SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Peter Hitchens met een keutel:
Landen met een afwijkend standpunt/beleid wat betreft drugs:
Legale status van marihuana (Wikipedia)
• Uruguay - marijuana sinds 10 april 2014 legaal
• Portugal - drugsgebruik en -bezit sinds 2001 met een boete of niet bestraft
• Tsjechië - gebruikershoeveelheden van 15 gram marijuana en 1,5 gram heroïne zijn toegestaan
• Nederland - half-om-half gedoogbeleid waar productie en handel verboden zijn maar kleine verkoop toegestaan
• Colombia - 20 gram wiet en 1 gram cocaïne zijn officieel gedoogd - in de praktijk betaal je een kleine bijdrage aan de agent en neem je je drugs gewoon mee
• Chili - drugsgebruik, mits niet in het openbaar, is niet strafbaar
• Colorado, Washington - 2 VSAmerikaanse staten die marijuana gelegaliseerd hebben
• Argentinië - sinds 25 augustus 2009 is persoonlijk bezit en gebruik van marijuana toegestaan
Bekende pro-legaliseringspersonen:
• Alexander Shulgin - ontdekker van vele soorten psycho-actieve en opwekkende drugs, gebaseerd op MDMA (XTC)
• José Mujica - president van Uruguay - eerste land dat marijuana legaliseerde en eerste winnaar van TIME's Country of the Year - 2013
• Ron Paul - VSAmerikaans senator, libertair
• Jesse Ventura - VSAmerikaans ex-governeur, libertair
• Bill Hicks - VSAmerikaans comedian, overleden 1994
• Noam Chomsky - VSAmerikaans taalkundige en filosoof
• Stefan Molyneux - Canadees radio-host, libertair
• Eugene Jarecki - VSAmerikaans documentairemaker (The House I Live In)
• Otto Perez Molina - president van Guatemala - pleit voor einde van de oorlog die Centraal-Amerika in een onnodige greep houdt
• Timothy Leary (ovl 1996) - VSAmerikaans psycholoog en schrijver
• Ken Kesey (ovl 2001) - VSAmerikaans schrijver
• Terrence McKenna (ovl 2000) - VSAmerikaans filosoof en schrijver
Bekende anti-legaliseringspersonen:
• Ivo O. en Fred T.
• Jan-Peter B.
Bekende drugsbaronnen:
• Joaquín "El Chapo" Guzmán - leider van het Sinaloa-kartel, gearresteerd in februari 2014
• Willem "de Neus" Holleeder - Nederlands grootste drugsbaas na de dood van
• Klaas "de Dominee" Bruinsma (6 oktober 1953 - 27 juni 1991) - Nederlands grootste drugsbaas tot Willem Holleeder
• Pablo Escobar Gaviria (2 december 1947 - 2 december 1991) - de bekendste drugsbaron tot de Mexicaanse kartels, leider en oprichter van het Medellínkartel dat in de jaren 80 en begin jaren 90 zeer bloedige oorlogen vocht tegen het Calikartel, politici en vooral vrienden uit eigen kring
• Hermanos Ochoa - de echte bazen van het Medellínkartel
• Gwenette Martha - doodgeschoten 22 mei 2014, Amsterdam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuwslinks:
• http://www.theguardian.co(...)rugs-uk-police-chief
• http://hispaniolainfo.com/2013/10/?p=1822
• http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/NI08Dj06.html
• http://www.volkskrant.nl/(...)ig-belastingen.dhtml
• http://www.theguardian.co(...)arijuana-federal-law
• http://www.volkskrant.nl/(...)usland-mislukt.dhtml
• http://privacysos.org/nod(...)y&utm_medium=twitter
• http://www.chicagomag.com(...)2013/Sinaloa-Cartel/
• http://www.laweekly.com/i(...)aper-dope-study-says
• http://www.theguardian.co(...)e-crime-gangs-police
FOK!-informatie over drugs:
• UVT - Space - Drugsoverzicht
===========================================================================![]()
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
Filmpje op de sitequote:Kabinet verbiedt drug 3-MMC: 'We moeten onze jongeren beschermen'
Het kabinet gaat de designerdrug 3-MMC verbieden. Het kabinet volgt daarmee het advies van verschillende experts, die al eerder opriepen tot zo'n verbod. "Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen", zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis over het besluit.
Het gebruik van 3-MMC is de afgelopen jaren flink gestegen, onderzocht het Trimbos-instituut. De drugs, die je kunt spuiten of slikken, wordt vooral door jongeren gebruikt en kent risico's. Vorig jaar eindigden 64 jongeren met een vergiftiging in het ziekenhuis na het gebruiken van 3-MMC.
Daarom is er voldoende aanleiding de drug onder de Opiumwet te plaatsen, waarmee hij verboden wordt, schrijft het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) aan verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis.
Hoe ernstig de gevolgen van 3-MMC kunnen zijn, is te zien in deze reportage die we eerder dit jaar maakten:
quote:Het kabinet plaatst 3-MMC nu op lijst II van de Opiumwet, schrijft Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Op die lijst staan softdrugs als hasj en wiet, maar ook paddo's en verschillende slaap- en kalmeringsmiddelen. Daarmee wordt bezit, verkoop en productie van de drug verboden.
"De legale status geeft deze drug een vals onschuldig imago, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf", zegt Blokhuis.
De ouders van Gerjan kregen vanochtend vroeg al een appje van de burgemeester met het nieuws. "We zijn reuzeblij dat het eindelijk is gelukt", laat zijn moeder Bea weten. "Onze zoon krijgen we er helaas niet mee terug, maar elk leven dat je ermee kunt redden is heel belangrijk. Mensen moeten weten dat 3-MMC rotzooi en supergevaarlijk is. Wij hopen hier een bijdrage aan te hebben geleverd."
quote:
Hoe houdt je The War on Drugs in standquote:ARNHEM - Bij het vinden en opruimen van drugsafval wordt vaak gesproken over 'gevaar voor mensen en milieu' en 'hoge kosten'. Het zijn abstracte termen, want het is voor de politie vaak lastig om een inschatting te maken over het specifiek aangetroffen afval.
Toch valt er wel degelijk wat concreets over drugsdumpingen te zeggen. Vijf vragen (en antwoorden) over het dumpen, vinden en verwijderen van afval van synthetische drugs.
Hoe wordt een dumpmelding afgehandeld?
De eerste melding van een afvaldumping komt binnen bij de politie. Daarbij kan het gaan om organisch materiaal, of de iconische vaten. Iemand komt het afval langs de weg tegen of ziet het dumpen gebeuren. De politie schakelt vervolgens de brandweer in.
Ter plekke analyseert de brandweer het afval en kijkt daarbij vooral naar of de vaten lekken of schade opleveren aan het milieu. De politie voert op haar beurt sporenonderzoek uit, want het achterhalen van de daders (en de bijbehorende productielocatie) heeft prioriteit.
Zie ook: Tientallen gedumpte vaten gevonden bij natuurgebied
Wanneer het duidelijk is dat er chemicaliën in de drugsvaten zitten wordt er een specialistisch bedrijf ingeschakeld. De politie heeft enkele vaste samenwerkingen. Dat bedrijf ruimt het afval op en vernietigt het vervolgens op een gecontroleerde locatie.
Tot slot wordt er vervolgonderzoek uitgevoerd. De politie probeert de daders te achterhalen, de brandweer voert grondmetingen uit en het opruimingsbedrijf zal de kosten voor het afhandelen van het afval in rekening brengen.
Hoe hoog zijn die kosten?
Afhankelijk van de hoeveelheid afval en de wijze waarop het gedumpt is, kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro's. Tot vorig jaar werd de grondeigenaar voor de kosten aansprakelijk gesteld.
Maar daar werd, niet geheel verrassend, vaak flink over gediscussieerd. Want wat kun jij eraan doen dat criminelen op jouw grond hun afval dumpen? Vanaf 1 januari dit jaar is er een nieuwe regeling ingegaan, die daarbij moet helpen.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt tot en met 2024 jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar. Via de regeling kan een gedupeerde grondeigenaar maximaal 24.999 euro terugkrijgen voor de kosten van het verwijderen van gedumpt drugsafval, het reinigen van de bodem en het saneren van grondwater dat door het drugsafval verontreinigd is.
Hoe gevaarlijk is drugsafval dan?
Dat die kosten zo hoog zijn is niet zo vreemd, want het opruimen is specialistisch werk. De chemische stoffen die vaak worden gevonden, kunnen namelijk niet zomaar door iedereen worden behandeld. Ze zijn vaak gevaarlijk voor mens en milieu (daar is-ie weer). Het afval in vaten komt namelijk van de productie van synthetische drugs, zoals XTC en amfetamine.
Synthetisch houdt in dat de drug in een laboratorium wordt gemaakt en bestaat uit grondstoffen die met chemicaliën, zuren en oplosmiddelen worden bewerkt. Bij het maken ontstaan tussenproducten en restafval en dat moeten de criminelen kwijt. Die chemicaliën en vooral die zuren zijn zeer schadelijk voor het milieu, omdat ze daar niet in voorkomen.
Het zijn bijtende stoffen die brandwonden, aantasting van luchtwegen en bodemverontreiniging kunnen veroorzaken. En die natuurlijk brandgevaarlijk zijn. Op plekken waar zo’n vat gelekt heeft, gaat alle begroeiing dood en soms zie je dat nog na vele jaren. Oftewel, dat moet zo snel mogelijk worden verwijderd.
Hoe vaak komen drugsdumpingen voor?
Uit een rapportage van de politie van maart 2021 blijkt dat het aantal dumpingen van afval van synthetische drugs in Gelderland de afgelopen twee jaar afneemt, terwijl het de twee jaar daarvoor juist toenam. In 2020 werd 22 keer drugsafval gevonden, waar dat een jaar eerder 28 keer was en in 2018 nog 40.
Zie ook: Politie kan drugscriminelen op platteland te weinig in de gaten houden
Gelderland leent zich door de grootte en het uitgestrekte landschap wel goed voor het dumpen van drugs, want criminelen doen dat het liefst zo snel mogelijk en zo onopvallend mogelijk. Wederom is dat niet opvallend.
Is het in Gelderland veel?
Elke drugsdumping is er natuurlijk een te veel. Maar het kan veel erger. Uit cijfers van de politie blijkt dat in Noord-Brabant en Limburg vorig jaar ruim twee keer zoveel drugsdumping waren. En dan heb je tot slot natuurlijk nog het onzichtbaar lozen van afval, bijvoorbeeld in het riool.
Oftewel, het dumpen van drugsafval is schadelijk voor mens en milieu en kan hoge kosten met zich meebrengen. En dat komt vooral terecht bij de belastingbetaler.
quote:
Het gaat niet om de Telers om maar falend beleid en voorlichting waardoor omwonenden in verzet gaan en de boel wordt gestagneerd.quote:ARNHEM - De start van de wietproef in tien Nederlandse steden, waaronder Arnhem en Nijmegen, is uitgesteld. De bedoeling was dat het experiment met legale levering, inkoop en verkoop van cannabis in september of oktober zou starten. Maar dat gaat niet lukken, stelt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad.
In een overleg van de tien burgemeesters van de deelnemende steden en de ministers van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid werd duidelijk dat een start van het experiment in september niet haalbaar is. De ministers konden op dat moment ook niet aangeven wanneer dat wel het geval zou zijn. Dat zou mede komen doordat telers meer tijd nodig hebben om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.
Er zijn ondertussen, na een strenge selectie, telers uitgekozen die meedoen aan de proef. Als die voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment wordt een nieuwe startdatum gekozen. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk. De ministers van Justitie en van Volksgezondheid houden de burgemeesters op de hoogte, aldus burgemeester Marcouch.
'Situatie is risicovol'
Op dit moment kopen coffeeshops wiet illegaal aan de achterdeur. Dat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. Met de proef moet dat anders worden. "Die situatie van nu is risicovol", zei de Arnhemse burgemeester eerder. "In een legale en gesloten keten wordt de kwaliteit van de cannabis en hennep gecontroleerd en is de aanvoer geregeld.'
Het experiment zal na de start vier jaar gaan duren.
quote:'Grootste productielocatie crystal meth in Nederland aangetroffen'
In Nederweert heeft de politie na onderzoek een productielocatie van de drug crystal meth aangetroffen. De locatie kwam in beeld bij de politie na informatie uit versleutelde chatberichten. Een Poolse man van 62 jaar oud is aangehouden.
De politie spreekt zelf van de grootste locatie ooit in Nederland waar de drug wordt geproduceerd: er zou meer dan 100 kilo crystal meth per dag kunnen worden gemaakt, met een handelswaarde van een miljoen euro. De straatwaarde zou daar een veelvoud van zijn.
Het lab werd aangetroffen in twee loodsen die met elkaar in verbinding stonden. De aangehouden man bevond zich in een aangrenzende woning, Hij was de enige daar. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Het is is onduidelijk hoe lang de productielocatie gebruikt is en of die nog daadwerkelijk in bedrijf was.
Volgens de politie was er geen direct gevaar voor de omgeving, omdat de woning met de loodsen in het buitengebied van de Limburgse gemeente staan. In de loodsen zijn partijen grondstoffen en apparatuur aangetroffen.
De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is nu bezig met de ontmanteling van het lab. Naar verwachting duurt dat nog tot en met zondag.
Er is niks mis met drugs. Vraag maar aan de alcohol lobbyisten van de VVD.quote:Op zondag 1 augustus 2021 12:08 schreef Werkperd het volgende:
Het wordt van generatie op generatie overgedragen. Op scholen krijgen kinderen en pubers algemene voorlichting over hoe gevaarlijk drugs is. Toch is het zo dat de overdraging van drugs door blijft gaan. Waar gaat het dan precies mis vraag ik me af? Waar komen de meeste verslaafden voor het eerst in aanmerking met drugs? Is het toch die gekke hardcore feesten en festivals? Op werk?
Een kleine land als Nederland staat gewoon in de top 10 van meest cocaine verbruikers in de wereld.
Bizar.
quote:
quote:De Noordzeehavens, in Nederland en België, zijn samen belangrijkere aanvoerroutes geworden voor cocaïne dan de havens van Spanje en Portugal. De harddrug wordt efficiënter en in steeds puurdere vorm naar Europa verscheept, aan de drugshandel gerelateerd geweld neemt toe.
Volgens mij is het geweld gerelateerd aan het drugsverbod.quote:aan de drugshandel gerelateerd geweld neemt toe.
quote:Aantal dumpingen van drugsafval stijgt fors
Het aantal drugsdumpingen is in de eerste helft van dit jaar met 64 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de politie vandaag in een halfjaarlijks rapport. In Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg is de grootste stijging te zien.
De meeste dumplocaties werden in Limburg ontdekt. Daar werd sinds begin dit jaar op 43 plekken gedumpt drugsafval gevonden. Dat zijn al bijna evenveel Limburgse vondsten als in heel 2020 (49). In het rapport wordt geen verklaring gegeven voor de groei; daarvoor is volgens de politie verder onderzoek nodig. Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, zegt dat een mogelijke verklaring is dat grote drugslabs zich in toenemende mate opsplitsen in meerdere kleinere laboratoria. "Dat leidt tot dumpingen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee."
Ook vandaag werd weer mogelijk drugsafval gevonden. In Eindhoven werd een bestelbus aangetroffen waarin chemische stoffen werden aangetroffen om mogelijk drugs mee te maken. Op- en afritten van de A2 in de buurt van het busje waren tijdelijk afgesloten.
49 productielocaties ontdekt
In de eerste helft van het jaar werden ook 49 productielocaties van synthetische drugs ontdekt. Ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar zijn dat er minder, maar het zijn wel meer locaties dan in de eerste zes maanden van 2018 (42 locaties) en 2019 (44 locaties) werden ontdekt.
De toename van het aantal ontdekte labs kon vorig jaar worden verklaard doordat de politie toegang kreeg tot berichten van cryptocommunicatiediensten zoals Encrochat, waarmee criminelen versleutelde berichten delen. Daniel: "De informatie uit de miljoenen onderschepte berichten zette ons ook de eerste helft van dit jaar op het spoor van drugslabs. Maar omdat - waar mogelijk - vorig jaar direct is ingegrepen, vlakt de enorme stijging af."
De gebruikers zijn niet voor een drugsverbod, dus zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen van dat verbod.quote:De rol van de zo-af-en-toe-een-pilletje-gebruiker in 'narcostaat' Nederland
Een advocaat, de broer van een kroongetuige en Peter R. de Vries. Op klaarlichte dag, doodgeschoten op straat. Moorden die allemaal terug te voeren zijn naar de bloeiende handel in drugs.
En deze week nog: een flinke stijging van het aantal drugsdumpingen, 200 kilo coke tussen een lading bevroren vis op Schiphol, een recordaantal drugsuithalers én 4022 kilo cocaïne (straatwaarde: 301 miljoen euro) in de Rotterdamse haven. En terwijl de politie grip probeert te krijgen op de criminaliteit die achter elke drugslijn schuilgaat, kan jij je pilletje voor een festival gewoon laten testen bij de GGD.
Er is dus wel iets aan de hand, hier in Nederland. Tijd om de balans op te maken. Is iedere gebruiker net zo verantwoordelijk voor de drugslijn (en de daarmee gepaarde criminaliteit) als de dealers zelf?
Bekijk de video:
quote:WADA gaat in 2022 beoordelen of cannabis van dopinglijst kan
Het wereldantidopingagentschap WADA gaat volgend jaar bekijken of cannabis van de lijst met verboden middelen geschrapt kan worden. In 2022 wordt er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, zo meldde het WADA in een verklaring na een vergadering van het uitvoerend comité in Istanbul.
Het WADA kreeg verzoeken om de status van cannabis te herzien. Volgens atleten en andere belanghebbenden zijn de regels met betrekking tot cannabis gedateerd.
In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio ontstond er ophef over cannabis. De Amerikaanse sprintster Sha'Carri Richardson (21) werd uitgesloten omdat ze positief testte na de trials eind juni in Eugene. Ze gaf aan dat ze marihuana had genomen om het verdriet om het overlijden van haar moeder te verwerken.
"Zoals ik al schreef op Twitter: ik ben een mens. Als mens wil ik open en eerlijk zijn, of het nou goed of slecht nieuws is", zei Richardson begin juli in een interview met NBC. "Maar het gaat om marihuana. De naam Richardson zal nooit gekoppeld worden aan anabole steroïden."
Sebastian Coe, de baas van het WADA, ondersteunt de nieuwe beoordeling van cannabis. "Het is een goed moment om het onder de loep te nemen", zei hij tijdens de Spelen van Tokio. "Dat lijkt me verstandig, want niets is in steen gebeiteld. Je past je aan en evalueert af en toe opnieuw."
Cannabis blijft sowieso ook volgend jaar op de lijst met verboden middelen staan.
quote:Drugsbende opgerold in nasleep van ‘Operatie Sky’: 27 personen aangehouden, 1,5 ton drugs en 5 Kalasjnikovs in beslag genomen
In Luik hebben politie en parket vanmorgen 27 personen aangehouden in het kader van een grootschalig onderzoek naar drugscriminaliteit. Er waren meer dan 300 agenten betrokken bij de zoekactie. Ook het leger werd ingeschakeld ter ondersteuning van de 23 huiszoekingen. Het netwerk werd onder meer dankzij de uitgelezen berichten van Sky ECC-telefoons in kaart gebracht.
Vanmorgen zijn honderden agenten binnengevallen op 23 verschillende locaties. Dat speelde zich voornamelijk af in Luik, maar ook in Limburg en Oost-Vlaanderen. De buit? 27 personen die gelinkt worden aan drugscriminaliteit, zowat 1,6 ton drugs, alsook een laboratorium - voor de verwerking en verpakking van cocaïne - dat ontmanteld werd. Daarnaast werden er tien wapens gevonden, waaronder vijf Kalasjnikovs. Een tiental voertuigen, gecodeerde mobiele telefoons, paarden, vee en luxegoederen zoals horloges van Cartier en Rolex zijn net als de wapens in beslag genomen.
Actief in Vlaanderen en het buitenland
Het onderzoek naar de drugsbende werd zowat drie jaar geleden opgestart. Het bleek om een criminele organisatie te gaan die haar basis had in de regio van Luik, maar ook actief was in Limburg, Oost-Vlaanderen en in het buitenland (met name in Nederland en Spanje). Op verschillende plaatsen in de provincie Luik zijn ook stortplaatsen van chemisch afval aangetroffen. De aanwezigheid van Colombiaanse verdachten die op de verschillende plaatsen werkzaam waren, werd bevestigd.
Het dossier, dat aan het federaal parket werd overgemaakt, toonde aan dat de criminele organisatie reeds meer dan 15 ton cocaïne via België had doorgevoerd. Vermoedelijk zijn tal van inbeslagnames in Antwerpen en Rotterdam gelinkt aan dit dossier.
Verschillende verdachten zouden ook betrokken zijn bij de productie en doorverkoop van cannabis. De eigendommen en bezittingen van verschillende verdachten zijn in kaart gebracht en in beslag genomen.
Tegelijkertijd met de operatie in ons land, vond ook in Spanje een actie plaats. De Guardia Civil heeft twee huiszoekingen verricht en een verdachte aangehouden tegen wie een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd door de Belgische gerechtelijke autoriteiten.
Operatie Sky
Het dossier van de drugsbende in Luik vloeit voort uit ‘operatie Sky’. Die zaak barstte in maart 2021 los met huiszoekingen op 200 plaatsen in België. Er volgde een aankondiging dat de politie erin was geslaagd versleutelde telefoons te kraken. Een miljard berichten die criminelen naar elkaar verstuurden, kwamen in handen van het gerecht. Ook dit onderzoek werd sterk ondersteund door de doorbraak in Sky ECC, zo luidt het in de persverklaring.
https://www.hln.be/binnen(...)ag-genomen~aef6a705/
quote:
En nu is zeker het probleem opgelostquote:De 'designerdrug' 3-MMC, in de volksmond ook wel 'poes' genoemd, is vanaf vandaag officieel verboden. Demissionair staatssecretaris Blokhuis van VWS laat weten dat de stof is opgenomen op lijst II van de Opiumwet en dat daarmee productie, handel en bezit strafbaar zijn.
In mei liet het kabinet al weten dat het verbod eraan kwam. Aanleiding was een zorgwekkende toename van het gebruik van 3-MMC, met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten.
3-MMC is een 'designerdrug' omdat het wordt gemaakt van stoffen die gewoon legaal zijn. 3-MMC is mogelijk verslavend, en gebruik kan leiden tot hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en rusteloosheid.
Totaalverbod designerdrugs
"Met dit verbod geven we een duidelijk signaal af aan de vaak jongere gebruikers: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af", zegt Blokhuis. Probleem is wel dat producenten het verbod nu nog makkelijk kunnen omzeilen door de samenstelling van de stof iets te veranderen.
Daarom werkt het kabinet aan een volledig designerdrugs-verbod door hele stofgroepen onder de Opiumwet te brengen. Ondertussen zet VWS ook in op voorlichting om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken aan 3-MMC.
Het CDA wil even 1,5 miljoen prima functionerende Nederlanders criminaliseren. Wat is het toch ook een ontiegelijk domme partijquote:Op dinsdag 23 november 2021 11:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Het CDA wil een echte War on Drugs.
Xtc-pilletje of pakje cocaïne op zak? CDA wil het niet meer gedogen
quote:Malta legaliseert als eerste land in de EU cannabis
In Malta wordt het gebruiken, telen en kopen van beperkte hoeveelheden wiet voor recreatieve doeleinden in de privésfeer legaal. Het parlement is akkoord gegaan met het bezit van maximaal 7 gram cannabis en volwassenen mogen thuis vier wietplanten telen.
Alleen president George Vella moet het wetsvoorstel nog ondertekenen, maar dat gebeurt naar verwachting ergens in de komende dagen. Daarna is Malta het eerste land in de Europese Unie dat het gebruik, de koop en de teelt van cannabis legaliseert.
De Maltese premier Abela had voor legalisatie gepleit zodat mensen niet meer aangewezen zijn op de zwarte markt. Ook wil hij ouders het "trauma" besparen dat hun kinderen voor het roken van een joint worden gearresteerd en voor een rechter moeten verschijnen.
Openbaar roken blijft verboden
De cannabis kan in kleine hoeveelheden gekocht worden bij speciale verenigingen. Deze verenigingen mogen geen winst maken en mogen ook geen reclame maken voor hun product. Mensen met een strafblad in verband met wiet mogen zich niet aansluiten bij deze verenigingen.
Cannabis roken in het openbaar blijft wel verboden in Malta. Ook een joint opsteken in het bijzijn van minderjarigen is niet toegestaan en kan leiden tot een boete van 500 euro.
Andere Europese landen zijn ook bezig met de legalisering van cannabis, zoals Luxemburg, Duitsland en Italië. In Nederland geldt nog altijd een gedoogbeleid.
quote:Londen pakt wietgebruikers anders aan: 'kleine crimineel' voortaan op cursus
De burgemeester van Londen wil cannabisgebruikers niet langer bestempelen als criminelen. In plaats van strafrechtelijke vervolging stuurt burgemeester Sadiq Khan ze liever op cursus. Zijn plannen passen in een bredere trend. "Er is wereldwijd een kantelpunt ontstaan", zegt drugsonderzoeker Ton Nabben.
Londen start met een proef. Jongeren van 18 tot 24 jaar in drie Londense wijken hoeven niet bang te zijn voor juridische gevolgen als ze een kleine hoeveelheid cannabis op zak hebben. Wie gepakt wordt, krijgt wel een opvoedkundig standje. De jongeren worden op cursus gestuurd om te leren over de gevaren van drugsgebruik.
"Het drugsprobleem kunnen we niet oplossen met arrestaties", laat een woordvoerder van de burgemeester weten aan SkyNews. "Daarom werken we aan programma's die jongeren ondersteuning bieden, in plaats van ze in het strafrechtsysteem te dwingen."
Topprioriteit
De proef geldt niet voor andere drugssoorten. Criminaliteit terugdringen is een van de prioriteiten van de burgemeester, die hoopt dat jongeren op deze manier uiteindelijk wegblijven van drugs en stoppen met crimineel gedrag.
Er gaat in het oppakken en vervolgen bovendien veel tijd en energie zitten. Je kunt je afvragen of dat het allemaal waard is, zegt correspondent Anne Saenen. "De politie en de rechtelijke macht hebben al veel op hun bord. De druk is groot en dat kan je zo verlichten."
In botsing met Johnson
Burgemeester Khan kan cannabis zelf niet legaliseren. Daar heeft hij de bevoegdheid niet voor, maar hij steunt wel onderzoek rondom legalisering van drugs. De regering Johnson ziet niets in een soft beleid en treedt liever streng op.
"De burgemeester geeft in ieder geval een duidelijk signaal af", zegt Ton Nabben, drugsonderzoeker en criminoloog bij de Hogeschool van Amsterdam. "Het past in een bredere trend."
Macht corrumpeert. De War on Drugs corrumpeert absoluut.quote:Daar vreest men dat de 42-jarige sergeant-majoor uit Rotterdam zijn zeer uitgebreide kennis over speciale operaties, wapens en tactieken deelde met criminelen.
quote:Hoofdinspecteur politie opgepakt voor deelname aan criminele organisatie
De Rijksrecherche heeft vandaag een hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid aangehouden. De 47-jarige politieman wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, corruptie en schending van het ambtsgeheim.
Volgens het Openbaar Ministerie bestaat het vermoeden dat de verdachte zeer vertrouwelijke informatie heeft laten lekken naar een criminele organisatie. Vorig jaar mei is hij al buiten functie gesteld. Dat hij nu pas is opgepakt heeft te maken met de looptijd van het onderzoek, zegt een woordvoerder van het OM.
Bronnen bevestigen tegenover de NOS dat de aangehouden man teamchef bij de Dienst Specialistische Operaties was. Daarom zou hij inzicht hebben gehad in alle lopende infiltraties die de politie doet in de onderwereld. Goed ingevoerde bronnen zeggen tegen het AD dat de man in beeld is gekomen door ontsleutelde berichten uit cryptodienst Sky.
Na verhoor mocht de verdachte weer naar huis "in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek". Dat wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche onder leiding van het Landelijk Parket.
De NOS hoort van bronnen dat het gaat om een pijnlijke kwestie, een ernstige zaak met zware verdenkingen. Waarom de politieman desondanks weer is vrijgelaten, is onduidelijk.
Maximale vertrouwensfunctie
Het onderzoek naar de aangehouden teamchef, dat vorig jaar begon, richtte zich op witwassen en belastingfraude, meldde NRC destijds. Nadat de verdachte buiten functie werd gesteld is bij hem ook huiszoeking gedaan. Bij de politie had hij volgens de krant een 'maximale vertrouwensfunctie'.
De teamchef hield zich bezig met het beheer en de inzet van speciale technische apparatuur op de afdeling interceptie & sensing. Daar worden bijvoorbeeld online gesprekken meegelezen, en telefoons afgetapt.
Tegen het AD zegt een ingewijde dat de verdachte meerdere malen gescreend was. "Het is echt een mokerslag voor ons imago. Dit komt keihard binnen." Voorzitter Jan Struijs van politiebond NBP zegt verder tegen de krant geschrokken te zijn van het nieuws. "Het toont aan dat er héél snel verbetering moet komen bij de heimelijke opsporing. Dat kan niet langer wachten."
De afdeling waar de voormalige teamchef werkte, valt onder de Dienst Specialistische Operaties. Andere afdelingen van deze dienst liggen al langer onder vuur. De Inspectie Justitie en Veiligheid bracht twee weken geleden een kritisch rapport naar buiten waarin staat dat er sprake is van interne problemen bij de afdeling Afgeschermde Operaties. Daardoor zijn er veiligheidsrisico's ontstaan bij het aansturen van geheime operaties.
Volgens de Inspectie gaat het onder meer mis op leidinggevend niveau. Ook ontbreken er goede procedures en schiet de interne samenwerking tekort. De Inspectie startte het onderzoek nadat er signalen waren binnengekomen over misstanden zoals machtsmisbruik en pestgedrag.
Aanleiding voor het rapport was de zelfdoding van een undercoveragent. De politie zei zich te herkennen in de uitkomsten van het onderzoek.
Gaat ie dat zelf doen?quote:Aboutaleb wil alle containers met tropisch fruit uit Zuid- en Centraal-Amerika controleren
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil alle containers met tropisch fruit die in de haven aankomen laten controleren op drugs. Dat staat in een brief die gericht is aan de premiers Rutte en De Croo van België.
Aboutaleb schreef de brief samen met zijn ambtgenoot in Antwerpen, burgemeester De Wever, naar aanleiding van een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica. Die landen gelden als bron- en doorgangslanden voor drugssmokkel. In de brief staan ook andere aanbevelingen om drugssmokkel in de havens van Rotterdam en Antwerpen te stoppen.
Een schaarse 1 procent
Van alle tropische fruitcontainers controleert de Rotterdamse haven nu "een schaarse 1 procent", zei Aboutaleb vanochtend op de Vlaamse televisiezender VRT, waar hij met De Wever te gast was. "Dat moet naar 100 procent controle."
Hoe dat moet gebeuren, is nog onduidelijk. De burgemeesters hebben geen formele bevoegdheid om drugssmokkel aan te pakken, erkennen ze. "Maar we voelen ons wel verantwoordelijk", zei De Wever.
Lading bananen
Dat de burgemeesters juist de containers met tropisch fruit willen laten controleren, heeft te maken met grote drugsvondsten van de laatste jaren. Eind 2021 werd er in de haven van Rotterdam bijna 4200 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen, met een straatwaarde van zo'n 300 miljoen euro. Het was de grootste lading coke die vorig in beslag is genomen. De drugs waren bestemd voor de haven van Antwerpen.
Aboutaleb noemde bananen in het gesprek met de VRT dan ook "een goede plek om het spul te verbergen".
Het controleren van alle containers met fruit uit Latijns-Amerika zal een flinke klus worden. Van alle EU-landen importeert Nederland het meeste fruit: zo'n 30 procent. In 2021 is er voor 880 miljoen euro aan bananen geïmporteerd.
De burgemeesters willen met hun premiers gaan praten over de aanbevelingen in de brief. Ook willen ze de samenwerking met de bron- en transitlanden versterken in de strijd tegen drugscriminaliteit.
Dat zal ze doen stoppenquote:Op zondag 13 februari 2022 12:52 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Gaat ie dat zelf doen?
quote:Canada trials decriminalising cocaine, MDMA and other drugs
Canada has announced it will temporarily decriminalise the possession of small amounts of some illicit drugs in British Columbia (BC).
The province asked for the criminal code exemption after overdoses claimed more than two thousand lives in BC last year.
This time-limited three-year trial is the first of its kind in Canada.
Adults will be allowed to possess a combined total of 2.5 grams of opioids, cocaine, methamphetamine and MDMA.
While those substances will remain illegal, adults found in possession for personal use will not be arrested, charged or have their drugs seized. Instead, they will be offered information on available health and social services
In its request to the federal government last year, BC said it asked for the drug laws exemption in order "to remove the shame that often prevents people from reaching out for life-saving help".
Federal minister of mental health and addictions Carolyn Bennett said on Tuesday that "for too many years, the ideological opposition to harm reduction has cost lives".
"We are doing this to save lives, but also to give people using drugs their dignity and choices."
Vancouver mayor Kennedy Stewart said the decision "marks a fundamental rethinking of drug policy that favours healthcare over handcuffs".
The programme will run from 31 January 2023 to 31 January 2026. There are some exemptions to the scheme, which will not apply to primary and secondary school grounds, child-care facilities, airports, or to members of Canada's military.
BC declared the overdose crisis a public health emergency five years ago, and overdose deaths have since reached historic highs in the shadow of the Covid-19 pandemic. Over 9,000 people have died of drug overdose in the province since 2016.
There have been growing calls for a shift in drug policy towards a public health approach from regions across the country. That has included support for some decriminalisation from a number of public health officials as well as the Canadian Association of Chiefs of Police.
Ms Bennett said the scheme in BC could become "a template for other jurisdictions across Canada".
In 2020, Oregon became the first US state to drop criminal penalties for the possession of some illicit drugs.
The state saw a drop in drug arrests though there has been debate as to whether it has prompted more drug users to seek help for their substance use.
Canada legalised the use of recreational cannabis for adults nationwide in 2018.
Lijkt mij de weg voorwaarts.quote:
quote:War on drugs prolonged Colombia’s decades-long civil war, landmark report finds
Truth commission’s report, touted as a chance to heal after half a century of bloodshed, called for a ‘substantial change in drug policy’
The punitive, prohibitionist war on drugs helped prolong Colombia’s disastrous civil war, the country’s truth commission has found, in a landmark report published on Tuesday as part of an effort to heal the raw wounds left by conflict.
The report, titled “There is a future if there is truth”, was the first instalment of a study put together by the commission that was formed as part of a historic 2016 peace deal with the leftist rebels of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (Farc).
Gustavo Petro
Gustavo Petro: first leftist president faces tough challenge in Colombia
Read more
That deal formally ended five decades of civil war that killed more than 260,000 people and forced 7 million from their homes. Other leftist rebel groups, state-aligned paramilitaries and Colombia’s security forces contributed to the bloodshed, with atrocities committed on all sides.
The violence has affected all sectors of Colombian society – from political and business elites to rural peasant farmers – with drug money funding insurgents, paramilitaries and corrupt politicians. The poorest farmers have often been forced – either economically or at the barrel of a gun – to grow coca, the base ingredient used to make cocaine.
But the report found that “the union of the interests of United States and Colombia led to the construction of Plan Colombia”, a huge multibillion-dollar military aid programme that began in 2000, “which merged together the counter-insurgency, anti-terrorist and anti-narcotics programmes with the war against narco-terrorism”.
The report found that a “substantial change in drug policy” should be implemented and that a transition “to the regulation of drug markets” should follow, while also placing some of the blame at the US, who funded Colombia’s armed forces during the war.
“We cannot postpone, as we did after millions of victims, the day when ‘peace is a duty and a mandatory right’, as expressed in our constitution,” said Francisco de Roux, the truth commission’s president at a ceremony in Bogotá.
The report called for major changes to Colombia’s military and police forces, which have received more than $8bn from the US over the past two decades.
It said the military’s objectives should be re-evaluated and all human rights violations committed by security forces should be tried by civilian courts instead of falling under the military justice system.
Like many victims of the conflict, Ángela María Escobar celebrated the launch of the report as a chance for Colombia to heal after decades of bitter war. Escobar survived sexual violence at the hands of members of the United Self-Defence Forces of Colombia (or AUC), a now-defunct rightwing paramilitary organisation.
Colombian soldiers stand guard next to a truck burnt by members of the Gulf clanc, on a road near Yarumal, Antioquia department.
‘It’s total terror’: Colombian cartel retaliates over kingpin’s arrest
Read more
“It’s vital that all Colombians, and the whole world, truly understand what happened during the conflict, which affected so many families and so much of society,” said Escobar, who now runs an organisation for female victims of the conflict.
The report also made policy recommendations which could be picked up by the incoming administration of President-elect Gustavo Petro, including reforming the armed forces, the creation of a ministry for reconciliation, and the protection of human rights defenders from political violence.
Petro – the first leftist ever elected head of state in Colombia – will take office on 7 August. He was a guerrilla fighter with the M-19 militia in his youth and is a firm supporter of the peace process with the Farc.
The leftwing firebrand attended the launch ceremony in Bogotá on Tuesday morning, along with his vice president-elect, Francia Márquez, who was forced to flee her home during the conflict. She will be the first black woman to fill the post.
Outgoing president Iván Duque, a sceptic of the deal who has been accused of slow-walking its implementation to undermine it, was in Portugal for the United Nations ocean conference.
quote:
quote:Gustavo Petro, de eerste linkse president van Colombia, heeft zich zondag bij zijn inauguratie nadrukkelijk uitgesproken tegen de War on Drugs. De internationale gemeenschap moet ‘accepteren dat die heeft gefaald,’ zei hij tijdens zijn toespraak. Het is volgens Petro tijd voor een ander drugsbeleid.
quote:
quote:High street? Dutch ecstasy ‘shop’ shows possible way for drug reform
Mock-up XTC store in the centre of Utrecht demonstrates how drug might be sold if regulations change
For campaigners advocating drug liberalisation, it is an image that is almost too good to be true: a store down a cobbled street in Utrecht legally selling ecstasy or MDMA for recreational use, apparently as easily as the jeweller is selling watches next door.
The XTC shop in the centre of the Netherlands’ fourth largest city has even been visited in recent days by a government minister, who was pictured examining its bubblegum-style vending machines and in-house educational videos.
Unfortunately for drug reformers, however, the “shop” is not – yet – the result of the extension of the famous Dutch gedoogbeleid (tolerance policy) on cannabis use and sale.
The health minister, Ernst Kuipers, was instead visiting a mock-up of how an ecstasy retailer might look from the outside – with three models inside of how the drug might be sold in practice depending on the level of state regulation.
In response to the deepening environmental and societal damage being reaped by the illicit trade and use of drugs in the Netherlands, Kuipers’ D66 party, one of four in the governing coalition, is in favour of examining the regulation of currently prohibited drugs, such as cocaine, MDMA, ecstasy, Psilocybin mushrooms and LSD.
The Netherlands is one of the largest producers of ecstasy and amphetamines in the world and the spiralling violence and power of the gangs who supply it has led some police chiefs to warn that the country is turning into a narco-state.
The pop-up is the brainchild of Poppi drug museum, an enterprise seeking to establish a permanent drug museum, the profits from which would be funnelled to Mainline, an organisation that specialises in drugs harm reduction.
Machteld Busz, one of the initiators of Poppi and director of the Mainline foundation, said the idea was to build support for a new museum and to move the debate in the Netherlands from whether to regulate the sale of such drugs on to how to do it.
She said: “MDMA is on the radar because the Netherlands is such a big producer of this drug and it causes a lot of crime and environmental damage. We have a big group of users and the health risks are there. But they are less serious than alcohol, cocaine or heroin, for example.
“We have a debate about whether we should regulate ecstasy or not and this shop leads the discussion towards how we would do it and have a setting to encourage people to think about what that would look like. We want to figure out what would be an acceptable model for the general public if we would take that policy decision in the Netherlands.”
In one vision of the regulated sale of ecstasy explored by the mock store, the party pills would be bought from vending machines and there would be a free for all on marketing.
A seductive image behind the counter of a woman with a pill on her tongue makes the point. The pills would be made available once money has changed hands and a short questionnaire filled out on a computer tablet.
The second proposed retail model is a mock up of a nightclub where a vending machine similar to those that sell condoms offers three pills of varying potency, which are offered in return for coins.
Finally, Poppi proposes a model the variants of which has won the backing of major thinktanks: the pills are sold without the marketing bling in a minimalist pharmaceutical setting.
A detailed questionnaire has to be filled out and each of the questions is preceded by a short educational video, which highlights the risks. The information received through the survey then results in a bespoke dosage being provided.
The issue of drug regulation is a live one in the Netherlands and the launch of a state commission on the future therapeutic use of MDMA is imminent. During his visit on Wednesday to the fictional ecstasy store, Kuipers was quoted by Poppi as saying: “It is a theme that is alive among young people. It is good to learn more.”
The thinktank DenkWerk issued an advisory report in June 2022 in which they argue in favour of regulating ecstasy. The coalition that runs the municipality of Amsterdam – the socialist PvdA, GroenLinks (Greens) and D66 – back a pilot on the regulated sale of MDMA in their city.
The results of a survey of views of those visiting the shop will be used in a research project by the university of Utrecht along with focus groups of police and the judiciary, among others. The shop opened on 15 July and will close on 29 September.
quote:Verbrandingsovens België kunnen inbeslagnames coke niet bijbenen
In de haven van Antwerpen wordt zo veel cocaïne in beslag genomen dat de douane die vangst moet opslaan en niet direct kan vernietigen in verbrandingsovens. Dat melden verschillende Belgische media, waaronder De Standaard en de Gazet van Antwerpen.
In de opslagplaatsen van de Belgische douane ligt inmiddels voor vele honderden miljoenen euro's aan cocaïne. De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zegt dat er dringend gezocht wordt naar extra verbrandingscapaciteit.
Veiligheidsprobleem
De enorme hoeveelheid cocaïne in de Antwerpse haven veroorzaakt een veiligheidsprobleem. Politie en justitie vrezen dat drugsbendes zullen proberen om de drugs met geweld terug te halen.
In Antwerpen vinden met enige regelmaat geweldsincidenten plaats die met cocaïne in verband worden gebracht. Nederlandse criminelen spelen daar ook een rol in. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever sprak eerder van een drugsoorlog in zijn stad.
In de Antwerpse haven werd vorig jaar een recordhoeveelheid van 90.000 kilo aan cocaïne in beslag genomen, met een straatwaarde van tussen de 4 en 5 miljard euro. De Belgische autoriteiten verwachten dat dat dit jaar nóg meer zal zijn.
quote:https://www.unodc.org/uno(...)o-expand.html?testme
UNODC World Drug Report 2023 warns of converging crises as illicit drug markets continue to expand.
Vienna, 26 June 2023: Continued record illicit drug supply and increasingly agile trafficking networks are compounding intersecting global crises and challenging health services and law enforcement responses, according to the World Drug Report 2023 launched by the UN Office on Drugs and Crime (UNODC) today.
New data put the global estimate of people who inject drugs in 2021 at 13.2 million, 18 per cent higher than previously estimated. Globally, over 296 million people used drugs in 2021, an increase of 23 per cent over the previous decade. The number of people who suffer from drug use disorders, meanwhile, has skyrocketed to 39.5 million, a 45 per cent increase over 10 years.
The Report features a special chapter on drug trafficking and crimes that affect the environment in the Amazon Basin, as well as sections on clinical trials involving psychedelics and medical use of cannabis; drug use in humanitarian settings; innovations in drug treatment and other services; and drugs and conflict.
The World Drug Report 2023 also highlights how social and economic inequalities drive – and are driven by – drug challenges; the environmental devastation and human rights abuses caused by illicit drug economies; and the rising dominance of synthetic drugs.
The demand for treating drug-related disorders remains largely unmet, according to the report. Only one in five people suffering from drug-related disorders were in treatment for drug use in 2021, with widening disparities in access to treatment across regions.
Youth populations are the most vulnerable to using drugs and are also more severely affected by substance use disorder in several regions. In Africa, 70 per cent of people in treatment are under the age of 35.
Public health, prevention, and access to treatment services must be prioritized worldwide, the report argues, or drug challenges will leave more people behind. The report further underscores the need for law enforcement responses to keep pace with agile criminal business models and the proliferation of cheap synthetic drugs that are easy to bring to market.
Reacting to the findings of the report, UNODC Executive Director Ghada Waly said “We are witnessing a continued rise in the number of people suffering from drug use disorders worldwide, while treatment is failing to reach all of those who need it. Meanwhile, we need to step up responses against drug trafficking rings that are exploiting conflicts and global crises to expand illicit drug cultivation and production, especially of synthetic drugs, fueling illicit markets and causing greater harm to people and communities.”
Drug-related disparities and inequalities
The right to health is not granted to many people who use drugs.
Large inequalities in access and availability of controlled drugs for medical use persist, particularly for pain management. The disparity is particularly prevalent between the global North and South and across urban and rural areas, making some people feel the negative impact of drugs more than others. Some 86 per cent of the world’s population live in countries with too little access to pharmaceutical opioids (as controlled under the 1961 Single Convention) – mainly low and middle-income countries.
Some impoverished and vulnerable populations, such as those in the tri-border area between Brazil, Colombia, and Peru, are trapped in rural areas with a high prevalence of drug-related crimes. Their remote locations make it exceedingly difficult for them to benefit from treatment services, resources, or the rule of law.
Illicit drug economies accelerating conflicts, human rights abuses, and environmental devastation
The drug economy in the Amazon Basin is exacerbating additional criminal activities – such as illegal logging, illegal mining, illegal land occupation, wildlife trafficking and more – damaging the environment of the world’s largest rainforest. Indigenous peoples and other minorities are suffering the consequences of this crime convergence, including displacement, mercury poisoning, and exposure to violence, among others. Environmental defenders are sometimes specifically targeted by traffickers and armed groups.
While the war in Ukraine has displaced traditional cocaine and heroin routes, there are signs that the conflict could trigger an expansion of the manufacture and trafficking of synthetic drugs, given the existing know-how and the large markets for synthetic drugs developing in the region.
In the Sahel, the illicit drug trade finances non-state armed and insurgency groups, while in Haiti, drug traffickers take advantage of porous borders to bolster their businesses, fueling the country’s multiplying crises.
Prioritizing public health in regulating medical use of controlled drugs
While new research on the use of controlled drugs such as psychedelics to treat mental health conditions and substance use disorders shows promise, the report cautions that the fast pace of developments could jeopardize efforts to enact policies that place public health concerns over commercial interests. Without well-designed, adequately researched frameworks in place, there may be too little access for those who need treatment – potentially causing patients to turn to illegal markets – or conversely, the psychedelics may be diverted for non-medical use.
Increasing dominance of synthetic drugs
The cheap, easy, and fast production of synthetic drugs has radically transformed many illicit drug markets. Criminals producing methamphetamine – the world’s dominant illegally manufactured synthetic drug – are attempting to evade law enforcement and regulatory responses through new synthesis routes, bases of operation, and non-controlled precursors.
Fentanyl has drastically altered the opioid market in North America with dire consequences. In 2021, the majority of the approximately 90,000 opioid related overdose deaths in North America involved illegally manufactured fentanyls.
Drug ban in Afghanistan may have reversed upward opium production trend
The 2023 opium harvest in Afghanistan may see a drastic drop following the national drug ban, as early reports suggest reductions in poppy cultivation. The benefits of a possible significant reduction in illicit opium cultivation in Afghanistan in 2023 would be global, but it will be at the expense of many farmers in the country who do not have alternative means of income generation. Afghanistan is also a major producer of methamphetamines in the region, and the drop in opiate cultivation could drive a shift towards synthetic drug manufacture, where different actors will benefit.
quote:Narco-ontbossing: hoe Brazilië de Amazone verliest aan drugscriminelen
De overheid in Brazilië lijkt haar grip op het Amazonegebied steeds meer te verliezen. Door gebrek aan handhaving tijdens het bewind van de vorige president Jair Bolsonaro hebben drugscriminelen er hun gang kunnen gaan. De illegale economie die is ontstaan, is inmiddels zo verweven met de 'normale' handel, dat het steeds lastiger wordt dit aan te pakken. En dat is allemaal minder ver van je bed dan je denkt.
"Grote delen van de Amazone worden verwoest door een complex systeem van drugscriminaliteit en andere soorten georganiseerde misdaad die het milieu aantasten", is te lezen in een rapport van de Verenigde Naties dat afgelopen week is verschenen. Dat in het Amazonegebied ten tijde van het Bolsonaro-bewind (2019-2023) vergaande ontbossing heeft plaatsgevonden is geen nieuws. Maar dat het zó nauw verbonden is met georganiseerde drugscriminaliteit - vandaar de term narco-ontbossing - is bij veel mensen minder bekend.
"Het is goed dat dit rapport er nu is", zegt Fabio de Castro, Brazilië-deskundige van de Universiteit van Amsterdam. Hij is net terug van een bezoek aan het Amazonegebied. "De mensen die daar wonen hebben dagelijks te maken met de gevolgen van drugscriminaliteit. De laatste jaren steeds meer en nu staat het ook op papier."
Doorvoer cocaïne naar Europa
Geograaf en criminoloog Tim Boekhout van Solinge sluit zich hierbij aan. "Omdat tijdens de Bolsonaro-regering de wetshandhaving is wegbezuinigd, heeft de georganiseerde misdaad gelegenheid gekregen zich uit te breiden naar de Amazone." Vooral dus die drugshandel, want Brazilië heeft een grens van meer dan 7000 kilometer lang met drie belangrijke cocaïne producerende landen: Colombia, Peru en Bolivia. "Brazilië is een belangrijk doorvoerland geworden voor cocaïne die uiteindelijk naar Europa gaat, de grootste cocaïnemarkt van de wereld", voegt Boekhout van Solinge toe.
Dat de Amazone, en misschien wel vooral de grensgebieden met andere landen, hierdoor gevaarlijk gebied zijn geworden, bleek onder andere ook uit de moord op een Britse journalist in de Javarivallei, een jaar geleden. Het VN-rapport schrijft hierover dat hier een van de 'hoogste concentraties van georganiseerde misdaadgroepen ter wereld' zit.
Boekhout van Solinge ziet dat ook terug in het aantal gevangenisgevechten tussen bendes. "Als je kijkt waar die gevangenissen liggen, dat zijn de nieuwe knooppunten van cocaïnehandel. Bendes maken daar ruzie over aanvoerroutes en controles in de havens. Je leest dan weleens berichten over oproer in die gevangenissen, maar het is veel groter dan dat. Het gaat om de machtsstrijd tussen de georganiseerde groepen." Ook laten de cijfers zien dat moorden, ook buiten de gevangenissen, in steden als Rio afnemen, maar in de Amazone juist toenemen.
Crimineel geld zit overal
Cocaïnehandel, bendes in gevangenissen, het lijkt misschien ver weg, maar dat is het niet, betoogt Boekhout van Solinge. "Drugscriminaliteit levert veel illegaal geld op, dat wordt dan vervolgens vaak geïnvesteerd in de bouw van grote boerderijen." Daar worden enorme stukken bos voor gekapt, het is een voorbeeld van hoe drugscriminaliteit indirect tot ontbossing leidt. "Dat is dan heel handig, want dan kunnen ze daar ook landen met hun vliegtuigen om cocaïnetransporten uit te voeren."
Illegale drugshandel verergert en versterkt andere criminele economieën in de Amazone, waaronder illegale landbezetting, houtkap, mijnbouw en handel in wilde dieren. Er is in de Amazone een complete infrastructuur ontstaan die doorspekt is met illegaal geld. Veel van de producten die daar vandaan komen, zoals hout en rundvlees, worden ook in de Europese Unie geïmporteerd. "Nederland is de belangrijkste bestemming voor soja, voor veevoer, omdat we de grootste veedichtheid ter wereld hebben. Een Braziliaanse officier zei eens tegen mij: 'Nederland moet weten dat aan deze soja de bijsmaak van bloed zit'. Er komt zoveel geweld aan te pas."
Zowel Boekhout van Solinge als De Castro ziet dat vooral de inheemse bevolking in de Amazone hiervan slachtoffer is. De Castro is blij dat dit nieuwe rapport ook uitgebreid stilstaat bij de verwevenheid van drugscriminaliteit met andere sectoren. Daarnaast ziet hij ook dat zelfs buiten het beboste Amazonegebied het criminele geld zijn weg vindt. "Er zit ook veel drugsgeld in vastgoed. De criminelen vinden steeds meer manieren om het wit te wassen."
En er is nog iets waarvoor we moeten oppassen, zegt De Castro. "Er wordt nu ook vaak gesproken over bio-economie in de Amazone." Met andere woorden, een 'nieuwe' soort economie, waarbij rekening wordt gehouden met biodiversiteit, cultuur en sociale structuren. "Het zou kansen bieden voor de lokale bevolking, een soort hoop voor dit gebied, het kan veel betekenen voor groei van het BNP etc. Maar we moeten oppassen dat die 'groene economie' dan niet óók in handen van de criminelen komt. We hebben dit eerder gezien bijvoorbeeld in het geval van projecten rondom CO2-compensatie."
Is er hoop onder president Lula?
Door in grote mate bij te dragen aan de economie (op basis van illegale activiteiten), houden de criminele bendes Brazilië in een soort houdgreep. Begin dit jaar heeft Lula het presidentschap van Bolsonaro overgenomen. Hij heeft grootste plannen om de ontbossing tegen te gaan.
"Mensen zien hem als een soort god en hebben door hem weer hoop, maar ik denk niet dat Lula dit kan oplossen", zegt De Castro. "Hij kan natuurlijk wel controle en toezicht verbeteren, maar er is meer nodig dan alleen politiewerk." Juist omdat de georganiseerde criminaliteit zo verweven is met andere sectoren, is het lastig om dit zomaar aan te pakken. Daarnaast noemt De Castro ook problemen als grote ongelijkheid in Brazilië, weinig sociale zekerheid en corruptie.
Boekhout van Solinge ziet wel een klein lichtpuntje. "In Noord-Brazilië, aan de grens met Venezuela, daar zaten zo'n 30.000 illegale goudzoekers", vertelt hij. Ook drugshandelaren zitten vaak in de goudhandel. Zij worden voor hun eten en bijvoorbeeld brandstof grotendeels bevoorraad via vliegtuigen en helikopters. "Daaraan zie je ook dat het geen kleine jongens zijn. Het is Lula gelukt om de controle over het luchtruim terug te krijgen en die aanvoerlijnen grotendeels af te snijden." Naar schatting zouden er al 25.000 illegale goudhandelaren weggegaan zijn. "Dat betekent dat er nog steeds duizenden zitten, maar het laat wel zien dat Lula is begonnen met zijn wetshandhaving."
Of gewoon drugs legaliseren.quote:Op dinsdag 28 november 2023 07:34 schreef DemonRage het volgende:
Weer van die klootzakken die de natuur om zeep helpen met hun drugsafval:
https://www.omroepbrabant(...)imen-duurt-nog-jaren
En dan zeggen ze dat het moeilijk is de daders te achterhalen van de dumping terwijl er nabij een drugslab is opgerold. Waarom niet gewoon de schade door alle drugs-gerelateerde dumpingen in het land op een hoop gooien en de kosten verdelen over iedereen die gepakt is voor betrokkenheid bij een illegaal drugslab? Dus gewoon een illegaal drugslab gelijkstellen aan een milieudelict.
Schade aan de natuur valt echt ontzettend mee. Is puur de media die dit volledig opblaast. In de bodem, en door regen, verdunnen de concentraties echt dusdanig dat het geen tot weinig effecten heeft op de natuur op lange termijn. Zijn relatief makkelijke stoffen waar die drugs mee gemaakt worden, denk aan benzeen ofzo. Kwik is wel een probleem. Het zijn echt niet allemaal CFKs.quote:Op dinsdag 28 november 2023 07:34 schreef DemonRage het volgende:
Weer van die klootzakken die de natuur om zeep helpen met hun drugsafval:
https://www.omroepbrabant(...)imen-duurt-nog-jaren
En dan zeggen ze dat het moeilijk is de daders te achterhalen van de dumping terwijl er nabij een drugslab is opgerold. Waarom niet gewoon de schade door alle drugs-gerelateerde dumpingen in het land op een hoop gooien en de kosten verdelen over iedereen die gepakt is voor betrokkenheid bij een illegaal drugslab? Dus gewoon een illegaal drugslab gelijkstellen aan een milieudelict.
Van mij mogen ze, maar dan ook verslaafden de hand niet boven het hoofd houden als ze eraan onderdoor gaan.quote:Op woensdag 29 november 2023 12:18 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Of gewoon drugs legaliseren.
Precies, mensen met problemen moet je vooral straf geven. Al die alcoholisten moet je ook gewoon opsluiten. En die vieze rokers uit het ziekenhuis gooien met hun longkanker.quote:Op woensdag 29 november 2023 18:56 schreef DemonRage het volgende:
[..]
Van mij mogen ze, maar dan ook verslaafden de hand niet boven het hoofd houden als ze eraan onderdoor gaan.
Rare voorwaarde. Alcohol- en gokverslaafden helpen we ook.quote:Op woensdag 29 november 2023 18:56 schreef DemonRage het volgende:
[..]
Van mij mogen ze, maar dan ook verslaafden de hand niet boven het hoofd houden als ze eraan onderdoor gaan.
Gewoon in kwartjes. Ik had paar jaar geleden zwarte pillen van 300 en mijn ex had iets met cholesterol en die had van die handige pillensnijdertjes.quote:
Vroeger werden die grondstoffen trouwens gewoon in China verwerkt. Toen werden ze verboden en is de verwerking naar Nederland verplaatst. Die dumpingen zijn een rechtstreeks gevolg van strengere regelgeving die verder geen enkel effect heeft gehad.quote:Op dinsdag 28 november 2023 07:34 schreef DemonRage het volgende:
Weer van die klootzakken die de natuur om zeep helpen met hun drugsafval:
https://www.omroepbrabant(...)imen-duurt-nog-jaren
En dan zeggen ze dat het moeilijk is de daders te achterhalen van de dumping terwijl er nabij een drugslab is opgerold. Waarom niet gewoon de schade door alle drugs-gerelateerde dumpingen in het land op een hoop gooien en de kosten verdelen over iedereen die gepakt is voor betrokkenheid bij een illegaal drugslab? Dus gewoon een illegaal drugslab gelijkstellen aan een milieudelict.
Als alles evenredig verdeeld zou zijn over die pil zou ik starten met een halve en later nog een kwartje bijnemen. Topavond.quote:Op vrijdag 8 december 2023 17:56 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Gewoon in kwartjes. Ik had paar jaar geleden zwarte pillen van 300 en mijn ex had iets met cholesterol en die had van die handige pillensnijdertjes.
Ik zweef graag tussen wappie en nuchter, daar zit ergens een sweet-spot. Een halve ga ik net te hard en duurt het langer voor ik op mijn sweet spot zit. Ik begin ergens 80-100 mg. duurt soms een uur voor ie er echt in zit maar dan zweef ik verder prima.quote:Op vrijdag 8 december 2023 18:03 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Als alles evenredig verdeeld zou zijn over die pil zou ik starten met een halve en later nog een kwartje bijnemen. Topavond.
Ik ben denk ik iets zwaarder dan jijquote:Op vrijdag 8 december 2023 18:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik zweef graag tussen wappie en nuchter, daar zit ergens een sweet-spot. Een halve ga ik net te hard en duurt het langer voor ik op mijn sweet spot zit. Ik begin ergens 80-100 mg. duurt soms een uur voor ie er echt in zit maar dan zweef ik verder prima.
Dat kanquote:Op vrijdag 8 december 2023 18:13 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Ik ben denk ik iets zwaarder dan jij
Vorig weekend Transmission 2x 240mg, lijn sos en 10 whiskey-cola. En relaxed met bus lijn 1 naar huis.quote:Met 225 op een avond zit ik op mn sweet spot en dan kan ik eenmaal in mn bed heerlijk slapen zonder plafonddienst.
Ik heb überhaupt nooit echt plafonddienst. Slaap altijd wel prima ondanks wat kort. En de volgende avond ligt m'n bed zo verschrikkelijk goddelijk. Dat is echt bijna net zo fijn als de avond daarvoor. Mijn sweet spot is denk ik 150 mg + 100 mg booster, maar heb eerlijk gezegd ook wel wat tolerantie na al die jaren dus het kan wellicht wel meer zijn.quote:Op vrijdag 8 december 2023 18:13 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Ik ben denk ik iets zwaarder dan jij
Met 225 op een avond zit ik op mn sweet spot en dan kan ik eenmaal in mn bed heerlijk slapen zonder plafonddienst.
https://www.vpro.nl/progr(...)ro-negebruikers.htmlquote:Waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?
De afgelopen jaren is de aanpak van overlast door heroïnegebruikers gierend succesvol gebleken. Alleen, de oplossing mag niet te hard van de daken worden geschreeuwd.
6 december 2023
Wanneer heb jij voor het laatst overlast gehad van een heroinegebruiker? Je kan het je waarschijnlijk niet herinneren. De reden? Pakweg de afgelopen vijftien jaar heeft Nederland heroïneverstrekkingen gelegaliseerd. Gebruikers gebruiken tegenwoordig zonder in de straatscène te belanden. In plaats daarvan is er begeleiding en zorg gekomen.
Dennis Lahey, directeur van de belangenvereniging voor drugsgebruikers, schreeuwt het liever niet te hard van de daken. Voor je het weet gaat de politiek er zich weer mee bemoeien en roepen dat het de eigen schuld is van mensen. 'Wat nodig is, is een pragmatische aanpak,' zo zegt Lahey.
Een aanpak door mensen die begrijpen hoe de wereld van verslaving werkt. Die begrijpen dat drugsmisbruik eigenlijk bijna altijd achterliggende oorzaken heeft, heel vaak seksueel misbruik, in Lahey’s een onderbelicht probleem. Mensen moeten volgens hem begrijpen dat verslavende middelen vaak een medicijn zijn tegen een kleurloos leven zonder veel menselijke verbinding. En dat het vaak juist de criminalisering is van drugs die overlast en problemen veroorzaakt.
Saillant detail: het was minister Dries van Agt, een CDA'er, die ooit zorgde voor een scheiding tussen de zogenaamde hard- en softdrugs. Het was het begin van het ontstaan van de coffeeshops zoals we ze nog kennen, en daarmee mag Van Agt een groot deel van het progressieve drugsbeleid op zijn naam schrijven, aldus Lahey.
Eigen schuld of niet?
Is een drugsverslaving eigenlijk je eigen schuld? Om die vraag te beantwoorden is het aardig om te kijken naar een experiment op ratten uitgevoerd in de jaren zeventig. Tot die tijd werden onderzoeken naar drugsafhankelijkheid altijd uitgevoerd op ratten in kleine metalen kooien. Maar wat nu als juist die kooien invloed hebben op het welzijn van de ratten?, dacht de Canadese psycholoog Bruce Alexander.
Hij ontwierp Rat Park, een kooi veel groter dan de oude met daarin een overvloed aan voedsel, speelgoed en - niet onbelangrijk - andere ratten om gezellig mee te paren. Die ratten gaf hij de keuze tussen twee soorten drinkwater: eentje met, en eentje zonder morfine erin. Diezelfde keuze gaf Alexander aan een aantal ratten in die kale ongezellige kootjes. Wat bleek? In de gezellige kooi kozen de ratten voor het gewone water. In de kale kooi kozen ze voor de morfine. Een leuk leven hebben blijkt dus een verrassend goed medicijn tegen verslaving. Of omgekeerd gedacht: verslavende middelen blijken een (goed) middel tegen een schraal leven.
Door mensen van de straat te halen wil Lahey de levens van heroïneverslaafden zoveel mogelijk ontschralen. ‘Gebruiken op straat had twee nadelen. Vanwege de prijzen op de markt waren gebruikers constant aan het jagen. “Kan ik straks mijn volgende shot nog zetten?” Mensen gingen al hun geld eraan besteden, aten niet en werden vaak dak- of thuisloos. Ze hadden geen rust. De ervaren overlast werd vooral gecreëerd door de levensstijl waarin men werd gedwongen omdat het ging om een illegaal product met de bijbehorende prijzen. Mensen trokken naar de randen van de samenleving. Daarnaast was heroïne op straat niet puur, dat is erg schadelijk. Ik zeg niet dat mensen heroïne moeten gaan proberen, maar de schadelijkheid van pure heroïne valt eigenlijk reuze mee, vergelijkbaar met tabak.’
‘Het laatste waarover wij beginnen bij de mensen die wij helpen, is het drugsgebruik,’ stelt Lahey dan ook. ‘Het eerste dat we vragen: waar slaap je eigenlijk? Wat voor problemen heb je en wat voor stress? Respect is ook een hele belangrijke trouwens. Als je mensen normaal gaat benaderen, scheelt dat enorm in hun vermogen om weer rechtop te gaan staan.’
Een dak en een gevulde koelkast
Het legaal verstrekken van heroïne leidde ertoe dat er op de Wallen nauwelijks heroïne op de markt wordt aangeboden, in tegenstelling tot steden als Berlijn, Londen en Parijs. Inmiddels wordt het spul geproduceerd door een onderaannemer van het Slotervaartziekenhuis en gedistribueerd door de GGD, onder strenge voorwaarden uiteraard. Zo moet je je bijvoorbeeld wel openstellen voor andere zorg.
‘Gebruikers gaan een aantal keer per dag naar de heroïneverstrekking toe en gebruiken daar de heroïne,’ besluit Lahey. ‘Daarnaast is er dan dagbesteding of andere zorg. Omdat er een legale setting is, gaat het heel goed met de gezondheid van de gebruikers. Het leidt tot een vrij regulier leven met een huisje en een gevulde koelkast.’
quote:As the mayor of Amsterdam, I can see the Netherlands risks becoming a narco-state
Femke Halsema
We’re proud of our health-led drugs policy, but the rise of the global illegal drugs trade means we need international solutions
In the Netherlands, we used to look on the international “war on drugs” with a certain amount of disdain. Its solutions were prohibition, criminalisation, stiff penalties and sentences; our national drug policy, on the other hand, focused for decades on reducing the health risks for users – and was relatively successful. We are lenient on soft drugs such as cannabis, allowing for personal use under specific conditions. Hard drugs are technically illegal, but possession of small amounts (like half a gram of hard drugs or one ecstasy pill) is often not prosecuted. Police cracked down on the largest drug traffickers, who mainly operated locally. There was drug crime and even killings, but these remained traceable and largely manageable. Drug trafficking hardly affected our economy or daily life.
That is no longer the case. Spurred on by globalisation and the international criminalisation of drugs, the illegal drugs trade has become more lucrative, professional and ruthlessly violent. The effects have been disastrous. In the past decade, the port of Rotterdam, the largest port in Europe, has become a global transit hub for cocaine. The Dutch authorities have increased their efforts to combat drug trafficking, but they have not turned the tide. Recent figures show a record increase in the amount of cocaine being seized, from just over 22,000kg in the first half of 2022 to 29,702kg in the first half of 2023. While this may seem encouraging at first glance, it actually illustrates the immense scale of what is happening. Our current approach in the fight against drugs is like mopping with the tap running.
Recent trends in drug trafficking have raised another serious concern, as children as young as 14 are being drawn into this illegal trade as “cocaine collectors”. As the seized amounts have increased, so has the violence. In the past five years, three key figures in a large criminal case against an international drugs syndicate were murdered in broad daylight in Amsterdam: the brother of a key witness, his lawyer and a well-known journalist who acted as his adviser.
Amsterdam, as an international financial hub, now serves as a marketplace where the demand for drugs is being determined, and negotiations and payments are being made from all over the world. It has become a destination for drug lords to launder their money or channel it to tax havens. Their money is increasingly contaminating the legal economy, especially in real estate, business services and hospitality. If it continues on this current path, our economy will be inundated with criminal money and violence will reach an all-time high. This leads to social disruption, the deterioration of neighbourhoods, generations of vulnerable young people who will be lured into crime and the undermining of the rule of law. Without a fundamental change of course, the Netherlands is in danger of becoming a narco-state.
The challenges we now face in the Netherlands are not an indictment of our liberal drug policy. Rather the opposite. Take the Dutch government’s approach to MDMA, influenced by the global war on drugs, which has become increasingly repressive since the late 1980s and early 90s. Under international pressure, the Netherlands placed MDMA, which is known as a party drug and perceived as relatively harmless, under the Opium Act in 1988, classifying it as a hard drug. This shift inadvertently contributed to the profitability of illegal MDMA production and created a lucrative business model for criminal organisations, as evidenced by the estimated ¤18.9bn street value of annual ecstasy production in the Netherlands. This experience reveals how efforts to align with global drug prohibition trends can have counterproductive outcomes.
What the Netherlands’ problems reveal is the need for a global shift in the current approach. It’s not a matter of retracting our user-centred policy, but rather advocating for international recognition that the war on drugs is counterproductive.
This means that alternatives should be urgently debated in local governments, national parliaments and especially in international assemblies. The prohibition of drugs is enshrined in international treaties that limit the space for national drug policies, meaning we will have to forge new international alliances that prioritise health and safety over punitive measures. This will involve a collaborative effort to revisit and potentially revise these treaties, fostering a global environment where innovative, health-centric drug policies can be implemented without legal barriers.
There are plenty of historical examples that can help us find alternatives to the war on drugs. Since the early 1980s, the introduction of harm-reduction facilities in the Netherlands, such as methadone provision and drug-use areas for heroin addicts, has improved their living conditions, health and quality of life while drug nuisance and crime have decreased. This summer, Switzerland’s capital, Berne, announced trials of legal sales of cocaine, aiming to increase control and preventive measures. This follows the start of a trial of legal cannabis sales in the city. Another great example is Uruguay, where the government legalised cannabis for recreational, medicinal and industrial use and set up a regulated market for cannabis, with strict rules on production, distribution and sale.
Market regulation, government monopolies or provision for medical purposes are just some of the possible, not necessarily exclusive, alternatives. But none are quick fixes. Criminals have shown that they will use violence to protect their profits, and the health risks of some drugs are still huge. This means we must deliberately and thoughtfully change course and also take into account a temporary backlash. None of this, though, can be an excuse to not take action. The future of our young people, our quality of life, the stability of our economy and rule of law are at stake.
quote:Duitsland gaat verder dan Nederland en legaliseert wiet: 'Hele grote stap in cannabiswereld'
Het parlement in Duitsland heeft vandaag ingestemd met een nieuwe wet die wiet legaal maakt voor recreatief gebruik. Daarmee zet het land een stap verder dan Nederland, waar wiet volgens de wet nog steeds illegaal is (en alleen gedoogd wordt). "Duitsland kan als voorbeeld dienen voor Nederland."
Sinds 2017 is in Duitsland medicinale wiet verkrijgbaar op recept van de dokter. Maar wiet kopen voor de lol, dat was verboden. Tot nu dus.
"Dit is echt een heel belangrijke stap in de cannabiswereld", zegt Machteld Busz, directeur van Mainline, een stichting die schade door drugsgebruik wil voorkomen. "Duitsland heeft als G7-land een heel andere status in de wereld dan Nederland. Ik denk dat veel landen zullen volgen."
25 gram op zak
De nieuwe Duitse wet legaliseert wiet niet volledig, maar onder bepaalde voorwaarden. Vanaf 1 april mag wiet legaal op straat gebruikt worden (maar niet dicht bij scholen, sportvelden of winkelcentra). Elke meerderjarige Duitser mag 25 gram bij zich dragen en 50 gram thuis hebben liggen. Ook mag iedereen maximaal drie cannabisplanten thuis laten groeien.
Vanaf 1 juli zullen 'cannabis social clubs' hun deuren openen, waarvan je lid moet zijn. Alleen leden mogen daar cannabisplanten kweken en wiet kopen. De clubs mogen maximaal 500 leden aannemen en mogen geen winst maken.
Bekijk hieronder de video van onze correspondent in Duitsland over de legalisatie:
De nieuwe Duitse wet betekent waarschijnlijk niet dat Nederlandse coffeeshops vlak bij de grens met Duitsland hun klanten kwijtraken, want coffeeshops zullen niet worden toegestaan in Duitsland. Bij de enige verkooppunten, de social clubs, mag je alleen lid worden als je in Duitsland woont.
Helemaal vrij zijn wietgebruikers in Duitsland dus niet. Eerder voorgestelde wetten die legalisatie verder doorvoerden, werden tegengehouden. "Critici, zoals sommige wetenschappers, zijn bang dat jongeren meer gaan blowen als gevolg van de nieuwe wet," zegt Norbert Rascher, verslaggever in Duitsland voor RTL Nieuws.
Dat heeft volgens sommige medische experts negatieve gevolgen voor hun gezondheid en voor de ontwikkeling van hun hersenen. Enkele Duitse politici pleiten daarom voor een minimumleeftijd van 21 in plaats van 18 jaar voor het kopen van wiet.
"De coalitie wil gebruik nu juist decriminaliseren omdat het veel voorkomt: bijna 9 procent van de Duitsers blowt meerdere keren per jaar", zegt Rascher. "En dus willen ze dat de politie meer tijd heeft voor 'echte' misdaden." Voorstanders van de wet zeggen dat als de overheid de hennepmarkt reguleert, de zwarte markt kleiner zal worden en criminaliteit zal worden teruggedrongen. Daardoor zullen wietgebruikers minder snel in contact komen met harddrugs. Ook geloven ze dat gebruikers zo beter beschermd kunnen worden tegen pesticiden of giftige stoffen.
Wietexperiment
Duitse wietliefhebbers zijn straks officieel dus vrijer dan in Nederland. Hier is wiet volgens de wet nog steeds illegaal, maar wordt het gedoogd. Als je 5 gram bij je hebt, krijg je geen boete. Net zoals het door de vingers wordt gezien dat coffeeshops wiet verkopen. Maar de productie van wiet is illegaal.
Volgens Busz geldt hier de wet van de remmende voorsprong. "Als we in Nederland meer legalisatie willen, moet er gepolderd worden tussen alle belangen en partijen die nu actief zijn op de cannabismarkt. Dan is het misschien makkelijker om dat systeem in één keer om te zetten, zoals nu in Duitsland."
In Tilburg en Breda ging in december het wietexperiment van de overheid van start. Veertien coffeeshops in die steden krijgen legale wiet, geteeld onder toezicht van de overheid. Uit het experiment moet blijken of het mogelijk is om cannabis gereguleerd te produceren, en wat daarvan de effecten zijn op criminaliteit en volksgezondheid.
Problemen op de Nederlandse wietmarkt
Duitsland heeft expres geen voorbeeld genomen aan Nederland. "Geen land ter wereld is gelukkig geworden van het legaliseren van drugs. Vraag het maar aan onze Nederlandse vrienden. Die zullen zeggen dat het een fout was", sprak Markus Söder, minister-president van Beieren, in duidelijke bewoordingen.
Volgens deskundigen komen problemen met wiet in Nederland niet per se voort uit legalisatie. "Sterker nog, met een algeheel verbod leg je de rode loper uit voor criminelen", zegt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos.
De problemen komen juist voort uit de gedoogconstructie in Nederland, een soort halve legalisatie. Daardoor ontstaat achterdeurproblematiek, zegt De Roos. Coffeeshops mogen wiet wel verkopen, maar producenten mogen het niet aan ze leveren. Dat gebeurt dus stiekem, via 'de achterdeur'.
Daardoor is er geen controle op de productie, zegt ook Busz. "Toen dit gedoogbeleid er in de jaren 70 kwam, dacht men: iedereen gaat een paar plantjes thuis kweken en aan coffeeshops leveren. Wat ze niet hadden voorzien was dat coffeeshops hun wiet nu krijgen van grote producenten in het criminele circuit."
En daar is weinig zicht op. Waardoor niet duidelijk is welke (eventueel schadelijke) stoffen in de wiet zitten. "En wat het meest kwalijke is in Nederland: wiet is steeds meer THC gaan bevatten", zegt Busz. "In sommige gevallen tot wel 20 procent. Dat kun je geen softdrugs meer noemen."
Voorbeeld voor Nederland?
Zullen die problemen dan niet voorkomen in Duitsland? Deskundigen twijfelen of het Duitse systeem dat zal voorkomen. "Een van de zwakke punten van de wet is dat je niet hoeft te vertellen waar de wiet in je zak vandaan komt", zegt Rascher. "Ik denk dat de meeste wiet nog steeds van de zwarte markt zal komen."
Het parlement in Duitsland heeft vandaag ingestemd met een nieuwe wet die wiet legaal maakt voor recreatief gebruik. Daarmee zet het land een stap verder dan Nederland, waar wiet volgens de wet nog steeds illegaal is (en alleen gedoogd wordt). "Duitsland kan als voorbeeld dienen voor Nederland."
Sinds 2017 is in Duitsland medicinale wiet verkrijgbaar op recept van de dokter. Maar wiet kopen voor de lol, dat was verboden. Tot nu dus.
"Dit is echt een heel belangrijke stap in de cannabiswereld", zegt Machteld Busz, directeur van Mainline, een stichting die schade door drugsgebruik wil voorkomen. "Duitsland heeft als G7-land een heel andere status in de wereld dan Nederland. Ik denk dat veel landen zullen volgen."
25 gram op zak
De nieuwe Duitse wet legaliseert wiet niet volledig, maar onder bepaalde voorwaarden. Vanaf 1 april mag wiet legaal op straat gebruikt worden (maar niet dicht bij scholen, sportvelden of winkelcentra). Elke meerderjarige Duitser mag 25 gram bij zich dragen en 50 gram thuis hebben liggen. Ook mag iedereen maximaal drie cannabisplanten thuis laten groeien.
Vanaf 1 juli zullen 'cannabis social clubs' hun deuren openen, waarvan je lid moet zijn. Alleen leden mogen daar cannabisplanten kweken en wiet kopen. De clubs mogen maximaal 500 leden aannemen en mogen geen winst maken.
Bekijk hieronder de video van onze correspondent in Duitsland over de legalisatie:
Vanaf 1 april gelden deze nieuwe regels voor wiet in Duitsland:
02:37
De nieuwe Duitse wet betekent waarschijnlijk niet dat Nederlandse coffeeshops vlak bij de grens met Duitsland hun klanten kwijtraken, want coffeeshops zullen niet worden toegestaan in Duitsland. Bij de enige verkooppunten, de social clubs, mag je alleen lid worden als je in Duitsland woont.
Helemaal vrij zijn wietgebruikers in Duitsland dus niet. Eerder voorgestelde wetten die legalisatie verder doorvoerden, werden tegengehouden. "Critici, zoals sommige wetenschappers, zijn bang dat jongeren meer gaan blowen als gevolg van de nieuwe wet," zegt Norbert Rascher, verslaggever in Duitsland voor RTL Nieuws.
Dat heeft volgens sommige medische experts negatieve gevolgen voor hun gezondheid en voor de ontwikkeling van hun hersenen. Enkele Duitse politici pleiten daarom voor een minimumleeftijd van 21 in plaats van 18 jaar voor het kopen van wiet.
"De coalitie wil gebruik nu juist decriminaliseren omdat het veel voorkomt: bijna 9 procent van de Duitsers blowt meerdere keren per jaar", zegt Rascher. "En dus willen ze dat de politie meer tijd heeft voor 'echte' misdaden." Voorstanders van de wet zeggen dat als de overheid de hennepmarkt reguleert, de zwarte markt kleiner zal worden en criminaliteit zal worden teruggedrongen. Daardoor zullen wietgebruikers minder snel in contact komen met harddrugs. Ook geloven ze dat gebruikers zo beter beschermd kunnen worden tegen pesticiden of giftige stoffen.
Wietexperiment
Duitse wietliefhebbers zijn straks officieel dus vrijer dan in Nederland. Hier is wiet volgens de wet nog steeds illegaal, maar wordt het gedoogd. Als je 5 gram bij je hebt, krijg je geen boete. Net zoals het door de vingers wordt gezien dat coffeeshops wiet verkopen. Maar de productie van wiet is illegaal.
Enkele Duitsers vragen om de legalisatie van wiet. Enkele Duitsers vragen om de legalisatie van wiet.
© F Boillot/Shutterstock
Volgens Busz geldt hier de wet van de remmende voorsprong. "Als we in Nederland meer legalisatie willen, moet er gepolderd worden tussen alle belangen en partijen die nu actief zijn op de cannabismarkt. Dan is het misschien makkelijker om dat systeem in één keer om te zetten, zoals nu in Duitsland."
In Tilburg en Breda ging in december het wietexperiment van de overheid van start. Veertien coffeeshops in die steden krijgen legale wiet, geteeld onder toezicht van de overheid. Uit het experiment moet blijken of het mogelijk is om cannabis gereguleerd te produceren, en wat daarvan de effecten zijn op criminaliteit en volksgezondheid.
Problemen op de Nederlandse wietmarkt
Duitsland heeft expres geen voorbeeld genomen aan Nederland. "Geen land ter wereld is gelukkig geworden van het legaliseren van drugs. Vraag het maar aan onze Nederlandse vrienden. Die zullen zeggen dat het een fout was", sprak Markus Söder, minister-president van Beieren, in duidelijke bewoordingen.
Volgens deskundigen komen problemen met wiet in Nederland niet per se voort uit legalisatie. "Sterker nog, met een algeheel verbod leg je de rode loper uit voor criminelen", zegt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos.
Experiment
Lees ook:
Experiment voor legale staatswiet van start: hoe zit dat ook alweer?
De problemen komen juist voort uit de gedoogconstructie in Nederland, een soort halve legalisatie. Daardoor ontstaat achterdeurproblematiek, zegt De Roos. Coffeeshops mogen wiet wel verkopen, maar producenten mogen het niet aan ze leveren. Dat gebeurt dus stiekem, via 'de achterdeur'.
Daardoor is er geen controle op de productie, zegt ook Busz. "Toen dit gedoogbeleid er in de jaren 70 kwam, dacht men: iedereen gaat een paar plantjes thuis kweken en aan coffeeshops leveren. Wat ze niet hadden voorzien was dat coffeeshops hun wiet nu krijgen van grote producenten in het criminele circuit."
En daar is weinig zicht op. Waardoor niet duidelijk is welke (eventueel schadelijke) stoffen in de wiet zitten. "En wat het meest kwalijke is in Nederland: wiet is steeds meer THC gaan bevatten", zegt Busz. "In sommige gevallen tot wel 20 procent. Dat kun je geen softdrugs meer noemen."
Voorbeeld voor Nederland?
Zullen die problemen dan niet voorkomen in Duitsland? Deskundigen twijfelen of het Duitse systeem dat zal voorkomen. "Een van de zwakke punten van de wet is dat je niet hoeft te vertellen waar de wiet in je zak vandaan komt", zegt Rascher. "Ik denk dat de meeste wiet nog steeds van de zwarte markt zal komen."
Drugslab
Lees ook:
Drugslab ontdekt op plek toekomstige legale wietkwekerij
Of die zwarte markt groter zal worden, moet de toekomst uitwijzen, zegt Busz. "Maar de zwarte markt die er nu is, zal voorlopig grotendeels blijven bestaan. De social clubs zullen niet volledig aan de vraag kunnen voldoen."
De praktijk moet ook uitwijzen wat het effect zal zijn op wietgebruik in Duitsland. Volgens het Trimbos-instituut blowen in Nederland iets meer mensen dan gemiddeld in Europa.
In andere landen die onlangs legalisatie hebben doorgevoerd is het lastig om dat te bepalen, omdat daar meer tijd voor nodig is en landen onderling niet goed te vergelijken zijn, zegt Tom Bart, senior preventiedeskundige bij verslavingskliniek Jellinek. "In de Verenigde Staten was het eerst bijvoorbeeld écht illegaal, maar is het nu in sommige staten volledig aan de vrije markt overgelaten, inclusief reclame. Dat is een heel andere situatie dan hier."
Daarom kan Nederland van de VS niet zoveel leren, zegt Bart. "Maar Duitsland heeft een veel meer vergelijkbare populatie en gezondheidszorg. Dus dit is een mooi voorbeeld voor Nederland om te zien hoe het gaat uitpakken."
quote:
Een wat langer artikel.quote:In Marseille vonden vorig jaar 49 moorden plaats die gelieerd worden aan drugscriminaliteit. Een bloedig gevolg van een verharde en groeiende markt.
quote:Cocaine is ‘no worse than whisky,’ Colombian president says
Colombian President Gustavo Petro has said that “cocaine is no worse than whiskey” as he suggested the global cocaine industry could be “easily dismantled” if the drug was legalized worldwide.
Colombia is the world’s top producer and exporter of cocaine, mainly to the United States and Europe, and the government has spent decades fighting drug trafficking.
“Cocaine is illegal because it is made in Latin America, not because it is worse than whisky,” the president said on Tuesday during a six-hour ministerial meeting that was broadcasted live.
“Scientists have analyzed this,” he claimed.
The leftist leader, who assumed office in 2022, has vowed to tackle drug trafficking and regulate the use of illegal substances. However, since he came to power, Colombia’s cocaine production has surged.
Cultivation of coca leaves in Colombia increased 10% in 2023 from the previous year, while potential cocaine production reached a record of more than 2,600 metric tons, a 53% increase, the United Nations’ Office on Drugs and Crime said in October.
In his remarks at the meeting, Petro suggested that cocaine should be legalized like alcohol to combat trafficking.
“If you want peace, you have to dismantle the business (of drug trafficking),” he said. “It could easily be dismantled if they legalize cocaine in the world. It would be sold like wine.”
Petro highlighted fentanyl, a synthetic drug at the heart of the opioid crisis in the US, in contrast, saying “(it) is killing Americans, but it’s not made in Colombia.”
“Fentanyl was created as a pharmacy drug by North American multinationals” and those who used it “became addicted,” he said.
His comments come nearly two weeks after a diplomatic standoff with President Donald Trump after he blocked the landing of two US military flights of deported migrants, accusing the US of treating Colombian migrants like criminals.
Colombia later agreed to accept the deportees and deployed its own planes to assist in their return, after a flurry of threats that included steep tariffs, a travel ban for Colombian nationals and the revocation of visas for Colombian officials in the US.
Colombia has been a major non-NATO ally of the US, and for decades has been its closest partner in South America, working closely on anti-drug trafficking efforts.
Cocaine is the fourth most consumed drug globally, according to the UN, and illegal in most countries. However, some governments have decriminalized possession of the drug in small amounts.
Serious medical complications can occur with its use, including cocaine use disorder – compulsive use of the addictive stimulant – and overdose, according to the US National Institute on Drug Abuse. Adulteration of the drug with synthetic opioids such as fentanyl has also contributed to a rise in overdose deaths, according to the NIH.
Meanwhile, the NIH warns alcohol use can lead to injuries, violence, alcohol poisoning or overdose, with side effects of excessive use such as liver disease and cancer.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |