quote:
Door het verbod op papaverteelt door de Taliban in Afghanistan stijgen hier de prijzen voor heroïne en crack. En het aantal gewelddadige conflicten tussen drugsbendes.
In Afghanistan is zo’n 14% van het bbp afkomstig uit de narcotica.
Het is een kwestie van tijd, dan bereikt de hoge inflatie van deze tijd ook een toch al kwetsbare groep: harddrugsverslaafden. Hoeveel de prijzen precies gaan stijgen, is onbekend, en ook niet hoe de overheid deze mensen kan helpen om de eindjes toch aan elkaar te knopen. Gelukkig hebben we niet zoveel heroïneverslaafden meer in Nederland. Volgens het Trimbos Instituut zijn het er nog zo’n 14.000, waarvan de helft methadon krijgt om niet meer dagelijks te hoeven scoren. Zo’n kleine 40.000 Nederlanders roken daarnaast de afgeleide drug crack.
De komende prijsverhogingen van ‘bruin’ zijn het rechtstreekse gevolg van ontwikkelingen in Afghanistan. Wat de VS, Nederland en andere bezettende machten twintig jaar lang niet is gelukt, lijken de Taliban binnen twee jaar wel voor elkaar te krijgen. Een maand geleden kondigde het streng-islamitische regime van het land aan dat het definitief afgelopen moet zijn met het verbouwen van papaver, waaruit de opium wordt gewonnen. Sindsdien ging de productie inderdaad fors naar beneden, meldt een Afghaanse journalist die werkt voor de Britse krant The Daily Telegraph.
Wapen: Whatsapp
De Taliban hebben een haat-liefdeverhouding met opium. Tijdens de bezetting van Afghanistan door westerse machten was dit zondige gewas een belangrijke bron van inkomsten voor hen. Door samen te werken met stammen die papavers verbouwden, konden de strijders wapens kopen om aanvallen uit te voeren op westerse troepen. Vooral in de zuidelijke provincie Helmand – hart van de opiumproductie – konden de Taliban daardoor sterker worden en zich voorbereiden om opnieuw de macht te grijpen. Hoe hard de geallieerden ook probeerden om de opiumproductie te verminderen, bijvoorbeeld door alternatieve gewassen aan te bieden, de ‘slaapbol’ bleef de favoriet van boeren.
Toen de moslimextremisten in 2021 opnieuw aan de macht kwamen, was een van hun eerste daden om de productie van opium te verbieden. De prijs van heroïne op de wereldmarkt steeg sterk, zag het VN Bureau Drugs en Criminaliteit (UNODC). Maar daalde ook weer, toen bleek dat de nieuwe machthebbers de boeren voorlopig met rust lieten. Zou het dan toch weer business as usual zijn? Nee dus. De Taliban hebben sinds afgelopen maand een opmerkelijk nieuw wapen om te laten merken dat het ze dit keer menens is: Whatsapp. Grote papaverboeren in Afghanistan hebben allemaal een persoonlijk appje gehad van de leiding van de Taliban dat ze narigheid kunnen verwachten als ze doorgaan met het verbouwen van het haram-gewas. Die timing is niet toevallig; de zaden moeten nu de grond in voor de oogst in april. Maar een groot aantal boeren zaait inderdaad niet in, constateerde The Daily Telegraph na een rondgang langs belangrijke producenten: ze zijn bang.
Nieuwe vluchtelingenstromen
Aangezien het volgens de UNODC anderhalf jaar duurt voor ruwe opium in het Westen op de markt verschijnt als heroïne en crack, zullen de gevolgen voorlopig niet merkbaar zijn. In Afghanistan zelf natuurlijk wel, zo’n 14% van het bbp is afkomstig uit de narcotica. De economie van het land is sinds de overwinning van de Taliban al ernstig in verval en zal door deze ban een extra knauw krijgen, wat tot nieuwe vluchtelingenstromen kan leiden. Zeker nu er ook een vreselijke aardbeving is geweest.
Het verbod in Afghanistan biedt natuurlijk mogelijkheden voor andere producerende landen. Maar Pakistan zal in elk geval niet in dat gat springen. De overheid in de Khyber-pas, ook een traditioneel opiumgebied, heeft boeren de afgelopen jaren weten over te halen om andere gewassen te gaan verbouwen. Door gratis kunstmest en zaad is het aantrekkelijk om over te stappen. Dat zorgt voor kansen in dat andere traditionele opiumgebied: de Gouden Driehoek en dan met name Myanmar, de Chinese provincie Yunan en Laos. Maar ook die landen zullen ervoor waken om de productie al te veel te vergroten, al was het maar om plaatselijke krijgsheren niet te machtig te maken. Bovendien is de aanbouw in die landen een fractie van de Afghaanse productie.
Dus gaat de prijs van heroïne en crack de komende tijd onherroepelijk omhoog. Waarmee het natuurlijk nog aantrekkelijker wordt om erin te handelen; de concurrentie zal toenemen. Waarvan het meest merkbare effect in westerse landen waarschijnlijk meer geweld tussen drugsbendes zal zijn. Van een dreigend appje van de Taliban naar een dreigende sfeer op straat in Nederland in anderhalf jaar: de wondere wereld van de harddrugs.
Ben benieuwd naar de effecten hiervan in Nederland, de drugscriminaliteit is al op een hoogtepunt.
https://fd.nl/samenleving(...)p-android&gift=Zm2YJ
When government - in pursuit of good intentions - tries to rearrange the economy, legislate morality, or help special interests, the cost come in inefficiency, lack of motivation, and loss of freedom. Government should be a referee, not an active player.
Tiësto Live @ Melkweg 2000Best pilot in history