abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 13 maart 2020 @ 15:12:40 #61
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192005842
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 14:13 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

hoe dik is de bodem van zo'n plaat?
Demeijere is 7 laags . afwisselend RVS en Aluminium .
Lodge is gietijzer , die is hol dus kan alleen op gas omdat hij niet volledig contact maakt met
een inductie plaat.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 15:15:17 #62
114242 Mercy
Beroepsprutser
pi_192005897
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 15:07 schreef klappernootopreis het volgende:
handgrepen van pannen werden in the old days vaak gemaakt van hout, nu van thermoharde plastics. waar geef jij de voorkeur aan? Of zijn er nu andere alternatieven?
bij de plaatstalen pannen van de Buyer zijn de handvatten van metaal.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 15:15:37 #63
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_192005903
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 15:12 schreef KookpuntExpert het volgende:

[..]

Demeijere is 7 laags . afwisselend RVS en Aluminium .
Lodge is gietijzer , die is hol dus kan alleen op gas omdat hij niet volledig contact maakt met
een inductie plaat.
welke versie heeft de beste verspreiding van de hitte? de gietijzeren of die van aluminium?
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_192006529
Hoe krijg je een totaal aangekoekte pan zo goed mogelijk weer schoon?
Roses are red
Violets are blue
Wololo Wololo
Now violets are red too
  vrijdag 13 maart 2020 @ 15:58:36 #65
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192006807
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 14:14 schreef Yinny het volgende:
Ik heb gietijzeren pannen, een van Ikea en een van le creuset, beide met emaille laag. Ideaal om te stoven. Maar hoe krijg je ze goed schoon zonder afwasmiddel?
Bijvoorbeeld tomatensaus blijft echt zitten met alleen heet water.
Ik heb een grote soeppan en een hoge drukpan van Fissler. Bouillon gemaakt in de soeppan (heel lang sudderen) vind ik toch lekkerder dan uit de hogedrukpan. Is er een manier om toch hetzelfde resultaat te krijgen?
Als de pan wit geëmailleerd is van binnen dan kun je gewoon sop gebruiken of le Creuset reiniger.
Als de pan zwart is kun je hem even in het water zetten , zo nodig met een beetje sop en daarna insmeren met olie
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:00:24 #66
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192006840
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 15:07 schreef klappernootopreis het volgende:
handgrepen van pannen werden in the old days vaak gemaakt van hout, nu van thermoharde plastics. waar geef jij de voorkeur aan? Of zijn er nu andere alternatieven?
rvs , gietijzer of hout
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:05:59 #67
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192006973
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 15:15 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

welke versie heeft de beste verspreiding van de hitte? de gietijzeren of die van aluminium?
uiteindelijk worden ze beiden helemaal heet. rvs met aantal lagen aluminium is alleen sneller warm en sneller afgekoeld. gietijzer houdt de warmte vast.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:06:37 #68
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192006983
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 15:46 schreef Mr_Belvedere het volgende:
Hoe krijg je een totaal aangekoekte pan zo goed mogelijk weer schoon?
van welk materiaal
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:10:16 #69
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192007062
quote:
11s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 14:48 schreef UIO_AMS het volgende:
Waarom een conisch pannetje en niet een gewoon steelpannetje?
conisch is het mooist voor saus , kun je beter met garde in roeren.
  Moderator vrijdag 13 maart 2020 @ 16:13:34 #70
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_192007146
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 16:10 schreef KookpuntExpert het volgende:
conisch is het mooist voor saus , kun je beter met garde in roeren.
Maar heeft het nog meer voordelen dan alleen maar handig voor de garde?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:14:34 #71
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192007167
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 14:40 schreef Fernweh het volgende:
Ik heb een wok ooit ingebrand. Hij is erg zwart geworden en ik vermoed dat ik hem bij het inbranden verkeerd heb behandelt.

Op zich gaat hij echt nog goed. Als ik er met een tissue overheenga komt er wat zwart vanaf na het koken maar na een tijd is dit ook weg. Gewoon doorgaan met deze pan?
even spoelen met heet water afdrogen met keuken papier en gewoon gebruiken. Inbranden mag altijd herhaald worden. let wel inbranden , niet verbranden.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:15:09 #72
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192007177
quote:
5s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 16:13 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Maar heeft het nog meer voordelen dan alleen maar handig voor de garde?
vaak schenkt conisch mooier door de schenk rand.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:16:49 #73
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192007207
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 14:51 schreef Mercy het volgende:
Zoals vaak gezegd mag je plaatstalen pannen niet in de vaatwasser zetten of schoonmaken met dreft. dit is mij duidelijk.

Maar de handvatten van deze pannen zitten vaak onder het vet en spatters van het voedsel en vingerafdrukken.
En het lijkt mij ook niet hygiënisch om deze met alleen heet water schoon te maken.

ik doe hiervoor soms was dasty of dreft op een doekje en maak hiermee de handvatten schoon.
zijn hier nog alternatieven voor?
Er bestaan van bijvoorbeeld lodge ook een soort hoedjes voor om de steel
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:31:04 #74
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192007584
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 14:47 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]

Vraag: waarom wordt bovenstaande niet in de fabriek zelf gedaan?
Lodge gietijzer is gepreseasoned ( op hoge temperatuur ingebrand ), dus dat hoef je dan zelf niet meer te doen,

[ Bericht 7% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-03-2020 16:43:30 ]
pi_192008468
Kookpunt gaat maandag verder met het beantwoorden van de vragen. Stel gerust je vragen in de tussentijd.
Spoilers!
pi_192008573
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 10:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kookpunt heeft ook beloofd om een heuse plaatstalen pan op te sturen naar de user die de beste vraag stelt in dit topic. Deze vraag hoeft niet over plaatstalen pannen te gaan maar moet natuurlijk wel met pannen te maken hebben.
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.

Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan? :@

PS: dit is een serieuze vraag.
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 17:12:14 #77
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_192008634
quote:
5s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 17:09 schreef vosss het volgende:

[..]

Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.

Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan? :@

PS: dit is een serieuze vraag.
Ja! Wat irritant is dat. :(
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
pi_192008654
quote:
16s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 17:12 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ja! Wat irritant is dat. :(
Precies. Daarom leek het mij een uiterst geschikt vraagstuk om eens voor te leggen aan een specialist die er verstand van heeft :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_192009699
quote:
5s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 17:09 schreef vosss het volgende:

[..]

Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn.

Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan? :@

PS: dit is een serieuze vraag.
Ik denk dat dit een commercieel doel heeft.

Immers men wil graag steeds weer nieuwe pannen verkopen dus moeten ze op 1 of andere manier stuk gaan/verslijten.
pi_192009761
quote:
Ik had graag de professionele mening van een pannendeskundige. No offence. Ik denk dat wellicht ook, maar ik ben geen pannendeskundige. Vandaar dan ook mijn vraag hoe dit precies zit :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 18:14:31 #81
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_192009914
Ik zag laatst een filmpje over hoe koperen pannen met de hand gemaakt worden en op het eind werd er met tin een beschermlaag in gesmolten.
Koper is namelijk niet zo heel goed voor de gezondheid en de tin beschermt daar tegen.

Maar komt die tin dan niet ook in je eten?
En mot je zo'n pan na een tijdje ook opnieuw vertinnen?
  vrijdag 13 maart 2020 @ 18:21:48 #82
489662 Fernweh
Gelieve verwijderen.
pi_192010060
Nog een vraagje, waarom is een grilpan vaak vierkant terwijl alle andere pannen vaak toch rond zijn. Ik heb me dit vaker afgevraagd. :@

Tevens heb ik bij grilpannen vaak het gedoe dat de pan gaat roken als een gek als ik bijvoorbeeld gemarineerde satay maak of zo, is daar een remedie voor?
Gelieve verwijderen
  vrijdag 13 maart 2020 @ 18:30:20 #83
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_192010236
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 18:21 schreef Fernweh het volgende:
Nog een vraagje, waarom is een grilpan vaak vierkant terwijl alle andere pannen vaak toch rond zijn. Ik heb me dit vaker afgevraagd. :@

Tevens heb ik bij grilpannen vaak het gedoe dat de pan gaat roken als een gek als ik bijvoorbeeld gemarineerde satay maak of zo, is daar een remedie voor?
Volgens mij is dat zodat de ribbels gelijkmatig verwarmd worden als de pan vierkant is.
Als de pan rond is zijn de ribbels aan de zijkanten korter dan die in het midden van de pan en korter betekent ook sneller verwarmd.

Tegen het roken valt weinig te doen, zorg dat je vlees drooggedept is, dus geen sauzen of marinades erop.
En doe de olie (dun laagje) op het vlees, niet in de pan.
Als het vlees gemarineerd is hoeft er vaak niet eens nog extra olie op, dan is 't alleen droogdeppen en meteen de pan in.
  zaterdag 14 maart 2020 @ 04:07:21 #84
82207 Chokeme
DIY Viroloog
pi_192019360
Interessant topic! Ik heb al regelmatig zitten googlen op al die verschillende soorten pannen die er zijn, en vooral waaróm de ene pan nou beter geschikt is dan de andere, opdat je ook begrijpt wat je doet (en ik word er meestal ook een beetje koopziek van :9).

Ik heb een vraag die misschien wat uitgebreid is, maar waarvan ik denk dat hij voor veel mensen wel van toepassing is - waaronder ikzelf;

"Als je niet het geld of de ruimte hebt om te investeren in een grote collectie pannen, maar je wil toch wat investeren in een paar kwalitatief goede pannen waar je als gemiddelde kookliefhebber zoveel mogelijk kanten mee uit kan, wat zou dan een goede combinatie van soorten pannen zijn?"

Of wat simpeler gesteld; wat voor pannen mogen als gemiddelde kookliefhebber (zonder overdreven budget) niet in je keuken ontbreken? Bijvoorbeeld: kookpan voor dit, koekenpan voor dat, braadpan voor...
It's okay to be white
  zaterdag 14 maart 2020 @ 05:28:20 #85
194233 Friday12
Originele kloon
pi_192019557
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 maart 2020 04:07 schreef Chokeme het volgende:
Interessant topic! Ik heb al regelmatig zitten googlen op al die verschillende soorten pannen die er zijn, en vooral waaróm de ene pan nou beter geschikt is dan de andere, opdat je ook begrijpt wat je doet (en ik word er meestal ook een beetje koopziek van :9).

Ik heb een vraag die misschien wat uitgebreid is, maar waarvan ik denk dat hij voor veel mensen wel van toepassing is - waaronder ikzelf;

"Als je niet het geld of de ruimte hebt om te investeren in een grote collectie pannen, maar je wil toch wat investeren in een paar kwalitatief goede pannen waar je als gemiddelde kookliefhebber zoveel mogelijk kanten mee uit kan, wat zou dan een goede combinatie van soorten pannen zijn?"

Of wat simpeler gesteld; wat voor pannen mogen als gemiddelde kookliefhebber (zonder overdreven budget) niet in je keuken ontbreken? Bijvoorbeeld: kookpan voor dit, koekenpan voor dat, braadpan voor...
Ik zelf gebruik:

Een braadpan(gietijzer met emaille laag)
Een debuyer koekenpan
Een normale koekenpan met anti aanbak( telkens minder ik kies sneller voor debuyer)
Een steelpan
2 formaten gewone pannen

Het minste is toch wel een koekenpan en een pan on diverse dingen in te koken. Al zou ik ook echt niet meer zonder mijn braadpan kunnen :@
pi_192021420
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:03 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Lol, been there, done that. _O-
Ik heb ze buiten ingebrand om die reden
pi_192024778
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 maart 2020 04:07 schreef Chokeme het volgende:
Interessant topic! Ik heb al regelmatig zitten googlen op al die verschillende soorten pannen die er zijn, en vooral waaróm de ene pan nou beter geschikt is dan de andere, opdat je ook begrijpt wat je doet (en ik word er meestal ook een beetje koopziek van :9).

Ik heb een vraag die misschien wat uitgebreid is, maar waarvan ik denk dat hij voor veel mensen wel van toepassing is - waaronder ikzelf;

"Als je niet het geld of de ruimte hebt om te investeren in een grote collectie pannen, maar je wil toch wat investeren in een paar kwalitatief goede pannen waar je als gemiddelde kookliefhebber zoveel mogelijk kanten mee uit kan, wat zou dan een goede combinatie van soorten pannen zijn?"

Of wat simpeler gesteld; wat voor pannen mogen als gemiddelde kookliefhebber (zonder overdreven budget) niet in je keuken ontbreken? Bijvoorbeeld: kookpan voor dit, koekenpan voor dat, braadpan voor...
Ik gebruik zelf 5 pannen:

- steelpannetje voor sauzen/kleine groentes koken
- Creuset gietijzeren pan voor stoven, soep, of als backuppan als ik de anderen al in gebruik heb. wel behoorlijk zwaar, maar gaat een leven mee.
- Gietijzeren grillpan voor stukken vlees, grillen van groenten (asperges bijv.). Idem als de Creuset, zwaar maar de moeite waard om te hebben. De voornaamste reden dat ik deze heb gekocht is dat wij in de zomer eigenlijk alles op onze Kamado BBQ klaarmaken maar in de winter vaak geen zin hebben om in weer en wind te staan, en dit benaderd die manier van koken best netjes (met deksel, zie hieronder).
- 28cm Hapjespan voor de 'heb wat ruimte nodig' of 'moet gehaktballen warmhouden' gerechten
- grote kookpan voor grotere stukken groentes, compotes etc.

Ik heb ook een wok en nog wat normale koekenpannen maar ik merk dat ik het meeste toch in de grillpan en hapjespan klaarmaak. Alle pannen die ik heb hebben geen kunststof handvat maar metaal, zodat ze ook zonder zorgen de oven in kunnen.

Oja, ik zorg er ook voor dat ik zoveel mogelijk dezelfde maat pannen heb (24 of 28cm, muv. steelpannetje). Dan passen de verschillende deksels ook op andere pannen. Als er dan een deksel kapot gaat hoef ik niet direct een nieuwe pan te kopen, maar leen ik gewoon deksels van de andere pannen. Zo past mijn Creusetdeksel ook op de ronde grillpan, die zonder deksel kwam.

[ Bericht 5% gewijzigd door kirsten. op 14-03-2020 13:26:03 ]
  Moderator zaterdag 14 maart 2020 @ 16:38:44 #88
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_192028536
Ik kook regelmatig met tomatensaus etc, en zoals bekend vind de ingebrande DeBuyer hapjespan dat niet bijzonder grappig. Regelmatig heb ik weer een blanke stalen pan en sta ik weer in te branden. Op zich niet erg, maar hoe is dit te voorkomen?
pi_192028784
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 maart 2020 16:38 schreef jitzzzze het volgende:
Ik kook regelmatig met tomatensaus etc, en zoals bekend vind de ingebrande DeBuyer hapjespan dat niet bijzonder grappig. Regelmatig heb ik weer een blanke stalen pan en sta ik weer in te branden. Op zich niet erg, maar hoe is dit te voorkomen?
Ben ik ook benieuwd naar ^O^
  zaterdag 14 maart 2020 @ 17:10:16 #90
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_192029196
Is Peter nog altijd werkzaam bij jullie?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')