abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_173914990
Kerstdiner 2017! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic



Ho ho ho luitjes! Ik word er nu al een paar weken over lastiggevallen - de 'r' zit allang in de maand en wáár blijft toch dat kerstdinertopic?!? Bij deze dan! O+

Dit jaarlijkse topic is bedoeld als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress.

Ter inspiratie, de vorige topics:
Kersttopic 2016: http://forum.fok.nl/topic/2334776
Kersttopic 2015: http://forum.fok.nl/topic/2256995
Kersttopic 2014: http://forum.fok.nl/topic/2145048
Kersttopic 2013: http://forum.fok.nl/topic/2022736

Game on! ~:)
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 21 september 2017 @ 18:35:42 #2
468509 _--_
In varietate concordia
pi_173914997
FIPO
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
  donderdag 21 september 2017 @ 18:37:25 #3
468509 _--_
In varietate concordia
pi_173915037
Overigens zit de "-ber" in de laatste 4 maanden. :P
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
pi_173915054
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 18:37 schreef _--_ het volgende:
Overigens zit de "-ber" in de laatste 4 maanden. :P
Jaja. We nemen bij CUL graag ruim de tijd voor onze kerstdiners. :Y)
Let me see you stripped down to the bone
pi_173915228
Yes! Was op 27 december uiteraard al begonnen :P
pi_173915354
*O* *O*
pi_173915859
Morgen papa jarig, dat is meestal de dag dat ik opper om te koken voor Kerst. :7
Sterkheidsbaas van alles.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 21 september 2017 @ 19:59:14 #8
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_173916816
*volgt
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_173920447
Ja! *O*
pi_173932185
Leuk! Had het toevallig nog vorig weekend erover dat ik maar eens moest gaan denken. Heb nog geen concrete ideeën. Denk wel dat ik het hoofdgerecht (vaak vlees) sous vide ga bereiden.
pi_173932829
Ojee :o Het gaat weer langzamerhand beginnen...
pi_173935414
Yeah! Nu al zin in...
pi_173935907
Ik heb dit jaar al gezegd dat ik het niet ga doen. _O_ Ik was er wel klaar mee.

Misschien wel bij de schoonfamlie, maar dat zijn vaak eerder wat hapjes omdat dat makkelijker is met de kinderen.
pi_174384747
Ik lees ook even mee hier, vorige jaren heb ik veel inspiratie bij jullie vandaan gehaald.

Dit jaar krijg ik veel mensen over de vloer. Ik wil een bogracs (stoofketel) buiten boven houtvuur hangen, met aardappelpuree, stoofpeertjes en nog een paar bijgerechtjes.
Vooraf wil ik dan graag wat voorgerechtjes maken die makkelijk staand te eten zijn als we buiten bij het vuur staan.
Nagerecht moet ik ook nog bedenken, dat wordt gewoon lekker binnen en geen 1p porties aangezien we met minstens 12 man zijn vermoed ik dus iets van een taart of ander nagerecht dat ik in grote porties kan bereiden.
pi_174386647
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstetentje met de schoonfamilie voor de croquembouche ga :9

pi_174388275
Ik weet nog niet hoe het zit met familie, maar m'n vriend en ik vieren ook graag alleen met z'n tweetjes kerst en dan staat er zeker wild op het menu :9
  zondag 15 oktober 2017 @ 20:21:27 #17
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_174437841
Vader van vriendlief zal koken voor kerst (zal wel een roast worden, want Engeland).

Ben wel van plan om dit jaar zijn ouders ergens rond de kerst uit te nodigen in ons huis en een 3-gangen kerstdiner te maken! :9

Weet 1 voorgerecht al, maar dat is voor de dames (de heren houden niet van gerookte zalm :P )
  maandag 16 oktober 2017 @ 16:40:40 #18
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_174453866
Ik zal zeker 1 van de 2 kerstdagen wel weer iets moeten maken. Geen hoofdgerecht dit jaar, daar heb ik me vorig jaar op beide dagen al aan gewaagd.

Ik ga voor 1 of 2 voorgerechten, maar afhankelijk van wat de rest van de familie wil maken kan ik ook nog uitwijken naar een toetje. Ik hoefde in elk geval dit jaar niet het initiatief te nemen, de familie van beide kanten begon zelf al te vragen wat we met kerst gingen doen. Dus misschien weet ik dit jaar langer dan 2 weken vantevoren definitief welke gang ik maken mag.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_174465065
Op kerstavond eten we thuis met een aantal vrienden. Daarnaast eten we op één van de kerstdagen bij mijn ouders, waar we één gang moeten verzorgen. Ik ga dit topic in de gaten houden voor inspiratie!
pi_174644673
Ik ga dit zeker in de gaten houden voor ideeën.

Normaal gesproken gourmetten we met kerst, maar dit jaar is het met mijn familie een keer in ons nieuwe huis. We dachten eraan om weer eens een menu te gaan maken, maar hebben nog niks verzonnen.
Het enige dat we weten: We willen een stuk vlees op de BBQ gaan doen, iets dat een aardig tijdje erop moet, we hebben alleen nog geen idee wat...

Kan wel het menu delen dat we 2 jaar geleden met m'n schoonouders hadden, wat erg beviel en waarschijnlijk ook wat dingen van hergebruikt worden:
Voor
- Mais soepje
-Trio van toast (toastjes met 3 zelfgemaakte smeersels)
- Eendenborstfilet met cranberry saus

Tussen
- Italiaans groente taartje
- Hamrolletjes met spinazie
- Carpaccio bonbon

Hoofd
- Zoete aardappel puree
- Paddenstoelen met madeiraroom
- Kippakketje met kruidenroomkaas

Na
- Aardbei panna cotta
- Advocaat met slagroom en chocola
PSN: Metal_Akilla
pi_174648463
Wij gaan al een paar jaar uit eten, bestel je een verassingsmenu en dan heb je een heerlijke maaltijd.
N A P O L I
C A M P A N I A
pi_174653085
Met bolletjes vanille ijs (als kleine kerstballetjes) en stukjes fruit kan het vast ook wel bij een diner en past het in dit draadje... Maar ik ga dit doen voor het ontbijt. Te leuk!

http://www.whatscookingella.com/nutella-christmas-tree.html

pi_174664688
Heb totaal geen weet wat ik moet gaan bereiden, maar wel dat *IK* dus dit jaar opnieuw achter het fornuis kruip om nieuwe Miep en familie weer happy te maken.De "kenners" op CUL kennen de voorgaande edities wel die ik digitaal heb gedeeld in CUL.
pi_174673193
Van de 6 a 7 voor oud & nieuw is er 1 pescotarier en een andere die liefst zo weinig mogelijk vlees eet.

Vorig jaar heb ik daarom een hele zalm (3,5kg) in een zoutkorst gebakken, groenten en aardappels uit de oven en een soufflé als dessert.

Maar vind het lastig om te "moeten" schikken aan de 2 niet vlees-eters, ik spendeer al genoeg tijd aan de maaltijd, en een 2e (kleine) hoofdgerecht klaarmaken is niet zo evident.
En weet ook niet zo direct wat ik nog kan klaarmaken dit jaar.

Wat doen mensen hier met vegetariërs of andere "Tariërs"? :P
pi_174676955
Je zou een vegetarisch voorgerecht en dessert kunnen serveren en het hoofdgerecht op schalen. De meeste bijgerechten zijn gebaseerd op groenten, aardappel etc. Ze kunnen dan hun bordje zelf vullen terwijl jij van een vlees- of visgerecht pakt.

Bijvoorbeeld menu;


Paddenstoelensoep

Rode kool met appel
Witlofsalade (zonder ham of spek)
Aardappelgratin
Geroosterde wortel met wat honing en tijm
zoete aardappel frietjes

En daar past dus een fijn stukje wild bij voor de vleeseters

Crepes Suzette na
pi_174677071
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 16:26 schreef ASSpirine het volgende:

Wat doen mensen hier met vegetariërs of andere "Tariërs"? :P
Ze zelf laten koken :+
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_174734277
quote:
0s.gif Op woensdag 25 oktober 2017 10:58 schreef Akilla het volgende:
Ik ga dit zeker in de gaten houden voor ideeën.

Normaal gesproken gourmetten we met kerst, maar dit jaar is het met mijn familie een keer in ons nieuwe huis. We dachten eraan om weer eens een menu te gaan maken, maar hebben nog niks verzonnen.
Het enige dat we weten: We willen een stuk vlees op de BBQ gaan doen, iets dat een aardig tijdje erop moet, we hebben alleen nog geen idee wat...

Kan wel het menu delen dat we 2 jaar geleden met m'n schoonouders hadden, wat erg beviel en waarschijnlijk ook wat dingen van hergebruikt worden:
Voor
- Mais soepje
-Trio van toast (toastjes met 3 zelfgemaakte smeersels)
- Eendenborstfilet met cranberry saus

Tussen
- Italiaans groente taartje
- Hamrolletjes met spinazie
- Carpaccio bonbon

Hoofd
- Zoete aardappel puree
- Paddenstoelen met madeiraroom
- Kippakketje met kruidenroomkaas

Na
- Aardbei panna cotta
- Advocaat met slagroom en chocola
Barbecuemeneer.nl heeft mooie low en slow stukken vlees. Zelf heb ik vorig jaar nog een grote ham bereid op de barbecue, dat was ook een succes.
pi_174734328
quote:
1s.gif Op zondag 29 oktober 2017 14:06 schreef Secricible het volgende:

[..]

Barbecuemeneer.nl heeft mooie low en slow stukken vlees. Zelf heb ik vorig jaar nog een grote ham bereid op de barbecue, dat was ook een succes.
Hammetjes, varkensnek, brisket, kan allemaal.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_174750974
Bij het wijnabonnement zaten ook 3 recepten om bij de wijn te maken,
Dat wordt dus het kerstdiner.

Zuurkool met Vacherin Mont d’Or en spruitjes
Ottolenghi’s bloemkooltaart met rode ui
Beef Wellington

Zuurkool maar als vooraf, en die bloemkooltaart met de beef als hoofdgerecht.
pi_174752159
quote:
1s.gif Op zondag 29 oktober 2017 14:06 schreef Secricible het volgende:

[..]

Barbecuemeneer.nl heeft mooie low en slow stukken vlees. Zelf heb ik vorig jaar nog een grote ham bereid op de barbecue, dat was ook een succes.
Goede tip, ga ik even kijken! :Y
PSN: Metal_Akilla
  dinsdag 31 oktober 2017 @ 22:03:21 #31
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_174791925
Kerstavond ga ik voor mijn vriendin koken. Vandaag had ik een brainwave om dit te maken:

Amuse
Oester met een simpele vinaigrette of zoiets.

Voorgerecht
Eendenlevercrème op briochetoast met piccalilly-ijs (twijfel ik nog over), bietenmeringue en bietenpuree/mousse/gel

Hoofdgerecht
Kreeft. Weet nog niet precies hoe of wat. Als een open ravioli met pompoen en kreeftensaus? Nog ff rustig nadenken.

Nagerecht
Ben ik nog niet helemaal uit. Had nu heel veel dingen bij elkaar bedacht en wil eigenlijk ook flink uitpakken: pure chocoladeganache, sinas spongecakeje, whiskygelei (of whisky spongecake met sinasgelei), witte chocolade-ijs, anijsmeringue, dulce de leche.

Dus mijn proces van samenstellen is ook alvast begonnen. :) Eerste en tweede kerstdag doe ik het waarschijnlijk rustig aan.
pi_174793262
quote:
1s.gif Op donderdag 12 oktober 2017 22:22 schreef Tree het volgende:
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstetentje met de schoonfamilie voor de croquembouche ga :9

[ afbeelding ]
Ziet er heel holland bakt achtig moeilijk uit maar lijkt me wel machtig lekker :P
pi_174798028
Verkapte tvp.

Ik ben er nog niet helemaal uit, ik ga in ieder geval iets bereiden voor m'n schoonfamilie. Het zal wel niet iets heel fancy's worden (want ik ken mezelf :') ) maar iets van een goede rosbief uit de oven ofzo :9
pi_174840593
Ik ga dit jaar weer samen met m'n tante het Kerstdiner koken. Voor een man of 10 waarschijnlijk.

Vorig jaar hadden we als thema 'rood'. Het was een 7 gangen diner met in iedere gang iets roods (rood vlees, rode kool, rood fruit etc.). Dit jaar willen we weer een thema, maar we zijn nog niet erg concreet.

Ik zat te denken aan een eurotrip of wereldreis thema. Iedere gang een ander land/werelddeel.. Maar misschien zijn er nog meer leuke thema's te bedenken. Iemand ideeën?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  vrijdag 3 november 2017 @ 10:58:12 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174841205
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 november 2017 10:15 schreef essnhills het volgende:
Ik ga dit jaar weer samen met m'n tante het Kerstdiner koken. Voor een man of 10 waarschijnlijk.

Vorig jaar hadden we als thema 'rood'. Het was een 7 gangen diner met in iedere gang iets roods (rood vlees, rode kool, rood fruit etc.). Dit jaar willen we weer een thema, maar we zijn nog niet erg concreet.

Ik zat te denken aan een eurotrip of wereldreis thema. Iedere gang een ander land/werelddeel.. Maar misschien zijn er nog meer leuke thema's te bedenken. Iemand ideeën?
Films als inspiratie?
Soupe au Chou (Beste film van louis de funes, maar ook, koolsoep, een mooie dubbelgetrokken runderbouillon met groene kool) of
Duck Soup,
Fried green (killer) tomatoes
Chicken Run (lekker kippetje)
Big Fish (een hele gestoomde wilde zalm met bv hollandaise)
Cloudy with a Chance of Meatballs
Howard the Duck (geroosterde eend)
American Pie (appeltaart)
Chocolat (Mousse au chocolat)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174870582
Thanks

Op zich wel een leuk idee eigenlijk :Y
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_174954758
Ik heb hier verschillende filmkookboeken , ik denk aan een harry potter, hunger games of downton abbey thema :)
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
  donderdag 9 november 2017 @ 11:04:30 #38
194233 Friday12
Originele kloon
pi_174956351
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 09:06 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik heb hier verschillende filmkookboeken , ik denk aan een harry potter, hunger games of downton abbey thema :)
Dat bestaat? :D wist ik niet eens _O-
pi_174957693
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 09:06 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik heb hier verschillende filmkookboeken , ik denk aan een harry potter, hunger games of downton abbey thema :)
Cool :D
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_174959682
Alle tips voor een glutenvrij (ook geen rijst of mais) en schimmelvrij (geen paddenstoelen, gist etc.) kerstdiner zijn welkom.
pi_175128214
Zo, even een terugvindpostje. Dit jaar eerste kerstdag chillen met zijn tweetjes en tweede kerstdag bring-your-own bij de schoonfamilie. Vriend denkt aan een pulled pork op de barbecue klaar te maken. Dat zouden we op eerste kerstdag kunnen doen.

Weet nog niet wat ik ga maken dit jaar. Eerst maar eens heerlijk rondsnuffelen in dit topic om inspiratie op te doen. :Y)
pi_175128391
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 14:06 schreef rhubarb het volgende:
Alle tips voor een glutenvrij (ook geen rijst of mais) en schimmelvrij (geen paddenstoelen, gist etc.) kerstdiner zijn welkom.
Als je zelf een aardappelgratin maakt heb je in ieder geval al het kookhydraten segment van je kerstdiner vervangen door iets dat glutenvrij is. In groenten en vlees zitten ook geen gluten, (meen ik) dus de rest van je hoofdgang moet ook geen probleem zijn. Voor een voorgerecht kun je een heldere soep doen, dan heb je ook geen zetmeel nodig..
pi_175128408
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 november 2017 10:15 schreef essnhills het volgende:
Ik ga dit jaar weer samen met m'n tante het Kerstdiner koken. Voor een man of 10 waarschijnlijk.

Vorig jaar hadden we als thema 'rood'. Het was een 7 gangen diner met in iedere gang iets roods (rood vlees, rode kool, rood fruit etc.). Dit jaar willen we weer een thema, maar we zijn nog niet erg concreet.

Ik zat te denken aan een eurotrip of wereldreis thema. Iedere gang een ander land/werelddeel.. Maar misschien zijn er nog meer leuke thema's te bedenken. Iemand ideeën?
Gezellig samen koken voor veel man O+ Dat thema-ding is wel origineel zeg! :D
pi_175128483
quote:
6s.gif Op donderdag 9 november 2017 11:04 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Dat bestaat? :D wist ik niet eens _O-
Ja gewoon via bijvoorbeeld bol.com te bestellen :)
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_175128511
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 14:06 schreef rhubarb het volgende:
Alle tips voor een glutenvrij (ook geen rijst of mais) en schimmelvrij (geen paddenstoelen, gist etc.) kerstdiner zijn welkom.
Nagerecht als bijv. Eton mess? ( meringues met slagroom en rood fruit) of ijs met banaan en caramelsaus en gehakte noten?
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
  vrijdag 17 november 2017 @ 11:32:52 #46
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_175129322
Amuse: Kogel van palingmousse, komkommer en gerookte paling
1e voor: Sashimi van Ossenhaas
2e voor: Coquille met iets krokants (twijfel nog)
3e voor: Kleine garnalenkroket

Tussen: kreeftenbisque

Hoofd: Kreeft met ik denk pasta en groente

toetje: Uitbesteed aan vrouwlief.
pi_175130220
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2017 11:32 schreef JaafkeEHV het volgende:
Amuse: Kogel van palingmousse, komkommer en gerookte paling
1e voor: Sashimi van Ossenhaas
2e voor: Coquille met iets krokants (twijfel nog)
3e voor: Kleine garnalenkroket

Tussen: kreeftenbisque

Hoofd: Kreeft met ik denk pasta en groente

toetje: Uitbesteed aan vrouwlief.
Is sashimi van ossenhaas niet gewoon carpaccio😂. Je kan hem eventueel heel kort bakken om hem tataki stijl te maken. Voor het krokante bij coquilles kan je denken aan chorizo of een krokante ham, past er altijd goed bij.
  vrijdag 17 november 2017 @ 12:24:21 #48
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_175130281
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 12:20 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Is sashimi van ossenhaas niet gewoon carpaccio😂. Je kan hem eventueel heel kort bakken om hem tataki stijl te maken. Voor het krokante bij coquilles kan je denken aan chorizo of een krokante ham, past er altijd goed bij.
inderdaad meer een tataki achtige bereiding.
Krokante ham klinkt dan ook weer prima! thanks :-)
pi_175130855
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2017 12:24 schreef JaafkeEHV het volgende:

[..]

inderdaad meer een tataki achtige bereiding.
Krokante ham klinkt dan ook weer prima! thanks :-)
Geen probleem. Als je jezelf nog meer werk wilt bezorgen kan je ook ravioli maken met het kreeftenvlees;)
  vrijdag 17 november 2017 @ 13:29:14 #50
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_175131420
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 12:55 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Geen probleem. Als je jezelf nog meer werk wilt bezorgen kan je ook ravioli maken met het kreeftenvlees;)
Helaas, de familie is gek op mijn spaghetti aglio olio dus die mag ik niet weglaten.
Bereiding van de kreeft ben ik nog niet helemaal uit, nog nu nog naar stomen, maar we hebben nog een maand van bedenken
pi_175233248
Ik lees ook weer mee.
Kerstavond kook ik voor mijn man en mijn ouders.
Ben op zoek naar gerechten die je makkelijk de avond of ochtend van te voren kan maken.
pi_175242170
Wij eten Eerste Kerstdag met ons viertjes thuis, dus dan een kindvriendelijk driegangendiner. Voor de andere dagen weet ik nog niet of ik iets moet meenemen.

Plan voor diner:
Voorgerecht: Voor de kinderen denk ik eierpaddenstoeltjes
Voor ons iets lekkerders, maar weet nog niet wat.

Hoofd: hm, kalkoen? Eend? Konijn?
Bijgerechten: in elk geval stoofpeertjes en ik denk ook wel pommes duchesses, rode kool? Hangt een beetje van de vleeskeurder af.

Na: panna cotta met iets van fruit.
pi_175245636
Eerste kerstdag gaan we uit eten met de schoonfamilie, tweede kerstdag gaan we overdag naar mijn oma (ca. anderhalf uur rijden) voor een kop thee met haar en mijn ouders. Dus ik denk dat ik een mooie kersttaart ga maken voor bij de thee. Mijn ouders gaan dan naar familie waar ik geen contact mee heb/wil en wij naar huis. Maar dan kook ik niet veel meer. Dus wat soep of fingerfood wat snel opgewarmd is.
pi_175321859
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 november 2017 10:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Fried green (killer) tomatoes
Heb dit altijd al een keer willen maken, maar hoe kom je in Nederland aan groene tomaten? in de zomer uit eigen tuin zou nog kunnen, maar met kerstmis?
pi_175324797
Ik wil graag een kerstham maken en heb wel al wat filmpjes van foodwishes en gorden ramsay bekeken. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk wel stuk varken ik het beste kan bestellen. Ik denk nu aan een beenham met bot, maar tips zijn welkom
pi_175333343
Hoi allemaal,

Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het nagerecht van het kerstdiner en ik ben eigenlijk op zoek naar wat advies hiervoor. Dit jaar heb ik geleerd om karamelsaus te maken, dus het lijkt me leuk om dat te verwerken of te gebruiken bij het nagerecht. Iemand een tip/idee?

>:O
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_175333394
quote:
1s.gif Op donderdag 12 oktober 2017 22:22 schreef Tree het volgende:
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstetentje met de schoonfamilie voor de croquembouche ga :9

[ afbeelding ]
Ik heb het 6 jaar geleden geprobeerd. Wat een ellende om dat goed mooi te krijgen. Als het lukt heb je echt een prachtig nagerecht, maar het ziet er vaak eerder een klein beetje triestig uit :P
pi_175343861
Hier hebben we een voorlopig menu, e.e.a. moet nog even verder worden uitgedacht.

We gaan toch voor een rondreisje als thema :P

Het worden allemaal kleine porties :)

Amuse: Scandinavisch, iets met een vismousse (zalm waarschijnlijk)
Voorgerecht: Involtini (courgette rolletjes met ricottavulling (koud), of auberginerolletjes met spinazie en mozzerella (warm), of vitella tonnato rolletjes (met iets dikkere tonijnsaus, misschien met ricotta erdoor oid). Andere suggesties zijn welkom, alleen mag er geen tomaat in zitten :P
Soep: Marokkaanse courgettesoep
Gerechtje: Mini english pie (muffin grootte), waarschijnlijk iets met champignons en kipvulling
(hoofd)gerechtje: Rendang met knapperige spercieboontjes
Dessert: Frans triootje (créme brulee, tarte tatin, eclairs met kersenroom)

We gaan dus nog e.e.a. uitproberen en bedenken, maar dat is de richting waar we nu op zitten :9
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  maandag 27 november 2017 @ 19:40:40 #59
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_175345160
Vind het qua smaken bij elkaar als een drama klinken Ess 😅

Heb je receptje van eclairs met kersenroom? Dat klinkt lekker zeg :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_175347543
quote:
1s.gif Op maandag 27 november 2017 19:40 schreef Molo het volgende:
Vind het qua smaken bij elkaar als een drama klinken Ess 😅

Heb je receptje van eclairs met kersenroom? Dat klinkt lekker zeg :9
Het is ook nog maar een eerste opzetje ;)
Dat receptje heb ik (nog) niet, idee komt van m'n tante.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_175353606
quote:
0s.gif Op zondag 26 november 2017 19:46 schreef koekepannekoek het volgende:
Ik wil graag een kerstham maken en heb wel al wat filmpjes van foodwishes en gorden ramsay bekeken. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk wel stuk varken ik het beste kan bestellen. Ik denk nu aan een beenham met bot, maar tips zijn welkom
Een kerstham is normaal gesproken de dij van het achterbeen van een varken, met het bot er nog in. Hier (buitenland) heet dat gewoon een 'ham'. Een hele ham is ongeveer 8-9 kg en een halve ergens tussen 3-5 kg. Normaal gesproken kook je de ham eerst, voordat je 'm mariners en roostert in de oven, maar soms kun je een ham ook al gekookt kopen.
Ik zou gewoon eens aan je slager vragen of je een ham aan het been kunt krijgen en aangeven hoe groot je de ham hebben wil.
pi_175353608
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 09:39 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Hoi allemaal,

Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het nagerecht van het kerstdiner en ik ben eigenlijk op zoek naar wat advies hiervoor. Dit jaar heb ik geleerd om karamelsaus te maken, dus het lijkt me leuk om dat te verwerken of te gebruiken bij het nagerecht. Iemand een tip/idee?

>:O
Een caramel slice met een bolletje ijs? Lekker simpel, maar errug lekker.
pi_175356491
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 november 2017 03:36 schreef dodoria het volgende:

[..]

Een caramel slice met een bolletje ijs? Lekker simpel, maar errug lekker.
Is inderdaad al wel een simpel, maar leuk idee! Thanks. Wellicht kan ik er nog wat bij maken.
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_175357749
Ik heb een keer een baked alaska gemaakt met onder andere zoute karamel erin. :9
pi_175359754
14 man dit jaar, helaas moeilijke eters, dus trek ze beetje uit hun comfortzone, maar niet teveel.

Aperitief; eenvoudige cocktail van kirsch, champagne en graanaatappelpitjes, munt. ziet er lekker kerstig uit.

Amuse; staat nog open, dus lees mee

Voor; kreeftenbisque

hoofd, keuze uit lamsrack in kruidenkorst of kabeljauwfilet, geserveerd met geroosterde kriel, winterse groenten, stoofpeertjes, eenvoudige salade, meetsal nog een mooie preitaart ofzo

Na, wil twee giga Pavlova maken met ijs en rood fruit
  dinsdag 28 november 2017 @ 15:02:31 #66
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_175362150
Thema-kerst bij de schoonfamilie deze keer. Met als thema: Zuid Amerika.

Warm voorgerecht worden empanadas, hoofdgerecht wordt picanha.

Ik ga het koude voorgerecht maken: Ceviche. Waarbij de 2 niet-viseters een vegetarische variant voorgeschoteld gaan krijgen.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_175366691
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 15:02 schreef MutedFaith het volgende:
Thema-kerst bij de schoonfamilie deze keer. Met als thema: Zuid Amerika.

Warm voorgerecht worden empanadas, hoofdgerecht wordt picanha.

Ik ga het koude voorgerecht maken: Ceviche. Waarbij de 2 niet-viseters een vegetarische variant voorgeschoteld gaan krijgen.
Picanha van de bbq hoop ik?
pi_175374605
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 november 2017 03:33 schreef dodoria het volgende:

[..]

Een kerstham is normaal gesproken de dij van het achterbeen van een varken, met het bot er nog in. Hier (buitenland) heet dat gewoon een 'ham'. Een hele ham is ongeveer 8-9 kg en een halve ergens tussen 3-5 kg. Normaal gesproken kook je de ham eerst, voordat je 'm mariners en roostert in de oven, maar soms kun je een ham ook al gekookt kopen.
Ik zou gewoon eens aan je slager vragen of je een ham aan het been kunt krijgen en aangeven hoe groot je de ham hebben wil.
Super, dank je wel, hier kan ik mee verder
  woensdag 29 november 2017 @ 09:06:24 #69
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_175376165
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 november 2017 18:59 schreef lighted het volgende:

[..]

Picanha van de bbq hoop ik?
Mijn schoonzus maakt t. Dus waarschijnlijk niet.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_175378683
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 09:06 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Mijn schoonzus maakt t. Dus waarschijnlijk niet.
:')
Altijd weer mensen met kerst die iets uitkiezen vanwege naam en trend maar geen idee hebben hoe ze het moeten maken..
  woensdag 29 november 2017 @ 11:40:15 #71
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_175378732
Oh, mijn schoonzus kan best koken. Dus daar ben ik echt niet bang voor.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
  woensdag 29 november 2017 @ 13:57:36 #72
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_175381912
Ben voor 2e kerstdag nog opzoek naar een klein, koud voorgerecht.
absoluut niet culinaire personen + zwangere vrouw

iemad nog leuke tips? geen carpaccio oid. wel iets bijzonders
edit: Geen vis, te exotisch voor de mensen daar.

[ Bericht 12% gewijzigd door JaafkeEHV op 29-11-2017 14:14:00 ]
pi_175384673
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 13:57 schreef JaafkeEHV het volgende:
Ben voor 2e kerstdag nog opzoek naar een klein, koud voorgerecht.
absoluut niet culinaire personen + zwangere vrouw

iemad nog leuke tips? geen carpaccio oid. wel iets bijzonders
edit: Geen vis, te exotisch voor de mensen daar.

Een exotische kipcocktail... https://www.ah.nl/allerha(...)iemayonaise-en-mango

Een Bietencarpaccio http://www.ohmyfoodness.n(...)ndressing-geitenkaas
  woensdag 29 november 2017 @ 16:44:05 #74
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_175385187
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_175389339
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 09:39 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Hoi allemaal,

Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het nagerecht van het kerstdiner en ik ben eigenlijk op zoek naar wat advies hiervoor. Dit jaar heb ik geleerd om karamelsaus te maken, dus het lijkt me leuk om dat te verwerken of te gebruiken bij het nagerecht. Iemand een tip/idee?

>:O
Karamelbrownies?
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:06 schreef dedude87 het volgende:
14 man dit jaar, helaas moeilijke eters, dus trek ze beetje uit hun comfortzone, maar niet teveel.

Amuse; staat nog open, dus lees mee

Vorig jaar had ik 2 erg lekkere amuses:
https://www.ah.nl/allerha(...)iet-en-mierikswortel

en

https://www.ah.nl/allerha(...)-met-pecorinokoekjes (alleen had ik de kaaskoekjes van parmezaanse kaas gemaakt ipv pecorino). Waren allebei erg lekker.
Of is dit al te exotisch?
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 13:57 schreef JaafkeEHV het volgende:
Ben voor 2e kerstdag nog opzoek naar een klein, koud voorgerecht.
absoluut niet culinaire personen + zwangere vrouw

iemad nog leuke tips? geen carpaccio oid. wel iets bijzonders
edit: Geen vis, te exotisch voor de mensen daar.

Kiprollade met sinaasappel-mosterdsaus? (gewoon plakjes kiprollade op een beetje sla en met die saus erbij)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_175389463
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 19:52 schreef essnhills het volgende:

[..]

Karamelbrownies?
Thanks! Die ga ik eens opzoeken!
That dude there. I need his prosthetic leg.
  woensdag 29 november 2017 @ 22:10:29 #77
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_175392760
quote:
0s.gif Op woensdag 29 november 2017 19:52 schreef essnhills het volgende:

[..]

Karamelbrownies?

[..]

Vorig jaar had ik 2 erg lekkere amuses:
https://www.ah.nl/allerha(...)iet-en-mierikswortel

en

https://www.ah.nl/allerha(...)-met-pecorinokoekjes (alleen had ik de kaaskoekjes van parmezaanse kaas gemaakt ipv pecorino). Waren allebei erg lekker.
Of is dit al te exotisch?

[..]

Kiprollade met sinaasappel-mosterdsaus? (gewoon plakjes kiprollade op een beetje sla en met die saus erbij)
Die rosbiefroosjes zien er lekker semi erotisch uit zeg :D

Is trouwens ook lekker met pastrami, voor als mensen geen rauw vlees willen ofzo
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_175402880
Ik ben nu pas eens na aan het denken over mijn kerstdiner. ;( Laat, slechte planning.

Ik zie hier toch altijd weer dingen waarvan ik denk 'hoe krijg je t voor elkaar' :@
[i]Put me on a pedestal and I'll only disappoint you
Tell me I'm exceptional and I promise to exploit you
Give me all your money and I'll make some origami honey
I think you're a joke but I don't find you very funny[/i]
  vrijdag 1 december 2017 @ 08:45:43 #79
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_175418851
iedereen bedankt voor de tips (weet niet hoe ik iedereen kan quoten)!
Ik ga van de week even testen of ik zelf een bitterbal kan maken (met Chorizo en aardappel)

en anders word het een van de 2 genoemde kiprecepten.
pi_175418907
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 13:43 schreef Mexicanobakker het volgende:
Ik ben nu pas eens na aan het denken over mijn kerstdiner. ;( Laat, slechte planning.

Wel nee joh, je hebt nog ruim de tijd. Daar ga je gewoon even een middagje een uurtje of 2 voor zitten en dan kun je wel een mooi kerstdiner bedenken hoor.

Waar zit je aan te denken? Misschien dat wij nog ideen hebben om je te helpen?
pi_175475601
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 13:43 schreef Mexicanobakker het volgende:
Ik ben nu pas eens na aan het denken over mijn kerstdiner. ;( Laat, slechte planning.

Ik zie hier toch altijd weer dingen waarvan ik denk 'hoe krijg je t voor elkaar' :@
Ik heb ook nog geen idee hoor. Helemaal niet erg.

Binnenkort eens lekker alle supermarktgidsen en kerstdinertopics doorlezen voor inspiratie. En eens naar de Sligro. Daar hebben ze in december altijd heel veel bijzondere dingen. Daar doe ik ook altijd wat ideetjes op. :)
  Redactie Sport maandag 4 december 2017 @ 15:25:00 #82
274204 crew  Mexicanobakker
pi_175490206
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 08:50 schreef dodoria het volgende:

[..]

Wel nee joh, je hebt nog ruim de tijd. Daar ga je gewoon even een middagje een uurtje of 2 voor zitten en dan kun je wel een mooi kerstdiner bedenken hoor.

Waar zit je aan te denken? Misschien dat wij nog ideen hebben om je te helpen?
Ik heb voor mezelf verplicht gesteld om iets met een eend te doen als hoofdgerecht.

En eigenlijk wil ik fruit als thema. Nu ben ik heel erg aan het zoeken of dat te combineren is met enige vorm van soep :') zonder dat het té zomers wordt

[ Bericht 7% gewijzigd door Mexicanobakker op 04-12-2017 15:30:47 ]
[i]Put me on a pedestal and I'll only disappoint you
Tell me I'm exceptional and I promise to exploit you
Give me all your money and I'll make some origami honey
I think you're a joke but I don't find you very funny[/i]
pi_175517507
quote:
0s.gif Op maandag 4 december 2017 15:25 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]

Ik heb voor mezelf verplicht gesteld om iets met een eend te doen als hoofdgerecht.

En eigenlijk wil ik fruit als thema. Nu ben ik heel erg aan het zoeken of dat te combineren is met enige vorm van soep :') zonder dat het té zomers wordt
Tomaat is een fruit toch?

https://15gram.be/recepten/gazpacho-van-tomaat-en-fruit
pi_175517536
quote:
0s.gif Op maandag 4 december 2017 15:25 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]

Ik heb voor mezelf verplicht gesteld om iets met een eend te doen als hoofdgerecht.

En eigenlijk wil ik fruit als thema. Nu ben ik heel erg aan het zoeken of dat te combineren is met enige vorm van soep :') zonder dat het té zomers wordt
vorig jaar had ik rode koolsoep met gekarameliseerde appeltjes, erg lekker :9

http://www.francescakookt(...)eliseerde-appeltjes/
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_175527954
TS moet dit jaar tijdens de kerst indruk maken op zijn nieuwe schoonouders door een dinertje te verzorgen met kerst. Goede reden om niet de hele avond naar het gelul van schoonma te hoeven luisteren dacht ik zo. Gelukkig heb ik een aantal jaren ervaring als souschef en kan dus een redelijke pannenkoek bakken. Maar welke gerechten horen nu typisch bij kerst?

Amuse en een frisse Spoom tussendoor spreken voor zich, maar de rest?

Tot zover mijn ideeën:

Amuse:

Mousse van roomkaas-gerookte paling -rucola met krokante serranoham en zalm kaviaar

Voorgerecht 1:

Bouillon? kreeft of ossenstaart? Suggesties?

Voorgerecht 2:

Steak tartaar van kalf- krokant van oude kaas- gepocheerd eitje

Spoom

Mango-munt-limoen?

Hoofdgerecht:

Vis of vlees ben ik nog niet zo over uit..

Vlees voorkeur voor lamsrack met bosvruchten saus en quiche met groenten oid.

Vis - zeewolf met zwarte pasta (inktvis inkt), limoen/dille sausje en gefruite spinazie.

Dessert:

Altijd lastig, had hier dus nog geen invulling voor..

Daarna misschien nog een kaasplankje oid, altijd goed.

Hoe zien jullie diners er dit jaar uit?

[ Bericht 0% gewijzigd door Vocatala op 06-12-2017 14:39:04 ]
pi_175528250
Paddestoelen soep met een vleugje truffel
Met die spoom zou ik de limoen weghalen, vind dat nooit zo.
Misschien voor bij de zeewolf een saffraan sausje? Ook lekker.
Voor vlees is kalfsmedallion ook lekkah, met een rode wijn salie saus
Als dessrt zou ik inderdaad kaas doen, of eventueel een sabayon maken met sorbetijs en vers fruit;

Nu heb ik honger :9
Ik heb nog geen idee hoe mijn kerstdiner eruit gaat zien, ik ben alleen verantwoordelijk voor het dessert.
pi_175528295
Als je alleen bent en ook met kerst niemand hebt mag je dan ook je boterham met kaas hier posten of je bakje patat met berenklauw? :{
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_175528309


quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:22 schreef Sigaartje het volgende:
Als je alleen bent en ook met kerst niemand hebt mag je dan ook je boterham met kaas hier posten of je bakje patat met berenklauw? :{
Niet alleen, maar 2de kerstdag is gewoon vaste prik friet met frikandellen

[ Bericht 56% gewijzigd door #ANONIEM op 06-12-2017 14:22:57 ]
pi_175528363
quote:
99s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:20 schreef 2682000 het volgende:
Paddestoelen soep met een vleugje truffel
Met die spoom zou ik de limoen weghalen, vind dat nooit zo.
Misschien voor bij de zeewolf een saffraan sausje? Ook lekker.
Voor vlees is kalfsmedallion ook lekkah, met een rode wijn salie saus
Als dessrt zou ik inderdaad kaas doen, of eventueel een sabayon maken met sorbetijs en vers fruit;

Nu heb ik honger :9
Ik heb nog geen idee hoe mijn kerstdiner eruit gaat zien, ik ben alleen verantwoordelijk voor het dessert.
Paddenstoelen vallen inderdaad ook altijd in de smaak.

En die limoen, inderdaad misschien te scherp van smaak voor de rest van het menu. Zeker icm de wijn bij de gerechten.. Waardoor zou jij dit vervangen?

Voor welk dessert heb je gekozen?
pi_175528422
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:22 schreef Sigaartje het volgende:
Als je alleen bent en ook met kerst niemand hebt mag je dan ook je boterham met kaas hier posten of je bakje patat met berenklauw? :{
Stiekem is dat eigenlijk ook veel lekkerder, zeker op tweede kerstdag wanneer al dat eten je de oren uit komt, dus wat mij betreft wel ^O^
  woensdag 6 december 2017 @ 14:30:08 #91
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_175528512
Zelfgemaakte garnalenbitterbal + Thais viskoekje + Garnalen tempura
Cocquile verrine
Kreeften bisque
Spagethi agli olio met halve kreeft

Toetje maakt mijn vriendin.
  woensdag 6 december 2017 @ 14:33:00 #92
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_175528591
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_175528651
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:24 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Paddenstoelen vallen inderdaad ook altijd in de smaak.

En die limoen, inderdaad misschien te scherp van smaak voor de rest van het menu. Zeker icm de wijn bij de gerechten.. Waardoor zou jij dit vervangen?

Voor welk dessert heb je gekozen?
Geen idee nog, aangezien ik heel de avond niks doe, moet ik wel een beetje mijn best doen.
Sowieso voor degene die geen zoet willen/eten kaas.
Misschien een mix van allemaal kleine lekkere hapjes; macarons, chocolade souflé, gegrilde ananas met suiker en dat soort dingetjes. Moet nog even uit vogelen wat lekker is bij elkaar.
  woensdag 6 december 2017 @ 14:35:29 #94
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_175528657
Ik heb de rosbief besteld, de rest moet ik nog uitvogelen.
And so is the past
pi_175528768
1e kerstdag gourmetten
2e kerstdag waarschijnlijk Turkse pizza met kip (als de kebabtent open is)
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
pi_175529241
quote:
14s.gif Op woensdag 6 december 2017 14:35 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik heb de rosbief besteld, de rest moet ik nog uitvogelen.
Ga je hem zelf bereiden? Zo ja, hoe?
  woensdag 6 december 2017 @ 15:20:06 #97
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_175529557
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2017 15:03 schreef Vocatala het volgende:

[..]

Ga je hem zelf bereiden? Zo ja, hoe?
De oersaaie maar oh zo lekkere honing-mosterd marinade met verse tijm en rozemarijn. Eventjes aanbraden in de pan en dan op lage stand in de oven.
And so is the past
pi_175529724
quote:
14s.gif Op woensdag 6 december 2017 15:20 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

De oersaaie maar oh zo lekkere honing-mosterd marinade met verse tijm en rozemarijn. Eventjes aanbraden in de pan en dan op lage stand in de oven.
Lekker hoor!

Als ik dit zo zie en ik je een tip mag geven.. Probeer eens een stukje buikspek mee te garen.

Mooi stuk zonder zwoerd kopen bij de slager (kost niks, tientje de kilo) insnijden aan de bovenkant, flink zout er op, beetje olie, honing, tijm en rozemarijn. Mooi een dag laten marineren. Als je dan toch de oven op lage temperatuur hebt voor je rosbief gooi je het spek er bij. Gewoon in een braadslee en dan tot zo'n 2 cm water er in. Afdekken met zilverfolie. uurtje of 2/3 afhankelijk van de temperatuur. Malser heb jij je buikspek nog niet gehad;)
  woensdag 6 december 2017 @ 15:46:31 #99
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_175530054
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 6 december 2017 @ 16:19:02 #100
469793 Puk1234
Know your worth!
pi_175530700
Sws iets met eend met wijn bereid.. Nog geen concreet plan... Haha heb dan ook dit jaar geen schoonouders om te verassen. Anders was ik nu ook al het plannen jah :9
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')