Lol, been there, done that.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 10:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
5. Blijf bij je pan en zet je rookmelder even uit.
Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:30 schreef KookpuntExpert het volgende:
@ Lucky _ strike
Een plaatstalen pan moet je voor gebruik wassen, goed drogen en daarna inbranden met
plantaardige olie. Liefst arachide of lijnzaad olie, omdat deze goed tegen hitte kunnen.
Verwarm je pan langzaam voor ( dit voorkomt krom trekken ). smeer hem dan goed op alle punten in met de olie op een keukenpapier . Zet nu het vuur hoger en laat de olie 10 minuten in de pan trekken. Je ziet de pan nu verkleuren, dit is de bedoeling. Zet m uit laat m iets afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Na 3 x is de pan klaar voor gebruik. Was hem vervolgens na gebruik liefst af met alleen heet water. Sop ontvet en dat is niet de bedoeling
Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:07 schreef Postbus100 het volgende:
Ik heb geen vragen. Heb het een keer geprobeerd met een plaatstalen wok, vanwege de lovende verhalen. Nou, ik ben geen fan. Gedoe om in te branden, je mag m niet afwassen, hij ging roesten, en dan moet je m weer inbranden. En je keuken stinkt drie dagen naar rook.
Dus waarom zou ik?
Geef mijn portie maar aan Fikkie.
Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg konquote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:37 schreef klappernootopreis het volgende:
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
Ja mag de pannen wel afspoelen met heet water en dan drogen met een keukenpapiertje.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:13 schreef Myraela het volgende:
Welke pannen die je wel mag afwassen, zijn toch erg fijn in de anti-aanbak? Ik had fijne pannen van Tefal (haters mogen haten) maar merk dat ze nu na een half jaar toch wat minder worden. Niet slecht, met een beetje olie bakt er alsnog niets aan. Maar de eerste maanden, had ik geen olie nodig voor een spiegeleitje. Dat wil ik weer.
Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:48 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen.
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:50 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg kon![]()
Verder ben ik vrij eigenwijs en zet mijn gietijzeren creuset af en toe in de vaatwasser omdat ik te lui ben om em af te wassen, dit verkort de levensduur zegt men, maar zoveel kwaad kan dit toch niet @:KookpuntExpert ?
Ha littledrummergirl, Check of je pannen magnetisch zijn , dit doe je door een magneetje onder de pan te plakken, valt ie er af , dan is hij niet geschikt voor inductie. Blijft de magneet zitten dan volgt stap 2; Kijk op een vlakke ondergrond of de pan nog een vlakke bodem heeft. Wiebelt hij niet , dan zou het goed moeten gaan. Mocht de pan teveel "zingen" dan is hij wellicht te lang op gas gebruikt en dan is voor de plaat een nieuwe pan de beste optie.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:40 schreef littledrummergirl het volgende:
Hai kookpunt, wij gaan binnenkort verhuizen van n huis met een gaskookplaat naar n huis met inductie. Ik lees wisselende dingen over of we onze huidige pannen mee kunnen nemen. Sommig bronnen zeggen gewoon proberen welke werken op inductie en welke niet en andere zeggen dat dat afgeraden wordt en dat het beter is te starten met een nieuwe set. Dat laatste snap ik vanuit verkopersoogpuntmaar kan het ook daadwerkelijk kwaad voor mn pannen of mn plaat als ik eerst de oude probeer?
Ja, zowel gietijzer als plaatstaal moet je vettig houden en geleidelijk verwarmenquote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:35 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal?
(Als je de spatie tussen de @ en Lucky_Strike weghaalt, krijg ik een melding van je bericht. Net als met @:KookpuntExpert)
Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden!quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:56 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.
advies : smeer hem na de vaatwasser een beetje in met olie voordat je hem in de kast zet.
Er bestaan wel wokken van plaatstaal , bijvoorbeeld van : Vocelli ( geschikt voor koken op gas ) en de Buyer mineral B die kan wel op inductie, maar op gas werkt beter omdat een wok minder bodem heeft voor op de inductie , dus de geleiding iets langzamer gaat. Let wel altijd langzaam verwarmen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:37 schreef klappernootopreis het volgende:
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
RvS bakt het allermooist Vlees en is heel duurzaam in gebruik. Mag gewoon schoon met sop of zelfs rvs sponsje. Eerst rustig voorverwarmen en als ie warm is dan pas olie of boter in de pan.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:53 schreef jeroen25 het volgende:
[..]
Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk?
ha hyperdude , RVS mag je best afwassen , ook met sop en zelfs met rvs spons. Soms ontstaat namelijk witte aanslag , dit kan eiwit zijn of kalk. Met een beetje azijn haal je dit er uit.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:04 schreef Hyperdude het volgende:
Hoi, ik heb hier RVS koekenpannen. Hou niet zo van Teflon en roest.
Op goede dagen glijdt mijn eitje lekker rond. Maar vaak blijft het vooral langs de rand nogal plakken/aanbakken. Zijn er ook truuks voor RVS en aanbakken, ik doe al bijna niet afwassen en geen zeep enzo?
Goed topic, bedankt voor de medewerking en het initiatief.
quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:14 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden!
Dat zit hem met name in het materiaal en de geleiding. De bodem , de duurzaamheid, of deze pan geschikt is voor alle warmtebronnen , of de oren koud greep hebben en last but not least het design.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:06 schreef wcborstel het volgende:
Vraagje over doodgewone kookpannen. Als ik bij jullie kijk zie ik pannen van 22 euro tot ver boven de 400 euro per stuk. Wat maakt daar nou het verschil? Oftewel waar moet ik op letten en hoeveel verschil maakt het nu eigenlijk in gewoon gebruik?
Duidelijkquote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:41 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
ha hyperdude , RVS mag je best afwassen , ook met sop en zelfs met rvs spons. Soms ontstaat namelijk witte aanslag , dit kan eiwit zijn of kalk. Met een beetje azijn haal je dit er uit.
Wanden van RVS pannen zijn vaak niet gelaagd ( 3 ply ). Spring , Demeyere en Iitalla maken pannen die in zijn geheel uit meer dan 3 lagen bestaan ( rvs en aluminium ) deze geleiden tot boven aan de wand , die is dus net zo warm als de bodem waardoor de plak gevoeligheid minder is.
Krasjes ontstaan toch vaak door ruwe spatels, pannen die in elkaar staan in de kast of over oververhitting. Ik denk in dit geval toch bellen naar de Bijenkorf klantenservice.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:58 schreef Zeroku het volgende:
Wij gaan binnenkort verhuizen en krijgen van meerdere mensen het advies om een volledig nieuwe pannenset aan te schaffen i.v.m. de inductieplaat. In hoeverre is dat noodzakelijk en wat zou de evt. meerwaarde daarvan kunnen zijn? En maakt het daarbij nog een verschil of je bijvoorbeeld van een gasfornuis naar inductie gaat of van inductie naar inductie?
Van inductie naar inductie is nooit een probleem. Wel als je eerst op gas hebt gekookt, dan kan de bodem van de pan door de directe vlammen die de pan aanraken vervormen , soms heel lichtjes en voor inductie moet de gehele bodem vlak zijn in verband het magnetisch veld.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:58 schreef Zeroku het volgende:
Wij gaan binnenkort verhuizen en krijgen van meerdere mensen het advies om een volledig nieuwe pannenset aan te schaffen i.v.m. de inductieplaat. In hoeverre is dat noodzakelijk en wat zou de evt. meerwaarde daarvan kunnen zijn? En maakt het daarbij nog een verschil of je bijvoorbeeld van een gasfornuis naar inductie gaat of van inductie naar inductie?
Als je de pan niet elke dag gebruikt blijft de olie dan wel goed voor de mens?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:56 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.
advies : smeer hem na de vaatwasser een beetje in met olie voordat je hem in de kast zet.
Het fijne van plaatstaal is juist dat je er alles in kunt maken , van pannenkoeken tot steak en de meest heerlijke gebakken aardappeltjes.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 13:07 schreef Fretwork het volgende:
Welk gerecht zou ik nou écht in een plaatstalen pan moeten maken, in plaats van een "normale" koekenpan?
Een Lodge gietijzeren multicooker braadpan, het deksel van deze pan is namelijk ook te gebruiken als koekenpan ,en tevens is de pan ook te gebruiken om een brood in te bakken , ten tweede een goed geleidende wok ,en ten derde een (snel) kookpan met ( dikke / gesmede) bodem. .quote:Op vrijdag 13 maart 2020 13:32 schreef Cara het volgende:
Hi, ik ben zojuist verhuisd naar een woning met een keukeneiland en wil mij nu ik eindelijk wat meer ruimte heb gaan verdiepen in het koken. Wat zijn dan het soort pannen waar het écht nut heeft om in te investeren, en waarom juist die? Bedankt!
We hebben zeker ook teppanyaki platen , van rvs en van gietijzer. Lodge of Demeyerequote:Op vrijdag 13 maart 2020 13:39 schreef klappernootopreis het volgende:
hebben jullie ook teppanyaki platen? of doen jullie alleen aan pannen?
Dit klopt echt niet en is een van de urban myths over inductie. Het is niet voor niets een veld. Je kunt de pan zelfs een stukje boven de plaat houden en dan nog is er gewoon contact. Wel kan de warmteoverbrenging minder zijn waardoor het energietechnisch verstandiger is om een andere pan aan te schaffen, maar de pan warmt gewoon op, ook al is de bodem niet vlak.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 13:41 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Van inductie naar inductie is nooit een probleem. Wel als je eerst op gas hebt gekookt, dan kan de bodem van de pan door de directe vlammen die de pan aanraken vervormen , soms heel lichtjes en voor inductie moet de gehele bodem vlak zijn in verband het magnetisch veld.
Je zet m niet weg in een laag olie , het is slechts onderhoud , net als wij ons insmeren na het douchen. De olie trekt groetendeels in de pan.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 13:51 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Als je de pan niet elke dag gebruikt blijft de olie dan wel goed voor de mens?
voor op het fornuis of hebben die een eigen verwarmingsplaat?quote:
Ik zeg niet dat de pan niet verwarmd , het duurt langer en als de gehele pan niet op de plaat staat kan er een zoemtoon te horen zijn of de pan kan beetje gaan "dansen"op plaat , waardoor er krasjes op de plaat kunnen ontstaan.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:05 schreef Zelva het volgende:
[..]
Dit klopt echt niet en is een van de urban myths over inductie. Het is niet voor niets een veld. Je kunt de pan zelfs een stukje boven de plaat houden en dan nog is er gewoon contact. Wel kan de warmteoverbrenging minder zijn waardoor het energietechnisch verstandiger is om een andere pan aan te schaffen, maar de pan warmt gewoon op, ook al is de bodem niet vlak.
voor op het fornuis of in de oven.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:09 schreef klappernootopreis het volgende:
[..]
voor op het fornuis of hebben die een eigen verwarmingsplaat?
hoe dik is de bodem van zo'n plaat?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:11 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
voor op het fornuis of in de oven.
mijn tante heeft een inductieplaat en als die een grote pan op zet legt ze er altijd een stukje bakpapier onder.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:10 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat de pan niet verwarmd , het duurt langer en als de gehele pan niet op de plaat staat kan er een zoemtoon te horen zijn of de pan kan beetje gaan "dansen"op plaat , waardoor er krasjes op de plaat kunnen ontstaan.
Ok en is zonnebloem geschikt of kan ik beter arachide halen?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:08 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Je zet m niet weg in een laag olie , het is slechts onderhoud , net als wij ons insmeren na het douchen. De olie trekt groetendeels in de pan.
Waarom?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:17 schreef klappernootopreis het volgende:
[..]
mijn tante heeft een inductieplaat en als die een grote pan op zet legt ze er altijd een stukje bakpapier onder.
Vraag: waarom wordt bovenstaande niet in de fabriek zelf gedaan?quote:Je brengt door je pan zelf in te branden je eigen anti-aanbaklaag aan.
Super, hier kan ik wat mee. Ik wist niet eens van het bestaan af. Dank je wel!quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:03 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Een Lodge gietijzeren multicooker braadpan, het deksel van deze pan is namelijk ook te gebruiken als koekenpan ,en tevens is de pan ook te gebruiken om een brood in te bakken , ten tweede een goed geleidende wok ,en ten derde een (snel) kookpan met ( dikke / gesmede) bodem. .
Thanks! Klinkt als een ideale alleskunnerquote:Op vrijdag 13 maart 2020 13:51 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Het fijne van plaatstaal is juist dat je er alles in kunt maken , van pannenkoeken tot steak en de meest heerlijke gebakken aardappeltjes.
De beste vraag , is een vraag die niet voor de hand liggend is maar waar toch veel mensen iets aan hebben.quote:
Ik vind mijn vraag wel goed dan eerlijk gezegd.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:02 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
De beste vraag , is een vraag die niet voor de hand liggend is maar waar toch veel mensen iets aan hebben.
Demeijere is 7 laags . afwisselend RVS en Aluminium .quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:13 schreef klappernootopreis het volgende:
[..]
hoe dik is de bodem van zo'n plaat?
bij de plaatstalen pannen van de Buyer zijn de handvatten van metaal.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:07 schreef klappernootopreis het volgende:
handgrepen van pannen werden in the old days vaak gemaakt van hout, nu van thermoharde plastics. waar geef jij de voorkeur aan? Of zijn er nu andere alternatieven?
welke versie heeft de beste verspreiding van de hitte? de gietijzeren of die van aluminium?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:12 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Demeijere is 7 laags . afwisselend RVS en Aluminium .
Lodge is gietijzer , die is hol dus kan alleen op gas omdat hij niet volledig contact maakt met
een inductie plaat.
Als de pan wit geëmailleerd is van binnen dan kun je gewoon sop gebruiken of le Creuset reiniger.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:14 schreef Yinny het volgende:
Ik heb gietijzeren pannen, een van Ikea en een van le creuset, beide met emaille laag. Ideaal om te stoven. Maar hoe krijg je ze goed schoon zonder afwasmiddel?
Bijvoorbeeld tomatensaus blijft echt zitten met alleen heet water.
Ik heb een grote soeppan en een hoge drukpan van Fissler. Bouillon gemaakt in de soeppan (heel lang sudderen) vind ik toch lekkerder dan uit de hogedrukpan. Is er een manier om toch hetzelfde resultaat te krijgen?
rvs , gietijzer of houtquote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:07 schreef klappernootopreis het volgende:
handgrepen van pannen werden in the old days vaak gemaakt van hout, nu van thermoharde plastics. waar geef jij de voorkeur aan? Of zijn er nu andere alternatieven?
uiteindelijk worden ze beiden helemaal heet. rvs met aantal lagen aluminium is alleen sneller warm en sneller afgekoeld. gietijzer houdt de warmte vast.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:15 schreef klappernootopreis het volgende:
[..]
welke versie heeft de beste verspreiding van de hitte? de gietijzeren of die van aluminium?
van welk materiaalquote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:46 schreef Mr_Belvedere het volgende:
Hoe krijg je een totaal aangekoekte pan zo goed mogelijk weer schoon?
conisch is het mooist voor saus , kun je beter met garde in roeren.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:48 schreef UIO_AMS het volgende:
Waarom een conisch pannetje en niet een gewoon steelpannetje?
Maar heeft het nog meer voordelen dan alleen maar handig voor de garde?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 16:10 schreef KookpuntExpert het volgende:
conisch is het mooist voor saus , kun je beter met garde in roeren.
even spoelen met heet water afdrogen met keuken papier en gewoon gebruiken. Inbranden mag altijd herhaald worden. let wel inbranden , niet verbranden.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:40 schreef Fernweh het volgende:
Ik heb een wok ooit ingebrand. Hij is erg zwart geworden en ik vermoed dat ik hem bij het inbranden verkeerd heb behandelt.
Op zich gaat hij echt nog goed. Als ik er met een tissue overheenga komt er wat zwart vanaf na het koken maar na een tijd is dit ook weg. Gewoon doorgaan met deze pan?
vaak schenkt conisch mooier door de schenk rand.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 16:13 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Maar heeft het nog meer voordelen dan alleen maar handig voor de garde?
Er bestaan van bijvoorbeeld lodge ook een soort hoedjes voor om de steelquote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:51 schreef Mercy het volgende:
Zoals vaak gezegd mag je plaatstalen pannen niet in de vaatwasser zetten of schoonmaken met dreft. dit is mij duidelijk.
Maar de handvatten van deze pannen zitten vaak onder het vet en spatters van het voedsel en vingerafdrukken.
En het lijkt mij ook niet hygiënisch om deze met alleen heet water schoon te maken.
ik doe hiervoor soms was dasty of dreft op een doekje en maak hiermee de handvatten schoon.
zijn hier nog alternatieven voor?
Lodge gietijzer is gepreseasoned ( op hoge temperatuur ingebrand ), dus dat hoef je dan zelf niet meer te doen,quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:47 schreef Mutsaers__78 het volgende:
[..]
Vraag: waarom wordt bovenstaande niet in de fabriek zelf gedaan?
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 10:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kookpunt heeft ook beloofd om een heuse plaatstalen pan op te sturen naar de user die de beste vraag stelt in dit topic. Deze vraag hoeft niet over plaatstalen pannen te gaan maar moet natuurlijk wel met pannen te maken hebben.
Ja! Wat irritant is dat.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 17:09 schreef vosss het volgende:
[..]
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.
Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan?
PS: dit is een serieuze vraag.
Precies. Daarom leek het mij een uiterst geschikt vraagstuk om eens voor te leggen aan een specialist die er verstand van heeftquote:
Ik denk dat dit een commercieel doel heeft.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 17:09 schreef vosss het volgende:
[..]
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.
Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan?
PS: dit is een serieuze vraag.
Ik had graag de professionele mening van een pannendeskundige. No offence. Ik denk dat wellicht ook, maar ik ben geen pannendeskundige. Vandaar dan ook mijn vraag hoe dit precies zitquote:
Volgens mij is dat zodat de ribbels gelijkmatig verwarmd worden als de pan vierkant is.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 18:21 schreef Fernweh het volgende:
Nog een vraagje, waarom is een grilpan vaak vierkant terwijl alle andere pannen vaak toch rond zijn. Ik heb me dit vaker afgevraagd.
Tevens heb ik bij grilpannen vaak het gedoe dat de pan gaat roken als een gek als ik bijvoorbeeld gemarineerde satay maak of zo, is daar een remedie voor?
Ik zelf gebruik:quote:Op zaterdag 14 maart 2020 04:07 schreef Chokeme het volgende:
Interessant topic! Ik heb al regelmatig zitten googlen op al die verschillende soorten pannen die er zijn, en vooral waaróm de ene pan nou beter geschikt is dan de andere, opdat je ook begrijpt wat je doet (en ik word er meestal ook een beetje koopziek van).
Ik heb een vraag die misschien wat uitgebreid is, maar waarvan ik denk dat hij voor veel mensen wel van toepassing is - waaronder ikzelf;
"Als je niet het geld of de ruimte hebt om te investeren in een grote collectie pannen, maar je wil toch wat investeren in een paar kwalitatief goede pannen waar je als gemiddelde kookliefhebber zoveel mogelijk kanten mee uit kan, wat zou dan een goede combinatie van soorten pannen zijn?"
Of wat simpeler gesteld; wat voor pannen mogen als gemiddelde kookliefhebber (zonder overdreven budget) niet in je keuken ontbreken? Bijvoorbeeld: kookpan voor dit, koekenpan voor dat, braadpan voor...
Ik gebruik zelf 5 pannen:quote:Op zaterdag 14 maart 2020 04:07 schreef Chokeme het volgende:
Interessant topic! Ik heb al regelmatig zitten googlen op al die verschillende soorten pannen die er zijn, en vooral waaróm de ene pan nou beter geschikt is dan de andere, opdat je ook begrijpt wat je doet (en ik word er meestal ook een beetje koopziek van).
Ik heb een vraag die misschien wat uitgebreid is, maar waarvan ik denk dat hij voor veel mensen wel van toepassing is - waaronder ikzelf;
"Als je niet het geld of de ruimte hebt om te investeren in een grote collectie pannen, maar je wil toch wat investeren in een paar kwalitatief goede pannen waar je als gemiddelde kookliefhebber zoveel mogelijk kanten mee uit kan, wat zou dan een goede combinatie van soorten pannen zijn?"
Of wat simpeler gesteld; wat voor pannen mogen als gemiddelde kookliefhebber (zonder overdreven budget) niet in je keuken ontbreken? Bijvoorbeeld: kookpan voor dit, koekenpan voor dat, braadpan voor...
Ben ik ook benieuwd naarquote:Op zaterdag 14 maart 2020 16:38 schreef jitzzzze het volgende:
Ik kook regelmatig met tomatensaus etc, en zoals bekend vind de ingebrande DeBuyer hapjespan dat niet bijzonder grappig. Regelmatig heb ik weer een blanke stalen pan en sta ik weer in te branden. Op zich niet erg, maar hoe is dit te voorkomen?
Het zijn 2 verschillende onderdelen de pan en de steel. De pan wordt verhit de steel niet. Iedere verbinding zal los gaan zitten met de tijd een boutje heeft als voordeel dat dat je dat opnieuw kan fixeren. Dat is dus een duurzamere oplossing dan bijvoorbeeld ponsen of puntlassen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 17:09 schreef vosss het volgende:
[..]
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.
Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan?
PS: dit is een serieuze vraag.
Waarom is dat niet gewoon 1 geheel dan? Dan heb je heel dat gekut met dat schroefje toch niet??quote:Op zaterdag 14 maart 2020 19:23 schreef kaasplankje het volgende:
Het zijn 2 verschillende onderdelen de pan en de steel.
Dat kan zeker maar dan is het gietijzer.quote:Op zaterdag 14 maart 2020 19:27 schreef vosss het volgende:
[..]
Waarom is dat niet gewoon 1 geheel dan? Dan heb je heel dat gekut met dat schroefje toch niet??
#gatindemarkt
Goede vraag. Vroeger was er alleen teflon, nu lijken er wel 800 verschillende namen voor coating te zijn. Een aangekoekte ikea pan in ieder geval. Mooie zwarte aangekoekte plekken die ik er met geen mogelijkheid meer uit krijg. Ik heb eens gehoord dat je er azijn in moet koken en dat dan alles weg zou zijn na een lange tijd.quote:
Komt door verhitting en afkoeling van het metaal maar dat antwoord was hierboven ook al gegeven.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 17:09 schreef vosss het volgende:
[..]
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.
Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan?
PS: dit is een serieuze vraag.
-Lees de TT nog maar eens-quote:Op zondag 15 maart 2020 20:34 schreef probeer het volgende:
Wat is het voordeel van koken in koperen pannen, behalve dat het mooi staat?
beetje water erin, op het vuur met een afwasmachineblokje, beetje koken en een nachtje laten staan. eventueel herhalen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:46 schreef Mr_Belvedere het volgende:
Hoe krijg je een totaal aangekoekte pan zo goed mogelijk weer schoon?
plantaardige olie , die tegen hitte kan.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 14:30 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Ok en is zonnebloem geschikt of kan ik beter arachide halen?
goedemorgen .quote:Op vrijdag 13 maart 2020 17:13 schreef vosss het volgende:
[..]
Precies. Daarom leek het mij een uiterst geschikt vraagstuk om eens voor te leggen aan een specialist die er verstand van heeft
inmiddels heeft de Buyer Mineral B ook hout handvat op plaatstaal ivm warmte overdracht.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 15:15 schreef Mercy het volgende:
[..]
bij de plaatstalen pannen van de Buyer zijn de handvatten van metaal.
Kookpunt staat voor duurzaamheid, liefst verkopen we die langer mee gaan. De meeste stelen van kunstof of hout zijn dan ook te vervangen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 18:02 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Ik denk dat dit een commercieel doel heeft.
Immers men wil graag steeds weer nieuwe pannen verkopen dus moeten ze op 1 of andere manier stuk gaan/verslijten.
Ook dit wordt niet veel meer gedaan. De meeste koperen pannen zijn rvs van binnen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 18:14 schreef SiGNe het volgende:
Ik zag laatst een filmpje over hoe koperen pannen met de hand gemaakt worden en op het eind werd er met tin een beschermlaag in gesmolten.
Koper is namelijk niet zo heel goed voor de gezondheid en de tin beschermt daar tegen.
Maar komt die tin dan niet ook in je eten?
En mot je zo'n pan na een tijdje ook opnieuw vertinnen?
Vierkant heeft een iets groter bodem oppervlak, waardoor je wat meer tegelijk kunt bereiden.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 18:21 schreef Fernweh het volgende:
Nog een vraagje, waarom is een grilpan vaak vierkant terwijl alle andere pannen vaak toch rond zijn. Ik heb me dit vaker afgevraagd.
Tevens heb ik bij grilpannen vaak het gedoe dat de pan gaat roken als een gek als ik bijvoorbeeld gemarineerde satay maak of zo, is daar een remedie voor?
koper werkt fantastisch op gas, meestal niet geschikt voor inductie. Fissler adamant is met vulkaan mineralen , dus extra harde anti kleeflaag voor plak gevoelige producten is dit een super duurzame pan.quote:Op maandag 16 maart 2020 13:38 schreef shiz het volgende:
Ooh, ik heb maar 1 pan waar ik graag mee kook en die heeft geloof ik ILAG Granistone.
Zie ook op crowdfunding, Kickstarter en Indiegogo steeds meer verschijnen rondom 'cooking ware'.
Goed om te zien dat er nog continu geïnnoveerd wordt.
De dagen dat men nog van die brakke zwartgeblakerde kromme pannen had met een hoop krassen en waar alles op aanbakte zijn echt voorbij.
Ik zie ook veel over koper en vulkaangesteente, is daar nog wat voor te zeggen?
tomatensaus bevat zuren. dus of RVS of geemailleerd gietzijzer ,zijn het best geschikt.quote:Op zaterdag 14 maart 2020 16:38 schreef jitzzzze het volgende:
Ik kook regelmatig met tomatensaus etc, en zoals bekend vind de ingebrande DeBuyer hapjespan dat niet bijzonder grappig. Regelmatig heb ik weer een blanke stalen pan en sta ik weer in te branden. Op zich niet erg, maar hoe is dit te voorkomen?
mits goed ingebrand kun je er alles in bakken.quote:Op maandag 16 maart 2020 01:54 schreef Spocke het volgende:
Wat is het voordeel van een plaatstalen pan?
vaatwasblokje kan teveel ontvetten , gewoon een beetje dubro.quote:Op maandag 16 maart 2020 01:51 schreef Spocke het volgende:
[..]
beetje water erin, op het vuur met een afwasmachineblokje, beetje koken en een nachtje laten staan. eventueel herhalen.
Gefeliciteerd maar 't was wel een voor de hand ligende vraag..quote:Op maandag 16 maart 2020 14:33 schreef Lucky_Strike het volgende:
AKookpuntExpert heeft inmiddels alle vragen beantwoord en heeft het nu druk met alle corona-zaken. Ze heeft @:cara aangewezen als user met de beste vraag.
Cara, gefeliciteerdAls je me je adresgegevens stuurt, zorg ik dat er een mooie plaatstalen pan van Kookpunt naar je opgestuurd wordt.
quote:[quote]Op vrijdag 13 maart 2020 15:02 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
De beste vraag , is een vraag die niet voor de hand liggend is maar waar toch veel mensen iets aan hebben.
Oh wow krijg nou wat.quote:Op maandag 16 maart 2020 14:33 schreef Lucky_Strike het volgende:
AKookpuntExpert heeft inmiddels alle vragen beantwoord en heeft het nu druk met alle corona-zaken. Ze heeft @:cara aangewezen als user met de beste vraag.
Cara, gefeliciteerdAls je me je adresgegevens stuurt, zorg ik dat er een mooie plaatstalen pan van Kookpunt naar je opgestuurd wordt.
Surprisequote:Op maandag 16 maart 2020 15:50 schreef Cara het volgende:
[..]
Oh wow krijg nou wat.
Ik kan hem goed gebruiken, blij mee!
Dank je wel Kookpunt en ook Lucky voor het organiseren!
Top idee! Werkt dit ook met braadpannen?quote:Op maandag 16 maart 2020 01:51 schreef Spocke het volgende:
[..]
beetje water erin, op het vuur met een afwasmachineblokje, beetje koken en een nachtje laten staan. eventueel herhalen.
Ja! Bij mij is het daarmee gelukt.quote:Op maandag 16 maart 2020 16:22 schreef Mr_Belvedere het volgende:
[..]
Top idee! Werkt dit ook met braadpannen?
Yeah, fijn voor in je nieuwe keuken!quote:Op maandag 16 maart 2020 15:50 schreef Cara het volgende:
[..]
Oh wow krijg nou wat.
Ik kan hem goed gebruiken, blij mee!
Dank je wel Kookpunt en ook Lucky voor het organiseren!
Gefeliciteerdquote:Op maandag 16 maart 2020 15:50 schreef Cara het volgende:
[..]
Oh wow krijg nou wat.
Ik kan hem goed gebruiken, blij mee!
Dank je wel Kookpunt en ook Lucky voor het organiseren!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |