Wij krijgen juist het advies om wel te benoemen dat Sjaak hb is en daardoor anders denkt dan andere kinderen, zodat hij zijn verwachtingen naar anderen kan aanpassen.quote:Op zondag 27 december 2020 16:41 schreef Mikeytt het volgende:
Bij ons thuis was het altijd een regel om men niet slim te noemen, want dat is een stap naar faalangst.
Ik weet verder niet hoe het met de rechten in Nederland zit, maar op mijn school in de VS was het een verplichting van de school om passend werk voor me te vinden als de stof de makkelijk bleek. Weet niet of dat hier hetzelfde gaat?
Wij wilden het eerst ook nooit benoemen maar kregen na de wiscvtests ook het advies om het juist wel te benoemen en school kreeg onafhankelijk hetzelfde advies, de reden: onze dochter had extreem aanpasgedrag.quote:Op zondag 27 december 2020 16:50 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Wij krijgen juist het advies om wel te benoemen dat Sjaak hb is en daardoor anders denkt dan andere kinderen, zodat hij zijn verwachtingen naar anderen kan aanpassen.
Uitdagende dingen gaat ze liever uit de weg, ze doet altijd pas iets als ze zeker weet dat ze het kan. Bijv ze kent wel alle letters, maar ze gaat niet uit zichzelf iets lezen of schrijven. En als ze dat wel doet, dan vraagt ze bij elke letter of het klopt.quote:Op zondag 27 december 2020 16:51 schreef MevrouwCactus het volgende:
Saskia, ik herken het niet hier thuis. Hoe doet ze het als ze iets op hoger niveau met dezelfde tijdsdruk moet doen? Dus iets uitdagends?
Edit:
Voor hoogbegaafden schijnt de cognitieve piramide andersom te werken: https://www.stibco.nl/cognitieve-functies-omgekeerde-pyramide/ Daar komen deze vaardigheden natuurlijk ook in terug. Wellicht helpt het om daar naar te kijken?
Sjaak is ook erg goed in aanpassen ja, wellicht dat we vanuit dat inzicht hetzelfde advies kregen.quote:Op zondag 27 december 2020 17:30 schreef Logician2.0 het volgende:
[..]
Wij wilden het eerst ook nooit benoemen maar kregen na de wiscvtests ook het advies om het juist wel te benoemen en school kreeg onafhankelijk hetzelfde advies, de reden: onze dochter had extreem aanpasgedrag.
Sinds ze het op school bewust benoemen is dat nu zo goed als weg en accepteert ze zichzelf ineens een stuk meer, en vanuit daar is de hele mindset een stuk beter geworden.
quote:Op zondag 27 december 2020 21:26 schreef Nanukerst het volgende:
Hier ook een jongste die nauwelijks nog uit het aanpassen komt. Zelfs in de plusklas speelt dat, ik vind het pijnlijk om te zien hoe ver hij soms van zichzelf verwijderd kan zijn.
Netjes hoor, van de juf om het zo te doen. Ik was een beetje terug aan het lezen, maar de jouwe was met 7 jaar naar groep 6 gezet oid, toch? Kon het niet zo snel vinden. Las wel dat ze een iq van 146 heeft, maar die trotse foto in de klas zie ik niet meer.quote:Op zondag 27 december 2020 23:29 schreef Logician2.0 het volgende:
Onze juf had alle kinderen naar voren laten komen om ieders talent te bespreken en (bewust) ergens in het midden had ze X naar voren laten komen en heeft de juf aan de klas verteld dat X haar talent is dat ze heel goed kan nadenken en onthouden en alles ervaart alsof ze het door een microscoop kan zien, maar dat dit ook tegelijkertijd haar valkuil was omdat ze daardoor ook alle verdrietjes en boze gevoelens extra erg voelde. Ook hebben ze uitgelegd dat ze altijd heel veel gedachten tegelijk heeft en daardoor soms langzaam of niet lijkt te reageren maar het vaak wel meekrijgt en of iedereen haar hier een beetje mee wou helpen als ze zagen dat ze dit nodig had. Het mooie is dat ze dit ook op dezelfde manier bij de andere kinderen hebben gedaan. En er is ook nooit gepest of daarna gek naar haar gekeken en ze wordt compleet geaccepteerd door alle kindjes en is helemaal opgeleefd.
Klopt ze is 7jr en zit ondertussen in groep 7/8, het idee is dat ze daar zo lang mogelijk kan blijven.quote:Op maandag 28 december 2020 10:08 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Netjes hoor, van de juf om het zo te doen. Ik was een beetje terug aan het lezen, maar de jouwe was met 7 jaar naar groep 6 gezet oid, toch? Kon het niet zo snel vinden. Las wel dat ze een iq van 146 heeft, maar die trotse foto in de klas zie ik niet meer.
Netjes van school dat ze dit zo doen, dat is echt gedurfd maatwerk.quote:Op maandag 28 december 2020 10:16 schreef Logician2.0 het volgende:
[..]
Klopt ze is 7jr en zit ondertussen in groep 7/8, het idee is dat ze daar zo lang mogelijk kan blijven.
Ze krijgt alles top down zodat ze ziet waarom ze bepaalde dingen moet leren en niet telkens tegen de herhaling oploopt, en ze heeft een goede aansluiting met de klas, ze zit zelf didactisch eind 6 begin 7 momenteel en er is bewust gekozen om haar ergens neer te zetten waar ze zichzelf tegenkomt maar ook ziet dat de oudere kinderen het ook niet altijd direct kunnen. Maar het valt wel op dat als ze voor een toets leert er bijna altijd wel een 9 of 10 uitrolt, ongeacht of ze het eerder al kon, school zit dan ook vooral op het proces van leren leren en zorgen dat ze goed in haar vel zit.
Ja wij waren echt even van de leg toen ze vorig jaar met het voorstel kwamenquote:Op maandag 28 december 2020 10:19 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Netjes van school dat ze dit zo doen, dat is echt gedurfd maatwerk.
Echt super tof! Onze school is ook enorm meedenkend en kijken echt naar wat Sjaak nodig heeft, dus ik herken je gevoel. En het verschil tussen meisjes en jongens die (u)hb zijn is erg groot, dus knap dat ze dat ook erkennen.quote:Op maandag 28 december 2020 10:21 schreef Logician2.0 het volgende:
[..]
Ja wij waren echt even van de leg toen ze vorig jaar met het voorstel kwamenmaar ze hadden een cursus gevolgd over 145+ meisjes in het onderwijs en hun verhaal was echt goed onderbouwd. We hebben toen afgesproken het eerst 3mnd te proberen, en anders opnieuw te gaan kijken, maar het is echt beter dan we ooit hadden durven hopen uitgepakt.
Herkenbaar. Hier triggert het ook veel vanuit onze ervaring met de oudste. Nog een kind zo zien afglijden in het schoolsysteem is echt onze nachtmerrie.quote:Op zondag 27 december 2020 21:52 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]Zo rot! En ik vind het ook heel lastig om op dat punt goed te begeleiden. Misschien ook omdat het bij mijzelf van alles triggert
Ik herken het zo uit mijn eigen jeugd; het niet vinden van daadwerkelijke aansluiting en het niet echt begrijpen van leeftijdgenoten.
Alles is extreem.. emotie goed en slecht gaat van 0 naar 1000 en van 1000 naar 0, extreem gevoelig voor geurtjes, en andere prikkels, alleen in tegenstelling tot bijv iemand met autisme gaat die van mij juist fout op te weinig prikkels ipv teveel. Daarnaast is die van ons letterlijk de verstrooide professor, ze zit dan wel in groep 7 maar ze is mega houterig en sociaal onhandig, zelf aankleden is echt een crime en veters strikken of zwemmen kan ze gewoon nog niet (wel telkens nieuwe pogingen) en ze kan pas sinds deze zomervakantie fietsen. Maar vooral de extreme emoties vallen hier op en maken het pittig, terwijl ze qua profiel helemaal harmonieus is dus daar ligt het niet aan.quote:Op maandag 28 december 2020 11:56 schreef Nanukerst het volgende:
Aan de ervaringsdeskundigen: waarin merk je het verschil tussen 'gewoon' hoogbegaafd en 145+?
Ligt aan hoe het kind verder is qua karakter..quote:Op maandag 28 december 2020 11:56 schreef Nanukerst het volgende:
Aan de ervaringsdeskundigen: waarin merk je het verschil tussen 'gewoon' hoogbegaafd en 145+?
Ik heb geen vergelijkingsmateriaal natuurlijk, want ik ken alleen Sjaak. Bij hem is alles super intens. Vanaf het moment dat hij wakker wordt, staat hij aan. Zijn emoties zijn erg intens en hij gaat ook van 0 tot 100 in 1 seconde. Hij loopt nooit rustig, hij rent/huppelt/hinkelt etc. Ik zie hem terug in bijna alle overexitabilities van Dabrowski, en dan vooral de emotionele en de psychomotorische.quote:Op maandag 28 december 2020 11:56 schreef Nanukerst het volgende:
Aan de ervaringsdeskundigen: waarin merk je het verschil tussen 'gewoon' hoogbegaafd en 145+?
Dat weet ik dus niet, omdat ik niet kan vergelijken. En dat maakt het dan lastig om uit te leggen.quote:Op maandag 28 december 2020 19:49 schreef Nanukerst het volgende:
Maar dat extreme, dat intense, dat is toch ook iets wat bij gewoon HB past? Tenminste, dat herken ik van beide kinderen wel. Vooral dat van 0 naar 1000 en weer terug. Ik las ergens dat juist de groep 145+ vast loopt in het onderwijs, en ik vind dat een interessant gegeven dus ik doe een poging er een en ander over te lezen. Maar het verschil tussen HB en uitzonderlijk HB wordt me nog niet echt duidelijk (en wellicht kan dat ook pas als je veel ervaring met de laatste groep hebt, waardoor het verschil wat tastbaarder wordt?).
Deze podcast lijkt wel wat duidelijk te maken: https://www.ieku.nl/uitzo(...)ers-dan-hoogbegaafd/quote:Op maandag 28 december 2020 19:49 schreef Nanukerst het volgende:
Maar dat extreme, dat intense, dat is toch ook iets wat bij gewoon HB past? Tenminste, dat herken ik van beide kinderen wel. Vooral dat van 0 naar 1000 en weer terug. Ik las ergens dat juist de groep 145+ vast loopt in het onderwijs, en ik vind dat een interessant gegeven dus ik doe een poging er een en ander over te lezen. Maar het verschil tussen HB en uitzonderlijk HB wordt me nog niet echt duidelijk (en wellicht kan dat ook pas als je veel ervaring met de laatste groep hebt, waardoor het verschil wat tastbaarder wordt?).
Uit eigen ervaring kan ik delen dat zelfs als je niet echt ongelijk ontwikkelt je soms gewoon echt te veel begrijpt, meer dan goed/gezond voor je is. Dat kan grote schokken meebrengen, want je kan dat sociaal emotioneel nog niet plaatsen. Zelfs alsquote:Op maandag 28 december 2020 22:43 schreef Loj het volgende:
Even zo snel uit mijn hoofd, bij 145+ zie je heel vaak dat de hele ontwikkeling niet meer gelijk loopt. Verschillen tussen sociaal/emotioneel en cognitief worden te groot.
Bijvoorbeeld een kindje van 4, die nog bang is voor draken, maar wel zich compleet wil verdiepen in de wereld van dino’s. Dat matcht niet en daardoor komt alles veel intenser binnen. Want een draak bestaat niet, maar die angsten krijg je niet weg. Hoe intens en moeilijk voelt dat dan niet. Dan wil dat kindje ook nog praten over de verschillende theorieën over het uitsterven van de dino’s, maar dat vriendje wil alleen maar spelen dat de leeuw de t-Rex aanvalt en daardoor dood gaat.
Je ziet ook regelmatig dat doordat ze cognitief zo sterk zijn de executieve functies niet optimaal zijn ontwikkeld. Bijvoorbeeld dat kindje moet een verhaaltjessommetje maken over dino’s. Maar er is geen dino geweest die 100 kilo weegt en als die dino dan 5 kilo eet, komt hij niet 5 kilo aan maar er verteerd en wat wordt er dan vet...
“Starten van een taak” is zwak... (even zwart/wit gesproken natuurljk he)
Dan het volgende: je hebt een cijfer van 145+ , maar hoeveel precies is onduidelijk.
Stel jezelf even voor, jij hebt een gemiddeld IQ van 100 en dan ga je in gesprek met iemand met een IQ van 70. Dat is best even schakelen toch, je bent dan toch even je aan het aanpassen. Nu dat kindje met een iq van 145+, die zijn natuurljk even in Engeland geweest en hebben daar een cijfer gekregen van iq 180. Kindje 2 heeft een cijfer gekregen van 150. Het verschil tussen die 2 kinderen is in getallen even groot als het verschil van jezelf met de persoon met een iq van 70. Terwijl ze dus allebei extreem hoogbegaafd zijn. En dan leggen we nog niet eens de link met de leerkrachten van deze twee kinderen, die een prachtig iq van 120 hebben...
Dat gaan we in overleg doen. Voor deze week gaan we een deel van de aangeboden stof compacten, en aanvullen met project 'Recht' (zijn wens, ik heb nog geen idee of hij dat echt leuk vindt) van www.briljantonderwijs.nl.quote:Op zaterdag 9 januari 2021 07:48 schreef MevrouwCactus het volgende:
@:nanukerst Hij zit daar inderdaad echt goed op zijn plek. En ik ben daar iedere dag nog zo blij mee![]()
Zo’n lockdown kan voor zulke dingen dus best handig zijn, je ziet echt even hoe je kind met de aangeboden stof omgaat en of het past bij je kind. En de juf klinkt ook wel echt goed, dat jullie zelf mogen gaan zoeken. Helpt jullie specialist daarbij, of gaan jullie dat zelf doen?
Jullie zijn goed bezig hoorquote:Op maandag 11 januari 2021 08:37 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Dat gaan we in overleg doen. Voor deze week gaan we een deel van de aangeboden stof compacten, en aanvullen met project 'Recht' (zijn wens, ik heb nog geen idee of hij dat echt leuk vindt) van www.briljantonderwijs.nl.
Edit: ik heb enkele weken geleden alle projecten gratis gedownload van hun site, ik zie nu dat er inmiddels voor betaald moet worden..
Dat is wel heel jammer van school..quote:Op dinsdag 19 januari 2021 17:18 schreef Mevr_Mus het volgende:
Wat een fijne berichten hier 👍🏻
Hier valt school een beetje door de mand tijdens deze lockdown. Alle aandacht gaat naar de middenmoot en de kinderen die de stof lastig vinden. Begeleiding van onze kinderen is echt minimaal... Werk van de plusklas is er pas sinds deze week, maar geheel vrijblijvend en zonder begeleiding
Wat wel fijn is, is dat oudste alle vrijheid heeft gekregen om het werk op zijn eigen manier te doen en hij de instructies en de besprekingen met de klas mag skippen. Dat werkt echt goed voor hem. Hij houdt zeeën van tijd en energie over, die hij kan inzetten voor dingen die hij echt interessant vindt
Is het een bewuste keuze om alleen maar te versnellen, en niet zowel versnellen als verdiepen te doen?quote:Op dinsdag 19 januari 2021 17:07 schreef MevrouwCactus het volgende:
Wow LE, wat een geweldige school hebben jullie gevonden zegHoe tof dat ze zo nadenken (en naar dat jullie hem zo zien afzakken).
Ik had gister zo’n zelfde gesprek met ib-er en hb-specialist. We hebben gezamenlijk besloten om Sjaak niet meer te remmen in zijn leerhonger en hem te gaan volgen. We hebben plannen opgezet per vak, om hem snel er doorheen te laten gaan. Zo gaat hij bij rekenen strategieën aanleren voor optellen, staartdelingen, breuken en procenten. Hij hoeft niet al die ingewikkelde nieuwe rekenmethodes te doen, maar we gaan op zoek naar een strategie die voor hem werkt en daar houden we het bij. De kans is redelijk aanwezig dat hij daarmee tegen het einde van het schooljaar klaar is met rekenen (t/m groep 8 dus), maar dat is dan maar zo. Hij vindt het zo leuk!
Voor taal hebben we zo’n zelfde plan maar dat moet nog iets meer worden uitgewerkt.
Ik voelde me schuldig naar school, want ze hebben er een behoorlijk ingewikkelde ‘casus’ bij sinds november, in de vorm van Sjaak. Maar ze vinden het allemaal heel normaal. “Ok, dit is goed voor hem, hoe gaan we dit aanpakken?” Hb-specialist vertelde dan wat school kon doen. “Dat gaan we doen, geen probleem.” Zo simpel was het! Ook ik had vreugdetranen hierdoor
Op het gebied van rekenen wel. Sjaak is daarin al zo ver dat verdiepen op groep 3/4/5-niveau eigenlijk geen nut meer heeft. Dus is de keuze gemaakt om hem alles aan te gaan bieden, zodat school hem de juiste strategieën kan aanleren, in plaats van dat hij ze zelf gaat aanleren. Dat is op dat gebied het risico. Daarna gaan we weer kijken of we gaan verbreden/verdiepen en op welke stukken dan. Als voorbeeld: Sjaak is heel veel bezig met percentages, dat vindt hij leuk. Omdat dit nu zijn interesse heeft, gaan we dit nu goed aanbieden.quote:Op woensdag 20 januari 2021 18:11 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Is het een bewuste keuze om alleen maar te versnellen, en niet zowel versnellen als verdiepen te doen?
Met verdiepen bedoelde ik eigenlijk meer verrijken, al dan niet in de vorm van projecten. Onze HB-specialist raadt een combinatie van versnellen en verdiepen aan, ook omdat de reguliere lesstof vrij beperkt is in het aanbod. Er zijn nog zoveel meer leuke dingen daarnaast te leren!quote:Op woensdag 20 januari 2021 18:36 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Op het gebied van rekenen wel. Sjaak is daarin al zo ver dat verdiepen op groep 3/4/5-niveau eigenlijk geen nut meer heeft. Dus is de keuze gemaakt om hem alles aan te gaan bieden, zodat school hem de juiste strategieën kan aanleren, in plaats van dat hij ze zelf gaat aanleren. Dat is op dat gebied het risico. Daarna gaan we weer kijken of we gaan verbreden/verdiepen en op welke stukken dan. Als voorbeeld: Sjaak is heel veel bezig met percentages, dat vindt hij leuk. Omdat dit nu zijn interesse heeft, gaan we dit nu goed aanbieden.
Taal gaat wel wat meer verdiept worden, hij is vandaag begonnen met een simpele versie van een boekbespreking om dat uit te gaan bouwen bijvoorbeeld. Maar ook hierin is hij groep 3 (en 4 waarschijnlijk ook) al ver voorbij. School zou hem gaan testen, maar door de lockdown kan dat even niet, dus is het even aanmodderen hierin (maar wel in overleg uiteraard).
Dat komt bij ons meer na het versnellen. Het versnellen zien we ook niet als versnellen, maar als ‘Sjaak voor zijn’, zodat we straks niet de verkeerde dingen hoeven af te leren. Daarna ligt de wereld aan projecten voor hem openquote:Op woensdag 20 januari 2021 19:37 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Met verdiepen bedoelde ik eigenlijk meer verrijken, al dan niet in de vorm van projecten. Onze HB-specialist raadt een combinatie van versnellen en verdiepen aan, ook omdat de reguliere lesstof vrij beperkt is in het aanbod. Er zijn nog zoveel meer leuke dingen daarnaast te leren!
Dat is zo fijn he, dan kun je gaan aansluiten op wat een kind WIL leren.quote:Op woensdag 20 januari 2021 19:41 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Dat komt bij ons meer na het versnellen. Het versnellen zien we ook niet als versnellen, maar als ‘Sjaak voor zijn’, zodat we straks niet de verkeerde dingen hoeven af te leren. Daarna ligt de wereld aan projecten voor hem open
Preciesquote:Op woensdag 20 januari 2021 20:35 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Dat is zo fijn he, dan kun je gaan aansluiten op wat een kind WIL leren.
Nee, we zijn nog heel erg zoekende hierin, dus verder weinig begeleiding nog.quote:Op dinsdag 9 februari 2021 12:34 schreef Nanukerst het volgende:
Twist: ik begrijp jullie (terechte) zorgen, ik lees veel aanpassingsgedrag en ik denk dat het zaak is om daar snel op te acteren (want een kind dat eenmaal uit staat, krijg je niet makkelijk weer 'aan'..) Hebben jullie een HB-begeleider of iets dergelijks? En wat is het beeld vanuit de plusklas?
Ah, dus hij is al versneld dan?quote:Op dinsdag 9 februari 2021 18:58 schreef Hupje het volgende:
@:twist02 Ze schelen een maand. J zit in groep 3.
Heb je zicht op wat er gebeurt in die plusklas? Ik denk dat ik wel de plusklas-leerkracht zou vragen naar de doelstellingen van de plusklas, en hoe het nu gaat daar met Minion. Het is niet erg dat ze zoekende zijn natuurlijk, maar daar ligt dus ook nog veel ruimte om het in te gaan vullen op een manier die passend(er) is voor hoogbegaafde kinderen. Er zijn scholen die de fout maken de plusklas te zien als een veredelde dagbesteding, maar het bedoelde idee is wel dat het meerwaarde heeft voor deze groep.quote:Op dinsdag 9 februari 2021 16:24 schreef twist02 het volgende:
[..]
Nee, we zijn nog heel erg zoekende hierin, dus verder weinig begeleiding nog.
Het balletje is in mei gaan rollen, na de eerste scholensluiting. Toen zaten we natuurlijk al behoorlijk richting einde schooljaar. School heeft begin dit schooljaar wel een externe expert ingeschakeld, vooral om de beide groepsleerkrachten meer handvatten te geven om er in de klas mee om te gaan. Dat hebben ze ook wel echt opgepakt door haar extra werkjes te bieden en regelmatig extra uit te dagen.
De plusklas vindt ze erg leuk, maar is nieuw sinds dit schooljaar, dus daarin is school ook nog zoekende vermoed ik. Het komt neer op 1x per week 1-2 uurtjes. We krijgen daar niet echt terugkoppeling van eigenlijk...
Wat ook niet helpt, is dat man en ik allebei nogal moeite hebben met hulp vragen. We ervaren best een drempel om aan de bel te trekken, terwijl school er eigenlijk juist wel voor open staat en de leerkrachten keer op keer aangeven dat we dat vooral wel moeten doen.
Ik merk zelf ook heel erg dat ik type "niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken" ben. Dat heb ik mezelf eigenlijk al van jongs af aan aangeleerd ofzo. Ik leerde ook erg makkelijk op school, maar probeerde daar altijd zo min mogelijk focus op te leggen. Iemand anders had er immers veel harder voor gewerkt, dus dat was knapper dan mijn prestatie, zoiets...
Sowieso zaak om ons daar overheen te zetten dus
Sowieso moet je sociaal en emotioneel los zien van elkaar, vooral bij deze kinderen. Er zit echt zo’n verschil tussen cognitief, sociaal en emotioneel in deze groep kinderen dat het echt lastig is om ze goed te plaatsen. Bij Sjaak schatten we de volgende leeftijden: cognitief 9/10 jaar, sociaal 8/9 jaar, emotioneel is leeftijdsadequaat (5j11m). Waar ga je zo’n kind dan plaatsen?quote:Op woensdag 10 februari 2021 20:45 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier heeft het gymnasium een pre-jaar. Daar doen ze veel projecten voor persoonlijke ontwikkeling. En dan het jaar erna pas de echte gymnasium vakken. Alleen wil de mijne niet naar het gymnasium. Misschien is zoiets er bij jullie ook?
Hier is de interne plusklas voor meerbegaafde kinderen, die een uurtje extra rekentijgers/taalpluswerk doen. De externe plusklas is een ochtend extern en daarnaast voor elke dag een half uur werk op school. Daar gaan ze vooral in op de mindset en leren-leren.
@:MevrouwCactus. Dat is wel een sprong. Bij ons doen ze dat liever niet. Deze kinderen hebben ze het liefst waar ze sociaal emotioneel het beste passen. Na elke sprong ben je na 2 maand weer net zo ver voor en wat dan.. Hier helpt die plusklas om te zorgen dat hij niet veel sneller door de stof kan. Vooral ook verbreden/verdiepen. Dat kan nu in de bovenbouw ook beter. Ik hoop dat we daarmee wegkomen, want hij zit sociaal nu wel lekker.
Ja, dat is misschien ook wel een idee om daar eens naar te informeren ja. Ze is nu een keer of 8-10 geweest denk ik en het loopt nogal uiteen wat ze doen (maar dat is dus wel op basis van de verhalen van een kleuterquote:Op woensdag 10 februari 2021 12:37 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Heb je zicht op wat er gebeurt in die plusklas? Ik denk dat ik wel de plusklas-leerkracht zou vragen naar de doelstellingen van de plusklas, en hoe het nu gaat daar met Minion. Het is niet erg dat ze zoekende zijn natuurlijk, maar daar ligt dus ook nog veel ruimte om het in te gaan vullen op een manier die passend(er) is voor hoogbegaafde kinderen. Er zijn scholen die de fout maken de plusklas te zien als een veredelde dagbesteding, maar het bedoelde idee is wel dat het meerwaarde heeft voor deze groep.
Fijn dat dat herkenbaar isquote:Op woensdag 10 februari 2021 19:28 schreef Grijs het volgende:
@:twist02 ik vond het destijds ook best confronterend voor mijzelf, moest zelf ook een proces door daarin. Best heftig af en toe, succes daarmee 😘
Daar zit ook wel een flink gat tussen. Dan kom je waarschijnlijk ergens in het midden uit. Het is in ieder geval fijn dat school mee wil denken.quote:Op woensdag 10 februari 2021 21:11 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Sowieso moet je sociaal en emotioneel los zien van elkaar, vooral bij deze kinderen. Er zit echt zo’n verschil tussen cognitief, sociaal en emotioneel in deze groep kinderen dat het echt lastig is om ze goed te plaatsen. Bij Sjaak schatten we de volgende leeftijden: cognitief 9/10 jaar, sociaal 8/9 jaar, emotioneel is leeftijdsadequaat (5j11m). Waar ga je zo’n kind dan plaatsen?
De begeleiding van Sjaak is erop gericht dat het gat wat kleiner wordt, we proberen het emotionele dus bij te sturen. Want de rest kunnen we niet vertragen. Het advies voor school is dat ze 90% moeten compacten, hij heeft maar 10% nodig van wat zijn klasgenootjes doen. En dan kom je inderdaad in de hoek waar @:nanukerst nu zit, met projecten etc. Die gaan er voor Sjaak ook komen, daar zijn we al wat mee begonnen. En gelukkig heb ik het verhaal van @:logician2.0 in mijn hoofd, een succesverhaal (op dit moment) van een meisje van 7 in groep 7 meen ik. Sjaak wordt over een maand 6 en gaat dan misschien naar groep 5 in september. Het kan dus ook goed gaan.
Wellicht is een 10-14-school een fijne overbrugging voor Sjaak? Zijn steeds meer in opkomst, wij houden zoiets ook in ons achterhoofd.quote:Op woensdag 10 februari 2021 21:11 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Sowieso moet je sociaal en emotioneel los zien van elkaar, vooral bij deze kinderen. Er zit echt zo’n verschil tussen cognitief, sociaal en emotioneel in deze groep kinderen dat het echt lastig is om ze goed te plaatsen. Bij Sjaak schatten we de volgende leeftijden: cognitief 9/10 jaar, sociaal 8/9 jaar, emotioneel is leeftijdsadequaat (5j11m). Waar ga je zo’n kind dan plaatsen?
De begeleiding van Sjaak is erop gericht dat het gat wat kleiner wordt, we proberen het emotionele dus bij te sturen. Want de rest kunnen we niet vertragen. Het advies voor school is dat ze 90% moeten compacten, hij heeft maar 10% nodig van wat zijn klasgenootjes doen. En dan kom je inderdaad in de hoek waar @:nanukerst nu zit, met projecten etc. Die gaan er voor Sjaak ook komen, daar zijn we al wat mee begonnen. En gelukkig heb ik het verhaal van @:logician2.0 in mijn hoofd, een succesverhaal (op dit moment) van een meisje van 7 in groep 7 meen ik. Sjaak wordt over een maand 6 en gaat dan misschien naar groep 5 in september. Het kan dus ook goed gaan.
Die nemen hier geen HB-ers aanquote:Op donderdag 11 februari 2021 09:24 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Wellicht is een 10-14-school een fijne overbrugging voor Sjaak? Zijn steeds meer in opkomst, wij houden zoiets ook in ons achterhoofd.
Wat jammer! Dat zal dan schoolgebonden zijn, ik ken wel HB'ers die zijn aangenomen op zo'n school.quote:Op donderdag 11 februari 2021 09:31 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
Die nemen hier geen HB-ers aan![]()
Als het duidelijk is dat je klaar bent met de basisschool, dan wordt je richting een andere school gestuurd. Het categorale gymnasium waar mijn jongste dus niet heen wil..
hetzelfde geld trouwens voor kinderen die juist niet meekomen. Het beleid is dat 10-14 geen verlenging of verkorting van de basisschool gaat geven. (inhoudelijk is er wel ruimte, maar alleen binnen de reguliere grenzen)
Die scholen bestaan hier in de regio nog niet, helaas. Ik hoop dat er over een paar jaar wel zo’n school is.quote:Op donderdag 11 februari 2021 09:24 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Wellicht is een 10-14-school een fijne overbrugging voor Sjaak? Zijn steeds meer in opkomst, wij houden zoiets ook in ons achterhoofd.
Hier is die plusklas ook extern. Nu heb ik geen werk. Maar andere ouders hebben er soms wel last mee. Nu gaan er 7 kinderen (groep 5&6) naar de klassen op die dag, we fietsen nu zelf heen, en om de beurt mee terug. Een eerder jaar ging een kind ook weleens met een taxi terug. Maar dat moet je maar net kunnen betalen als ouders zijnde.quote:Op donderdag 11 februari 2021 09:50 schreef Hupje het volgende:
Wat fijn dat er op zoveel scholen wat geregeld wordt. De regionale plusklas hier (een dagdeel per week op een andere locatie, eigen vervoer, hoe zou ik dát moeten regelen met mijn werk?!) begint pas vanaf halverwege groep 4, en je komt alleen in aanmerking na een IQ test.
Dealtje sluiten met andere ouders tegen die tijd?quote:Op donderdag 11 februari 2021 09:50 schreef Hupje het volgende:
Wat fijn dat er op zoveel scholen wat geregeld wordt. De regionale plusklas hier (een dagdeel per week op een andere locatie, eigen vervoer, hoe zou ik dát moeten regelen met mijn werk?!) begint pas vanaf halverwege groep 4, en je komt alleen in aanmerking na een IQ test.
Op dit moment is er volgens mij 1 bovenbouw kind van onze school die erheen gaat. Ach, we vinden er tzt vast wel onze weg in, als hij al in aanmerking komt.quote:Op maandag 15 februari 2021 09:41 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Dealtje sluiten met andere ouders tegen die tijd?
Rekentijgers viel meteen af, juist omdat daar veel instructie bij nodig is. Denken in getallen lijkt wat milder wat dat betreft, maar zeker weten doen we het natuurlijk pas als hij ermee aan de slag gaat.quote:Op maandag 15 februari 2021 10:11 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik ken de methode ook niet. Maar wat ik wel merkte bij rekentijgers; het ligt nogal aan je kind of het werkt. De mijne paniekte al als hij 1 fout maakt (wordt wel beter). Dan is begeleiding wel een must. Even op gang helpen bleek voldoende, maar soms ook 1-op-1 iets doen. Niet omdat het niveau te hoog was, maar omdat zijn hoofd hem blokkeerde.
Dus ik zou wel kijken of daar ook de ruimte voor is, anders heb je misschien wel het boek, maar geen succes
D heeft dat soort werk niet meer van school, sinds hij naar de externe plusklas gaat en daar werk van mee krijgt. Maar ik zal het eens benoemen bij die juf die het begeleide. Als de ervaringen hier goed zijnquote:Op maandag 15 februari 2021 10:16 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Rekentijgers viel meteen af, juist omdat daar veel instructie bij nodig is. Denken in getallen lijkt wat milder wat dat betreft, maar zeker weten doen we het natuurlijk pas als hij ermee aan de slag gaat.
Mijn I. werkt met Denken in getallen (maar dan de versie voor groep 3, reis door het menselijk lichaam). Waar hij tegenaan loopt is dat er vaak meerdere vragen worden gesteld in een begeleidend tekstje, terwijl dan alleen de laatste vraag werkelijk beantwoord moet worden. Dat brengt hem nogal in verwarring.quote:Op maandag 15 februari 2021 09:41 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Dealtje sluiten met andere ouders tegen die tijd?
Wat een strenge toelatingseisen, wat jammer. Hier mag het zonder test, maar het kind in kwestie dient wel eerst gezien te worden door de HB-specialist.
Iemand hier ervaring met 'Denken in getallen'? Omdat Sticker nu op groep 6-niveau rekent, wil school hem verrijkingsopdrachten op het gebied van rekenen bieden. Denken in getallen lijkt - op het oog - het best aan te sluiten, en dan de versie groep 5B met het thema dino's en vulkanen. We hadden ooit Denken in taal, maar daar kon hij dan weer helemaal niets mee.. We hebben school gevraagd om het aan te schaffen, als dat niet kan dan wil de HB-specialist het vanuit Stickers arrangement betalen.
Hier wordt de plusklas ook op een andere locatie, 4km van de eigen school. Op donderdag, wanneer we allemaal werken. Sjaak is waarschijnlijk het enige kindje van zijn school die gaat. Dus wij zijn ook aan het puzzelen hoe we dat in vredesnaam gaan doen.quote:Op donderdag 11 februari 2021 09:50 schreef Hupje het volgende:
Wat fijn dat er op zoveel scholen wat geregeld wordt. De regionale plusklas hier (een dagdeel per week op een andere locatie, eigen vervoer, hoe zou ik dát moeten regelen met mijn werk?!) begint pas vanaf halverwege groep 4, en je komt alleen in aanmerking na een IQ test.
Mijn oudste zit op een 10-14 school eb geeft aan dat er wel degelijk hb kinderen bij haar op school zitten. Ook kinderen die een achterstand hebben. Juist zo fijn dat iedereen op eigen niveau werktquote:Op donderdag 11 februari 2021 09:31 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
Die nemen hier geen HB-ers aan![]()
Als het duidelijk is dat je klaar bent met de basisschool, dan wordt je richting een andere school gestuurd. Het categorale gymnasium waar mijn jongste dus niet heen wil..
hetzelfde geld trouwens voor kinderen die juist niet meekomen. Het beleid is dat 10-14 geen verlenging of verkorting van de basisschool gaat geven. (inhoudelijk is er wel ruimte, maar alleen binnen de reguliere grenzen)
Die 10-14's zijn hier van de openbaar onderwijs koepel. En daar valt ook dat gymnasium onder.
Gelukkig zijn er nog zeker 2 scholen buiten die koepel die ook aanbieden in het middelbaar onderwijs. De school van oudste is er ook mee bezig, die zit binnen de koepel. Gelukkig nog 2 jaar tot we die keuze moeten maken.
Ah, goed punt ja, dat klinkt inderdaad erg logisch zoquote:Op zaterdag 20 februari 2021 12:52 schreef Clubsoda het volgende:
Zonder bron of rechtstreekse onderbouwing, maar wel een beetje gebaseerd op mijn werkervaring als neuropsycholoog. In sociaal-emotioneel functioneren zit ook een heel cognitieve component. Dan gaat het om feitelijk kunnen beredeneren hoe sociale situaties in elkaar zitten. Je kunnen verplaatsen in een ander, kunnen bedenken wat de ander voelt en ervaart, het kunnen analyseren van een sociale situatie vanuit meerdere oogpunten. Het kan zijn dat slimme kinderen dat ook goed kunnen omdat ze daarin uitgaan van hun cognitieve en analytische vaardigheden. Dat betekent echter nog niet dat ze ook altijd adequaat kunnen reageren onder de druk een sociale interactie. Vaak spelen er dan emoties, eventuele spanning, een hoop prikkels, hoog tempo. Ik kan me voorstellen dat juist slimme kinderen zoveel opmerken en 'zien' in een situatie dat ze snel overspoeld raken en dan niet meer doordacht kunnen reageren.
Ik herken het in ieder geval erg bij mijn zoon, die echt prachtige analyses kan maken over onderlinge relaties en heel knap over zijn emoties kan praten, maar met zijn 9 jaar toch nog volledig panisch kan reageren als ik onverwacht een gaatje in zijn trui gerepareerd heb
Dat is wel fijn. Dat eigen niveau, maar dat lukt op onze montessori ook al wel redelijk.quote:Op zaterdag 20 februari 2021 13:36 schreef kaatjejannie het volgende:
[..]
Mijn oudste zit op een 10-14 school eb geeft aan dat er wel degelijk hb kinderen bij haar op school zitten. Ook kinderen die een achterstand hebben. Juist zo fijn dat iedereen op eigen niveau werkt
Wanneer is een kind zichzelf? Als je maar niet je kop boven het maaiveld steekt?quote:Op zaterdag 20 februari 2021 21:26 schreef phoenyx het volgende:
Laat een kind ook gewoon zichzelf zijn zonder dat jullie op alles maar willen ingrijpen
Dat je dit zo vraagt geeft exact aan waarom ik klaag.quote:Op zaterdag 20 februari 2021 22:03 schreef Hupje het volgende:
[..]
Wanneer is een kind zichzelf? Als je maar niet je kop boven het maaiveld steekt?
Beetje tegenstrijdig, vind je niet?quote:Op zaterdag 20 februari 2021 21:26 schreef phoenyx het volgende:
Ik kan alleen uit mijzelf spreken.
...
jullie zijn lang niet goed wijs.
Ja leuk, typerendquote:Op zaterdag 20 februari 2021 22:07 schreef twist02 het volgende:
[..]
Beetje tegenstrijdig, vind je niet?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |