abonnement bol.com Coolblue
pi_201538422
quote:
International zoekt kamer: ‘Ik sta feitelijk op straat’Ze slapen bij vrienden, in hotels en reageren op tientallen advertenties. Internationale studenten in Delft zitten met de handen in het haar: hoe komen ze aan een kamer?

Dit studiejaar meldden meer dan tweeduizend internationale studenten zich aan voor een bachelor- of masterstudie aan de TU Delft. En die studenten hebben woonruimte nodig, maar de kamers liggen niet voor het oprapen.

“Meer dan 120 reacties via Kamernet, twintig via Room.nl, contact met vijftien verschillende makelaars en op Facebook ben ik de tel kwijtgeraakt”, somt bachelorstudent Pratham zijn inspanningen op. De tijd begint te dringen. Tot eind september heeft hij een slaapplek - in onderhuur bij een vriend.

Geen eenvoudige oplossing
Tijdens zijn zoektocht klopte Pratham aan bij de TU Delft en studentenhuisvester Duwo. “Zij wensten me succes, maar konden niets voor me betekenen.”

De mogelijkheden van de universiteit zijn inderdaad beperkt, laat een woordvoerder weten. “In samenwerking met een aantal verhuurders kunnen we internationale studenten jaarlijks zo’n 1000 tot 1200 woonruimtes aanbieden. Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet.” Die stop werd dit jaar eind juni bereikt. Hoeveel buitenlandse studenten momenteel geen kamer hebben, is de universiteit onbekend.

Uit reacties op een oproep via Instagram blijkt dat Pratham zeker niet de enige internationale student is die op hete kolen zit. “Ik zoek al meer dan zes maanden en woon nu noodgedwongen samen met mijn broer in zijn kleine kamer”, vertelt een internationale bachelorstudent die anoniem wil blijven. “Vorig jaar kreeg ik een kamer aangewezen via de TU Delft Housing Service, maar dat zijn huurcontracten van maximaal een jaar, dus nu sta ik feitelijk op straat.” De student reageerde op ‘ontelbaar veel advertenties’, maar het aanbod voor internationals is beperkt. “Veel advertenties vermelden - weinig subtiel - dat internationals wordt verzocht niet te reageren omdat de voorkeur uitgaat naar Nederlandse studenten.


Voorbeelden van advertenties waar internationals bij voorbaat worden afgewezen.

Behalve de spanningen en stress die het samenwonen met zijn broer op een paar vierkante meter met zich meebrengen, zijn er ook zorgen van administratieve aard. “Ik sta nog altijd ingeschreven op mijn oude adres, dat betekent dat al mijn post ůůk naar dat adres wordt verstuurd.” Inschrijven bij zijn broer gaat niet en zijn adres wijzigen bij de gemeente kan niet. “Daar vragen ze om een kopie van een huurcontract en dat kan ik niet geven.” Als non-EU-student is hij afhankelijk van een verblijfsvergunning – waarvoor registratie bij de gemeente vereist is. “Al maak ik me daar geen zorgen om. De vergunning die ik vorig jaar ontving heeft geen invloed op mijn huidige verblijf.”

"Volgens de wet basisregistratie personen is het overigens wel verplicht om een adreswijziging door te geven”, vertelt een woordvoerder van de Gemeente Delft. "Heb je geen vast woonadres, dan kun je altijd een briefadres aanvragen. Zo'n briefadres is zes maanden geldig."

Zonder papieren in de collegebanken
Toch zijn er studenten die momenteel in Nederland verblijven en niet ingeschreven staan bij een gemeente. Ze sloegen het advies van de TU in de wind om zonder geschikte woonruimte niet naar Delft te reizen, en schoven ‘gewoon’ aan in de collegebanken.

Opmerkelijk, want een inschrijving op een geldig Nederlands adres bij de plaatselijke gemeente is wettelijk verplicht voor iedereen die vier maanden of langer in Nederland verblijft. Ongeacht nationaliteit of verblijfsdoel. Het is daarnaast een vereiste om aan de TU te studeren. Toch controleert de universiteit hier niet op. “Dat kunnen en mogen we niet”, aldus de woordvoerder.

Deze regel geldt overigens alleen voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte. Europese studenten hebben geen vergunning nodig.

“Maar we hebben wel een kamer nodig”, merkt een Hongaarse bachelorstudent op. Omdat hij voor aanvang van het collegejaar geen woonruimte vond, bleef hij in zijn thuisland. De TU toonde begrip voor zijn situatie en biedt hem tot oktober hybride onderwijs aan. “Daarna is mijn fysieke aanwezigheid verplicht.” Momenteel reageert hij vanuit Hongarije op kamers. Zonder succes. “Ik word steeds afgewezen omdat ik tijdens instemmingsavonden niet fysiek aanwezig kan zijn.”

Een mogelijke uitkomst voor buitenlandse studenten die geen kamer kunnen vinden is het vorig jaar geopende The Student Hotel. In dit hotel huren studenten kamers voor een semester of heel collegejaar. In tegenstelling tot ‘gewone’ hotels, mogen studenten zich hier wel bij de gemeente inschrijven.

Ondanks prijzen vanaf 700 euro per maand zit ook het Student Hotel in Delft overvol. Er verblijven op dit moment ongeveer 260 studenten en alle kamers zijn tot augustus 2022 volgeboekt”, weet assistent operations Koen Wilmer.

In het WestCord hotel, dat sinds kort ook studentenkamers aanbiedt, is het ook dringen. “Heel september waren we volgeboekt”, vertelt een medewerker. Voor oktober zijn er van de dertig beschikbare kamers ŗ 995 euro per maand nog zeven vrij. “Maar ik verwacht dat een aantal huidige gasten hun verblijf nog verlengt.”

Geen garantie
De situatie is schrijnend, maar dat het voor buitenlandse studenten lastig is om een kamer te vinden, is niet nieuw. “Het is al jaren zo”, aldus de TU-woordvoerder. “Dit probleem is breed onderkend en hangt samen met de huidige situatie van de woningmarkt. Er is geen eenvoudige oplossing. Al jaren informeren we internationale studenten vooraf dat de woonsituatie lastig is. We willen geen valse verwachtingen wekken en aankomende studenten goed informeren.”

Toch zou Pratham graag zien dat de TU een stap verder gaat. “Op de universiteitswebsite staat bijvoorbeeld het advies je studie eventueel een jaar uit te stellen als je geen kamer kunt vinden. Maar uitstel is geen garantie dat je volgend jaar wel een kamer hebt.”

Dat advies geeft de universiteit juist met reden, legt de woordvoerder uit. “Hiermee willen we duidelijk maken dat het belangrijk is om op tijd woonruimte te zoeken. Op het laatste moment is dat ťcht heel lastig.”

Intussen doet Pratham er alles aan om te kunnen blijven. “Ik reageer op alle kamers die worden aangeboden. Zelfs op woningen met vijf slaapkamers. Ik zit in een Whatsappgroep met meer dan honderd studenten die woonruimte zoeken, dus die kamers zijn zo gevuld.”
Nou, zullen we dan maar 1 van de laatste stukjes binnenstedelijk groen in Delft tussen de Rotterdamseweg en de Leeghwaterstraat volbouwen met studentenwoningen voor die arme drommels? Dit soort nieuws zullen we aan het begin van elk studiejaar vaker gaan zien in meerdere studentensteden. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?!
pi_201538541
SyriŽrs met Cup D en maatje 32 welkom. Ik heb nog twee kamers over. DM me.
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
pi_201538559
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:22 schreef de_boswachter het volgende:
SyriŽrs met Cup D en maatje 32 welkom. Ik heb nog twee kamers over. DM me.
TU Delft, weinig kans.
  maandag 27 september 2021 @ 11:27:50 #4
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_201538602
Blijkbaar hebben die verhuurders gezeik gehad met internationale studenten , zou anders niet weten waarom je ze anders zou weren
Ik ben inmiddels overleden
pi_201538614
Misschien wordt het nu echt eens tijd om dat internationale onderwijs nog eens te heroverwegen (lees: afbouwen). Want het is inmiddels wel bekend dat het de kwaliteit niet ten goede komt (steenkolen-Engels van docenten etc.), en het heeft dus nog meer nadelen.
pi_201538642
Het is allemaal de schuld van de buitenlanders!

En niet van de bourgeoisie die een half miljoen lege woningen in bezit heeft exclusief leegstaande kantoorpanden
pi_201538680
Ze hadden ook een beetje vooronderzoek kunnen doen, in plaats van massaal hier naartoe komen en dan klagen.
  maandag 27 september 2021 @ 11:42:24 #8
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201538764
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:27 schreef Enchanter het volgende:
Blijkbaar hebben die verhuurders gezeik gehad met internationale studenten , zou anders niet weten waarom je ze anders zou weren
Vaak ook studenten huizen waar de verhuurder het aan de bewoners over laat om een nieuwe huurder te kiezen. Kan me voorstellen dat het met een buitenlandse master student toch weer een ander sfeertje in huis geeft.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201538787
"Behalve de spanningen en stress die het samenwonen met zijn broer..."

Hij heeft dus onderdak.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201538816
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:44 schreef EttovanBelgie het volgende:
"Behalve de spanningen en stress die het samenwonen met zijn broer..."

Hij heeft dus onderdak.
"ik sta feitelijk op straat"

Al kan hij nog wel wat onderwijs gebruiken.
"Pools are perfect for holding water"
pi_201538817
Gewoon netjes achteraan sluiten en op je beurt wachten, net zoals de rest :W
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_201538887
Wat vinden de FoK!-ers van enige verantwoordelijkheid van de universiteit in deze? Hoe duidelijk moeten ze zijn over deze kamerkrapte?

"Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet."

Dan zouden ze bijvoorbeeld vanaf dat moment ook wel op de site van de studie-inschrijving een duidelijk zichtbare waarschuwing neer kunnen zetten dat de inschrijvingen voor woonruimtes vol zit.
"Pools are perfect for holding water"
pi_201539018
Eerste stuk tekst uit de afbeelding:

"we zijn gemengt BSc en MSc studenten."

:')
Google is your friend, abuse your friends
pi_201539031
quote:
Een mogelijke uitkomst voor buitenlandse studenten die geen kamer kunnen vinden is het vorig jaar geopende The Student Hotel. In dit hotel huren studenten kamers voor een semester of heel collegejaar. In tegenstelling tot ‘gewone’ hotels, mogen studenten zich hier wel bij de gemeente inschrijven.

Ondanks prijzen vanaf 700 euro per maand zit ook het Student Hotel in Delft overvol. Er verblijven op dit moment ongeveer 260 studenten en alle kamers zijn tot augustus 2022 volgeboekt”, weet assistent operations Koen Wilmer.

In het WestCord hotel, dat sinds kort ook studentenkamers aanbiedt, is het ook dringen. “Heel september waren we volgeboekt”, vertelt een medewerker. Voor oktober zijn er van de dertig beschikbare kamers ŗ 995 euro per maand nog zeven vrij. “Maar ik verwacht dat een aantal huidige gasten hun verblijf nog verlengt.”
Dat is ook wel echt smerig hoog.

Voor 695 mag ie hier op de gang slapen. })

600 voor een tentje in de tuin, excl servicekosten
"Pools are perfect for holding water"
  maandag 27 september 2021 @ 12:09:20 #15
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_201539057
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:51 schreef probeer het volgende:
Wat vinden de FoK!-ers van enige verantwoordelijkheid van de universiteit in deze? Hoe duidelijk moeten ze zijn over deze kamerkrapte?

"Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet."

Dan zouden ze bijvoorbeeld vanaf dat moment ook wel op de site van de studie-inschrijving een duidelijk zichtbare waarschuwing neer kunnen zetten dat de inschrijvingen voor woonruimtes vol zit.
Die moeten gewoon een cap zetten op het aantal buitenlandse studenten.
We have always been at war with Eastasia.
  maandag 27 september 2021 @ 12:10:25 #16
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201539073
Probleem is dat voor universiteiten buitenlandse studenten meer inkomsten opleveren dan NL studenten. Dat beleid slaat echt nergens op, maar is wel de reden dat er zo giga veel buitenlandse studenten rondlopen die vinden dat ze op dag 1 onderdak moeten hebben (wat logisch is, want pappa&mamma wonen niet op reisafstand van de Universiteit itt. Die van NL studenten) terwijl NL studenten ook maanden aan het zoeken zijn.

Ergo, kap eens met dat kromme beleid om ons onderwijsgeld te spenderen aan studenten die hier alleen maar voorzieningen komen gebruiken om daarna waarschijnlijk weer terug te gaan.
  maandag 27 september 2021 @ 12:11:51 #17
476022 PzKpfw
Ongestoord Zeiken
pi_201539084
Gewoon achter in de rij aansluiten.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
  maandag 27 september 2021 @ 12:15:47 #18
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201539112
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
pi_201539157
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
Ze krijgen ook korting op hun zorgpremie
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201539168
Zijn er ook nieuwsberichten over nederlanders die geen kamer kunnen vinden?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  maandag 27 september 2021 @ 12:21:54 #21
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_201539169
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
WUT :o :o :o nog nooit van gehoord dat dit bestaat maar hier moeten we toch zsm mee stoppen, schandalig! :{ En die internationale studenten die hier door de universiteitsbesturen heen gelokt worden zodat de uni's en hogescholen hun premies en subsidies kunnen opslurpen ook zeer fors indammen!

Afgezien van de eerder genoemde instituten heeft niemand er wat aan. Oh ja, de huisjesmelkers
CHILD IN TIME MOET IN DE TOP2000 OMHOOG! STEMT ALLEN!
pi_201539201
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
En dan te bedenken dat die regeling eerst 8 jaar was. :')
pi_201539229
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 12:21 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
WUT :o :o :o nog nooit van gehoord dat dit bestaat maar hier moeten we toch zsm mee stoppen, schandalig! :{ En die internationale studenten die hier door de universiteitsbesturen heen gelokt worden zodat de uni's en hogescholen hun premies en subsidies kunnen opslurpen ook zeer fors indammen!

Afgezien van de eerder genoemde instituten heeft niemand er wat aan. Oh ja, de huisjesmelkers
Kennismigranten krijgen nog meer kortingen hoor, dat is al sinds ik het me kan herinneren.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  maandag 27 september 2021 @ 12:29:41 #24
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201539241
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:25 schreef luxerobots het volgende:

[..]
En dan te bedenken dat die regeling eerst 8 jaar was. :')
Jup... en het dan gek vinden dat huizenprijzen omhoog knallen in omgevingen met veel expats :P .
pi_201539350
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:51 schreef probeer het volgende:
Wat vinden de FoK!-ers van enige verantwoordelijkheid van de universiteit in deze? Hoe duidelijk moeten ze zijn over deze kamerkrapte?

"Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet."

Dan zouden ze bijvoorbeeld vanaf dat moment ook wel op de site van de studie-inschrijving een duidelijk zichtbare waarschuwing neer kunnen zetten dat de inschrijvingen voor woonruimtes vol zit.
Het is ook een beetje wat de gek er voor geeft. Als pappie en mammie in China of India die §700-§1.000 per maand voor een 'Student Hotel' voorschieten, dan verziekt dat de hele markt. Ik weet dit ook wel van Chinese studenten. Die hebben geen idee wat hier een normale prijs is en betalen gewoon wat er gevraagd wordt.

Ik weet niet meer zo goed hoe het landschap er nu uitziet. Betalen die studenten van buiten de EU nog instellingscollegegeld? En krijgen de universiteiten nog meer subsidie als ze meer studenten aantrekken? Dan is het natuurlijk helemaal cashen voor de universiteit. Die hebben dan geen enkel belang om de stortvloed aan internationals te stoppen.

Als we niet met die toestroom stoppen, dan moeten uni's daarin inderdaad hun verantwoordelijkheid nemen. En deze mensen huisvesten op een campus buiten de stad. Lijkt me de enige oplossing als je ze blijft uitnodigen.
pi_201539379
Van mensen met academisch denkniveau zou je toch mogen verwachten dat ze zich inlezen, en zelf ook al opgemerkt zouden hebben dat Nederland overvol is, en er een gigantische woningnood is.

Laat die studenten gewoon lekker in eigen land studeren. Zeker die Chinezen, te gek voor woorden.

Ik heb liever dat we schaarse woningen reserven voor vluchtelingen, dan voor dit pretentieuze jank-studenten.
- Souveršn ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
  maandag 27 september 2021 @ 13:00:25 #27
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_201539542
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:43 schreef Galvez het volgende:
Van mensen met academisch denkniveau zou je toch mogen verwachten dat ze zich inlezen
Ook hier heeft de inflatie toegeslagen. Vroeger had je een strenge selectie waarin de beste vooraan de rij stonden voor toelating. Nu wordt elke student gezien als een bedrag aan inkomsten. Wat boeit het niveau dan?
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_201539592
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:27 schreef Enchanter het volgende:
Blijkbaar hebben die verhuurders gezeik gehad met internationale studenten , zou anders niet weten waarom je ze anders zou weren
Huisgenoten hebben vaak geen zin om ook nog in hun vrije tijd de woonbegeleider van hulpeloze buitenlandertjes uit te hangen en in het Engels te moeten communiceren met iemand die dat nog veel slechter spreekt, Hongaren, Oegandezen, Amerikanen, dat soort volk.

En als de verhuurder bepaalt wie erin komt en er allemaal buitenlanders in mikt dan weet je ook niet wat dat wordt. Het is in Nederlandse studenthuizen vaak een enorme teringbende maar die hebben geen begeleiding nodig om te weten hoe ze het vuilnis buiten moeten zetten als ze daar eenmaal de energie voor hebben gevonden.

quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:51 schreef probeer het volgende:
Wat vinden de FoK!-ers van enige verantwoordelijkheid van de universiteit in deze? Hoe duidelijk moeten ze zijn over deze kamerkrapte?

"Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet."

Dan zouden ze bijvoorbeeld vanaf dat moment ook wel op de site van de studie-inschrijving een duidelijk zichtbare waarschuwing neer kunnen zetten dat de inschrijvingen voor woonruimtes vol zit.
In deze context wel, maar ik vind niet dat universiteit zich uberhaupt niet met huisvesting te bemoeien heeft. Die studenten kiezen een universiteit zonder campus. Je leren redden in een vreemd land is nou eenmaal wat een studie in het buitenland iets extra's geeft. Je hebt het al makkelijk in Nederland met iedereen die maar vriendelijk is, Engels spreekt en de opleiding en ontwikkeling van onze eigen kinderen opoffert aan buitenlanders die collegegeld willen uitsparen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  Moderator / Redactie Sport maandag 27 september 2021 @ 13:07:15 #29
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_201539618
quote:
10s.gif Op maandag 27 september 2021 12:03 schreef Metalfrost het volgende:
Eerste stuk tekst uit de afbeelding:

"we zijn gemengt BSc en MSc studenten."

:')
Het is de TU Delft, wat had je verwacht?
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_201539624
quote:
9s.gif Op maandag 27 september 2021 13:00 schreef ACT-F het volgende:

[..]
Ook hier heeft de inflatie toegeslagen. Vroeger had je een strenge selectie waarin de beste vooraan de rij stonden voor toelating. Nu wordt elke student gezien als een bedrag aan inkomsten. Wat boeit het niveau dan?
Ja, dst krijg je met marktwerking en winstbejag als hoofddoel…
- Souveršn ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
  Moderator / Redactie Sport maandag 27 september 2021 @ 13:08:50 #31
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_201539637
Overigens hekel ik behoorlijk hoe studenten die niet staan te springen om internationale huisgenoten hier als de boeman worden weggezet.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  maandag 27 september 2021 @ 13:09:15 #32
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_201539641
quote:
9s.gif Op maandag 27 september 2021 13:00 schreef ACT-F het volgende:

[..]
Ook hier heeft de inflatie toegeslagen. Vroeger had je een strenge selectie waarin de beste vooraan de rij stonden voor toelating. Nu wordt elke student gezien als een bedrag aan inkomsten. Wat boeit het niveau dan?
Het niveau daalt navenant aan de kant van de uni zelf :')

MBO/HBO/Uni, over een jaar of tien kan het samengevoegd worden tot ťťn opleiding en is alles verworden tot een genivelleerde eenheidsworst waar degene die nog wel willen en kunnen mogen opzouten naar hoogwaardige en dure privťscholen
omdat de reguliere scholen via buitenlandse studenten 3x zoveel kunnen verdienen :r studeren op niveau voor de welgestelden, het gepeupel mag voor een appel en ei zonder toekomst en zonder zicht op een huis, pensioen en welvaart krom liggen voor Den Haag om de niet meer beheersbare sociale voorzieningen bij elkaar te mogen werken.

Sterkte Nederland. Wat een gaaf land!
CHILD IN TIME MOET IN DE TOP2000 OMHOOG! STEMT ALLEN!
pi_201539680
Weinig medelijden met de student die hier al een jaar is, wil blijven, maar geen Nederlands heeft geleerd. Je kan nog zo aardig zijn, maar niemand heeft op een huisavondje zin om moeilijk te doen voor een huisgenoot.
pi_201539687
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
Dat is wel gebonden aan voorwaarden. Het is niet zo dat elke buitenlander hier naartoe kan komen en aanspraak maken op zulke regelingen. Het is bedoeld om mensen naar Nederland te halen met expertise waaraan hier een tekort is. Dat moet ook aangetoond worden.
pi_201539726
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:11 schreef PzKpfw het volgende:
Gewoon achter in de rij aansluiten.
Over welke rij hebben we het hier? Als je vooraan de rij gekomen bent, wie vind je daar volgens jou dan?

Er is namelijk geen centrale organisatie. Het is niet zoals bij een sociale huurwoning, dat je je ergens bij een overkoepelende organisatie in kunt schrijven en dan inschrijfduur opbouwt, waarna je op een bepaald moment 'aan de beurt bent'.
pi_201539778
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:05 schreef probeer het volgende:

[..]
Dat is ook wel echt smerig hoog.

Voor 695 mag ie hier op de gang slapen. })

600 voor een tentje in de tuin, excl servicekosten
Ligt er aan waar je het mee vergelijkt. Het is fors voor een studentenkamer, het is erg weinig voor een hotel.

In Amsterdam heb je bijv. ook 'Casa'. Studenten huren daar een kamer voor 450 euro per maand, maar zij moeten eind juni wegwezen, want gedurende de zomer worden diezelfde kamers (per nacht) verhuurd aan toeristen. Ik weet zo niet wat die kamers per nacht kosten, maar in Amsterdam zal dat al snel boven 100 euro per nacht liggen.

Nou is Casa geen normaal hotel. Hun primaire doel is het bieden van studentenhuisvesting en zij gebruiken de hotelinkomsten om het voor de studenten betaalbaar te houden. Het geeft echter wel aan dat het voor een normaal hotel niet erg interessant is om hun kamers aan studenten aan te bieden.
pi_201539783
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:08 schreef Nattekat het volgende:
Overigens hekel ik behoorlijk hoe studenten die niet staan te springen om internationale huisgenoten hier als de boeman worden weggezet.
Het wordt vast wel ergens racistisch genoemd, door van die figuren die een koloniaal sense of entitlement van Britse proporties weten te koppelen aan het 'feit' dat alles hier met bloed van hun voorouders is betaald.

quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:12 schreef Glazenmaker het volgende:
Weinig medelijden met de student die hier al een jaar is, wil blijven, maar geen Nederlands heeft geleerd. Je kan nog zo aardig zijn, maar niemand heeft op een huisavondje zin om moeilijk te doen voor een huisgenoot.
Dat is nou eenmaal eigen aan mensen die neerdalen uit de bovenklasse van klimaatverwoestende anywhere's, er is een totaal gebrek aan reflectie op wat ze nou eigenlijk van de lokale bevolking verwachten/vragen/eisen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 27 september 2021 @ 13:28:37 #38
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_201539837
De universiteit moet kamers bouwen voor buitenlandse studenten, en dan maximaal studenten accepteren als er kamers zijn. Lijkt me toch niet zo heel moeilijk. Kamers op campus is heel normaal in de rest van de wereld.

Nu willen universiteiten wel de lusten (veel geld binnenharken) maar niet de lasten.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_201539861
Ik heb nog wel ruimte in huis.. voor.. studentes.

:7
  maandag 27 september 2021 @ 13:31:54 #40
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_201539863
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:40 schreef Vasilevski het volgende:

[..]
Het is ook een beetje wat de gek er voor geeft. Als pappie en mammie in China of India die §700-§1.000 per maand voor een 'Student Hotel' voorschieten, dan verziekt dat de hele markt. Ik weet dit ook wel van Chinese studenten. Die hebben geen idee wat hier een normale prijs is en betalen gewoon wat er gevraagd wordt.

Ik weet niet meer zo goed hoe het landschap er nu uitziet. Betalen die studenten van buiten de EU nog instellingscollegegeld? En krijgen de universiteiten nog meer subsidie als ze meer studenten aantrekken? Dan is het natuurlijk helemaal cashen voor de universiteit. Die hebben dan geen enkel belang om de stortvloed aan internationals te stoppen.

Volgens mij is dat nog steeds zo ja. En ze betalen ook vooraf in 1 keer, dus dat zal ook wel lekker zijn voor de kas zo vlak voor het nieuwe jaar begint.

Verhuurders willen ook vaak dat buitenlandse studenten 3 of 6 keer de huur in 1 keer overmaken, omdat je nooit weet of iemand niet opeens naar het buitenland vertrokken is. Een huurschuld van iemand die weer in China is ga je natuurlijk nooit meer terug krijgen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_201539960
Weet anderzijds trouwens ook wel dat er in Nederland Chinese verhuurders zijn die alleen Chinese studenten willen. En dan bij voorkeur ook allemaal van hetzelfde geslacht. Voordeel is in ieder geval dat ze dezelfde taal spreken en geen exorbitante huurprijs aan hun landgenoten vragen. Die hebben dan ook wel de incentive om de boel netjes te houden (voor een studentenhuis tenminste) en een beetje sociaal met elkaar te zijn. Vind het wel oprecht sneu voor degenen die hier aankomen, niemand kennen, en zich maar een beetje in hun kamertje kapot werken.

Ik zou het daarom ook best goed kunnen voorstellen dat studentenhuizen vol Nederlanders ook niet zitten te wachten op een Chinese huisgenoot of zo. Maar volgens mij is het probleem voor deze internationals vooral het algemene kamertekort.
  maandag 27 september 2021 @ 13:43:59 #42
413578 Hahug13
Parttime autist
pi_201540000
Als je je nu inschrijft heb je over 5 jaar vast wel een kamer. Oh en welkom trouwens in dit syupergave land.
  maandag 27 september 2021 @ 13:46:02 #43
413578 Hahug13
Parttime autist
pi_201540033
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:43 schreef Galvez het volgende:
Laat die studenten gewoon lekker in eigen land studeren. Zeker die Chinezen, te gek voor woorden.
Hoe moet China dan aan hun tech komen? Als Chinese studenten hier niet meer mogen spioneren?
pi_201540067
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:43 schreef Galvez het volgende:
Van mensen met academisch denkniveau zou je toch mogen verwachten dat ze zich inlezen, en zelf ook al opgemerkt zouden hebben dat Nederland overvol is, en er een gigantische woningnood is.

Laat die studenten gewoon lekker in eigen land studeren. Zeker die Chinezen, te gek voor woorden.

Juist.

De chinezen hebben hier niet veel te zoeken inderdaad. Ze zijn zeker geen aanwinst aangezien ze helemaal niks doen om te integreren.
  maandag 27 september 2021 @ 13:51:55 #45
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_201540086
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:43 schreef Hahug13 het volgende:
Als je je nu inschrijft heb je over 5 jaar vast wel een kamer. Oh en welkom trouwens in dit syupergave land.
Studievoorrang een optie?https://www.woonnet-haaglanden.nl/onlangs-verhuurd
  maandag 27 september 2021 @ 14:42:10 #46
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201540578
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:08 schreef Nattekat het volgende:
Overigens hekel ik behoorlijk hoe studenten die niet staan te springen om internationale huisgenoten hier als de boeman worden weggezet.
Bedenk me nu dat je mijn post zo op zou kunnen vatten. Zo was het niet bedoeld. Ik vind het juist heel begrijpelijk dat die studenten zich niet aan internationale huisgenoten willen branden. Het is niet aan de studenten om de rommel van de universiteit op te ruimen.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201540579
quote:
Ze sloegen het advies van de TU in de wind om zonder geschikte woonruimte niet naar Delft te reizen, en schoven ‘gewoon’ aan in de collegebanken.
Beetje eigen schuld dikke bult dan hŤ.
- XOXO -
pi_201540584
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:51 schreef probeer het volgende:
Wat vinden de FoK!-ers van enige verantwoordelijkheid van de universiteit in deze? Hoe duidelijk moeten ze zijn over deze kamerkrapte?

"Maar als het maximaal aantal inschrijvingen voor woonruimtes is ontvangen, dan wordt de inschrijving stopgezet."

Dan zouden ze bijvoorbeeld vanaf dat moment ook wel op de site van de studie-inschrijving een duidelijk zichtbare waarschuwing neer kunnen zetten dat de inschrijvingen voor woonruimtes vol zit.
quote:
Ze sloegen het advies van de TU in de wind om zonder geschikte woonruimte niet naar Delft te reizen, en schoven ‘gewoon’ aan in de collegebanken.
- XOXO -
pi_201540713
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:04 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
in het Engels te moeten communiceren met iemand die dat nog veel slechter spreekt, Hongaren, Oegandezen, Amerikanen, dat soort volk.
:D
"Roken is slecht. Vooral voor de gordijnen." - Willem van Hanegem
  Moderator / Redactie Sport maandag 27 september 2021 @ 15:01:48 #50
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_201540786
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 14:42 schreef nixxx het volgende:

[..]
Bedenk me nu dat je mijn post zo op zou kunnen vatten. Zo was het niet bedoeld. Ik vind het juist heel begrijpelijk dat die studenten zich niet aan internationale huisgenoten willen branden. Het is niet aan de studenten om de rommel van de universiteit op te ruimen.
Ik had het vooral over het artikel zelf :)
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Redactie Sport maandag 27 september 2021 @ 15:10:52 #51
274204 crew  Mexicanobakker
Winnaar WIDM prono 2017
pi_201540854
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 12:21 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
WUT :o :o :o nog nooit van gehoord dat dit bestaat maar hier moeten we toch zsm mee stoppen, schandalig! :{ En die internationale studenten die hier door de universiteitsbesturen heen gelokt worden zodat de uni's en hogescholen hun premies en subsidies kunnen opslurpen ook zeer fors indammen!

Afgezien van de eerder genoemde instituten heeft niemand er wat aan. Oh ja, de huisjesmelkers
Door die regelingen verlies je als Nederlandse starter ook van expats die meer kunnen besteden op de woningmarkt. Blijft een hele schofterige zaak naar je eigen inwoners.
Put me on a pedestal and I'll only disappoint you
Tell me I'm exceptional and I promise to exploit you
Give me all your money and I'll make some origami honey
I think you're a joke but I don't find you very funny
pi_201540911
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 12:21 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
WUT :o :o :o nog nooit van gehoord dat dit bestaat maar hier moeten we toch zsm mee stoppen, schandalig! :{ En die internationale studenten die hier door de universiteitsbesturen heen gelokt worden zodat de uni's en hogescholen hun premies en subsidies kunnen opslurpen ook zeer fors indammen!

Afgezien van de eerder genoemde instituten heeft niemand er wat aan. Oh ja, de huisjesmelkers
Ja, dus dit geldt bijvoorbeeld voor PhD'ers. En in tegenstelling tot veel andere landen, word je gewoon volledig betaald. Je kan dus hier betaald je promotie-onderzoek doen. Sponsering wordt geregeld door de universiteit zelf.

En ja, ik ken de problematiek. Westlandse pandjesbazen, die hun geld hebben verdiend in de kassen, kochten massaal huisjes op. En verhuren die bijvoobreeld onder aan een buitenlands PhD-stel.

Die hebben 2 x 2700 euro bruto per maand. Nou, dat gaat er belasting vanaf, maar minder dan bij Nederlanders. Dus dan hebben ze gewoon een kleine 5dzd / maand te besteden.

Ja, dan ga ik ook hoge huren vangen. :D

En voor PhD'ers buiten de EU: vier jaar PhD doen, nog 1 jaar werkervaring ergens vandaan sprokkelen, en je kan je laten naturaliseren. Van welk land ter wereld ook.

Welkom in Nederland. :7
pi_201540912
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:10 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]
Door die regelingen verlies je als Nederlandse starter ook van expats die meer kunnen besteden op de woningmarkt. Blijft een hele schofterige zaak naar je eigen inwoners.
Het gaat nog een stapje dieper. Expats zijn nooit hoger geschoold medisch of juridisch personeel. NEderlandse artsen en notarissen en advocaten hebben dus geen concurrentie van expats op de arbeidsmarkt. Maar wij STEM studenten wel. Waarom wordt het ene deel van de universitair geschoolde bevolking wel overgeleverd aan buitenlandse concurrentie en het andere niet?
pi_201540940
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 14:43 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
[..]

Mjah, daar mogen ze imo wel een stuk pro-actiever in zijn; maw op zijn minst zeer helder informeren voordat er voor een studie ingeschreven wordt.
"Pools are perfect for holding water"
  maandag 27 september 2021 @ 15:20:19 #55
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201540969
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:14 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Het gaat nog een stapje dieper. Expats zijn nooit hoger geschoold medisch of juridisch personeel. NEderlandse artsen en notarissen en advocaten hebben dus geen concurrentie van expats op de arbeidsmarkt. Maar wij STEM studenten wel. Waarom wordt het ene deel van de universitair geschoolde bevolking wel overgeleverd aan buitenlandse concurrentie en het andere niet?
Collega!
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201541035
De schuld ligt natuurlijk (deels) ook bij de universiteiten die maar buitenlandse studenten blijven werven ook al is daar helemaal geen plek voor
  maandag 27 september 2021 @ 15:32:35 #57
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_201541119
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:14 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Het gaat nog een stapje dieper. Expats zijn nooit hoger geschoold medisch of juridisch personeel. NEderlandse artsen en notarissen en advocaten hebben dus geen concurrentie van expats op de arbeidsmarkt. Maar wij STEM studenten wel. Waarom wordt het ene deel van de universitair geschoolde bevolking wel overgeleverd aan buitenlandse concurrentie en het andere niet?
Lekker techneutensalarissen drukken door de confreres en de amices terwijl ze zelf buiten schot blijven. Overigens komt dat natuurlijk deels doordat voor juristen geldt dat deze kennis van specifiek het Nederlands recht nodig hebben om hier als jurist te functioneren.
We have always been at war with Eastasia.
  maandag 27 september 2021 @ 15:36:01 #58
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_201541160
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
Herkenbaar, die 'pijn' heb ik ook wel gevoeld. En vooral ook dat ze meteen doorsolliciteerden als er een einde kwam aan die regeling. :o :X
***
  maandag 27 september 2021 @ 15:41:02 #59
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_201541208
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:36 schreef BE het volgende:

[..]

En vooral ook dat ze meteen doorsolliciteerden als er een einde kwam aan die regeling. :o :X
Tja, je zou wel gek zijn als je het niet zou doen.
  maandag 27 september 2021 @ 15:48:33 #60
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_201541279
quote:
10s.gif Op maandag 27 september 2021 15:41 schreef Twiitch het volgende:

[..]
Tja, je zou wel gek zijn als je het niet zou doen.
Nou ja, het is niet dat de regeling dan opnieuw in gaat.
***
pi_201541290
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:43 schreef Hahug13 het volgende:
Als je je nu inschrijft heb je over 5 jaar vast wel een kamer. Oh en welkom trouwens in dit syupergave land.
Er is niet eens een centrale plek waar je je kķnt inschrijven.
pi_201541312
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 13:49 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Juist.

De chinezen hebben hier niet veel te zoeken inderdaad. Ze zijn zeker geen aanwinst aangezien ze helemaal niks doen om te integreren.
Alsof Nederlandse studenten gaan 'integreren' als ze een jaartje in het buitenland studeren.
pi_201541355
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:14 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Het gaat nog een stapje dieper. Expats zijn nooit hoger geschoold medisch of juridisch personeel. NEderlandse artsen en notarissen en advocaten hebben dus geen concurrentie van expats op de arbeidsmarkt. Maar wij STEM studenten wel. Waarom wordt het ene deel van de universitair geschoolde bevolking wel overgeleverd aan buitenlandse concurrentie en het andere niet?
Ik denk dat er in Nederland zo onderhand meer buitenlandse dan Nederlandse tandartsen werkzaam zijn. Ook buitenlandse advocaten zijn er volop. In Amsterdam zijn bijv. diverse Engelse kantoren gevestigd. De grote Nederlandse kantoren hebben overigens ook allemaal vestigingen in het buitenland, waar zowel Nederlands als plaatselijk personeel werkt.
  maandag 27 september 2021 @ 16:02:59 #64
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_201541426
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:14 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Het gaat nog een stapje dieper. Expats zijn nooit hoger geschoold medisch of juridisch personeel. NEderlandse artsen en notarissen en advocaten hebben dus geen concurrentie van expats op de arbeidsmarkt. Maar wij STEM studenten wel. Waarom wordt het ene deel van de universitair geschoolde bevolking wel overgeleverd aan buitenlandse concurrentie en het andere niet?
Je richt je met bijna al je topics op dit soort zaken, maar ook zonder buitenlandse studenten zou jij het relatief lastig krijgen bij het vinden van een baan op niveau. Dat heeft niet te maken met de concurrentie van buitenlandse studenten, maar met jouw stoornis. Ik denk dat dat je uiteindelijk veel meer beperkt dan een of andere Chinees.

Ik bedoel dat niet vervelend, maar met autisme zijn de mogelijkheden nou eenmaal beperkter dan zonder. Doe je helaas weinig aan. Al zijn er gelukkig wel steeds meer werkgevers die bewust wel op zoek zijn naar - en rekening houden met - mensen zoals jij.
pi_201541448
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:17 schreef probeer het volgende:

[..]
Mjah, daar mogen ze imo wel een stuk pro-actiever in zijn; maw op zijn minst zeer helder informeren voordat er voor een studie ingeschreven wordt.
Laten we van WO studenten totaal geen stukje eigen verantwoordelijkheid verwachten. *O*
- XOXO -
pi_201541452
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
Bedankt Rutte god en zijn lobbyvriend Booking.com maar. Het scheelt dat ze dan wel expats met appartementen van 1400 in de Bijlmer oplichten
  maandag 27 september 2021 @ 16:08:09 #68
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201541475
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 16:05 schreef Derrazi het volgende:
n zijn lobbyvriend Booking.com maar. Het scheelt dat ze dan wel expats met appartementen van 1400 in de Bijlmer oplichten
quote:
De 30%-regeling is de informele naam voor de vrije vergoeding van extraterritoriale kosten in de Wet op de loonbelasting 1964. De regeling is bedoeld om de kosten die werknemers maken om te verhuizen en te integreren te dekken[1][2] De facto poogt de regeling hoogopgeleiden en experts naar Nederland te halen, en ze wordt dan ook vaak als wig bij salarisonderhandelingen gebruikt.
Nah, das wel heel makkelijk om Rutte weer de schuld te geven. Hij was toen nog een eitje in de baarmoeder van zijn moeder :P . De Rabobank bestond wel in 1964.

pi_201541493
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 16:05 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
Laten we van WO studenten totaal geen stukje eigen verantwoordelijkheid verwachten. *O*
Een studentenkamer vinden is wel een heel aparte wereld. Zelfs voor Nederlandse studenten, laat staan dat je als buitenlandse student snapt hoe dat allemaal werkt. Veel kamers worden gevonden doordat je iemand kent, die weer iemand kent, die wel een goed woordje voor jou kan doen voor een kamer die binnenkort vrij gaat komen.

En als je al snapt hoe het werkt, dan kun je het vanuit het buitenland nog steeds niet regelen, aangezien je voor veel kamers nog steeds fysiek langs moet komen om te hospiteren.

Daar mag de universiteit dus best wat beter in begeleiden.
pi_201542369
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 16:03 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Je richt je met bijna al je topics op dit soort zaken, maar ook zonder buitenlandse studenten zou jij het relatief lastig krijgen bij het vinden van een baan op niveau. Dat heeft niet te maken met de concurrentie van buitenlandse studenten, maar met jouw stoornis. Ik denk dat dat je uiteindelijk veel meer beperkt dan een of andere Chinees.

Ik bedoel dat niet vervelend, maar met autisme zijn de mogelijkheden nou eenmaal beperkter dan zonder. Doe je helaas weinig aan. Al zijn er gelukkig wel steeds meer werkgevers die bewust wel op zoek zijn naar - en rekening houden met - mensen zoals jij.
Jij bent wel een hele bijzondere FOK zolderkamer autist, zeggen dat anderen de autist zijn. :')
pi_201542471
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
Mijn vrouw heeft hier 5 jaar van geprofiteerd :D

En de komende 7 jaar profiteren we van een vergelijkbare regeling in Griekenland waarbij Łberhaupt geen inkomstenbelasting wordt betaald.
No bitch to me
pi_201542574
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 16:08 schreef bleiblei het volgende:

[..]
[..]
Nah, das wel heel makkelijk om Rutte weer de schuld te geven. Hij was toen nog een eitje in de baarmoeder van zijn moeder :P . De Rabobank bestond wel in 1964.

[ afbeelding ]
:N

Toen was het nog de schuld van de Boerenleenbank. :(
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_201543139
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 17:31 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Jij bent wel een hele bijzondere FOK zolderkamer autist, zeggen dat anderen de autist zijn. :')
Nu doe je of ik het bedacht heb. We hebben het hier echter eerder over gehad in andere topics. Misschien niet kies van mij om er zonder jouw toestemming in een heel ander topic over te beginnen. Was niet kwaad bedoeld en ik wil het met alle plezier weghalen, als je het vervelend vindt dat het hier genoemd wordt. Je moet echter niet doen alsof ik jou iets probeer aan te wrijven. Ik heb het niet verzonnen.

Verder vrij off topic, dus stuur me even een DM als je het er verder over wilt hebben.
pi_201544230
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 18:49 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Nu doe je of ik het bedacht heb. We hebben het hier echter eerder over gehad in andere topics. Misschien niet kies van mij om er zonder jouw toestemming in een heel ander topic over te beginnen. Was niet kwaad bedoeld en ik wil het met alle plezier weghalen, als je het vervelend vindt dat het hier genoemd wordt. Je moet echter niet doen alsof ik jou iets probeer aan te wrijven. Ik heb het niet verzonnen.

Verder vrij off topic, dus stuur me even een DM als je het er verder over wilt hebben.
Flikker effe op met deze autistenstreken van je, wil je? :')
pi_201544486
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 20:00 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Flikker effe op met deze autistenstreken van je, wil je? :')
Goed, ik heb ook geen zin om op te zoeken waar en wanneer je hebt aangegeven dat je hiermee te maken hebt. Is sowieso al maanden terug. Kennelijk wil je het er inmiddels niet meer over hebben en dat is prima. Helemaal jouw keuze. Zoals gezegd haal ik het met alle plezier weg als je daar prijs op stelt (of doe anders even een TR).

Sorry dat het zodanig in het verkeerde keelgat schiet. Was niet kwaad bedoeld.
pi_201544552
Doet me meteen weer denken aan colleges volgen zittend op de trap. Als ze de opleidingen moeilijker maken, dan haken er meer nullen af :P De stad Delft kan de overstroming aan studenten niet meer aan...
pi_201544596
International zoekt kamer: ‘Ik sta feitelijk op straat’

Wat is dat nou weer voor onzinnige term, een international... :')
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_201545379
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:10 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]
Door die regelingen verlies je als Nederlandse starter ook van expats die meer kunnen besteden op de woningmarkt. Blijft een hele schofterige zaak naar je eigen inwoners.
Voor vvd-ers en collaborateurs van partijen als d66, cda en pvda zijn jij en ik helemaal geen "eigen inwoners". We zijn belastingslaafjes of fte's en moeten vooral onze bek houden.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201545427
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:14 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Het gaat nog een stapje dieper. Expats zijn nooit hoger geschoold medisch of juridisch personeel. NEderlandse artsen en notarissen en advocaten hebben dus geen concurrentie van expats op de arbeidsmarkt. Maar wij STEM studenten wel. Waarom wordt het ene deel van de universitair geschoolde bevolking wel overgeleverd aan buitenlandse concurrentie en het andere niet?
Omdat natuurkundige wetten enz. internationaal overal dezelfde zijn. Aan een Indische advocaat zonder enige kennis van het Nederlandse recht heb je niet zo veel, een Indische ingenieur zal dezelfde constructieberekening maken als zijn Nederlandse collega.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201545479
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 20:16 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Goed, ik heb ook geen zin om op te zoeken waar en wanneer je hebt aangegeven dat je hiermee te maken hebt. Is sowieso al maanden terug. Kennelijk wil je het er inmiddels niet meer over hebben en dat is prima. Helemaal jouw keuze. Zoals gezegd haal ik het met alle plezier weg als je daar prijs op stelt (of doe anders even een TR).

Sorry dat het zodanig in het verkeerde keelgat schiet.
Ja en nou is het mooi geweest terug je hok in jij. Idioot.

quote:
Was niet kwaad bedoeld.
Ja dat was het wel.
pi_201545498
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:10 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Omdat natuurkundige wetten enz. internationaal overal dezelfde zijn. Aan een Indische advocaat zonder enige kennis van het Nederlandse recht heb je niet zo veel, een Indische ingenieur zal dezelfde constructieberekening maken als zijn Nederlandse collega.
Zeker. Maar feit blijft dat de Nederlandse advocaat dus geen concurrentie heeft van IndiŽrs en de Nederlandse natuurkundige wel. Ergens is dat enorm oneerlijk.
pi_201545526
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:13 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Zeker. Maar feit blijft dat de Nederlandse advocaat dus geen concurrentie heeft van IndiŽrs en de Nederlandse natuurkundige wel. Ergens is dat enorm oneerlijk.
Maar wel zoals de happy few het wil, dus er zal ook niets aan gaan veranderen.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
  maandag 27 september 2021 @ 22:22:00 #84
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201546577
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:10 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Omdat natuurkundige wetten enz. internationaal overal dezelfde zijn. Aan een Indische advocaat zonder enige kennis van het Nederlandse recht heb je niet zo veel, een Indische ingenieur zal dezelfde constructieberekening maken als zijn Nederlandse collega.
Ja, als je geluk hebt wel! En altijd: Vertrouwen is goed, controleren is beter!

Het is vaak wel een uitdaging als er wat eigen nadenk werk of creativiteit gevraagd wordt.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201546578
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:53 schreef AchJa het volgende:

[..]
[ afbeelding ]
:D
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_201546971
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:10 schreef DDDDDaaf het volgende:
een Indische ingenieur zal dezelfde constructieberekening maken als zijn Nederlandse collega.
...en daarna nog rustig een uurtje de tijd nemen om aan bovengenoemde collega geheel onderbouwd uit te leggen dat diens komma twee keer verkeerd staat... :P
pi_201547070
Wij hebben ook nog 11.000 statushouders die een woning nodig hebben dus het ziet er slecht uit voor hem.
Ik ben HSG-Bomber niet.
pi_201547109
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:53 schreef AchJa het volgende:

[..]
[ afbeelding ]
Gheghe :D
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  Redactie Sport maandag 27 september 2021 @ 23:56:14 #89
274204 crew  Mexicanobakker
Winnaar WIDM prono 2017
pi_201547365
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:07 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Voor vvd-ers en collaborateurs van partijen als d66, cda en pvda zijn jij en ik helemaal geen "eigen inwoners". We zijn belastingslaafjes of fte's en moeten vooral onze bek houden.
PvdA niet direct, maar die hebben zich af en toe wat mee laten zuigen door de vvd ja
Put me on a pedestal and I'll only disappoint you
Tell me I'm exceptional and I promise to exploit you
Give me all your money and I'll make some origami honey
I think you're a joke but I don't find you very funny
pi_201547567
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 23:01 schreef brokjespoes het volgende:

[..]
...en daarna nog rustig een uurtje de tijd nemen om aan bovengenoemde collega geheel onderbouwd uit te leggen dat diens komma twee keer verkeerd staat... :P
Denk niet dat iedereen dit snapt ;)
pi_201547658
De TU heeft nog genoeg ruimte voor tentenkampen.

[ Bericht 7% gewijzigd door Gehrman op 28-09-2021 09:28:04 ]
pi_201547796
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 23:01 schreef brokjespoes het volgende:

[..]
...en daarna nog rustig een uurtje de tijd nemen om aan bovengenoemde collega geheel onderbouwd uit te leggen dat diens komma twee keer verkeerd staat... :P
Dat zal ik ook zeker niet tegenspreken, maar in theorie zou die IndiŽr dezelfde constructieberekening moeten maken en tot dezelfde conclusie ("houdt 'ie het of niet?") moeten komen.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201547819
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:35 schreef Sapstengel het volgende:
Ze hadden ook een beetje vooronderzoek kunnen doen, in plaats van massaal hier naartoe komen en dan klagen.
De universiteitsen hadden in samenwerking met de gemeentes kunnen onderzoeken of er Łberhaupt wel capaciteit is om al die aanwas van een kamer te voorzien.
pi_201547843
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:14 schreef skrn het volgende:
Welkom in Nederland. :7
Alleen blijkbaar is het niet zo makkelijk. Toegegeven dat jij het over een PhD student hebt tov een bachelor student, maar blijkbaar zijn er zat verhuurders die niet die hoge bedragen vragen maar voor huurders uit eigen land gaan.
  dinsdag 28 september 2021 @ 08:59:42 #95
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201548682
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:10 schreef bleiblei het volgende:
Probleem is dat voor universiteiten buitenlandse studenten meer inkomsten opleveren dan NL studenten. Dat beleid slaat echt nergens op, maar is wel de reden dat er zo giga veel buitenlandse studenten rondlopen die vinden dat ze op dag 1 onderdak moeten hebben (wat logisch is, want pappa&mamma wonen niet op reisafstand van de Universiteit itt. Die van NL studenten) terwijl NL studenten ook maanden aan het zoeken zijn.

Ergo, kap eens met dat kromme beleid om ons onderwijsgeld te spenderen aan studenten die hier alleen maar voorzieningen komen gebruiken om daarna waarschijnlijk weer terug te gaan.
Hoe is dat beleid dan precies en waarom doen we dat?
Von Kopf bis FuŖ auf Liebe eingestellt
pi_201549081
Toen ik in Londen ging studeren kreeg ik gewoon een kamer op de campus. Volgens mij heeft alleen de TU Twente dat in NL.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  dinsdag 28 september 2021 @ 10:02:07 #97
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_201549148
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 08:59 schreef LXIV het volgende:

[..]
Hoe is dat beleid dan precies en waarom doen we dat?
Buitenlandse studenten betalen meer aan collegegeld dus die leveren meer op. We zouden ook meer geld per Nederlandse student beschikbaar kunnen stellen maar benepen liberale centenkakkers als Markie en Wopke geloven zo niet in multipliereffecten.
We have always been at war with Eastasia.
pi_201549153
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 06:30 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Dat zal ik ook zeker niet tegenspreken, maar in theorie zou die IndiŽr dezelfde constructieberekening moeten maken en tot dezelfde conclusie ("houdt 'ie het of niet?") moeten komen.
Vakinhoudelijk zouden ze na hun afstuderen op hetzelfde niveau moeten functioneren, maar de Nederlander heeft natuurlijk wel een voorsprong op de IndiŽr. De IndiŽr kan die berekening maken, maar kun je 'm ook sturen naar een overleg met de opdrachtgever, of het projectteam, waar de voertaal over het algemeen toch Nederlands zal zijn?

Het is ook niet gebruikelijk dat je als ir. tot in lengte van jaren (alleen) vakinhoudelijk werk blijft doen. Je groeit door naar een meer coŲrdinerende / leidinggevende functie. En als je echt goed bent (cum laude afgestudeerd, sociaal handig) dan hebben bedrijven als BCG of McKinsey al meteen interesse in een pas afgestudeerde ir. - niet vanwege de vakinhoudelijke kennis, maar vanwege de vaardigheden, de wijze waarop een probleem benaderd wordt. Dat zie ik bij de IndiŽrs echter ook niet zo snel gebeuren.
pi_201549168
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 09:52 schreef Nielsch het volgende:
Toen ik in Londen ging studeren kreeg ik gewoon een kamer op de campus. Volgens mij heeft alleen de TU Twente dat in NL.
Utrecht heeft ook kamers op de campus, maar dan nog is de vraag wie daarover gaat. Is dat de uni, of is dat de plaatselijke studentenhuisvester?
  dinsdag 28 september 2021 @ 10:06:35 #100
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_201549177
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
Arrogantie ten top :')

Dat is net zoiets als stellen dat jij als werknemer jouw werkgever op je knietjes dankbaar moet zijn dat je bij zo'n mooi bedrijf mag werken.

Ga toch weg man, zij hebben wat te bieden en krijgen daarvoor wat terug. Net als jij. Het zijn geen smekende asielzoekers of iets dergelijks.

Dat de regels misschien krom zijn is een andere discussie maar dat staat los van die domme opmerking van je.
Krekker is de bom!
pi_201549180
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:05 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Utrecht heeft ook kamers op de campus, maar dan nog is de vraag wie daarover gaat. Is dat de uni, of is dat de plaatselijke studentenhuisvester?
Dat is zeker weten niet de uni, dat hebben ze allemaal uitbesteed aan de SSH (heet nu anders geloof ik). Die hebben inderdaad veel kamers op de Uithof (tegenwoordig; Utrecht Science Park) en ook nog wel veel in de binnenstad. Dat is ook het verschil met veel colleges in de VS en het VK, daar gaan de universiteiten zelf over de huisvesting op campus.

TU Twente heeft het volgens mij wel in eigen beheer en garandeert alle studenten een kamer op de campus. Althans, dat was zo 20 jaar geleden. Geen idee hoe het nu is.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_201549200
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:02 schreef -XOR- het volgende:

[..]
Buitenlandse studenten betalen meer aan collegegeld dus die leveren meer op. We zouden ook meer geld per Nederlandse student beschikbaar kunnen stellen maar benepen liberale centenkakkers als Markie en Wopke geloven zo niet in multipliereffecten.
Alleen non-EU studenten betalen volgens mij meer.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_201549204
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 11:29 schreef Piles het volgende:
Misschien wordt het nu echt eens tijd om dat internationale onderwijs nog eens te heroverwegen (lees: afbouwen). Want het is inmiddels wel bekend dat het de kwaliteit niet ten goede komt (steenkolen-Engels van docenten etc.), en het heeft dus nog meer nadelen.
Dit dus. Waarom we de kwaliteit naar beneden moeten halen om internationale studenten binnen te halen is al een tijdje een vraag voor mij.

Ze zijn welkom en vakken mogen in het Engels gegeven worden maar het lijkt soms wel of de hele universiteit er om heen moet draaien.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  dinsdag 28 september 2021 @ 10:09:45 #104
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_201549211
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 21:13 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Zeker. Maar feit blijft dat de Nederlandse advocaat dus geen concurrentie heeft van IndiŽrs en de Nederlandse natuurkundige wel. Ergens is dat enorm oneerlijk.
De een is geboren in rijkdom de ander in armoede, de een is geboren met een stel goedwerkende hersenen en/of heeft talent dat hij/zij kan gebruiken de ander niet...

Het leven is oneerlijk, det is toch algemeen bekend?

Maar wat is nu het werkelijke punt dat je probeert te maken?
Krekker is de bom!
pi_201549220
quote:
6s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:06 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Dat is zeker weten niet de uni, dat hebben ze allemaal uitbesteed aan de SSH (heet nu anders geloof ik). Die hebben inderdaad veel kamers op de Uithof (tegenwoordig; Utrecht Science Park) en ook nog wel veel in de binnenstad. Dat is ook het verschil met veel colleges in de VS en het VK, daar gaan de universiteiten zelf over de huisvesting op campus.

TU Twente heeft het volgens mij wel in eigen beheer en garandeert alle studenten een kamer op de campus. Althans, dat was zo 20 jaar geleden. Geen idee hoe het nu is.
Ja, precies. Ik denk dus dat het niet zoveel dondert waar de kamers zijn, maar wie erover gaat. Misschien zou de uni wel met de studentenhuisvester kunnen afspreken dat ze op jaarbasis een x aantal kamers afnemen voor internationale studenten.
  dinsdag 28 september 2021 @ 10:11:02 #106
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_201549222
quote:
6s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:08 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Alleen non-EU studenten betalen volgens mij meer.
Ja klopt, EU-studenten kunnen tegen het Nederlands wettelijk collegegeldtarief studeren op basis van Europese regelgeving.
We have always been at war with Eastasia.
pi_201549231
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:09 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Dit dus. Waarom we de kwaliteit naar beneden moeten halen om internationale studenten binnen te halen is al een tijdje een vraag voor mij.

Ze zijn welkom en vakken mogen in het Engels gegeven worden maar het lijkt soms wel of de hele universiteit er om heen moet draaien.
op zich is onderwijs in het Engels niet heel gek voor studenten die echt door willen in de wetenschappelijke wereld; conferenties, artikelen en literatuur zijn ook vaak in het Engels.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_201549307
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken .
Ja ik irriteer mij ook aan die 30% regeling voor bv Indiers die hier komen werken. Die komen uit een shit hole land en dan ook nog eens allerlei voordelen, waardoor ze wellicht ook voordelen op de huizenmarkt hebben :')
pi_201549320
Is universitair student (dus koppie koppie, mag ik aannemen) - kiest ervoor naar een land te gaan waar de huizemarkt naar de tyfus is - komt niet aan een kamer - doet huilie huilie.
pi_201549356
Minder internationale studenten naar Nederland halen, de oplossing is zo simpel.
De tijd van meer en meer is voorbij, op naar minder en minder.
Als je geen kop hebt kan je niet uit het raam kijken.
  dinsdag 28 september 2021 @ 10:29:00 #111
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_201549393
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:24 schreef theunderdog het volgende:
Is universitair student (dus koppie koppie, mag ik aannemen) - kiest ervoor naar een land te gaan waar de huizemarkt naar de tyfus is - komt niet aan een kamer - doet huilie huilie.
Wanneer jij ergens praktisch wordt uitgenodigd, tevens ook een som geld aan collegegeld betaalt, verder vooral geld uitgeeft in het land en dus geen geld v/d staat ontvangt (in tegenstelling tot de NLse studenten die dit terecht wel ontvangen), dan is het niet zo heel gek dat je ook enkele verwachtingen hebt.
Krekker is de bom!
  dinsdag 28 september 2021 @ 10:41:33 #112
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_201549536
...

[ Bericht 50% gewijzigd door bleiblei op 28-09-2021 12:26:25 ]
pi_201549544
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:29 schreef KreKkeR het volgende:

[..]
Wanneer jij ergens praktisch wordt uitgenodigd, tevens ook een som geld aan collegegeld betaalt, verder vooral geld uitgeeft in het land en dus geen geld v/d staat ontvangt (in tegenstelling tot de NLse studenten die dit terecht wel ontvangen), dan is het niet zo heel gek dat je ook enkele verwachtingen hebt.
En het is ook niet zo heel gek dat ze zich voordat ze zich inschrijven even verdiepen in de kamermarkt.
pi_201549888
Ik ben nooit internationaal student geweest dus misschien mis ik iets, maar is het regelen van onderdak in principe niet iets wat je regelt voordat je besluit ergens te gaan studeren/wonen?
Conscience do cost.
pi_201549985
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:29 schreef KreKkeR het volgende:

[..]
Wanneer jij ergens praktisch wordt uitgenodigd, tevens ook een som geld aan collegegeld betaalt, verder vooral geld uitgeeft in het land en dus geen geld v/d staat ontvangt (in tegenstelling tot de NLse studenten die dit terecht wel ontvangen), dan is het niet zo heel gek dat je ook enkele verwachtingen hebt.
Punt is: met een beetje verdieping in het land waar je heen gaat, kan elke internationale student van te voren weten dat je misschien wel niet aan een kamer komt in Nederland.
  dinsdag 28 september 2021 @ 11:33:06 #116
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_201550063
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:06 schreef KreKkeR het volgende:

[..]
Arrogantie ten top :')

Dat is net zoiets als stellen dat jij als werknemer jouw werkgever op je knietjes dankbaar moet zijn dat je bij zo'n mooi bedrijf mag werken.

Ga toch weg man, zij hebben wat te bieden en krijgen daarvoor wat terug. Net als jij. Het zijn geen smekende asielzoekers of iets dergelijks.

Dat de regels misschien krom zijn is een andere discussie maar dat staat los van die domme opmerking van je.
Mwah, ik vind dat hij ergens wel een punt heeft. De mensen die hier in Nederland komen wonen komen terecht in een samenleving en land waar alles doorgaans op rolletjes loopt en dat kost geld. Ik vind dat je als land best zelfzeker mag zijn en stellen dat je genoeg te bieden hebt om expats niet te hoeven laten freeriden op de belastingbijdrage van het klootjesvolk.
We have always been at war with Eastasia.
  dinsdag 28 september 2021 @ 11:34:12 #117
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_201550073
quote:
6s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:06 schreef Nielsch het volgende:

TU Twente heeft het volgens mij wel in eigen beheer en garandeert alle studenten een kamer op de campus. Althans, dat was zo 20 jaar geleden. Geen idee hoe het nu is.
Nu adviseren ze buitenlandse studenten weg te blijven omdat er geen woonruimte is :')
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_201550229
Tja krijg je ervan als je werkt en studeert, dan kun je fluiten naar woonruimte.

Als je komt parasiteren, niets presteert, je hand ophoudt en een grote bek hebt is de kans op woonruimte aanzienlijk groter. |:(
pi_201551062
Verschrikkelijke situatie inderdaad op de huizenmarkt in Nederland. Je zou er maar geboren worden :N
  dinsdag 28 september 2021 @ 18:51:01 #121
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_201554959
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 11:33 schreef -XOR- het volgende:

[..]
Mwah, ik vind dat hij ergens wel een punt heeft. De mensen die hier in Nederland komen wonen komen terecht in een samenleving en land waar alles doorgaans op rolletjes loopt en dat kost geld. Ik vind dat je als land best zelfzeker mag zijn en stellen dat je genoeg te bieden hebt om expats niet te hoeven laten freeriden op de belastingbijdrage van het klootjesvolk.
Ik kan me prima vinden in wat jij zegt, maar dat is heel wat anders dan dat de user waar ik op reageerde zei.

Wellicht het verschil tussen (misplaatste) arrogantie (post v/d user waar ik op reageerde) versus zelfvertrouwen (jouw post).

Voorbeeld:

Zelfvertrouwen:
Nederland is een mooi land waar alles goed geregeld is, we hebben zelf ook veel kennis in huis. Geven we de expats niet te veel voordeeltjes? Misschien moeten we als land wat harder onderhandelen bij het hierheen halen v/d benodigde kennis (en wellicht ook eerst beter kijken wat we zelf in huis hebben).

Arrogantie:
Die stakkers moeten ons op hun blote knietjes danken. Zij staan bij ons in het krijt, want wij geven ze alles en zij doen er helemaal niks voor terug. Wij zijn goed en alles wat niet uit NL komt is minder.
Krekker is de bom!
  dinsdag 28 september 2021 @ 18:54:21 #122
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201555015
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  dinsdag 28 september 2021 @ 18:56:41 #123
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201555057
"Er zijn ook mensen die vanuit Brabant elke dag uren onderweg zijn naar hun les, terwijl ze hun leven hier in Rotterdam willen starten. Ze worden zo geremd in hun ontwikkeling."

Nee hoor, laptop aan en college digitaal volgen.

Gejank.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201555080
Gaan we nu iedere studentenstad af. Eerst Groningen, nu Delft, volgende Wageningen etc etc. Overal is er een probleem.
pi_201555091
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 18:54 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Echt, ga weg...

Studenten in huis nemen als medewerker, zijn ze wel helemaal lekker daar?
Dat.
De universiteiten (en ik neem aan hoge scholen ook) verdienen aan buitenlandse studenten, en dan moeten de medewerkers hun privacy maar opgeven en 'vreemden' in huis nemen _O- 8)7
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  dinsdag 28 september 2021 @ 18:58:51 #126
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201555097
"Een van de studenten is de 18-jarige Annique uit de omgeving van Zeist. Ze wil dolgraag in Rotterdam wonen en leven. Ze bivakkeert nu vier nachten per week in Hostel Room in het Scheepvaartkwartier. De reistijd van twee uur heen en twee uur terug, maakt pendelen lastig."

Dan blijf je lekker in Zeist wonen. Reistijd met de trein is minder dan een uur. Welkom in het echte leven (dat willen ze kennelijk heel graag, het echte leven in).

Vanwaar dat automatisme dat 18-jarigen... herstel, 18-jarigen die een opleiding gaan volgen, recht hebben op een eigen kamer?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201555140
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 18:58 schreef EttovanBelgie het volgende:
"Een van de studenten is de 18-jarige Annique uit de omgeving van Zeist. Ze wil dolgraag in Rotterdam wonen en leven. Ze bivakkeert nu vier nachten per week in Hostel Room in het Scheepvaartkwartier. De reistijd van twee uur heen en twee uur terug, maakt pendelen lastig."

Dan blijf je lekker in Zeist wonen.

Vanwaar dat automatisme dat 18-jarigen... herstel, 18-jarigen die een opleiding gaan volgen, recht hebben op een eigen kamer?
Tja, verwende prinsjes en prinsesjes die altijd gewend zijn geweest altijd hun zin te krijgen.

Welkom in de echte wereld :W
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_201555291
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 15:56 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Ik denk dat er in Nederland zo onderhand meer buitenlandse dan Nederlandse tandartsen werkzaam zijn. Ook buitenlandse advocaten zijn er volop. In Amsterdam zijn bijv. diverse Engelse kantoren gevestigd. De grote Nederlandse kantoren hebben overigens ook allemaal vestigingen in het buitenland, waar zowel Nederlands als plaatselijk personeel werkt.
Dit, ik kan veel buitenlandse juristen.
pi_201555358
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 18:58 schreef EttovanBelgie het volgende:
"Een van de studenten is de 18-jarige Annique uit de omgeving van Zeist. Ze wil dolgraag in Rotterdam wonen en leven. Ze bivakkeert nu vier nachten per week in Hostel Room in het Scheepvaartkwartier. De reistijd van twee uur heen en twee uur terug, maakt pendelen lastig."

Dan blijf je lekker in Zeist wonen. Reistijd met de trein is minder dan een uur. Welkom in het echte leven (dat willen ze kennelijk heel graag, het echte leven in).

Vanwaar dat automatisme dat 18-jarigen... herstel, 18-jarigen die een opleiding gaan volgen, recht hebben op een eigen kamer?
Dat reizen is klote en iedereen die volwassen is mag toch een eigen stekje.
  dinsdag 28 september 2021 @ 19:19:26 #130
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201555385
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:16 schreef skrn het volgende:

[..]
Dat reizen is klote en iedereen die volwassen is mag toch een eigen stekje.
Oh, mag iedereen dat?

Dat klopt. Als je het kunt betalen of wanneer het noodzakelijk is. Een student die gewoon thuis kan wonen heeft dat derhalve helemaal niet nodig. Dat gezeik ook altijd over 'de ontwikkeling' is natuurlijk bullshit; alsof jongeren die na de middelbare gaan werken i.p.v. studeren dan geen 'recht op een eigen stekje' zouden hebben. Voor het gros van die studenten is het vooral: "weg van pa en ma" (behalve dan de portemonnee van pa en de wasmachine van ma, natuurlijk). Decadent gezwam en prinsessengedrag van volk dat nog niets gepresteerd heeft en van alles eist.

En reizen is klote? Dat wordt nog wat als ze echt moeten gaan werken.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  dinsdag 28 september 2021 @ 19:20:34 #131
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201555394
Bij deze ook alvast mijn excuses voor het schandelijk gender-rolbevestigend voorbeeld in voorlaatste post.

Sorry, aldus.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201555576
Het is toch lekker. Ik wist niet hoe snel ik weg kon van mijn ouders. Heerlijk. Lekker mijn eigen plekje.

Het is niet eisen hť. Maar het zou mooi zijn dat volwassen gewoon een eigen stekkie kunnen hebben als ze dat willen, ja. Lijkt me toch gezond.
  dinsdag 28 september 2021 @ 19:39:28 #133
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201555747
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:29 schreef skrn het volgende:
Het is toch lekker. Ik wist niet hoe snel ik weg kon van mijn ouders. Heerlijk. Lekker mijn eigen plekje.

Het is niet eisen hť. Maar het zou mooi zijn dat volwassen gewoon een eigen stekkie kunnen hebben als ze dat willen, ja. Lijkt me toch gezond.
Misschien dan eerst wat sparen zodat je wat kunt inleggen en uiteindelijk kopen. Hoort ook bij volwassen (willen) zijn.

Sowieso, dat iets voor jezelf hebben op je 18e is iets van de laatste drie decennia, hooguit. Heeft ook een reden, dat dat lange tijd niet de norm was.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201555894
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij 8)7 .

En waarom? Omdat ze niet geboren en getogen Nederlander zijn. Terwijl ze zelf op hun knieŽn dankbaar zijn dat ze in zo een mooi land als Nederland mogen wonen&werken 8)7 .
En wat dacht je van de minimum salariseisen voor kennismigranten? Onder de 30 zo'n §3500/maand en boven de 30 §4700/maand. Waar ik werk is het 60-40 Nederlands vs kennismigrant. De verschillen in salaris zijn best schokkend, daar komt die belastingkorting nog bovenop.

Veel internationals huren zonder probleem een woning voor 1500 tot 2000 per maand, terwijl hun Nederlandse collega's vaak meer verantwoordelijkheden hebben op hun werk en tot begin 30 vaak nog met huisgenoten wonen.

Weet toevallig dat een aantal Filipijnse tekenaars zonder echte verantwoordelijkheden boven de 5k zitten, terwijl de engineering manager die 40 man aanstuurt daar amper aan komt.
pi_201556158
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 12:15 schreef bleiblei het volgende:
Zelfde geldt trouwens voor kennismigranten die eerste 5 jaar 30% korting krijgen op inkomsten belastingen. Ik heb gewoon collega's die 30% meer overhouden per maand dan mij .
Ja die expatregeling mag ook weleens op de schop. Ik heb er in het verleden als over gepost. Er is nog nooit (serieus) onderzoek gedaan naar het effect van de regeling (behalve onder... profvoetballers...). Wel weten we dat de belanghebbenden er erg blij mee zijn. :) Kost toch uit mijn hoofd iets van 300 miljoen per jaar opgebracht doorde NL belastingbetaler die daar zijn eigen concurrentie mee bekostigt.

In het kader van dit topic proef je steeds meer die "Weg Met Ons" mentaliteit. Die is zeer schadelijk. Maar afschaffing van de expatregeling is dus ook al niet bespreekbaar in de politiek. En universiteiten dwingen om geen buitenlandse studenten aan te nemen als ze de huisvesting niet eerst regelen doet de politiek ook al niet.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201556293
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:48 schreef Schuifpui het volgende:
En wat dacht je van de minimum salariseisen voor kennismigranten? Onder de 30 zo'n §3500/maand en boven de 30 §4700/maand.
Dat soort beloning toont niet echt urgentie aan vind ik. Daarvoor heb je vast ook wel een Nederlander.

Maar het ernstige hieraan is dat er dus geen onderzoek plaatsvindt of die honderden miljoenen uitkeren eigenlijk wel zin heeft. Die labbekakkige luiheid en desinteresse. En daarom dat geld ieder jaar maar op de begroting zetten weer. Volledig schandelijk zoiets. Bananenrepubliek Nederland wat dat betreft. Hoe duur en moeilijk zou het nou zijn om eens goed te onderzoeken of die 300 miljoen per jaar wel zinvol is.

1 ding weten we heel zeker: voor (meestal toch al rijke) bedrijven is het heel zinvol. Die gebruiken die 30% regeling vaak om gewoon minder salaris te betalen dan ze waard zijn omdat de werknemer toch al meer overhoudt..

[ Bericht 14% gewijzigd door Bart2002 op 28-09-2021 20:15:34 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201556415
Ik vind vooral dat arbeidsmigratie ook ons moet helpen. En dat er geen verdrukking plaatsvindt. Dus gelijke gevallen gelijke lonen. En denk ook meteen aan uitgaven, dus niet tolereren dat elke Pool tot sint-juttemis in een Pools kenteken moet rondrijden.

Vergelijk het even met AustraliŽ waar echt per sector wordt gekeken of iemand welkom is of niet. Zoveel landen hebben daar regels voor.
pi_201556449
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:39 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Misschien dan eerst wat sparen zodat je wat kunt inleggen en uiteindelijk kopen. Hoort ook bij volwassen (willen) zijn.

Sowieso, dat iets voor jezelf hebben op je 18e is iets van de laatste drie decennia, hooguit. Heeft ook een reden, dat dat lange tijd niet de norm was.
Ik vind het wel een goed idee, gewoon jong lekker op jezelf. Vind daar niks verwend aan. Ligt ook heel erg wat de relatie met en de huisvesting van je ouder(s) is.
pi_201556468
quote:
De leden van de SP-fractie vragen de Staatssecretaris waarom aan de eis van ęspecifieke deskundigheid die niet of nauwelijks is te vinden op de Nederlandse arbeidsmarktĽ wordt voldaan bij een inkomen van 37.296 euro of meer. Zijn mensen met dit inkomen altijd in het bezit van een specifieke deskundigheid? Hoe wordt dit onderbouwd? Hoeveel mensen zijn er in Nederland met een inkomen dat hoger ligt dan dit bedrag?
Hier meer:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34785-101.html
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  dinsdag 28 september 2021 @ 20:22:43 #140
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201556516
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:18 schreef skrn het volgende:

[..]
Ik vind het wel een goed idee, gewoon jong lekker op jezelf. Vind daar niks verwend aan. Ligt ook heel erg wat de relatie met en de huisvesting van je ouder(s) is.
Als het zelf betaald wordt, sure.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201556574
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:39 schreef EttovanBelgie het volgende:

Sowieso, dat iets voor jezelf hebben op je 18e is iets van de laatste drie decennia, hooguit. Heeft ook een reden, dat dat lange tijd niet de norm was.
Als we maar durven erkennen dat we er de afgelopen decennia dus keihard op achteruit gegaan zijn.
“My soul is impatient with itself, as with a bothersome child; its restlessness keeps growing and is forever the same. Everything interests me, but nothing holds me.” ― Fernando Pessoa
  dinsdag 28 september 2021 @ 20:27:31 #142
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201556612
quote:
14s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:25 schreef Complotwappie het volgende:

[..]
Als we maar durven erkennen dat we er de afgelopen decennia dus keihard op achteruit gegaan zijn.
Ligt eraan vanuit welk perspectief.

"Iets voor jezelf op je 18e" is in de hele Nederlandse geschiedenis iets van de jaren 1980-1990; jeweetwel, de tijd dat de bomen tot de hemel reikte en verder en de sky the limit was.

We zijn keihard individualistischer en materialistischer geworden, dat wel.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201556678
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:27 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Ligt eraan vanuit welk perspectief.

"Iets voor jezelf op je 18e" is in de hele Nederlandse geschiedenis iets van de jaren 1980-1990; jeweetwel, de tijd dat de bomen tot de hemel reikte en verder en de sky the limit was.

We zijn keihard individualistischer en materialistischer geworden, dat wel.
De jaren 90 zijn de meest destructieve jaren geweest die ik heb meegemaakt.

Mensen die om welke reden in een scheiding terecht komen en zonder familie nergens terecht kunnen, hebben mogelijk nog een kans bij het leger desno Heils
pi_201556719
foutje
pi_201556723
quote:
0s.gif Op maandag 27 september 2021 20:23 schreef Tanatos het volgende:
International zoekt kamer: ‘Ik sta feitelijk op straat’

Wat is dat nou weer voor onzinnige term, een international... :')
Gastnietarbeider lijkt me een betere term :7
You know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?
pi_201556724
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:48 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Weet toevallig dat een aantal Filipijnse tekenaars zonder echte verantwoordelijkheden boven de 5k zitten, terwijl de engineering manager die 40 man aanstuurt daar amper aan komt.
Ongelofelijk...

Als werktuigbouwkundig (hbo) ingenieur houdt het bij zo'n 3.700 euro bruto zonder (eindejaars)bonussen, auto van de zaak enz. enz. echt wel op.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
  dinsdag 28 september 2021 @ 20:36:16 #147
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201556768
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:31 schreef Cherni het volgende:

[..]
De jaren 90 zijn de meest destructieve jaren geweest die ik heb meegemaakt.

Mensen die om welke reden in een scheiding terecht komen en zonder familie nergens terecht kunnen, hebben mogelijk nog een kans bij het leger desno Heils
Heb voor de gein eens in een paar van die jaarboeken van de middelbare school gekeken... jaren '90...

Staat er bij "levensdoelen" negen van de tien keer: "rijk worden/slapend rijk worden/grof geld verdienen/veel geld verdienen/veel geld hebben/rijke man/vrouw trouwen" etc. De jaren '90 waren f'd up. Plastic decennium.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201556781
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:27 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Ligt eraan vanuit welk perspectief.

"Iets voor jezelf op je 18e" is in de hele Nederlandse geschiedenis iets van de jaren 1980-1990; jeweetwel, de tijd dat de bomen tot de hemel reikte en verder en de sky the limit was.

We zijn keihard individualistischer en materialistischer geworden, dat wel.
Absoluut. Uit de welvaart zijn verwachtingen ontstaan die we niet per se hoeven te garanderen. Zeker daar ze in veel opzichten ook nog eens schadelijk zijn. Maar eenmaal met die instelling opgegroeid - gepaard met het verlies van andere waarden en postieve effecten - wordt het natuurlijk wel extra cru wanneer de 'compensatie' ver uit zicht blijft.

Breder genomen though, is het natuurlijk historisch en door vele culturen heen, een pijnlijk feit wanneer mensen moeilijk/geen gezin kunnen starten. Zeker voor de 25-30 cohort.
“My soul is impatient with itself, as with a bothersome child; its restlessness keeps growing and is forever the same. Everything interests me, but nothing holds me.” ― Fernando Pessoa
  dinsdag 28 september 2021 @ 20:38:16 #149
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201556798
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:37 schreef Complotwappie het volgende:

[..]
Absoluut. Uit de welvaart zijn verwachtingen ontstaan die we niet per se hoeven te garanderen. Zeker daar ze in veel opzichten ook nog eens schadelijk zijn. Maar eenmaal met die instelling opgegroeid - gepaard met het verlies van andere waarden - wordt het natuurlijk wel extra cru wanneer de 'beloning'/'compensatie' ver uit zicht blijft.

Breder genomen though, is het natuurlijk historisch en door vele culturen heen, een pijnlijk feit wanneer mensen moeilijk/geen gezin kunnen starten. Zeker voor de 25-30 cohort.
Oh absoluut...

Maar dat wordt nog eens extra lastig gemaakt door ťn te dure starterswoningen, ťn een geflexibiliseerde arbeidsmarkt (en dus geen vaste baan) ťn versobering van sociale voorzieningen. Logisch dat je je drie keer achter de oren krabt aleer je aan kroost gaat beginnen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201556801
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:33 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Ongelofelijk...

Als werktuigbouwkundig (hbo) ingenieur houdt het bij zo'n 3.700 euro bruto zonder (eindejaars)bonussen, auto van de zaak enz. enz. echt wel op.
Maar dat een Filipijnse tekenaar 5k binnenharkt in Nederland lijkt mij onmogelijk. Voor een tekenaar dat notabebe het laagste niveau is binnen de engineering zou je daar geen expats voor nodig hebben.
pi_201556812
Verder over die expat regeling:

quote:
Verder blijkt dat in de meeste landen de regeling is gericht op het aantrekken van hoogwaardig gekwalificeerd personeel zodat de kenniseconomie wordt versterkt.
Maar EU-breed is dat best schadelijk omdat de landen elkaars bollebozen trachten weg te kopen. Of ze uit India te halen omdat ze daar nou eenmaal minder verdienen. Maar daarmee benadeel je India zelf weer.

Het is mij i.i.g. heel duidelijk dat dit soort regelingen (ook het aantrekken van buitenlandse studenten) gewoon zeer schadelijk is voor de samenwerking tussen landen. Want als een ander land een grotere zak geld biedt dan zij ze zo weer vertrokken. Het creŽert als zodanig geen loyale werknemers, zoveel is zeker. Dus de ROI van deze investeringen is zeer twijfelachtig. Eigenlijk gewoon weer een geldstroom van de belastingbetaler naar de werkgever m.i.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  dinsdag 28 september 2021 @ 20:40:27 #152
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_201556838
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:38 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Oh absoluut...

Maar dat wordt nog eens extra lastig gemaakt door ťn te dure starterswoningen, ťn een geflexibiliseerde arbeidsmarkt (en dus geen vaste baan) ťn versobering van sociale voorzieningen. Logisch dat je je drie keer achter de oren krabt aleer je aan kroost gaat beginnen.
Absoluut ja.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_201556859
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:36 schreef EttovanBelgie het volgende:
Staat er bij "levensdoelen" negen van de tien keer: "rijk worden/slapend rijk worden/grof geld verdienen/veel geld verdienen/veel geld hebben/rijke man/vrouw trouwen" etc.
Ja de sociale ambitie druipt ervan af. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201556872
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:38 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Oh absoluut...

Maar dat wordt nog eens extra lastig gemaakt door ťn te dure starterswoningen, ťn een geflexibiliseerde arbeidsmarkt (en dus geen vaste baan) ťn versobering van sociale voorzieningen. Logisch dat je je drie keer achter de oren krabt aleer je aan kroost gaat beginnen.
Jep, combineeer dat weer met de sociale implicaties van het individualistische en materialisme en is het geen wonder dat de bevolkingsgroei stokt.
“My soul is impatient with itself, as with a bothersome child; its restlessness keeps growing and is forever the same. Everything interests me, but nothing holds me.” ― Fernando Pessoa
pi_201556886
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:42 schreef Complotwappie het volgende:
en het is geen wonder dat de bevolkingsgroei stokt
Daar zijn de meningen dan weer over verdeeld.. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201556929
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:42 schreef Complotwappie het volgende:

[..]
Jep, combineeer dat weer met de sociale implicaties van het individualistische en materialisme en is het geen wonder dat de bevolkingsgroei stokt.
Was dat laatste maar waar.
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_201556956
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:45 schreef Tanatos het volgende:

[..]
Was dat laatste maar waar.
De 'natuurlijke' bevolkingsgroei.
“My soul is impatient with itself, as with a bothersome child; its restlessness keeps growing and is forever the same. Everything interests me, but nothing holds me.” ― Fernando Pessoa
pi_201557021
quote:
12s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:46 schreef Complotwappie het volgende:

[..]
De 'natuurlijke' bevolkingsgroei.
Ik zie mondiaal nog steeds bevolkingsgroei, en groei van welvaart.
Dat is vragen om (meer) problemen.

Wat mij betreft mag de bevolking zowel in Nederland als mondiaal krimpen.
Maar goed dat is natuurlijk nogal strijdig met het kapitalisme.
Zoveel mogelijk grotendeels onnodige rommel, die zo snel mogelijk kapot gaat, consumeren is het devies.
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_201557162
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:41 schreef Bart2002 het volgende:

[..]
Ja de sociale ambitie druipt ervan af. :)
In die jaren is veel misgegaan.
pi_201557215
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 20:10 schreef Bart2002 het volgende:

[..]
Dat soort beloning toont niet echt urgentie aan vind ik. Daarvoor heb je vast ook wel een Nederlander.
Die startende Nederlander krijgt voor hetzelfde werk §2800 en de niet-EU expact begint op §3500 indien onder de 30. Ik heb beiden in mijn team. Na een jaar of 5 is die expat boven de 30 en moet naar die §4700 of naturaliseren en de Nederland zit op §3400. Ik heb ze allemaal. Er zijn alleen niet genoeg Nederlanders.
quote:
Maar het ernstige hieraan is dat er dus geen onderzoek plaatsvindt of die honderden miljoenen uitkeren eigenlijk wel zin heeft. Die labbekakkige luiheid en desinteresse. En daarom dat geld ieder jaar maar op de begroting zetten weer. Volledig schandelijk zoiets. Bananenrepubliek Nederland wat dat betreft. Hoe duur en moeilijk zou het nou zijn om eens goed te onderzoeken of die 300 miljoen per jaar wel zinvol is.

1 ding weten we heel zeker: voor (meestal toch al rijke) bedrijven is het heel zinvol. Die gebruiken die 30% regeling vaak om gewoon minder salaris te betalen dan ze waard zijn omdat de werknemer toch al meer overhoudt..
En dat laatste is dus zeker niet het geval.
pi_201557395
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:01 schreef Schuifpui het volgende:

[..]
Die startende Nederlander krijgt voor hetzelfde werk §2800 en de niet-EU expact begint op §3500 indien onder de 30. Ik heb beiden in mijn team. Na een jaar of 5 is die expat boven de 30 en moet naar die §4700 of naturaliseren en de Nederland zit op §3400. Ik heb ze allemaal. Er zijn alleen niet genoeg Nederlanders.
[..]
En dat laatste is dus zeker niet het geval.
Een inside inkijkje. Maar goed. In principe zit ik wel goed met mijn theorie dat landen elkaar beconcurreren in plaats van samenwerken. Als een ander land een gunstiger regeling biedt dan gaan ze weer daarheen. Zoveel is zeker. Daar slaat de regeling de plank dus al mis. Bovendien hoef je je als land niet af te vragen waar het hem in zit dat in eigen land "niemand" te vinden is. Liever dan dat te onderzoeken laten we de belastingbetaler voor dat soort aartsluie dilemma's opdraaien. Dus de NL werknemer betaalt mee aan zijn eigen concurrentie voor zijn baan...

Verder zijn dit soort regelingen natuurlijk kaasie voor bedrijven die de bevolking voor hun problemen laat opdraaien. Al met al niet erg zuiver, Beter afschaffen m.i. per direct.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201557512
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:01 schreef Schuifpui het volgende:

[..]
Die startende Nederlander krijgt voor hetzelfde werk §2800 en de niet-EU expact begint op §3500 indien onder de 30. Ik heb beiden in mijn team. Na een jaar of 5 is die expat boven de 30 en moet naar die §4700 of naturaliseren en de Nederland zit op §3400. Ik heb ze allemaal. Er zijn alleen niet genoeg Nederlanders.
[..]
En dat laatste is dus zeker niet het geval.
En als die Nederlander een stuk minder verdient dan de expat op de bureaustoel naast hem ga je die dus ook nooit krijgen. Je zou nogal gek zijn om hetzelfde werk te verrichten als je collega, maar daar dik 2.000 euro minder voor te krijgen en over dat veel lagere loon ook nog eens veel meer belasting af te moeten dragen.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201557601
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:16 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
En als die Nederlander een stuk minder verdient dan de expat op de bureaustoel naast hem ga je die dus ook nooit krijgen. Je zou nogal gek zijn om hetzelfde werk te verrichten als je collega, maar daar dik 2.000 euro minder voor te krijgen en over dat veel lagere loon ook nog eens veel meer belasting af te moeten dragen.
Het werd ontkend maar volgens mij weten de handige werkgevers behoorlijk misbruik te maken van die vermeende verschillen. M.a.w. ze betalen die hoge salarissen voor de expat niet echt uit. Ze zouden wel gek zijn..

In het echt is die regeling een verkapte subsidie. Niet aan die expats maar puur en alleen bedoeld als steuntje voor werkgevers. Laat zoiets maar aan de lobby over. Daarom worden serieuze onderzoeken ook nooit gedaan. Gewoon omdat men dat niet wil en heel blij is met de regeling.

Het is een zeer schimmige post op de begroting van ieder jaar weer 300 miljoen. Wat opvalt is dat als je zoekmachines gebruikt je alles vind over het gebruik / misbruik maken van de regeling maar bijna niets over wat het onder de streep nou oplevert en of dat nuttig besteed geld is. De ROI (return on investment) daar is men niet tot nauwelijks in geÔnteresseerd bij de VVD. Best beschamend.

[ Bericht 8% gewijzigd door Bart2002 op 28-09-2021 21:30:37 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201557696
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:16 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
En als die Nederlander een stuk minder verdient dan de expat op de bureaustoel naast hem ga je die dus ook nooit krijgen. Je zou nogal gek zijn om hetzelfde werk te verrichten als je collega, maar daar dik 2.000 euro minder voor te krijgen en over dat veel lagere loon ook nog eens veel meer belasting af te moeten dragen.
Vertel mij wat. Ik vind het absurd, maar de gemiddelde loonkosten mogen niet te hoog worden, dus Nederlanders kunnen we minder bieden. Ik doe de salarisonderhandelingen niet, hooguit vraagt HR mij of X het echt waard is om §3000 te bieden ipv §2800.
pi_201557773
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:26 schreef Schuifpui het volgende:

[..]
Vertel mij wat. Ik vind het absurd, maar de gemiddelde loonkosten mogen niet te hoog worden, dus Nederlanders kunnen we minder bieden. Ik doe de salarisonderhandelingen niet, hooguit vraagt HR mij of X het echt waard is om §3000 te bieden ipv §2800.
Dan is de conclusie dus heel duidelijk: bega als Nederlander niet de fout aan een (hbo) opleiding werktuigbouw te beginnen...
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201557796
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:30 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Dan is de conclusie dus heel duidelijk: bega als Nederlander niet de fout aan een (hbo) opleiding werktuigbouw te beginnen...
Want die halen we wel uit India voor een stuk meer. :D Echt onbegrijpelijk wat daar nou precies achter zit. Die regeling werkt niet in ons voordeel, zoveel is zeker.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201557847
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 19:39 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Misschien dan eerst wat sparen zodat je wat kunt inleggen en uiteindelijk kopen. Hoort ook bij volwassen (willen) zijn.

Sowieso, dat iets voor jezelf hebben op je 18e is iets van de laatste drie decennia, hooguit. Heeft ook een reden, dat dat lange tijd niet de norm was.
Kijk hier iemand keihard van z'n voetstuk donderen... :o

Ik dacht dat jij ook wel aan een universiteit gestudeerd zou hebben, maar uit je reacties blijkt dat je echt geen flauw benul hebt.
pi_201557989
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:35 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Kijk hier iemand keihard van z'n voetstuk donderen... :o

Ik dacht dat jij ook wel aan een universiteit gestudeerd zou hebben, maar uit je reacties blijkt dat je echt geen flauw benul hebt.
Rare reactie dat je daar zo de wereld uithaalt. De conclusie zou ook best kunnen zijn dat je zelf geen flauw benul hebt.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201558039
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:32 schreef Bart2002 het volgende:

[..]
Want die halen we wel uit India voor een stuk meer. :D Echt onbegrijpelijk wat daar nou precies achter zit. Die regeling werkt niet in ons voordeel, zoveel is zeker.
Hauptsache Nederlandse jongeren zijn niet meer zo dom om een technische opleiding of studie te volgen. Zware opleiding, hoge werkdruk, laag salaris: gewoon. niet. doen.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201558081
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:43 schreef Bart2002 het volgende:

[..]
Rare reactie dat je daar zo de wereld uithaalt. De conclusie zou ook best kunnen zijn dat je zelf geen flauw benul hebt.
Als je kennis hebt van een bepaald onderwerp is het redelijk eenvoudig om de mensen eruit te pikken die duidelijk geen kennis van zaken hebben. Andersom is dat veel moeilijker. Ik zou bijv. niet kunnen beoordelen of iemand werkelijk verstand heeft van kwantummechanica, of alleen bedreven is in het strooien met interessant klinkende termen.
pi_201558109
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:47 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Hauptsache Nederlandse jongeren zijn niet meer zo dom om een technische opleiding of studie te volgen. Zware opleiding, hoge werkdruk, laag salaris: gewoon. niet. doen.
Als we wat terugblikken in de tijd ten tijde van het Rijnlands Model, toen zagen bedrijven het als eigen verantwoordelijkheid om goed personeel te verwerven in de toekomst. Dat was mooi. Dat deden ze door opleidingsinstituten en vakscholen op te richten en te bekostigen. Hoe mooi was dat?

Nu vinden bedrijven dat de overheid en de belastingbetaler die verantwoordelijkheid maar moet dragen. Hoe slecht is dat? Het jammere is dat bedrijven door hun krachtige lobby in de politiek daarin ook nog hun zin krijgen. Zo wordt de samenleving steeds meer een grondstof van het corporatisme. Niet leuk.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_201558140
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:47 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Hauptsache Nederlandse jongeren zijn niet meer zo dom om een technische opleiding of studie te volgen. Zware opleiding, hoge werkdruk, laag salaris: gewoon. niet. doen.
Werkdruk in de technische sector is niet buitengewoon hoog als ik mezelf vergelijk met juristen/advocaten, artsen, of finance.

Je verdient niet buitengewoon goed maar over het algemeen goede baanzekerheid en redelijke arbeidsvoorwaarden.
pi_201558179
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:55 schreef skrn het volgende:

[..]
Werkdruk in de technische sector is niet buitengewoon hoog als ik mezelf vergelijk met juristen/advocaten, artsen, of finance.

Je verdient niet buitengewoon goed maar over het algemeen goede baanzekerheid en redelijke arbeidsvoorwaarden.
Tegenover die marginaal hogere werkdruk staan dan wel vele malen hogere salarissen.
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_201558262
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:59 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Tegenover die marginaal hogere werkdruk staan dan wel vele malen hogere salarissen.
Klopt. Maar moet je wel willen. Daarbij heeft techniek voordeel dat je een flexibele loopbaan kan hebben.
pi_201558336
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:59 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]
Tegenover die marginaal hogere werkdruk staan dan wel vele malen hogere salarissen.
Ja, maar de vraag is waar je uiteindelijk het gelukkigst van wordt. Mijn zus was advocaat bij een groot kantoor op de Zuidas (senior associate, ťťn stapje onder partner). Dat verdiende inderdaad schandalig veel, veel meer dan wat ik als ir. verdien. Zij is daar echter bewust mee gestopt, o.a. vanwege de werkdruk. Werkt nu voor significant minder geldt als 'head of legal' bij een kennisinstituut, maar is veel gelukkiger.
  dinsdag 28 september 2021 @ 22:53:43 #176
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201558904
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:35 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Kijk hier iemand keihard van z'n voetstuk donderen... :o

Ik dacht dat jij ook wel aan een universiteit gestudeerd zou hebben, maar uit je reacties blijkt dat je echt geen flauw benul hebt.
O.a. daarom weet ik dat dat allemaal nogal duur is, en dat je niet zomaar een woonruimte krijgt omdat je 'een studie doet'. Laat staan dat je daar recht op hebt.

Verder geen idee dat je me op een voetstuk had gezet... vleiend wel.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201558964
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 22:53 schreef EttovanBelgie het volgende:
O.a. daarom weet ik dat dat allemaal nogal duur is, en dat je niet zomaar een woonruimte krijgt omdat je 'een studie doet'. Laat staan dat je daar recht op hebt.
Je hangt hier vooral kletsverhalen op. Ook nu weer.
  dinsdag 28 september 2021 @ 22:59:02 #178
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201558975
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 22:58 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Je hangt hier vooral kletsverhalen op. Ook nu weer.
Oh, vertel... welke bronnen kunnen wij raadplegen waarin duidelijk wordt dat het 'wonen op jezelf op je 18e' een Nederlandse traditie is die eeuwen teruggaat en waar thans helaas een rigide breuk in lijkt te komen?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201558987
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 22:59 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Oh, vertel... welke bronnen kunnen wij raadplegen waarin duidelijk wordt dat het 'wonen op jezelf op je 18e' een Nederlandse traditie is die eeuwen teruggaat en waar thans helaas een rigide breuk in lijkt te komen?
Waarom zou ik bronnen moeten aandragen voor de nonsens die jij verzint?
  dinsdag 28 september 2021 @ 23:01:48 #180
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201559020
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:00 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Waarom zou ik bronnen moeten aandragen voor de nonsens die jij verzint?
Omdat je stelt dat het kletsverhalen zijn... :')
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201559043
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:01 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Omdat je stelt dat het kletsverhalen zijn... :')
Ja, precies. En nu vraag je mij om met bronnen te komen voor de kletsverhalen die jij hier verzint. Waarom zou ik een uitspraak moeten bewijzen die ik nooit gedaan heb?
  dinsdag 28 september 2021 @ 23:04:25 #182
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201559056
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:03 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Ja, precies. En nu vraag je mij om met bronnen te komen voor de kletsverhalen die jij hier verzint. Waarom zou ik een uitspraak moeten bewijzen die ik nooit gedaan heb?
Omdat ik het wel interessant vind om te weten hoe al die lieden van 18 voor 1986 dat voor elkaar hebben gekregen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201559239
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:04 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Omdat ik het wel interessant vind om te weten hoe al die lieden van 18 voor 1986 dat voor elkaar hebben gekregen.
Toen mijn vader studeerde, medio jaren 60, was het ook al vrij gebruikelijk om op kamers te gaan. In zijn geval was er qua reisafstand in ieder geval niet echt een aanleiding toe. Wel ging het iets anders dan tegenwoordig: hij woonde bij een hospita. Dat is nu redelijk uitzonderlijk. Aan de andere kant bestonden de grote studentenflats toen nog niet of nauwelijks (misschien dat de eerste in Amsterdam net gereed waren). Je woonde in een studentenhuis (van je vereniging), of bij een hospita / hospes. Financieel kon het bij mijn vader uit omdat hij een studiebeurs kreeg vanuit Philips, waar zijn vader werkte.

Het aantal universitaire studenten (ook de Nederlandse) is sindsdien flink gestegen, om over de hogescholen nog maar niet te spreken. Studeren is veel minder elitair geworden en bovendien zijn er nu inderdaad de buitenlandse studenten. Het kameraanbod heeft die ontwikkeling niet bij kunnen houden. In veel studentensteden is al decennia sprake van een kamertekort, in andere is dat relatief nieuw. In Eindhoven viel het bijv. erg mee, toen ik daar studeerde.

En natuurlijk kunnen veel Nederlandse studenten hun studie waarschijnlijk ook wel doen terwijl ze bij hun ouders blijven wonen, maar dat doet echt afbreuk aan je studententijd. Heeft niks te maken met 'verwende prinsesjes'. Je ontwikkeling tijdens je studententijd behelst veel meer dan alleen het afronden van die opleiding. Die ontwikkeling zul je maar ten dele doormaken als je niet op kamers gaat wonen.
  dinsdag 28 september 2021 @ 23:21:35 #184
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201559247
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:19 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Toen mijn vader studeerde, medio jaren 60, was het ook al vrij gebruikelijk om op kamers te gaan. In zijn geval was er qua reisafstand in ieder geval niet echt een aanleiding toe. Wel ging het iets anders dan tegenwoordig: hij woonde bij een hospita. Dat is nu redelijk uitzonderlijk. Aan de andere kant bestonden de grote studentenflats toen nog niet of nauwelijks (misschien dat de eerste in Amsterdam net gereed waren). Je woonde in een studentenhuis (van je vereniging), of bij een hospita / hospes.

Het aantal universitaire studenten (ook de Nederlandse) is sindsdien flink gestegen, om over de hogescholen nog maar niet te spreken. Studeren is veel minder elitair geworden en bovendien zijn er nu inderdaad de buitenlandse studenten. Het kameraanbod heeft die ontwikkeling niet bij kunnen houden. In veel studentensteden is al decennia sprake van een kamertekort, in andere is dat relatief nieuw. In Eindhoven viel het bijv. erg mee, toen ik daar studeerde.

En natuurlijk kunnen veel Nederlandse studenten hun studie waarschijnlijk ook wel doen terwijl ze bij hun ouders blijven wonen, maar dat doet echt afbreuk aan je studententijd. Heeft niks te maken met 'verwende prinsesjes'. Je ontwikkeling tijdens je studententijd behelst veel meer dan alleen het afronden van die opleiding. Die ontwikkeling zul je maar ten dele doormaken als je niet op kamers gaat wonen.
En wie betaalde dat voor jouw vader?

En hoe precies zijn studenten van voor 1986 - voor de invoering van basis- en uitwonende beurs - een voorbeeld van de 18-jarige populatie van Nederland? Nogal wiedes dat studenten destijds wel beschikking kregen over een kamer; rijke pa en ma of een andere sponsor. Voor het klootjesvolk? Not so much. Was al vanaf het begin het geval. Misschien moet je die verhalen over boomers die op hun 18e een huis, vette baan, vakanties en auto kregen met een korreltje zout nemen. Was eerder wat jaartjes inwonen bij familie.

Je geeft het overigens zelf al aan: studeren is minder elitair geworden. En sinds wanneer is dat? Hooguit sinds de jaren '60.

Maar het gaat hier om 18-jarigen, en de kennelijk heersende opvatting dat op die leeftijd een eigen stek 'krijgen' normaal is. En aangezien je zelf al aangeeft dat we pas sinds kort te maken hebben met een enorme stijging van studenten omdat het minder elitair is geworden, snap ik niet waarom mijn stelling dat 18-jarigen tot voor kort helemaal geen 'eigen stek' kregen, laat staan dat dat normaal was, kletspraat betreft.

Dat is het niet.

[ Bericht 2% gewijzigd door EttovanBelgie op 28-09-2021 23:26:59 ]
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201559296
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:21 schreef EttovanBelgie het volgende:
En wie betaalde dat voor jouw vader?
Zie edit. De werkgever van zijn vader.

quote:
En hoe precies zijn studenten van voor 1986 - voor de invoering van basis- en uitwonende beurs - een voorbeeld van de 18-jarige populatie van Nederland? Nogal wiedes dat studenten destijds wel beschikking kregen over een kamer; rijke pa en ma of een andere sponsor. Voor het klootjesvolk? Not so much. Was al vanaf het begin het geval.
Mijn opa en oma waren niet rijk. Ook niet arm overigens, maar een redelijk gemiddeld gezin. Zonder ondersteuning vanuit Philips was het veel lastiger geweest, of mogelijk niet eens gelukt. Dat is wat ik al zei: studeren is nu veel minder elitair, er zijn dientengevolge veel meer studenten en het kameraanbod blijft daar steeds verder bij achter. Ik heb nergens iets gezegd over een voorbeeld, dus ik weet niet waar dat vandaan komt. Dat is weer iets dat je zelf verzint.

quote:
Maar het gaat hier om 18-jarigen, en de kennelijk heersende opvatting dat op die leeftijd een eigen stek 'krijgen' normaal is.

Dat is het niet.
Ligt er aan wat je een 'eigen stek' noemt. Op kamers gaan is in ieder geval al decennia heel normaal voor universitaire studenten. Dat was al zo toen mijn vader studeerde, dat was zo toen ik studeerde en dat is nu nog steeds zo.
  dinsdag 28 september 2021 @ 23:33:02 #186
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201559330
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:28 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Zie edit. De werkgever van zijn vader.
[..]
Mijn opa en oma waren niet rijk. Ook niet arm overigens, maar een redelijk gemiddeld gezin. Zonder ondersteuning vanuit Philips was het veel lastiger geweest, of mogelijk niet eens gelukt. Dat is wat ik al zei: studeren is nu veel minder elitair, er zijn dientengevolge veel meer studenten en het kameraanbod blijft daar steeds verder bij achter. Ik heb nergens iets gezegd over een voorbeeld, dus ik weet niet waar dat vandaan komt. Dat is weer iets dat je zelf verzint.
[..]
Ligt er aan wat je een 'eigen stek' noemt. Op kamers gaan is in ieder geval al decennia heel normaal voor universitaire studenten. Dat was al zo toen mijn vader studeerde, dat was zo toen ik studeerde en dat is nu nog steeds zo.
Ja, precies, was normaal voor UNIVERSITAIRE studenten, waar tot pak 'm beet de jaren '20 van vorige eeuw eigenlijk alleen de elite onder geschaard werd.

En je zegt opnieuw: er is sinds kort een stijging van studenten. Dat klopt; ook het kunnen studeren is namelijk geen 'normale situatie' die hier al eeuwen geldt; hooguit sinds de jaren '60 (en dan neem ik het nog ruim) werden de deurtjes van de uni's ook geopend voor het klootjesvolk. Dientengevolge is de explosie aan studentenwoningen - en thans de woningnood - bewijs dat we hier niet met een 'normale situatie' van doen hebben. Integendeel.

En voorts: de stelling betrof 18-jarigen, niet universitaire studenten. Dientengevolge zie ik nog steeds niet hoe het 'kletspraat' is om te zeggen dat het 'op jezelf gaan' en een 'eigen stek krijgen' op je 18e een normale Nederlandse traditie is, of zo. Dat is het dus niet.

Ironisch genoeg heeft heel die studentenexplosie dat feilloos aangetoond.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201559446
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:33 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Ja, precies, was normaal voor UNIVERSITAIRE studenten, waar tot pak 'm beet de jaren '20 van vorige eeuw eigenlijk alleen de elite onder geschaard werd.

En je zegt opnieuw: er is sinds kort een stijging van studenten. Dat klopt; ook het kunnen studeren is namelijk geen 'normale situatie' die hier al eeuwen geldt; hooguit sinds de jaren '60 (en dan neem ik het nog ruim) werden de deurtjes van de uni's ook geopend voor het klootjesvolk. Dientengevolge is de explosie aan studentenwoningen - en thans de woningnood - bewijs dat we hier niet met een 'normale situatie' van doen hebben. Integendeel.

En voorts: de stelling betrof 18-jarigen, niet universitaire studenten. Dientengevolge zie ik nog steeds niet hoe het 'kletspraat' is om te zeggen dat het 'op jezelf gaan' en een 'eigen stek krijgen' op je 18e een normale Nederlandse traditie is, of zo. Dat is het dus niet.

Ironisch genoeg heeft heel die studentenexplosie dat feilloos aangetoond.
Zie je nou dat je kletsverhalen ophangt? Je voert iets aan dat - volgens jouw eigen zeggen - al 60 jaar het geval is (sinds de jaren 60) om aan te tonen dat er geen sprake is van een normaal iets. Ik zou zeggen dat iets dat al 60 jaar gebruikelijk is inmiddels toch wel beschouwd mag worden als normaal.

Ook zeg je dat ik 'opnieuw zeg' dat er sinds kort een stijging van studenten is. Ik heb nog geen enkele keer gezegd dat dat sinds kort is. Stop met mij woorden in de mond te leggen.

Studeren aan een universiteit is al heel lang geen elitair feestje meer. Toen ik zelf ging studeren was dat al voor iedereen weggelegd. Ik denk dat nagenoeg iedereen uit mijn vwo-klas een studie is gaan doen, misschien op een enkele uitzondering na. En dat is inmiddels bijna 30 jaar geleden. De meesten moesten dan wel bijlenen en/of een bijbaantje nemen, maar iedereen kon gaan studeren. En ook iedereen ging op kamers.

Je kunt wel proberen om dit topic - over een tekort aan studentenkamers - op te rekken naar Šlle achttienjarigen, maar daar pas ik ook voor. Ik gaf aan dat je zelf duidelijk niet gestudeerd hebt, omdat je daarover allemaal kletsverhalen ophangt.
  dinsdag 28 september 2021 @ 23:53:37 #188
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_201559478
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:46 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Zie je nou dat je kletsverhalen ophangt? Je voert iets aan dat - volgens jouw eigen zeggen - al 60 jaar het geval is (sinds de jaren 60) om aan te tonen dat er geen sprake is van een normaal iets. Ik zou zeggen dat iets dat al 60 jaar gebruikelijk is inmiddels toch wel beschouwd mag worden als normaal.

Ook zeg je dat ik 'opnieuw zeg' dat er sinds kort een stijging van studenten is. Ik heb nog geen enkele keer gezegd dat dat sinds kort is. Stop met mij woorden in de mond te leggen.

Studeren aan een universiteit is al heel lang geen elitair feestje meer. Toen ik zelf ging studeren was dat al voor iedereen weggelegd. Ik denk dat nagenoeg iedereen uit mijn vwo-klas een studie is gaan doen, misschien op een enkele uitzondering na. En dat is inmiddels bijna 30 jaar geleden. De meesten moesten dan wel bijlenen en/of een bijbaantje nemen, maar iedereen kon gaan studeren. En ook iedereen ging op kamers.

Je kunt wel proberen om dit topic - over een tekort aan studentenkamers - op te rekken naar Šlle achttienjarigen, maar daar pas ik ook voor. Ik gaf aan dat je zelf duidelijk niet gestudeerd hebt, omdat je daarover allemaal kletsverhalen ophangt.
En hoe oud ben jij?

Dat we even kunnen duiden hoe lang dit allemaal al 'normaal' is.

Ik rek verder niets op; ik stelde als eerste a) vanwaar de 'gewoonte' (want dat is het dus niet) dat je als 18-jarige die een studie gaat doen recht hebt op een eigen stek en b) waarom dat niet zou gelden voor 18-jarigen die niet gaan studeren om c) aan te tonen dat het hele 'het is normaal om op je 18e op je zelf te gaan in je eigen stek' vooral beredeneerd is vanuit een uitermate kort historisch tijdsvlak (reeds uitgelegd) en ook nog eens vanuit het oogpunt van enkel studerende 18-jarigen, alsof de onder b genoemde groep dan niet 'recht' op een eigen stek zou hebben.

Verder stel je impliciet dat het wel sinds kort is... Studeren is minder elitair... dat klopt; tussen de stichting van universiteiten in Nederland in de late 16e eeuw (1575) en de jaren '20 was dat vooral voor religieus en rijk volk weggelegd. Dat is een tijdspanne van pak 'm beet 450 jaar. De periode die jij aanhaalt is wat? Nog geen eeuw. Nog niet eens een halve eeuw. Zelf kom je met 30 (!) jaar. Waarmee mijn stelling puur cijfermatig gezien al overeind blijft.

Overigens is het omdat ik gestudeerd heb - een vrij specifiek vakgebied ook nog - dat ik weet dat je uit je nek lult als je beweert dat het verkrijgen van een eigen stek op je 18e een Nederlandse gewoonte is. Het toont eigenlijk vooral een gebrek aan historisch besef aan. Of jij nou iets beschouwt als normaal of niet, de geschiedkundige feiten zijn wat ze zijn, en gelukkig geef je die onbewust in je eigen posts ook nog eens weer.

Maar laat ik tot slot de vraag gewoon stellen: zouden 18-jarigen die niet studeren ook een recht op een eigen stek moeten hebben? Ter 'zelfontwikkeling'? Zo ja: hoe onderbouw je dat precies met een historisch precedent (waarmee je kunt aantonen dat ik inderdaad kletspraatjes heb), zo nee: waarom niet?

[ Bericht 2% gewijzigd door EttovanBelgie op 29-09-2021 00:03:24 ]
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_201559605
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 23:53 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
En hoe oud ben jij?

Dat we even kunnen duiden hoe lang dit allemaal al 'normaal' is.

Ik rek verder niets op; ik stelde als eerste a) vanwaar de 'gewoonte' (want dat is het dus niet) dat je als 18-jarige die een studie gaat doen recht hebt op een eigen stek en b) waarom dat niet zou gelden voor 18-jarigen die niet gaan studeren om c) aan te tonen dat het hele 'het is normaal om op je 18e op je zelf te gaan in je eigen stek' vooral beredeneerd is vanuit een uitermate kort historisch tijdsvlak (reeds uitgelegd) en ook nog eens vanuit het oogpunt van enkel studerende 18-jarigen, alsof de onder b genoemde groep dan niet 'recht' op een eigen stek zou hebben.

Overigens is het omdat ik gestudeerd heb - een vrij specifiek vakgebied ook nog - dat ik weet dat je uit je nek lult als je beweert dat het verkrijgen van een eigen stek op je 18e een Nederlandse gewoonte is. Het toont eigenlijk vooral een gebrek aan historisch besef aan. Of jij nou iets beschouwd als normaal of niet, de geschiedkundige feiten zijn wat ze zijn, en gelukkig geef je die onbewust in je eigen posts ook nog eens weer.
Ik zie dat je vrolijk door gaat met dingen verzinnen en mij uitspraken aanwrijven die ik nooit gedaan heb. Misschien moet je eens lezen wat ik daadwerkelijk zeg. Dan zou je ook geweten hebben over hoe lang geleden ik het heb en had je dat niet hoeven vragen.

Ik heb nergens gezegd dat studenten (of anderen) 'recht' zouden hebben op een kamer, wel dat het al sinds decennia de normale gang van zaken is om op kamers te gaan wonen wanneer je een universitaire studie gaat doen. Om het verschil te duiden: het is ook al decennia normaal dat Nederlandse huishoudens een auto hebben. Dat wil niet zeggen dat Nederlandse huishoudens er recht op hebben om een auto te hebben.

Ik heb het ook steeds nadrukkelijk gehad over studenten / studeren, nooit over alle achttienjarigen. Dat is iets wat jij er zelf aan toevoegt. Ik heb aldus en zodoende dus ook nergens beweerd dat het een Nederlandse gewoonte is om je op je 18e uit huis te gaan. Wel dat dat sinds lange tijd gebruikelijk is voor universitaire studenten.

Aangezien je klaarblijkelijk noch bereid bent om mijn posts echt te lezen, noch om te stoppen met je verzinsels, mag je dit beschouwen als mijn laatste reactie op je nonsens. Daarmee heeft die al ruim meer aandacht gekregen dan verdiend. Bovendien heeft het geen zin om te discussiŽren met iemand die niet eens het fatsoen kan opbrengen om te luisteren naar hetgeen de ander zegt.
pi_201559615
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 00:16 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Ik zie dat je vrolijk door gaat met dingen verzinnen en mij uitspraken aanwrijven die ik nooit gedaan heb. Misschien moet je eens lezen wat ik daadwerkelijk zeg. Dan zou je ook geweten hebben over hoe lang geleden ik het heb en had je dat niet hoeven vragen.

Ik heb nergens gezegd dat studenten (of anderen) 'recht' zouden hebben op een kamer, wel dat het al sinds decennia de normale gang van zaken is om op kamers te gaan wonen wanneer je een universitaire studie gaat doen. Om het verschil te duiden: het is ook al decennia normaal dat Nederlandse huishoudens een auto hebben. Dat wil niet zeggen dat Nederlandse huishoudens er recht op hebben om een auto te hebben.

Ik heb het ook steeds nadrukkelijk gehad over studenten / studeren, nooit over alle achttienjarigen. Dat is iets wat jij er zelf aan toevoegt. Ik heb aldus en zodoende dus ook nergens beweerd dat het een Nederlandse gewoonte is om je op je 18e uit huis te gaan. Wel dat dat sinds lange tijd gebruikelijk is voor universitaire studenten.

Aangezien je klaarblijkelijk noch bereid bent om mijn posts echt te lezen, noch om te stoppen met je verzinsels, mag je dit beschouwen als mijn laatste reactie op je nonsens. Daarmee heeft die al ruim meer aandacht gekregen dan verdiend. Bovendien heeft het geen zin om te discussiŽren met iemand die niet eens het fatsoen kan opbrengen om te luisteren naar hetgeen de ander zegt.
Dat is lef; niet lezen? Je komt met gestrekt been erin en hebt het over kletspraat terwijl ik steeds heb gezegd dat het mij te doen is om de kwestie van 18-jarigen en een 'eigen stek' hebben, waaronder ook studenten... Misschien dat je zelf eerst eens moet lezen waarop je reageert. Fatsoen, plz.

Overigens wel een hele fijne stelling: waarom is het 'normaal' (is het dus niet) voor mensen die een universitaire studie gaan doen om een eigen stek te hebben? Waarom geldt dat wel voor hen, en niet voor andere 18-jarigen?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  woensdag 29 september 2021 @ 07:46:30 #191
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_201560235
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 21:52 schreef Bart2002 het volgende:

[..]
Als we wat terugblikken in de tijd ten tijde van het Rijnlands Model, toen zagen bedrijven het als eigen verantwoordelijkheid om goed personeel te verwerven in de toekomst. Dat was mooi. Dat deden ze door opleidingsinstituten en vakscholen op te richten en te bekostigen. Hoe mooi was dat?

Nu vinden bedrijven dat de overheid en de belastingbetaler die verantwoordelijkheid maar moet dragen. Hoe slecht is dat? Het jammere is dat bedrijven door hun krachtige lobby in de politiek daarin ook nog hun zin krijgen. Zo wordt de samenleving steeds meer een grondstof van het corporatisme. Niet leuk.
Toen moesten bedrijven het ook voornamelijk met het lokale arbeidspotentieel doen, geen vrij verkeer van personen dat je toestaat om redelijk opgeleide mensen uit wat lagere lonen landen te importeren.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_201560302
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 22:53 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
O.a. daarom weet ik dat dat allemaal nogal duur is, en dat je niet zomaar een woonruimte krijgt omdat je 'een studie doet'. Laat staan dat je daar recht op hebt.

Verder geen idee dat je me op een voetstuk had gezet... vleiend wel.
Dat is het probleem natuurlijk, het is allemaal veel te duur. Ik heb nooit meer betaald dan 200 euro per maand, en dat was 15 jaar geleden.

En iedereen zou op zijn 18e lekker op zichzelf kunnen wonen. Voor goedkoop.
pi_201560356
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 07:55 schreef skrn het volgende:

[..]
Dat is het probleem natuurlijk, het is allemaal veel te duur. Ik heb nooit meer betaald dan 200 euro per maand, en dat was 15 jaar geleden.

En iedereen zou op zijn 18e lekker op zichzelf kunnen wonen. Voor goedkoop.
Handig als je zegt waar.
pi_201560364
Jullie zijn eruit? Met eigen stek werd dus bedoelt op kamers weg bij ma en pa.
pi_201560425
quote:
1s.gif Op woensdag 29 september 2021 08:05 schreef potjecreme het volgende:

[..]
Handig als je zegt waar.
Delft.
pi_201560756
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 07:55 schreef skrn het volgende:

[..]
Dat is het probleem natuurlijk, het is allemaal veel te duur. Ik heb nooit meer betaald dan 200 euro per maand, en dat was 15 jaar geleden.

En iedereen zou op zijn 18e lekker op zichzelf kunnen wonen. Voor goedkoop.
Daar mag je dan ook 15 jaar inflatie overheen rekenen. Geld halveert grofweg elke 20 jaar in waarde, dus jouw 200 euro van destijds zou nu ook richting de 400 euro gaan.
pi_201561746
Met 2% per jaar zou het geen 300 euro per maand moeten zijn.
pi_201561870
quote:
6s.gif Op woensdag 29 september 2021 10:12 schreef skrn het volgende:
Met 2% per jaar zou het geen 300 euro per maand moeten zijn.
Eens, ik maakte een denkfout. Voor 20 jaar moet je er circa de helft bij optellen, niet verdubbelen. Het is inderdaad 300 euro.
pi_201561970
quote:
6s.gif Op dinsdag 28 september 2021 10:06 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Dat is zeker weten niet de uni, dat hebben ze allemaal uitbesteed aan de SSH (heet nu anders geloof ik). Die hebben inderdaad veel kamers op de Uithof (tegenwoordig; Utrecht Science Park) en ook nog wel veel in de binnenstad. Dat is ook het verschil met veel colleges in de VS en het VK, daar gaan de universiteiten zelf over de huisvesting op campus.

TU Twente heeft het volgens mij wel in eigen beheer en garandeert alle studenten een kamer op de campus. Althans, dat was zo 20 jaar geleden. Geen idee hoe het nu is.
De toewijzing is uitbesteed aan de SSH ja. Maar de UU is toch echt eigenaar.

En de SSH heeft een aparte inschrijving voor internationale studenten, zogenaamde 'short stay', max 12 maanden verhuur. Met zo'n inschrijving kan je niet reageren op het normale aanbod, en andersom ook niet.

Normale inschrijving wijst toe op basis van inschrijfduur, short stay op basis van 'wie het eerst komt'.

Ik weet niet hoeveel de UU van hun campuspanden reserveert voor internationale dan wel nationale studenten, maar ze lopen er beiden rond. Al met al kan in Utrecht gesteld worden dat de UU een aantal van haar panden/kamers reserveert voor internationale studenten.

[ Bericht 4% gewijzigd door probeer op 29-09-2021 10:41:34 ]
"Pools are perfect for holding water"
pi_201600042
twitter
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')