abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146558836


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is n van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asterodengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.

[img]Rosehttp://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2013/12/Rosetta_s_Philae_lander_on_comet_nucleus.jpg[/img]
Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.


Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

Vanavond vindt een laatste check plaats en moet blijken of de landing van Philae door kan gaan. Als alles er goed uitziet, zal Rosetta Philae morgenochtend loslaten. Om 10.00 uur morgenochtend moet duidelijk worden of Rosetta afscheid heeft kunnen nemen van Philae. De afdaling naar het oppervlak van de komeet duurt zo’n zeven uur. Rond 11.53 uur zou Philae – nog bezig met de afdaling – een signaal moeten afgeven en moeten communiceren hoe het met de lander gaat. Rond 17.00 uur zouden we bericht moeten krijgen dat Philae heelhuids op de komeet is gearriveerd.

Countdown
http://www.timeanddate.co(...)hour=9&min=35&sec=59


http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

[ Bericht 6% gewijzigd door Molurus op 12-11-2014 00:13:06 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 11 november 2014 @ 23:33:12 #2
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146558895
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 november 2014 23:30 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dit is geheel Europees, dus geen rare imperialistische grapjes. ;)
maar goed dat de UK geen member is van de esa dan... oh wacht...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146559050
TVP voor als ik morgen terug kom van mn werk :@
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_146560516
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 23:33 schreef Maanvis het volgende:

[..]

maar goed dat de UK geen member is van de esa dan... oh wacht...
Ik dacht dat ze daar op wetenschappelijk gebied wel over waren op het metrische systeem? Alleen het volk gebruikt nog de achterhaalde mijlen toch? O-)
gr gr
pi_146560636
Foto's van de plek waar Philae gaat landen.Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146562456
Op de FP staat dat vanavond rond 17:00 uur dat ding moet landen. NL tijd.

Vorig topic werd in de ochtend NL tijd gezegd.

Wat is juist?

:@
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  woensdag 12 november 2014 @ 06:35:59 #7
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146562511
quote:
7s.gif Op woensdag 12 november 2014 06:07 schreef Geralt het volgende:
Op de FP staat dat vanavond rond 17:00 uur dat ding moet landen. NL tijd.

Vorig topic werd in de ochtend NL tijd gezegd.

Wat is juist?

:@
Beide. :p

10:00 philae loslaten
17:00 landing
Gn kloon van tvlxd!
pi_146563239
16.30 de landing toch?
Rond 17.00 bevestiging of het gelukt is of niet dacht ik.
NEE!
pi_146563312
quote:
7s.gif Op woensdag 12 november 2014 06:07 schreef Geralt het volgende:
Op de FP staat dat vanavond rond 17:00 uur dat ding moet landen. NL tijd.

Vorig topic werd in de ochtend NL tijd gezegd.

Wat is juist?

:@
quote:
1s.gif Op woensdag 12 november 2014 06:35 schreef Montov het volgende:

[..]

Beide. :p

10:00 philae loslaten
17:00 landing
Tussen 7.35 en 8.35 uur wordt besloten of Philae daadwerkelijk klaar is om afscheid te nemen van Rosetta. Als dat het geval is, zal Rosetta opdracht krijgen om Philae los te laten. Als alles goed verloopt, zal Philae loskomen van Rosetta om 09:35 uur onze tijd Rond 10.00 uur moet op aarde duidelijk worden of Rosetta erin geslaagd is om Philae los te laten. Terwijl Philae afdaalt naar de komeet, stuurt deze signalen naar Rosetta. Het eerste signaal zou rond 11.53 uur moeten worden opgevangen. Rond 17.02 uur zouden we op aarde bericht moeten krijgen dat Philae op de komeet geland is en zich vast heeft geklemd

Jullie moeten rekening houden dat het singnaal even (ongeveer een half uur) onderweg is naar de Aarde

[ Bericht 12% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-11-2014 09:00:35 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 08:45:37 #10
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146563393
I cannot wait *O*

Ook fijn dat het deze keer niet nodig is om tot diep in de nacht wakker te blijven.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146563461
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 08:45 schreef ATuin-hek het volgende:

Ook fijn dat het deze keer niet nodig is om tot diep in de nacht wakker te blijven.
hahaha, inderdaad :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563479
In maart volgend jaar is het voorbij voor Philae. Dan wordt het te heet op de komeet voor de lander. De sonde Rosetta blijft dan nog wel haar baantjes maken om de ijsbal en metingen verrichten als de komeet in augustus de zon het dichtste nadert.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563508
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563649
Goedemorgen allemaal. :)

c_/
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146563669
Ohayo Gozaimas Molurus-san.
Live stream running? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563691
Yep!

Nog niet veel te zien zo te zien?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 09:09:34 #17
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146563717
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

hahaha, inderdaad :)
Heb toen Cassini zijn orbital insertion deed nog tot diep in de nacht NASA TV zitten kijken. Was toen nog best spannend of hij de tocht door de spleet in de ringen zou overleven, maar wat een gejuich toen het alles OK signaal binnen kwam :D
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146563725
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:07 schreef Molurus het volgende:
Yep!

Nog niet veel te zien zo te zien?
nope :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563732
Bij de landing van curiosity ging ook het hele control center uit z'n dak. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146563746
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:09 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Heb toen Cassini zijn orbital insertion deed nog tot diep in de nacht NASA TV zitten kijken. Was toen nog best spannend of hij de tocht door de spleet in de ringen zou overleven, maar wat een gejuich toen het alles OK signaal binnen kwam :D
^O^
Niet gezien helaas
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563759
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:10 schreef Molurus het volgende:
Bij de landing van curiosity ging ook het hele control center uit z'n dak. :)
Daar was ik dan wel weer bij :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 09:15:41 #22
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146563820
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

^O^
Niet gezien helaas
Paar fragmenten:
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146563829
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:15 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Paar fragmenten:
Thanks, cool 8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563851
12-11-2014

Landingsmissie op komeet gaat door


Artist's impression van de loskoppeling van de kleine onderzoekssonde Philae. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Het wordt een spannende dag voor het Europese ruimteagentschap ESA. Vanochtend heeft de landingsmissie van de kleine onderzoekssonde Philae groen licht gekregen. Om 9.35 uur onze tijd wordt hij losgekoppeld van moedersonde Rosetta en begint zijn ongeveer zeven uur durende val naar het oppervlak van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Even na tienen vanochtend wordt duidelijk of de loskoppeling gelukt is.

Tijdens de controles van de toestand van Philae is wel ontdekt dat de kleine raket die bovenop de sonde zit om hem bij de landing tegen het komeetoppervlak aan te drukken niet werkt. De vluchtleiding moet er dus op vertrouwen dat de ijsschroeven en harpoenen waarmee de lander is uitgerust toereikend zijn om hem te verankeren. Even na vijf uur vanmiddag wordt duidelijk of dat gelukt is.

(allesoversterrenkunde.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563918
Er gebeurt wat, de camera wordt verplaatst :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563925
Omg! :D

Ook wat meer stoelen bezet lijkt nu.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146563948
De afdaling duurt zo'n 7 uur, terwijl de vertraging 28 minuten is. Betekent dat dat ze nog kunnen bijsturen indien gewenst?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564005
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:22 schreef Molurus het volgende:
Omg! :D

Ook wat meer stoelen bezet lijkt nu.
Er kwamen wat mensen binnenlopen ja :)

quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:23 schreef Molurus het volgende:
De afdaling duurt zo'n 7 uur, terwijl de vertraging 28 minuten is. Betekent dat dat ze nog kunnen bijsturen indien gewenst?
Philae neemt een snelheid aan van twintig centimeter per seconde. Het kan daarbij niet bijsturen. Dan moeten ze zeven uur wachten om te weten of ze goed hebben gemikt. Ondertussen neemt Philae monsters van plasma en stof en maakt het plaatjes die het naar de aarde stuurt.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 09:28:31 #29
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564029
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:23 schreef Molurus het volgende:
De afdaling duurt zo'n 7 uur, terwijl de vertraging 28 minuten is. Betekent dat dat ze nog kunnen bijsturen indien gewenst?
IIRC heeft Philae geen motor aan boord, op een kleine thruster na die hem op zijn plek moet houden direct na het eerste contact.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146564042
Zoals toen met curiosity had je bij de landing "7 minutes of terror"
dit worden de "7 hours of terror"
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564048
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:29 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Zoals toen met curiosity had je bij de landing "7 minutes of terror"
dit worden de 7 hours of terror :)
:o

Ik vond 7 minuten al erg. }:|
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564070
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:29 schreef Molurus het volgende:

[..]

:o

Ik vond 7 minuten al erg. }:|
_O-
maar je hebt wel gelijk :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564080
er gebeurt weer wat
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564088
Eindelijk, het begint
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564099
Nieuwskanaal op tv loopt voor, en heb daar ook dame in beeld. Livestream internet laat alleen control room zien, maar met zelfde dame op achtergrond in geluid.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 09:32:53 #36
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564103
Whaaa, activiteit!
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146564120
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:32 schreef Molurus het volgende:
Nieuwskanaal op tv loopt voor, en heb daar ook dame in beeld. Livestream internet laat alleen control room zien, maar met zelfde dame op achtergrond in geluid.
Ze laten nu zien wat er allemaal is gebeurd sinds ze zijn begonnen gisterenavond
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564122
Er waren problemen met 1 bepaald systeem?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564128
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:34 schreef Molurus het volgende:
Er waren problemen met 1 bepaald systeem?
ff gemist, ai
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564134
Klonk niet als een showstopper.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564144
klonk over het algemeen positief :)
some complications
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564152
Point of no return!!
pi_146564155
Sowieso al voorbij 'point of no return'. Als het gebeurt is het vandaag.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564163
Als het goed is, dan is Philae nu gescheiden van Rosetta
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564178
Oh wacht, verkeerde topic, even naar twitter. #CometLanding
pi_146564187
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:36 schreef Nober het volgende:
Oh wacht, verkeerde topic, even naar twitter. #CometLanding
Twitter.... :N
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564199
2,5 minuten geleden is philae losgekoppeld. *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 09:38:02 #48
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564203
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:34 schreef Molurus het volgende:
Er waren problemen met 1 bepaald systeem?
Ja, die landing thruster :) Komt er op neer dat bij de landing Philae zich aan het oppervlakte spiest met een harpoon. Er zit een kleine thruster in om hem tegen het oppervlakte te houden tijdens dit proces. Om het zonder te doen maakt het iets spannender, maar het zou zonder moeten kunnen.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146564211
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:37 schreef Molurus het volgende:
2,5 minuten geleden is philae losgekoppeld. *O*
over 25 minuten weten we of t is gelukt
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564221
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:38 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Ja, die landing thruster :) Komt er op neer dat bij de landing Philae zich aan het oppervlakte spiest met een harpoon. Er zit een kleine thruster in om hem tegen het oppervlakte te houden tijdens dit proces. Om het zonder te doen maakt het iets spannender, maar het zou zonder moeten kunnen.
Poeh, tricky. Dank voor de toelichting! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564232
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:38 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Ja, die landing thruster :) Komt er op neer dat bij de landing Philae zich aan het oppervlakte spiest met een harpoon. Er zit een kleine thruster in om hem tegen het oppervlakte te houden tijdens dit proces. Om het zonder te doen maakt het iets spannender, maar het zou zonder moeten kunnen.
spannend!
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564239
Oppervlak lijkt inderdaad voornamelijk stof, geen water.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564257
Tip: Ziggo kanaal 501 loopt bijna 2 minuten voor op de internet stream.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564264
12-11-2014

Rosetta-komeet zingt een mysterieus liedjeWist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties. Vandaag landt de Philae-lander op de komeet 67P/C-G.

Het liedje is opgevangen door n van de vijf instrumenten van de Rosetta-ruimtesonde, namelijk de Rosetta Plasma Consortium. Wetenschappers weten niet hoe het liedje ontstaat, maar vermoeden dat het te maken heeft met deeltjes die door de komeet worden uitgestoten. Deze deeltjes worden elektrisch geladen in een proces dat ionisatie wordt genoemd. Hierdoor gaat het zwakke magnetische veld van 67P/C-G oscilleren, wat een unieke melodie oplevert.

https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.

Uit de winterslaap
Komeet 67P/C-G nadert de zon en dat betekent dat dit hemellichaam wakker wordt geschud. Normaal gesproken rust een komeet in de buitenste regionen van het zonnestelsel, maar net voor een scheervlucht langs de zon warmt het oppervlak op en vinden er allerlei processen plaats. Dit is niet alleen te zien aan de lange staart van de komeet, maar ook te horen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564288
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:40 schreef Molurus het volgende:
Tip: Ziggo kanaal 501 loopt bijna 2 minuten voor op de internet stream.
haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564297
Ja, oscillaties in het magnetisch veld. Kan dat ook komen door de beweging van Rosetta rondom 67P, of produceert de komeet die veranderingen zelf?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564346
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:41 schreef Molurus het volgende:
, of produceert de komeet die veranderingen zelf?
geen idee :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564347
Wie is die dame eigenlijk? Puur presentatrice, of ook direct betrokken bij het onderzoek?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564394
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:43 schreef Molurus het volgende:
Wie is die dame eigenlijk? Puur presentatrice, of ook direct betrokken bij het onderzoek?
Niet meegekregen, ze is wel al vanaf gisteravond aanwezig.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564397
Zat even te luisteren naar die soundcloud hoor ik ineens Elbow - On A Day Like This was m'n telefoon. :')
pi_146564411
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:46 schreef Nober het volgende:
Zat even te luisteren naar die soundcloud hoor ik ineens Elbow - On A Day Like This was m'n telefoon. :')
_O- wtf momentje zeker.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564415
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:46 schreef Nober het volgende:
Zat even te luisteren naar die soundcloud hoor ik ineens Elbow - On A Day Like This was m'n telefoon. :')
_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564477
Ik moest toen ik hoorde van dat geluid denken aan Space Odyssey, die granieten blokken die geluid maken.

Maar goed, het is dus nog volslagen onduidelijk waar die oscillaties vandaan komen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564522
Eerste foto's rond 2-3 uur dus.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564561
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:49 schreef Molurus het volgende:
Ik moest toen ik hoorde van dat geluid denken aan Space Odyssey, die granieten blokken die geluid maken.

Maar goed, het is dus nog volslagen onduidelijk waar die oscillaties vandaan komen.
:)
zal nog wel bekend worden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564600
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:49 schreef Molurus het volgende:
Ik moest toen ik hoorde van dat geluid denken aan Space Odyssey, die granieten blokken die geluid maken.

Maar goed, het is dus nog volslagen onduidelijk waar die oscillaties vandaan komen.
in het artikel staat

vermoeden dat het te maken heeft met deeltjes die door de komeet worden uitgestoten. Deze deeltjes worden elektrisch geladen in een proces dat ionisatie wordt genoemd. Hierdoor gaat het zwakke magnetische veld van 67P/C-G oscilleren, wat een unieke melodie oplevert.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564665
Als het goed is krijgen we bijna bevestiging van een succesvolle loskoppeling. *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564674
Er zit een alien links in beeld.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:00:51 #69
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564694
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:59 schreef Molurus het volgende:
Er zit een alien links in beeld.
Ik zat me al af te vragen wat dat was ja...
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  woensdag 12 november 2014 @ 10:01:57 #70
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146564721
quote:
1s.gif Op woensdag 12 november 2014 00:23 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Ik dacht dat ze daar op wetenschappelijk gebied wel over waren op het metrische systeem? Alleen het volk gebruikt nog de achterhaalde mijlen toch? O-)
bedrijven ook.. en die bedrijven maken de onderdelen voor de lander.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146564738
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:59 schreef Molurus het volgende:
Er zit een alien links in beeld.
lol
_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564744
spannend!!
:9~
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564750
Maar goed dat ze de iPhone intussen hebben uitgevonden, anders had die man niet met z'n Phone kunnen spelen nu. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564766
Dat klonk goed!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564769
Ik hoorde daar een ingehouden YES!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564774
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:02 schreef Molurus het volgende:
Maar goed dat ze de iPhone intussen hebben uitgevonden, anders had die man niet met z'n Phone kunnen spelen nu. :P
Of stiekem spelletjes aan het spelen op de computer ipv de landing in de gaten te houden ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 10:04:06 #77
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146564775
geen streamcaps? Ik zit op mijn werk en kan niet kijken...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146564785
YES
Hoera
*O*
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564793
*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:05:11 #81
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564797
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Of stiekem spelletjes aan het spelen op de computer ipv de landing in de gaten te houden ;)
Kerbal space program :Y
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  woensdag 12 november 2014 @ 10:05:30 #82
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564805
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:04 schreef Molurus het volgende:
*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
Dat ja :D
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146564806
Meer ingetogen dan met Curiosity, maar duidelijk een sfeer van blijdschap en opluchting.

Niet dat duidelijk is wat ze nu precies hebben gezien..
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564807
quote:
je bent te laat vriend :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564820
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:05 schreef Molurus het volgende:
Meer ingetogen dan met Curiosity, maar duidelijk een sfeer van blijdschap en opluchting.

Niet dat duidelijk is wat ze nu precies hebben gezien..
iig positief :)
nu 7 uur wachten haha :)
gelukkig komen er eerst nog foto's en hopelijk meer nieuws
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 10:06:30 #86
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564824
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:05 schreef Molurus het volgende:
Meer ingetogen dan met Curiosity, maar duidelijk een sfeer van blijdschap en opluchting.

Niet dat duidelijk is wat ze nu precies hebben gezien..
Ze zijn er ook nog lang niet he ;) Het is een belangrijke stap, dat zeker.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146564827
*applaus!!* _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564838
The seperation worked out :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564843
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

je bent te laat vriend :)
Voor de mensen die er eerder overheen scrollden :)
pi_146564858
First data over 2 uur, tijdens afdaling.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564870
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:07 schreef BeHereNowM het volgende:

[..]

Voor de mensen die er eerder overheen scrollden :)
Prima ^O^
De loskoppeling was net geweest bedoel ik :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564875
Lost contact, which is expected. :o

Nu een paar uur terror dus. }:|
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564890
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:09 schreef Molurus het volgende:
Lost contact, which is expected. :o

Nu een paar uur terror dus. }:|
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah 8)7
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564903
Hmm, Ziggo stopt nu met broadcast. Terug naar internet feed dan maar.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:11:02 #95
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146564910
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:09 schreef Molurus het volgende:
Lost contact, which is expected. :o

Nu een paar uur terror dus. }:|
Ach, na 10 jaar wachten, wat is een paar uur extra nou :P
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146564950
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:11 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Ach, na 10 jaar wachten, wat is een paar uur extra nou :P
Jammer dat Rosetta de landing niet kan filmen. Dat zou er echt supervet uitzien.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146564960
It's up to Isaac Newton now :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146564982
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Jammer dat Rosetta de landing niet kan filmen. Dat zou er echt supervet uitzien.
dat zou nog eens wat zijn geweest ja
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 10:15:19 #99
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146565014
Kunnen jullie alsjeblieft screencaps maken voor de mensen die de stream niet open hebben???
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146565044
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:15 schreef Maanvis het volgende:
Kunnen jullie alsjeblieft screencaps maken voor de mensen die de stream niet open hebben???
Er is niet heel veel te zien eigenlijk... interviews enzo, presentatrice.

Nu is de uitzending weer even 'stil'. Dit is het beeld:Edit: even op tinypic gezet.

[ Bericht 5% gewijzigd door Molurus op 12-11-2014 10:23:39 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:17:58 #101
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146565071
oke jammer, als die lander bezig is wel screencappen als een malle ;)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146565109
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:17 schreef Maanvis het volgende:
oke jammer, als die lander bezig is wel screencappen als een malle ;)
Doen we!

Maar de eerste data komt pas over 2 uur, en de eerste foto hopelijk rond 2 uur vanmiddag.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:19:54 #103
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146565117
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Doen we!

Maar de eerste data komt pas over 2 uur, en de eerste foto hopelijk rond 2 uur vanmiddag.
oke, ik wacht er met smacht op!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146565357
Godver, moest net in het lab zijn toen separation gebeurde -O-
pi_146565375
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:29 schreef Inaithnir het volgende:
Godver, moest net in het lab zijn toen separation gebeurde -O-
Er komen nog meer spannende momenten vandaag, je hebt nog niet alles gemist. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146565402
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:30 schreef Molurus het volgende:

[..]

Er komen nog meer spannende momenten vandaag, je hebt nog niet alles gemist. ;)
Da's waar.

Go little Philae, go! *O*
pi_146565465
Nog een paar losse leuke weetjes

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.

omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts n gram!
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146565479
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts n gram!
_O-

Die dwarrelt dus naar beneden als een veertje.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:36:42 #109
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146565510
quote:
Het is de vraag of de landing gaat lukken: de stuwmotor bovenop de komeetlander blijkt niet te werken. Het komt nu aan op de harpoenen van de onbemande verkenner. De raketten die tegenwicht moeten bieden aan de kracht die het uitgooien van de harpoenen geeft, doen het namelijk niet.
En dat kan problemen geven op een komeet waar zwaartekracht vrijwel niet bestaat, de verkenner zou namelijk daardoor teruggeduwd kunnen worden in de ruimte.
http://www.nu.nl/buitenla(...)-landing-komeet.html
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146565518
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

_O-

Die dwarrelt dus naar beneden als een veertje.
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146565545
quote:
Ze zeggen dat het geen showstopper is, ik hoop zo dat dit niet voor problemen gaat zorgen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:38:59 #112
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146565571
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

_O-

Die dwarrelt dus naar beneden als een veertje.
je hebt gelijk als je zegt dat ie valt als een veertje, maar er is geen atmosfeer dus net als een veertje zal ie toch sneller naar beneden vallen dan je denkt :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 12 november 2014 @ 10:39:27 #113
290081 VitaminWater
Geen ondertitel
pi_146565582
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

_O-

Die dwarrelt dus naar beneden als een veertje.
Dat valt best mee, hij begint met 0,18 m/s maar zal landen met 1 m/s had ik gelezen. Dat is dus nog best hard.
Ik heb geen signature.
  woensdag 12 november 2014 @ 10:39:36 #114
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146565586
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:37 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ze zeggen dat het geen showstopper is, ik hoop zo dat dit niet voor problemen gaat zorgen.
Als het harpoeneren mis gaat (doordat de grond te zacht of te hard is) stuitert ie zo weer de ruimte in..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146565642
Ik snap dat de berichtgeving gewoon doorgaat en de ESA optimistisch doorwerkt, maar de kans dat dit nu niet gaat lukken is toch wel gewoon 3 op 4 nu, toch? Er zijn nu geen retry's, n keer mis en ze vliegen weg van elkaar.
-nee-
pi_146565676
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:42 schreef Marsenal het volgende:
Ik snap dat de berichtgeving gewoon doorgaat en de ESA optimistisch doorwerkt, maar de kans dat dit nu niet gaat lukken is toch wel gewoon 3 op 4 nu, toch? Er zijn nu geen retry's, n keer mis en ze vliegen weg van elkaar.
De kans was 3 op 4 voordat bleek dat de stuwmotor niet werkt. Hoe de kansen nu zijn, geen flauw idee.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146565734
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146565735
Ik lees in de comment op nu.nl dat er op de stream gezegd is dat de stuw-motors het toch weer doen

Klopt dit? Ik schakel zelf net in, nog niets spannends gehoord of gezien :P
nee, jij dan!
pi_146565760
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

De kans was 3 op 4 voordat bleek dat de stuwmotor niet werkt. Hoe de kansen nu zijn, geen flauw idee.
0.00001 op 4 ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146565776
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:45 schreef Gehenna het volgende:
Ik lees in de comment op nu.nl dat er op de stream gezegd is dat de stuw-motors het toch weer doen

Klopt dit? Ik schakel zelf net in, nog niets spannends gehoord of gezien :P
Ik heb de stream nog aan staan en heb niks gehoord
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146566014
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146566107
Ik zie ook nergens dat de stuwmotoren het nu ineens wel zouden doen.
Het laatste nieuws op de site van esa
"The cold gas thruster on top of the lander does not appear to be working so we will have to rely fully on the harpoons at touchdown,” says Stephan Ulamec, Philae Lander Manager at the DLR German Aerospace Center. “We’ll need some luck not to land on a boulder or a steep slope.”
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146566111
quote:
Lekker foutief dat ding stuurmotor noemen.
gr gr
pi_146566113
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

De kans was 3 op 4 voordat bleek dat de stuwmotor niet werkt. Hoe de kansen nu zijn, geen flauw idee.
Zal wel aanzienlijk minder zijn :{
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146566146
quote:
10s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:59 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Lekker foutief dat ding stuurmotor noemen.
Ach ja, ik ben al blij dat er een FP topic voor is. De meeste mensen lijken zwarte piet belangrijker te vinden.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146566289
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik zie ook nergens dat de stuwmotoren het nu ineens wel zouden doen.
Het laatste nieuws op de site van esa
"The cold gas thruster on top of the lander does not appear to be working so we will have to rely fully on the harpoons at touchdown,” says Stephan Ulamec, Philae Lander Manager at the DLR German Aerospace Center. “We’ll need some luck not to land on a boulder or a steep slope.”
Ah daar was ik al bang voor, op Nu.nl wordt wel vaker zomaar wat geluld :{
nee, jij dan!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:06:07 #127
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146566295
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach ja, ik ben al blij dat er een FP topic voor is. De meeste mensen lijken zwarte piet belangrijker te vinden.
natuurlijk is zwarte piet belangrijker, de esa is gebouwd op de verteerde lichamen van slaven!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:19:21 #128
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146566679
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 10:39 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als het harpoeneren mis gaat (doordat de grond te zacht of te hard is) stuitert ie zo weer de ruimte in..
Of dat het afschieten zelf van de harpoenen al voldoende terugslag geeft om de lander meteen weer te lanceren. Daar was juist die stuwmotor voor bedoeld om dat te voorkomen, dacht ik.
Pleurt op met je songfestival!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:25:27 #129
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146566841
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:19 schreef X11 het volgende:

[..]

Of dat het afschieten zelf van de harpoenen al voldoende terugslag geeft om de lander meteen weer te lanceren. Daar was juist die stuwmotor voor bedoeld om dat te voorkomen, dacht ik.
het zou erg deerniswekkend zijn als de hele missie in puin valt.. tis niet alsof zoiets makkelijk opnieuw gedaan kan worden.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146566950
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:25 schreef Maanvis het volgende:

[..]

het zou erg deerniswekkend zijn als de hele missie in puin valt.. tis niet alsof zoiets makkelijk opnieuw gedaan kan worden.
Mjah.. vergeet niet dat de missie al grotendeels geslaagd is en er al zeer veel data verzameld is en wordt door Rosetta zelf.
pi_146566954
Hoe laat weten we ongeveer of dat ding goed geland is?
Veni, vidi, vodka.
pi_146566964
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:29 schreef dumble het volgende:
Hoe laat weten we ongeveer of dat ding goed geland is?
Uurtje of 6 nog.
జ్ఞ‌ా
pi_146566969
http://xkcd.com/1446/ ^O^
Live comic, refresht iedere 5 minuten ofzo.
జ్ఞ‌ా
pi_146566970
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:25 schreef Maanvis het volgende:

[..]

het zou erg deerniswekkend zijn als de hele missie in puin valt.. tis niet alsof zoiets makkelijk opnieuw gedaan kan worden.
Volgens mij is de landing maar een 'klein deel' van de missie, ze hebben al flink wat data verzameld natuurlijk.

Maar voor het grote publiek valt dan waarschijnlijk alles wel in duigen idd, zo zal de media het wel weer brengen :P
nee, jij dan!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:29:52 #135
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146566972
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:29 schreef dumble het volgende:
Hoe laat weten we ongeveer of dat ding goed geland is?
17:02
Pleurt op met je songfestival!
pi_146566996
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach ja, ik ben al blij dat er een FP topic voor is. De meeste mensen lijken zwarte piet belangrijker te vinden.
Ironisch, gezien jouw UI ;)

Neem een plaatje van Philae ofzo!
pi_146567042
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:30 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Ironisch, gezien jouw UI ;)

Neem een plaatje van Philae ofzo!
Hier dacht ik ook al aan :P
nee, jij dan!
pi_146567050
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:30 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Ironisch, gezien jouw UI ;)
Ik heb daar geen heel uitgesproken standpunt over, anders dan dat ik al die aandacht daarvoor belachelijk vind. Dat is de voornaamste reden voor mijn avatar. (Waarom noemt iedereen dat eigenlijk een UI? Het is geen UI. Edit: oh.... 'user icon'. 'UI' als afkorting staat voor 'user interface', ieg voor mij. :D)

quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:30 schreef Inaithnir het volgende:

Neem een plaatje van Philae ofzo!
Mijn signature is voor het moment wel even voldoende. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146567173
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:32 schreef Molurus het volgende:

'UI' als afkorting staat voor 'user interface', ieg voor mij. :D)

Bij mij ook hoor, enorm verwarrend...
  woensdag 12 november 2014 @ 11:42:56 #140
28033 Pek
je moet wat
pi_146567328
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:36 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Bij mij ook hoor, enorm verwarrend...
Overal ter wereld noemt men het een avatar, maar niet op Fok! :')
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_146567354

:s)
జ్ఞ‌ా
pi_146567358
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach ja, ik ben al blij dat er een FP topic voor is. De meeste mensen lijken zwarte piet belangrijker te vinden.
Daarom ook tweakers in de gaten houden. Niveau verschil is behoorlijk.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
  woensdag 12 november 2014 @ 11:44:45 #143
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567377
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:43 schreef het volgende:
[ afbeelding ]
:s)
xkcd's maker werkt bij NASA. die gast is vast stikjaloers :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:45:16 #144
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567392
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:29 schreef nikao het volgende:

[..]

Mjah.. vergeet niet dat de missie al grotendeels geslaagd is en er al zeer veel data verzameld is en wordt door Rosetta zelf.
ik zou er iig blauwe ballen van krijgen.. als je begrijpt wat ik bedoel.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146567409
Om 11:55 komt er een panel bij de live stream
Philae Lander Science Event
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146567415
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:44 schreef Maanvis het volgende:

[..]

xkcd's maker werkte bij NASA. die gast is vast stikjaloers :)
nee, jij dan!
pi_146567423


Pics?
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 11:46:36 #148
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567431
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:29 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Volgens mij is de landing maar een 'klein deel' van de missie
Wat weten ze nu dan al over de oorsprong van het leven, wat de TT zo mooi zegt, dankzij de observaties van de orbiter?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:47:30 #149
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567457
quote:
12s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:46 schreef Gehenna het volgende:

[..]

oh waarom is ie gestopt..?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146567472
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:46 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Wat weten ze nu dan al over de oorsprong van het leven, wat de TT zo mooi zegt, dankzij de observaties van de orbiter?
Niemand die dat weet... data verkrijgen is 1 ding, het verwerken, analyseren etc. weer heel wat anders en dat zal ook nog wel ff duren.
pi_146567493
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:46 schreef het volgende:
[ afbeelding ]

Pics?
According to ESA first pictures are expected at 13:00
pi_146567496
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:46 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Wat weten ze nu dan al over de oorsprong van het leven, wat de TT zo mooi zegt, dankzij de observaties van de orbiter?
Ik denk dat ze nog druk bezig zijn met het onderzoek. :P

Maar ook bij de daling worden er allerlei dingen gemeten, dat is ook waardevol. Een landing is natuurlijk helemaal feest, maar een mislukte landing betekent nog geen mislukte missie bedoelde ik te zeggen :)
nee, jij dan!
pi_146567504
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:48 schreef nikao het volgende:

[..]

According to ESA first pictures are expected at 13:00
13:00 welke tijdzone?
En waar haal je die post vandaan?
జ్ఞ‌ా
pi_146567533
nog 5 minuten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146567543
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:49 schreef het volgende:

[..]

13:00 welke tijdzone?
En waar haal je die post vandaan?
CET
van http://new.livestream.com/esa/cometlanding

quote:
Acquisition of signal from Philae lander during descent to comet; science update & first pictures (NavCam) expected around 12:00 GMT / 13:00 CET
pi_146567548
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:47 schreef Maanvis het volgende:

[..]

oh waarom is ie gestopt..?
quote:
Munroe worked as an Independent contracting roboticist for NASA at the Langley Research Center before and after his graduation. In October 2006 NASA did not renew his contract and he began to write xkcd full-time. He now supports himself by the sale of xkcd related merchandise
~ http://en.wikipedia.org/wiki/Randall_Munroe
nee, jij dan!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:52:10 #157
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567594
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:47 schreef nikao het volgende:

[..]

Niemand die dat weet... data verkrijgen is 1 ding, het verwerken, analyseren etc. weer heel wat anders en dat zal ook nog wel ff duren.
1 van de belangrijkste onderzoeken naar het ontstaan van het leven wordt door de philae gedaan.
De philae bekijkt namelijk welke stoffen er op de komeet aanwezig zijn.
http://en.wikipedia.org/w(...)or_organic_compounds
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146567619
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:52 schreef Maanvis het volgende:

[..]

1 van de belangrijkste onderzoeken naar het ontstaan van het leven wordt door de philae gedaan.
De philae bekijkt namelijk welke stoffen er op de komeet aanwezig zijn.
http://en.wikipedia.org/w(...)or_organic_compounds
Mits Philae op de komeet gaat landen. Had begrepen dat de raketmotoren het niet lijken te doen, dus dat wordt nog spannend.
pi_146567655
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:53 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Mits Philae op de komeet gaat landen. Had begrepen dat de raketmotoren het niet lijken te doen, dus dat wordt nog spannend.
Man the harpoons!
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 11:54:26 #160
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567659
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:53 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Mits Philae op de komeet gaat landen. Had begrepen dat de raketmotoren het niet lijken te doen, dus dat wordt nog spannend.
daar ging het mij ook om, iedereen doet net alsof het geen probleem is als die lander er niet landt, maar dan weten we dus nooit of het leven op aarde ontstaan kan zijn dankzij materiaal dat van een komeet af kwam.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146567700
Het begint
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146567708
quote:
que?
జ్ఞ‌ా
pi_146567712
Heuj, beweging. :D
-nee-
pi_146567715
Als ik zo de video's weer bekijk dan boort Philae zich direct vast in de grond bij contact. Dus wellicht zit een succesvolle landing er nog steeds wel in :D

Dus naast de harpoenen + stuwmotoren is er nog wel een back-up plan :) maar het wordt wel spannend denk ik..
nee, jij dan!
pi_146567735
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:54 schreef Maanvis het volgende:

[..]

daar ging het mij ook om, iedereen doet net alsof het geen probleem is als die lander er niet landt, maar dan weten we dus nooit of het leven op aarde ontstaan kan zijn dankzij materiaal dat van een komeet af kwam.
En het is niet het soort project dat je even snel opnieuw kunt doen. Heeft ze 10 jaar gekost om daar te komen, plus de nodige dollars/euro's.

Ah we hebben weer beeld en geluid bij de stream van ESA.
pi_146567761
Ik heb toevallig een artikel geschreven over deze missie. Hier een stukje daarvan, misschien interessant voor jullie nav een aantal vragen die ik hier las. :P

gr gr
  woensdag 12 november 2014 @ 11:57:49 #167
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567784
quote:
vet! SVP screencappen als er iets interessants te zien is :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 12 november 2014 @ 11:57:52 #168
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146567785
Iedereen klapt op de livestream. Of is dat een herhaling?

O, was herhaling. Verwarrend. Zeker met dat rode LIVE links bovenin.
Pleurt op met je songfestival!
pi_146567805
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:57 schreef Maanvis het volgende:

[..]

vet! SVP screencappen als er iets interessants te zien is :)
Voornamelijk beelden van control room op het moment. Als er foto's binnenkomen dan cap ik ze. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146567822
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:57 schreef X11 het volgende:
Iedereen klapt op de livestream. Of is dat een herhaling?

O, was herhaling. Verwarrend.
Ze kondigde daarvoor aan dat ze beelden gingen lieten zien van wat er eerder gebeurde :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146567828
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:58 schreef Molurus het volgende:

[..]

Voornamelijk beelden van control room op het moment. Als er foto's binnenkomen dan cap ik ze. ;)
Het is wachten op een signaal van Philae geloof ik.
pi_146567830
Die stream trekt het niet echt bij mij. Te veel kijkers? Gaat het bij jullie goed?
జ్ఞ‌ా
pi_146567843
జ్ఞ‌ా
pi_146567847
జ్ఞ‌ా
pi_146567848
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:55 schreef het volgende:

[..]

que?
Live stream gaat verder
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146567853
lol.. "from telemetry we see the lander is still separated"
pi_146567856
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Live stream g
Was dus gestopt bij mij :{
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 11:59:58 #178
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146567857
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:59 schreef essnhills het volgende:

[..]

Ze kondigde daarvoor aan dat ze beelden gingen lieten zien van wat er eerder gebeurde :)
Tja, ik was net even koffie gaan zetten. Vol verwachting klopt ons hart enzo.....
Pleurt op met je songfestival!
  woensdag 12 november 2014 @ 12:00:08 #179
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146567865
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:57 schreef Quyxz_ het volgende:
Ik heb toevallig een artikel geschreven over deze missie. Hier een stukje daarvan, misschien interessant voor jullie nav een aantal vragen die ik hier las. :P

[ afbeelding ]
Mooi artikel! Het blijkt dus dat zonder de philae je die bodemmonsters niet kunt nemen en je dus niet weet wat zich onder het oppervlak van de komeet bevindt. (en dan weet je dus ook niet welke organische stoffen er zich evt bevinden, die op aarde het leven hadden kunnen kickstarten)
wat bedoel je met 'de orbiter blijft moet langer werken'
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146567878
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 11:59 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Het is wachten op een signaal van Philae geloof ik.
Ja, de eerste data - tijdens afdalen - zou nu ongeveer moeten binnenkomen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146567910
Die livestream doet bij mij ook rommelig, maar op lagere kwaliteit blijft het prima doorgaan.

Spannend hoor, ik kan niet wachten op foto's
-nee-
pi_146567914
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:00 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Mooi artikel! Het blijkt dus dat zonder de philae je die bodemmonsters niet kunt nemen en je dus niet weet wat zich onder het oppervlak van de komeet bevindt. (en dan weet je dus ook niet welke organische stoffen er zich evt bevinden, die op aarde het leven hadden kunnen kickstarten)
wat bedoel je met 'de orbiter blijft moet langer werken'
Bedankt. :)

Ik bedoelde daarmee dat Philae maximaal tot begin volgend jaar werkt, maar de orbiter moet het volhouden tot het eind van 2015. :P
gr gr
pi_146567947
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:01 schreef Marsenal het volgende:

Spannend hoor, ik kan niet wachten op foto's
Dat gaat nog minimaal 2 uur duren, als ik het goed heb begrepen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146567989
Hmm het leek er even op alsof ze heel een bitje binnenkregen en daar heel opgewekt over waren :)
nee, jij dan!
pi_146568037
Er is contact met Rosetta blijkbaar, alleen wachten op philae dus?
  woensdag 12 november 2014 @ 12:05:23 #186
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146568038
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:01 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Bedankt. :)

Ik bedoelde daarmee dat Philae maximaal tot begin volgend jaar werkt, maar de orbiter moet het volhouden tot het eind van 2015. :P
hopelijk niet veel langer want anders krijgt ie heimwee, net als de mars rovers ;(.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146568040
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:01 schreef Marsenal het volgende:
Die livestream doet bij mij ook rommelig, maar op lagere kwaliteit blijft het prima doorgaan.

Spannend hoor, ik kan niet wachten op foto's
Hoe stel je de kwaliteit in?
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 12:06:00 #188
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146568061
Als wij al in spanning zitten, hoe moeten de direct betrokkenen het wel niet ervaren?
Tien jaar lang + voorbereidingen, dat is een halve carriere voor sommige van die technici en wetenschappers.
En dan dreigt het op het allerlaatste moment nog fout te gaan.
Pleurt op met je songfestival!
pi_146568062
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:05 schreef Maanvis het volgende:

[..]

hopelijk niet veel langer want anders krijgt ie heimwee, net als de mars rovers ;(.
[ afbeelding ]
Aww
జ్ఞ‌ా
pi_146568071
జ్ఞ‌ా
pi_146568077
YES!
nee, jij dan!
pi_146568082
YES YES YES

Dat klinkt goed!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146568088
*O* *O* *O* *O* *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146568094
Philae lives! *O*
  woensdag 12 november 2014 @ 12:06:58 #195
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146568106
E.T. is calling home?
Pleurt op met je songfestival!
pi_146568118
_O_ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 12:07:48 #197
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146568145
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:06 schreef het volgende:
[ afbeelding ]
vet dat ze die telkens veranderen..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  Moderator woensdag 12 november 2014 @ 12:08:19 #198
8781 crew  Frutsel
pi_146568170
Nice work _O_
pi_146568179
Schitterend die reacties...
pi_146568194
It's established, a link is there.
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 12:08:55 #201
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146568196
"We got telemetry from the lander"
Pleurt op met je songfestival!
  woensdag 12 november 2014 @ 12:09:14 #202
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146568211
woohoo *O*
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146568218
Jezus die stream werkt voor geen meter bij mij :(.
జ్ఞ‌ా
pi_146568231
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:08 schreef X11 het volgende:
"We got telemetry from the lander"
_O_ _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146568233
Leuk om die reacties te zien :D Lijkt me echt zenuwslopend voor hun :X
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146568256
జ్ఞ‌ా
pi_146568261
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:09 schreef het volgende:
Jezus die stream werkt voor geen meter bij mij :(.
Kijken ook een hoop mensen naar:482.000 ruim. Hier werkt het prima gelukkig.
Misschien even opnieuw openen?
pi_146568264
Trotse koppen! *O*
pi_146568288
dit was vlak na het nieuws dat de lander was losgekoppeld(ik krijg ze op de een of andere manier niet groter)

en nu net toen er gejuiched werd

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146568300
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:09 schreef essnhills het volgende:
Leuk om die reacties te zien :D Lijkt me echt zenuwslopend voor hun :X
10+ jaar werk... en vandaag gaat blijken of die investering de moeite waard is geweest. Dus ja, dat moet zenuwslopend zijn.

Maar zoals Andre Kuypers ook zei: deze missie is al voor 80% geslaagd. Een succesvolle landing maakt 'slechts' het verschil tussen een fantastische missie en een legendarische missie. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146568330
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
dit was vlak na het nieuws dat de lander was losgekoppeld

[ afbeelding ]

(ik krijg ze op de een of andere manier niet groter)

en nu net toen er gejuiched werd

[ afbeelding ]
Windows XP? :D
gr gr
pi_146568364
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:12 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Windows XP? :D
Ja, tot de kerst nog :) Dan eindelijk eens een nieuwe pc, dat ding is echt gaar
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146568369
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:11 schreef Molurus het volgende:

[..]

10+ jaar werk... en vandaag gaat blijken of die investering de moeite waard is geweest. Dus ja, dat moet zenuwslopend zijn.

Maar zoals Andre Kuypers ook zei: deze missie is al voor 80% geslaagd. Een succesvolle landing maakt 'slechts' het verschil tussen een fantastische missie en een legendarische missie. :)
Veeel langer dan 10 jaar... Rosetta was gelanceerd 10 jaar geleden, maar de 15 jaar daarvoor ofzo is er door velen gewerkt om dat ding uberhaupt te bouwen en de missie vorm te geven. :)
pi_146568428
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:13 schreef nikao het volgende:

[..]

Veeel langer dan 10 jaar... Rosetta was gelanceerd 10 jaar geleden, maar de 15 jaar daarvoor ofzo is er door velen gewerkt om dat ding uberhaupt te bouwen en de missie vorm te geven. :)
De kosten lagen toen rond de 400 miljoen euro, das een beste klap geld als het dan toch nog mis loopt bij de landing zelf.
pi_146568474
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:14 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

De kosten lagen toen rond de 400 miljoen euro, das een beste klap geld als het dan toch nog mis loopt bij de landing zelf.
nogmaals; de landing van Philae is niet zozeer de 'kern' van de missie
pi_146568505
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:16 schreef nikao het volgende:

[..]

nogmaals; de landing van Philae is niet zozeer de 'kern' van de missie
Wetenschappelijk gezien, misschien niet. Maar als het gaat om publieke opinie lijkt het me heel belangrijk dat ook dat lukt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146568522
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:16 schreef nikao het volgende:

[..]

nogmaals; de landing van Philae is niet zozeer de 'kern' van de missie
Nee, maar wel cruciaal om de missie uit te voeren :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146568527
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:16 schreef nikao het volgende:

[..]

nogmaals; de landing van Philae is niet zozeer de 'kern' van de missie
Maar wel de kers op de taart, als het lukt.
pi_146568584
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:17 schreef Molurus het volgende:

[..]

Wetenschappelijk gezien, misschien niet. Maar als het gaat om publieke opinie lijkt het me heel belangrijk dat ook dat lukt.
Inderdaad, als dit fout gaat kan dat zeker gevoeld kunnen worden in de portemonnee van ESA en gerelateerde organisaties, puur door publieke opinie, politiek en media, ook al is het gros van de missie al behaald.
pi_146568609
Ik denk dat ze vanuit ESA vr de landing overdereven veel relativeren dat de landing niet zo belangrijk is voor het geval dat het fout gaat.

Als de landing eenmaal slaagt gaan ze zeggen dat het een fantastische prestatie is met veel betere resultaten dan verwacht blabla. Logisch toch. :P
gr gr
pi_146568666
H handig, alle activiteiten van vandaag op een rijtje :)

http://www.planetary.org/(...)landing-preview.html
nee, jij dan!
pi_146568717
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:21 schreef Gehenna het volgende:
H handig, alle activiteiten van vandaag op een rijtje :)

http://www.planetary.org/(...)landing-preview.html
nice
జ్ఞ‌ా
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 november 2014 @ 12:23:47 #223
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146568738
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

(ik krijg ze op de een of andere manier niet groter)
Zo is het een stukje duidelijker.
  woensdag 12 november 2014 @ 12:26:55 #224
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146568838
"The landing gear has been deployed"

Als onderdeel van de bevestiging van ontvangst van de telemetrie data.
Pleurt op met je songfestival!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 november 2014 @ 12:27:30 #225
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146568849
Interview met de crew van Allo Allo (oh nee, met enige Franse mensen)En de prijswinnaars van het verzinnen van de naam van de landingsplaats en leuke filmpjes en foto's:

pi_146568866
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:26 schreef X11 het volgende:
"The landing gear has been deployed"

Als onderdeel van de bevestiging van ontvangst van de telemetrie data.
Hamvraag is, doen de raketmotoren het ook ?
pi_146569000
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:23 schreef qltel het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Zo is het een stukje duidelijker.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569042
Man, een Fransman Engels horen praten kan tenenkrommend zijn, maar het is al niet echt anders gesteld met een Duitser Engels horen praten. Geeft je een soort Alllo, Allo gevoel, Herr Flick !!
pi_146569100
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:32 schreef Klapskaats het volgende:
Man, een Fransman Engels horen praten kan tenenkrommend zijn, maar het is al niet echt anders gesteld met een Duitser Engels horen praten. Geeft je een soort Alllo, Allo gevoel, Herr Flick !!
Dat gevoel heb ik net zo goed met een Nederlander die Engels praat...
  woensdag 12 november 2014 @ 12:34:51 #230
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146569106
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:32 schreef Klapskaats het volgende:
Man, een Fransman Engels horen praten kan tenenkrommend zijn, maar het is al niet echt anders gesteld met een Duitser Engels horen praten. Geeft je een soort Alllo, Allo gevoel, Herr Flick !!
En nu een Hongaar aan het woord.

Maar gelukkig hebben we Rosetta die al deze talen tezamen brengt. :)
Pleurt op met je songfestival!
pi_146569134
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:34 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Dat gevoel heb ik net zo goed met een Nederlander die Engels praat...
Frans Timmerman, die gast die nu in de EU zit, die kon het wel, alleen beetje overdreven netjes. :)
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 november 2014 @ 12:41:53 #232
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146569314
De Hongaar:Een blik in een ruimte van een apart gebouw in Darmstadt waar de data van Rosetta onderzocht wordt (dat had ik toch goed verstaan?? Want ik was intussen ook met wat anders bezig)

  woensdag 12 november 2014 @ 12:43:33 #233
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146569356
hoever is ie nu van de grond?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146569368
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:43 schreef Maanvis het volgende:
hoever is ie nu van de grond?
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 12:44:33 #235
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146569391
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:43 schreef het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
ik bedoelde in km
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146569406
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:43 schreef het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Die status report. _O-
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 12:45:58 #237
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146569429
In 2021, vlak voor de Aarde door deze komeet verwoest zal worden, zal men ons vervloeken:
"Als ze bij de vorige omloop niet zo hadden zitten klooien met die komeet, was hij deze keer helemaal niet bij de Aarde in de buurt gekomen."
Pleurt op met je songfestival!
pi_146569444
Do harpoons work on comets: Hopefully

_O- _O_
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146569476
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:45 schreef X11 het volgende:
In 2021, vlak voor de Aarde door deze komeet verwoest zal worden, zal men ons vervloeken:
"Als ze bij de vorige omloop niet zo hadden zitten klooien met die komeet, was hij deze keer helemaal niet bij de Aarde in de buurt gekomen."
wat? :')
nee, jij dan!
pi_146569495
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:45 schreef X11 het volgende:
In 2021, vlak voor de Aarde door deze komeet verwoest zal worden, zal men ons vervloeken:
"Als ze bij de vorige omloop niet zo hadden zitten klooien met die komeet, was hij deze keer helemaal niet bij de Aarde in de buurt gekomen."
Zo'n komeet verandert echt niet zomaar van koers doordat er zo'n lander op terecht komt. Is echt wel wat meer voor nodig.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 november 2014 @ 12:48:09 #241
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146569497
De controlekamer. Lunchtijd. Om 14.00 gaan ze weer verder.

  woensdag 12 november 2014 @ 12:48:34 #242
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146569513
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:45 schreef X11 het volgende:
In 2021, vlak voor de Aarde door deze komeet verwoest zal worden, zal men ons vervloeken:
"Als ze bij de vorige omloop niet zo hadden zitten klooien met die komeet, was hij deze keer helemaal niet bij de Aarde in de buurt gekomen."
de harpoenen werkten iets te goed, klote philae ;(.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146569518
Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 12:31:14 .@ESA_Rosetta WOW! I feel like I’m floating! And #67P is closer and closer… #CometLanding reageer retweet
Die twitter van hem is wel schattig zeg O+
nee, jij dan!
pi_146569565
Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power.
pi_146569611
Is het niet gebruiken van de harpoenen, om zo het risico op wegzweven als gevolg daarvan te verkleinen, eigenlijk een optie?

Ik bedoel... is de zwaartekracht van 67P voldoende om Philae op het oppervlak te houden?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 12:53:02 #246
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146569619
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:48 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Zo'n komeet verandert echt niet zomaar van koers doordat er zo'n lander op terecht komt. Is echt wel wat meer voor nodig.
Zijn baan zal altijd IETS veranderen. Actie=reactie. Maar bij zo'n korte omlooptijd zal dat niet meteen opvallen. En een komeet van 4 km is bovendien meen ik niet voldoende om de Aarde te vernietigen.
Pleurt op met je songfestival!
  woensdag 12 november 2014 @ 12:53:54 #247
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146569641
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:52 schreef Molurus het volgende:

Ik bedoel... is de zwaartekracht van 67P voldoende om Philae op het oppervlak te houden?
Nee, tenzij die perfect met een relatieve snelheid van 0,000000000001cm/s land. Maar dat is zeeeeer onwaarschijnlijk.
pi_146569693
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:52 schreef Molurus het volgende:
Is het niet gebruiken van de harpoenen, om zo het risico op wegzweven als gevolg daarvan te verkleinen, eigenlijk een optie?

Ik bedoel... is de zwaartekracht van 67P voldoende om Philae op het oppervlak te houden?
67P heeft nauwelijks zwaartekracht zover ik het weet. Als Philae niet kan landen met de raketmotoren, en de harpoenen functioneren niet naar behoren, dan zal Philae er hoogstwaarschijnlijk vanaf vallen of eventueel ondersteboven terecht komen.
Er is dus alles aan gelegen om te hopen dat die harpoenen nu hun werk goed doen.
pi_146569697
Voor de mensen die niks te doen hebben tijdens het wachten, op dit moment is Cosmos bezig op National Geographic
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569716
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:52 schreef Molurus het volgende:
Is het niet gebruiken van de harpoenen, om zo het risico op wegzweven als gevolg daarvan te verkleinen, eigenlijk een optie?

Ik bedoel... is de zwaartekracht van 67P voldoende om Philae op het oppervlak te houden?
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:52 schreef Molurus het volgende:
Is het niet gebruiken van de harpoenen, om zo het risico op wegzweven als gevolg daarvan te verkleinen, eigenlijk een optie?

Ik bedoel... is de zwaartekracht van 67P voldoende om Philae op het oppervlak te houden?
Volgens mij als je een perfecte landing hebt, met eigenlijk op het moment van touchdown een snelheid van 0m/s, dan is dat wel mogelijk ja. Iemand hier wat meer inzicht in? Maargoed, die landing is nagenoeg onmogelijk.
-nee-
pi_146569725
67P maakt trouwens ook geluid :) Te zwak voor het menselijk gehoor, maar ze "leeft" wel ...

pi_146569736
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:48 schreef Gehenna het volgende:
Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 12:31:14 .@ESA_Rosetta WOW! I feel like I’m floating! And #67P is closer and closer… #CometLanding reageer retweet
Die twitter van hem is wel schattig zeg O+
O+
pi_146569753
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:52 schreef Molurus het volgende:
Is het niet gebruiken van de harpoenen, om zo het risico op wegzweven als gevolg daarvan te verkleinen, eigenlijk een optie?

Ik bedoel... is de zwaartekracht van 67P voldoende om Philae op het oppervlak te houden?
meer info over het trustergebeuren:
http://spaceflightnow.com(...)te-thruster-problem/
pi_146569760
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Voor de mensen die niks te doen hebben tijdens het wachten, op dit moment is Cosmos bezig op National Geographic
Die originele van Carl Sagan? Er is ook een nieuw seizoen namelijk
nee, jij dan!
pi_146569764
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:56 schreef Klapskaats het volgende:
67P maakt trouwens ook geluid :) Te zwak voor het menselijk gehoor, maar ze "leeft" wel ...

Ontzagwekkend.
-nee-
pi_146569765
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:45 schreef X11 het volgende:
In 2021, vlak voor de Aarde door deze komeet verwoest zal worden, zal men ons vervloeken:
"Als ze bij de vorige omloop niet zo hadden zitten klooien met die komeet, was hij deze keer helemaal niet bij de Aarde in de buurt gekomen."
Apophis zou wel eens in kunnen slaan over een jaar of 20

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569773
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:56 schreef Klapskaats het volgende:
67P maakt trouwens ook geluid :) Te zwak voor het menselijk gehoor, maar ze "leeft" wel ...

die kan weg, was al gepost
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569781
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:57 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Die originele van Carl Sagan? Er is ook een nieuw seizoen namelijk
De nieuwe van Neil Degrasse Tyson
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569804
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:56 schreef Marsenal het volgende:

[..]

[..]

Volgens mij als je een perfecte landing hebt, met eigenlijk op het moment van touchdown een snelheid van 0m/s, dan is dat wel mogelijk ja. Iemand hier wat meer inzicht in? Maargoed, die landing is nagenoeg onmogelijk.
Je moet niet vergeten: 67P beweegt zich met een snelheid van zo'n 50.000 km/u door het heelal. De lander zelf zal dus ook exact die snelheid moeten hebben bij het afdalen. Zit daar maar een klein beetje verschil in, dan kan dat al gevolgen hebben bij de landing.
Je moet het een beetje zien als een vliegtuig wat op een vliegdekschip gaat landen. Het schip zal zo stil mogelijk moeten liggen in de golven, en de piloot zal direct moeten inspelen op de beweging van het vliegdek.
pi_146569813
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:58 schreef Marsenal het volgende:

[..]

Ontzagwekkend.
lezen jullie dit topic wel?
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569816


[ Bericht 100% gewijzigd door Gehenna op 12-11-2014 13:02:31 ]
nee, jij dan!
pi_146569847
quote:
De hele tijd. Maar probeer ondertussen ook wat werk af te krijgen.
-nee-
pi_146569868
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:59 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Je moet niet vergeten: 67P beweegt zich met een snelheid van zo'n 50.000 km/u door het heelal. De lander zelf zal dus ook exact die snelheid moeten hebben bij het afdalen. Zit daar maar een klein beetje verschil in, dan kan dat al gevolgen hebben bij de landing.
Je moet het een beetje zien als een vliegtuig wat op een vliegdekschip gaat landen. Het schip zal zo stil mogelijk moeten liggen in de golven, en de piloot zal direct moeten inspelen op de beweging van het vliegdek.
Uiteraard. Ik had in mijn vorige post hierover wel ergens het woord 'relatieve' kunnen plaatsen. :P
-nee-
pi_146569870
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:00 schreef Marsenal het volgende:

[..]

De hele tijd. Maar probeer ondertussen ook wat werk af te krijgen.
Nou, die was al voorbijgekomen hoor :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569884
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:57 schreef zuchtje het volgende:

[..]

meer info over het trustergebeuren:
http://spaceflightnow.com(...)te-thruster-problem/
Interessant stuk.

"Officials said the thruster system carries a single pressure sensor, leaving open the possibility of an instrumentation issue."

Kan nog steeds een sensor probleem zijn dus.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146569898
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:01 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Nou, die was al voorbijgekomen hoor :)
Excusez moi dan :)
pi_146569903
wtf is er met de edit knop aan de hand? :?
nee, jij dan!
pi_146569913
quote:
“In principle, the ice screws should be enough if the surface is what we think it is,” Jansen said.
Daar hopen we dus maar op :D
nee, jij dan!
pi_146569915
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:02 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Excusez moi dan :)
;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146569917
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:02 schreef Molurus het volgende:

[..]

Interessant stuk.

"Officials said the thruster system carries a single pressure sensor, leaving open the possibility of an instrumentation issue."

Kan nog steeds een sensor probleem zijn dus.
Zal dit inhouden dat ze de thruster dus wel gebruiken, maar dan blind?
-nee-
pi_146569943
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:03 schreef Marsenal het volgende:

[..]

Zal dit inhouden dat ze de thruster dus wel gebruiken, maar dan blind?
Dat gaat allemaal geautomatiseerd. Dus ik vermoed dat er wel een poging wordt gedaan om hem te activeren.

Blind is het sowieso, want er zit 28 minuten vertraging op. (Keer 2 als je erop moet reageren.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146569951
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:03 schreef Marsenal het volgende:

[..]

Zal dit inhouden dat ze de thruster dus wel gebruiken, maar dan blind?
In dat geval is er nog wel hoop voor een redelijk zachte landing :) We gaan het meemaken.
pi_146569972
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:03 schreef Marsenal het volgende:

[..]

Zal dit inhouden dat ze de thruster dus wel gebruiken, maar dan blind?
Ze spreken ook van een 'potential problem', waarschijnlijk is een bepaalde test gefaald. Tijdens de landing zullen ze 'm gewoon proberen te gebruiken en dan ze zien we wel wat er gebeurt :P
nee, jij dan!
pi_146570001
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:05 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Ze spreken ook van een 'potential problem', waarschijnlijk is een bepaalde test gefaald. Tijdens de landing zullen ze 'm gewoon proberen te gebruiken en dan ze zien we wel wat er gebeurd :P
4 tests (2x met 2 redundant systemen) om precies te zijn. Maar ze zien op zich de test goed gaan, alleen ze registreren geen toename in druk. Dit kan dus ook liggen aan de druksensor (waar er blijkbaar maar 1 van is)
pi_146570065
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:04 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

In dat geval is er nog wel hoop voor een redelijk zachte landing :) We gaan het meemaken.
Naar mijn weten gaat het landen zoals normaal.

Alleen na de landing, als ze het ding vast willen maken met harpoenen, kan er een probleem optreden. Zo'n harpoen wordt er niet lafjes uitgeschoten, dus hebben ze er een raket bovenop gezet om die kracht tegen te gaan en de Philae op zijn plaats te houden tijdens de penetratie.
  woensdag 12 november 2014 @ 13:09:11 #276
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146570069
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 12:59 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Je moet niet vergeten: 67P beweegt zich met een snelheid van zo'n 50.000 km/u door het heelal. De lander zelf zal dus ook exact die snelheid moeten hebben bij het afdalen. Zit daar maar een klein beetje verschil in, dan kan dat al gevolgen hebben bij de landing.
Je moet het een beetje zien als een vliegtuig wat op een vliegdekschip gaat landen. Het schip zal zo stil mogelijk moeten liggen in de golven, en de piloot zal direct moeten inspelen op de beweging van het vliegdek.
Die snelheid van 50.000 km/u is nu niet relevant meer. Daar hebben ze de afgelopen 10 jaar voor nodig gehad om die te bereiken. Op dit moment vormen de komeet, de raket en de lander n stelsel. Alle andere snelheden zijn relatief. Ik vermoed dat die 50.000 ook alleen maar de relatieve snelheid t.o.v. de Aarde is? Of de Zon?

Wat mij wel van belang lijkt, behalve de -geringe- valsnelheid, is de omloopsnelheid waarmee de lander op de komeet terechtkomt en die hij meegekregen heeft van de raket.

Maar iets zegt me dat de geleerden daar wel rekening mee gehouden zullen hebben.

Edit: O, en de eventuele rotatie van de komeet zelf maakt het nog ingewikkelder.
Pleurt op met je songfestival!
  woensdag 12 november 2014 @ 13:11:09 #277
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146570135
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:09 schreef X11 het volgende:
Ik vermoed dat die 50.000 ook alleen maar de relatieve snelheid t.o.v. de Aarde is? Of de Zon?
Volgens mij wordt de snelheid altijd berekend vanuit de orbital object, in dit geval de zon.
pi_146570164
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:09 schreef X11 het volgende:

[..]

Die snelheid van 50.000 km/u is nu niet relevant meer. Daar hebben ze de afgelopen 10 jaar voor nodig gehad om die te bereiken. Op dit moment vormen de komeet, de raket en de lander n stelsel. Alle andere snelheden zijn relatief. Ik vermoed dat die 50.000 ook alleen maar de relatieve snelheid t.o.v. de Aarde is? Of de Zon?

Wat mij wel van belang lijkt, behalve de -geringe- valsnelheid, is de rotatiesnelheid waarmee de lander op de komeet terechtkomt en die hij meegekregen heeft van de raket.

Maar iets zegt me dat de geleerden daar wel rekening mee gehouden zullen hebben.

Edit: O, en de eventuele rotatie van de komeet zelf maakt het nog ingewikkelder.
Zou heel gaaf zijn als ze daar een filmpje van gaan maken, en uitzenden later. Zou die landing wel eens willen zien.
  woensdag 12 november 2014 @ 13:12:22 #279
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146570172
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:09 schreef zuchtje het volgende:

[..]

Naar mijn weten gaat het landen zoals normaal.

Alleen na de landing, als ze het ding vast willen maken met harpoenen, kan er een probleem optreden. Zo'n harpoen wordt er niet lafjes uitgeschoten, dus hebben ze er een raket bovenop gezet om die kracht tegen te gaan en de Philae op zijn plaats te houden tijdens de penetratie.
hihi hij zei penetratie
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146570195
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:12 schreef Maanvis het volgende:

[..]

hihi hij zei penetratie
Ik wilde 'm niet maken :')
nee, jij dan!
pi_146570260
Het is dan ook een gans geile bedoeling!
pi_146570267
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:13 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Ik wilde 'm niet maken :')
..."schat, momentje hoor, ik moet even mijn raket activeren anders lukt de penetratie niet. Niet weglopen he *zet wachtmuziekje aan* en BAM ! jonguh!! "

:D
pi_146570428
Godverdomme die lui hebben langer pauze dan ik. ;(

Goed, ik ben ook pas om half elf begonnen.
-nee-
pi_146570605
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146570647
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146570660
Pfft, lunchen. Alsof Philae een lunchtrommeltje mee heeft :{w
I'm sorry, you must be confusing me with someone who gives a shit.
pi_146570783
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:28 schreef Tunafish het volgende:
Pfft, lunchen. Alsof Philae een lunchtrommeltje mee heeft :{w
Philae had wel een sandwich ingepakt, ik heb het zelf gezien! :Y

Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146570852
జ్ఞ‌ా
pi_146570881
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:35 schreef het volgende:
[ afbeelding ]
nog 3.5 uur, om 17:02 om precies te zijn
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146570938
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:35 schreef het volgende:
[ afbeelding ]
whales, probably not in space. _O-

Geniale cartoonreeks. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146570943
Er zijn geen walvissen in de ruimte? ;(
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146570961
lol
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146570976
quote:
10s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:38 schreef essnhills het volgende:
Er zijn geen walvissen in de ruimte? ;(
probably not... er is nog hoop :)
pi_146571001
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:39 schreef nikao het volgende:

[..]

probably not... er is nog hoop :)
Oh gelukkig! Ik kan nog blijven dromen O+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  woensdag 12 november 2014 @ 13:40:59 #295
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146571020
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:38 schreef Molurus het volgende:

[..]

whales, probably not in space. _O-

Geniale cartoonreeks. _O_
die plaatjes moeten in de volgende OP ;)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146571023
quote:
10s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:38 schreef essnhills het volgende:
Er zijn geen walvissen in de ruimte? ;(
Ik weet nog wel een verhaal van een walvis die naar de aarde viel.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
జ్ఞ‌ా
pi_146571051
Tijd voor fotos *O*.
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 13:42:27 #298
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146571074
en ondertussen heeft niemand het over het verdriet dat Rosetta doormaakt nu Philae haar voorgoed heeft verlaten ;(..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146571075
quote:
6s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:41 schreef het volgende:

[..]

Ik weet nog wel een verhaal van een walvis die naar de aarde viel.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Don't Panic :D

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
nee, jij dan!
pi_146571088
Ieder rosetta topic zou altijd 1 hitchhikers referentie moeten hebben op de laatste pagina.
-nee-
pi_146571097
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')