Variatie daarop had ik van de week.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 15:32 schreef maily het volgende:
Zuurkoolstamppot met gerapste kaas en dan onder de grill
quote:Op donderdag 3 oktober 2019 15:34 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Variatie daarop had ik van de week.
Laag puree, laag zuurkool, hamblokjes (dit keer blokjes gerookte kip), kaassaus, plakjes banaan. En zo opbouwen, extra geraspte kaas erover en in de oven.
Had Syriers te eten die dit nog nooit hadden gehad, er ging eerst een voorzichtig hapje naar binnen, toen wat groter en er werd 2x opgeschept
Ook ja. Eerst de vriezer leegeten, dan mag ik weer zelf kokenquote:Op donderdag 3 oktober 2019 15:39 schreef maily het volgende:
[..]
Rozijnen en stukjes appels past ook goed
Voor deze week is het gewone hutspot, want Leids ontzet.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 15:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het is weer tijd voor stamppot! Ik maak het niet vaak maar wil daar verandering in brengen. Wat is jullie favoriete recept?
Ik maak wel eens rauwe witlof, kaas, gekookt ei en piccalilly. Of rauwe andijviestamp met spekjes en augurk.
Nee hoor daar lag het niet aan. Ik kook mijn hele leven al boerenkool.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 18:43 schreef Karzai het volgende:
Hmm zonde, ik had in elk geval de aardappels wat kleiner gesneden, je hebt nu alles samen gekookt en de groente hebben maar 2 minuutjes nodig
Oh, dat is ook lekker.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 21:24 schreef Fofo het volgende:
Stamppot rucola met zongedroogde tomaat, pijnboompit en uitgebakken spek.
Je zou het in een hapjespan/anti-aanbakpan kunnen doen? Of in een grote kom die op een pan kokend water staat; au bain marie.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Hm. Maar met dat laatste is het eigenlijk geen rauwe andijvie meer, toch? Dus mensen die zeggen dat ze dat eten, noemen het eigenlijk verkeerd?quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:49 schreef maily het volgende:
[..]
Je zou het in een hapjespan/anti-aanbakpan kunnen doen? Of in een grote kom die op een pan kokend water staat; au bain marie.
Of in de laatste minuut dat de aardappels koken de andijvie erbij doen, dan alles samen afgieten en stampen maar.
Maar als jij die stamppot maakt is de andijvie nog wel rauw. Je kookt de aardappels, je giet ze af, doet ze terug in de pan, doet de andijvie erbij en stampen maar. Beetje boter en/of melk erbij.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 23:05 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Hm. Maar met dat laatste is het eigenlijk geen rauwe andijvie meer, toch? Dus mensen die zeggen dat ze dat eten, noemen het eigenlijk verkeerd?
Ja, als ik de aardappels aan het koken ben, zijn ze ook nog rauwquote:Op donderdag 3 oktober 2019 23:07 schreef maily het volgende:
[..]
Maar als jij die stamppot maakt is de andijvie nog wel rauw. Je kookt de aardappels, je giet ze af, doet ze terug in de pan, doet de andijvie erbij en stampen maar. Beetje boter en/of melk erbij.
Je kunt andijvie ook even koken, dan is het rauwe eraf. Maar dan smaakt je stamppot niet zo lekker ....
Andere optie is inderdaad de andijvie rauw bij de aardappels doen, stampen, en dan de stamppot even opwarmen in de magnetron.
Ik doe het zo:quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Zo, deze manier ga ik de volgende keer gebruiken.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
[..]
Ik doe het zo:
- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.
Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Dank voor je uitleg. En wanneer draai je het vuur weer uit?quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
[..]
Ik doe het zo:
- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.
Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Zo maak ik het inderdaad ook. Alleen zonder knoflook en met een klontje roomboter. En natuurlijk een bloemige/kruimige aardappel gebruiken (meestal Eigenheimers).quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
[..]
Ik doe het zo:
- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.
Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:07 schreef DrainBamage het volgende:
[..]
Zo maak ik het inderdaad ook. Alleen zonder knoflook en met een klontje roomboter. En natuurlijk een bloemige/kruimige aardappel gebruiken (meestal Eigenheimers).
Stampen is eigenlijk helemaal niet nodig dan. Door goede kruimige aardappelen te gebruiken en die na het koken even droog te laten stomen maak je met de melk en roomboter een lekkere zachte aardappelpuree.
Dat is dan de basis voor de stamppot
quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:09 schreef sirdanilot het volgende:
liefst VERS gerapste nootmuskaat van een nootje
Gestampte gebakken aardappel lijkt me nogal goor, maar gepoft is uiteraard helemaal prima en allicht beter dan gekookt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.
Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Licht gebakken is ook heerlijk inderdaadquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.
Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Zodra de laatste andijvie erdoor geroerd is. Dan schep ik de stamppot meteen over in een grote voorverwarmde schaal, kringetje gehaktballen erin, streepje dikke jus erover, wat ui draperen. Presentatie is belangrijk bij stamppot vind ik.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 10:45 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Dank voor je uitleg. En wanneer draai je het vuur weer uit?
(teentje knoflook en likje mosterd klinkt overigens ook lekker)
Kloptquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:52 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
Presentatie is belangrijk bij stamppot vind ik
Is echt niet goor. Of vindt jij opgebakken stampot de volgende dag ook goor?quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:18 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Gestampte gebakken aardappel lijkt me nogal goor, maar gepoft is uiteraard helemaal prima en allicht beter dan gekookt.
Nooit aan gedacht, maar klinkt als een strak planquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 12:04 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Is echt niet goor. Of vindt jij opgebakken stampot de volgende dag ook goor?
Persoonlijk vind ik dat vaak nog lekkerder dan de eerste dag. Dus waarom niet gelijk die smaak simuleren?
Wat is stoemp dan?quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 12:08 schreef sararaats het volgende:
Ik verwar steeds met stoemp
Ik ben er niet zo gek op.
Meer boter gebruiken, en de spekjes met bakvet compleet erdoorheen. Dan is de boel vet genoeg om niet aan te bakken.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Ik vind melk (en boter en/of spekvet) wel lekker voor de smeuïgheid, maar ik stamp het ook niet fijn. Gebruik ook het liefst vastkokende aardappels.quote:Op maandag 7 oktober 2019 16:46 schreef fathank het volgende:
Ik gebruik eigenlijk nooit melk bij stamppot. Ik stamp de boel ook niet helemaal totdat het lijkt op aardappelpuree uit een pakje. Mogen best nog wel stukken pieper inzitten ipv dat je het met een rietje kan eten .
quote:Op zaterdag 5 oktober 2019 16:20 schreef Smallish het volgende:
Zomerstamppotje: Gestampte aardappel mengen met wat creme fraiche, gesneden rucola erdoor, feta, wat zongedroogde tomaatjes, zwarte olijfjes. Spekjes uitbakken met paprikapoeder, erbij doen. Yum!
Jaaaa De eerste staat voor deze week op de planning.quote:Op zaterdag 5 oktober 2019 16:22 schreef Smallish het volgende:
Nog eentje: zoete aardappelen koken en stampen, gedroogde tomaatjes erdoor, rode paprika erdoor, uitgebakken stukjes chorizo erdoor, wat feta en rucola erover. Veel peper erover. Errug lekker.
Ben benieuwd wat je er van vindt!quote:Op dinsdag 8 oktober 2019 13:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
[..]
Jaaaa De eerste staat voor deze week op de planning.
Hier na het afgieten gewoon op een heel laag pitje de andijvie erbij. Aanbranden doet het absoluut niet. Niks erdoor overigens, op beetje melk en kookvocht om aardappelpuree te maken na dan.. Spekjes serveer ik apart.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Aardappels gaar koken, de gesneden andijvie erbij en daarna afgieten. Dan heb je de andijvie geblancheerd. Vervolgens stampen zoals je wil. Grof, fijn, met of zonder melk enzovoort.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Heb je één van deze technieken al geprobeerd? Ben benieuwd ....quote:Op donderdag 10 oktober 2019 21:57 schreef Postbus100 het volgende:
Hm, interessante technieken. Mijn schoonzus deed de zak gesneden andijvie (maar ja, dat werkt dus alleen met voorgesneden andijvie) met een paar vorkprikken in de magnetron, zodat het rauwe eraf is. En dan door de gekookte en afgegoten aardappels stampen (evt. aardappels al even voorstampen, is iets makkelijker). Dat vond ik ook wel een slimme truc.
Die van m'n schoonzus dus wel. Maar heb nog geen andijvie gegeten sinds twee weken geleden. Daar kwam ook de vraag vandaan eigenlijk, want die stamppot was nog steeds niet echt gelukt.quote:Op donderdag 10 oktober 2019 22:00 schreef maily het volgende:
[..]
Heb je één van deze technieken al geprobeerd? Ben benieuwd ....
Oke. Nou, ben benieuwd naar je eerstvolgende stamppotervaring! Deel hem ook hier?quote:Op donderdag 10 oktober 2019 22:02 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Die van m'n schoonzus dus wel. Maar heb nog geen andijvie gegeten sinds twee weken geleden. Daar kwam ook de vraag vandaan eigenlijk, want die stamppot was nog steeds niet echt gelukt.
Weet ik niet. Als ik eraan denk .quote:Op donderdag 10 oktober 2019 22:02 schreef maily het volgende:
[..]
Oke. Nou, ben benieuwd naar je eerstvolgende stamppotervaring! Deel hem ook hier?
quote:Op donderdag 10 oktober 2019 22:48 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Weet ik niet. Als ik eraan denk .
Nou joh!quote:
Als het aan mij lag zat in alles uitgebakken spekjes. .quote:Op vrijdag 11 oktober 2019 10:49 schreef KaheemSaid het volgende:
Ik houd nooit zo van knapperige spekjes
Staat hier met enige regelmaat op tafelquote:Op vrijdag 11 oktober 2019 15:47 schreef Kaneelstokje het volgende:
Zag laatst een stamppot recept met zoete aardappel en spinazie.
Zeker niet traditioneel, maar het klonk toch goed.
Hier ook, met een beetje feta.quote:Op vrijdag 11 oktober 2019 15:47 schreef Steven184 het volgende:
[..]
Staat hier met enige regelmaat op tafel
Het is dus aan te raden begrijp ik?quote:Op vrijdag 11 oktober 2019 15:47 schreef Steven184 het volgende:
[..]
Staat hier met enige regelmaat op tafel
He bah.quote:
Rucolastamppot is onwijs lekkerquote:Op dinsdag 8 oktober 2019 14:09 schreef Smallish het volgende:
[..]
Ben benieuwd wat je er van vindt!
Ziet er goed uit! Leuk dat je het ook lekker vond. Die spekjes zou ik eerlijk gezegd wel erg missen.....quote:Op vrijdag 11 oktober 2019 20:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Rucolastamppot is onwijs lekker
[ afbeelding ]
Beetje aangepast naar de voorraad. Rode paprika en pijnboompitten toegevoegd, groene ipv zwarte olijven, vaag filetlapje van Too Good To Go ipv spekjes.
Volgende keer meer aandacht besteden aan de puree.
Spekjes kunnen altijd natuurlijk maar ik wil juist meer van de standaard afstappen. En de groene olijven, feta en zongedroogde tomaat zorgden voor voldoende smaak. Dit ga ik zeker vaker eten.quote:Op zaterdag 12 oktober 2019 10:58 schreef Smallish het volgende:
[..]
Ziet er goed uit! Leuk dat je het ook lekker vond. Die spekjes zou ik eerlijk gezegd wel erg missen.....
Wij aten dat met pinda’s en blokjes rookkaas.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 12:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zal ik eens toevoegen aan een vegetarische andijviestamppot?
Interessant idee wel. Ik puzzel hier even met ingrediënten die nog op moeten. Ik denk dat het pinda, roquefort en cherrytomaat wordt ongeveer.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 12:27 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Wij aten dat met pinda’s en blokjes rookkaas.
Snap jequote:
Pinda's, roquefort en cherrytomaten is echt geweldig in de andijviestamppotquote:Op vrijdag 25 oktober 2019 12:27 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Wij aten dat met pinda’s en blokjes rookkaas.
quote:Op donderdag 7 november 2019 20:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Pinda's, roquefort en cherrytomaten is echt geweldig in de andijviestamppot
Vervangen door sla? Maar geen ijsbergsla want daar zit teveel vocht inquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:09 schreef sirdanilot het volgende:
Stamppot rauwe andijvie is niet rauw, de anijvie slinkt een beetje in de hete aardappel. Het is eerder 'stamppot bijna rauwe andijvie'.
Als het aanbrandt doe je ook wat verkeerd. Giet de gare aardappels af en flikker er boter of spekvet bij en stamp dit helemaal met wat VERS gemalen zwarte peper en liefst VERS gerapste nootmuskaat van een nootje (of foelie als je @:Pietverdriet bent). Dan dit op LAAG vuur doen, het mag best een klein beetje aanbakken in het vet maar absoluut niet te veel, en de andijvie er in stappen bij doen, telkens kleine hoeveelheid andijvie erbij en dan goed mengen, als het erin zit meer andjvie erbij, in totaal totdat het genoeg is.
Ik kan hier in Ierland truowens nergens andijvie vinden, iemand tips daarvoor? En nee ik heb helaas geen tuin om het zelf te verbouwen.
Oh, dat ga ik een keer maken! Klinkt echt lekker!quote:Op zaterdag 5 oktober 2019 16:22 schreef Smallish het volgende:
Nog eentje: zoete aardappelen koken en stampen, gedroogde tomaatjes erdoor, rode paprika erdoor, uitgebakken stukjes chorizo erdoor, wat feta en rucola erover. Veel peper erover. Errug lekker.
Ik ook niet: babyvoer is niet mijn favoriet Gebruik wel boter voor de smaak - vaak bak ik er uien bij en stamp dat dan door elkaar.quote:Op maandag 7 oktober 2019 16:46 schreef fathank het volgende:
Ik gebruik eigenlijk nooit melk bij stamppot. Ik stamp de boel ook niet helemaal totdat het lijkt op aardappelpuree uit een pakje. Mogen best nog wel stukken pieper inzitten ipv dat je het met een rietje kan eten .
Is echt lekker!quote:Op zondag 10 november 2019 21:09 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Oh, dat ga ik een keer maken! Klinkt echt lekker!
Vetspek bedoel je?quote:Op woensdag 13 november 2019 10:47 schreef Lonaa het volgende:
Vanavond stamppot zuurkool.
Ik bak de zuurkool altijd ipv koken. En dan met goed uitgebakken speklap
Hoe bak je een speklap goed uit dan?quote:
Op middelmatig vuur, in wat olie. Vaak draaien. Het is een delicaat proces, maar uiteindelijk blijft ie dan horizontaal staan als je m aan 1 kant vast zou pakkennquote:Op woensdag 13 november 2019 11:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Hoe bak je een speklap goed uit dan?
In de oven krijg je ze pas echt knapperig. Speklappen op het rooster, plaat er direct onder om het vet op te vangen.quote:Op woensdag 13 november 2019 11:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Hoe bak je een speklap goed uit dan?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |