Trolol trololololquote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:33 schreef
jatochneetoch het volgende:
Evolutietheorie gaat tegen de natuurwetenschappen in.
trolololol, naja ik heb hier een boek liggen, ''Raadsel van alles wat leeft'' van Jan Paul Schutten.quote:
Evolutie is niet in strijd met de tweede wet van de thermodynamica, simpelweg omdat het universum uitdijt. Stel dat het universum een bol is met straal R, en die straal wordt steeds groter. De maximale "toegestane" entropie stijgt dan proportioneel met R2, de feitelijke entropie stijgt echter langzamer. Vergelijk het met een afgesloten kamer met een dichte deur. In die kamer is de entropie maximaal, maar wanneer je de deur open zet is de ruimte opeens veel groter en stijgt de entropie dus nog verder ondanks dat hij daarvoor al maximaal was, terwijl er ondertussen dus ook delen in de ruimte "geordend" zullen zijn. Orde en entropie die moet toenemen sluiten elkaar dus niet uit.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:40 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Entropie
Ja ik weet wat dat is, ik ben natuurkunde student.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:40 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Entropie
quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:40 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Entropie
Je begrijpt het dik gedrukte gewoon niet zo goed?quote:De ongelijke verdeling van macroscopische grootheden in een geïsoleerd systeem (dat wil zeggen met een vast volume, zonder dat er energie in of uit kan) neigt dus op statistische gronden tot afvlakken van die ongelijkmatigheden.
Dat is zeker waar als je dit soort video's ziet...quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 21:40 schreef Nober het volgende:
Geen van beide, gewoon genieten want morgen kan het al afgelopen zijn.
En voor hetzelfde geld is "onze waarheid" een illusie.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:41 schreef Captain_Ghost het volgende:
Iets wat bewezen, heb je het door hoe werkt. Je kunt het gebruiken voor iets. Dan is geen schepping meer, maar je bent er bewust van.
Iets wat niet kan bewezen en je begrijpt niet hoe dat zit of werkt. Je bent nog altijd aan leren begrijpen.
Je kunt het nog niet gebruiken voor iets.
Dan is voor schepping, je bent nog niet bewust van en je bent op ontdekkingsreis.
Als je alles weet (letterlijk en figuurlijk), dan ben je een god. Anders niet.
Ja, maar de evolutietheorie zegt dat de mens dus door mutatie is ontstaan uit een eencellig iets en in de jaren is ontwikkeld , terwijl de scheppingstheorie de mens op de 6e dag is ontwikkeld, zomaar uit het niets zonder mutatie. dat is wel een verschil. volgens de scheppingstheorie is de wereld die we nu kennen in 6 dagen gemaakt.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 21:39 schreef Morrigan het volgende:
Evolutietheorie en scheppingstheorie hebben eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken. Bij de evolutietheorie gaat het om de verandering van leven door mutatie en/of verandering van omgeving, terwijl de scheppingstheorie richt op het ontstaan van leven. Theoretisch gezien zouden ze allebei kunnen bestaan.
Er is niet zoiets als de scheppingstheorie. Het bijbelse verhaal is slechts een van vele duizenden. Bovendien zijn veel christenen het er tegenwoordig wel over eens dat het scheppingsverhaal uit Genesis niet letterlijk genomen dient te worden. Evolutietheorie sluit de letterlijke bijbelse versie inderdaad uit, maar evolutie sluit een hogere macht die aan het begin van het universum stond en voor abiogenese gezorgd heeft bv niet uit. Niet dat er ook maar enige reden is om aan te nemen dat zo'n macht er is, maar dat is een ander verhaal.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 22:31 schreef floodz het volgende:
J
[..]
Ja, maar de evolutietheorie zegt dat de mens dus door mutatie is ontstaan uit een eencellig iets en in de jaren is ontwikkeld , terwijl de scheppingstheorie de mens op de 6e dag is ontwikkeld, zomaar uit het niets zonder mutatie. dat is wel een verschil. volgens de scheppingstheorie is de wereld die we nu kennen in 6 dagen gemaakt.
Ook is volgens de bijbel de aarde een paar duizend jaar oud. En er is bewijs dat de aarde/heelal dus al miljarden jaren bestaat.
Een theorie is ook verhaalquote:Op zaterdag 2 augustus 2014 02:50 schreef highender het volgende:
Alsof een verhaal en een theorie ook maar enigszins vergelijkbaar zijn.
Aangezien dit toch een kansloos topic is, even een vraagje over entropie aan iemand die er kennelijk verstand van heeft:quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:50 schreef OllieWilliams het volgende:
[..]
Evolutie is niet in strijd met de tweede wet van de thermodynamica, simpelweg omdat het universum uitdijt. Stel dat het universum een bol is met straal R, en die straal wordt steeds groter. De maximale "toegestane" entropie stijgt dan proportioneel met R2, de feitelijke entropie stijgt echter langzamer. Vergelijk het met een afgesloten kamer met een dichte deur. In die kamer is de entropie maximaal, maar wanneer je de deur open zet is de ruimte opeens veel groter en stijgt de entropie dus nog verder ondanks dat hij daarvoor al maximaal was, terwijl er ondertussen dus ook delen in de ruimte "geordend" zullen zijn. Orde en entropie die moet toenemen sluiten elkaar dus niet uit.
quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 09:06 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Aangezien dit toch een kansloos topic is, even een vraagje over entropie aan iemand die er kennelijk verstand van heeft:
Wat is entropie precies? In de informatiewetenschap is het maximale chaos, een systeem zo random dat je uit geen enkele informatie andere informatie kunt afleiden. Maar ik heb eens gelezen dat maximale entropie in de natuurkunde inhoudt dat er een perfect gelijke verdeling van energie is, waardoor er geen impuls meer is om energie te gelijkschakelen en dus geen beweging meer (Maxwell's demon etc.). Kun jij me daar wat meer over vertellen?
Um, nee....quote:
Dat laatste ben ik met je eens.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 09:27 schreef Chevalric het volgende:
[..]
Um, nee....
Een theorie in het niet-wetenschappelijk taalgebruik is een idee dat in iemands hoofd leeft, en niet een uitleg gebaseerd op experimenten en observatie. Iedereen kan er voor kiezen om dat wel of niet te geloven.
Een wetenschappelijke theorie (zoals de evolutietheorie) is een uitleg van een aspect van de wereld om ons heen die bewezen is door herhaalde experimenten en/of tests. Het wordt door bijna alle wetenschappers geaccepteerd als feit.
Daarom is het ook pertinent onjuist om over de scheppingstheorie te spreken. Het scheppingsverhaal uit de bijbel (en uit een heleboel andere religieuze teksten) is niet meer dan een verhaal. Er zijn geen bewijzen voor dat het echt zo gebeurd is, net zoals er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van een goddelijke entiteit.
Voor een goede toelichting van de begrippen 'theorie', 'feit', 'wet', 'hypothese', etc, zie de laatste video in mijn vorige post.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:14 schreef Smack10 het volgende:
Een wetenschappelijke theorie wordt onderbouwt met experimenten. Maar iemand die een experiment uitvoert beïnvloed ook de uitkomst van dat experiment.
Wat is een feit en zou dat niet voor de één anders kunnen zijn dan voor een ander? Door het verschil in bewustzijn?
Dank voor de link.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:30 schreef Molurus het volgende:
[..]
Voor een goede toelichting van de begrippen 'theorie', 'feit', 'wet', 'hypothese', etc, zie de laatste video in mijn vorige post.
Ik vind dit altijd een vrij makkelijke gemaakt argument, in de QM bestaat dit fenomeen kennelijk waarbij degene die de observatie doet ook het "gedrag" van het geobserveerde beïnvloed (zover ik QM begrijp).quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:14 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Dat laatste ben ik met je eens.
Een wetenschappelijke theorie wordt onderbouwt met experimenten. Maar iemand die een experiment uitvoert beïnvloed ook de uitkomst van dat experiment.
Wat is een feit en zou dat niet voor de één anders kunnen zijn dan voor een ander? Door het verschil in bewustzijn?
Klopt... een 'feit' is voor een wetenschapper zoals ze zegt een bevestigde waarneming. Een meting. En in sommige gevallen niet eens bevestigd.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:46 schreef Smack10 het volgende:
Als ik het goed begrijp zeggen ze in dat filmpje ook dat een feit maar een relatief begrip is?
Strikt genomen komt de zon niet op.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:46 schreef Smack10 het volgende:
Als iets vaak geconstateerd wordt gaan mensen dat automatisch als een feit zien (de zon die opkomt), maar dit is dus alleen een waarneming?
Een feit is niks anders dan een (bevestigde) waarneming.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:46 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Dank voor de link.
Als ik het goed begrijp zeggen ze in dat filmpje ook dat een feit maar een relatief begrip is?
Als iets vaak geconstateerd wordt gaan mensen dat automatisch als een feit zien (de zon die opkomt), maar dit is dus alleen een waarneming?
Ik denk dat als je een experiment uitvoert, dat alle uitkomsten mogelijk kunnen zijn.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:55 schreef Semisane het volgende:
[..]
Ik vind dit altijd een vrij makkelijke gemaakt argument, in de QM bestaat dit fenomeen kennelijk waarbij degene die de observatie doet ook het "gedrag" van het geobserveerde beïnvloed (zover ik QM begrijp).
Enkel dat kan, volgens mij, niet zomaar doorgetrokken worden naar de "niet-QM" wereld. Ten eerste is de QM en "niet-QM" wereld significant anders (of in ieder geval gedragen subatomaire deeltjes zich totaal anders in vergelijking met atomaire deeltjes) en ook de kennis over QM van degene die dat roepen is niet altijd even betrouwbaar in mijn ervaring. (Maar goed, wellicht zit ik mis, ik begrijp maar weinig van QM)
Hoe dan ook, ik wens je veel succes om een experiment met je bewustzijn te beïnvloeden...bijvoorbeeld het experiment wat er gebeurd als je met grote snelheid de positie van een een solide object probeert in te nemen.![]()
Er bestaat overigens in experimenten altijd wel experimental-bias, die de interpretatie van resultaten behoorlijk kunnen beïnvloeden. Maar dat is ook de reden waarom experimenten herhaalbaar moeten zijn binnen de wetenschap, zodat anderen het na kunnen bootsen. Als men dan werkelijk, significant andere resultaten ziet, dan schort er gewoon wat aan het experiment of de interpretatie van de resultaten. Op die manier filtert de wetenschap de slecht onderbouwde hypotheses er vanzelf uit.
Mogelijkheden benoemen is an sich niet interessant zolang dat niet leidt tot toetsbare uitspraken. Het aantal onfalsificeerbare uitspraken dat je zou kunnen doen is vrijwel eindeloos. En veruit de meeste daarvan zijn toch niet waar.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 11:34 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Ik denk dat als je een experiment uitvoert, dat alle uitkomsten mogelijk kunnen zijn.
Dat wij dat (nog) niet kunnen bevatten wil niet zeggen dat het niet mogelijk is.
Het is ook goed mogelijk dat we in een gesumileerd universum leven, maar goed dat is een ander onderwerp.
Of ook weer niet? Want het is mogelijk dat wij geprogrameerd, aangezien DNA bijvoorbeeld gigantische hoeveelheden data bevat..
Maar wat als ik dan een uitspraak kan staven met een meting/controle die jij niet kunt zien?quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 11:43 schreef Molurus het volgende:
[..]
Mogelijkheden benoemen is an sich niet interessant zolang dat niet leidt tot toetsbare uitspraken. Het aantal onfalsificeerbare uitspraken dat je zou kunnen doen is vrijwel eindeloos. En veruit de meeste daarvan zijn toch niet waar.
Als jij de enige mens bent die die meting kan doen dan is die meting voor mij niet iets dat een verklaring vraagt. Het enige dat dan om een verklaring vraagt is jouw uitspraak dat je iets hebt waargenomen dat niemand anders kan zien.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 11:45 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Maar wat als ik dan een uitspraak kan staven met een meting/controle die jij niet kunt zien?
"De wetenschap" beseft wel degelijk dat alle uitkomsten mogelijk zijn bij een experiment, maar dat betekent nog niet dat elke uitkomst ook even waarschijnlijk is. De wetenschap probeert dus in feite enkel de waarschijnlijkheid van verschillende uitkomsten te voorspellen en te toetsen.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 11:34 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Ik denk dat als je een experiment uitvoert, dat alle uitkomsten mogelijk kunnen zijn.
Dat wij dat (nog) niet kunnen bevatten wil niet zeggen dat het niet mogelijk is.
Het is niet zo relevant of we ons leven of universum een simulatie is. De simulatie werkt kennelijk met een aantal "regels" die leiden tot waarschijnlijke uitkomsten als we observaties aan de hand van die regels toetsen.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 11:34 schreef Smack10 het volgende:
Het is ook goed mogelijk dat we in een gesumileerd universum leven, maar goed dat is een ander onderwerp.
Of ook weer niet? Want het is mogelijk dat wij geprogrameerd, aangezien DNA bijvoorbeeld gigantische hoeveelheden data bevat..
er zijn genoeg wetenschappers binnen de evolutietheorie die geloven in Godquote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:27 schreef floodz het volgende:
Wat is jullie FOK!ers mening, Evolutietheorie of Scheppingtheorie?
Natuurwetenschap of God?
Wat als ik die uitspraak onderuit haal met een meting/controle die jij niet kunt zien?quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 11:45 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Maar wat als ik dan een uitspraak kan staven met een meting/controle die jij niet kunt zien?
Jaja... evolutie slaat nergens op, vanwege iets dat jij je nu even niet kunt herinneren. Kom nog s terug als het je te binnen schiet.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 16:16 schreef Doedelzak77 het volgende:
Evolutie slaat nergens op en omdat het fake is zal het altijd boven water komen.....Darwin zei zelf dat als er iets in het menselijk lichaam gevonden kan worden wat op intelligent duidt,dan zou hij in God geloven en aantal jaren terug was dat ook het geval.....weet ff niet meer hoe dat geval heet....
Dit is volledig ongeloofwaardig. Als je op basis van slechte argumenten in het scheppingsverhaal wilt geloven, moet je dat gewoon doen. Maar ga geen leugens op basis van niet-gespecificeerde hearsay posten. Dat is geen domheid meer, dat is moedwillige kwaadaardigheid.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 16:16 schreef Doedelzak77 het volgende:
Evolutie slaat nergens op en omdat het fake is zal het altijd boven water komen.....Darwin zei zelf dat als er iets in het menselijk lichaam gevonden kan worden wat op intelligent duidt,dan zou hij in God geloven en aantal jaren terug was dat ook het geval.....weet ff niet meer hoe dat geval heet....
Wat?quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 16:16 schreef Doedelzak77 het volgende:
Evolutie slaat nergens op en omdat het fake is zal het altijd boven water komen.....Darwin zei zelf dat als er iets in het menselijk lichaam gevonden kan worden wat op intelligent duidt,dan zou hij in God geloven en aantal jaren terug was dat ook het geval.....weet ff niet meer hoe dat geval heet....
Zoek het eens op hoe dat heet? En ook direct even uitspraak waarin Darwin dit beweerd...en wellicht ook meteen de uitspraak van degene die beweerd dat Darwin dit heeft gezegd. Kan ik ook weer eens lachen.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 16:16 schreef Doedelzak77 het volgende:
Evolutie slaat nergens op en omdat het fake is zal het altijd boven water komen.....Darwin zei zelf dat als er iets in het menselijk lichaam gevonden kan worden wat op intelligent duidt,dan zou hij in God geloven en aantal jaren terug was dat ook het geval.....weet ff niet meer hoe dat geval heet....
Wedden dat ergens in zijn antwoord de naam 'Ken Ham' valt?quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 16:40 schreef Semisane het volgende:
[..]
Zoek het eens op hoe dat heet? En ook direct even uitspraak waarin Darwin dit beweerd...en wellicht ook meteen de uitspraak van degene die beweerd dat Darwin dit heeft gezegd. Kan ik ook weer eens lachen.
http://mbe.oxfordjournals.org/content/14/8/800.longquote:Divergence Times Among Ebola Virus Strains and
Between Ebola and Marburg Viruses
The divergence times among Ebola virus strains
and between Ebola and Marburg viruses were estimated
on the assumption that these viruses had evolved at almost
the same substitution rate. Ebola virus strains are
known to be classified into four subtypes: Zaire, Sudan,
Reston, and Ivory Coast subtypes (fig. 1). From the
analysis of the rate of nonsynonymous substitutions for
the GP gene of Ebola virus, we estimated that the Zaire
and Ivory Coast subtypes diverged 700-1,300 years
ago, the Sudan and Reston subtypes diverged 1,400-
1,600 years ago, and these two clusters diverged
l,000-2,100 years ago. Moreover, the divergence time
between Ebola and Marburg viruses was estimated to be
7,100-7,900 years ago.
Ik ben geen expert op het gebied (nog niet althansquote:Op zaterdag 2 augustus 2014 09:06 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Aangezien dit toch een kansloos topic is, even een vraagje over entropie aan iemand die er kennelijk verstand van heeft:
Wat is entropie precies? In de informatiewetenschap is het maximale chaos, een systeem zo random dat je uit geen enkele informatie andere informatie kunt afleiden. Maar ik heb eens gelezen dat maximale entropie in de natuurkunde inhoudt dat er een perfect gelijke verdeling van energie is, waardoor er geen impuls meer is om energie te gelijkschakelen en dus geen beweging meer (Maxwell's demon etc.). Kun jij me daar wat meer over vertellen?
Jouw post slaat nerges op, simpel.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 17:01 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
simpel god bestaat niet, evolutie wel.
Ebola bijvoorbeeld:
[..]
http://mbe.oxfordjournals.org/content/14/8/800.long
Er zijn in elk geval geen goden voor nodig om de empirische werkelijkheid te verklaren, inclusief leven.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 17:37 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Jouw post slaat nerges op, simpel.
Want "evolutie" betekent gewoon ontwikkeling.
Geen engels geleerd op school zeker.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 17:37 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Jouw post slaat nerges op, simpel.
Want "evolutie" betekent gewoon ontwikkeling.
Oh daar ben je weer eentjequote:Op zaterdag 2 augustus 2014 18:40 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Geen engels geleerd op school zeker.
(... en Nederlands ook niet zie ik)
Thanks! Ik snap alleen de term 'entropie' niet. In informatietheorie is dat dus chaos, terwijl het in de natuurkunde voor gelijkheid staat. Dat lijkt me het tegenovergestelde van chaos.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 17:08 schreef OllieWilliams het volgende:
[..]
Ik ben geen expert op het gebied (nog niet althans), maar wat je zegt is juist. In een compleet geïsoleerd systeem zal van alle mogelijke macrotoestanden van het systeem de macrotoestand waarbij er thermodynamisch evenwicht is de maximale entropie hebben. Een systeem is in thermodynamisch evenwicht wanneer er een thermisch en mechanisch evenwicht en een evenwichtsreactie is. Het systeem is dan volledig in balans en zal onveranderd blijven zolang er geen impuls van buitenaf komt. Zo zullen er bijv. geen deeltjes meer tegen elkaar botsen, immers gaat hierbij energie verloren in de vorm van warmte en zal de entropie verder toenemen.
Ik denk dat de meeste atheïsten wel degelijk in religies geloven. Sterker nog, ik als atheïst zou het extreem stupide vinden om het bestaan van religie te ontkennen.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 19:26 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Oh daar ben je weer eentje![]()
![]()
[ afbeelding ]
Jij bent wel heel diplomatiek hèquote:Op vrijdag 1 augustus 2014 21:39 schreef Morrigan het volgende:
Evolutietheorie en scheppingstheorie hebben eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken. Bij de evolutietheorie gaat het om de verandering van leven door mutatie en/of verandering van omgeving, terwijl de scheppingstheorie richt op het ontstaan van leven. Theoretisch gezien zouden ze allebei kunnen bestaan.
heb je weer eentje bedoel je zeker?quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 19:26 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Oh daar ben je weer eentje![]()
![]()
[ afbeelding ]
Ik gaf alleen aan dat de evolutietheorie niet het bewijs is dat het scheppingsverhaal niet kan.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 19:58 schreef highender het volgende:
[..]
Jij bent wel heel diplomatiek hè. Er bestaat geen scheppingstheorie en het scheppingsverhaal claimt zich te richten op het ontstaan van leven, maar inhoudelijk verklaart het 0,0 (enkel abiogenese doet een poging, en dat weet jij ook wel). Het claimen dat een god het leven heeft geschapen is exact hetzelfde als stellen dat je het niet weet en maar wat loopt te fantaseren, dat mag best gezegd worden.
Entropie is wellicht beter te begrijpen als je in termen van orde versus wanorde denkt. Chaos klopt wel, maar meer dat er geen enkele structuur is.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 19:29 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Thanks! Ik snap alleen de term 'entropie' niet. In informatietheorie is dat dus chaos, terwijl het in de natuurkunde voor gelijkheid staat. Dat lijkt me het tegenovergestelde van chaos.
Maar goed, wetenschappelijke termen zijn niet altijd logisch.
Dat plaatje klopt niet helemaal. Atheïsme is hoogstens het ontbreken van geloof in goden. Echter kunnen atheïsten wel een religie aanhangen. Alleen heeft dat niet zoveel met hun atheïsme te maken, maar juist met hun levensstijl. Sowieso zijn geloven in goden en een religie aanhangen twee verschillende dingen.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 19:26 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Oh daar ben je weer eentje![]()
![]()
[ afbeelding ]
Die foto komt uit de film matrix...en is gewoon iets wat gebruikt wordt voor meme's. Zo zijn er ook meme's met die foto die geloof wegzetten als onzin...tja.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:05 schreef Molurus het volgende:
En het vervolg is ook onzin, dus het hele plaatje is onzin.
Bovendien zou het mij verbazen als Fishburne deze uitspraken zou doen.
quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:09 schreef Semisane het volgende:
[..]
Die foto komt uit de film matrix...en is gewoon iets wat gebruikt wordt voor meme's. Zo zijn er ook meme's met die foto die geloof wegzetten als onzin...tja.
Het is een meme, bro. Dat woord zou jij als fervent atheïst toch moeten kennen.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:05 schreef Molurus het volgende:
En het vervolg is ook onzin, dus het hele plaatje is onzin.
Bovendien zou het mij verbazen als Fishburne deze uitspraken zou doen.
Dat snap ik ook wel, maar dat maakt het niet minder belachelijk.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:22 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Het is een meme, bro. Dat woord zou jij als fervent atheïst toch moeten kennen.
Leukquote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:21 schreef Semisane het volgende:
[..]
Nou ja dit meer: https://www.google.nl/sea(...)oAQ&biw=1236&bih=991
Niet die oude dooddoener. Telkens als ik iemand hoor zeggen dat ze niet conventioneel slim zijn, maar wel straatslim, word ik een stukje moordlustiger.quote:
Ik doelde eigenlijk op bijbelstudie.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:33 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Niet die oude dooddoener. Telkens als ik iemand hoor zeggen dat ze niet conventioneel slim zijn, maar wel straatslim, word ik een stukje moordlustiger.
Ah, op die manier. Dat is bijna hetzelfde. Dat is beide claimen slimmer te zijn omdat je kennis hebt die volkomen nutteloos is.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:45 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Ik doelde eigenlijk op bijbelstudie.
quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 21:22 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Het is een meme, bro. Dat woord zou jij als fervent atheïst toch moeten kennen.
Ik niet, Hij wel.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 22:19 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Je lacht, maar je hebt geen idee wat ik wilde zeggen.
Ik sluit me aan bij wat Ser_Ciappelletto daarover schreef:quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:03 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je hebt gelijk, maar snapt denk ik wel wat ik bedoelde.
quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:06 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Nee, feitelijk niet. Want zeggen dat de evolutietheorie niet bewezen is, lijkt verdacht veel op een suggestie dat het onzin is. Wat bedoel je dan wel?
Jij denkt dat alles wat dood gaat een fossiel wordt? En dat elk fossiel bewaard blijft en dan ook nog op een plek die ons uitkont weer naar boven komt om ontdekt te worden?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:17 schreef Halcon het volgende:
[..]
Waar zijn dan de fossielen van miljarden tussenvorm van een eencellige tot de mens?
In de gesteentelagen?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:17 schreef Halcon het volgende:
[..]
Waar zijn dan de fossielen van miljarden tussenvorm van een eencellige tot de mens?
Er zijn hier drie belangrijke dingen die je je moet realiseren:quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:17 schreef Halcon het volgende:
[..]
Waar zijn dan de fossielen van miljarden tussenvorm van een eencellige tot de mens?
Je zou iets van bewijs verwachten.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:22 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Jij denkt dat alles wat dood gaat een fossiel wordt? En dat elk fossiel bewaard blijft en dan ook nog op een plek die ons uitkont weer naar boven komt om ontdekt te worden?
Ligt eraan wat je met 'zeker' bedoelt. Als je met 'zeker' bedoelt dat het onomstotelijk vaststaat, dan heb je gelijk. Maar dat is ook een triviale opmerking: de evolutietheorie pretendeert niet onomstotelijk vast te staan, noch leent het wetenschappelijke concept 'theorie' zich voor zo'n mate van zekerheid.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:16 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat het niet zeker is dat het exact zo gegaan is.
Een paar goede bronnen hiervan zou wel fijn zijn.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:25 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je zou iets van bewijs verwachten.
Wat wel gevonden is:
- In Zuid-Afrika is een gegroefde metalen bol gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Antelope, Springs, Utah, werd een schoenafdruk gevonden uit het Cambrium.
- In Dorchester, Massachusetts, is een metalen vaas gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Schotland is een ijzeren spijker gevonden, die stamt uit het Devoon.
- Een gouden draad in een steen is gevonden in Tweed, Engeland uit het Carboon.
- Een ijzeren pot is gevonden in Wilburton, Oklahoma, ook uit het Carboon.
Er zijn nog nooit schoenafdrukken gevonden uit het cambriumquote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:25 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je zou iets van bewijs verwachten.
Wat wel gevonden is:
- In Zuid-Afrika is een gegroefde metalen bol gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Antelope, Springs, Utah, werd een schoenafdruk gevonden uit het Cambrium.
- In Dorchester, Massachusetts, is een metalen vaas gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Schotland is een ijzeren spijker gevonden, die stamt uit het Devoon.
- Een gouden draad in een steen is gevonden in Tweed, Engeland uit het Carboon.
- Een ijzeren pot is gevonden in Wilburton, Oklahoma, ook uit het Carboon.
quote:"it is difficult to understand why anyone might take this report seriously"
Er zijn ook genoeg sites te vinden met bewijzen tegen de evolutie. Die kan ik hier ook wel even neergooien, maar zo komt er nooit een discussie natuurlijk. Als zelfs wetenschappers na intensief onderzoek al niets sluitend kunnen bewijzen...quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:24 schreef Molurus het volgende:
[..]
Er zijn hier drie belangrijke dingen die je je moet realiseren:
1) fossilisatie is een buitengewoon zeldzaam verschijnsel. Meestal gebeurt dat niet, en zeker eencelligen fossilliseren nooit.
2) de evolutietheorie is geenszins afhankelijk van bewijzen in de vorm van fossielen
3) er is niet zoiets als een 'tussenvorm', of beter gezegd: alles is een tussenvorm. Onze indeling in soorten is gebaseerd op de soorten die nu bestaan, en grotendeels arbitrair.
Er zijn echter wel ontzettend veel feiten die goed worden verklaard door, in overeenstemming zijn met en voorspeld zijn door de evolutietheorie. Er zijn maar weinig theorieen die dusdanig stevig gegrond zijn in de emperische werkelijkheid.
Dit is wat dat betreft wel een fraai overzicht:
http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/
Er is dusdanig veel feitenmateriaal dat ik niet weet waar ik uberhaupt zou moeten beginnen.
Jeetje, je snapt echt niets van de wetenschap he? Maar gelukkig heb je 'genoeg sites' gelezen!quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Er zijn ook genoeg sites te vinden met bewijzen tegen de evolutie. Die kan ik hier ook wel even neergooien, maar zo komt er nooit een discussie natuurlijk. Als zelfs wetenschappers na intensief onderzoek al niets sluitend kunnen bewijzen...
De vraag is dan ook nog waar de gemeenschappelijke voorouder van de mens en de aap vandaan is gekomen.
en aan de andere kant val je de wetenschap aan op hun werking dat ze zich richten op falsificeren en dus niet het bewijzen van...quote:genoeg sites te vinden met bewijzen tegen de evolutie
Moet makkelijk leven zijn in jouw wereld.quote:Als zelfs wetenschappers na intensief onderzoek al niets sluitend kunnen bewijzen
Het lullige is dat niet 1 daarvan ooit een probleem is gebleken voor de theorie. Ik verwijs wat dat betreft graag naar de twee videos die ik heb gepost op 2 augustus, 10:11.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Er zijn ook genoeg sites te vinden met bewijzen tegen de evolutie.
Nogmaals, zo werkt wetenschap niet.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:32 schreef Halcon het volgende:
Die kan ik hier ook wel even neergooien, maar zo komt er nooit een discussie natuurlijk. Als zelfs wetenschappers na intensief onderzoek al niets sluitend kunnen bewijzen...
Er is niet zoiets als 'de aap'. 'De aap' is geen soort. Als het gaat om de gemeenschappelijke voorouder van de mens en andere primaten, dan is dat juist iets dat vrij stevig door de feiten wordt bevestigd. Een fragment uit de presentatie van Ken Miller:quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:32 schreef Halcon het volgende:
De vraag is dan ook nog waar de gemeenschappelijke voorouder van de mens en de aap vandaan is gekomen.
Nee, ik wil daarmee zeggen dat de evolutietheorie niet zo bewezen is zoals veel mensen denken.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:28 schreef Molurus het volgende:
[..]
Een paar goede bronnen hiervan zou wel fijn zijn.
Dat even terzijde: wil je zeggen dat dit aanleiding geeft om te denken dat de menselijke soort niet 200.000 jaar oud is, maar 500 miljoen? Dat idee heeft nogal wat problemen lijkt me.
quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:25 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je zou iets van bewijs verwachten.
Wat wel gevonden is:
- In Zuid-Afrika is een gegroefde metalen bol gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Antelope, Springs, Utah, werd een schoenafdruk gevonden uit het Cambrium.
- In Dorchester, Massachusetts, is een metalen vaas gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Schotland is een ijzeren spijker gevonden, die stamt uit het Devoon.
- Een gouden draad in een steen is gevonden in Tweed, Engeland uit het Carboon.
- Een ijzeren pot is gevonden in Wilburton, Oklahoma, ook uit het Carboon.
Ah, oké. Ik denk dat je je daarin vergist, er kan best goed geschat worden hoe oud een fossiel is. Dat er fouten worden gemaakt van de grootte die jij noemt lijkt me op zijn minst onwaarschijnlijk. Daarbij, zoals al gezegd is de positie van de evolutietheorie niet afhankelijk van fossielen.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:38 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, ik wil daarmee zeggen dat de evolutietheorie niet zo bewezen is zoals veel mensen denken.
Nogmaals, bronnen zouden fijn zijn.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:38 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, ik wil daarmee zeggen dat de evolutietheorie niet zo bewezen is zoals veel mensen denken.
Hoaxes en onjuiste classificaties:quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:25 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je zou iets van bewijs verwachten.
Wat wel gevonden is:
- In Zuid-Afrika is een gegroefde metalen bol gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Antelope, Springs, Utah, werd een schoenafdruk gevonden uit het Cambrium.
- In Dorchester, Massachusetts, is een metalen vaas gevonden uit het precambische tijdperk.
- In Schotland is een ijzeren spijker gevonden, die stamt uit het Devoon.
- Een gouden draad in een steen is gevonden in Tweed, Engeland uit het Carboon.
- Een ijzeren pot is gevonden in Wilburton, Oklahoma, ook uit het Carboon.
Het bestaan van God is ook nog nooit sluitend bewezen. Sterker nog, de bewijzen voor evolutie zijn stukken beter dan de bewijzen voor God. Waarom zou iemand daarom dan in God geloven?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Er zijn ook genoeg sites te vinden met bewijzen tegen de evolutie. Die kan ik hier ook wel even neergooien, maar zo komt er nooit een discussie natuurlijk. Als zelfs wetenschappers na intensief onderzoek al niets sluitend kunnen bewijzen...
Hij is wel bewezen zoals veel mensen denken. Hij is niet bewezen in de strikte vorm van het woord, wel in de populaire zin van het woord.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:38 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, ik wil daarmee zeggen dat de evolutietheorie niet zo bewezen is zoals veel mensen denken.
Niet zo overweldigend als het DNA van ieder levend organisme dat op aarde leeftquote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:23 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overigens blijkt uit het fossielenbestand overweldigend bewijs voor de evolutietheorie.
Dit inderdaad. Het spreekt wellicht minder tot de verbeelding, maar DNA geeft ons ongekend veel details.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:46 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
Niet zo overweldigend als het DNA van ieder levend organisme dat op aarde leeft
Blijft toch de vraag waar de overgangsvormen tussen bijvoorbeeld eencelligen en andere soorten zijn. Je zou toch een soort van overgangstijdlijn moeten kunnen maken. De overgangsvormen zouden behoorlijk talrijk aanwezig moeten zijn.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:37 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het lullige is dat niet 1 daarvan ooit een probleem is gebleken voor de theorie. Ik verwijs wat dat betreft graag naar de twee videos die ik heb gepost op 2 augustus, 10:11.
[..]
Nogmaals, zo werkt wetenschap niet.
[..]
Er is niet zoiets als 'de aap'. 'De aap' is geen soort. Als het gaat om de gemeenschappelijke voorouder van de mens en andere primaten, dan is dat juist iets dat vrij stevig door de feiten wordt bevestigd. Een fragment uit de presentatie van Ken Miller:
Uiteindelijk is ook die voorouder weer het resultaat van evolutie. 1 en ander hebben we op zich vrij veel informatie over, het is de vraag hoever terug je precies wilt kijken.
Ik stel dan ook nergens dat dat sluitend is bewezen.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:44 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Het bestaan van God is ook nog nooit sluitend bewezen. Sterker nog, de bewijzen voor evolutie zijn stukken beter dan de bewijzen voor God. Waarom zou iemand daarom dan in God geloven?
Twijfel je aan het bestaan van een god, dan?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:55 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik stel dan ook nergens dat dat sluitend is bewezen.
een theorie is nooit en zal nooit 100% bewezen zijnquote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:38 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee, ik wil daarmee zeggen dat de evolutietheorie niet zo bewezen is zoals veel mensen denken.
Nogmaals, er bestaat niet zoiets als 'een overgangsvorm'. Alles is een overgangsvorm.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:53 schreef Halcon het volgende:
[..]
Blijft toch de vraag waar de overgangsvormen tussen bijvoorbeeld eencelligen en andere soorten zijn. Je zou toch een soort van overgangstijdlijn moeten kunnen maken. De overgangsvormen zouden behoorlijk talrijk aanwezig moeten zijn.
Dat lijkt me verstandig. Liefst ook de volledige presentatie van Ken Miller. Dat voorkomt dat we veel daarvan hier moeten gaan herhalen.quote:
Nee. Ik twijfel er ook niet aan dat degene die zijn vrijgesproken voor de A73-moord het hebben gedaan. Toch is er geen bewijs.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:56 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Twijfel je aan het bestaan van een god, dan?
Dat klopt, want dan heet het geen theorie meer, maar een wet.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:57 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
een theorie is nooit en zal nooit 100% bewezen zijn
maar evolutie zoals die zo goed als mogelijk beschreven is door de evolutietheorie bestaat en is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat mensen ieder jaar weer met een nieuwe vorm van griep te maken krijgen.
of dat we last hebben van resistente bacteriën
hagedissen die op een eiland voor de kust van voormalig Joegoslavië waren uitgezet als carnivoren waarvan het nageslacht over de generaties herbivoor is geworden met de benodigde aanpassingen/mutaties aan het spijsverteringsstelsel.
fossielen worden zelden door de natuur gecreëerd en met de snelheid waarmee evolutie kan plaatsvinden is het heel erg waarschijnlijk dat je niet alle tussenvormen vindt.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:53 schreef Halcon het volgende:
[..]
Blijft toch de vraag waar de overgangsvormen tussen bijvoorbeeld eencelligen en andere soorten zijn. Je zou toch een soort van overgangstijdlijn moeten kunnen maken. De overgangsvormen zouden behoorlijk talrijk aanwezig moeten zijn.
Ik zal zo het filmpje eens bekijken.
Waarom eis je meer bewijs voor evolutie dan voor god (en de A73-moordenaars)?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:58 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nee. Ik twijfel er ook niet aan dat degene die zijn vrijgesproken voor de A73-moord het hebben gedaan. Toch is er geen bewijs.
Wetten maken deel uit van een theorie, een theorie wordt nooit een natuurwet maar het is het model dat de samenhang tussen verschillende natuurwetten beschrijftquote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:02 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat klopt, want dan heet het geen theorie meer, maar een wet.
door evolutiequote:Dat an sich is natuurlijk geen bewijs. Levende wezens passen zich aan de omstandigheden.
Je zou er in elk geval toch wel voldoende moeten kunnen vinden. Het moeten er echt behoorlijk wat geweest zijn.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:03 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
fossielen worden zelden door de natuur gecreëerd en met de snelheid waarmee evolutie kan plaatsvinden is het heel erg waarschijnlijk dat je niet alle tussenvormen vindt.
en als er fossielen zijn gemaakt kunnen ze simpelweg momenteel te diep liggen, onder de zee of zijn ze al uitgeveegd door erosie
Ik eis helemaal niets. Als iets sluitend is bewezen, is het bewezen. Naar het bewijs om die A73-verdachten te veroordelen is ook een tijd intensief gezocht. Het is uiteindelijk niet gevonden. Daarmee is niet gezegd dat ze het niet hebben gedaan. Daarmee is slechts gezegd dat er niet voldoende bewijs is om ze te veroordelen.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:05 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Waarom eis je meer bewijs voor evolutie dan voor god (en de A73-moordenaars)?
Vooruit een feit dan in normale mensen taal.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:05 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
Wetten maken deel uit van een theorie, een theorie wordt nooit een natuurwet maar het is het model dat de samenhang tussen verschillende natuurwetten beschrijft
[..]
door evolutie
Wat is voldoende?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:08 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je zou er in elk geval toch wel voldoende moeten kunnen vinden. Het moeten er echt behoorlijk wat geweest zijn.
Dus evolutie is wel gebeurd, maar er is niet voldoende bewijs voor?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:11 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik eis helemaal niets. Als iets sluitend is bewezen, is het bewezen. Naar het bewijs om die A73-verdachten te veroordelen is ook een tijd intensief gezocht. Het is uiteindelijk niet gevonden. Daarmee is niet gezegd dat ze het niet hebben gedaan. Daarmee is slechts gezegd dat er niet voldoende bewijs is om ze te veroordelen.
Dat kan ik ook omdraaien. God bestaat, maar er is niet voldoende bewijs voor.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:23 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Dus evolutie is wel gebeurd, maar er is niet voldoende bewijs voor?
Dat is lastig te zeggen zonder dat die missing links gevonden zijn. Niemand hier heeft een glazen bol.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:22 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
Wat is voldoende?
Voor de echte die hard creationist zal ieder gevonden missing link een reden zijn om naar weer twee andere missing links te vragen.
Terwijl ons DNA al aangeeft dat al het leven op aarde eenzelfde oorsprong heeft en eigenlijk de oude classificaties gemaakt door Linnaeus al een flinke aanwijzing waren.
Evolutie bestaat: ebola is het bewijs.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat kan ik ook omdraaien. God bestaat, maar er is niet voldoende bewijs voor.
Er is geen bewijs voor.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat kan ik ook omdraaien. God bestaat, maar er is niet voldoende bewijs voor.
God sluit geen evolutie(theorie) uit en evolutie sluit God niet uit (tenzij je oude aarde creationisme aanhoud)quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat kan ik ook omdraaien. God bestaat, maar er is niet voldoende bewijs voor.
Ook dat inderdaad. Er zijn meer dan genoeg gelovige biologen.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:34 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
God sluit geen evolutie(theorie) uit en evolutie sluit God niet uit (tenzij je oude aarde creationisme aanhoud)
Dit dus.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:34 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
God sluit geen evolutie(theorie) uit en evolutie sluit God niet uit (tenzij je oude aarde creationisme aanhoud)
Er is geen natuurlijk bewijs. Met bovennatuurlijk bewijs moet je altijd voorzichtig zijn. Ik ben daar altijd wat huiverig voor.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:34 schreef Molurus het volgende:
[..]
Er is geen bewijs voor.
Dat is een heel belangrijk verschil tussen evolutie en de godshypothese:
Evolutie leidt tot tal van concrete hypotheses, die, indien de werkelijkheid anders blijkt te zijn, de evolutietheorie onderuit zouden kunnen halen, maar die in de praktijk gewoon de verwachte uitkomsten geven.
De godshypothese leidt tot geen enkele hypothese of toetsbare uitspraak.
Intussen vraag ik mij af: ben je al begonnen aan die lezing door Ken Miller? Zoals gezegd: daarmee kunnen we hopelijk veel elementaire zaken in deze discussie overslaan en doorgaan naar de kern van de kwestie.
Ik heb nog nooit een definitie van 'bovennatuurlijk' gehoord die enig zinvol onderscheid maakt met 'natuurlijke' zaken. Wat versta jij daaronder?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:40 schreef Halcon het volgende:
[..]
Er is geen natuurlijk bewijs. Met bovennatuurlijk bewijs moet je altijd voorzichtig zijn. Ik ben daar altijd wat huiverig voor.
Dan zeg je gewoon: ik geloof dat niet. Dat is dan verder nergens op gebaseerd, of ieg niet op iets dat je hier specificeert.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:40 schreef Halcon het volgende:
Je hebt ook gecombineerde hypotheses. Dat er kant-en-klare mensen zoals ons op de Aarde zijn afgeleverd, geloof ik ook niet.
Er zijn wel meer zaken die waar zijn waarvan je je kunt afvragen of de mens die ooit kan bewijzen. Bijvoorbeeld de veronderstelling dat er sterrenstelsels bestaan buiten het zichtbare universum.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:40 schreef Halcon het volgende:
Het is ook de vraag of het bestaan van God door de mens bewezen zou kunnen worden. De mens heeft beperkingen.
Het is niet zo dat als de mens er geen bewijs voor heeft, dat het dan ook per definitie niet zo is.
Nogmaals, ik zou de hele lezing bekijken, niet alleen het stukje van 4 minuten dat gaat over menselijke evolutie.quote:
Dat is helemaal waar. Het belangrijkste bewijs voor de evolutietheorie werd pas na Darwins tijd ontdekt.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 17:46 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
Niet zo overweldigend als het DNA van ieder levend organisme dat op aarde leeft
Darwin heeft zelfs nooit geweten van het bestaan van DNA.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:50 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Dat is helemaal waar. Het belangrijkste bewijs voor de evolutietheorie werd pas na Darwins tijd ontdekt.
Waarom is dat lastig te zeggen?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:33 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat is lastig te zeggen zonder dat die missing links gevonden zijn. Niemand hier heeft een glazen bol.
Dat is abiogenesequote:Dat zou kunnen, dan zou je een cel moeten hebben gehad die kon overleden op de Aarde van destijds en in staat was tot evolutie. Ook die cel komt ergens vandaan.
Abiogenese is wetenschappelijk gezien nog een open vraagstuk. Hoe dat is gebeurd weten we eenvoudig niet.quote:
Ik zet het eerste filmpje nu op.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:11 schreef Molurus het volgende:
Even wat standaard materiaal:
http://en.wikipedia.org/w(...)Area_School_District
Top! Ik zit hem zelf ook nog eens te kijken, ik zit nu op 17 minuten.quote:
Ik ben niet degene die die stelling verdedigt. Ik stel dat er wél voldoende bewijs is voor evolutie, niet voor God. Jij bent degene die stelt dat er niet voldoende bewijs is voor evolutie, noch voor God, maar dat de eerste niet aangenomen moet worden en de tweede wel. Waarom is dat dan?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat kan ik ook omdraaien. God bestaat, maar er is niet voldoende bewijs voor.
Ik op 29 minuten nu.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 19:06 schreef Molurus het volgende:
[..]
Top! Ik zit hem zelf ook nog eens te kijken, ik zit nu op 17 minuten.
Daar begint het net een beetje interessant te worden, de eerste 20-30 minuten is achtergrond enzo.quote:
Ten eerste omdat het een het ander niet hoeft uit te sluiten en ten tweede gaf ik aan wat ik geloof, niet wat jij moet. Wezenlijk verschil m.i.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 19:22 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Ik ben niet degene die die stelling verdedigt. Ik stel dat er wél voldoende bewijs is voor evolutie, niet voor God. Jij bent degene die stelt dat er niet voldoende bewijs is voor evolutie, noch voor God, maar dat de eerste niet aangenomen moet worden en de tweede wel. Waarom is dat dan?
Goede timing dan de korte pauze.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 19:34 schreef Molurus het volgende:
[..]
Daar begint het net een beetje interessant te worden, de eerste 20-30 minuten is achtergrond enzo.
Ik neem ook even een pauze (zit op 55 minuten nu), aflevering Big Bang Theory.quote:
Ik ga zo weer beginnen.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 20:02 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik neem ook even een pauze (zit op 55 minuten nu), aflevering Big Bang Theory.2 uur is best wel een hele zit. Maar het heeft geen haast!
Not this shit again... Uiteindelijk is het argument van gelovigen altijd: 'omdat ik het geloof'. Erg sterk argumentquote:
Schepping is duidelijk dichterbij de feiten en de waarheid. Wetenschap toont aan dat dna dezelfde wiskundige structuur heeft als het fysieke heelal. Dat betekent dat het dna min of meer gelijk is aan een 3d computerspel, het dna systeem is een universum op zich, dat dingen in het fysieke universum kan modelleren. Aangetoont is dat dna een radio functie heeft voor zenden en ontvangen. Voor het grootste gedeelte bestaat dna dus uit informatie over de omgeving. En ook een klein gedeelte bevat informatie over het organisme zelf. In een dna universum wordt een volledig functionerend volwassen organisme gecreeerd, waarna dit dna organisme als leidraad wordt gebruikt voor de ontwikkeling van het organisme in de fysieke wereld tot volwassenheid.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:27 schreef floodz het volgende:
Wat is jullie FOK!ers mening, Evolutietheorie of Scheppingtheorie?
Natuurwetenschap of God?
Iedere gevonden missing link, levert twee nieuwe op nietwaar?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:33 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat is lastig te zeggen zonder dat die missing links gevonden zijn. Niemand hier heeft een glazen bol.
Same here.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 21:51 schreef Halcon het volgende:
Tot 1.00 gekomen. Morgen verder kijken.
Aan onze cellen is nog steeds te zien dat we (onze cellen) uiteindelijk vanuit het bacteriële leven voortgekomen zijn. Net als alle andere eukaryote levensvormen (waaronder alle andere dieren, schimmels en planten). Zonder de endosymbiose waren er geen eukaryote levensvormen geweest.quote:Op woensdag 8 oktober 2014 18:33 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat is lastig te zeggen zonder dat die missing links gevonden zijn. Niemand hier heeft een glazen bol.
Dat zou kunnen, dan zou je een cel moeten hebben gehad die kon overleden op de Aarde van destijds en in staat was tot evolutie. Ook die cel komt ergens vandaan.
Voor mij vanavond weer, ik heb het nodige te doen vandaag. Vanzelfsprekend heb ik hem al geheel gezien, dus ik ben sowieso wel benieuwd wat je ervan vindt!quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 08:56 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik heb 'm nu bijna helemaal bekeken. Ik zet zo het laatste deel aan.
Indrukken tot nu toe:quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:23 schreef Molurus het volgende:
[..]
Voor mij vanavond weer, ik heb het nodige te doen vandaag. Vanzelfsprekend heb ik hem al geheel gezien, dus ik ben sowieso wel benieuwd wat je ervan vindt!
Niet alles gaat over de wetenschap achter evolutie, aan de andere kant lijkt de maatschappelijke discussie daar omheen me ook niet onbelangrijk. (Anders hadden we deze discussie wel in W&T.)
Wat zijn je indrukken?
men had onmogelijk kunnen bedenken dat alles een begin en een einde heeft?quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 11:10 schreef TheMagnificent het volgende:
De klassiek (atheïstisch-)materialistische visie is dat het heelal altijd al heeft bestaan en zal bestaan, terwijl het de Abrahamitische religies waren die met de claim kwamen dat het heelal een beginpunt heeft en een einde zal hebben en dat het tot die tijd uit zal breiden (Koran 51:47), wat de moderne wetenschap nu ook heeft aangetoond, maar wat men in de tijd van de openbaring van deze religies onmogelijk had kunnen weten.
Begin en eind is nog bijzonder breed omschreven. En zelfs dan, omdat ze dat ene punt goed hebben is die hele religie gevalideerd?quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 11:10 schreef TheMagnificent het volgende:
De klassiek (atheïstisch-)materialistische visie is dat het heelal altijd al heeft bestaan en zal bestaan, terwijl het de Abrahamitische religies waren die met de claim kwamen dat het heelal een beginpunt heeft en een einde zal hebben en dat het tot die tijd uit zal breiden (Koran 51:47), wat de moderne wetenschap nu ook heeft aangetoond, maar wat men in de tijd van de openbaring van deze religies onmogelijk had kunnen weten.
Definieer 'heelal'...quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 11:10 schreef TheMagnificent het volgende:
De klassiek (atheïstisch-)materialistische visie is dat het heelal altijd al heeft bestaan en zal bestaan, terwijl het de Abrahamitische religies waren die met de claim kwamen dat het heelal een beginpunt heeft en een einde zal hebben en dat het tot die tijd uit zal breiden (Koran 51:47), wat de moderne wetenschap nu ook heeft aangetoond, maar wat men in de tijd van de openbaring van deze religies onmogelijk had kunnen weten.
Zo kun je in alle mythologieën wel iets vinden.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 11:10 schreef TheMagnificent het volgende:
De klassiek (atheïstisch-)materialistische visie is dat het heelal altijd al heeft bestaan en zal bestaan, terwijl het de Abrahamitische religies waren die met de claim kwamen dat het heelal een beginpunt heeft en een einde zal hebben en dat het tot die tijd uit zal breiden (Koran 51:47), wat de moderne wetenschap nu ook heeft aangetoond, maar wat men in de tijd van de openbaring van deze religies onmogelijk had kunnen weten.
50% kans. Of wel of niet.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 12:19 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
men had onmogelijk kunnen bedenken dat alles een begin en een einde heeft?
Er is 50% kans dat je een alien tegenkomt, dat je moeder zwanger wordt van een kudde tijgers, en dat de wereld morgen vergaat. Of wel, of niet.quote:
De wereld vergaat ooit of niet. Mensen kunnen ooit dieren bevruchten of niet. Etcquote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:26 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Er is 50% kans dat je een alien tegenkomt, dat je moeder zwanger wordt van een kudde tijgers, en dat de wereld morgen vergaat. Of wel, of niet.
Juist.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:30 schreef Halcon het volgende:
[..]
De wereld vergaat ooit of niet. Mensen kunnen ooit dieren bevruchten of niet. Etc
Oh, dat kan ik hier en nu ook constateren hoor.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:32 schreef Halcon het volgende:
Nee, dat is geen blinde gok. Er zijn een x-aantal prijzen en een x-aantal loten.
Als ik nu stel dat er ergens nog leven is, is dat gewoon een gok i.p.v. dat over honderden jaren geconstateerd moet worden dat ik een visionair of genie was.
Nou dan. Vergelijk het met blind bij een meerkeuzevraag kiezen tussen of A of B.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:34 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Oh, dat kan ik hier en nu ook constateren hoor.
Nee. Want die vergelijking gaat niet op.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:37 schreef Halcon het volgende:
[..]
Nou dan. Vergelijk het met blind bij een meerkeuzevraag kiezen tussen of A of B.
Jawel. Allebei gokken.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:39 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Nee. Want die vergelijking gaat niet op.
Nee. Die schrijver heeft geen (spreekwoordelijke) munt opgegooid om te beslissen of hij zou schrijven dat er een begin en einde was of niet.quote:
Ook zonder het opgooien van een muntje kan het feitelijk een gok geweest zijn.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:47 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Nee. Die schrijver heeft geen (spreekwoordelijke) munt opgegooid om te beslissen of hij zou schrijven dat er een begin en einde was of niet.
Over kansen gesproken, bij een geringste wijziging aan de krachten, temperaturen en chemische reacties die zich voordeden bij de vorming van het heelal, had het heelal er nu totaal anders uitgezien. Wat een indrukwekkende aaneenschakeling van minuscule kansen zijn dat dan dat het vandaag precies onze aarde heeft gevormd en daarop leven mogelijk heeft gemaakt. Als de aarde een paar centimeter dichter bij of verder af van de zon had gezeten, was leven hier niet mogelijk geweest. Ook wanneer koolstof niet was gevormd, was leven op aarde niet mogelijk geweest.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:26 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Er is 50% kans dat je een alien tegenkomt, dat je moeder zwanger wordt van een kudde tijgers, en dat de wereld morgen vergaat. Of wel, of niet.
Dat doet me eraan denken dat ik tickets voor de loterij koop. De kans is namelijk 50% dat ik win: of wel, of niet. Geprojecteerde winst=(0,5*-1)+(0,5*128.000.000)=heel veel.
Het is niet zomaar een claim, maar eentje die een behoorlijk sterke rol speelt in de kosmologie. Zo spreekt de Koran bijvoorbeeld ook over de zon en sterren die zullen uitdoven wanneer het heelal tegen haar einde aanloopt. Uit de wetenschap weten we nu dat sterren hun brandstof, waterstof, omzetten in helium en zo 'in leven blijven' en verdwijnen wanneer alles verbruikt is. Onze zon zal op eenzelfde manier verdwijnen.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:03 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Begin en eind is nog bijzonder breed omschreven. En zelfs dan, omdat ze dat ene punt goed hebben is die hele religie gevalideerd?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heelalquote:
Er is een miniscule kans dat ik de loterij win. De kans dat iemand de loterij wint, is 1.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:58 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Over kansen gesproken, bij een geringste wijziging aan de krachten, temperaturen en chemische reacties die zich voordeden bij de vorming van het heelal, had het heelal er nu totaal anders uitgezien. Wat een indrukwekkende aaneenschakeling van minuscule kansen zijn dat dan dat het vandaag precies onze aarde heeft gevormd en daarop leven mogelijk heeft gemaakt. Als de aarde een paar centimeter dichter bij of verder af van de zon had gezeten, was leven hier niet mogelijk geweest.
Ja, en ook zonder het opgooien van een muntje is het mijn gok dat jij niet weet waar je over praat. Maar die kans is niet 50/50...quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:48 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ook zonder het opgooien van een muntje kan het feitelijk een gok geweest zijn.
quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:23 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Ja, en ook zonder het opgooien van een muntje is het mijn gok dat jij niet weet waar je over praat. Maar die kans is niet 50/50...
Niet heel raar toch, dat aan het einde niks meer 'leeft'? En is er een moment waarop alle sterren in 1x uitdoven? Of sterven ze allemaal langzaam uit? Stuk voor stuk?quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:17 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Het is niet zomaar een claim, maar eentje die een behoorlijk sterke rol speelt in de kosmologie. Zo spreekt de Koran bijvoorbeeld ook over de zon en sterren die zullen uitdoven wanneer het heelal tegen haar einde aanloopt. Uit de wetenschap weten we nu dat sterren hun brandstof, waterstof, omzetten in helium en zo 'in leven blijven' en verdwijnen wanneer alles verbruikt is. Onze zon zal op eenzelfde manier verdwijnen.
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heelal
Een levend wezen dat observeert, leeft per definitie in een universum waarin leven mogelijk is. Je opmerking is dus volledig triviaal.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:58 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Over kansen gesproken, bij een geringste wijziging aan de krachten, temperaturen en chemische reacties die zich voordeden bij de vorming van het heelal, had het heelal er nu totaal anders uitgezien. Wat een indrukwekkende aaneenschakeling van minuscule kansen zijn dat dan dat het vandaag precies onze aarde heeft gevormd en daarop leven mogelijk heeft gemaakt. Als de aarde een paar centimeter dichter bij of verder af van de zon had gezeten, was leven hier niet mogelijk geweest.
Ondertussen, in de Koran:quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:17 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Het is niet zomaar een claim, maar eentje die een behoorlijk sterke rol speelt in de kosmologie. Zo spreekt de Koran bijvoorbeeld ook over de zon en sterren die zullen uitdoven wanneer het heelal tegen haar einde aanloopt. Uit de wetenschap weten we nu dat sterren hun brandstof, waterstof, omzetten in helium en zo 'in leven blijven' en verdwijnen wanneer alles verbruikt is. Onze zon zal op eenzelfde manier verdwijnen.
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heelal
quote:18:83-86—And they ask you about Dhul-Qarnain. Say: “I shall recite to you something of his story.” Verily, We established him in the earth, and We gave him the means of everything. So he followed a way. Until, when he reached the setting place of the sun, he found it setting in a spring of black muddy (or hot) water. And he found near it a people.
quote:36:40 It is not for the sun to overtake the moon, nor doth the night outstrip the day. They float each in an orbit.
quote:67:5 And verily We have beautified the world's heaven with stars/lamps, and We have made them missiles for the devils, and for them We have prepared the doom of flame.
quote:71:16 And hath made the moon a light therein, and made the sun a lamp?
quote:54:1-3 The hour drew nigh and the moon did rend asunder.
Etc.quote:86:6-7 He is created from a drop emitted- Proceeding from between the backbone and the ribs
Juist, het was dan ook meer een vraag om na te denken over de definitie.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:17 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Het is niet zomaar een claim, maar eentje die een behoorlijk sterke rol speelt in de kosmologie. Zo spreekt de Koran bijvoorbeeld ook over de zon en sterren die zullen uitdoven wanneer het heelal tegen haar einde aanloopt. Uit de wetenschap weten we nu dat sterren hun brandstof, waterstof, omzetten in helium en zo 'in leven blijven' en verdwijnen wanneer alles verbruikt is. Onze zon zal op eenzelfde manier verdwijnen.
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heelal
Er is in de wetenschap geen enkele consensus over of het "heelal" eindig is, veel wijst er op dat dit niet het geval is. Jij insinueert, correct me if I am wrong, dat dit wel het geval zou zijn en daarmee de Koran een keer juist zit.quote:Het zichtbare heelal omvat dat deel van het heelal waarvan sinds het "begin der tijden" licht ons heeft kunnen bereiken en dat we daardoor om ons heen kunnen waarnemen. Omdat de snelheid van het licht eindig is, is ook het zichtbare heelal gemeten vanaf het "begin der tijden" eindig.
Het theoretische heelal omvat de theoretische modellen die in de kosmologie een mogelijke structuur beschrijven waarin het zichtbare heelal wellicht 'ingebed' is. Deze worden behandeld in bijvoorbeeld de verschillende snaartheorieën en de theorie over een mogelijk multiversum.
Het klassieke monotheistische wereldbeeld was dat de aarde plat was, ongeveer tweeduizend klilometer in doorsnee en dat je met een lange ladder in de hemel kon komen en dat dit kleine heelal 4000 voor christus was geschapen.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 11:10 schreef TheMagnificent het volgende:
De klassiek (atheïstisch-)materialistische visie is dat het heelal altijd al heeft bestaan en zal bestaan, terwijl het de Abrahamitische religies waren die met de claim kwamen dat het heelal een beginpunt heeft en een einde zal hebben en dat het tot die tijd uit zal breiden (Koran 51:47), wat de moderne wetenschap nu ook heeft aangetoond, maar wat men in de tijd van de openbaring van deze religies onmogelijk had kunnen weten.
tja dat hangt nogal af hoe je het laatste stukje van vers 51:47 vertaalt, ik vind de volgende alternatieven ( http://quran.com/51/47 ) :quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 11:10 schreef TheMagnificent het volgende:
De klassiek (atheïstisch-)materialistische visie is dat het heelal altijd al heeft bestaan en zal bestaan, terwijl het de Abrahamitische religies waren die met de claim kwamen dat het heelal een beginpunt heeft en een einde zal hebben en dat het tot die tijd uit zal breiden (Koran 51:47), wat de moderne wetenschap nu ook heeft aangetoond, maar wat men in de tijd van de openbaring van deze religies onmogelijk had kunnen weten.
Je weet dat dit gewoon enorme onzin is? Buiten het feit dat de baan om de Zon van de Aarde niet zo stabiel is als jij doet voorkomen [1] [2] [3]zit er in de "habitable zone" van de zon ook wel wat meer speling dan die "paar centimeters". [4] [5] [6]quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 19:58 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Over kansen gesproken, bij een geringste wijziging aan de krachten, temperaturen en chemische reacties die zich voordeden bij de vorming van het heelal, had het heelal er nu totaal anders uitgezien. Wat een indrukwekkende aaneenschakeling van minuscule kansen zijn dat dan dat het vandaag precies onze aarde heeft gevormd en daarop leven mogelijk heeft gemaakt. Als de aarde een paar centimeter dichter bij of verder af van de zon had gezeten, was leven hier niet mogelijk geweest. Ook wanneer koolstof niet was gevormd, was leven op aarde niet mogelijk geweest.
Precies! De evolutietheorie gaat over de diversiteit van het leven. Endosymbiose gaat over het ontstaan van leven. Endosymbiose is overigens nog niet wetenschappelijk bewezen (zover ik weet). De spontane vorming van enzymen is al wel experimenteel gelukt, maar de stap van enzym naar levend organisme is nog niet nagebootst in laboratoria.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 21:31 schreef barthol het volgende:
Endosymbiose of het scheppingsverhaal?
(ofwel... er is meer dan evolutie door natuurlijke selectie)
Geen idee? Stervorming is nog steeds aan de gang, dus wie weet hoe lang het nog duurt.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:25 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Niet heel raar toch, dat aan het einde niks meer 'leeft'? En is er een moment waarop alle sterren in 1x uitdoven? Of sterven ze allemaal langzaam uit? Stuk voor stuk?
Endosymbiose gaat over het ontstaan van het eukaryote leven.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 10:06 schreef tkofschip het volgende:
[..]
Precies! De evolutietheorie gaat over de diversiteit van het leven. Endosymbiose gaat over het ontstaan van leven. Endosymbiose is overigens nog niet wetenschappelijk bewezen (zover ik weet). De spontane vorming van enzymen is al wel experimenteel gelukt, maar de stap van enzym naar levend organisme is nog niet nagebootst in laboratoria.
Evolutie is overigens lang en breed bewezen en vaststaand wetenschappelijk feit. Dit is geen 'theorie' zoals "ik heb een voetbaltheorie", maar als "er viel een steen op mijn hoofd en dat deed pijn".
Over endosymbiose valt echter nog te twisten.
quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 10:30 schreef barthol het volgende:
Volgens mij is de endosymbionten theorie geen hypothese meer, maar heeft het nu ook de status van wetenschappelijke theorie.
18:83-86 beschrijft slechts figuurlijk het tafereel vanuit het perspectief van Dhul-Qarnain; het geeft geen boodschap aangaande de astronomie. Ook in onze talen zijn termen als zonsondergang, zonsopkomst, sundown, sunset, etcetera, ingeburgerd, terwijl we weten dat de zon helemaal niet 'opkomt' of 'ondergaat'.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:38 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Ondertussen, in de Koran:
[..]
[..]
[..]
[..]
[..]
[..]
Etc.
Helemaal mee eens! Fantastische docent.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
[..]
Indrukken tot nu toe:
* een goede spreker. Hij legt het uit op een manier dat je er bij blijft, humor tussendoor. Kan me voorstellen dat dit voor studenten een leuke lezing is. Ik heb het weleens anders meegemaakt. Helpt ook wel bij het volgen van de lezing.
Hoe het precies bedoeld was is altijd lastig in te schatten. Wat ik wel weet is dat dit argument door veel creationisten wordt aangehaald, geheel serieus bedoeld.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
* je punt over die fossielen snap ik nu wel. Was ook wel een beetje flauw van mijn kant.
Ik denk graag dat Nederland nuchterder is dan dat. Aan de andere kant is de scheiding tussen kerk en staat in de VS beter geregeld dan hier.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
* maatschappelijke discussie speelt in Nederland volgens mij niet zo als in bijvoorbeeld in de VS. Er staan mij bijvoorbeeld geen rechtszaken bij over wat er onderwijzen moet worden.
'Seculier' betekent niet dat scholen vrij zijn om elke overtuiging te onderwijzen. Seculier betekent dat het onderwijs niet afhankelijk zou moeten zijn van levensbeschouwelijke overtuigingen.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
Wat mij betreft zou je ook beide verhalen kunnen onderwijzen. Onderwijs zou m.i. seculier moeten zijn.
Yep, dat is 1 van de redenen dat ik het de perfecte lezing vind in discussies als deze. Het behandelt de wetenschap, de maatschappelijke discussie, en bezien vanuit iemand die zelf creationist is.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
* wat dat betreft natuurlijk wel handig dat de spreker gelovig is. Dat zou toch de angel uit de discussie moeten halen.
Ik hoor dit verwijt tamelijk vaak. Maar atheïsten die zeggen: 'evolutie is waar, en daarom bestaat god niet' kom ik eigenlijk niet zo heel vaak tegen. Het lijkt me ook nogal een onzinargument voor het niet-bestaan van goden.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
Om me heen zie ik toch vaak dat mensen of de evolutietheorie gebruiken om te beweren dat God niet bestaat / er geen reden is om gelovig te zijn en dat gelovigen krampachtig vasthouden aan het scheppingsverhaal, terwijl ook in de Bijbel wel dingen staan die het Scheppingsverhaal onlogisch maken.
Het was een vroege (niet de eerste) poging om de wereld waarin wij leven te begrijpen. Voor die tijd wellicht waardevol, maar tegenwoordig weten we veel beter.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:36 schreef Halcon het volgende:
Ik ben vrij gelovig, maar ik besef me wel dat de Bijbel is geschreven door mensen, dat die verhalen van mond op mond zijn gegaan en daarna opgeschreven en dat alles is opgeschreven door mensen die in die tijd leefden en veel minder wetenschappelijke verklaringen tot hun beschikking hadden dan mensen nu hebben.
Ik geef alleen aan dat de Koran een dergelijke uitspraak doet, dat het universum uitbreidende is, wat volgens mij niet in tegenstrijd is met de huidige stand van zaken. Er wordt verder niet in detail op ingegaan. Ik neem voor de rest aan wat de wetenschap daarover te vertellen heeft.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 20:41 schreef highender het volgende:
[..]
Juist, het was dan ook meer een vraag om na te denken over de definitie.
[..]
Er is in de wetenschap geen enkele consensus over of het "heelal" eindig is, veel wijst er op dat dit niet het geval is. Jij insinueert, correct me if I am wrong, dat dit wel het geval zou zijn en daarmee de Koran een keer juist zit.
Wat is het nou? Vanuit het perspectief van Dhul-Qarnain of een gewone uitdrukking. Anyhow, een weerlegging op beide:quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 12:00 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
18:83-86 beschrijft slechts figuurlijk het tafereel vanuit het perspectief van Dhul-Qarnain; het geeft geen boodschap aangaande de astronomie. Ook in onze talen zijn termen als zonsondergang, zonsopkomst, sundown, sunset, etcetera, ingeburgerd, terwijl we weten dat de zon helemaal niet 'opkomt' of 'ondergaat'.
1) waarom heeft de schrijver dat niet expliciet gezegd? Zeker omdat het nu lijkt dat hij zegt dat de zon om de aarde draait.quote:36:40 klinkt misschien als een misser, maar we weten nu dat de zon ook een baan volgt rondom de zogenaamde 'local standard of rest' (zie: solar apex).
Dit is zever. Ofwel je levert die metafoor, ofwel je geeft toe dat er onzin staat.quote:67:5 beschrijft net als vergelijkbare verzen waarin 'duivels' en 'engelen' een rol spelen, een tafereel dat voor ons weinig tot de verbeelding spreekt, want de mens is niet in staat om dergelijke entiteiten waar te nemen, dus ik ben van mening dat dergelijke verzen of vertellingen ook niet uitvoerige analyse behoeven, zoals verzen die de hel en de hemel beschrijven.
Deze verzen zijn op verschillende manieren uitgelegd, vaak wat krampachtig, maar we hebben het hier dus over een document waarvan de toehoorders in eerste instantie bedoeïenen op het Arabisch schiereiland van omstreeks 600 n.Chr. waren. Bedenkt je wel dat bepaalde dingen voor hen in metaforen werd uitgelegd of in termen die voor ons nu wellicht wat lachwekkend kunnen klinken en voor hen ook ongetwijfeld weinig tot de verbeelding spraken, maar je kunt een publiek erg moeilijk iets uitleggen dat men niet met eigen ogen heeft waargenomen of omdat het vanwege de tijdsgeest voor hen ondenkbaar was.
Zo zijn er overleveringen die spreken over een speciaal soort ezel met twee enorme oren die kan vliegen en mensen van de ene plek naar de andere kan brengen. Er zijn mensen geweest die dit uitgelegd hebben als een vliegtuig en gezien zoiets voor iemand in die tijd ondenkbaar was, zou je kunnen zeggen dat het een redelijk geslaagde uitleg was, maar je kunt het ook als fabel opzij leggen als je niet in de legitimiteit van de bron gelooft.
Als ik ook even voor mezelf mag spreken, ben ik zelf ook geen fan van krampachtige interpretaties of pogingen om dingen in verzen te proppen die er niet instaan, maar als moslim geloof ik dat de Koran wel aanspoort tot het onderzoeken van het universum en dat het ook de aandacht vestigt op bepaald fenomenen in het universum. Ik zie het ook niet als een wetenschapsboek, maar een religieuze tekst die vooral het persoonlijke leven van een gelovige wil inrichten en zich daarnaast op tekenen van de creatie in zijn omgeving attendeert om onderzoek te verrichten, maar vooral om God te vereren. Bepaalde vergezochte tekenen en interpretaties wenden naar mijn mening ook de aandacht af van bepaalde interessante claims die er worden gemaakt, wat ik niet gerechtvaardigd vind om de geloofwaardigheid van de gehele tekst of bron maar in twijfel te trekken.
Het gebruikte woord voor 'lamp' staat in de Koran altijd voor iets dat zelf licht geeft, nooit iets dat licht weerkaatst. Hetzelfde woord wordt bijvoorbeeld ook voor Allah gebruikt.quote:71:16 is door geleerden weer uitgelegd als de zon (de bron van het licht, dus een ''lamp'') die de maan oplicht, waarvan we weten dat dat het geval is.
Die geleerden negeren dan wel even de Hadith, die expliciet zegt dat de maan letterlijk in twee delen werd gescheurd:quote:54:1-3 is mogelijk een metaforische beschrijving van een gedeeltelijke maansverduistering volgens geleerden.
Daarnaast is er niet zoiets als een 'maansverduistering'. Dat noemen we halve maan, dat hadden zelfs die woestijnbewoners doorgehad.quote:Narrated Anas: "That the Meccan people requested Allah's Apostle to show them a miracle, and so he showed them the splitting of the moon."
Het geeft niet in begrijpbare termen een uitleg, het geeft foute informatie die gejat is van Griekse geleerden.quote:86:6-7, ook hier weer hebben we te maken met een beschrijving aan een publiek dat hier onmogelijk kennis van had kunnen hebben in die tijd. En gezien de bron niet claimt een anatomieboek voor alle tijden te zijn, kunnen we aannemen dat het in begrijpbare termen een uitleg probeert te geven aan haar toehoorders.
Ik heb geenszins beweerd dat ik diep in de materie zit, maar ik had dan wellicht ook niet zo'n ongelukkige uitspraak moeten doen, dat geef ik toe. Maar wat ik in essentie wilde zeggen is dat wanneer de aarde zich op een bepaalde afstand dichter bij of verder af van de zon had bevonden, leven op aard in haar huidige vorm niet mogelijk was geweest vanwege de temperatuursverschillen en het effect daarvan op de chemische reacties die zouden hebben plaatsgevonden. Zeg ik dan iets heel geks?quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 09:46 schreef Semisane het volgende:
[..]
Je weet dat dit gewoon enorme onzin is? Buiten het feit dat de baan om de Zon van de Aarde niet zo stabiel is als jij doet voorkomen [1] [2] [3]zit er in de "habitable zone" van de zon ook wel wat meer speling dan die "paar centimeters". [4] [5] [6]
Wat ik totaal niet snap is dat er geen gigantische alarmbellen afgingen bij jou toen dit jou ooit werd verteld. Het is toch totaal logisch dat een "paar centimeter" speling in de baan van de Aarde om de Zon om leven te kunnen huizen niet juist kan zijn? Enkel al de beweging die veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de Maan is vele malen die "paar centimeter". Even een paar minuten op het internet en je had kunnen weten dat deze claim onzin is!
Nu je dit weet, ga je ook je andere claims kritisch bekijken?
Dat heb ik ook gelezen, ja. Maar was het leven op aarde dan in haar huidige vorm geweest?quote:Overigens dat op Aarde de biochemie van het leven gebaseerd is op koolstof is niet geheel raar, maar dat wilt geenszins zeggen dat de biochemie van leven niet een ander basis zou kunnen hebben. Dit zijn natuurlijk onbewezen hypotheses, maar het zijn wel waarschijnlijke en mogelijk levensvatbare alternatieven.
Geen haast, ik ben straks op pad om boodschappen te doen e.d.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 12:35 schreef Halcon het volgende:
@molurus: ik reageer straks even als ik achter de laptop zit.
Dat koran beweert helemaal niet dat het "heelal uitbreidende" is, het vers zegt enkel dat het "uitspansel weids" is.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 12:16 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Ik geef alleen aan dat de Koran een dergelijke uitspraak doet, dat het universum uitbreidende is, wat volgens mij niet in tegenstrijd is met de huidige stand van zaken. Er wordt verder niet in detail op ingegaan. Ik neem voor de rest aan wat de wetenschap daarover te vertellen heeft.
Nee hoor, maar we hebben het over een zone van tientallen (wellicht zelfs honderden) miljoenen kilometers waarin leven mogelijk is, het is theoretisch zelfs mogelijk dat er (primitief) leven is op enkele ijs-manen van Jupiter, die onder invloed van de zwaartekracht van Jupiter wellicht genoeg hitte en ook vloeibaar water in grote hoeveelheden herbergen.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 12:28 schreef TheMagnificent het volgende:
[..]
Ik heb geenszins beweerd dat ik diep in de materie zit, maar ik had dan wellicht ook niet zo'n ongelukkige uitspraak moeten doen, dat geef ik toe. Maar wat ik in essentie wilde zeggen is dat wanneer de aarde zich op een bepaalde afstand dichter bij of verder af van de zon had bevonden, leven op aard in haar huidige vorm niet mogelijk was geweest vanwege de temperatuursverschillen en het effect daarvan op de chemische reacties die zouden hebben plaatsgevonden. Zeg ik dan iets heel geks?
Niet in de huidige vorm uiteraard.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 12:28 schreef TheMagnificent het volgende:Dat heb ik ook gelezen, ja. Maar was het leven op aarde dan in haar huidige vorm geweest?
Dit is eigenlijk iets dat mij altijd heeft verbaasd: het feit dat - kennelijk - de stap van 1cellig naar meercelllig de moeilijkste stap is geweest in de geschiedenis van de evolutie van leven op aarde. En dus niet complexe zaken zoals intelligentie.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 13:23 schreef Semisane het volgende:
Of het leven ook intelligent zou zijn geweest? Tja begrijp dat intelligentie niet direct een noodzakelijke uitkomst is van evolutie. Miljarden jaren zijn voorbij gegaan zonder dat het leven meer was dan zeer simpele organismen, niet meer dan ééncellig of hooguit een collectie van een paar cellen.
Hier een mooi stuk over de Fermi-paradox. Zeker het stukje over de filters en de Great Filter is erg relevant en interessant.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 13:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dit is eigenlijk iets dat mij altijd heeft verbaasd: het feit dat - kennelijk - de stap van 1cellig naar meercelllig de moeilijkste stap is geweest in de geschiedenis van de evolutie van leven op aarde. En dus niet complexe zaken zoals intelligentie.
3/4 van onze voorouders, 3/4 van de voorouders van alle cellen in ons lichaam, waren eencelligen die niet samenwerkten, maar onderling streden voor hun eigen belang. 3/4 van onze genetische code heeft een oorsprong in die wereld.
En feitelijk werken ook onze lichaamscellen voor een belangrijk deel nog steeds op die manier. Dat ze tezamen een macroschaal wezen vormen is een (cel-)cultureel bijproduct daarvan.
Wowquote:Op zaterdag 11 oktober 2014 13:36 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Hier een mooi stuk over de Fermi-paradox. Zeker het stukje over de filters en de Great Filter is erg relevant en interessant.
http://waitbutwhy.com/2014/05/fermi-paradox.html
Die link kwam ik laatst ook tegen, volgens mij via Facebook. Ontzettend interessant inderdaad.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 13:36 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Hier een mooi stuk over de Fermi-paradox. Zeker het stukje over de filters en de Great Filter is erg relevant en interessant.
http://waitbutwhy.com/2014/05/fermi-paradox.html
De evolutietheorie gaat ergens toch ook over het ontstaan van het leven?quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 10:06 schreef tkofschip het volgende:
[..]
Precies! De evolutietheorie gaat over de diversiteit van het leven. Endosymbiose gaat over het ontstaan van leven. Endosymbiose is overigens nog niet wetenschappelijk bewezen (zover ik weet). De spontane vorming van enzymen is al wel experimenteel gelukt, maar de stap van enzym naar levend organisme is nog niet nagebootst in laboratoria.
Evolutie is overigens lang en breed bewezen en vaststaand wetenschappelijk feit. Dit is geen 'theorie' zoals "ik heb een voetbaltheorie", maar als "er viel een steen op mijn hoofd en dat deed pijn".
Over endosymbiose valt echter nog te twisten.
Nee.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 18:55 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
[..]
De evolutietheorie gaat ergens toch ook over het ontstaan van het leven?
Dus gaat het ergens toch over het ontstaanquote:Op zaterdag 11 oktober 2014 19:24 schreef Molurus het volgende:
Wetenschappelijke theorieën hebben altijd een beperkt toepassingsgebied, en dat geldt ook voor de evolutietheorie. Evolutie zegt niets over hoe leven ontstaan zou kunnen zijn. Het enige dat evolutie zegt is dat het eerste leven zeer eenvoudig geweest moet zijn, en vermoedelijk niet meer bestaat of kan ontstaan omdat de concurrentie van veel verder ontwikkeld leven te groot is.
Het zegt iets over hoe dat eerste leven eruit gezien heeft, maar helemaal niets over hoe het is ontstaan.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 19:43 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
[..]
Dus gaat het ergens toch over het ontstaan
Niet over het ontstaan zelf, maar wel het verloop ervan. En tsja dat is een vorm van het ontstaan van het leven.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 20:02 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het zegt iets over hoe dat eerste leven eruit gezien heeft, maar helemaal niets over hoe het is ontstaan.
Nee, dat vind ik een slechte vergelijking. De oerknaltheorie zegt misschien niks over hoe de knal tot stand kwam, maar zegt wel iets over het ontstaan; namelijk een knal.quote:Het is vergelijkbaar met hoe de oerknaltheorie iets zegt over hoe het vroege universum eruit gezien moet hebben, maar niets zegt over de oerknal zelf of hoe die tot stand kwam.
En meer ook niet. Top, je snapt het. Rest is verder irrelevant over het ontstaan van het leven.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 20:16 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
[..]
Niet over het ontstaan zelf, maar wel het verloop ervan. En tsja dat is een vorm van het ontstaan van het leven.
Evolutie (zoals ik het ken dan) vertelt over een fauna van miljoenen jaren geleden. Nou dat is nogal wat om te beweren. Hiermee wordt automatisch een deel van een beeld van het ontstaan van de wereld gemaakt en andere mogelijkheden worden daarmee automatisch ook uitgesloten.
[..]
Nee, dat vind ik een slechte vergelijking. De oerknaltheorie zegt misschien niks over hoe de knal tot stand kwam, maar zegt wel iets over het ontstaan; namelijk een knal.
De oerknaltheorie zegt niets over het ontstaan van het universum. Bovendien is het woord 'knal' al een heel ongelukkig soort beeldspraak. Het leek in elk geval niet op een knal zoals wij dat woord normaalgesproken begrijpen.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 20:16 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
[..]
Nee, dat vind ik een slechte vergelijking. De oerknaltheorie zegt misschien niks over hoe de knal tot stand kwam, maar zegt wel iets over het ontstaan; namelijk een knal.
Zoiets dacht ik eerlijk gezegd ookquote:Op zaterdag 11 oktober 2014 20:19 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het roept bij mensen een beeld op van een grote lege ruimte waarin dan ineens, ergens, een bolvormige explosie van materie en straling ontstaat. En dat beeld slaat echt als een tang op een varken.
Evolutie vertelt niet over fauna en flora van miljoenen jaren geleden maar over de ontwikkeling van die fauna en flora door al die miljoenen (miljarden zelfs) jaren heen, dus het zegt ook iets over het leven van vandaag.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 20:16 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
[..]
Niet over het ontstaan zelf, maar wel het verloop ervan. En tsja dat is een vorm van het ontstaan van het leven.
Evolutie (zoals ik het ken dan) vertelt over een fauna van miljoenen jaren geleden. Nou dat is nogal wat om te beweren.
Tja, maar is dat een probleem dan? Elke verklaring van een fenomeen sluit andere, minder juiste, verklaringen uit. Dat is natuurlijk ook het doel van de wetenschap het uitsluiten van mogelijkheden en verklaringen die niet juist zijn. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat een geaccepteerde verklaring ook een absolute waarheid is, enkel dat het een verklaring is waarbij de waarschijnlijkheid significant groter is dat deze dichter bij de werkelijkheid ligt dan andere verklaringen.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 20:16 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:Hiermee wordt automatisch een deel van een beeld van het ontstaan van de wereld gemaakt en andere mogelijkheden worden daarmee automatisch ook uitgesloten.
Een tikje off topic, maar vooruit:quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 21:13 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Zoiets dacht ik eerlijk gezegd ookTenminste, dat het heelal ontstond door een singulariteit in het oneindige die zonder aanwijsbare oorzaak heel snel in volume toe ging nemen (en dat nog steeds doet). Maar hoe zit het dan?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 0% gewijzigd door Molurus op 11-10-2014 21:47:03 ]Niet meer aanwezig in dit forum.
quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 21:40 schreef Molurus het volgende:
[..]
Een tikje off topic, maar vooruit:Bedankt voor deze uitgebreide uitleg! Je tekst roept bij mij nog wel enkele andere vragen op, maar dat is inderdaad iets voor een ander topicSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
voor een creationist is "de evolutie van het heelal" ook evolutiequote:Op zaterdag 11 oktober 2014 21:40 schreef Molurus het volgende:
[..]
Een tikje off topic, maar vooruit:
Ja, er lijkt een beetje een beeld te bestaan dat een theorie die niet in 1 keer alles verklaart geen goede theorie is.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 23:01 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
voor een creationist is "de evolutie van het heelal" ook evolutie
Graag gedaan. Wellicht een idee voor een topic.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 22:13 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Bedankt voor deze uitgebreide uitleg! Je tekst roept bij mij nog wel enkele andere vragen op, maar dat is inderdaad iets voor een ander topic
Mja, als iemand bijvoorbeeld een wandeltocht maakt van Maastricht naar Amsterdam en vast staat dat hij in Maastricht, Amsterdam en een aantal andere plaatsen is geweest, maar van een paar dorpjes is niet vast te stellen dat hij daar is geweest. Dan kun je niet stellen dat hij die tocht dan ook wel niet zal hebben gemaakt.quote:Op zaterdag 11 oktober 2014 12:04 schreef Molurus het volgende:
[..]
Helemaal mee eens! Fantastische docent.
[..]
Hoe het precies bedoeld was is altijd lastig in te schatten. Wat ik wel weet is dat dit argument door veel creationisten wordt aangehaald, geheel serieus bedoeld.
[..]
In Nederland speelt het geloof over het algemeen een minder grote rol dan in de VS. In de VS heb je ook veel meer krachtige lobbygroepen dan in Nederland. In Nederland heb je voor zo ongeveer elk apart punt wel een politieke partij, in de VS werken ze veel meer met lobbygroepen.quote:Ik denk graag dat Nederland nuchterder is dan dat. Aan de andere kant is de scheiding tussen kerk en staat in de VS beter geregeld dan hier.
[..]
'Seculier' betekent niet dat scholen vrij zijn om elke overtuiging te onderwijzen. Seculier betekent dat het onderwijs niet afhankelijk zou moeten zijn van levensbeschouwelijke overtuigingen.
Scholen zijn tenslotte voor het onderwijzen van kennis en vaardigheden. En ook religieuze scholen zijn helemaal niet vrij om te bepalen wat de feiten zijn.
Er is krap 2 jaar geleden een prachtig debat geweest in Amsterdam over de rol van religie in het onderwijs (waar ik bij was). Daniel Dennett deed daar een pleidooi waar ik me prima in kan vinden:
(rest van dat debat staat ook op youtube, zeer de moeite waard.)
[..]
Dat is het argument dat ik het vaakst hoor, alsof een God automatisch gekoppeld zou moeten zijn aan het al dan niet waar zijn van het scheppingsverhaal zoals dat in de Bijbel of in welk geloofsboek dan ook staat.quote:Yep, dat is 1 van de redenen dat ik het de perfecte lezing vind in discussies als deze. Het behandelt de wetenschap, de maatschappelijke discussie, en bezien vanuit iemand die zelf creationist is.
[..]
Ik hoor dit verwijt tamelijk vaak. Maar atheïsten die zeggen: 'evolutie is waar, en daarom bestaat god niet' kom ik eigenlijk niet zo heel vaak tegen. Het lijkt me ook nogal een onzinargument voor het niet-bestaan van goden.
[..]
Ik vond de lezing erg interessant. Bedankt voor de link:) Het onderwijzen van de evolutietheorie was ik sowieso al geen tegenstander van. In bijvoorbeeld op wetenschap gebaseerde schoollessen, horen godsdienstige argumenten sowieso geen rol te hebben als het gaat om het bepalen van het lesprogramma.quote:Het was een vroege (niet de eerste) poging om de wereld waarin wij leven te begrijpen. Voor die tijd wellicht waardevol, maar tegenwoordig weten we veel beter.
Tenslotte: fijn dat je het advies om die lezing te bekijken hebt gevolgd.Ik hoop en verwacht dat het enige impact heeft gehad op zowel je ideeën ten aanzien van evolutie als het maatschappelijke belang daarvan. Dat was bij mij zelf zeker het geval.
Allebei zijn waar.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:27 schreef floodz het volgende:
Wat is jullie FOK!ers mening, Evolutietheorie of Scheppingtheorie?
Natuurwetenschap of God?
Ben wel benieuwd.quote:Op zaterdag 2 augustus 2014 10:11 schreef Molurus het volgende:
Even wat standaard materiaal:
http://en.wikipedia.org/w(...)Area_School_District
Zoals iemand zeer terecht zei: "Alle fossielen zijn tussenvormen." In feite zijn alle dieren van nu ook tussenvormen: ze evolueren nog tot andere vormen.quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Mja, als iemand bijvoorbeeld een wandeltocht maakt van Maastricht naar Amsterdam en vast staat dat hij in Maastricht, Amsterdam en een aantal andere plaatsen is geweest, maar van een paar dorpjes is niet vast te stellen dat hij daar is geweest. Dan kun je niet stellen dat hij die tocht dan ook wel niet zal hebben gemaakt.
Het zou in geschiedenislessen heel goed zijn als de verschillende standpunten van de verschillende partijen genoemd zouden worden. Of de verschillende belangen van leiders en het gewone volk. Maar dan als gelijkwaardig, als naast elkaar staand.quote:[..]
In Nederland speelt het geloof over het algemeen een minder grote rol dan in de VS. In de VS heb je ook veel meer krachtige lobbygroepen dan in Nederland. In Nederland heb je voor zo ongeveer elk apart punt wel een politieke partij, in de VS werken ze veel meer met lobbygroepen.
Seculier in de zin van, los van het geloof onderwijzen, echter wel de factor geloof benoemen, aangezien deze factor een grote rol speelt in de wereld. In die zin zou je ook het scheppingsverhaal aan kunnen halen. Net zoals dat je bij bv. geschiedenislessen de standpunten van verschillende partijen uit zou kunnen leggen.
Dat debat zal ik dan nog eens moeten bekijken
Dan zijn we het aardig eens, denk ik.quote:Ik vond de lezing erg interessant. Bedankt voor de link:) Het onderwijzen van de evolutietheorie was ik sowieso al geen tegenstander van. In bijvoorbeeld op wetenschap gebaseerde schoollessen, horen godsdienstige argumenten sowieso geen rol te hebben als het gaat om het bepalen van het lesprogramma.
Alleen jammer dat er geen WK voetbal was in 2012quote:Op maandag 13 oktober 2014 00:27 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Allebei zijn waar.
Octopus Paul is de almachtige Schepper van diepzee, hoogland en wolkenluchten. Dat werd duidelijk toen hij bij de WK-voetbal van 2012 de vooropgezette uitslagen van de FIFA met Zijn eigen wensen logenstrafte. En aangezien Hij dus de oppermachtige FIFA een hak zette, moet Hij wel almachtig zijn.
Octopus Paul heeft dus alles geschapen, o.a. diepzee, hoogland en wolkenluchten. En toen Hijzelf pakweg 250 miljoen jaar geleden op aarde geïncarneerd was, heeft hij de rest van de natuur vrijgelaten om wat voor zichzelf te gaan doen.
De mens is dus slechts een toevallig bijproduct van die evolutie. Het is de Octopus die de Kroon op Zijn Schepping is. Vuvuzela!
quote:Op maandag 13 oktober 2014 00:48 schreef Kees22 het volgende:
Daar zijn cursussen over, zelfs. Voor mensen met een IQ van meer dan 100!
Sowieso als ie een WK in 2012 kan hebben laten plaatsgevonden...quote:Op maandag 13 oktober 2014 00:27 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Allebei zijn waar.
Octopus Paul is de almachtige Schepper van diepzee, hoogland en wolkenluchten. Dat werd duidelijk toen hij bij de WK-voetbal van 2012 de vooropgezette uitslagen van de FIFA met Zijn eigen wensen logenstrafte. En aangezien Hij dus de oppermachtige FIFA een hak zette, moet Hij wel almachtig zijn.
Octopus Paul heeft dus alles geschapen, o.a. diepzee, hoogland en wolkenluchten. En toen Hijzelf pakweg 250 miljoen jaar geleden op aarde geïncarneerd was, heeft hij de rest van de natuur vrijgelaten om wat voor zichzelf te gaan doen.
De mens is dus slechts een toevallig bijproduct van die evolutie. Het is de Octopus die de Kroon op Zijn Schepping is. Vuvuzela!
De (laryngeal nerve van een) giraffe is juist een mooi voorbeeld van evolutie.quote:Op maandag 13 oktober 2014 05:18 schreef Impressme het volgende:
Als ik zou moeten kiezen dan zou ik zeggen: Evolutie. Maar dan krijg ik steevast een Giraf voor ogen, een wonderlijk dier met zijn lange hals en dat zal best wetenschappelijk te verklaren zijn maar ik blijf dat dier zien als ik over dit soort dingen nadenk. En tegelijk moet ik denken aan de mogelijkheid dat er meer is dan enkel evolutie.
God of Goden zijn door ons bedacht om het leven begrijpelijk te maken, net als taal en rekenen eigenlijk. Het is de makkelijkste manier om met elkaar te communiceren, ons verbonden te voelen. Hoe fijn is het niet om iemand te spreken in het buitenland die jouw taal spreekt? Helemaal blij en verbonden voel je je dan. Of iemand die precies weet hoe jij in elkaar zit, wat jij meemaakt. Het internet staat er vol mee.
Dus is er iets magisch aan de hand, iets onzichtbaars dat ons verbindt en dat is niet enkel evolutie.
Evolutie is al volledig bewezen en de mens is een aap. Prima dat je wat anders gelooft hoor, maar evolutie ontkennen is simpelweg idioot.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:32 schreef Snackman het volgende:
Evolutie is niet te bewijzen, het is niet te bewijzen dat een mens van een aap afstamt. Of de oerknal, etc.
Ze proberen dit wel, maar het blijft theoretisch.
Je gelooft dus de theorie van de Evolutie?quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:48 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Evolutie is al volledig bewezen en de mens is een aap. Prima dat je wat anders gelooft hoor, maar evolutie ontkennen is simpelweg idioot.
Sorry, maar dat is geen geloof.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:50 schreef Snackman het volgende:
[..]
Je gelooft dus de theorie van de Evolutie?
En ik geloof ook in de Theorie van de Zwaartekracht. Jij niet?quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:50 schreef Snackman het volgende:
[..]
Je gelooft dus de theorie van de Evolutie?
Over de zwaartekracht is trouwens heel, heel, heel veel minder bekend dan over evolutie.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:52 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
En ik geloof ook in de theorie van de zwaartekracht. Jij niet?
Anno 2014 nog met zulke onzin komen aanzettenquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:32 schreef Snackman het volgende:
Evolutie is niet te bewijzen, het is niet te bewijzen dat een mens van een aap afstamt. Of de oerknal, etc.
Ze proberen dit wel, maar het blijft theoretisch.
Het mooie van theorieën is dat je er toch aan onderhevig bent als je er niet in gelooft.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:52 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
En ik geloof ook in de Theorie van de Zwaartekracht. Jij niet?
Geoden garp. Als wij mensen alleen geloven wat we kunnen zien, waarom 'geloven' we dan in evolutie terwijl we dat niet kunnen zien? En als jij dingen gelooft zonder ze te kunnen zien, waarom doe je dan zo moeilijk over evolutie?quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 12:32 schreef Snackman het volgende:
Evolutie is niet te bewijzen, het is niet te bewijzen dat een mens van een aap afstamt. Of de oerknal, etc.
Ze proberen dit wel, maar het blijft theoretisch.
Geloof daarin tegen, werkt anders.
Hebreeën 11:1 (HTB)
11 Wat is geloof? Het is de absolute zekerheid dat onze hoop ook werkelijkheid wordt en het is het bewijs van dingen die wij niet kunnen zien.
Maar...... wij mensen willen alles kunnen zien, want anders.......... geloven we het niet.
En daarom is Hebreeën 11:1 duidelijk en waar.
Hebreeën 11:1
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:12 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Geoden garp. Als wij mensen alleen geloven wat we kunnen zien, waarom 'geloven' we dan in evolutie terwijl we dat niet kunnen zien? En als jij dingen gelooft zonder ze te kunnen zien, waarom doe je dan zo moeilijk over evolutie?
Waarom zit je hier dan mensen te bekeren? Heb eens respect voor het evolutie-geloof.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:23 schreef Snackman het volgende:
[..]
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.
Alleen durven de 'Evolutie' gelovers het wordt geloof niet in de mond te nemen.
M.a.w. We are all believers.
quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:27 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Waarom zit je hier dan mensen te bekeren? Heb eens respect voor het evolutie-geloof.
En zuurstof, is dat ook een geloof? Of water? Of een stoel? Allemaal geloven?quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:23 schreef Snackman het volgende:
[..]
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.
Alleen durven de 'Evolutie' gelovers het wordt geloof niet in de mond te nemen.
M.a.w. We are all believers.
Geloof jij dat ja?quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:23 schreef Snackman het volgende:
[..]
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.
Alleen durven de 'Evolutie' gelovers het wordt geloof niet in de mond te nemen.
Wellicht is een discussie over evolutie gewoon niet iets waar jij je tijd aan moet besteden. In 2 of 3 posts heb je al zoveel onwetendheid getoond over dit onderwerp dat het weinig zin heeft om op je in te gaan.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:23 schreef Snackman het volgende:
[..]
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.
Alleen durven de 'Evolutie' gelovers het wordt geloof niet in de mond te nemen.
M.a.w. We are all believers.
Dit is een valse tegenstelling en dat hoor je te wetenquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:23 schreef Snackman het volgende:
[..]
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.
Alleen durven de 'Evolutie' gelovers het wordt geloof niet in de mond te nemen.
M.a.w. We are all believers.
OK 2010 dan. Voetbal kan mij niet schelen, dus in dat opzicht ben ik slordig.quote:Op maandag 13 oktober 2014 04:32 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Alleen jammer dat er geen WK voetbal was in 2012
Ik geloof niet in evolutie, ik zie evolutie dagelijks om mij heen en in mij zelf.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:23 schreef Snackman het volgende:
[..]
Jullie 'geloven' in de evolutie en ik in de Bijbel.
Alleen durven de 'Evolutie' gelovers het wordt geloof niet in de mond te nemen.
M.a.w. We are all believers.
Ik geloof "the only limit is your own imagination" en als ik de beesten uit de diepzee, kristallen en fossielen en de sterrenpracht zie, denk ik dat god daar ook zo over dacht.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 01:39 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik geloof niet in evolutie, ik zie evolutie dagelijks om mij heen en in mij zelf.
Stel, ik wil een dak op mijn garage maken. Want het oude dak is versleten en moet vervangen worden. Dan ga ik nadenken en kijken. Wat lijkt me verstandig of mooi? Wat heb ik aan materiaal ter beschikking? Wat mag er van de gemeente? Etc.
In de loop van een jaar veranderen mijn ideeën. Ik had best een zadeldak willen maken en had daar ook wel het materiaal voor. Maar de benodigde tijd zat me dwars. Dus herzag ik mijn idee: dan maar een enkel aflopend dak. Is er een vergunning/toestemming van de gemeente nodig? Nee, dat niet. Dus ik kan vrijelijk mijn gang gaan.
Nou ja, je snapt het wel, denk ik. Op deze manier evolueerde mijn idee over het te maken dak en in de uitvoering ervan veranderden er ook nog wel enkele zaken.
Evolutie is gewoon een woord voor de manier waarop zaken/ideeën/organismen zich ontwikkelen en aanpassen aan de omstandigheden.
Verder kun je natuurlijk los daarvan aan de goede ideeën van de bijbel of zo blijven geloven. Zoals je ook aan de tarot van Bhagwan kunt geloven. Of de I Tjing.
Och, als iemand stelt zo'n wandeltocht te hebben gemaakt is het niet onredelijk om te veronderstellen dat dat werkelijk is gebeurd. Mensen maken inderdaad dat soort tochten, en waarom zou hij daarover liegen?quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Mja, als iemand bijvoorbeeld een wandeltocht maakt van Maastricht naar Amsterdam en vast staat dat hij in Maastricht, Amsterdam en een aantal andere plaatsen is geweest, maar van een paar dorpjes is niet vast te stellen dat hij daar is geweest. Dan kun je niet stellen dat hij die tocht dan ook wel niet zal hebben gemaakt.
Dat heeft te maken met twee dingen: ten eerste hebben ze in de VS geen coalitieregeringen. Het is dus veel moeilijker om als kleine splintergroep politieke invloed te hebben. Ten tweede is de scheiding tussen kerk en staat daar veel beter geregeld dan hier. En het paradoxale gevolg daarvan is dat men daar veel meer het idee heeft dat men moet opkomen voor de eigen religieuze overtuigingen, omdat de staat dat niet doet. (En niet mag doen.) En dus is men veel fanatieker tav religie.quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
In Nederland speelt het geloof over het algemeen een minder grote rol dan in de VS. In de VS heb je ook veel meer krachtige lobbygroepen dan in Nederland. In Nederland heb je voor zo ongeveer elk apart punt wel een politieke partij, in de VS werken ze veel meer met lobbygroepen.
Dit is precies waar Daniel Dennett voor pleit: breed onderwijs over de religies die er bestaan in onze maatschappij. Want los van de vraag of die religieuze overtuigingen waar zijn, die religieuze overtuigingen zelf zijn natuurlijk gewoon feiten over de wereld waarin wij leven: mensen hebben werkelijk zulke overtuigingen.quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
Seculier in de zin van, los van het geloof onderwijzen, echter wel de factor geloof benoemen, aangezien deze factor een grote rol speelt in de wereld. In die zin zou je ook het scheppingsverhaal aan kunnen halen. Net zoals dat je bij bv. geschiedenislessen de standpunten van verschillende partijen uit zou kunnen leggen.
Zoals gezegd: zeer de moeite waard.quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
Dat debat zal ik dan nog eens moeten bekijken
Veel Christenen zijn zo wijs om de Bijbel ten aanzien van het scheppingsverhaal niet letterlijk uit te leggen. Dat lijkt me ook nauwelijks vol te houden in het licht van de wetenschappelijke feiten zoals wij die nu kennen. (Evolutie, kosmologie, etc.)quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat is het argument dat ik het vaakst hoor, alsof een God automatisch gekoppeld zou moeten zijn aan het al dan niet waar zijn van het scheppingsverhaal zoals dat in de Bijbel of in welk geloofsboek dan ook staat.
quote:Op zondag 12 oktober 2014 10:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik vond de lezing erg interessant. Bedankt voor de link:) Het onderwijzen van de evolutietheorie was ik sowieso al geen tegenstander van. In bijvoorbeeld op wetenschap gebaseerde schoollessen, horen godsdienstige argumenten sowieso geen rol te hebben als het gaat om het bepalen van het lesprogramma.
Dit inderdaad.quote:Op maandag 13 oktober 2014 18:28 schreef GrumpyFish het volgende:
[..]
De (laryngeal nerve van een) giraffe is juist een mooi voorbeeld van evolutie.
Dat geld voor praktisch elk diersoort, op enkel de gedomesticeerde dieren na.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 12:50 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dit inderdaad.
De bijna surrealistische anatomie van de giraffe is eigenlijk alleen te begrijpen in het licht van evolutie.
Ook voor huisdieren geldt dat hoor. Kijk naar de hond. Enig verschil is dat de mens in de evolutie van de hond een enorme rol heeft gespeeld.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 15:47 schreef Semisane het volgende:
[..]
Dat geld voor praktisch elk diersoort, op enkel de gedomesticeerde dieren na.
Dat is zijn punt juist.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 15:48 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ook voor huisdieren geldt dat hoor. Kijk naar de hond. Enig verschil is dat de mens in de evolutie van de hond een enorme rol heeft gespeeld.
Semisane maakt een onderscheiding tussen dieren die door mensen zijn ontworpen en die niet door mensen zijn ontworpen.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 15:50 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Nog een keer gelezen, maar ik zie het niet.
Het punt is dat bij gedomesticeerde er wel degelijk een "ontwerp" bij komt kijken, de mens selecteert daarin namelijk zeer specifiek op bepaalde eigenschappen en doet dat met een specifiek doel.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 15:50 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Nog een keer gelezen, maar ik zie het niet.
Nou ja dit dus.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 16:01 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Semisane maakt een onderscheiding tussen dieren die door mensen zijn ontworpen en die niet door mensen zijn ontworpen.
Als je het gaat hebben over evolutie vs schepping dan kan je vanuit puur semantische redenen stellen dat onze huisdieren grotendeels geschapen zijn. Door ons.
quote:Op woensdag 15 oktober 2014 16:01 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Semisane maakt een onderscheiding tussen dieren die door mensen zijn ontworpen en die niet door mensen zijn ontworpen.
Als je het gaat hebben over evolutie vs schepping dan kan je vanuit puur semantische redenen stellen dat onze huisdieren grotendeels geschapen zijn. Door ons.
O ja. Sorry, ik zat iets te strikt op de verwijswoorden. Mijn fout.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 16:01 schreef Semisane het volgende:
[..]
Het punt is dat bij gedomesticeerde er wel degelijk een "ontwerp" bij komt kijken, de mens selecteert daarin namelijk zeer specifiek op bepaalde eigenschappen en doet dat met een specifiek doel.
Dat is niet het geval bij niet gedomesticeerde dieren, evolutie is blind en selecteert niet met bepaalde doelen in ogenschouw. Dat is waarom zoiets als een laryngeal nerve kan ontstaan.De anatomie van niet gedomesticeerde dieren is dus enkel te verklaren in het licht van evolutie.
Bepaalde aspecten van gedomesticeerde dieren is te verklaren aan de hand van de keuze van mensen, niet specifiek blind evolutie.
Ik weet wel dat kunstmatige selectie een vorm is van selectie, maar het is niet echt onderdeel van de natuurlijk vorm van evolutie.
Wat ik bij de evolutie van honden zo opvallend vind is dat er een sterke koppeling is tussen gedrag en uiterlijk. De evolutie van honden werd voornamelijk gedreven door gedragskenmerken: mensen tolereren en sociaal met mensen omgaan. Maar die verandering ging gepaard met sterke uiterlijke veranderingen.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 15:48 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ook voor huisdieren geldt dat hoor. Kijk naar de hond. Enig verschil is dat de mens in de evolutie van de hond een enorme rol heeft gespeeld.
Het fokken van rashonden, geselecteerd op specifieke gewenste eigenschappen, begon pas veel later hoor. Het grootste deel van de evolutie van de hond is in het genre 'onbewuste selectie' zoals we die ook hebben toegepast op koeien en diverse soorten groenten.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 16:01 schreef Semisane het volgende:
[..]
Het punt is dat bij gedomesticeerde er wel degelijk een "ontwerp" bij komt kijken, de mens selecteert daarin namelijk zeer specifiek op bepaalde eigenschappen en doet dat met een specifiek doel.
Het is ook maar wanneer je nu precies spreekt van 'kunstmatig'. Als het onderscheid betekent dat we ons ten volle intellectueel bewust zijn van dat proces... voor Darwin wist men helemaal niet van het bestaan van evolutie. En de meeste vormen van 'kunstmatige selectie' zijn veel ouder dan dat.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 16:01 schreef Semisane het volgende:
[..]
Ik weet wel dat kunstmatige selectie een vorm is van selectie, maar het is niet echt onderdeel van de natuurlijk vorm van evolutie.
Het zal vast onderzocht worden lijkt me, maar zo uit de losse pols kan ik me het volgende bedenken.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 16:56 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wat ik bij de evolutie van honden zo opvallend vind is dat er een sterke koppeling is tussen gedrag en uiterlijk. De evolutie van honden werd voornamelijk gedreven door gedragskenmerken: mensen tolereren en sociaal met mensen omgaan. Maar die verandering ging gepaard met sterke uiterlijke veranderingen.
Daar zijn wel wat ingrijpende genetische modificaties voor nodig.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:23 schreef Jigzoz het volgende:
Als ze toch bezig zijn met fokken: ik zou graag een negen meter lange, zwarte anaconda hebben met wat fluorescerend blauwe accenten. Bovendien moet ie heel tam zijn, goed luisteren en gewoon van de wc gebruikmaken. Een sterke voorkeur voor het opvreten van pitbulls is een absolute pre. (Altijd al een keer tegen een pitbull-eigenaar willen zeggen dat het niet aan mijn dier ligt maar aan hoe hij benaderd wordt).
Zoals gezegd in mijn edit: men vermoedt nu dat de eigenschappen voor sociaal gedrag sterk genetisch gekoppeld zijn aan genen die het uiterlijk beïnvloeden. De eerste domesticatie van honden ging dus direct gepaard met uiterlijke veranderingen, ondanks dat daar niet direct op werd geselecteerd.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:26 schreef Semisane het volgende:
[..]
Aan de andere kant kan het zijn dat de mens pas veel later ging selecteren op uiterlijke kenmerken bij honden en dat de vroege honden vooral uiterlijk veel meer op wolven leken. Ik weet te weinig over de domesticatie van honden om daar werkelijk iets over te zeggen, maar ik dacht wel dat een groot aantal hondenrassen pas vrij recent (middeleeuwen en later) gefokt worden.
Nou dat is niet helemaal waar, onbewust hebben we ook geselecteerd op eigenschappen die in het wild helemaal geen voordeel zouden bieden, maar waar wij mensen behoefte aan hadden. Dit blijft kunstmatig, omdat in het wild dat soort eigenschappen geen kans zouden hebben.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:17 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het fokken van rashonden, geselecteerd op specifieke gewenste eigenschappen, begon pas veel later hoor. Het grootste deel van de evolutie van de hond is in het genre 'onbewuste selectie' zoals we die ook hebben toegepast op koeien en diverse soorten groenten.
Er is daarover een best wel interessante aflevering in die recente serie Cosmos, maar ik weet even niet meer welke aflevering het was.
[..]
Het is ook maar wanneer je nu precies spreekt van 'kunstmatig'. Als het onderscheid betekent dat we ons ten volle intellectueel bewust zijn van dat proces... voor Darwin wist men helemaal niet van het bestaan van evolutie. En de meeste vormen van 'kunstmatige selectie' zijn veel ouder dan dat.
Nou... Da's niet helemaal waar. Er zijn tamme boa's die niet in hun terrarium willen poepen of plassen. Die klimmen tegen de ruit op en die laten de boel pas lopen als ze in de badkamer zijn. Bovendien kunnen alle slangen redelijk goed leren en zijn sommige soorten, netpythons bijvoorbeeld, uitgesproken intelligent (en daarmee vaak volstrekt onbetrouwbaar). Het grote probleem zit 'm in affectief gedrag. Daar zijn ze zachtst gezegd niet zo goed in.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:26 schreef Molurus het volgende:
[..]
Daar zijn wel wat ingrijpende genetische modificaties voor nodig.
Deze eigenschappen zijn eigenlijk totaal afwezig in slangen, ook niet in een zeer beperkte vorm. Welllicht dat je iets kunt bereiken met genetische injecties van code voor het genereren van fluorescente cellen. Maar intelligent gedrag is een nogal fundamenteel probleem.
Bijzonder. Dat er bij reptielen ook sprake is van echte domesticatie is voor mij helemaal nieuw.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:38 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Een voorkeur voor een specifieke prooi moet trouwens wel aan te leren zijn. Koningspythons bijvoorbeeld eten in het wild nooit muizen of ratten, aangezien die in hun natuurlijke habitat simpelweg niet voorkomen. De gedomesticeerde dieren zijn die uiteindelijk wel gaan eten. Da's wel een voorbeeldje van mensgestuurde evolutie.
Kleine nuancering: waar het gaat om voeding dan hè. Koningspythons waren een jaar of 15 geleden bijna onmogelijk om te houden, want die lustten echt niks. Nu met al die nakweek gaat dat heel erg veel beter.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:41 schreef Molurus het volgende:
[..]
Bijzonder. Dat er bij reptielen ook sprake is van echte domesticatie is voor mij helemaal nieuw.
Haha, Chaser... die hond is wereldberoemd als je het mij vraagt. Was ook in Nova ScienceNow:quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:44 schreef GrumpyFish het volgende:
Van het weekend het filmpje op deze site gekeken. Gezien de discussie nu misschien de moeite waard:
http://www.cbsnews.com/news/the-smartest-dog-in-the-world/
ps: het gaat niet alleen maar over die slimste hond.
quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:44 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Kleine nuancering: waar het gaat om voeding dan hè. Koningspythons waren een jaar of 15 geleden bijna onmogelijk om te houden, want die lustten echt niks. Nu met al die nakweek gaat dat heel erg veel beter.
Puntje is natuurlijk wel dat slangen pas enkele tientallen jaren op grote schaal als huisdieren gehouden worden.
Gezien het zeer geringe aantal generaties is dat nog steeds een heel opmerkelijk resultaat.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:45 schreef Jigzoz het volgende:
Maar de talloze kleurvariaties zijn allemaal specifieke nakweek.
Nou nee, niet bepaald. Gewoon op specifieke eigenschappen doorfokken.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
[..]
Gezien het zeer geringe aantal generaties is dat nog steeds een heel opmerkelijk resultaat.
Wow. Ik denk dat dat is waarom alle evolutionisten in evolutie geloven.quote:
Dit.quote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:50 schreef JasVerstoppen het volgende:
Ik heb me er nooit in verdiept maar de bijbel is een sprookjesboek met mooie verhalen die never nooit echt gebeurd kunnen zijn.
AHAHAHAHAHA.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:13 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Wow. Ik denk dat dat is waarom alle evolutionisten in evolutie geloven.
Dit laat wel zeer duidelijk zien hoe zwak evolutie is. En hoe goedgelovig evolutionisten zijn.
Alleen maar omdat je God nooit in levende lijve gaat zien.
"Evolutionisten" geloven niet in evolutie, zoals ergens hierboven ook al eens is aangegeven.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:13 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Wow. Ik denk dat dat is waarom alle evolutionisten in evolutie geloven.
Dit laat wel zeer duidelijk zien hoe zwak evolutie is. En hoe goedgelovig evolutionisten zijn.
Het verbaast me dat honden als socialer gezien worden dan wolven: ik meen te weten dat wolven zeer sociaal zijn. Onderling dan, niet zozeer tegenover mensen natuurlijk.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:29 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zoals gezegd in mijn edit: men vermoedt nu dat de eigenschappen voor sociaal gedrag sterk genetisch gekoppeld zijn aan genen die het uiterlijk beïnvloeden. De eerste domesticatie van honden ging dus direct gepaard met uiterlijke veranderingen, ondanks dat daar niet direct op werd geselecteerd.
Ik zal zo even die aflevering van Cosmos opzoeken, die ging daarover.
Edit: het was aflevering 2. Maar helaas staat ie niet op youtube.
Heeft de sorteer hoed jou soms bij Slytherin ingedeeld?quote:Op woensdag 15 oktober 2014 17:23 schreef Jigzoz het volgende:
Als ze toch bezig zijn met fokken: ik zou graag een negen meter lange, zwarte anaconda hebben met wat fluorescerend blauwe accenten. Bovendien moet ie heel tam zijn, goed luisteren en gewoon van de wc gebruikmaken. Een sterke voorkeur voor het opvreten van pitbulls is een absolute pre. (Altijd al een keer tegen een pitbull-eigenaar willen zeggen dat het niet aan mijn dier ligt maar aan hoe hij benaderd wordt).
Ik bedoelde met name sociaal gedrag richting mensen natuurlijk. Natuurlijk zijn het sociale dieren, hoewel het er onderling ook fel aan toe kan gaan. Als een wolf het idee heeft dat je zijn positie bedreigt of uit bent op zijn deel van het voedsel dan kan zo'n dier zeer gevaarlijk zijn, of je nu een mens bent of een andere wolf.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 23:47 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Het verbaast me dat honden als socialer gezien worden dan wolven: ik meen te weten dat wolven zeer sociaal zijn. Onderling dan, niet zozeer tegenover mensen natuurlijk.
quote:Op zaterdag 18 oktober 2014 02:32 schreef Halcon het volgende:
@molorus: ik kom later nog terug op jouw post
Als mensen denken dat je hun positie bedreigt, kunnen ze ook heel gevaarlijk of vals zijn. Dat is nou juist sociaal gedrag. D.w.z. passend in de gemeenschap. Niet: goedaardig en menslievend.quote:Op zaterdag 18 oktober 2014 15:48 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik bedoelde met name sociaal gedrag richting mensen natuurlijk. Natuurlijk zijn het sociale dieren, hoewel het er onderling ook fel aan toe kan gaan. Als een wolf het idee heeft dat je zijn positie bedreigt of uit bent op zijn deel van het voedsel dan kan zo'n dier zeer gevaarlijk zijn, of je nu een mens bent of een andere wolf.
Dat gedrag is bij honden fundamenteel anders.
Bij die van een goede vriend (rotweiler) geen enkel probleem.quote:Op zondag 19 oktober 2014 02:36 schreef Halcon het volgende:
Steek je hand maar eens in de voederbak van mijn hond als hij aan het eten is.
En zodoende het pure kwaad (alslecht).quote:Op zondag 19 oktober 2014 05:36 schreef hunterwow het volgende:
Als god de schepper van alles zou zijn, zou hij ons wereldje ook zo kunnen schapen zodat een evolutietheorie klopt. Hij is echter almachtig.
Door de eeuwen heen zijn de meeste gedomesticeerde diersoorten op deze manier gefokt inderdaad.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 23:47 schreef Kees22 het volgende:
Ik denk dat aanvankelijk gewoon ongericht gefokt werd: de beste varkens werden gebruikt om mee verder te fokken. Dus niet met een doel, maar gebaseerd op resultaat. Enig verschil met normale evolutie was dan, dat niet de dieren zelf en de natuurlijke omgeving bepaalden wie zich het best kon voortplanten, maar de smaak van de mens en de omstandigheden van het houden.
Wat heeft agnosticisme te maken met creationisme vs evolutie?quote:Op zondag 19 oktober 2014 05:36 schreef hunterwow het volgende:
Ik ben agnostisch hierin, dus ik ga lekker niet kiezen![]()
Ben je dan alleen agnostisch richting de Abrahamse God, of zouden alle honderd duizenden andere goden ook kunnen? Wat als de eskimo's gelijk hebben? 😕quote:Op zondag 19 oktober 2014 05:36 schreef hunterwow het volgende:
Ik ben agnostisch hierin, dus ik ga lekker niet kiezen![]()
Wat ik hierover wel wil zeggen is: Als god de schepper van alles zou zijn, zou hij ons wereldje ook zo kunnen schapen zodat een evolutietheorie klopt. Hij is echter almachtig.
Alles en iedereen is een tussenvorm.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 23:47 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Edit: het verhaal van Jigzoz over de schubloze python is een tussenvorm.
Borstklopperij wegens luiheid. Meer niet.quote:Op zondag 19 oktober 2014 09:51 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Wat heeft agnosticisme te maken met creationisme vs evolutie?
Natuurlijk zie je ook nog sporen van dat gedrag terug in honden. Maar in mijn beleving zit er toch wel een groot verschil tussen een fikse knauw krijgen en letterlijk vrezen voor je leven. (Heeft er ook wel mee te maken dat wolven groter zijn en beduidend geschikter om schade toe te brengen dan een pitbull of rottweiler.)quote:Op zaterdag 18 oktober 2014 23:29 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Als mensen denken dat je hun positie bedreigt, kunnen ze ook heel gevaarlijk of vals zijn. Dat is nou juist sociaal gedrag. D.w.z. passend in de gemeenschap. Niet: goedaardig en menslievend.
En als ik naar honden kijk, zie ik soms een soortgelijk gedrag. Ik hoefde van een kleine hond beslist geen poging te doen zijn bot af te pakken, ook al mocht hij me graag: ik kon een fikse knauw krijgen.
Voor honden is het ook veel meer vanzelfsprekend dat mensen hoger in rang zijn. Wolven hebben daar, in principe, lak aan. Er moet heel wat gebeuren voordat een wolf een mens ziet als 'hoger in rang binnen de roedel'. (Bij mijn weten nog nooit gebeurd.) Het beste dat je ervan kunt hopen is dat ze je tolereren.quote:Op zaterdag 18 oktober 2014 23:29 schreef Kees22 het volgende:
En richting mensen: je bent in de roedel hoger dan de hond en dan zullen ze zich netjes gedragen. Als je daar fouten in maakt, kunnen ze heel vervelend zijn. Soms ook tot hun eigen verdriet, trouwens.
sta je ook agnostisch tegenover de zwaartekracht?quote:Op zondag 19 oktober 2014 05:36 schreef hunterwow het volgende:
Ik ben agnostisch hierin, dus ik ga lekker niet kiezen![]()
Wat ik hierover wel wil zeggen is: Als god de schepper van alles zou zijn, zou hij ons wereldje ook zo kunnen schapen zodat een evolutietheorie klopt. Hij is echter almachtig.
Hoe verklaar je ebola? Nieuw dodelijk virus sinds 1976.quote:Op zondag 19 oktober 2014 05:36 schreef hunterwow het volgende:
Ik ben agnostisch hierin, dus ik ga lekker niet kiezen![]()
Wat ik hierover wel wil zeggen is: Als god de schepper van alles zou zijn, zou hij ons wereldje ook zo kunnen schapen zodat een evolutietheorie klopt. Hij is echter almachtig.
Zo nieuw is Ebola waarschijnlijk niet. Voor een virus evolueert het beestje nogal traag. Men vermoedt dat de laatste gemeenschappelijke voorouder van Ebola en het nauw verwante Marburg ongeveer 800 jaar geleden leefde.quote:Op zondag 19 oktober 2014 16:04 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Hoe verklaar je ebola? Nieuw dodelijk virus sinds 1976.
Als iets geen vaststaand feit is blijft het een vorm van geloof.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 23:23 schreef Johnny Blaze het volgende:
"Evolutionisten" geloven niet in evolutie, zoals ergens hierboven ook al eens is aangegeven.
Er bestaan geen (100%) vaststaande feiten. Dat wil echter niet zeggen dat alle verklaringsmodellen gelijkwaardig zijn.quote:Op zondag 19 oktober 2014 18:32 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Als iets geen vaststaand feit is blijft het een vorm van geloof.
En de zon en alle planeten draaien om de aarde. Dat kun je ook vinden, maar dan zijn de banen aanzienlijk lastiger te berekenen dan als je aanneemt dat alle planeten rond de zon draaien.quote:Op zondag 19 oktober 2014 18:32 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Als iets geen vaststaand feit is blijft het een vorm van geloof.
Natuurlijk zijn er zaken die 100% vast staan.quote:Op zondag 19 oktober 2014 18:56 schreef Molurus het volgende:
Er bestaan geen (100%) vaststaande feiten. Dat wil echter niet zeggen dat alle verklaringsmodellen gelijkwaardig zijn.
Een verklaringsmodel dat de werkelijkheid in zeer specifieke details beschrijft en verklaart is duidelijk beter dan een verklaringsmodel dat alleen maar zegt 'A is de oorzaak van B', zonder aanwijsbare relatie tussen A en B.
En de evolutietheorie doet precies dat: de werkelijkheid in een groot aantal zeer specifieke details beschrijven en verklaren.
Nou zijn zowel kritiek op evolutie als alternatieve verklaringsmodellen meer dan welkom.Maar ik zeg het vast: "God heeft het gedaan, dat geloof ik nu eenmaal." vind ik persoonlijk niet zo sterk. (En dan druk ik me zacht uit.)
Not this shit againquote:Op maandag 20 oktober 2014 18:17 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Natuurlijk zijn er zaken die 100% vast staan.
Evolutie is daar geen onderdeel van. Zoals al 1000x gezegd is er geen enkel bewijs voor en de enige reden waarom de evolutie theorie bestaat is omdat er micro evolutie bestaat.
Leer nou eens dat er geen 'tussenvormen' zijn.quote:Laat ze eerst door bv de fossielen maar eens aantonen dat er tussenvormen of iets dergelijks zijn, schakels tussen 2 soorten.
Zo duidelijk is de evolutietheorie voor jou nietquote:Zo duidelijk is de evolutietheorie ook niet,
Gelukkig wel, daarvoor is het ook wetenschap.quote:is nog een hoop discussie over.
De 'discussie' tussen voor en tegenstanders is niets meer dan het eeeeeeeeeeeeeindeloos herhalen van achterhaalde argumenten door tegenstanders. Zie bijvoorbeeld het gebruik van het woordje 'tussenvorm'.quote:Tussen voor en tegenstanders en onder de voorstanders zelf.
'Ik denk dus ik besta' was een uitspraak van Descartes die eindelijk iets had gevonden waarvan hij 100% zeker wist dat het waar is. Maar verder dan dat is hij, noch iemand anders, ooit gekomen.quote:Op maandag 20 oktober 2014 18:17 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Natuurlijk zijn er zaken die 100% vast staan.
Dus dit is geen bewijs? Of is dit in jouw hoofd 'microevolutie'?quote:Op maandag 20 oktober 2014 18:17 schreef bianconeri het volgende:
Evolutie is daar geen onderdeel van. Zoals al 1000x gezegd is er geen enkel bewijs voor en de enige reden waarom de evolutie theorie bestaat is omdat er micro evolutie bestaat. En dat wordt doorgetrokken van oh dan zou macro er ook moeten zijn en komen de mensen ineens uit apen
Er bestaat niet zoiets als een 'tussenvorm', alles is een tussenvorm. Verder is de evolutietheorie op geen enkele manier afhankelijk van fossielen. Het is leuk bijkomend materiaal, maar niet meer dan dat.quote:Op maandag 20 oktober 2014 18:17 schreef bianconeri het volgende:
Laat ze eerst door bv de fossielen maar eens aantonen dat er tussenvormen of iets dergelijks zijn, schakels tussen 2 soorten.
Zie jij daar problemen dan? Wat we weten van DNA is juist volledig in lijn met de evolutietheorie, volledig consistent daarmee.quote:Op maandag 20 oktober 2014 18:17 schreef bianconeri het volgende:
Of uitleggen hoe evolutie ooit te combineren is met de huidige kennis over het dna.
Wetenschappers kunnen elkaar naar de keel vliegen over of beestje X nu een zoogdier-achtig reptiel is of een reptiel-achtig zoogdier, sure. Veel details zijn nog onduidelijk, en in diverse specifieke gevallen is het lastig te zeggen wat er nu precies is gebeurd.quote:Op maandag 20 oktober 2014 18:17 schreef bianconeri het volgende:
Zo duidelijk is de evolutietheorie ook niet, is nog een hoop discussie over. Tussen voor en tegenstanders en onder de voorstanders zelf.
Nou... dat is wel een beetje erg kort door de bocht. De wetenschapsfilosofie heeft nog wel wat meer te bieden gehad. Zelfs Descartes ging (even uit mijn hoofd) nog veel verder.quote:Op maandag 20 oktober 2014 18:46 schreef Molurus het volgende:
[..]
'Ik denk dus ik besta' was een uitspraak van Descartes die eindelijk iets had gevonden waarvan hij 100% zeker wist dat het waar is. Maar verder dan dat is hij, noch iemand anders, ooit gekomen.
Natuurlijk gaat wetenschapsfilosofie verder dan enkel die constatering, en Descartes ook.quote:Op maandag 20 oktober 2014 19:20 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Nou... dat is wel een beetje erg kort door de bocht. De wetenschapsfilosofie heeft nog wel wat meer te bieden gehad. Zelfs Descartes ging (even uit mijn hoofd) nog veel verder.
Hm...quote:Op maandag 20 oktober 2014 19:22 schreef Molurus het volgende:
[..]
Natuurlijk gaat wetenschapsfilosofie verder dan enkel die constatering, en Descartes ook.
Maar als het gaat om 100% waarheden, verrassend genoeg niet echt.
Kun jij me een voorbeeld geven van een uitspraak over de empirische werkelijkheid die 100% waar is? Ik ken namelijk geen andere voorbeelden daarvan.
Dat veronderstelt dat je een lichaam hebt dat kan sterven. De kwade demoon van Descartes zou je nog steeds voor de gek kunnen houden dat je überhaupt een lichaam hebt. Analoog aan the Matrix.quote:Op maandag 20 oktober 2014 19:23 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Hm...
Voortkomend uit 'ik denk, dus ik besta' zou je kunnen stellen: ik leef nog, dus mijn zintuigen zijn betrouwbaar genoeg om me voor de dood te behoeden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |