abonnement Unibet Coolblue
pi_191429461


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191429937
Ik kom mij ook melden, sinds 28 januari ook PV op het dak liggen.



DMEGC panelen full black, totaal 3840 Wp pal op het zuiden.

Opwekken gaat al lekker:

R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_191430625
De panelen liggen gelukkig nog, maar de wind die erover heen gaat klinkt wel vrij bijzonder. Net alsof je in een horrorfilm zit :D

Iedere storm weer zie ik de kids een beetje angstig naar het plafond kijken als ze naar bed moeten _O- :D

Gelukkig waait het hier aan de kust nooit :+
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
pi_191430827
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 9 februari 2020 @ 19:33:22 #5
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_191430938
Hier in de wijk 1000 huizen met panelen, 15km van de kust. Er heeft nog nooit iets afgelegen dus inmiddels geloof ik wel dat het stevig vast zit.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_191430972
Heb nog niks naar beneden horen kletteren. Maarja we hebben het hoogtepunt hier nog niet gehad.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191430978
Ik vind het wel fijn om te weten dat het allemaal goed gaat, ik zit hier vlak bij een heel groot water (Haringvliet) en het gaat hier flink tekeer.

Als nu alles goed vast blijft liggen hoef ik mij in de toekomst geen zorgen te maken, zo hard waait het zelden


En de wind staat precies over het dak heen dus slechter kan niet :P
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  zondag 9 februari 2020 @ 19:36:35 #8
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191430984
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
geen seconde
als je ergengs bang voor ben liggen ze niet goed.
Tot nooit .......
pi_191430996
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Valt wel mee. Na de storm van twee jaar terug geloof ik het allemaal wel.
pi_191431163
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:36 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

geen seconde
als je ergengs bang voor ben liggen ze niet goed.
Het is mijn eerste storm sinds ze liggen dus ik vind het spannend.
Laat die handjes wapperen!
pi_191431593
Het lijkt er op dat alles er nog op ligt :P
pi_191432315
Hehehe mijne liggen los op plat dak. In zo’n frame verzwaard met stoeptegels onderin.

Ze liggen denk ik nog, terwijl een Boeing over kwam die de landing had afgebroken.
.
pi_191432825
quote:
1s.gif Op zondag 9 februari 2020 20:52 schreef Fer het volgende:
Hehehe mijne liggen los op plat dak. In zo’n frame verzwaard met stoeptegels onderin.

Ze liggen denk ik nog, terwijl een Boeing over kwam die de landing had afgebroken.
Open of dichte frame?
  zondag 9 februari 2020 @ 22:02:02 #14
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191433567
Iemand misschien meer info hier over?

https://wvdb.nl/nl/actuee(...)panelen-op-nieuwbouw
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191433609
Daar is Verenig Eigen Huis ook mee bezig geweest, geen idee of zij er al verder mee zijn.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_191434411
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 22:02 schreef revpolen het volgende:
Iemand misschien meer info hier over?

https://wvdb.nl/nl/actuee(...)panelen-op-nieuwbouw
In het kort, er zijn 2 mensen die de zaak gewonnen hebben. Reden onbekend.
De Belastingdienst keurt dus alles af, en op die beslissing kan je dan reageren met een bezwaar die je uiteindelijk in de rechtszaal kunt laten behandelen.
Met de juiste onderbouwing zou je dan misschien die btw kunnen vorderen.

Ik kan me niet voorstellen dat er geldige redenen voor zijn.
Als het immers zakelijk is, dan mag het sowieso al.

Dus een particuliere woning, zie ik niet in waarom je dit zou winnen.

Het enige wat ik me zou kunnen bedenken is wanneer je dak goed genoeg is voor je woning, maar niet voor zonnepanelen. Dat je daarom iets extra investeert in verstevigen van je dak en dat je dat dan bij de zonnepanelen aftrekt.
Maar ook dat mag zover ik weet nu nog niet maar wellicht dat je die zaak zou winnen bij de rechtbank.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  maandag 10 februari 2020 @ 09:10:28 #17
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_191437523
https://thehill.com/chang(...)ctricity-in-the-dark

Dat zou vooral voor deze periode in het jaar handig zijn.
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_191437976
quote:
11s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:10 schreef klappernootopreis het volgende:
https://thehill.com/chang(...)ctricity-in-the-dark

Dat zou vooral voor deze periode in het jaar handig zijn.
Het zal heel goedkoop moeten worden wil het uit kunnen.
82,5 Watt per paneel onder perfecte omstandigheden.
Wat is perfect? Een woestijn waar het afkoelt?
Zoiets werkt in de winter sowieso niet of amper lijkt me.

Maar goed, als ze het tegen 25% meerprijs in normale zonnepanelen kunnen bakken, wie weet...
  maandag 10 februari 2020 @ 09:53:50 #19
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_191437989
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het zal heel goedkoop moeten worden wil het uit kunnen.
82,5 Watt per paneel onder perfecte omstandigheden.
Wat is perfect? Een woestijn waar het afkoelt?
Zoiets werkt in de winter sowieso niet of amper lijkt me.

Maar goed, als ze het tegen 25% meerprijs in normale zonnepanelen kunnen bakken, wie weet...
Misschien zullen er in de toekomst panelen komen waar beide lagen in verwerkt worden.
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_191438005
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:53 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Misschien zullen er in de toekomst panelen komen waar beide lagen in verwerkt worden.
Klopt, dat zei ik :P
  maandag 10 februari 2020 @ 09:57:43 #21
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_191438029
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:55 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, dat zei ik :P
Lijkt me ook wel een logische ontwikkeling. Op gegeven moment is het gas en kolen op. En dan kunnen we maar beter iets hebben wat ook 's nacht energie op wekt.
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_191438090
Ik heb nog een schuin dak op het noorden liggen.. Daar ligt nu niks op.. verbruik vs kosten vs terugverdientijd etc is niet te doen.. Maar als dat soort panelen daar nou 24/7 werken ipv een paar uurtjes half, dat zou het misschien opeens wel rendabel kunnen zijn?
pi_191438385
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:04 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb nog een schuin dak op het noorden liggen.. Daar ligt nu niks op.. verbruik vs kosten vs terugverdientijd etc is niet te doen.. Maar als dat soort panelen daar nou 24/7 werken ipv een paar uurtjes half, dat zou het misschien opeens wel rendabel kunnen zijn?
Klopt, zou wel wat helpen. Al vraag ik me serieus af wat er van dat rendement over blijft bij "minder dan optimale omstandigheden".

Panelen op het noorden werken de hele dag, er is altijd diffuus licht.
Op dagen dat het bewolkt is, doen ze het zelfs bijna net zo goed als panelen op het zuiden.
Alleen in de zomer heb je inderdaad wel langer direct licht op de panelen en dat is de periode dat ze het meest opwekken.

Je kan op jaarbasis rustig uitgaan van 50 tot 55% rendement t.o.v. zuid.

En dat klinkt als weinig maar je kan ze vaak op dezelfde omvormer kwijt die je al hebt, aangezien de zon niet zowel in het zuiden als in het westen / noord-westen staat.
  maandag 10 februari 2020 @ 10:40:30 #24
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_191438439
Januari viel dit jaar wat tegen tov voorgaande januari's.
Bij anderen ook?
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_191438518
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:40 schreef nils7 het volgende:
Januari viel dit jaar wat tegen tov voorgaande januari's.
Bij anderen ook?
Yep, al eerder besproken hier.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191438629
Op het weer heb je toch weinig invloed ;)

Maar de dagen worden wel weer langer :)
pi_191438869
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:34 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, zou wel wat helpen. Al vraag ik me serieus af wat er van dat rendement over blijft bij "minder dan optimale omstandigheden".

Panelen op het noorden werken de hele dag, er is altijd diffuus licht.
Op dagen dat het bewolkt is, doen ze het zelfs bijna net zo goed als panelen op het zuiden.
Alleen in de zomer heb je inderdaad wel langer direct licht op de panelen en dat is de periode dat ze het meest opwekken.

Je kan op jaarbasis rustig uitgaan van 50 tot 55% rendement t.o.v. zuid.

En dat klinkt als weinig maar je kan ze vaak op dezelfde omvormer kwijt die je al hebt, aangezien de zon niet zowel in het zuiden als in het westen / noord-westen staat.
We verbruiken nu minder dan de opbrengst, dus voor nu heeft noord niet zoveel zin.. Misschien op termijn, als het salderen eraf gaat, of als we een warmtepomp nemen. Maar dan moeten we ook even sparen. De CV is ook nog niet zo oud.

TZT maar eens kijken wat dan verstandig is. Dan moet er ook een omvormer bij. Deze heeft geen ruimte meer voor een extra string, en de 2 stringen achter kunnen beter niet samen ivm schaduw.. plus dat er al 3640wp op een 4000 omvormer zit.
pi_191438996
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

We verbruiken nu minder dan de opbrengst, dus voor nu heeft noord niet zoveel zin.. Misschien op termijn, als het salderen eraf gaat, of als we een warmtepomp nemen. Maar dan moeten we ook even sparen. De CV is ook nog niet zo oud.

TZT maar eens kijken wat dan verstandig is. Dan moet er ook een omvormer bij. Deze heeft geen ruimte meer voor een extra string, en de 2 stringen achter kunnen beter niet samen ivm schaduw.. plus dat er al 3640wp op een 4000 omvormer zit.
Juist als je noord erbij legt kan er gerust 6000Wp op een 4000W omvormer.

Die 4kW staat voor wat de omvormer maximaal kan produceren, niet voor wat je maximaal kan aansluiten ;)

Maar je moet inderdaad wel handig uitkomen met de strings.

Als je een string op het noorden legt die even lang is als die op het zuiden dan kunnen die vaak prima op 1 ingang van je omvormer (als je niet over het maximum per aansluiting zit).

Dat geeft een paar procent verlies per jaar maar dat compenseert noord + geen extra omvormer nodig weer ruimschoots.

Er kan soms meer dan je denkt, soms minder.
pi_191439106
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Juist als je noord erbij legt kan er gerust 6000Wp op een 4000W omvormer.

Die 4kW staat voor wat de omvormer maximaal kan produceren, niet voor wat je maximaal kan aansluiten ;)

nou... dat is niet helemaal zo zwartwit. Bij solaredge heb je wel een max aan vermogen wat je mag aansluiten aan je omvormer. Ook al wordt extra vermogen in het praktijk niet gehaald in een oostwestopstelling. Je verspeelt wel je garantie als je er toch meer aansluit. Dus effe checken wel handig.
pi_191439130
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:40 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

nou... dat is niet helemaal zo zwartwit. Bij solaredge heb je wel een max aan vermogen wat je mag aansluiten aan je omvormer. Ook al wordt extra vermogen in het praktijk niet gehaald in een oostwestopstelling. Je verspeelt wel je garantie als je er toch meer aansluit. Dus effe checken wel handig.
Uiteraard is dat iets om van tevoren uit te sluiten. Het ging me meer om het idee dat 4kW niet automatisch betekent dat je maximaal 4kWp aan panelen kan aansluiten.

Vuistregel bij SolarEdge:

De HD omvormers gaan tot 155%
De rest (dus ook mijn 3-fase) tot 135%

En juist bij SolarEdge kan je dan alle panelen in 1 string hangen (binnen een maximum van 25 of 50 panelen, afhankelijk van 1- of 3-fase).

Maar ook dan altijd even in de datasheet kijken.

Maar de meeste omvormers staan wel tot 150% overdimensionering toe, sommigen zelfs tot 200% zoals SMA ;)

Mijn zuid / noord systeem heeft 36 x 300Wp = 10.800Wp en dat is precies 135% van 8kW.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 10-02-2020 11:48:58 ]
pi_191439470
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Juist als je noord erbij legt kan er gerust 6000Wp op een 4000W omvormer.

Die 4kW staat voor wat de omvormer maximaal kan produceren, niet voor wat je maximaal kan aansluiten ;)

Maar je moet inderdaad wel handig uitkomen met de strings.

Als je een string op het noorden legt die even lang is als die op het zuiden dan kunnen die vaak prima op 1 ingang van je omvormer (als je niet over het maximum per aansluiting zit).

Dat geeft een paar procent verlies per jaar maar dat compenseert noord + geen extra omvormer nodig weer ruimschoots.

Er kan soms meer dan je denkt, soms minder.
Ik weet dat er wel wat ruimte is. Tzt maar eens rekenen.. Achter liggen er nu een string van 6 en van 7. Voor, op noord, zouden er zeker 12 bijpassen.

Maar dan moet er eerst iets meer ruimte op de spaarrekening zijn of er moet een leuke subsidie voorbijkomen, of het moet echt nut hebben als het salderen eraf gaat.
pi_191439563
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 12:06 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik weet dat er wel wat ruimte is. Tzt maar eens rekenen.. Achter liggen er nu een string van 6 en van 7. Voor, op noord, zouden er zeker 12 bijpassen.

Maar dan moet er eerst iets meer ruimte op de spaarrekening zijn of er moet een leuke subsidie voorbijkomen, of het moet echt nut hebben als het salderen eraf gaat.
M'n overproductie levert altijd nog zo'n 11 cent per kWh op momenteel, ik hoef er niets voor te doen en het is 55x meer rendement dan op m'n spaarrekening.

Maar je moet het bedrag wel even kunnen missen, dat klopt.
pi_191440210
Ik zit (voorzichtig) te denken om 2 extra zonnepanelen te nemen met een "stekker" omvormer. 1 ervan moet waarschijnlijk ergens op een verborgen afdakje komen die maar op bepaald moment van de dag zon heeft.

De ander moet als afdakje dienen van een ombouw voor de warmtepomp komen. Vol in het zuiden. Die zal goed moeten leveren.

Op een APS YC600Y microinverter dus. Die heeft twee strings. Ik ben alleen een beetje aan het twijfelen over de 2e paneel.Of die uberhaupt waard is om aan te beginnen. Die heeft dan al bekabeling nodig van zo'n 15 meter. En dan ook nog eens op zo'n slecht hoekje...
pi_191440289
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:13 schreef athlonkmf het volgende:
Ik zit (voorzichtig) te denken om 2 extra zonnepanelen te nemen met een "stekker" omvormer. 1 ervan moet waarschijnlijk ergens op een verborgen afdakje komen die maar op bepaald moment van de dag zon heeft.

De ander moet als afdakje dienen van een ombouw voor de warmtepomp komen. Vol in het zuiden. Die zal goed moeten leveren.

Op een APS YC600Y microinverter dus. Die heeft twee strings. Ik ben alleen een beetje aan het twijfelen over de 2e paneel.Of die uberhaupt waard is om aan te beginnen. Die heeft dan al bekabeling nodig van zo'n 15 meter. En dan ook nog eens op zo'n slecht hoekje...
Kan je het afdakje niet wat groter maken? Of zit je daar aan een maximale ruimte?
pi_191440629
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:19 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Kan je het afdakje niet wat groter maken? Of zit je daar aan een maximale ruimte?
Groter lukt niet. 2 meter breed is max. Daar pas net 1 paneel op.
pi_191440647
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

TZT maar eens kijken wat dan verstandig is. Dan moet er ook een omvormer bij. Deze heeft geen ruimte meer voor een extra string, en de 2 stringen achter kunnen beter niet samen ivm schaduw.. plus dat er al 3640wp op een 4000 omvormer zit.
Kan tzt natuurlijk ook nadenken over een kleine accu, de energie van "noord" laten opslaan en dan "buiten zonuren" bijvoorbeeld 's ochtends vroeg die accu leeg trekken als de omvormer toch niks staat te doen met de zuid panelen.
pi_191440882
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:54 schreef namliam het volgende:

[..]

Kan tzt natuurlijk ook nadenken over een kleine accu, de energie van "noord" laten opslaan en dan "buiten zonuren" bijvoorbeeld 's ochtends vroeg die accu leeg trekken als de omvormer toch niks staat te doen met de zuid panelen.
Reken eens voor wat een accu kost waar je 5kWh in op kan slaan, wat het prijsverschil is tussen een kWh overschot en een kWh afnemen en hoeveel jaar je nodig hebt om dat terug te verdienen ;)
pi_191440901
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:52 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Groter lukt niet. 2 meter breed is max. Daar pas net 1 paneel op.
Ik heb er geen beeld bij maar bij 2 meter breed kan je 2 panelen kwijt :P
Alleen de diepte van je afdak is dan 1m65 :P
  maandag 10 februari 2020 @ 14:24:21 #39
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_191441008
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Ik niet. De panelen zijn goed bevestigd, maak me geen zorgen.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_191441125
De aluminium bevestigingsbeugels in combinatie met de dakpannen zorgen er voor dat het geheel wel eens wat kan gaan klapperen als het stormt.

Dat klinkt heel eng als je binnen onder het dak staat maar als je er van buiten af naar kijkt zie je eigenlijk geen beweging in het geheel.

Op de garage zitten "normale" RVS beugels omdat ik daar wel stevige dakplaten heb dus daar hoor je dat niet.
pi_191441514
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 14:13 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Reken eens voor wat een accu kost waar je 5kWh in op kan slaan,
Voor nu zijn de prijzen van accu's nog te hoog, sleutel hier is dan ook tzt.
De accu's zijn aan het dalen in prijs en stijgen in kwaliteit, er komt een moment dat het wel rendabel wordt.

Daarnaast kan de accu ook gebruikt worden om tijdens "opstart" momenten bij te schakelen, waardoor je ook nog een paar extra KWH uit je huidige installatie kan halen.

Maar voor nu, eens, accu's geen goedkope oplossing.
  maandag 10 februari 2020 @ 15:17:25 #42
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191441605
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:07 schreef namliam het volgende:

[..]

Voor nu zijn de prijzen van accu's nog te hoog, sleutel hier is dan ook tzt.
De accu's zijn aan het dalen in prijs en stijgen in kwaliteit, er komt een moment dat het wel rendabel wordt.

Daarnaast kan de accu ook gebruikt worden om tijdens "opstart" momenten bij te schakelen, waardoor je ook nog een paar extra KWH uit je huidige installatie kan halen.

Maar voor nu, eens, accu's geen goedkope oplossing.
Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_191441669
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Ja, ik zat er ook al eens naar te kijken, voor dat geld wel interessant straks.

En een kuub kan ik nog wel kwijt in m'n garage.
pi_191441730
Heb hem even doorgestuurd naar mijn man.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191441825
Hoe loggen jullie de opbrengst?

Ik heb een app van de zonnepanelenboer maar met die data kan ik verder niets.

Verder lees ik mijn electrameter uit via de P1 poort met een youless, alleen heb je dan alleen de teruglevering niet de bruto opbrenst.

Zit er aan te denken om een din KWH meter te bestellen en die dan via de S0 uitgang aan de youless te koppelen.
Dan heb ik alles overzichtelijk in Enelogic.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_191441845
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Dat is wel echt super interessant, zeker met een warmtepomp straks.
Daar heb je vaak de energie pas nodig als het donker is en zo kan je mooi bufferen.

Prijs valt ook erg mee :)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_191441929
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Dit kan nooit rendabel zijn.

1kWh voor 100 euro.
Als je daardoor per kWh die daar doorheen gaat 10 cent bespaard betekend dat je dat 1000 keer moet doen (dus 27000kWh in cycles).

Als die 1mWh container 2700 euro is. Dan wordt het interessant.
2700 euro voor 1000kWh
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191441942
quote:
2s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:39 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Dat is wel echt super interessant, zeker met een warmtepomp straks.
Daar heb je vaak de energie pas nodig als het donker is en zo kan je mooi bufferen.

Prijs valt ook erg mee :)
Ik wek in de winter soms maar een paar kWh op, en die worden bijna altijd ook direct verbruikt op dat moment.
27kWh heb ik dus in 2 dagen leeg (2 nachten). En dan staat dat ding een paar maand bijna niks te doen
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191441949
quote:
2s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:37 schreef junkiexp het volgende:
Hoe loggen jullie de opbrengst?

Ik heb een app van de zonnepanelenboer maar met die data kan ik verder niets.

Verder lees ik mijn electrameter uit via de P1 poort met een youless, alleen heb je dan alleen de teruglevering niet de bruto opbrenst.

Zit er aan te denken om een din KWH meter te bestellen en die dan via de S0 uitgang aan de youless te koppelen.
Dan heb ik alles overzichtelijk in Enelogic.
Ik heb alles in PVOutput en ik lees ook de S0 poorten van m'n din kWh meters uit in Domoticz.

Voor het uitlezen gebruik ik de S0PCM-5 die tot 5x S0 poorten tegelijk kan uitlezen.

http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
pi_191443421
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik heb alles in PVOutput en ik lees ook de S0 poorten van m'n din kWh meters uit in Domoticz.

Voor het uitlezen gebruik ik de S0PCM-5 die tot 5x S0 poorten tegelijk kan uitlezen.

http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
Thanks, en welke din kWh meters gebruik je?
Geeft zo'n meter ook actuele opbrengst of is het alleen optellen?
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  maandag 10 februari 2020 @ 17:45:08 #51
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191443472
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:46 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit kan nooit rendabel zijn.

1kWh voor 100 euro.
Als je daardoor per kWh die daar doorheen gaat 10 cent bespaard betekend dat je dat 1000 keer moet doen (dus 27000kWh in cycles).

Als die 1mWh container 2700 euro is. Dan wordt het interessant.
2700 euro voor 1000kWh
Vergeleken met de prijs/opslag van de accu's die er nu al zijn is deze wel degelijk interessant.

Met 27 kWh kom ik wel een paar regenachtige dagen door hoor.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 10 februari 2020 @ 17:51:00 #52
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191443558
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:23 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, ik zat er ook al eens naar te kijken, voor dat geld wel interessant straks.

En een kuub kan ik nog wel kwijt in m'n garage.
ik je toch wel op zo'n 1Mw setje ingeschat.
Tot nooit .......
  maandag 10 februari 2020 @ 17:57:15 #53
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191443634
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 17:45 schreef Leandra het volgende:

[..]

Vergeleken met de prijs/opslag van de accu's die er nu al zijn is deze wel degelijk interessant.

Met 27 kWh kom ik wel een paar regenachtige dagen door hoor.
voor veel mensen is hij te groot denk ik.
In de zomerse avonduren gebruik je lang geen 27kwh electra. Dat ding zit dan snel vol en daarna lever je alsnog terug. Zekfs met een electrische auto is dagelijk 27 kwh best veel.

In de winter trek je die 27kwh wel (warmtepomp) maar ben je niet in staat om hem te laden. (te weinig panelen).

ik denk dat van alles boven de 10kwh het rendement in gemiddelde huishoudens flink daalt. De meeste accu's zullen dag-nacht overbrugging zijn.

[ Bericht 4% gewijzigd door Speekselklier op 10-02-2020 18:03:00 ]
Tot nooit .......
  maandag 10 februari 2020 @ 18:56:38 #54
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191444438
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:04 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb nog een schuin dak op het noorden liggen.. Daar ligt nu niks op.. verbruik vs kosten vs terugverdientijd etc is niet te doen.. Maar als dat soort panelen daar nou 24/7 werken ipv een paar uurtjes half, dat zou het misschien opeens wel rendabel kunnen zijn?
Hier word zaterdag 2400wp op noordkant gelegd.. zal jullie op de hoogte houden! Naar mijn idee is het altijd rendabel... bank levert immers geen rente meer op!
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191445861
quote:
2s.gif [b]Op maandag 10 februari 2020 15:37 schreef junkiexp het

Zit er aan te denken om een din KWH meter te bestellen en die dan via de S0 uitgang aan de youless te koppelen.
Dan heb ik alles overzichtelijk in Enelogic.
Dit is hoe ik het doe. Erg tevreden over de gebruiksvriendelijkheid.
pi_191445919
Topic niet gelezen, maar ik dacht ik vraag het hier eens.

Heeft iemand een linkje waar ik gratis kan zien waar en hoe laat de zon op mn huis staat toevallig? Zo een grafische weergave zoek ik. Iemand?
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_191445948
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 18:56 schreef revpolen het volgende:

[..]

Hier word zaterdag 2400wp op noordkant gelegd.. zal jullie op de hoogte houden! Naar mijn idee is het altijd rendabel... bank levert immers geen rente meer op!
Nee, maar van de bank kan ik het terughalen als het nodig is voor noodgevallen. Of om de studie van de kinderen mee te betalen. Dat zal met panelen niet zo makkelijk gaan :P

Maar ik ben nieuwsgierig naar de cijfers, voor als de buffer te groot wordt ;)
  maandag 10 februari 2020 @ 20:27:26 #58
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191446013
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 20:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Nee, maar van de bank kan ik het terughalen als het nodig is voor noodgevallen. Of om de studie van de kinderen mee te betalen. Dat zal met panelen niet zo makkelijk gaan :P

Maar ik ben nieuwsgierig naar de cijfers, voor als de buffer te groot wordt ;)
Helaas geen kinderen. ( 3e laatste ivf poging gaat beginnen deze maand.. :( )

Nodig zie ik voorlopig nog niet gebeuren :X maar goed je weer maar nooit! Dus das een gegronde punt!

Ik ben ook zeer benieuwd! Ben uit gegaan van 60%
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191446328
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 20:27 schreef revpolen het volgende:

[..]

Helaas geen kinderen. ( 3e laatste ivf poging gaat beginnen deze maand.. :( )

Nodig zie ik voorlopig nog niet gebeuren :X maar goed je weer maar nooit! Dus das een gegronde punt!

Ik ben ook zeer benieuwd! Ben uit gegaan van 60%
Sterkte met de IVF! Pittige trajecten vaak..

Het zit hier op vol noord en steil genoeg. Dus zou blij zijn als we de 50% halen..
pi_191446564
quote:
7s.gif Op maandag 10 februari 2020 20:21 schreef vosss het volgende:
Topic niet gelezen, maar ik dacht ik vraag het hier eens.

Heeft iemand een linkje waar ik gratis kan zien waar en hoe laat de zon op mn huis staat toevallig? Zo een grafische weergave zoek ik. Iemand?
Suncalc App
  maandag 10 februari 2020 @ 21:50:16 #61
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_191447628
Ik ben nieuw in de panelenwereld en vroeg me af of iemand ervaring heeft met energiebesparingsleningen e.d.. (bv https://www.energiebespaarlening.nl/).

Dit scheelt nogal in het benodigde "startkapitaal", maar anderzijds ben ik niet zo dol op lenen. Om dus een goede afweging te maken, ben ik benieuwd naar ervaringen van derden.
De mensen zijn gek geworden
pi_191448381
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 21:50 schreef Da hopman het volgende:
Ik ben nieuw in de panelenwereld en vroeg me af of iemand ervaring heeft met energiebesparingsleningen e.d.. (bv https://www.energiebespaarlening.nl/).

Dit scheelt nogal in het benodigde "startkapitaal", maar anderzijds ben ik niet zo dol op lenen. Om dus een goede afweging te maken, ben ik benieuwd naar ervaringen van derden.
Ik heb geen ervaring met de energiebespaarlening maar de rente is wel mooi laag en mogelijk ook nog aftrekbaar als ik het zo zie.

Als je nu zonnepanelen legt, maak je nog ruim 1,5 jaar gebruik van de maximale salderingsregeling dus alleen al daarom is het gunstig om het via zo'n lening te doen.

En dat zeg ik terwijl ik eigenlijk niet van lenen hou.

Om wat voor woning gaat het qua bouwjaar en ligging? Heb je informatie over het dak? Welke plannen heb je in de toekomst nog qua elektrische koken, stoken of rijden? We kunnen je hier een heel eind op weg helpen.

Eventueel (als je woning geschikt is) zou je ook gelijk naar een warmtepomp kunnen, in dat geval is je huidige jaarlijkse gasverbruik en hoe je nu verwarmt (cv, radiatoren, vloerverwarming, etc) ook wel belangrijk (al zou dat eigenlijk in het warmtepomp topic moeten maar als geheel is het wel zo overzichtelijk om het ook hier te doen).

Ook voor de stap van het opzeggen van je gas weten we de juiste route.
  dinsdag 11 februari 2020 @ 07:41:43 #63
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_191451421
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Hier een hele flat vol met bruine onderbroek :D

Problemen met zonnepanelen flats Krimpen aan den IJssel verholpen

Van twee flats aan de Vijverlaan in Krimpen aan den IJssel dreigden maandagavond de zonnepanelen van het dak te vallen door de harde wind. Hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Tegen 23.00 uur waren alle problemen verholpen.

Uit voorzorg was de bewoners van de flats gevraagd binnen te blijven. De omgeving rond de gebouwen was enkele uren afgezet zodat er niemand naar binnen kon, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook enkele straten waren tijdelijk afgezet.

Op beide flats lagen in totaal 550 zonnepanelen. Het is niet precies bekend hoeveel daarvan los lagen. De brandweer en de installateur hebben alle panelen gecontroleerd en geborgd zodat ze niet kunnen wegwaaien. Ook zijn losse objecten die op het dak lagen weggehaald, zei een woordvoerder.

https://www.telegraaf.nl/(...)en-i-jssel-verholpen
  dinsdag 11 februari 2020 @ 08:15:01 #64
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191451797
Hoe kunnen die los zitten? Verkeerde beugels gebruikt? Bevestigingen niet goed aangedraaid?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_191452751
Kan natuurlijk zijn dat hoe hoger de flat is, des te harder de wind waait en er idd iets niet goed vast zat. Of te grote krachten op het frame.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191453231
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2020 08:15 schreef daNpy het volgende:
Hoe kunnen die los zitten? Verkeerde beugels gebruikt? Bevestigingen niet goed aangedraaid?
Ik vermoed te weinig ballast.


quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Niet duur! Ik ben wel benieuwd wat de kosten zijn voor de randapparatuur die je nodig hebt.
Ik ben zelf voornemens om vanaf 2023 een thuis batterij te nemen. Het hoeft niet direct economisch rendabel te zijn, het is hobby en een principe is ook wat waard ;)

Ik zou overigens heel erg geholpen zijn met een een vehicle to grid systeem, ik heb eigenlijk altijd een EV voor de deur en 90kWh aan totale accucapaciteit, het is doodzonde dat ik die buffer niet kan gebruiken voor mijn huishouden, ideaal als buffer en peakshaving.

Volgens mij moet V2G op AC redelijk makkelijk te implementeren zijn door de inverter van de auto (softwarematig?) aan te passen.
pi_191453319
M'n 2e woning wordt gehuurd door m'n moeder.

Inmiddels ook aan het rekenen geslagen om bij haar panelen op het dak te leggen. Haar huur gaat verder niet omhoog dus ze heeft wel de lusten, niet de lasten.

Nu is het een bitumen dak met een helling van zo'n 18 graden.
Het zuid dak ligt op zuid/zuid-oost met zo'n 10 graden richting oost, noord dus 10 graden naar west.

Er kunnen zo'n 10 tot 12 panelen per dakvlak op, ik ga uit van 10 ivm pijpjes.

In SMA design heb ik eerst gekeken naar 20x 325Wp panelen op een 5kW omvormer.
Er ligt dan 6500Wp op het dak, goed voor een opbrengst van zo'n 5400kWh per jaar.

Haar verbruik is zo'n 1800kWh per jaar dus dan zou haar stroomrekening ook ná het salderen nog mooi laag zijn.

Eventueel komt er over een paar jaar nog een Remeha (Elga) hybride warmtepomp op de bestaande (nieuwe) ketel.

Gasloos is eerst nog een te grote uitdaging voor deze woning uit 1972.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 11-02-2020 10:35:21 ]
  dinsdag 11 februari 2020 @ 14:51:59 #68
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191456556
Onder dakkapel 1080wp
Boven dakkapel 1160wp
Beide volledig op zuid


Hier was ik wel bang voor met de storm.. ( heb dit zelf “geplaatst” maar het is blijven liggen!)
Schuur dakje 610WP volledig op zuid


Hier komt zaterdag 2400wp op (8*300wp )al twijfel ik soms of het gaat passen.. En helaas is dit volledig op noord! :(

[ Bericht 5% gewijzigd door revpolen op 11-02-2020 15:04:48 ]
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  dinsdag 11 februari 2020 @ 14:53:22 #69
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191456581
Mmmm foto’s zitten gek op me mobiel.. maar volgens de plaatsjes upload dienst stonden ze goed :X

Edit: aangepast :)

[ Bericht 12% gewijzigd door revpolen op 11-02-2020 15:03:08 ]
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  dinsdag 11 februari 2020 @ 14:58:22 #70
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191456647
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2020 09:40 schreef StateOfMind het volgende:
Kan natuurlijk zijn dat hoe hoger de flat is, des te harder de wind waait en er idd iets niet goed vast zat. Of te grote krachten op het frame.
bij berekenen van ballast is dd hoogte ëéén van de variabelen.
Tot nooit .......
  vrijdag 14 februari 2020 @ 09:35:00 #71
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_191500529
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 22:28 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik heb geen ervaring met de energiebespaarlening maar de rente is wel mooi laag en mogelijk ook nog aftrekbaar als ik het zo zie.

Als je nu zonnepanelen legt, maak je nog ruim 1,5 jaar gebruik van de maximale salderingsregeling dus alleen al daarom is het gunstig om het via zo'n lening te doen.

En dat zeg ik terwijl ik eigenlijk niet van lenen hou.

Om wat voor woning gaat het qua bouwjaar en ligging? Heb je informatie over het dak? Welke plannen heb je in de toekomst nog qua elektrische koken, stoken of rijden? We kunnen je hier een heel eind op weg helpen.

Eventueel (als je woning geschikt is) zou je ook gelijk naar een warmtepomp kunnen, in dat geval is je huidige jaarlijkse gasverbruik en hoe je nu verwarmt (cv, radiatoren, vloerverwarming, etc) ook wel belangrijk (al zou dat eigenlijk in het warmtepomp topic moeten maar als geheel is het wel zo overzichtelijk om het ook hier te doen).

Ook voor de stap van het opzeggen van je gas weten we de juiste route.
We hebben op onze woning uit `73 een dak op het zuiden. Voor de zonnepanelen helaas voorzien van een dakkapel waardoor 10 panelen waarschijnlijk de max zijn. Leeftijd van de dakpannen kan nog even spannend worden.

We hebben het huis 2 jaar geleden gekocht en bijvoorbeeld wel al de kookplaat elektrisch gemaakt ook in de stoppenkast moesten wat aanpassingen worden gedaan waarbij ik heb aangegeven dat we in de toekomst wel over zouden gaan naar panelen.

Overige isolerende maatregelen zijn al genomen en ondanks dat er 2 pubers in huis wonen, is ons vierpersoonsgezin toch klaar met ca 3000 kwh /j Waarvan 1400 in de daluren.

Heb gekeken naar 2 centrale inkoopprojecten. Een van Vereniging Eigen Huis, maar zaten voor mij enkele haken en ogen aan. Oa een mogelijke leverancier uit België en een behoorlijke aanbetaling bij de schouw. De andere is door de gemeente waar ik woon uitbesteedt of in samenspraak met winstuitjewoning.nl aangeboden. Hierbij is de preferred supplier toevallig ook nog een lokale leverancier die geen rare aanbetaling vraagt en waarbij de koppeling met de gemeente zorgt voor de aanvraag van de energiebespaarlening. Ik ga ook nog zelf in gesprek een andere leverancier.

Klonk in ieder geval te mooi om op dit moment te laten schieten.

[ Bericht 0% gewijzigd door Da hopman op 14-02-2020 09:36:34 (info aangevuld) ]
De mensen zijn gek geworden
  vrijdag 14 februari 2020 @ 10:20:56 #72
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_191501004
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 februari 2020 14:51 schreef revpolen het volgende:
[ afbeelding ] Onder dakkapel 1080wp
Boven dakkapel 1160wp
Beide volledig op zuid

[ afbeelding ]
Hier was ik wel bang voor met de storm.. ( heb dit zelf “geplaatst” maar het is blijven liggen!)
Schuur dakje 610WP volledig op zuid

[ afbeelding ]
Hier komt zaterdag 2400wp op (8*300wp )al twijfel ik soms of het gaat passen.. En helaas is dit volledig op noord! :(
offtopic, maar wat een gaaf bubbelbad hoekje heb je!
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_191502850
Aloha :) Iemand goede of slechte ervaringen met Solar-outlet?

Ik heb een offerte laten opstellen voor 9 panelen op zuid, trina solar 340wp en een goodwe 3000-ns omvormer, inclusief installatie voor ¤3125,- (bruto).

Vond ik best netjes, vergeleken met de collectieve inkoop actie van VEH? Maar juist omdat ze goedkoop zijn ga je weer twijfelen :D
pi_191503018
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 februari 2020 14:51 schreef revpolen het volgende:

[ afbeelding ]
Hier was ik wel bang voor met de storm.. ( heb dit zelf “geplaatst” maar het is blijven liggen!)
Schuur dakje 610WP volledig op zuid


Wat voor platdak montage systeem is dat?

quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 12:59 schreef Thrilled het volgende:
Aloha :) Iemand goede of slechte ervaringen met Solar-outlet?

Ik heb een offerte laten opstellen voor 9 panelen op zuid, trina solar 340wp en een goodwe 3000-ns omvormer, inclusief installatie voor ¤3125,- (bruto).

Vond ik best netjes, vergeleken met de collectieve inkoop actie van VEH? Maar juist omdat ze goedkoop zijn ga je weer twijfelen :D
ongeveer een 2300 euro inclusief BTW aan materiaal,. rest is dus montage.
pi_191503123
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 13:11 schreef speedfightrage het volgende:

[..]

Wat voor platdak montage systeem is dat?
[..]

ongeveer een 2300 euro inclusief BTW aan materiaal,. rest is dus montage.
Ehm grofweg heb je gelijk.. is dat veel? Ze maken er ook geen geheim van hoor:

Panelen = 9 x ¤148,- = ¤1332,-
Omvormer = 1 x ¤489,-
Montagemateriaal = 3 x horizontaal frame = ¤ 354,-
Montage uren = 1 x ¤ 950,-

Vroeg mij meer af of de partij betrouwbaar is en of hier al mensen zijn geweest die via deze website besteld hebben?

Coolblue was de duurste met 4312,- incl btw, dus het gat is nogal groot.
pi_191504323
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 12:59 schreef Thrilled het volgende:
Aloha :) Iemand goede of slechte ervaringen met Solar-outlet?

Ik heb een offerte laten opstellen voor 9 panelen op zuid, trina solar 340wp en een goodwe 3000-ns omvormer, inclusief installatie voor ¤3125,- (bruto).

Vond ik best netjes, vergeleken met de collectieve inkoop actie van VEH? Maar juist omdat ze goedkoop zijn ga je weer twijfelen :D
Ik heb daar meermalen bevestigingsmaterialen besteld, altijd alles keurig voor elkaar.
De hierboven genoemde prijzen zijn overigens niet exceptioneel laag voor hetgeen wat geboden is.
  vrijdag 14 februari 2020 @ 15:27:29 #77
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191504689
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 13:11 schreef speedfightrage het volgende:

[..]

Wat voor platdak montage systeem is dat?
Valk 2 systeem

https://www.warmteservice(...)REAQYAiABEgIklPD_BwE

quote:
10s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 10:20 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

offtopic, maar wat een gaaf bubbelbad hoekje heb je!
Thanks! Heerlijk in de winter warm en zomer om te koelen,
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  vrijdag 14 februari 2020 @ 16:30:36 #78
319308 Tink89
To live is to dance
pi_191505465
Oke, we zijn eruit. Als het past qua budget, komen er zonnepanelen op het nieuwe huis. Nu nog met cv ernaast, op termijn met een warmtepomp. Er wordt druk geïsoleerd as we speak en bij de VV op de begane grond is rekening gehouden met zonnepanelen.

Hoe begin ik nu? Random offertes opvragen? Eerst bedenken hoeveel ik nodig heb? Ik heb echt geen idee hoe dit proces werkt...
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_191506242
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 16:30 schreef Tink89 het volgende:
Oke, we zijn eruit. Als het past qua budget, komen er zonnepanelen op het nieuwe huis. Nu nog met cv ernaast, op termijn met een warmtepomp. Er wordt druk geïsoleerd as we speak en bij de VV op de begane grond is rekening gehouden met zonnepanelen.

Hoe begin ik nu? Random offertes opvragen? Eerst bedenken hoeveel ik nodig heb? Ik heb echt geen idee hoe dit proces werkt...
Bedenken hoeveel je nodig hebt? Als je aan de warmtepomp gaat dan zou ik gewoon zoveel mogelijk neerleggen.

Wanneer je zelf handig bent dan loont het echt om zelf wat spul bij elkaar te sprokkelen op MP, ben je dat niet dan zou ik gewoon eens wat offertes her en der opvragen.

Als je een afbeelding van je dak plaatst (Google Maps) dan kunnen wij wel meedenken met wat eventueel mogelijk is.

Wat is je verbruik op dit moment (gas + electra), wil je ook elektrisch gaan rijden?
pi_191507021
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 13:18 schreef Thrilled het volgende:

[..]

Ehm grofweg heb je gelijk.. is dat veel? Ze maken er ook geen geheim van hoor:

Panelen = 9 x ¤148,- = ¤1332,-
Omvormer = 1 x ¤489,-
Montagemateriaal = 3 x horizontaal frame = ¤ 354,-
Montage uren = 1 x ¤ 950,-

Vroeg mij meer af of de partij betrouwbaar is en of hier al mensen zijn geweest die via deze website besteld hebben?

Coolblue was de duurste met 4312,- incl btw, dus het gat is nogal groot.
Ik zit in de buurt, maar wel anders verdeeld.
Wellicht dat zij wat meer marge op montage zetten.

Ik zit op:
Panelen 1444
Omvormer 573
Bekabeling 44
Montagemateriaal 366
Montage 666
Meterkast/kabel/groep/kleinmateriaal 240
Totaal incl. btw 3335

Dus 200 goedkoper is zeker niet gek :) zeker niet gezien zij 340wp Trina gebruiken. Prijs die ik gebruik is Jinko 310.

Goodwe is verder prima, wij hebben lichtere voorkeur voor Omnik maar dat maakt mekaar niet zo veel eigenlijk.

Goede deal dus.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zaterdag 15 februari 2020 @ 11:38:36 #81
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191518742
Vraag me niet hoe... maar ¤1850,- inclusief leggen!
Zei dat ik ze zal aanbevelen bij vriendin van me die het wilt gaan doen. “Ow dan krijg je er ook wat voor :P



Achteraf bleek ik er zelfs 12 op te kunnen nemen!! Dus als het loont komen er nog 4 bij..


Netjes aangesloten bij de rest! ( zelfs geaard! Iets wat de rest schijnbaar niet had...)

Ondanks de bewolking vandaag. Doet noord het beter dan zuid! ( alleen op foto ff niet 🙈)
De 2 oude op zuidkant.


De nieuwe!

Al met al 2 goede gasten :) probeerde zelfs nog de app werkend te krijgen alleen zat me WiFi wachtwoord op zolder ff niet in me gedachten.. heb ze door gestuurd naar de volgende klant ivm de verwachten storm :)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191518796
Ze hebben ze op de kop gemonteerd ;)
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  zaterdag 15 februari 2020 @ 11:57:35 #83
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191518888
quote:
11s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 11:45 schreef StateOfMind het volgende:
Ze hebben ze op de kop gemonteerd ;)
ze moeten ook terugleveren he.
Tot nooit .......
  zaterdag 15 februari 2020 @ 12:58:47 #84
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191519377
quote:
11s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 11:45 schreef StateOfMind het volgende:
Ze hebben ze op de kop gemonteerd ;)
plaatjes uploaden via je mobiel gaat schijnbaar k*t.. :D
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191519404
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 11:38 schreef revpolen het volgende:
Vraag me niet hoe... maar ¤1850,- inclusief leggen!
Zei dat ik ze zal aanbevelen bij vriendin van me die het wilt gaan doen. “Ow dan krijg je er ook wat voor :P


[ afbeelding ]
Achteraf bleek ik er zelfs 12 op te kunnen nemen!! Dus als het loont komen er nog 4 bij..

[ afbeelding ]
Netjes aangesloten bij de rest! ( zelfs geaard! Iets wat de rest schijnbaar niet had...)

Ondanks de bewolking vandaag. Doet noord het beter dan zuid! ( alleen op foto ff niet 🙈)
[ afbeelding ]De 2 oude op zuidkant.

[ afbeelding ]
De nieuwe!

Al met al 2 goede gasten :) probeerde zelfs nog de app werkend te krijgen alleen zat me WiFi wachtwoord op zolder ff niet in me gedachten.. heb ze door gestuurd naar de volgende klant ivm de verwachten storm :)
Dat is wel heel erg goedkoop. Welk bedrijf is dit geweest?

Wel een klein puntje, de kleine onderverdeler hangt wel heel dicht op de waterkraan en dan ook nog zeer onrustig (als het gaat spuiten...)
  zaterdag 15 februari 2020 @ 13:11:42 #86
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191519511
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 13:02 schreef benkruk het volgende:

[..]

Dat is wel heel erg goedkoop. Welk bedrijf is dit geweest?

Wel een klein puntje, de kleine onderverdeler hangt wel heel dicht op de waterkraan en dan ook nog zeer onrustig (als het gaat spuiten...)
moet zeggen dat de foto wel erger lijkt dan het is hoor :) zit 25 cm tussen :)
dit was al zo door de bouwer van de woning gedaan ( extra stopcontact/groep )
bedrijfsnaam geen idee ( Marktplaats )
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191519653
25 cm is alsnog wel heel erg dichtbij. Sterker nog, eigenlijk mag het niet eens volgens de regels.

Als ik jou was zou ik het proberen te verplaatsen of afschermen. Als het ooit gaat spuiten ben je de pineut.
  zaterdag 15 februari 2020 @ 16:54:50 #88
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191521777
Iemand enig idee? Mijn growatt datalogger wilt niet “verder” gaan!

Ben verbonden met de juiste WiFi,
Hij is toegevoegd aan me lijst met dataloggers
Maar als ik dan configure datalogger doe gaat hij niet door naar de “set shinewifi-s page” dus ik kan niet de router selecteren
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  zaterdag 15 februari 2020 @ 16:57:51 #89
319308 Tink89
To live is to dance
pi_191521802
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2020 17:34 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Bedenken hoeveel je nodig hebt? Als je aan de warmtepomp gaat dan zou ik gewoon zoveel mogelijk neerleggen.

Wanneer je zelf handig bent dan loont het echt om zelf wat spul bij elkaar te sprokkelen op MP, ben je dat niet dan zou ik gewoon eens wat offertes her en der opvragen.

Als je een afbeelding van je dak plaatst (Google Maps) dan kunnen wij wel meedenken met wat eventueel mogelijk is.

Wat is je verbruik op dit moment (gas + electra), wil je ook elektrisch gaan rijden?
Mijn man is elektromonteur en kliminstructeur, handig zat dus.

Afbeelding:



En vooralsnog gaan we niet elektrisch rijden. Verbruik vind ik moeilijk inschatten. In onze huidige tussenwoning gebruiken we zo'n 2025 kwh en 661 m3 gas. Maar het nieuwe huis is ruim 50 m2 groter en een 2 onder 1 kapper. We hebben wel de plafonds boven (naar de zolder dus, die geen woonruimte is) flink nageïsoleerd inmiddels. De spouwmuur was al geïsoleerd (maar niet bijster goed). Overal dubbel glas en rolluiken, maar wel uit 89 ofzo, geen nieuw hip fantastisch glas dus.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  zaterdag 15 februari 2020 @ 17:12:28 #90
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191521988
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 16:57 schreef Tink89 het volgende:

We hebben wel de plafonds boven.
Hee zo'n huis heb ik ook. Echt handig is dat.
Tot nooit .......
pi_191522430
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 11:38 schreef revpolen het volgende:
Vraag me niet hoe... maar ¤1850,- inclusief leggen!
Zei dat ik ze zal aanbevelen bij vriendin van me die het wilt gaan doen. “Ow dan krijg je er ook wat voor :P


[ afbeelding ]
Achteraf bleek ik er zelfs 12 op te kunnen nemen!! Dus als het loont komen er nog 4 bij..

[ afbeelding ]
Netjes aangesloten bij de rest! ( zelfs geaard! Iets wat de rest schijnbaar niet had...)

Ondanks de bewolking vandaag. Doet noord het beter dan zuid! ( alleen op foto ff niet 🙈)
[ afbeelding ]De 2 oude op zuidkant.

[ afbeelding ]
De nieuwe!

Al met al 2 goede gasten :) probeerde zelfs nog de app werkend te krijgen alleen zat me WiFi wachtwoord op zolder ff niet in me gedachten.. heb ze door gestuurd naar de volgende klant ivm de verwachten storm :)
Hoe is die onderverdeler in je meterkast afgezekerd? Want er zal 3x2,5mm2 heen lopen, en ik vraag me af of dat goed gaat als je er zoveel zonnepanelen achter gooit. Denk namelijk dat je meer dan 20A terug levert als piek? En das wel een beetje de max wat door 2,5 heen kan.
  zaterdag 15 februari 2020 @ 19:35:10 #92
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191524367
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 17:47 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Hoe is die onderverdeler in je meterkast afgezekerd? Want er zal 3x2,5mm2 heen lopen, en ik vraag me af of dat goed gaat als je er zoveel zonnepanelen achter gooit. Denk namelijk dat je meer dan 20A terug levert als piek? En das wel een beetje de max wat door 2,5 heen kan.
Als ik het goed begreep maakt dat niet uit aangezien ik noord/zuid heb en ze nooit beide tegelijk zullen knalle op vol oplevering
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  zaterdag 15 februari 2020 @ 20:28:45 #93
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_191530084
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 19:35 schreef revpolen het volgende:

[..]

Als ik het goed begreep maakt dat niet uit aangezien ik noord/zuid heb en ze nooit beide tegelijk zullen knalle op vol oplevering
Oke, je merkt t Ook vanzelf als je zekering er uit klapt :D
  zaterdag 15 februari 2020 @ 23:59:36 #95
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191530892
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 februari 2020 23:17 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Oke, je merkt t Ook vanzelf als je zekering er uit klapt :D
verplicht stroom verbruiken als de zon schijnt...
Tot nooit .......
  zondag 16 februari 2020 @ 14:46:03 #96
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191537398

Meer op de noordkant dan de zuidkant :P
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191542564
Viel mij soieso nog mee wat de panelen vandaag hebben geleverd ondanks dat de zon weg bleef.

Heb ook rond dezelfde tijd een piek in Naaldwijk.
pi_191550903
Mijn zonnepanelen zijn nu op dit moment exact 14 dagen actief.

In die 14 dagen hebben zij (6 panelen) in totaal 43 kWh opgewekt tot nu toe.

De meterstand was 14 dagen geleden xxx483.
Nu staat ie op xxx499. Maar de zon schijnt volop, en de draaischijf draait in rap tempo achteruit 8-)
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191553595
Hoe zit dat nu met de slimme meter?

Wordt die, als je zonnepanelen hebt, straks nou wél of níet verplicht?

Nu geef ik, met mijn draaischijfmeter, eens per jaar mijn meterstand door en aan de hand van die stand wordt gekeken naar wat de stand het jaar ervoor was en op dat verschil wordt de jaarrekening gebaseerd.
Dat werkt prima, ook nu ik panelen heb, en eigenlijk wil ik dat ook gewoon zo houden.

Eerst was ik in de veronderstelling dat slimme meters, bij zonnepanelen, sowieso verplicht worden per 2023, maar volgens de installateur is dat nog allerminst zeker of dat ook daadwerkelijk verplicht gaat worden.
Ook op de informatie bijeenkomst van Wocozon, in december 2019, werd dat verteld.

Hoe zit dat nu?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  maandag 17 februari 2020 @ 16:10:05 #100
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191553718
Wat heeft de meter met de zonnepanelen te maken?

Het enige "nut" hiervan is voor de leverancier, die andere tarieven kan rekenen. Een meter moet helemaal niet "slim", maar gewoon dom: zo nauwkeurig mogelijk meten en dit weergeven.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_191553942
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 21:50 schreef Da hopman het volgende:
Ik ben nieuw in de panelenwereld en vroeg me af of iemand ervaring heeft met energiebesparingsleningen e.d.. (bv https://www.energiebespaarlening.nl/).

Dit scheelt nogal in het benodigde "startkapitaal", maar anderzijds ben ik niet zo dol op lenen. Om dus een goede afweging te maken, ben ik benieuwd naar ervaringen van derden.
Yep, die wil ik ook aanspreken, ben nu ook offertes aan het vergelijken.
pi_191553973
En een vraagje, moet ik voor 14 panelen een 3-fase omvormer hebben of is 1-fase goed genoeg?

Hoe werkt dat met een 1-fase omvormer. Als die salderingsregeling vervalt, betekent dat dan dat alleen stroomgroepen op die fase kunnen profiteren van de opgewekte stroom en de andere niet?

Snap er weinig van.
  maandag 17 februari 2020 @ 16:29:22 #103
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191554023
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 16:25 schreef skrn het volgende:
En een vraagje, moet ik voor 14 panelen een 3-fase omvormer hebben of is 1-fase goed genoeg?
14 panelen van 100Wp of van 400Wp?

Volgens mij is boven de 3500Wp meer fases aan te raden.

quote:
Hoe werkt dat met een 1-fase omvormer. Als die salderingsregeling vervalt, betekent dat dan dat alleen stroomgroepen op die fase kunnen profiteren van de opgewekte stroom en de andere niet?
Interessante vraag. Je meter meet 3 fases en geeft maar 1 waarde af. Wat als idd 1 fase levert en de andere gebruikt? Gaat ie dat dan splitten of verrekenen?
Verrekenen zou het meest logisch zijn maar splitten is voordeliger voor de leverancier....
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_191554713
Met dit takkeweer mijn aardlekschakelaar al 3 keer om gehad in kleine 2 weken.

Stralende zon, ff appie erbij.... Naks. Gloeiende.....

Hoog tijd om die dure 300mA een keer te voorzien van een grondkabel :')
Laat die handjes wapperen!
pi_191555392
@daNpy

Je mag zover ik weet op 1 fase 5kW invoeren van de netbeheerder.

Nu de meterkasten:
Op 40A kan je (40/1.6) = 25A x 230 = 5750 Watt
Op 35A kan je (35/1.6) = 21,875A x 230 = 5031,25 Watt

Dus in beide gevallen kan je qua omvormer prima een 5kW model nemen op 1-fase.

3x 25A kom je inderdaad in een andere situatie, je kan dan namelijk maar (25/1.6) = 3593,75 Watt aansluiten op 1-fase. Dus wil je een zwaardere omvormer dan kan je beter naar een 3-fase omvormer gaan.

Overigens bepaalt het aantal panelen niet wat voor omvormer je nodig hebt.
Als je 10x 300Wp op oost hebt en 10x 300Wp op west dan heb je 6000Wp liggen maar kan je wss toch prima met een 4kW omvormer toe (afhankelijk van de dakhelling).

[ Bericht 17% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-02-2020 18:12:58 ]
pi_191555453
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 16:25 schreef skrn het volgende:
En een vraagje, moet ik voor 14 panelen een 3-fase omvormer hebben of is 1-fase goed genoeg?

Hoe werkt dat met een 1-fase omvormer. Als die salderingsregeling vervalt, betekent dat dan dat alleen stroomgroepen op die fase kunnen profiteren van de opgewekte stroom en de andere niet?

Snap er weinig van.
De afspraak is dat fases niet per fase afgerekend worden, al zou dat met sommige modellen slimme meters wel kunnen als je het instelt.

Lever je op fase L1 en verbruik je op fase L3 dan wordt dat gewoon met elkaar verrekend, dus ook als salderen is vervallen blijft dat zo.

14 panelen (uitgaande van 270Wp of meer per paneel) zou ik op een 3-fase omvormer leggen als ze op 1 dakvlak en in dezelfde richting liggen. Als je een paar extra panelen kwijt kan zou dat nog mooier zijn, zit je beter in het optimale voltagebereik van een 3-fase omvormer (MPPT).

Allemaal in 1 string dan dus.
pi_191555586
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 16:04 schreef StateOfMind het volgende:
Hoe zit dat nu met de slimme meter?

Wordt die, als je zonnepanelen hebt, straks nou wél of níet verplicht?

Nu geef ik, met mijn draaischijfmeter, eens per jaar mijn meterstand door en aan de hand van die stand wordt gekeken naar wat de stand het jaar ervoor was en op dat verschil wordt de jaarrekening gebaseerd.
Dat werkt prima, ook nu ik panelen heb, en eigenlijk wil ik dat ook gewoon zo houden.

Eerst was ik in de veronderstelling dat slimme meters, bij zonnepanelen, sowieso verplicht worden per 2023, maar volgens de installateur is dat nog allerminst zeker of dat ook daadwerkelijk verplicht gaat worden.
Ook op de informatie bijeenkomst van Wocozon, in december 2019, werd dat verteld.

Hoe zit dat nu?
In verband met de afbouw van het salderen worden meters met dubbele telwerken verplicht, ze moeten dus terugleveren afzonderlijk kunnen registreren van het afnemen.

Dat hoeft niet perse een slimme meter te zijn, de communicatie kan uitgeschakeld worden op verzoek. Soms plaatsen ze dan een meter zonder communicatiemodule maar je hebt bij een netbeheerder uiteraard geen keuze uit welke meter je krijgt.

Ferraris meters (draaischijf) kunnen uiteraard niet afzonderlijk de teruglevering registreren dus die worden versneld uitgefaseerd.
pi_191555889
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 18:07 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens bepaalt het aantal panelen niet wat voor omvormer je nodig hebt.
Als je 10x 300Wp op oost hebt en 10x 300Wp op west dan heb je 6000Wp liggen maar kan je wss toch prima met een 4kW omvormer toe (afhankelijk van de dakhelling).
Volgens mij gaat het toch echt om geinstalleerd vermogen en niet op wat er werkelijk wordt verbruikt of teruggeleverd....
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_191555922
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 16:04 schreef StateOfMind het volgende:
Hoe zit dat nu met de slimme meter?

Wordt die, als je zonnepanelen hebt, straks nou wél of níet verplicht?

Nu geef ik, met mijn draaischijfmeter, eens per jaar mijn meterstand door en aan de hand van die stand wordt gekeken naar wat de stand het jaar ervoor was en op dat verschil wordt de jaarrekening gebaseerd.
Dat werkt prima, ook nu ik panelen heb, en eigenlijk wil ik dat ook gewoon zo houden.

Eerst was ik in de veronderstelling dat slimme meters, bij zonnepanelen, sowieso verplicht worden per 2023, maar volgens de installateur is dat nog allerminst zeker of dat ook daadwerkelijk verplicht gaat worden.
Ook op de informatie bijeenkomst van Wocozon, in december 2019, werd dat verteld.

Hoe zit dat nu?
er is geen andere keuze, anders is er rechtsongelijkheid en hebben we in NL te weinig rechters voor alle rechtzaken die dan gaan komen
Dus of ze stellen het afschaffen van saldering uit of ze verplichten iedereen een slimme meter (gewoon door de huidige feralismeters af te keuren, en dat mag al).
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_191556228
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 18:34 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Volgens mij gaat het toch echt om geinstalleerd vermogen en niet op wat er werkelijk wordt verbruikt of teruggeleverd....
Hoe bedoel je?

Want dat scheid ik juist heel duidelijk in m'n post.

Geïnstalleerd vermogen op het dak kan veel hoger zijn dan de omvormer, afhankelijk van hoe de panelen liggen (bijvoorbeeld oost-west) en wat de omvormer toestaat mbt overdimensioneren.

Je omvormer bepaalt dan het maximale vermogen / afzekering.
pi_191556915
Ik heb op zuid 10 x 250 Wp met 5 micro omvormers AP Tronic 500w liggen.

Al een tijd heb ik het idee dat ze niet opleveren wat ze zouden moeten en sinds een maand doen ze helemaal niks meer.

Wat is nu het beste, alles laten controleren en de defecte onderdelen vervangen of een nieuwe 2 strings omvormer ertussen en de micro's dus te laten vervallen.
Voorheen Post ID 101472
pi_191560739
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 18:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

De afspraak is dat fases niet per fase afgerekend worden, al zou dat met sommige modellen slimme meters wel kunnen als je het instelt.

Lever je op fase L1 en verbruik je op fase L3 dan wordt dat gewoon met elkaar verrekend, dus ook als salderen is vervallen blijft dat zo.

14 panelen (uitgaande van 270Wp of meer per paneel) zou ik op een 3-fase omvormer leggen als ze op 1 dakvlak en in dezelfde richting liggen. Als je een paar extra panelen kwijt kan zou dat nog mooier zijn, zit je beter in het optimale voltagebereik van een 3-fase omvormer (MPPT).

Allemaal in 1 string dan dus.
Ja, euh, 2 van de drie willen een omvormers en optimisers omdat ik een schoorsteen heb. Deze staat precies in het oosten, dus zou ik in de ochtend schaduw kunnen hebben.
pi_191561227
quote:
2s.gif Op maandag 17 februari 2020 22:22 schreef skrn het volgende:

[..]

Ja, euh, 2 van de drie willen een omvormers en optimisers omdat ik een schoorsteen heb. Deze staat precies in het oosten, dus zou ik in de ochtend schaduw kunnen hebben.
Tot hoe laat zou je schaduw hebben en in welke maanden?
pi_191561405
Ik woon er net, maar als ik het zo schat echt alleen 's ochtends vroeg tot max 10 uur.
Misschien juist in de zomer meer/langer, omdat de zon dan meer om de schoorsteen 'heen' draait, maar dan ook is om 10 uur het dak echt wel vrij van schaduw.
pi_191562603
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2020 22:53 schreef skrn het volgende:
Ik woon er net, maar als ik het zo schat echt alleen 's ochtends vroeg tot max 10 uur.
Misschien juist in de zomer meer/langer, omdat de zon dan meer om de schoorsteen 'heen' draait, maar dan ook is om 10 uur het dak echt wel vrij van schaduw.
Dan zou ik er geen optimizers plaatsen maar een omvormer met goed schaduwbeheer, zoals SMA met z'n OptiTrac.

Het kan natuurlijk wel met een 3-fase SolarEdge omvormer maar dan heb je wel 16 panelen nodig als je P370 optimizers wil gebruiken.

Dat kan je dan weer oplossen met P404 optimizers ipv P370.

Dus let er wel goed op, als je voor SolarEdge gaat (met een 3-fase omvormer en minder dan 16 panelen) dat je de juiste optimizers hebt.

Kan je 16 of meer panelen kwijt dan is dat ook nog een optie natuurlijk, 2, 3 of 4 panelen extra kost ook de kop niet meer als je toch bezig bent ;)
  dinsdag 18 februari 2020 @ 08:51:44 #116
188514 whoeier
If it was an option, I did it
pi_191564261
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 15:22 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Misschien kan je met een foto van de situatie (kan je tussen een spoiler zetten) het iets duidelijker maken?

Ik durf wel snel wat aan maar ik heb ook panelen op het noorden liggen, dus ja... ;)
Excuus voor de late reactie, helaas even andere zaken aan het hoofd xD

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
foto is beroerd te noemen, ben tot op heden niet op het dak geweest.

Wel is het zonnepanelen idee op de lange baan beland... Al ben ik wel geïnteresseerd in mogelijkheden, gaat de prio nu uit naar volledige isolatie van de woning en vervanging kozijnen ( yeey houtrot gespot onder 3 jaar oude verf... leuk een huis kopen xD)
pi_191564905
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2020 00:50 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dan zou ik er geen optimizers plaatsen maar een omvormer met goed schaduwbeheer, zoals SMA met z'n OptiTrac.

Het kan natuurlijk wel met een 3-fase SolarEdge omvormer maar dan heb je wel 16 panelen nodig als je P370 optimizers wil gebruiken.

Dat kan je dan weer oplossen met P404 optimizers ipv P370.

Dus let er wel goed op, als je voor SolarEdge gaat (met een 3-fase omvormer en minder dan 16 panelen) dat je de juiste optimizers hebt.

Kan je 16 of meer panelen kwijt dan is dat ook nog een optie natuurlijk, 2, 3 of 4 panelen extra kost ook de kop niet meer als je toch bezig bent ;)
Hoe werkt het dan? Dan leidt hij de stroom niet door dat ene paneel heen?

Wel interessant, die technische specs.
pi_191565767
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2020 09:58 schreef skrn het volgende:

[..]

Hoe werkt het dan? Dan leidt hij de stroom niet door dat ene paneel heen?

Wel interessant, die technische specs.
Panelen hebben sowieso by-pass diodes, op het moment dat een paneel in de schaduw ligt of als er een cel kapot gaat zorgen die diodes ervoor dat de stroom er wel door blijft lopen.

Vroeger zou dan je hele string compleet inzakken.

SMA heeft een "schaduwbeheer" (in feite een wat beter presterende MPPT tracker die in ieder omvormer zit) dat vrij goed kan omgaan met veranderingen door schaduw.
Het is natuurlijk geen wondermiddel maar voor de schaduw van een schoorsteen of pijpje heb je vaak geen optimizers nodig.

Kwaad kan het ook niet maar dan moet je je wel goed aan de spelregels van SolarEdge houden (voldoende panelen in de string of anders andere optimizers), anders kan het middel erger zijn dan de kwaal ;)

edit:

Als ik kijk naar 23 juni 2019 (langste dag) dan had ik om 10 uur zo'n 20% van m'n dagopbrengst binnen. En dat was een vrij heldere dag.

21 maart 2019 had ik om 10 uur zo'n 15% van m'n dagopbrengst binnen. Dat was ook een heldere dag.

En dan heb ik 16 panelen erbij op het oosten ;) Met panelen op zuid haal je dat percentage niet om die tijd.

Dus ja, wil je "dure" optimizers om op de langere dagen misschien een paar procent extra opbrengst te halen in de ochtend terwijl ze de rest van de dag geen werk meer hebben omdat er geen schaduw meer is?

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-02-2020 11:33:12 ]
pi_191645198
Wij kregen de eindafrekening. Leuk het gekke getal terug. Nu op zoek naar een nieuwe leverancier
pi_191647278
Ik kreeg net ook het verzoek van Nuon om de eindstanden door te geven. Ik heb nog ongeveer 2700 kWh over een ik heb geprobeerd zo veel mogelijk weg te stoken met de warmtepompen.... Niet gelukt haha.

Nu overstappen naar Greenchoice.
Laat die handjes wapperen!
pi_191668640
Ik heb inmiddels een aantal offertes binnen voor zonnepanelen met zowel Solaredge als Enphase als optie. Ik krijg panelen op noord en zuid, dus heb in ieder geval één van beide nodig. Kunnen jullie me helpen met kiezen?

Graag hoor ik waar jullie voor zouden kiezen en waarom. Zijn er bv verschillen in opbrengst, monitoring, veiligheid, kwaliteit of garantie?

Verder nog een vraag over de kosten van beide. Ik zie dat mijn Enphase offertes voor 15 panelen (355wp) gemiddeld zo’n 400 euro duurder zijn. Is dit echter op lange termijn toch niet voordeliger, wanneer ik er rekening mee houdt dat een solaredge omvormer bij vervanging veel duurder is?

Dank!

[ Bericht 1% gewijzigd door SunshineSeeker op 24-02-2020 19:28:24 (Aangevuld) ]
pi_191669119
quote:
1s.gif Op maandag 24 februari 2020 19:26 schreef SunshineSeeker het volgende:
Ik heb inmiddels een aantal offertes binnen voor zonnepanelen met zowel Solaredge als Enphase als optie. Ik krijg panelen op noord en zuid, dus heb in ieder geval één van beide nodig. Kunnen jullie me helpen met kiezen?

Graag hoor ik waar jullie voor zouden kiezen en waarom. Zijn er bv verschillen in opbrengst, monitoring, veiligheid, kwaliteit of garantie?

Verder nog een vraag over de kosten van beide. Ik zie dat mijn Enphase offertes voor 15 panelen (355wp) gemiddeld zo’n 400 euro duurder zijn. Is dit echter op lange termijn toch niet voordeliger, wanneer ik er rekening mee houdt dat een solaredge omvormer bij vervanging veel duurder is?

Dank!
Zonder een idee te hebben van het dak, schaduw, ruimte voor panelen, etc zou ik er geen zinnig woord over kunnen zeggen.
pi_191669521
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 19:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Zonder een idee te hebben van het dak, schaduw, ruimte voor panelen, etc zou ik er geen zinnig woord over kunnen zeggen.
Ik krijg 8 panelen op noord, 6 op plat dak richting zuid (en mogelijk 3 op oost). Dan heb ik alle ruimte op het dak ook opgebruikt :) Op oost heb ik veel schdauw, noord en zuid verder niet.

Ik heb hierdoor geen twijfel over dat ik micro omvormers of optimers nodig heb. In eerdere berichten hebben jij en Bambino me hier ook al goed advies over gegeven.

Ik vraag me nu alleen af welke keuze ik moet maken tussen Solaredge en Enphase.
pi_191676438
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 20:15 schreef SunshineSeeker het volgende:

[..]

Ik krijg 8 panelen op noord, 6 op plat dak richting zuid (en mogelijk 3 op oost). Dan heb ik alle ruimte op het dak ook opgebruikt :) Op oost heb ik veel schdauw, noord en zuid verder niet.

Ik heb hierdoor geen twijfel over dat ik micro omvormers of optimers nodig heb. In eerdere berichten hebben jij en Bambino me hier ook al goed advies over gegeven.

Ik vraag me nu alleen af welke keuze ik moet maken tussen Solaredge en Enphase.
Heb er even rustig over nagedacht. Ik zou dan toch neigen naar SolarEdge met P404 optimizers (en alle panelen in 1 string).

Mogelijk dat @bambino daar een nog iets meer ervaren blik op kan geven ;)
pi_191676579
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 11:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Heb er even rustig over nagedacht. Ik zou dan toch neigen naar SolarEdge met P404 optimizers (en alle panelen in 1 string).

Mogelijk dat @:bambino daar een nog iets meer ervaren blik op kan geven ;)
Met optimizers gaan alle panelen toch altijd op 1 string :?
Brutal. Fucking. Metal.
pi_191676603
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 11:43 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Met optimizers gaan alle panelen toch altijd op 1 string :?
Normaal wel, als je binnen de specs van het aantal optimizers en het vermogen blijft.
Toch kom ik op Tweakers verhalen tegen van installateurs die ze over 2 strings verspreiden (omdat ze niets begrijpen van de werking van SolarEdge) waarna een string vervolgens amper op wil starten omdat er te weinig panelen zijn en teveel schaduw :P

Met dat in het achterhoofd...
pi_191683835
quote:
0s.gif Op maandag 24 februari 2020 20:15 schreef SunshineSeeker het volgende:

[..]

Ik krijg 8 panelen op noord, 6 op plat dak richting zuid (en mogelijk 3 op oost). Dan heb ik alle ruimte op het dak ook opgebruikt :) Op oost heb ik veel schdauw, noord en zuid verder niet.

Ik heb hierdoor geen twijfel over dat ik micro omvormers of optimers nodig heb. In eerdere berichten hebben jij en Bambino me hier ook al goed advies over gegeven.

Ik vraag me nu alleen af welke keuze ik moet maken tussen Solaredge en Enphase.
Meer dan 6/7 panelen zou ik altijd voor SolarEdge gaan TENZIJ je 100% zeker weet dat je ooit ruim wilt uitbreiden. Dan kan Enphase de betere optie zijn.

En of het P404 is of P370, ik denk niet dat jij daar heel veel verschil in zult merken. Ik heb P404 nog nooit verkocht. Wij verkopen 370.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191683855
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 11:43 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Met optimizers gaan alle panelen toch altijd op 1 string :?
Ligt aan het aantal panelen.
64 panelen op een SE16K zijn 2 strings van 16 optimizers (duo's) = 32 panelen per string.
1 fase is eigenlijk altijd 1 string.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191683908
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 19:59 schreef bambino het volgende:

[..]

Meer dan 6/7 panelen zou ik altijd voor SolarEdge gaan TENZIJ je 100% zeker weet dat je ooit ruim wilt uitbreiden. Dan kan Enphase de betere optie zijn.

En of het P404 is of P370, ik denk niet dat jij daar heel veel verschil in zult merken. Ik heb P404 nog nooit verkocht. Wij verkopen 370.
Ik installeer ze allebei wel. Wel 10 keer meer 370's dan 404's :P
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 20:00 schreef bambino het volgende:

[..]

Ligt aan het aantal panelen.
64 panelen op een SE16K zijn 2 strings van 16 optimizers (duo's) = 32 panelen per string.
1 fase is eigenlijk altijd 1 string.
Ja oké, maar dat zijn de klussen die wij niet vaak hebben :+
Brutal. Fucking. Metal.
pi_191688807
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 19:59 schreef bambino het volgende:

[..]

Meer dan 6/7 panelen zou ik altijd voor SolarEdge gaan TENZIJ je 100% zeker weet dat je ooit ruim wilt uitbreiden. Dan kan Enphase de betere optie zijn.

En of het P404 is of P370, ik denk niet dat jij daar heel veel verschil in zult merken. Ik heb P404 nog nooit verkocht. Wij verkopen 370.
Ok dank voor het antwoord!
pi_191688823
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 februari 2020 11:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Heb er even rustig over nagedacht. Ik zou dan toch neigen naar SolarEdge met P404 optimizers (en alle panelen in 1 string).

Mogelijk dat @:bambino daar een nog iets meer ervaren blik op kan geven ;)
Thanks!
pi_191691916
Gisteren was een verrassend mooie dag met 23kWh opbrengst :)
pi_191692042
8,9 O-) :+ maar ook dat is niet slecht voor onze 3100 wp
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191695055
14.8 had ik. Maar 15 panelen liggen nog in de schaduw :D
Nog een maandje, dan komen ze er weer bij.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191695085
27,3kWh gisteren.
Vandaag zit ik op 18,3kWh tot nu toe.
pi_191695125
Hier ook 24 op Zuid regio Zaltbommel met 7,4kwp. Best mooi.

[ Bericht 16% gewijzigd door Gieliovd op 26-02-2020 13:20:19 ]
Laat die handjes wapperen!
  Knikkerking zaterdag 29 februari 2020 @ 09:50:04 #137
35149 Atmoz
Marblelous!
pi_191749022
Ik ben eindelijk* ook begonnen met panelen (zowel op zuid als op noord) te leggen *O*



Nu heb ik daar wel nog een vraagje over:

Er zit (vooral op noord) heel wat mos op de pannen. Dat zijn we er nu aan het af spuiten met de hogedrukreiniger, maar is het nodig om er een bepaald "goedje" op aan te brengen om mos-groei in de toekomst tegen te gaan of in ieder geval te verminderen? Of groeit het mos helemaal niet meer zo goed zodra er panelen op liggen?



Hoe hebben jullie dit aangepakt?

* we wonen er pas een maand, dus "eigenlijk" valt 't best mee :P
pi_191749280
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 09:50 schreef Atmoz het volgende:
Ik ben eindelijk* ook begonnen met panelen (zowel op zuid als op noord) te leggen *O*

[ afbeelding ]

Nu heb ik daar wel nog een vraagje over:

Er zit (vooral op noord) heel wat mos op de pannen. Dat zijn we er nu aan het af spuiten met de hogedrukreiniger, maar is het nodig om er een bepaald "goedje" op aan te brengen om mos-groei in de toekomst tegen te gaan of in ieder geval te verminderen? Of groeit het mos helemaal niet meer zo goed zodra er panelen op liggen?

[ afbeelding ]

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

* we wonen er pas een maand, dus "eigenlijk" valt 't best mee :P
Gefeliciteerd met je woning!

Geen idee of er mos groeit onder de panelen (ze hebben vast een beetje licht nodig?) maar als de panelen er liggen zie je er sowieso niets van :P
pi_191752812
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 09:50 schreef Atmoz het volgende:
Ik ben eindelijk* ook begonnen met panelen (zowel op zuid als op noord) te leggen *O*

[ afbeelding ]

Nu heb ik daar wel nog een vraagje over:

Er zit (vooral op noord) heel wat mos op de pannen. Dat zijn we er nu aan het af spuiten met de hogedrukreiniger, maar is het nodig om er een bepaald "goedje" op aan te brengen om mos-groei in de toekomst tegen te gaan of in ieder geval te verminderen? Of groeit het mos helemaal niet meer zo goed zodra er panelen op liggen?

[ afbeelding ]

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

* we wonen er pas een maand, dus "eigenlijk" valt 't best mee :P
Is het toevallig at mos?
pi_191752826
Ik heb t bij m'n garage er gewoon afgespoten trouwens en niets er weer op gedaan, zal zo eens kijken hoe ze er uit zien
pi_191768883
Gelezen op Tweakers:

Als goedkope zonnepanelen niet meer leverbaar zijn komt dat vermoedelijk niet direct door Corona maar omdat bouwbedrijven nu massaal de voorraden aan het opkopen zijn om te voorkomen dat ze straks bij nieuwbouwprojecten zonder panelen zitten.
  maandag 2 maart 2020 @ 08:41:25 #142
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_191789117
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 09:50 schreef Atmoz het volgende:
Ik ben eindelijk* ook begonnen met panelen (zowel op zuid als op noord) te leggen *O*

[ afbeelding ]

Nu heb ik daar wel nog een vraagje over:

Er zit (vooral op noord) heel wat mos op de pannen. Dat zijn we er nu aan het af spuiten met de hogedrukreiniger, maar is het nodig om er een bepaald "goedje" op aan te brengen om mos-groei in de toekomst tegen te gaan of in ieder geval te verminderen? Of groeit het mos helemaal niet meer zo goed zodra er panelen op liggen?

[ afbeelding ]

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

* we wonen er pas een maand, dus "eigenlijk" valt 't best mee :P
Er groeit geen mos onder de panelen :)
pi_191809569
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2020 11:22 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Panelen hebben sowieso by-pass diodes, op het moment dat een paneel in de schaduw ligt of als er een cel kapot gaat zorgen die diodes ervoor dat de stroom er wel door blijft lopen.

Vroeger zou dan je hele string compleet inzakken.

SMA heeft een "schaduwbeheer" (in feite een wat beter presterende MPPT tracker die in ieder omvormer zit) dat vrij goed kan omgaan met veranderingen door schaduw.
Het is natuurlijk geen wondermiddel maar voor de schaduw van een schoorsteen of pijpje heb je vaak geen optimizers nodig.

Kwaad kan het ook niet maar dan moet je je wel goed aan de spelregels van SolarEdge houden (voldoende panelen in de string of anders andere optimizers), anders kan het middel erger zijn dan de kwaal ;)

edit:

Als ik kijk naar 23 juni 2019 (langste dag) dan had ik om 10 uur zo'n 20% van m'n dagopbrengst binnen. En dat was een vrij heldere dag.

21 maart 2019 had ik om 10 uur zo'n 15% van m'n dagopbrengst binnen. Dat was ook een heldere dag.

En dan heb ik 16 panelen erbij op het oosten ;) Met panelen op zuid haal je dat percentage niet om die tijd.

Dus ja, wil je "dure" optimizers om op de langere dagen misschien een paar procent extra opbrengst te halen in de ochtend terwijl ze de rest van de dag geen werk meer hebben omdat er geen schaduw meer is?
4
Mijn aanbieding is nu 14 panelen met 1-fase omvormer (SE4000 HD) en serie geschakeld, dus 14 x Solar Edge Power Optimizer P370. Maar inderdaad, de schaduw is zeker niet de hele dag aanwezig. Heb vandaag maar een foto gemaakt om 08:00 en 10:00. Wat ik nu zie, is dat vrij vroeg het complete dak (hoge dak) al vol in de zon staat.

Heel misschien wil ik op den duur uitbreiden om het kleine dakje.





[ Bericht 0% gewijzigd door skrn op 03-03-2020 21:18:12 ]
pi_191809795
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 09:50 schreef Atmoz het volgende:
Ik ben eindelijk* ook begonnen met panelen (zowel op zuid als op noord) te leggen *O*

[ afbeelding ]

Nu heb ik daar wel nog een vraagje over:

Er zit (vooral op noord) heel wat mos op de pannen. Dat zijn we er nu aan het af spuiten met de hogedrukreiniger, maar is het nodig om er een bepaald "goedje" op aan te brengen om mos-groei in de toekomst tegen te gaan of in ieder geval te verminderen? Of groeit het mos helemaal niet meer zo goed zodra er panelen op liggen?

[ afbeelding ]

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

* we wonen er pas een maand, dus "eigenlijk" valt 't best mee :P
Kijk bij je achterburen een keer, die leggen ze op t mos
pi_191817230
44kWh vandaag, dat zit weer bijna op de helft van een mooie dag in mei / juni.
pi_191817256
quote:
14s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 11:09 schreef skrn het volgende:

[..]

Mijn aanbieding is nu 14 panelen met 1-fase omvormer (SE4000 HD) en parallel geschakeld, dus 14 x Solar Edge Power Optimizer P370. Maar inderdaad, de schaduw is zeker niet de hele dag aanwezig. Heb vandaag maar een foto gemaakt om 08:00 en 10:00. Wat ik nu zie, is dat vrij vroeg het complete dak (hoge dak) al vol in de zon staat.

Heel misschien wil ik op den duur uitbreiden om het kleine dakje.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Als je wil uitbreiden zou je ook een iets grotere omvormer kunnen pakken alvast.

Dan kan je dat kleine dak in dezelfde string leggen later (als je voor SolarEdge gaat).
pi_191819101
Oeps, serie geschakeld dus maar wel optimizers, daar komen bij mij wel alle offertes wel op uit.

Zal er ff over nadenken.
pi_191819155
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 21:20 schreef skrn het volgende:
Oeps, serie geschakeld dus maar wel optimizers, daar komen bij mij wel alle offertes wel op uit.

Zal er ff over nadenken.
Het schijnt dat ze het systeem met optimizers ook wel "parallel geschakeld" noemen.

Ik ben er nog niet over uit, de optimizers staan parallel geschakeld met de panelen maar onderling in serie :P Dus ik noem het ook "in serie".
pi_191819951
Is het verplicht om elke cel uit te rusten met een optimer, of ha ha, kun je de optimers ook optimaliseren?
pi_191820020
quote:
2s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 22:06 schreef skrn het volgende:
Is het verplicht om elke cel uit te rusten met een optimer, of ha ha, kun je de optimers ook optimaliseren?
Hoe bedoel je?

Bij SolarEdge heb je 1 optimizer nodig per paneel, als je dat bedoelt.
pi_191820103
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 22:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Hoe bedoel je?

Bij SolarEdge heb je 1 optimizer nodig per paneel, als je dat bedoelt.
Dus als je optimers gebruikt, altijd en zonder uitzondering elk paneel een optimiser?
pi_191820641
quote:
2s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 22:16 schreef skrn het volgende:

[..]

Dus als je optimers gebruikt, altijd en zonder uitzondering elk paneel een optimiser?
Bij Solaredge wel.
pi_191823276
quote:
14s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 11:09 schreef skrn het volgende:

.. Maar inderdaad, de schaduw is zeker niet de hele dag aanwezig. Heb vandaag maar een foto gemaakt om 08:00 en 10:00. Wat ik nu zie, is dat vrij vroeg het complete dak (hoge dak) al vol in de zon staat.

Hier hebben we ook last van ochtend schaduw. Dat hebben we opgelost door 13 panelen in 2 strengen neer te leggen, zonder optimizers. Onze omvormer heeft 2 inputs. De ene streng met 7 bovenaan het dak begint eerder te produceren. De andere 6 beginnen iets later, maar eigenlijk is het verschil niet eens zo groot, aangezien de opbrengst op dat tijdstip toch nog laag is.
En richting de zomer staat de zon hoger en is de schaduw nog minder..
(en de buren die klaar waren met hun kastanje, was voor ons ook niet zo erg ;) )
pi_191825497
quote:
2s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 22:16 schreef skrn het volgende:

[..]

Dus als je optimers gebruikt, altijd en zonder uitzondering elk paneel een optimiser?
Normaal wel inderdaad.

Bij Tigo Energy (concurrent SolarEdge) is dat niet het geval.
Daar kan je een bepaald deel met optimizer uitrusten.

Persoonlijk zou ik er voor kiezen om alles of niet te doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 4 maart 2020 @ 11:16:58 #155
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191825957
Gisteren 29kWh binnen geharkt, dat begint weer ergens op te lijken :9

quote:
14s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 11:09 schreef skrn het volgende:

[..]

Mijn aanbieding is nu 14 panelen met 1-fase omvormer (SE4000 HD) en serie geschakeld, dus 14 x Solar Edge Power Optimizer P370. Maar inderdaad, de schaduw is zeker niet de hele dag aanwezig. Heb vandaag maar een foto gemaakt om 08:00 en 10:00. Wat ik nu zie, is dat vrij vroeg het complete dak (hoge dak) al vol in de zon staat.

Heel misschien wil ik op den duur uitbreiden om het kleine dakje.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Solaredge is niet persé nodig in bovenstaande situatie. Persoonlijk zou ik voor een oplossing gaan met een goede string-omvormer. Een SMA met optitrac is vele malen goedkoper en werkt met dit type schaduw net zo goed.

Bijkomend voordeel is dat je bij een storing eenvoudig de omvormer kan wisselen, bij een defecte optimizer (wat nog al eens voorkomt) mag iemand het dak op.
  Knikkerking woensdag 4 maart 2020 @ 12:00:40 #156
35149 Atmoz
Marblelous!
pi_191826655
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 10:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

Gefeliciteerd met je woning!
Merci!

quote:
Geen idee of er mos groeit onder de panelen (ze hebben vast een beetje licht nodig?) maar als de panelen er liggen zie je er sowieso niets van :P
Haha, das waar ja.

Maar nu het hele dag weer netjes schoongespoten is vraag ik me af of het niet ook nodig is om er een soort "beschermlaag" op te doen omdat de pannen misschien die beschermlaag niet meer erop hebben...

quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 14:26 schreef Makrolon het volgende:

Is het toevallig at mos?
:D :P

quote:
0s.gif Op zaterdag 29 februari 2020 14:27 schreef Makrolon het volgende:
Ik heb t bij m'n garage er gewoon afgespoten trouwens en niets er weer op gedaan, zal zo eens kijken hoe ze er uit zien
Heb jij ook betonnen pannen?

quote:
0s.gif Op maandag 2 maart 2020 08:41 schreef speedfightrage het volgende:

Er groeit geen mos onder de panelen :)
Ok. Omdat er alleen maar schaduw is, that is?

quote:
0s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 11:24 schreef funnywell het volgende:

Kijk bij je achterburen een keer, die leggen ze op t mos
Hoe weet je dat dan? O-) :D
pi_191826723
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 12:00 schreef Atmoz het volgende:

[..]

Merci!
[..]

Haha, das waar ja.

Maar nu het hele dag weer netjes schoongespoten is vraag ik me af of het niet ook nodig is om er een soort "beschermlaag" op te doen omdat de pannen misschien die beschermlaag niet meer erop hebben...
[..]

:D :P
[..]

Heb jij ook betonnen pannen?
[..]

Ok. Omdat er alleen maar schaduw is, that is?
[..]

Hoe weet je dat dan? O-) :D
mijn fout, dat is jouw huis daar op de achtergrond dacht van de buren

http://lumatronix.nl/FOK/PV_frames_leggen.jpg
  woensdag 4 maart 2020 @ 12:37:26 #158
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_191827182
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 12:00 schreef Atmoz het volgende:

Ok. Omdat er alleen maar schaduw is, that is?


Jup :) T mos heeft iets zonlicht nodig. (niet te veel want dan groeit het ook niet)
  woensdag 4 maart 2020 @ 13:28:53 #159
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191827969
De kWh's vliegen weer door de meterkast. Ik zie de SB 5.0 ook weer langere tijd flatlinen. De 20A automaat houd zich kranig, volgens de omvormer gaat er een kleine 21A doorheen :9
pi_191828922
Ik ben voornemens om mijn dak te voorzien van PV panelen.
In verband met een dakkapel kan ik op de zuidkant max. 2 x 3 panelen(landscape) kwijt.
Op de noordkant kan ik er 13 plaatsen. Wat is nu wijsheid.
1. Alleen de 6 panelen op de zuidkant plaatsen
2. De 6 panelen op de zuidkant en 6 op de noordkant
3. Aan beide zijde maximaal volleggen

Eventuele andere oplossingen zijn ook welkom.
  woensdag 4 maart 2020 @ 14:48:24 #161
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_191829056
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 13:28 schreef Revolution-NL het volgende:
De kWh's vliegen weer door de meterkast. Ik zie de SB 5.0 ook weer langere tijd flatlinen. De 20A automaat houd zich kranig, volgens de omvormer gaat er een kleine 21A doorheen :9
Gisteren was een erg goede dag!
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  woensdag 4 maart 2020 @ 16:57:52 #162
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_191830964
Inderdaad! Gisteren 33 vandaag 32 met 7,4kwp Zuid!

Ze komen volgende week voor de 6e keer schouwen om de meters twee vervangen :|W
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 4 maart 2020 @ 17:38:38 #163
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_191831597
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 14:36 schreef mark1969 het volgende:
Ik ben voornemens om mijn dak te voorzien van PV panelen.
In verband met een dakkapel kan ik op de zuidkant max. 2 x 3 panelen(landscape) kwijt.
Op de noordkant kan ik er 13 plaatsen. Wat is nu wijsheid.
1. Alleen de 6 panelen op de zuidkant plaatsen
2. De 6 panelen op de zuidkant en 6 op de noordkant
3. Aan beide zijde maximaal volleggen

Eventuele andere oplossingen zijn ook welkom.
Optie 3 :) panelen zijn goedkoop. Omvormer met 2 mptt voor iedere kant 1.
pi_191831880
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 07:38 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Hier hebben we ook last van ochtend schaduw. Dat hebben we opgelost door 13 panelen in 2 strengen neer te leggen, zonder optimizers. Onze omvormer heeft 2 inputs. De ene streng met 7 bovenaan het dak begint eerder te produceren. De andere 6 beginnen iets later, maar eigenlijk is het verschil niet eens zo groot, aangezien de opbrengst op dat tijdstip toch nog laag is.
En richting de zomer staat de zon hoger en is de schaduw nog minder..
(en de buren die klaar waren met hun kastanje, was voor ons ook niet zo erg ;) )
Vind ik ook wel een idee. Ik wil in ieder geval binnenkort ook een avond-foto nemen, en dat meesturen om een goede offerte te maken.

Ik heb het idee dat meeste aanbieders eerst standaard al die optimizers aanbieden. Waarom?
pi_191831970
Lekker dagje vandaag (3840 Wp)

16,30 kWh vandaag = 4,24 kWh/Wp


Grafieken zijn trouwens netto want via de P1 poort wordt daar geen onderhscheid ingemaakt.
Binnenkort maar eens een losse meter in de meterkast installeren om het goed te kunnen uitlezen.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_191843029
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2020 11:16 schreef Revolution-NL het volgende:
Gisteren 29kWh binnen geharkt, dat begint weer ergens op te lijken :9
[..]

Een SMA met optitrac is vele malen goedkoper en werkt met dit type schaduw net zo goed.

Bijkomend voordeel is dat je bij een storing eenvoudig de omvormer kan wisselen, bij een defecte optimizer (wat nog al eens voorkomt) mag iemand het dak op.
Uhm, deze ben ik niet met je eens.
Een SMA voor 14 panelen is een SMA SB 3.6
SE is een 3680 + 14x P370
De SolarEdge zal 450 euro ex btw duurder zijn +/-

Vele malen is dus een beetje extreem.
Verder heeft SMA 5 jaar garantie. Dus leuk dat je hem eenvoudig kan wisselen, maar als die in jaar 6 dag 1 kapot gaat mag je dat volledig zelf dokken.
SolarEdge heeft 12 jaar garantie, optimizers 20 of zelfs 25.
Dus als die kapot gaan mag de installateur het oplossen.
Gaat die failliet, SolarEdge zelf.

En kapotte optimizer gebeurd wel eens, maar dat klinkt heel negatief. Ik heb er afgelopen jaar denk ik 5 moeten vervangen. En we hebben er duizenden liggen die door ons gemonteerd zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 5 maart 2020 @ 10:54:16 #167
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191843492
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 10:26 schreef bambino het volgende:

[..]

Dus leuk dat je hem eenvoudig kan wisselen, maar als die in jaar 6 dag 1 kapot gaat mag je dat volledig zelf dokken.
SolarEdge heeft 12 jaar garantie, optimizers 20 of zelfs 25.
Dus als die kapot gaan mag de installateur het oplossen.
Gaat die failliet, SolarEdge zelf.

En kapotte optimizer gebeurd wel eens, maar dat klinkt heel negatief. Ik heb er afgelopen jaar denk ik 5 moeten vervangen. En we hebben er duizenden liggen die door ons gemonteerd zijn.
Gebeurt weleens? Lees onderstaande indept blog mcelectrical eens, daar krijgt SolardEdge stevige kritiek.

De installateur waar ik mijn dak bevestiging vandaan had is gestopt met SolarEdge door de relatief hoge uitval en de arbeid die daarmee gemoeid gaat.

De garantie op apparatuur is natuurlijk mooi echter is de vraag of de arbeidsuren ook altijd in de garantie zijn inbegrepen.

Dan is de vraag waarom je voor een complexe en duurdere SolarEdge oplossing zou gaan terwijl je ook voor een "simpele" SMA kan gaan die met dergelijke schaduw gelijkwaardig presteert.

Ik snap SE bij het gebruik met meerdere oriëntaties en/of complexe schaduw, in bovenstaande situatie is het middel naar mijn inziens erger dan de kwaal.

Zie ook de conclusies uit onderstaande blog welke gebaseerd zijn op statistieken.
https://www.mcelectrical.(...)er-optimiser-review/

quote:
It's been a couple of years since I first wrote this SolarEdge inverter review. It started out nice. We installed over 3000 SolarEdge optimisers, and I had a tour of the SolarEdge HQ in Israel and had meetings with some of SolarEdge's founders. But, as time went on, significant problems started appearing so I changed this SolarEdge review to voice my concerns with SolarEdge.

Since then SolarEdge lawyers have sent me threats on two occasions about this blog.

Part one and two are a condensed version of my original review. In part one, I explain the SolarEdge inverter theoretical advantages. In part two, I pull apart SolarEdge's newest model, the SolarEdge HD Wave.

Part three is where I address the five significant problems I have discovered with SolarEdge: failure rates, monitoring, alerts, underperformance and blocking.


[ Bericht 2% gewijzigd door Revolution-NL op 05-03-2020 11:11:55 ]
pi_191847684
Ik ben ook niet perse tegen SolarEdge maar zou het alleen kiezen als optimizers nodig zijn.
Soms kan het ook handig zijn bij incompatible dakvlakken, die op een normale stringomvorme te lange of korte gemengde strings zou opleveren.

Maar het blijft per paneel een stukje elektronica op je dak dat stuk kan gaan tussen nu en 2045... en je zit aan SolarEdge vast als ooit een andere omvormer nodig hebt...

Dat gezegd hebbende: ik heb nu 1,5 jaar lang 68 SolarEdge optimizers op m'n dak en voorlopig doen ze het nog.
pi_191861424
quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 10:54 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Gebeurt weleens? Lees onderstaande indept blog mcelectrical eens, daar krijgt SolardEdge stevige kritiek.

De installateur waar ik mijn dak bevestiging vandaan had is gestopt met SolarEdge door de relatief hoge uitval en de arbeid die daarmee gemoeid gaat.

De garantie op apparatuur is natuurlijk mooi echter is de vraag of de arbeidsuren ook altijd in de garantie zijn inbegrepen.

Dan is de vraag waarom je voor een complexe en duurdere SolarEdge oplossing zou gaan terwijl je ook voor een "simpele" SMA kan gaan die met dergelijke schaduw gelijkwaardig presteert.

Ik snap SE bij het gebruik met meerdere oriëntaties en/of complexe schaduw, in bovenstaande situatie is het middel naar mijn inziens erger dan de kwaal.

Zie ook de conclusies uit onderstaande blog welke gebaseerd zijn op statistieken.
https://www.mcelectrical.(...)er-optimiser-review/
[..]

Dat er bij een aantal installateurs meerdere klachten zijn omdat het daar vaker gebeurd kan. Maar ik praat er niet over omdat ik het een leuk product vind, het is uit ervaring.

Wij hebben op dit moment zo'n 250 installaties runnen met SolarEdge., goed voor 2,25MWp.
Pakweg 8000 panelen (en aangezien een aantal grote met duo's zijn gok ik een optimizer of 5000).
Dus nog iets groter dan meneer in de blog.

Vorig jaar had ik 8 cases waar een optimizer kapot bleek te zijn.

Dat noem ik niet significant slecht.
0,1% failure is in mijn optiek redelijk te noemen.

Daarnaast is de support van SolarEdge goed te noemen en wij rekenen geen kosten voor kapotte producten onder garantie.
Wellicht dat dat een ander verhaal wordt als het systeem ouder is, deze systemen zijn <5 jaar oud.

Maar goed, ieder zijn mening en voorkeur. Ik verkoop net zo lief SMA als SolarEdge. Maar ik reageer niet alleen als verkoper, ook als adviseur.

En als je de afweging SMA / SolarEdge moet maken, dan is het een relatief kleine meerprijs om een product te krijgen die meer oplossing biedt, volledig inzicht en 7 jaar langer garantie.

Als geld een afweging is, kan je juist beter kiezen voor een Omnik, 10 jaar garantie, en paar honderd goedkoper dan SMA.

quote:
0s.gif Op donderdag 5 maart 2020 15:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik ben ook niet perse tegen SolarEdge maar zou het alleen kiezen als optimizers nodig zijn.
Soms kan het ook handig zijn bij incompatible dakvlakken, die op een normale stringomvorme te lange of korte gemengde strings zou opleveren.

Maar het blijft per paneel een stukje elektronica op je dak dat stuk kan gaan tussen nu en 2045... en je zit aan SolarEdge vast als ooit een andere omvormer nodig hebt...

Dat gezegd hebbende: ik heb nu 1,5 jaar lang 68 SolarEdge optimizers op m'n dak en voorlopig doen ze het nog.
Absoluut waar.
SolarEdge nemen omdat je het leuk vindt is zonde van je geld.
Zolang optimizers niet nodig zijn, plaatsen wij ook nooit SolarEdge tenzij iemand het zonder twijfel wenst te hebben.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191861602
Ik heb SolarEdge omdat ik vanaf 2 kanten wat last van schaduw heb. Als ik de opbrengstverschillen over de panelen zie valt dat alleszins mee en zal het kantje boord zijn of de meerkosten uit kunnen.
pi_191869207
Ik werk wel eens voor electricien, die legt alleen maar solaredge, en een club die voor hem legt ook. En dat gaat om ongeveer 40000 panelen per jaar. En daar zijn nauwelijks problemen mee.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
  zaterdag 7 maart 2020 @ 10:33:44 #172
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_191878314
quote:
2s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 22:16 schreef skrn het volgende:

[..]

Dus als je optimers gebruikt, altijd en zonder uitzondering elk paneel een optimiser?
Nee, ik heb 1 optimizer per 2 panelen.
pi_191878325
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 10:33 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee, ik heb 1 optimizer per 2 panelen.
Ja, oké, die dubbele zijn er ook.
Maar je hebt geen panelen zonder optimizer.
  zaterdag 7 maart 2020 @ 10:37:37 #174
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_191878353
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 10:34 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, oké, die dubbele zijn er ook.
Maar je hebt geen panelen zonder optimizer.
Dat klopt, maar zo las ik de vraag niet.
pi_191878373
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 10:37 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat klopt, maar zo las ik de vraag niet.
Begrijpend lezen is idd een skill.

;)
pi_191879985
Nog even meegenomen uit het warmtepomp topic:

Voltages van de 3 fasen van het lichtnet:



Dit is de opbrengst grafiek van die zelfde dag:



Je ziet dat naarmate de opbrengst van de panelen in de wijk stijgt, de voltages ook omhoog schieten.

Nu kan de omvormer tot 253 volt dus is er een marge van zo'n 11 volt op L2 maar veel hoger wil je ook niet...

Mocht je je afvragen waarom je omvormer om 2 uur 's middags zichzelf ineens uitschakelt dan wordt het tijd om eens te kijken naar je voltages (en de netbeheerder te bellen om te vragen om het te verlagen). Andere optie is (bij 1-fase omvormer) om de omvormer op een andere fase te knopen in je meterkast, als die optie er is.

Een deeloplossing is om meer oost-west systemen te leggen. Dan is de piek lager en verspreid je het meer over de dag (of een oost, west, zuid, noord systeem zoals hier op de daken :P)
pi_191880538
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2020 10:07 schreef bambino het volgende:

[..]

Dat er bij een aantal installateurs meerdere klachten zijn omdat het daar vaker gebeurd kan. Maar ik praat er niet over omdat ik het een leuk product vind, het is uit ervaring.

Wij hebben op dit moment zo'n 250 installaties runnen met SolarEdge., goed voor 2,25MWp.
Pakweg 8000 panelen (en aangezien een aantal grote met duo's zijn gok ik een optimizer of 5000).
Dus nog iets groter dan meneer in de blog.

Vorig jaar had ik 8 cases waar een optimizer kapot bleek te zijn.

Dat noem ik niet significant slecht.
0,1% failure is in mijn optiek redelijk te noemen.

Daarnaast is de support van SolarEdge goed te noemen en wij rekenen geen kosten voor kapotte producten onder garantie.
Wellicht dat dat een ander verhaal wordt als het systeem ouder is, deze systemen zijn <5 jaar oud.

Maar goed, ieder zijn mening en voorkeur. Ik verkoop net zo lief SMA als SolarEdge. Maar ik reageer niet alleen als verkoper, ook als adviseur.

En als je de afweging SMA / SolarEdge moet maken, dan is het een relatief kleine meerprijs om een product te krijgen die meer oplossing biedt, volledig inzicht en 7 jaar langer garantie.

Als geld een afweging is, kan je juist beter kiezen voor een Omnik, 10 jaar garantie, en paar honderd goedkoper dan SMA.
[..]

Absoluut waar.
SolarEdge nemen omdat je het leuk vindt is zonde van je geld.
Zolang optimizers niet nodig zijn, plaatsen wij ook nooit SolarEdge tenzij iemand het zonder twijfel wenst te hebben.
Hoe oud is het gemiddelde systeem? Is natuurlijk relevant.. 8 op 5000 klinkt heel goed, maar dat is het aantal optimizers. Stel dat ik 12 panelen op mijn dak heb liggen, wat zeker geen grote installatie is, dan heb je het dus over kans 96 op 5000. Oftewel afgrond 2% van de Solaredge installaties binnen 5 jaar (wellicht nog minder jaar als gemiddelde leeftijd lager ligt).
Geen idee of kans op falen groter of kleiner wordt naar mate de installatie ouder wordt, maar 6% over een periode van 15 jaar zou ik denk ik als installateur niet blij van worden.
Eerst denken, dan typen
pi_191881961
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 13:41 schreef Piger het volgende:

[..]

Hoe oud is het gemiddelde systeem? Is natuurlijk relevant.. 8 op 5000 klinkt heel goed, maar dat is het aantal optimizers. Stel dat ik 12 panelen op mijn dak heb liggen, wat zeker geen grote installatie is, dan heb je het dus over kans 96 op 5000. Oftewel afgrond 2% van de Solaredge installaties binnen 5 jaar (wellicht nog minder jaar als gemiddelde leeftijd lager ligt).
Geen idee of kans op falen groter of kleiner wordt naar mate de installatie ouder wordt, maar 6% over een periode van 15 jaar zou ik denk ik als installateur niet blij van worden.
Die getallen zijn speculaties. Niemand weet wat de toekomst gaat doen.
Wij hebben wel eens een maand gehad waarin we 3 storingen hadden op een omnik (3 klanten).
Dan ben je ff goed klaar met Omnik op dat moment terwijl er in de maanden daarvoor (en nu daarna) niks gebeurd.

Alles kan.

Ik heb ook een nieuwe auto besteld en moest na 6 jaar een nieuwe motor kopen omdat die kapot ging. Je weet het nooit.

Ik zou in ieder geval niet SE weren omdat de kans daar 1% hoger is op een kapot product.

Sterker nog, in mijn volgende woning koop ik SolarEdge. En ik weet nog niet wat voor woning/dak dat wordt. Maar puur omdat ik inmiddels weet hoe mooi het spul werkt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zaterdag 7 maart 2020 @ 17:35:27 #179
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_191884056
Antwoord op de vraag of de lening voor het plaatsen van zonnepanelen aftrekbaar is, is ja.
Bron: https://www.plusonline.nl(...)nepanelen-aftrekbaar
De mensen zijn gek geworden
  zaterdag 7 maart 2020 @ 18:15:23 #180
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_191884741
Vandaag beste dag van het jaar gehad *O* bijna 10kwh met 14 panelen op zuid :7 8-)
pi_191884980
Hier ook beste dag van het jaar :)

46,3 kWh
  zaterdag 7 maart 2020 @ 18:30:18 #182
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_191884987
Weer een goede dag met 32,5 op 7,4kwp Zuid. Om 14:50 knalde hij hard naar 0 opbrengst.

Zo eens kijken of de omvormer nog leeft of gewoon dichte bewolking.

Soms blijven ze me verbazen. Fris, volop zon, geen wolken... Maximaal 6200 watt. Andere keren met zelfde omstandigheden pieken ze gewoon rond de 7200. Waarom?
Laat die handjes wapperen!
pi_191885325
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 18:30 schreef Gieliovd het volgende:
Weer een goede dag met 32,5 op 7,4kwp Zuid. Om 14:50 knalde hij hard naar 0 opbrengst.

Zo eens kijken of de omvormer nog leeft of gewoon dichte bewolking.

Soms blijven ze me verbazen. Fris, volop zon, geen wolken... Maximaal 6200 watt. Andere keren met zelfde omstandigheden pieken ze gewoon rond de 7200. Waarom?
Als de zon achter de wolken zit koelen je panelen af (ze zijn maar dun dus weinig massa -> koelt snel af), als de zon achter de wolken vandaan komt pieken je panelen dus flink omdat ze nog koel zijn. Daarnaast kunnen de reflecties van de wolken zelf ook meehelpen. Zo doet noord het bij mij beter als het een beetje bewolkt is.
pi_191885461
Ik woon deze maanden in het verkeerde deel van het land :D Vanmiddag veel bewolking en op 4kWp 9kWh opbrengst
pi_191885500
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 18:56 schreef Faraday01 het volgende:
Ik woon deze maanden in het verkeerde deel van het land :D Vanmiddag veel bewolking en op 4kWp 9kWh opbrengst
Ah, dat heb je soms. Ik lees hier ook wel eens "mooie dag vandaag!" en dan kijk ik naar buiten en zie ik alleen maar dikke bewolking en regen :P

Maar gemiddeld trekt het over een jaar wel weer aardig gelijk.
pi_191885632
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 18:58 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ah, dat heb je soms. Ik lees hier ook wel eens "mooie dag vandaag!" en dan kijk ik naar buiten en zie ik alleen maar dikke bewolking en regen :P

Maar gemiddeld trekt het over een jaar wel weer aardig gelijk.
Wat opvalt is dat januari en februari ver achterblijven bij de verwachtingen maar het is slecht weer geweest. :X Uiteindelijk zal het over lange termijn uitvlakken. Aan de zee heb je meer zonuren dus dat scheelt structureel.
pi_191885734
3 maart was hier nog steeds de beste maand. Maar vandaag was een goede tweede met 10 kwu.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191885753
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 19:06 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Wat opvalt is dat januari en februari ver achterblijven bij de verwachtingen maar het is slecht weer geweest. :X Uiteindelijk zal het over lange termijn uitvlakken. Aan de zee heb je meer zonuren dus dat scheelt structureel.
Februari was alleen maar storm geloof ik :P
pi_191886197
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 18:56 schreef Faraday01 het volgende:
Ik woon deze maanden in het verkeerde deel van het land :D Vanmiddag veel bewolking en op 4kWp 9kWh opbrengst
Hier 16kWh met 4,48kWp
  zaterdag 7 maart 2020 @ 19:44:44 #190
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191886265
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 19:06 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Wat opvalt is dat januari en februari ver achterblijven bij de verwachtingen maar het is slecht weer geweest. :X Uiteindelijk zal het over lange termijn uitvlakken. Aan de zee heb je meer zonuren dus dat scheelt structureel.
Februari was drama, meestal is februari koud maar zonnig, dit jaar absoluut niet.
Mijn zonneboiler ondersteunt de CV ook en ik heb in 5 jaar niet zo'n beroerd februari gehad qua gasverbruik en dat is puur het ontbreken van zon.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_191888300
Vandaag setje panelen op het platdak geplaatst 😀

Ik begin nu alleen te twijfelen aan de ballast welke ik gebruikt heb. Volgens het montagesysteem moest er 36 kg per ballast bak op (buitenste panelen hebben een balastbak). Uiteindelijk 60kg per ballastbak erop gelegd. Daarnaast keurig de windkappen gebruikt overal. Wat denken jullie, voldoende of moet ik morgen nog even het dak op ballast bij plaatsen.
pi_191889067
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 20:55 schreef FastClaimer het volgende:
Vandaag setje panelen op het platdak geplaatst 😀 [ afbeelding ]

Ik begin nu alleen te twijfelen aan de ballast welke ik gebruikt heb. Volgens het montagesysteem moest er 36 kg per ballast bak op (buitenste panelen hebben een balastbak). Uiteindelijk 60kg per ballastbak erop gelegd. Daarnaast keurig de windkappen gebruikt overal. Wat denken jullie, voldoende of moet ik morgen nog even het dak op ballast bij plaatsen.
Geen idee.

Zijn de achterkanten dicht? Of kan de wind daaronder komen?
pi_191890216
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 21:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Geen idee.

Zijn de achterkanten dicht? Of kan de wind daaronder komen?
Achterkant is dicht gemaakt met de bijgeleverde achterplaten.
pi_191890843
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 21:44 schreef FastClaimer het volgende:

[..]

Achterkant is dicht gemaakt met de bijgeleverde achterplaten.
Dat zou wel moeten schelen iig.
pi_191911535
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 maart 2020 20:55 schreef FastClaimer het volgende:
Vandaag setje panelen op het platdak geplaatst 😀 [ afbeelding ]

Ik begin nu alleen te twijfelen aan de ballast welke ik gebruikt heb. Volgens het montagesysteem moest er 36 kg per ballast bak op (buitenste panelen hebben een balastbak). Uiteindelijk 60kg per ballastbak erop gelegd. Daarnaast keurig de windkappen gebruikt overal. Wat denken jullie, voldoende of moet ik morgen nog even het dak op ballast bij plaatsen.
Meer dan zat :)
Zeker als alle kanten dicht zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191922990
Wat is nou de opbrengst van dit soort dagen, half bewolkt, wel bijna 12 uur daglicht? Wat kun je verwachten van paneeltjes rond de 300wp?
pi_191923492
quote:
2s.gif Op maandag 9 maart 2020 15:17 schreef skrn het volgende:
Wat is nou de opbrengst van dit soort dagen, half bewolkt, wel bijna 12 uur daglicht? Wat kun je verwachten van paneeltjes rond de 300wp?
Ik heb 310 op mijn z-z-o dak liggen. Beetje wisselvallige dag hier en zit nu op 7,2. Gisteren was het grijs en kwamen we op 3,3.

[ Bericht 0% gewijzigd door Thinkk-Pinkk op 09-03-2020 18:13:02 ]
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 9 maart 2020 @ 17:22:09 #198
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_191924869
21 kWh op 7,4 kWp.

Opvallend: vandaag weer een record. Op een moment leverden de panelen 7871 watt, dat is vrij netjes voor 7425 gespecificeerd :7

Bijna 8000 watt de meterkast in, ik wordt daar wel blij van.
Laat die handjes wapperen!
pi_191925484
quote:
2s.gif Op maandag 9 maart 2020 15:17 schreef skrn het volgende:
Wat is nou de opbrengst van dit soort dagen, half bewolkt, wel bijna 12 uur daglicht? Wat kun je verwachten van paneeltjes rond de 300wp?
6080wp liggen op zuid. 20x170wp op 35graden schuindak en 8x335wp op 10 graden helling. Vandaag 14kwh
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191925979
Hier zaterdag en vandaag beide keren bij 12kwh (uit 3640wp).
De grafiek van zaterdag is de eerste helft netjes half rond oplopend tot bijna 3 kWh. En na de lunch terug naar 0,5 met hier en daar nog een uitschieter terug naar de 3.
Vandaag een enorme zigzag, van 0,5 naar 3,5 en weer terug. Veel bewolking/zon wisselingen dus.
Zelfde opbrengst, compleet andere grafiek.
  maandag 9 maart 2020 @ 20:35:25 #201
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_191929017
Bij de ontvangen offerte zat een aanbieding om voor 75,- de btwteruggave te regelen. Schijnt dit jaar wat complexer geworden. Is dit idd te adviseren om dit te laten doen?
De mensen zijn gek geworden
pi_191932198
quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2020 20:35 schreef Da hopman het volgende:
Bij de ontvangen offerte zat een aanbieding om voor 75,- de btwteruggave te regelen. Schijnt dit jaar wat complexer geworden. Is dit idd te adviseren om dit te laten doen?
Nee. Kan je prima zelf.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191933025
Tot en met vandaag heeft 2020 153 zonuren gehad. Ter vergelijking had 2019 tot en met 10 maart 213 zonuren. :o
  dinsdag 10 maart 2020 @ 07:30:26 #204
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191934417
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 maart 2020 00:21 schreef Faraday01 het volgende:
Tot en met vandaag heeft 2020 153 zonuren gehad. Ter vergelijking had 2019 tot en met 10 maart 213 zonuren. :o
Idd, vorig jaar Februari had ik 134 kWh, dit jaar 99,9 kWh.
Maar deze 9 dagen in Maart staat ie alweer op de helft van vorige maand: 48,5 kWh :D
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  dinsdag 10 maart 2020 @ 09:40:27 #205
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_191936002
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 maart 2020 00:21 schreef Faraday01 het volgende:
Tot en met vandaag heeft 2020 153 zonuren gehad. Ter vergelijking had 2019 tot en met 10 maart 213 zonuren. :o
Het waren dan ook wel extreem zonnige jaren 2018 en 2019, dus niet helemaal representatief.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_191966179
Nieuw record voor 2020 (en vast niet het laatste):

56.349kWh
pi_191966282
Ik neem voor het gemak even aan 56,349 kWh en geen 56 MWh.

Heel mooie prestatie! Zo zie je maar, hier was het weinig soeps in regio Zaltbommel.
Laat die handjes wapperen!
pi_191966612
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2020 20:14 schreef Gieliovd het volgende:
Ik neem voor het gemak even aan 56,349 kWh en geen 56 MWh.

Heel mooie prestatie! Zo zie je maar, hier was het weinig soeps in regio Zaltbommel.
Klopt, PVOutput gebruikt de Amerikaanse notatie en wisselt komma's en punten om ;)
  donderdag 12 maart 2020 @ 11:13:49 #209
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191976965
Weer een strak blauwe lucht, ik hoop dat het vandaag zo blijft en dat ik weer een record kan verbreken.

Het ging gisteren weer lekker met de netspanning, ik zag weer 243 voorbijkomen en dan zijn een paar nieuwe blokken met rijwoningen nabij ons met een volledig in-roof pv dak nog niet opgeleverd /aangesloten op het net.

Als dat maar goed gaat..
  donderdag 12 maart 2020 @ 11:28:43 #210
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_191977195
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2020 20:09 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nieuw record voor 2020 (en vast niet het laatste):

56.349kWh
Hier echt drama met slechts 7,6 kWh :{

Vandaag ziet er veel beter uit :Y
pi_191977330
Hier gisteren maar 19kWh, nog niet heel best.

Mijn jaar contract loopt bijna weer af. Nog 4 dagen (17-3-19 - 16-3-20)

Dit is de grafiek:


Hou dus nog net iets over.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 12 maart 2020 @ 18:44:23 #212
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_191987302
quote:
0s.gif Op donderdag 12 maart 2020 11:28 schreef leolinedance het volgende:
Vandaag ziet er veel beter uit :Y
:Y Topdag 11kwh met 14 panelen op zuid 8-)
Beste dag van het jaar weer
  donderdag 12 maart 2020 @ 18:59:51 #213
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_191987691
quote:
6s.gif Op donderdag 12 maart 2020 18:44 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

:Y Topdag 11kwh met 14 panelen op zuid 8-)
Beste dag van het jaar weer
25,5 kWh. Ook verreweg de beste dag van het jaar.
  donderdag 12 maart 2020 @ 19:17:59 #214
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191988148
Vandaag de eerste dag van het jaar dat ik meer opwek dan gebruik, incl warmtepomp.
Tot nooit .......
pi_191992981
36 op 7,4kwp topdag!
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 13 maart 2020 @ 11:16:49 #216
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_192001020
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2020 20:09 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nieuw record voor 2020 (en vast niet het laatste):

56.349kWh
eindbaas _O_

quote:
0s.gif Op donderdag 12 maart 2020 11:13 schreef Revolution-NL het volgende:
Weer een strak blauwe lucht, ik hoop dat het vandaag zo blijft en dat ik weer een record kan verbreken.

Het ging gisteren weer lekker met de netspanning, ik zag weer 243 voorbijkomen en dan zijn een paar nieuwe blokken met rijwoningen nabij ons met een volledig in-roof pv dak nog niet opgeleverd /aangesloten op het net.

Als dat maar goed gaat..
In de loop van de dag kwam de klad erin :(. Wel een record dagje :)

  vrijdag 13 maart 2020 @ 13:06:25 #217
104901 OxygeneFRL
....dus....
pi_192003009
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:16 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

eindbaas _O_
[..]

In de loop van de dag kwam de klad erin :(. Wel een record dagje :)

[ afbeelding ]
Hoeveel panelen heb jij?
  vrijdag 13 maart 2020 @ 15:34:06 #218
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_192006300
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 13:06 schreef OxygeneFRL het volgende:

[..]

Hoeveel panelen heb jij?
28 @8000wp

Komen er nog 6 tot 8 bij, het is nog even wachten op een scherpe aanbieding. Helaas weinig aanbod, zal wel door corona komen :(
  vrijdag 13 maart 2020 @ 16:52:35 #219
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192008139


Wie is er thuis in Solax omvormer fouten?

AC zijde >10 minuten te hoge voltage gemeten? Naar ik begrijp is standaard 230v +10% -6%.

255 volt op één van de fasen? Ik heb gemerkt dat één van de 3 fasen altijd veel hoger voltage heeft. Ik zit graag begrijpen waarom.

[ Bericht 80% gewijzigd door Gieliovd op 13-03-2020 17:10:24 ]
Laat die handjes wapperen!
pi_192021666
Mijn meterstand stond vanochtend op dezelfde stand als op 2 maart en de zon schijnt vandaag volop *O*
Dus ik ben reuzebenieuwd naar de stand vanavond.
De mooie periode, qua zon, staat nu voor de deur.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_192022011
Ik wil zo lang mogelijk mijn draaischijfmeter houden, maar vroeg of laat zal iemand met zonnepanelen over moeten op óf een slimme meter, óf een digitale meter met dubbele telwerken.
Een slimme meter wil ik niet, dus dan zou ik tzt over moeten naar een digitale meter met dubbele telwerken.

Maar hoe wordt de jaarafrekening dan bepaald?

Nu, met de draaischijfmeter wordt gekeken naar het verschil tussen de opgegeven meterstanden.
Met veel zon draait de meter terug en derhalve is je daadwerkelijke verbruik/afname heel makkelijk te zien.

Zo'n digitale meter met dubbel telwerk heeft een apart telwerk voor de fysieke afname en een apart telwerk voor wat je opgewekt hebt.
Hoe wordt daar je jaarrekening op berekend?
En na 2023?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_192022397
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 maart 2020 10:41 schreef StateOfMind het volgende:
Ik wil zo lang mogelijk mijn draaischijfmeter houden, maar vroeg of laat zal iemand met zonnepanelen over moeten op óf een slimme meter, óf een digitale meter met dubbele telwerken.
Een slimme meter wil ik niet, dus dan zou ik tzt over moeten naar een digitale meter met dubbele telwerken.

Maar hoe wordt de jaarafrekening dan bepaald?

Nu, met de draaischijfmeter wordt gekeken naar het verschil tussen de opgegeven meterstanden.
Met veel zon draait de meter terug en derhalve is je daadwerkelijke verbruik/afname heel makkelijk te zien.

Zo'n digitale meter met dubbel telwerk heeft een apart telwerk voor de fysieke afname en een apart telwerk voor wat je opgewekt hebt.
Hoe wordt daar je jaarrekening op berekend?
En na 2023?
Het verbruik wordt geteld, wat je terug levert wordt geteld. Dat wordt met elkaar verrekend:

Draaimeter:
- 1000kWh verbruikt, 900kWh opgewekt, je betaalt 100kWh
- 900kWh verbruikt, 1000kWh opgewekt, je krijgt voor 100kWh geld terug

Slimme meter:
- 1000kWh verbruikt, 900kWh opgewekt, je betaalt 100kWh
- 900kWh verbruikt, 1000kWh opgewekt, je krijgt voor 100kWh geld terug

Maakt niet uit dus.

Na 2023 is het:
- 1000 verbruikt, 900 opgewekt, je krijgt ieder jaar 15% minder terug voor je kWh tot het op een basistarief zit (nog onbekend).

Op dit moment heeft een draaischijfmeter geen voordeel t.o.v. een meter met aparte telwerken en tegen die tijd dat het wel een voordeel is (na 2023) zijn ze niet meer toegestaan.
pi_192031563
Nieuw record voor 2020:

65,707kWh

Toch weer ¤14,45 aan stroom.
pi_192101083
20 kWh vandaag. Beste dag van het jaar tot nu toe
pi_192111377
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 18:17 schreef Faraday01 het volgende:
20 kWh vandaag. Beste dag van het jaar tot nu toe
3 maart is hier nog steeds de beste dag!
pi_192111433
17-3 hier ook de beste dag dit jaar met 39,1 op 7,4wp.

Niemand met hulp over mijn foutmelding?
Laat die handjes wapperen!
pi_192115499
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2020 07:45 schreef Gieliovd het volgende:
17-3 hier ook de beste dag dit jaar met 39,1 op 7,4wp.

Niemand met hulp over mijn foutmelding?
Ik weet er geen oplossing op. Heb het wel eens eerder meegemaakt met ander type omvormer. Daar bleek uiteindelijk dat de spanning vanaf de straat te hoog was. Enexis toen bijgekomen om het te verlagen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192125101
Thanks, dat las ik ook op internet. Zal dat meenemen in mijn achterhoofd.

Las ook iets over de waarde van de beveiliging verhogen in de omvormer maar dat lijkt me niet zo'n goed plan. Straks stuw ik de spanning naar 260V en beginnen mijn apparaten stuk voor stuk de geest te geven 8)7

[ Bericht 0% gewijzigd door Gieliovd op 18-03-2020 20:22:32 ]
Laat die handjes wapperen!
pi_192138865
quote:
1s.gif Op woensdag 18 maart 2020 18:32 schreef Gieliovd het volgende:
Thanks, dat las ik ook op internet. Zal dat meenemen in mijn achterhoofd.

Las ook iets over de waarde van de beveiliging verhogen in de omvormer maar dat lijkt me niet zo'n goed plan. Straks stuw ik de spanning naar 260V en beginnen mijn apparaten stuk voor stuk de geest te geven 8)7
Ook dat hebben we wel eens gedaan, wij hadden toen Diehl omvormers en die stonden standaard op 248V uit mijn hoofd. Dat bleek in Nederland vaak te laag. Dus die hebben we op 253,8 gezet (in overleg met fabrikant, die heeft software aangeleverd).

Dus als je daar in de setting bij kunt, zet hem dan op 252 of 253. Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk ook goed. Kans is namelijk dat netbeheerder zegt dat spanning goed is, en dan doen ze niks.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 19 maart 2020 @ 12:31:33 #230
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_192140604
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 16:52 schreef Gieliovd het volgende:
[ afbeelding ]

Wie is er thuis in Solax omvormer fouten?

AC zijde >10 minuten te hoge voltage gemeten? Naar ik begrijp is standaard 230v +10% -6%.

255 volt op één van de fasen? Ik heb gemerkt dat één van de 3 fasen altijd veel hoger voltage heeft. Ik zit graag begrijpen waarom.
Heb je toevallig een nieuwbouwwoning, ik heb al gevallen gehoord waarbij installateurs in nieuwbouwwijken in iedere meterkast dezelfde configuratie toepassen met andere woorden alle PV systemen in de wijk worden op dezelfde fase aangesloten.

Je zou eens kunnen kijken wat de spanning is op de twee andere fases.
pi_192140668
2002 gebouwd. 3 fase omvormer.

Andere fasen zijn iets lager, zie plaatje ook. Is eigenlijk altijd wel.
Laat die handjes wapperen!
  donderdag 19 maart 2020 @ 12:46:03 #232
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192140871
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 maart 2020 11:03 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het verbruik wordt geteld, wat je terug levert wordt geteld. Dat wordt met elkaar verrekend:

Draaimeter:
- 1000kWh verbruikt, 900kWh opgewekt, je betaalt 100kWh
- 900kWh verbruikt, 1000kWh opgewekt, je krijgt voor 100kWh geld terug

Slimme meter:
- 1000kWh verbruikt, 900kWh opgewekt, je betaalt 100kWh
- 900kWh verbruikt, 1000kWh opgewekt, je krijgt voor 100kWh geld terug

Maakt niet uit dus.

Na 2023 is het:
- 1000 verbruikt, 900 opgewekt, je krijgt ieder jaar 15% minder terug voor je kWh tot het op een basistarief zit (nog onbekend).

Op dit moment heeft een draaischijfmeter geen voordeel t.o.v. een meter met aparte telwerken en tegen die tijd dat het wel een voordeel is (na 2023) zijn ze niet meer toegestaan.
Hoe langer we weerstand bieden, hoe langer er gebruik gemaakt kan worden van de salderingsregeling. Ik moedig iedereen met een draaischijfmeter dan ook aan deze niet te vervangen zo lang het niet verplicht is.
pi_192155385
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 12:46 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Hoe langer we weerstand bieden, hoe langer er gebruik gemaakt kan worden van de salderingsregeling. Ik moedig iedereen met een draaischijfmeter dan ook aan deze niet te vervangen zo lang het niet verplicht is.
|:(
Je snapt zelf ook wel dat vanaf 2023 een slimme meter verplicht is.
Weet je hoe ze dat kunnen verplichten? Door simpelweg de schakelaar in de kast om te halen en je geen stroom meer krijgt.
Of ze gaan schattingen maken aan de hand van normaal verbruik.

Waarom zou je met opzet dit tegen gaan zitten werken. Ik begrijp dat serieus niet.
Ik heb deze woning in 2015 gekocht, het 1e wat ik gedaan heb is enexis gebeld en gevraagd om een slimme meter omdat er zonnepanelen komen. Ideaal. Nooit meer meterstanden doorgeven, alles online in te zien.

Om mogelijk een paar cent (want letterlijk daar draait het om) per kWh te besparen moeilijk lopen doen.

Weet je wat nog het ergste is. Waarschijnlijk kost het de netbeheerder te veel om echt actie te ondernemen, dus komen mensen die dit doen er ook nog grotendeels mee weg.
Als ik daar wat over mocht zeggen zou ik oudejaarsavond 2022 een team op pad sturen. Geen slimme meter is 00:00 de schakelaar om. Tot er een slimme meter komt. Geeft aftellen meteen een dubbele betekenis.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  vrijdag 20 maart 2020 @ 00:39:01 #234
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192155473
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2020 00:24 schreef bambino het volgende:

[..]

|:(
Je snapt zelf ook wel dat vanaf 2023 een slimme meter verplicht is.
Weet je hoe ze dat kunnen verplichten? Door simpelweg de schakelaar in de kast om te halen en je geen stroom meer krijgt.
Of ze gaan schattingen maken aan de hand van normaal verbruik.

Waarom zou je met opzet dit tegen gaan zitten werken. Ik begrijp dat serieus niet.
Ik heb deze woning in 2015 gekocht, het 1e wat ik gedaan heb is enexis gebeld en gevraagd om een slimme meter omdat er zonnepanelen komen. Ideaal. Nooit meer meterstanden doorgeven, alles online in te zien.

Om mogelijk een paar cent (want letterlijk daar draait het om) per kWh te besparen moeilijk lopen doen.

Weet je wat nog het ergste is. Waarschijnlijk kost het de netbeheerder te veel om echt actie te ondernemen, dus komen mensen die dit doen er ook nog grotendeels mee weg.
Als ik daar wat over mocht zeggen zou ik oudejaarsavond 2022 een team op pad sturen. Geen slimme meter is 00:00 de schakelaar om. Tot er een slimme meter komt. Geeft aftellen meteen een dubbele betekenis.
Prima, ik wacht er wel op. Zo lang het niet verplicht is, is er geen enkele reden om er iets aan te veranderen.

Weet je wat veel erger is? Die slinkse manieren om te proberen die meter erdoor te drukken. Dat begint al bij het aanschaffen van zonnepanelen wanneer je erop gewezen wordt dat je je op een of andere vage, zeer slecht geschreven site van energieleveranciers (of netbeheerders) moet aanmelden (www.energieleveren.nl). Wat natuurlijk gewoon onzin is. Daarna worden doodleuk afspraken met monteurs ingepland zonder enig overleg. En bangmakerij dat het in de toekomst geld gaat kosten, maar NU kan het nog gratis!!

Ben dan gewoon transparant en zeg duidelijk dat iedereen zonder digitale meter op datum x geen stroom meer krijgt (zoals jij schetst). Niet dat dat gaat gebeuren, maar leg dan op zijn minst uit wat de echte consequenties zijn van het niet vervangen van een draaischijfmeter. Ik heb het nog niet kunnen ontdekken...

Om er nog maar even een oude quote bij te halen:

quote:
0s.gif Op zondag 11 februari 2018 15:08 schreef Leandra het volgende:
Die site energieleveren.nl heeft maar één doel, en dat is zorgen dat de netbeheerder je een slimme meter kan aanbieden zodra je zonnepanelen hebt.
Verder is de site nog steeds zo brak als 2 jaar geleden (privacy-statement? Neuh... dat vinden we niet nodig) en staan er nog steeds dezelfde infantiele spelfouten als waar ik ze ruim 2 jaar geleden al op gewezen heb, waardoor de site meer weg heeft van een scamsite van een Nigeriaanse prins dan van een site van de gezamenlijke netbeheerders (ja, daar is hij echt van).

Als je een slimme meter geweigerd hebt dan is je aanmelden op die site voldoende om weer een gratis aanbod voor een slimme meter te krijgen trouwens.
Ik ben blij dat mijn zonnepanelenleverancier me niet aangemeld heeft, want die site is gewoon te triest voor woorden.
|:(

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 20-03-2020 01:01:11 ]
  vrijdag 20 maart 2020 @ 08:04:46 #235
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192157318
ze kunnen je wel gewoon een meter verplichten met 4 telwerken.
draaischijfmeters zijn volgens het nmi gewoon ONGESChIKT en dus AFGEKEURD voor teruglevering.

ik vrees dat ze bij de echte weigeraars gewoon de teruglevering gaan schatten. En daar word je vast niet beter van.
Tot nooit .......
  vrijdag 20 maart 2020 @ 08:15:02 #236
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192157461
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2020 08:04 schreef Speekselklier het volgende:
ze kunnen je wel gewoon een meter verplichten met 4 telwerken.
draaischijfmeters zijn volgens het nmi gewoon ONGESChIKT en dus AFGEKEURD voor teruglevering.

ik vrees dat ze bij de echte weigeraars gewoon de teruglevering gaan schatten. En daar word je vast niet beter van.
Dan moeten ze dat DOEN. Ik snap het probleem niet van je gewoon aan de regels houden :? Wanneer het verplicht wordt komt dat ding er hier ook wel een keer.
pi_192159465
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 12:34 schreef Gieliovd het volgende:
2002 gebouwd. 3 fase omvormer.

Andere fasen zijn iets lager, zie plaatje ook. Is eigenlijk altijd wel.
Veel PV in de wijk? Zit er een grote verbruiker op de fases met een lagere spanning? Zit de nul overal goed vast?
pi_192166023
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2020 00:39 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Prima, ik wacht er wel op. Zo lang het niet verplicht is, is er geen enkele reden om er iets aan te veranderen.

Weet je wat veel erger is? Die slinkse manieren om te proberen die meter erdoor te drukken. Dat begint al bij het aanschaffen van zonnepanelen wanneer je erop gewezen wordt dat je je op een of andere vage, zeer slecht geschreven site van energieleveranciers (of netbeheerders) moet aanmelden (www.energieleveren.nl). Wat natuurlijk gewoon onzin is. Daarna worden doodleuk afspraken met monteurs ingepland zonder enig overleg. En bangmakerij dat het in de toekomst geld gaat kosten, maar NU kan het nog gratis!!

Ben dan gewoon transparant en zeg duidelijk dat iedereen zonder digitale meter op datum x geen stroom meer krijgt (zoals jij schetst). Niet dat dat gaat gebeuren, maar leg dan op zijn minst uit wat de echte consequenties zijn van het niet vervangen van een draaischijfmeter. Ik heb het nog niet kunnen ontdekken...

Om er nog maar even een oude quote bij te halen:
[..]

|:(

Ik weet dat ik er niks tegen kan beginnen. Ik ben hier net zo machteloos in als tegen stroom aftappen van de buurman (bij wijze van).

En ik heb geen idee wat de consequenties zullen zijn.
Maar door weigeraars en mensen die moeilijk doen zal uiteindelijk niemand er op vooruit gaan. Het kost meer, het duurt langer, alles is negatiever voor de gemiddelde zonnepaneelhouder.

En wat maakt het uit dat die site ruk is? Die site is ook verplicht.
Leandra kan zeggen dat ze niet is aangemeld, maar ik weet 100% zeker dat er een aanmelding gedaan is. Hetzij via de leverancier hetzij via die site.

Waarom weet ik dat. Als je niet geregistreerd staat als zonnepaneel houder krijg je niet je teruglevering vergoed.
En bij een draaischijfmeter waar je dus plots bijna niks meer verbruikt, gaan ze schatten en verplicht meter vervangen.

Wij hebben beide zaken al meegemaakt waar er vergeten was de aanmelding te doen. Half jaar/jaar later bij afrekening natuurlijk schrikken van de kosten want saldering niet bekend.
Na veel gezeik en gedram in beide zaken voor elkaar gekregen dat de opwek gewoon vergoed wordt.

Als Leandra dus niet ingeschreven staat, krijgt ze zeker te weten bij de afrekening dat probleem.
Is dat probleem er niet, dan is dus zeker te weten op een of andere manier ingeschreven.

Ik vind het gewoon jammer dat ook hier weer geprobeerd wordt het onderste uit de kan te halen.
Het is zo'n klein rot bedrag, waar maken mensen zich druk om.
Iedereen die zonnepanelen heeft, heeft blijkbaar genoeg kapitaal of middelen om zoiets te kunnen kopen, dus waarom moeilijk doen over 1 a 2 tientjes per jaar (over 3 jaar).

Mijn optiek, neem een slimme meter, laat die mensen hun werk doen en klaar.
Uiteindelijk wordt niemand er beter van als dit tegengehouden wordt.

En voor de mensen die meelezen:
De meter is niet van jou, zal ook nooit van jou worden. Jij mag de meter gebruiken en betaald voor het gebruik er van (netbeheer kosten). Als die meter dus vervangen moet worden, hebben de beheerder daar alle recht toe, en ja voorlopig mag je nog weigeren alleen financieel schiet niemand er wat mee op of je het nu wel of niet accepteert.

En voor de duidelijkheid, dit is mijn persoonlijke mening. Staat los van mijn werk of het bedrijf waar ik voor werk.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192166559
Ik ben me een beetje aan het oriënteren voor zonnepanelen (bij de overburen zijn ze aan het plaatsen vandaag) en ik vraag me af hoe de omvormer op de meterkast word aangesloten.
Worden daar nieuwe kabels voor getrokken door bestaande leidingen of worden er nieuwe leidingen aangelegd of gaat dat heel anders?
Ik heb van m'n zolder geen loze leiding naar de meterkast en zit ook niet te wachten op opbouwgoten door m'n hele huis.
pi_192166963
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2020 16:07 schreef Jurgendbr het volgende:
Ik ben me een beetje aan het oriënteren voor zonnepanelen (bij de overburen zijn ze aan het plaatsen vandaag) en ik vraag me af hoe de omvormer op de meterkast word aangesloten.
Worden daar nieuwe kabels voor getrokken door bestaande leidingen of worden er nieuwe leidingen aangelegd of gaat dat heel anders?
Ik heb van m'n zolder geen loze leiding naar de meterkast en zit ook niet te wachten op opbouwgoten door m'n hele huis.
Als de omvormer op zolder moet komen te hangen zullen er kabels naar de zolder moeten. Een PV installatie moet eigenlijk altijd op een aparte groep aangesloten worden. Als je een forse installatie wilt heb je misschien zelfs een 3fasen omvormer nodig en die moet op alle fasen aangesloten worden. Daarvoor kunnen @TheFreshPrince en @bambino je vertellen hoe dat werkt.

Wat voor stroomaansluiting heb je in de meterkast?
pi_192167394
Euuhhh, met van die draadjes. ;) Ik heb een standaard hoekwoning uit 2017 maar verder zou ik het niet weten. Zou het 25A kunnen zijn?
pi_192168587
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2020 17:01 schreef Jurgendbr het volgende:
Euuhhh, met van die draadjes. ;) Ik heb een standaard hoekwoning uit 2017 maar verder zou ik het niet weten. Zou het 25A kunnen zijn?
Ja, 25A kan, maar dan zijn het er 3.
Je hebt óf 3x25A óf 1x35 (heel misschien 40)A

Dus, 1 fase of 3 fase (ook wel krachtstroom genoemd vroeger).

Dat maakt voor nu niet zoveel uit, dat kan de persoon die de offerte maakt wel checken.

Er moet een groep in de meterkast komen en vanaf daar een kabel naar zolder.
Als dat niet binnendoor kan, moet het buitenlangs.

Wat vaak gebeurd is een kabelgootje (pvc pijp vaak) achter de regenpijp langs. Schuine boring naar kruipruimte en in meterkast weer omhoog.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192180804
Hmm, dat buitenlangs lijkt me ook niet echt een oplossing hier.
In de technische ruimte op zolder zit wel een koof waar ook de ventilatiebuizen door gaan. Misschien is dat wel bruikbaar.
Maar het is niet zo dat er terug geleverd word via een WCD ofzo?
pi_192181058
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 09:46 schreef Jurgendbr het volgende:
Hmm, dat buitenlangs lijkt me ook niet echt een oplossing hier.
In de technische ruimte op zolder zit wel een koof waar ook de ventilatiebuizen door gaan. Misschien is dat wel bruikbaar.
Maar het is niet zo dat er terug geleverd word via een WCD ofzo?
Nee, een wcd werd vroeger gebruikt toen je vier panelen van 100 Watt had. Tegenwoordig doen we alles met alamats in de meterkast en komen we niet aan een wcd.

Als wij de optie voor een koof hebben, gaat dit -uiteraard- voor de optie buitenlangs :)
Brutal. Fucking. Metal.
pi_192185055
5 dagen zon voorspeld, nice!!

Ik zit nu al op 34 kWh 8-)

Geen storing meer gehad gelukkig. Alles zit goed vast, er zit maar één lasklem tussen de werkschakelaar en de meterkast. Verder ook geen grote verbruikers nu.

Straks de airco's weer aan.
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 21 maart 2020 @ 17:17:39 #246
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192188416
Hier al 17 kwh met 14 panelen op zuid *O*

Lekker weertje 8-) met wind en koud ideaal dus :7
  zaterdag 21 maart 2020 @ 17:21:40 #247
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192188488
Beste dag van het jaar. 32 kWh (komt er met geluk nog 1 bij) :)
pi_192189790
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 10:05 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Nee, een wcd werd vroeger gebruikt toen je vier panelen van 100 Watt had. Tegenwoordig doen we alles met alamats in de meterkast en komen we niet aan een wcd.

Als wij de optie voor een koof hebben, gaat dit -uiteraard- voor de optie buitenlangs :)
Best wat huizen hebben een wasmachine aansluiting op zolder en dan kun je een onderverdeler daar plaatsen
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_192189866
We sluiten de dag met 44,5 op 7,4wp. Het record vanaf dat ze erop liggen is 45,2 dus scheelt weinig!

Rond 1400 wat bewolking en toen kakte hij in elkaar. Verder een perfecte parabool. :W
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 21 maart 2020 @ 18:53:39 #250
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_192189973
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 18:48 schreef Gieliovd het volgende:
We sluiten de dag met 44,5 op 7,4wp. Het record vanaf dat ze erop liggen is 45,2 dus scheelt weinig!

Rond 1400 wat bewolking en toen kakte hij in elkaar. Verder een perfecte parabool. :W
Sinds wannee liggen ze erop?
pi_192190053
17,2 nieuw maandrecord *O*

10x310wp op z-z-o
I solemnly swear i'm up to no good
pi_192190157
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 18:58 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
17,2 nieuw maandrecord *O*

10x310wp op z-z-o
Nu ga ik je even plagen:

76,6kWh

Nieuw record voor 2020 *O*
pi_192190772
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 18:45 schreef densmee het volgende:

[..]

Best wat huizen hebben een wasmachine aansluiting op zolder en dan kun je een onderverdeler daar plaatsen
Klopt, maar dat is geen wcd.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_192190782
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 18:53 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Sinds wannee liggen ze erop?
18 mei 19 dus nog geen jaar. Wonen hier nu sinds 15 maart een jaar.

76 kWh is wel heul lekker. Laat die WP stampen!
Laat die handjes wapperen!
pi_192190876
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 19:03 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Nu ga ik je even plagen:

76,6kWh

Nieuw record voor 2020 *O*
Als dat ook met 10 panelen van per stuk 310wp is dan plaag je mij.

Maar anders moet ik er maar gewoon vanuit gaan dat jij iets meer plek hebt op je dak(en) dan ik ;)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_192191258
Ikke 19kwh met 18x230 wp.

Toch niet super als ik de getallen hier zie :p
pi_192191659
Mooi dagje. 21 kWh met 5100 wp op zzo. 23.5 kWh met 5400 wp op zzw.
pi_192192862
quote:
6s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 17:17 schreef ikweethetookniet het volgende:
Hier al 17 kwh met 14 panelen op zuid *O*

Lekker weertje 8-) met wind en koud ideaal dus :7
25 kWh ook met 14x zuid (320 Wp)
pi_192199487
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 maart 2020 19:35 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Klopt, maar dat is geen wcd.
Dan moet je de wcd inderdaad wel verwijderen en de nieuwe onderverdeler over de doos zetten
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_192199750
Gisteren 22,3 kWh op 4kWp. All time high is 27,2 kWh per dag. Wat je goed ziet is dat de piek hoger ligt dan in de zomer en dat het effect van koude temperaturen aanzienlijk is. Want met veel minder daglicht was gisteren al 82% van de max en dan was er tussen 13:30-15:30 ook nog wat bewolking.
  zondag 22 maart 2020 @ 10:08:32 #261
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192200653
De koele temperatuur doet de panelen erg goed ja!
Laat die handjes wapperen!
  zondag 22 maart 2020 @ 11:15:14 #262
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192201718

Noordkant wil nog niet echt lukken :( maar dat komt straks wel als de zon hoger staat!



Gisteren ff zitten rekenen.. heb nog plek voor 10 panelen, waarvan 6 op zuiden!) als er straks weer centjes binnenkomen #horeca...)

Kunnen er 2 panelen op een dakkapel? Lees verschillende verhalen kwa gewicht
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  zondag 22 maart 2020 @ 12:20:00 #263
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192203196
Gewicht is het probleem niet, die dingen zijn ontworpen voor een dik pak natte sneeuw.

Althans een fatsoenlijke O-)
Laat die handjes wapperen!
  zondag 22 maart 2020 @ 12:43:39 #264
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192203705
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2020 12:20 schreef Gieliovd het volgende:
Gewicht is het probleem niet, die dingen zijn ontworpen voor een dik pak natte sneeuw.

Althans een fatsoenlijke O-)
Is gebouwd vanuit de nieuwbouw ( 5 jaar geleden ) en zou maar gaan om 2 stuks en belast
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  zondag 22 maart 2020 @ 12:51:42 #265
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192203907
Eitje.
Laat die handjes wapperen!
pi_192204418
Zou vandaag wel weer een nieuw 2020 record kunnen worden, al heeft bewolking ook weer z'n voordelen voor mijn dak (omdat niet alles op zuid ligt).
pi_192205161
Ik draai nu ook al 80% van max vermogen. Hoe zou dat gaan in Duitsland als morgen weer zo’n weertje is en alles dicht?
.
pi_192205664
quote:
1s.gif Op zondag 22 maart 2020 14:01 schreef Fer het volgende:
Ik draai nu ook al 80% van max vermogen. Hoe zou dat gaan in Duitsland als morgen weer zo’n weertje is en alles dicht?
Mijn installatie zat op 100% - een afgevlakte piek zichtbaar tussen 11:15 en 13:00
  zondag 22 maart 2020 @ 15:21:24 #269
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192206681
quote:
1s.gif Op zondag 22 maart 2020 11:15 schreef revpolen het volgende:
[ afbeelding ]
....Kunnen er 2 panelen op een dakkapel? Lees verschillende verhalen kwa gewicht
Ik zou ff contact opnemen met de aannemer van het AZ stadion die heeft ervaring :P
pi_192206902
Wat doet een energiemaatschappij met teveel stroom? Zetten ze dat ergens om in warmte ofzo? Of komt dat eigenlijk nooit voor?

Kan me zo voorstellen dat nu er veel opgewekt word en weinig gebruikt omdat alles op z'n gat ligt zon situatie zich voor doet.
pi_192213490
81,4kWh

Wederom een nieuw record voor 2020.
  zondag 22 maart 2020 @ 21:05:11 #272
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192213610
Wow dat is fors!! Hier ook een record sinds plaatsing: 45,6 op 7,4wp Zuid regio Zaltbommel.

Prachtige parabool!
Laat die handjes wapperen!
pi_192214192
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2020 15:32 schreef Makrolon het volgende:
Wat doet een energiemaatschappij met teveel stroom? Zetten ze dat ergens om in warmte ofzo? Of komt dat eigenlijk nooit voor?

Kan me zo voorstellen dat nu er veel opgewekt word en weinig gebruikt omdat alles op z'n gat ligt zon situatie zich voor doet.
ze kunnen makkelijk een paar centrales minder later produceren. alles wordt in balans gehouden zo.
  zondag 22 maart 2020 @ 21:52:36 #274
100412 mefke79
komt goed!
pi_192214554


[ Bericht 100% gewijzigd door mefke79 op 22-03-2020 21:53:09 ]
* Mama van Driekus (0909) en Tienus (0611) *
*waarom hebben konijnen zulke grote oren als ze toch niet luisteren? *
pi_192215772
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2020 21:05 schreef Gieliovd het volgende:
Wow dat is fors!! Hier ook een record sinds plaatsing: 45,6 op 7,4wp Zuid regio Zaltbommel.

Prachtige parabool!
Ja, hier ook bijna perfect :)

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890
pi_192215885
Hij was mooi vandaag O+

I solemnly swear i'm up to no good
pi_192216331
Het effect van een ongebalanceerde N, NO, O, ZO, Z, ZW solaredge systeem :P

  zondag 22 maart 2020 @ 23:59:17 #278
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192217050
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2020 23:15 schreef athlonkmf het volgende:
Het effect van een ongebalanceerde N, NO, O, ZO, Z, ZW solaredge systeem :P

[ link | afbeelding ]
Mooi man! Hoeveel kWh?

Ik had de beste dag van het jaar met 33,7 kWh @ 5,1 kWp
pi_192219027
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2020 23:59 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Mooi man! Hoeveel kWh?

Ik had de beste dag van het jaar met 33,7 kWh @ 5,1 kWp
8.1Kwp totaal, maar met een 6kW omvormer.
Gisteren 34kWh opgewekt.

Het is wel bijzonder om te zien hoe de verschillende panelen reageren per dagdeel.
Opwek is echt verdeeld over de dag zodat er optimaal gebruik van gemaakt kan worden. Ik moet het echt hebben van eigen verbruik en niet teruglevering.

Ochtend rond 7:45

rond 10:00

middaguur

17:00


Heel jammer dat solar edge geen api heeft om de opwek per paneel op te vragen...


Op dezelfde dag draait mijn zonneboiler langere uren



[ Bericht 13% gewijzigd door athlonkmf op 23-03-2020 07:52:32 ]
pi_192220630
Hier ook een topdag gisteren, zoals iedereen. Wij hebben sinds september 8x 335wp erbij op het platte dak. Deze liggen op 10graden hellingshoek. Daardoor is de efficiency wel wat afgenomen tov 20x SF op 35graden helling, maar efficiency betaald mijn rekening niet ;)

Record lag op 26.5kwh en sinds gisteren 36kwh. De omvormer van 5000w werd op 5060w afgetopt.

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=52053&sid=47323&dt=20200322
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_192220919
Ik heb veel last van zand en andere troep op de panelen. Maken julle je panelen schoon en hoe?
Heb nu van afstand met de tuinslang wat afgespoeld maar vraag mij af of er nog effectievere methoden zijn
pi_192221607
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2020 10:13 schreef Den_Haag het volgende:
Ik heb veel last van zand en andere troep op de panelen. Maken julle je panelen schoon en hoe?
Heb nu van afstand met de tuinslang wat afgespoeld maar vraag mij af of er nog effectievere methoden zijn
Er zijn artikelen op internet die uitwijzen dat het schoonmaken helemaal niks uitmaakt. Niet meetbaar. Dus enkel de panelen in het zicht ontdoe ik wel eens van vogelpoep. Maar dat is meer omdat het er anders niet uit ziet.

In de zomer spuit ik er ook wel eens met de tuinslang op als ik dan toch de moestuintje water geef.
  maandag 23 maart 2020 @ 11:13:35 #283
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_192221874
Gisteren de eerste dag zonder schaduw van het jaar, direct een record te pakken

Installatie totaal

Prestatie van de twee verschillende omvormers

Dak1 5040wp op Z @ 38 graden schaduwvrij
Dak2 2950wp op Z @ 12 graden met slagschaduw van het huis.



quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2020 10:13 schreef Den_Haag het volgende:
Ik heb veel last van zand en andere troep op de panelen. Maken julle je panelen schoon en hoe?
Heb nu van afstand met de tuinslang wat afgespoeld maar vraag mij af of er nog effectievere methoden zijn
Ik maak alleen de panelen op de garage schoon die relatief plat liggen, daar blijft vuil op staan in de rand.

Schuinere configuraties spoelen vanzelf schoon. De panelen op mijn vorige huis lagen vanaf 2012 en heb ik nooit schoongemaakt, regende altijd brandschoon. De panelen op de schuur die op 5 graden lachen op NOORD-OOST moesten echt meerdere keren per jaar met de hand schoongemaakt worden door de ophoping van zand en alg.

[ Bericht 8% gewijzigd door Revolution-NL op 23-03-2020 11:20:28 ]
pi_192223210
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 maart 2020 19:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Als je wil uitbreiden zou je ook een iets grotere omvormer kunnen pakken alvast.

Dan kan je dat kleine dak in dezelfde string leggen later (als je voor SolarEdge gaat).
Ik zie ook dat ik wat last heb van de avondzon, hier een situatie van ongeveer 6 uur 's avonds. Heb nu pas ook een goed beeld wat de avondzon doet, op een of andere manier zie ik meer zonuren vroeg op de dag dan laat.

Wat denk je ervan? Of is SolarEdge dan toch handig?
pi_192223513
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2020 12:23 schreef skrn het volgende:

[..]

[ afbeelding ] Ik zie ook dat ik wat last heb van de avondzon, hier een situatie van ongeveer 6 uur 's avonds. Heb nu pas ook een goed beeld wat de avondzon doet, op een of andere manier zie ik meer zonuren vroeg op de dag dan laat.

Wat denk je ervan? Of is SolarEdge dan toch handig?
Het kan wel zonder, een SMA kan ook aardig overweg met dit soort schaduwen.
Rond 18:00 uur heb je uiteraard niet dezelfde output meer als om 13:00 dus het is niet zo dat je heel veel opbrengst mist.

Als het bewolkt is, heb je overigens amper last van die schaduwen, dan heb je meer diffuus licht.

Maar ik kan me voorstellen dat je hier wél voor SolarEdge kiest, zeker als je (nu of later) ook nog wat panelen op het kleine dak wil leggen, die kunnen dan mooi in dezelfde string.
pi_192262933
Zo inmiddels weer wat verder.
Ben er uit op het aantal panelen: 10 stuks op het zuiden
uitgevoerd met Solaredge met Optimizers (i.v.m. dakkapel)

Maar nu de grote vraag?
Welk paneel kies ik?
Ga ik voor een goedkoper paneel met een snellere terugverdientijd, maar met minder lang garantie en een snellere degradatie of kies ik voor een kwalitatief duurder/beter paneel.
pi_192266567
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2020 07:41 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heel jammer dat solar edge geen api heeft om de opwek per paneel op te vragen...

Ik heb geen idee hoe de api werkt.
Maar de opwek per paneel is wel degelijk in te zien.
Dag / week / maand / jaar / totaal
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192270149
quote:
0s.gif Op woensdag 25 maart 2020 13:27 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb geen idee hoe de api werkt.
Maar de opwek per paneel is wel degelijk in te zien.
Dag / week / maand / jaar / totaal
Ja, op de dashboard. Maar als het niet via de api op te vragen is kan ik er op mijn systeem geen mooie grafieken van maken... (of logischer: mij een berichtje sturen als een paneel niet goed presteert en er dus waarschijnlijk iets kapot is)
pi_192272049
Fijn weekje zo, van zaterdag tot nu al 125 kWh opgewekt _O_
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192275732
quote:
0s.gif Op woensdag 25 maart 2020 10:22 schreef mark1969 het volgende:
Zo inmiddels weer wat verder.
Ben er uit op het aantal panelen: 10 stuks op het zuiden
uitgevoerd met Solaredge met Optimizers (i.v.m. dakkapel)

Maar nu de grote vraag?
Welk paneel kies ik?
Ga ik voor een goedkoper paneel met een snellere terugverdientijd, maar met minder lang garantie en een snellere degradatie of kies ik voor een kwalitatief duurder/beter paneel.
Van ieder paneel mag je verwachten dat het 25 jaar heel blijft.

Garantie op een zonnepaneel zegt eigenlijk niets:

- over 10 of 15 jaar bestaat je leverancier mogelijk niet meer
- over 10 of 15 jaar bestaat de fabrikant mogelijk niet meer
- als je toch een paneel stuk hebt, is het dan "stuk" of "iets minder performance"
- hoe toon je degradatie aan? is het niet net een slecht jaar qua zon?
- wie gaat de kosten van het vervangen betalen?
- hoe kom je over 10 tot 15 jaar aan exact zo'n paneel, zonder kleurverschil terwijl dat over een jaar al niet meer geproduceerd wordt?

Sowieso zijn over 15 jaar de panelen weer zoveel beter en goedkoper dat het misschien zelfs loont om alles van je dak te gooien, op MarktpIaats te dumpen en nieuw te leggen.

Ik zou dus gaan voor de gebruikelijke "budget" merken die er nu zijn, slechte panelen zijn er volgens mij niet echt meer.

Degradatiewaarden zeggen ook weinig: niemand weet hoe je panelen 25 jaar lang in zon, regen, vorst en harde wind volhouden en hoeveel ze degraderen. Het zijn altijd schattingen aan de hand van versnelde labtests.

Wat ik probeer te zeggen? Beloften voor iets ver in de toekomst hebben weinig nut, ga voor budget, verdien het snel terug en geniet daarna van ieder jaar dat ze wat opbrengen.
pi_192288926
quote:
0s.gif Op woensdag 25 maart 2020 21:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Van ieder paneel mag je verwachten dat het 25 jaar heel blijft.

Garantie op een zonnepaneel zegt eigenlijk niets:

- over 10 of 15 jaar bestaat je leverancier mogelijk niet meer
- over 10 of 15 jaar bestaat de fabrikant mogelijk niet meer
- als je toch een paneel stuk hebt, is het dan "stuk" of "iets minder performance"
- hoe toon je degradatie aan? is het niet net een slecht jaar qua zon?
- wie gaat de kosten van het vervangen betalen?
- hoe kom je over 10 tot 15 jaar aan exact zo'n paneel, zonder kleurverschil terwijl dat over een jaar al niet meer geproduceerd wordt?

Sowieso zijn over 15 jaar de panelen weer zoveel beter en goedkoper dat het misschien zelfs loont om alles van je dak te gooien, op MarktpIaats te dumpen en nieuw te leggen.

Ik zou dus gaan voor de gebruikelijke "budget" merken die er nu zijn, slechte panelen zijn er volgens mij niet echt meer.

Degradatiewaarden zeggen ook weinig: niemand weet hoe je panelen 25 jaar lang in zon, regen, vorst en harde wind volhouden en hoeveel ze degraderen. Het zijn altijd schattingen aan de hand van versnelde labtests.

Wat ik probeer te zeggen? Beloften voor iets ver in de toekomst hebben weinig nut, ga voor budget, verdien het snel terug en geniet daarna van ieder jaar dat ze wat opbrengen.
Amen
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 31 maart 2020 @ 01:56:19 #293
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192364788
quote:
Help ff mee rekenen.. want volgens mij is dat juist positief hoe ik het lees en dat zal wel niet..

ik gebruik 2000kwh en 400m2 gas per jaar en produceer 4500kwh Voor mij is het

Situatie nu
2000kwh - 4500kwh = 2500kwh per jaar verkoop ik voor 2500*0,06= 150,-
400m3 * ¤0,60 =¤240,- -150,- ( verkocht stroom ) = 90,- per jaar aan gas/licht

Situatie dan:
2000kwh * ¤0,21 = ¤420,-
400m3 * ¤0,60 = ¤240,-
Totaal ¤660,-

Verkoop 4500kwh *¤0,168 ( 80% van ¤0,21 ) = 756,-

¤660,- - ¤766,- =¤106,- per jaar retour. ( en ben nog bezig me huis steeds zuiniger te krijgen )
Maar zo heb ik dus niet echt motivatie een warmtepomp te nemen als me stroom dan weer stijgt met 3000kwh
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_192364842
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 01:56 schreef revpolen het volgende:

[..]

Help ff mee rekenen.. want volgens mij is dat juist positief hoe ik het lees en dat zal wel niet..

ik gebruik 2000kwh en 400m2 gas per jaar en produceer 4500kwh Voor mij is het

Situatie nu
2000kwh - 4500kwh = 2500kwh per jaar verkoop ik voor 2500*0,06= 150,-
400m3 * ¤0,60 =¤240,- -150,- ( verkocht stroom ) = 90,- per jaar aan gas/licht

Situatie dan:
2000kwh * ¤0,21 = ¤420,-
400m3 * ¤0,60 = ¤240,-
Totaal ¤660,-

Verkoop 4500kwh *¤0,168 ( 80% van ¤0,21 ) = 756,-

¤660,- - ¤766,- =¤106,- per jaar retour. ( en ben nog bezig me huis steeds zuiniger te krijgen )
Maar zo heb ik dus niet echt motivatie een warmtepomp te nemen als me stroom dan weer stijgt met 3000kwh
Bij een warmtepomp kan je uitgaan dat deze 2x je gas verbruik is. Met 400m3 nu zou je dus eerder moeten denken aan 800kWh aan stroom voor warmtepomp.

Ben je helemaal van gas af, bespaar je nog eens zo’n !¤250 aan vastgerecht.

(3000kWh.. dat is wat ik verbruik met een 16kW warmtepomp in een jaren 80 woning van 200m2...)
pi_192365833
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 01:56 schreef revpolen het volgende:

[..]

Help ff mee rekenen.. want volgens mij is dat juist positief hoe ik het lees en dat zal wel niet..

ik gebruik 2000kwh en 400m2 gas per jaar en produceer 4500kwh Voor mij is het

Situatie nu
2000kwh - 4500kwh = 2500kwh per jaar verkoop ik voor 2500*0,06= 150,-
400m3 * ¤0,60 =¤240,- -150,- ( verkocht stroom ) = 90,- per jaar aan gas/licht

Situatie dan:
2000kwh * ¤0,21 = ¤420,-
400m3 * ¤0,60 = ¤240,-
Totaal ¤660,-

Verkoop 4500kwh *¤0,168 ( 80% van ¤0,21 ) = 756,-

¤660,- - ¤766,- =¤106,- per jaar retour. ( en ben nog bezig me huis steeds zuiniger te krijgen )
Maar zo heb ik dus niet echt motivatie een warmtepomp te nemen als me stroom dan weer stijgt met 3000kwh
Niet 80% van 0.21 maar kale energieprijs. Dus ex belasting en levering etc. Zal ongeveer 7ct per kWh zijn. Dus zelfde als nu.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 31 maart 2020 @ 06:59:11 #296
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192365899
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 01:56 schreef revpolen het volgende:


Situatie dan:
2000kwh * ¤0,21 = ¤420,-
400m3 * ¤0,60 = ¤240,-
Totaal ¤660,-

Verkoop 4500kwh *¤0,168 ( 80% van ¤0,21 ) = 756,-

¤660,- - ¤766,- =¤106,- per jaar retour.
ik snap je hele formule niet.

van je 2000kwh verbruik: wek 1000kwh rechtstreeks op. Daar hoef je niks aan te rekenen.

van de 2000kwh verbruik: heb je 1000kwh eerder opgewekt omdat je dat savonds verbruikt en overdag hebt opgewekt. (en zelfs zomer/winter). Daar krijg je straks ¤0,168 voor en betaal je ¤0,21. Dat wat voorheen gratis was kost nu (¤0,168 - ¤0,21)*1000 = 42 euro.

En bedenk je dat die ¤0,168 wordt afgebouwd tot de kale energie prijs. Mogelijk zelfs tot onder de ¤0,06 als ze ook nog transportkosten gaan berekenen..

Je overschot op jaarbasis wordt uiteindelijk ook tegen kale energie terug gekocht.
Tot nooit .......
pi_192368556
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 01:56 schreef revpolen het volgende:

[..]

Help ff mee rekenen.. want volgens mij is dat juist positief hoe ik het lees en dat zal wel niet..

ik gebruik 2000kwh en 400m2 gas per jaar en produceer 4500kwh Voor mij is het

Situatie nu
2000kwh - 4500kwh = 2500kwh per jaar verkoop ik voor 2500*0,06= 150,-
400m3 * ¤0,60 =¤240,- -150,- ( verkocht stroom ) = 90,- per jaar aan gas/licht

Situatie dan:
2000kwh * ¤0,21 = ¤420,-
400m3 * ¤0,60 = ¤240,-
Totaal ¤660,-

Verkoop 2000kwh *¤0,168 ( 80% van ¤0,21 ) = 336,-
Verkoop 2500kWh *¤0,06 = 150

¤660,- - ¤486,- =¤174,- per jaar


( en ben nog bezig me huis steeds zuiniger te krijgen )
Maar zo heb ik dus niet echt motivatie een warmtepomp te nemen als me stroom dan weer stijgt met 3000kwh
Fixed

[ Bericht 1% gewijzigd door bambino op 31-03-2020 13:34:57 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192369187
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 11:03 schreef bambino het volgende:

[..]

Fixed
Dat klopt niet. Die 0.07 is al 80% van kale energieprijs. Gaat niet lager dan 0.06-0.07
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_192371081
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 11:43 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dat klopt niet. Die 0.07 is al 80% van kale energieprijs. Gaat niet lager dan 0.06-0.07
Ah, excuus. Ik zat al te kloten met waarom ik eerst op een ander getal kwam :P

Post aangepast
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:11:49 #300
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192371840
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 11:43 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dat klopt niet. Die 0.07 is al 80% van kale energieprijs. Gaat niet lager dan 0.06-0.07
Dat is niet helemaal waar, dat is de kale VERKOOPprijs van de energie.
De energiebedrijven kopen voor minder in. Als de zon schjint zelfs voor nog minder.
De stroom die NU bij je naar binnen komt kost 2,11 cent. (prijzen wisselen per uur op de beurs)

Als voor kilo stroom nu 2,11ct betalen gaan ze jouw er uiteindelijk geen 6 cent voor betalen.

Zie de APEX energiebeurs.
Voor een idee van de inkooppprijs kan je eens kijken bij easyenergie:
https://www.easyenergy.com/nl/energietarieven

Klik daar op jaar en dan zie je de echt gemiddelde prijs van stroom op jaarbasis.
Die ligt nog onder de 4 cent.

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 31-03-2020 14:25:15 ]
Tot nooit .......
pi_192372166
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 14:11 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dat is niet helemaal waar, dat is de kale VERKOOPprijs van de energie.
De energiebedrijven kopen voor minder in. Als de zon schjint zelfs voor nog minder.
De stroom die NU bij je naar binnen komt kost 2,11 cent. (prijzen wisselen per uur op de beurs)

Als voor kilo stroom nu 2,11ct betalen gaan ze jouw er uiteindelijk geen 6 cent voor betalen.

Zie de APEX energiebeurs.
Voor een idee van de inkooppprijs kan je eens kijken bij easyenergie:
https://www.easyenergy.com/nl/energietarieven

Klik daar op jaar en dan zie je de echt gemiddelde prijs van stroom op jaarbasis.
Die ligt nog onder de 4 cent.
Maar ik heb begrepen dat die gecapt wordt rond de 7ct pre salderen tijdperk
Maar ik kan 't mis hebben...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')