krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:02 | |
Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic Hier verder dus, deel 36 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. [ Bericht 76% gewijzigd door Mirjam op 27-09-2013 09:20:47 ] | ||
Pietverdriet | donderdag 26 september 2013 @ 20:05 | |
Krakje, kan je de op erin zetten? | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:18 | |
Oh sorry! Nee, dat kan ik niet. | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:18 | |
*Mompelt iets over enthousiasme......* | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:30 | |
Aha! | ||
MaximusTG | donderdag 26 september 2013 @ 20:32 | |
Klik nog een keer in oude topic op open nieuw deel. Kopieer alles in het vak. Open niet nog een nieuw deel. Ga naar dit topic. Edit je OP en selecteer alles. Plak de tekst uit vorige topic erin. Nu klopt het nl. nog steeds niet. | ||
Pietverdriet | donderdag 26 september 2013 @ 20:32 | |
* Pietverdriet likt krakjes oor | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:34 | |
AAAhhh! Bedankt, jij weet ook altijd wat ik nodig heb he! | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:35 | |
Echt niet? | ||
Gwywen | donderdag 26 september 2013 @ 20:48 | |
De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles) Bramen vind ik hier nog genoeg, laatst kwam m'n dochter met zo'n grote zak thuis dat ik een bramentaart heb kunnen maken. | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 20:50 | |
Ja, in schillen en klokhuizen denk ik. Ik snijd appels in stukjes en kook alles mee, ik wrijf het toch door een zeef. | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 21:03 | |
Hee piet! http://webwinkel.en-garde.nl/jamtrechter-van-tellier.html Jamtrechter voor weinig! | ||
MaximusTG | donderdag 26 september 2013 @ 21:04 | |
Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner... | ||
krakkemieke | donderdag 26 september 2013 @ 21:52 | |
Volgens mij heb ik het al gedaan zoals je zei. | ||
Hagelkaas | vrijdag 27 september 2013 @ 00:42 | |
Dit kopieren en plakken in je openingspost. | ||
MaximusTG | vrijdag 27 september 2013 @ 01:21 | |
Nee, ook niet, dat is een quote.. Dit dus:
| ||
Hagelkaas | vrijdag 27 september 2013 @ 02:55 | |
| ||
NutKees | vrijdag 27 september 2013 @ 14:34 | |
Ik krijg morgen gasten te eten die graag wijn drinken en zit met een probleem: ik heb totaal geen verstand van wijn. Ik weet wel dat ik een wit wijntje bij het voorgerecht wil schenken, oa garnalen, en rood voor bij het hoofdgerecht: lasagne. Maar welk merk/land/soort? Geen flauw idee, alle tips zijn welkom. Als het kan niet te gek duur (10 euro per fles?), en enigszins redelijk verkrijgbaar. | ||
mascara-klodder | vrijdag 27 september 2013 @ 17:20 | |
Pinot Grigio voor wit en een Chianti voor rood? | ||
Pietverdriet | vrijdag 27 september 2013 @ 17:32 | |
Een sauvignon blanc ( dat is een druivensoort) waarmee men een frisse witte wijn maakt, bv in Nieuwzeeland en afhankelijk van de streek aan vlierbloesem of kruisbessen doet denken. Als je een tientje aan een fles uitgeeft bij de hema (goede wijnen bij de hema) of AH zit je meestal wel goed. Rood, bij een Lasagna, neem een Chianti Classico of een Rioja, in de prijsklasse van een euro of 10 heb je ook bij hema en AH een redelijk goede keuze. Ik koop mijn wijn trouwens altijd online de laatste tijd, of bij de Aldi, maar niet de wijn die ze standaard hebben maar de kerst/paas specials. | ||
NutKees | vrijdag 27 september 2013 @ 17:37 | |
Dankjewel Piet! De eters morgen zijn vrij kieskeurig dus ik ben erg content met je advies. Morgen naar de Hema, wit koud zetten rood laten ademen als ik het goed begrijp? | ||
Pietverdriet | vrijdag 27 september 2013 @ 18:55 | |
Yep | ||
NutKees | vrijdag 27 september 2013 @ 19:38 | |
Ik ben toch maar even naar de Appie geweest, heb morgen vrij weinig tijd om de stad in te gaan. Het zijn Chianti Classico Checci en Brancott Estate Sauvignon Blanc geworden. Mijn locale AH heeft blijkbaar niet zoveel wijn, dus hier zullen we het mee moeten doen. | ||
Pietverdriet | vrijdag 27 september 2013 @ 20:24 | |
Ah, Brancott Estate, ben ik geweest, toen we van Picton naar Kaikoura reden. | ||
Lucky_Strike | vrijdag 27 september 2013 @ 20:57 | |
Ik kreeg vorige week een fles rode Argentijnse Malbec van een Argentijnse vriend. Tijdens het drinken zagen we Hema B.V. op het label staan | ||
Soury | vrijdag 27 september 2013 @ 21:03 | |
Ohh wat erg. Paard en bek | ||
Pietverdriet | vrijdag 27 september 2013 @ 21:04 | |
Hema heeft al decennia zeer, zeer goede wijninkopers | ||
Lucky_Strike | vrijdag 27 september 2013 @ 22:09 | |
Dat bedoel ik niet De malbec was erg goed. Hij smaakte naar meer dus ook wel makkelijk dat ik er alleen even voor naar de Hema hoef. Wel toevallig alleen. | ||
stavromulabeta | zaterdag 28 september 2013 @ 17:20 | |
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee Ik zou deze eventueel wel kunnen maken, maar mijn voorraadkast staat al bomvol met genoeg chutney en relishes voor de komende jaren. Heb jij enig idee wat ik nog meer met die tomaten zou kunnen doen? | ||
Pietverdriet | zaterdag 28 september 2013 @ 17:22 | |
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken? | ||
stavromulabeta | zaterdag 28 september 2013 @ 17:27 | |
Hmmm, dat is natuurlijk wel een erg voor de hand liggende optie... Maar why not | ||
SiGNe | zaterdag 28 september 2013 @ 21:31 | |
Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen. | ||
Pietverdriet | zaterdag 28 september 2013 @ 23:24 | |
Etheenrijping is smakeloos | ||
OMG | zondag 29 september 2013 @ 00:23 | |
Fried green tomatoes! En dan niet de film, maar een recept zoals dit; http://www.simplyrecipes.com/recipes/fried_green_tomatoes/ Wij paneren ze meestal gewoon meteen met corn meal, peper en zout. . | ||
emmyemmy | zondag 29 september 2013 @ 14:27 | |
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente. | ||
Weltschmerz | zondag 29 september 2013 @ 14:38 | |
Ik koop al vele jaren meestal daar. Vooral in de categorie 5-10 euro vind ik ze erg lekkere wijnen hebben. | ||
SiGNe | zondag 29 september 2013 @ 14:48 | |
Klein beetje suiker toevoegen, versterkt de smaak van de tomaten.. verder komt het helemaal goed, ik maak mijn pasta altijd met een blik gepelde tomaten en een klein blikje tomatenpuree, beetje water erbij en lekker laten pruttelen. ansjovis weet ik niet of dat zin heeft om het er later bij te gooien, ik bak ze altijd eerst kort voor ik de ui en knoflook in de pan gooi (daarna gehakt rullen, tomaten en kruiden erbij en als finishing touch wat verse peterselie er op het laatst bijgooien) Doorat je de ansjovis eventjes bakt krijg je ansjovisolie en dat proef je meer denk ik. | ||
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 15:03 | |
Hoe smaakt het? Ik bedoel, er zijn vele romeinse wegen, waarom zou het niet goedkomen? | ||
emmyemmy | zondag 29 september 2013 @ 15:14 | |
Eerste keer dat ik lasagne maak, dus een beetje zenuwachtig aangezien ik er een hekel aan heb om mijn vriend teleur te stellen (hij heeft nog nooit lasagne gegeten) Ach, het smaakt goed, beetje flauw nog maar ik laat het lekker lang trekken en wat kruiden, zout en suiker helpen al heel wat! Ik gebruik gewoon lasagnebladen uit een pakje, moet je die eigenlijk voorkoken? | ||
MaximusTG | zondag 29 september 2013 @ 15:15 | |
Vind ik persoonlijk altijd wel lekkerder ja, voorgekookte lasagnebladeren. Wel die platte dan, niet die ribbelige ondingen. | ||
minilot | zondag 29 september 2013 @ 15:16 | |
Er staat op het pakje dat het niet hoeft, maar ik leg de bladen toch meestal heel eventjes in heet water - dat vind ik uiteindelijk voor een lekkerder resultaat geven, zeker als de saus wat droger is. | ||
emmyemmy | zondag 29 september 2013 @ 15:55 | |
Ik heb dus uit onwetendheid die ribbelige ondingen gekocht wat is de volgorgde? lasagnebladen, bechamel, saus, kaas? Begin je helemaal onderaan met de pasta of de saus? | ||
Dinus | zondag 29 september 2013 @ 16:01 | |
"Begin en eindig altijd met een laagje saus" | ||
Myraela | zondag 29 september 2013 @ 16:01 | |
Altijd met saus beginnen. De rest moet je lekker zelf weten. Al eindig ik altijd met bechamelsaus en dan kaas. | ||
emmyemmy | zondag 29 september 2013 @ 16:04 | |
Oke, thanks, moet goed komen! Nee wacht, nog een vraagje. Hoe lang moet het in de oven en op hoeveel graden? Aluminiumfolie er op? Alle recepten zeggen iets anders. | ||
Lucky_Strike | zondag 29 september 2013 @ 16:40 | |
Mijn lasagne gaat 45 minuten de oven in, ik geloof op 180 graden. Als je vindt dat de kaas bovenop te donker wordt kan je er folie opleggen, dat moet je gewoon even in de gaten houden. En zorg dat je bovenste laag lasagneblad goed afgedekt is met saus, ander krijg je droge stukken en dat is echt niet lekker. Hier staat er ook lasagne op het menu vandaag. Ik heb vorige week 10 liter saus gemaakt Ik leg tussen elke laag wat gebakken ontbijtspek en een mengsel van creme fraiche, ricotta, ei en parmesan. Met dat mengsel eindig ik ook. Plus uiteraard mozzarella en parm. Ik gebruik ongekookte gedroogde lasagnebladen. Omdat het ricottamengsel door het ei verdubbelt in hoogte en dat tijd nodig heeft, worden verse lasagnebladen te gaar. | ||
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 16:46 | |
Dit dus, en het lekkerste vind ik een mooie bechamel | ||
emmyemmy | zondag 29 september 2013 @ 17:28 | |
Ik proef nu al dat hij heel lekker gaat worden! Bechamel was erg lekker, eerste keer dat ik het heb gemaakt. Caprese salade erbij, wijntje erbij, lekker. | ||
krakkemieke | maandag 30 september 2013 @ 21:08 | |
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken? | ||
Pietverdriet | maandag 30 september 2013 @ 21:23 | |
Ja, natuurlijk bresilienne, dat doe je nog steeds op gebak. Staat dat niet meer in het Baukje schap? Anyway, jij wilt natuurlijk weten hoe je dat maakt? Zal van de week even mijn banketbakkershandboek naslaan voor een goed recept, top of my head, 120 gram suiker, 100 gram gehakte hazelnoten en dan in een teflonpan carameliseren | ||
Soulagement | dinsdag 1 oktober 2013 @ 07:05 | |
Piet, zou je in dat boek eens kunnen kijken naar een recept voor borstplaat? Het is er weer bijna de tijd voor! | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 09:11 | |
Ja, gaat in één moeite door | ||
Kamper86 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:02 | |
Ik ben op zoek naar de naam van een gerecht. Er zit in: Ricotta gemengd met parmezaanse kaas, ei, verse gehakte spinazie en een eidooier. Dit wordt gespoten in een rondje op een plakje deeg met in het midden van het rondje nog een eidooier. En een beetje geschaafde zwarte truffel. En dit alles word dan afgedekt met nog een plakje deeg en dan gebakken in een pan met roomboter. Het komt volgens mij uit Italie. Iemand een idee? | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:15 | |
Ricotta Ravioli met truffel, zou zo niet weten of het een klassiek gerecht is met een eigen naam | ||
MaximusTG | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:18 | |
Dit lijkt er wel op: http://www.chow.com/recip(...)ith-bacon-sage-sauce | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:21 | |
Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het ei | ||
NutKees | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:29 | |
Deze? http://www.fromaway.com/c(...)ricotta-and-egg-yolk | ||
Kamper86 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:36 | |
Jaa, dat is hem. Lijkt me heerlijk. En makkelijk te maken. | ||
Kamper86 | dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:37 | |
Klopt, maar ik zei ook dat er nog een dooier in het midden van het rondje kwam. | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:01 | |
Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders. Goed, hazelnootkrokant, ik heb er alleen online wat recepten voor gevonden. Je maakt met 100 suiker een caramel, waar je de geschilde hazelnoten in carameliseerd, waarna je ze af laat koelen. Daarna in de keukenmachine even kort malen. Anderen spreken van grof gemalen hazelnoten die ze zo behandelen. Heb dit niet zelf uitgeprobeerd. Ga er eens mee experimenteren. Hazelnoten worden snel ranzig trouwens, dus niet te lang bewaren. | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:09 | |
Borstplaat Meng 4 delen suiker op 1 deel room of water breng aan de kook, en laat het een paar minuten koken. Als een druppel ervan in koud water hard wordt is het goed. Haal het van het vuur Men je smaakstof er door en stort het in ingevette vormpjes. | ||
Soulagement | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:14 | |
Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig! | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:16 | |
Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel. | ||
Soulagement | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:21 | |
Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht, dat doen ze natuurlijk ook met chocolade. Ik ga daar eens kijken | ||
Goddelijker | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:24 | |
Leuk topic! Lurk hier wel eens mee. Maar weet je een receot voor spekkoek? Want er zijn er zoveel te vinden! | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:26 | |
Holtkamp zijn recept voor borstplaat is als volgt Roomborstplaat 200 gram suiker 80 gram slagroom 40 gram water merg van een vanillestokje 40 gram fondant Alles behalve de fondant koken in een hoge pan want dit schuimt op tot precies 115 graden, Doe de fondant in een schaal en voeg de suikerstroop toe en roer dit een paar minuten goed door. giet in vormpjes. | ||
Soulagement | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:26 | |
En dit recept ga ik eens proberen: http://www.easterwoodbbq.nl/2011/11/borstplaat.html?m=1 Ha, tegelijk Dank voor het meedenken iig! | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:28 | |
Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is. In het CUL / Het grote Baktopic (koekjes,cakes, muffins en meer) #12 zit meer bakexpertise | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 16:12 | |
Zo, heb net even wat flan caramel in de oven gezet. | ||
Goddelijker | dinsdag 1 oktober 2013 @ 16:31 | |
Toch bedankt! | ||
Gwywen | dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:51 | |
Hallo Piet, weet jij of er een simpele manier is waarop ik kan weten of je van (Franse) kaas de korst wel of niet kunt eten? | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:52 | |
Proeven | ||
Gwywen | dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:56 | |
Haha, echt! Ik dacht dat je van sommige kaasjes de schimmels van de korst beter niet binnen kon krijgen. | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:58 | |
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn | ||
Gwywen | dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:59 | |
zo ver komt het hier nooit. Voor die tijd zijn ze allang op | ||
regnavetto | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:26 | |
Hi piet Nog iets aparts met andijvie misschien? | ||
Pietverdriet | dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:53 | |
Zal eens nadenken. | ||
Hagelkaas | dinsdag 1 oktober 2013 @ 23:18 | |
Als ik zo vrij mag zijn: blancheren en lauwwarm eten met olijfolie, zout peper en citroensap. | ||
SiGNe | woensdag 2 oktober 2013 @ 01:58 | |
Gebakken andijvie? Ingrediënten voor 4 personen: 6 ansjovisfilets 3 eetlepels olijfolie 4 teentjes knoflook, fijngesneden 1 kg andijvie, in reepjes van 2 cm 20 basilicumblaadjes zout, versgemalen peper 6 gedroogde pomodoritomaten, in blokjes Bereiding: De ansjovisfilets in een kom met een houten lepel fijnwrijven. De olie verhitten en de knoflooksnippers en de ansjovis hierin ± 3 minuten bakken. De andijviereepjes en de basilicum toevoegen en ± 4 minuten roerbakken tot de groente geslonken is. Met zout en peper op smaak brengen en voor serveren de tomaat erdoor roeren. | ||
RobinOok | woensdag 2 oktober 2013 @ 08:37 | |
Of van plastic. | ||
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 08:39 | |
Plastic schimmels? Kunststof verpakking van levensmiddelen als kaas gaan gewoon onverteerd door je heen trouwens. | ||
krakkemieke | woensdag 2 oktober 2013 @ 18:34 | |
Bedankt! Ik heb hazelnoten geraapt, volgens mij moet je ze gewoon pas doppen als je ze gebruikt. | ||
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 19:05 | |
Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderen | ||
krakkemieke | woensdag 2 oktober 2013 @ 19:08 | |
Of roosteren. Of gewoon peuteren. Ik zie wel. | ||
regnavetto | woensdag 2 oktober 2013 @ 19:54 | |
Was super! Bedankt. Hagelkaas, ik heb nog wat over, ga morgen jouw versie eens proberen. | ||
minilot | donderdag 3 oktober 2013 @ 11:13 | |
Net terug van de Sligro: Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart.. Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept? | ||
Lonaa | donderdag 3 oktober 2013 @ 11:21 | |
Heb je een geniaal recept voor paddestoelenrisotto? | ||
Pietverdriet | donderdag 3 oktober 2013 @ 12:46 | |
Paddestoelen Risotto 30 Gram gedroogd eekhoorntjesbrood 30 Gram gedroogde morieljes 2 eetlepels olijfolie bleekselderijsteeltje fijngehakt peentje fijngehakt geperst teentje knoflook bosje peterselie, gehakt 1 eetlepel tomatenpuree 100 Ml Melk (vol) zout en peper (versgemalen) 1,1 liter kippeboulion (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken) 60 gram boter 300 gram Carnaroli (Echte risotto rijst) 200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak) Vers gemalen parmasan Leg de gedroogde paddestoelen in een schaal en giet er water (kamertemp) op. laat ca 1 uur wellen. Doe de olie in een koekepan en verhit deze met de uien (laat ze niet aanbranden, dan wordt het bitter) 2-3 minuten. Doe er de bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie bij. Laat dit op een zacht vuur garen. Blijven roeren. Doe de tomatenpuree erbij omroeren, en doe de helft van de melk erbij. 5 minuutjes laten koken. Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel) Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk. Op smaak brengen met zout en peper en 10 minuten zachtjes laten koken. Zet de pan met de boullion op het vuur en breng deze aan de kook, en hou deze warm zonder dat ie echt kookt, dat is niet nodig. Neem een pan, en verhit hier de boter in, op middenhoog vuur. Doe de rijst in de boter en toast de rijst in de hete boter, zet het vuur laag en voeg boulion bij, een soeplepel per keer, en laat iedere keer de boulion opnemen door de rijst (regelmatig roeren). Na een minuut of 15 dit doen heb geen boulion over. Voeg de groenten/paddestoelen toe, samen met de sherry. Laat het op een laag vuur verder garen tot de rijst gaar is (proeven) afhankelijk van de rijst duurt dit een minuut of 10-20 Serveren in een lage schaal, met vers gemalen parmasan erover.. | ||
Lucky_Strike | donderdag 3 oktober 2013 @ 12:51 | |
Het toevoegen bij de groente en het hakken van de paddenstoelen moet andersom neem ik aan? *bookmarked | ||
habitue | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:01 | |
Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wild | ||
Pietverdriet | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:02 | |
Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen. | ||
minilot | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:08 | |
Dat klopt, maar Wikipedia kan er natuurlijk ook niks aan doen dat dat spul gewoon verkocht wordt en bekend staat als 'wilde rijst' / 'wild rice'. | ||
Lucky_Strike | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:09 | |
Dan zal het wel aan mij en mijn verkouden hoofd liggen
| ||
Pietverdriet | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:11 | |
Ach, het is allemaal gras, rijst, wilde rijst, tarwe, rogge, spelt, haver. | ||
minilot | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:13 | |
Ik maak het ook wel ongeveer zoals hierboven omschreven, al heb ik nog nooit melk in risotto gestopt en gooi ik in de herfst naast gedroogde paddestoelen vaak ook een handje verse, gebakken paddestoelen in de risotto. En, heel belangrijk: als de risotto (welk recept dan ook) helemaal klaar is roer ik er nog een flinke kluit roomboter door, dan deksel op de pan, vuur uit en een minuut of tien laten rusten. Dog één keer doorroeren en serveren. | ||
minilot | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:18 | |
O, en bij mij duurt het wat langer dan vijftien minuten voordat alle bouillion is opgenomen, ook omdat ik op 300 gram rijst wel meer dan 1,1 liter bouillon gebruik. Maar ik wil ook echt geen risotto waar je dit mee kan doen: Ik blief mijn risotto zo: | ||
Pietverdriet | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:19 | |
Boter maakt alles lekkerder natuurlijk | ||
Pietverdriet | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:21 | |
Vergeet de melk en de sherry niet | ||
minilot | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:24 | |
Da's maar 100 ml melk, wat me er sowieso niet zo lekker in lijkt, en ja: sherry of witte wijn gaat er altijd wel in (afhankelijk van de rest van de ingrediënten). | ||
minilot | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:27 | |
Afgezien van lekker (en inderdaad ): dat met het deksel op de pan van het vuur af laten rusten met wat boter erbij is ook een laatste stap die ik wel ken van traditionele Italiaanse risottobereidingen. Het wordt er heel fijn smeuďg van. [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 03-10-2013 13:53:00 ] | ||
Lonaa | donderdag 3 oktober 2013 @ 13:47 | |
Bedankt! | ||
RobinOok | donderdag 3 oktober 2013 @ 14:31 | |
Asian Mushroom Risotto | ||
krakkemieke | donderdag 3 oktober 2013 @ 19:59 | |
Mooi dat wilde rijst geteeld wordt nu. Vroegah kon je het niet met goed fatsoen eten..... | ||
SiGNe | vrijdag 4 oktober 2013 @ 00:50 | |
Nog meer vroegah hoefde het niet geteeld te worden, was het nog echt wild.. 't zou beter getemde rijst kunnen heten | ||
maulibu | vrijdag 4 oktober 2013 @ 02:18 | |
Piet heb je een goed recept voor brioche? Het internet staat vol met recepten waarmee de broodjes binnen 2 uur op tafel staan maar ik weet zeker dat dat huisvrouwen-methoden zijn. Een nacht in de koelkast is volgens mij de standaard (voorafgaand door meerdere rijsprocessen). | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 07:47 | |
Ja, heb ik http://www.wgbh.org/articles/The-French-Chef-Brioche-7033 "Bon appétit!" | ||
Kamper86 | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:17 | |
Lasagne met zelfgemaakt deeg. Is het echt lekkerder? En ik wil ook zelf tomatenssaus maken, Moet het dan iets dikker of juist wat dunner zijn? | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:20 | |
Ja, dat is lekkerder, vind ik, tomatensaus kan hetzelfde blijven Maak je ook een bechamel? Of alleen maar tomatensaus? | ||
Kamper86 | vrijdag 4 oktober 2013 @ 13:49 | |
Sinds ik weet hoe ik bechamel moet maken, eet ik het niet meer zonder. Als aparte laag met brocoli of courgette. En soms met wat geitenkaas er door heen. | ||
Calico | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:56 | |
Het is weer tijd om stoofvlees te maken. Hierbij gooi ik er zo'n halve liter rode wijn bij. Nu krijg ik binnenkort iemand te eten die compleet anti-alcohol is. Waarmee kan ik de rode wijn qua smaak en werking (mals maken vlees) vervangen? De vraag stel ik trouwens ook ivm andere gerechten waar wijn in voorkomt. | ||
Tink89 | vrijdag 4 oktober 2013 @ 15:58 | |
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me? | ||
Lucky_Strike | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:03 | |
Dat had je nou niet hoeven doen Tink! | ||
leeell | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:04 | |
Soep, quiche, couscous of bulgur, zelfgemaakte loempia's Allemaal makkelijk, goedkoop en van te voren te maken | ||
Weltschmerz | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:05 | |
Het lijkt mij niet zo'n goed idee, aangezien er bij 60 man snel 20 zullen zijn die brood soppen in pindasaus helemaal niet aanspreekt. | ||
Isabeau | vrijdag 4 oktober 2013 @ 16:09 | |
Dat, en ik vind het geen 'maaltijd' of komen er ook nog andere gerechten bij? | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:10 | |
Niet. Gewoon je mond houden | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:11 | |
Dit dus 60 man eten? Maak grote schalen met tapas. | ||
Calico | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:13 | |
Extra info: die persoon is een alcoholist die nog onder behandeling staat. Ik hoop dat je dan een ander antwoord hebt. | ||
Weltschmerz | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:17 | |
Brood is op zich wel een goed idee. Verder moet het iets zijn wat geen timing meer nodig heeft, dus een stoofpot of zo, altijd lekker met brood, of een pastasalade. | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:18 | |
Ah, okay. Gebruik dan water. | ||
Calico | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:22 | |
Wow, wat empathisch. En wat een inzicht in koken ook. Want water breekt de enzymen in vlees net zo af als bijvoorbeeld wijn? Ik snap nu precies waarom je dit topic hebt. | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:23 | |
Azijn bevat ook alcohol, citrus smaakt niet Er worden sowieso geen enzymen afgebroken, maar bindweefsel, en dat doet de temperatuur van het stoven veel beter dan het zuur van de wijn | ||
Calico | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:26 | |
Kijk, daar heb ik meer aan. Merci. | ||
Weltschmerz | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:32 | |
Waarom is het eigenlijk juist tijd voor stoofpot als je een voormalig alcoholist op bezoek krijgt en je niet weet hoe je zoiets zonder wijn moet maken? | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:37 | |
Bovendien was " iemand die absoluut geen alcohol mag" een veel begrijpelijker omschrijving dan iemand die zwaar anti alcohol is (klink als een zeikert) | ||
Soury | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:40 | |
Er blijft toch niks over van alcohol met koken? | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:44 | |
Dat is dus niet zo, er blijft verbazingwekkend veel achter schijnt. Maar goed, in brood zit ook restalcohol, in zeer rijp fruit, in azijn, in kefir, | ||
Soury | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:46 | |
Oh ok, dacht dat het verdampt, zeker in een stoofpot wat uren staat te pruttelen. Wel lekker | ||
Pietverdriet | vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:59 | |
Dat dacht ik ook, maar ben van een betere beleerd, meer dan je zou verwachten verdampt niet | ||
krakkemieke | vrijdag 4 oktober 2013 @ 19:07 | |
Toen het nog niet geteeld werd, werd het commercieel afgepakt van de Indianen. | ||
SiGNe | vrijdag 4 oktober 2013 @ 19:16 | |
Gaat lineair, in het begin verdampt de meeste alcohol, vooral als je distilaten van 40% of meer gebruikt. Een port van 20% verdampt al veel minder snel en wijn en bier verdampen nog minder snel, ook als je het uren laat stoven. Je kan er redelijk vanuit gaan dat zo'n 10% van de alcohol helemaal niet verdampt en 25% verdampt maar gedeeltelijk. Wat dat betreft kan je dan "beter" voor alcohol-vrije versies gaan, appelsap ipv kirsch door de kaasfondue en druivensap door de bolognesesaus. Tenzij alcohol verder totaal geen probleem is, gooi je er nog een extra scheutje doorheen | ||
SiGNe | vrijdag 4 oktober 2013 @ 19:21 | |
Bij zo'n aantal kan je zelf koken maar je kan ook voor het gemak kiezen en een doos sateetjes bij de groothandel te halen. Makkelijk klaarmaken (is al gaar), daar kan je dan prima je satesaus en broodjes bij serveren. Kan je iets eerder ook evt. nog wat kleine loempia's serveren, ook vrij makkelijk klaarmaken. ik neem tenminste aan dat je op je eigen feest ook nog een beetje wil genieten en niet teveel werk wil hebben. M'n ouders hebben het ook onlangs op die manier gedaan (alleen dan door een cateraar geregeld, nog weer makkelijker) en dat ging super. | ||
PureEvil | vrijdag 4 oktober 2013 @ 20:21 | |
Wij hadden sateetjes van de aldi Verder wat extra satesaus erbij, en stokbrood, huzaren of vleessalade een optie? En dan heb je al wel genoeg lijkt me | ||
leeell | vrijdag 4 oktober 2013 @ 20:55 | |
brrrrrrr | ||
Myraela | vrijdag 4 oktober 2013 @ 21:15 | |
Is dat echt een maaltijd? Satésaus met brood? Ik wist niet dat mensen dat echt deden, dacht dat dat alleen in reclames gebeurde. Ik zou het niet lekker vinden, behoorlijk eentonig. Zou het eigenlijk zelfs als snack niet lekker vinden. Waarom niet gewoon een grote pan lekkere soep? Dan zit je in hetzelfde budget en gemak, maar eet je tenminste echt iets. Wat flinke salades maken kost ook geen geld, is ook heerlijk bij wat goed brood. Koude dingetjes kun je ook al makkelijk van te voren klaarmaken. | ||
Spanky78 | vrijdag 4 oktober 2013 @ 21:49 | |
Een grote pan sate met brood kan natuurlijk wel, maar doe er dn op zijn minst vlees in. En waarschijnlijk willen die mensen ook graag nog wat meer eten. DUs regel kaasjes, pate, wat zelfgemaakte salades oid en je betn al een eind verder. Nog wat quiches en een grote pan soep en de maaltijd is compleet. Voor 60 man heb je wel flinke hoeveelheden nodig. Als iedereen 150 gram vlees eet heb je het over 9 kilo kip, dit is nog zonder de saus en het brood... Dat moet je ook we egrens kunnen klaarmaken... EN als iedereen een stukje quiche neem dan heb je het dus over ongeveer 8 quiches... (en o wee als men een tweede stukje zou willen)... natuurlijk heb je wat minder nodig als je alles optelt... want 150 gram sate én twee stukken quiche en brood en salade is dan wel weer veel.. Maargoed, denk even na over de hoveelheden. | ||
probeer | vrijdag 4 oktober 2013 @ 21:55 | |
Als ik met mijn studievereniging voor de filmavonden kook (60-80 man) kiezen we meestal voor een stevige maaltijdsoep. Eindeloos veel variaties, 1 grote pan, gezond en het vult goed. Samen met Turkse broden, kruidenboter, hummus, brie, en een simpele salade en je bent er. Mijn persoonlijke favoriet is pittige pompoen met oa zoete aardappel, ui, paprika, wortel, pepertje, kokosmelk. Maar pompoen is duur nu, dus misschien iets met courgette, spinazie .. Let wel altijd op de room, want er zijn altijd mensen die daar niet tegen kunnen / veganisten. | ||
Tink89 | vrijdag 4 oktober 2013 @ 22:24 | |
Het is enkel voor extra bij de hapjes die sowieso de hele middag en avond rondgaan... Mensen hebben dus al aardig hun buik vol, maar wil ze ook niet alleen maar hapjes voorzetten. Voor 60 man tapas? Da's 450 stuks, denk ik ongeveer. Dat valt nou niet echt onder makkelijk eten wat mij betreft. Bovendien zie ik dat niet echt als aanvulling op de hapjes, dan kan ik net zo goed nog meer hapjes serveren. Ik mag zelf geen room, boter of welke vorm van zuivel dan ook, dat scheelt. Hoe maak je voor zestig man soep? Alleen al een pan vinden die groot genoeg is en op mijn inductieplaat kan, is al een uitdaging. Tips zijn welkom Overigens bedoel ik met vlees inderdaad, zoals je ook een broodje kipsate bij de gemiddelde snackbar kunt krijgen. Ben na overleg met een vriendin aan het bedenken of heel veel broodjes in verschillende varianten met schalen vleesbeleg en kaas niet makkelijker is... Kan ik eventueel aanvullen met schalen komkommer, tomaat, ei en sla, zodat mensen zelf een broodje kunnen samenstellen. Voor de kindjes kan er een knakworstje op. Beter plan? | ||
#ANONIEM | zaterdag 5 oktober 2013 @ 10:48 | |
Ik heb een mooie geitenbout en ben op zoek naar een goed recept voor saté kambing. Ik had gehoopt bij Beb Vuyk iets te vinden maar tot mijn verbazing kan ik voor geitenvlees niets vinden. | ||
Pietverdriet | zaterdag 5 oktober 2013 @ 13:29 | |
Mijn lieve vriendin RobinOok heeft een mooi recept daarvoor http://www.aziatische-ingredienten.nl/sate-kambing/ [ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 05-10-2013 13:38:31 ] | ||
RobinOok | zaterdag 5 oktober 2013 @ 13:34 | |
Pietverdriet | zaterdag 5 oktober 2013 @ 13:39 | |
Ik kom dan wel uit een indisch nest, maar ken de keuken nauwelijks | ||
#ANONIEM | zaterdag 5 oktober 2013 @ 13:42 | |
Kijk, daar word ik blij van ! En laat ik nu net een fles Kaki Tiga in huis gehaald hebben | ||
krakkemieke | zaterdag 5 oktober 2013 @ 20:39 | |
Of je maakt sate en daarbij een grote pan nasi zonder vlees. Zo deden wij het bij verjaardagen. | ||
krakkemieke | zaterdag 5 oktober 2013 @ 20:51 | |
Ik heb het project van vorig jaar geproefd: Natte walnoten, cognac en bruine suiker. Lekker, maar ik proef geen walnoten. | ||
Pietverdriet | zaterdag 5 oktober 2013 @ 21:14 | |
Jammer, maar fijn dat het lekker is. De tante van mijn zwager in Kroatie legde mispels in brandewijn, erg lekker | ||
Myraela | zaterdag 5 oktober 2013 @ 21:28 | |
Hoeveel pitjes heb je? Is het de bedoeling dat mensen allemaal tegelijk kunnen eten? Ik heb van die enorme pannen waar ik de spaghetti in kook, denk dat je met 2 pannen dan al een behoorlijke portie soep kunt serveren. Schalen met broodjes en beleg zijn ook altijd prima. | ||
Ferdii | zondag 6 oktober 2013 @ 14:12 | |
Heb je nog een lekker recept voor zoete aardappel? | ||
RobinOok | zondag 6 oktober 2013 @ 14:48 | |
Roasted Sweet Potatoes 2 el olie 1 el korianderzaad, enigzins vermalen 1 el venkelzaad, enigzins vermalen 1 tl karwijzaad, enigzins vermalen 0.5 tl cayennepepper Op een bakplaat, 30 minutes, 225 C | ||
Ferdii | zondag 6 oktober 2013 @ 15:17 | |
Ziet er goed uit heb alleen geen karwij zaad in huis Is dat te vervangen door iets? | ||
Pietverdriet | zondag 6 oktober 2013 @ 15:22 | |
Komijnzaad of kummelzaad, smaakt anders, maar ook lekker bij aardappels | ||
Ferdii | zondag 6 oktober 2013 @ 15:23 | |
Na googlelen blijkt het veel op komijnzaad te lijken, dit de beste oplossing? /edit te laat | ||
RobinOok | zondag 6 oktober 2013 @ 15:27 | |
Ook zonder karwij zal het lekker zijn hoor. | ||
Pietverdriet | zondag 6 oktober 2013 @ 15:27 | |
In Nederland wordt het vaak djinten genoemd, de indische naam ervoor | ||
RobinOok | zondag 6 oktober 2013 @ 15:41 | |
Ja, komijn. Niet karwij. Om de verwarrning even voor te zijn! Kijk, zo: Verschil karwij, komijn/djinten, anijs, ajowan, venkel [ Bericht 39% gewijzigd door RobinOok op 07-10-2013 17:51:10 ] | ||
RobinOok | zondag 6 oktober 2013 @ 15:43 | |
*del* | ||
Tink89 | zondag 6 oktober 2013 @ 18:24 | |
Ik vind het fijn dat je meedenkt, maar voor 60 mensen rijst koken... Ik zie echt niet hoe ik dat ga doen. 4 pitjes, waarvan 2 kleintjes. En idealiter kan iedereen iig binnen een half uur ofzo een portie eten op z'n bord hebben ja. Die enorme pannen, kunnen die dan ook op een inductieplaat? En als ik die pannen moet aanschaffen, kan ik misschien beter gewoon een cateraar bellen... Wat een gedoe, voor zoveel mensen eten. Als het straks lekker is, ben ik er wel extra blij mee | ||
SiGNe | zondag 6 oktober 2013 @ 18:37 | |
Gewoon paar dozen diepvriessate halen bij de groothandel en die in satesaus warm koken, stokbrood en wat salade erbij.. simpel, snel klaar en lekker Als je de stokjes vertikaal in een pan doet kunnen er heel wat tegelijkertijd klaar gemaakt worden. | ||
loecje | zondag 6 oktober 2013 @ 18:55 | |
als rijst of soep koken al te moeilijk is kan je het misschien beter houden bij broodjes + diverse soorten beleg... edit: je zou ook rijst kunnen afhalen bij de chinees. die kunnen het wel in grotere hoeveelheden koken. [ Bericht 23% gewijzigd door loecje op 06-10-2013 19:02:52 ] | ||
Hagelkaas | zondag 6 oktober 2013 @ 19:25 | |
Voor mijn verjaardag geef ik elk jaar een diner. Ik serveer altijd een dessert maar ben daar eigenlijk niet echt bedreven in; ik ken weinig lekkere desserts en maak ze niet vaak. Ik hou niet zo van veel zoetigheid en gefrutsel op een bordje. Noten in een dessert vind ik ook niets. Heb je een tip voor een dessert waarmee ik echt iets heel erg lekkers op tafel kan zetten zonder dat het zo'n typisch dessert-dessert is, als je snapt wat ik bedoel Vorig jaar had ik limoenparfait met rum gemaakt, citrus in desserts vind ik altijd lekker. | ||
Pietverdriet | zondag 6 oktober 2013 @ 19:41 | |
Waarom zoet? Maak een mooie kaasplank? | ||
Myraela | zondag 6 oktober 2013 @ 19:44 | |
Een trifle is simpel en lekker. Gewoon een grote schaal en dan laagjes maken met wat je allemaal lekker vind. Cake (geweekt in drank), fruit, lekker room/mascarpone mengsel, chocolade of whatever. Mensen gewoon uit de schaal laten opscheppen en klaar. | ||
Pietverdriet | zondag 6 oktober 2013 @ 19:55 | |
Ik vind Trifle en Eton Mash gewoon ongelofelijks smerig En die puddings waar die Britten zo gek op zijn trouwens ook. | ||
regnavetto | maandag 7 oktober 2013 @ 12:01 | |
Ik gebruik vaak komijnzaad met wat venkelzaad. Vind komijn redelijk overeenkomen qua smaak en venkelzaad om het anijsachtige uit de karwijzaad te accentueren. | ||
Lienekien | maandag 7 oktober 2013 @ 12:31 | |
Eton Mess. En ja, sommige van die Engelse toetjes... Sticky toffee pudding, zijn Engelsen soms lyrisch over. Zoete, kleffe hap. | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 12:40 | |
Yep | ||
Hagelkaas | maandag 7 oktober 2013 @ 13:57 | |
Ik wil graag na de kaas nog een dessert serveren, mits ik een goed recept kan vinden. En sorry, maar die trifle en eton mess vind ik helemaal niets, dat vind ik juist schoolvoorbeelden van zoetig gerommel op je bord. In drank geweekte cake Ik kreeg vandaag het idee om iets te frituren in tempurabeslag uit een slagroomspuit. Een soort oliebol die geen oliebol is. Ik hou van crunch in een dessert! Zou het werken om een bolletje citroensorbet in tempura te frituren of wordt het dan direct een zompige homp. | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 14:01 | |
Heel knap als je dat voor elkaar krijgt. Maar je wilt iets fris en krokant als dessert, zonder dat het te zoet wordt MMmm | ||
Bleie | maandag 7 oktober 2013 @ 14:34 | |
Een crumble? | ||
SiGNe | maandag 7 oktober 2013 @ 14:48 | |
sorbertijs is daar denk ik niet koud en stevig genoeg voor, het ijs moet echt keihard zijn voor het de frituur in gaat. | ||
Weltschmerz | maandag 7 oktober 2013 @ 15:02 | |
Iets met een harde korst kaas? | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 15:08 | |
Zit al de middag te denken karamel zal te zoet zijn denk ik | ||
regnavetto | maandag 7 oktober 2013 @ 15:14 | |
Krokant en fris.. iets met groene appel? | ||
Isegrim | maandag 7 oktober 2013 @ 15:14 | |
Zoiets als dit: http://www.smulweb.nl/rec(...)troen-en-kletskoppen ? | ||
minilot | maandag 7 oktober 2013 @ 15:54 | |
Heel simpel, weinig ingrediënten nodig maar verschrikkelijk lekker als je van citrussmaken in je toetje houdt: Lemon Posset! Recept: http://www.nrcnext.nl/koken/2007/06/22/toetje-van-de-week/#more-300 Serveren met een koekje en wat seizoensfruit erbij en klaar. | ||
Lonaa | maandag 7 oktober 2013 @ 16:01 | |
Wat voor sherry gebruik ik voor een paddestoelenrisotto? Ik heb geen idee... | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 16:24 | |
Pale Cream, zoet maar niet siroopzoet | ||
madeliefff | maandag 7 oktober 2013 @ 16:26 | |
Piet! ik wil een citroentaart maken die een zandtaartbodem heeft. Nu staat er in het recept dat je de bodem eerst blind moet bakken en daarna de blinde vulling moet vervangen voor de echte vulling en de taart dan nog 30 min moet bakken. Er staat alleen niet bij hoelang je de bodem blind moet bakken. Heb je enig idee? ben je DE piet? ik quote je gewoon | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 16:36 | |
Oven voorverwarmen op 180 graden ca 12 minuten met het bakpapier en de bonen er in daarna de bonen verwijderen en het bakpapier ook en nog 5-7 minuten bakken. Exacte baktijd ligt aan je oven, grote van de vorm, etc | ||
LeeHarveyOswald | maandag 7 oktober 2013 @ 16:36 | |
Je linkje is stuk. Deze doet het wel | ||
madeliefff | maandag 7 oktober 2013 @ 16:40 | |
ok thanx | ||
Mirjam | maandag 7 oktober 2013 @ 16:54 | |
Piet, klopt het dat je appels na het plukken een tijd moet laten liggen alvorens ze te consumeren danwel verwerken in taart, moes of weetikhetwat? | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 17:16 | |
Hoor ik voor het eerst eigenlijk, waarvoor zou dat zijn? | ||
Mirjam | maandag 7 oktober 2013 @ 17:18 | |
Ja al sla je me dood, mijn moeder zegt dat, het is oorspronkelijk haar boom, maar ik heb nu dus 2 gigantische pannen vol appels die volgens haar nog 2 weken moeten staan? | ||
MaximusTG | maandag 7 oktober 2013 @ 17:18 | |
Nee hoor, je kan ze zo van de boom plukken en meteen eten. Heb nog appels geplukt toen ik een jaar of 13/14 was, dus ik kan het weten . | ||
Mirjam | maandag 7 oktober 2013 @ 17:22 | |
Ik vond het al zo vreselijk raar. Dan ga ik morgen maar appelmoes maken | ||
LeeHarveyOswald | maandag 7 oktober 2013 @ 17:23 | |
Als ik Google vind ik wel iets over dat appels eind augustus geplukt worden, en dan vervolgens nog verder rijpen. Het zal dus eerder zijn dat als je appels commercieel plukt, je dit doet met onrijpe appels, zodat je ze nog een week of wat kunt bewaren voor de consument ze gaat kopen. | ||
Mirjam | maandag 7 oktober 2013 @ 17:25 | |
Mja ze zijn zaterdag geplukt....? Soort boom weet ik niet trouwens, dat maakt gericht zoeken wat moeilijker. Tijdens het plukken lieten ze al los als je de appel vastpakte en draaide. dan zijn ze gewoon rijp, toch? | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 17:27 | |
Hoe smaken ze? | ||
Mirjam | maandag 7 oktober 2013 @ 17:29 | |
Geen idee, ik ben er netjes van afgebleven | ||
Isabeau | maandag 7 oktober 2013 @ 17:30 | |
Ik zou m'n tanden er al lang in gezet hebben | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 17:36 | |
Poeh, jij bent of heel braaf, of je moeder heel streng | ||
krakkemieke | maandag 7 oktober 2013 @ 19:39 | |
Als je een vochtige bodem hebt, nog een tip. Nadat je de blinde vulling eraf haalt, kwast de bodem in met wat eiwit. Bak de bodem dan nog 2 minuten. De bodem blijft dan langer knapperig. | ||
Pietverdriet | maandag 7 oktober 2013 @ 19:40 | |
Jep, goeie truuk. | ||
krakkemieke | maandag 7 oktober 2013 @ 19:42 | |
Ik was verbaasd hoeveel dat scheelde! | ||
krakkemieke | maandag 7 oktober 2013 @ 19:43 | |
Trusten! | ||
Mirjam | maandag 7 oktober 2013 @ 20:56 | |
Ik heb een heftige vorm van crohn, ik kijk dus wel uit wat ik in mijn mond stop, dat is het meer. Maar ik begrijp dat ze best rijp zijn en dat 2 weken wachten derhalve onzin is | ||
Sts | maandag 7 oktober 2013 @ 23:12 | |
Wat een fijne tip! | ||
_Loki | dinsdag 8 oktober 2013 @ 11:06 | |
Piet, hoe maak ik goeie aardappelpuree en wat zijn jouw geheimen voor lekkere gebakken zalm? | ||
krakkemieke | dinsdag 8 oktober 2013 @ 21:03 | |
Ik ken Crohn wel. Als je die appels kookt, zijn ze dus te verteren. | ||
krakkemieke | dinsdag 8 oktober 2013 @ 21:22 | |
Sorry, ik heb erover heen gekeken. Blind bakken duurt ongeveer tot de randen iets goudbruin zijn . | ||
Hagelkaas | dinsdag 8 oktober 2013 @ 21:39 | |
Het mag best zoet zijn hoor, ik hou alleen niet van weeďg zoet zeg maar. Lastig uit te leggen. | ||
krakkemieke | dinsdag 8 oktober 2013 @ 21:44 | |
Vanille-zoet maar niet suikerzoet? | ||
PluisigNijntje | woensdag 9 oktober 2013 @ 17:28 | |
Hoi Piet, ik heb zojuist geprobeerd om beignets/koekjes te maken van zoete aardappel. Die had ik voorgekookt, geprakt en gemengd met bloem (en bosui en kruiden) en toen in olijfolie gebakken. Maar ze worden niet echt zoals ik ze wil, een beetje te slap. Meer bloem toevoegen hielp een beetje, maar t was nog steeds niet zo super en nog meer bloem lijkt me niet lekker meer.. Heb je tips? En nog andere dingen die ik met bataat kan doen? | ||
MaximusTG | woensdag 9 oktober 2013 @ 17:42 | |
Piet is even euh - met vakantie Misschien was je olie niet heet genoeg? Of je schepjes mengsel te groot? | ||
SiGNe | woensdag 9 oktober 2013 @ 17:44 | |
Heeft ie weer een tijdelijke ban dan? Men zou toch moeten weten dat ie hier nodig is voor z'n expertise.. | ||
PluisigNijntje | woensdag 9 oktober 2013 @ 19:17 | |
Bij de tweede poging met meer bloem was de olie ook heter maar zoals gezegd nog steeds niet super.. Misschien ben ik te kieskeurig. Of moet ik ze wat minder voorgaren..? | ||
PluisigNijntje | woensdag 9 oktober 2013 @ 19:18 | |
De grootte was ongeveer zoals rösti rondjes dus daar ligt het denk ik niet aan | ||
Lucky_Strike | woensdag 9 oktober 2013 @ 19:49 | |
Dat kan toch zomaar niet | ||
Soury | woensdag 9 oktober 2013 @ 19:55 | |
Alles loopt in de soep | ||
Roger_Epiales | woensdag 9 oktober 2013 @ 20:08 | |
Wat minder (of helemaal niet) voorgaren en dus wat langer bakken zou kunnen hepen, maar zou niet nodig moeten zijn. Klinkt mij meer alsof het mengsel misschien te vochtig was. Dat het daarom ook wat beter was met wat meer bloem. Misschien wat te veel olie die niet heet genoeg was, dat de olie er in trekt. Ja, in de soep worden natuurlijk alle koekjes zacht. | ||
krakkemieke | donderdag 10 oktober 2013 @ 21:16 | |
Ik heb tamme kastanjes geraapt en gepoft. Morgen de dunne velletjes afpellen. | ||
ASSpirine | vrijdag 11 oktober 2013 @ 13:08 | |
Goede methode om de vliesjes af te doen. Een handjevol kastanjes in kokend water doen, een minuutje (?) erin laten, uithalen en in een doek doen en rollen maar. De vliesjes komen er zo af in grote stukken. En blijven herhalen tot alles op is uiteraard | ||
PluisigNijntje | vrijdag 11 oktober 2013 @ 13:16 | |
Kun je die dikke kastanjes eigenlijk ook gewoon bereiden? Heb hier zat bomen in de buurt maar geen enkele ervaring ermee.. | ||
MaximusTG | vrijdag 11 oktober 2013 @ 13:22 | |
Paardenkastanje bedoel je? Nee, die kan je niet eten. Weet niet zo of ze ook echt giftig zijn, maar erg lekker ga je je er niet door voelen iig. Google maar eens op tamme kastanje / wilde kastanje(Paardenkastanje) | ||
zeeuws_meisje | vrijdag 11 oktober 2013 @ 13:25 | |
Ik heb wat bananen over, en hier wil ik een bananentaart mee maken: Harde wenerdeeg, en daarin dan banketbakkersroom, en dat in de oven bakken, en dan plakjes banaan erop met wat taartgelei. Gaat dat goed, banketbakkersroom meebakken in de deegvorm, en moet ik de bodem dan eerst blind bakken? | ||
PluisigNijntje | vrijdag 11 oktober 2013 @ 14:29 | |
Ik zou de bodem gewoon blind afbakken en dan lekker vullen, als je de banaan gebakken wilt kun je dat ook apart in een pannetje doen. | ||
zeeuws_meisje | vrijdag 11 oktober 2013 @ 15:16 | |
Dat zou ook kunnen, maar dan moet ik denk ik gelatine door de pudding doen, anders is het te dun? | ||
krakkemieke | zaterdag 12 oktober 2013 @ 18:27 | |
Ik zou eerst een bodem blind bakken. Dan bestrijk je het met losgeklopt eiwit en je bakt de bodem nog 2 minuten. Dan doe je de banketbakkersroom en banaan erop. Dat eiwit zorgt ervoor dat je bodem langer knapperig blijft. | ||
krakkemieke | zaterdag 12 oktober 2013 @ 18:30 | |
Als je het goed doet, is banketbakkersroom al stevig genoeg. Ik heb nooit gehoord dat je het moet meebakken of er gelatine door moet doen. Het is ervoor gemaakt om na het bakken op gebak te doen. | ||
krakkemieke | zaterdag 12 oktober 2013 @ 18:37 | |
Bedankt! Ik heb net uren vliesjes zitten afpellen, maar morgen gaat het vast beter! | ||
bloempje-moi | zaterdag 12 oktober 2013 @ 19:22 | |
Vraag van een vriendin (zelf geen idee wat het eigenlijk is): waar kun je moederazijn of moerazijn krijgen? Is dat te krijgen of moet je het zelf maken? Edit: heb het ondertussen door: azijnmoer is gemakkelijk zelf te maken maar het duurt maanden. Iemand iets over? [ Bericht 42% gewijzigd door bloempje-moi op 12-10-2013 19:32:01 ] | ||
MaximusTG | zaterdag 12 oktober 2013 @ 19:56 | |
Kun je toch wel online kopen lijkt me? | ||
krakkemieke | zaterdag 12 oktober 2013 @ 20:00 | |
Bedankt! | ||
krakkemieke | zaterdag 12 oktober 2013 @ 20:02 | |
Nee, ik kan dat niet meer kopen. | ||
SiGNe | zaterdag 12 oktober 2013 @ 20:22 | |
Groene winkel of andere biologische winkel, die hebben het meestal wel. En anders zelf maken door biologische azijn in een open flesje te bewaren, komt het er vanzelf in. En ook kan je zonder azijnmoeder werken, wat azijn bij alcohol doen en wachten.. | ||
MaximusTG | zaterdag 12 oktober 2013 @ 22:20 | |
Hier kan je het ook bestellen: http://www.brouwmarkt.nl/azijn-maken-c-59_289.html Bedankt trouwens, meteen een leuk idee om mn moeder voor dr verjaardag te geven! Zo'n mooie aardewerken pot met een azijnmoeder. | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 12:23 | |
Misschien een stomme vraag maar wat is het en wat doe je ermee??? | ||
MaximusTG | zondag 13 oktober 2013 @ 12:28 | |
In feite is het een aardewerken pot met een kraantje onderin, waar je restjes oude wijn in doet, samen met een bacteriecultuur (de "azijnmoeder"). Die bacterien maken van de wijn azijn. Na een tijd kan je dan de azijn aftappen onderin. Je kunt dan bv kiezen om in een keer alles in flesjes te doen. Of slechts een deel aftappen en aanvullen met wijn. Dan kun je een soort continu proces krijgen waarbij je afwisselt tussen aftappen en aanvullen met bodempjes wijn. | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 12:44 | |
Dus die moederazijn is een soort basis om azijn te maken? [ Bericht 2% gewijzigd door soapie op 13-10-2013 16:23:04 ] | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 12:54 | |
Gelijk nog maar een vraagje. Je ziet hier nu overal langs de weg pompoenen/kalebassen te koop. Hoe weet ik welke eetbaar zijn en welke niet? Heb het nog nooit gegeten en wil het wel eens proberen. iemand nog een leuk recept voor een beginnende kok met pompoen? [ Bericht 0% gewijzigd door soapie op 13-10-2013 16:23:19 ] | ||
MaximusTG | zondag 13 oktober 2013 @ 13:32 | |
Een vraagteken is wel genoeg hoor, aan het eind van een zin. De azijnmoeder is dus een klompje bacterien die de alcohol in de wijn omzetten in azijnzuur. Wat betreft de pompoenen/kalebassen; ga er vanuit dat ze niet eetbaar zijn, maar je kunt het natuurlijk het beste vragen aan de verkoper.. | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 14:14 | |
Thanks en sorry voor de vraagtekens, macht der gewoonte. Zijn weg! [ Bericht 8% gewijzigd door soapie op 13-10-2013 16:23:37 ] | ||
fespo | zondag 13 oktober 2013 @ 16:16 | |
als je friet maakt, was je dan de aardappeltjes? ik doe dat wel altijd, maar gister heeft een vriend ze gebakken en die waren erg lekker (krokant) verder vrijwel hetzelfde "recept" / aardappel etc. misschien dat het helpt om ze langer te drogen, maar als ze ook lekker zijn zonder te wassen is dat een onnodige stap toch? [ Bericht 23% gewijzigd door fespo op 13-10-2013 16:33:54 ] | ||
MaximusTG | zondag 13 oktober 2013 @ 16:44 | |
Volgens mij moet je ze na het snijden afspoelen om het zetmeel eraf te halen. Door die stap worden ze schijnbaar krokanter en krijgen een mooiere kleur. | ||
fespo | zondag 13 oktober 2013 @ 16:51 | |
ja dat dacht ik dus ook, maar de frietjes waren heerlijk krokant en mooi van kleur (lekker robust, niet goud geel) | ||
MaximusTG | zondag 13 oktober 2013 @ 16:52 | |
Nou ja, als het bij jou geen verschil uitmaakt, laat het dan lekker weg zou ik zeggen! Ligt volgens mij ook aan de aardappel die je gebruikt. | ||
Tinuviel | zondag 13 oktober 2013 @ 17:51 | |
Hier ervaring met "pompoen pie", "pompoen risotto", "pompoen soep": prima makkelijk te maken en erg lekker. | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 18:05 | |
Heb je een receptje van de soep? | ||
madeliefff | zondag 13 oktober 2013 @ 18:05 | |
wat ik altijd erg lekker vind is pompoen in kleine blokjes gesneden in de oven doen met kleine aardappels in schil, sjalotjes, knoflook,peper en takjes rozemarijn, klein scheutje olijfolie en een scheut water zodat t niet aanbakt. Edit: o en zout natuurlijk | ||
Tinuviel | zondag 13 oktober 2013 @ 19:18 | |
Moet ik eerst even zoeken. Voor wanneer wil je het? | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 19:20 | |
Van de week is goed hoor, denk volgend weekend proberen, dus geen haast. | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 19:21 | |
Klinkt ook erg lekker! | ||
Bleie | zondag 13 oktober 2013 @ 19:50 | |
Jamie Oliver heeft ook een heel fijn recept van geroosterde pompoen. Heeft ooit in de Allerhande gestaan, dus te vinden op de site van ah. Oh, en ook handig om te weten: je kan de schil gewoon opeten (wel goed wassen), als je de pompoen lang genoeg roostert, of kookt om er soep van te maken. Scheelt nogal met schoonmaken. | ||
soapie | zondag 13 oktober 2013 @ 20:05 | |
Ga eens op de site snuffelen. | ||
RobinOok | zondag 13 oktober 2013 @ 20:06 | |
Soep : http://www.aziatische-ingredienten.nl/pompoensoep-recept/ | ||
PluisigNijntje | zondag 13 oktober 2013 @ 21:55 | |
Van flespompoen kun je goed soep maken, vooral omdat je dan idd de schil niet weg hoeft te halen. Laatst nog gemaakt als volgt: Pompoen wassen, in stukken snijden (die pittenprut natuurlijk verwijderen, je kunt die ook roosteren en opeten). Op een bakplaat met olijfolie, zout en tijm een tijdje in oven totdat het lekker begint te ruiken en wat bruiner wordt. Dan in een soeppan ui of prei en knoflook bakken, pompoen erop en wat water (kijken welke hoeveelheid je zelf fijn vindt, 750ml op 1 kg pompoen werkt voor mij wel) erop en evt een groentebouillonblokje. Om er een maaltijdsoep van te maken had ik nog een aardappel en twee winterpenen toegevoegd. Alles gaarkoken en pureren, dan afproeven: peper, zout, tijm, misschien wel kerriepoeder toevoegen. Is maar net welke kant je ermee op wilt. Lekker met blokjes gebakken chorizo erdoor en nog wat fijngesneden rauwe prei of lente ui (anders vind ik het te zoet en monotoon). Dat is echt een maaltijdsoep, als je het lichter wilt laat je aardappel en wortel weg en houd je de soep wat dunner. Oh en wat het voor mij echt afmaakte: Donkerbruin brood met een beetje honing en brie uit de oven erbij. | ||
Tinuviel | maandag 14 oktober 2013 @ 13:21 | |
Net gekeken en ik heb alleen maar de "pompoen pie" en een recept waar pompoen gebakken wordt in de oven en met tomaatsaus gevonden. Wat betreft de soep weet ik uit mijn hoofd, dat je eerst ui klein sneed en frituurde. Pompoen en aardappel koken samen met de ui en wat saffraan. Als alles lekker zacht is pureren. Zout en peper toevoegen. Ik weet alleen de precieze hoeveelheden niet meer. Deze soep is met van die peervormige pompoenen (kan even niet meer de goede naam bedenken) en de soep is best dik. | ||
Kamper86 | maandag 14 oktober 2013 @ 13:33 | |
Als ik broccoli kook in groentenboullion, en het daarna in de foodprocessor gooi. Heb ik dan broccolisoep? Met bijvoorbeeld een beetje room erbij. | ||
LeeHarveyOswald | maandag 14 oktober 2013 @ 13:34 | |
Bouillon weglaten, room weglaten. Brocoli gaarkoken in +/- 1,5 centimeter water. Als het gaar is in de foodprocessor, en dan spekjes als croutons er door. Beetje zout, klaar. | ||
Kamper86 | maandag 14 oktober 2013 @ 13:48 | |
Is het dan niet heel waterig? | ||
LeeHarveyOswald | maandag 14 oktober 2013 @ 14:12 | |
Nee, niet als je het bodempje water dat ik aangeef gebruikt. | ||
Kamper86 | maandag 14 oktober 2013 @ 14:22 | |
Ik ga het vanavond proberen. | ||
Isegrim | maandag 14 oktober 2013 @ 14:33 | |
Zo is broccolisoep het lekkerst idd, zo puur mogelijk. | ||
soapie | maandag 14 oktober 2013 @ 19:51 | |
Thanks allen voor de pompoen recepten, ik ga er zeker mee aan de slag! | ||
Kamper86 | maandag 14 oktober 2013 @ 21:27 | |
Het was erg lekker. | ||
LeeHarveyOswald | dinsdag 15 oktober 2013 @ 00:00 | |
Top! Werkt met bloemkool net zo goed (die wordt zelfs een tikje romig van zichzelf) | ||
Kamper86 | dinsdag 15 oktober 2013 @ 07:33 | |
Ik dacht dat het niet zou binden. Maar het was juist een hele mooie dikke soep met een fijne korrel. | ||
regnavetto | dinsdag 15 oktober 2013 @ 08:13 | |
Heb je hem nog door een zeef gehaald? | ||
Kamper86 | dinsdag 15 oktober 2013 @ 08:31 | |
Nee, leek me ook niet echt nodig. Die korrels van de bloemen (volgens mij heet het zo) wil je er juist in hebben toch? | ||
Bla_Bla_Bla | dinsdag 15 oktober 2013 @ 08:59 | |
kan je eigenlijk ook de stronk van de brocoli gebruiken voor de soep? | ||
Kamper86 | dinsdag 15 oktober 2013 @ 09:19 | |
Ik heb het wel gebruikt. Alleen heb ik gelezen dat je hem moet schillen. Ik heb hem vierkant gemaakt en daarna fijn gesneden. Er bleef niks van over. | ||
LeeHarveyOswald | dinsdag 15 oktober 2013 @ 09:22 | |
Jup. De hele brocolli. Ik snijd er niets van af (tenzij iets echt niet goed meer is). Het ding gaar koken in weinig water, pureren, klaar. Hele mooie, volle soep geeft dat. | ||
Weltschmerz | dinsdag 15 oktober 2013 @ 09:57 | |
De stronk is het lekkerst, ook om te koken of te stomen. Even schillen en in reepjes snijden. | ||
Bla_Bla_Bla | dinsdag 15 oktober 2013 @ 10:22 | |
Thnx, dan ga ik dat deze week eens proberen | ||
douche-eendje | donderdag 17 oktober 2013 @ 18:18 | |
Piet, wat kan ik allemaal met een kliswortel doen? In het enige recept dat ik in mn boeken kan vinden word een hele lading sesamolie en sesamzaad gebruikt en dat is voor mij genoeg voor een fijne allergische reactie [ Bericht 72% gewijzigd door douche-eendje op 17-10-2013 18:27:38 ] | ||
minilot | donderdag 17 oktober 2013 @ 18:39 | |
In dunne plakjes schaven, beetje omschudden met wat rijstbloem en dan frituren. Na het frituren zout overheen strooien. Kliswortel-chips! Ziet er dan ongeveer zo uit: (Foto gegoogled) Verder zou ik het ook niet weten, dit is het enige dat ik er ooit mee heb gedaan | ||
RobinOok | donderdag 17 oktober 2013 @ 18:57 | |
Misschien dat dit je nog op ideeen brengt? http://www.aziatische-ingredienten.nl/burdock-root/ Maar echte aanbevelingen heb ik niet. | ||
soapie | donderdag 17 oktober 2013 @ 19:27 | |
Hoe lang moet het dan in de oven en hoe welke temp.? | ||
MaximusTG | donderdag 17 oktober 2013 @ 19:30 | |
Och, ik zou iets van 3 kwartier/een uurtje aanhouden op ongeveer 200 graden? Afhankelijk van je oven natuurlijk. Net ook afhankelijk van hoe dik je de pompoen snijdt en hoe groot die aardappeltjes zijn. Iets warmer zou ook nog wel kunnen lijkt me? | ||
soapie | donderdag 17 oktober 2013 @ 19:36 | |
Dank je, ik kan aan de slag. | ||
Hagelkaas | donderdag 17 oktober 2013 @ 21:36 | |
Scheut water zou ik niet doen, zelfs teveel olie voorkomt soms al mooie knapperige aardappeltjes. Gewoon bakpapier eronder en een klein beetje olijfolie! Je kunt trouwens ook een pompoen in zijn geheel meer dan een dag in de oven laten staan. De verbrande schil eraf pellen en wat overblijft door een zeef drukken met wat zout en peper. Beste pompoenpuree ooit! | ||
habitue | donderdag 17 oktober 2013 @ 21:38 | |
Oeh, ik heb hier nog een pompoen liggen. Goed idee [ Bericht 0% gewijzigd door habitue op 17-10-2013 21:47:42 ] | ||
Hagelkaas | donderdag 17 oktober 2013 @ 21:51 | |
Als je voor een hele dag gaat is 110 graden meer dan genoeg. Het kan ook wel in een paar uur op 180 maar dat wordt minder zoet en vol. Je kunt de puree dan trouwens ook uit een spuitzak tot toefjes opspuiten en van buiten kruiden met veel gedroogde chili, komijnzaad, koriandezaad en venkelzaad, zout en peper en onder de grill afbakken als een soort pommes duchesse maar dan eh, lekkerder. | ||
minilot | donderdag 17 oktober 2013 @ 21:55 | |
Wat een goed plan! Beetje truttigheid op je bord, zo van die rozetjes, maar van pompoen met zoveel specerijen erop klinkt wel erg lekker! | ||
habitue | donderdag 17 oktober 2013 @ 22:48 | |
Thnx! Klinkt erg lekker Dat laatste kan ik keer voor etentje gebruiken. | ||
madeliefff | vrijdag 18 oktober 2013 @ 20:52 | |
180 graden doe ik (hete lucht oven) en dan 30 min. kwa tijd ligt t er een beetje aan hoe klein je ze snijd, ik zou ffe na 20 min al erin prikken om te voelen of ze al zacht zijn. ( en vergeet niet wanneer je t inde oven doet water toe te voegen zodat t niet teveel aanbakt, heel weinig.. maar net genoeg dat de hele bodem nat is) | ||
Bramito | zaterdag 19 oktober 2013 @ 08:58 | |
Wanneer komt Piet eigenlijk terug? | ||
Erasmo | zaterdag 19 oktober 2013 @ 22:41 | |
CUL / Azijn maken Dit is je topic. Mijn azijn is nu bijna 3 jaar oud en hij smaakt steeds beter. | ||
soapie | zondag 20 oktober 2013 @ 10:36 | |
Ik ga eens kijken! | ||
soapie | zondag 20 oktober 2013 @ 10:37 | |
Vandaag voor het eerst pompoensoep gemaakt, niet te eten, althans ik vind de smaak van pompoen helemaal niet lekker. Zo de prullenbak in, helaas.... | ||
myxomatosekonijn | zondag 20 oktober 2013 @ 13:31 | |
Pompoen(soep) Ik heb nog een minipompoentje liggen uit de tuin van mijn ouders, daar ga ik vandaag dit mee maken: http://www.voedzaamensnel(...)m-en-verse-knoflook/ Lijkt me lekker maar de pompoenpuree van hierboven klinkt ook lekker | ||
myxomatosekonijn | zondag 20 oktober 2013 @ 13:39 | |
Ik zit weer een paar dagen in zo'n foute lees-associatie-actie-modus...Klis(ma) wortel ( ) | ||
Tinuviel | zondag 20 oktober 2013 @ 14:29 | |
Ik zocht een eenvoudig recept voor bladerdeeg, wat ik zonder melkproducten kan maken. Heb eentje gevonden met deze ingrediënten: 200 gr cakemeel 500 gr broodmeel 1 1/2 theelepel zout 4 eetlepels ruwe rietsuiker 275 gr koude boter, in klontje van 1 eetlepel 300 ml koud water 1 1/2 theelepel citroensap Kan ik de boter door margarine vervangen? | ||
Weltschmerz | zondag 20 oktober 2013 @ 14:34 | |
Ik ook niet zo. Het was een tijdje terug heel hip en kreeg overal wat met pompoen, en dan moest je de kok telkens complimenteren met hoe goed die de smaak van pompoen had weten te verbloemen. Ik vind het niet heel smerig of zo, maar het is gewoon niet zoveel. | ||
habitue | zondag 20 oktober 2013 @ 14:39 | |
Heerlijk. Een van mn favo groentes. En die puree van Hagelkaas is echt heerlijk gelukt. Heb nu wel een ongelooflijk grote berg ervan. | ||
krakkemieke | maandag 21 oktober 2013 @ 18:32 | |
Helemaal mee eens! Pompoen smaakt naar niks. Ik kook pompoen in kippebouillon en maak het op smaak met Boursin. Da's echt lekker! | ||
PluisigNijntje | maandag 21 oktober 2013 @ 18:44 | |
Pompoen heeft echt wel smaak! Een zoete en diepe, warme smaak. Die je naar mijn mening in een soep goed tot zijn recht kan laten komen door accentuerende ingredienten toe te voegen. | ||
SiGNe | maandag 21 oktober 2013 @ 18:56 | |
Hier bij de lokale Döner-tent hebben ze altijd héérlijke kip-Döner (al zou ik het eerder shoarma noemen, het zijn namelijk smalle stukjes kip en geen plakken zoals bij döner) maar hoe zou ie zoiets thuis kunnen maken? Iets van kippedij (die gebruiken zij ook) marineren en langzaam in de oven garen/grillen? Of er misschien eerst een rollade van maken? | ||
krakkemieke | maandag 21 oktober 2013 @ 19:23 | |
Rollade zou kunnen, zo doen zij het ook. Ik zou reepjes marineren en grillen, ik houd niet van vet. | ||
SiGNe | maandag 21 oktober 2013 @ 19:30 | |
Vet gruwel ik ook van als ik het in m'n mond heb, ik kan niet tegen die structuur en smaak. Maar... uitgebakken is het wel weer lekker en het vet zorgt er ook voor dat alles minder snel uitdroogt, wat dat betreft verwijder ik het liever achteraf. Misschien kippedij in smalle plakken snijden, marineren/kruiden en dan in een rolladesok in laagjes opbouwen, als die dingen voor consumenten ook te krijgen zijn, zelf opbinden lijkt me geen optie. | ||
krakkemieke | maandag 21 oktober 2013 @ 19:31 | |
Daarom dacht ik aan kippedij in reepjes bakken. | ||
SiGNe | maandag 21 oktober 2013 @ 19:35 | |
Ik denk dat je het dan niet zo krokant krijgt, reepjes zijn snel klaar (en ondanks dat ik áltijd supermalse kipfilet weet te bakken lukken reepjes vlees nooit goed, vaak te droog en nooit lekker bruin) | ||
krakkemieke | maandag 21 oktober 2013 @ 19:39 | |
Ik heb alleen ervaring met reepjes of stukjes kipfilet bakken, en dat wordt vaak droog. Ik denk dat het wel kan werken. De lekkerste varkenssate die ik ooit at, was van procureur of schouderkarbonade. Kippendij is in verhouding ook vet, dus wie weet? | ||
MaximusTG | maandag 21 oktober 2013 @ 19:45 | |
Dit lijkt me wel lekker; | ||
Kamper86 | dinsdag 22 oktober 2013 @ 09:42 | |
Heeft er iemand een leuke variatie op witlof met ham en kaas uit de oven? | ||
Bleie | dinsdag 22 oktober 2013 @ 09:59 | |
Gerookte zalm ipv ham. En ik heb t ook weleens gekregen met gorgonzola door de kaassaus. Nou vind ik gorgonzola heel smerig, maar als je daar wel van houdt, zal t wel lekker zijn. | ||
Myraela | dinsdag 22 oktober 2013 @ 10:03 | |
Gewoon een beetje gekarameliseerde witlof. | ||
SiGNe | dinsdag 22 oktober 2013 @ 13:43 | |
Wokken met wat ketjap en honing... | ||
Weltschmerz | dinsdag 22 oktober 2013 @ 13:53 | |
Andere kazen? Eventueel mengen met goudse, Gruyere, Emmenthaler bijvoorbeeld. Nog niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat allerlei geitenkazen ook lekker zijn, of Munster, Epoisses of Langres? | ||
uniekhoorn | dinsdag 22 oktober 2013 @ 16:19 | |
Ik gooi er twee geklutste eieren met melk en kruiden overheen. Stolt en smaakt heerlijk |