Oh, dat is ook lekker.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 21:24 schreef Fofo het volgende:
Stamppot rucola met zongedroogde tomaat, pijnboompit en uitgebakken spek.
Je zou het in een hapjespan/anti-aanbakpan kunnen doen? Of in een grote kom die op een pan kokend water staat; au bain marie.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Hm. Maar met dat laatste is het eigenlijk geen rauwe andijvie meer, toch? Dus mensen die zeggen dat ze dat eten, noemen het eigenlijk verkeerd?quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:49 schreef maily het volgende:
[..]
Je zou het in een hapjespan/anti-aanbakpan kunnen doen? Of in een grote kom die op een pan kokend water staat; au bain marie.
Of in de laatste minuut dat de aardappels koken de andijvie erbij doen, dan alles samen afgieten en stampen maar.
Maar als jij die stamppot maakt is de andijvie nog wel rauw. Je kookt de aardappels, je giet ze af, doet ze terug in de pan, doet de andijvie erbij en stampen maar. Beetje boter en/of melk erbij.quote:Op donderdag 3 oktober 2019 23:05 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Hm. Maar met dat laatste is het eigenlijk geen rauwe andijvie meer, toch? Dus mensen die zeggen dat ze dat eten, noemen het eigenlijk verkeerd?
Ja, als ik de aardappels aan het koken ben, zijn ze ook nog rauwquote:Op donderdag 3 oktober 2019 23:07 schreef maily het volgende:
[..]
Maar als jij die stamppot maakt is de andijvie nog wel rauw. Je kookt de aardappels, je giet ze af, doet ze terug in de pan, doet de andijvie erbij en stampen maar. Beetje boter en/of melk erbij.
Je kunt andijvie ook even koken, dan is het rauwe eraf. Maar dan smaakt je stamppot niet zo lekker ....
Andere optie is inderdaad de andijvie rauw bij de aardappels doen, stampen, en dan de stamppot even opwarmen in de magnetron.
Ik doe het zo:quote:Op donderdag 3 oktober 2019 22:33 schreef Postbus100 het volgende:
Maar even serieus, hoe maken jullie stamppot rauwe andijvie? Mij lukt dat niet.
De aardappels geven te weinig hitte af (koelen af) door de grote hoeveelheid rauwe andijvie die ik er ineens bij kieper. Dus die rauwe andijvie blijft ook echt rauw Terwijl ik het wel lekker vind als die een beetje blancheert. En als ik de pan vervolgens op het vuur zet, brandt het (natuurlijk) aan. Kortom, hoe doen jullie dat?
Zo, deze manier ga ik de volgende keer gebruiken.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
[..]
Ik doe het zo:
- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.
Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Dank voor je uitleg. En wanneer draai je het vuur weer uit?quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
[..]
Ik doe het zo:
- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.
Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Zo maak ik het inderdaad ook. Alleen zonder knoflook en met een klontje roomboter. En natuurlijk een bloemige/kruimige aardappel gebruiken (meestal Eigenheimers).quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 08:53 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
[..]
Ik doe het zo:
- Aardappels goed fijnstampen met het vet van uitgebakken spekjes, een lepel mosterd en een geperste teen knoflook.
- Pan terug op laag vuur en eerste flinke handvol fijngesneden andijvie erdoor werken met een pollepel (niet meer stampen dus), dan in het midden een flink gat maken zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Daar giet je een scheut melk in (die door de hete panbodem onmiddellijk verhit wordt) en daar gooi je weer een flinke handvol fijngesneden andijvie bovenop. Dan roer je vanuit het midden snel de andijvie en de hete melk door de rest heen. Zo blijft de stamppot heet en slinkt de andijvie een beetje. Als je geen melk wilt gebruiken kun je ook kookvocht van de aardappels nemen.
- De voorgaande stap herhalen tot de stamppot de gewenste verhouding en structuur heeft. Steeds flink roeren en omscheppen.
- Ten slotte de uitgebakken spekjes en nog een laatste handvol andijvie erdoor werken, zonder vocht. Die blijft dan wel vrijwel rauw en geeft een beetje crunch.
Gehaktballen met jus erbij, en eventueel gebakken uiringen. Ik ken echt niemand die dit niet lekker vindt.
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:07 schreef DrainBamage het volgende:
[..]
Zo maak ik het inderdaad ook. Alleen zonder knoflook en met een klontje roomboter. En natuurlijk een bloemige/kruimige aardappel gebruiken (meestal Eigenheimers).
Stampen is eigenlijk helemaal niet nodig dan. Door goede kruimige aardappelen te gebruiken en die na het koken even droog te laten stomen maak je met de melk en roomboter een lekkere zachte aardappelpuree.
Dat is dan de basis voor de stamppot
quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:09 schreef sirdanilot het volgende:
liefst VERS gerapste nootmuskaat van een nootje
Gestampte gebakken aardappel lijkt me nogal goor, maar gepoft is uiteraard helemaal prima en allicht beter dan gekookt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.
Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Licht gebakken is ook heerlijk inderdaadquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Aarappels aankoken en dan aanbakken. Dat voor de stamppot gebruiken. Jummy.
Of aardappels poffen en dat voor de stamppot gebruiken, ook jummy.
Daar puree van maken of gewoon stampen.
Lekkerder als 'simpel' gekookt. Naar mijn mening dan.
Zodra de laatste andijvie erdoor geroerd is. Dan schep ik de stamppot meteen over in een grote voorverwarmde schaal, kringetje gehaktballen erin, streepje dikke jus erover, wat ui draperen. Presentatie is belangrijk bij stamppot vind ik.quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 10:45 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Dank voor je uitleg. En wanneer draai je het vuur weer uit?
(teentje knoflook en likje mosterd klinkt overigens ook lekker)
Kloptquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:52 schreef Fat_Papa_Jefferson het volgende:
Presentatie is belangrijk bij stamppot vind ik
Is echt niet goor. Of vindt jij opgebakken stampot de volgende dag ook goor?quote:Op vrijdag 4 oktober 2019 11:18 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Gestampte gebakken aardappel lijkt me nogal goor, maar gepoft is uiteraard helemaal prima en allicht beter dan gekookt.
Nooit aan gedacht, maar klinkt als een strak planquote:Op vrijdag 4 oktober 2019 12:04 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Is echt niet goor. Of vindt jij opgebakken stampot de volgende dag ook goor?
Persoonlijk vind ik dat vaak nog lekkerder dan de eerste dag. Dus waarom niet gelijk die smaak simuleren?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |