de Hilverbode, waar ook duidelijk wordt wie A en M Kroot zijn: Ante en Mirte
Goed speurwerk. Die Neeltje had ik in een andere editite van de Hilverbode gevonden, maar Sien dus gemist.
Die Ante en Mirte lijken me dan de dochters van Emi en geen zussen van hem, gezien de jaartallen van middelbare school op LinkedIn. Volgens mij zit de hele omgeving daar vol met Kroot familieleden. De overlijdensadvertentie van de eerder genoemde Neeltje geeft als adres de Beerseweg wat maar 1 straat weg is van de Schutweg, één straat verder de andere kant op zit stal De Hoef met nog een Kroot en een dochter die aan dressuur doet, 1 pand daarnaast een manege met in de geschiedenis van de oprichting weer een andere Kroot en aan de andere kant van het dorp nog een pensionstal Kroot. En in een Hilverbode van 2015 een verslag van een dameskorfbalwedstrijd van de plaatselijke verening waarin o.a. gescoord werd door 4 dames met de achternaam Kroot en 1 Heuvelmans, een familieteam dus.
Ik meen dat sign bedrijf en het bedrijfslogo te herkennen als een verwerker van de reclame en carwrapfolies van het bedrijf waar ik lang gewerkt heb, alleen niet icm de plaats waar het nu volgens de website is gevestigd. Maar ik ken me niet meer herinneren waar het dan wel zat. Daar gaat mijn geheugen....