FOK!forum / Culinesse à gogo / Kerstdiner 2017! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
minilotdonderdag 21 september 2017 @ 18:34
Kerstdiner 2017! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic

Rick-and-Morty-Season-1-Episode-3-Christmas-Gadgets.jpg

Ho ho ho luitjes! Ik word er nu al een paar weken over lastiggevallen - de 'r' zit allang in de maand en wáár blijft toch dat kerstdinertopic?!? Bij deze dan! O+

Dit jaarlijkse topic is bedoeld als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress.

Ter inspiratie, de vorige topics:
Kersttopic 2016: http://forum.fok.nl/topic/2334776
Kersttopic 2015: http://forum.fok.nl/topic/2256995
Kersttopic 2014: http://forum.fok.nl/topic/2145048
Kersttopic 2013: http://forum.fok.nl/topic/2022736

Game on! ~:)
_--_donderdag 21 september 2017 @ 18:35
FIPO
_--_donderdag 21 september 2017 @ 18:37
Overigens zit de "-ber" in de laatste 4 maanden. :P
minilotdonderdag 21 september 2017 @ 18:38
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 18:37 schreef _--_ het volgende:
Overigens zit de "-ber" in de laatste 4 maanden. :P
Jaja. We nemen bij CUL graag ruim de tijd voor onze kerstdiners. :Y)
Rexanthonydonderdag 21 september 2017 @ 18:47
Yes! Was op 27 december uiteraard al begonnen :P
Bleiedonderdag 21 september 2017 @ 18:54
*O* *O*
Lonaadonderdag 21 september 2017 @ 19:18
Morgen papa jarig, dat is meestal de dag dat ik opper om te koken voor Kerst. :7
boriszdonderdag 21 september 2017 @ 19:59
*volgt
Treedonderdag 21 september 2017 @ 22:31
Ja! *O*
Queenshorevrijdag 22 september 2017 @ 16:34
Leuk! Had het toevallig nog vorig weekend erover dat ik maar eens moest gaan denken. Heb nog geen concrete ideeën. Denk wel dat ik het hoofdgerecht (vaak vlees) sous vide ga bereiden.
#ANONIEMvrijdag 22 september 2017 @ 17:15
Ojee :o Het gaat weer langzamerhand beginnen...
MrsDuckvrijdag 22 september 2017 @ 20:08
Yeah! Nu al zin in...
Myraelavrijdag 22 september 2017 @ 20:41
Ik heb dit jaar al gezegd dat ik het niet ga doen. _O_ Ik was er wel klaar mee.

Misschien wel bij de schoonfamlie, maar dat zijn vaak eerder wat hapjes omdat dat makkelijker is met de kinderen.
Secricibledonderdag 12 oktober 2017 @ 21:38
Ik lees ook even mee hier, vorige jaren heb ik veel inspiratie bij jullie vandaan gehaald.

Dit jaar krijg ik veel mensen over de vloer. Ik wil een bogracs (stoofketel) buiten boven houtvuur hangen, met aardappelpuree, stoofpeertjes en nog een paar bijgerechtjes.
Vooraf wil ik dan graag wat voorgerechtjes maken die makkelijk staand te eten zijn als we buiten bij het vuur staan.
Nagerecht moet ik ook nog bedenken, dat wordt gewoon lekker binnen en geen 1p porties aangezien we met minstens 12 man zijn vermoed ik dus iets van een taart of ander nagerecht dat ik in grote porties kan bereiden.
Treedonderdag 12 oktober 2017 @ 22:22
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstetentje met de schoonfamilie voor de croquembouche ga :9

7696750550_f9096d5337_o.jpg
emmyemmy2donderdag 12 oktober 2017 @ 23:20
Ik weet nog niet hoe het zit met familie, maar m'n vriend en ik vieren ook graag alleen met z'n tweetjes kerst en dan staat er zeker wild op het menu :9
Bienelientjeezondag 15 oktober 2017 @ 20:21
Vader van vriendlief zal koken voor kerst (zal wel een roast worden, want Engeland).

Ben wel van plan om dit jaar zijn ouders ergens rond de kerst uit te nodigen in ons huis en een 3-gangen kerstdiner te maken! :9

Weet 1 voorgerecht al, maar dat is voor de dames (de heren houden niet van gerookte zalm :P )
MutedFaithmaandag 16 oktober 2017 @ 16:40
Ik zal zeker 1 van de 2 kerstdagen wel weer iets moeten maken. Geen hoofdgerecht dit jaar, daar heb ik me vorig jaar op beide dagen al aan gewaagd.

Ik ga voor 1 of 2 voorgerechten, maar afhankelijk van wat de rest van de familie wil maken kan ik ook nog uitwijken naar een toetje. Ik hoefde in elk geval dit jaar niet het initiatief te nemen, de familie van beide kanten begon zelf al te vragen wat we met kerst gingen doen. Dus misschien weet ik dit jaar langer dan 2 weken vantevoren definitief welke gang ik maken mag.
Gogo83dinsdag 17 oktober 2017 @ 08:54
Op kerstavond eten we thuis met een aantal vrienden. Daarnaast eten we op één van de kerstdagen bij mijn ouders, waar we één gang moeten verzorgen. Ik ga dit topic in de gaten houden voor inspiratie!
Akillawoensdag 25 oktober 2017 @ 10:58
Ik ga dit zeker in de gaten houden voor ideeën.

Normaal gesproken gourmetten we met kerst, maar dit jaar is het met mijn familie een keer in ons nieuwe huis. We dachten eraan om weer eens een menu te gaan maken, maar hebben nog niks verzonnen.
Het enige dat we weten: We willen een stuk vlees op de BBQ gaan doen, iets dat een aardig tijdje erop moet, we hebben alleen nog geen idee wat...

Kan wel het menu delen dat we 2 jaar geleden met m'n schoonouders hadden, wat erg beviel en waarschijnlijk ook wat dingen van hergebruikt worden:
Voor
- Mais soepje
-Trio van toast (toastjes met 3 zelfgemaakte smeersels)
- Eendenborstfilet met cranberry saus

Tussen
- Italiaans groente taartje
- Hamrolletjes met spinazie
- Carpaccio bonbon

Hoofd
- Zoete aardappel puree
- Paddenstoelen met madeiraroom
- Kippakketje met kruidenroomkaas

Na
- Aardbei panna cotta
- Advocaat met slagroom en chocola
Aiciuwoensdag 25 oktober 2017 @ 13:58
Wij gaan al een paar jaar uit eten, bestel je een verassingsmenu en dan heb je een heerlijke maaltijd.
MrsDuckwoensdag 25 oktober 2017 @ 17:44
Met bolletjes vanille ijs (als kleine kerstballetjes) en stukjes fruit kan het vast ook wel bij een diner en past het in dit draadje... Maar ik ga dit doen voor het ontbijt. Te leuk!

http://www.whatscookingella.com/nutella-christmas-tree.html

3257542.jpg?506
#ANONIEMdonderdag 26 oktober 2017 @ 08:40
Heb totaal geen weet wat ik moet gaan bereiden, maar wel dat *IK* dus dit jaar opnieuw achter het fornuis kruip om nieuwe Miep en familie weer happy te maken.De "kenners" op CUL kennen de voorgaande edities wel die ik digitaal heb gedeeld in CUL.
ASSpirinedonderdag 26 oktober 2017 @ 16:26
Van de 6 a 7 voor oud & nieuw is er 1 pescotarier en een andere die liefst zo weinig mogelijk vlees eet.

Vorig jaar heb ik daarom een hele zalm (3,5kg) in een zoutkorst gebakken, groenten en aardappels uit de oven en een soufflé als dessert.

Maar vind het lastig om te "moeten" schikken aan de 2 niet vlees-eters, ik spendeer al genoeg tijd aan de maaltijd, en een 2e (kleine) hoofdgerecht klaarmaken is niet zo evident.
En weet ook niet zo direct wat ik nog kan klaarmaken dit jaar.

Wat doen mensen hier met vegetariërs of andere "Tariërs"? :P
MrsDuckdonderdag 26 oktober 2017 @ 19:51
Je zou een vegetarisch voorgerecht en dessert kunnen serveren en het hoofdgerecht op schalen. De meeste bijgerechten zijn gebaseerd op groenten, aardappel etc. Ze kunnen dan hun bordje zelf vullen terwijl jij van een vlees- of visgerecht pakt.

Bijvoorbeeld menu;


Paddenstoelensoep

Rode kool met appel
Witlofsalade (zonder ham of spek)
Aardappelgratin
Geroosterde wortel met wat honing en tijm
zoete aardappel frietjes

En daar past dus een fijn stukje wild bij voor de vleeseters

Crepes Suzette na
mjandonderdag 26 oktober 2017 @ 19:56
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 16:26 schreef ASSpirine het volgende:

Wat doen mensen hier met vegetariërs of andere "Tariërs"? :P
Ze zelf laten koken :+
Secriciblezondag 29 oktober 2017 @ 14:06
quote:
0s.gif Op woensdag 25 oktober 2017 10:58 schreef Akilla het volgende:
Ik ga dit zeker in de gaten houden voor ideeën.

Normaal gesproken gourmetten we met kerst, maar dit jaar is het met mijn familie een keer in ons nieuwe huis. We dachten eraan om weer eens een menu te gaan maken, maar hebben nog niks verzonnen.
Het enige dat we weten: We willen een stuk vlees op de BBQ gaan doen, iets dat een aardig tijdje erop moet, we hebben alleen nog geen idee wat...

Kan wel het menu delen dat we 2 jaar geleden met m'n schoonouders hadden, wat erg beviel en waarschijnlijk ook wat dingen van hergebruikt worden:
Voor
- Mais soepje
-Trio van toast (toastjes met 3 zelfgemaakte smeersels)
- Eendenborstfilet met cranberry saus

Tussen
- Italiaans groente taartje
- Hamrolletjes met spinazie
- Carpaccio bonbon

Hoofd
- Zoete aardappel puree
- Paddenstoelen met madeiraroom
- Kippakketje met kruidenroomkaas

Na
- Aardbei panna cotta
- Advocaat met slagroom en chocola
Barbecuemeneer.nl heeft mooie low en slow stukken vlees. Zelf heb ik vorig jaar nog een grote ham bereid op de barbecue, dat was ook een succes.
JeSuisDroppiezondag 29 oktober 2017 @ 14:09
quote:
1s.gif Op zondag 29 oktober 2017 14:06 schreef Secricible het volgende:

[..]

Barbecuemeneer.nl heeft mooie low en slow stukken vlees. Zelf heb ik vorig jaar nog een grote ham bereid op de barbecue, dat was ook een succes.
Hammetjes, varkensnek, brisket, kan allemaal.
Soohrmaandag 30 oktober 2017 @ 08:31
Bij het wijnabonnement zaten ook 3 recepten om bij de wijn te maken,
Dat wordt dus het kerstdiner.

Zuurkool met Vacherin Mont d’Or en spruitjes
Ottolenghi’s bloemkooltaart met rode ui
Beef Wellington

Zuurkool maar als vooraf, en die bloemkooltaart met de beef als hoofdgerecht.
Akillamaandag 30 oktober 2017 @ 09:59
quote:
1s.gif Op zondag 29 oktober 2017 14:06 schreef Secricible het volgende:

[..]

Barbecuemeneer.nl heeft mooie low en slow stukken vlees. Zelf heb ik vorig jaar nog een grote ham bereid op de barbecue, dat was ook een succes.
Goede tip, ga ik even kijken! :Y
vinnypassydinsdag 31 oktober 2017 @ 22:03
Kerstavond ga ik voor mijn vriendin koken. Vandaag had ik een brainwave om dit te maken:

Amuse
Oester met een simpele vinaigrette of zoiets.

Voorgerecht
Eendenlevercrème op briochetoast met piccalilly-ijs (twijfel ik nog over), bietenmeringue en bietenpuree/mousse/gel

Hoofdgerecht
Kreeft. Weet nog niet precies hoe of wat. Als een open ravioli met pompoen en kreeftensaus? Nog ff rustig nadenken.

Nagerecht
Ben ik nog niet helemaal uit. Had nu heel veel dingen bij elkaar bedacht en wil eigenlijk ook flink uitpakken: pure chocoladeganache, sinas spongecakeje, whiskygelei (of whisky spongecake met sinasgelei), witte chocolade-ijs, anijsmeringue, dulce de leche.

Dus mijn proces van samenstellen is ook alvast begonnen. :) Eerste en tweede kerstdag doe ik het waarschijnlijk rustig aan.
#ANONIEMdinsdag 31 oktober 2017 @ 22:47
quote:
1s.gif Op donderdag 12 oktober 2017 22:22 schreef Tree het volgende:
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstetentje met de schoonfamilie voor de croquembouche ga :9

[ afbeelding ]
Ziet er heel holland bakt achtig moeilijk uit maar lijkt me wel machtig lekker :P
#ANONIEMwoensdag 1 november 2017 @ 09:44
Verkapte tvp.

Ik ben er nog niet helemaal uit, ik ga in ieder geval iets bereiden voor m'n schoonfamilie. Het zal wel niet iets heel fancy's worden (want ik ken mezelf :') ) maar iets van een goede rosbief uit de oven ofzo :9
essnhillsvrijdag 3 november 2017 @ 10:15
Ik ga dit jaar weer samen met m'n tante het Kerstdiner koken. Voor een man of 10 waarschijnlijk.

Vorig jaar hadden we als thema 'rood'. Het was een 7 gangen diner met in iedere gang iets roods (rood vlees, rode kool, rood fruit etc.). Dit jaar willen we weer een thema, maar we zijn nog niet erg concreet.

Ik zat te denken aan een eurotrip of wereldreis thema. Iedere gang een ander land/werelddeel.. Maar misschien zijn er nog meer leuke thema's te bedenken. Iemand ideeën?
Pietverdrietvrijdag 3 november 2017 @ 10:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 november 2017 10:15 schreef essnhills het volgende:
Ik ga dit jaar weer samen met m'n tante het Kerstdiner koken. Voor een man of 10 waarschijnlijk.

Vorig jaar hadden we als thema 'rood'. Het was een 7 gangen diner met in iedere gang iets roods (rood vlees, rode kool, rood fruit etc.). Dit jaar willen we weer een thema, maar we zijn nog niet erg concreet.

Ik zat te denken aan een eurotrip of wereldreis thema. Iedere gang een ander land/werelddeel.. Maar misschien zijn er nog meer leuke thema's te bedenken. Iemand ideeën?
Films als inspiratie?
Soupe au Chou (Beste film van louis de funes, maar ook, koolsoep, een mooie dubbelgetrokken runderbouillon met groene kool) of
Duck Soup,
Fried green (killer) tomatoes
Chicken Run (lekker kippetje)
Big Fish (een hele gestoomde wilde zalm met bv hollandaise)
Cloudy with a Chance of Meatballs
Howard the Duck (geroosterde eend)
American Pie (appeltaart)
Chocolat (Mousse au chocolat)
essnhillszaterdag 4 november 2017 @ 20:59
Thanks

Op zich wel een leuk idee eigenlijk :Y
Aphrodytedonderdag 9 november 2017 @ 09:06
Ik heb hier verschillende filmkookboeken , ik denk aan een harry potter, hunger games of downton abbey thema :)
Friday12donderdag 9 november 2017 @ 11:04
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 09:06 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik heb hier verschillende filmkookboeken , ik denk aan een harry potter, hunger games of downton abbey thema :)
Dat bestaat? :D wist ik niet eens _O-
essnhillsdonderdag 9 november 2017 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 09:06 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik heb hier verschillende filmkookboeken , ik denk aan een harry potter, hunger games of downton abbey thema :)
Cool :D
rhubarbdonderdag 9 november 2017 @ 14:06
Alle tips voor een glutenvrij (ook geen rijst of mais) en schimmelvrij (geen paddenstoelen, gist etc.) kerstdiner zijn welkom.
Brandaris01vrijdag 17 november 2017 @ 10:30
Zo, even een terugvindpostje. Dit jaar eerste kerstdag chillen met zijn tweetjes en tweede kerstdag bring-your-own bij de schoonfamilie. Vriend denkt aan een pulled pork op de barbecue klaar te maken. Dat zouden we op eerste kerstdag kunnen doen.

Weet nog niet wat ik ga maken dit jaar. Eerst maar eens heerlijk rondsnuffelen in dit topic om inspiratie op te doen. :Y)
Brandaris01vrijdag 17 november 2017 @ 10:41
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 14:06 schreef rhubarb het volgende:
Alle tips voor een glutenvrij (ook geen rijst of mais) en schimmelvrij (geen paddenstoelen, gist etc.) kerstdiner zijn welkom.
Als je zelf een aardappelgratin maakt heb je in ieder geval al het kookhydraten segment van je kerstdiner vervangen door iets dat glutenvrij is. In groenten en vlees zitten ook geen gluten, (meen ik) dus de rest van je hoofdgang moet ook geen probleem zijn. Voor een voorgerecht kun je een heldere soep doen, dan heb je ook geen zetmeel nodig..
#ANONIEMvrijdag 17 november 2017 @ 10:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 november 2017 10:15 schreef essnhills het volgende:
Ik ga dit jaar weer samen met m'n tante het Kerstdiner koken. Voor een man of 10 waarschijnlijk.

Vorig jaar hadden we als thema 'rood'. Het was een 7 gangen diner met in iedere gang iets roods (rood vlees, rode kool, rood fruit etc.). Dit jaar willen we weer een thema, maar we zijn nog niet erg concreet.

Ik zat te denken aan een eurotrip of wereldreis thema. Iedere gang een ander land/werelddeel.. Maar misschien zijn er nog meer leuke thema's te bedenken. Iemand ideeën?
Gezellig samen koken voor veel man O+ Dat thema-ding is wel origineel zeg! :D
Aphrodytevrijdag 17 november 2017 @ 10:47
quote:
6s.gif Op donderdag 9 november 2017 11:04 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Dat bestaat? :D wist ik niet eens _O-
Ja gewoon via bijvoorbeeld bol.com te bestellen :)
Aphrodytevrijdag 17 november 2017 @ 10:49
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 14:06 schreef rhubarb het volgende:
Alle tips voor een glutenvrij (ook geen rijst of mais) en schimmelvrij (geen paddenstoelen, gist etc.) kerstdiner zijn welkom.
Nagerecht als bijv. Eton mess? ( meringues met slagroom en rood fruit) of ijs met banaan en caramelsaus en gehakte noten?
JaafkeEHVvrijdag 17 november 2017 @ 11:32
Amuse: Kogel van palingmousse, komkommer en gerookte paling
1e voor: Sashimi van Ossenhaas
2e voor: Coquille met iets krokants (twijfel nog)
3e voor: Kleine garnalenkroket

Tussen: kreeftenbisque

Hoofd: Kreeft met ik denk pasta en groente

toetje: Uitbesteed aan vrouwlief.
Queenshorevrijdag 17 november 2017 @ 12:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2017 11:32 schreef JaafkeEHV het volgende:
Amuse: Kogel van palingmousse, komkommer en gerookte paling
1e voor: Sashimi van Ossenhaas
2e voor: Coquille met iets krokants (twijfel nog)
3e voor: Kleine garnalenkroket

Tussen: kreeftenbisque

Hoofd: Kreeft met ik denk pasta en groente

toetje: Uitbesteed aan vrouwlief.
Is sashimi van ossenhaas niet gewoon carpaccio😂. Je kan hem eventueel heel kort bakken om hem tataki stijl te maken. Voor het krokante bij coquilles kan je denken aan chorizo of een krokante ham, past er altijd goed bij.
JaafkeEHVvrijdag 17 november 2017 @ 12:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 12:20 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Is sashimi van ossenhaas niet gewoon carpaccio😂. Je kan hem eventueel heel kort bakken om hem tataki stijl te maken. Voor het krokante bij coquilles kan je denken aan chorizo of een krokante ham, past er altijd goed bij.
inderdaad meer een tataki achtige bereiding.
Krokante ham klinkt dan ook weer prima! thanks :-)
Queenshorevrijdag 17 november 2017 @ 12:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2017 12:24 schreef JaafkeEHV het volgende:

[..]

inderdaad meer een tataki achtige bereiding.
Krokante ham klinkt dan ook weer prima! thanks :-)
Geen probleem. Als je jezelf nog meer werk wilt bezorgen kan je ook ravioli maken met het kreeftenvlees;)
JaafkeEHVvrijdag 17 november 2017 @ 13:29
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 12:55 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Geen probleem. Als je jezelf nog meer werk wilt bezorgen kan je ook ravioli maken met het kreeftenvlees;)
Helaas, de familie is gek op mijn spaghetti aglio olio dus die mag ik niet weglaten.
Bereiding van de kreeft ben ik nog niet helemaal uit, nog nu nog naar stomen, maar we hebben nog een maand van bedenken
Sarabiwoensdag 22 november 2017 @ 07:45
Ik lees ook weer mee.
Kerstavond kook ik voor mijn man en mijn ouders.
Ben op zoek naar gerechten die je makkelijk de avond of ochtend van te voren kan maken.
Bleiewoensdag 22 november 2017 @ 16:27
Wij eten Eerste Kerstdag met ons viertjes thuis, dus dan een kindvriendelijk driegangendiner. Voor de andere dagen weet ik nog niet of ik iets moet meenemen.

Plan voor diner:
Voorgerecht: Voor de kinderen denk ik eierpaddenstoeltjes
Voor ons iets lekkerders, maar weet nog niet wat.

Hoofd: hm, kalkoen? Eend? Konijn?
Bijgerechten: in elk geval stoofpeertjes en ik denk ook wel pommes duchesses, rode kool? Hangt een beetje van de vleeskeurder af.

Na: panna cotta met iets van fruit.
MrsDuckwoensdag 22 november 2017 @ 19:28
Eerste kerstdag gaan we uit eten met de schoonfamilie, tweede kerstdag gaan we overdag naar mijn oma (ca. anderhalf uur rijden) voor een kop thee met haar en mijn ouders. Dus ik denk dat ik een mooie kersttaart ga maken voor bij de thee. Mijn ouders gaan dan naar familie waar ik geen contact mee heb/wil en wij naar huis. Maar dan kook ik niet veel meer. Dus wat soep of fingerfood wat snel opgewarmd is.
Fokpopzondag 26 november 2017 @ 17:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 november 2017 10:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Fried green (killer) tomatoes
Heb dit altijd al een keer willen maken, maar hoe kom je in Nederland aan groene tomaten? in de zomer uit eigen tuin zou nog kunnen, maar met kerstmis?
koekepannekoekzondag 26 november 2017 @ 19:46
Ik wil graag een kerstham maken en heb wel al wat filmpjes van foodwishes en gorden ramsay bekeken. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk wel stuk varken ik het beste kan bestellen. Ik denk nu aan een beenham met bot, maar tips zijn welkom
Broodjekipkornmaandag 27 november 2017 @ 09:39
Hoi allemaal,

Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het nagerecht van het kerstdiner en ik ben eigenlijk op zoek naar wat advies hiervoor. Dit jaar heb ik geleerd om karamelsaus te maken, dus het lijkt me leuk om dat te verwerken of te gebruiken bij het nagerecht. Iemand een tip/idee?

>:O
#ANONIEMmaandag 27 november 2017 @ 09:42
quote:
1s.gif Op donderdag 12 oktober 2017 22:22 schreef Tree het volgende:
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstetentje met de schoonfamilie voor de croquembouche ga :9

[ afbeelding ]
Ik heb het 6 jaar geleden geprobeerd. Wat een ellende om dat goed mooi te krijgen. Als het lukt heb je echt een prachtig nagerecht, maar het ziet er vaak eerder een klein beetje triestig uit :P
essnhillsmaandag 27 november 2017 @ 18:42
Hier hebben we een voorlopig menu, e.e.a. moet nog even verder worden uitgedacht.

We gaan toch voor een rondreisje als thema :P

Het worden allemaal kleine porties :)

Amuse: Scandinavisch, iets met een vismousse (zalm waarschijnlijk)
Voorgerecht: Involtini (courgette rolletjes met ricottavulling (koud), of auberginerolletjes met spinazie en mozzerella (warm), of vitella tonnato rolletjes (met iets dikkere tonijnsaus, misschien met ricotta erdoor oid). Andere suggesties zijn welkom, alleen mag er geen tomaat in zitten :P
Soep: Marokkaanse courgettesoep
Gerechtje: Mini english pie (muffin grootte), waarschijnlijk iets met champignons en kipvulling
(hoofd)gerechtje: Rendang met knapperige spercieboontjes
Dessert: Frans triootje (créme brulee, tarte tatin, eclairs met kersenroom)

We gaan dus nog e.e.a. uitproberen en bedenken, maar dat is de richting waar we nu op zitten :9
Molomaandag 27 november 2017 @ 19:40
Vind het qua smaken bij elkaar als een drama klinken Ess 😅

Heb je receptje van eclairs met kersenroom? Dat klinkt lekker zeg :9
essnhillsmaandag 27 november 2017 @ 20:49
quote:
1s.gif Op maandag 27 november 2017 19:40 schreef Molo het volgende:
Vind het qua smaken bij elkaar als een drama klinken Ess 😅

Heb je receptje van eclairs met kersenroom? Dat klinkt lekker zeg :9
Het is ook nog maar een eerste opzetje ;)
Dat receptje heb ik (nog) niet, idee komt van m'n tante.
dodoriadinsdag 28 november 2017 @ 03:33
quote:
0s.gif Op zondag 26 november 2017 19:46 schreef koekepannekoek het volgende:
Ik wil graag een kerstham maken en heb wel al wat filmpjes van foodwishes en gorden ramsay bekeken. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk wel stuk varken ik het beste kan bestellen. Ik denk nu aan een beenham met bot, maar tips zijn welkom
Een kerstham is normaal gesproken de dij van het achterbeen van een varken, met het bot er nog in. Hier (buitenland) heet dat gewoon een 'ham'. Een hele ham is ongeveer 8-9 kg en een halve ergens tussen 3-5 kg. Normaal gesproken kook je de ham eerst, voordat je 'm mariners en roostert in de oven, maar soms kun je een ham ook al gekookt kopen.
Ik zou gewoon eens aan je slager vragen of je een ham aan het been kunt krijgen en aangeven hoe groot je de ham hebben wil.
dodoriadinsdag 28 november 2017 @ 03:36
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 09:39 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Hoi allemaal,

Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het nagerecht van het kerstdiner en ik ben eigenlijk op zoek naar wat advies hiervoor. Dit jaar heb ik geleerd om karamelsaus te maken, dus het lijkt me leuk om dat te verwerken of te gebruiken bij het nagerecht. Iemand een tip/idee?

>:O
Een caramel slice met een bolletje ijs? Lekker simpel, maar errug lekker.
Broodjekipkorndinsdag 28 november 2017 @ 10:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 november 2017 03:36 schreef dodoria het volgende:

[..]

Een caramel slice met een bolletje ijs? Lekker simpel, maar errug lekker.
Is inderdaad al wel een simpel, maar leuk idee! Thanks. Wellicht kan ik er nog wat bij maken.
Myraeladinsdag 28 november 2017 @ 11:20
Ik heb een keer een baked alaska gemaakt met onder andere zoute karamel erin. :9
dedude87dinsdag 28 november 2017 @ 13:06
14 man dit jaar, helaas moeilijke eters, dus trek ze beetje uit hun comfortzone, maar niet teveel.

Aperitief; eenvoudige cocktail van kirsch, champagne en graanaatappelpitjes, munt. ziet er lekker kerstig uit.

Amuse; staat nog open, dus lees mee

Voor; kreeftenbisque

hoofd, keuze uit lamsrack in kruidenkorst of kabeljauwfilet, geserveerd met geroosterde kriel, winterse groenten, stoofpeertjes, eenvoudige salade, meetsal nog een mooie preitaart ofzo

Na, wil twee giga Pavlova maken met ijs en rood fruit
MutedFaithdinsdag 28 november 2017 @ 15:02
Thema-kerst bij de schoonfamilie deze keer. Met als thema: Zuid Amerika.

Warm voorgerecht worden empanadas, hoofdgerecht wordt picanha.

Ik ga het koude voorgerecht maken: Ceviche. Waarbij de 2 niet-viseters een vegetarische variant voorgeschoteld gaan krijgen.
lighteddinsdag 28 november 2017 @ 18:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 15:02 schreef MutedFaith het volgende:
Thema-kerst bij de schoonfamilie deze keer. Met als thema: Zuid Amerika.

Warm voorgerecht worden empanadas, hoofdgerecht wordt picanha.

Ik ga het koude voorgerecht maken: Ceviche. Waarbij de 2 niet-viseters een vegetarische variant voorgeschoteld gaan krijgen.
Picanha van de bbq hoop ik?
koekepannekoekwoensdag 29 november 2017 @ 03:16
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 november 2017 03:33 schreef dodoria het volgende:

[..]

Een kerstham is normaal gesproken de dij van het achterbeen van een varken, met het bot er nog in. Hier (buitenland) heet dat gewoon een 'ham'. Een hele ham is ongeveer 8-9 kg en een halve ergens tussen 3-5 kg. Normaal gesproken kook je de ham eerst, voordat je 'm mariners en roostert in de oven, maar soms kun je een ham ook al gekookt kopen.
Ik zou gewoon eens aan je slager vragen of je een ham aan het been kunt krijgen en aangeven hoe groot je de ham hebben wil.
Super, dank je wel, hier kan ik mee verder
MutedFaithwoensdag 29 november 2017 @ 09:06
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 november 2017 18:59 schreef lighted het volgende:

[..]

Picanha van de bbq hoop ik?
Mijn schoonzus maakt t. Dus waarschijnlijk niet.
lightedwoensdag 29 november 2017 @ 11:38
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 09:06 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Mijn schoonzus maakt t. Dus waarschijnlijk niet.
:')
Altijd weer mensen met kerst die iets uitkiezen vanwege naam en trend maar geen idee hebben hoe ze het moeten maken..
MutedFaithwoensdag 29 november 2017 @ 11:40
Oh, mijn schoonzus kan best koken. Dus daar ben ik echt niet bang voor.
JaafkeEHVwoensdag 29 november 2017 @ 13:57
Ben voor 2e kerstdag nog opzoek naar een klein, koud voorgerecht.
absoluut niet culinaire personen + zwangere vrouw

iemad nog leuke tips? geen carpaccio oid. wel iets bijzonders
edit: Geen vis, te exotisch voor de mensen daar.

[ Bericht 12% gewijzigd door JaafkeEHV op 29-11-2017 14:14:00 ]
MrsDuckwoensdag 29 november 2017 @ 16:17
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 13:57 schreef JaafkeEHV het volgende:
Ben voor 2e kerstdag nog opzoek naar een klein, koud voorgerecht.
absoluut niet culinaire personen + zwangere vrouw

iemad nog leuke tips? geen carpaccio oid. wel iets bijzonders
edit: Geen vis, te exotisch voor de mensen daar.

Een exotische kipcocktail... https://www.ah.nl/allerha(...)iemayonaise-en-mango

Een Bietencarpaccio http://www.ohmyfoodness.n(...)ndressing-geitenkaas
MutedFaithwoensdag 29 november 2017 @ 16:44
Bietjesterrine: https://francesjanisch.wo(...)-goat-cheese-jewels/
essnhillswoensdag 29 november 2017 @ 19:52
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 09:39 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Hoi allemaal,

Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het nagerecht van het kerstdiner en ik ben eigenlijk op zoek naar wat advies hiervoor. Dit jaar heb ik geleerd om karamelsaus te maken, dus het lijkt me leuk om dat te verwerken of te gebruiken bij het nagerecht. Iemand een tip/idee?

>:O
Karamelbrownies?
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:06 schreef dedude87 het volgende:
14 man dit jaar, helaas moeilijke eters, dus trek ze beetje uit hun comfortzone, maar niet teveel.

Amuse; staat nog open, dus lees mee

Vorig jaar had ik 2 erg lekkere amuses:
https://www.ah.nl/allerha(...)iet-en-mierikswortel

en

https://www.ah.nl/allerha(...)-met-pecorinokoekjes (alleen had ik de kaaskoekjes van parmezaanse kaas gemaakt ipv pecorino). Waren allebei erg lekker.
Of is dit al te exotisch?
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 13:57 schreef JaafkeEHV het volgende:
Ben voor 2e kerstdag nog opzoek naar een klein, koud voorgerecht.
absoluut niet culinaire personen + zwangere vrouw

iemad nog leuke tips? geen carpaccio oid. wel iets bijzonders
edit: Geen vis, te exotisch voor de mensen daar.

Kiprollade met sinaasappel-mosterdsaus? (gewoon plakjes kiprollade op een beetje sla en met die saus erbij)
Broodjekipkornwoensdag 29 november 2017 @ 19:58
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 19:52 schreef essnhills het volgende:

[..]

Karamelbrownies?
Thanks! Die ga ik eens opzoeken!
Molowoensdag 29 november 2017 @ 22:10
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 19:52 schreef essnhills het volgende:

[..]

Karamelbrownies?

[..]

Vorig jaar had ik 2 erg lekkere amuses:
https://www.ah.nl/allerha(...)iet-en-mierikswortel

en

https://www.ah.nl/allerha(...)-met-pecorinokoekjes (alleen had ik de kaaskoekjes van parmezaanse kaas gemaakt ipv pecorino). Waren allebei erg lekker.
Of is dit al te exotisch?

[..]

Kiprollade met sinaasappel-mosterdsaus? (gewoon plakjes kiprollade op een beetje sla en met die saus erbij)
Die rosbiefroosjes zien er lekker semi erotisch uit zeg :D

Is trouwens ook lekker met pastrami, voor als mensen geen rauw vlees willen ofzo
Mexicanobakkerdonderdag 30 november 2017 @ 13:43
Ik ben nu pas eens na aan het denken over mijn kerstdiner. ;( Laat, slechte planning.

Ik zie hier toch altijd weer dingen waarvan ik denk 'hoe krijg je t voor elkaar' :@
JaafkeEHVvrijdag 1 december 2017 @ 08:45
iedereen bedankt voor de tips (weet niet hoe ik iedereen kan quoten)!
Ik ga van de week even testen of ik zelf een bitterbal kan maken (met Chorizo en aardappel)

en anders word het een van de 2 genoemde kiprecepten.
dodoriavrijdag 1 december 2017 @ 08:50
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 13:43 schreef Mexicanobakker het volgende:
Ik ben nu pas eens na aan het denken over mijn kerstdiner. ;( Laat, slechte planning.

Wel nee joh, je hebt nog ruim de tijd. Daar ga je gewoon even een middagje een uurtje of 2 voor zitten en dan kun je wel een mooi kerstdiner bedenken hoor.

Waar zit je aan te denken? Misschien dat wij nog ideen hebben om je te helpen?
Brandaris01zondag 3 december 2017 @ 19:35
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 13:43 schreef Mexicanobakker het volgende:
Ik ben nu pas eens na aan het denken over mijn kerstdiner. ;( Laat, slechte planning.

Ik zie hier toch altijd weer dingen waarvan ik denk 'hoe krijg je t voor elkaar' :@
Ik heb ook nog geen idee hoor. Helemaal niet erg.

Binnenkort eens lekker alle supermarktgidsen en kerstdinertopics doorlezen voor inspiratie. En eens naar de Sligro. Daar hebben ze in december altijd heel veel bijzondere dingen. Daar doe ik ook altijd wat ideetjes op. :)
Mexicanobakkermaandag 4 december 2017 @ 15:25
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 08:50 schreef dodoria het volgende:

[..]

Wel nee joh, je hebt nog ruim de tijd. Daar ga je gewoon even een middagje een uurtje of 2 voor zitten en dan kun je wel een mooi kerstdiner bedenken hoor.

Waar zit je aan te denken? Misschien dat wij nog ideen hebben om je te helpen?
Ik heb voor mezelf verplicht gesteld om iets met een eend te doen als hoofdgerecht.

En eigenlijk wil ik fruit als thema. Nu ben ik heel erg aan het zoeken of dat te combineren is met enige vorm van soep :') zonder dat het té zomers wordt

[ Bericht 7% gewijzigd door Mexicanobakker op 04-12-2017 15:30:47 ]
Tegandinsdag 5 december 2017 @ 22:30
quote:
0s.gif Op maandag 4 december 2017 15:25 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]

Ik heb voor mezelf verplicht gesteld om iets met een eend te doen als hoofdgerecht.

En eigenlijk wil ik fruit als thema. Nu ben ik heel erg aan het zoeken of dat te combineren is met enige vorm van soep :') zonder dat het té zomers wordt
Tomaat is een fruit toch?

https://15gram.be/recepten/gazpacho-van-tomaat-en-fruit
essnhillsdinsdag 5 december 2017 @ 22:32
quote:
0s.gif Op maandag 4 december 2017 15:25 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]

Ik heb voor mezelf verplicht gesteld om iets met een eend te doen als hoofdgerecht.

En eigenlijk wil ik fruit als thema. Nu ben ik heel erg aan het zoeken of dat te combineren is met enige vorm van soep :') zonder dat het té zomers wordt
vorig jaar had ik rode koolsoep met gekarameliseerde appeltjes, erg lekker :9

http://www.francescakookt(...)eliseerde-appeltjes/
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 14:09
TS moet dit jaar tijdens de kerst indruk maken op zijn nieuwe schoonouders door een dinertje te verzorgen met kerst. Goede reden om niet de hele avond naar het gelul van schoonma te hoeven luisteren dacht ik zo. Gelukkig heb ik een aantal jaren ervaring als souschef en kan dus een redelijke pannenkoek bakken. Maar welke gerechten horen nu typisch bij kerst?

Amuse en een frisse Spoom tussendoor spreken voor zich, maar de rest?

Tot zover mijn ideeën:

Amuse:

Mousse van roomkaas-gerookte paling -rucola met krokante serranoham en zalm kaviaar

Voorgerecht 1:

Bouillon? kreeft of ossenstaart? Suggesties?

Voorgerecht 2:

Steak tartaar van kalf- krokant van oude kaas- gepocheerd eitje

Spoom

Mango-munt-limoen?

Hoofdgerecht:

Vis of vlees ben ik nog niet zo over uit..

Vlees voorkeur voor lamsrack met bosvruchten saus en quiche met groenten oid.

Vis - zeewolf met zwarte pasta (inktvis inkt), limoen/dille sausje en gefruite spinazie.

Dessert:

Altijd lastig, had hier dus nog geen invulling voor..

Daarna misschien nog een kaasplankje oid, altijd goed.

Hoe zien jullie diners er dit jaar uit?

[ Bericht 0% gewijzigd door Vocatala op 06-12-2017 14:39:04 ]
2682000woensdag 6 december 2017 @ 14:20
Paddestoelen soep met een vleugje truffel
Met die spoom zou ik de limoen weghalen, vind dat nooit zo.
Misschien voor bij de zeewolf een saffraan sausje? Ook lekker.
Voor vlees is kalfsmedallion ook lekkah, met een rode wijn salie saus
Als dessrt zou ik inderdaad kaas doen, of eventueel een sabayon maken met sorbetijs en vers fruit;

Nu heb ik honger :9
Ik heb nog geen idee hoe mijn kerstdiner eruit gaat zien, ik ben alleen verantwoordelijk voor het dessert.
Sigaartjewoensdag 6 december 2017 @ 14:22
Als je alleen bent en ook met kerst niemand hebt mag je dan ook je boterham met kaas hier posten of je bakje patat met berenklauw? :{
#ANONIEMwoensdag 6 december 2017 @ 14:22
frikandel_speciaal.jpg

quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:22 schreef Sigaartje het volgende:
Als je alleen bent en ook met kerst niemand hebt mag je dan ook je boterham met kaas hier posten of je bakje patat met berenklauw? :{
Niet alleen, maar 2de kerstdag is gewoon vaste prik friet met frikandellen

[ Bericht 56% gewijzigd door #ANONIEM op 06-12-2017 14:22:57 ]
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 14:24
quote:
99s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:20 schreef 2682000 het volgende:
Paddestoelen soep met een vleugje truffel
Met die spoom zou ik de limoen weghalen, vind dat nooit zo.
Misschien voor bij de zeewolf een saffraan sausje? Ook lekker.
Voor vlees is kalfsmedallion ook lekkah, met een rode wijn salie saus
Als dessrt zou ik inderdaad kaas doen, of eventueel een sabayon maken met sorbetijs en vers fruit;

Nu heb ik honger :9
Ik heb nog geen idee hoe mijn kerstdiner eruit gaat zien, ik ben alleen verantwoordelijk voor het dessert.
Paddenstoelen vallen inderdaad ook altijd in de smaak.

En die limoen, inderdaad misschien te scherp van smaak voor de rest van het menu. Zeker icm de wijn bij de gerechten.. Waardoor zou jij dit vervangen?

Voor welk dessert heb je gekozen?
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 14:26
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:22 schreef Sigaartje het volgende:
Als je alleen bent en ook met kerst niemand hebt mag je dan ook je boterham met kaas hier posten of je bakje patat met berenklauw? :{
Stiekem is dat eigenlijk ook veel lekkerder, zeker op tweede kerstdag wanneer al dat eten je de oren uit komt, dus wat mij betreft wel ^O^
JaafkeEHVwoensdag 6 december 2017 @ 14:30
Zelfgemaakte garnalenbitterbal + Thais viskoekje + Garnalen tempura
Cocquile verrine
Kreeften bisque
Spagethi agli olio met halve kreeft

Toetje maakt mijn vriendin.
MutedFaithwoensdag 6 december 2017 @ 14:33
CUL / Kerstdiner 2017! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
2682000woensdag 6 december 2017 @ 14:35
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:24 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Paddenstoelen vallen inderdaad ook altijd in de smaak.

En die limoen, inderdaad misschien te scherp van smaak voor de rest van het menu. Zeker icm de wijn bij de gerechten.. Waardoor zou jij dit vervangen?

Voor welk dessert heb je gekozen?
Geen idee nog, aangezien ik heel de avond niks doe, moet ik wel een beetje mijn best doen.
Sowieso voor degene die geen zoet willen/eten kaas.
Misschien een mix van allemaal kleine lekkere hapjes; macarons, chocolade souflé, gegrilde ananas met suiker en dat soort dingetjes. Moet nog even uit vogelen wat lekker is bij elkaar.
nogeenoudebekendewoensdag 6 december 2017 @ 14:35
Ik heb de rosbief besteld, de rest moet ik nog uitvogelen.
Hallojowoensdag 6 december 2017 @ 14:41
1e kerstdag gourmetten
2e kerstdag waarschijnlijk Turkse pizza met kip (als de kebabtent open is)
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 15:03
quote:
14s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:35 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik heb de rosbief besteld, de rest moet ik nog uitvogelen.
Ga je hem zelf bereiden? Zo ja, hoe?
nogeenoudebekendewoensdag 6 december 2017 @ 15:20
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 15:03 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Ga je hem zelf bereiden? Zo ja, hoe?
De oersaaie maar oh zo lekkere honing-mosterd marinade met verse tijm en rozemarijn. Eventjes aanbraden in de pan en dan op lage stand in de oven.
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 15:27
quote:
14s.gif Op woensdag 6 december 2017 15:20 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

De oersaaie maar oh zo lekkere honing-mosterd marinade met verse tijm en rozemarijn. Eventjes aanbraden in de pan en dan op lage stand in de oven.
Lekker hoor!

Als ik dit zo zie en ik je een tip mag geven.. Probeer eens een stukje buikspek mee te garen.

Mooi stuk zonder zwoerd kopen bij de slager (kost niks, tientje de kilo) insnijden aan de bovenkant, flink zout er op, beetje olie, honing, tijm en rozemarijn. Mooi een dag laten marineren. Als je dan toch de oven op lage temperatuur hebt voor je rosbief gooi je het spek er bij. Gewoon in een braadslee en dan tot zo'n 2 cm water er in. Afdekken met zilverfolie. uurtje of 2/3 afhankelijk van de temperatuur. Malser heb jij je buikspek nog niet gehad;)
golferwoensdag 6 december 2017 @ 15:46
CUL / Kerstdiner 2017! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
Puk1234woensdag 6 december 2017 @ 16:19
Sws iets met eend met wijn bereid.. Nog geen concreet plan... Haha heb dan ook dit jaar geen schoonouders om te verassen. Anders was ik nu ook al het plannen jah :9
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 16:29
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 16:19 schreef Puk1234 het volgende:
Sws iets met eend met wijn bereid.. Nog geen concreet plan... Haha heb dan ook dit jaar geen schoonouders om te verassen. Anders was ik nu ook al het plannen jah :9
Koud of warm?

Koud zou je de eendenborst zelf kunnen roken op cederhout, lekker naturel houden verder. Sausje van rode wijn (tempranillo is er lekker bij) met framboos of bramen, beetje mayo, suiker en peper/zout. Zoetzure salade erbij en klaar ^O^

Warm zijn de mogelijkheden ook eindeloos trouwens..
Lucky_Strikewoensdag 6 december 2017 @ 17:13
quote:
Juist. Ik gooi dit topic dicht en laat hem samenvoegen met het oudere topic.
Vocatalawoensdag 6 december 2017 @ 20:39
quote:
1s.gif Op woensdag 6 december 2017 17:13 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Juist. Ik gooi dit topic dicht en laat hem samenvoegen met het oudere topic.
Top! Mooi overzichtelijk, thanks.
Lucky_Strikewoensdag 6 december 2017 @ 21:29
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 20:39 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Top! Mooi overzichtelijk, thanks.
Laat jouw twee gesloten topics van vandaag je er niet van weerhouden om meer topics te openen hoor :Y)
Queenshorewoensdag 6 december 2017 @ 22:04
Ik zoek voor het dessert nog ideeen voor een mousse bij de smaken stoofpeer/amandel/kaneel/yoghurt. Dacht aan een portmousse, want geen chocola. Iemand nog andere ideeen?
dodoriadonderdag 7 december 2017 @ 02:21
Ik mag dit jaar niets aan het kerstdiner doen, behalve wat knabbels voor het dinner. Schoonmoeder wil altijd alles zelf in de hand houden, ik denk dat ze bang is voor mijn 'Europeese invloeden', oftewel rood vlees of rauwe vis of zo. Jammer, maar eigenlijk ook wel fijn. Ik kan genoeg koken de dagen rondom kerst, want we zijn met de hele familie 2 weken op vakantie.

Het wordt dus een traditionele kiwi kerstlunch,

-vooraf toastjes met kaasjes en fruitjelly, als ik heel avontuurlijk ben kan ik daar nog wat gerookte zalm of meloen met parmaham bij doen.
-Een roast, waarschijnlijk rundvlees of lam, omdat we de ham al de 24e hebben., erbij gekookte aardappeltjes met munt, een avocado-mais-tomaten salade en waarschijnlijk nog een broccoli met cranberry en bacon salade
-toe een pavlova met kiwi en passievrucht.

Dus eigenlijk heel simpel. Je wil ook niet te lang tafelen op het heetst van de dag midden in de zomer. Dus na de lunch buiken de ouders uit op het gras terwijl de kinderen een watergevecht houden. Of als we de energie hebben doen we een cricket wedstrijd, als we die niet al de ochtend voor de lunch hebben gedaan.
's Avonds hebben we een borrel met de uitgebreide familie en dan hebben we vaak gerookte vissen, kreeft en kaasjes etc. Geen echte hele maaltijd meer.

[ Bericht 6% gewijzigd door dodoria op 07-12-2017 02:34:14 ]
Vocataladonderdag 7 december 2017 @ 13:48
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 22:04 schreef Queenshore het volgende:
Ik zoek voor het dessert nog ideeen voor een mousse bij de smaken stoofpeer/amandel/kaneel/yoghurt. Dacht aan een portmousse, want geen chocola. Iemand nog andere ideeen?
Zou het dessert een beetje lichter maken, beter iets van stoofpeer sorbet oid er bij. Je kan er altijd nog een glaasje port bij serveren.
lighteddonderdag 7 december 2017 @ 18:20
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 22:04 schreef Queenshore het volgende:
Ik zoek voor het dessert nog ideeen voor een mousse bij de smaken stoofpeer/amandel/kaneel/yoghurt. Dacht aan een portmousse, want geen chocola. Iemand nog andere ideeen?
bitterkoekjes?
stroopwafel?
JaafkeEHVdinsdag 12 december 2017 @ 11:35
Iemand nog een leuke combi met paling als amuse?
Mierikswortel en biet is de shine wel een beetje van af, liefst iets kouds.
Queenshoredinsdag 12 december 2017 @ 12:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 december 2017 11:35 schreef JaafkeEHV het volgende:
Iemand nog een leuke combi met paling als amuse?
Mierikswortel en biet is de shine wel een beetje van af, liefst iets kouds.
Appel en komkommer gaan ook goed met paling. Misschien dat je daar iets mee kan doen.
JaafkeEHVdinsdag 12 december 2017 @ 14:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 december 2017 12:05 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Appel en komkommer gaan ook goed met paling. Misschien dat je daar iets mee kan doen.
Ga ik daar even mee spelen van het weekend!
Molodinsdag 12 december 2017 @ 15:57
Ik wil graag met kerst een Buche de Noël maken, heeft iemand een recept voor goed flexibele cake met lekker sterkte chocoladesmaak?

Zat aan zoiets te denken maar nooit eerder gemaakt zelf.


68520d779c9455cd240580fe391c17f8--roll-cakes-cake-rolls.jpg
Bleiedinsdag 12 december 2017 @ 21:53
We hebben net bedacht dat we op Kerstavond kalkoen gaan eten, met 10 volwassenen, en wat kinderen, maar die eten zo weinig dat we ze niet echt hoeven mee te tellen. Zou het dan handiger zijn om 2 kleine kalkoenen te maken? Er is een oven van 90 cm, dus ze kunnen dan naast elkaar in de oven.
RobinOokdinsdag 12 december 2017 @ 22:42
Je overweegt 1 kalkoen voor 10 volwassenen? Serieus? :o
Of mis ik iets en wegen kalkoenen 5 kilo?
Molodinsdag 12 december 2017 @ 22:44
Die beesten zijn doorgaans met kerst enorm ja :Y
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 00:27
Ja hoi. Ik heb het lootje amuse getrokken.

Geen varken
Geen orgaanvlees (edit: was ik vergeten)
Geen tarwe (edit: is ook nieuw)
Geen kaas
Geen champignons
Geen krab
Geen lactose
Geen paprika
Geen kip
Geen oven
Ohja en ook geen “kerrie” (welk onderdeel van kerriepoeder het dan om gaat geen idee).

:’)

Iemand ideeen?
Molowoensdag 13 december 2017 @ 01:46
Groene tuinerwtenmousse met lactosevrije room erdoor. Erop/erbij een stukje paling
dodoriawoensdag 13 december 2017 @ 01:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 december 2017 21:53 schreef Bleie het volgende:
We hebben net bedacht dat we op Kerstavond kalkoen gaan eten, met 10 volwassenen, en wat kinderen, maar die eten zo weinig dat we ze niet echt hoeven mee te tellen. Zou het dan handiger zijn om 2 kleine kalkoenen te maken? Er is een oven van 90 cm, dus ze kunnen dan naast elkaar in de oven.
3 kleine kalkoenen, of 2 gewone.
Ik zou niet voor een Amerikaanse steroide kalkoen gaan, maar gewoon voor een biologische, of op z'n minst een vrije uitloop kalkoenen.
dodoriawoensdag 13 december 2017 @ 01:53
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 00:27 schreef kwakz0r het volgende:
Ja hoi. Ik heb het lootje amuse getrokken.

Geen varken
Geen orgaanvlees (edit: was ik vergeten)
Geen tarwe (edit: is ook nieuw)
Geen kaas
Geen champignons
Geen krab
Geen lactose
Geen paprika
Geen kip
Geen oven
Ohja en ook geen “kerrie” (welk onderdeel van kerriepoeder het dan om gaat geen idee).

:’)

Iemand ideeen?
Bij veel restricties vind ik het vaak helpen een lijstje te maken van wat wel kan:
Rundvlees
Vis
Schelpdieren
Eieren
En bijna alle groente en fruit
En granen die niet tarwe zijn.

Ik denk dat ik een golden oldie zou kiezen:

Zalmmousse met kokosroom in plaats van koemelk
Garnalen cocktail met avocado (back to the 70s)
Blini van boekweit met zalm en kaviaar
Steak tartare
Een rundercarpaccio bonbon
Een lekker klein soepje
Bleiewoensdag 13 december 2017 @ 06:16
Zeker biologisch die kalkoen, maar die kun je volgens mij prima krijgen van 5 kilo of zo. Zeker waar mijn zus woont (die moet hem halen). We zijn alleen bang dat zo’n groot beest droog wordt. Ik heb weleens kleinere gemaakt, en dan was dat nooit een probleem.
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 12:02
Oh ik was geen vis vergeten... garnaal kan wel!

8-)

Bedankt voor de tips allemaal :)
MrsDuckwoensdag 13 december 2017 @ 12:10
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 00:27 schreef kwakz0r het volgende:
Ja hoi. Ik heb het lootje amuse getrokken.

Geen varken
Geen orgaanvlees (edit: was ik vergeten)
Geen tarwe (edit: is ook nieuw)
Geen kaas
Geen champignons
Geen krab
Geen lactose
Geen paprika
Geen kip
Geen oven
Ohja en ook geen “kerrie” (welk onderdeel van kerriepoeder het dan om gaat geen idee).

:’)

Iemand ideeen?
Wees blij dat je de amuse hebt... Met een amuse kun je alle kanten op en zijn vooral hapjes. Zijn het allergieën of is het "lust ik niet". Bij allergieën moet je uitkijken voor kruisbesmetting als je meerdere hapjes maakt waarin bij sommige een allergeen in zit en goede beschrijving er bij met wat er in zit.

Ham met meloen kan niet, want varken. Maar runderrookvlees met meloen is ook lekker.

Een kipcocktail gaat hem niet worden maar een garnalen of zalmsalade met een cocktail sausje... Niets mis met retro.

Gevuld eitje ook prima. Al zijn er wel recepten die kerrie gebruiken. Kwestie van googelen

Heel sjiek zijn crudite oftewel rauwe groente met een dipsausje.

Een klein glaasje met een soepje is ook lekker. Bijvoorbeeld deze; https://chickslovefood.co(...)i-mosterd-5-or-less/

Of wat salade nicoise op een sla blad als je geen lepels hebt; https://www.leukerecepten.nl/recepten/mini-salade-nicoise/

En over kalkoen hoor ik je niet... Dus ipv kip maak je spiesje van kalkoenblokjes met een cranberry sausje en kerst is compleet.
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 12:31
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 12:10 schreef MrsDuck het volgende:

[..]

Wees blij dat je de amuse hebt... Met een amuse kun je alle kanten op en zijn vooral hapjes. Zijn het allergieën of is het "lust ik niet". Bij allergieën moet je uitkijken voor kruisbesmetting als je meerdere hapjes maakt waarin bij sommige een allergeen in zit en goede beschrijving er bij met wat er in zit.
Er wordt meestal een heleboel verschillends gemaakt, mijn schoonvader heeft hoofd en die maakt vaak drie vleesgerechten en meerdere aardappel en groente opties en sauzen.

We zijn met 14-16 man, dus dan loop je toch al snel tegen dingen aan. Het zijn “allergieen”, ofwel “vastgesteld” door een osteopaat (vandaar de interessante combi van dingen) ofwel “zelf vastgestelde intoleranties”. Dus ik ben niet zo bang voor kruisbesmettingen.

quote:
Ham met meloen kan niet, want varken. Maar runderrookvlees met meloen is ook lekker.

Een kipcocktail gaat hem niet worden maar een garnalen of zalmsalade met een cocktail sausje... Niets mis met retro.

Gevuld eitje ook prima. Al zijn er wel recepten die kerrie gebruiken. Kwestie van googelen

Heel sjiek zijn crudite oftewel rauwe groente met een dipsausje.

Een klein glaasje met een soepje is ook lekker. Bijvoorbeeld deze; https://chickslovefood.co(...)i-mosterd-5-or-less/

Of wat salade nicoise op een sla blad als je geen lepels hebt; https://www.leukerecepten.nl/recepten/mini-salade-nicoise/

En over kalkoen hoor ik je niet... Dus ipv kip maak je spiesje van kalkoenblokjes met een cranberry sausje en kerst is compleet.
Soepje vind ik wel leuk, er is sowieso geen soepgang.

Verder dacht ik aan eend met hoisin en lente ui en wortel in zo’n klein flensje.

Misschien maak ik twee verschillende dingen. Kunnen ze kiezen. Eigenlijk wilde ik namelijk een stukje buikspek op een pureetje van een groente ofzo.... was de varkensissues vergeten.

Als ik die dan met een aziatisch lakje doe, dan past die eens optie er ook wel bij (is wel bijna een voorgerechtje dan, ipv amuse, maar who cares).

Ze zijn altijd nogal wild van wat ik aan aziatische recepten maak voor familieweekend (danku robinook), en koken dat zelf zelden.
Tink89woensdag 13 december 2017 @ 13:20
Deze CUL-lurker heeft wat advies nodig...

Mijn schoonmoeder en ik koken samen het kerstdiner voor eerste kerstdag. Mijn grootste verantwoordelijkheid: het toetje. De grootste uitdaging: het moet lactosevrij en geschikt voor een zwangere dame (voor de bekenden die niet in OUD komen: nee, ik ben het niet).

Mijn schoonmoeder is nogal van de gerookte paling :r maar ik heb een beetje gebluft en gezegd dat zwangere vrouwen helemaal geen gerookte vis mogen. Niet helemaal waar, maar ach, een jaartje zonder gerookte paling met appel en ijsbergsla als tussengerecht is een leugentje om bestwil wel waard.

We eten met z'n zevenen. Vorig jaar heb ik een grand dessert gemaakt van vers vanilleroomijs (met lactosevrije slagroom, kan dit jaar niet ivm rauw ei), een bladerdeegstengel met appelvulling en burnt caramel-saus, panna cotta, chocolade en nogietsdatikmenietmeerkanherinneren. Alles viel op zich goed in de smaak, al heeft één van de eters wat moeite met 'vreemde' structuren en heeft hij de panna cotta laten staan.

Dit jaar zijn er wat verzoekjes ingediend, namelijk:
- mijn ijs van vorig jaar -> rauw ei, kan niet
- een bombe, gevuld met ijs -> moet ik ergens lactosevrij ijs vandaan halen zonder rauwe eieren dat ook nog lekker is. Sorbet en soja zijn geen favorieten.

De extra uitdaging is dat we kerstavond en eerste kerstochtend bij mijn moeder zijn en die woont ver weg. Als er diepvriesspul bij zit, kunnen we dat prima van tevoren naar de schoonouders brengen, maar we zijn daar pas relatief kort voor het eten. Ik heb dus geen tijd om uuuuren in de keuken te staan.

De rest van het menu van schoonmoeders bestaat wrs uit een gang of vier. Hoofd is altijd vlees in de een of andere vorm, al heeft ze daar dit jaar moeite mee... geen rauw vlees vindt ze nogal ingewikkeld. De zwangere in kwestie moest anders maar gewoon de kontjes van de varkenshaas eten. Dat rosbief afgeschoten werd, vond ze eigenlijk ook een beetje onzin, net als carpaccio _O-

De ideeën die we tot nu toe hebben:
- chocolademousse in een creatievere variant, zoals een laag mokkamouse en een laag wittelactosevrijechocolademousse en dan serveren in cappuccinoglazen. Eventueel met zelfgemaakte merengue en een laagje caramel- of chocoladesaus ertussen.
- iets fris, met merengue en citroen ofzo. Eventueel met (alcoholvrije) bubbels met citroensorbetijs erbij.
- zelfgemaakt chocolaatjes/zoetigheden/petitfours met goede koffie (nemen we ons apparaat mee, dat bocht van m'n schoonouders :{w )

Hier nog iemand leuke en uitvoerbare ideeën? De meeste producten zijn ook lactosevrij te krijgen, dus ik heb in ieder geval de beschikking over yoghurt, roomkaas, melk en slagroom. Chocolade in alle varianten is ook geen probleem.

Laatste side-note: er mogen geen noten in zitten, dat overleeft mijn man niet.
Molowoensdag 13 december 2017 @ 13:43
Je kunt gepasteuriseerd eigeel kopen, voor je ijs en mousse *)
Tink89woensdag 13 december 2017 @ 13:48
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 13:43 schreef Molo het volgende:
Je kunt gepasteuriseerd eigeel kopen, voor je ijs en mousse *)
Is dat lekker?
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 14:52
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 13:48 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Is dat lekker?
Smaakt niet anders. Gebruiken ze in de horeca ook veel.

Qua ijs: bij AH heb je lactosevrij zwedisch glace ijs, daar loopt mijn lactosevrije schoonfamilie nogal voor warm. Zie nu alleen dat t we soja is.

https://www.ah.nl/product(...)-vanille-lactosevrij

Als je schoonmoeder de varkenshaas even diep invriest vooraf dan kan t alsnog rosé. Zo rauw is varkenshaas meestal toch ook weer niet.
Molowoensdag 13 december 2017 @ 15:01
Kwak: je flensjes zijn wel tarwe :P
Of skip je die dan voor diegene die dat niet mogen? Rijstvelletje ofzo in de plaats doen
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 15:45
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:01 schreef Molo het volgende:
Kwak: je flensjes zijn wel tarwe :P
Of skip je die dan voor diegene die dat niet mogen? Rijstvelletje ofzo in de plaats doen
Mja die tarwe is recente aanstellerij sinds ze de voedselpyramide hebben gelezen. Maar ze eten wel pepernoten en taart enzo. Dikke doei.

Of ze krijgen idd een rijstvelletje. :7
Molowoensdag 13 december 2017 @ 15:48
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:45 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Mja die tarwe is recente aanstellerij sinds ze de voedselpyramide hebben gelezen. Maar ze eten wel pepernoten en taart enzo. Dikke doei.
_O- _O- _O-
Ja gelijk heb je

Ik vergeet nooit de wensenlijst van de nieuwe vriendin van mijn zwager. O.a. vegetarisch en koosjer.
Toen ik zei dat dat wel enigszins lastig was zeker in combinatie met de rest van de kneuzenkermis die schoonfamilie heet, zei ze dat dat haar wel leuk leek met kerst.

Ja de mazzel :D
Dan begin je maar 27 december ermee hoor, doei :')
golferwoensdag 13 december 2017 @ 15:50
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:48 schreef Molo het volgende:

Ik vergeet nooit de wensenlijst van de nieuwe vriendin van mijn zwager. O.a. vegetarisch en koosjer.

Iemand die vegetarisch en koosjer is viert geen kerst maar Chanoeka.
Molowoensdag 13 december 2017 @ 15:51
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:50 schreef golfer het volgende:

[..]

Iemand die vegetarisch en koosjer is viert geen kerst maar Chanoeka.
Ze is niet Joods en doet niet aan Chanoeka
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 15:51
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:50 schreef golfer het volgende:

[..]

Iemand die vegetarisch en koosjer is viert geen kerst maar Chanoeka.
Ik vermoed dat ze koosjer dan ook niet vanuit religieuze overtuiging had bedacht. Als het haar “wel leuk leek”.

Wat aan natte tosti die vriendin zeg, Molo. Is ze nog en famille?
golferwoensdag 13 december 2017 @ 15:51
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:51 schreef Molo het volgende:

Ze is niet Joods en doet niet aan Chanoeka
Waarom dan koosjer eten?
Molowoensdag 13 december 2017 @ 15:53
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:51 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ik vermoed dat ze koosjer dan ook niet vanuit religieuze overtuiging had bedacht. Als het haar “wel leuk leek”.

Wat aan natte tosti die vriendin zeg, Molo. Is ze nog en famille?
Inmiddels getrouwd en onder de gristelijke duim dus ze mag geen uitspattingen als deze meer vertonen

:')

Maar goed, mijn pakkie an niet :+
Molowoensdag 13 december 2017 @ 15:53
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:51 schreef golfer het volgende:

[..]

Waarom dan koosjer eten?
Leek haar wel leuk

:')
kwakz0rwoensdag 13 december 2017 @ 16:03
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:53 schreef Molo het volgende:

[..]

Leek haar wel leuk

:')
run-away-she-cray-cray.jpg
Molowoensdag 13 december 2017 @ 16:11
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 16:03 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Phehehe uhuh
dodoriawoensdag 13 december 2017 @ 19:29
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:01 schreef Molo het volgende:
Kwak: je flensjes zijn wel tarwe :P
Of skip je die dan voor diegene die dat niet mogen? Rijstvelletje ofzo in de plaats doen
Flensjes kun je prima van boekweit maken, smaakt prima, net als crèpes.
dodoriawoensdag 13 december 2017 @ 19:37
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 15:51 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ik vermoed dat ze koosjer dan ook niet vanuit religieuze overtuiging had bedacht. Als het haar “wel leuk leek”.

Wat aan natte tosti die vriendin zeg, Molo. Is ze nog en famille?
'Natte tosti' ik ga stuk hier... toch geen ham-kaastosti dan?

Maar even serieus, religie, levensovertuiging, allergieen, intoleranties etcetera houd ik rekening mee, en zelfs met zelf-bedachte intoleranties vastgesteld door de osteopaat/naturopaat wil ik nog wel eens rekening mee houden. Maar dit slaat toch alles? Koosjer moet in een aparte keuken bereid worden, dat leg je toch niet even iemand op 'voor de leuk'... mafketel.
Molowoensdag 13 december 2017 @ 19:38
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 19:29 schreef dodoria het volgende:

[..]

Flensjes kun je prima van boekweit maken, smaakt prima, net als crèpes.
Niet voor bij de pekingeend
Tink89woensdag 13 december 2017 @ 20:44
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 14:52 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Smaakt niet anders. Gebruiken ze in de horeca ook veel.

Qua ijs: bij AH heb je lactosevrij zwedisch glace ijs, daar loopt mijn lactosevrije schoonfamilie nogal voor warm. Zie nu alleen dat t we soja is.

https://www.ah.nl/product(...)-vanille-lactosevrij

Als je schoonmoeder de varkenshaas even diep invriest vooraf dan kan t alsnog rosé. Zo rauw is varkenshaas meestal toch ook weer niet.
Txs voor de tips!
Queenshorewoensdag 13 december 2017 @ 23:17
Wauw wat hebben sommige mensen het lastig met alle voorkeuren/eisen van mensen aan tafel. Ik ben blij dat ik altijd voor alleseters kook als ik dit zo lees.
Vocataladonderdag 14 december 2017 @ 09:51
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 23:17 schreef Queenshore het volgende:
Wauw wat hebben sommige mensen het lastig met alle voorkeuren/eisen van mensen aan tafel. Ik ben blij dat ik altijd voor alleseters kook als ik dit zo lees.
Het is gewoon een trend van de laatste tijd om gluten/lactose/vegetarisch of veganistisch te eten.

Als je écht allergisch bent prima, vanzelfsprekend dat er rekening mee gehouden wordt.

In de tijd dat ik in een restaurant werkte waren er geregeld "allergische" gasten die het voor en hoofdgerecht compleet aangepast wilden hebben op hun wensen, gluten of lactose vrij etc.

Om dan vervolgens bij het dessert/koffie toch gewoon iets te nemen waarvan ze eerder op de avond aangaven allergisch voor te zijn. Want; die taart is gewoon zoooo lekker, ik neem thuis wel een pilletje. Wie houd je dan voor de gek?
Queenshoredonderdag 14 december 2017 @ 09:59
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 09:51 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Het is gewoon een trend van de laatste tijd om gluten/lactose/vegetarisch of veganistisch te eten.

Als je écht allergisch bent prima, vanzelfsprekend dat er rekening mee gehouden wordt.

In de tijd dat ik in een restaurant werkte waren er geregeld "allergische" gasten die het voor en hoofdgerecht compleet aangepast wilden hebben op hun wensen, gluten of lactose vrij etc.

Om dan vervolgens bij het dessert/koffie toch gewoon iets te nemen waarvan ze eerder op de avond aangaven allergisch voor te zijn. Want; die taart is gewoon zoooo lekker, ik neem thuis wel een pilletje. Wie houd je dan voor de gek?
Ik ben me bekend met de trends en kan me er zelfs enigszins aan frustreren. Als je beweegredenen niet lichamelijk allergisch zijn, moet je deze maar gewoon even uit het raam gooien met kerst. Maar dat is mijn mening.
dodoriadonderdag 14 december 2017 @ 10:13
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 09:51 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Het is gewoon een trend van de laatste tijd om gluten/lactose/vegetarisch of veganistisch te eten.

Als je écht allergisch bent prima, vanzelfsprekend dat er rekening mee gehouden wordt.

In de tijd dat ik in een restaurant werkte waren er geregeld "allergische" gasten die het voor en hoofdgerecht compleet aangepast wilden hebben op hun wensen, gluten of lactose vrij etc.

Om dan vervolgens bij het dessert/koffie toch gewoon iets te nemen waarvan ze eerder op de avond aangaven allergisch voor te zijn. Want; die taart is gewoon zoooo lekker, ik neem thuis wel een pilletje. Wie houd je dan voor de gek?
De meeste mensen die echt allergisch zijn zullen in mijn ervaring niet vertrouwen op de kookkunsten van een 'leek' (iemand die niet bekend is met allergieën). Een foutje met ingredienten of kruisbesmetting is zo gemaakt. Dat risico wil je echt niet lopen als een foutje grote gevolgen kan hebben.
Im mijn ervaring komen zulke verzoeken eerder van iemand die niet echt allergisch is, want de mensen met allergieën bieden aan hun eigen eten mee te nemen, of te helpen met ingredienten lijsten lezen etc.

Maar goed, ik probeer nog steeds wel rekening te houden met intolleranties en voorkeuren, juist omdat ik ook verwacht van anderen dat ze rekening houden met allergieën, dus wie ben ik dan om de verzoeken van een ander niet te volgen...
Tink89donderdag 14 december 2017 @ 10:22
Tja, ik ben ook niet echt allergisch, maar wel ontzettend intolerant. En van mijn schoonmoeder weet ik dat ze daar rekening mee kan houden en houdt. Dat zwangerenmenu vindt ze volgens mij een beetje aanstel, maar als ik zwanger zou zijn, zou ik dat ook vragen of niet komen eten...

En ik ben in een restaurant ook een zeikerd, maar doe dat dan wel consequent. Als toetje alleen fruit bijvoorbeeld en bij het hoofdgerecht niets in boter gebakken en geen saus enz...

Maar goed, ik word er dus wel echt ziek van -O-
Vocataladonderdag 14 december 2017 @ 10:22
quote:
1s.gif Op donderdag 14 december 2017 10:13 schreef dodoria het volgende:

[..]

De meeste mensen die echt allergisch zijn zullen in mijn ervaring niet vertrouwen op de kookkunsten van een 'leek' (iemand die niet bekend is met allergieën). Een foutje met ingredienten of kruisbesmetting is zo gemaakt. Dat risico wil je echt niet lopen als een foutje grote gevolgen kan hebben.
Im mijn ervaring komen zulke verzoeken eerder van iemand die niet echt allergisch is, want de mensen met allergieën bieden aan hun eigen eten mee te nemen, of te helpen met ingredienten lijsten lezen etc.

Maar goed, ik probeer nog steeds wel rekening te houden met intolleranties en voorkeuren, juist omdat ik ook verwacht van anderen dat ze rekening houden met allergieën, dus wie ben ik dan om de verzoeken van een ander niet te volgen...
Je haalt de écht allergische er zo tussenuit. Die kwamen vaak dagen van tevoren met de product/ingrediënten lijst waar rekening mee gehouden diende te worden. Hier werd dan ook erg serieus mee omgegaan om kruisbesmetting e.d. te voorkomen.

De halve bak allergische, om ze zo maar even te noemen die bedenken vaak pas nadat ze de menukaart in hun handen hebben dat ze allergisch zijn. Die mensen hebben het dan ook vaak gewoon tussen de oren zitten als je het mij vraagt.

Wij gaven altijd netjes aan dat gluten vrij brood gegrild werd op een grill waar ook normaal brood op terecht kwam, de glutenvrije friet werd gebakken in vet waar ook bitterballen in gebakken worden, etcetera. Dit was eigenlijk nooit een probleem voor die mensen, je kunt je afvragen hoe allergisch ze dan eigenlijk zijn..
Pietverdrietdonderdag 14 december 2017 @ 10:27
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 10:22 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Je haalt de écht allergische er zo tussenuit. Die kwamen vaak dagen van tevoren met de product/ingrediënten lijst waar rekening mee gehouden diende te worden. Hier werd dan ook erg serieus mee omgegaan om kruisbesmetting e.d. te voorkomen.

De halve bak allergische, om ze zo maar even te noemen die bedenken vaak pas nadat ze de menukaart in hun handen hebben dat ze allergisch zijn. Die mensen hebben het dan ook vaak gewoon tussen de oren zitten als je het mij vraagt.

Wij gaven altijd netjes aan dat gluten vrij brood gegrild werd op een grill waar ook normaal brood op terecht kwam, de glutenvrije friet werd gebakken in vet waar ook bitterballen in gebakken worden, etcetera. Dit was eigenlijk nooit een probleem voor die mensen, je kunt je afvragen hoe allergisch ze dan eigenlijk zijn..
Glutenfobie
Mijn schoonzus is er ook zo eentje.
Vocataladonderdag 14 december 2017 @ 10:29
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Glutenfobie
Mijn schoonzus is er ook zo eentje.
Met welke motivatie? Puur uit interesse.
kwakz0rdonderdag 14 december 2017 @ 10:37
Voor de mensen met coeliakie is dat dus wel een probleem. Je zou t dan eigenlijk niet eens glutenvrij moeten noemen...
Vocataladonderdag 14 december 2017 @ 10:51
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 10:37 schreef kwakz0r het volgende:
Voor de mensen met coeliakie is dat dus wel een probleem. Je zou t dan eigenlijk niet eens glutenvrij moeten noemen...
Klopt, heb het dan ook niet over de echt allergische mensen.

Maar als je gluten intolerant bent neem je toch niet het risico wanneer in een restaurant wordt aangegeven dat het sporen van gluten kan bevatten?
essnhillsdonderdag 14 december 2017 @ 10:57
Misschien kan de allergiediscussie ergens anders?
Sarabivrijdag 15 december 2017 @ 13:04
Doperwten/muntpuree is dat een dag van te voren te maken of blijft er dan niets van over?
Lucky_Strikevrijdag 15 december 2017 @ 13:31
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 10:57 schreef essnhills het volgende:
Misschien kan de allergiediscussie ergens anders?
Ja, alles is daar nu wel over gezegd.

Weet iemand een goed recept voor pommes duchesse? Ik voel me ineens nostalgisch.
kwakz0rvrijdag 15 december 2017 @ 13:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 13:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja, alles is daar nu wel over gezegd.

Weet iemand een goed recept voor pommes duchesse? Ik voel me ineens nostalgisch.
Zoals je ziet had na die opmerking ook niemand er meer iets over gezegd ;)
Lucky_Strikevrijdag 15 december 2017 @ 13:43
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 december 2017 13:40 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Zoals je ziet had na die opmerking ook niemand er meer iets over gezegd ;)
Zie nu pas dat die post alweer 24 uur oud is :@
Queenshorevrijdag 15 december 2017 @ 13:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 13:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja, alles is daar nu wel over gezegd.

Weet iemand een goed recept voor pommes duchesse? Ik voel me ineens nostalgisch.
Proberen te negeren hoe ongezond het is en heel veel boter en eidooiers natuurlijk😂
Broodjekipkornvrijdag 15 december 2017 @ 19:43
Ik gooi het toch over een andere boeg. Vorige keer vroeg ik voor ideeën met karamel voor het nagerecht. Heb besloten dat ik dat geen vereiste vind.

Ik zag nu een mooi recept voor witte chocoladetruffels, dat ziet er ook wel leuk uit op een bordje (3 van die kleine balletjes). Dan wil ik er graag nog een leuk glaasje met een mousse bij serveren (denk ik), jullie echte aanraders? En dan tot slot eigenlijk nog een derde dingetje op het bord, maar daarvan heb ik nog helemaal geen idee wat. Tips?
Bleievrijdag 15 december 2017 @ 20:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 19:43 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Ik gooi het toch over een andere boeg. Vorige keer vroeg ik voor ideeën met karamel voor het nagerecht. Heb besloten dat ik dat geen vereiste vind.

Ik zag nu een mooi recept voor witte chocoladetruffels, dat ziet er ook wel leuk uit op een bordje (3 van die kleine balletjes). Dan wil ik er graag nog een leuk glaasje met een mousse bij serveren (denk ik), jullie echte aanraders? En dan tot slot eigenlijk nog een derde dingetje op het bord, maar daarvan heb ik nog helemaal geen idee wat. Tips?
Iets met wat bite, zou ik doen. Een knapperig wafeltje of zo?
Bleievrijdag 15 december 2017 @ 20:17
Oh, mijn plan voor onze gezinskerst is omgegooid, want we eten op Kerstavond dus al kalkoen, ga ik dat de dag erna niet weer doen. Ik denk nu aan gourmetten, maar dan culinair verantwoord. Nou, de kinderen mogen er best gehaktballetjes en omeletten op maken, maar daar heb ik zelf geen zin in. Ik denk meer aan iets van vis, gevulde champignons, en nou ja, ik weet het niet zo goed nog, ga zo eens pinteresten. Tips zijn welkom!
Broodjekipkornzaterdag 16 december 2017 @ 09:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 december 2017 20:14 schreef Bleie het volgende:

[..]

Iets met wat bite, zou ik doen. Een knapperig wafeltje of zo?
Thanks! Daar ga ik eens op verder borduren.
JaafkeEHVmaandag 18 december 2017 @ 13:56
Nog een weekje! heb er echt zin in.

Bij de Hanos geweest vandaag om het een en ander te reseveren (kan het nu zondag ophalen)
Besloten om niks meer aan te passen. *O*
vinnypassymaandag 18 december 2017 @ 14:51
Zo, het wordt nogal wat dit jaar. Was eerst niet van plan een hele dag in de keuken te staan voor de familie, maar dat doe ik wel. Daarom tweede kerstdag iets eenvoudiger koken voor mijn vriendin; de eendenlevercrème en kreeft (niet als 1 gerecht) komen dus nog wel een keer.

23 december: voorbereidingen treffen voor 24 december. Hele dag in de keuken, dus 's avonds vleesfondue met mijn vriendin.
24 december: driegangenmenu voor de schoonfamilie. Het wordt dit menu met wat kleine aanpassingen, heb geen zin iets geheel nieuws te maken voor 10 man.
25 december: koud buffet ivm lastig jong neefje :+ Bereid door met name mijn zus. Huzarensalade, saucijzenbroodjes, witlofschuitje met garnalencocktail, gevulde eieren, dat soort simpele dingen.
26 december: driegangenmenu voor mijn vriendin:
- Coquilles met parmaham, erwten-muntpuree en balsamico
- Geconfijte eendenpoot (als de slager dit heeft) met dadelsaus, biet en pompoen
- Limoencrème brûlée met mango-ijs en kokoscrumble

En daarna drie dagen droog brood en water.
Vocatalamaandag 18 december 2017 @ 16:27
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 14:51 schreef vinnypassy het volgende:

erwten-muntpuree en balsamico

Aparte combi, smaakt dat een beetje? Lijkt me dat het zo zout wordt met parmaham én balsamico..
vinnypassymaandag 18 december 2017 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 16:27 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Aparte combi, smaakt dat een beetje? Lijkt me dat het zo zout wordt met parmaham én balsamico..
Waarom zou het door balsamico zout worden? Ik heb een oudere, lekker stroperige. Past er perfect bij vanwege het zoetje.
Vocatalamaandag 18 december 2017 @ 16:34
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 16:33 schreef vinnypassy het volgende:

[..]

Waarom zou het door balsamico zout worden? Ik heb een oudere, lekker stroperige. Past er perfect bij vanwege het zoetje.
Niet perse zout, meer te overheersend. Maar heb het nog nooit geprobeerd dus was gewoon benieuwd.
vinnypassymaandag 18 december 2017 @ 17:23
quote:
0s.gif Op maandag 18 december 2017 16:34 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Niet perse zout, meer te overheersend. Maar heb het nog nooit geprobeerd dus was gewoon benieuwd.
Ik doe er ook niet teveel bij, denk dat een aantal stippen genoeg gaat zijn. Heb het al een keer eerder gemaakt en is wat mij betreft zeker een aanrader, maar dan wel met goede, dikke balsamico en niet die van de AH.
rhubarbdonderdag 21 december 2017 @ 16:42
Gluten- en schimmelvrij kerstmenu is zo goed als rond:

Amuse: Pastinaaksoepje
Voor: Iets met grote garnalen, (bijv. http://www.greatbritishch(...)pe-prawn-apple-lemon zonder sous vide garing)
Hoofd: Gestoofde varkenswangen in rode wijn, Rundermuis met dukkahkorst, aardappelgratin, Ottolenghi's pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus (https://vegetarischetenis(...)rt-en-koriandersaus/), venkelsalade met feta, granaatappelpitten en sumak, stoofperen & drunken peaches
Na: Dacquoise met fruit
Tink89donderdag 21 december 2017 @ 17:35
Ziet er uit!

Ons toetje wordt een trein met voor ieder een wagonnetje van cake, wieltjes van koekjes, kersen'vlaaivulling' tussen en op de cake, lactosevrije slagroom, een chocolaatje van de chocolaterie hier in het dorp, homemade merengue en verse aardbeien bovenop. En dan mag de grootste (vr)eter de locomotief opeten.
Bleiezondag 24 december 2017 @ 16:13
Zo, klaar voor ronde 1: kerstdiner met mijn familie. Ik neem de bijgerechten mee. Puree, gebakken aardappels (voorgegaard, straks afbakken), rösti, gemengde groene groentes, salade en appelmoes. Mijn moeder neemt nog rodekool en stoofpeertjes mee.

En voor morgen staat de panna cotta vast in de koelkast.
RobinOokzondag 24 december 2017 @ 16:25
Ik ben ook rond. Alleen nog niet helemaal klaar. Maar heb nog een hele dag, toch? :-)

Vooraf : Pekingeend met pekingeendpannenkoekjes, komkommer, lente-ui en hoisinsaus.

Hoofdgerecht wordt Indiaas geïnspireerd:
* op 50-55°C in melk en specerijen gegaarde lamsfilet
* baba ganoush-achtige Indiase auberginepuree (moet dienst doen als saus)
* Indiase rode kool
* Masala mais (korrels)
* Zelfbedachte, Indiase aardappelkroketjes

Toe doe ik niks. Ik heb gezegd dat ze maar een bak ijs in huis moeten halen als ze een toetje willen. :D
emmyemmy2zondag 24 december 2017 @ 16:28
Ik ben ook bezig *O*

vooraf een taartje met gekarameliseerde ui en venkel met verse sinaasappel

voor hoofdgerecht eendenborst met eendenvet aardappeltjes, geglaceerde wortels en een jus van wildfond, port en sinaasappel

voor na heb ik creme brulee gemaakt :)
_aurum_zondag 24 december 2017 @ 22:47
Hebben jullie advies?

Ik heb voor het eerst stoofpeertjes gemaakt en de “siroop” is te sterk van smaak ( smaakt teveel naar vanille :’) ) Hierdoor smaken de stoofpeertjes dus ook niet lekker.

Is er iets te doen om de smaak zachter te krijgen? Afgezien van serveren in yoghurt ofzo :X
AMAR420maandag 25 december 2017 @ 02:29
kfc
RobinOokmaandag 25 december 2017 @ 09:26
quote:
0s.gif Op zondag 24 december 2017 22:47 schreef _aurum_ het volgende:
Hebben jullie advies?

Ik heb voor het eerst stoofpeertjes gemaakt en de “siroop” is te sterk van smaak ( smaakt teveel naar vanille :’) ) Hierdoor smaken de stoofpeertjes dus ook niet lekker.

Is er iets te doen om de smaak zachter te krijgen? Afgezien van serveren in yoghurt ofzo :X
Je wilt die bij je hoofdgerecht serveren? Ik weet het niet, misschien alle sap opvangen en nieuwe siroop maken van beetje van bestaande aangelengd met water en suiker?

Als het voor toetje is, geserveerd met saai ijs.
Of zelf ijs van maken? Stoofperenijs. Bevroren smaakt alles minder sterk.
_aurum_maandag 25 december 2017 @ 12:04
quote:
1s.gif Op maandag 25 december 2017 09:26 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Je wilt die bij je hoofdgerecht serveren? Ik weet het niet, misschien alle sap opvangen en nieuwe siroop maken van beetje van bestaande aangelengd met water en suiker?

Als het voor toetje is, geserveerd met saai ijs.
Of zelf ijs van maken? Stoofperenijs. Bevroren smaakt alles minder sterk.
nee, ik wil het bij een toetje serveren; ik heb mini cheesecake gemaakt met speculaasbodem en wilde daarbij dus ook de stoofpeer serveren.

Ik heb de siroop afgegoten en 't smaakt al wat beter :P Zal straks nog ff proeven
RobinOokmaandag 25 december 2017 @ 12:42
quote:
0s.gif Op maandag 25 december 2017 12:04 schreef _aurum_ het volgende:

[..]

nee, ik wil het bij een toetje serveren; ik heb mini cheesecake gemaakt met speculaasbodem en wilde daarbij dus ook de stoofpeer serveren.

Ik heb de siroop afgegoten en 't smaakt al wat beter :P Zal straks nog ff proeven
Ik kan me er ook niks bij voorstellen, dat het té sterk naar vanille smaakt. Zal vast loslopen. Zeker als je het als dessert eet. Niks zeggen, niemand die iets opvalt. Wedden?
MutedFaithmaandag 25 december 2017 @ 20:00
Ceviche van zalm, kabeljauw en coquille met mango, radijs, romansco en pithaya was geslaagd *O*
MutedFaithmaandag 25 december 2017 @ 20:17
Nh4tRFn.jpg
Queenshoremaandag 25 december 2017 @ 20:28
quote:
Dat klinkt interessant. Had je alle vis even groot gesneden of apart gemarineerd? Anders kan het ongelijk garen denk ik?
MutedFaithmaandag 25 december 2017 @ 22:29
Ik heb alles apart gemarineerd, en daarna alle marinade bij elkaar gegooid en als 'leche de tigre' in een glaasje naast de ceviche geserveerd. Met name ondat de coquille en kabeljauw minder tijd nodig hebben dan de zalm.

Voor de niet-viseter had ik dee pithaya en mango in wat leche de tigre gemarineerd. Was ook goed bevallen.
RobinOokwoensdag 27 december 2017 @ 17:00
quote:
0s.gif Op zondag 24 december 2017 16:25 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben ook rond. Alleen nog niet helemaal klaar. Maar heb nog een hele dag, toch? :-)

Vooraf : Pekingeend met pekingeendpannenkoekjes, komkommer, lente-ui en hoisinsaus.

Hoofdgerecht wordt Indiaas geïnspireerd:
* op 50-55°C in melk en specerijen gegaarde lamsfilet
* baba ganoush-achtige Indiase auberginepuree (moet dienst doen als saus)
* Indiase rode kool
* Masala mais (korrels)
* Zelfbedachte, Indiase aardappelkroketjes

Toe doe ik niks. Ik heb gezegd dat ze maar een bak ijs in huis moeten halen als ze een toetje willen. :D
Niet dat het erg fotowaardig was, maar het was wel lekker! Ik vond mijn aardappelkroketjes echt briljant. Je ziet het er jammer genoeg niet aan af maar ze waren smeuïg en kruidig en helemaal precies goed. Paste perfect bij dat lam.

38625401014_b0e6120800_z.jpg
Queenshorewoensdag 27 december 2017 @ 18:19
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 17:00 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Niet dat het erg fotowaardig was, maar het was wel lekker! Ik vond mijn aardappelkroketjes echt briljant. Je ziet het er jammer genoeg niet aan af maar ze waren smeuïg en kruidig en helemaal precies goed. Paste perfect bij dat lam.

[ link | afbeelding ]
Ziet er goed uit hoor. Wat is (samengevat) het recept van die kroketjes?
Serieliefhebberwoensdag 27 december 2017 @ 18:32
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 17:00 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Niet dat het erg fotowaardig was, maar het was wel lekker! Ik vond mijn aardappelkroketjes echt briljant. Je ziet het er jammer genoeg niet aan af maar ze waren smeuïg en kruidig en helemaal precies goed. Paste perfect bij dat lam.

[ link | afbeelding ]
Die peking eend ziet er super lekker uit :D (rest ook hoor)
RobinOokwoensdag 27 december 2017 @ 19:05
quote:
1s.gif Op woensdag 27 december 2017 18:19 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Ziet er goed uit hoor. Wat is (samengevat) het recept van die kroketjes?
Euh, wat boter heetmaken, bruin mosterdzaad erbij, als het begint te knetteren uitje erbij, dan ook verse kurkuma erbij, chiliepepertjes ook, geloof ik. En bouillon. En zout, altijd zout. In de bouillon ook wat gelatine opgelost. Dat door aardappelpuree roeren. Iets van vier eidooiers erdoor. Verse koriander erbij. Op folie in bakblik storten. Op laten stijven. Door de gelatine stijft het mooi op (het was behoorlijk sausachtig, maar dat wil ik ook, smeuig. Bij een eerdere test had ik geen gelatine in huis, dus moest de puree van zichzelf kneedbaar blijven. Maar dat resulteerde in iets droge kroketten).

Dan "dikke fritten" van de opgestijfde puree snijden, die een beetje bijkneden. Door bloem halen, dan door losgeklopt eitje, dan door de panko. Ik had dat vorige week al gedaan en ze ingevroren. Zodat het tijdens het kerstdiner fastfood was. Alleen nog frituren.
vinnypassywoensdag 27 december 2017 @ 19:30
Die aardappelkroketjes zien er anders heerlijk uit hoor! :9~ Rest ook, die pannenkoekjes lijken mij ook erg leuk om eens te maken.

Hier mijn foto's; de eerste niet super mooi, want snel met de iPhone genomen.

Voor de (schoon)familie, 10 bordjes met hetzelfde:
- Zalm met komkommersoep
- Entrecote met portsaus, gebakken gnocchi en groentjes
- Passievruchtijs met witte chocoladecremeux, granaatappel en chocoladeparfait

AsSw1D7.jpg

Rrysg8H.jpg

mO3K5TL.jpg

En gisteren voor mijn vriendin iets eenvoudiger. Foto's ook niet bewerkt, maar gaat om het idee:
- Coquille met erwtenpuree en parmaham
- Gekonfijte eendenbout met dadelsaus, pompoen en biet
- Limoencrème brûlée met mangoijs

SeJ2uct.jpg

x58WT3V.jpg

nUSUtND.jpg
FutureFairytalewoensdag 27 december 2017 @ 19:41
Zooo blij ben je als je de vriendin van vinnypassy bent!!
FutureFairytalewoensdag 27 december 2017 @ 19:42
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 17:00 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Niet dat het erg fotowaardig was, maar het was wel lekker! Ik vond mijn aardappelkroketjes echt briljant. Je ziet het er jammer genoeg niet aan af maar ze waren smeuïg en kruidig en helemaal precies goed. Paste perfect bij dat lam.

[ link | afbeelding ]
Hee mayo onder de Indiase aardappelkroketjes :D
RobinOokwoensdag 27 december 2017 @ 19:42
_O_

Zo knap vind ik dat, zulke mooie bordjes.
Of krijgt iedereen koud eten? ;)
Hoe dan ook, ik kan dat niet.
vinnypassywoensdag 27 december 2017 @ 19:58
Bedankt weer :) Bij het eerste menu was alleen het hoofdgerecht warm, maar daar had ik een stoomoven ter beschikking voor de worteltjes. Mijn vriendin hielp mee met opmaken, waardoor het wat sneller kon. De borden waren voorverwarmd, dus bij het eten was het nog wel (lauw)warm. Prima te doen in ieder geval.
RobinOokzondag 7 januari 2018 @ 14:31
quote:
1s.gif Op woensdag 27 december 2017 18:19 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Ziet er goed uit hoor. Wat is (samengevat) het recept van die kroketjes?
Voor het archief, het volledige recept :

27628894669_ba615ec041_z.jpg
Aardappelkroketjes met Indiase twist
Queenshorezondag 7 januari 2018 @ 14:44
quote:
0s.gif Op zondag 7 januari 2018 14:31 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Voor het archief, het volledige recept :

[ link | afbeelding ]
Aardappelkroketjes met Indiase twist

Ah top dankjewel. Dit zal ik vast eens gaan proberen. Moet wel altijd goed in de stemming zijn om te frituren aangezien ik geen frituurpan heb.
RobinOokzondag 7 januari 2018 @ 14:53
quote:
1s.gif Op zondag 7 januari 2018 14:44 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Dit zal ik vast eens gaan proberen.
Echt? Bij zulke recepten denk ik altijd "dat gaat geen hond ooit namaken". :X
Zou het erg tof vinden als je het dus wel deed.
Maar zonder frituurpan vind ik ook altijd gedoe. Mijn testbatch ging in een gewoon pannetje. Gaf wel een leuk maanplaatje, vond ik :-)

38698016214_2ffb1c968b_z.jpg
Queenshorezondag 7 januari 2018 @ 20:30
quote:
0s.gif Op zondag 7 januari 2018 14:53 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Echt? Bij zulke recepten denk ik altijd "dat gaat geen hond ooit namaken". :X
Zou het erg tof vinden als je het dus wel deed.
Maar zonder frituurpan vind ik ook altijd gedoe. Mijn testbatch ging in een gewoon pannetje. Gaf wel een leuk maanplaatje, vond ik :-)

[ afbeelding ]
Ik snap wat je bedoelt, maar het is aardig bedacht. Komt onderaan mijn ellenlange lijstje met dingen die ik nog moet koken😂