abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177464400
registreer om deze reclame te verbergen
Interessante ontwikkeling in de Chinese politiek. Xi Jinping is de redder van het Chinees Socialisme en de communistische partij. Om China en de communistische partij nog verder te laten groeien wil hij nu voor altijd aan de macht kunnen blijven en niemand in het landelijke bestuur of in de partij lijkt hem nog in de weg.

Ik stel aan u voor

Emperor Xi Jinping

1*lMfibv1avUvKz_dRtjKOZQ.jpeg

quote:
Professor: ’Xi wil nieuwe Mao Zedong worden’

PEKING - Xi Jinping kan mogelijk tot zijn dood president van China blijven. De Communistische Partij wil de bepaling in de grondwet schrappen die stelt dat een leider slechts twee termijnen van vijf jaar kan dienen, zo werd gisteren bekendgemaakt.

Daarmee heeft Xi wederom zijn macht in de Aziatische grootmacht vergroot. Sinds vijf jaar is hij de grote man van China, en dat zou hij onder de huidige wetgeving tot en met het jaar 2023 kunnen blijven. Zijn voorgangers Hu Jintao en Jiang Zemin waren gedwongen af te treden na twee termijnen.

Sommige experts gaan ervan uit dat hij, als zijn gezondheid het toelaat, nog tot en met 2033 leider blijft. Dan zou hij bijna 80 jaar zijn. „Ik denk dat hij keizer voor het leven wil worden, de Mao Zedong van de 21e eeuw”, zegt Willy Lam, professor politicologie aan de Chinese universiteit van Hongkong, tegen persbureau AFP.

Weer link met Mao
Het centraal comitť, het machtigste partijorgaan, bespreekt het voorstel vanaf vandaag in een driedaagse vergadering, waarna het parlement het later zal bekrachtigen met een stempel. De wijziging van de grondwet zal er dan ook vrijwel zeker komen. Xi zal begin maart formeel voor een tweede termijn worden benoemd.

Het ’gedachtegoed over socialisme met Chinese kermerken’ van Xi wordt ook opgenomen in het handvest van de partij. Dat is een uitzonderlijke eer, die eerder alleen Mao te beurt viel.

’Gematigd welvarend’
Verder is de partij voornemens om van een nieuwe anti-corruptiecommissie een staatsorgaan te maken, waardoor de strijd tegen fraude en omkoping in het land nog belangrijker wordt gemaakt.

Xi herhaalde in het weekeinde te willen bouwen aan een ’gematigd welvarende samenleving’, om zo de oude glorietijd – van het keizerrijk – te laten herleven. Critici benadrukken vooral dat sinds Xi aan de macht is, het in het Aziatische land snel bergafwaarts is gegaan als het gaat om democratie en mensenrechten.

https://www.telegraaf.nl/(...)we-mao-zedong-worden
Met deze wet keert China eigenlijk weer terug naar zijn roots. Een machtige natie met 1 persoon aan de macht en wellicht blijft de macht in zijn familie, of verdeeld onder zijn vertrouwelingen. Xi mag het nu allemaal nog goed doen, maar hoe presteert hij later en wat houdt hem in het gareel of zijn opvolger. Ik denk dat dit nogal wat consequenties gaat hebben voor China en de wereld.
pi_177472056
Communisme :')

En dan Alibaba in je land hebben, het summum vh kapitalisme.. Hoe rijmt de grote Leider Xi dat eigenlijk?
[quote][img]http://i.fokzine.net/p/10s.gif[/img] Op vrijdag 28 augustus 2015 22:42 schreef Californium het volgende:
Ik ben de grootste fok!slet :)
[/quote]
  Redactie Sport maandag 26 februari 2018 @ 22:14:04 #3
164004 crew  TargaFlorio
pi_177472537
Enigszins off-topic maar ik las vandaag dit artikel:

quote:
'China trekt aan touwtjes in AustraliŽ'

China is bezig langzaam maar zeker bezig AustraliŽ in te pakken. Duizenden Chinese agenten zijn geÔnfiltreerd in de Australische politiek, in de media en op universiteiten.

Achter de schermen proberen de Chinezen Australische, nationale instituten zo te kneden en te manipuleren dat ze niet in de weg staan van mondiale strategische en economische ambities van de Chinese Communistische Partij (CCP). Op den duur kan de soevereiniteit van AustraliŽ hierdoor worden bedreigd.

Dat is de niet misse strekking van het spraakmakend boek ‘Stille Invasie, hoe China bezig is AustraliŽ tot een vazalstaat te maken’ van Clive Hamilton. Deze gerespecteerde Australische hoogleraar ethiek van de Charles Sturt University in Sydney waarschuwt zijn landgenoten voor China’s steeds steviger greep op Australische zaken. De Volksrepubliek China bedient zich daarbij ook van economische chantage, waarmee het bedrijven die in China willen opereren, zou dwingen om haar 'geopolitieke ambities te accepteren', aldus Hamilton. Verschillende uitgevers durfden publicatie van het explosieve boek niet aan. Maar de Australische uitgeverij Hardy Grant – bekend van het destijds ook zeer omstreden boek Spycatcher (1985) met onthullingen van de voormalige Britse geheim agent Peter Wright – legt het vanaf morgen in de Australische boekenwinkels.

In een toelichting op Youtube zegt Hamilton te focussen op de invloed van China op tal van Australische instituties. Daarbij zou ook een rol zijn weggelegd voor de 1,2 miljoen Chinezen die al wonen in AustraliŽ. Op hen zou Peking veel invloed en druk uitoefenen te handelen in het belang van China. Dissidenten worden bedreigd, beweert Hamilton die zegt veel bewijzen te hebben voor wat er gaande is. Anders dan de Verenigde Staten waar China ook wint aan invloed zou AustraliŽ niet zijn opgewassen tegen de geopolitieke strategie van de machthebbers in Peking. ,,AustraliŽ is toegankelijk, klein en naÔef”, meent Hamilton. ,,Tot nu toe hebben we staan toekijken hoe het gebeurt, we verweren we ons niet.”

Aanval
Professor Hamilton verraste menigeen met zijn frontale aanval op de Chinezen. Hiervoor schreef hij vooral bestsellers over klimaatverandering en verhandelingen tegen de consumptiemaatschappij. Naar eigen zeggen viel het kwartje toen hij een aantal jaren geleden zag hoe Chinese studenten in AustraliŽ ‘agressief’ een demonstratie van Tibetanen bejegenden. Hij zag daarin ‘de lange arm van Peking’. Volgens Hamilton is die arm veel langer dan wordt gedacht en zitten we midden in een georganiseerde, grootschalige infiltratie aan de hand van een geheim draaiboek van de CCP die mondiale ambities heeft. In dat spel zijn onder meer rollen weggelegd voor ‘miljardairs met een dubieuze achtergrond en sterke banden met de CCP, voor mediabaronnen die spreekbuizen worden voor Peking, voor nationalistische studenten die van jongs af aan zijn gehersenspoeld en voor mensen met vrije beroepen die naar pro-Chinese organisaties worden gedirigeerd en onder controle staan van de Chinese ambassade', aldus Hamilton.

Politici
De auteur gaat ver. In zijn boek noemt hij zelfs veertig zittende en voormalige Australische politici bij naam. Zij zouden zich door de Chinezen hebben laten inpalmen. Onder hen twee voormalige premiers van Labour, Bob Hawke en Paul Keating. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr is volgens hem hoogst verdacht. Hij accepteerde een baan bij een Australisch-Chinees Instituut dat meteen na oprichting een donatie kreeg van omgerekend ruim een miljoen euro van een Chinese projectontwikkelaar in Sydney. Die laatste, Huang Xiangmo, raakte al eerder in opspraak en is volgens Hamilton een van de machtigste ‘agenten’van de CCP in AustraliŽ. De genoemde Huang ontkent het verhaal en verwijt de schrijver zich te hebben laten meeslepen door geruchten en racisme.

In het boek heeft Hamilton ook een lijst opgenomen van Chinees-Australische wetenschappers aan Australische universiteiten die mogelijk gevoelig informatie op het gebied van ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en computers zouden delen met het Chinese leger.

In een eerste reactie liet een woordvoerder van de Chinese regering weten dat China zich niet bezighoudt met de binnenlandse aangelegenheden van AustraliŽ.
https://www.ad.nl/buitenl(...)-australie~a18a07e3/
pi_177476586
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Onder Xi gaat China de verkeerde kant op

(..)
De CCP wendt haar ‘zorg’ alleen ten goede aan, omdat de leiders zo wijs zijn en hun macht enkel aan hun bestuurlijke en morele merites danken. Filosoof Daniel A. Bell, die in China doceert, spreekt in ‘The China Model’ van de ‘Chinese meritocratie’. Terwijl westerse kiezers, afgeleid door wilde onzin, vaak op slechte politici stemmen, zou de Partij, middels besloten procedures, de beste leiders selecteren. Een harmonische meritocratie dus. (..)

Maar zelfs als we zouden aannemen dat de CCP de beste bestuurders aanstelt, dan ondergraaft de partijstaat alsnog de meritocratie in de rest van de maatschappij. Omdat wetenschappers met partijconnecties voorgetrokken worden, wordt niet puur op wetenschappelijke merites geselecteerd. Omdat ondernemers met partijconnecties voordelen hebben, raakt de concurrentie vervuild en worden innovatie, productkwaliteit en efficiŽntie minder sterk beloond. Enzovoorts. Een echte meritocratische maatschappij is pluralistisch. Meritocratisch is om gedifferentieerd te belonen in verschillende sociale systemen. Op die manier krijgen de ware meesters de ruimte om in hun specifieke kunde of kunst te excelleren. (..)

https://www.nrc.nl/nieuws(...)rde-kant-op-a1593653
pi_177476829
Tja, als dergelijke figuren zich onmisbaar beginnen te wanen gaat het vaak fout.
pi_177480328
quote:
1s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:56 schreef bamibij het volgende:
Communisme :')

En dan Alibaba in je land hebben, het summum vh kapitalisme.. Hoe rijmt de grote Leider Xi dat eigenlijk?
Het China van Mao Zedong, waar het maoisme de ideologie bepaalde, bestaat allang niet meer. Deng Xiaoping begon als eerste met het hervormen van de economie en toen dat allemaal nogal uit de hand liep, heeft Xi Jinping op de rem getrapt. Het model blijft, maar de ideologie is nu aan de beurt om hervorm te worden. Valt dus allang niet meer te vergelijken met het communisme/socialisme.
pi_177480960
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 12:38 schreef Odaiba het volgende:

[..]

Het China van Mao Zedong, waar het maoisme de ideologie bepaalde, bestaat allang niet meer. Deng Xiaoping begon als eerste met het hervormen van de economie en toen dat allemaal nogal uit de hand liep, heeft Xi Jinping op de rem getrapt. Het model blijft, maar de ideologie is nu aan de beurt om hervorm te worden. Valt dus allang niet meer te vergelijken met het communisme/socialisme.
Ik vraag me af of Xi de juiste aanpak kiest.

China is nu bijvoorbeeld wereldtop qua hogesnelheidstreinen. Maar ze hebben niet zelf geinnoveerd; ze hebben alleen maar technologie van het westen gekopieerd. Zullen zij de volgende innovatie voortbrengen? Ik weet dat nog niet. Xi heeft bijvoorbeeld de treinenbouwers Noord en Zuid samengevoegd tot ťťn bedrijf. Hij denkt dat zo'n megabedrijf beter is om de wereld te veroveren. Maar zorgt het niet voor een gebrek aan concurrentie en dus een gebrek aan motivatie om te innoveren, waar uiteindelijk de Warschaupact-landen ook aan ten onder zijn gegaan?
pi_177549620
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 13:25 schreef Igen het volgende:

[..]

Ik vraag me af of Xi de juiste aanpak kiest.

China is nu bijvoorbeeld wereldtop qua hogesnelheidstreinen. Maar ze hebben niet zelf geinnoveerd; ze hebben alleen maar technologie van het westen gekopieerd. Zullen zij de volgende innovatie voortbrengen? Ik weet dat nog niet. Xi heeft bijvoorbeeld de treinenbouwers Noord en Zuid samengevoegd tot ťťn bedrijf. Hij denkt dat zo'n megabedrijf beter is om de wereld te veroveren. Maar zorgt het niet voor een gebrek aan concurrentie en dus een gebrek aan motivatie om te innoveren, waar uiteindelijk de Warschaupact-landen ook aan ten onder zijn gegaan?
Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Wat duidelijk is is dat China niet meer het goedkope productieland van de wereld wil zijn en zij volgen een hele normale transitie. Want eerst importeer je kennis en technologie als ontwikkelingsland en vervolgens exporteer je je eigen kennis en technologie als moderne staat. China gaat dit dus de komende jaren ook doen en wil aan de top staan in 2049.

quote:
China besteedt recordbedrag aan R&D

De totale Chinese uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zijn vorig jaar gestegen tot 1,76 biljoen yuan (264 miljard euro). Het gat met de Verenigde Staten wordt daarmee opnieuw kleiner.

In 2017 stegen de uitgaven aan research & development met 14 procent. Ruim driekwart daarvan werd opgebracht door de private sector; de Chinese overheid was goed voor 23 procent van het onderzoeksbudget. Dat maakte China's minister van wetenschap Wan Gang maandag bekend op een persconferentie in Beijing.

In de afgelopen vijf jaar groeiden de onderzoeksbudgetten met 70,9 procent. Volgens het ministerie is China nu het land waar de meeste patenten worden aangevraagd en wereldwijd nummer twee wat betreft het aantal wetenschappelijke publicaties en citaten.

Van kwantiteit naar kwaliteit
China wil zich in 2049 ontpoppen als leidende industrienatie van de wereld. Daartoe moet het accent van de productie verschuiven van goedkope producten naar meer hightech-producten met een grote toegevoegde waarde. Investeren in fundamenteel onderzoek en productontwikkeling hoort daarbij.

Het kabinet heeft tien sectoren aangewezen die cruciaal zijn om met de Chinese industrie een doorbraak te bereiken: ict, nauwkeurige meetinstrumenten en robotica, luchtvaart, scheepvaart, spoorwegen, energiebesparing en electrische en zelfrijdende auto's, stroomvoorziening, moderne materialen, medicijnen en medische apparatuur en agrarische apparatuur.

http://www.blogaap.nl/blo(...)recordbedrag-aan-R-D
pi_177549709
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 13:25 schreef Igen het volgende:

[..]

Ik vraag me af of Xi de juiste aanpak kiest.

China is nu bijvoorbeeld wereldtop qua hogesnelheidstreinen. Maar ze hebben niet zelf geinnoveerd; ze hebben alleen maar technologie van het westen gekopieerd. Zullen zij de volgende innovatie voortbrengen? Ik weet dat nog niet. Xi heeft bijvoorbeeld de treinenbouwers Noord en Zuid samengevoegd tot ťťn bedrijf. Hij denkt dat zo'n megabedrijf beter is om de wereld te veroveren. Maar zorgt het niet voor een gebrek aan concurrentie en dus een gebrek aan motivatie om te innoveren, waar uiteindelijk de Warschaupact-landen ook aan ten onder zijn gegaan?
Innovatie vergt creativiteit en creativiteit vergt vrijheid. Ben benieuwd hoe Xi dit euvel gaat oplossen of dat dit aspect het waterloo van Xi gaat worden uiteindelijk.
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_177567300
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 14:04 schreef Ronald-Koeman het volgende:

[..]

Innovatie vergt creativiteit en creativiteit vergt vrijheid. Ben benieuwd hoe Xi dit euvel gaat oplossen of dat dit aspect het waterloo van Xi gaat worden uiteindelijk.
Toch heeft China eeuwen voorop gelopen wat betreft technologie en wetenschap, zij werden niet beperkt in hun denken zoals het Christendom. Dus of vrijheid echt een must betwijfel ik.. Chinezen zijn wat dat betreft net zo vrij om te denken als hier in het westen, zolang dit niet de politiek in de weg staat. Chinezen hebben ook al laten zien dat als er een duidelijke visie en doel is dan gaan zij hier 100% procent voor.

Maargoed zoals ik al zei, iedereen heeft er zijn eigen beeld over, de tijd zal het leren.
pi_177567336
quote:
1s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:56 schreef bamibij het volgende:
Communisme :')

En dan Alibaba in je land hebben, het summum vh kapitalisme.. Hoe rijmt de grote Leider Xi dat eigenlijk?
Links lullen rechts vullen
pi_177569062
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 14:04 schreef Ronald-Koeman het volgende:

[..]

Innovatie vergt creativiteit en creativiteit vergt vrijheid. Ben benieuwd hoe Xi dit euvel gaat oplossen of dat dit aspect het waterloo van Xi gaat worden uiteindelijk.
Ik heb hier nog even over nagedacht. Bij nader inzien lijkt het erop dat veel landen helemaal niet welvarend zijn geworden met een democratie en een liberale vrije-markt-economie. Nederland zelf niet, en recenter de Aziatische Tijgers stuk voor stuk ook niet. De democratische rechtsstaat kwam daar pas aan het eind van de ontwikkeling tot een welvarend land.
pi_177569293
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 01:57 schreef Odaiba het volgende:

[..]

Toch heeft China eeuwen voorop gelopen wat betreft technologie en wetenschap, zij werden niet beperkt in hun denken zoals het Christendom. Dus of vrijheid echt een must betwijfel ik.. Chinezen zijn wat dat betreft net zo vrij om te denken als hier in het westen, zolang dit niet de politiek in de weg staat. Chinezen hebben ook al laten zien dat als er een duidelijke visie en doel is dan gaan zij hier 100% procent voor.

Maargoed zoals ik al zei, iedereen heeft er zijn eigen beeld over, de tijd zal het leren.
Chinezen net zo vrij om te denken, maar mogen in de globale wereld maar op een klein gedeelte van internet komen. Hun denk methodieken zijn ook nog steeds veel gebaseerd op wat de meester zegt is goed. Zonder een cultuur omslag naar zelfstanding kritisch denken zie ik niet veel innovatie uit dat land komen.

Chinezen zijn niet eens meer vrij om als voetganger bij een rood stoplicht door te lopen. Dan wordt de foto op een website geplaatst bij 5* door rood komt men op de zwarte lijst en kan men geen bijvoorbeeld geen lening meer afsluiten. Kijk eens naar door het hart van China.
https://www.vpro.nl/programmas/door-het-hart-van-china.html


Het sociale score systeem wat de overheid daar aan het invoeren is zal de vrijheid van Chinezen nog meer inperken.
pi_177569632
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 09:15 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Chinezen net zo vrij om te denken, maar mogen in de globale wereld maar op een klein gedeelte van internet komen. Hun denk methodieken zijn ook nog steeds veel gebaseerd op wat de meester zegt is goed. Zonder een cultuur omslag naar zelfstanding kritisch denken zie ik niet veel innovatie uit dat land komen.

Chinezen zijn niet eens meer vrij om als voetganger bij een rood stoplicht door te lopen. Dan wordt de foto op een website geplaatst bij 5* door rood komt men op de zwarte lijst en kan men geen bijvoorbeeld geen lening meer afsluiten. Kijk eens naar door het hart van China.
https://www.vpro.nl/programmas/door-het-hart-van-china.html

Het sociale score systeem wat de overheid daar aan het invoeren is zal de vrijheid van Chinezen nog meer inperken.
Ik ben een paar jaar geleden in China geweest en het leek er tamelijk op dat het verschil tussen "mag" en "mag niet" niet werd bepaald door de regels, maar door hetgeen waar je straffeloos mee wegkomt of niet.

Dat is denk ik ook de oorzaak van schandalen zoals schuim van rioolwater dat illegaal tot kankerverwekkende wok-olie voor goedkope restaurants wordt verwerkt, of dat schandaal over giftig babymelkpoeder.

En dat geeft ook aan waarom het een probleem is. De eigen burgers worden ziek en voor buitenlanders blijft "Made in China" voor onbetrouwbare producten staan.
  zaterdag 3 maart 2018 @ 11:03:27 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177571094
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 09:33 schreef Igen het volgende:

[..]

Ik ben een paar jaar geleden in China geweest en het leek er tamelijk op dat het verschil tussen "mag" en "mag niet" niet werd bepaald door de regels, maar door hetgeen waar je straffeloos mee wegkomt of niet.
Inderdaad. En vooral wie je bent.

Zoals bekend heb ik daar een tijdje gewoond en elk jaar rond National Day (1 oktober) was er een cleanup in Shanghai en werden de teugels weer eventjes aangetrokken. Opeens moest dan bijvoorbeeld weer de sluitingstijd van uitgaansgelegenheden gehandhaafd worden. De bar waar ik altijd kwam was dan de enige in de buurt die na 2:00am nog open was, want de eigenaar was belangrijk in de communistische partij, dus... Iedereen vond dat ook normaal en vanzelfsprekend. Is wel 18 jaar geleden dus ik weet niet of dat nu nog zo gaat.

Verder is het een enorm repressief regime (en dat wordt erger onder Xi Jiping). Op het eerste gezicht lijkt het allemaal erg vriendelijk, totdat je kritisch wordt op de overheid. Ik heb op Tiamanmen Square op National Day een stuk of 5-6 arrestaties zien gebeuren door politie in burger. Adembenemend snel en efficient. Soms zat er minder dan een minuut tussen het ontvouwen van een spandoek en hardhandig zijn afgevoerd in een politiebusje. Business as usual.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_177579199
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 09:33 schreef Igen het volgende:

[..]

Ik ben een paar jaar geleden in China geweest en het leek er tamelijk op dat het verschil tussen "mag" en "mag niet" niet werd bepaald door de regels, maar door hetgeen waar je straffeloos mee wegkomt of niet.

Dat is denk ik ook de oorzaak van schandalen zoals schuim van rioolwater dat illegaal tot kankerverwekkende wok-olie voor goedkope restaurants wordt verwerkt, of dat schandaal over giftig babymelkpoeder.

En dat geeft ook aan waarom het een probleem is. De eigen burgers worden ziek en voor buitenlanders blijft "Made in China" voor onbetrouwbare producten staan.
Ja daar gaan nog generaties overheen. Zo'n grote populatie, die nog zoveel armoede heeft gekend en nog steeds, veranderd niet met hetzelfde tempo als de economie en welvaart.

Ik ben zelf nog nooit in China geweest, maar de verhalen die je hoort zijn over het algemeen niet best te noemen.
pi_177579248
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 11:03 schreef SeLang het volgende:

[..]

Inderdaad. En vooral wie je bent.

Zoals bekend heb ik daar een tijdje gewoond en elk jaar rond National Day (1 oktober) was er een cleanup in Shanghai en werden de teugels weer eventjes aangetrokken. Opeens moest dan bijvoorbeeld weer de sluitingstijd van uitgaansgelegenheden gehandhaafd worden. De bar waar ik altijd kwam was dan de enige in de buurt die na 2:00am nog open was, want de eigenaar was belangrijk in de communistische partij, dus... Iedereen vond dat ook normaal en vanzelfsprekend. Is wel 18 jaar geleden dus ik weet niet of dat nu nog zo gaat.

Verder is het een enorm repressief regime (en dat wordt erger onder Xi Jiping). Op het eerste gezicht lijkt het allemaal erg vriendelijk, totdat je kritisch wordt op de overheid. Ik heb op Tiamanmen Square op National Day een stuk of 5-6 arrestaties zien gebeuren door politie in burger. Adembenemend snel en efficient. Soms zat er minder dan een minuut tussen het ontvouwen van een spandoek en hardhandig zijn afgevoerd in een politiebusje. Business as usual.
Ja, dit blijft voor een westerling een moeilijk te accepteren feit. Echter veel Chinezen leven gewoon hun leven en zien hun welvaart stijgen. Als je dan net tot een groep behoort die genaaid wordt door de overheid heb je geen poot om op te staan.
  Redactie Sport zaterdag 3 maart 2018 @ 17:01:44 #18
164004 crew  TargaFlorio
pi_177579469
Ik geef direct toe dat ik eigenlijk niks van Chinese politiek weet, ging er eigenlijk vanuit dat ook nu nog steeds geldt dat niemand groter is dan de partij.
pi_177579565
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 17:01 schreef TargaFlorio het volgende:
Ik geef direct toe dat ik eigenlijk niks van Chinese politiek weet, ging er eigenlijk vanuit dat ook nu nog steeds geldt dat niemand groter is dan de partij.
Dat is dus aan het veranderen. Xi heeft geen tegenstanders meer in de partij zelf en heeft mede door zijn anti-corruptie brigade ook een hoop mensen in de overheid zelf weten te elimineren.
  zaterdag 3 maart 2018 @ 18:07:01 #20
78918 SeLang
Black swans matter
pi_177580889
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 16:52 schreef Odaiba het volgende:

[..]

Ja, dit blijft voor een westerling een moeilijk te accepteren feit. Echter veel Chinezen leven gewoon hun leven en zien hun welvaart stijgen. Als je dan net tot een groep behoort die genaaid wordt door de overheid heb je geen poot om op te staan.
Hier zit ook het grote risico. De Chinese regering ontleent haar legitimiteit aan de spectaculaire economische groei van de afgelopen paar decennia, maar vooral de laatste jaren is die groei grotendeels artificieel.

Bij China denk je waarschijnlijk als eerste aan de fabricage- en exportmachine die het is, maar de meeste groei komt uit het bouwen van dingen met steeds verder afnemend nut, gefinancierd met een enorme schuldenbubbble. Een groot deel van die investeringen zijn onrendabel maar die (reeds gemaakte) verliezen worden pas zichtbaar bij de volgende crisis. De werkelijke groei ligt dus veel lager.

De elites zien die crisis natuurlijk al jaren aankomen, daardoor zijn er in landen als USA, Canada, UK, AustraliŽ lokaal enorme onroerend goed bubbles ontstaan door Chinees vluchtkapitaal. Bitcoin heeft daar ook een groot deel van het succes aan te danken omdat dat ťťn van de mechanismes is om kapitaal het land uit te krijgen. Een andere veel gebruikte truuk is onderfacturering.

Als de onvermijdelijke downturn komt dan valt de legitimiteit van de regering weg en verwacht ik dat de regering de beproefde methode gaat volgen van het creŽren van een externe vijand om een opstand te voorkomen. En dat is niet zo moeilijk met een geÔndoctrineerd volk dat zeer nationalistisch is. Het is speculatie maar ik verwacht dat ze dan zoiets gaan doen als een paar van die rotsen in zee op Japan veroveren die genoeg zijn voor wat flag-waving maar niet belangrijk genoeg voor de Amerikanen om daarom WO-III te beginnen. Toch riskant met een Amerikaanse regering die al een decennium lang disfunctioneel is en met momenteel een halve mongool aan het roer, en aan de andere kant een Xi Jiping met absolute macht.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_177581342
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 18:07 schreef SeLang het volgende:

[..]

Hier zit ook het grote risico. De Chinese regering ontleent haar legitimiteit aan de spectaculaire economische groei van de afgelopen paar decennia, maar vooral de laatste jaren is die groei grotendeels artificieel.

Bij China denk je waarschijnlijk als eerste aan de fabricage- en exportmachine die het is, maar de meeste groei komt uit het bouwen van dingen met steeds verder afnemend nut, gefinancierd met een enorme schuldenbubbble. Een groot deel van die investeringen zijn onrendabel maar die (reeds gemaakte) verliezen worden pas zichtbaar bij de volgende crisis. De werkelijke groei ligt dus veel lager.

De elites zien die crisis natuurlijk al jaren aankomen, daardoor zijn er in landen als USA, Canada, UK, AustraliŽ lokaal enorme onroerend goed bubbles ontstaan door Chinees vluchtkapitaal. Bitcoin heeft daar ook een groot deel van het succes aan te danken omdat dat ťťn van de mechanismes is om kapitaal het land uit te krijgen. Een andere veel gebruikte truuk is onderfacturering.

Als de onvermijdelijke downturn komt dan valt de legitimiteit van de regering weg en verwacht ik dat de regering de beproefde methode gaat volgen van het creŽren van een externe vijand om een opstand te voorkomen. En dat is niet zo moeilijk met een geÔndoctrineerd volk dat zeer nationalistisch is. Het is speculatie maar ik verwacht dat ze dan zoiets gaan doen als een paar van die rotsen in zee op Japan veroveren die genoeg zijn voor wat flag-waving maar niet belangrijk genoeg voor de Amerikanen om daarom WO-III te beginnen. Toch riskant met een Amerikaanse regering die al een decennium lang disfunctioneel is en met momenteel een halve mongool aan het roer, en aan de andere kant een Xi Jiping met absolute macht.
Klinkt wel erg negatief.
pi_177589056
Tot de laatste alinea is het gewoonweg een correcte observatie. Het laatste deel klinkt negatief en is natuurlijk ook speculatie, maar lijkt mij wel een plausibele mogelijkheid.
  zondag 4 maart 2018 @ 09:10:54 #23
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_177593983
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 08:52 schreef J.B. het volgende:
Tja, als dergelijke figuren zich onmisbaar beginnen te wanen gaat het vaak fout.
Je zou het nooit moeten willen inderdaad. Al is diegene de beste leider ooit, je weet gewoon niet of iemand later niet dement of paranoide wordt. En daarnaast, stel dat hij vermoord wordt of dood gaat, dan moet je maar hopen dat de volgende persoon niet een of andere Trump is die dan voor altijd kan aanblijven.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_177603845
quote:
Neue, alte Supermacht - Wie China alle Łberholt - Die Dokumentation. Es ist das globale Kršftemessen des 21. Jahrhunderts - und es hat Auswirkungen auf den gesamten Globus
We can't afford the illusion anymore
pi_177700046
quote:
Goed- of kwaadschiks – iedereen doet wat Xi wil

China overtuigt niet langer met zachte hand, maar dwingt, manipuleert en infiltreert in buitenlandse organisaties. De invloed van Beijing wordt groter en steeds minder onschuldig.

..
Xi's diplomatie heet: sharp power. De naam werd bedacht door de Amerikaanse denktank de National Endowment for Democracy en sloeg snel aan. De denktank stelt dat China zich niet langer beperkt tot het met zachte hand overtuigen van buitenlandse partijen, maar dat China steeds meer dwingt, manipuleert en in buitenlandse organisaties als politieke partijen en universiteiten infiltreert om zijn wil goedschiks of kwaadschiks door te drukken. Zo wordt de invloed van Beijing groter en tegelijkertijd steeds minder onschuldig.

...

https://www.nrc.nl/nieuws(...)-wat-xi-wil-a1595018


[ Bericht 33% gewijzigd door anoniem_141120181931 op 09-03-2018 07:58:33 ]
pi_177700078
quote:
De partij slokt steeds meer macht van de staat op

Xi wil nu ook de corruptie buiten de communistische partij aanpakken en daarmee komt de partij steeds meer boven de wet te staan. Rechters en advocaten staan buitenspel.

..
Het instellen van de Nationale Commissie en de nieuwe wet waarop die is gebaseerd hebben ingrijpende gevolgen. Tot nog toe zag de Chinese staatsstructuur er, in elk geval op papier, vergelijkbaar uit met die in bijvoorbeeld Nederland, met een rechtsprekende, wetgevende en uitvoerende macht. De nieuwe commissie komt straks in feite boven de rechtsprekende macht te staan. Ook het Chinese kabinet, het hoogste staatsorgaan, krijgt er geen zeggenschap over. Daarmee ontstaat dus een orgaan dat door niemand wordt gecontroleerd behalve door de partij, die mensen kan vasthouden zonder dat er een rechter of advocaat aan te pas hoeft te komen.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)de-staat-op-a1595017
pi_177700299
De leidende rol van de partij, dat doet me aan de Sovjet-Unie denken :P
pi_177723282
Wat eigenlijk veel interessanter is betreft dat veel Chinese bedrijven de afgelopen jaren in allerlei landen zijn gaan investeren, allemaal [onzin-]projecten zijn gestart die ze vaak helemaal niet konden realiseren, en die de Chinese reputatie ook enigszins te grabbel hebben gegooid. Veel analysten dachten dat het het een bewuste politiek was van China, en dat was het ook omdat het geld moest blijven draaien, maar China had feitelijk niet altijd evenveel controle op wat sommige bedrijven uitspoken buiten de eigen grenzen. Nu wil China de Ambassadeurs een veto-recht geven, in een desbetreffend land, of een specifiek bedrijf een specifiek project mag beginnen. Natuurlijk blijft het gevaar van corruptie in stand maar het geeft China wel meer vrijheid om het 'One Belt One Road'-project meer te controleren dat het momenteel doet.
pi_177741316
quote:
Volkscongres China stemt voor 'president voor het leven'

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna drieduizend afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk hun stem uitgebracht. Twee leden stemden tegen de wetswijziging en er waren drie onthoudingen.
We can't afford the illusion anymore
pi_177743674
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2018 09:37 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Handschriftanalyse op die twee tegenstembriefjes is al begonnen denk ik ;(
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_177743725
Toevoeging:

quote:
Het Volkscongres verankerde ook Xi's "gedachtengoed voor het nieuwe tijdperk van socialisme naar Chinese snit" als nieuwe richtlijn in de grondwet. Hierdoor kan kritiek op Xi als overtreding van de grondwet bestraft worden.
https://nos.nl/artikel/22(...)voor-twee-tegen.html
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_178717196
quote:
Tesla could now own 100% of an electric car factory in China, says government ^O^

A week after Chinese President Xi Jinping announced a reversal of his administration’s position regarding the steep tariff for foreign automakers in China, the Chinese government officially started phasing out the restriction on foreign automakers’ ownership of local car factory.

The change opens the door for Tesla to have its own factory in China as soon as this year.
Home Solar Power

The National Development and Reform Commission (via AP) confirmed that “all ownership restrictions will be lifted,” over a five-year transition period, but the restriction for electric vehicle producers will be the first to go as soon as this year.

Th news comes as a trade war started to brew between the US and China and Elon Musk and Tesla somehow got involved after Musk raised the issue of US-China automotive import and export with President Donald Trump in a series of tweets.

He informed him of Tesla’s issues with being faced with a 25% import tariff and China’s strong protectionist laws that prohibit foreign automakers to own over 50% of local manufacturing facilities.

The Trump administration released its own plan to impose tariffs on $50-billion in Chinese goods, including cars.

Two days later, the Chinese government hit back by adding electric vehicles to its own list of products that will be slapped with new tariffs.

But China softened its stance out of the blue last week and now they are officially removing the ownership restriction this week.
We can't afford the illusion anymore
pi_178726151
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 01:57 schreef Odaiba het volgende:

[..]

Toch heeft China eeuwen voorop gelopen wat betreft technologie en wetenschap, zij werden niet beperkt in hun denken zoals het Christendom. Dus of vrijheid echt een must betwijfel ik.. Chinezen zijn wat dat betreft net zo vrij om te denken als hier in het westen, zolang dit niet de politiek in de weg staat. Chinezen hebben ook al laten zien dat als er een duidelijke visie en doel is dan gaan zij hier 100% procent voor.

Maargoed zoals ik al zei, iedereen heeft er zijn eigen beeld over, de tijd zal het leren.
Je kan de pre-communistische periode moeilijk vergelijken met nu, tegenwoordig is China vooral bezig met het jatten van intellectueel eigendom en kopieren van andere uitvinden om daar of goedkope versies van te maken of voort te borduren, er is maar weinig wat ook echt wordt uitgevonden in China zelf onder het huidige regime.
pi_178726166
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 17:58 schreef Digi2 het volgende:

[..]

En voor de auto-industrie als geheel:
https://www.bloomberg.com(...)ership-limit-by-2022

Wel in de gaten blijven houden of er niet andere wetten worden aangenomen die het moeilijker maken maar direct resultaat van druk uitoefenen op China door Amerika in deze. Kan ook de eindelijke groei voor elektrische auto's gaan betekenen dus.
pi_178730217
Men heeft het altijd hoe nationalistisch Turken in Nederland zijn, kijk eens ook naar Chinezen. Verplichte jeugdkamp, sommige moeten verplicht een jaar in China wonen waar ze vervolgens gehersenspoeld worden, verplichte taal- en Chinese cultuurschool in Nederland op zaterdag, etc. Erg nationalistisch allemaal. Geldt ook voor mensen in Nederland geboren en getogen.
pi_178730608
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 11:00 schreef Homey het volgende:
Men heeft het altijd hoe nationalistisch Turken in Nederland zijn, kijk eens ook naar Chinezen. Verplichte jeugdkamp, sommige moeten verplicht een jaar in China wonen waar ze vervolgens gehersenspoeld worden, verplichte taal- en Chinese cultuurschool in Nederland op zaterdag, etc. Erg nationalistisch allemaal. Geldt ook voor mensen in Nederland geboren en getogen.
En toch nog minder problematisch en een last voor de samenleving zijn dan Turken.
pi_178731007
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 11:31 schreef DeParo het volgende:

[..]

En toch nog minder problematisch en een last voor de samenleving zijn dan Turken.
Ligt dat aan de Turken of aan de ongelofelijk naÔeve houding van Nederland ten opzichte van China?
pi_178731321
quote:
1s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:05 schreef Mojo.jojo het volgende:

[..]

Ligt dat aan de Turken of aan de ongelofelijk naÔeve houding van Nederland ten opzichte van China?
Wat denk je zelf, dat ligt aan de Turken, Chinezen zijn problematisch op economisch gebied maar dan hebben we het vooral over Chinezen en Chinese bedrijven uit China dat is toch net wat anders even.
pi_178731690
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:26 schreef DeParo het volgende:

[..]

Wat denk je zelf, dat ligt aan de Turken, Chinezen zijn problematisch op economisch gebied maar dan hebben we het vooral over Chinezen en Chinese bedrijven uit China dat is toch net wat anders even.
Als je ziet hoe vaak Chinese massagesalons en Chinese Restaurants gecontroleerd worden, dan vallen die paar inzetten op bij voorbeeld Turkse demonstraties denk ik nog wel mee?

Last voor de samenleving schreef iemand. Ja, als het niet merkt is het geen last. Voor een persoon misschien met subjectieve aandacht. Het blijft evengoed wel een last (of belasting op publieke middelen) voorsamenleving in zijn geheel.

Just my 2 cents. Ben misschien ook niet helemaal objectief. Heb een jaren in de werksfeer (en daardoor dus ook privť) veel met Chinezen te maken gehad. Ze lijken misschien schattig, beleefd, goed opgevoed, maar ondertussen.

Echt, daar waar bij hier bij bepaald gedrag een stoornis-label op iemand wordt geplakt, schuiven ze het daar rustig af op "cultuur" en hebben ze daarmee een sociale goedkeuring om rustig door te gaan met bepaald asociaal/ crimineel gedrag. :r

Chinezen geven om gezichtsverlies en daarom zal het aan de oppervlakte veelal keurig lijken, maar je hoeft niet heel diep te graven om een ander beeld te krijgen. Waarom denk je dat Chinezen aan GuanXi doen. Eerst iemand leren kennen, en dan pas het vervolg, of dat nu zakelijk of privť is. Hier in NL hoeft, gemiddeld genomen de buurman maar een positieve reputatie te zeggen en de rest gaat bijna blindelings mee. Ronduit naÔef zeg ik als 100% kaaskop. Dan nog liever een Turk zou ik bijna willen zeggen, die heeft 'slechts' last van een bepaalde trotsheid.
pi_178731803
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 11:00 schreef Homey het volgende:
Men heeft het altijd hoe nationalistisch Turken in Nederland zijn, kijk eens ook naar Chinezen. Verplichte jeugdkamp, sommige moeten verplicht een jaar in China wonen waar ze vervolgens gehersenspoeld worden, verplichte taal- en Chinese cultuurschool in Nederland op zaterdag, etc. Erg nationalistisch allemaal. Geldt ook voor mensen in Nederland geboren en getogen.
Dat is geouwehoer, Chinezen in Nederland hebben niet eens een dubbel paspoort want je moet je Chinese paspoort afstaan als je de Nederlandse nationaliteit aanneemt.

Volgen soms wel Chinese school op zaterdag ja, maar meer voor de taal dan de cultuur. De meeste kijken ook neer op China omdat ze daar allemaal aso en ouderwets zijn.

Veel Chinezen in Nederland spreken ook geen Chinees overigens, behalve die paar die naar Chinese school zijn gegaan. Verder is mijn ervaring dat van de Chinezen die ik ken (privť/zakelijk) rond de 50% een relatie heeft met een Nederlander (zowel man als vrouw).

[ Bericht 3% gewijzigd door BEFEM op 25-04-2018 13:08:43 ]
pi_178731836
quote:
1s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:53 schreef Mojo.jojo het volgende:
Chinezen geven om gezichtsverlies en daarom zal het aan de oppervlakte veelal keurig lijken, maar je hoeft niet heel diep te graven om een ander beeld te krijgen. Waarom denk je dat Chinezen aan GuanXi doen. Eerst iemand leren kennen, en dan pas het vervolg, of dat nu zakelijk of privť is.
Omdat het geen gezichtsverlies oplevert als je tegen iemand die je kent, in een privť-setting, de waarheid zegt.
  woensdag 25 april 2018 @ 13:10:06 #42
180547 Tem
Freedom is impossible
pi_178731913
quote:
Globalisering mag geen exclusief Chinees feestje worden
China speelt landen in en buiten Europa slim tegen elkaar uit en pikt handig westerse technologie in, volgens Renť Cuperus. Het laat zich meer en meer kennen als een onbetrouwbare partner. Niet gericht op internationale samenwerking, maar op mondiale overheersing.

De mensen die in Davos de Chinese president Xi Jinping ooit toejuichten als nieuwe leider van de vrije wereld moeten zich rot schamen. Xi is niet de anti-Trump. Xi is niet de antiprotectionist, die de liberale wereldorde van vrijhandel en multilateralisme heeft omarmd. Sterker: Trump heeft met zijn handelsoorlogdreigementen tegen China meer het gelijk aan zijn kant dan ons lief is.

Steeds meer wordt duidelijk dat China, anders dan we allemaal hadden gedacht en gehoopt, zich niet gaat voegen naar het naoorlogs wereldhandelssysteem. In plaats van zich aan te passen aan de spelregels van de internationale economie, ontwerpt het zijn eigen spelregels. China bouwt aan een eigen wereldomspannend handels- en infrastructuurstelsel: de Nieuwe Zijderoute.

Het speelt landen in en buiten Europa slim tegen elkaar uit en pikt handig westerse technologie in. China laat zich meer en meer kennen als een onbetrouwbare partner. Niet gericht op internationale samenwerking, maar op mondiale overheersing.

De kernvraag is: hoeveel asymmetrie kan de wereldeconomie verdragen? China is al het bevolkingsrijkste land ter wereld. Dramatisch is dat juist dat land zich heeft ontpopt als een staatskapitalistisch zakenconglomeraat, centraal aangestuurd door een Communistische Partij, onder levenslang leiderschap van president Xi. Hoezo level playing field in de wereldeconomie? We hebben het hier over een never ever level playing field.

Nog deze maand reisde een enorme Nederlandse handelsmissie af naar China. Premier Rutte, drie ministers en 165 bedrijven. Dat is die delegatie die als tip meekreeg alleen ‘lege’ laptops en telefoons naar China mee te nemen, omdat deze anders op afstand zouden kunnen worden ‘leeggetrokken’. Als we op de berichten mogen afgaan, was de missie succesvol. Zo’n 250 miljoen euro aan nieuwe contracten. Van glastuinbouw tot babyvoeding.

Minister Schouten verklaarde dat ‘Nederlandse kennis en technologie in China volop in trek zijn’, en juist dat zou zeer wantrouwig moeten maken. Want 250 miljoen euro is veel geld voor het Nederlands bedrijfsleven, maar peanuts voor China. Het is China juist om die kennis en technologie te doen. Dat mag op de korte termijn best wat kosten. Door niet zo zorgvuldig om te springen met patenten en intellectueel eigendom en door slimme joint ventures weet China op den duur die technologie over te nemen. En zo een van de strategische doelstellingen van President Xi te halen. Made in China 2025: China moet in 2025 aan de top staan van de mondiale waarde- en productieketens. Dus niet alleen je laptop, maar ook je bedrijf wordt in China ’leeggetrokken’.

De Nederlandse handelsmissie vond plaats op een kantelmoment. Alom heeft de Chinese Ontnuchtering toegeslagen. Zelfs in Duitsland, lange tijd de geprivilegieerde handelspartner van China, is sprake van een Chinese kater. Men komt erachter dat de win-winsamenwerkingsverbanden tussen Chinese en Duitse bedrijven op lange termijn in Duits technologisch nadeel zijn. Ook maakt Duitsland zich grote zorgen over de penetratie van China’s Zijderoute in Centraal Europa en op de Balkan. China oefent geopolitiek uit door ‘geo-economie’, en ondermijnt de cohesie binnen Europa. De Viktor OrbŠns spelen Peking tegen Brussel uit.

De onvermoeibare Saskia Dekkers van Nieuwsuur liet zien hoe president Xi zelfs in een afgelegen dorpje van ServiŽ verroeste staalfabrieken aan het overnemen is. Van een politicus van het Griekse Syriza hoorde ik eens dat Chinese delegaties elke maand hun partijhoofdkwartier bezoeken. China beschikt al over de haven van Piraeus, maar daar zal het niet bij blijven.

De huidige modus operandi van China in de wereldeconomie, gericht op brutale technologieovername en werelddominantie, kan niet duurzaam getolereerd worden. We hoeven niet als wildeman Trump tekeer te gaan, maar Europa moet dringend haar naÔviteit ten opzichte van China afleggen. China komt een faire plaats toe in wereldpolitiek en wereldeconomie, maar niet ten koste van de rest. Globalisering mag geen exclusief Chinees feestje worden.

Wat dat betreft is het een goede zaak dat de Europese ambassadeurs in Peking onlangs samen een alarmerend rapport hebben opgesteld over de Chinese Zijderoute. In juli is er de EU-China Top. Hoogste tijd voor grondig en gedurfd tegenspel.
bron

Goede column, je hoort dit gewoon niet veel in de Nederlandse media.
W.F. Hermans:
"De meeste mensen houden hun paranoia voor de waarheid."
Fuck Trump
pi_178731939
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 13:04 schreef Igen het volgende:

[..]

Omdat het geen gezichtsverlies oplevert als je tegen iemand die je kent, in een privť-setting, de waarheid zegt.
Naar wat ik heb meegekregen is gezichtsverlies in een privesetting nog wel belangrijker dan zakelijk. Reken er maar niet op dat men elkaar privť de waarheid vertelt. Dat hoeft ook niet want men weet uit indirecte signalen vaak ook wel wat er eigenlijk gaande is.
pi_178731973
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 13:10 schreef Tem het volgende:

[..]

bron

Goede column, je hoort dit gewoon niet veel in de Nederlandse media.
_O_
pi_178732145
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 13:10 schreef Tem het volgende:

[..]

bron

Goede column, je hoort dit gewoon niet veel in de Nederlandse media.
Je kan het China moeilijk kwalijk nemen dat ze vooruit proberen te komen. Je kan het eerder Europa kwalijk nemen dat het er niks tegenover weet te zetten.

Waarom bijvoorbeeld is er geen Europees infrastructuurfonds wat voor balkanlanden minstens net zo aantrekkelijk is als China's zijderouteproject? Ik weet wel waarom: omdat Europese politici zoals Rutte zeggen dat mensen die visies hebben naar de oogarts moeten, en zich onder druk van rechtspopulisten verzetten tegen meer geld voor Europa en voor ontwikkelingssamenwerking. Omdat rechtspopulisten enerzijds geilen op sterke leiders maar aan de andere kant de geopolitiek niet zelf willen vormgeven maar alleen maar willen ondergaan.
pi_178732192
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 13:26 schreef Igen het volgende:

[..]

Je kan het China moeilijk kwalijk nemen dat ze vooruit proberen te komen. Je kan het eerder Europa kwalijk nemen dat het er niks tegenover weet te zetten.

Waarom bijvoorbeeld is er geen Europees infrastructuurfonds wat voor balkanlanden minstens net zo aantrekkelijk is als China's zijderouteproject? Ik weet wel waarom: omdat Europese politici zoals Rutte zeggen dat mensen die visies hebben naar de oogarts moeten, en zich onder druk van rechtspopulisten verzetten tegen meer geld voor Europa en voor ontwikkelingssamenwerking. Omdat rechtspopulisten enerzijds geilen op sterke leiders maar aan de andere kant de geopolitiek niet zelf willen vormgeven maar alleen maar willen ondergaan.
De druk van Trump op China is dan ook geen slecht idee. De relatie met China is echt compleet uit balans, wij zijn veel te aardig.
pi_178732210
quote:
1s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:53 schreef Mojo.jojo het volgende:

[..]

Als je ziet hoe vaak Chinese massagesalons en Chinese Restaurants gecontroleerd worden, dan vallen die paar inzetten op bij voorbeeld Turkse demonstraties denk ik nog wel mee?

Last voor de samenleving schreef iemand. Ja, als het niet merkt is het geen last. Voor een persoon misschien met subjectieve aandacht. Het blijft evengoed wel een last (of belasting op publieke middelen) voorsamenleving in zijn geheel.

Just my 2 cents. Ben misschien ook niet helemaal objectief. Heb een jaren in de werksfeer (en daardoor dus ook privť) veel met Chinezen te maken gehad. Ze lijken misschien schattig, beleefd, goed opgevoed, maar ondertussen.

Echt, daar waar bij hier bij bepaald gedrag een stoornis-label op iemand wordt geplakt, schuiven ze het daar rustig af op "cultuur" en hebben ze daarmee een sociale goedkeuring om rustig door te gaan met bepaald asociaal/ crimineel gedrag. :r

Chinezen geven om gezichtsverlies en daarom zal het aan de oppervlakte veelal keurig lijken, maar je hoeft niet heel diep te graven om een ander beeld te krijgen. Waarom denk je dat Chinezen aan GuanXi doen. Eerst iemand leren kennen, en dan pas het vervolg, of dat nu zakelijk of privť is. Hier in NL hoeft, gemiddeld genomen de buurman maar een positieve reputatie te zeggen en de rest gaat bijna blindelings mee. Ronduit naÔef zeg ik als 100% kaaskop. Dan nog liever een Turk zou ik bijna willen zeggen, die heeft 'slechts' last van een bepaalde trotsheid.
Verschillen we over van mening wellicht bovendien zijn Chinezen niet zo aggressief.
pi_178732294
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 13:26 schreef Igen het volgende:

[..]

Je kan het China moeilijk kwalijk nemen dat ze vooruit proberen te komen. Je kan het eerder Europa kwalijk nemen dat het er niks tegenover weet te zetten.

Waarom bijvoorbeeld is er geen Europees infrastructuurfonds wat voor balkanlanden minstens net zo aantrekkelijk is als China's zijderouteproject? Ik weet wel waarom: omdat Europese politici zoals Rutte zeggen dat mensen die visies hebben naar de oogarts moeten, en zich onder druk van rechtspopulisten verzetten tegen meer geld voor Europa en voor ontwikkelingssamenwerking. Omdat rechtspopulisten enerzijds geilen op sterke leiders maar aan de andere kant de geopolitiek niet zelf willen vormgeven maar alleen maar willen ondergaan.
Ik ben het met je eens dat we zelf ook veel meer kunnen en zelfs moeten doen. Niet alleen in Europa maar ook daarbuiten. Juist in onze voormalige kolonieen zoals Indonesie kunnen we nog steeds met investeringen flink wat bereiken. Probleem met Chinese investeringen is gebrek aan kwaliteit, corruptie, jatwerk en zodanig tegen alle internationale regels in dat het ook met Europese of NLe fondsen uiterst lastig zou worden. Maar ik geef je gelijk dat we zelf ook veel meer kunnen doen.
pi_178912548
China Moves to Steady Ties With North Korea Before Trump-Kim Meeting
https://www.nytimes.com/2(...)h-korea-meeting.html

quote:
As North Korea holds summit meetings with its archenemies — first South Korea, and soon the United States — China is hustling not to lose influence.

Its foreign minister, Wang Yi, returned Thursday to Beijing after two days in North Korea’s capital, Pyongyang, where he met with the country’s leader, Kim Jong-un, shoring up China’s position as the North’s best friend.

China holds substantial economic leverage, but in the heightened strategic competition between it and the United States, it worries that Mr. Kim is using that rivalry to reduce dependence on China, his country’s longtime benefactor.

One of Mr. Wang’s jobs was to try to stop Mr. Kim from veering toward the United States under President Trump, some Chinese experts said.

“Beijing likely would want to ensure that Pyongyang would not develop a closer relationship with Washington than Beijing,” said Zhao Tong, a North Korea expert at the Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy in Beijing. “The visit by the Chinese foreign minister, the first in 11 years, appears to be part of that effort.”

Continue reading the main story
RELATED COVERAGE

China, Feeling Left Out, Has Plenty to Worry About in North Korea-U.S. Talks APRIL 22, 2018

Businesswoman’s Fate a Test of China’s Resolve on North Korea JAN. 10, 2018

Kim Jong-un’s China Visit Strengthens His Hand in Nuclear Talks MARCH 28, 2018
Beijing has suspected that Washington might agree to put aside its nuclear disagreements with North Korea and accept the North’s nuclear capabilities if it served to contain China, he said.

Mr. Wang could have delivered a careful message, reminding the North that China was its true friend despite the rough patch in the past six years since Mr. Kim came to power, said Xia Yafeng, a Chinese historian at Long Island University.

“Wang Yi had a mission: to coordinate with the North Koreans on how to talk with Trump,” he said. “He can advise the North Koreans, but he cannot threaten them. He may say: ‘Be careful when you talk with Trump. We will always side with you.’”

China grudgingly went along with Washington’s demand last year that it support United Nations sanctions meant to deny the North of critical foreign currency from sales of coal, minerals, seafood and garments.

But Beijing’s desire to punish North Korea’s economy is probably wavering, Mr. Zhao said.

“I can imagine China taking additional measures to further improve ties with North Korea,” Mr. Zhao said. These would include working to connect North Korea to roads and rail networks in northeast Asia, and embracing the North in its Belt and Road Initiative.

There are already signs that China is trying to loosen some of the economic restrictions. Businessmen in the area of northeastern China that borders North Korea say that some North Korean workers are returning to China on short-term visas, and that they expect trade to pick up soon.

“I can imagine China already starting studies into options to increase economic cooperation with North Korea in areas that would not violate existing United Nations Security Council resolutions,” Mr. Zhao said.

Beijing was miffed and surprised at being pointedly excluded from several items in the joint declaration that North and South Korea issued last Friday at the end of their summit meeting.

The two Koreas said they would start talks with Washington to negotiate a peace treaty to formally end the Korean War, which ravaged the peninsula from 1950 to 1953.

The declaration mentioned “trilateral or quadrilateral” talks. If the talks were “trilateral” that would include North and South Korea and the United States but not China, which sent millions of troops to fight on North Korea’s side during the war. China withdrew all its troops in 1958.

“The Chinese heard it was North Korea that got the talks to be broadened to quadrilateral,” said Paul Haenle, director of the Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.

Beyond that, China was not invited to send observers to the planned destruction of the Punggye-ri nuclear test site in North Korea at the end of this month. Mr. Kim said he would invite South Korean and American experts to witness the shutdown, a gesture that American officials said would have little impact on the North’s nuclear and ballistic missile programs.

“The test site is close to the Chinese border,” Mr. Haenle said. “The Chinese were upset because China is a nuclear power, South Korea is not.”

Despite these snubs, the visit of the foreign minister, Mr. Wang, was symbolically important, Mr. Xia said.

In the heyday of the China-North Korea relationship when Mr. Kim’s grandfather, Kim Il-sung, was in power, top-level visits between the two countries were frequent. The grandfather visited China many times, Mr. Xia said. Even Kim Jong-un’s father, Kim Jong-il, made seven trips between 2000 and 2011.

The parade of visits stopped after the young Mr. Kim came to power and derailed the relationship to China by ordering the killing of senior Korean officials close to Beijing.

Mr. Kim made a surprise visit to Beijing in late March, apparently on his own initiative, maneuvering in a way that made him look less like a supplicant and more like an equal.

Mr. Trump’s meeting with Mr. Kim is likely to take place in the Demilitarized Zone at the border between South and North Korea, Mr. Trump has said. Some diplomats are speculating that the two leaders may meet on the northern side of the zone, drawing a distinction with the summit meeting last week on the South Korean side, and satisfying Mr. Trump’s desire for drama.

China’s president, Xi Jinping, is expected to go to Pyongyang after the Trump-Kim meeting. One of the foreign minister’s duties was to confirm details of Mr. Xi’s visit, Chinese analysts said.
En:

China, Feeling Left Out, Has Plenty to Worry About in North Korea-U.S. Talks
https://www.nytimes.com/2(...)ticle&pgtype=article
quote:
As the North Korean leader, Kim Jong-un, prepares for his meetings with the presidents of South Korea and the United States, China has found itself in an unaccustomed place: watching from the sidelines.

Worse, many Chinese analysts say, North Korea could pursue a grand bargain designed not only to bring the isolated nation closer to its two former Korean War foes, but also diminish its reliance on China for trade and security.

Such an outcome — a reversal of 70 years of history — remains a long shot, amid doubts about whether the North would agree to relinquish its arsenal of nuclear weapons. Still, China finds itself removed from the center of the rapidly unfolding diplomacy, and unusually wary about Mr. Kim’s objectives in reaching out to his nation’s two bitterest enemies.

Mr. Kim’s meeting with the South Korean president, Moon Jae-in, is set for Friday, and a meeting with President Trump — the first ever between leaders of the two nations — is expected to follow in May or early June. In a sign of just how much is suddenly on the table, South Korea recently confirmed that it was in talks with the North and with the United States about signing a treaty to end the Korean War, which halted in 1953, but never formally ended.

With events moving so quickly, and Beijing finding itself largely left on the outside, analysts said China and its leader, Xi Jinping, must at least consider what they called worst-case contingencies.

Continue reading the main story
RELATED COVERAGE

Sanctions Are Hurting North Korea. Can They Make Kim Give In? APRIL 20, 2018

‘We No Longer Need’ Nuclear or Missile Tests, North Korean Leader Says APRIL 20, 2018

NEWS ANALYSIS
What Does Kim Jong-un Want? U.S. Fears Answer Is ‘Give a Little, Gain a Lot’ APRIL 21, 2018
RECENT COMMENTS
j. von hettlingen April 24, 2018
Kim Jong-un, like his grandfather and father, is wary of China’s dominance, and wants “to reduce China’s influence.” Since he took office,...

Keith Johnson April 24, 2018
Is this the same China that is openly challenging US Naval Power in the South China Sea? Do you seriously believe that North Korea is...

Michael N. April 24, 2018
If you ask me, Xi is probably relieved that we're taking a problem child off his hands and Kim does need some breathing room from his...

SEE ALL COMMENTS
“The loss of prestige is a big problem for China and Xi, who wants everyone else to view China as an essential actor of international relations, especially in the Northeast Asian context,” said Zhang Baohui, a professor of international relations at Lingnan University in Hong Kong. “Now, suddenly, China is no longer relevant.”

[“We no longer need” nuclear or missile tests: Read about whether North Korea is really willing to trade away its arsenal for economic benefits.]

In a declaration over the weekend that North Korea would suspend nuclear and missile tests, Mr. Kim spoke as if the North was already a nuclear power, and no longer needed weapons tests, a direct challenge to the Trump administration’s stated goal of denuclearization. Washington has declared that the coming negotiations are about getting rid of the arsenal.

Still, Mr. Trump apparently wants to claim a place in history as the American leader who formally ended the Korean War — even though he tweeted on Sunday morning that he was not rushing into a deal. And Mr. Moon is eager to edge toward the reunification of the two Koreas. So China fears the outcome could be either a North Korea or a unified Korean Peninsula leaning toward the United States.

Since the 1950-53 Korean War, when China fought on the side of the North against the United States and its ally in the South, the alliances have been immovable. The North has provided a convenient buffer for China against having American troops on its border; the South serves as a base in the region for the American military.

In negotiations over the denuclearization of the North, Beijing has to worry whether all that could suddenly be in play, Chinese analysts said.

“If a grand deal can be struck between Kim and Trump, in the form of denuclearization in exchange for normalization of bilateral relations, then Northeast Asia may see a major realignment,” Mr. Zhang said. “China does not run Kim’s foreign policy and they know that.”

The possible new alignment on the Korean Peninsula that most concerns Beijing is a loose unification between North and South Korea with American troops remaining in the South.

As part of its conciliatory moves before the meetings, the North has dropped its demand for the departure of the 28,000 United States troops stationed in the South as a condition for denuclearization.

“A unified, democratic Korea aligned with the U.S. will be dangerous to the Communist regime in China, though not necessarily the Chinese nation,” said Xia Yafeng, a North Korea expert at Long Island University.

From China’s point of view, a favorable outcome from the meeting between Mr. Trump and Mr. Kim may simply be a less dangerous version of the status quo, Mr. Xia said.

There could be a “nice photo” of the two men, with vague promises from the North Korean leader to get rid of his nuclear weapons, and then long negotiations in which China would have a big say, he said.
What is curious is that China has for decades spoken in favor of a peace treaty to end the Korean War. Premier Zhou Enlai of China mentioned ending the Korean War in a 1971 interview with The New York Times columnist James Reston, Mr. Xia said.

China, however, has a very specific view of what such a treaty would entail: the withdrawal of American troops from South Korea, which would leave both Koreas leaning toward China.

“A peace treaty is good for China in that it will presumably denuclearize North Korea, and more important, it will end the legality of the U.S. military alliance and troop presence on the peninsula,” said Yun Sun, a North Korea expert at the Stimson Center in Washington.

Since North Korea is looking for security guarantees from the United States in return for denuclearization, that guarantee “will hopefully include the withdrawal of U.S. troops,” she said.

But, like his grandfather and father, who ruled North Korea before him, Mr. Kim has shown signs of wanting to reduce China’s influence.

When the young leader made a surprise visit to Beijing three weeks ago to meet Mr. Xi for the first time, the two men seemed to repair somewhat the traditionally close relationship between the two countries that had been in the freezer since Mr. Kim came to power in 2011.

In fact, the visit was probably not so much a gesture of rapprochement as a deft move by Mr. Kim to play China against the United States, just as his grandfather had maneuvered between China and the Soviet Union, Chinese analysts said.

Mr. Kim’s purpose was to give the impression to the Americans that he was entering the meetings with China at his back, they said. Mr. Xi accepted an invitation from Mr. Kim to make a return visit to Pyongyang, but there were no signs that would happen before Mr. Trump meets with Mr. Kim, a Chinese government spokesman said.

Analysts say that since coming to power, the young Mr. Kim has resented his country’s almost total economic dependence on Beijing, which has only increased under the tough United Nations economic sanctions that China voted for last year.

About 90 percent of the North’s foreign trade in essential items — coal, minerals, seafood, textiles — passes through China, and China is its biggest supplier of fuel.

At the urging of the Trump administration, China approved the sanctions that have severely cut the North’s access to fuel and hard currency. North Korean ties with China seemed to hit a low, with Mr. Kim refusing to even meet a Chinese envoy in November, and conducting a ballistic missile test instead.

Perhaps wary of alienating the North, and unhappy with Mr. Trump’s decision to impose tariffs on Chinese imports, Beijing was no longer so willing to punish the North, Chinese analysts said.

There are already signs that trade is picking up along China’s border with North Korea, Chinese traders say, which could mean a relaxing after six months of near total trade embargo.

Hours after the North’s announcement on Saturday of its suspension of nuclear tests, one outspoken Chinese state-run newspaper, The Global Times, said the United Nations should “immediately discuss the cancellation of part of the sanctions against North Korea.”

Further, the United States, South Korea and Japan should lift their unilateral sanctions against the North, the paper said.

Correction: April 23, 2018
A picture caption with an earlier version of this article misspelled the given name of the Chinese president. He is Xi Jinping, not Xi Jingping.
Interessant, China toch flink buitenspel gezet in deze hele onderhandelingen, wanhopig er alsnog in proberen te komen op een of andere manier om te voorkomen dat er dadelijk een voor China zeer nadelige deal op tafel komt.
  donderdag 3 mei 2018 @ 16:26:45 #50
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_178916453
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 13:26 schreef Igen het volgende:

[..]

Je kan het China moeilijk kwalijk nemen dat ze vooruit proberen te komen. Je kan het eerder Europa kwalijk nemen dat het er niks tegenover weet te zetten.

Waarom bijvoorbeeld is er geen Europees infrastructuurfonds wat voor balkanlanden minstens net zo aantrekkelijk is als China's zijderouteproject? Ik weet wel waarom: omdat Europese politici zoals Rutte zeggen dat mensen die visies hebben naar de oogarts moeten, en zich onder druk van rechtspopulisten verzetten tegen meer geld voor Europa en voor ontwikkelingssamenwerking. Omdat rechtspopulisten enerzijds geilen op sterke leiders maar aan de andere kant de geopolitiek niet zelf willen vormgeven maar alleen maar willen ondergaan.
Uiteindelijk komt het erop neer dat kapitalisme en globalisatie alleen leuk is als je aan de winnende kant staan :P

Je kan gaan haten op hoe China continue Europese bedrijven opkopen (windmolen en automerken bedrijven bv) maar die bedrijven werden niet gedwongen ofzo. Aandeelhouders zeggen gewoon direct ja zodra China met lekker veel flappen wappert. Tsja...
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_178927276
quote:
2s.gif Op donderdag 3 mei 2018 16:26 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Uiteindelijk komt het erop neer dat kapitalisme en globalisatie alleen leuk is als je aan de winnende kant staan :P

Je kan gaan haten op hoe China continue Europese bedrijven opkopen (windmolen en automerken bedrijven bv) maar die bedrijven werden niet gedwongen ofzo. Aandeelhouders zeggen gewoon direct ja zodra China met lekker veel flappen wappert. Tsja...
Kapitalisme en globalisatie zijn er op ingericht om de leidende staten te bevoordelen, al die emerging markets zullen in principe altijd achter blijven lopen, dat China nu zo opkomt vinden veel Westerse staten uiteraard niet leuk, en het is logisch dan te stellen dat we maar even pas op de plaats moeten maken maar tegelijkertijd kunnen landen als China ook een systeem vertegenwoordigen waar je helemaal niet geassocieerd mee wilt worden en dat het dan toch maar beter is de gevestigde orde wat te beschermen. Bovendien zijn we nu wel langzaam van het idee aan het afstappen dat globalisatie en kapitalisme echt zal leiden tot een systeem waarbij landen niet meer op basis van eigen belangen opereren maar het algemeen belang, dat was altijd al pertinente onzin, maar hoe China daar nu van gaat profiteren, of juist ervoor gaat zorgen dat de Westerse staten weer de armen ineenslaan, dat is natuurlijk afwachten.

[ Bericht 0% gewijzigd door DeParo op 04-05-2018 06:56:09 ]
pi_178929184
Commentary: How the Beijing elite sees the world

Wel interessant, maar grotendeels al bekend natuurlijk. kort samengevat:

- Over de centralisering van de macht: Ze wijzen erop dat de samenleving nog steeds enorm verdeeld is en het vooralsnog een minderheid is die de hervormingen van Xiaoping verkiest boven het beleid van Zedong (500 tegenover 900 miljoen wordt genoemd.) Daarnaast blijft het bestuur in de praktijk nog zeer decentraal (11% van de overheidsuitgaven en 4% van de ambtenaren zijn op conto van de centrale overheid). Ook de partij zelf blijft verdeeld en ze zien het afschaffen van de termijnlimiet voor Jinping als onmisbaar voor het vasthouden van de koers.

- Populariteit van westers liberaal-democratisch en vrije markt denken neemt verder af, westerse landen slagen er naar hun inzien niet in om in hun bevolking te investeren en de kwaliteit van onze leiders is laag. Ook geven ze aan dat vrijwel alle democratieŽn die na de koude oorlog gesticht zijn in zijn gestort.

- Ze zeggen geen verdere werelddominantie te ambiŽren. De interne problemen zijn te groot.

- Ze voelen zich systematisch aangevallen door de VS en verwachten dat dit alleen maar toe zal nemen naarmate hun positie in de wereldpolitiek versterkt.

- Ze hebben geen idee wat de VS wil bereiken met hun handelsoorlog. Ze zeggen wel het belang in te zien van een betere bescherming van intellectueel eigendom en een verdere liberalisering van financiŽle diensten. Het verminderen van investeringen in de tech sector is echter onbespreekbaar en de handelsinbalans wordt volgens hun mede veroorzaakt door de VS die zichzelf teveel export restricties oplegt en weigert te investeren in infrastructuur die hun handel kan bevorderen.

- Ze voelen zich niet geÔntimideerd door de VS en geloven een verslechtering van de relaties beter te kunnen doorstaan dan de VS zelf. Ze zien de toekomstige relaties als complex en beladen, dit jaar zal volgens hun een "testing year" worden wat dat betreft. De voortgang in de vredesbesprekingen tussen de Korea's zien ze als een positieve indicatie, de handelsbesprekingen uiteraard niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door rockstah op 05-05-2018 21:44:11 ]
Liberalism is gibberish smoothed out by experience – the things that ought to work but fail to work are just not tried again. ‘Conservatism’ of the Thatcher type is merely Liberalism with the good intentions removed.
  vrijdag 4 mei 2018 @ 09:53:04 #53
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_178929507
Interessant! Wellicht een tikkeltje arrogant maar dat zal bij de leiders en elite van andere landen niet veel beter zijn natuurlijk.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_178964453
quote:
2s.gif Op vrijdag 4 mei 2018 09:53 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Interessant! Wellicht een tikkeltje arrogant maar dat zal bij de leiders en elite van andere landen niet veel beter zijn natuurlijk.
Het land is verdeeld betekent niet iedereen staat volledig achter ons beleid :').
  dinsdag 8 mei 2018 @ 16:55:37 #55
61421 icecreamfarmer_NL
VOC mentaliteit
pi_179017280
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 mei 2018 09:30 schreef rockstah het volgende:
Commentary: How the Beijing elite sees the world

Wel interessant, maar grotendeels al bekend natuurlijk. kort samengevat:

- Over de centralisering van de macht: Ze wijzen erop dat de samenleving nog steeds enorm verdeeld is en het vooralsnog een minderheid is die de hervormingen van Xiaoping verkiest boven het beleid van Zedong (500 tegenover 900 miljoen wordt genoemd.) Daarnaast blijft het bestuur in de praktijk nog zeer decentraal (11% van de overheidsuitgaven en 4% van de ambtenaren zijn op conto van de centrale overheid). Ook de partij zelf blijft verdeeld en ze zien het afschaffen van de termijnlimiet voor Jinping als onmisbaar voor het vasthouden van de koers.

- Populariteit van westers liberaal-democratisch en vrije markt denken neemt verder af, westerse landen slagen er naar hun inzien niet in om in hun bevolking te investeren en de kwaliteit van onze leiders is laag. Ook geven ze aan dat vrijwel alle democratieŽn die na de koude oorlog gesticht zijn in zijn gestort.

- Ze zeggen geen verdere werelddominantie te ambiŽren. De interne problemen zijn te groot.

- Ze voelen zich systematisch aangevallen door de VS en verwachten dat dit alleen maar toe zal nemen naarmate hun positie in de wereldpolitiek versterkt.

- Ze hebben geen idee wat de VS wil bereiken met hun handelsoorlog. Ze zeggen wel het belang in te zien van een betere bescherming van intellectueel eigendom en een verdere liberalisering van financiŽle diensten. Het verminderen van investeringen in de tech sector is echter onbespreekbaar en de handelsinbalans wordt volgens hun mede veroorzaakt door de VS die zichzelf teveel export restricties oplegt en weigert te investeren in infrastructuur die hun handel kan bevorderen.

- Ze voelen zich niet geÔntimideerd door de VS en geloven een verslechtering van de relaties beter te kunnen doorstaan dan de VS zelf. Ze zien de toekomstige relaties als complex en beladen, dit jaar zal volgens hun een "testing year" worden wat dat betreft. De voortgang in de vredesbesprekingen tussen de Korea's zien ze als een positieve indicatie, de handelsbesprekingen uiteraard niet.
Mijn idee was altijd dat ze meer richting Singapore wilde opschuiven voor de lange termijn maar daar lijken ze nu toch weer vanaf te zien.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_179017741
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 16:55 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Mijn idee was altijd dat ze meer richting Singapore wilde opschuiven voor de lange termijn maar daar lijken ze nu toch weer vanaf te zien.
Wat bedoel je dan met opschuiven richting Singapore of?
pi_179035265
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 17:16 schreef DeParo het volgende:

[..]

Wat bedoel je dan met opschuiven richting Singapore of?
Singapore was het voorbeeld van China om het beleid om te gooien. Singapore is ook vrij autocratisch maar meer onzichtbaar en met een zachte hand en zeer sterke (deels staatsgeleide) economie.

China wilde daar ook naar toe maar lijkt toch een veel autocratischer regeringsvorm na te streven.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_179035327
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:19 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Singapore was het voorbeeld van China om het beleid om te gooien. Singapore is ook vrij autocratisch maar meer onzichtbaar en met een zachte hand en zeer sterke (deels staatsgeleide) economie.

China wilde daar ook naar toe maar lijkt toch een veel autocratischer regeringsvorm na te streven.
Heb je een bron dat China dit ooit wilde?
pi_179035364
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:23 schreef DeParo het volgende:

[..]

Heb je een bron dat China dit ooit wilde?
Lastig heb ik jaren geelden al gelezen in een boek.
Maar hier wat oudere artikelen:
http://ifonlysingaporeans(...)ansformation-of.html
https://www.nytimes.com/1(...)el-for-progress.html

Daar moet je een eind mee komen. Ik heb er op de universiteit gezeten (2010) en weet dat men bezig was om in China steden / economische regio's uit de grond aan het stampen was naar model van Singapore. Was een samenwerking tussen de Chinese overheid en Singaporese (staats) vastgoedbedrijven
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_179035400
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:26 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Lastig heb ik jaren geelden al gelezen in een boek.
Maar hier wat oudere artikelen:
http://ifonlysingaporeans(...)ansformation-of.html
https://www.nytimes.com/1(...)el-for-progress.html

Daar moet je een eind mee komen.
Dank zal me even inlezen.
pi_179035439
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_179035456
quote:
Nogmaals dank, ben wel bekend met de actuele Chinese politiek en het huidige Chinese beleid, maar nog wat minder met enkele jaren geleden dus als je nog wat bronnen hebt die interessant zijn kan je ze ook altijd DM'en in ieder geval.
pi_179035666
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:32 schreef DeParo het volgende:

[..]

Nogmaals dank, ben wel bekend met de actuele Chinese politiek en het huidige Chinese beleid, maar nog wat minder met enkele jaren geleden dus als je nog wat bronnen hebt die interessant zijn kan je ze ook altijd DM'en in ieder geval.
Dan stop ik er mee want moet ook werken :P.

https://en.wikipedia.org/wiki/China%E2%80%93Singapore_relations

https://www.journalofdemo(...)apore-model%E2%80%9D

quote:
Following the death of Singapore’s founding leader Lee Kuan Yew in March 2015, China remains obsessed with Singapore, the only country in the region to achieve advanced economic industrialization without undergoing substantial political liberalization. The key “lesson” that China is trying to learn is how to combine authoritarian rule with “good governance” (“meritocratic” one-party rule). The impact of the “Singapore model” on China shows that learning by nondemocratic states is not necessarily a short-term “modular” phenomenon that is largely reactive in character, but can be long-term and highly institutionalized. It has become increasingly clear, however, that China sees what it wants to see in Singapore, making the “lessons” learned more caricature than reality. And China’s recent crackdown on dissenters, squeezing the already limited political space allowed during the post–Tiananmen Square Massacre period, is actually moving the country further away from rather than toward the Singapore model.
Daar doelde ik op. Singapore heeft ondanks dat het grotendeels een ťťnpartijstaat is wel eerlijke verkiezingen (op gendry mandering na) en een oppositie welke als uitlaatklep dient voor het volk.
Tevens wordt er wel naar geluisterd om de bevolking tevreden te houden. Dat zag je ook toen de regering in 2010/2011 best wel wat zetels verloor in de verkiezingen.

https://freedomhouse.org/(...)re-models-not-follow
http://www.globaltimes.cn/content/1054147.shtml

quote:
China used to take inspiration from the "Singapore model," but that influence is waning. Fewer officials are being sent to Singapore to attend governance training classes
https://www.ft.com/content/21e99a38-6d08-11e7-bfeb-33fe0c5b7eaa
https://thediplomat.com/2012/11/is-singapore-worth-emulating/

[ Bericht 4% gewijzigd door icecreamfarmer_NL op 09-05-2018 10:02:44 ]
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_179044182
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:45 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Dan stop ik er mee want moet ook werken :P.

https://en.wikipedia.org/wiki/China%E2%80%93Singapore_relations

https://www.journalofdemo(...)apore-model%E2%80%9D

[..]

Daar doelde ik op. Singapore heeft ondanks dat het grotendeels een ťťnpartijstaat is wel eerlijke verkiezingen (op gendry mandering na) en een oppositie welke als uitlaatklep dient voor het volk.
Tevens wordt er wel naar geluisterd om de bevolking tevreden te houden. Dat zag je ook toen de regering in 2010/2011 best wel wat zetels verloor in de verkiezingen.

https://freedomhouse.org/(...)re-models-not-follow
http://www.globaltimes.cn/content/1054147.shtml

[..]

https://www.ft.com/content/21e99a38-6d08-11e7-bfeb-33fe0c5b7eaa
https://thediplomat.com/2012/11/is-singapore-worth-emulating/
Ik denk dat we het afscheid van dat model ook langzaam maar zeker en wel zien in Hong Kong. Wat vreemd is want tegelijkertijd had China het Hong Kong model veel makkelijker kunnen gebruiken als proefmodel en daaropvolgende integratie dus interessant :D.
pi_179584384
Overigens een kaart van waar alle Chinese leiders vandaan komen voor hen die het interesseert:
china-birthplaces-graph.png?w=696

Het zuiden van China is slecht vertegenwoordigd (geboorteplaats 25 Politbureau leden):
china-birthplaces-graph.png?w=696

Maar dat schijnt dan weer de plek te zijn waar tegenwoordig een groot deel van de succesvolle zakenmensen vandaan komt bijvoorbeeld.
  Redactie Sport zondag 3 juni 2018 @ 19:04:19 #66
164004 crew  TargaFlorio
pi_179584777
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2018 18:48 schreef DeParo het volgende:
Overigens een kaart van waar alle Chinese leiders vandaan komen voor hen die het interesseert:
[ afbeelding ]

Het zuiden van China is slecht vertegenwoordigd (geboorteplaats 25 Politbureau leden):
[ afbeelding ]

Maar dat schijnt dan weer de plek te zijn waar tegenwoordig een groot deel van de succesvolle zakenmensen vandaan komt bijvoorbeeld.
Apart dat grote provincies (wat betreft inwonertal) als Sichuan en Guangdong zo slecht vertegenwoordigd zijn.
pi_179584851
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2018 19:04 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Apart dat grote provincies (wat betreft inwonertal) als Sichuan en Guangdong zo slecht vertegenwoordigd zijn.
Zeker Guangdong is niet alleen qua inwonertal de grootste provincie, maar ook economisch zeer sterk en heeft met Guangzhou en Shenzhen twee van de vier Tier 1 steden van China.

Dat Shandong juist bovenaan staat is ook erg apart, want daar is eigenlijk niks bijzonders. Behalve Qingdao, een stad die vroeger een Duitse kolonie was en waar het bekendste biermerk in China vandaan komt. Edit: Ah, Yantai in Shandong is verder de voornaamste handelsplaats van wijn in China... Hmmmm......

[ Bericht 5% gewijzigd door anoniem_141120181931 op 03-06-2018 19:10:29 ]
pi_179584958
Zhejiang _O_
pi_179596390
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2018 19:07 schreef Igen het volgende:

[..]

Zeker Guangdong is niet alleen qua inwonertal de grootste provincie, maar ook economisch zeer sterk en heeft met Guangzhou en Shenzhen twee van de vier Tier 1 steden van China.

Dat Shandong juist bovenaan staat is ook erg apart, want daar is eigenlijk niks bijzonders. Behalve Qingdao, een stad die vroeger een Duitse kolonie was en waar het bekendste biermerk in China vandaan komt. Edit: Ah, Yantai in Shandong is verder de voornaamste handelsplaats van wijn in China... Hmmmm......
Belangrijk administratief centrum.
pi_179597971
quote:
1s.gif Op maandag 4 juni 2018 10:57 schreef DeParo het volgende:

[..]

Belangrijk administratief centrum.
Blijkbaar, maar wat wordt dan waar geadministreerd? Zo'n provincie is enorm groot
pi_179939366
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2018 12:13 schreef Igen het volgende:

[..]

Blijkbaar, maar wat wordt dan waar geadministreerd? Zo'n provincie is enorm groot
Ik denk (waarschijnlijk) omdat Guangdong 30 jaar geleden nog helemaal geen belangrijk gebied was. Het was achtergesteld gebied. Het is pas uitgegroeid tot een belangrijke provincie sinds de economische hervormingen van Deng Xiaoping. Shenzhen was 30 jaar geleden rijstvelden maar Deng richtte daar de eerste Speciale Economische Zone op om op controleerbare wijze zijn nieuwe economische beleid uit te rollen ('socialisme met Chinese karakteristieken'). Om het te schoppen tot het Politbureau dan ben je meestal wel op leeftijd (minimaal 50 jaar). Die politieke Guangdong elite komt wel aan maar heeft wat meer tijd nodig. Een provincie die voornamelijk bevolkt wordt door Kantonezen. Vergeet niet het bestuurlijke centrum lag 9 van de 10 keer in het noorden met uitzondering van Republiek China (1912-1949) toen de hoofdstad Nanjing was (en misschien een of twee dynastieŽn).

[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 21-06-2018 10:58:23 ]
pi_179939648
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 10:38 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik denk (waarschijnlijk) omdat Guangdong 30 jaar geleden nog helemaal geen belangrijk gebied was. Het was achtergesteld gebied. Het is pas uitgegroeid tot een belangrijke provincie sinds de economische hervormingen van Deng Xiaoping. Shenzhen was 30 jaar geleden rijstvelden maar Deng richtte daar de eerste Speciale Economische Zone op om op controleerbare wijze zijn nieuwe economische beleid uit te rollen ('socialisme met Chinese karakteristieken'). Om het te schoppen tot het Politbureau dan ben je meestal wel op leeftijd (minimaal 50 jaar). Die politieke Guangdong elite komt wel aan maar heeft wat meer tijd nodig. Een provincie die voornamelijk bevolkt wordt door Kantonezen. Vergeet niet het bestuurlijke centrum lag 9 van de 10 keer in het noorden met uitzondering van Republiek China (1912-1949) toen de hoofdstad Nanjing was (en misschien een of twee dynastieŽn).
Ok. Dat begrijp ik.

Maar dan snap ik nog steeds niet waarom specifiek Shandong een streepje voor heeft.
pi_179950744
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 09:01 schreef Igen het volgende:

[..]

Ik heb hier nog even over nagedacht. Bij nader inzien lijkt het erop dat veel landen helemaal niet welvarend zijn geworden met een democratie en een liberale vrije-markt-economie. Nederland zelf niet, en recenter de Aziatische Tijgers stuk voor stuk ook niet. De democratische rechtsstaat kwam daar pas aan het eind van de ontwikkeling tot een welvarend land.
Vooral de zogenaamde vrije-markt-economie is uitermate hypocriet en leugenachtig.
Ha-Joon Chang heeft daar een paar interessante boeken over geschreven.

https://www.theguardian.com/business/2002/jun/24/globalisation

https://en.wikipedia.org/wiki/Ha-Joon_Chang
pi_179958764
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 11:01 schreef Igen het volgende:

[..]

Ok. Dat begrijp ik.

Maar dan snap ik nog steeds niet waarom specifiek Shandong een streepje voor heeft.
Al sla je mij dood. Ik heb geen idee.
pi_179960009
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 11:01 schreef Igen het volgende:

[..]

Ok. Dat begrijp ik.

Maar dan snap ik nog steeds niet waarom specifiek Shandong een streepje voor heeft.
"Shandong has been a political, economic and cultural center of China since ancient times. During the early Xia Dynasty, in 21st century B.C., the tribes of the Dongyi people lived here. The early activity center of the Shang Dynasty (from around 17 B.C. to 11 B.C.), was in Southwest Shandong. During the Spring and Autumn Period, (between 770 B.C. and 221 B.C.), the Qi and Lu states under the Western Zhou Dynasty (from around 11th century B.C. to 256 B.C.), are now the largest states in today's Shandong. Since the two states exerted a significant influence on the politics, economy and culture in history of China, Shandong is also nicknamed "Qilu"; furthermore, "Lu" is used as an abbreviation for the province.

Shandong was first used as a geographical name during the Warring States period (475 B.C.-221B.C.).It generally referred to the area east of the Taihang Mountain. The name Shandong was used to describe an administrative area in the Jin Dynasty (1115-1234). During the Yuan Dynasty (1206-1368), the government established Shandong "dao" (an administrative division at that time).In the Ming Dynasty (1368-1644), the government established Shandong "buzhengsi" (an administrative division), forming a territory similar to today's Shandong Province; most of the names of the counties were used up until recently. Shandong Province was formally established in the Qing Dynasty (1644-1911), with its capital at Jinan. After the founding of the People's Republic of China in 1949, the province assumed its present administrative division after several adjustments."

https://www.chinatravel.com/shandong/history.htm
pi_182794880
Een paar nieuwtjes:

1. http://www.chinadaily.com(...)310eff303284332.html

China heeft onlangs ceremonieel een belangrijke nieuwe brug geopend. President Xi hield daar een toespraak. Volgens directeur Lin waren alle aanwezige bouwlieden ontroerd door zijn prachtige woorden. Xi's toespraak gaf hem "een gevoel van een prestatie voor het leven. Het was al mijn inzet voor het project waard." President Xi was uitstekend op de hoogte van de details van het project en zijn complimenten "kwamen vanuit het hart", aldus Lin.

2. http://www.chinadaily.com(...)310eff303284f7b.html

Iemand uit Taiwan uitte zich in een interview met een Duitse krant wat minder lovend over het China van Xi. China dreigt dat zulke activiteiten schadelijk zullen zijn voor de Duits-Chinese diplomatieke verhoudingen. Tot nu toe hanteerde China altijd het uitgangspunt dat landen zich niet met elkaars binnenlandse aangelegenheden moeten bemoeien. Maar nu durven ze blijkbaar te proberen de Europese persvrijheid aan te tasten.

3. https://www.nrc.nl/nieuws(...)ndige-trump-a2753008

De weerzin tegen Trump maakt dat China en Japan tegen wil en dank toch toenadering tot elkaar zoeken.

4. https://www.nrc.nl/nieuws(...)ostunie-wil-a2752865

Hoe de strijd tegen oneerlijke gedragingen van China de rode draad is in het buitenlandse beleid van Trump, ook waar je het niet direct zou verwachten: van het opzeggen van het kernwapenverdrag en het heronderhandelen van het NAFTA-vrijhandelsakkoord tot het dreigement uit de Wereldpostunie te stappen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')