abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_191429461
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191429937
Ik kom mij ook melden, sinds 28 januari ook PV op het dak liggen.

9TOk2Nj.jpg

DMEGC panelen full black, totaal 3840 Wp pal op het zuiden.

Opwekken gaat al lekker:

MLp5c0o.jpg
pi_191430625
De panelen liggen gelukkig nog, maar de wind die erover heen gaat klinkt wel vrij bijzonder. Net alsof je in een horrorfilm zit :D

Iedere storm weer zie ik de kids een beetje angstig naar het plafond kijken als ze naar bed moeten _O- :D

Gelukkig waait het hier aan de kust nooit :+
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
pi_191430827
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 9 februari 2020 @ 19:33:22 #5
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_191430938
Hier in de wijk 1000 huizen met panelen, 15km van de kust. Er heeft nog nooit iets afgelegen dus inmiddels geloof ik wel dat het stevig vast zit.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_191430972
Heb nog niks naar beneden horen kletteren. Maarja we hebben het hoogtepunt hier nog niet gehad.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191430978
Ik vind het wel fijn om te weten dat het allemaal goed gaat, ik zit hier vlak bij een heel groot water (Haringvliet) en het gaat hier flink tekeer.

Als nu alles goed vast blijft liggen hoef ik mij in de toekomst geen zorgen te maken, zo hard waait het zelden


En de wind staat precies over het dak heen dus slechter kan niet :P
pi_191430984
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
geen seconde
als je ergengs bang voor ben liggen ze niet goed.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_191430996
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Valt wel mee. Na de storm van twee jaar terug geloof ik het allemaal wel.
pi_191431163
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:36 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

geen seconde
als je ergengs bang voor ben liggen ze niet goed.
Het is mijn eerste storm sinds ze liggen dus ik vind het spannend.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 9 februari 2020 @ 20:22:02 #11
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_191431593
Het lijkt er op dat alles er nog op ligt :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191432315
Hehehe mijne liggen los op plat dak. In zo’n frame verzwaard met stoeptegels onderin.

Ze liggen denk ik nog, terwijl een Boeing over kwam die de landing had afgebroken.
.
pi_191432825
quote:
1s.gif Op zondag 9 februari 2020 20:52 schreef Fer het volgende:
Hehehe mijne liggen los op plat dak. In zo’n frame verzwaard met stoeptegels onderin.

Ze liggen denk ik nog, terwijl een Boeing over kwam die de landing had afgebroken.
Open of dichte frame?
  zondag 9 februari 2020 @ 22:02:02 #14
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191433567
Iemand misschien meer info hier over?

https://wvdb.nl/nl/actuee(...)panelen-op-nieuwbouw
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191433609
Daar is Verenig Eigen Huis ook mee bezig geweest, geen idee of zij er al verder mee zijn.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_191434411
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 22:02 schreef revpolen het volgende:
Iemand misschien meer info hier over?

https://wvdb.nl/nl/actuee(...)panelen-op-nieuwbouw
In het kort, er zijn 2 mensen die de zaak gewonnen hebben. Reden onbekend.
De Belastingdienst keurt dus alles af, en op die beslissing kan je dan reageren met een bezwaar die je uiteindelijk in de rechtszaal kunt laten behandelen.
Met de juiste onderbouwing zou je dan misschien die btw kunnen vorderen.

Ik kan me niet voorstellen dat er geldige redenen voor zijn.
Als het immers zakelijk is, dan mag het sowieso al.

Dus een particuliere woning, zie ik niet in waarom je dit zou winnen.

Het enige wat ik me zou kunnen bedenken is wanneer je dak goed genoeg is voor je woning, maar niet voor zonnepanelen. Dat je daarom iets extra investeert in verstevigen van je dak en dat je dat dan bij de zonnepanelen aftrekt.
Maar ook dat mag zover ik weet nu nog niet maar wellicht dat je die zaak zou winnen bij de rechtbank.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  maandag 10 februari 2020 @ 09:10:28 #17
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_191437523
https://thehill.com/chang(...)ctricity-in-the-dark

Dat zou vooral voor deze periode in het jaar handig zijn.
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_191437976
quote:
11s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:10 schreef klappernootopreis het volgende:
https://thehill.com/chang(...)ctricity-in-the-dark

Dat zou vooral voor deze periode in het jaar handig zijn.
Het zal heel goedkoop moeten worden wil het uit kunnen.
82,5 Watt per paneel onder perfecte omstandigheden.
Wat is perfect? Een woestijn waar het afkoelt?
Zoiets werkt in de winter sowieso niet of amper lijkt me.

Maar goed, als ze het tegen 25% meerprijs in normale zonnepanelen kunnen bakken, wie weet...
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 10 februari 2020 @ 09:53:50 #19
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_191437989
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het zal heel goedkoop moeten worden wil het uit kunnen.
82,5 Watt per paneel onder perfecte omstandigheden.
Wat is perfect? Een woestijn waar het afkoelt?
Zoiets werkt in de winter sowieso niet of amper lijkt me.

Maar goed, als ze het tegen 25% meerprijs in normale zonnepanelen kunnen bakken, wie weet...
Misschien zullen er in de toekomst panelen komen waar beide lagen in verwerkt worden.
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_191438005
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:53 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Misschien zullen er in de toekomst panelen komen waar beide lagen in verwerkt worden.
Klopt, dat zei ik :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 10 februari 2020 @ 09:57:43 #21
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_191438029
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 09:55 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, dat zei ik :P
Lijkt me ook wel een logische ontwikkeling. Op gegeven moment is het gas en kolen op. En dan kunnen we maar beter iets hebben wat ook 's nacht energie op wekt.
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
pi_191438090
Ik heb nog een schuin dak op het noorden liggen.. Daar ligt nu niks op.. verbruik vs kosten vs terugverdientijd etc is niet te doen.. Maar als dat soort panelen daar nou 24/7 werken ipv een paar uurtjes half, dat zou het misschien opeens wel rendabel kunnen zijn?
pi_191438385
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:04 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb nog een schuin dak op het noorden liggen.. Daar ligt nu niks op.. verbruik vs kosten vs terugverdientijd etc is niet te doen.. Maar als dat soort panelen daar nou 24/7 werken ipv een paar uurtjes half, dat zou het misschien opeens wel rendabel kunnen zijn?
Klopt, zou wel wat helpen. Al vraag ik me serieus af wat er van dat rendement over blijft bij "minder dan optimale omstandigheden".

Panelen op het noorden werken de hele dag, er is altijd diffuus licht.
Op dagen dat het bewolkt is, doen ze het zelfs bijna net zo goed als panelen op het zuiden.
Alleen in de zomer heb je inderdaad wel langer direct licht op de panelen en dat is de periode dat ze het meest opwekken.

Je kan op jaarbasis rustig uitgaan van 50 tot 55% rendement t.o.v. zuid.

En dat klinkt als weinig maar je kan ze vaak op dezelfde omvormer kwijt die je al hebt, aangezien de zon niet zowel in het zuiden als in het westen / noord-westen staat.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 10 februari 2020 @ 10:40:30 #24
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_191438439
Januari viel dit jaar wat tegen tov voorgaande januari's.
Bij anderen ook?
N/A
pi_191438518
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:40 schreef nils7 het volgende:
Januari viel dit jaar wat tegen tov voorgaande januari's.
Bij anderen ook?
Yep, al eerder besproken hier.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191438629
Op het weer heb je toch weinig invloed ;)

Maar de dagen worden wel weer langer :)
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191438869
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 10:34 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, zou wel wat helpen. Al vraag ik me serieus af wat er van dat rendement over blijft bij "minder dan optimale omstandigheden".

Panelen op het noorden werken de hele dag, er is altijd diffuus licht.
Op dagen dat het bewolkt is, doen ze het zelfs bijna net zo goed als panelen op het zuiden.
Alleen in de zomer heb je inderdaad wel langer direct licht op de panelen en dat is de periode dat ze het meest opwekken.

Je kan op jaarbasis rustig uitgaan van 50 tot 55% rendement t.o.v. zuid.

En dat klinkt als weinig maar je kan ze vaak op dezelfde omvormer kwijt die je al hebt, aangezien de zon niet zowel in het zuiden als in het westen / noord-westen staat.
We verbruiken nu minder dan de opbrengst, dus voor nu heeft noord niet zoveel zin.. Misschien op termijn, als het salderen eraf gaat, of als we een warmtepomp nemen. Maar dan moeten we ook even sparen. De CV is ook nog niet zo oud.

TZT maar eens kijken wat dan verstandig is. Dan moet er ook een omvormer bij. Deze heeft geen ruimte meer voor een extra string, en de 2 stringen achter kunnen beter niet samen ivm schaduw.. plus dat er al 3640wp op een 4000 omvormer zit.
pi_191438996
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

We verbruiken nu minder dan de opbrengst, dus voor nu heeft noord niet zoveel zin.. Misschien op termijn, als het salderen eraf gaat, of als we een warmtepomp nemen. Maar dan moeten we ook even sparen. De CV is ook nog niet zo oud.

TZT maar eens kijken wat dan verstandig is. Dan moet er ook een omvormer bij. Deze heeft geen ruimte meer voor een extra string, en de 2 stringen achter kunnen beter niet samen ivm schaduw.. plus dat er al 3640wp op een 4000 omvormer zit.
Juist als je noord erbij legt kan er gerust 6000Wp op een 4000W omvormer.

Die 4kW staat voor wat de omvormer maximaal kan produceren, niet voor wat je maximaal kan aansluiten ;)

Maar je moet inderdaad wel handig uitkomen met de strings.

Als je een string op het noorden legt die even lang is als die op het zuiden dan kunnen die vaak prima op 1 ingang van je omvormer (als je niet over het maximum per aansluiting zit).

Dat geeft een paar procent verlies per jaar maar dat compenseert noord + geen extra omvormer nodig weer ruimschoots.

Er kan soms meer dan je denkt, soms minder.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191439106
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Juist als je noord erbij legt kan er gerust 6000Wp op een 4000W omvormer.

Die 4kW staat voor wat de omvormer maximaal kan produceren, niet voor wat je maximaal kan aansluiten ;)

nou... dat is niet helemaal zo zwartwit. Bij solaredge heb je wel een max aan vermogen wat je mag aansluiten aan je omvormer. Ook al wordt extra vermogen in het praktijk niet gehaald in een oostwestopstelling. Je verspeelt wel je garantie als je er toch meer aansluit. Dus effe checken wel handig.
pi_191439130
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:40 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

nou... dat is niet helemaal zo zwartwit. Bij solaredge heb je wel een max aan vermogen wat je mag aansluiten aan je omvormer. Ook al wordt extra vermogen in het praktijk niet gehaald in een oostwestopstelling. Je verspeelt wel je garantie als je er toch meer aansluit. Dus effe checken wel handig.
Uiteraard is dat iets om van tevoren uit te sluiten. Het ging me meer om het idee dat 4kW niet automatisch betekent dat je maximaal 4kWp aan panelen kan aansluiten.

Vuistregel bij SolarEdge:

De HD omvormers gaan tot 155%
De rest (dus ook mijn 3-fase) tot 135%

En juist bij SolarEdge kan je dan alle panelen in 1 string hangen (binnen een maximum van 25 of 50 panelen, afhankelijk van 1- of 3-fase).

Maar ook dan altijd even in de datasheet kijken.

Maar de meeste omvormers staan wel tot 150% overdimensionering toe, sommigen zelfs tot 200% zoals SMA ;)

Mijn zuid / noord systeem heeft 36 x 300Wp = 10.800Wp en dat is precies 135% van 8kW.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 10-02-2020 11:48:58 ]
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191439470
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Juist als je noord erbij legt kan er gerust 6000Wp op een 4000W omvormer.

Die 4kW staat voor wat de omvormer maximaal kan produceren, niet voor wat je maximaal kan aansluiten ;)

Maar je moet inderdaad wel handig uitkomen met de strings.

Als je een string op het noorden legt die even lang is als die op het zuiden dan kunnen die vaak prima op 1 ingang van je omvormer (als je niet over het maximum per aansluiting zit).

Dat geeft een paar procent verlies per jaar maar dat compenseert noord + geen extra omvormer nodig weer ruimschoots.

Er kan soms meer dan je denkt, soms minder.
Ik weet dat er wel wat ruimte is. Tzt maar eens rekenen.. Achter liggen er nu een string van 6 en van 7. Voor, op noord, zouden er zeker 12 bijpassen.

Maar dan moet er eerst iets meer ruimte op de spaarrekening zijn of er moet een leuke subsidie voorbijkomen, of het moet echt nut hebben als het salderen eraf gaat.
pi_191439563
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 12:06 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik weet dat er wel wat ruimte is. Tzt maar eens rekenen.. Achter liggen er nu een string van 6 en van 7. Voor, op noord, zouden er zeker 12 bijpassen.

Maar dan moet er eerst iets meer ruimte op de spaarrekening zijn of er moet een leuke subsidie voorbijkomen, of het moet echt nut hebben als het salderen eraf gaat.
M'n overproductie levert altijd nog zo'n 11 cent per kWh op momenteel, ik hoef er niets voor te doen en het is 55x meer rendement dan op m'n spaarrekening.

Maar je moet het bedrag wel even kunnen missen, dat klopt.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191440210
Ik zit (voorzichtig) te denken om 2 extra zonnepanelen te nemen met een "stekker" omvormer. 1 ervan moet waarschijnlijk ergens op een verborgen afdakje komen die maar op bepaald moment van de dag zon heeft.

De ander moet als afdakje dienen van een ombouw voor de warmtepomp komen. Vol in het zuiden. Die zal goed moeten leveren.

Op een APS YC600Y microinverter dus. Die heeft twee strings. Ik ben alleen een beetje aan het twijfelen over de 2e paneel.Of die uberhaupt waard is om aan te beginnen. Die heeft dan al bekabeling nodig van zo'n 15 meter. En dan ook nog eens op zo'n slecht hoekje...
pi_191440289
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:13 schreef athlonkmf het volgende:
Ik zit (voorzichtig) te denken om 2 extra zonnepanelen te nemen met een "stekker" omvormer. 1 ervan moet waarschijnlijk ergens op een verborgen afdakje komen die maar op bepaald moment van de dag zon heeft.

De ander moet als afdakje dienen van een ombouw voor de warmtepomp komen. Vol in het zuiden. Die zal goed moeten leveren.

Op een APS YC600Y microinverter dus. Die heeft twee strings. Ik ben alleen een beetje aan het twijfelen over de 2e paneel.Of die uberhaupt waard is om aan te beginnen. Die heeft dan al bekabeling nodig van zo'n 15 meter. En dan ook nog eens op zo'n slecht hoekje...
Kan je het afdakje niet wat groter maken? Of zit je daar aan een maximale ruimte?
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191440629
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:19 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Kan je het afdakje niet wat groter maken? Of zit je daar aan een maximale ruimte?
Groter lukt niet. 2 meter breed is max. Daar pas net 1 paneel op.
pi_191440647
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 11:22 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

TZT maar eens kijken wat dan verstandig is. Dan moet er ook een omvormer bij. Deze heeft geen ruimte meer voor een extra string, en de 2 stringen achter kunnen beter niet samen ivm schaduw.. plus dat er al 3640wp op een 4000 omvormer zit.
Kan tzt natuurlijk ook nadenken over een kleine accu, de energie van "noord" laten opslaan en dan "buiten zonuren" bijvoorbeeld 's ochtends vroeg die accu leeg trekken als de omvormer toch niks staat te doen met de zuid panelen.
pi_191440882
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:54 schreef namliam het volgende:

[..]

Kan tzt natuurlijk ook nadenken over een kleine accu, de energie van "noord" laten opslaan en dan "buiten zonuren" bijvoorbeeld 's ochtends vroeg die accu leeg trekken als de omvormer toch niks staat te doen met de zuid panelen.
Reken eens voor wat een accu kost waar je 5kWh in op kan slaan, wat het prijsverschil is tussen een kWh overschot en een kWh afnemen en hoeveel jaar je nodig hebt om dat terug te verdienen ;)
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191440901
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 13:52 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Groter lukt niet. 2 meter breed is max. Daar pas net 1 paneel op.
Ik heb er geen beeld bij maar bij 2 meter breed kan je 2 panelen kwijt :P
Alleen de diepte van je afdak is dan 1m65 :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 10 februari 2020 @ 14:24:21 #39
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_191441008
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 19:26 schreef Gieliovd het volgende:
Ik denk dat alle panelen eigenaren met dit weer met geknepen billetjes zitten... Ik wel.
Ik niet. De panelen zijn goed bevestigd, maak me geen zorgen.
"He who knows best, best knows how little he knows."
Thomas Jefferson
pi_191441125
De aluminium bevestigingsbeugels in combinatie met de dakpannen zorgen er voor dat het geheel wel eens wat kan gaan klapperen als het stormt.

Dat klinkt heel eng als je binnen onder het dak staat maar als je er van buiten af naar kijkt zie je eigenlijk geen beweging in het geheel.

Op de garage zitten "normale" RVS beugels omdat ik daar wel stevige dakplaten heb dus daar hoor je dat niet.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191441514
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 14:13 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Reken eens voor wat een accu kost waar je 5kWh in op kan slaan,
Voor nu zijn de prijzen van accu's nog te hoog, sleutel hier is dan ook tzt.
De accu's zijn aan het dalen in prijs en stijgen in kwaliteit, er komt een moment dat het wel rendabel wordt.

Daarnaast kan de accu ook gebruikt worden om tijdens "opstart" momenten bij te schakelen, waardoor je ook nog een paar extra KWH uit je huidige installatie kan halen.

Maar voor nu, eens, accu's geen goedkope oplossing.
  maandag 10 februari 2020 @ 15:17:25 #42
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191441605
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:07 schreef namliam het volgende:

[..]

Voor nu zijn de prijzen van accu's nog te hoog, sleutel hier is dan ook tzt.
De accu's zijn aan het dalen in prijs en stijgen in kwaliteit, er komt een moment dat het wel rendabel wordt.

Daarnaast kan de accu ook gebruikt worden om tijdens "opstart" momenten bij te schakelen, waardoor je ook nog een paar extra KWH uit je huidige installatie kan halen.

Maar voor nu, eens, accu's geen goedkope oplossing.
Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_191441669
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Ja, ik zat er ook al eens naar te kijken, voor dat geld wel interessant straks.

En een kuub kan ik nog wel kwijt in m'n garage.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191441730
Heb hem even doorgestuurd naar mijn man.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191441825
Hoe loggen jullie de opbrengst?

Ik heb een app van de zonnepanelenboer maar met die data kan ik verder niets.

Verder lees ik mijn electrameter uit via de P1 poort met een youless, alleen heb je dan alleen de teruglevering niet de bruto opbrenst.

Zit er aan te denken om een din KWH meter te bestellen en die dan via de S0 uitgang aan de youless te koppelen.
Dan heb ik alles overzichtelijk in Enelogic.
pi_191441845
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Dat is wel echt super interessant, zeker met een warmtepomp straks.
Daar heb je vaak de energie pas nodig als het donker is en zo kan je mooi bufferen.

Prijs valt ook erg mee :)
pi_191441929
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik wacht tot deze beschikbaar komt, de 27 kWh zou rond de ¤ 2.700 moeten gaan kosten.... daarvoor laat ik graag een gat van een kuub in mijn tuin graven.

https://biobasedbattery.com/
Dit kan nooit rendabel zijn.

1kWh voor 100 euro.
Als je daardoor per kWh die daar doorheen gaat 10 cent bespaard betekend dat je dat 1000 keer moet doen (dus 27000kWh in cycles).

Als die 1mWh container 2700 euro is. Dan wordt het interessant.
2700 euro voor 1000kWh
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191441942
quote:
2s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:39 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Dat is wel echt super interessant, zeker met een warmtepomp straks.
Daar heb je vaak de energie pas nodig als het donker is en zo kan je mooi bufferen.

Prijs valt ook erg mee :)
Ik wek in de winter soms maar een paar kWh op, en die worden bijna altijd ook direct verbruikt op dat moment.
27kWh heb ik dus in 2 dagen leeg (2 nachten). En dan staat dat ding een paar maand bijna niks te doen
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191441949
quote:
2s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:37 schreef junkiexp het volgende:
Hoe loggen jullie de opbrengst?

Ik heb een app van de zonnepanelenboer maar met die data kan ik verder niets.

Verder lees ik mijn electrameter uit via de P1 poort met een youless, alleen heb je dan alleen de teruglevering niet de bruto opbrenst.

Zit er aan te denken om een din KWH meter te bestellen en die dan via de S0 uitgang aan de youless te koppelen.
Dan heb ik alles overzichtelijk in Enelogic.
Ik heb alles in PVOutput en ik lees ook de S0 poorten van m'n din kWh meters uit in Domoticz.

Voor het uitlezen gebruik ik de S0PCM-5 die tot 5x S0 poorten tegelijk kan uitlezen.

http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_191443421
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2020 15:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik heb alles in PVOutput en ik lees ook de S0 poorten van m'n din kWh meters uit in Domoticz.

Voor het uitlezen gebruik ik de S0PCM-5 die tot 5x S0 poorten tegelijk kan uitlezen.

http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
Thanks, en welke din kWh meters gebruik je?
Geeft zo'n meter ook actuele opbrengst of is het alleen optellen?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')