abonnement Unibet Coolblue
pi_189246657
Het is weer tijd voor stamppot! Ik maak het niet vaak maar wil daar verandering in brengen. Wat is jullie favoriete recept?

Ik maak wel eens rauwe witlof, kaas, gekookt ei en piccalilly. Of rauwe andijviestamp met spekjes en augurk.
Spoilers!
pi_189246760
Rauwe andijvie is mijn favoriet met spekjes en een gehaktbal

Maar ik ga het eens met chorizo en wat parmezaanse kaas erdoorheen proberen, dat lijkt me ook wel lekker :Y)
pi_189246777
Lang geleden (maar zet 'm binnenkort weer op het eetprogramma:
Stamppot boerenkool. Dat dus maken en dan blokjes oude kaas erdoor en in de oven
Of blokjes friszure appel erdoor en ook weer oude kaas, varieer maar door.
We have far more in common than that which devides us..
  Spellchecker donderdag 3 oktober 2019 @ 15:32:18 #4
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189246826
Zuurkoolstamppot met gerapste kaas en dan onder de grill :9
pi_189246831
En mijn moeder maakte nog wel eens stamppot koolraap. De gekookte blokjes werden door de puree geroerd zodat je nog wel de structuur zag. En (don't ask) daar ging dan, naast spekvet en spekjes, stroop over heen.
Mijn ouders aten daar dan bloedworst bij, wij kinderen verse of rookworst.
We have far more in common than that which devides us..
pi_189246869
quote:
1s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 15:32 schreef maily het volgende:
Zuurkoolstamppot met gerapste kaas en dan onder de grill :9
Variatie daarop had ik van de week.
Laag puree, laag zuurkool, hamblokjes (dit keer blokjes gerookte kip), kaassaus, plakjes banaan. En zo opbouwen, extra geraspte kaas erover en in de oven.
Had Syriers te eten die dit nog nooit hadden gehad, er ging eerst een voorzichtig hapje naar binnen, toen wat groter en er werd 2x opgeschept ;)
We have far more in common than that which devides us..
  Spellchecker donderdag 3 oktober 2019 @ 15:39:13 #7
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189246932
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 15:34 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Variatie daarop had ik van de week.
Laag puree, laag zuurkool, hamblokjes (dit keer blokjes gerookte kip), kaassaus, plakjes banaan. En zo opbouwen, extra geraspte kaas erover en in de oven.
Had Syriers te eten die dit nog nooit hadden gehad, er ging eerst een voorzichtig hapje naar binnen, toen wat groter en er werd 2x opgeschept ;)
O+
Rozijnen en stukjes appels past ook goed :Y)
pi_189247381
quote:
1s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 15:39 schreef maily het volgende:

[..]

O+
Rozijnen en stukjes appels past ook goed :Y)
Ook ja. Eerst de vriezer leegeten, dan mag ik weer zelf koken
We have far more in common than that which devides us..
  donderdag 3 oktober 2019 @ 16:29:08 #9
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_189247708
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 15:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het is weer tijd voor stamppot! Ik maak het niet vaak maar wil daar verandering in brengen. Wat is jullie favoriete recept?

Ik maak wel eens rauwe witlof, kaas, gekookt ei en piccalilly. Of rauwe andijviestamp met spekjes en augurk.
Voor deze week is het gewone hutspot, want Leids ontzet. :)
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_189248646
Daar gaan we dan
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189249119
Bijna klaar om te stampen. Er doorheen gaat zout, chilipoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en ketjap manis.
De rookworst is vegetarisch.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189249324
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189249707
Resultaat: slecht
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189249772
Hmm zonde, ik had in elk geval de aardappels wat kleiner gesneden, je hebt nu alles samen gekookt en de groente hebben maar 2 minuutjes nodig
pi_189249809
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 18:43 schreef Karzai het volgende:
Hmm zonde, ik had in elk geval de aardappels wat kleiner gesneden, je hebt nu alles samen gekookt en de groente hebben maar 2 minuutjes nodig
Nee hoor daar lag het niet aan. Ik kook mijn hele leven al boerenkool.
Maar nu had ik er ketjap door gegooid, dat was een foute keuze.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189249840
De groente heeft minstens 25 minuten nodig.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189249964
Boerenkool misschien, andijvie gooi ik erbij zonder te koken
pi_189249988
Okay voor de varkens dan maar
pi_189249995
Krijg je weer een lekker speklappie voor terug
pi_189251839
Mijn lievelings stamppot is absoluut rauwe andijviestamppot.
Ik eet dat regelmatig, maar maak het nooit zelf, dat laat ik de BF maken! O+
We eten het dan meestal met een (varkens)braadworst, heerlijk.

Wat ik zelf wel graag maak op stamppot-gebied is hutspot (mijn nummer twee lievelings stamppot),
en dat eet ik dan het liefst met pittig runderstoofvlees, zoals Daging Setan uit de slowcooker.

De nieuwe eend in de bijt waar de BF een aantal jaren geleden mee kwam en die ik meer dan lekker vind, al durf ik die niet op 2 of 3 te categoriseren, is spruitjesstamppot!!!
Serieus, dat is TE lekker!

Disclaimer:
alles waar BF en stamppot in één zin gebruikt wordt, wil ook zeggen dat er zowel kaas als uitgebakken spekjes door de stamppot zitten.
pi_189252108


Stamppot |:(
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_189253055
Aardappels met witte bonen! Stopverf, zoooo lekker :D
Daarbij gewoon een cervelaatworst in plakjes gesneden en even gebakken. Heerlijke jus voor er overheen ook meteen!
pi_189253822
Mjam, stamppot.

Mijn favorieten: stamppot zuurkool en stamppot hutspot. Boerenkool vind ik ook lekker. En andijvie ook, mits goed klaargemaakt (maar dat lukt me nooit).

Basis is bij mij (bijna) altijd hetzelfde:
- aardappels
- groenten
- spekjes
- melk en boter
- soms wat nootmuskaat
- rookworst (of een ander stuk vlees)
- zout & peper
Bij boerenkool worden daar nog augurken bij geserveerd.
Bij hutspot gaan er uien bij.
Somebody that I used to know
pi_189253920
Stamppot rucola met zongedroogde tomaat, pijnboompit en uitgebakken spek.
pi_189254341
Hutspot gemaakt met gebakken uien ipv gekookte uien.
Bietjesstamppot met spekjes.
Stamppot met gebakken prei, geraspte kaas, pesto en walnoten.
Stamppot met rauwe witlof en blauwe kaas.
Stamppot met rauwe ijsbergsla en gebakken shoarma.
Spinazie stamppot met stukjes gekookt ei of blokjes kaas.
We zijn gek op stamppot hier!
pi_189254789
Mijn favoriete stamppot is ook andijviestampot. Maar helaas als ik eters krijg valt dat niet zo in de smaak.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_189255671
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.

De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw :X Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Somebody that I used to know
pi_189255683
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 21:24 schreef Fofo het volgende:
Stamppot rucola met zongedroogde tomaat, pijnboompit en uitgebakken spek.
Oh, dat is ook lekker.

En bietenstamppot trouwens ook.
Somebody that I used to know
  Spellchecker donderdag 3 oktober 2019 @ 22:49:53 #29
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189256037
quote:
2s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.

De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw :X Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Je zou het in een hapjespan/anti-aanbakpan kunnen doen? Of in een grote kom die op een pan kokend water staat; au bain marie.
Of in de laatste minuut dat de aardappels koken de andijvie erbij doen, dan alles samen afgieten en stampen maar.
pi_189256367
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 22:49 schreef maily het volgende:

[..]

Je zou het in een hapjespan/anti-aanbakpan kunnen doen? Of in een grote kom die op een pan kokend water staat; au bain marie.
Of in de laatste minuut dat de aardappels koken de andijvie erbij doen, dan alles samen afgieten en stampen maar.
Hm. Maar met dat laatste is het eigenlijk geen rauwe andijvie meer, toch? Dus mensen die zeggen dat ze dat eten, noemen het eigenlijk verkeerd?
Somebody that I used to know
  Spellchecker donderdag 3 oktober 2019 @ 23:07:39 #31
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189256410
quote:
2s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 23:05 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Hm. Maar met dat laatste is het eigenlijk geen rauwe andijvie meer, toch? Dus mensen die zeggen dat ze dat eten, noemen het eigenlijk verkeerd?
Maar als jij die stamppot maakt is de andijvie nog wel rauw. Je kookt de aardappels, je giet ze af, doet ze terug in de pan, doet de andijvie erbij en stampen maar. Beetje boter en/of melk erbij.
Je kunt andijvie ook even koken, dan is het rauwe eraf. Maar dan smaakt je stamppot niet zo lekker ....
Andere optie is inderdaad de andijvie rauw bij de aardappels doen, stampen, en dan de stamppot even opwarmen in de magnetron.
pi_189256547
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 23:07 schreef maily het volgende:

[..]

Maar als jij die stamppot maakt is de andijvie nog wel rauw. Je kookt de aardappels, je giet ze af, doet ze terug in de pan, doet de andijvie erbij en stampen maar. Beetje boter en/of melk erbij.
Je kunt andijvie ook even koken, dan is het rauwe eraf. Maar dan smaakt je stamppot niet zo lekker ....
Andere optie is inderdaad de andijvie rauw bij de aardappels doen, stampen, en dan de stamppot even opwarmen in de magnetron.
Ja, als ik de aardappels aan het koken ben, zijn ze ook nog rauw 8)7

Maar er zijn dus serieus mensen die letterlijk rauwe andijvie eten? En en passant ook nog afgekoelde aardappels (afgekoeld door de koude andijvie die erbij komt)? Nou, ik vind het toch wel lekker als dat rauwe er net een beetje af is, het zij door de magnetron, het zij door een minuutje meekoken. (maar ja, dan noem i k het dus geen rauwe andijvie meer, dus ik vraag me af hoe anderen hier tegenaan k ijken).
Somebody that I used to know
pi_189259562
quote:
2s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.

De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw :X Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Ik doe het zo:

- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.

Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
“I don’t hate people. I just feel better when they’re not around.”
pi_189260011
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:

[..]

Ik doe het zo:

- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.

Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Zo, deze manier ga ik de volgende keer gebruiken.
We have far more in common than that which devides us..
pi_189260863
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:

[..]

Ik doe het zo:

- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.

Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Dank voor je uitleg. En wanneer draai je het vuur weer uit?

(teentje knoflook en likje mosterd klinkt overigens ook lekker)
Somebody that I used to know
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:06:24 #36
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189261232
Zuurkoolschotels uit de oven zijn toch wel mijn favo.

Zuurkoolstampot maken met een blok spek. Stampen met een roomsaus met knoflook en lenteui.
Rundergehakt rul bakken opgeleukt met chili peper, beetje pit naar smaak erin iig. Evt wat paprika erdoor (geel is lekker).
Laagje zuurkoolstampot, laagje gehakt, laagje banaan in schijfjes (evt eerst aanbakken, is lekkerder), laagje zuurkoolstampot. Broodkruim/paneer eroverheen, boter erop en de oven in voor een lekker krokant laagje.
Appelmoes erbij en smullen maar.

Maak groot, de volgende dag opbakken is namelijk ook erg lekker.

Kan ook met perzik, abrikoos, appel e.d. en je kan varieren met de (room)saus om het meer een lente/zomer stamppotje te maken of meer een winter stamppot te maken. Frisser of steviger.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:07:48 #37
-1 #ANONIEM
I has may a drain bamage...
pi_189261252
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:

[..]

Ik doe het zo:

- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.

Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Zo maak ik het inderdaad ook. Alleen zonder knoflook en met een klontje roomboter. En natuurlijk een bloemige/kruimige aardappel gebruiken (meestal Eigenheimers).
Stampen is eigenlijk helemaal niet nodig dan. Door goede kruimige aardappelen te gebruiken en die na het koken even droog te laten stomen maak je met de melk en roomboter een lekkere zachte aardappelpuree.
Dat is dan de basis voor de stamppot :9~ :9
I hope I didn't brain my damage
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:09:34 #38
414785 sirdanilot
pi_189261278
Stamppot rauwe andijvie is niet rauw, de anijvie slinkt een beetje in de hete aardappel. Het is eerder 'stamppot bijna rauwe andijvie'.

Als het aanbrandt doe je ook wat verkeerd. Giet de gare aardappels af en flikker er boter of spekvet bij en stamp dit helemaal met wat VERS gemalen zwarte peper en liefst VERS gerapste nootmuskaat van een nootje (of foelie als je @Pietverdriet bent). Dan dit op LAAG vuur doen, het mag best een klein beetje aanbakken in het vet maar absoluut niet te veel, en de andijvie er in stappen bij doen, telkens kleine hoeveelheid andijvie erbij en dan goed mengen, als het erin zit meer andjvie erbij, in totaal totdat het genoeg is.

Ik kan hier in Ierland truowens nergens andijvie vinden, iemand tips daarvoor? En nee ik heb helaas geen tuin om het zelf te verbouwen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:15:09 #39
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189261355
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:07 schreef DrainBamage het volgende:

[..]

Zo maak ik het inderdaad ook. Alleen zonder knoflook en met een klontje roomboter. En natuurlijk een bloemige/kruimige aardappel gebruiken (meestal Eigenheimers).
Stampen is eigenlijk helemaal niet nodig dan. Door goede kruimige aardappelen te gebruiken en die na het koken even droog te laten stomen maak je met de melk en roomboter een lekkere zachte aardappelpuree.
Dat is dan de basis voor de stamppot :9~ :9
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.

Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:18:28 #40
-1 #ANONIEM
I has may a drain bamage...
pi_189261387
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:09 schreef sirdanilot het volgende:
liefst VERS gerapste nootmuskaat van een nootje


Deze heb ik sinds kort. Dat werkt stukken beter dan zo'n handrasp :)
I hope I didn't brain my damage
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:18:40 #41
414785 sirdanilot
pi_189261389
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.

Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Gestampte gebakken aardappel lijkt me nogal goor, maar gepoft is uiteraard helemaal prima en allicht beter dan gekookt.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:19:24 #42
-1 #ANONIEM
I has may a drain bamage...
pi_189261395
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.

Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Licht gebakken is ook heerlijk inderdaad :9
I hope I didn't brain my damage
pi_189261834
Stamppot, zalig. Mijn favoriet is zuurkoolstamp, dat maak ik van september tot april zo'n beetje om het weekend. 750 gram zuurkool + 1 kg aardappels + 375 gram spekjes. :9
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_189261945
quote:
2s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 10:45 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Dank voor je uitleg. En wanneer draai je het vuur weer uit?

(teentje knoflook en likje mosterd klinkt overigens ook lekker)
Zodra de laatste andijvie erdoor geroerd is. Dan schep ik de stamppot meteen over in een grote voorverwarmde schaal, kringetje gehaktballen erin, streepje dikke jus erover, wat ui draperen. Presentatie is belangrijk bij stamppot vind ik.
“I don’t hate people. I just feel better when they’re not around.”
pi_189262013
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:52 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
Presentatie is belangrijk bij stamppot vind ik
Klopt :Y

Heb ooit op verschillende locaties van een verzorgingstehuis gewerkt als vakantiebaan. Ze serveerden daar altijd aardappelpuree (en nog een aantal dingen). Werd vaak gewoon met een lepel op een bord geschept, wat op zich best oké was. Totdat ik een keer op een locatie was waar ze dat met een ijsbollenlepel deden (!!). Zag er gelijk 3x aantrekkelijker en smakelijker uit. Echt zo bizar wat voor verschil dat maakte.

Zou het alleen zelf nooit overscheppen in een (voorverwarmde) schaal. Of eigenlijk misschien wel, want het maakt het wel heel huiselijk, maar ik ben dat van huis uit niet gewend en het creëert extra vaat. Maar ik vind het wel wat hebben als je van de maaltijd een feestje kan maken. Dus misschien ga ik dat later ook wel doen, als ik een gezin heb :D

(ik had ooit een collega die bijvoorbeeld nooit de pannen op tafel zette. Schepte in de keuken alles op, maakte de borden ook op, and that's it. Gaf ook wel veel rust aan tafel. Vond ik ook wel wat hebben).

[ Bericht 12% gewijzigd door Postbus100 op 04-10-2019 12:08:22 ]
Somebody that I used to know
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:04:28 #46
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_189262102
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:18 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Gestampte gebakken aardappel lijkt me nogal goor, maar gepoft is uiteraard helemaal prima en allicht beter dan gekookt.
Is echt niet goor. Of vindt jij opgebakken stampot de volgende dag ook goor?
Persoonlijk vind ik dat vaak nog lekkerder dan de eerste dag. Dus waarom niet gelijk die smaak simuleren?
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:08:57 #47
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_189262180
Ik verwar steeds met stoemp :@

Ik ben er niet zo gek op.
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_189283365
Zomerstamppotje: Gestampte aardappel mengen met wat creme fraiche, gesneden rucola erdoor, feta, wat zongedroogde tomaatjes, zwarte olijfjes. Spekjes uitbakken met paprikapoeder, erbij doen. Yum! *O*
Is dat zo?
pi_189283389
Nog eentje: zoete aardappelen koken en stampen, gedroogde tomaatjes erdoor, rode paprika erdoor, uitgebakken stukjes chorizo erdoor, wat feta en rucola erover. Veel peper erover. Errug lekker.
Is dat zo?
pi_189283406
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 12:04 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Is echt niet goor. Of vindt jij opgebakken stampot de volgende dag ook goor?
Persoonlijk vind ik dat vaak nog lekkerder dan de eerste dag. Dus waarom niet gelijk die smaak simuleren?
Nooit aan gedacht, maar klinkt als een strak plan ^O^
  zaterdag 5 oktober 2019 @ 16:38:11 #51
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_189283573
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 12:08 schreef sararaats het volgende:
Ik verwar steeds met stoemp :@

Ik ben er niet zo gek op.
Wat is stoemp dan?
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zaterdag 5 oktober 2019 @ 17:09:21 #52
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_189284098
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
  maandag 7 oktober 2019 @ 08:46:41 #53
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_189310154
quote:
2s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.

De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw :X Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Meer boter gebruiken, en de spekjes met bakvet compleet erdoorheen. Dan is de boel vet genoeg om niet aan te bakken.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_189315707
ik verwarm altijd in een steelpannetje, roomboter en volle melk, dat gooi ik over de andijvie heen samen met het vet van de spekjes, daarna stampen en roeren
  maandag 7 oktober 2019 @ 16:12:06 #55
93214 DeTolk
Elk puntje telt.
pi_189316111
Vanavond weer lekker aan de boerenkool, heerlijk met dit weer :D

Vorige week nog stamppot met rucola en kippedijshoarma gemaakt.
  maandag 7 oktober 2019 @ 16:43:21 #56
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_189316619
Vanavond stamppot rauwe andijvie. Niet met aardappel, maar met een mix van knolselderij en pastinaak. (boter, room, mosterd, mierikswortel, zout, peper, kaneel en nootmuskaat er doorheen). Daardoorheen uitgebakken spekjes en erbij gebraden runderworsten. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 7 oktober 2019 @ 16:46:36 #57
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_189316687
Ik gebruik eigenlijk nooit melk bij stamppot. Ik stamp de boel ook niet helemaal totdat het lijkt op aardappelpuree uit een pakje. Mogen best nog wel stukken pieper inzitten ipv dat je het met een rietje kan eten :X.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_189321769
quote:
14s.gif Op maandag 7 oktober 2019 16:46 schreef fathank het volgende:
Ik gebruik eigenlijk nooit melk bij stamppot. Ik stamp de boel ook niet helemaal totdat het lijkt op aardappelpuree uit een pakje. Mogen best nog wel stukken pieper inzitten ipv dat je het met een rietje kan eten :X.
Ik vind melk (en boter en/of spekvet) wel lekker voor de smeuïgheid, maar ik stamp het ook niet fijn. Gebruik ook het liefst vastkokende aardappels.
Somebody that I used to know
pi_189330244
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 oktober 2019 16:20 schreef Smallish het volgende:
Zomerstamppotje: Gestampte aardappel mengen met wat creme fraiche, gesneden rucola erdoor, feta, wat zongedroogde tomaatjes, zwarte olijfjes. Spekjes uitbakken met paprikapoeder, erbij doen. Yum! *O*
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 oktober 2019 16:22 schreef Smallish het volgende:
Nog eentje: zoete aardappelen koken en stampen, gedroogde tomaatjes erdoor, rode paprika erdoor, uitgebakken stukjes chorizo erdoor, wat feta en rucola erover. Veel peper erover. Errug lekker.
Jaaaa :9 De eerste staat voor deze week op de planning.
Spoilers!
pi_189330422
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 oktober 2019 13:55 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]


[..]

Jaaaa :9 De eerste staat voor deze week op de planning.
^O^ Ben benieuwd wat je er van vindt! :)
Is dat zo?
  † In Memoriam † dinsdag 8 oktober 2019 @ 19:19:55 #61
88815 The_Emotion
98.3
pi_189334765
Vandaag staat er boerenkool op tafel, toch wel mijn favoriete kostje.
Snufje zout, witte peper en nootmuskaat er over, klein beetje melk om de aardappels een romige smaak mee te geven en een flinke lik mosterd.
Verder natuurlijk de rookworst en de spekjes ^O^

Het smaakt weer heerlijk, en morgen de rest opbakken, dan is het nog lekkerder :Y)
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
pi_189339956
quote:
2s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.

De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw :X Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Hier na het afgieten gewoon op een heel laag pitje de andijvie erbij. Aanbranden doet het absoluut niet. Niks erdoor overigens, op beetje melk en kookvocht om aardappelpuree te maken na dan.. Spekjes serveer ik apart.
pi_189370038
quote:
2s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.

De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw :X Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Aardappels gaar koken, de gesneden andijvie erbij en daarna afgieten. Dan heb je de andijvie geblancheerd. Vervolgens stampen zoals je wil. Grof, fijn, met of zonder melk enzovoort.
pi_189370941
Ik warm de melk die ik er doorheen gooi vaak ook even op in de magnetron :Y
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_189371872
Hm, interessante technieken. Mijn schoonzus deed de zak gesneden andijvie (maar ja, dat werkt dus alleen met voorgesneden andijvie) met een paar vorkprikken in de magnetron, zodat het rauwe eraf is. En dan door de gekookte en afgegoten aardappels stampen (evt. aardappels al even voorstampen, is iets makkelijker). Dat vond ik ook wel een slimme truc.
Somebody that I used to know
  Spellchecker donderdag 10 oktober 2019 @ 22:00:41 #66
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189371985
quote:
2s.gif Op donderdag 10 oktober 2019 21:57 schreef Postbus100 het volgende:
Hm, interessante technieken. Mijn schoonzus deed de zak gesneden andijvie (maar ja, dat werkt dus alleen met voorgesneden andijvie) met een paar vorkprikken in de magnetron, zodat het rauwe eraf is. En dan door de gekookte en afgegoten aardappels stampen (evt. aardappels al even voorstampen, is iets makkelijker). Dat vond ik ook wel een slimme truc.
Heb je één van deze technieken al geprobeerd? Ben benieuwd ....
pi_189372029
quote:
0s.gif Op donderdag 10 oktober 2019 22:00 schreef maily het volgende:

[..]

Heb je één van deze technieken al geprobeerd? Ben benieuwd ....
Die van m'n schoonzus dus wel. Maar heb nog geen andijvie gegeten sinds twee weken geleden. Daar kwam ook de vraag vandaan eigenlijk, want die stamppot was nog steeds niet echt gelukt.
Somebody that I used to know
  Spellchecker donderdag 10 oktober 2019 @ 22:02:46 #68
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189372053
quote:
2s.gif Op donderdag 10 oktober 2019 22:02 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Die van m'n schoonzus dus wel. Maar heb nog geen andijvie gegeten sinds twee weken geleden. Daar kwam ook de vraag vandaan eigenlijk, want die stamppot was nog steeds niet echt gelukt.
Oke. Nou, ben benieuwd naar je eerstvolgende stamppotervaring! Deel hem ook hier? :Y)
pi_189373837
quote:
0s.gif Op donderdag 10 oktober 2019 22:02 schreef maily het volgende:

[..]

Oke. Nou, ben benieuwd naar je eerstvolgende stamppotervaring! Deel hem ook hier? :Y)
Weet ik niet. Als ik eraan denk .
Somebody that I used to know
  Spellchecker donderdag 10 oktober 2019 @ 22:49:24 #70
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189373999
quote:
0s.gif Op donderdag 10 oktober 2019 22:49 schreef maily het volgende:

[..]

-O- :'(
hoezo? :D
Somebody that I used to know
  Spellchecker donderdag 10 oktober 2019 @ 22:56:09 #72
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_189374024
quote:
2s.gif Op donderdag 10 oktober 2019 22:55 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

hoezo? :D
Nou joh!
Al die mensen in dit topic die jou (goeie) adviezen hebben gegeven :|W
pi_189377959
Andijviestamppot volgens job en jerry van 24 kitchen

Een goede andijviestamppot begint bij de techniek. Je moet de aardappels niet te lang koken. Als je ze te lang doorkookt, nemen ze te veel vocht op en wordt de andijviestamppot waterig. Dit kun je voorkomen door met een mes in je aardappels te prikken om te kijken of ze gaar zijn en ze dan af te gieten.”

Andijviestamppot maak je namelijk niet smeuïg door de aardappels lekker zacht te koken, maar door het vet dat je eraan toevoegt. “De truc zit ‘m in veel melk en heel veel boter”, verklapt Job. “Ook een andijviestamppot moet sexy zijn”, onderstreept Perry, “en dat doe je door er genoeg boter aan toe te voegen en ‘m mooi op smaak te brengen met genoeg peper en zout. Eventueel voeg je er ook nog een scheutje melk aan toe.”

Volgens de chefs eet je geen andijviestamppot zonder gebakken spekjes die je helemaal krokant uitbakt. Het bakvet daarvan stamp je ook door de andijviestamppot. “Alles draait om smaak en structuur. Een volle smaak krijg je door veel vet, zout en (witte) peper.”

“Mensen zijn vaak te bang om zout en boter te gebruiken”, legt Perry uit. Veelgemaakte fouten bij het maken van andijviestamppot zijn vooral het weglaten van spekjes of het gebruiken van te weinig andijvie. Job vindt het vooral jammer als de andijviestamppot te droog wordt geserveerd, met onvoldoende boter en vet. “Mijn oma bakte altijd van die witte spekblokjes helemaal uit en krokant. Dat ging dan inclusief bakvet door de stamppot.”

2 kg kruimige aardappelen
125 g ongezouten roomboter
1 kg rauwe andijvie
geraspte nootmuskaat
1 (rode) ui
(zachte) mosterd
1 rookworst
1 zakje jus

Bereidingswijze + totale tijd: 30 minuten

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 min. en controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken. Prik je er makkelijk in, dan zijn ze gaar. Voel je nog te veel weerstand, geef de aardappelen dan nog een paar minuutjes. Giet de aardappelen af. Als je de ze te lang doorkookt, trekt het vocht erin en worden ze waterig.

Bak ondertussen het spek helemaal uit tot het knapperig is. Leg de spekjes in een zeef en vang het vet op.

Snijd het groen van de andijvie en snijd de knapperige onderkant vingerdik op.

Kook ondertussen de melk. Prak de aardappelen grof met de boter en gooi de gekookte melk erop, prak die er ook door en voeg het spekvet en de kruiden toe.

Stamp de verse andijvie door het aardappelmengsel.

Ik heb deze nog niet uitgeprobeerd omdat mijn man niet van veel spekjes en boter door zijn eten heen houdt maar het lijkt me wel lekker dus ga ik 2 verschillende porties maken.
pi_189378493
Ik houd nooit zo van knapperige spekjes
  vrijdag 11 oktober 2019 @ 10:51:25 #75
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_189378520
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 oktober 2019 10:49 schreef KaheemSaid het volgende:
Ik houd nooit zo van knapperige spekjes
Als het aan mij lag zat in alles uitgebakken spekjes. :9.
And so is the past
  Moderator vrijdag 11 oktober 2019 @ 14:30:02 #76
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189381741
Stamppot is een beproefd iets, moet je niet aan rommelen, dus het liefst hutspot, boerenkool, snijbonen of rauwe andijvie. En spek hoort er in.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 11 oktober 2019 @ 15:47:09 #77
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_189382858
Zag laatst een stamppot recept met zoete aardappel en spinazie.
Zeker niet traditioneel, maar het klonk toch goed.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_189382872
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 oktober 2019 15:47 schreef Kaneelstokje het volgende:
Zag laatst een stamppot recept met zoete aardappel en spinazie.
Zeker niet traditioneel, maar het klonk toch goed.
Staat hier met enige regelmaat op tafel
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_189382886
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 oktober 2019 15:47 schreef Steven184 het volgende:

[..]

Staat hier met enige regelmaat op tafel
Hier ook, met een beetje feta.
  vrijdag 11 oktober 2019 @ 15:49:16 #80
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_189382901
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 oktober 2019 15:47 schreef Steven184 het volgende:

[..]

Staat hier met enige regelmaat op tafel
Het is dus aan te raden begrijp ik?
Wat doe je er voor vlees bij?

quote:
14s.gif Op vrijdag 11 oktober 2019 15:48 schreef Chia het volgende:

[..]

Hier ook, met een beetje feta.
He bah.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_189386934
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 oktober 2019 14:09 schreef Smallish het volgende:

[..]

^O^ Ben benieuwd wat je er van vindt! :)
Rucolastamppot is onwijs lekker *O*

Beetje aangepast naar de voorraad. Rode paprika en pijnboompitten toegevoegd, groene ipv zwarte olijven, vaag filetlapje van Too Good To Go ipv spekjes.

Volgende keer meer aandacht besteden aan de puree.
Spoilers!
pi_189394094
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 oktober 2019 20:51 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Rucolastamppot is onwijs lekker *O*
[ afbeelding ]
Beetje aangepast naar de voorraad. Rode paprika en pijnboompitten toegevoegd, groene ipv zwarte olijven, vaag filetlapje van Too Good To Go ipv spekjes.

Volgende keer meer aandacht besteden aan de puree.
Ziet er goed uit! Leuk dat je het ook lekker vond. Die spekjes zou ik eerlijk gezegd wel erg missen..... :@
Is dat zo?
pi_189394146
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 oktober 2019 10:58 schreef Smallish het volgende:

[..]

Ziet er goed uit! Leuk dat je het ook lekker vond. Die spekjes zou ik eerlijk gezegd wel erg missen..... :@
Spekjes kunnen altijd natuurlijk maar ik wil juist meer van de standaard afstappen. En de groene olijven, feta en zongedroogde tomaat zorgden voor voldoende smaak. Dit ga ik zeker vaker eten.
Spoilers!
pi_189394575
^O^ :)
Is dat zo?
pi_189589090
Vandaag boerenkool stamppot op! De kipster rookworst van de Lidl is geen aanrader, taai velletje en bremzout.
pi_189612205
Wat zal ik eens toevoegen aan een vegetarische andijviestamppot?
Spoilers!
  vrijdag 25 oktober 2019 @ 12:27:45 #87
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_189612221
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 12:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zal ik eens toevoegen aan een vegetarische andijviestamppot?
Wij aten dat met pinda’s en blokjes rookkaas.
The love you take is equal to the love you make.
pi_189612246
Dit topic _O_
I wanna go back with a club and attack
I wanna take to my guns and break you
pi_189612294
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 12:27 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Wij aten dat met pinda’s en blokjes rookkaas.
Interessant idee wel. Ik puzzel hier even met ingrediënten die nog op moeten. Ik denk dat het pinda, roquefort en cherrytomaat wordt ongeveer.
Spoilers!
pi_189726397
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 12:29 schreef Solotovski het volgende:
Dit topic _O_
Snap je _O_
Daar is de vrieskou nu ook naar. Misschien morgen op de katerdag stamppot maken. Gelukkig is het niet zo moeilijk.

[ Bericht 0% gewijzigd door Erasmus op 01-11-2019 10:11:16 ]
pi_189840116
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 12:27 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Wij aten dat met pinda’s en blokjes rookkaas.
Pinda's, roquefort en cherrytomaten is echt geweldig in de andijviestamppot :9~
Spoilers!
  donderdag 7 november 2019 @ 20:57:36 #92
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_189840582
quote:
1s.gif Op donderdag 7 november 2019 20:41 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Pinda's, roquefort en cherrytomaten is echt geweldig in de andijviestamppot :9~
^O^ :9
The love you take is equal to the love you make.
  vrijdag 8 november 2019 @ 22:19:07 #93
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_189857933
Stamppot met azijn.

Oftewel slastamppot. Niet vanwege de sla maar omdat er azijn ingaat ipv melk! Dat klinkt raar maar is zooo lekker samen met de zoute spekjes.

Er gaat in: kropsla ( als je een andere kiest neem dan absoluut
Geen ijsbergla omdat daar veel vocht in zit) ,aardappelen , azijn, gebakken spekjes, gekookt ei, peper, zout en een klontje boter.

[ Bericht 12% gewijzigd door madeliefff op 08-11-2019 22:37:46 ]
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  vrijdag 8 november 2019 @ 22:31:31 #94
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_189858189
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2019 11:09 schreef sirdanilot het volgende:
Stamppot rauwe andijvie is niet rauw, de anijvie slinkt een beetje in de hete aardappel. Het is eerder 'stamppot bijna rauwe andijvie'.

Als het aanbrandt doe je ook wat verkeerd. Giet de gare aardappels af en flikker er boter of spekvet bij en stamp dit helemaal met wat VERS gemalen zwarte peper en liefst VERS gerapste nootmuskaat van een nootje (of foelie als je @:Pietverdriet bent). Dan dit op LAAG vuur doen, het mag best een klein beetje aanbakken in het vet maar absoluut niet te veel, en de andijvie er in stappen bij doen, telkens kleine hoeveelheid andijvie erbij en dan goed mengen, als het erin zit meer andjvie erbij, in totaal totdat het genoeg is.

Ik kan hier in Ierland truowens nergens andijvie vinden, iemand tips daarvoor? En nee ik heb helaas geen tuin om het zelf te verbouwen.
Vervangen door sla? Maar geen ijsbergsla want daar zit teveel vocht in
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
pi_189886276
Ik ben dol op stamppot! Mijn favorieten zijn hutspot met gebakken uien ipv gekookt, boerenkool met gebakken uitjes en pompoen (evt met venkel). Ik eet er meestal spekjes bij.

Nog niet zo lang geleden een spinaziestamppot op met o.a. mascarpone en tomaatjes, die was ook erg geslaagd. :9~
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_189886326
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 oktober 2019 16:22 schreef Smallish het volgende:
Nog eentje: zoete aardappelen koken en stampen, gedroogde tomaatjes erdoor, rode paprika erdoor, uitgebakken stukjes chorizo erdoor, wat feta en rucola erover. Veel peper erover. Errug lekker.
Oh, dat ga ik een keer maken! Klinkt echt lekker!
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_189886381
quote:
14s.gif Op maandag 7 oktober 2019 16:46 schreef fathank het volgende:
Ik gebruik eigenlijk nooit melk bij stamppot. Ik stamp de boel ook niet helemaal totdat het lijkt op aardappelpuree uit een pakje. Mogen best nog wel stukken pieper inzitten ipv dat je het met een rietje kan eten :X.
Ik ook niet: babyvoer is niet mijn favoriet :P Gebruik wel boter voor de smaak - vaak bak ik er uien bij en stamp dat dan door elkaar.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  † In Memoriam † zondag 10 november 2019 @ 21:45:46 #98
88815 The_Emotion
98.3
pi_189887172
Vandaag weer boerenkool, het is en blijft mijn favoriet, het werd ook wel een keer tijd na 2 weken _O_
Met uitgebakken vetspek en rookworst, nggg, wat lekker!

Wel gebruik ik een slok melk voor het stampen, net genoeg om de piepers romiger te maken, niet te veel, want het moet geen papje worden.
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
pi_189887965
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 21:09 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Oh, dat ga ik een keer maken! Klinkt echt lekker!
Is echt lekker! :9
Is dat zo?
pi_189920151
Stamppot rauwe andijvie met spekjes en jus.
Stamppot boerenkool met spekjes, jus en apart augurken :9
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_189920637
Vanavond stamppot zuurkool. :9

Ik bak de zuurkool altijd ipv koken. En dan met goed uitgebakken speklap :9
Sterkheidsbaas van alles.
pi_189921100
quote:
2s.gif Op woensdag 13 november 2019 10:47 schreef Lonaa het volgende:
Vanavond stamppot zuurkool. :9

Ik bak de zuurkool altijd ipv koken. En dan met goed uitgebakken speklap :9
Vetspek bedoel je?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_189921116
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2019 11:20 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Vetspek bedoel je?
Nee.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_189921140
quote:
2s.gif Op woensdag 13 november 2019 11:21 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Nee.
Hoe bak je een speklap goed uit dan?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_189921164
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2019 11:22 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Hoe bak je een speklap goed uit dan?
Op middelmatig vuur, in wat olie. Vaak draaien. Het is een delicaat proces, maar uiteindelijk blijft ie dan horizontaal staan als je m aan 1 kant vast zou pakkenn :9
Sterkheidsbaas van alles.
pi_190013939
Stammpot rauwe spinazie :)

Kruimige aardappels en verse rauwe spinazie stampen, knapperig gebakken magere spekreepjes erdoor, gebakken uitjes (gewoon uit een zakje) erdoor, beetje creme fraiche. En wat nootmuskaat en zout naar smaak toevoegen.
pi_195819752
Wat zijn jullie favoriete stamppotten? Ik hou het vaak bij stamppot (rauwe) andijvie met eventueel spekjes en hachee of worst. Rookworst neem ik niet vaak. Misschien een keer op een broodje als er ijs op het water ligt (broodje Unox of broodje Hema).
Nu ben ik wel toe aan een variatie en zag ik onder andere stamppot hawaï (annanas, appel, spitskool) en blote billetjes in het gras (witte bonen en snijbonen) op het internet staan.
Hoe maken jullie de perfecte stamppot? En kies je voor boerenkool, andijvie of wortels, of kies je toch voor een iets bijzondere variant? Iemand die vaker hawaï of blote billetjes in het gras heeft bereid?

pi_195819927
BBIHG is wel een van de lekkerste vind ik.
die andere met ananas lijkt me vies.
pi_195819984
Tadaa CUL / Groot stamppottopic

Daar graag verder :Y)
Ik laat dit topic even met die andere samenvoegen zodat de mooie OP van James niet verloren gaat.
Spoilers!
pi_195820159
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2019 11:22 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Hoe bak je een speklap goed uit dan?
In de oven krijg je ze pas echt knapperig. Speklappen op het rooster, plaat er direct onder om het vet op te vangen.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  zaterdag 24 oktober 2020 @ 09:40:18 #111
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_195820185
Zuurkool stamppot met in rokerige whiskey gestoofde zuurkool met een lik sambal en teriyaki stoofvlees :9.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_195820233
Rauwe andijvie, beetje verse slagroom En wat room boter erdoor. Met een gehaktbal
pi_195820377
Heb hier een overschot aan appels en aardappels, dus vanavond hete bliksem denk ik :9
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')