Oh sorry! Nee, dat kan ik niet.quote:Op donderdag 26 september 2013 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Krakje, kan je de op erin zetten?
AAAhhh! Bedankt, jij weet ook altijd wat ik nodig heb he!quote:Op donderdag 26 september 2013 20:32 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet likt krakjes oor
Echt niet?quote:Op donderdag 26 september 2013 20:32 schreef MaximusTG het volgende:
Klik nog een keer in oude topic op open nieuw deel. Kopieer alles in het vak. Open niet nog een nieuw deel.
Ga naar dit topic. Edit je OP en selecteer alles. Plak de tekst uit vorige topic erin.
Nu klopt het nl. nog steeds niet.
De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles)quote:Op donderdag 26 september 2013 19:57 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Nu is de tijd om jam te maken van bramen en andere bessen die niet veel pectine bevatten. Mijn ervaring is dat je er dan heel goed wat valappels bij kan doen. Die bevatten pectine en de smaak is neutraal.
Ja, in schillen en klokhuizen denk ik. Ik snijd appels in stukjes en kook alles mee, ik wrijf het toch door een zeef.quote:Op donderdag 26 september 2013 20:48 schreef Gwywen het volgende:
[..]
De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles)
Bramen vind ik hier nog genoeg, laatst kwam m'n dochter met zo'n grote zak thuis dat ik een bramentaart heb kunnen maken.
Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner...quote:
Volgens mij heb ik het al gedaan zoals je zei.quote:Op donderdag 26 september 2013 21:04 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | [img]http://i.fokzine.net/p/0s.gif[/img] [b]Op [url=http://forum.fok.nl/topic/2009107/1/50#130127190]vrijdag 16 augustus 2013 12:43[/url] schreef [url=http://forum.fok.nl/user/profile/45206]Pietverdriet[/url] het volgende:[/b] [ [url=http://i.imgur.com/dp8SL.jpg]afbeelding[/url] ]Hier verder dus, deel 37 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! http://forum.fok.nl/topicchain/1253 Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | [img=640,180]http://i.imgur.com/dp8SL.jpg[/img]Hier verder dus, deel 37 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! http://forum.fok.nl/topicchain/1253 Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. |
quote:Op vrijdag 27 september 2013 01:21 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, ook niet, dat is een quote..
Dit dus:
[ code verwijderd ]
Yepquote:Op vrijdag 27 september 2013 17:37 schreef NutKees het volgende:
Dankjewel Piet! De eters morgen zijn vrij kieskeurig dus ik ben erg content met je advies. Morgen naar de Hema, wit koud zetten rood laten ademen als ik het goed begrijp?
Ohh wat erg. Paard en bekquote:Op vrijdag 27 september 2013 20:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik kreeg vorige week een fles rode Argentijnse Malbec van een Argentijnse vriend. Tijdens het drinken zagen we Hema B.V. op het label staan
Dat bedoel ik nietquote:
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?quote:Op zaterdag 28 september 2013 17:20 schreef stavromulabeta het volgende:
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets meeIk zou deze eventueel wel kunnen maken, maar mijn voorraadkast staat al bomvol met genoeg chutney en relishes voor de komende jaren.
Heb jij enig idee wat ik nog meer met die tomaten zou kunnen doen?
[ afbeelding ]
Hmmm, dat is natuurlijk wel een erg voor de hand liggende optie... Maar why notquote:Op zaterdag 28 september 2013 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen.quote:Op zaterdag 28 september 2013 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
Etheenrijping is smakeloosquote:Op zaterdag 28 september 2013 21:31 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen.
Fried green tomatoes!quote:Op zaterdag 28 september 2013 17:20 schreef stavromulabeta het volgende:
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee![]()
Ik koop al vele jaren meestal daar. Vooral in de categorie 5-10 euro vind ik ze erg lekkere wijnen hebben.quote:Op vrijdag 27 september 2013 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Hema heeft al decennia zeer, zeer goede wijninkopers
Klein beetje suiker toevoegen, versterkt de smaak van de tomaten..quote:Op zondag 29 september 2013 14:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
Hoe smaakt het?quote:Op zondag 29 september 2013 14:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
Er staat op het pakje dat het niet hoeft, maar ik leg de bladen toch meestal heel eventjes in heet water - dat vind ik uiteindelijk voor een lekkerder resultaat geven, zeker als de saus wat droger is.quote:Op zondag 29 september 2013 15:14 schreef emmyemmy het volgende:
Eerste keer dat ik lasagne maak, dus een beetje zenuwachtig aangezien ik er een hekel aan heb om mijn vriend teleur te stellen (hij heeft nog nooit lasagne gegeten)
Ach, het smaakt goed, beetje flauw nog maar ik laat het lekker lang trekken en wat kruiden, zout en suiker helpen al heel wat! Ik gebruik gewoon lasagnebladen uit een pakje, moet je die eigenlijk voorkoken?
Altijd met saus beginnen. De rest moet je lekker zelf weten. Al eindig ik altijd met bechamelsaus en dan kaas.quote:Op zondag 29 september 2013 15:55 schreef emmyemmy het volgende:
Ik heb dus uit onwetendheid die ribbelige ondingen gekochtwat is de volgorgde? lasagnebladen, bechamel, saus, kaas? Begin je helemaal onderaan met de pasta of de saus?
Dit dus, en het lekkerste vind ik een mooie bechamelquote:Op zondag 29 september 2013 16:01 schreef Dinus het volgende:
"Begin en eindig altijd met een laagje saus"
Ja, natuurlijkquote:Op maandag 30 september 2013 21:08 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het eiquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 14:18 schreef MaximusTG het volgende:
Dit lijkt er wel op:
http://www.chow.com/recip(...)ith-bacon-sage-sauce
Jaa, dat is hem. Lijkt me heerlijk. En makkelijk te maken.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 14:18 schreef MaximusTG het volgende:
Dit lijkt er wel op:
http://www.chow.com/recip(...)ith-bacon-sage-sauce
Klopt, maar ik zei ook dat er nog een dooier in het midden van het rondje kwam.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 14:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het ei
Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders.quote:Op maandag 30 september 2013 21:08 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Borstplaatquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 07:05 schreef Soulagement het volgende:
Piet, zou je in dat boek eens kunnen kijken naar een recept voor borstplaat? Het is er weer bijna de tijd voor!
Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig!quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Borstplaat
Meng 4 delen suiker op 1 deel room of water
breng aan de kook, en laat het een paar minuten koken. Als een druppel ervan in koud water hard wordt is het goed.
Haal het van het vuur
Men je smaakstof er door en stort het in ingevette vormpjes.
Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:14 schreef Soulagement het volgende:
[..]
Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig!
Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht, dat doen ze natuurlijk ook met chocolade. Ik ga daar eens kijkenquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel.
Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:24 schreef Goddelijker het volgende:
Leuk topic!
Lurk hier wel eens mee.
Maar weet je een receot voor spekkoek? Want er zijn er zoveel te vinden!
Toch bedankt!quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is.
In het CUL / Het grote Baktopic (koekjes,cakes, muffins en meer) #12 zit meer bakexpertise
Proevenquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:51 schreef Gwywen het volgende:
Hallo Piet, weet jij of er een simpele manier is waarop ik kan weten of je van (Franse) kaas de korst wel of niet kunt eten?
Haha, echt!quote:
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijnquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:56 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Haha, echt!
Ik dacht dat je van sommige kaasjes de schimmels van de korst beter niet binnen kon krijgen.
zo ver komt het hier nooit. Voor die tijd zijn ze allang opquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
Zal eens nadenken.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 18:26 schreef regnavetto het volgende:
Hi piet
Nog iets aparts met andijvie misschien?
Als ik zo vrij mag zijn: blancheren en lauwwarm eten met olijfolie, zout peper en citroensap.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 18:26 schreef regnavetto het volgende:
Hi piet
Nog iets aparts met andijvie misschien?
Of van plastic.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
Plastic schimmels?quote:
Bedankt!quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders.
Goed, hazelnootkrokant, ik heb er alleen online wat recepten voor gevonden.
Je maakt met 100 suiker een caramel, waar je de geschilde hazelnoten in carameliseerd, waarna je ze af laat koelen. Daarna in de keukenmachine even kort malen.
Anderen spreken van grof gemalen hazelnoten die ze zo behandelen. Heb dit niet zelf uitgeprobeerd.
Ga er eens mee experimenteren. Hazelnoten worden snel ranzig trouwens, dus niet te lang bewaren.
Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderenquote:Op woensdag 2 oktober 2013 18:34 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Bedankt!
Ik heb hazelnoten geraapt, volgens mij moet je ze gewoon pas doppen als je ze gebruikt.
Of roosteren. Of gewoon peuteren. Ik zie wel.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderen
Was super! Bedankt. Hagelkaas, ik heb nog wat over, ga morgen jouw versie eens proberen.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 01:58 schreef SiGNe het volgende:
Gebakken andijvie?
Ingrediënten voor 4 personen:
6 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 kg andijvie, in reepjes van 2 cm
20 basilicumblaadjes
zout, versgemalen peper
6 gedroogde pomodoritomaten, in blokjes
Bereiding:
De ansjovisfilets in een kom met een houten lepel fijnwrijven.
De olie verhitten en de knoflooksnippers en de ansjovis hierin ± 3 minuten bakken. De andijviereepjes en de basilicum toevoegen en ± 4 minuten roerbakken tot de groente geslonken is. Met zout en peper op smaak brengen en voor serveren de tomaat erdoor roeren.
Heb je een geniaal recept voor paddestoelenrisotto?quote:Op donderdag 3 oktober 2013 11:13 schreef minilot het volgende:
Net terug van de Sligro:
[ afbeelding ]
Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart..![]()
Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wildquote:Op donderdag 3 oktober 2013 11:13 schreef minilot het volgende:
Net terug van de Sligro:
[ afbeelding ]
Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart..![]()
Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 12:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het toevoegen bij de groente en het hakken van de paddenstoelen moet andersom neem ik aan?
*bookmarked
Dat klopt, maar Wikipedia kan er natuurlijk ook niks aan doen dat dat spul gewoon verkocht wordt en bekend staat als 'wilde rijst' / 'wild rice'.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:01 schreef habitue het volgende:
[..]
Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wild
Dan zal het wel aan mij en mijn verkouden hoofd liggenquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen.
quote:Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Boter maakt alles lekkerder natuurlijkquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:13 schreef minilot het volgende:
Ik maak het ook wel ongeveer zoals hierboven omschreven, al heb ik nog nooit melk in risotto gestopt en gooi ik in de herfst naast gedroogde paddestoelen vaak ook een handje verse, gebakken paddestoelen in de risotto.
En, heel belangrijk: als de risotto (welk recept dan ook) helemaal klaar is roer ik er nog een flinke kluit roomboter door, dan deksel op de pan, vuur uit en een minuut of tien laten rusten. Dog één keer doorroeren en serveren.
Vergeet de melk en de sherry nietquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:18 schreef minilot het volgende:
O, en bij mij duurt het wat langer dan vijftien minuten voordat alle bouillion is opgenomen, ook omdat ik op 300 gram rijst wel meer dan 1,1 liter bouillon gebruik.
Maar ik wil ook echt geen risotto waar je dit mee kan doen:
[ afbeelding ]
Ik blief mijn risotto zo:
[ afbeelding ]
Da's maar 100 ml melk, wat me er sowieso niet zo lekker in lijkt, en ja: sherry of witte wijn gaat er altijd wel in (afhankelijk van de rest van de ingrediënten).quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vergeet de melk en de sherry niet
Afgezien van lekker (en inderdaadquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Boter maakt alles lekkerder natuurlijk
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |