Deze CUL-lurker heeft wat advies nodig...
Mijn schoonmoeder en ik koken samen het kerstdiner voor eerste kerstdag. Mijn grootste verantwoordelijkheid: het toetje. De grootste uitdaging: het moet lactosevrij en geschikt voor een zwangere dame (voor de bekenden die niet in OUD komen: nee, ik ben het niet).
Mijn schoonmoeder is nogal van de gerookte paling
maar ik heb een beetje gebluft en gezegd dat zwangere vrouwen helemaal geen gerookte vis mogen. Niet helemaal waar, maar ach, een jaartje zonder gerookte paling met appel en ijsbergsla als tussengerecht is een leugentje om bestwil wel waard.
We eten met z'n zevenen. Vorig jaar heb ik een grand dessert gemaakt van vers vanilleroomijs (met lactosevrije slagroom, kan dit jaar niet ivm rauw ei), een bladerdeegstengel met appelvulling en burnt caramel-saus, panna cotta, chocolade en nogietsdatikmenietmeerkanherinneren. Alles viel op zich goed in de smaak, al heeft één van de eters wat moeite met 'vreemde' structuren en heeft hij de panna cotta laten staan.
Dit jaar zijn er wat verzoekjes ingediend, namelijk:
- mijn ijs van vorig jaar -> rauw ei, kan niet
- een bombe, gevuld met ijs -> moet ik ergens lactosevrij ijs vandaan halen zonder rauwe eieren dat ook nog lekker is. Sorbet en soja zijn geen favorieten.
De extra uitdaging is dat we kerstavond en eerste kerstochtend bij mijn moeder zijn en die woont ver weg. Als er diepvriesspul bij zit, kunnen we dat prima van tevoren naar de schoonouders brengen, maar we zijn daar pas relatief kort voor het eten. Ik heb dus geen tijd om uuuuren in de keuken te staan.
De rest van het menu van schoonmoeders bestaat wrs uit een gang of vier. Hoofd is altijd vlees in de een of andere vorm, al heeft ze daar dit jaar moeite mee... geen rauw vlees vindt ze nogal ingewikkeld. De zwangere in kwestie moest anders maar gewoon de kontjes van de varkenshaas eten. Dat rosbief afgeschoten werd, vond ze eigenlijk ook een beetje onzin, net als carpaccio
De ideeën die we tot nu toe hebben:
- chocolademousse in een creatievere variant, zoals een laag mokkamouse en een laag wittelactosevrijechocolademousse en dan serveren in cappuccinoglazen. Eventueel met zelfgemaakte merengue en een laagje caramel- of chocoladesaus ertussen.
- iets fris, met merengue en citroen ofzo. Eventueel met (alcoholvrije) bubbels met citroensorbetijs erbij.
- zelfgemaakt chocolaatjes/zoetigheden/petitfours met goede koffie (nemen we ons apparaat mee, dat bocht van m'n schoonouders
)
Hier nog iemand leuke en uitvoerbare ideeën? De meeste producten zijn ook lactosevrij te krijgen, dus ik heb in ieder geval de beschikking over yoghurt, roomkaas, melk en slagroom. Chocolade in alle varianten is ook geen probleem.
Laatste side-note: er mogen geen noten in zitten, dat overleeft mijn man niet.