abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_131595804


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 36 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.

[ Bericht 76% gewijzigd door Mirjam op 27-09-2013 09:20:47 ]
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  donderdag 26 september 2013 @ 20:05:19 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131595895
Krakje, kan je de op erin zetten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131596421
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2013 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Krakje, kan je de op erin zetten?
Oh sorry! Nee, dat kan ik niet. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131596440
*Mompelt iets over enthousiasme......*
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131596888
Aha! :+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  † In Memoriam † donderdag 26 september 2013 @ 20:32:06 #6
91830 MaximusTG
pi_131596953
Klik nog een keer in oude topic op open nieuw deel. Kopieer alles in het vak. Open niet nog een nieuw deel.
Ga naar dit topic. Edit je OP en selecteer alles. Plak de tekst uit vorige topic erin.
Nu klopt het nl. nog steeds niet.
  donderdag 26 september 2013 @ 20:32:24 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131596968
* Pietverdriet likt krakjes oor
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131597079
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2013 20:32 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet likt krakjes oor
AAAhhh! Bedankt, jij weet ook altijd wat ik nodig heb he! _O-
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131597119
quote:
1s.gif Op donderdag 26 september 2013 20:32 schreef MaximusTG het volgende:
Klik nog een keer in oude topic op open nieuw deel. Kopieer alles in het vak. Open niet nog een nieuw deel.
Ga naar dit topic. Edit je OP en selecteer alles. Plak de tekst uit vorige topic erin.
Nu klopt het nl. nog steeds niet.
Echt niet? }:|
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131597657
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2013 19:57 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Nu is de tijd om jam te maken van bramen en andere bessen die niet veel pectine bevatten. Mijn ervaring is dat je er dan heel goed wat valappels bij kan doen. Die bevatten pectine en de smaak is neutraal.
De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles)
Bramen vind ik hier nog genoeg, laatst kwam m'n dochter met zo'n grote zak thuis dat ik een bramentaart heb kunnen maken. :)
pi_131597771
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2013 20:48 schreef Gwywen het volgende:

[..]

De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles)
Bramen vind ik hier nog genoeg, laatst kwam m'n dochter met zo'n grote zak thuis dat ik een bramentaart heb kunnen maken. :)
Ja, in schillen en klokhuizen denk ik. Ik snijd appels in stukjes en kook alles mee, ik wrijf het toch door een zeef.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131598261
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  † In Memoriam † donderdag 26 september 2013 @ 21:04:43 #13
91830 MaximusTG
pi_131598309
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2013 20:35 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Echt niet? }:|
Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner...
pi_131600530
quote:
1s.gif Op donderdag 26 september 2013 21:04 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner...
Volgens mij heb ik het al gedaan zoals je zei.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131607923
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[img]http://i.fokzine.net/p/0s.gif[/img] [b]Op [url=http://forum.fok.nl/topic/2009107/1/50#130127190]vrijdag 16 augustus 2013 12:43[/url] schreef [url=http://forum.fok.nl/user/profile/45206]Pietverdriet[/url] het volgende:[/b]
[ [url=http://i.imgur.com/dp8SL.jpg]afbeelding[/url] ]Hier verder dus, deel 37 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. 

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! http://forum.fok.nl/topicchain/1253

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. 
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.

Dit kopieren en plakken in je openingspost.
  † In Memoriam † vrijdag 27 september 2013 @ 01:21:59 #16
91830 MaximusTG
pi_131608561
Nee, ook niet, dat is een quote..
Dit dus:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[img=640,180]http://i.imgur.com/dp8SL.jpg[/img]Hier verder dus, deel 37 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. 

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! http://forum.fok.nl/topicchain/1253

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. 
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
pi_131609034
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2013 01:21 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, ook niet, dat is een quote..
Dit dus:
[ code verwijderd ]

_O-
pi_131618392
Ik krijg morgen gasten te eten die graag wijn drinken en zit met een probleem: ik heb totaal geen verstand van wijn. Ik weet wel dat ik een wit wijntje bij het voorgerecht wil schenken, oa garnalen, en rood voor bij het hoofdgerecht: lasagne. Maar welk merk/land/soort? Geen flauw idee, alle tips zijn welkom. Als het kan niet te gek duur (10 euro per fles?), en enigszins redelijk verkrijgbaar.
pi_131622602
Pinot Grigio voor wit en een Chianti voor rood?
  vrijdag 27 september 2013 @ 17:32:15 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131622851
Een sauvignon blanc ( dat is een druivensoort) waarmee men een frisse witte wijn maakt, bv in Nieuwzeeland en afhankelijk van de streek aan vlierbloesem of kruisbessen doet denken.
Als je een tientje aan een fles uitgeeft bij de hema (goede wijnen bij de hema) of AH zit je meestal wel goed.
Rood, bij een Lasagna, neem een Chianti Classico of een Rioja, in de prijsklasse van een euro of 10 heb je ook bij hema en AH een redelijk goede keuze.
Ik koop mijn wijn trouwens altijd online de laatste tijd, of bij de Aldi, maar niet de wijn die ze standaard hebben maar de kerst/paas specials.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131622952
Dankjewel Piet! De eters morgen zijn vrij kieskeurig dus ik ben erg content met je advies. Morgen naar de Hema, wit koud zetten rood laten ademen als ik het goed begrijp?
  vrijdag 27 september 2013 @ 18:55:16 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131624715
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2013 17:37 schreef NutKees het volgende:
Dankjewel Piet! De eters morgen zijn vrij kieskeurig dus ik ben erg content met je advies. Morgen naar de Hema, wit koud zetten rood laten ademen als ik het goed begrijp?
Yep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131625770
Ik ben toch maar even naar de Appie geweest, heb morgen vrij weinig tijd om de stad in te gaan. Het zijn Chianti Classico Checci en Brancott Estate Sauvignon Blanc geworden. Mijn locale AH heeft blijkbaar niet zoveel wijn, dus hier zullen we het mee moeten doen.
  vrijdag 27 september 2013 @ 20:24:22 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131627072
Ah, Brancott Estate, ben ik geweest, toen we van Picton naar Kaikoura reden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131628294
Ik kreeg vorige week een fles rode Argentijnse Malbec van een Argentijnse vriend. Tijdens het drinken zagen we Hema B.V. op het label staan :D
Spoilers!
pi_131628585
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 september 2013 20:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik kreeg vorige week een fles rode Argentijnse Malbec van een Argentijnse vriend. Tijdens het drinken zagen we Hema B.V. op het label staan :D
Ohh wat erg. Paard en bek
Iedereen is een kutlultrut
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
  vrijdag 27 september 2013 @ 21:04:35 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131628626
Hema heeft al decennia zeer, zeer goede wijninkopers
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131631568
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2013 21:03 schreef Soury het volgende:

[..]

Ohh wat erg. Paard en bek
Dat bedoel ik niet ;) De malbec was erg goed. Hij smaakte naar meer dus ook wel makkelijk dat ik er alleen even voor naar de Hema hoef. Wel toevallig alleen.
Spoilers!
pi_131648375
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee ;) Ik zou deze eventueel wel kunnen maken, maar mijn voorraadkast staat al bomvol met genoeg chutney en relishes voor de komende jaren.
Heb jij enig idee wat ik nog meer met die tomaten zou kunnen doen?

Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 28 september 2013 @ 17:22:04 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131648414
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 september 2013 17:20 schreef stavromulabeta het volgende:
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee ;) Ik zou deze eventueel wel kunnen maken, maar mijn voorraadkast staat al bomvol met genoeg chutney en relishes voor de komende jaren.
Heb jij enig idee wat ik nog meer met die tomaten zou kunnen doen?

[ afbeelding ]
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131648524
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 september 2013 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
Hmmm, dat is natuurlijk wel een erg voor de hand liggende optie... Maar why not ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 28 september 2013 @ 21:31:56 #32
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131656400
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 september 2013 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen.
  zaterdag 28 september 2013 @ 23:24:41 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131660868
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 september 2013 21:31 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen.
Etheenrijping is smakeloos
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131662417
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 september 2013 17:20 schreef stavromulabeta het volgende:
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee ;)
Fried green tomatoes!

En dan niet de film, maar een recept zoals dit; http://www.simplyrecipes.com/recipes/fried_green_tomatoes/

Wij paneren ze meestal gewoon meteen met corn meal, peper en zout. :9.
"Bleach is healthy. It's mostly water. And we are mostly water. Therefore, we are bleach."
pi_131672631
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
pi_131673021
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2013 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Hema heeft al decennia zeer, zeer goede wijninkopers
Ik koop al vele jaren meestal daar. Vooral in de categorie 5-10 euro vind ik ze erg lekkere wijnen hebben.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 29 september 2013 @ 14:48:58 #37
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131673357
quote:
9s.gif Op zondag 29 september 2013 14:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
Klein beetje suiker toevoegen, versterkt de smaak van de tomaten..
verder komt het helemaal goed, ik maak mijn pasta altijd met een blik gepelde tomaten en een klein blikje tomatenpuree, beetje water erbij en lekker laten pruttelen.

ansjovis weet ik niet of dat zin heeft om het er later bij te gooien, ik bak ze altijd eerst kort voor ik de ui en knoflook in de pan gooi (daarna gehakt rullen, tomaten en kruiden erbij en als finishing touch wat verse peterselie er op het laatst bijgooien)
Doorat je de ansjovis eventjes bakt krijg je ansjovisolie en dat proef je meer denk ik.
  zondag 29 september 2013 @ 15:03:23 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131673851
quote:
9s.gif Op zondag 29 september 2013 14:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
Hoe smaakt het?
Ik bedoel, er zijn vele romeinse wegen, waarom zou het niet goedkomen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131674220
Eerste keer dat ik lasagne maak, dus een beetje zenuwachtig aangezien ik er een hekel aan heb om mijn vriend teleur te stellen (hij heeft nog nooit lasagne gegeten)

Ach, het smaakt goed, beetje flauw nog maar ik laat het lekker lang trekken en wat kruiden, zout en suiker helpen al heel wat! Ik gebruik gewoon lasagnebladen uit een pakje, moet je die eigenlijk voorkoken?
  † In Memoriam † zondag 29 september 2013 @ 15:15:35 #40
91830 MaximusTG
pi_131674260
Vind ik persoonlijk altijd wel lekkerder ja, voorgekookte lasagnebladeren. Wel die platte dan, niet die ribbelige ondingen.
pi_131674284
quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 15:14 schreef emmyemmy het volgende:
Eerste keer dat ik lasagne maak, dus een beetje zenuwachtig aangezien ik er een hekel aan heb om mijn vriend teleur te stellen (hij heeft nog nooit lasagne gegeten)

Ach, het smaakt goed, beetje flauw nog maar ik laat het lekker lang trekken en wat kruiden, zout en suiker helpen al heel wat! Ik gebruik gewoon lasagnebladen uit een pakje, moet je die eigenlijk voorkoken?
Er staat op het pakje dat het niet hoeft, maar ik leg de bladen toch meestal heel eventjes in heet water - dat vind ik uiteindelijk voor een lekkerder resultaat geven, zeker als de saus wat droger is. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_131675651
Ik heb dus uit onwetendheid die ribbelige ondingen gekocht :P wat is de volgorgde? lasagnebladen, bechamel, saus, kaas? Begin je helemaal onderaan met de pasta of de saus?
pi_131675852
"Begin en eindig altijd met een laagje saus" :9
Zolang er was is, is er leven.
pi_131675854
quote:
1s.gif Op zondag 29 september 2013 15:55 schreef emmyemmy het volgende:
Ik heb dus uit onwetendheid die ribbelige ondingen gekocht :P wat is de volgorgde? lasagnebladen, bechamel, saus, kaas? Begin je helemaal onderaan met de pasta of de saus?
Altijd met saus beginnen. De rest moet je lekker zelf weten. Al eindig ik altijd met bechamelsaus en dan kaas.
pi_131675962
Oke, thanks, moet goed komen!
Nee wacht, nog een vraagje. Hoe lang moet het in de oven en op hoeveel graden? Aluminiumfolie er op? Alle recepten zeggen iets anders.
pi_131677239
Mijn lasagne gaat 45 minuten de oven in, ik geloof op 180 graden. Als je vindt dat de kaas bovenop te donker wordt kan je er folie opleggen, dat moet je gewoon even in de gaten houden.
En zorg dat je bovenste laag lasagneblad goed afgedekt is met saus, ander krijg je droge stukken en dat is echt niet lekker.

Hier staat er ook lasagne op het menu vandaag. Ik heb vorige week 10 liter saus gemaakt :9 Ik leg tussen elke laag wat gebakken ontbijtspek en een mengsel van creme fraiche, ricotta, ei en parmesan. Met dat mengsel eindig ik ook. Plus uiteraard mozzarella en parm.
Ik gebruik ongekookte gedroogde lasagnebladen. Omdat het ricottamengsel door het ei verdubbelt in hoogte en dat tijd nodig heeft, worden verse lasagnebladen te gaar.
Spoilers!
  zondag 29 september 2013 @ 16:46:56 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131677466
quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 16:01 schreef Dinus het volgende:
"Begin en eindig altijd met een laagje saus" :9
Dit dus, en het lekkerste vind ik een mooie bechamel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131679181
Ik proef nu al dat hij heel lekker gaat worden! :D Bechamel was erg lekker, eerste keer dat ik het heb gemaakt. Caprese salade erbij, wijntje erbij, lekker.
pi_131721395
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 30 september 2013 @ 21:23:19 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131722205
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2013 21:08 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Ja, natuurlijk
bresilienne, dat doe je nog steeds op gebak. Staat dat niet meer in het Baukje schap?
Anyway, jij wilt natuurlijk weten hoe je dat maakt?
Zal van de week even mijn banketbakkershandboek naslaan voor een goed recept, top of my head, 120 gram suiker, 100 gram gehakte hazelnoten en dan in een teflonpan carameliseren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131732214
Piet, zou je in dat boek eens kunnen kijken naar een recept voor borstplaat? Het is er weer bijna de tijd voor!
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 09:11:00 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131733370
Ja, gaat in één moeite door
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131740790
Ik ben op zoek naar de naam van een gerecht. Er zit in:

Ricotta gemengd met parmezaanse kaas, ei, verse gehakte spinazie en een eidooier. Dit wordt gespoten in een rondje op een plakje deeg met in het midden van het rondje nog een eidooier. En een beetje geschaafde zwarte truffel. En dit alles word dan afgedekt met nog een plakje deeg en dan gebakken in een pan met roomboter.

Het komt volgens mij uit Italie.

Iemand een idee?
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:15:17 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131741170
Ricotta Ravioli met truffel, zou zo niet weten of het een klassiek gerecht is met een eigen naam
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:18:55 #55
91830 MaximusTG
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 14:21:24 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131741343
quote:
Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het ei
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131741785
quote:
Jaa, dat is hem. Lijkt me heerlijk. En makkelijk te maken.
pi_131741814
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 14:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het ei
Klopt, maar ik zei ook dat er nog een dooier in het midden van het rondje kwam.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:01:21 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131742384
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2013 21:08 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders.
Goed, hazelnootkrokant, ik heb er alleen online wat recepten voor gevonden.
Je maakt met 100 suiker een caramel, waar je de geschilde hazelnoten in carameliseerd, waarna je ze af laat koelen. Daarna in de keukenmachine even kort malen.
Anderen spreken van grof gemalen hazelnoten die ze zo behandelen. Heb dit niet zelf uitgeprobeerd.
Ga er eens mee experimenteren. Hazelnoten worden snel ranzig trouwens, dus niet te lang bewaren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:09:33 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131742575
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 07:05 schreef Soulagement het volgende:
Piet, zou je in dat boek eens kunnen kijken naar een recept voor borstplaat? Het is er weer bijna de tijd voor!
Borstplaat
Meng 4 delen suiker op 1 deel room of water
breng aan de kook, en laat het een paar minuten koken. Als een druppel ervan in koud water hard wordt is het goed.
Haal het van het vuur
Men je smaakstof er door en stort het in ingevette vormpjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131742709
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Borstplaat
Meng 4 delen suiker op 1 deel room of water
breng aan de kook, en laat het een paar minuten koken. Als een druppel ervan in koud water hard wordt is het goed.
Haal het van het vuur
Men je smaakstof er door en stort het in ingevette vormpjes.
Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig!
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:16:35 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131742761
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:14 schreef Soulagement het volgende:

[..]

Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig!
Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131742934
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel.
Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht, dat doen ze natuurlijk ook met chocolade. Ik ga daar eens kijken :)
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:24:03 #65
314372 Goddelijker
Zonder grootheidswaanzin!
pi_131743012
Leuk topic!
Lurk hier wel eens mee.
Maar weet je een receot voor spekkoek? Want er zijn er zoveel te vinden!
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:26:29 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131743080
Holtkamp zijn recept voor borstplaat is als volgt
Roomborstplaat
200 gram suiker
80 gram slagroom
40 gram water
merg van een vanillestokje
40 gram fondant
Alles behalve de fondant koken in een hoge pan want dit schuimt op tot precies 115 graden,
Doe de fondant in een schaal en voeg de suikerstroop toe en roer dit een paar minuten goed door. giet in vormpjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131743093
En dit recept ga ik eens proberen: http://www.easterwoodbbq.nl/2011/11/borstplaat.html?m=1

Ha, tegelijk :) Dank voor het meedenken iig!
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 15:28:03 #68
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131743134
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:24 schreef Goddelijker het volgende:
Leuk topic!
Lurk hier wel eens mee.
Maar weet je een receot voor spekkoek? Want er zijn er zoveel te vinden!
Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is.
In het CUL / Het grote Baktopic (koekjes,cakes, muffins en meer) #12 zit meer bakexpertise
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 16:12:49 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131744498
Zo, heb net even wat flan caramel in de oven gezet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 16:31:45 #70
314372 Goddelijker
Zonder grootheidswaanzin!
pi_131745061
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is.
In het CUL / Het grote Baktopic (koekjes,cakes, muffins en meer) #12 zit meer bakexpertise
Toch bedankt!
pi_131747589
Hallo Piet, weet jij of er een simpele manier is waarop ik kan weten of je van (Franse) kaas de korst wel of niet kunt eten?
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:52:56 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131747638
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 17:51 schreef Gwywen het volgende:
Hallo Piet, weet jij of er een simpele manier is waarop ik kan weten of je van (Franse) kaas de korst wel of niet kunt eten?
Proeven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131747749
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Proeven
Haha, echt!
Ik dacht dat je van sommige kaasjes de schimmels van de korst beter niet binnen kon krijgen.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:58:01 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131747796
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 17:56 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Haha, echt!
Ik dacht dat je van sommige kaasjes de schimmels van de korst beter niet binnen kon krijgen.
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131747836
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
zo ver komt het hier nooit. Voor die tijd zijn ze allang op ;)
pi_131748703
Hi piet

Nog iets aparts met andijvie misschien?
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:53:14 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131749518
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:26 schreef regnavetto het volgende:
Hi piet

Nog iets aparts met andijvie misschien?
Zal eens nadenken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131763790
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:26 schreef regnavetto het volgende:
Hi piet

Nog iets aparts met andijvie misschien?
Als ik zo vrij mag zijn: blancheren en lauwwarm eten met olijfolie, zout peper en citroensap.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 01:58:02 #79
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131768018
Gebakken andijvie?

Ingrediënten voor 4 personen:

6 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 kg andijvie, in reepjes van 2 cm
20 basilicumblaadjes
zout, versgemalen peper
6 gedroogde pomodoritomaten, in blokjes



Bereiding:

De ansjovisfilets in een kom met een houten lepel fijnwrijven.
De olie verhitten en de knoflooksnippers en de ansjovis hierin ± 3 minuten bakken. De andijviereepjes en de basilicum toevoegen en ± 4 minuten roerbakken tot de groente geslonken is. Met zout en peper op smaak brengen en voor serveren de tomaat erdoor roeren.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 08:37:16 #80
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_131769268
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
Of van plastic.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 08:39:13 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131769296
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 08:37 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Of van plastic.
Plastic schimmels?
Kunststof verpakking van levensmiddelen als kaas gaan gewoon onverteerd door je heen trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131784587
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders.
Goed, hazelnootkrokant, ik heb er alleen online wat recepten voor gevonden.
Je maakt met 100 suiker een caramel, waar je de geschilde hazelnoten in carameliseerd, waarna je ze af laat koelen. Daarna in de keukenmachine even kort malen.
Anderen spreken van grof gemalen hazelnoten die ze zo behandelen. Heb dit niet zelf uitgeprobeerd.
Ga er eens mee experimenteren. Hazelnoten worden snel ranzig trouwens, dus niet te lang bewaren.
Bedankt!
Ik heb hazelnoten geraapt, volgens mij moet je ze gewoon pas doppen als je ze gebruikt.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 2 oktober 2013 @ 19:05:48 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131785664
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 18:34 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Bedankt!
Ik heb hazelnoten geraapt, volgens mij moet je ze gewoon pas doppen als je ze gebruikt.
Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131785747
quote:
1s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderen
Of roosteren. Of gewoon peuteren. Ik zie wel. ;)
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_131787465
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 01:58 schreef SiGNe het volgende:
Gebakken andijvie?

Ingrediënten voor 4 personen:

6 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 kg andijvie, in reepjes van 2 cm
20 basilicumblaadjes
zout, versgemalen peper
6 gedroogde pomodoritomaten, in blokjes



Bereiding:

De ansjovisfilets in een kom met een houten lepel fijnwrijven.
De olie verhitten en de knoflooksnippers en de ansjovis hierin ± 3 minuten bakken. De andijviereepjes en de basilicum toevoegen en ± 4 minuten roerbakken tot de groente geslonken is. Met zout en peper op smaak brengen en voor serveren de tomaat erdoor roeren.
Was super! Bedankt. Hagelkaas, ik heb nog wat over, ga morgen jouw versie eens proberen.
pi_131804262
Net terug van de Sligro:


Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart.. O+

Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Let me see you stripped down to the bone
pi_131804457
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 11:13 schreef minilot het volgende:
Net terug van de Sligro:
[ afbeelding ]

Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart.. O+

Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Heb je een geniaal recept voor paddestoelenrisotto?
Sterkheidsbaas van alles.
  donderdag 3 oktober 2013 @ 12:46:11 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131806743
Paddestoelen Risotto
30 Gram gedroogd eekhoorntjesbrood
30 Gram gedroogde morieljes
2 eetlepels olijfolie
bleekselderijsteeltje fijngehakt
peentje fijngehakt
geperst teentje knoflook
bosje peterselie, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
100 Ml Melk (vol)
zout en peper (versgemalen)
1,1 liter kippeboulion (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken)
60 gram boter
300 gram Carnaroli (Echte risotto rijst)
200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak)
Vers gemalen parmasan

Leg de gedroogde paddestoelen in een schaal en giet er water (kamertemp) op. laat ca 1 uur wellen.

Doe de olie in een koekepan en verhit deze met de uien (laat ze niet aanbranden, dan wordt het bitter) 2-3 minuten. Doe er de bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie bij. Laat dit op een zacht vuur garen. Blijven roeren.
Doe de tomatenpuree erbij omroeren, en doe de helft van de melk erbij. 5 minuutjes laten koken.
Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Op smaak brengen met zout en peper en 10 minuten zachtjes laten koken.
Zet de pan met de boullion op het vuur en breng deze aan de kook, en hou deze warm zonder dat ie echt kookt, dat is niet nodig.
Neem een pan, en verhit hier de boter in, op middenhoog vuur. Doe de rijst in de boter en toast de rijst in de hete boter, zet het vuur laag en voeg boulion bij, een soeplepel per keer, en laat iedere keer de boulion opnemen door de rijst (regelmatig roeren). Na een minuut of 15 dit doen heb geen boulion over. Voeg de groenten/paddestoelen toe, samen met de sherry.
Laat het op een laag vuur verder garen tot de rijst gaar is (proeven) afhankelijk van de rijst duurt dit een minuut of 10-20
Serveren in een lage schaal, met vers gemalen parmasan erover..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131806887
Het toevoegen bij de groente en het hakken van de paddenstoelen moet andersom neem ik aan?

*bookmarked
Spoilers!
pi_131807167
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 11:13 schreef minilot het volgende:
Net terug van de Sligro:
[ afbeelding ]

Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart.. O+

Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wild _O-
A man is not old until regrets take the place of dreams.
  donderdag 3 oktober 2013 @ 13:02:56 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131807194
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 12:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het toevoegen bij de groente en het hakken van de paddenstoelen moet andersom neem ik aan?

*bookmarked
Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131807397
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 13:01 schreef habitue het volgende:

[..]

Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wild _O-
Dat klopt, maar Wikipedia kan er natuurlijk ook niks aan doen dat dat spul gewoon verkocht wordt en bekend staat als 'wilde rijst' / 'wild rice'. :P
Let me see you stripped down to the bone
pi_131807429
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen.
Dan zal het wel aan mij en mijn verkouden hoofd liggen :)

quote:
Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Spoilers!
  donderdag 3 oktober 2013 @ 13:11:10 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131807488
Ach, het is allemaal gras, rijst, wilde rijst, tarwe, rogge, spelt, haver.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131807561
Ik maak het ook wel ongeveer zoals hierboven omschreven, al heb ik nog nooit melk in risotto gestopt en gooi ik in de herfst naast gedroogde paddestoelen vaak ook een handje verse, gebakken paddestoelen in de risotto.
En, heel belangrijk: als de risotto (welk recept dan ook) helemaal klaar is roer ik er nog een flinke kluit roomboter door, dan deksel op de pan, vuur uit en een minuut of tien laten rusten. Dog één keer doorroeren en serveren. :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_131807756
O, en bij mij duurt het wat langer dan vijftien minuten voordat alle bouillion is opgenomen, ook omdat ik op 300 gram rijst wel meer dan 1,1 liter bouillon gebruik.

Maar ik wil ook echt geen risotto waar je dit mee kan doen:


Ik blief mijn risotto zo:
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 3 oktober 2013 @ 13:19:50 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131807805
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 13:13 schreef minilot het volgende:
Ik maak het ook wel ongeveer zoals hierboven omschreven, al heb ik nog nooit melk in risotto gestopt en gooi ik in de herfst naast gedroogde paddestoelen vaak ook een handje verse, gebakken paddestoelen in de risotto.
En, heel belangrijk: als de risotto (welk recept dan ook) helemaal klaar is roer ik er nog een flinke kluit roomboter door, dan deksel op de pan, vuur uit en een minuut of tien laten rusten. Dog één keer doorroeren en serveren. :9
Boter maakt alles lekkerder natuurlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 3 oktober 2013 @ 13:21:00 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131807849
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 13:18 schreef minilot het volgende:
O, en bij mij duurt het wat langer dan vijftien minuten voordat alle bouillion is opgenomen, ook omdat ik op 300 gram rijst wel meer dan 1,1 liter bouillon gebruik.

Maar ik wil ook echt geen risotto waar je dit mee kan doen:
[ afbeelding ]

Ik blief mijn risotto zo:
[ afbeelding ]
Vergeet de melk en de sherry niet
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131807972
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vergeet de melk en de sherry niet
Da's maar 100 ml melk, wat me er sowieso niet zo lekker in lijkt, en ja: sherry of witte wijn gaat er altijd wel in (afhankelijk van de rest van de ingrediënten). :Y :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_131808037
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 13:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Boter maakt alles lekkerder natuurlijk
Afgezien van lekker (en inderdaad :)): dat met het deksel op de pan van het vuur af laten rusten met wat boter erbij is ook een laatste stap die ik wel ken van traditionele Italiaanse risottobereidingen. Het wordt er heel fijn smeuïg van. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 03-10-2013 13:53:00 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_131808600
Bedankt!
Sterkheidsbaas van alles.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')