Code kan je hier aanvragen: https://essr.esa.int/quote:Op zondag 23 oktober 2016 13:49 schreef crystal_meth het volgende:
Parachute te vroeg losgelaten, en thrusters 3 ipv 30 seconden gebrand...
Wordt het geen tijd dat ESA en anderen lessen leren uit het succes van linux en open source software? Zet de specificaties van de hardware en de source code van de besturingssoftware online, heb je meteen tienduizenden extra programmeurs, fysici en ingenieurs die eventuele fouten zouden kunnen opmerken, zonder dat het je een cent kost.
Hoeveel mislukkingen hadden vermeden kunnen worden als men dat met vorige missies had gedaan? Verkeerde eenheden gebruikt, short integer overflow, op basis van één sensor(?) concluderen dat men geland was waardoor de motor uitgeschakeld werd etc., fouten die haast zeker zouden opgemerkt zijn als genoeg mensen de code hadden nagekeken.
Misschien niet haalbaar (wegens concurrentie en commerciële belangen), dunno...
Interessant, thx!quote:Op zondag 23 oktober 2016 14:18 schreef t4600c het volgende:
[..]
Code kan je hier aanvragen: https://essr.esa.int/
Ik raad aan VxWorks te gebruiken, dit wordt namelijk door veel dingen op mars gebruikt (Rovers, orbiters, landers) en over het algemeen ruimte sondes, ruimte telescopen, ISS.
02-11-2016quote:Op zondag 30 oktober 2016 21:28 schreef -CRASH- het volgende:
Mars Curiosity Rover page with up-to-date Mosaics and Panoramas
[ afbeelding ]
Looks like Curiosity Rover has found a small Nickel-Iron meteorite. This close-up image was acquired by the rover's Remote Micro Imager (RMI-ChemCam). A second image is added to the comments below this post that shows an array of small pits on the surface of the meteorite, these were caused by a series of laser strikes from Curiosity's 'Chemistry Camera Laser', which will have analysed the light produced by the plasma generated during each laser strike. That data will enable the rover team to identify the precise chemical makeup of the meteorite. More information will follow when additional data becomes available.
Image credit: NASA/JPL-CalTech/LANL.
[ afbeelding ]
(PH)
Is er wel zuurstof op mars aanwezig om oxidatie laten optreden? Of mis ik iets?quote:Op zaterdag 12 november 2016 09:36 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-11-2016
Mars is echt kurkdroog
[ afbeelding ]
Deze ijzermeteoriet, ter grootte van een Marsmeteoriet, is in 2005 gevonden door de Marsverkenner Opportunity. (NASA/JPL/Cornell)
Het oppervlak van de planeet Mars is vele malen droger dan de droogste plekken op aarde, en dat is waarschijnlijk al miljoenen jaren zo. Tot die conclusie komen wetenschappers na onderzoek van meteorieten op Mars, die opgespoord zijn door de kleine Marsverkenner Opportunity. Deze meteorieten vertonen zo weinig roest, dat water – zelfs in minieme hoeveelheden – schaars moet zijn (Nature Communications, 11 november).
Onderzoek, gebaseerd op gegevens van de Marsverkenner Curiosity, dat vorig jaar is gepubliceerd leek er juist op te wijzen dat de planeet niet helemáál kurkdroog is. In de loop van de nacht zou er een zeer zoute ‘dauw’ op de Marsbodem neerslaan. Dat is volgens de wetenschappers die betrokken zijn bij het nieuwe onderzoek best mogelijk, maar de hoeveelheden moeten uitermate gering zijn.
De wetenschappers hebben voor verschillende waterconcentraties berekend hoe snel het metaal in meteorieten op Mars zou gaan roesten. De uitkomsten daarvan zijn vergeleken met een groepje meteorieten dat Opportunity heeft aangetroffen op Merdiani Planum, een gebied nabij de evenaar van Mars. Het resultaat: de waargenomen roestvorming wijst erop dat het chemische verweringsproces van meteorieten op Mars tien tot tienduizend keer trager verloopt dan op de droogste plekken op aarde. (EE)
(allesoversterrenkunde)
quote:Onmogelijke NASA-motor lijkt toch te werken: straks in amper 70 dagen naar Mars?
Voor het eerst is er een peer-reviewed wetenschappelijk artikel over een prototype van de zogenaamde EmDrive gepubliceerd. "Een mijlpaal om dit werk serieus te nemen", beweert Forbes. Als die fysisch onmogelijk geachte motor toch écht zou kunnen bestaan, dan zouden astronauten na een reis van amper 70 dagen op Mars kunnen staan, in anderhalf jaar op Pluto en in amper vier uur op de maan.
Sinds de Britse uitvinder Roger Shawyer eind vorige eeuw voor het eerst met de Electromagnetic Propulsion Drive - kortweg EmDrive - afkwam, botste hij op enorme wetenschappelijke scepsis. De controversiële voortstuwingsmotor druist dan ook in tegen de derde wet van Newton, die zegt dat actie gelijk is aan reactie. Met andere woorden: om vooruit te komen moet een voorwerp een tegenkracht kennen. Voor een motor komt die kracht van buitenaf uit de energie opgewekt door brandstof. Welnu, de EmDrive doet het helemaal zonder en dat kan dus volgens de fysica niet.
Sciencefiction
Het leek van in den beginne dan ook sciencefiction: een ruimtevaartuig met een motor die geen mee te voeren brandstof gebruikt maar die gewoon haalt uit het vacuüm van de ruimte zelf. Maar het Eagleworks Laboratory - een experimenteel labo van de NASA - heeft de EmDrive getest en die blijkt een voortstuwing van 1,2 millinewton per kilowatt te kunnen opwekken in een vacuüm. Dat is ongeveer evenveel als de gemeten stuwkracht in een niet-luchtledige ruimte.
De voortstuwing wordt veroorzaakt door microgolven die, opgesloten in een kegelvormige kamer, tegen de reflecterende wanden in het rond botsen. Aan het bredere uiteinde van de kegel bereiken de microgolven hun topsnelheid, waardoor er een enorme druk ontstaat die voor voortstuwing zorgt.
Het fenomeen plaatst wetenschappers al jaren voor een raadsel en het was lang wachten op het peer-reviewed artikel dat nu pas gepubliceerd werd in het Journal of Propulsion and Power van het Institute of Aeronautics and Astronautics. Peer-review betekent dat 'gelijken' - peers, in het Engels, of onafhankelijke collega's met een degelijke wetenschappelijke kennis over de specialisatie - de gebruike testmethodes en -metingen met een erg kritische blik bekeken hebben en dat ze daarin geen fouten hebben aangetroffen en ze dus aanvaardbaar vonden. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat ook de conclusie van de auteurs klopt, en dat een voortstuwingsmotor zonder tegenreactie echt bestaat. Ook de peers kunnen immers iets over het hoofd gezien hebben. Het betekent wél dat wetenschappers op iets gebotst zijn dat ze voorlopig nog niet kunnen verklaren. De externe kracht is er bijvoorbeeld misschien wel, ook al kan ze (nog) niet benoemd worden.
Ultieme test: de ruimte in
Een van de belangrijkste kritieken was dat de motor opwarmt als hij in werking wordt gesteld, dat zo ook de lucht rondom warm wordt en dat de bewuste kleine voortstuwing daardoor zou ontstaan. De test die het artikel bespreekt, maakt daar nu komaf mee omdat die werd gehouden in een bijna-vacuüm.
Maar stel nu even dat het zomaar kán, voortstuwing zónder brandstof. Dan zouden niet alleen het klimaat maar ook de ruimtevaart daar wel bij kunnen varen. Ruimtevaartuigen zouden geen liters en liters brandstof meer moeten meezeulen, wat ze een essentieel pak lichter zou maken. Ze zouden gewoon kunnen blíjven vliegen, bovendien ook nog eens aan extreem hoge snelheden. Op enkele maanden tijd zouden ruimteschepen zo de uitersten van ons zonnestelsel kunnen bereiken. De elektriciteit, die ook de EmDrive nodig heeft voor zijn werking, kan gegenereerd worden door zonnepanelen.
Het gepubliceerde artikel - na intussen alweer maanden van verhitte debatten door het vroegtijdig uitlekken van de mogelijke peer-review - maakt het voor alle experten ter zake nu alvast mogelijk om de studie minutieus onder de figuurlijke microscoop te leggen. Feit is dat experimenten die fundamentele fysische wetten lijken te schenden in het verleden op het einde bijna altijd fout bleken te zijn.
Zoals wel vaker ligt 'the proof of the pudding in the eating'. Of, zoals de Australische deskundige, dr. Patrick Neumann, het zegt: "Uiteindelijk zal de grote test erin bestaan om de motor de ruimte in te sturen". De onderzoekers zouden inderdaad van plan zijn hun volgende experiment in de ruimte te doen. Spannend afwachten wat dat wordt.
www.hln.be
Een (tik)foutje in het programmeren is zo gemaakt!!!quote:Op vrijdag 25 november 2016 13:46 schreef xzaz het volgende:
Echt schandalig eigenlijk, dat zo'n fout tegenwoordig nog voor KAN komen. Het softwareprofiel is abnormaal (snelheid van de lander + de hoogte). Waarom schakelt de software dan de motoren in en de parachute weg?
Er is hier echt iets goed mis gegaan in de testfase.
Een programmeer foutje is zo gemaakt maar dat moet afgehandeld worden in de testfase. Je kan de programmeur ook moeilijk verwijten dat hij iets fout heeft gedaan. Dit is gewoon een procedure fout; er is blijkbaar niet getest en niet gevlogen met 'nominal flight profiles'.quote:Op zaterdag 26 november 2016 14:09 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Een (tik)foutje in het programmeren is zo gemaakt!!!
1 letter/cijfer verkeert of gewist... en alles kan in de soep lopen
Leeft dat ding nog steeds?quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:01 schreef -CRASH- het volgende:
Opportunity rijdt alweer 13 jaar op Mars rond
YUUUUUUP!quote:
Hij klikt er nog steeds op losquote:Op dinsdag 24 januari 2017 21:55 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Ik dacht dat ie allang bij zijn broer in de robothemel was
quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:01 schreef -CRASH- het volgende:
Opportunity rijdt alweer 13 jaar op Mars rond
absurd tochquote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:01 schreef -CRASH- het volgende:
Opportunity rijdt alweer 13 jaar op Mars rond
Wow. Ik heb me ook altijd ingebeeld dat dat ding zo groot als een skelter was. Of dit moet natuurlijk het kleine zusje van Roel van Velzen zijn.quote:
ik had me hem ook veel kleiner voorgesteldquote:
Of lage pH? blijkbaar zou dat de vorming van carbonaten voorkomen.quote:
quote:Op maandag 6 maart 2017 19:13 schreef rubbereend het volgende:
omg, we gaan echt een andere planeet ook nog naar zijn gootje helpen
waarom zouden we willen beïnvloeden waar we niks mee te maken hebben.quote:Op dinsdag 7 maart 2017 13:07 schreef dumble het volgende:
[..]Jij hebt het niet helemaal correct gelezen denk ik, ze proberen Mars te helpen. Deze planeet zit nu al behoorlijk in de goot doordat hij zich zelf niet meer kan beschermen tegen de zonnewind omdat Mars geen magnetisch veld meer heeft. Zo'n zonneschild zou de planeet in staat stellen om zich zelf te herstellen. Er zal een dikker atmosfeer ontstaan wat een broeikaseffect te weeg zal brengen wat op zijn beurt het ijs op Mars zal doen smelten..
Hoe kom jij bij de conclusie dat 'we' er niks mee te maken hebben?quote:Op woensdag 8 maart 2017 17:53 schreef rubbereend het volgende:
[..]
waarom zouden we willen beïnvloeden waar we niks mee te maken hebben.
quote:28 March 2017
Two ancient sites on Mars that hosted an abundance of water in the planet’s early history have been recommended as the final candidates for the landing site of the 2020 ExoMars rover and surface science platform: Oxia Planum and Mawrth Vallis.
A primary technical constraint is that the landing site be at a suitably low level, so that there is sufficient atmosphere to help slow the landing module’s parachute descent.
Then, the 120 x 19 km landing ellipse should not contain features that could endanger the landing, the deployment of the surface platform ramps for the rover to exit, and driving of the rover. This means scrutinising the region for steep slopes, loose material and large rocks.
Oxia Planum was selected in 2015 for further detailed evaluation. Although not yet complete, the investigation so far indicates that the region would meet the various constraints. In addition, one other site had to be chosen from Aram Dorsum and Mawrth Vallis.
After a two-day meeting with experts from the Mars science community, industry, and ExoMars project, during which the scientific merits of the three sites were presented alongside the preliminary compliance status with the engineering constraints, it was concluded that Mawrth Vallis will be the second site to be evaluated in more detail.
Around a year before launch, the final decision will be taken on which site will become the ExoMars 2020 landing target.
All of the sites lie just north of the equator, in a region with many channels cutting through from the southern highlands to the northern highlands. As such, they preserve a rich record of geological history from the planet’s wetter past billions of years ago, and are prime targets for missions like ExoMars that are searching for signatures of past life on Mars.
Oxia Planum lies at a boundary where many channels emptied into the vast lowland plains and exhibits layers of clay-rich minerals that were formed in wet conditions some 3.9 billion years ago.
Observations from orbit show that the minerals in Oxia Planum are representative of those found in a wide area around this region, and so would provide insight into the conditions experienced at a global scale during this epoch of martian history.
Mawrth Vallis is a large outflow channel a few hundred kilometres away from Oxia Planum. The proposed landing ellipse is just to the south of the channel. The entire region exhibits extensively layered, clay-rich sedimentary deposits, and a diversity of minerals that suggests a sustained presence of water over a period of several hundred million years, perhaps including localised ponds.
In addition, light-toned fractures containing ‘veins’ of water-altered minerals point to interactions between rocks and liquid in subsurface aquifers, and possible hydrothermal activity that may have been beneficial to any ancient life forms.
Mawrth Vallis offers a window into a large period of martian history that could probe the early evolution of the planet’s environment over time.
“While all three sites under discussion would give us excellent opportunities to look for signatures of ancient biomarkers and gain new insights into the planet’s wetter past, we can only carry two sites forward for further detailed analysis,” says Jorge Vago, ESA’s ExoMars rover project scientist.
"Thus, after an intense meeting, which focused primarily on the scientific merits of the sites, the Landing Site Selection Working Group has recommended that Mawrth Vallis join Oxia Planum as one of the final two candidates for the ExoMars 2020 mission.
“Both candidate sites would explore a period of ancient martian history that hasn’t been studied by previous missions.”
Efforts will now focus on understanding these two sites in the greatest possible detail. On the science side, this includes identifying specific sites where the rover could use its drill to retrieve samples from below the surface, and to define possible traverses it could make covering up to 5 km from its touchdown point in order to reach the maximum number of interesting sites.
On the engineering side, teams will continue to map the distribution and sizes of rocks and craters, and to document the angles of local slopes and the coverage of soft ‘sand’, to ensure the landing and traverses across the planet are as safe as possible. A detailed study will now begin for Mawrth Vallis.
The rover and stationary surface science platform contain suites of instruments that will conduct a thorough analysis of the landing site and its surroundings. While the rover will drive to different locations to analyse the surface and subsurface in search of clues for past life, the stationary platform will provide context imaging at the landing site, and long-term climate monitoring and atmospheric investigations.
ExoMars, a joint endeavour between ESA and Roscosmos, is a two part mission: the Trace Gas Orbiter arrived at Mars in late 2016, and in addition to its own science mission analysing the atmosphere for rare gases that may be related to biological or geological activity, it will also act as a data relay for the 2020 mission.
nu ben ik op zoek naar die fotoquote:Op zaterdag 6 mei 2017 08:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
05-05-2017
Curiosity gaat donker duinzand op Mars analyseren
De Marsrover Curiosity heeft donker duinzand verzameld en gaat de zandkorreltjes analyseren.
Op de foto bovenaan dit artikel zijn de duintjes op Mars te zien. De afgelopen maanden bezocht verschillende locaties waar deze zandduintjes te zien zijn. Er zijn nogal wat raadsels om op te lossen. Zo ontstaan de duintjes slechts aan één kant van de berg. Daarnaast heeft ieder duintje weer een andere vorm. Wetenschappers hopen te achterhalen hoe wind deze duinen vormt.
.........
(scientias.nl)
quote:
quote:Op zaterdag 6 mei 2017 13:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
hier is het originele artikel
ik kan die foto niet copiëren
https://www.scientias.nl/(...)-op-mars-analyseren/
Alle RAW images van de Mastcam gemaakt op sol 1647quote:
quote:Op zondag 7 mei 2017 12:19 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Alle RAW images van de Mastcam gemaakt op sol 1647
Ik heb meer schermen nodig voor alle cams die ik wil volgenquote:
er waaiert ook iets uit aan de bovenkant. Als het inslag zou zijn geweest, zouden de randen dan niet een stuk groffer moeten zijn? Het ziet er zo "netjes" uit.quote:Op vrijdag 9 juni 2017 08:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
08-06-2017
NASA breekt zich het hoofd over mysterieuze kuil in 'Zwitserse kaas' op Mars
[ afbeelding ]
© NASA.
Sterrenkunde NASA doopte het terrein op Mars het "Zwitserse kaas-gebied". Het landschap op de recente foto hierboven van de 'Mars Reconnaissance Orbiter' - al elf jaar aan de slag op de rode planeet - vertoont inderdaad een zekere gelijkenis met de gaten in een kaas. Maar wat vooral opvalt, is de merkwaardige veel grotere en diepere kuil in de bodem van de rode planeet. Wetenschappers krabben zich in de haren: wat is dit?
Het 'Zwitserse kaas-gebied' is gelokaliseerd in de zuidelijke hemisfeer van Mars. Het bevroren kooldioxideterrein telt verscheidene ondiepe putten, 'kaasgaten' veroorzaakt door sublimatie die bepaalde stukken droogijs gasvormig maakt. Heel Mars bulkt van de kraters en depressies, onder meer door meer dan een half miljoen meteorietinslagen en door vulkaanuitbarstingen. Maar dit gat gaat veel dieper, dwars door het ijs en het stof heen.
Wetenschappers vragen zich af of die onverklaarbare put het gevolg is van een zware inslag op Mars dan wel of de bodem er is ingezakt met een bijna perfecte cirkel als resultaat. De diameter van de kuil wordt geschat op enkele honderden meters.
(HLN)
het is idd een sinkhole.quote:Op vrijdag 9 juni 2017 10:07 schreef Prisha het volgende:
[..]
er waaiert ook iets uit aan de bovenkant. Als het inslag zou zijn geweest, zouden de randen dan niet een stuk groffer moeten zijn? Het ziet er zo "netjes" uit.
quote:En op termijn kan een ticket zelfs rond de 100.000 dollar gaan kosten. “Er is echt een manier om ervoor te zorgen dat iedereen die wil gaan, kan gaan.”
We hebben er nog niet eens een voet op gezet en de vervuiling is al tig jaar bezig (voor de wetenschap).quote:Op maandag 19 juni 2017 15:51 schreef rubbereend het volgende:
[..]
verder blijf ik van mening dat we niet nog een planeet hoeven te gaan verpesten
wat bedoel je verpesten? Er is op Mars helemaal niks anders dan rotsen, zand, en een klein beetje waterijs en droogijs. Er valt helemaal niks te verpesten, alleen te verbeteren.quote:Op maandag 19 juni 2017 15:51 schreef rubbereend het volgende:
[..]
verder blijf ik van mening dat we niet nog een planeet hoeven te gaan verpesten
Helemaal mee eens!quote:Op maandag 19 juni 2017 19:29 schreef Surowa94 het volgende:
[..]
wat bedoel je verpesten? Er is op Mars helemaal niks anders dan rotsen, zand, en een klein beetje waterijs en droogijs. Er valt helemaal niks te verpesten, alleen te verbeteren.
vervuilen, oorlogen etc. er ligt een redelijk ongerepte planeet. Ik zie niet in waarom we voor veel geld daar met onze rotzooi naar toe moeten.quote:Op maandag 19 juni 2017 19:29 schreef Surowa94 het volgende:
[..]
wat bedoel je verpesten? Er is op Mars helemaal niks anders dan rotsen, zand, en een klein beetje waterijs en droogijs. Er valt helemaal niks te verpesten, alleen te verbeteren.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |