#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 13:40 |
Hier in de buurt zit een fantastische tent. Ik haal er regelmatig broodjes kipkerrie en of een roti. Naast de Nederlandse keuken vind ik de Surinaamse de lekkerste die ik ken. Wat ik met dit topic wil? Nou ja, vragen wat jouw favoriete Surinaamse eten is. En of je tips hebt wat lekker is (ben wat dat betreft een halve boer maar wil graag iets "nieuws" uitproberen). | |
Beach | vrijdag 21 april 2017 @ 13:46 |
Boboti uit een pakje van Honig | |
sirdanilot | vrijdag 21 april 2017 @ 13:52 |
roti is lekker ja. Verder ken ik geen Surinaams eten | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 13:56 |
roti lam, broodje zoutvlees | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 13:57 |
het ei eet ik trouwens niet op en roti kip is bagger | |
sirdanilot | vrijdag 21 april 2017 @ 13:58 |
ja die broodjes maar ik hou daar niet van vind ze vaak te zoet | |
Mutsaers__78 | vrijdag 21 april 2017 @ 14:00 |
Geen enkel Surinaams gerecht is lekker. | |
#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 14:02 |
![]() Dit is mijn avondeten. Als iemand wil weten waar ik het gehaald heb , stuur DM (regio Den Haag). | |
#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 14:02 |
Is het de kip die je niet lekker vindt? | |
JohnShooter | vrijdag 21 april 2017 @ 14:06 |
Ik heb een keer een Surinaamse donut gegeten en die was echt wel lekker. Geen idee hoe het heet helaas. | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 14:08 |
nou ja, niet lekker... het is net zoiets als kipdöner. ik zie het nut niet. | |
Surveillance-Fiets | vrijdag 21 april 2017 @ 14:08 |
Bara kipkerrie zonder sambal natuurlijk. | |
Surveillance-Fiets | vrijdag 21 april 2017 @ 14:08 |
Een bara! | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 14:09 |
bara, zijn ook heel lekker, maar dan moet het wel goed gemaakt zijn. | |
Axia | vrijdag 21 april 2017 @ 14:11 |
Pom, pastei, bruine bonen met zoutvlees ![]() | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 14:11 |
dat laatste heb ik zelf een keer gemaakt | |
IkeDubaku99 | vrijdag 21 april 2017 @ 14:34 |
Nasi, saotosoep en telo. | |
Spanky78 | vrijdag 21 april 2017 @ 14:35 |
Pinda bravoe ftw | |
LurkJeRot | vrijdag 21 april 2017 @ 15:27 |
Bruine bonen met rijst. | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 15:53 |
Hier staan trouwens recepten voor zowat alle Surinaamse gerechten http://sranangkukru.net | |
Zolderkamer | vrijdag 21 april 2017 @ 15:59 |
Alles waar masala door gaat is lekker.. ![]() Het beste is kip roti als de vulling een dag eerder gemaakt is trouwens.. | |
JohnShooter | vrijdag 21 april 2017 @ 16:09 |
Heet het zo? Kwam voor mij het dichtst in de buurt van een hartige donut. Maar zal het onthouden. | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 16:16 |
Nee, daarom zijn er twee mensen die het zeggen. | |
GrumpyCat | vrijdag 21 april 2017 @ 17:09 |
Broodje bakkeljauw ![]() | |
Villas__Rubin | vrijdag 21 april 2017 @ 17:17 |
Hoi ik vind dat ook lekker groetjes | |
madam-april | vrijdag 21 april 2017 @ 17:36 |
Ik maak regelmatig roti lam ![]() | |
Karzai | vrijdag 21 april 2017 @ 17:43 |
moet je dit boekje kopen begrijp alleen niet waarom ie zo duur is op internet keb em onder een tientje gekocht bij de boekhandel![]() | |
stavromulabeta | vrijdag 21 april 2017 @ 21:20 |
En dat dan achter je bureau in de kantoortuin opeten... ![]() | |
n0a | vrijdag 21 april 2017 @ 22:31 |
Bara, Surinaamse bami, baka bana, pom, bruine bonen en rijst, telo met bakkeljauw. | |
naoomx | vrijdag 21 april 2017 @ 22:57 |
Nouja, de Surinaamse keuken is praktisch een mix van de Indiase, Indonesische en Afrikaanse (?) keuken... Dus ik zou zeggen, spread your horizon. ![]() (Ikzelf zou beginnen met de Indiase keuken, maar dat is dan ook een sentiment van me. ![]() | |
Fer | vrijdag 21 april 2017 @ 23:08 |
Telo bakkeljauw Gevulde barra Nasi/Tjaumin moksi meti Fa-sjong (worst) Roti kip, maar dan kip gekookt met bot en daarna gefileerd, kouseband, gebakken gekookt kerrie ei, een verse gebakken rotiplaat en chutney-sambel. Adjuma Sambel Surinaamse Sambel badjak (dus pittig, ipv slap zoals de Indische versie) | |
#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 23:23 |
Kun jij koken? | |
AnanYaw | vrijdag 21 april 2017 @ 23:30 |
Chinese, Joodse, Libanese en Indiaanse (oorspronkelijke bewoners van Amerika, niet die in Azië) invloeden kunnen ook niet ontbreken. Echter maakt de mix van invloeden het toch wezenlijk anders dan de keukens van de landen waaruit invloeden geput worden. Om die reden zijn er in Nederland zoveel slappe aftreksels van Surinaams voedsel te vinden, gemaakt door mensen die denken dat het toch allemaal hetzelfde is. | |
MrSalazar | vrijdag 21 april 2017 @ 23:38 |
ja jij? | |
#ANONIEM | vrijdag 21 april 2017 @ 23:42 |
soms | |
JeSuisDroppie | zaterdag 22 april 2017 @ 08:27 |
Goed topic | |
Pietverdriet | zaterdag 22 april 2017 @ 19:11 |
Ga eens in de Bijlmer surinaams eten. | |
AnanYaw | zaterdag 22 april 2017 @ 19:28 |
Ja, ben er wel eens op een paar plekken erg lekker Surinaams wezen eten. Ben daar zelf niet bekend, maar heb familie die dat wel is, dus dan laat ik me leiden. ![]() | |
Deshain | zaterdag 22 april 2017 @ 21:51 |
Eethuis Paramaribo in de Bijlmer heeft de lekkerste broodjes moksi meti van Nederland. Hebben ook een restaurant op de Bazaar maar daar kom ik niet graag want daar loopt zoveel uitschot rond in Beverwijk. | |
MrSalazar | zaterdag 22 april 2017 @ 22:32 |
Bestaat dat überhaupt? | |
#ANONIEM | zaterdag 22 april 2017 @ 22:43 |
Moksi Meti met tjauw min. | |
Deshain | zondag 23 april 2017 @ 00:48 |
Het heet Paramaribo's en ik zie dat die jawa's de tent in Amsterdam hebben gesloten/verkocht. Mofo's... | |
Axia | maandag 24 april 2017 @ 09:42 |
Een kookboek die ook onder Surinamers veel gebruikt wordt (al is dit wel de vernieuwde versie, ikzelf heb de oude versie ooit nog kunnen vinden):![]() | |
Fer | maandag 24 april 2017 @ 15:32 |
Ja in Nederland moet af en toe wel belasting betaald worden . | |
JaafkeEHV | maandag 24 april 2017 @ 15:50 |
Broodje Bakejlauw, broodje pom, broodje morse meti, rotti.. alles is heerlijk.. mijn lievelings keuken wel jammer dat de recepten vaak de authenticiteit verliezen (pittigheid, bereidingstijd/wijze etc) | |
Thezappa | maandag 24 april 2017 @ 16:02 |
Zo lekker | |
Fer | maandag 24 april 2017 @ 18:36 |
authenticiteit hadden ze al verloren, toen ze ooit in Suriname de gerechten probeerden te maken met de ingredienten die daar voorhanden waren. | |
#ANONIEM | maandag 24 april 2017 @ 19:05 |
Stap eerst af van de broodje kerrie kip of die bapao of roti want de Surinaamse keuken is zoveel meer dan dat en weer typisch hoe beperkt sommige autochtone landgenoten zijn inzake hun keuze in deze keuken. Beetje wat men bij de zondag-Chinees altijd doet: Babi pangang,sate en die Foe young hai bestellen! ![]() ![]() Ik eet sinds lange tijd vrij veel Surinaams ( zie mijn dagelijkse eet foto's) gewoon omdat het erg, erg lekker is EN je krijgt waar voor je geld. (veel voor redelijke prijs) Bestel eens: 1: ![]() Surinaamse bloedworst met tjauwmin met Javaanse kip en Chinese paddenstoelen. 2 ![]() Pitjel is een Javaanse saladeschotel met pinda saus. Heerlijk! 3 ![]() De befaamde Saoto soep. Altijd lekker,licht vullend en mooi bodempje als je een grote eter bent. 4 ![]() De befaamde moksi meti met witte rijst. Heerlijk! 5 ![]() De befaamde kwi-kwi vis,met zijn buiten pantser en ongelofelijk lekker vis vlees en als visje een delicatesse in de Surinaamse keuken. Heeft wel heel veel graten!. [ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 24-04-2017 19:11:35 ] | |
realAIVD | maandag 24 april 2017 @ 19:24 |
Ik vind telo met bakkeljauw lekker | |
AnanYaw | maandag 24 april 2017 @ 19:45 |
Ik zie mensen vaak haten, maar wat de Surinaamse keuken betreft heb jij duidelijk verstand van zaken. Ik las ook eens een topic van jaren terug, over Surinaamse nasi, waar je veel waarheid verkondigde, ondanks dat vrijwel niemand het van je aannam. | |
#ANONIEM | maandag 24 april 2017 @ 19:52 |
De haters zijn vaak wat ik noem lowlife's Vaak niet eens loonslaven maar onzekere nobody's die nog studeren en alleen hun eigen stufi wereldje kennen waar ze elke week hopen dat het er weer is zodat ze nog iets hebben om naar uit te kijken. En anders types die niet verder kijken dan hun eigen 9-5 wereldje en AH inkopen en zondag-Chinees op zijn tijd. Mensen die onderscheidend zijn en kleurrijk en tegen de stroom inzwemmen werden altijd al verkettert. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-04-2017 19:53:18 ] | |
pokkerdepok | maandag 24 april 2017 @ 19:55 |
toen ik in turkije was, verkochten ze regelmatig kipdoner. is dus vrij normaal, en echt turks ook nog. en erg lekker, trouwens. | |
pokkerdepok | maandag 24 april 2017 @ 19:57 |
en zeker ook nederlandse keuken | |
MrSalazar | maandag 24 april 2017 @ 20:08 |
ik zeg niet dat het niet normaal is, alleen dat ik zelf ook kip kan grillen/bakken/frituren. | |
pokkerdepok | maandag 24 april 2017 @ 20:15 |
okee. ook als je in de stad loopt? | |
madam-april | maandag 24 april 2017 @ 21:44 |
![]() | |
Villas__Rubin | dinsdag 25 april 2017 @ 16:13 |
Ik krijg honger van wat ik hier lees en zie aan foto's! Straks maar weer lekker babi pang gang bestellen, saté met die Fu young hai, omdat ik vandaag die roti kip nie ken betalen | |
Fer | dinsdag 25 april 2017 @ 17:14 |
Niet de Italiaanse ![]() | |
sirdanilot | dinsdag 25 april 2017 @ 18:07 |
Lekker, graten ![]() | |
pokkerdepok | dinsdag 25 april 2017 @ 20:34 |
die niet nee | |
pokkerdepok | dinsdag 25 april 2017 @ 20:34 |
maak dan zelf | |
Fer | dinsdag 25 april 2017 @ 20:38 |
Spaghetti is Nederlands? | |
pokkerdepok | dinsdag 25 april 2017 @ 22:12 |
volgens mij praten we langs elkaar heen, wat bedoel je nou precies? | |
Villas__Rubin | dinsdag 25 april 2017 @ 22:34 |
Zo veel goedkoper is dat echt niet! Dan moet je toch ook al die kruiden maar net in huis hebben. En roerbakspul, plus kipfilet en weet ik wat je allemaal nodig hebt,. ben je ook zo 12-13 euro kwijt. Kun je net zo goed halen bij die ekte ekte. | |
Preston_Marlowe | dinsdag 25 april 2017 @ 22:39 |
Mango chutney met madame jeanette er doorheen. Heerlijk! | |
Boy_Zonderman | dinsdag 25 april 2017 @ 23:01 |
Waar o waar heb je dit gegeten dan? Ken het alleen uit Grootmoeders keuken, nog nooit op een menu kaart gezien. Nu zit ik met een knorrende maag, dankjewel ![]() | |
Stokken_en_stenen | dinsdag 25 april 2017 @ 23:39 |
![]() Wat een lief visje ![]() | |
pokkerdepok | woensdag 26 april 2017 @ 00:28 |
die zakjes kruiden, daar doe je 20 keer mee.... zak aardappel, boontjes of kouseband, ui, kip. kost geen drol. | |
#ANONIEM | woensdag 26 april 2017 @ 14:37 |
Bedankt voor al jullie reacties. ![]() Ik ga vanavond 2 broodjes kipkerrie halen, die blijf ik het lekkerst vinden. | |
#ANONIEM | woensdag 26 april 2017 @ 14:38 |
Ziet er goed uit. Bij "mijn" Surinaamse tent verkopen ze dit geloof ik niet. Wat is er trouwens mis met een broodje kipkerrie of roti? | |
#ANONIEM | woensdag 26 april 2017 @ 14:58 |
Ik las hier toevallig dat je ook Surinaamse roti at: CUL / Wat eten en drinken we vandaag #381 Dus wat is het nou? | |
#ANONIEM | woensdag 26 april 2017 @ 15:26 |
![]() ![]() ![]() Het was ook toeval dat ze het die dag hadden want normaliter staat het niet op het menu. Dat de meeste mensen dat alleen maar nemen omdat tot zover hun kennis rijkt terwijl de Surinaams-Chinese keuken zoveel meer is dan dat. | |
#ANONIEM | woensdag 26 april 2017 @ 17:21 |
Ik geloof je graag maar je begint zelf over autochtone landgenoten die niet genoeg kennis zouden hebben over de Surinaamse Keuken. Terwijl je zelf ook roti eet. Wat is er trouwens Chinees aan dit hele verhaal? (of heb ik iets gemist) | |
#ANONIEM | woensdag 26 april 2017 @ 17:23 |
![]() Ik heb net een broodje kipkerrie gehaald en ketjap. | |
liedetector | woensdag 26 april 2017 @ 17:34 |
ja want met kruiden kook je maar 1 keer..... tssssk | |
Villas__Rubin | woensdag 26 april 2017 @ 17:59 |
Nee, maar ik heb ze nu nog niet, dus dat gaat me toch een hoop geld kosten. | |
liedetector | woensdag 26 april 2017 @ 18:37 |
elke keer afhalen kost niks? besteed steeds dat tientje aan kruiden en daarna lach je je rot | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 00:49 |
Dat de Surinaamse keuken in Rotterdam meestal door of Javaanse Surinamers wordt bestiert of Chinezen met Surinaamse roots. V.w.b die roti die ik at, en wat is er mee? Ik had er trek in na zoveel maanden. Niks mis mee toch? Ik eet het zelden. Wat ik bij de Surinamer het meest eet, kun je wel zien in het dagelijkse eettopic. [ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 27-04-2017 00:50:09 ] | |
Boy_Zonderman | donderdag 27 april 2017 @ 09:55 |
Aaah, ok. Wel lekkere broodjes daar ja, een wat authentiekere smaak (voor zover dat kan...). | |
Fer | donderdag 27 april 2017 @ 10:11 |
Grootste klacht van Surinaams eten is eigenlijk dat het klaarmaken van de bestelling altijd zo langzaam gaat. | |
Red_85 | donderdag 27 april 2017 @ 11:25 |
Zwaar onderbelichte keuken... Maar oooow zo lekker! We hebben het hier wel over de saoto soep, meksi meti en roti, maar wat zijn nu de onbekendere gerechten die 'thuis' worden gemaakt? | |
Red_85 | donderdag 27 april 2017 @ 11:27 |
Stel je je op in toch? Neem je die relaxtheid terug naar huis.. Zou voor veel NLers goed zijn. Ff geen gejaag. | |
sirdanilot | donderdag 27 april 2017 @ 15:07 |
Misschien kun je je bestelling doorgeven via de telefoon en het dan komen afhalen? | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 15:09 |
Oke ![]() zal eens in dat topic kijken. | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 15:10 |
Helemaal eens. Die kerel bij "mijn" tent zegt altijd "neemt u maar plaats". Het wordt met veel liefde gemaakt en dan wacht ik maar 10 minuten langer, geen probleem. | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 16:51 |
Omdat de Surinaamse Chinees geen zondag chinees is waar alles al ruim van te voren staat te pruttelen en vaak doorkookt is en bagger maar dat met veel saus gecamoufleerd wordt. Kan ook niet want het merendeel van de klanten bij Surinaamse deli's zijn Surinamers en aangezien elke Surinamer koken van huis uit heeft meegekregen, heb je dus al automatisch een kritische jury die je eten beoordeelt en het je duidelijk laat weten als iets niet in orde is. Dus neemt men de tijd ervoor om te zorgen dat het vanaf de basis gewoon goed is bereidt. Eten is in andere culturen (Turkse,Joegoslavische,Surinaams, Antilliaans) op die van de Hollanders na een heel belangrijk iets. Zelfde verhaal kun je ook gebruiken voor de Thaise keuken. Hoe vaak je daar niet gasten krijgt die denken dat ze bij de zondag chinees zitten en ze naar de bekende weg vragen zoals sate en kroepoek.....omdat ze dat standaard van hun zondag-chinees kennen en waarom het eten bereiden zolang moet duren want...bij hun zondag-chinees staat het binnen no time op tafel. [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 27-04-2017 16:54:20 ] | |
Stimorol- | donderdag 27 april 2017 @ 16:59 |
Dan stink je zo. | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 17:03 |
Dit topic dus. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-04-2017 17:03:28 ] | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 17:13 |
Ik heb je gespot vandaag, heb jij een paardenstaart? | |
sirdanilot | donderdag 27 april 2017 @ 17:37 |
Dit is echt achterlijk ![]() Alle kruiden voor surinaams eten kun je kopen voor 5 tot 10 euro en daar doe je echt wel een paar maanden mee. Je probleem is waarschijnlijkt dat je gewoon niet kunt koken of dat je er gewoon geen izn in hebt, maar geef dat dan ook gewoon toe. | |
Fer | donderdag 27 april 2017 @ 18:28 |
Wat een BULL SHIT Juist Surinaams ligt al klaar in een koelvitrine. Bami of rijst scheppen, vlees en groente erop en in de magnetron. Ken er slechts 1, die vers een rotiplaat bakt, maar ook daar ligt het vlees in bakken. De Chinees waar ik kom, maakt bijna alles vers in de wok, zelfs een nasi of bami wordt vers gebakken. Vlees zoals cha siu of geroosterde kip ligt klaar, maar wordt vers gesneden en heerlijke eigen ketjap saus erbij ipv die standaard rode drek. Waar ik op doel, is een broodjeszaak waar ik kwam, van Surinaamse Chinezen. Broodje oven opwarmen in de oven. Broodje snijden. Sambelpot opendraaien, sambel op brood smeren. Sambel weer opruimen. gerecht in een kommetje scheppen, opwarmen in magnetron. Broodje beleggen. Bakje zuur pakken, komkommers 1 voor 1 erop doen met eetstokjes (vorlk kan ik nie), zuur weg doen. Zakje pakken, broodje in doen. Volgende broodje..... | |
#ANONIEM | donderdag 27 april 2017 @ 19:46 |
Jij haalt precies aan datgene wat je welgevallig is of wat je een keer gezien hebt bij een 'afval' glurinamer die net zo als zondag Chinees er met de pet naar gooit qua hygiëne. Gemiddeld genomen is het bij de betere Surinaamse Deli's zoals ik omschreef. En waarom? Omdat het de gemiddelde Surinamer van welke afkomst ook,zijn eer te na is om zijn klandizie rotzooi voor te schotelen. De 'zondag' Chinees neemt het vaak verre van serieus en wil maar 1 ding: Zo snel mogelijk geld genereren en "die kwailo's (niet-Chinezen) hebben toch geen smaak of hebben toch geen productkennis en vreten wat wij ze geven toch wel, omdat ze veel krijgen en het is goedkoop." Leer mij de gemiddelde HK keuken en welke Aziatische keuken in Nl kennen en hun manier van werken,denken en instelling. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-04-2017 19:47:13 ] | |
-Miauw- | donderdag 27 april 2017 @ 19:52 |
Moksie alesi met bakkeljauw ![]() | |
Manke | donderdag 27 april 2017 @ 20:01 |
Bakkeljauw is gewoon koolvis, geen kabeljauw. Alles is wel genoemd. Pittige kippenhartjes, met levertjes of maagjes. Pitjil (of hoe je het ook schrijft). | |
-Miauw- | donderdag 27 april 2017 @ 20:05 |
Oh heri heri, ook een favoriet hier ![]() | |
pokkerdepok | donderdag 27 april 2017 @ 20:21 |
dus jij hebt bij een thais restaurant gewerkt? en hoezo zouden Nederlanders hun eten niet belangrijk vinden? wat een onzin zeg... | |
Fer | donderdag 27 april 2017 @ 22:16 |
Je lult echt uit je sigaar en hebt geen flauw idee waar je over praat. Ik heb het over schone, nette koelvitrines waar de gerechten naast elkaar in bakken klaar ligt. De meeste gerechten zijn nu eenmaal pruttel stoofpotten of gegrild vlees of kip, dat je ook niet even vers in elkaar draait. Zelfs roti is lekkerder na een nachtje "vorst" erover. De Surinamer zoals jij beschrijft bestaat niet, alleen in je hoofd. Grappig is trouwens, dat bij "mijn" Chinees er altijd wel een Surinamer in de wachtkamer zit. Simpelweg omdat zij ook weten dat je daar het lekkerste geroosterd varkensvlees, kip en bami koopt. Je kan er ook Roti krijgen, maar dat is alleen voor Hollanders geschikt. Roti haal je officieel bij zo'n hindoe, die ook haarproducten in zijn winkel verkoopt. Maar ik haal weer liever bij een Javaan, een hele dikke, luie onbeschofte kerel, maar wel lekker eten voor weinig geld. Dus ik ken mijn andresjes, maar de ideale Surinaamse winkel heb ik nog niet ontdekt. | |
RobinOok | donderdag 27 april 2017 @ 22:43 |
Nee, ik heb de grootste! | |
#ANONIEM | vrijdag 28 april 2017 @ 02:15 |
![]() ![]() | |
sirdanilot | vrijdag 28 april 2017 @ 08:35 |
ik ben het opzich wel eens met iwanius dat de meeste pure Nederlanders weinig verstand hebben van eten (of lekker eten dan) en je als tent dus met meer weg komt bij Nederlanders dan bij de meeste andere volkeren. Dat een dorps Chinees meestal slechter is dan een Chinees die voornamelijk echte Chinezen als klandizie heeft is dus logisch. Maar je moet een goede Surinaamse Deli (waar dus ook echt Surinamers komen ) niet vergelijken met een "Hollandse " Chinees in een autochtone volksbuurt . Dat is appels met peren . | |
Lienekien | vrijdag 28 april 2017 @ 08:55 |
Mensen die het nodig vinden om bij herhaling te stellen dat (pure) Nederlanders weinig verstand hebben van lekker eten hebben het voor hun ego kennelijk nodig om zichzelf verheven te voelen boven de rest. | |
RobinOok | vrijdag 28 april 2017 @ 10:00 |
Sowieso, zo'n woord, pure Nederlanders. Hitler zou trots op hem zijn. | |
#ANONIEM | vrijdag 28 april 2017 @ 11:25 |
Wat een lange zin meid, Copycat zou dit niet goedkeuren. | |
Isabeau | vrijdag 28 april 2017 @ 19:14 |
Wat een rare ontsporing van dit topic ![]() | |
Boy_Zonderman | vrijdag 28 april 2017 @ 19:23 |
Oooeeefff... dit dus! ![]() | |
vivelafete | zaterdag 12 augustus 2017 @ 15:07 |
Ik heb bij de toko wat surinaamse bloedworst (diepvries) gekocht. Hoe bereidt je dit nu goed? Koken in water en in stukken snijden? Met een sambal/chutney of iets anders er bij? Op een broodje? Iemand hier die vaker surinaamse bloedworst eet en wat tips/gerechtjes wil delen? | |
sirdanilot | zaterdag 12 augustus 2017 @ 15:38 |
Hoe wil je het dan noemen? | |
sirdanilot | zaterdag 12 augustus 2017 @ 15:41 |
Hoe is het vast stellen van een feit 'zich verheven voelen boven de rest'? Nederlanders (pure dan) hebben gewoon een eetcultuur van likmevessie. Knorr pakjes, magnetronmaaltijden, alles al voorgesneden en verlept want lekker makkelijk, ongezond fastfood met separatorvlees, en alles zo minimaal mogelijk bereiden met zo min mogelijk kruiden gewoon de meest simpele behandeling die mogelijk is om het eetbaar te maken. Dat er óók een klein percentage is dat wél van lekker eten houdt (en die zul je vooral hier op CUL vinden, b.v. RobinOok en Pietverdriet) is de uitzondering die de regel bevestigt. Dat is een bijzonderheid en niet de standaard voor pure Nederlanders. | |
RobinOok | zaterdag 12 augustus 2017 @ 16:43 |
Als je ze dan perse in een hokje wilt douwen zou ik gaan voor 'de doosnee Nederlander'. | |
#ANONIEM | zaterdag 12 augustus 2017 @ 16:54 |
Momenteel imo de 'beste' Surinamer van de gehele Kruiskade. ![]() En hun bruine bonen met zoutvlees en witte rijst en gebakken garnalen (gambas) met kousenband zijn " to die for" Eigenlijk weinig gerechten die matig of slecht zijn. Nou ja: 1 wel: De roti's zijn te vlak in smaak. Dus daar kun je beter voor naar de Hindoestaanse Surinaamse deli's gaan. Als ik naar de Surinamer ga ( en dat is de laatste tijd best wel veel) dan neem ik meestal geen broodjes (afgezaagd) maar een saoto soep met rijst. Vullend,licht verteerbaar en goed als snel hapje. Broodjes geven je altijd zo een zwaar gevoel met dat deeg en zo. Dan liever dus soep. | |
sirdanilot | zondag 13 augustus 2017 @ 10:31 |
Die broodjes ben ik zelf ook niet zo van. | |
Lienekien | zondag 13 augustus 2017 @ 10:50 |
Echt, flikker toch eens op met deze onzin, man. | |
Brybry | zondag 13 augustus 2017 @ 10:51 |
Surinaamse keuken vind ik vooral kruidig en vullend. Veel met Surinamers opgegroeid en dus erg veel gegeten en mij maak je er niet blij mee | |
Spanky78 | zondag 13 augustus 2017 @ 12:05 |
Ik vond het altijd lekker. Ging vaak bij Surinaamse vriendjes spelen en dan moest ik altijd mee eten. Veel bami en kip. Erg lekker, ook andere zaken. Inderdaad heel vullend en warm. Soms nogal pittig. Mijn favoriet was pinda bravoe. Maar eigenlijk alles was wel lekker. Eigenlijk best een boerse keuken. | |
sirdanilot | zondag 13 augustus 2017 @ 14:31 |
Als je alleen maar kunt schelden en niet inhoudelijk kunt reageren reageer dan niet. | |
-Miauw- | zondag 13 augustus 2017 @ 14:40 |
Afgelopen maart was ik in Suriname. Werkelijk nog nooit zo lekker gegeten als daar. Geen tent in Nederland die daar nog aan kan tippen ben ik bang ![]() Behalve Roopram, vond de roti daar erg tegenvallen. Dan maar het filiaal hier om de hoek. | |
sirdanilot | zondag 13 augustus 2017 @ 15:36 |
Dat komt ook omdat je heel veel ingredienten daar hebt die hier simpelweg niet te vinden zijn. Bijvoorbeeld açaí (surinaamse woord hiervoor ben ik even vergeten). En dan bedoel ik niet die uit de vriezer want die kun je tegenwoordig wel vinden in health food shops, maar de verse. ![]() | |
-Miauw- | zondag 13 augustus 2017 @ 15:47 |
Klopt! Of ze zijn hier wel te vinden maar totaal niet meer vers als ze eindelijk bij de toko liggen. Nog nooit zulke mango's gegeten ![]() Maar goed, terug naar de gerechten. Volgende week saoto maken ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 13 augustus 2017 @ 18:08 |
Het lijkt me niet zinvol om voort te borduren op posts uit april over de bijzondere term 'pure Nederlanders'. | |
Lucky_Strike | zondag 13 augustus 2017 @ 18:10 |
Ik wou dat ik Surinamers ken die lekker kunnen koken. Nu rest me niets anders dan de toko een paar dorpen verderop uit te proberen. | |
Boy_Zonderman | zondag 13 augustus 2017 @ 22:49 |
Ja, echt? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er ook zin in hebt maar om dat nu in de 'zomer' te maken? (En dan is zomer een overdreven term, het is meer een mooie herfst ofzo... Maar ik wacht toch echt op een gure herfstdag voor een grote kom sauto) | |
RobinOok | zondag 13 augustus 2017 @ 22:56 |
Want in Suriname eten ze ook alleen saoto als het vriest? | |
Queens | maandag 14 augustus 2017 @ 13:43 |
Ik ben Surinaams en ik kan niet (Surinaams) koken ![]() | |
-Miauw- | maandag 14 augustus 2017 @ 14:26 |
Ik kan dat altijd eten! Ontbijten? Prima! Ontbijten in de zomer? Ook goed ![]() | |
Spriet4 | maandag 14 augustus 2017 @ 14:32 |
Ik heb de soep leren maken van een buurvrouw, maar de aardappels bakken is me teveel werk. Er is in de buurt ook geen toko, dus wat doe ik?: Crocky Naturel Chips gebruiken ![]() | |
Fer | maandag 14 augustus 2017 @ 15:26 |
Aardappels bakken? | |
-Miauw- | maandag 14 augustus 2017 @ 15:32 |
Oh maar dat is veel werk ook! Kant en klare mix met vermicelli will do just fine ![]() | |
Villas__Rubin | maandag 14 augustus 2017 @ 15:46 |
Surinaams eten... zo lekker, het zou verboden moeten worden! ![]() | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 19:40 |
Hou je wel van het eten, of eet je sowieso liever andere dingen? | |
#ANONIEM | maandag 14 augustus 2017 @ 20:05 |
Schande! Bijna alle Surinamers (mannen) die ik ken die kunnen koken. Idem voor Antilianen en aanverwante culturen (indo's etc.) Waarom? Je wordt ermee groot gebracht door je moeder,leren koken en vooral LEKKER kunnen koken! Van wat ik begrepen heb wordt een Surinamer die niet kan koken door zijn rasgenoten aangekeken met ![]() ![]() [ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 14-08-2017 20:06:57 ] | |
#ANONIEM | maandag 14 augustus 2017 @ 20:14 |
Spekkoek ![]() | |
-Miauw- | maandag 14 augustus 2017 @ 20:16 |
Eh nee. Ik ken zat Surinamers die of niet kunnen koken of niet (goed) Surinaams kunnen koken maar wel een fantastische pasta neerzetten. Beetje generaliserend dit. Ik ben zelf trouwens half Surinaams. | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 21:26 |
De onder- of bovenkant? ![]() Is inderdaad generaliserend, maar stiekem kan iedere Suri die ik ken wel redelijk koken, maar lang niet allemaal (goed) Surinaams inderdaad. Zelf kook ik ook veel eerder niet-Surinaams. Ik heb ook een hogere standaard voor Surinaams eten, dus dan ben je minder snel tevreden. | |
Spriet4 | maandag 14 augustus 2017 @ 21:30 |
Ben je Surinaams? | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 21:32 |
Jep. ![]() | |
-Miauw- | maandag 14 augustus 2017 @ 21:32 |
De achterkant ![]() Ik kan me wel vinden in wat je zegt, het redelijk kunnen koken. Daar heb ik zelf allerlei generaliserende verklaringen voor haha ![]() At jij vroeger thuis veel typisch Surinaamse gerechten? | |
AnanYaw | maandag 14 augustus 2017 @ 21:39 |
De belangrijkste kant. ![]() Niet heel veel, wel bijna alles met rijst (en groentes gebakken en lekker gekruid, dus niet gekookt). Het duurde even voor ik ontdekte dat dat in Nederland dus niet de norm is. Verder aten we redelijk gevarieerd. Surinaams, Hollandse pot, pasta etc., maar met feestdagen eigenlijk altijd Surinaams en dan maakte mijn moeder pom. ![]() | |
Spriet4 | maandag 14 augustus 2017 @ 21:44 |
Surinaams eten is eigenlijk breed, nietwaar? Hindoestaans, Creools, Javaans. Saoto is toch Javaans, roti Hindoestaans en pom Creools? Dus als jullie het hebben over Surinaams eten is dat....? Ik denk dan meestal aan pom en moksi rijst. | |
Boy_Zonderman | maandag 14 augustus 2017 @ 23:29 |
Beetje krom dit, wat ze in Suriname doen, daar heb ik toch niks mee te maken? Enige wat ik naar voren wil brengen is dat is het persoonlijk lekkerder vind om op een gure herfstdag aan de sauto te zitten dan een broeierige zomerdag | |
Boy_Zonderman | maandag 14 augustus 2017 @ 23:31 |
Whehehe, ik zie al iets nieuws in de schappen van de Appie liggen: Sauto Maaltijdsalade, met een dressing van ingekookte bouillon. ![]() | |
RobinOok | maandag 14 augustus 2017 @ 23:31 |
Ik krom? Jij zegt dat je zin in saoto hebt. | |
Boy_Zonderman | maandag 14 augustus 2017 @ 23:33 |
Vind vooral de vergelijking krom. Het betekent niet dat overal waar je trek in hebt gelijk tot je neemt... | |
RobinOok | maandag 14 augustus 2017 @ 23:35 |
Je lult dit echt niet meer recht. | |
Boy_Zonderman | maandag 14 augustus 2017 @ 23:48 |
Whehehe... wat krom is zal krom blijven, ook jouw vergelijking. Dat ik nu trek heb in sauto is 1 ding. Als ik nu bij Warung Melatie een sauto zou halen (of als ik alle ingrediënten thuis zou hebben) zou dat me goed smaken, ongetwijfeld. Maar niet beter als op een koude en gure dag, bepaalde gerechten smaken beter in bepaalde seizoenen. | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 01:29 |
Haha zo herkenbaar dit! Veel rijst en alles met een Surinaamse twist. Ik weet nog dat ik een keer zuurkool at bij een niet-Surinaams vriendinnetje ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 01:31 |
Ik heb geniale Surinaamse afhaal toko vlakbij. | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 01:32 |
Oh met Surinaams eten bedoel ik dat hele scala ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 01:40 |
Wat?! ![]() Aan de ene kant vind ik het leuk dat een breder publiek een bredere smaak kan ontwikkelen. Aan de andere kant word ik treurig van Knorr Wereldgerechten, de Surinaamse gerechten van HEMA of de roti-salade (maar eigenlijk bedoelen ze kipkerrie ![]() Bied het publiek dan iets goeds aan en niet dit soort 'bami met een plak ham en spiegelei praktijken' ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 01:46 |
Alles uit de supermarkt smaakt vlak. | |
KillemWieft | dinsdag 15 augustus 2017 @ 02:25 |
Slaat ook nergens op om onderscheid te maken, want de gerechten zijn niet hetzelfde als in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Maar niemand heeft gritibanasoep genoemd? Ai baja... | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 08:27 |
Ik hou er heel erg van en geef dus ook kapitalen uit aan afhaal ![]() ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:05 |
True, de Surinaamse saoto schijnt toch aanzienlijk anders te zijn dan de originele soto. Gritibanasoep, ik houd niet van bananen ![]() In een heel andere categorie: wat vind je van kwie kwie? ( Voor de mensen die deze vis niet kennen http://www.surinamcooking.com/kwie-kwie/) Als kind was dit een van mijn favoriete gerechten maar nu vind ik het uiterlijk van deze vis nogal storend. Triest, ik weet het ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 09:10 |
Haha! Toch maar wel leren dan? | |
Spriet4 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 10:48 |
Kwie kwie in masala! ![]() | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:09 |
Probeer je me een complex aan te praten ofzo, wtf ![]() Mijn hele familie kan Surinaams koken behalve mijn ouders. Zelf koken heeft me ook nooit zodanig geinteresseerd dat ik regelmatig bij familieleden in de keuken bleef plakken. Mijn kruidenkast is wel Surinaams en ergens weet ik wel een beetje hoe en wat maar ik neem nooit de moeite om er ECHT even tijd in te steken. Sommige gerechten zijn moeilijk af te halen (zoals heri heri) dus dat heb ik ook weleens uit nood zelf gemaakt. Verder hebben andere Surinamers nog nooit commentaar gehad op het feit dat ik niet ' kook'. ![]() De afgelopen jaren, sinds ze meer tijd heeft, is mijn moeder wel echt veel beter geworden in het koken! Er is dus nog hoop voor mij ![]() | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:10 |
Een vrouw die niet kan koken, is als.... | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:12 |
Dit topic geeft me wel een duwtje in de goede richting... ![]() | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:12 |
Kwie-kwie = dinosaurus vis. Teveel in mijn jeugd gegeten dus trauma. | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:17 |
Geen idee?? ![]() Ik kan wel koken, alleen geen uitgebreide/tijdrovende (Surinaamse) gerechten. Ik geniet sowieso niet van koken maar ik hou ook absoluut niet van saai eten. Als ik langere tijd in het buitenland zit dan mis ik ook echt Surinaams eten. En gemberbier! ![]() Echt het ultieme drankje wanneer je een kater (nadorst) hebt. | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:19 |
Wat is uitgebreid en tijdrovend? Surinaamse gerechten vragen over het algemeen wel enige voorbereiding, maar de pay-off is er dan ook. | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:20 |
Kwie-kwie vind ik een beetje overrated, je krijgt er zo weinig voor terug zeg maar ![]() | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:25 |
Maar voor de mensen die tips of adviezen mbt Surinaams koken mogen me altijd een berichtje sturen. Ik kook zelf elke dag en deel graag mijn kennis. Heb niet alle gerechten in mijn repertoire maar redelijk aantal wel. | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:25 |
Tja, langer dan 20 minuten vind ik al vervelend worden. Dus dan vallen een hoop gerechten al af. En ik eet vrij koolhydraatarm dus dat helpt ook niet mee. Vandaar veel afhalen dus, ik weet wat ik waar moet halen. Zo hou ik tijd over voor dingen die ik wel leuk vind. Kook jij wel graag Surinaams? | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:27 |
Een aantal keer per week. Maar snijd je je dan niet in de vingers als je koolhydraat arm wil eten en afhaalt? | |
sirdanilot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:35 |
Langer dan 20 minuten ![]() ![]() Op een doordeweekse dag na een lange werkdag en als je ook nog boodschappen hebt moeten doen, ja ok. Dan wil je geen uur staan koken. Maar op andere momenten moet dat toch prima kunnen, koken? Vind dit echt weer typisch Nederlands. Geen liefde voor eten, geen liefde voor koken. Hoop dat je geen kinderen hebt want dat worden dan waarschijnlijk van die verwende fastfoodetende jongeren die geen met liefde bereide maaltijd kunnen waarderen. | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:38 |
Uiteraard ![]() Daarom kook ik zelf wel koolhydraatarm, veel aziatisch. Maar als je tips hebt voor wat ik wel snel kan maken dan hoor ik dat graag ![]() | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:47 |
Typisch Nederlands omdat ik niet van koken hou? Ok. Geen liefde voor koken betekent geen liefde voor eten? Ok. En nee, ook in het weekend wil ik geen uren in de keuken staan. Dat vind ik niet 'moeten kunnen' zoals jij dat vindt. In het weekend wil ik dingen doen waar ik van geniet, daar valt bijvoorbeeld uit eten gaan ook onder. Ik eet overigens nooit fastfood. Het een sluit het ander niet uit he? | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:49 |
Jongens laten we het wel gezellig houden. Jijbakken is volgens mij niet het doel van dit topic. | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 11:54 |
Het is inmiddels bijna tijd om op te staan. Ik ga alvast koken. ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:01 |
Ja, ik ga het binnenkort weer eens proberen. Of wanneer mijn moeder het eens klaarmaakt dan ![]() | |
Queens | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:02 |
Wat ga je maken ![]() Mijn moeder begint inderdaad ook altijd al vroeg in de middag te koken, ik verbaas me altijd als ze 'koken' als antwoord geeft haha. | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:04 |
![]() Het is veel werk om het klaar te maken en het is veel gedoe om het op te eten ja ![]() Gemberbier ![]() | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 12:07 |
Vandaag een snelle bami kip. Gado gado als side dish | |
KillemWieft | dinsdag 15 augustus 2017 @ 13:03 |
Mi gado, mi Jezus, sang psa meisje? Zeker ben je half-Suri. ![]() Die kwie kwie gaat er bij mij ook niet in, hoor. Echt te creepy. ![]() | |
AnanYaw | dinsdag 15 augustus 2017 @ 13:18 |
![]() Ach zolang het er vanaf kan. ![]() Voor mij is een uur koken "even snel", maar eerlijk is eerlijk, ik ben ook langzamer dan nodig. ![]() | |
Spriet4 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 13:37 |
Homemade gado gado of toch zo een uit de toko? | |
Spriet4 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 13:46 |
Rasta Surinamer! ![]() | |
sirdanilot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 13:50 |
Ik lees deze post in mijn hoofd met een Surinaams accent en dan is het echt heel grappig ![]() | |
sirdanilot | dinsdag 15 augustus 2017 @ 13:52 |
Een uur koken als in echt een uur actief bezig zijn (bij de pan blijven, snijden, bakken etc.) of gewoon een half uurtje actief bezig zijn en de rest gaartijd? Is nogal een verschil. Als ik stoofvlees maak ben ik 3-4 u bezig maar daarvan is hooguit een half uurtje daadwerkelijk actief koken, de rest is gaartijd waarbij ik niks hoef te doen en zelfs eventjes het huis uit kan al shet moet. | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:14 |
![]() ![]() Ik kom niet meer bij ![]() Nee bananen niet, die kleine gedroogde garnaaltjes vind ik ook niet lekker en mijn portie antroea of boulanger sla ik ook over ![]() ![]() | |
-Strawberry- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:21 |
Dank voor de tip ![]() | |
Axia | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:22 |
Kwi-kwi. ![]() ![]() | |
Axia | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:25 |
Ik had dat met bladgroenten. Bitawiri, tayerblad, amsoi... verschrikkelijk. Ik had wel een methode: hap-slok water-slik-weg. ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:42 |
De kop, die at ik ook op ![]() Als kind was ik veel avontuurlijker op eetgebied dan nu ![]()
![]() Bitawiri snap ik nog want dat is bitter, maar tayerblad en amsoi ![]() | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 16:51 |
Nee alles zelf maken natuurlijk. Dat is geen hogere wiskunde ![]() Als ik bami kip zelf kook en vervolgens gado gado gado halen, vind ik net als als toespijs zelf maken en vervolgens roti uit de vriezer eten. Tenzij het je eigen roti is ![]() En ik weet veel mensen (en dus ook Surinamers) halen de platen bij de toko. | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 16:52 |
Met een Albina of Nickerie accent? | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 16:54 |
Tayerblad hmmmm als die zo zacht is als boter...heerlijk! | |
AnanYaw | dinsdag 15 augustus 2017 @ 17:33 |
![]() Ik ben meer rastaschierig. ![]() Een uur totale kooktijd, dus niet daadwerkelijk actief bezig zijn inderdaad. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 15 augustus 2017 @ 18:38 |
Het verbaasd me niks met alle nonsens die ze tegenwoordig aan de man brengen. Instant sauto, de pom tosti. ![]() | |
Manke | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:34 |
http://vocaroo.com/i/s1qDD2N79SA8 | |
Lienekien | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:45 |
Zo te lezen wordt het zoeken naar een tweedehands, want de vernieuwde uitgave mag nirt meer verkocht worden. https://www.ccproof.nl/gr(...)terdamse-uitgeverij/ | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 19:51 |
Of als je mensen kent die héél toevallig naar Suriname gaan ![]() Daar heb ik de oude versie in een nieuwe druk op de kop kunnen tikken, voor een spotprijs ook nog eens. Bij BOL kun je ze kopen voor zo'n ¤65 ![]() -Edit- Misschien hier nog:
| |
Spockjuh_ | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:01 |
Broodje moksi bij tante Wonnie in de Bosch ![]() Tegenvaller, geen Surinaams restaurant in Apeldoorn ![]() | |
Lienekien | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:02 |
Strawberry mag eerst. ![]() | |
TheInnocent | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:04 |
bara kip kerrie ![]() ![]() ![]() ![]() | |
sp3c | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:06 |
bruine bonen met rijst? | |
KillemWieft | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:08 |
Aanlengen met water is toch geen probleem? Ik zal binnenkort een nieuwe batch gemberbier maken er hier een tutorial met foto's posten. Is echt niet moeilijk. Belangrijkste is dat je de juiste gember gebruikt. Het liefst afkomstig uit Afrika, die is lekker pittig of ben jij er zo een die de fles niet durft te schudden omdat 'ie dan je gorogoro gaat branden? Je lust ook geen banaan, dus ik denk ik vraag het maar even. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:11 |
Ik kan er geen genoeg van krijgen, in ieder geval. Heerlijke keuken! ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:16 |
![]() ![]() ![]() Gorogoro ![]() ![]() Nee aanlengen met water is in principe geen probleem, maar ik doelde nu op die flesjes die je her en der kunt kopen en in principe buitenhuis drink. Gemberbier heb ik het liefst zo pittig mogelijk ![]() ![]() ![]() En ja een tutorial is tof! | |
Manke | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:33 |
is de beste schotel | |
KillemWieft | dinsdag 15 augustus 2017 @ 20:42 |
Sang, je bent een ekte ekte noh? Je gaat voor de lus'bere experience. Big up, sisa! ![]() | |
-Miauw- | dinsdag 15 augustus 2017 @ 21:54 |
![]() Dat heb ik er nog nooit van gekregen, maar misschien was het niet heet genoeg ![]() | |
KillemWieft | dinsdag 15 augustus 2017 @ 22:08 |
Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten. | |
Lucky_Strike | dinsdag 15 augustus 2017 @ 22:38 |
Wat is dit een leuk topic geworden ![]() Heeft iemand nog een leuk recept? | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 23:13 |
De juiste verhoudingen van een gemberbier vind ik nog een hele kunst. Hij moet een beetje branden maar wel lekker wegdrinken. Niet te zoet, maar zoet genoeg. Wat betreft de verhoudingen is goed te vergelijken met een goede dawet. Van een lekkere homemade dawet drink ik zo liters weg, maar een verkeerde en je billen hangen boven die pot. | |
vincenzo78 | dinsdag 15 augustus 2017 @ 23:16 |
Jij bent zeker fan van die nagri (= kruidnagel). | |
KillemWieft | woensdag 16 augustus 2017 @ 04:48 |
Haha nee, gewoon alles in de juiste verhouding. Ik lulde maar wat. ![]() | |
-Miauw- | woensdag 16 augustus 2017 @ 09:44 |
![]() En nu nog een vertaling voor de kijkers thuis ![]() | |
-Miauw- | woensdag 16 augustus 2017 @ 09:45 |
Wat begrijp je niet en wat voor recept zou je willen hebben? ![]() | |
vincenzo78 | woensdag 16 augustus 2017 @ 10:12 |
Ik wil het recept voor kot-i-go. | |
-Miauw- | woensdag 16 augustus 2017 @ 10:28 |
![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 16 augustus 2017 @ 10:53 |
Dit bijvoorbeeld ![]() Ai baya...yu mus sek'a batra toch! Mek' a gember brong y'mars mamanten. Een recept voor gado gado zou lekker zijn. Of kipkerrie. Of een stoofvleesachtig iets. | |
vincenzo78 | woensdag 16 augustus 2017 @ 10:59 |
Waar woon je ongeveer? Want bepaalde ingrediënten kun je beter bij een toko halen. Daarentegen de AH heeft tegenwoordig bijna alles. Als je bijvoorbeeld kipkerrie zou willen maken, kun je beter een massala bij een toko halen. Voor gado gado moet je ook bepaalde ingrediënten bij de toko halen. Een goede sambal petjel bijvoorbeeld... | |
Lucky_Strike | woensdag 16 augustus 2017 @ 11:28 |
Massala heb ik in huis. Ik maak graag mijn versie van roti kip. Naar de toko gaan is geen probleem, leuk juist ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 16 augustus 2017 @ 11:30 |
Pom en cassave met bakkeljauw ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-08-2017 11:40:17 ] | |
Spriet4 | woensdag 16 augustus 2017 @ 11:49 |
Ik kan petjel maken! Ben jij Javaan? De Javaanse keuken is echt de lekkerste!! | |
Negentiendertig | woensdag 16 augustus 2017 @ 11:55 |
Haha, alsof ik m'n moeder hoor ![]() | |
Spriet4 | woensdag 16 augustus 2017 @ 12:01 |
Soso kaolo yu taki. Hahaha! | |
Manke | woensdag 16 augustus 2017 @ 12:05 |
Ook mijn fav. In de Bijlmer had je langs de weg een kraampje 'big apple', beste sambal en bami batjau verkocht hij. | |
vincenzo78 | woensdag 16 augustus 2017 @ 12:08 |
Telo dus | |
#ANONIEM | woensdag 16 augustus 2017 @ 15:06 |
ye | |
#ANONIEM | woensdag 16 augustus 2017 @ 15:08 |
o ken ik niet. Als ik in de bijlmer ben haal k t altijd in de poort ...alhoewel ik de pom daar snel te waterig vind ( niet dat ik weet hoe t hoort te zijn:p) [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-08-2017 15:08:58 ] | |
vincenzo78 | woensdag 16 augustus 2017 @ 15:10 |
Elk huis heeft zijn eigen pom en zoals altijd bij iedereen is die van thuis het lekkerst. | |
Axia | woensdag 16 augustus 2017 @ 15:14 |
Nu vind ik het gelukkig een stuk lekkerder, net als bhata, oker en antroewa. ![]() | |
Negentiendertig | woensdag 16 augustus 2017 @ 15:19 |
Jaaa bij Hoptille daar ![]() | |
Spriet4 | woensdag 16 augustus 2017 @ 15:21 |
Volgens mij is het ook de manier van klaarmaken. Sommigen koken de antroewa best lekker, maar soms is het vreselijk bitter! | |
KillemWieft | woensdag 16 augustus 2017 @ 23:10 |
Sterker nog, ik eet niet bij iedereen pom. Moet echt familie zijn en ik moet zeker weten dat 'ie een beetje smaakt zoals ik van m'n ma gewend ben. Zurige pom gaat er bij mij echt niet in. ![]() Kip sla ik ook vaak over als ik de kok niet ken (of een Nederlander is). Zo'n stevig, rosé kippenboutje is niet mijn ding. ![]() | |
vincenzo78 | woensdag 16 augustus 2017 @ 23:52 |
Als ik een huis niet vertrouw, drink ik alleen sterke drank. | |
-Miauw- | donderdag 17 augustus 2017 @ 07:47 |
Wat pom betreft ben ik niet avontuurlijk ![]() Het zou niet in me opkomen om een broodje pom te bestellen in een eethuisje o.i.d. Ik eet alleen de pom van mijn moeder of andere familieleden die dichtbij staan. Met ander voedsel heb ik dat niet maar met pom dus wel ![]() | |
-Miauw- | donderdag 17 augustus 2017 @ 07:47 |
![]() | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 09:24 |
Mijn vader ging vroeger bij de toko's gewoon achter de toonbank en liep zo de keuken in om te controleren en ik vroeg dan aan hem verbaasd: "Pa, ken je die mensen?" Vaak bleek hij ze wel te kennen en soms ook niet. En als ik soms de opdracht kreeg om eten te halen, mocht ik alleen bij bepaalde toko's gaan. | |
-Miauw- | donderdag 17 augustus 2017 @ 10:10 |
![]() Kijk zo diep zit het ![]() | |
Axia | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:40 |
Ooit een keer pom met tahoe gegeten, want die mensen moesten vanwege een bruiloft vegetarisch zijn...mi gado, dat was smerig.... ![]() ![]() | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:42 |
Pom tahoe? Maak dan gewoon Pom zonder vlees. | |
sp3c | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:44 |
zonder vlees ![]() | |
sp3c | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:46 |
bij ons is het bijna altijd met vis nu vind ik pom superlekker maar met vis mot ik het niet hoor ![]() | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:46 |
Pom Tahoe of Pom zonder vlees? | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:48 |
Wat voor vis? Deze combo is mij niet bekend. Ik ken alleen met kip en/of zoutvlees. | |
sp3c | donderdag 17 augustus 2017 @ 11:49 |
geen idee, ik vind het niet lekker vieze vissige vissmaak ... ik kan het niet hebben zoutvlees or bust | |
-Strawberry- | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:03 |
Iemand een goed recept voor roti vulling zelf maken? ![]() Met kip, aardappels, boontjes. | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:37 |
Wat bedoel je met vulling? De vulling van de plaat of de vulling van een rotirol? | |
Spriet4 | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:43 |
Denk de toespijs van aardappelen, kip en kouseband in masala. | |
-Strawberry- | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:46 |
Van de rotirol. ![]() | |
-Strawberry- | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:46 |
Dat ja. Bij nader inzien is het eigenlijk niet zo heel moeilijk om te maken. ![]() | |
Voetbalmeisje | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:51 |
Whahahahaa dat is bara. Met groene erwten. Lekker ja, als het echt goed gemaakt is. Veel is ook heel vet ![]() | |
Spriet4 | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:51 |
Nee, vind ik ook niet. Maar ik hou me nooit aan de hoeveelheden in een recept. Ik hou van ietsje zoet dus gebruik ik eigenlijk een beetje meer suiker. De Hindoestanen (roti is hún gerecht), heb ik begrepen, gebruiken geen suiker (in hun eten). Maar ga je het proberen? | |
Axia | donderdag 17 augustus 2017 @ 12:59 |
Of geef gewoon rijst met groenten. Het was een hindoestaanse bruiloft (de vrouwen moesten thuis nog een paar uurtjes wachten voordat we naar de zaal mochten). Dus dan was rijst met groenten niet raar (en makkelijker). ![]() | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 13:03 |
Nee maar bruiloften is volgens mij makkelijk koken geen criterium. | |
Lienekien | donderdag 17 augustus 2017 @ 13:11 |
Ik ben ooit begonnen met deze: https://www.puureten.net/recepten/surinaamse-roti/ Ik haal de rotiplaat bij de toko. En ik heb het recept zelf wat 'getweakt' om het dieettechnisch geschikter te maken. | |
-Strawberry- | donderdag 17 augustus 2017 @ 13:21 |
![]() | |
-Strawberry- | donderdag 17 augustus 2017 @ 13:21 |
Dankje! Wij houden vooral van een beetje pittig ![]() | |
n0a | donderdag 17 augustus 2017 @ 13:27 |
Wat is jullie favoriete merk masala om mee te koken of maakt het niet veel uit? | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 13:36 |
Maakt een wereld van verschil. Geen dada of Chans voor mij. Geen kracht. | |
n0a | donderdag 17 augustus 2017 @ 14:50 |
Een vriendin gebruikt Nickerie, maar die ben ik zelf nog niet tegen gekomen. | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 14:51 |
Ik kijk dadelijk ff in de kast wat ik hier heb liggen, maar deze ruik je door het pakje heen. En ik heb hem thuis in zo'n hersluitbare zak bewaard. | |
Forbry | donderdag 17 augustus 2017 @ 15:08 |
Ik maak het op dezelfde manier klaar. ![]() Ik ben er zelf trouwens niet zo dol op en vind het -mogelijk (mede) daarom ![]() ![]() | |
Spriet4 | donderdag 17 augustus 2017 @ 15:22 |
Benieuwd! | |
Lienekien | donderdag 17 augustus 2017 @ 15:24 |
We eten het soms wel elke week een keer. ![]() | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 15:31 |
Arva heb ik hier. Beter dan Dada en Chans (IMO). | |
Forbry | donderdag 17 augustus 2017 @ 15:35 |
Mr. Forbry is jaloers op jullie, dat weet ik nou al. ![]() Ik mis een beetje zoetigheid of 'smeuïgheid' ofzo, ik vind het zelf een wat 'droge' maaltijd. Op zich vind ik de Surinaamse keuken overigens een interessante keuken. Ga zeker nog eens een aantal van de dingen die ik hier tegenkom proberen (al dan niet zelfgemaakt). ![]() | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 15:48 |
Roti met toespijs (kip,aardappel en kousenband) droog? Je moet dan bij het bereiden van her vlees wat meer jus creëren. | |
Forbry | donderdag 17 augustus 2017 @ 16:05 |
Ook die keren dat ik het ergens anders heb gegeten vond ik het een wat 'drogige' smaak hebben (op zich wel prima te eten hoor, maar altijd het idee dat het gerecht iets 'mist' om door mij écht lekker gevonden te worden), maar de volgende keer dat ik het klaarmaak zal ik je tip meenemen bij de bereiding iig, thnx ![]() | |
Axia | donderdag 17 augustus 2017 @ 16:16 |
Ik doe zelf geen kousenband erbij. maar andere groenten zoals pompoen of aubergine. Persoonlijk vind ik dat lekkerder. Iedereen (ook genoeg Surinamers die zo denken) doet alsof je roti alleen maar met kousenband moet eten, maar dat gebeurd vaak juist niet. Van mij mag die kousenband juist helemaal weg (overal krijg je dat tegenwoordig, zelfs bij de nasi/bami of teloh met bakkeljauw ![]() | |
-Miauw- | donderdag 17 augustus 2017 @ 16:35 |
![]() Ja maar kousenband ![]() Vooral met telo en bakkeljauw. Wel zin in nu! | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 16:38 |
Roti met pompoen. Goddelijk! | |
#ANONIEM | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:06 |
ik vind roti ook niks bijzonders. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 17-08-2017 17:06:23 ] | |
n0a | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:07 |
Dank je! | |
klaasweetalles | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:22 |
Je bent knettergek ![]() Wat vind je dan wel bijzonder eten? laat me raden boerenkool met worst.....grote worst ![]() | |
klaasweetalles | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:24 |
Nasi, bami, roti kip , bara, kouseband en je heb ook zo een zachte koek bojo ofzo dat is zo lekker. ![]() Ik heb ooit surinaamse hindoestaanse vrienden gehad in mijn oude woonplaats. die konden lekker koken. ![]() | |
Forbry | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:34 |
Tuurlijk, want als je roti (of Surinaams in het geheel) niet zo lekker vindt, dan zul je wel niks anders lekker/bijzonder vinden dan Hollandse pot... ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:36 |
ik zou zeggen lees wat verder terug voor t antwoord? Ik vind van surinaams eten pom en telo lekker. lekker zoete gemarineerd vlees met bami trouwens ook. Maar roti vind ik saai. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 17-08-2017 17:56:55 ] | |
#ANONIEM | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:56 |
dit idd | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 17:58 |
Rustig aan mensen. Geen verwijten. We komen hier samen om te kletsen over wat ons verbindt. | |
klaasweetalles | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:05 |
mensen die roti niet lekker vinden ik ben helemaal klaar met jou ik hoop je nergens meer tegen te komen op fok mensen die roti niet lekker vinden ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:07 |
![]() Zo veel mensen, zo veel smaken enzo. | |
#ANONIEM | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:19 |
Roti met aardappels en kouseband Baka bana ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:21 |
kom vechten dan | |
sirdanilot | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:28 |
Ik vind die surinaamse bami met vlees eigenlijk juist veel saaier dan roti. Roti is heerlijk. Maar misschien heb ik geen goede gehad. Telo is dacht ik gewoon gefrituurde cassave, dat is lekker hebben we in brazilie ook. Pom nooit gegeten. Misschien een keertje maken. | |
Spriet4 | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:31 |
Brafoe is ook lekker! Van cassave en bananen. Met veel trasie. En zoete, pittige bakkeljauw. | |
sirdanilot | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:31 |
http://sranangkukru.net/pom-met-zoutvlees-en-kip/ Is dit een goed recept voor pom? En waar kan ik de gerapste cassave vinden? Er is wel ergens een surinaamse toko in de stad maar die zit helemaal aan de andere kant dus als ik daar speciaal heen moet fietsen ga ik dit niet maken. Zoutvlees hebben ze ook in mijn marokkaanse supermarkt. En die surinaamse picalilly heb ik in de chinese toko gezien. Zouden ze daar ook gerapste cassave hebben? Heb wel gewone cassave gezien in de diepvries, maar zelf raspen... pfff... | |
klaasweetalles | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:33 |
Heleboel van die surinaamse gerechten worden op verschillende manieren klaar gemaakt Zo kunnen Hindoestanen roti en al die andere gerechten anders klaar maken dan chinezen die ook heel veel in Suriname voorkomen ...vandaar dat je ook heel veel chinese sirunaamse eettentjes ziet of indische surinaamse ......worden vaak allemaal anders klaargemaakt met hun eigen smaken enzo maar de basis blijft hetzelfde. Dus je kan het bij de 1 lekker vinden maar als het ander klaarmaakt kan je het helemaal niet lekker vinden | |
Spriet4 | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:33 |
Pom maak je niet van geraspte cassave, maar van pomtayer. Ik zie ze hier in zakjes van een kilo, volgens mij. | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:33 |
Waarvoor moet je geraspte cassave hebben? | |
sirdanilot | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:35 |
Oh is pomtajer niet het zelfde als cassave dan? Even verder googlen. | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:37 |
Nee. Pomtayer is een hele andere wortelsoort dan cassave. Maar de geraspte pomtayer kan je gewoon bij de toko uit de vriezer halen. Meestal merk lufo, maar je hebt ook andere merken. Lufo is de duurste. | |
sirdanilot | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:39 |
Ik zal eens bij de chinese toko kijken. Ze hebben wel verschillende cassave achtige producten. En misschien als ik tijd heb dat ik speciaal naar de surinaamse fiets maar ik ben te lui om te fietsen en heb geen auto helaas. | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:40 |
Als die Chinese toko Surinaamse producten verkoopt dan hebben ze zeker pomtayer. | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:41 |
![]() Een pak is genoeg. | |
Pietverdriet | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:43 |
Ik wil een surinama mama als schoonmoeder! Eentje die me verwent met lekker koken. | |
sirdanilot | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:45 |
Familie van de man van mijn nicht is surinaams (hindostaans). Altijd erg lekker eten daar. Had voordat zij in de picture kwamen nauwelijks gehoord van surinaams eten. | |
Forbry | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:53 |
I got your back! ![]() | |
sp3c | donderdag 17 augustus 2017 @ 18:54 |
ik heb een Surinaamse mama maar koken doet ze met de telefoon ![]() oma's en tante's zijn bijna net zo goed ![]() | |
Axia | donderdag 17 augustus 2017 @ 19:22 |
Ik eet kousenband ![]() Wel met rijst en kip met chinese vruchten ![]() Maar ow wat heb ik een zin in doksa met rijst. (Eend in stukjes en dan klaargemaakt in masala). ![]() | |
Axia | donderdag 17 augustus 2017 @ 19:25 |
Even wat anders: het is tegenwoordig ook in Suriname te vinden, maar jullie flan is goddelijk ![]() ![]() ![]() ![]() | |
KillemWieft | donderdag 17 augustus 2017 @ 19:28 |
Dit topic is slecht voor m'n BMI. | |
#ANONIEM | donderdag 17 augustus 2017 @ 19:58 |
Wie zei ook weer " BB met R? "(zoutvlees)![]() Iwanius gaat weer op de SuriToer! | |
Spriet4 | donderdag 17 augustus 2017 @ 20:08 |
Lekker! | |
vincenzo78 | donderdag 17 augustus 2017 @ 20:32 |
Boeng Master Index? | |
Axia | vrijdag 18 augustus 2017 @ 09:43 |
Heerlijk!!! Heel simpel, maar zo lekker ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 18 augustus 2017 @ 10:41 |
Ja, en het mooiste was: Alles klopte in verhouding qua smaak. | |
#ANONIEM | vrijdag 18 augustus 2017 @ 10:42 |
![]() |