FOK!forum / School, Studie en Onderwijs / (Aanstaande) Docenten Topic Deel XXXIII
Baba-O-Rileydinsdag 10 september 2013 @ 21:01
Welkom in deel 33 van ons gezellige docententopic.

Een luchtig, gezellig topic bedoeld voor mensen die in het onderwijs werkzaam zijn: nieuwe docenten, studenten aan de lerarenopleiding, docenten die al wat jaartjes voor de klas staan... Kortom, iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt.
Baba-O-Rileydinsdag 10 september 2013 @ 21:02
Ik zie nu pas dat je pas het onderwijs in gaat, Fairybell. Daar had ik in het bombardement aan posts even overheen gelezen. Hier heb je wat tips en truukjes. Hopelijk kun je er wat mee!

BINNENKOMEN VAN DE LEERLINGEN
- Als de leerlingen binnen komen, altijd begroeten! Je ziet vaak dat leraren niks zeggen als de klas binnen komt, en de eerste woorden zijn: "Pak je boek voor je op bladzijde 3".
- Ga bij de deur staan. Dan verwelkom je ze als het ware in "jouw" territorium. Ook kun je leerlingen die wat té enthousiast naar binnen stuiteren, al wat kalmeren.
- Geef de leerlingen de eerste minuutjes de kans om spullen op tafel te pakken en even tot rust te komen. Ik praat dan meestal effe wat met de leerlingen. Even vragen hoe het met de nieuwe schildpad gaat, of de BlackBerry nog steeds kapot is, etc. Beetje socializen, vinden de leerlingen leuk als je belangstelling toont.

LESBEGIN
- Ga voor de klas staan - verstop je niet achter het bureau! - en vraag om stilte. Ga dán pas verder met je verhaal.
Als je niet wacht op stilte en je begint door het geroezemoes te praten, dan weten de leerlingen dat het niet de moeite waard is om te luisteren.
- Begin de les met: "Goedemorgen", "Goedemiddag" of iets dergelijks.
Laat merken dat je het leuk vindt dat zij er zijn.
- In de allereerste les zou ik de klassenlijst doorlopen, even vragen of de persoon zijn vinger opsteekt. Eventueel kort iets over zichzelf laten vertellen?
- Maak een klasseplattegrond. Dan leer je de namen sneller!
- Ik loop meteen de klas in tijdens mijn verhaal. Dan dring je het territorium van de leerlingen binnen. Maar het is JOUW lokaal, JOUW territorium. Terugeisen, dus!

KLETSEN
- Leerlingen kunnen kletsen tijdens je uitleg. Dat ligt niet aan jou, maar aan de stof. Ik was zelf ook niet geïnteresseerd in de ontwikkelingen van de Franse fruitvlieg. Je hebt kletsen en kletsen. Ik heb er zelf geen probleem mee als leerling A even iets tegen leerling B fluistert. Je maakt je zelf namelijk énorm wild als je op élk fluistertje gaat reageren. Klas wordt dan ook opgefokt.
- Als er een leerling blijft kletsen, stoppen met de uitleg, en de leerling in kwestie doordringend aan kijken. Daarna verder met je uitleg.
- Werkt dat niet, dan noem ik zijn naam tijdens mijn uitleg. "Wat je dan ziet, Remco, is dat het voltooid deelwoord aan het einde van de zin komt".
- Werkt dat niet, dan ga ik langzamer praten en blijf de leerling in kwestie doordringend aan kijken.
- Werkt dat niet, dan leg ik mijn boek neer en zeg ik: "Sorry dat ik je stoor tijdens je gesprek. Praat rustig even verder, de klas en ik luisteren wel even mee".
- Onverwachte opmerkingen werken vaak beter dan 5 x "kun je even je mond dichthouden?".

KLAS STOPT NIET MET KLETSEN
- Nachtmerrie van elke leraar! Kan gebeuren, maar wat doe je dan?
- Ga nóóit, nóóit óver het geluid van de klas heen schreeuwen. Jij gaat harder, de klas gaat harder -> escalatie van geluid.
- Boos worden? Er is niks dat een rumoerige klas leuker vindt!
- Ga rustig voor de klas zitten, achter je bureau, en ga lezen, of een puzzel in vullen. Dat is een reactie die de klas niet verwacht. De leukigheid gaat er voor hen dan van af. Je wacht (en uiteraard bonst je hart in je keel) tot de klas gekalmeerd is. En al duurt dat 20 minuten, so what.
Dan zeg je rustig: "Ik heb nu xx minuten zitten wachten. Dat is dus de laatste keer geweest!". Je kunt er voor kiezen om als sanctie de xx minuten te laten nablijven/in te halen.

STRAF
- Ik ben zelf geen voorstander van straf en ik geef het dan ook hoogstzelden.
- Als een leerling vervelend is, geef je hem 2 keer een waarschuwing. De derde keer laat je hem straf schrijven. Zorg dat je van te voren weet wat je hem laat overschrijven. "Rick, schrijf bladzijde 40 maar over. Morgen inleveren".
- Wat ik meestal doe is een gesprekje met de leerling aan knopen. Niet bang zijn voor 'vervelende' kinderen! Zij vragen aandacht, alleen op een andere manier. In zo'n gesprekje vraag ik waarom hij zo tegen me doet, of ik misschien wat fout gedaan heb.
Meestal kan zo'n leerling je haarfijn vertellen waarom hij vervelend reageert. Daar kun je dan iets mee. Ik ken collega's die een jaar lang een leerling elke les straf gaven, omdat hij vervelend was. Ik was er in een gesprekje achter, en ik had een heel leuk jaar met hem.
Zo'n gesprekje kan ná de les, op een afgesproken tijdstip, of tijdens de les. Ik zet de klas dan aan het werk, en neem zo'n leerling dan even mee de gang op.
- Noteer goed welke straf je aan een leerling gegeven heb. Als een leerling iets bij je moet inleveren, onthou dat. Ik vergeet dat altijd, een van de redenen dat ik nooit straf geef.. haha

IK BEN MIJN..... VERGETEN
- Wat doe je als een leerling met een pruillip naast je bureau staat en meldt dat hij zijn boek vergeten is? Of iets anders?
- Wanneer de leerling zijn boek vergeet, laat ik hem meestal mee kijken met de buurman. Zo krijgt hij toch wat van de les mee -> gaat dus niet klieren!!
- Werkboek vergeten? Volgende les laten zien en alle opdrachten zijn bijgewerkt.
- Ik reageer nooit boos als iemand wat vergeet. Ik ben meestal quasi-teleurgesteld. Als je zo reageert, speel je op het gevoel van de leerlingen. Iemand teleurstellen vinden ze veel erger dan iemand boos maken.

HUISWERK CONTROLEREN
- Je kunt vragen of de leerlingen hun werkboek open leggen bij het huiswerk. Dan langs alle bankjes lopen en de werkboeken inzien. Dit kost wel wat tijd (wat doet de rest van de klas ondertussen?). Maar werkt wel.
- Steekproefsgewijs een werkboek vragen en die nakijken. (Dit doen wanneer de klas aan het werk is).
- Tijdens zelfstandig werken door de klas lopen en terloops in de werkboeken kijken. Het valt je meteen op als een werkboek behoorlijk leeg is!

HUISWERK NIET AF?
- Wat doe je dan?
- Gemiste opdrachten maken voor de volgende les. Laten zien.
- Een kruisje in je agenda zetten. Drie kruisjes is.... *sanctie*
- "Oke, kan gebeuren. Zorg maar dat je in de les goed oplet". -> voor de lieve leerlingen die helemaal in de stress zitten omdat ze het huiswerk écht vergeten waren...
- Je kunt ook zeggen: "Ik geef iedereen nu een 10 cadeau. Alsjeblieft. Wanneer je iets vergeet, of dat nu huiswerk is, of je boek.. dan gaat er een half punt van af.
Heb je nu tot aan het einde van het blok alle spullen netjes bij je, heb je een 10 op je lijst er bij". (Die telt dan als een SO'tje, 1 x). Wel goed bijhouden dan! Vooral eerste en tweedeklassers vinden dit geweldig.

PROEFWERKEN
- Wanneer leerlingen proefwerken aan het maken zijn, ga áchter in de klas staan. Dan weten ze niet waar je bent.
- Als een leerling spiekt: laat merken dat je het gezien hebt. Wat je er dan mee doet, hangt van de situatie af. Ik kijk soms een leerling doordringend aan, en schud dan langzaam mijn hoofd. Of ik trek een gezicht van: "sufferd".
- Je kunt er voor kiezen om de leerling een 1 te geven. Je kunt ook een punt in mindering brengen.
- Opmerking maken: "De volgende keer dat ik je dat zie doen, Kris, heb je een 1!"; "De volgende keer dat je dat doet, krijg je 1 punt aftrek!". Of, wat romantischer: "Je hoeft het werk van je buurman niet na te kijken, Kris, dat doe ik straks wel".
- Ophalen van de proefwerken: mijn manier van voorkeur is om het werk van achter naar voren te laten doorgeven. Dan hoef je alleen maar de voorste tafeltjes na te lopen en je hebt alle werken.
- Je kunt ook door de klas lopen en de proefwerken ophalen, maar gaat minder snel en leerlingen zonder proefwerk hebben de neiging om te gaan kletsen.

HUISWERK OPSCHRIJVEN
- Altijd datum en uur op schrijven. "Vrijdag 13 september, het vijfde uur: oefening 4 t/m 7 maken, en paragraaf 9 leren". Als je zegt: "voor de volgende les", weten de leerlingen niet wanneer dat is.
- Laat het werk ook even zien. Ik laat altijd de oefeningen zien die ze moeten maken. Voor de onzekere leerlingen een houvast.

ALGEMEEN
- Zie de leerlingen niet als de grote vijand.
- Reageer positief en vrolijk.
- Wees consequent (doe wat je zegt!). Dat is niet hetzelfde als streng!
- Gaat een lesje wat minder? Reageer het niet af op de volgende klas. Die kunnen er immers niets aan doen.
- Weet je iets niet? Zeg dat gewoon. "Tja, je gelooft het of niet, maar leraren zijn ook maar mensen.. Ik zal het opzoeken". Dat accepteren de leerlingen wel, hoor.
- Als iets niet goed gaat, zeg dat aan je collega's. Liever een collega die eerlijk aangeeft dat iets niet goed lukt (en je dus kunt helpen), dan een collega die halsstarrig volhoudt dat het "prima!" gaat, terwijl je de stoelen door het lokaal ziet vliegen!

- Heb plezier! Onderwijs is leuk!

[ Bericht 0% gewijzigd door Baba-O-Riley op 10-09-2013 21:09:11 ]
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 21:02
Reactie op laatste post:

Gelukkig, dat vind ik een geruststelling. Die vriendin van me had de pech dat ze een begeleider had die haar weinig tips gaf. Als iets mis ging dan zei hij altijd maar van "ik weet het ook niet'. Ik ben bang dat ik ook zo'n begeleider tref, straks. Zeker als je geen ervaring hebt is het moeilijk om te bedenken waarom iets fout gaat, helemaal omdat je de boeken niet uit je hoofd kent.
YourAssetdinsdag 10 september 2013 @ 21:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Fairybell het volgende:
Reactie op laatste post:

Gelukkig, dat vind ik een geruststelling. Die vriendin van me had de pech dat ze een begeleider had die haar weinig tips gaf. Als iets mis ging dan zei hij altijd maar van "ik weet het ook niet'. Ik ben bang dat ik ook zo'n begeleider tref, straks. Zeker als je geen ervaring hebt is het moeilijk om te bedenken waarom iets fout gaat, helemaal omdat je de boeken niet uit je hoofd kent.
Waarom zit je zo vol angst? Je maakt je druk om niks, in mijn optiek. Laat het gewoon op je af komen.
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 21:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:10 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Waarom zit je zo vol angst? Je maakt je druk om niks, in mijn optiek. Laat het gewoon op je af komen.
ik weet nog wel hoe eng ik het vond de eerste keer, en vooral van te voren. toen kon ook iedereen zeggen dat ik het op me af moest laten komen maar ik probeerde me ook zo goed mogelijk in te dekken van te voren :P
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 21:22
YourAsset, ik ben iemand die heel perfectionistisch is en hoge eisen aan haarzelf stelt. Ik wil geen fouten maken.

Trouwens, ik lees nu die lijst met tips, heb daar veel aan. Uit ervaring moet ik wel zeggen dat als de docent achterin stond, hij alleen de ruggen kon zien, en leerlingen dan naar elkaar konden seinen. De beste leraren die ik gaf zaten tijdens een toets voorin, en liepen niet door de klas. Niemand mocht door de klas lopen totdat alle toetsen bij de docent waren (door ze naar voren te geven). Hierdoor had de docent overzicht en konden we ook niet, aan het einde van de toets, snel seinen zodat je de vragen nog kon verbeteren als de docent met de rug naar een leerling stond die wat wou inleveren.
Dragonberrydinsdag 10 september 2013 @ 21:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Fairybell het volgende:
Reactie op laatste post:

Gelukkig, dat vind ik een geruststelling. Die vriendin van me had de pech dat ze een begeleider had die haar weinig tips gaf. Als iets mis ging dan zei hij altijd maar van "ik weet het ook niet'. Ik ben bang dat ik ook zo'n begeleider tref, straks. Zeker als je geen ervaring hebt is het moeilijk om te bedenken waarom iets fout gaat, helemaal omdat je de boeken niet uit je hoofd kent.
Lekkere begeleider :') Als je er echt zo een treft, gewoon om een andere vragen! Je moet vooral veel kunnen uitproberen en feedback krijgen. Het gaat in het begin echt niet perfect, maar dat maakt niet uit.
Tot nu toe vind ik mijn begeleider dit jaar echt top. Heb echt het gevoel dat er veel kan en zo hoort het natuurlijk ook eigenlijk :)
merry77dinsdag 10 september 2013 @ 21:27
Goede start tips!

Had dit jaar een 3 havo sportklas (altijd al drukker) en die waren vanaf moment 1 niet stil te krijgen. Kwam niet eens door mijn introductie of even de namen van de plattegrond opschrijven.
Ongetwijfeld fout, maar ik heb er 5 de paragraaf laten overschrijven en 2 uitgestuurd (na 5x strafwerk uitdelen gingen die nog steeds door). Volgende les flink aantal niet gemaakt en heb ik op de gang gezet om het strafwerk daar te maken. 3 nog steeds niet gemaakt en heb ik direct die dag de ouders van gebeld.

Deze klas is bij een aantal andere docenten ook druk. Met die hitte donderdag vielen ze bij mij mee, bij andere strenge docent niet. Afgelopen maandag was weer vanouds, 6 die door blijven praten en dus ook weer strafwerk. Ze weten nu wel dat ze het gelijk aan het begin van de les moeten inleveren.

Voorlopig blijf ik dit maar even volhouden, maar af en toe vraag ik me af hoe ik zo'n klas stil krijg.

Een andere 3havo die de eerste les ook drukker was hielp het geven van strafwerk aan 2 lln erg goed, die klas is nu vrij rustig. Nog een 3havo klas die ik heb met veel meiden heerst een prettige sfeer en heb kan ik voorlopig met wat mondelinge waarschuwingen prima mee door.

Ben nog niet aan de 5 jaar van onderwijs, dus ik sta altijd open voor ideeen.
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 21:29
Ik ga trouwens de opleiding op de VU doen, die vriendin deed het op de ILO en daar schijnen ze heel afstandelijk te zijn. Ze heeft niet het idee dat ze daar echt gehoord werd zegt ze. Volgens mij bieden ze wel een vak aan waar je kan praten over hoe je je voelt, maar dat is niet verplicht. Weet iemand hoe dat op de VU is?
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 21:34
En met praten over hoe je je voelt bedoel ik vooral dat je ook bespreekt hoe het is als een klas zich opeens tegen je keert, en meer van zulks. Want ik weet gewoon dat ik het moeilijk ga hebben daarmee.
-J-D-dinsdag 10 september 2013 @ 21:34
Vanaf eind oktober krijg ik twee stagiaires. Ze nemen 12 van mijn 15 lessen per week over.
Alleen 3-vwo houd ik zelf :)
Twee jaar geleden had ik ook twee stagiaires en dat vond ik heel leuk. Kost heel veel tijd en je krijgt amper uren/geld/tijd/mogelijkheden voor terug, maar het is leuk om te doen. Mensen enthousiast maken voor het werken in het onderwijs en mijn ervaring delen is gaaf ^O^
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 21:39
J-D, wat doe jij met je stagiaires als de lessen niet goed gaan? Bespreek je alles tot in de puntjes?
TheSilentEnigmadinsdag 10 september 2013 @ 21:39
Goede tips, Baba!

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Baba-O-Riley het volgende:

KLAS STOPT NIET MET KLETSEN
- Ga rustig voor de klas zitten, achter je bureau, en ga lezen, of een puzzel in vullen.
Precies, met goochelen en spelen kom je vaak zoveel verder dan boos worden!

Wat bijvoorbeeld ook kan werken, is een Donald Duckje uit je la trekken en met een glimlach het achterkantstripje lezen. Zijn ze zo stil en zitten ze je verontwaardigd aan te kijken. Even over de rand van de DD heenkijken en dan verbaasd reageren: 'Oh, sorry. Ik dacht dat we gingen pauzeren tijdens de les. Prima hoor, moeten we alleen nog wel een stukje les tijdens de pauze doen'.
Dan kunnen ze ineens smeken om les. :D

Maar natuurlijk wel even heel rustig het stripje uitlezen om te laten merken dat je echt niet van je stuk te brengen bent. ;)
Baba-O-Rileydinsdag 10 september 2013 @ 21:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:39 schreef Fairybell het volgende:
J-D, wat doe jij met je stagiaires als de lessen niet goed gaan? Bespreek je alles tot in de puntjes?
Ik geef altijd een paar positieve punten, plus een aantal "aandachtspunten".
Janneke141dinsdag 10 september 2013 @ 21:41
De fameuze tips en tops.
-J-D-dinsdag 10 september 2013 @ 21:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:39 schreef Fairybell het volgende:
J-D, wat doe jij met je stagiaires als de lessen niet goed gaan? Bespreek je alles tot in de puntjes?
Eerst proberen de bal bij hem/haar neer te leggen en vragen te stellen.
Welke sfeer/houding had je willen zien? Welke sfeer zag je? Hoe heb je geprobeerd die sfeer te creëren? Hoe verklaar je het gedrag van de leerlingen? Welke dingen vond je goed gaan? (hoe slecht de les ook was). Waarom?
Niet gelijk oordelend te zijn en mijn mening door te drukken. Eerst eens zien wat ze zelf ontdekt hebben.
Pas als we dat helemaal hebben uitgeplozen (of eigenlijk de stagiaire zelf met behulp van wat vragen), heb ik altijd nog wel een aantal dingen die mij waren opgevallen nog niet besproken waren.
Soms is het zoeken naar iets positiefs, maar die dingen zijn juist zo belangrijk om bij stil te staan.
TheSilentEnigmadinsdag 10 september 2013 @ 21:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:41 schreef Janneke141 het volgende:
De fameuze tips en tops.
En soms, als een stagiair er helemaal doorheen zit en op het punt staat om het bijltje erbij neer te gooien, alleen de tops.
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 21:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:34 schreef Fairybell het volgende:
En met praten over hoe je je voelt bedoel ik vooral dat je ook bespreekt hoe het is als een klas zich opeens tegen je keert, en meer van zulks. Want ik weet gewoon dat ik het moeilijk ga hebben daarmee.
Een klas keert zich niet tegen jou, dat is les 1. ;)

Een klas kan vervelend zijn, niet doen wat je wilt, ze kunnen zelfs dingen doen waarvan je dan denkt dat ze jou moeten hebben of zich tegen je keren. Maar het is nooit persoonlijk. Het zijn pubers, ze zetten zich af tegen gezag, en op school is de leraar dat. Neem het niet persoonlijk en ga niet voortdurend aan je persoonlijkheid twijfelen.

Ik ben ook ontzettend perfectionistisch. Mijn eerste jaar vond ik daardoor heel moeilijk, het is een soort psychotherapie zeiden we wel eens in de begeleidingsgroep voor de grap. Je MOET je perfectionisme leren loslaten, in elk geval voldoende om jezelf niet in de weg te zitten.

Het is ok om niet alles meteen te kunnen, dat zul je op de opleiding ook leren. Ik weet dat ICLON Leiden en IVLOS Utrecht erg op elkaar lijken, en de VU is volgens mij ook wel vergelijkbaar. ILO ken ik niet...
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 21:44
quote:
12s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:42 schreef TheSilentEnigma het volgende:

[..]

En soms, als een stagiair er helemaal doorheen zit en op het punt staat om het bijltje erbij neer te gooien, alleen de tops.
O+ tops, soms heb je ze even nodig O+
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:27 schreef merry77 het volgende:
Goede start tips!

Had dit jaar een 3 havo sportklas (altijd al drukker) en die waren vanaf moment 1 niet stil te krijgen. Kwam niet eens door mijn introductie of even de namen van de plattegrond opschrijven.
Ongetwijfeld fout, maar ik heb er 5 de paragraaf laten overschrijven en 2 uitgestuurd (na 5x strafwerk uitdelen gingen die nog steeds door). Volgende les flink aantal niet gemaakt en heb ik op de gang gezet om het strafwerk daar te maken. 3 nog steeds niet gemaakt en heb ik direct die dag de ouders van gebeld.

Deze klas is bij een aantal andere docenten ook druk. Met die hitte donderdag vielen ze bij mij mee, bij andere strenge docent niet. Afgelopen maandag was weer vanouds, 6 die door blijven praten en dus ook weer strafwerk. Ze weten nu wel dat ze het gelijk aan het begin van de les moeten inleveren.

Voorlopig blijf ik dit maar even volhouden, maar af en toe vraag ik me af hoe ik zo'n klas stil krijg.

Een andere 3havo die de eerste les ook drukker was hielp het geven van strafwerk aan 2 lln erg goed, die klas is nu vrij rustig. Nog een 3havo klas die ik heb met veel meiden heerst een prettige sfeer en heb kan ik voorlopig met wat mondelinge waarschuwingen prima mee door.

Ben nog niet aan de 5 jaar van onderwijs, dus ik sta altijd open voor ideeen.
In 4H heb ik vorig jaar op een gegeven moment afgesproken met de teamleider dat ik begin van de les het hw controleerde. mensen met iets niet in orde zette ik achterin de klas (boeken of hw niet in orde). de deal was: ik hoor je de hele les NIET. geen vragen, geen aandacht, geen storende dingen - anders naar de teamleider. de kinderen die hun spullen wel in orde hadden kon ik toen een goede les mee draaien.

na drie lessen had ik gemiddeld nog 1 leerling per keer met iets niet in orde, en die meldden dat netjes voor de les aan me ipv dat ik halverwege een hw bespreking merkte dat 2/3e hun werk niet had gedaan...

dit soort dingen gaan vaak beter in samenspraak met de mentor en of teamleider.
Baba-O-Rileydinsdag 10 september 2013 @ 21:45
quote:
12s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:42 schreef TheSilentEnigma het volgende:
En soms, als een stagiair er helemaal doorheen zit en op het punt staat om het bijltje erbij neer te gooien, alleen de tops.
Ja, deed ik ook. Zeker als zo iemand zich helemaal uit de naad gewerkt had voor de klas, maar 't nét even niet wilde lukken.
-J-D-dinsdag 10 september 2013 @ 21:46
Heb ooit een FOK!-ker als stagiaire gehad :) En die werkt nu op een andere school.
TheSilentEnigmadinsdag 10 september 2013 @ 21:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:45 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ja, deed ik ook. Zeker als zo iemand zich helemaal uit de naad gewerkt had voor de klas, maar 't nét even niet wilde lukken.
Precies, of bij stagiairs die nog niet genoeg zelfvertrouwen hebben en alleen de negatieve kanten van een les kunnen benoemen. Die kunnen echt opbloeien van positieve feedback. De tips zijn dan even niet zo interessant, die komen een volgende keer wel weer.

Eigenlijk zijn het soms net leerlingen wat aanpak betreft. :P
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 21:49
Ben benieuwd, ik heb vandaag de vraag gekregen of ik vanaf volgend jaar sectievoorzitter wil worden. Dan zal ik ook vaker met stagiairs etc. te maken krijgen denk ik...
Dragonberrydinsdag 10 september 2013 @ 21:50
Ik heb dus een keer een lesbezoek gehad vanuit de hogeschool en die vent kon alleen op de negatieve dingen ingaan.. Mijn begeleider heeft hem daar toen ook op aangesproken, want als net beginnende stagiaire kon ik dat dus gewoon niet hebben :'(
Gelukkig weet ik nu zelf ook mijn sterke en zwakke punten, dus kan al wat meer aan :P
-J-D-dinsdag 10 september 2013 @ 21:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:49 schreef kwakz0r het volgende:
Ben benieuwd, ik heb vandaag de vraag gekregen of ik vanaf volgend jaar sectievoorzitter wil worden. Dan zal ik ook vaker met stagiairs etc. te maken krijgen denk ik...
Bijzonder. Bij ons heeft de sectievoorzitter niets te maken met stagiaires. Dat gaat bij ons via het servicebureau. Maar goed, elke school kan dat anders invullen.
Sectievoorzitter is wel een leuke, uitdagende taak, vind ik.
Janneke141dinsdag 10 september 2013 @ 22:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:57 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Bijzonder. Bij ons heeft de sectievoorzitter niets te maken met stagiaires. Dat gaat bij ons via het servicebureau. Maar goed, elke school kan dat anders invullen.
Sectievoorzitter is wel een leuke, uitdagende taak, vind ik.
In onze sectie zou ik bedanken voor de eer.
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 22:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:57 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Bijzonder. Bij ons heeft de sectievoorzitter niets te maken met stagiaires. Dat gaat bij ons via het servicebureau. Maar goed, elke school kan dat anders invullen.
Sectievoorzitter is wel een leuke, uitdagende taak, vind ik.
Wij zijn een opleidingsschool en de sectieleider inventariseert doorgaans of er interesse is/plek is in de sectie. Vaak is zij ook de vakcoach voor een stagiair of docent in opleiding.

De docente die nu voorzitter is heeft alles heel strak geregeld en georganiseerd. De goede dingen daarvan wil ik overnemen, maar ik wil wel graag wat meer open staan voor vernieuwing, bij haar en ook bij veel sectiegenoten is het nu standaard "geen tijd, geen tijd". Ik weet dat een andere pas opgeleide collega, of twee eigenlijk, daar ook behoefte aan hebben. Niet dat iedereen maar moet, maar de mensen die wél willen moeten wel de ruimte krijgen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:02 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

In onze sectie zou ik bedanken voor de eer.
Er was verder ook niemand die het wilde, waarom wil jij het niet?
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 22:07
Tips en tops is wel het beste ja. De begeleider van mijn vriendin was volgens mij van de oude garde, want die gaf alleen de negatieve punten omdat hij geen tijd wou verdoen aan herhalen wat al goed ging. Vreemde vent.

Ik ben bang dat ik wel veel positieve feedback nodig ga hebben. Ik spreek dit jaar ook met een psycholoog omdat ik merk dat ik niet stevig in mijn schoenen sta en dat wel wil als ik zoiets zwaars als lesgeven ga doen.
Janneke141dinsdag 10 september 2013 @ 22:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:05 schreef kwakz0r het volgende:
Er was verder ook niemand die het wilde, waarom wil jij het niet?
Omdat er twee 55+'ers in het bovenbouwteam zitten die er vooral op uit zijn om elkaar vliegen af te vangen en het beter te weten, en het verder niet de moeite doen om te luisteren naar anderen. Geen zin om daar tussenin te gaan zitten.
manedinsdag 10 september 2013 @ 22:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:22 schreef Fairybell het volgende:
YourAsset, ik ben iemand die heel perfectionistisch is en hoge eisen aan haarzelf stelt. Ik wil geen fouten maken.
Het is precies zoals anderen ook schrijven: dat moet je proberen los te laten. Hoge eisen aan jezelf stellen, is heel goed. Maar je kunt niet meteen een perfecte docent zijn. Je zult vlieguren moeten maken. Mijn eerste twee jaar voor de klas voelde als een achtbaan: de ene keer kwam ik bij wijze van spreken juichend een les uit omdat het zo goed gegaan was, de andere keer zwaar gefrustreerd omdat het helemaal niet gegaan was zoals ik wilde. Relativeren, en tegelijk ook nadenken over hoe het anders kan.

Voor nu: goed om tips te krijgen hier, maar verlies je er niet in. Je zult het zelf moeten ondervinden. Een sprong in het diepe. Niet teveel nadenken, gewoon gaan.
manedinsdag 10 september 2013 @ 22:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:08 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Omdat er twee 55+'ers in het bovenbouwteam zitten die er vooral op uit zijn om elkaar vliegen af te vangen en het beter te weten, en het verder niet de moeite doen om te luisteren naar anderen. Geen zin om daar tussenin te gaan zitten.
Haha. Ja, ik zit ook in een uitdagende sectie, zullen we maar zeggen. Maar aan de zijlijn staan en toekijken, vond ik nog vervelender dan aan het roer gaan staan.
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 22:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:08 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Omdat er twee 55+'ers in het bovenbouwteam zitten die er vooral op uit zijn om elkaar vliegen af te vangen en het beter te weten, en het verder niet de moeite doen om te luisteren naar anderen. Geen zin om daar tussenin te gaan zitten.
Ah, snap ik. Aan de andere kant, zijn er naast die twee nog anderen in de sectie die wel oren hebben naar wat je wilt met de sectie? Dan kun je ook denken: laat die twee maar hun eigen plan trekken, dan doen we in elk geval met een deel van de mensen iets goeds/anders... maar wel frustrerend ja...
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 22:11
quote:
10s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:10 schreef mane het volgende:

[..]

Haha. Ja, ik zit ook in een uitdagende sectie, zullen we maar zeggen. Maar aan de zijlijn staan en toekijken, vond ik nog vervelender dan aan het roer gaan staan.
sjeses mane, wat zitten we op één lijn vanavond :') :+
Janneke141dinsdag 10 september 2013 @ 22:12
quote:
14s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:10 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ah, snap ik. Aan de andere kant, zijn er naast die twee nog anderen in de sectie die wel oren hebben naar wat je wilt met de sectie? Dan kun je ook denken: laat die twee maar hun eigen plan trekken, dan doen we in elk geval met een deel van de mensen iets goeds/anders... maar wel frustrerend ja...
Doen we ook, met de mensen van het vmbo-team hebben we de zaken prima voor elkaar, hebben een mooie taakverdeling en zijn druk bezig met het verfijnen van leerlijnen een maatwerkprogramma's. Maar sectiebreed zie ik dat nog echt niet gebeuren.
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 22:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:12 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Doen we ook, met de mensen van het vmbo-team hebben we de zaken prima voor elkaar, hebben een mooie taakverdeling en zijn druk bezig met het verfijnen van leerlijnen een maatwerkprogramma's. Maar sectiebreed zie ik dat nog echt niet gebeuren.
Bij ons is er wel sectiebreed beleid, maar het zijn wel altijd dezelfde mensen die zuchten en steunen. Alleen zorgt onze huidige sectievoorzitter er voor dat we gewoon wel alle beleid implementeren in het sectieplan, waardoor de mensen die zich daar niet aan houden in principe daar ook gewoon op aan te spreken zijn. Vind ik wel prettig.

Ik ben wel eerder voorzitter geweest, van stichtingen en een vereniging. Ik herken wel de typische mensen die je tegenkomt in een groep ook in onze sectie. Het paniekkonijn, de chille, de iksnaphetniet, de waarommoetdit, de stille, etc. Heb er wel zin in!
manedinsdag 10 september 2013 @ 22:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:11 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

sjeses mane, wat zitten we op één lijn vanavond :') :+
Ja, gezellig he.

Maar leuk: sectievoorzitter. Moet je doen. Wel eerst even zelf ICLON afronden. ~O> .
kwakz0rdinsdag 10 september 2013 @ 22:19
quote:
17s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:18 schreef mane het volgende:

[..]

Ja, gezellig he.

Maar leuk: sectievoorzitter. Moet je doen. Wel eerst even zelf ICLON afronden. ~O> .
jaja, alles voor 1 november (proefschrift deze maand, ICLON deze maand ook als het lukt met uitloop naar november...)
manedinsdag 10 september 2013 @ 22:20
Mooi. Zo heerlijk als je daar 'vanaf' bent. Geeft zoveel meer rust.
Omentuvadinsdag 10 september 2013 @ 22:20
En dan ga je even een avondje niet op het internet zitten en dan hebben jullie een half topic volgeluld. :')

Mag ik Baba even bedanken voor een heel erg leuk lijstje met tips en trucs? Bookmarked. :)
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 22:31
Ik lees hier net een lijstje met verschillende typen mensen, kan iemand die voor mij maken met typen leerlingen en hoe je die aanpakt?
Baba-O-Rileydinsdag 10 september 2013 @ 22:33
Ga je ons huiswerk opgeven? :D
Fairybelldinsdag 10 september 2013 @ 22:46
Jaa! Maar ik wil (misschien lekker ocd) deze dingen voor mezelf in een Wordbestandje zetten, om ze later terug te lezen. ook tijdens stage enz.
#ANONIEMdinsdag 10 september 2013 @ 22:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Heb je nu tot aan het einde van het blok alle spullen netjes bij je, heb je een 10 op je lijst er bij". (Die telt dan als een SO'tje, 1 x). Wel goed bijhouden dan! Vooral eerste en tweedeklassers vinden dit geweldig.
Hmm, die is best goed verzonnen. Ga ik ook eens proberen.
Faux.dinsdag 10 september 2013 @ 22:49
Deze reeks is zonder twijfel mn favoriet hier op FOK! :Y
#ANONIEMdinsdag 10 september 2013 @ 23:01
Oh, ik vind het trouwens wel fijn als er wordt ingegaan op m'n negatieve punten als stagiair. Daar leer ik juist van. Ik neem 't verder toch niet persoonlijk; het is professionele ontwikkeling.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-09-2013 23:05:04 ]
Fairybellwoensdag 11 september 2013 @ 00:01
Natuurlijk hoort dat erbij. Maar als de verhouding 90/10 is waarbij 90 negatief is, dan werkt dat alleen demotiverend.
merry77woensdag 11 september 2013 @ 01:14
Ik heb mijn 1e graads op de vu gedaan (1 jr opleiding) en dat was best aardig geregeld.
Colleges waren doorgaans zinvol. Bij vakdidactiek had ik nog wel eens het idee dat ze alleen maar gewone didactiek deden. Gelukkig werd dat later wel wat goedgemaakt.
Vriendelijke personen.
Je moest toen zo'n portfolio bijhouden. Of dat nog steeds zo is weet ik niet.

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:29 schreef Fairybell het volgende:
Ik ga trouwens de opleiding op de VU doen, die vriendin deed het op de ILO en daar schijnen ze heel afstandelijk te zijn. Ze heeft niet het idee dat ze daar echt gehoord werd zegt ze. Volgens mij bieden ze wel een vak aan waar je kan praten over hoe je je voelt, maar dat is niet verplicht. Weet iemand hoe dat op de VU is?
Fairybellwoensdag 11 september 2013 @ 01:31
In welk jaar heb je die opleiding gedaan? Ik ga ook voor mijn eerstegraads, dus ik hoop dat het niet veel veranderd is.
Claudia_xwoensdag 11 september 2013 @ 08:41
quote:
2s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:08 schreef mane het volgende:

[..]

Het is precies zoals anderen ook schrijven: dat moet je proberen los te laten. Hoge eisen aan jezelf stellen, is heel goed. Maar je kunt niet meteen een perfecte docent zijn. Je zult vlieguren moeten maken.
Ja, precies. En dat maakt het ook heel spannend, want je gaat elke dag met een besef naar school dat er dingen kunnen gebeuren waarvan je nu nog niet weet hoe je ermee omgaat. Ik heb een jaar of vier in het voortgezet onderwijs gewerkt en ben dat gevoel nooit kwijtgeraakt, maar ik hield me dan ook voor een groot deel bezig met brandjes blussen (het opvangen van leerlingen die eruit gestuurd waren of op een andere manier een conflict hadden met een docent).

Daarna heb ik voor mijn onderzoek veel scholen bezocht en zat vrijwel elke dag vol verrassingen. Wat doe je bijvoorbeeld als de ruimte die voor je geboekt was ineens bezet blijkt? Wat doe je als een leerling een tussenuur blijkt te hebben? Onderzoek toch afnemen, later terugkomen terwijl je planning al zo krap is? Het heeft me allemaal veel ervaring opgeleverd in dingen gedaan krijgen in scholen en het opbouwen van een band met leerlingen.

En toch vind ik ook dit weer heel spannend, want het "managen" van een hele groep heb ik nooit gedaan. Donderdag ga ik kennismaken met de groep waarin ik het komende half jaar stage loop, groep 7, en ook met mijn collega's voor die periode. Het grappige is dat ik gelijktijdig met een collega aan de universiteit een werkgroep ga geven aan een groep researchmasterstudenten. Ik ben ook heel benieuwd hoe dat gaat zijn.
Claudia_xwoensdag 11 september 2013 @ 08:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:19 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

jaja, alles voor 1 november (proefschrift deze maand, ICLON deze maand ook als het lukt met uitloop naar november...)
Klinkt goed! Al klinkt het ook meteen alsof je jezelf weer heel veel op de hals haalt. Het zit gewoon in je, hè? :Y)
Claudia_xwoensdag 11 september 2013 @ 08:45
quote:
6s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:20 schreef Omentuva het volgende:
Mag ik Baba even bedanken voor een heel erg leuk lijstje met tips en trucs? Bookmarked. :)
Ja, dat! Fijn om te lezen.
Claudia_xwoensdag 11 september 2013 @ 09:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:31 schreef Fairybell het volgende:
Ik lees hier net een lijstje met verschillende typen mensen, kan iemand die voor mij maken met typen leerlingen en hoe je die aanpakt?
Ik vraag me af of het nuttig is om zo tegen leerlingen aan te kijken. Niemand is een type en niet meer dan dat. Bovendien denk ik dat er één aanpak is die bij iedereen werkt: respectvolle omgang. Ik heb dit boek gelezen toen mijn eerste kind net geboren was:

1001004005639989.jpg

De technieken die daarin staan kun je op iedereen toepassen: je kinderen, je partner, je collega's, je leerlingen. Het zijn niet zozeer technieken, maar het is meer een bepaalde manier van tegen mensen aankijken: respecteer de ander als een autonoom individu. Laat je niet misleiden door de titel van het boek, want het is niet alleen toegankelijk maar ook interessant en geeft je bovendien veel praktische tips.

Ik heb me voor mijn onderzoek beziggehouden met motivatietheorieën en een van de dingen die uit onderzoeken steevast naar voren komt, is dat over het algemeen de motivatie van leerlingen na de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs afneemt (dus de motivatie om te leren en in het bijzonder om te lezen en schrijven). Een theorie is dat dat komt doordat er een grotere nadruk komt te liggen op prestaties en cijfers. Dat zijn vormen van extrinsieke motivatie, dat wil zeggen motieven die van buitenaf opgelegd worden. Het idee is dat leerlingen die meer autonomie krijgen ook meer motivatie van binnenuit voelen om dingen voor school te doen. Datzelfde is ook gevonden in gezinnen: ouders die autonomie ondersteunen, hebben over het algemeen minder conflicten met hun kinderen, ook in de puberteit. Ik merk exact hetzelfde in de dagelijkse opvoedpraktijk.

Voor wie meer wil weten: dit is een interessant artikel.
Fairybellwoensdag 11 september 2013 @ 13:50
Natuurlijk is respect belangrijk! Ik bedoelde het ook niet zo dat ik iemand alleen als een type zag. Maar je hebt altijd wel de verlegen, stille leerling, de kletskous, degene die altijd verveeld uit het raam kijkt, de pestkop, enzovoort.
Neteligwoensdag 11 september 2013 @ 14:38
Fairybell, ik heb minder ervaring dan anderen in dit topic, maar ik heb al wel geleerd dat de wisselwerking tussen leerling en docent het belangrijkst is. Dat betekent ook dat je met de ene stille leerling anders omgaat dan met de andere. Het zijn immers verschillende mensen, met wie jij ook een verschillende relatie hebt. Met sommige leerlingen heb je meteen een klik, met sommige moet je wat meer moeite doen om elkaar te bereiken. Sommige leerlingen zijn alleen in jouw klas stil, andere zijn stil omdat ze een rustig karakter hebben of omdat hun thuissituatie in meer of mindere mate moeilijk of anders is.

Ik begrijp heel goed dat je grip wil krijgen op wat je straks te wachten staat. Dat wilde ik ook. Maar zoals eerder is gezegd: veel dingen moet je in de praktijk ervaren. Wat mij in de tussentijd erg hielp (met grip krijgen en met een gevoel krijgen van wat het vak inhoudt) is naar onderwijsdocumentaires kijken. Ik ben VMBO is een goede serie van de publieke omroep, waarin leerlingen ook zelf aan het woord komen.
Neteligwoensdag 11 september 2013 @ 15:19
In het vorige topic had ik een vraag gesteld over lesgeven aan vmbo-tl. Gelukkig viel het heel erg mee, ik ben er open in gestapt en ook vmbo-leerlingen blijken soms net mensen te zijn. ;)

Ik sprak pas geleden een andere docent over het verloop op scholen. Op zijn school was elk jaar een groot verloop, ongeveer 20% van de docenten stopt daar elk jaar. Er zijn dus ook elk jaar 20% nieuwe docenten op die school. Hij vond het een extreem hoog aantal, maar kon er niet goed de vinger op leggen wat de oorzaak was. Kennen jullie dit van jullie eigen scholen? Is 20% verloop elk jaar veel of weinig in jullie ogen?
manewoensdag 11 september 2013 @ 16:50
Het verloop in het onderwijs is redelijk groot. Daar staat tegenover dat je ook een behoorlijk percentage docenten hebt die al dertig jaar op dezelfde school werken. Dat laatste vind ik ook niet heel wenselijk eigenlijk.

Vandaag liet ik leerlingen de kieskompas en de stemwijzer doen. Om een beetje te kijken hoe het werkt, wat eruit komt en wat je er nu eigenlijk aan hebt. Leerling roept op een gegeven moment gefrustreerd door het lokaal: "Godverdomme, er komt elke keer ChristenUnie uit!"
kwakz0rwoensdag 11 september 2013 @ 16:50
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 15:19 schreef Netelig het volgende:
In het vorige topic had ik een vraag gesteld over lesgeven aan vmbo-tl. Gelukkig viel het heel erg mee, ik ben er open in gestapt en ook vmbo-leerlingen blijken soms net mensen te zijn. ;)

Ik sprak pas geleden een andere docent over het verloop op scholen. Op zijn school was elk jaar een groot verloop, ongeveer 20% van de docenten stopt daar elk jaar. Er zijn dus ook elk jaar 20% nieuwe docenten op die school. Hij vond het een extreem hoog aantal, maar kon er niet goed de vinger op leggen wat de oorzaak was. Kennen jullie dit van jullie eigen scholen? Is 20% verloop elk jaar veel of weinig in jullie ogen?
Ik vind het veel, maar aan de andere kant: bij ons is er afgelopen jaar wat verloop geweest, dan heb ik het over een docente die elders is gaan werken omdat ze het niet naar haar zin had op onze school en één dio die ermee gestopt is omdat het niet beviel. Daarnaast een pensioen. De school groeit dus er komt meer nieuws bij dan er weggaat. Op een team van 80 man is dat in totaal al snel een man of 12 die komen of gaan. Dat is ook al 15 procent!
Jackie-Treehornwoensdag 11 september 2013 @ 17:11
quote:
10s.gif Op woensdag 11 september 2013 16:50 schreef mane het volgende:
"Godverdomme, er komt elke keer ChristenUnie uit!"
Haha. Ik zou daar wel een mooie opmerking over plaatsen om die leerling toch even terecht te wijzen.

Bijv: "Nou Pietje, ik zou dat vloeken dan maar gauw afleren, want met dat taalgebruik kom je er bij onze lieve heer niet in, en bij jouw favoriete partij houden ze er ook niet van".
Baba-O-Rileywoensdag 11 september 2013 @ 18:28
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 13:50 schreef Fairybell het volgende:
Maar je hebt altijd wel de verlegen, stille leerling, de kletskous, degene die altijd verveeld uit het raam kijkt, de pestkop, enzovoort.
Tja, en aan de buitenkant kun je nooit zien wat er aan de binnenkant afspeelt. Even een voorbeeldje, in de categorie "de pestkop" - vorige week meegemaakt. Een leerling, die door 95 procent van zijn docenten als grote lastpak wordt gezien, vertelt mij dat hij "soms boos wordt". Ik vraag door en bleek dat hij zich heel erg zorgen maakte over zijn moeder (kanker). Hij sliep hier slecht door en zijn zorgen werden vertaald in boos, irritant gedrag. Dus terwijl dat jochie op school van zijn docenten strafwerk op strafwerk kreeg omdat hij soms snel boos werd, was hij alleen maar bezig met zijn moeder thuis. En zo zijn er meer. Kom je alleen maar achter als je werkt aan een goeie band met je leerlingen.
Fairybellwoensdag 11 september 2013 @ 19:00
Hebben de meeste pesters niet problemen thuis? Op de 1% die gewoon psychopaat is na?
Dragonberrywoensdag 11 september 2013 @ 19:16
Ik ben dit jaar wat meer aan het verdiepen in gedrag door mijn minor psychologie. Gedrag komt uit meerdere factoren; biologisch, psychologisch en sociaal. Het kan dus veel verschillende oorzaken hebben denk ik ;)
Maar pesten vind ik sowieso interessant, ga ik dit jaar ook een onderzoek over doen.
Bleiewoensdag 11 september 2013 @ 20:05
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 18:28 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Tja, en aan de buitenkant kun je nooit zien wat er aan de binnenkant afspeelt. Even een voorbeeldje, in de categorie "de pestkop" - vorige week meegemaakt. Een leerling, die door 95 procent van zijn docenten als grote lastpak wordt gezien, vertelt mij dat hij "soms boos wordt". Ik vraag door en bleek dat hij zich heel erg zorgen maakte over zijn moeder (kanker). Hij sliep hier slecht door en zijn zorgen werden vertaald in boos, irritant gedrag. Dus terwijl dat jochie op school van zijn docenten strafwerk op strafwerk kreeg omdat hij soms snel boos werd, was hij alleen maar bezig met zijn moeder thuis. En zo zijn er meer. Kom je alleen maar achter als je werkt aan een goeie band met je leerlingen.
Zoiets zou eigenlijk toch bij alle betrokken leerkrachten bekend moeten zijn?

En ik heb een poosje terug van alles gelezen over pesten (vast naar aanleiding van die zelfmoorden). Staat me bij dat het vooral effectief was om de 'meelopers' aan te pakken. De pestkoppen verliezen daarmee degene bij wie ze status hebben, en dat schijnt dan weer te helpen om het pesten op te lossen. Of zo. Ik heb het niet meer helemaal paraat.
#ANONIEMwoensdag 11 september 2013 @ 20:09
Kort door de bocht: meteen een tik uitdelen als je gepest wordt.
kwakz0rwoensdag 11 september 2013 @ 20:11
quote:
6s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:09 schreef Sloggi het volgende:
Kort door de bocht: meteen een tik uitdelen als je gepest wordt.
ja, laten we lekker fysiek geweld gaan promoten!

:')
#ANONIEMwoensdag 11 september 2013 @ 20:12
quote:
1s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:11 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

ja, laten we lekker fysiek geweld gaan promoten!

:')
Het mag niet, het helpt wel.
kwakz0rwoensdag 11 september 2013 @ 20:14
quote:
14s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:12 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Het mag niet, het helpt wel.
Toen mijn broertje en keer uithaalde naar een pestkop hielp dat anders niks. Het tegenovergestelde.

Weerbaar leren opstellen: ja. Slaan: nee.

Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
#ANONIEMwoensdag 11 september 2013 @ 20:17
quote:
13s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:14 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Weerbaar leren opstellen: ja. Slaan: nee.
Bij jongens wil dat nog wel eens op hetzelfde neerkomen.

quote:
Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
Nooit?
Janneke141woensdag 11 september 2013 @ 20:17
quote:
13s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:14 schreef kwakz0r het volgende:
Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
^O^
#ANONIEMwoensdag 11 september 2013 @ 20:18
Feminisering van het onderwijs en zo.
Cevichewoensdag 11 september 2013 @ 20:49
Die tips in de fipo _O_
Kan me herinneren van de havo dat de meeste dingen echt goed werkten :D

Over 2/3 weken begin ik aan mijn stage in groep 5/6 (doe de PABO). Heel anders maar een aantal van deze tips zullen daar ook van pas komen :)
Fairybellwoensdag 11 september 2013 @ 21:04
Toen ik gepest werd, was dat door een jongen die een kop groter was. Een tik uitdelen had dan niets geholpen. Zo simpel is het dus echt niet!
manewoensdag 11 september 2013 @ 21:24
quote:
6s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:18 schreef Sloggi het volgende:
Feminisering van het onderwijs en zo.
Haha. Zit wat in.
manewoensdag 11 september 2013 @ 21:34
quote:
13s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:14 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Toen mijn broertje en keer uithaalde naar een pestkop hielp dat anders niks. Het tegenovergestelde.

Weerbaar leren opstellen: ja. Slaan: nee.

Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
Als je verbaal niet zo sterk bent, is het fysiek uiten van je grenzen wel degelijk een middel. Je moet toch wat. En soms kan het wel degelijk helpen. Ik zou het niet direct helemaal afkeuren. Wel alternatieve manieren bespreken.

Dat doet me denken aan de conflicten die ik vroeger had met mijn oudere zus. Ik was haar verbaal de baas waardoor zij mij vaak uit onmacht begon te slaan. En wie kreeg dan van mijn moeder op z'n kop. Mijn zus dus. Terwijl ik toch bepaald niet onschuldig was. De frustratie van mijn zus was begrijpelijk en zij moest daar ook een uitweg voor vinden.
Baba-O-Rileywoensdag 11 september 2013 @ 22:05
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:05 schreef Bleie het volgende:

Zoiets zou eigenlijk toch bij alle betrokken leerkrachten bekend moeten zijn?
Hij had het nog nooit aan iemand van school verteld.
danzazlolwoensdag 11 september 2013 @ 22:43
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 22:05 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Hij had het nog nooit aan iemand van school verteld.
Maak je het dan bekend aan andere leraren? Of denk je "de leerling heeft alleen mij het toevertrouwd en dat vertrouwen wil ik niet beschamen"?
Baba-O-Rileywoensdag 11 september 2013 @ 22:53
Ik heb gezegd dat ik het zeer verstandig vond als hij dit aan de teamleider ging vertellen (contact met mentor is niet zo goed). Dat begreep hij en leek hem ook beter. Ik heb daarna gezegd dat ik aan de teamleider zou vragen of hij langs geweest was. Dat bleek naderhand zo te zijn.

Je moet nooit geheimhouding aan een leerling beloven. Dat mag toch wel duidelijk zijn.
TheSilentEnigmawoensdag 11 september 2013 @ 23:15
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 22:53 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Je moet nooit geheimhouding aan een leerling beloven. Dat mag toch wel duidelijk zijn.
Dit, en ze het ook niet laten opeisen. In bepaalde gevallen heeft een school een meldplicht.
Net als 'hier mag u mijn ouders niet over inlichten hoor!'. Soms hoeft informatie niet direct naar ouders, maar in andere gevallen heb je eenvoudigweg een plicht om ouders te informeren.
Bram_van_Loonwoensdag 11 september 2013 @ 23:41
quote:
10s.gif Op woensdag 11 september 2013 16:50 schreef mane het volgende:
Vandaag liet ik leerlingen de kieskompas en de stemwijzer doen. Om een beetje te kijken hoe het werkt, wat eruit komt en wat je er nu eigenlijk aan hebt. Leerling roept op een gegeven moment gefrustreerd door het lokaal: "Godverdomme, er komt elke keer ChristenUnie uit!"
Gaat het jou dan voornamelijk om het inzicht dat die Kieskompas/Kieswijzer (in veel gevallen) niet al te betrouwbaar is en om welke redenen dat zo is? Dit in de bredere context van het goed leren redeneren.
manedonderdag 12 september 2013 @ 07:16
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 23:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Gaat het jou dan voornamelijk om het inzicht dat die Kieskompas/Kieswijzer (in veel gevallen) niet al te betrouwbaar is en om welke redenen dat zo is? Dit in de bredere context van het goed leren redeneren.
Ik leg mijn leerlingen op dit gebied niet bepaalde inzichten op en ik leid ze ook niet naar bepaalde conclusies.

Ik laat het ze maken, ik stel er vragen bij, ik laat ze erover nadenken, in de les vertel ik verschillende theorieen over hoe je politieke stromingen en partijen kunt indelen en vervolgens laat ik ze er onder elkaar over discussieren. Ik wil ze vooral laten kennismaken met deze manieren van met politiek omgaan en ze op dat gebied basiskennis bijbrengen en ik stimuleer dat ze voor zichzelf bepalen wat ze hiermee willen en wat ze ervan vinden.
manedonderdag 12 september 2013 @ 07:19
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 22:53 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik heb gezegd dat ik het zeer verstandig vond als hij dit aan de teamleider ging vertellen (contact met mentor is niet zo goed). Dat begreep hij en leek hem ook beter. Ik heb daarna gezegd dat ik aan de teamleider zou vragen of hij langs geweest was. Dat bleek naderhand zo te zijn.

Je moet nooit geheimhouding aan een leerling beloven. Dat mag toch wel duidelijk zijn.
Ik heb ook wel zulke dingen aan de hand gehad en in dat soort gevallen vind ik het altijd vreemd dat de ouders het niet aan school hebben doorgegeven. Ik snap best dat ze andere zaken aan hun hoofd hebben hoor, maar dit lijkt me toch belangrijk.
Bleiedonderdag 12 september 2013 @ 09:57
quote:
2s.gif Op donderdag 12 september 2013 07:19 schreef mane het volgende:

[..]

Ik heb ook wel zulke dingen aan de hand gehad en in dat soort gevallen vind ik het altijd vreemd dat de ouders het niet aan school hebben doorgegeven. Ik snap best dat ze andere zaken aan hun hoofd hebben hoor, maar dit lijkt me toch belangrijk.
Dit. Ik snap wel dat het voor een kind heel moeilijk is om zoiets te vertellen - zeker als je niet zo'n goede band hebt met je mentor, die daar toch de eerst aangewezen persoon voor is. Maar ouders moeten m.i. dit soort grote dingen (net als een scheiding bijv.) toch even doorgeven aan de school.
Claudia_xdonderdag 12 september 2013 @ 20:27
Ik heb vandaag mijn eerste stagedag gehad! Ik vond het super. En ik ben ontzettend moe.

Volgende week mag ik al zelf een les geven. :o
kwakz0rdonderdag 12 september 2013 @ 20:32
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:27 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb vandaag mijn eerste stagedag gehad! Ik vond het super. En ik ben ontzettend moe.

Volgende week mag ik al zelf een les geven. :o
Gaaf Claudia!
Baba-O-Rileydonderdag 12 september 2013 @ 20:34
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:27 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb vandaag mijn eerste stagedag gehad! Ik vond het super. En ik ben ontzettend moe.
Leuk om te lezen! En kan me goed voorstellen dat je moe bent. Zoveel nieuwe indrukken en nieuw gezichten, dat hakt er inderdaad wel even in! ;)
Claudia_xdonderdag 12 september 2013 @ 20:44
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:34 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Leuk om te lezen! En kan me goed voorstellen dat je moe bent. Zoveel nieuwe indrukken en nieuw gezichten, dat hakt er inderdaad wel even in! ;)
Nou, poeh! M'n hoofd zit boordevol. Het hielp ook niet mee dat m'n kinderen al vanaf vier uur 's nachts zaten te spoken. Als je voor jezelf werkt, kun je dan een dagje rustig aan doen, maar in het onderwijs gaat alles gewoon door.

Ik blijf het bijzonder vinden om te zien hoe open en ontvankelijk leerlingen zijn. Ze hebben me vandaag voor de eerste keer gezien en ik ben al meteen "juffie" en "komt u gauw weer?" en "hoe heet uw man?". Maar ik heb ook al voorbodes gezien van lastige situaties. De docent die me begeleidt is ontzettend geroutineerd, gaat heel gestructureerd te werk en houdt de leerlingen strak maar is duidelijk ook dol op hen. Dat gaat me natuurlijk nooit zo goed lukken en ik ben benieuwd hoe de klas daarop gaat reageren (en hoe ik daar weer op reageer).
Bleiedonderdag 12 september 2013 @ 20:52
Leuk Claudia! En t klinkt als een begeleider waar je veel van kunt leren, dat is fijn, heb ik indertijd gemist (hoewel dat zeker ook voor een deel aan mezelf lag). Waar loop je stage? En welke groep?
Claudia_xdonderdag 12 september 2013 @ 20:59
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:52 schreef Bleie het volgende:
Leuk Claudia! En t klinkt als een begeleider waar je veel van kunt leren, dat is fijn, heb ik indertijd gemist (hoewel dat zeker ook voor een deel aan mezelf lag). Waar loop je stage? En welke groep?
Ik zeg liever niet precies welke school, maar het is een school net ten noorden van Amsterdam. En het gaat om een groep 7. De klas is heel gemengd en de kinderen hebben uiteenlopende achtergronden, soms heel schrijnend zelfs. Het is precies de doelgroep waarmee ik later zou willen werken. De leerkracht zei dat hij dat nog steeds een van de grootste uitdagingen vindt, om de enorme verschillen in het tempo waarmee leerlingen werken te ondervangen.
Bleiedonderdag 12 september 2013 @ 21:06
Snap ik, dat je de school niet wilt noemen. Spannend zo'n gemengde klas. Ik vind t ook super bij ons, al die verschillende achtergronden. Als zijn de intellectuele verschillen natuurlijk wel kleiner, want ze hebben t allemaal tot t hbo geschopt. Maar toch is er best verschil tussen de havo'ers en de mbo'ers.
Claudia_xdonderdag 12 september 2013 @ 21:16
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 21:06 schreef Bleie het volgende:
Snap ik, dat je de school niet wilt noemen. Spannend zo'n gemengde klas. Ik vind t ook super bij ons, al die verschillende achtergronden. Als zijn de intellectuele verschillen natuurlijk wel kleiner, want ze hebben t allemaal tot t hbo geschopt. Maar toch is er best verschil tussen de havo'ers en de mbo'ers.
Ja, kan ik me voorstellen. In het voortgezet onderwijs heb je die verschillen natuurlijk ook nog wel en in het basisonderwijs hoeven ze niet groot te zijn; sommige scholen trekken een vrij homogene groep leerlingen aan.
Bleiedonderdag 12 september 2013 @ 21:38
Ja, maar dan nog heb je in t bo eigenlijk wel alles van toekomstige vmbo-b'ers tot gymnasiasten, en dat is gewoon toch een groot verschil.
manevrijdag 13 september 2013 @ 14:08
Leuk, Claudia. Het mooie van lesgeven op een basisschool lijkt me dat je een vaste groep hebt, en dat je die kinderen dus door en door leert kennen.
manevrijdag 13 september 2013 @ 14:13
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:44 schreef Claudia_x het volgende:

Ik blijf het bijzonder vinden om te zien hoe open en ontvankelijk leerlingen zijn. Ze hebben me vandaag voor de eerste keer gezien en ik ben al meteen "juffie" en "komt u gauw weer?" en "hoe heet uw man?". Maar ik heb ook al voorbodes gezien van lastige situaties. De docent die me begeleidt is ontzettend geroutineerd, gaat heel gestructureerd te werk en houdt de leerlingen strak maar is duidelijk ook dol op hen. Dat gaat me natuurlijk nooit zo goed lukken en ik ben benieuwd hoe de klas daarop gaat reageren (en hoe ik daar weer op reageer).
De begeleider klinkt fijn. Als hij/zij ook uitstraalt dat jij er helemaal bij hoort, en de kinderen je nu zo benaderen dan kun je denk ik wel een potje breken. Je hoort en leest altijd veel zogenaamde horrorverhalen over hoe je als beginnend docent het heel zwaar kunt hebben met een klas, maar andersom heb ik me ook vaak verbaasd over hoe 'vergevingsgezind' kinderen/leerlingen zijn. Soms vind ik dat ik enorm heb lopen klungelen, maar dan blijven zij lief en aardig en meewerkend.
manevrijdag 13 september 2013 @ 14:19
Ik heb nu een groep in klas 5 die ik laat op donderdagmiddag een blokuur heb. Vaak zijn dat toch lessen waarbij je de leerlingen flink moet motiveren. Maar die groep die ik nu heb, werkt zo ongekend goed. Ik hoef ze nooit aan te sporen. Ze zeuren nooit, gaan aan de slag, denken mee, luisteren (ook naar elkaar), hebben hun huiswerk allemaal op orde. Het is echt ongelooflijk.
kwakz0rvrijdag 13 september 2013 @ 16:59
Mijn V5 maakte me vandaag weer zo heerlijk aan het lachen O+ het zijn er 32 en ze zijn best druk ook nog, maar ik geniet echt van die klas!

[ Bericht 45% gewijzigd door kwakz0r op 13-09-2013 17:10:30 ]
Buitendamvrijdag 13 september 2013 @ 19:08
Mij lukte het vandaag echt weer voor geen meter. Vier leerlingen eruit gezet, eentje smeet met de deur, er werd gescholden, de overige 10 helemaal in een deuk.

Ouders gebeld, helaas die van de twee ergste niet thuis. Bewust deze stage gekozen op deze moeilijke vmbo school zodat ik flink groei in orde houden en klassenmanagement, maar nu is het voor mij als LIO helemaal kut.
Submarineszaterdag 14 september 2013 @ 00:06
Ik breek even in hier, omdat ik weet dat hier een aantal Engels docenten meeposten.

Dit schooljaar ben ik begonnen aan een lerarenopleiding Engels en ik ben hier zeer enthousiast over. Ik kan (tot nu toe) alles prima bijhouden en vind alles erg interessant.
Helaas wordt iedereen wel een beetje 'bang' gemaakt, veel leraren die zeggen dat er maar weinig studenten overblijven in het 2e jaar etc. etc.

In januari krijg ik mijn CPE, deze moet ik halen (wel recht op herkansing van elk onderdeel). Op zich ben ik wel zeker van mijn zaak, maar ik heb nog wel eens moeite met Use of English.

Mijn vraag is nu hoe ik me hier het beste op kan voorbereiden. De bekende sites als Flo-joe weet ik nu wel, ik ben opzoek naar onbekende tips! (en misschien wat geruststelling, haha)
Baba-O-Rileyzaterdag 14 september 2013 @ 01:46
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 september 2013 19:08 schreef Buitendam het volgende:
Mij lukte het vandaag echt weer voor geen meter. Vier leerlingen eruit gezet, eentje smeet met de deur, er werd gescholden, de overige 10 helemaal in een deuk.
Dan is nu vooral zaak om te gaan werken aan de klassensfeer en een band op te bouwen met je klassen, denk ik. Vooral op vmbo extreem belangrijk. In gesprek gaan met die vier, zorgen dat daar de angel uitgetrokken wordt, anders blijft dat doorsudderen.
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 07:09
Persoonlijk vond ik dat ook altijd genieten geblazen als leerling; gefrustreerde docenten. Als stagiair moet ik ook best gniffelen om de economiedocent die plots tegen twee leerlingen uit VWO6 zei dat ze een stel 'koekebakkers' waren (vanwege voor de zoveelste maal vergeten van het werkboek).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-09-2013 07:34:40 ]
YourAssetzaterdag 14 september 2013 @ 07:12
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:09 schreef Friek_ het volgende:
Persoonlijk vond ik dat ook altijd genieten geblazen als leerling; gefrustreerde docenten. Als stagiair moet ik ook best gniffelen om de economiedocent die plots tegen twee leerlingen uit VWO6 zei dat ze een stel 'koekebakkers' waren (vanwege voor het zoveelste maal vergeten van het werkboek).
Het ligt er wel heel erg aan hoe dat laatste gezegd/geinterpreteerd wordt hoor...

Ik neem aan dat het hier bloedserieus was, en dan is het niet zo handig.
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 07:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:12 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Het ligt er wel heel erg aan hoe dat laatste gezegd/geinterpreteerd wordt hoor...

Ik neem aan dat het hier bloedserieus was, en dan is het niet zo handig.
Ach ja, pedagogisch natuurlijk niet correct, want frustratie uiten of afreageren is altijd verkeerd. Maar valt eigenlijk in het niet vergeleken bij een universitair vakdidacticus die tegenover een publiek van leraren in opleiding (o.a. maatschappijleer en Nederlands) stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen.
kwakz0rzaterdag 14 september 2013 @ 09:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 00:06 schreef Submarines het volgende:
Ik breek even in hier, omdat ik weet dat hier een aantal Engels docenten meeposten.

Dit schooljaar ben ik begonnen aan een lerarenopleiding Engels en ik ben hier zeer enthousiast over. Ik kan (tot nu toe) alles prima bijhouden en vind alles erg interessant.
Helaas wordt iedereen wel een beetje 'bang' gemaakt, veel leraren die zeggen dat er maar weinig studenten overblijven in het 2e jaar etc. etc.

In januari krijg ik mijn CPE, deze moet ik halen (wel recht op herkansing van elk onderdeel). Op zich ben ik wel zeker van mijn zaak, maar ik heb nog wel eens moeite met Use of English.

Mijn vraag is nu hoe ik me hier het beste op kan voorbereiden. De bekende sites als Flo-joe weet ik nu wel, ik ben opzoek naar onbekende tips! (en misschien wat geruststelling, haha)
Sorry, ik heb niet echt tips, heb cpe nooit hoeven doen want via de studie Engels in Leiden op Iclon beland. Heb wel een vriendin op de tweedegraads opleiding maar die had haar cpe al gehaald voor ze aan haar studie psychologie begon.

Wat gaat use of English over? Grammatica en idioom? Je kunt oefenen met de boeken van Murphy (advanced English grammar), dat is een goeie.
Chloroformzaterdag 14 september 2013 @ 11:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 00:06 schreef Submarines het volgende:
Ik breek even in hier, omdat ik weet dat hier een aantal Engels docenten meeposten.

Dit schooljaar ben ik begonnen aan een lerarenopleiding Engels en ik ben hier zeer enthousiast over. Ik kan (tot nu toe) alles prima bijhouden en vind alles erg interessant.
Helaas wordt iedereen wel een beetje 'bang' gemaakt, veel leraren die zeggen dat er maar weinig studenten overblijven in het 2e jaar etc. etc.

In januari krijg ik mijn CPE, deze moet ik halen (wel recht op herkansing van elk onderdeel). Op zich ben ik wel zeker van mijn zaak, maar ik heb nog wel eens moeite met Use of English.

Mijn vraag is nu hoe ik me hier het beste op kan voorbereiden. De bekende sites als Flo-joe weet ik nu wel, ik ben opzoek naar onbekende tips! (en misschien wat geruststelling, haha)
Krijg je niet eerst CAE? Of is dat tegenwoordig al iets wat je op de middelbare school krijgt? Mocht je geen CAE krijgen, kun je wel het boek Ready for CAE eens bekijken. Daar staan ook heel handige oefeningen in (ook voor andere dingen voor het CPE). Use of English kun je verder met heel veel oefenen wel halen. Dat was bij ons in ieder geval de mantra: oefenen. Dan kom je er vanzelf achter wat de pitfalls zijn en met welke elementen van UoE jij moeite hebt. Echt veel tips heb ik verder ook niet.

Over dat 'bang maken': dat moet je meer als motivatie zien. Ik begon het eerste jaar met ongeveer 160 anderen, na een paar maanden waren dat er 120, het tweede jaar waren er zo'n 70 over en nu gaan er zo'n 30 afstuderen. Er komt nog heel veel op je pad, ook tijdens je stages straks. Als jij er zeker van bent dat dit is wat je wilt, dan lukt het wel. Het is niet onmogelijk namelijk, ook al kunnen de cijfers wat afschrikken.
Baba-O-Rileyzaterdag 14 september 2013 @ 13:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:12 schreef YourAsset het volgende:
Het ligt er wel heel erg aan hoe dat laatste gezegd/geinterpreteerd wordt hoor...
Ik neem aan dat het hier bloedserieus was, en dan is het niet zo handig.
Alsjeblieft zeg... als je een onnozel woord als "koekebakker" als leerling serieus neemt, dan heb je wel issues met jezelf hoor. Leerlingen weten heus wel wanneer iets als grapje wordt gemaakt of niet. Als mijn leerlingen alles serieus zouden nemen wat ik zei, dan had ik wel een paar afdelingen van een psychiatrisch centrum vol zitten hoor.

Dit lijkt me overigens wel een interessant boek. Ooit ga ik ook zo'n boek schrijven.

[ Bericht 9% gewijzigd door Baba-O-Riley op 14-09-2013 14:43:20 ]
YourAssetzaterdag 14 september 2013 @ 18:32
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:28 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ach ja, pedagogisch natuurlijk niet correct, want frustratie uiten of afreageren is altijd verkeerd. Maar valt eigenlijk in het niet vergeleken bij een universitair vakdidacticus die tegenover een publiek van leraren in opleiding (o.a. maatschappijleer en Nederlands) stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen.
Wat is er mis met de stelling dat het programma C&M afgeschaft moet worden op basis van economische redenen?
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 18:41
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:28 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ach ja, pedagogisch natuurlijk niet correct, want frustratie uiten of afreageren is altijd verkeerd. Maar valt eigenlijk in het niet vergeleken bij een universitair vakdidacticus die tegenover een publiek van leraren in opleiding (o.a. maatschappijleer en Nederlands) stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen.
Ik snap wel dat mensen dat vinden. C&M zou een profiel moeten zijn voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in de kunsten in de breedste zin van het woord. In de praktijk is het min of meer het afvoerputje van het voortgezet onderwijs. Leerlingen die eigenlijk te dom zijn voor het niveau waarop ze zitten halen toch een diploma door een gemakkelijk pakket samen te stellen.

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:32 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Wat is er mis met de stelling dat het programma C&M afgeschaft moet worden op basis van economische redenen?
Wie zegt dat dat de basis van de stelling was?
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 18:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:32 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Wat is er mis met de stelling dat het programma C&M afgeschaft moet worden op basis van economische redenen?
Je mag het van mij best hebben als mening als privépersoon. Het is echter zo handig om dergelijke meningen te verkondigen als vakdidacticus (met mogelijk tig personen voor je die een C&M-profiel hebben gekozen op het VWO). Verder is het inhoudelijk gezien natuurlijk een complete economisering van het onderwijs; een dergelijke manier van redenen schept nogal een precedent om alle economisch niet direct nuttige vakken af te schaffen. Of je dat moet willen, is nogal de vraag.
YourAssetzaterdag 14 september 2013 @ 18:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:44 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Je mag het van mij best hebben als mening als privépersoon. Het is echter zo handig om dergelijke meningen te verkondigen als vakdidacticus (met mogelijk tig personen voor je die een C&M-profiel hebben gekozen op het VWO). Verder is het inhoudelijk gezien natuurlijk een complete economisering van het onderwijs; een dergelijke manier van redenen schept nogal een precedent om alle economisch niet direct nuttige vakken af te schaffen. Of je dat moet willen, is nogal de vraag.
Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent. Overigens betekent het afschaffen van het profiel c&m niet dat die vakken afgeschaft hoeven te worden. Ik zou het geen probleem vinden om c&m af te schaffen (en in het verlengde daarvan: wiskunde c).
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 18:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:46 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent. Overigens betekent het afschaffen van het profiel c&m niet dat die vakken afgeschaft hoeven te worden. Ik zou het geen probleem vinden om c&m af te schaffen (en in het verlengde daarvan: wiskunde c).
Probeer eens iets te onderbouwen.
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 18:51
Je zou eerder verwachten dat het EM-profiel onder vuur zou zijn komen te liggen aangezien is gebleken dat de mensen die een van de T-profielen volgen beter presteren bij de economische opleidingen. :)
SPOILER
Voor wie van alles leest wat er niet staat: ja, er zijn minstens 2 mogelijke oorzaken, het programma en de groep leerlingen die voor beide profielen kiezen.
Zou de Vlaamse opzet iets zijn? Zij hebben een groter aantal keuzes (meer diversificatie, ook naar boven toe) en dat lijkt daar toch goed te werken.
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 18:55
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:09 schreef Friek_ het volgende:
Persoonlijk vond ik dat ook altijd genieten geblazen als leerling; gefrustreerde docenten. Als stagiair moet ik ook best gniffelen om de economiedocent die plots tegen twee leerlingen uit VWO6 zei dat ze een stel 'koekebakkers' waren (vanwege voor de zoveelste maal vergeten van het werkboek).
In die context is daar toch niets mis mee? :)
Het is geen belediging die op de persoon is gericht, (daar ligt m.i. de grens), het is een ironische sneer richting het herhaaldelijk vergeten je spullen mee te nemen.
Je kan je wel afvragen waarom er met werkboekjes wordt gewerkt voor het vak economie, dat ging bij mij op school (Heertje) prima zonder werkboekjes.
YourAssetzaterdag 14 september 2013 @ 18:56
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:49 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Probeer eens iets te onderbouwen.
C&M-profiel trekt toch vooral mensen die de andere profielen niet aankunnen en eigenlijk niet sterk genoeg zijn in wiskunde? Vandaar mijn stelling.

Overigens stel jij dat het belachelijk is om als vakdidacticus voor te stellen dat c&m afgeschaft kan worden, maar waarom is dat dan? Verder dan twijfels hebben bij een economische redenering kom jij ook niet.
YourAssetzaterdag 14 september 2013 @ 18:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

In die context is daar toch niets mis mee? :)
Je kan je wel afvragen waarom er met werkboekjes wordt gewerkt voor het vak economie, dat ging bij mij op school (Heertje) prima zonder werkboekjes.
Money, money, money.... dat is toch wel duidelijk.

Overigens ben ik het wel met je eens dat de NT leerlingen over het algemeen de slimste kinderen van de klas zijn.
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 18:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:57 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Money, money, money.... dat is toch wel duidelijk.
Daar vreesde ik voor. En nu die boeken toch 'gratis' zijn...
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 19:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:56 schreef YourAsset het volgende:

[..]

C&M-profiel trekt toch vooral mensen die de andere profielen niet aankunnen en eigenlijk niet sterk genoeg zijn in wiskunde? Vandaar mijn stelling.
Want wiskunde is zaligmakend? C&M is inhoudelijk geen perfect maar ook geen slecht profiel. Probleem is alleen dat er verhoudingsgewijs te veel zwakke leerlingen in zitten, en daar moet wat aan gedaan worden. Exameneisen moeten over de gehele linie omhoog, maar je kan je bijvoorbeeld afvragen of tekenen in de huidige vorm wel in het eindexamen thuishoort. Ik zou de kunsthistorische component graag flink verzwaard zien worden.

Op het dwaze idee dat alles economisch te verantwoorden moet zijn kom ik nog wel eens terug.

quote:
Overigens stel jij dat het belachelijk is om als vakdidacticus voor te stellen dat c&m afgeschaft kan worden, maar waarom is dat dan? Verder dan twijfels hebben bij een economische redenering kom jij ook niet.
Dat was ik niet.
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 19:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:46 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent.
Nogmaals: mensen mogen van mij als privépersoon de meest vergaande zaken geloven (dat bijvoorbeeld slechts N&T mag bestaan), maar in positie als docent (in dit geval vakdidacticus) is het op z'n zachtst gezegd frappant om je publiek af te branden. Als ik zometeen lesgeef aan C&M-profielen moet ik ook niet gaan verkondigen dat deze leerlingen er eigenlijk niet behoorden te zijn (want ze zijn gewoon te dom voor hun niveau of niet economisch nuttig). Verder zou ik überhaupt af willen van de profielen, aangezien ze veel te beperkend kunnen werken op zulke jonge leeftijd.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-09-2013 19:07:33 ]
#ANONIEMzaterdag 14 september 2013 @ 19:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:57 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Overigens ben ik het wel met je eens dat de NT leerlingen over het algemeen de slimste kinderen van de klas zijn.
Of is het andersom?
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 19:22
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:41 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Ik snap wel dat mensen dat vinden. C&M zou een profiel moeten zijn voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in de kunsten in de breedste zin van het woord. In de praktijk is het min of meer het afvoerputje van het voortgezet onderwijs. Leerlingen die eigenlijk te dom zijn voor het niveau waarop ze zitten halen toch een diploma door een gemakkelijk pakket samen te stellen.
Ze zouden ook andere taalvakken (plusvakken) kunnen aanbieden voor dit profiel net als dat andere wiskunde wordt aangeboden voor de T-profielen (optioneel bij het EM-profiel). Dus meer literatuur, poëzie, grammatica, lessen in stijl, schrijven (fictie en nonfictie), misschien wat taalwetenschap, verplicht 4 vreemde talen, ...
En natuurlijk inderdaad veel theorie over kunstwerken. Maar ja, dat gaat never nooit niet gebeuren aangezien iedereen het best vindt dat CM nu functioneert als "het afvoerputje van het voortgezet onderwijs". ;)
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 19:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:46 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent. Overigens betekent het afschaffen van het profiel c&m niet dat die vakken afgeschaft hoeven te worden. Ik zou het geen probleem vinden om c&m af te schaffen (en in het verlengde daarvan: wiskunde c).
Nu we toch dromen, ik zou graag willen dat wiskunde D wordt afgeschaft en dat in plaats daarvan een nieuw wiskundevak zou worden ingevoerd wat B++ is, het liefst 2 nieuwe wiskundevakken als er voldoende leerlingen zijn en je de leerlingen voldoende kan motiveren om die uitdaging aan te gaan.
Dus in plaats van 1 middelmatig vak en een supplementair vak (dat is het) een vervangend vak en het liefst 2 zo dat er nog wat meer gedifferentiëerd kan worden. Dit geïnspireerd door het Vlaamse ASO wat ook minstens 3 niveaus van wiskunde aanbiedt: 4 lesuur, 6 lesuur en 8 lesuur per week. Wij hebben nu in feite 2 niveaus: A en C + B en D.
Faux.zaterdag 14 september 2013 @ 20:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:51 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Je zou eerder verwachten dat het EM-profiel onder vuur zou zijn komen te liggen aangezien is gebleken dat de mensen die een van de T-profielen volgen beter presteren bij de economische opleidingen. :)
SPOILER
Voor wie van alles leest wat er niet staat: ja, er zijn minstens 2 mogelijke oorzaken, het programma en de groep leerlingen die voor beide profielen kiezen.
Zou de Vlaamse opzet iets zijn? Zij hebben een groter aantal keuzes (meer diversificatie, ook naar boven toe) en dat lijkt daar toch goed te werken.
EM is niet alleen voor economische opleidingen. Moet er niet aan denken om nu een T-profiel te doen terwijl ik later niets technisch ga doen. Slecht idee dus gr gr EM-leerling.
Faux.zaterdag 14 september 2013 @ 20:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 19:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Nu we toch dromen, ik zou graag willen dat wiskunde D wordt afgeschaft en dat in plaats daarvan een nieuw wiskundevak zou worden ingevoerd wat B++ is, het liefst 2 nieuwe wiskundevakken als er voldoende leerlingen zijn en je de leerlingen voldoende kan motiveren om die uitdaging aan te gaan.
Dus in plaats van 1 middelmatig vak en een supplementair vak (dat is het) een vervangend vak en het liefst 2 zo dat er nog wat meer gedifferentiëerd kan worden. Dit geïnspireerd door het Vlaamse ASO wat ook minstens 3 niveaus van wiskunde aanbiedt: 4 lesuur, 6 lesuur en 8 lesuur per week. Wij hebben nu in feite 2 niveaus: A en C + B en D.
en in plaats van welke vakken wil je 8 uur per week wiskunde erin proppen?
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 20:41
quote:
11s.gif Op zaterdag 14 september 2013 20:39 schreef Faux. het volgende:

[..]

en in plaats van welke vakken wil je 8 uur per week wiskunde erin proppen?
Nogmaals, we hebben die 8 lesuur al, het probleem is dat een groot deel hiervan de begaafdere leerlingen samen met zwakkere leerlingen een wiskundevak moeten volgen wat een middelmatig niveau heeft. Maak van 1 vak wiskundevak (B) plus 1 supplementair vak (D) 1 groter vak (B++) en dit op 2 niveaus. Probleem opgelost.

Ik vind trouwens dat er best wel het een en ander geschrapt kan worden
SPOILER
nee, geen talen, aardrijkskunde (al zou ik wel graag een bèta-alternatief zien met wat geologie in plaats van triviaatjes en topografie) of geschiedenis
maar dat was dus niet aan de orde.
Faux.zaterdag 14 september 2013 @ 21:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 20:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Nogmaals, we hebben die 8 lesuur al, het probleem is dat een groot deel hiervan de begaafdere leerlingen samen met zwakkere leerlingen een wiskundevak moeten volgen wat een middelmatig niveau heeft. Maak van 1 vak wiskundevak (B) plus 1 supplementair vak (D) 1 groter vak (B++) en dit op 2 niveaus. Probleem opgelost.

Ik vind trouwens dat er best wel het een en ander geschrapt kan worden
SPOILER
nee, geen talen, aardrijkskunde (al zou ik wel graag een bèta-alternatief zien met wat geologie in plaats van triviaatjes en topografie) of geschiedenis
maar dat was dus niet aan de orde.
geschiedenis afschaffen is dom. Ik snap dat je wilt dat ze wiskundefabrieken worden die alleen sommen en formules kunnen uitpoepen, maar algemene ontwikkeling is ook belangrijk. Aardrijkskunde samenvoegen met een ander vak (ANW? Maatschappijleer?) lijkt me wel handig. Maar niet wéér een vak met bèta-dingen.
YourAssetzaterdag 14 september 2013 @ 21:19
quote:
11s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:10 schreef Faux. het volgende:

[..]

geschiedenis afschaffen is dom. Ik snap dat je wilt dat ze wiskundefabrieken worden die alleen sommen en formules kunnen uitpoepen, maar algemene ontwikkeling is ook belangrijk. Aardrijkskunde samenvoegen met een ander vak (ANW? Maatschappijleer?) lijkt me wel handig. Maar niet wéér een vak met bèta-dingen.
Je leest niet goed hoor ;).
Faux.zaterdag 14 september 2013 @ 21:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:19 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je leest niet goed hoor ;).
zou goed kunnen.
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 21:25
quote:
11s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:10 schreef Faux. het volgende:

[..]

geschiedenis afschaffen is dom.
:? Waar heb ik gepleit voor het afschaffen van geschiedenis? :?
Ik heb juist expliciet aangegeven dat wat mij betreft niet geschiedenis zou worden geslachtofferd en dat het voor mijn voorstel niet eens nodig is om ergens in te snijden aangezien 1 vak (B) en 1 supplementair vak (D) zou worden vervangen door 1 vak (B++). Vraag aan eender welke wiskundeleraar of dat hij het er mee eens is dat D supplementair is op B.

Het enige probleem (ik speel maar even advocaat van de duivel) zou dan zijn dat je een groter aantal docenturen nodig hebt als school. Dat zou eventueel opgelost kunnen worden door C af te schaffen. Sterker nog, hoogleraren die statistiek doceren aan psychologiestudenten (de meeste psychologiestudenten hebben A gevolgd) hebben er zelfs in de krant voor gepleit om A af te schaffen aangezien zij constateerden dat de schade die werd aangericht bij deze studenten groter is dan het voordeel dat ze er al iets van af wisten. Vergelijk het maar met de gitaarleraar die niet blij is als iemand zichzelf verkeerd heeft leren spelen. Helaas heb ik de link naar dit krantenaritkel niet bewaard, anders zou ik die wel geven. Het is naar Nederlandse maatstaven een A-krant (Trouw, Telegraaf, Volksrkrant, NRC) waarin dat artikel verscheen, dat herinner ik me wel nog.

[ Bericht 3% gewijzigd door Bram_van_Loon op 14-09-2013 21:31:17 ]
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 21:27
Voor de duidelijkheid, wij hebben het hier nu over wiskunde maar het gaat mij er niet om dat leerlingen zo veel mogelijk wiskunde leren, het gaat mij er om dat leerlingen zo goed mogelijk hun talenten kunnen ontwikkelen. Mensen die geen talent hebben voor wiskunde moeten vooral geen wiskunde volgen (in die fase!). Leerlingen die bètatalent hebben worden nu verschrikkelijk tekort gedaan op het VWO. Geloof mij niet als je dat niet wil, vraag het aan eerstegraadscollega's (wiskundigen en natuurkundigen) die wiskunde B en natuurkunde geven. Ik vind net zo zeer dat mensen die een groot talent voor vreemde talen hebben in staat moeten worden gesteld om dit talent te ontwikkelen en dat mensen die voor beide talent hebben beide goed moeten kunnen ontwikkelen. Als je dat op het VWO al zou doen dan heb je op de universiteit een enorme grote voorsprong en dus veel meer mogelijkheden voor een goede academische vorming.
Faux.zaterdag 14 september 2013 @ 21:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

:? Waar heb ik gepleit voor het afschaffen van geschiedenis? :?
Ik heb juist expliciet aangegeven dat wat mij betreft niet geschiedenis zou worden geslachtofferd en dat het voor mijn voorstel niet eens nodig is om ergens in te snijden aangezien 1 vak (B) en 1 supplementair vak (D) worden vervangen door 1 vak (B++). Vraag aan eender welke wiskundeleraar of dat hij het er mee eens is dat D supplementair is op B.

Het enige probleem (ik speel maar even advocaat van de duivel) zou dan zijn dat je een groter aantal docenturen nodig hebt als school. Dat zou eventueel opgelost kunnen worden door C af te schaffen. Sterker nog, hoogleraren die statistiek doceren aan psychologiestudenten (de meeste psychologiestudenten hebben A gevolgd) hebben er zelfs in de krant voor gepleit om A af te schaffen aangezien zij constateerden dat de schade die werd aangericht bij deze studenten groter is dan het voordeel dat ze er al iets van af wisten. Helaas heb ik de link naar dit krantenaritkel niet bewaard, anders zou ik die wel geven. Het is naar Nederlandse maatstaven een A-krant (Trouw, Telegraaf, Volksrkrant, NRC) waarin dat artikel verscheen, dat herinner ik me wel nog.
ik las je spoiler verkeerd, excuus
Bram_van_Loonzaterdag 14 september 2013 @ 21:31
Excuses aanvaard. ;)
Submarineszaterdag 14 september 2013 @ 21:36
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2013 09:55 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Sorry, ik heb niet echt tips, heb cpe nooit hoeven doen want via de studie Engels in Leiden op Iclon beland. Heb wel een vriendin op de tweedegraads opleiding maar die had haar cpe al gehaald voor ze aan haar studie psychologie begon.

Wat gaat use of English over? Grammatica en idioom? Je kunt oefenen met de boeken van Murphy (advanced English grammar), dat is een goeie.
Use of English is inderdaad gebasserd op grammatica en idioom. Toch bedankt voor de boekentip, ziet er goed uit en ga ik zeker overwegen om aan te schaffen!

quote:
14s.gif Op zaterdag 14 september 2013 11:02 schreef Chloroform het volgende:

[..]

Krijg je niet eerst CAE? Of is dat tegenwoordig al iets wat je op de middelbare school krijgt? Mocht je geen CAE krijgen, kun je wel het boek Ready for CAE eens bekijken. Daar staan ook heel handige oefeningen in (ook voor andere dingen voor het CPE). Use of English kun je verder met heel veel oefenen wel halen. Dat was bij ons in ieder geval de mantra: oefenen. Dan kom je er vanzelf achter wat de pitfalls zijn en met welke elementen van UoE jij moeite hebt. Echt veel tips heb ik verder ook niet.

Over dat 'bang maken': dat moet je meer als motivatie zien. Ik begon het eerste jaar met ongeveer 160 anderen, na een paar maanden waren dat er 120, het tweede jaar waren er zo'n 70 over en nu gaan er zo'n 30 afstuderen. Er komt nog heel veel op je pad, ook tijdens je stages straks. Als jij er zeker van bent dat dit is wat je wilt, dan lukt het wel. Het is niet onmogelijk namelijk, ook al kunnen de cijfers wat afschrikken.
Nee, we krijgen echt CPE, volgens mij is CAE inderdaad voor middelbare scholieren die tweetalig onderwijs volgen.

Het lastige van dit onderdeel vind ik gewoon dat er zo weinig tips lijken te zijn, veel verder dan herhalen en veel lezen kom eigenlijk niet.
Maar ook dit boek zal ik in overweging nemen, al ben ik bang dat dit niveau net een stapje te laag is. Het Use of Enlgish onderdeel op CAE niveau gaat me namelijk goed af omdat de woorden die gevraagd worden vaak wat makkelijker zijn. Het is net dat stapje omhoog wat verbeterd moet worden.

Ik sprak vorige week een tweedejaars studente. Zij begonnen vorig jaar met 150 studenten en er zijn er nu nog maar 35 over! Dat schrikt dan best wel af. Vooral omdat ik het zo graag wil (al vaak voor de klas gestaan op MBO stages).
kwakz0rzaterdag 14 september 2013 @ 21:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:36 schreef Submarines het volgende:

[..]

Use of English is inderdaad gebasserd op grammatica en idioom. Toch bedankt voor de boekentip, ziet er goed uit en ga ik zeker overwegen om aan te schaffen!

[..]

Nee, we krijgen echt CPE, volgens mij is CAE inderdaad voor middelbare scholieren die tweetalig onderwijs volgen.

Het lastige van dit onderdeel vind ik gewoon dat er zo weinig tips lijken te zijn, veel verder dan herhalen en veel lezen kom eigenlijk niet.
Maar ook dit boek zal ik in overweging nemen, al ben ik bang dat dit niveau net een stapje te laag is. Het Use of Enlgish onderdeel op CAE niveau gaat me namelijk goed af omdat de woorden die gevraagd worden vaak wat makkelijker zijn. Het is net dat stapje omhoog wat verbeterd moet worden.

Ik sprak vorige week een tweedejaars studente. Zij begonnen vorig jaar met 150 studenten en er zijn er nu nog maar 35 over! Dat schrikt dan best wel af. Vooral omdat ik het zo graag wil (al vaak voor de klas gestaan op MBO stages).
Ik heb ook een idioom boek van cambridge university press, ook fijn! Volgens mij heeft een collega van mij afgelopen semester pas use of English gehaald. In haar tiende jaar ( ze heeft er altijd naast gewerkt). Niet om te zeggen dat het zo moeilijk is, maar meer dat ik me afvraag of je het persé nu in één keer moet halen?
Omentuvazaterdag 14 september 2013 @ 22:45
Nu is het even terug dat ik in het eerste jaar van de uni zat, maar ik kan me herinneren dat er wel een aantal HBO-P instromers waren. Mogelijk dat die ook nog zorgen voor 'afstroom' (of 'opstroom') ?

Wel hard overigens, om CPE op eerstejaars hbo-studenten te dumpen. Haalt iig de mindere goden eruit, dat geef ik wel toe. 't is wel drie volle niveaus hoger dan het eindniveau voor 5H, uit mijn hoofd.

Voor collocations (kinda sorta idioom) gebruikten wij English Collocations in Use van McCarthy en O'Dell. Kan ook behulpzaam zijn. Uit dezelfde serie is English Grammar in Use, wat ook erg behulpzaam kan zijn.
Submarineszaterdag 14 september 2013 @ 23:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:53 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ik heb ook een idioom boek van cambridge university press, ook fijn! Volgens mij heeft een collega van mij afgelopen semester pas use of English gehaald. In haar tiende jaar ( ze heeft er altijd naast gewerkt). Niet om te zeggen dat het zo moeilijk is, maar meer dat ik me afvraag of je het persé nu in één keer moet halen?
Tja, tien jaar geleden was het waarschijnlijk niet de regel dat je eerst het hele examen moest halen alvorens je verder mocht met de studie. Net als de Pabo Wiscat en Nedcat, eigenlijk. Ik heb nu gewoon de keus niet om het later nog eens te proberen. Het moet gewoon in het eerste jaar gelukt zijn.
We mogen trouwens wel elk onderdeel 1 keer herkansen. Maarja, die herkansing blijft natuurlijk van hetzelfde niveau.

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 22:45 schreef Omentuva het volgende:
Nu is het even terug dat ik in het eerste jaar van de uni zat, maar ik kan me herinneren dat er wel een aantal HBO-P instromers waren. Mogelijk dat die ook nog zorgen voor 'afstroom' (of 'opstroom') ?

Wel hard overigens, om CPE op eerstejaars hbo-studenten te dumpen. Haalt iig de mindere goden eruit, dat geef ik wel toe. 't is wel drie volle niveaus hoger dan het eindniveau voor 5H, uit mijn hoofd.

Voor collocations (kinda sorta idioom) gebruikten wij English Collocations in Use van McCarthy en O'Dell. Kan ook behulpzaam zijn. Uit dezelfde serie is English Grammar in Use, wat ook erg behulpzaam kan zijn.
Ik heb inderdaad 2 klasgenoten die van plan zijn naar de uni te gaan na het eerste jaar. Maar dat zijn er 2 op 28. Als we van het gemiddelde uitgaan blijven er ongeveer 5 studenten per klas over van het eerste jaar. Dus 21 studenten gaan echt totaal iets anders doen. Vind het toch wel verbazingwekkend veel.
En ja, het haalt inderdaad de mindere studenten eruit, maar als je zo gemotiveerd bent en je hebt net de pech op 1 onderdeel te zakken is dat natuurlijk vreselijk balen.

Bedankt voor de boekentip. Zo jammer dat de meeste boeken zo duur zijn!

Ik probeer maar zoveel mogelijk alles in het Engels te doen, ik heb nog tot 21 januari de tijd om me voor te bereiden... Het is alleen zo rot dat het zo'n vervelende druk op je schouders achterlaat: je moet dit examen halen want anders.... Elke keer als ik even ergens anders mee bezig ben voel ik me schuldig omdat ik het gevoel heb dat ik in die tijd beter kan studeren. Maar ja, de hele dag alleen maar studeren, zonder wat ontspanning, is natuurlijk niet uit te houden.
merry77zondag 15 september 2013 @ 01:33
wat zouden jullie doen?

Ik heb twee groepjes van 2 personen die een identiek verslag hebben ingeleverd. Plagiaat dus.
Ik was eigenlijk van plan beide een 1 te geven. 1e vanwege gewoon de digitale file te laten kopieren. en 2e vanwege het inleveren van dat gekopieerde verslag. Verder mentor en ouders op de hoogte te stellen. Als ze dit bij mij doen, dan doen ze dit ook bij andere vakken.

Ik heb wel een vermoeden welke het origineel is. In dat origineel zit dan ook weer een tabel van iemand anders gebruikt (zonder dat te melden).
kwakz0rzondag 15 september 2013 @ 08:20
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 01:33 schreef merry77 het volgende:
wat zouden jullie doen?

Ik heb twee groepjes van 2 personen die een identiek verslag hebben ingeleverd. Plagiaat dus.
Ik was eigenlijk van plan beide een 1 te geven. 1e vanwege gewoon de digitale file te laten kopieren. en 2e vanwege het inleveren van dat gekopieerde verslag. Verder mentor en ouders op de hoogte te stellen. Als ze dit bij mij doen, dan doen ze dit ook bij andere vakken.

Ik heb wel een vermoeden welke het origineel is. In dat origineel zit dan ook weer een tabel van iemand anders gebruikt (zonder dat te melden).
Ik zou een één geven, gesprek met alle betrokkenen over plagiaat, ook die van de tabel, en het werkstuk over laten doen. Wel voor een nieuw cijfer. Evt met een maximum cijfer dat lager ligt. Het gaat bij middelbare scholieren vind ik meer om de les en het besef dat plagiaat niet kan dan om een echte straf ervoor.

And ze niks nieuws inleveren blijft de één natuurlijk staan. Ook ouders en mentor inlichten.
YourAssetzondag 15 september 2013 @ 09:14
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 01:33 schreef merry77 het volgende:
wat zouden jullie doen?

Ik heb twee groepjes van 2 personen die een identiek verslag hebben ingeleverd. Plagiaat dus.
Ik was eigenlijk van plan beide een 1 te geven. 1e vanwege gewoon de digitale file te laten kopieren. en 2e vanwege het inleveren van dat gekopieerde verslag. Verder mentor en ouders op de hoogte te stellen. Als ze dit bij mij doen, dan doen ze dit ook bij andere vakken.

Ik heb wel een vermoeden welke het origineel is. In dat origineel zit dan ook weer een tabel van iemand anders gebruikt (zonder dat te melden).
Bij ieder werkstuk geef ik een instructie over plagiaat. Zeker bij het eerste werkstuk dat men bij mij maakt. Plagiaat is bij mij dus een 1. Als je dit niet hebt gedaan, hebben de leerlingen wellicht een andere inschatting gemaakt van het risico dat ze namen. Hoe dan ook, als je een werkstuk helemaal kopieert en inlevert, dan weet je zeker dat je fout zit in mijn optiek hoor.
-J-D-zondag 15 september 2013 @ 09:23
Maar van wie is het origineel en wie heeft gejat?
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 11:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 20:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik vind trouwens dat er best wel het een en ander geschrapt kan worden
SPOILER
nee, geen talen, aardrijkskunde (al zou ik wel graag een bèta-alternatief zien met wat geologie in plaats van triviaatjes en topografie) of geschiedenis
maar dat was dus niet aan de orde.
Aardrijkskunde heeft niks met topografie te maken in de bovenbouw en er komt gewoon aardig wat geologie aan bod, ook in de onderbouw. Wees beter geïnformeerd voor je zoiets stelt.

In de bovenbouw is er niet zoveel ruimte om dingen te schrappen, want daar heb je helemaal niet zo veel discutabele vakken. Ik kan eigenlijk alleen maatschappijleer bedenken wat deels overbodig is en deels bij andere vakken hoort.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-09-2013 11:27:06 ]
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 11:52
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 11:23 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Wees beter geïnformeerd voor je zoiets stelt.
Ach ja, Bram_van_Loon leeft in z'n eigen wereldje en wil in elk topic graag posten om het posten. Niet te veel van aantrekken.
merry77zondag 15 september 2013 @ 12:13
Ik heb het niet over kopieren gehad. Maar wel duidelijk gezegd dat ieder tweetal een eigen verslag inlevert. En dit verslag was letterlijk hetzelfde, opmaak hetzelfde. Lettertype hier en dan dan nog net wat anders. Maar bij de 2e miste een ingeplakte tekening. De ruimte daarvoor was aanwezig in het verslag. En slechts 1 groepje leverde de tekening bij. Dus degene die gekopieerd hebben, hebben daar niet de moeite voor genomen.

Ik zie dit ook als vergelijkbaar met het kopieren van de gehele repetitie van iemand anders. Ook dat levert een 1 op.

Ik denk in dit geval te weten wie het origineel heeft gemaakt, maar ja zeker weten doe je niet helemaal.

Ik neig ook naar eventueel opnieuw maken van het verslag en dan maximaal te halen cijfer een 6 (als het verslag gewoon voldoende is).
Maar eerst moeten ze maar even zweten. Ik ga een gesprekje met ze aan waarom. Ze krijgen een 1 en ik ga overleggen met de mentor. De volgende keer krijgen ze dan te horen dat ze mogen herkansen tot de 6.

quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 09:14 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Bij ieder werkstuk geef ik een instructie over plagiaat. Zeker bij het eerste werkstuk dat men bij mij maakt. Plagiaat is bij mij dus een 1. Als je dit niet hebt gedaan, hebben de leerlingen wellicht een andere inschatting gemaakt van het risico dat ze namen. Hoe dan ook, als je een werkstuk helemaal kopieert en inlevert, dan weet je zeker dat je fout zit in mijn optiek hoor.
Chloroformzondag 15 september 2013 @ 12:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 23:10 schreef Submarines het volgende:

Ik probeer maar zoveel mogelijk alles in het Engels te doen, ik heb nog tot 21 januari de tijd om me voor te bereiden... Het is alleen zo rot dat het zo'n vervelende druk op je schouders achterlaat: je moet dit examen halen want anders....
Want anders wat? Mag je de opleiding niet afmaken? Dan kun je toch naar een andere hogeschool?
Ik weet je situatie niet precies, maar je had al aangegeven dat dit is wat je wilt. Als dat echt zo is, dan kom je er wel. Ja, het zou lullig en jammer zijn als je het CPE niet haalt, maar het niet het einde van de wereld. En het is al helemaal niet de enige kans die je hebt om docent te worden. Als je echt zo paniekerig van dat CPE wordt, moet je misschien een keer met je SLB'er gaan praten. Wellicht dat hij/zij je ergens mee kan helpen.
Buitendamzondag 15 september 2013 @ 12:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2013 01:46 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Dan is nu vooral zaak om te gaan werken aan de klassensfeer en een band op te bouwen met je klassen, denk ik. Vooral op vmbo extreem belangrijk. In gesprek gaan met die vier, zorgen dat daar de angel uitgetrokken wordt, anders blijft dat doorsudderen.
Ik krijg veel gemixte adviezen en tips. Het is een behoorlijk pittige vmbo school waar ze over het algemeen uitgaan van een strakke discipline. Ik probeer me zo veel mogelijk op de literatuur te richten die over orde gaan en daar lees ik veelal de tips die ik ook van collega's en begeleider krijg. Strak houden die teugels, orde bewaken, consequent handelen en laten merken wie de regie in handen heeft.

Dat opbouwen van die band lijkt me ook een bruikbare tip, maar ik zit een beetje met de vraag 'Hoe dan?' Ik heb nu al gemerkt dat de leerlingen een ontzettende grote hekel aan zowel mij als het vak hebben, ze gaan echt met tegenzin mijn lokaal in. Ik ben voornamelijk bezig met politieagent spelen en tot de stof kom ik haast niet. Ik vraag mij af in hoeverre het mogelijk is, nu de machtsstrijd hevig aan de gang is, om nu een band op te bouwen. Als ik nu aan het begin van de les vraag naar sportuitslagen of leuke anekdotes van het weekend ik een opgetrokken wenkbrauw krijg en het vriendelijk verzoek om op te tyfen.

Kortom; ik weet op het moment niet goed wat te doen.
Baba-O-Rileyzondag 15 september 2013 @ 14:55
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 12:38 schreef Buitendam het volgende:
Dat opbouwen van die band lijkt me ook een bruikbare tip, maar ik zit een beetje met de vraag 'Hoe dan?' Ik heb nu al gemerkt dat de leerlingen een ontzettende grote hekel aan zowel mij als het vak hebben, ze gaan echt met tegenzin mijn lokaal in.
Zo, dat klinkt heavy! Heb je ze al eens gevraagd waarom ze zo haatdragend zijn? Wat hun probleem precies met het vak is? Ligt ook wellicht aan de methode. Ik heb ook een methode waar ik niet tevreden over ben, dus ik haal er uit wat ik nodig vind en de rest vul ik aan met aansprekend lesmateriaal waardoor de leerlingen tenminste wel plezier in het vak krijgen. Wat de hekel op het persoonlijk gebied betreft, vind ik het wel een lastige.

quote:
Ik ben voornamelijk bezig met politieagent spelen
Dit zal waarschijnlijk een van de redenen zijn, maar gezien de situatie - als ik het zo lees - lijkt dit voor nu even de beste oplossing.

quote:
Als ik nu aan het begin van de les vraag naar sportuitslagen of leuke anekdotes van het weekend ik een opgetrokken wenkbrauw krijg
Zoiets moet natuurlijk groeien en gaat niet van de ene op de andere dag. Zeker niet nu we pas in het schooljaar zitten. Ligt ook een beetje aan je persoonlijkheid. De leerlingen zien nu je politieagent-kant en de strenge docent. (Zou ook een beetje vreemd zijn als je aangehouden wordt door een agent, die - tijdens het bonnetje uitschrijven - opeens vraagt: `En, wat vond u van Ajax gisteravond?'. Dan heb je ook een WTF-moment). Normaliter, als ze meer van je persoonlijkheid ervaren en de druk is een beetje van de ketel, zou het beter moeten gaan, is mijn ervaring.

Maar als ik dit lees:

quote:
en het vriendelijk verzoek om op te tyfen.
denk ik: er zit iets goed fout met die leerlingen...
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 15:06
Nou ja, als ze Buitendam een klootzak vinden - of dat nu terecht is of niet - snap ik wel dat ze niet zitten te wachten op een gezellig praatje met hem.

Is humor een optie?
YourAssetzondag 15 september 2013 @ 15:09
Buitendam, heb je dit probleem met een klas of met meerdere klassen?
Buitendamzondag 15 september 2013 @ 15:36
Ik ben LIO en heb eigenlijk alleen met deze klas moeite. De andere klassen zijn het testen al voorbij en daar ben ik inhoudelijk met de lesstof bezig. De klas waar ik zo veel moeite mee heb is een derdejaars Kaderklas. 12 meisjes Zorg en Welzijn, waarbij 2 ADD en 4 ADHD. Dat in combinatie met verschillende moeilijke thuissituaties maakt het ook geen makkelijke klas.

Collega's die deze klas hebben lijken er toch een stuk minder moeite mee te hebben. De leerlingen zijn compleet bewust dat er een stagiair en geen echte docent voor de klas staat.
Bram_van_Loonzondag 15 september 2013 @ 19:10
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 11:23 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Aardrijkskunde heeft niks met topografie te maken in de bovenbouw en er komt gewoon aardig wat geologie aan bod, ook in de onderbouw. Wees beter geïnformeerd voor je zoiets stelt.
Ik ben voldoende geïnformeerd, ik drukte het wat kort door de bocht uit. Ik nam topografie slechts als voorbeeld (die moest ik wel degelijke leren in de zogenaamde bovenbouw toen ik het vak nog volgde als onderdeel van een groter geheel). Onze norm voor aardig wat verschilt waarschijnlijk sterk, dat zal bijdragen aan een miscommunicatie. Bottomline, ook een bètavariant waarin geen of veel minder sociale geografie voorkomt en veel meer geologie (op een hoger niveau) voorkomt gericht op leerlingen die wiskunde B volgen zou leuk zijn als alternatief voor de bètatalenten.

quote:
In de bovenbouw is er niet zoveel ruimte om dingen te schrappen, want daar heb je helemaal niet zo veel discutabele vakken. Ik kan eigenlijk alleen maatschappijleer bedenken wat deels overbodig is en deels bij andere vakken hoort.
Ik had eventjes bewust geen vakken genoemd aangezien dat allicht polemiseert maar nu je er op ingaat wil ik ze wel even alsnog noemen, wat mij betreft zou voor het NT-profiel een of meer van de volgende vakken geschrapt mogen worden: CKV/KCV, LO, ANW (beter meer wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie geïsoleerd dan dit nieuwe mengseltje) en maatschappijleer. Voor wie mij van een bias verdenkt, ik ben een cultuurliefhebber, ik sport graag en ik ben lid van een politieke partij.
Het is allemaal op de een of andere manier nuttig maar er moet nu eenmaal worden gekozen.

Maar goed, dit was dus niet van toepassing, we zouden zonder iets van dit te schrappen het niveau van de wiskundevakken fors kunnen verhogen door van 1 vak (B) en 1 supplementair vak (D) 1 vak (B++) of het liefst 2 vakken op 2 niveaus te maken. Dan zouden de leerlingen die wat meer talent hebben voor wiskunde niet geremd worden door de leerlingen die hard moeten werken voor wiskunde (bij B dus). Om het kostenplaatje rond te krijgen zou je wiskunde C en eventueel ook wiskunde A kunnen schrappen, nogmaals, er zijn zelfs hoogleraren statistiek die eerstejaars psychologiestudenten onderwijzen die hiervoor pleiten.
Bram_van_Loonzondag 15 september 2013 @ 19:11
quote:
1s.gif Op zondag 15 september 2013 11:52 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ach ja, Bram_van_Loon leeft in z'n eigen wereldje en wil in elk topic graag posten om het posten. Niet te veel van aantrekken.
Weer aan het trollen Friek? Speel gewoon op de bal in plaats van op de man te trappen kindje. Zat mensen zijn het hier met mij eens voor het geval jij het nog niet hebt opgemerkt. Ik heb de Yvonne-award gekregen voor het SES-subforum, een award gewonnen voor het politieke subforum en 2de geworden voor de beste bijdrages in het politieke subforum. Het is niet in mijn aard om dit soort dingen op te halen maar als jij er als een kindje voor kiest om bij gebrek aan argumenten of ten gevolge van frustraties zo te reageren dan haal ik het wel aan om te laten zien hoe jij uit jouw nek kletst. Voor de anderen: ik had Friek gisteren een DM verstuurd, blijkbaar viel die wat verkeerd bij hem en heeft hij nu de behoefte om zich even af te reageren.
quote:
"stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen. "

Ach, je moet als je op dat niveau werkt de waarheid kunnen hebben. ;-)
Kinderachtig Friek.
Ik reageer vooral in twee subforums: politiek en SES, jij kletst dus ook uit je nek met dat ik "in elke draad wil reageren om te reageren".

[ Bericht 10% gewijzigd door Bram_van_Loon op 15-09-2013 19:23:06 ]
-J-D-zondag 15 september 2013 @ 19:48
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 19:11 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Zat mensen zijn het hier met mij eens voor het geval jij het nog niet hebt opgemerkt.
Er is ook een aantal maal aangegeven dat jouw stijl van posten/discussiëren niet altijd gewaardeerd wordt. Dat vergeet je nu even te noemen.
Bv. het plaatsen van een mening/verhaal en het haast doen voorkomen dat het feiten zijn.
-J-D-zondag 15 september 2013 @ 19:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Daar vreesde ik voor. En nu die boeken toch 'gratis' zijn...
Wie de schoolboeken betaalt, maakt voor de school weinig uit als het gaat om keuzes maken wat er wel in het pakket zit en wat niet.
Betaalt de school het, dan wordt er bij elke keuze bezuinigd. Hoe lager de kosten voor het boekenpakket, hoe beter.
Betalen de ouders het, dan moet het totaalbedrag concurrerend zijn met de andere scholen en wordt daar ook massaal op bezuinigd.
Hoe je het ook bekijkt, als het gaat over boeken gaat, is de term 'gratis' hier niet op z'n plek.
Dragonberryzondag 15 september 2013 @ 19:57
In de onderbouw van het vmbo is aardrijkskunde al samengevoegd met geschiedenis in het vak mens en maatschappij.. Verschrikkelijk vind ik het! Puur om het feit dat ik niet ben opgeleid om geschiedenis te geven en er weinig van weet. Ik heb het als stage een jaar lang gegeven, maar ben nu heel blij dat ik weer gewoon mijn eigen vak mag geven :D
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 20:24
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 19:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik ben voldoende geïnformeerd, ik drukte het wat kort door de bocht uit. Ik nam topografie slechts als voorbeeld (die moest ik wel degelijke leren in de zogenaamde bovenbouw toen ik het vak nog volgde als onderdeel van een groter geheel). Onze norm voor aardig wat verschilt waarschijnlijk sterk, dat zal bijdragen aan een miscommunicatie. Bottomline, ook een bètavariant waarin geen of veel minder sociale geografie voorkomt en veel meer geologie (op een hoger niveau) voorkomt gericht op leerlingen die wiskunde B volgen zou leuk zijn als alternatief voor de bètatalenten.

[..]

Ik had eventjes bewust geen vakken genoemd aangezien dat allicht polemiseert maar nu je er op ingaat wil ik ze wel even alsnog noemen, wat mij betreft zou voor het NT-profiel een of meer van de volgende vakken geschrapt mogen worden: CKV/KCV, LO, ANW (beter meer wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie geïsoleerd dan dit nieuwe mengseltje) en maatschappijleer. Voor wie mij van een bias verdenkt, ik ben een cultuurliefhebber, ik sport graag en ik ben lid van een politieke partij.
Het is allemaal op de een of andere manier nuttig maar er moet nu eenmaal worden gekozen.
Zoek maar eens wat op over Bildung. Als het aan jou zou liggen zouden we wel heel erg beperkt ontwikkelde kinderen afleveren.
Omentuvazondag 15 september 2013 @ 20:33
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 12:38 schreef Buitendam het volgende:
Ik ben voornamelijk bezig met politieagent spelen
Ik kon een gniffel niet onderdrukken. :') (Nomen est omen, kinda/sorta?) Sorry!

On-topic: Als jij inderdaad het verzoek krijgt om jezelf door een bushokje te tyfen (al dan niet in die bewoordingen) vraag ik me toch af of er geen sprake is van een negatieve spiraal - jij bent waarschijnlijk niet gecharmeerd van die reactie op jouw poging om eens niet als politieagent voor de klas te staan, maar zij zijn niet gecharmeerd van jouw poging om het ijs te breken, waardoor je gedwongen teruggaat naar de politieagentmode, wat ze ook niet leuk vinden en wat tot meer problemen leidt.

Ik las dat je begeleider je tips gaf - heeft hij/zij ook al een les van jou in die klas meegemaakt? Niet dat dat altijd werkt, want 'vreemde ogen' enzovoort. Did not for me.

quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 19:52 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Hoe je het ook bekijkt, als het gaat over boeken gaat, is de term 'gratis' hier niet op z'n plek.
Marketing is de helft van het werk, en je kan complete lessenseries vullen over taalgebruik in advertenties. :+

Wat zijn de plannen nu overigens weer met de schoolboeken? Van het 'gratis' idee af en naar een maximumprijs per jaar ofzo? Zal er vast goed ingaan bij ouders dat ze nu opeens moeten betalen voor de schoolboeken, ondanks dat het waarschijnlijk een terugkeer naar de status quo ante is. :')
Baba-O-Rileyzondag 15 september 2013 @ 20:35
quote:
3s.gif Op zondag 15 september 2013 20:33 schreef Omentuva het volgende:
On-topic: Als jij inderdaad het verzoek krijgt om jezelf door een bushokje te tyfen (al dan niet in die bewoordingen) vraag ik me toch af of er geen sprake is van een negatieve spiraal - jij bent waarschijnlijk niet gecharmeerd van die reactie op jouw poging om eens niet als politieagent voor de klas te staan, maar zij zijn niet gecharmeerd van jouw poging om het ijs te breken, waardoor je gedwongen teruggaat naar de politieagentmode, wat ze ook niet leuk vinden en wat tot meer problemen leidt.
Denk inderdaad ook dat dit het geval is
Janneke141zondag 15 september 2013 @ 20:55
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 19:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Om het kostenplaatje rond te krijgen zou je wiskunde C en eventueel ook wiskunde A kunnen schrappen,
En dan? De niet-bèta-vwo'er gewoon helemaal geen wiskunde meer geven, of ze verplicht laten zakken op wiskunde B?
thabitzondag 15 september 2013 @ 21:01
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 20:55 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

En dan? De niet-bèta-vwo'er gewoon helemaal geen wiskunde meer geven, of ze verplicht laten zakken op wiskunde B?
De niet-alfa-vwo'er moet ook allemaal literair geneuzel doen, dus wat Bram voorstelt lijkt me een stuk eerlijker dan het huidige systeem. Je hoeft niet bepaald een Einstein te zijn om wiskunde B op vwo-niveau aan te kunnen.
kwakz0rzondag 15 september 2013 @ 21:09
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 21:01 schreef thabit het volgende:

[..]

De niet-alfa-vwo'er moet ook allemaal literair geneuzel doen, dus wat Bram voorstelt lijkt me een stuk eerlijker dan het huidige systeem. Je hoeft niet bepaald een Einstein te zijn om wiskunde B op vwo-niveau aan te kunnen.
met het verschil dat iedereen toch weet/beweert dat literair geneuzel geen intelligentie of talent vereist. in tegenstelling tot bèta-vakken, toch? zou dus ook geen probleem/zakfactor kunnen zijn voor al die intelligente bètajongens en meisjes :+

ik zou het toch zo fijn vinden als iedereen kinderen en hun keuzes en talenten gewoon in hun waarde liet. vroegah kon je óók een pretpakket kiezen, er is echt niks veranderd. mijn eindexamenpakket werd ook als pretpakket gezien. ik vond het gewoon interessant en heb hele hoge cijfers gehaald. anderen kunnen wel op vwo niveau met de talen uit de voeten en niet op bèta-gebied. zijn dat dan ineens geen vwo'ers meer? een belachelijke redenering vind ik dat. die gaan immers op het wo ook een studie doen in het verlengde van hun talenten, en daarmee voldoet hún voorbereidend-wo toch aan waar het voor bedoeld is? wat je écht moet voorkomen is kinderen die "natuurkunde kiezen omdat ze geen geschiedenis kunnen". Dan is er iets mis met de determinatie bij natuurkunde in de derde, en op alegeheel niveau vanaf de brugklas
Bleiezondag 15 september 2013 @ 21:13
quote:
10s.gif Op zondag 15 september 2013 21:09 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

met het verschil dat iedereen toch weet/beweert dat literair geneuzel geen intelligentie of talent vereist. in tegenstelling tot bèta-vakken, toch? zou dus ook geen probleem/zakfactor kunnen zijn voor al die intelligente bètajongens en meisjes :+

ik zou het toch zo fijn vinden als iedereen kinderen en hun keuzes en talenten gewoon in hun waarde liet. vroegah kon je óók een pretpakket kiezen, er is echt niks veranderd. mijn eindexamenpakket werd ook als pretpakket gezien. ik vond het gewoon interessant en heb hele hoge cijfers gehaald. anderen kunnen wel op vwo niveau met de talen uit de voeten en niet op bèta-gebied. zijn dat dan ineens geen vwo'ers meer? een belachelijke redenering vind ik dat. die gaan immers op het wo ook een studie doen in het verlengde van hun talenten, en daarmee voldoet hún voorbereidend-wo toch aan waar het voor bedoeld is? wat je écht moet voorkomen is kinderen die "natuurkunde kiezen omdat ze geen geschiedenis kunnen". Dan is er iets mis met de determinatie bij natuurkunde in de derde, en op alegeheel niveau vanaf de brugklas
^O^ ^O^ ^O^ ^O^

Heel erg dit!
thabitzondag 15 september 2013 @ 21:17
quote:
10s.gif Op zondag 15 september 2013 21:09 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

met het verschil dat iedereen toch weet/beweert dat literair geneuzel geen intelligentie of talent vereist. in tegenstelling tot bèta-vakken, toch? zou dus ook geen probleem/zakfactor kunnen zijn voor al die intelligente bètajongens en meisjes :+
Jij beweert dat misschien, maar ik heb zelf juist het idee dat de alfavakken op het vwo op een véél hoger niveau worden onderwezen dan de bètavakken. De verhoudingen liggen wat dat betreft volkomen scheef; dat zou wel wat meer naar elkaar toegetrokken mogen worden.
kwakz0rzondag 15 september 2013 @ 21:23
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 21:17 schreef thabit het volgende:

[..]

Jij beweert dat misschien, maar ik heb zelf juist het idee dat de alfavakken op het vwo op een véél hoger niveau worden onderwezen dan de bètavakken. De verhoudingen liggen wat dat betreft volkomen scheef; dat zou wel wat meer naar elkaar toegetrokken mogen worden.
ik had het niet direct tegen jou, meer tegen bram eigenlijk... zelf zou ik dit nooit beweren overigens. Ik zie genoeg kinderen struikelen op mijn vak (Engels).
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 21:24
quote:
10s.gif Op zondag 15 september 2013 21:09 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

met het verschil dat iedereen toch weet/beweert dat literair geneuzel geen intelligentie of talent vereist. in tegenstelling tot bèta-vakken, toch? zou dus ook geen probleem/zakfactor kunnen zijn voor al die intelligente bètajongens en meisjes :+

ik zou het toch zo fijn vinden als iedereen kinderen en hun keuzes en talenten gewoon in hun waarde liet. vroegah kon je óók een pretpakket kiezen, er is echt niks veranderd. mijn eindexamenpakket werd ook als pretpakket gezien. ik vond het gewoon interessant en heb hele hoge cijfers gehaald. anderen kunnen wel op vwo niveau met de talen uit de voeten en niet op bèta-gebied. zijn dat dan ineens geen vwo'ers meer? een belachelijke redenering vind ik dat. die gaan immers op het wo ook een studie doen in het verlengde van hun talenten, en daarmee voldoet hún voorbereidend-wo toch aan waar het voor bedoeld is? wat je écht moet voorkomen is kinderen die "natuurkunde kiezen omdat ze geen geschiedenis kunnen". Dan is er iets mis met de determinatie bij natuurkunde in de derde, en op alegeheel niveau vanaf de brugklas
Niks mis met C&M, het probleem is alleen dat daar te veel 'net nietjes' zitten. Ik heb het eerder het afvoerputje van het vwo genoemd. Dat zou moeten veranderen vind ik, want C&M kan een prachtig pakket zijn.
kwakz0rzondag 15 september 2013 @ 21:27
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 21:24 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Niks mis met C&M, het probleem is alleen dat daar te veel 'net nietjes' zitten. Ik heb het eerder het afvoerputje van het vwo genoemd. Dat zou moeten veranderen vind ik, want C&M kan een prachtig pakket zijn.
dat bedoel ik ook met beter determineren. bij mij gaan de alarmbellen af als een zwakke leerling zegt dat ze moeite hebben met de talen en de gamma-vakken omdat ze moeite hebben met "begrijpend lezen". vaak is het dan een algeheel begripsprobleem/niveauprobleem. sommige van die kinderen redden het nog naar de vierde op hard werken en uit hun hoofd leren, wat soms bij de beta-vakken nog beter lukt - dan kiezen ze dus een ng/nt profiel en gaat het helemaal mis - of het lukt nog net met de talen en ze kiezen een cm profiel en dan gaat het in de vijfde vaak alsnog mis... de net-nietjes ja.

ik denk dat de taak is om dat op tijd te onderkennen. goed determineren in de onderbouw, meer bovenbouwdocenten die derde klassen lesgeven voor betere aansluiting en een beter beeld van het niveau...
Buitendamzondag 15 september 2013 @ 21:34
quote:
3s.gif Op zondag 15 september 2013 20:33 schreef Omentuva het volgende:

On-topic: Als jij inderdaad het verzoek krijgt om jezelf door een bushokje te tyfen (al dan niet in die bewoordingen) vraag ik me toch af of er geen sprake is van een negatieve spiraal - jij bent waarschijnlijk niet gecharmeerd van die reactie op jouw poging om eens niet als politieagent voor de klas te staan, maar zij zijn niet gecharmeerd van jouw poging om het ijs te breken, waardoor je gedwongen teruggaat naar de politieagentmode, wat ze ook niet leuk vinden en wat tot meer problemen leidt.
Dat is het ook. De sfeer in de klas is echt 0. Zowel de leerlingen als ikzelf gaan echt met lood in de schoenen naar dat lokaal en mijn begeleider meldde me al dat dit op sommige momenten ook mijn uitstraling is. Ik probeer veel te lezen over klassenmanagement en orde houden in het lokaal, maar tot nu toe zonder succes. Ik vind het ook vreemd dat ik dit probleem nooit eerder heb gehad tijdens stages. Daar kon ik met het tonen van oprechte interesse probleemloos mijn stages afronden. Het is zo zuur dat ik tijdens mijn laatste jaar al direct in het begin tegen de lamp loop.
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 21:46
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 21:27 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

dat bedoel ik ook met beter determineren. bij mij gaan de alarmbellen af als een zwakke leerling zegt dat ze moeite hebben met de talen en de gamma-vakken omdat ze moeite hebben met "begrijpend lezen". vaak is het dan een algeheel begripsprobleem/niveauprobleem. sommige van die kinderen redden het nog naar de vierde op hard werken en uit hun hoofd leren, wat soms bij de beta-vakken nog beter lukt - dan kiezen ze dus een ng/nt profiel en gaat het helemaal mis - of het lukt nog net met de talen en ze kiezen een cm profiel en dan gaat het in de vijfde vaak alsnog mis... de net-nietjes ja.

ik denk dat de taak is om dat op tijd te onderkennen. goed determineren in de onderbouw, meer bovenbouwdocenten die derde klassen lesgeven voor betere aansluiting en een beter beeld van het niveau...
Dat ben ik met je eens, en ik vind het ook goed dat er strengere eisen worden gesteld wat betreft de kernvakken. Maar een vak als tekenen op het vwo mag wel eens heroverwogen worden vind ik. Niet dat het niet meer moet worden gegeven, maar - ervan uitgaande dat het curriculum min of meer hetzelfde is gebleven de afgelopen tien jaar - het zou inhoudelijk een stuk zwaarder mogen worden. Kunstgeschiedenis als onderdeel van het eindexamen bijvoorbeeld.
kwakz0rzondag 15 september 2013 @ 21:59
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 21:46 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dat ben ik met je eens, en ik vind het ook goed dat er strengere eisen worden gesteld wat betreft de kernvakken. Maar een vak als tekenen op het vwo mag wel eens heroverwogen worden vind ik. Niet dat het niet meer moet worden gegeven, maar - ervan uitgaande dat het curriculum min of meer hetzelfde is gebleven de afgelopen tien jaar - het zou inhoudelijk een stuk zwaarder mogen worden. Kunstgeschiedenis als onderdeel van het eindexamen bijvoorbeeld.
Kunstgeschiedenis ís onderdeel van het eindexamen. Dus ik weet niet hoe je aan het idee komt dat het dat niet is?

Tekenen is volgens mij een behoorlijk theoretisch vak (en handvaaridgheid ook) wat leerlingen ook nogal eens tegenvalt.
#ANONIEMzondag 15 september 2013 @ 22:02
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 21:59 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Kunstgeschiedenis ís onderdeel van het eindexamen. Dus ik weet niet hoe je aan het idee komt dat het dat niet is?

Tekenen is volgens mij een behoorlijk theoretisch vak (en handvaaridgheid ook) wat leerlingen ook nogal eens tegenvalt.
Ik bedoel het centraal examen, dat is nu niet zo geloof ik. Misschien zou je tekenen op het vwo zelfs helemaal kunnen vervangen voor kunstgeschiedenis in de bovenbouw. Het is maar een idee.
Baba-O-Rileyzondag 15 september 2013 @ 22:04
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 21:34 schreef Buitendam het volgende:
Dat is het ook. De sfeer in de klas is echt 0. Zowel de leerlingen als ikzelf gaan echt met lood in de schoenen naar dat lokaal en mijn begeleider meldde me al dat dit op sommige momenten ook mijn uitstraling is.
En als je eens het gesprek met de klas aan gaat? Zo van: "Meiden, dit gaat niet echt lekker, dat merken jullie ook wel. Wat kunnen wij er aan doen om de sfeer in de klas te verbeteren?". Eens kijken wat dat voor suggesties oplevert. Of je laat het ze opschrijven, als je je niet zeker voelt om het gesprek aan te gaan.
kwakz0rzondag 15 september 2013 @ 23:02
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 22:02 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Ik bedoel het centraal examen, dat is nu niet zo geloof ik. Misschien zou je tekenen op het vwo zelfs helemaal kunnen vervangen voor kunstgeschiedenis in de bovenbouw. Het is maar een idee.
Jawel hoor, er is een cpe tekenen en een ce kunstgeschiedenis/tehatex (afh van vmbo of havo vwo) dat je allebei moet doen.

En waarom de praktijk eruit halen? Ook daar zit veel theorie achter, reflectie, proces en verantwoording. Ik vind beeldend uiten net zo waardevol als een ander theorievak.
#ANONIEMmaandag 16 september 2013 @ 08:11
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 21:46 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dat ben ik met je eens, en ik vind het ook goed dat er strengere eisen worden gesteld wat betreft de kernvakken. Maar een vak als tekenen op het vwo mag wel eens heroverwogen worden vind ik. Niet dat het niet meer moet worden gegeven, maar - ervan uitgaande dat het curriculum min of meer hetzelfde is gebleven de afgelopen tien jaar - het zou inhoudelijk een stuk zwaarder mogen worden. Kunstgeschiedenis als onderdeel van het eindexamen bijvoorbeeld.
Op het C&M kan men al filosofie als cultuurvak kiezen in plaats van muziek, tekenen, drama of dans (CKV-3), mits de school het aanbiedt. Plus kunstgeschiedenis (CKV-2) is al een examenvak.
Reyamaandag 16 september 2013 @ 08:39
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 21:01 schreef thabit het volgende:

[..]

De niet-alfa-vwo'er moet ook allemaal literair geneuzel doen, dus wat Bram voorstelt lijkt me een stuk eerlijker dan het huidige systeem. Je hoeft niet bepaald een Einstein te zijn om wiskunde B op vwo-niveau aan te kunnen.
Het is erg gesteld met het wiskundig vermogen van veel leerlingen die net vanaf het ASO/VWO komen, maar mijn hart gaat niet meteen sneller kloppen bij het geforceerd opleggen van wiskunde B. op die manier gaan veel leerlingen wiskunde enkel maar diepgrondig haten.
#ANONIEMmaandag 16 september 2013 @ 08:39
Overigens wordt er op mijn stageschool het vak Trivium gegeven. Zoals de historici al wellicht vermoeden betreft dit de drie basisvakken (grammatica, logica, retorica) van de zeven vrije kunsten (artes liberales). Binnenkort mag ik lessen logica en retorica geven aan atheneum 3. Echt een prachtig vak en enorm veel zin in.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 16-09-2013 08:40:33 ]
#ANONIEMmaandag 16 september 2013 @ 17:09
quote:
2s.gif Op maandag 16 september 2013 08:11 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Op het C&M kan men al filosofie als cultuurvak kiezen in plaats van muziek, tekenen, drama of dans (CKV-3), mits de school het aanbiedt. Plus kunstgeschiedenis (CKV-2) is al een examenvak.
Dat kan natuurlijk lang niet op elke school.

Ik vraag me af wat een vak als muziek, drama of dans toevoegt op het vwo. Het gaat hier om een voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs, wat is de meerwaarde van die vakken in dat licht? Filosofie als verplicht vak in het profieldeel lijkt me wel een interessant idee.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 16-09-2013 17:10:00 ]
Buitendammaandag 16 september 2013 @ 17:29
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 22:04 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

En als je eens het gesprek met de klas aan gaat? Zo van: "Meiden, dit gaat niet echt lekker, dat merken jullie ook wel. Wat kunnen wij er aan doen om de sfeer in de klas te verbeteren?". Eens kijken wat dat voor suggesties oplevert. Of je laat het ze opschrijven, als je je niet zeker voelt om het gesprek aan te gaan.
Ik weet het eigenlijk niet. Ik twijfel nu heel erg wat nou de beste aanpak is, nadat ik afgelopen vrijdag een aantal ouders heb gebeld om hen te informeren over de verwijderingen. Hopelijk heeft dat enig positief effect op ze.
#ANONIEMmaandag 16 september 2013 @ 18:22
quote:
7s.gif Op maandag 16 september 2013 17:09 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dat kan natuurlijk lang niet op elke school.

Ik vraag me af wat een vak als muziek, drama of dans toevoegt op het vwo. Het gaat hier om een voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs, wat is de meerwaarde van die vakken in dat licht? Filosofie als verplicht vak in het profieldeel lijkt me wel een interessant idee.
Muziek- en theaterwetenschap zijn ook twee studies in het wetenschappelijk onderwijs.
Wizzordinsdag 17 september 2013 @ 08:43
Hebben jullie eigenlijk ook ambities om in het schoolbestuur te gaan zitten? Het lesgeven is wel erg uitdagend moet ik bekennen, maar persoonlijk zie ik het wel zitten om over een x aantal jaren bijvoorbeeld afdelingsleider te worden.

Dat gezegd hebbende, heb zelf op het moment ook een interessante klas. Het is niet zo erg dat ze me ongezien de tyfus wensen, maar de sfeer is niet echt je van het. Zoiets nog niet eerder meegemaakt moet ik bekennen. Ik ga er mee om door mij zakelijk op te stellen. Wanneer zij afstand wensen (in groepsverband, persoonlijke aandacht geef ik uiteraard wel indien nodig) dan krijgen zij dat. Uiteindelijk zit ik er om hen Engels aan te leren en niet als leider van de jeugdsoos. Ik denk dat de inkeer komt wanneer zij hun eerste cijfers terugkrijgen. Deze zullen een stuk lager zijn dan gemiddeld wegens hun (ogenschijnlijke) desinteresse. Dan komt er wat opstand enz want de leraar is zo slecht, want kijk naar onze cijfers, en dat daarna de meeste leerlingen weer wat bijtrekken. Want "lastig" of niet, ik denk dat de meeste leerlingen wel gewoon goede cijfers willen halen.

Straks weer lekker mijn 4 havoklas, ik weet dat je eigenlijk geen favorieten mag hebben, maar dit zijn toch echt mijn favorietjes :D Hoop dan ook dat ze het goed gaan doen komend jaar en de sfeer zo blijft.
Knutknuttssondinsdag 17 september 2013 @ 09:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 08:43 schreef Wizzor het volgende:
Hebben jullie eigenlijk ook ambities om in het schoolbestuur te gaan zitten? Het lesgeven is wel erg uitdagend moet ik bekennen, maar persoonlijk zie ik het wel zitten om over een x aantal jaren bijvoorbeeld afdelingsleider te worden.


Persoonlijk lijkt me dat lijkt me afschuwelijk. Ik ambieer dat soort dingen totaal niet en sta het liefste voor de klas. Als ik het werk van ons MT zie, dan staat dat mijlenver af van wat ik leuk vind. Laat mij maar gewoon lesboer zijn, ook voor de komende 30 jaar. Zou ik niet erg vinden.
kwakz0rdinsdag 17 september 2013 @ 10:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 08:43 schreef Wizzor het volgende:
Hebben jullie eigenlijk ook ambities om in het schoolbestuur te gaan zitten? Het lesgeven is wel erg uitdagend moet ik bekennen, maar persoonlijk zie ik het wel zitten om over een x aantal jaren bijvoorbeeld afdelingsleider te worden.

Dat gezegd hebbende, heb zelf op het moment ook een interessante klas. Het is niet zo erg dat ze me ongezien de tyfus wensen, maar de sfeer is niet echt je van het. Zoiets nog niet eerder meegemaakt moet ik bekennen. Ik ga er mee om door mij zakelijk op te stellen. Wanneer zij afstand wensen (in groepsverband, persoonlijke aandacht geef ik uiteraard wel indien nodig) dan krijgen zij dat. Uiteindelijk zit ik er om hen Engels aan te leren en niet als leider van de jeugdsoos. Ik denk dat de inkeer komt wanneer zij hun eerste cijfers terugkrijgen. Deze zullen een stuk lager zijn dan gemiddeld wegens hun (ogenschijnlijke) desinteresse. Dan komt er wat opstand enz want de leraar is zo slecht, want kijk naar onze cijfers, en dat daarna de meeste leerlingen weer wat bijtrekken. Want "lastig" of niet, ik denk dat de meeste leerlingen wel gewoon goede cijfers willen halen.

Straks weer lekker mijn 4 havoklas, ik weet dat je eigenlijk geen favorieten mag hebben, maar dit zijn toch echt mijn favorietjes :D Hoop dan ook dat ze het goed gaan doen komend jaar en de sfeer zo blijft.
niet zozeer de schoolleiding, ik ben geen managerstype denk ik, en er komt toch wel veel management bij kijken. sectievoorzitter word ik volgend jaar, maar dat zit dichter op mijn vak.

beleid vind ik erg interessant, dus meer de bestuurskant dan de leiding lijkt me wel leuk, of bij de overheid als de economie weer een beetje aantrekt, bij het ministerie ofzo. dat soort dingen heb ik altijd al leuk gevonden :Y

maar wie weet ben ik over tien jaar toch ineens teamleider hoor :P
kwakz0rdinsdag 17 september 2013 @ 10:28
overigens, ik weet niet wat me overkomt. ik heb nu in mijn vierde jaar voor het eerst dat er geen enkele klas is waar ik tegen opzie vanuit regie-oogpunt. ik kan er nog niet aan wennen dat ik mijn spierballen niet echt hoef te laten zien :@ ik zou er vast van moeten genieten, maar ik vind sommige klassen ronduit saai -O- _O- had ik echt nooit verwacht van mezelf, dat ik dat stoeien en de kleine overwinninkjes zoveel voldoening zou vinden geven....

edit: ik heb ook geluk hoor, met écht leuke klassen. 5V en 6V zijn hilarisch. 4V moet me nog een beetje beter leren kennen dan worden ze ook wel iets losser denk ik, 3V is best druk maar ook nog wat afstandelijk en afwachtend, mijn mentorklas is top (4H) en 5H gaat vol voor het examen... en mijn brugklasje, tsja, die zijn lief maar ook oersaai en nog zo klein en onwetend...

zo leuk, gisteren kwamen twee jongens uit mijn 3v van vorig jaar (1 heb ik nu in 4V de andere zit bij mijn collega) even langs in hun tussenuur. ik hoorde ze op de gang "kom we gaan gewoon naar binnen" O+ ze verveelden zich en kwamen even kletsen. Even hun verhaal doen over het begin van de vierde, en hoe anders alles is. Echt heel onverwacht want ik had vorig jaar helemaal geen speciaal contact met deze jongens ofzo. maar het was echt heel leuk dat ze even kwamen kletsen, :D

[ Bericht 24% gewijzigd door kwakz0r op 17-09-2013 10:34:31 ]
Buitendamdinsdag 17 september 2013 @ 11:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 08:43 schreef Wizzor het volgende:

Dat gezegd hebbende, heb zelf op het moment ook een interessante klas. Het is niet zo erg dat ze me ongezien de tyfus wensen, maar de sfeer is niet echt je van het. Zoiets nog niet eerder meegemaakt moet ik bekennen. Ik ga er mee om door mij zakelijk op te stellen. Wanneer zij afstand wensen (in groepsverband, persoonlijke aandacht geef ik uiteraard wel indien nodig) dan krijgen zij dat. Uiteindelijk zit ik er om hen Engels aan te leren en niet als leider van de jeugdsoos. Ik denk dat de inkeer komt wanneer zij hun eerste cijfers terugkrijgen. Deze zullen een stuk lager zijn dan gemiddeld wegens hun (ogenschijnlijke) desinteresse. Dan komt er wat opstand enz want de leraar is zo slecht, want kijk naar onze cijfers, en dat daarna de meeste leerlingen weer wat bijtrekken. Want "lastig" of niet, ik denk dat de meeste leerlingen wel gewoon goede cijfers willen halen.
Die houding hebben ze niet in de klas, hoor. Ze wensen me niet letterlijk de tyfus, maar een collega hoorde er eentje over de gang tieren toen ik haar eruit zette. Ik denk alleen wel dat als ik het niet snel oplos met deze klas ze dit gedrag ook in het lokaal gaan vertonen.
Janneke141dinsdag 17 september 2013 @ 22:11
http://static2.volkskrant(...)wijsakkoord_2621.pdf

Geen idee of ie bij jullie al bekend was, maar in de link zit de tekst van het (niet door de aob ondertekende) onderwijsakkoord. Zelden zo'n partij wollig gelul in één document gezien.
kwakz0rdinsdag 17 september 2013 @ 22:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 22:11 schreef Janneke141 het volgende:
http://static2.volkskrant(...)wijsakkoord_2621.pdf

Geen idee of ie bij jullie al bekend was, maar in de link zit de tekst van het (niet door de aob ondertekende) onderwijsakkoord. Zelden zo'n partij wollig gelul in één document gezien.
wat ik er zo scannend uithaal: leraren ervaren teveel werkdruk. om het opstapelen van nieuwe beleidsvoornemens te voorkomen, storten we nu eerst wat beleid uit over de school (statutair vastgelegde rechten en plichten, herzien en herijken van de kerndoelen)... daarna ben ik gestopt, had geen zin meer om verder te lezen...
Baba-O-Rileydinsdag 17 september 2013 @ 22:29
"Bij mooie woorden en papieren ambities mag het niet blijven".. GAAAAP :')
Janneke141dinsdag 17 september 2013 @ 22:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 22:29 schreef Baba-O-Riley het volgende:
"Bij mooie woorden en papieren ambities mag het niet blijven".. GAAAAP :')
Het hele stuk is niks anders dan papieren ambities. "Alle partijen beloven zich in te zetten om" en dat keer 28.
ShadyLanedinsdag 17 september 2013 @ 22:57
Ik denk dat het niet zo handig is geweest om het zo juichend te presenteren zoals het CNVO een paar weken geleden deed: koopkrachtverbetering! Weg nullijn! 3000 extra banen! Werkdrukverlaging!

Nu kan het alleen maar tegenvallen: oeps, de koopkrachtverbetering bestaat er slechts in dat je wat minder kwijt bent aan pensioenpremie - maar ook minder pensioen opbouwt. Oeps, de nullijn in 2014 al weg is slechts omdat de beloofde koopkrachtverbetering van 2015 nu over twee jaar wordt uitgesmeerd. Oeps, geen concrete werkdrukverlagende maatregelen, slechts het zoveelste onderzoek ernaar. Oeps, dat alles wordt betaald door iedereen zonder grijs haar een vermoedelijk veel soberder seniorenregeling te geven dan hun grijze collega's. Oeps, op deze manier krijg je niet voldoende hogeropgeleiden voor de klas, als je dan toch het aantal masters fors wilt verhogen zul je een ubermakkelijk te halen master moeten instellen.

Veel (beter gezegd: vrijwel alles) is nog niet concreet gemaakt en dus bestaat de mogelijkheid dat er wel degelijk positieve punten tussen zitten. Als we het onderwijsakkoord neutraal gepresenteerd hadden gekregen waren we misschien best blij geweest met die sprankjes hoop of met bovengenoemde kruimels. Maar na de halleluja's van een paar weken terug, en die van het kabinet nu ("we investeren in onderwijs!"), valt het op het eerste gezicht nogal tegen. Maar goed, wie weet bakken ze er nog wat prachtigs van wanneer e.e.a. wel concreet wordt ingevuld. Een mens mag dromen.

Overigens, wat pas echt leuk leesvoer is is de OCW-begroting voor 2014 en dan meer specifiek de genoemde doelen, in de trant van: "in 2017 scoren leerlingen gemiddeld 2 punten hoger op de CITOtoets" en "in 2016 halen leerlingen gemiddeld 0,2 punt hoger voor hun examen Engels". Wie bekend is met de elasticiteit van de N-term weet dat dat laatste doel zeker behaald zal worden, en bij de CITOtoets valt er vast ook een mouw aan te passen. Ik vraag me af of iemand op dat ministerie dit serieus meent/neemt.
Baba-O-Rileydinsdag 17 september 2013 @ 22:59
Ze maken zichzelf belachelijk met al die loze beloftes die iedereen tegen die tijd toch alweer vergeten is.
Wizzorwoensdag 18 september 2013 @ 07:14
Jammer is wel dat het groot verspreid in het nieuws is hoe geweldig leraren het nu hebben, want donder, wat gaan we erop vooruit als ik anderen mag geloven.
ShadyLanewoensdag 18 september 2013 @ 07:33
Dat is waar, ik ben actief bij een club die 'de beste leraar voor de klas' tot doel heeft en gelooft dat daar o.a. concurrerende arbeidsvoorwaarden voor nodig zijn. Die hoeft bij het grote publiek nu niet aan te komen met "lerarensalarissen moeten omhoog" of "werkdruk moet omlaag". Maar ach, dat hoefden we de afgelopen jaren toch al niet :) De nadruk zal gelegd moeten blijven worden op het kwaliteitsaspect ("zonder concurrerende arbeidsvoorwaarden loopt uw kind een steeds grotere kans geen goede wiskundedocent te hebben", "zonder lagere werkdruk onvoldoende aandacht/begeleiding voor uw kind"). Want dat het eigen kind matig onderwijs krijgt voor al het belastinggeld dat we aan OCW betalen, daar heeft de gemiddelde Nederlander wel een boodschap aan.
Omentuvawoensdag 18 september 2013 @ 16:14
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 07:14 schreef Wizzor het volgende:
Jammer is wel dat het groot verspreid in het nieuws is hoe geweldig leraren het nu hebben, want donder, wat gaan we erop vooruit als ik anderen mag geloven.
Je moet ook niet op NuJij komen tenzij je van zelfkastijding houdt. Mon dieu dat is erg.

NOA is een hap gebakken lucht. Niet verwonderlijk, gezien het gebrek aan enige visie bij OCW. Wat ik erg vind is het feit dat het negatieve (bapo afschaffen, regels uitstorten over de scholen) al besloten is, terwijl de reacties daarop kennelijk nog moeten worden geformuleerd. Er is nog geen seniorenregeling na de bapo, er staat slechts een onderzoek naar de werkdruk, yadayada.

Het kan natuurlijk zijn dat de versie die de AOB gisteren online heeft gezet (ik had die gelezen) een niet-finale versie is. Dat werd her en der ook geïnsinueerd. Waarom ze een potentiële ondertekenaar niet het goede ding zouden geven is mij een raadsel, though, dus ik ga er van uit dat het bekend is en dat we de zoveelste ronde 'pappen en nathouden' / 'we hieven het glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was' ingaan. Jammer, maar wie had er iets anders verwacht?
kwakz0rwoensdag 18 september 2013 @ 17:40
Het ergste vind ik
SPOILER
dat het morgen bij ons op school aan de pers gepresenteerd en ondertekend wordt. :') De directie is zich gelukkig wel bewust van het vele commentaar erop...

Ben blij dat ik niet uitgenodigd ben (als een van vijf docenten) om erbij te zijn. Kunnen ze me ook niet om commentaar vragen van de pers. En camera ineens in je les is wel een optie las ik in de mail....
Wizzordonderdag 19 september 2013 @ 08:13
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 17:40 schreef kwakz0r het volgende:
Het ergste vind ik
SPOILER
dat het morgen bij ons op school aan de pers gepresenteerd en ondertekend wordt. :') De directie is zich gelukkig wel bewust van het vele commentaar erop...

Ben blij dat ik niet uitgenodigd ben (als een van vijf docenten) om erbij te zijn. Kunnen ze me ook niet om commentaar vragen van de pers. En camera ineens in je les is wel een optie las ik in de mail....
Alleen kun je dan toch juist je mening uiten, voor een groter publiek? Zou het wel wat vinden in ieder geval om zo te kunnen ventileren :p

Krijgen jullie ook ruimte om te professionaliseren, buiten de beurzen van het ministerie om? Een kennis die werkt op een internationale school die krijgt hier een stuk meer ruimte voor dan mijn rsg'tje. Wel logisch natuurlijk, gezien ze veel meer inkomsten kunnen genereren, maar acties vanuit het MT om werknemers op cursussen te sturen zou ik ook wel waarderen. Zit daar nog veel verschil in tussen de openbare scholen?
Bram_van_Loondonderdag 19 september 2013 @ 16:50
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 07:33 schreef ShadyLane het volgende:
Dat is waar, ik ben actief bij een club die 'de beste leraar voor de klas' tot doel heeft en gelooft dat daar o.a. concurrerende arbeidsvoorwaarden voor nodig zijn. Die hoeft bij het grote publiek nu niet aan te komen met "lerarensalarissen moeten omhoog" of "werkdruk moet omlaag". Maar ach, dat hoefden we de afgelopen jaren toch al niet :) De nadruk zal gelegd moeten blijven worden op het kwaliteitsaspect ("zonder concurrerende arbeidsvoorwaarden loopt uw kind een steeds grotere kans geen goede wiskundedocent te hebben", "zonder lagere werkdruk onvoldoende aandacht/begeleiding voor uw kind"). Want dat het eigen kind matig onderwijs krijgt voor al het belastinggeld dat we aan OCW betalen, daar heeft de gemiddelde Nederlander wel een boodschap aan.
Vind de modale Nederlandse ouder het erg als het VWO-niveau hierdoor lager is?

quote:
1s.gif Op dinsdag 17 september 2013 22:57 schreef ShadyLane het volgende:
Overigens, wat pas echt leuk leesvoer is is de OCW-begroting voor 2014 en dan meer specifiek de genoemde doelen, in de trant van: "in 2017 scoren leerlingen gemiddeld 2 punten hoger op de CITOtoets" en "in 2016 halen leerlingen gemiddeld 0,2 punt hoger voor hun examen Engels". Wie bekend is met de elasticiteit van de N-term weet dat dat laatste doel zeker behaald zal worden, en bij de CITOtoets valt er vast ook een mouw aan te passen. Ik vraag me af of iemand op dat ministerie dit serieus meent/neemt.
Een paar jaar geleden liet een insider weten dat de vragen van de CITO-toets over een lange periode steeds wat gemakkelijker zijn gemaakt om dezelfde score te behouden. Nogal vreemd, nietwaar? Het ijken van het gemiddelde cijfer en de standaardverdeling in plaats van het ijken van het niveau.
motorbloempjedonderdag 19 september 2013 @ 16:50
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 16:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Vind de modale Nederlandse ouder het erg als het VWO-niveau hierdoor lager is?
Alleen als ze hun grammatica niet beheersen.
Bram_van_Loondonderdag 19 september 2013 @ 16:55
quote:
12s.gif Op donderdag 19 september 2013 16:50 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Alleen als ze hun grammatica niet beheersen.
Crap. Ik twijfelde eventjes of dat die 'inversieregel' voor de hij/zij vorm ook geldt. Niet dus. Had ik het nog maar even opgezocht.
http://levenslangleren.be(...)ervoegen_de_dt_regel
Wizzordonderdag 19 september 2013 @ 17:01
Je moet de werkwoorden wel blijven smurfen natuurlijk, anders wort het nooid wat.
Omentuvadonderdag 19 september 2013 @ 18:28
'Leraar wint zeker drie procent aan koopkracht'

Gezocht, per direct: Persoon met kennis van het economische begrip koopkracht. Solliciteer nu bij CNV onderwijs en de Nederlandse kranten.
DefinitionXdonderdag 19 september 2013 @ 18:34
Als je klaar bent met je lerarenopleiding, ga je dan aan de slag bij de school waar je stage hebt gelopen? Als ik google op 'docent 'vul in' vacature' kom ik niet echt heel ver (mijn google skills zijn wss niet zo heel goed).

Ik heb zelf op het vmbo gezeten en er was een bio docent die het niet allemaal onder controle had, mijn klas dus, maar ik vond het wel een aardige man en lesgeven kon die wel. Hoe zorg je voor dat gezag? En kan het echt dat als je zwak ingesteld bent je de klas de regie geeft?
#ANONIEMdonderdag 19 september 2013 @ 18:35
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 18:34 schreef DefinitionX het volgende:
Als je klaar bent met je lerarenopleiding, ga je dan aan de slag bij de school waar je stage hebt gelopen?
Nee, dan word je zeer waarschijnlijk werkloos.

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 19-09-2013 18:36:22 ]
Baba-O-Rileydonderdag 19 september 2013 @ 18:48
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 18:34 schreef DefinitionX het volgende:
Ik heb zelf op het vmbo gezeten en er was een bio docent die het niet allemaal onder controle had, mijn klas dus, maar ik vond het wel een aardige man en lesgeven kon die wel. Hoe zorg je voor dat gezag? En kan het echt dat als je zwak ingesteld bent je de klas de regie geeft?
"Hoe zorg je voor gezag". Daar hebben we het in deze topicreeks al heel vaak over gehad. Ik ben van mening dat je respect ("gezag" vind ik meteen zo negatief klinken, alsof je in het leger zit!) krijgt, wanneer de leerlingen zien dat je plezier in je vak hebt, je góed bent in je vak én werkt aan een persoonlijke band met je leerlingen. Docenten die de klas zien als "de vijand" zullen het moeilijk hebben. Alleen maar hameren op negatieve dingen werkt ook averechts.

Mja.. er zijn al hele boekenkasten over volgeschreven.
DefinitionXdonderdag 19 september 2013 @ 19:18
quote:
6s.gif Op donderdag 19 september 2013 18:35 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Nee, dan word je zeer waarschijnlijk werkloos.
Wat bedoel je hiermee?

Vind je dan binnen 3 maanden na afstuderen een baan?
#ANONIEMdonderdag 19 september 2013 @ 19:32
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 19:18 schreef DefinitionX het volgende:

[..]

Wat bedoel je hiermee?

Vind je dan binnen 3 maanden na afstuderen een baan?
De korte versie:

Tekortvakken: ja. Overige vakken: nee.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-09-2013 19:33:32 ]
kwakz0rdonderdag 19 september 2013 @ 20:24
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 08:13 schreef Wizzor het volgende:

[..]

Alleen kun je dan toch juist je mening uiten, voor een groter publiek? Zou het wel wat vinden in ieder geval om zo te kunnen ventileren :p

Krijgen jullie ook ruimte om te professionaliseren, buiten de beurzen van het ministerie om? Een kennis die werkt op een internationale school die krijgt hier een stuk meer ruimte voor dan mijn rsg'tje. Wel logisch natuurlijk, gezien ze veel meer inkomsten kunnen genereren, maar acties vanuit het MT om werknemers op cursussen te sturen zou ik ook wel waarderen. Zit daar nog veel verschil in tussen de openbare scholen?
Ze hebben ook kritische vragen gesteld, de leerlingen ook. heeft de media alleen weinig mee gedaan...

wij krijgen niet veel ruimte om te professionaliseren vind ik zelf. openbare school overigens, maar eentje die in een bezuinigingstraject zit.
Omentuvadonderdag 19 september 2013 @ 21:49
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 20:24 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ze hebben ook kritische vragen gesteld, de leerlingen ook. heeft de media alleen weinig mee gedaan...

En je had iets anders verwacht? Wees eerlijk. :+
#ANONIEMdonderdag 19 september 2013 @ 22:30
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 20:24 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ze hebben ook kritische vragen gesteld, de leerlingen ook. heeft de media alleen weinig mee gedaan...
In de Telegraaf ( :') ) stond gisteren een redelijk kritisch stukje.
kwakz0rdonderdag 19 september 2013 @ 22:37
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2013 21:49 schreef Omentuva het volgende:

[..]

En je had iets anders verwacht? Wees eerlijk. :+
Nee dat zeg ik toch nergens :? Daarom hoefde ik er ook niet echt bij te zijn. Er waren in het lokaal wel mensen die de tijd namen om te luisteren dus het was prettig dat er wel kritische collega's en leerlingen zaten :Y
DefinitionXvrijdag 20 september 2013 @ 22:19
Hoe leren ze je tijdens de lerarenopleiding om voor de klas les te geven? Ik neem aan dat er best wel studenten tussen zitten die nerveus zijn. Word je daarbij gesteund en dat je genoeg ruimte krijgt om te oefenen?
Ronaldussenvrijdag 20 september 2013 @ 23:50
Ik ben net aan een lerarenopleiding begonnen.

Je krijgt onder andere het vak "Directe instructie". Bij dit vak leer je hoe je lessen moet voorbereiden, en oefen je ook om voor de klas (delen van), je lesplan uit te voeren. (Even kort gezegd)
Ook bij andere vakken oefen je in het lesgeven. Zo moeten wij bij bepaalde vakken zelf de colleges voorbereiden en ook echt zelf geven. Ook moet bij bepaalde vakken presentaties geven over bepaalde onderwerpen. Allemaal voor je eigen klas.
Best spannend in het begin, maar je mag hierbij gewoon fouten maken en je krijgt er feedback op. Allemaal in een veilige sfeer.

In het 1e jaar ga je ook al stage lopen, en ook dan kun je oefenen in het lesgeven, onder begeleiding van een vakdocent.
Dragonberryvrijdag 20 september 2013 @ 23:58
Het zal ook per school verschillen hoe je begeleid wordt in het lesgeven zelf. Ik heb zo'n vak bijvoorbeeld niet apart gehad, maar er is wel eens aandacht aan besteed. Bij ons op de HU komt het aan bod bij de studie en stage begeleiding, maar elke docent geeft daar zijn eigen invulling aan.
De meeste dingen leer je echt tijdens je stages. Gelukkig begin je daar gelijk het eerste jaar al mee :)
#ANONIEMzaterdag 21 september 2013 @ 06:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 22:19 schreef DefinitionX het volgende:
Hoe leren ze je tijdens de lerarenopleiding om voor de klas les te geven? Ik neem aan dat er best wel studenten tussen zitten die nerveus zijn. Word je daarbij gesteund en dat je genoeg ruimte krijgt om te oefenen?
Ik krijg via de universiteit één dag in de week mijn colleges over didactiek, wat opgedeeld is in algemene didactiek, vakdidactiek en een integratievak. Bij algemene didactiek ga je in op standaardzaken als directe instructie, lesvoorbereiding, werkvormen; bij vakdidactiek bespreekt men hoe het vak is vormgegeven in het voortgezet onderwijs en bij het integratievak doet men alle overige zaken die wel belangrijk zijn, maar nergens in gecategoriseerd kunnen worden. Daar kijkt men naar wat politieke partijen over onderwijs zeggen, vraagt men door waar onderwijs nu ècht over gaat, onderwijsvisie, vakvisie, maar ook stemgebruik en retorica.

De rest van de dagen loop ik stage op een middelbare school waar ik zowel in de onderbouw als bovenbouw lessen geef. Het begint met het simpelweg observeren en meelopen met klassen, maar loopt al snel genoeg over in lesgeven op verschillende niveau's. Nervositeit heb ik geen last van, maar dat komt voornamelijk doordat ik de leerlingen niet zie als mijn vijand of als personen die me omver willen lopen. Integendeel, leerlingen zijn juist vaak doodnormale pubers die heus wel met je meewerken wanneer je als docent op de 'juiste knoppen' drukt. Welke knoppen dat precies zijn, ben ik nu langzaam maar zeker aan het uitvogelen. :P Waar ik me als beginneling vooral over verwonder, is de complexiteit van het lesgeven zelf. Daar spelen zóveel factoren een rol: timemanagement, klassenmanagement, structuur in lesgeven, elke leerling activeren i.p.v. één-op-één lesgeven, denken aan vorm van vraagstelling ter controle van begrip, doorvragen wanneer leerlingen menen het te snappen en ga zo maar door. En op één of andere manier hangt dat complex van factoren weer samen in één geheel. Gelukkig heb ik twee steengoede begeleiders die heel dat proces grondig met me doornemen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2013 12:38:36 ]
AlDieWillenteKaaprenVarenzaterdag 21 september 2013 @ 11:56
Ik kom eens meedoen hier, 1e-jaars in de opleiding voor docent Geschiedenis.

Net begonnen, dus ik ben een beetje een noobje.
kwakz0rzaterdag 21 september 2013 @ 12:02
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 september 2013 06:52 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ik krijg via de universiteit één dag in de week mijn colleges over didactiek, wat opgedeeld is in algemene didactiek, vakdidactiek en een integratievak. Bij algemene didactiek ga je in op standaardzaken als directe instructie, lesvoorbereiding, werkvormen; bij vakdidactiek bespreekt men hoe het vak is vormgegeven in het voortgezet onderwijs en bij het integratievak doet men alle overige zaken die wel belangrijk zijn, maar nergens in gecategoriseerd kunnen worden. Daar kijkt men naar wat politieke partijen over onderwijs zeggen, vraagt men door waar onderwijs nu ècht over gaat, onderwijsvisie, vakvisie, maar ook stemgebruik en retorica.

De rest van de dagen loop ik stage op een middelbare school waar ik zowel in de onderbouw als bovenbouw lessen geef. Het begint met het simpelweg observeren en meelopen met klassen, maar loopt al snel genoeg over in lesgeven op verschillende niveau's. Nervositeit heb ik geen last van, maar dat komt voornamelijk doordat ik de leerlingen niet zie als mijn vijand of als personen die me omver willen lopen. Integendeel, leerlingen zijn juist vaak doodnormale pubers die heus wel met je meewerken wanneer je als docent op de 'juiste knoppen' drukt. Welke knoppen dat precies zijn, ben ik nu langzaam maar zeker aan het uitvogelen. :P Waar ik me als beginneling vooral over verwonder is de complexiteit van het lesgeven zelf. Daar spelen zóveel factoren een rol: timemanagement, klassenmanagement, structuur in lesgeven, elke leerling activeren i.p.v. één-op-één lesgeven, denken aan vorm van vraagstelling ter controle van begrip, doorvragen wanneer leerlingen menen het te snappen en ga zo maar door. En op één of andere manier hangt dat complex van factoren weer samen in één geheel. Gelukkig heb ik twee steengoede begeleiders die heel dat proces grondig met me doornemen.
Volgens mij is dat ook de reden dat je in het begin (de eerste paar jaar) vaak zo ontstellend moe bent van het werk...
AlDieWillenteKaaprenVarenzaterdag 21 september 2013 @ 12:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 22:19 schreef DefinitionX het volgende:
Hoe leren ze je tijdens de lerarenopleiding om voor de klas les te geven? Ik neem aan dat er best wel studenten tussen zitten die nerveus zijn. Word je daarbij gesteund en dat je genoeg ruimte krijgt om te oefenen?
Bij mijn opleiding is de helft vakinhoudelijk en de helft onderwijskunde en didactiek. Onderwijskunde gaat over het onderwijssysteem in Nederland, randzaken zoals contact met ouders en verschillende andere onderdelen die niet met het vak of de didactiek van het vak te maken hebben.

Didactiek gaat bij ons specifiek over de didactiek van Geschiedenis, hieronder vallen onderdelen als lesgeven, lesopbouw, planning, wat te doen bij lastige leerlingen en dat soort zaken.

Vakinhoudelijk spreekt voor zich.
#ANONIEMzaterdag 21 september 2013 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 september 2013 12:15 schreef AlDieWillenteKaaprenVaren het volgende:

[..]

Bij mijn opleiding is de helft vakinhoudelijk en de helft onderwijskunde en didactiek. Onderwijskunde gaat over het onderwijssysteem in Nederland, randzaken zoals contact met ouders en verschillende andere onderdelen die niet met het vak of de didactiek van het vak te maken hebben.

Didactiek gaat bij ons specifiek over de didactiek van Geschiedenis, hieronder vallen onderdelen als lesgeven, lesopbouw, planning, wat te doen bij lastige leerlingen en dat soort zaken.

Vakinhoudelijk spreekt voor zich.
Hoeveel studiepunten aan echt geschiedenisonderwijs krijg jij eigenlijk tijdens je hele opleiding?
AlDieWillenteKaaprenVarenzaterdag 21 september 2013 @ 12:44
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 september 2013 12:35 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Hoeveel studiepunten aan echt geschiedenisonderwijs krijg jij eigenlijk tijdens je hele opleiding?
Heb het even niet bij de hand, maar als ik het mij goed herinner krijg ik de eerste twee periodes voor de helft vakinhoud en voor de helft Didactiek/OWK.

Vakinhoud is deze periode de tijdvakken Oudheid en Vroegmoderne tijd, volgende periode volgens mij Middeleeuwen en Moderne tijd.

Daarna de laatste twee periodes van het jaar voor de helft stage, een kwart vakinhoud en een kwart didactiek (sluit aan bij de eerder genoemde stage).

Dus ik denk dat van de punten in het eerste jaar uiteindelijk een derde op didactiek/OWK te verdienen valt, een derde op inhoud en een derde op de stage.

Pin mij er niet op vast, maar ik geloof dat dat het ongeveer was. Nog wat losse puntjes op SLB maar da's verwaarloosbaar.

Andere jaren hebben ook didactiek OWK, maar ik geloof meer inhoud.
#ANONIEMzaterdag 21 september 2013 @ 12:49
Iets meer dan twintig studiepunten vakinhoud in het eerste jaar dus als ik het goed lees?

Zou je de studielast qua vakinhoud voor de gehele opleiding eens op willen tellen? Ik ben wel benieuwd, met name in het licht van de discussie over eerste- en tweedegraads docenten.

[ Bericht 16% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2013 12:50:16 ]
AlDieWillenteKaaprenVarenzaterdag 21 september 2013 @ 13:08
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 september 2013 12:49 schreef Sloggi het volgende:
Iets meer dan twintig studiepunten vakinhoud in het eerste jaar dus als ik het goed lees?

Zou je de studielast qua vakinhoud voor de gehele opleiding eens op willen tellen? Ik ben wel benieuwd, met name in het licht van de discussie over eerste- en tweedegraads docenten.
Herstel:
1e jaar:

28 EC vakinhoud
28 EC beroepsvoorbereiding: theorie (didactiek en OWK dus) en stage
4 EC studieloopbaanbegeleiding

Op de andere jaren moet ik je het antwoord even schuldig blijven, kom er z.s.m. even op terug.
Baba-O-Rileyzondag 22 september 2013 @ 15:11
Komende week weer de hele week met 3VMBO naar de Ardennen. Gezellig! Zo kun je pas echt een goeie band opbouwen met je leerlingen, iets waar je nog tot het eindexamen profijt van kunt hebben.
kwakz0rzondag 22 september 2013 @ 15:28
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 15:11 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Komende week weer de hele week met 3VMBO naar de Ardennen. Gezellig! Zo kun je pas echt een goeie band opbouwen met je leerlingen, iets waar je nog tot het eindexamen profijt van kunt hebben.
:Y ik merk nu in klas 4 en 5 ook echt dat ik met bijna al die leerlingen in 3H 3 dagen naar Parijs ben geweest, en met andere leerlingen dat we samen in de musical hebben gespeeld. Dat soort dingen maakt het ook leuk vind ik. Oók als je er geen taakuren voor krijgt.
Baba-O-Rileyzondag 22 september 2013 @ 15:35
Dat zijn de krenten in de pap, ja :)
ShadyLanezondag 22 september 2013 @ 15:51
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 15:28 schreef kwakz0r het volgende:
Dat soort dingen maakt het ook leuk vind ik. Oók als je er geen taakuren voor krijgt.
Ook als je er niet voor wordt betaald zijn ze leuk, inderdaad, maar dat neemt niet weg dat er natuurlijk wel gewoon betaald moet worden. Een kapper die meestal de vraag krijgt om slechts wat bij te punten en er dus groot plezier aan beleeft als er af en toe een klant om een spannender kapsel vraagt, zal die laatste gewoon laten betalen. Idem voor een advocaat die na een rits routinezaken zijn tanden mag zetten in een interessante case.
kwakz0rzondag 22 september 2013 @ 15:56
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 15:51 schreef ShadyLane het volgende:

[..]

Ook als je er niet voor wordt betaald zijn ze leuk, inderdaad, maar dat neemt niet weg dat er natuurlijk wel gewoon betaald moet worden. In andere beroepen is het immers ook niet zo dat je betaald wordt voor de gewone werkzaamheden en de leukere/interessantere kanten ervan er gratis bij doet.
tsja, ik word gewoon betaald voor mijn werk, en dat dit soort dingen dan buiten de taakuren vallen zal mij persoonlijk echt worst wezen, ik denk namelijk dat ik eerlijk gezegd ook niet alle voorbereidingstijd die er in de voor- en nawerkfactor zit exact zo gebruik.

voor zo lang ik niet buitensporig belast word zie ik dit gewoon als "mijn werk", en dat er een urenadministratie achter zit, nou ja, dat is dan maar zo.

is makkelijk gezegd hoor, ik kom namelijk makkelijk aan mijn uren ivm profielwerkstukken, een uur lesgeven in de staart en 29 bovenbouwmentorleerlingen. als ik te weinig uren zou hebben en stomme extra taken zoals begeleid huiswerkuurtje etc. zou moeten doen, maar dan wel buiten mijn geregistreerde uren om dit soort leuke dingen... dan zou ik er ook misschien wel een probleem van maken.
ShadyLanezondag 22 september 2013 @ 16:09
Op de school waar ik werkte namen veel leraren heel veel taken onbetaald op zich onder morele druk ("anders hebben we voor die klas geen mentor". "We weten dat velen van jullie al vol zitten, maar alle profielwerkstukduo's hebben toch een begeleider nodig. Daarom hebben we de groepjes zo eerlijk mogelijk over jullie verdeeld"). Officieel stonden er wel uren voor zulke taken, maar iemand wiens taakruimte al vol zat kreeg de uren die hij er overheen ging niet gecompenseerd in tijd of geld. Je kon ze ook niet meenemen naar een volgend jaar.

Dat leidde tot afgeraffelde lesvoorbereidingen/nakijkwerk en in het ergste geval tot burnouts. Leraren die probeerden hun grenzen aan te geven en vroegen om compensatie voor een bepaalde taak, kregen te horen dat er geen geld voor was, en de vraag waarom ze zo nodig compensatie wilden "want je vindt het toch leuk?".

Dan heb je als school dus gewoon je zaken niet op orde. En die leraar die vrolijk zegt: "ach, ik doe het graag" houdt dit mee in stand.

Daarom ben ik allergisch voor de suggestie dat de leuke kanten van een baan niet betaald hoeven worden. Het kan zorgen voor een cultuur waarin van mensen steeds meer wordt gevraagd, het normaal wordt gevonden om die dingen te vragen onder morele druk, en collega's onder de druk bezwijken.
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 16:12
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 16:09 schreef ShadyLane het volgende:
Op de school waar ik werkte namen veel leraren heel veel taken onbetaald op zich onder morele druk ("anders hebben we voor die klas geen mentor". "We weten dat velen van jullie al vol zitten, maar alle profielwerkstukduo's hebben toch een begeleider nodig. Daarom hebben we de groepjes zo eerlijk mogelijk over jullie verdeeld"). Officieel stonden er wel uren voor zulke taken, maar iemand wiens taakruimte al vol zat kreeg de uren die hij er overheen ging niet gecompenseerd in tijd of geld. Je kon ze ook niet meenemen naar een volgend jaar.

Dat leidde tot afgeraffelde lesvoorbereidingen/nakijkwerk en in het ergste geval tot burnouts. Leraren die probeerden hun grenzen aan te geven en vroegen om compensatie voor een bepaalde taak, kregen te horen dat er geen geld voor was, en de vraag waarom ze zo nodig compensatie wilden "want je vindt het toch leuk?".

Dan heb je als school dus gewoon je zaken niet op orde. En die leraar die vrolijk zegt: "ach, ik doe het graag" houdt dit mee in stand.

Daarom ben ik allergisch voor de suggestie dat de leuke kanten van een baan niet betaald hoeven worden. Het kan zorgen voor een cultuur waarin van mensen steeds meer wordt gevraagd, het normaal wordt gevonden om die dingen te vragen onder morele druk, en collega's onder de druk bezwijken.
Maar hoe kun je dit voorkomen dan? Een aantal onbetaalde overuren die niet geholpen kunnen worden vind ik niet erg, maar tientallen uren gaat te ver.
ShadyLanezondag 22 september 2013 @ 16:17
Ja, dat zeiden die collega's ook, maar dan kwam er dus de druk van "maar dan heeft die klas geen mentor". En dan deden velen het toch maar weer.

Het is gevaarlijk omdat het in principe eindeloos uitgebreid kan worden. Want lesgeven vind je toch ook leuk? En mentor zijn vind je toch ook leuk? En profielwerkstukken begeleiden toch ook?
ShadyLanezondag 22 september 2013 @ 16:25
En wat ik er ook gevaarlijk aan vind is dat het kan zorgen voor een onprofessionele cultuur waarin mensen niet aangesproken worden op de kwaliteit van hun werk. Op het moment dat je van iemand die al over zijn uren heen zit vraagt om ook dat mentoraat er nog bij te nemen, of hij biedthetzelf aan, en hij levert vervolgens prutswerk af, hetzij in dat mentoraat, hetzij in andere taken, zal men vaak een drempel voelen om hem erop aan te spreken (want tja, we weten allemaal dat hij wel erg veel op z'n bordje heeft) en zelfs als hij er wel op aangesproken wordt, kan hij eenvoudig terugkaatsen: "ja luister eens, ik help jullie uit de brand door er vanalles gratis en voor niks bij te doen, ga je me nu kwalijk nemen dat het soms wat kunst- en vliegwerk is? Ik doe m'n best hoor, gratis en voor niks voor jullie."

En de leerlingen zijn de dupe.
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 16:33
Maar wat als je gewoon weigert? Ontslaan ze je dan ofzo?
ShadyLanezondag 22 september 2013 @ 16:45
Nee ik denk dat je een sterke case hebt als je je poot stijf houdt maar in de praktijk doen maar heel weinigen dat. Het is echt een jezelf wegcijfercultuur i.p.v. een professionele cultuur.

Maar goed, hier spreekt iemand die om die reden het bedrijfsleven prefereert. Veel leraren zullen hier wsch minder stellig in zijn dan ik, zie bijv. de reactie van kwakzor.
Janneke141zondag 22 september 2013 @ 16:54
Uiteindelijk denk je als leraar altijd in het belang van je leerlingen. Maar ik ben het met je eens dat voor niets de zon op gaat. Er zullen altijd taken zijn die 'gewoon moeten gebeuren' en waar je geen uren voor krijgt, zoals het voorbereiden van een of andere informatieavond, het surveilleren op een schoolfeest of het doen van de boodschappen voor een brugklaskamp. Daarvoor geldt: eerlijk verdelen. Maar taken die de school normaalgesproken wel in je takenplaatje zet, zoals mentoraten, werkgroepen en begeleidingsfuncties, horen gewoon betaald te worden. Degene die de ruimte toevallig nog wel had krijgt er namelijk wel geld voor, en daarnaast is ook de door ShadyLane genoemde verantwoording van belang.
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 16:59
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 16:45 schreef ShadyLane het volgende:
Nee ik denk dat je een sterke case hebt als je je poot stijf houdt maar in de praktijk doen maar heel weinigen dat. Het is echt een jezelf wegcijfercultuur i.p.v. een professionele cultuur.
Nou, als ik 1.0 fte hebt en ze vragen: wil je voor niets 10 uur extra per week werken voor 3 maanden. Dan zeg ik: nee, dat wil ik niet.

Ik ben iemand die moeilijk dingen weigert, maar in zo'n situatie zou ik me niet bepaalde gelukkig voelen.
#ANONIEMzondag 22 september 2013 @ 18:01
Wel interessante punten die ShadyLane aansnijdt. Zeker voor mij als aankomend docent zaken om rekening mee te houden. Ik las net ook alweer een artikel in het onderwijsblad van AOb dat ging over burn-outs en dat de verklaring hiervoor te vinden was in het feit dat docenten geen 'nee' durven te zeggen. En daar wordt natuurlijk keihard economisch op ingespeeld.
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 18:16
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 18:01 schreef Friek_ het volgende:
Wel interessante punten die ShadyLane aansnijdt. Zeker voor mij als aankomend docent zaken om rekening mee te houden. Ik las net ook alweer een artikel in het onderwijsblad van AOb dat ging over burn-outs en dat de verklaring hiervoor te vinden was in het feit dat docenten geen 'nee' durven te zeggen. En daar wordt natuurlijk keihard economisch op ingespeeld.
Ik zou geen 'nee' durven te zeggen als ze me zouden ontslaan, maar als ik daar niet voor hoef te vrezen dan zou ik zeker nee zeggen.

Ik bedoel, als jij burned out bent, hoe wil je dan fatsoenlijk les geven?
kwakz0rzondag 22 september 2013 @ 18:29
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 16:09 schreef ShadyLane het volgende:
Op de school waar ik werkte namen veel leraren heel veel taken onbetaald op zich onder morele druk ("anders hebben we voor die klas geen mentor". "We weten dat velen van jullie al vol zitten, maar alle profielwerkstukduo's hebben toch een begeleider nodig. Daarom hebben we de groepjes zo eerlijk mogelijk over jullie verdeeld"). Officieel stonden er wel uren voor zulke taken, maar iemand wiens taakruimte al vol zat kreeg de uren die hij er overheen ging niet gecompenseerd in tijd of geld. Je kon ze ook niet meenemen naar een volgend jaar.

Dat leidde tot afgeraffelde lesvoorbereidingen/nakijkwerk en in het ergste geval tot burnouts. Leraren die probeerden hun grenzen aan te geven en vroegen om compensatie voor een bepaalde taak, kregen te horen dat er geen geld voor was, en de vraag waarom ze zo nodig compensatie wilden "want je vindt het toch leuk?".

Dan heb je als school dus gewoon je zaken niet op orde. En die leraar die vrolijk zegt: "ach, ik doe het graag" houdt dit mee in stand.

Daarom ben ik allergisch voor de suggestie dat de leuke kanten van een baan niet betaald hoeven worden. Het kan zorgen voor een cultuur waarin van mensen steeds meer wordt gevraagd, het normaal wordt gevonden om die dingen te vragen onder morele druk, en collega's onder de druk bezwijken.
Het verschil is misschien dat ik mijn overuren/bovenuurse taken gewoon betaald krijg.

Een vanuit de schoolleiding zijn ze ook duidelijk: ik krijg geen uren meer voor elo taken, dus ik moet er ook geen tijd meer in steken.

Het enige wat ik doe buiten taakuren is begeleiding van excursies/reisjes. Daar ga ik echt niet mee stoppen omdat ik dan misschien een collega benadeel...
-J-D-zondag 22 september 2013 @ 18:37
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 16:17 schreef ShadyLane het volgende:
Ja, dat zeiden die collega's ook, maar dan kwam er dus de druk van "maar dan heeft die klas geen mentor". En dan deden velen het toch maar weer.

Het is gevaarlijk omdat het in principe eindeloos uitgebreid kan worden. Want lesgeven vind je toch ook leuk? En mentor zijn vind je toch ook leuk? En profielwerkstukken begeleiden toch ook?
In een notendop precies hoe ik de docenten in het onderwijs ervaar. We zeggen te makkelijk ja of klagen onderling over een taak, maar leggen het probleem alleen bij onszelf neer door de taak te accepteren. Op die manier houden we de foute cultuur in stand.
Weiger een extra taak als je al vol (genoeg) zit, laat je niet meenemen in hun chantage, tenzij je al jaren gedroomd hebt van die taak en je die uren terugziet op je takenplaatje.
ShadyLanezondag 22 september 2013 @ 19:44
Je krijgt zo ook het imago van 'eeuwige klagers naar wier gejammer niet geluisterd hoeft te worden". Want hoe serieus wil je dat mensen je nemen als leraren enerzijds aangeven: "te grote klassen, te veel zorgleerlingen, te weinig tijd om elke leerling goede begeleiding te bieden, te weinig lesvoorbereidingstijd, boehoe dit gaat echt niet zo, het onderwijs en de leerlingen lijden eronder" en anderzijds laten zien kennelijk nog best ruimte over te hebben om de toneelclub te begeleiden en het zeilkamp te organiseren?
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 21:11
Krijgen docenten die 0.4fte werken (geen andere keuze), bijstand van de overheid o.i.d.?
-J-D-zondag 22 september 2013 @ 21:16
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 21:11 schreef DefinitionX het volgende:
Krijgen docenten die 0.4fte werken (geen andere keuze), bijstand van de overheid o.i.d.?
Dat is een onduidelijke vraag. Het hangt voor 100% af waarom iemand geen andere keuze heeft dan 0,4 fte te werken.
Zelfs als ik de reden weet, ben ik geen expert om daar een antwoord op te geven.
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 21:17
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 21:16 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Dat is een onduidelijke vraag. Het hangt voor 100% af waarom iemand geen andere keuze heeft dan 0,4 fte werken.
Bijvoorbeeld als er geen andere vacatures zijn?
DefinitionXzondag 22 september 2013 @ 21:18
Morgen trouwens gesprek bij de hogeschool voor lerarenopleiding engels. :)

Hoop dat ik mag beginnen. Is een overstap vanuit een andere opleiding.
kwakz0rzondag 22 september 2013 @ 22:01
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 21:17 schreef DefinitionX het volgende:

[..]

Bijvoorbeeld als er geen andere vacatures zijn?
Nee, dat krijgen andere mensen immers ook niet als ze maar voor 2 dagen per week een baan kunnen vinden. Toch?
#ANONIEMzondag 22 september 2013 @ 22:02
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 16:45 schreef ShadyLane het volgende:
Nee ik denk dat je een sterke case hebt als je je poot stijf houdt maar in de praktijk doen maar heel weinigen dat. Het is echt een jezelf wegcijfercultuur i.p.v. een professionele cultuur.

Maar goed, hier spreekt iemand die om die reden het bedrijfsleven prefereert. Veel leraren zullen hier wsch minder stellig in zijn dan ik, zie bijv. de reactie van kwakzor.
Ik ben het met mijn beperkte ervaring helemaal met je eens hoor.
kwakz0rzondag 22 september 2013 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 16:45 schreef ShadyLane het volgende:
Nee ik denk dat je een sterke case hebt als je je poot stijf houdt maar in de praktijk doen maar heel weinigen dat. Het is echt een jezelf wegcijfercultuur i.p.v. een professionele cultuur.

Maar goed, hier spreekt iemand die om die reden het bedrijfsleven prefereert. Veel leraren zullen hier wsch minder stellig in zijn dan ik, zie bijv. de reactie van kwakzor.
Ik kan ook best stellig zijn over iets wat ik niet wil hoor, zoals ik al zei worden mijn overuren gewoon uitgekeerd, en die ik bepaalde dingen ook niet omdat er geen uren voor staan. Ik weet dat collega's ook best stellig zijn in dingen, maar ik kies wel voor mezelf uit waarin ik wel dingen "voor niks" doe. Een 24 uurs reis naar Londen ipv een werkdag vind ik dan niet zo'n probleem. Het ligt er dus maar net aan.
Janneke141zondag 22 september 2013 @ 22:11
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 22:01 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Nee, dat krijgen andere mensen immers ook niet als ze maar voor 2 dagen per week een baan kunnen vinden. Toch?
Als je inkomen uit werk zo laag is dat je daarmee onder het sociaal minimum komt kun je wel degelijk een aanvulling krijgen vanuit de sociale dienst onder de gebruikelijke voorwaarden.
kwakz0rzondag 22 september 2013 @ 22:14
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2013 22:11 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Als je inkomen uit werk zo laag is dat je daarmee onder het sociaal minimum komt kun je wel degelijk een aanvulling krijgen vanuit de sociale dienst onder de gebruikelijke voorwaarden.
Ah, wist ik ook niet. Maar boven het minimumloon kom je al best snel uit volgens mij. (0,4*2500 bruto is al 1000 bruto per maand, volgens mij kom je van al niet meer in aanmerking)

Zit je dan ook met de sollicitatie plicht etc?
Janneke141zondag 22 september 2013 @ 22:16
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 22:14 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ah, wist ik ook niet. Maar boven het minimumloon kom je al best snel uit volgens mij. (0,4*2500 bruto is al 1000 bruto per maand, volgens mij kom je van al niet meer in aanmerking)

Zit je dan ook met de sollicitatie plicht etc?
Ach, het is op zich wel logisch. Iemand in de bijstand zal natuurlijk nooit gaan werken voor 2 of 3 dagen in de week als ie daarmee de helft van zijn inkomen zou kwijtraken. Maar je hebt (uiteraard) wel sollicitatieplicht. En je zult met die 1000 bruto p.m. of al over die grens zitten, of er zo kort op dat die paar tientjes niet compenseren voor alle sollicitatiepapierwinkel en ambtenaren die jou willen reïntegreren.
Omentuvazondag 22 september 2013 @ 22:31
Dikke kans dat je met 0.4 FTE al boven bijstandsniveau voor een alleenstaande zit. Of misschien er net onder, maar dan is het vaak niet de moeite waard om die luttele euro's erbij te halen (wat Janneke dus ook zei), tenzij dingen zoals kwijtschelding gemeentelijke belastingen, toeslagen e.d. afhankelijk zijn van het in de bijstand zitten.

Alleenstaande ouder of samenwonend zijn weer hele andere situaties, natuurlijk.
#ANONIEMzondag 22 september 2013 @ 22:39
Dan neem je er toch een krantenwijk bij.
Bram_van_Loonmaandag 23 september 2013 @ 02:04
Ik ben benieuwd hoeveel talent het onderwijs verliest doordat je als startende leraar (en misshien zelfs als ervaren leraar?) nauwelijks een 1,0 FTE-contract kan krijgen, laat staan jaar in jaar uit. Hoeveel getalenteerde alleenstaanden en mannen verliest het onderwijs hierdoor?
#ANONIEMmaandag 23 september 2013 @ 07:10
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 02:04 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik ben benieuwd hoeveel talent het onderwijs verliest doordat je als startende leraar (en misshien zelfs als ervaren leraar?) nauwelijks een 1,0 FTE-contract kan krijgen, laat staan jaar in jaar uit. Hoeveel getalenteerde alleenstaanden en mannen verliest het onderwijs hierdoor?
44.
Wizzormaandag 23 september 2013 @ 07:15
quote:
6s.gif Op maandag 23 september 2013 07:10 schreef Sloggi het volgende:

[..]

44.
Helegaar niet, het zijn er 39.

Ben zelf overigens aan het proberen om "gratis" een toneelgroep op te zetten op onze school. Ik wil proberen om op woensdagmiddag met leerlingen uit zoveel mogelijk jaarlagen te oefenen met een toneelstuk en rond de meivakantie het op te gaan voeren. Hoop dat ik genoeg leerlingen (en hopelijk docenten) enthousiast kan maken hiervoor. Hoop wel dat het gaat lukken.
Bleiemaandag 23 september 2013 @ 07:15
quote:
6s.gif Op maandag 23 september 2013 07:10 schreef Sloggi het volgende:

[..]

44.
42, het antwoord is altijd 42.
#ANONIEMmaandag 23 september 2013 @ 17:05
quote:
12s.gif Op maandag 23 september 2013 07:15 schreef Bleie het volgende:

[..]

42, het antwoord is altijd 42.
Lang geleden dat ik hem heb gelezen.
Omentuvamaandag 23 september 2013 @ 17:44
Dat het de derde persoon pas is die die grap maakt doet mijn vertrouwen in de mensheid een tikje dalen. :')

Wel een interessante vraag die ik eruit kan herleiden: Hoe lastig is het om een fatsoenlijke baan (laten we zeggen 0.7 FTE en hoger) te krijgen? Hoe zit dat bij jullie scholen? Zijn het allemaal 0,3-0,4 FTE banen die moeten worden gevuld of is het eerder 0.8-1 FTE?
Bram_van_Loonmaandag 23 september 2013 @ 17:49
@WIzzor
Leuk initiatief. Misschien kan je er ook nog wat muziek in integreren? Er zijn gegarandeerd leerlingen die goed een instrument kunnen bespelen en die goed kunnen zingen.
Bleiemaandag 23 september 2013 @ 17:59
Ik postte tegelijk met Wizzor, dus was eigenlijk al de tweede :P .

Bij ons werken de meesten 1 fte, dan nog een aantal (vooral ouders van kleine kinderen) 0,8, en een enkeling 0,6 of 0,4. Minder eigenlijk niet. Maar is in t vo geloof ik heel anders.
WHATSHESAIDmaandag 23 september 2013 @ 18:40
Nog steeds geen normjaartaak gezien -O- Inmiddels wel al bijna een maand bezig...
kwakz0rmaandag 23 september 2013 @ 18:40
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 17:44 schreef Omentuva het volgende:
Dat het de derde persoon pas is die die grap maakt doet mijn vertrouwen in de mensheid een tikje dalen. :')

Wel een interessante vraag die ik eruit kan herleiden: Hoe lastig is het om een fatsoenlijke baan (laten we zeggen 0.7 FTE en hoger) te krijgen? Hoe zit dat bij jullie scholen? Zijn het allemaal 0,3-0,4 FTE banen die moeten worden gevuld of is het eerder 0.8-1 FTE?
Ik ben binnengekomen op 0,5 fte, met nog wat uren op een andere locatie maakte dat 0.8. Daarna tijdelijk 0.6 op één locatie en sinds vorig jaar uitgebreid naar 0,8. In onze sectie werken drie mensen 0.6 vaak icm ouderverlof, rest 0.8 Tot 1.0

Dat is in de school ook het beeld. Incidenteel is er wel een kleine functie voor vervanging. Op meesterbaan zie ik ook zelden iets kleiner dan 0.6. Ik denk omdat dat vaak wel intern vervuld kan worden.
kwakz0rmaandag 23 september 2013 @ 18:40
quote:
13s.gif Op maandag 23 september 2013 18:40 schreef WHATSHESAID het volgende:
Nog steeds geen normjaartaak gezien -O- Inmiddels wel al bijna een maand bezig...
Welkom bij de club!
WHATSHESAIDmaandag 23 september 2013 @ 19:00
quote:
1s.gif Op maandag 23 september 2013 18:40 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Welkom bij de club!
Vrij vervelend. Mee op brugklaskamp, cursusje hier, commissietje daar...
hbo_studentmaandag 23 september 2013 @ 20:45
Beste forumleden,

Ik volg momenteel Bedrijfscommunicatie @ HU en ben bezig met het Project Doelgroepanalyse.

Ik heb docenten als doelgroep gekozen en moet een enquête afnemen onder (aankomende) docenten.

Het gaat over partydrugs en de voorlichting ervan.

Alvast bedankt voor het invullen!

Duur: 3 min

Link:

https://docs.google.com/f(...)l0YHHZ6nIio/viewform
Baba-O-Rileyzondag 29 september 2013 @ 21:21
Wat een stilte! Ik heb een weekje in de Ardennen gezeten met 3VMBO. Geweldige week beleefd. Dit soort momenten zijn echt essentieel om een goede band te smeden tussen de leerlingen onderling en met de leraren. Zeker als je, laat op de avond bij het kampvuur, eens ongedwongen over van alles en nog wat kunt kletsen. "Meneer, hoe denkt u nu eigenlijk over mij?".
-J-D-zondag 29 september 2013 @ 21:28
quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 21:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wat een stilte! Ik heb een weekje in de Ardennen gezeten met 3VMBO. Geweldige week beleefd. Dit soort momenten zijn echt essentieel om een goede band te smeden tussen de leerlingen onderling en met de leraren. Zeker als je, laat op de avond bij het kampvuur, eens ongedwongen over van alles en nog wat kunt kletsen. "Meneer, hoe denkt u nu eigenlijk over mij?".
Dat zijn de momenten met een gouden randje. Heerlijk!
Janneke141zondag 29 september 2013 @ 21:39
Donderdag en vrijdag op kamp met de brugklassers, mijn (allereerste) mentorklas incluis. Ook erg benieuwd naar.
-J-D-zondag 29 september 2013 @ 21:42
De leerlingen van een klas die ik net een maandje heb, hebben een liedje opgenomen met tekst over mij op de melodie van Gangnam Style. Ze willen het ook gaan draaien op het schoolfeest. Schitterend :D
Baba-O-Rileyzondag 29 september 2013 @ 22:07
quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 21:42 schreef -J-D- het volgende:
De leerlingen van een klas die ik net een maandje heb, hebben een liedje opgenomen met tekst over mij op de melodie van Gangnam Style. Ze willen het ook gaan draaien op het schoolfeest. Schitterend :D
Humor ^O^

quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 21:39 schreef Janneke141 het volgende:
Donderdag en vrijdag op kamp met de brugklassers, mijn (allereerste) mentorklas incluis. Ook erg benieuwd naar.
Dat is leuk. Daar heb je, als je er voor open staat, een heel schooljaar (en langer) profijt van.
#ANONIEMmaandag 30 september 2013 @ 20:42
quote:
De Rotterdamse scholengemeenschap Hugo de Groot wil een 'superschool' beginnen: één school voor peuter-, basis- en voortgezet onderwijs voor kinderen van 2 tot 18 jaar.

De nieuwe school moet op 1 januari van start gaan. De minister van Onderwijs heeft nog geen licentie afgeven, maar initiatiefnemer Eric van 't Zelfde denkt dat hij de licentie wel krijgt. In Engelstalige landen heeft het onderwijs goede ervaringen met dit systeem, zegt hij. Vanavond besteedt het VPRO-programma Tegenlicht aandacht aan de 'superschool'.

Het plan komt voort uit onvrede over de kwaliteit van het huidige onderwijs. In achterstandswijken blijven de scores van de Cito-toetsen ver achter bij het landelijk gemiddelde en ligt het aantal vroegtijdige schoolverlaters hoger dan elders. De nieuwe school komt in de Rotterdamse achterstandswijk Charlois.

Taalachterstand
Leerlingen die de nieuwe school bezoeken hebben op woensdagmiddag geen vrij meer. "Dat zijn vier lesuren die je nuttig moet gaan besteden", zegt Van 't Zelfde in Trouw.

Op de 'superschool' worden kinderen met een taalachterstand al vanaf 2 jaar intensief begeleid.

Schoolkeuze
In groep 7 wordt al een voorlopige beslissing genomen over schoolkeuze van de leerlingen voor het voortgezet onderwijs: vmbo, havo of vwo. Nu wordt die keuze in groep 8 pas gemaakt.

Het is de bedoeling dat op de 'superschool' leerlingen uit groep 7 en 8 Nederlands, Engels en rekenen krijgen van leraren uit het voortgezet onderwijs.

Dit mag niet, "maar welke minister met gezond verstand kan er tegen zijn dat kinderen les van specialisten krijgen?", zegt Van 't Zelfde.

In het voortgezet onderwijs wil Van 't Zelfde alleen eerstegraadsleraren voor de klas zetten.
http://nos.nl/artikel/556874-basisschool-wordt-superschool.html

Zometeen om 21.00u op Nederland 2.
Claudia_xdinsdag 1 oktober 2013 @ 15:16
quote:
Dat druist in tegen alles waar ik in geloof. Nou ja, we zullen het maar weer met belangstelling volgen, I guess.
#ANONIEMdinsdag 1 oktober 2013 @ 15:27
quote:
'Laat de crème de la crème het onderwijs verzorgen'
OPINIE - Eric van 't Zelfde − 01/10/13, 10:00

Maak van docent een beschermd beroep dat alleen universitair geschoolden kunnen uitoefenen. Dat schrijft Eric van 't Zelfde, directeur van een openbare scholengemeenschap in Rotterdam.

Stel je het volgende voor: je dochter moet voor een cruciale ingreep naar de tandarts. Bij binnenkomst meldt de tandarts dat hij sinds een jaar de opleiding tandheelkunde volgt en dat, als alles goed gaat, er nog vijf jaren van zijn studie resteren (de opleiding tot tandarts duurt zes jaar). Staat u toe dat deze tandarts die belangrijke ingreep uitvoert?

Toch staat u dagelijks toe dat uw kind lessen volgt van onbevoegde of onderbevoegde docenten. Is dit minder schadelijk voor uw kind dan de gebitsingreep? Ik ben van mening van niet.

Uitholling van het onderwijs
De roep om goed onderwijs komt, van oudsher, van vakbonden en docenten. Maar misschien is het wel juist uw taak, als ouder, om te eisen dat dit land echte docenten krijgt, van uitmuntende kwaliteit.

De uitholling van ons onderwijs is al jaren aan de gang. Het Rapport Dijkgraaf voorspelt dat in 2015 maar liefst 75 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs (VO) het onderwijs heeft verlaten. Van de geringe aanwas, dus van de startende docenten, verlaat 70 procent na vijf jaar het onderwijs. Hiermee stevenen we af op een groot onderwijskundig drama.

In dit land hoort de crème de la crème van onze intelligentsia het onderwijs te verzorgen. Om dit te realiseren pleit ik voor een aantal maatregelen:

- Maak van het vak van docent een 'beschermd beroep'. Een beschermd beroep heeft een belastingvrije voet van 12.000 euro per jaar. De overheid verhoogt hiermee niet de salarissen maar wel fors de koopkracht. De pijn zit dan niet aan de 'uitgavenkant' maar aan de 'inkomstenkant';
- Een beschermd beroep kent een pensioen op basis van 'eindloon' en niet van 'middelloon';
- Verlaag de werkdruk van de Nederlandse docent binnen de lesgevende taak met 20 procent.

Naar zichzelf durven kijken
Het onderwijs moet ook naar zichzelf durven kijken om een kwaliteitsslag te maken. Tegenover deze stevige arbeidvoorwaarden horen ingrijpende kwaliteitsverbeteringen te staan:

- De tweedegraads opleiding voor het VO moet verdwijnen. Slechts universitair geschoolde docenten krijgen een plaats in het onderwijs;
- Het lerarenregister moet verplicht worden;
- Het ontslagrecht moet sterk worden vereenvoudigd;
- Aantoonbaar slecht functionerende docenten moeten niet kunnen doormodderen op andere scholen, zij moeten hun bevoegdheid kunnen verliezen.

Daarnaast verdient de inrichting van het Nederlandse onderwijs de aandacht. Een universitair geschoolde docent die aan 4 vwo wiskunde geeft, heeft een specialisme in één vak en heeft een groep leerlingen in zijn of haar klas die op één niveau les volgt. Hoe anders is dit voor de pabo-student die zich in vier jaar tijd moet specialiseren in meerdere vakken om deze vakken vervolgens te geven aan een overvolle klas met minimaal vijf niveaus? Is dit niet een grote weeffout in het onderwijs?

Meer tijd
Ik pleit er voor om, vanaf groep zeven, leerlingen in te delen in niveaus zodat de leerkracht maximaal leerlingen van één niveau bedient. Dit geeft de leerkracht meer tijd om zijn leerlingen te scholen, te ontwikkelen en te begeleiden. Zijn leerlingen worden kansrijker om een niveau hoger te eindigen: haal er uit wat erin zit!

Tevens is het hoog tijd dat bevoegde vakdocenten het basisonderwijs intrekken. Een bevoegde docent Engels geeft Engels, een bevoegde docent wiskunde geeft rekenen, een bevoegde docent aardrijkskunde geeft wereldoriëntatie, et cetera. Laat de specialisten aan het werk gaan, ook voor de klas.

Voor verandering is moed nodig. Laten we hopen dat de Minister van het Onderwijs deze moed heeft.

Eric van 't Zelfde is directeur van een openbare scholengemeenschap in Rotterdam.

Tegenlicht (VPRO) zond maandag de film uit over de bevlogen strijd van directeur Eric van 't Zelfde om de beste school van Nederland te worden en daarmee de kinderen van Rotterdam-Zuid toegang te geven tot een succesvol leven.
http://www.volkskrant.nl/(...)wijs-verzorgen.dhtml

Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Ik geloof dat die Eric van 't Zelfde een behoorlijk capabel figuur is; ik zou zo voor 'm willen werken.
Claudia_xdinsdag 1 oktober 2013 @ 15:36
En de "beste school" zal dan wel de school zijn met de meeste vooruitgang op cito-scores of zo? Zucht.

Overigens vind ik het versoepelen van het ontslagrecht prima, al zie ik dat niet als een specifieke onderwijskwestie. Het ontslagrecht zou in het algemeen versoepeld moeten worden.
kwakz0rdinsdag 1 oktober 2013 @ 17:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:36 schreef Claudia_x het volgende:
En de "beste school" zal dan wel de school zijn met de meeste vooruitgang op cito-scores of zo? Zucht.

Overigens vind ik het versoepelen van het ontslagrecht prima, al zie ik dat niet als een specifieke onderwijskwestie. Het ontslagrecht zou in het algemeen versoepeld moeten worden.
^^ Dit.

En ook: het afschaffen van de tweedegraads is een slecht idee. Je hebt juist mensen nodig die in vier jaar worden klaargestoomd om les te geven aan de lagere niveaus. Dat vergt een aparter didactiek en pedagogiek. Eerstegraads zijn dat vaak met een kopopleiding van een jaar helemaal niet tegen opgewassen.
Omentuvadinsdag 1 oktober 2013 @ 18:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:36 schreef Claudia_x het volgende:
En de "beste school" zal dan wel de school zijn met de meeste vooruitgang op cito-scores of zo? Zucht.
Dat is helaas wel de insteek die Nederland (in navolging van een aantal landen) op dit moment heeft, ja. Ik denk niet dat van 't Zelfde die insteek heeft (of, nou ja, niet meer dan een gemiddelde schooldirecteur) maar ik denk dat die insteek er wel aan gegeven gaat worden als het ooit door OCW over wordt genomen. Ondanks goede bedoelingen.

Afschaffen tweedegraads zonder vervangend idee is absurd en onhandig. Denk ook eerder dat ie bedoelde 'maak één universitaire docentenopleiding', à la de universitaire pabo in opzet. Ofzo.
Janneke141dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:48
Heeft er iemand tips voor hoe om te gaan met collega's die, onder de melding "ik trek het even niet meer", allerlei werkzaamheden in jouw schoot, of die van anderen, droppen?
#ANONIEMdinsdag 1 oktober 2013 @ 18:48
Het feit dat een lerarenopleiding aan een universiteit wordt gegeven voegt niet bijster veel toe mijns inziens. Het gaat om het instroomniveau: je moet academici hebben, geen hbo'ers.
Janneke141dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:52
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:48 schreef Sloggi het volgende:
Het feit dat een lerarenopleiding aan een universiteit wordt gegeven voegt niet bijster veel toe mijns inziens. Het gaat om het instroomniveau: je moet academici hebben, geen hbo'ers.
Kennis van Galoistheorie en Fourieranalyse voegt in mijn optiek ook niet zoveel toe aan het repertoire van een wiskundedocent in de onderbouw van het vmbo.
ShadyLanedinsdag 1 oktober 2013 @ 18:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:48 schreef Janneke141 het volgende:
Heeft er iemand tips voor hoe om te gaan met collega's die, onder de melding "ik trek het even niet meer", allerlei werkzaamheden in jouw schoot, of die van anderen, droppen?
"Je wendt je tot de verkeerde". Verwijs hem naar zijn leidinggevende: dat is de plek om "ik trek het niet even meer" aan te kaarten. En die moet dan ook maar beslissen welke werkzaamheden echt overgenomen moeten worden, en mag met die werkzaamheden bij deze en gene gaan leuren.

Dan komt de leidinggevende ongetwijfeld bij jou aankloppen, maar mogelijk al met een gefilterd takenpakket met alleen de echt essentiele dingen, en bovendien zeg je makkelijker nee tegen een zakelijke leidinggevende dan tegen een labiele collega die er doorheen zit.
#ANONIEMdinsdag 1 oktober 2013 @ 18:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:52 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Kennis van Galoistheorie en Fourieranalyse voegt in mijn optiek ook niet zoveel toe aan het repertoire van een wiskundedocent in de onderbouw van het vmbo.
Dat ben ik met je eens, maar op de havo en het vwo zie ik het liefst alleen academici, ook in de onderbouw.
Janneke141dinsdag 1 oktober 2013 @ 19:48
Even muziek aan het hamsteren voor de party-avond op het brugklaskamp. Iemand nog suggesties? Ben niet zo thuis in die troep die ze tegenwoordig muziek noemen.
Bram_van_Loondinsdag 1 oktober 2013 @ 20:12
Misschien is het leuk voor hen om ook eens kennis maken met wat goede muziek uit de jaren 60, 70 en 80? Hun eigen muziek horen ze toch al steeds, een mooie kans om hun horizon te verbreden.
Omentuvadinsdag 1 oktober 2013 @ 20:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 19:48 schreef Janneke141 het volgende:
Even muziek aan het hamsteren voor de party-avond op het brugklaskamp. Iemand nog suggesties? Ben niet zo thuis in die troep die ze tegenwoordig muziek noemen.
Ylvis - The Fox. :+

En dat was ongeveer mijn kennis van de huidige hitlijst.

Is er geen leerling die je morgen snel aan kan schieten om een antwoord op deze vraag te krijgen?
Buitendamdinsdag 1 oktober 2013 @ 20:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 20:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Misschien is het leuk voor hen om ook eens kennis maken met wat goede muziek uit de jaren 60, 70 en 80? Hun eigen muziek horen ze toch al steeds, een mooie kans om hun horizon te verbreden.
Op brugklaskamp...?

Het is hun kamp, dus ook hun muziek. ;)
Bram_van_Loondinsdag 1 oktober 2013 @ 21:09
In dat geval wens ik Janneke veel sterkte. ;)
kwakz0rdinsdag 1 oktober 2013 @ 21:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 20:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Misschien is het leuk voor hen om ook eens kennis maken met wat goede muziek uit de jaren 60, 70 en 80? Hun eigen muziek horen ze toch al steeds, een mooie kans om hun horizon te verbreden.
_O-

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 19:48 schreef Janneke141 het volgende:
Even muziek aan het hamsteren voor de party-avond op het brugklaskamp. Iemand nog suggesties? Ben niet zo thuis in die troep die ze tegenwoordig muziek noemen.
De kids top 20 op dit moment is:
the world is mine - mainstreet
up - b-brave
best song ever - one direction
stralen - polle
when I'm gone (cups) - jeronimo
glitter en glamour - finalisten JSF 2013
sueno - alessandro
disco dude - ralf mackenbach
droom over jou - billy dans ft. ferry doedens
24/seven - big time rush
roar - katy perry
dan kies is voor jou - femke meines

gangnam style gaan ze volgens mij ook nog steeds goed op, en gewoon top 40 shit zoals
avicii - wake me up
dybbs en borgeous - tsunami
jason derulo - talk dirty
stromae - papaoutai
pharell williams - happy

en dingen als de jeugd van tegenwoordig, rihanna, chris brown, macklemore, bruno mars, florida, the script....
#ANONIEMdinsdag 1 oktober 2013 @ 21:13
Er staat geen enkel nummer tussen wat voor muziek door kan gaan :').

Hoewel, Katy Perry :9~ .
Cevichedinsdag 1 oktober 2013 @ 21:14
One direction is een serieuze hype :)
Rihanna, Beyoncé, lady gaga zijn ook wel populair.
kwakz0rdinsdag 1 oktober 2013 @ 21:18
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:13 schreef Sloggi het volgende:
Er staat geen enkel nummer tussen wat voor muziek door kan gaan :').

Hoewel, Katy Perry :9~ .
ik vul ook liever mijn oren met brandende kerosine, maar hej, t is voor de kids he...
Laurelinedinsdag 1 oktober 2013 @ 21:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 19:48 schreef Janneke141 het volgende:
Even muziek aan het hamsteren voor de party-avond op het brugklaskamp. Iemand nog suggesties? Ben niet zo thuis in die troep die ze tegenwoordig muziek noemen.
Het groepje rond mijn 'eigen' brugklasser was vorig jaar helemaal idolaat van verschrikkelijk foute eind jaren '80-liedjes: McHammer - Can't touch this, Vanilla Ice - Ice Ice Baby, etc. Geen idee waardoor dat nu weer getriggerd was! Maar wel leuk voor de feestavond, krijg je de leraren óók nog mee de dansvloer op, foute dansjes doen! O+
Janneke141dinsdag 1 oktober 2013 @ 21:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:12 schreef kwakz0r het volgende:
De kids top 20 op dit moment is:
the world is mine - mainstreet
up - b-brave
best song ever - one direction
stralen - polle
when I'm gone (cups) - jeronimo
glitter en glamour - finalisten JSF 2013
sueno - alessandro
disco dude - ralf mackenbach
droom over jou - billy dans ft. ferry doedens
24/seven - big time rush
roar - katy perry
dan kies is voor jou - femke meines

gangnam style gaan ze volgens mij ook nog steeds goed op, en gewoon top 40 shit zoals
avicii - wake me up
dybbs en borgeous - tsunami
jason derulo - talk dirty
stromae - papaoutai
pharell williams - happy

en dingen als de jeugd van tegenwoordig, rihanna, chris brown, macklemore, bruno mars, florida, the script....
Kijk, daar kan ik wat mee. Bedankt :)
Omentuvadinsdag 1 oktober 2013 @ 21:35
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:19 schreef Laureline het volgende:

[..]

Het groepje rond mijn 'eigen' brugklasser was vorig jaar helemaal idolaat van verschrikkelijk foute eind jaren '80-liedjes: McHammer - Can't touch this, Vanilla Ice - Ice Ice Baby, etc. Geen idee waardoor dat nu weer getriggerd was! Maar wel leuk voor de feestavond, krijg je de leraren óók nog mee de dansvloer op, foute dansjes doen! O+
Als al dat soort dingen cyclisch zijn... Betekent dat dat de Ketchup Song ook populair wordt op bruggerkampen? :{

*note to self: nooit bruggermentor worden als ik het kan helpen* :+
WHATSHESAIDdinsdag 1 oktober 2013 @ 21:40
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:18 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

ik vul ook liever mijn oren met brandende kerosine, maar hej, t is voor de kids he...
Wat een hel is het eigenlijk altijd, zo'n schoolfeest. Kutmuziek, kinderen die echt alle kanten op stuiteren van de suiker, benauwde hokken, tot laat in de avond na een dag werken....
thabitdinsdag 1 oktober 2013 @ 23:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:12 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

_O-

[..]

De kids top 20 op dit moment is:
the world is mine - mainstreet
up - b-brave
best song ever - one direction
stralen - polle
when I'm gone (cups) - jeronimo
glitter en glamour - finalisten JSF 2013
sueno - alessandro
disco dude - ralf mackenbach
droom over jou - billy dans ft. ferry doedens
24/seven - big time rush
roar - katy perry
dan kies is voor jou - femke meines
Twaalf nummers in de top 20? Kinderen kunnen niet eens meer tellen tegenwoordig!
Baba-O-Rileydinsdag 1 oktober 2013 @ 23:29
Alles draaien wat in de Top 40 staat, van "Animals" van Martin Garrix, via "Best Song Ever" en "Wake Me Up" naar "Tsunami" van DVBBS.

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 20:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Misschien is het leuk voor hen om ook eens kennis maken met wat goede muziek uit de jaren 60, 70 en 80? Hun eigen muziek horen ze toch al steeds, een mooie kans om hun horizon te verbreden.
Doe ik vaak genoeg in de klas, met luisteroefeningen. Gewoon wat ouwe Alice Cooper, KISS, The Who, David Bowie er door heen gooien. Vinden ze nog leuk ook. "Meneer, ik had aan mijn vader gevraagd hè, die had nog een LP van Queen in de kast". Laatst een paar van die oude jaren '70 soulplaten gedraaid. "Kijk, hier dansten jullie ouders vroeger op!".
kwakz0rwoensdag 2 oktober 2013 @ 06:40
quote:
6s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 23:08 schreef thabit het volgende:

[..]

Twaalf nummers in de top 20? Kinderen kunnen niet eens meer tellen tegenwoordig!
Was me niet eens opgevallen :')
Wizzorwoensdag 2 oktober 2013 @ 09:05
Veel fans van One Direction in de eerste klas, en in de vierde is Iggy Azalea een hit bij de dames



En dan word ik preuts genoemd omdat het mij niet een goed idee leek om dit op het bord af te spelen :')
#ANONIEMwoensdag 2 oktober 2013 @ 17:01
Moet kunnen toch.

:')
merry77donderdag 3 oktober 2013 @ 22:08
grr, vandaag weer hommeles in een bepaalde 3havo klas. Andere 3 3havo klassen gaan prima. Alleen deze is niet stil te krijgen. Heel veel gepraat overal, niet dat je even iemand eruit kan pikken.
Wat extra schrijfwerk uitgedeeld, maar bleef onrustig.
Ik krijg geen vat op deze klas.
Aangegeven dat ik 15 min langer zou doorgaan na hun laatste uur, dat ze terug moesten komen als ik de stof niet af zou krijgen.
Uiteindelijk 3 minuten voor tijd hw besproken en stof behandeld. Leuk voorbeeldje achterwege gelaten (geen tijd) en ze dus op normale tijd weg laten gaan.

Bij andere docenten schijnen ze rustiger te zijn. Een docent heeft zelf een deal met de concierge gemaakt dat ze een uurtje gaan prikken.

Echt ik heb geen idee hoe ik deze sportklas kan aansporen. Een deel van de lln wil wel en is de dupe van de praters.
Dragonberrydonderdag 3 oktober 2013 @ 22:38
Ik worstel ook een klein beetje met mijn sportklas. Het is voor mij vooral een uitdaging om de leiding te behouden en ze bezig te houden. Zodra ze klaar zijn hebben ze de neiging gewoon over te gaan op standje 'pauze' en lekker kletsen. Meer uitdaging geven dus. En ik moet wat strenger gaan worden. Vorige keet had ik een hele leuke les waar zij ook iets te enthousiast van werden en begonnen te roepen door de klas wat een beetje uit de hand liep.. Helaas daardoor eerder gestopt met de uitleg en stil aan het werk gezet.
Merk ook dat de groepsdynamiek wat meer begint te werken en ze steeds meer op elkaar gaan reageren, maar ik weet nog niet goed hoe ik daar mee om moet gaan..
Oeh, iets langer verhaal geworden.. Stagiaire problemen :P
Baba-O-Rileydonderdag 3 oktober 2013 @ 23:12
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 22:38 schreef Dragonberry het volgende:
Vorige keet had ik een hele leuke les waar zij ook iets te enthousiast van werden en begonnen te roepen door de klas wat een beetje uit de hand liep.. Helaas daardoor eerder gestopt met de uitleg en stil aan het werk gezet.
Dus als je klas enthousiast raakt, moeten ze voor straf stil aan het werk? Hier krijg je in de loop der tijd wel een 'Fingerspitzengefühl' voor, dat je tóch gebruik kunt maken van hun enthousiasme, maar dat het wél binnen de perken blijft ;)
AlDieWillenteKaaprenVarendonderdag 3 oktober 2013 @ 23:15
Ik zou ze gewoon een rotschop voor hun reet geven maar ik heb dan ook nog geen stages gehad. Zal wel niet mogen van de didactiek-docenten ofzo.

Lijkt mij wel lastig, van tevoren zitten we binnen de klas te pochen dat we later wel even streng gaan zijn en de orde gaan houden maar dat zal vaak toch niet lukken.
Baba-O-Rileydonderdag 3 oktober 2013 @ 23:17
Schop voor hun reet geven, streng zijn... Waarom zie je de klas als een vijand? Als je met die insteek de klas binnenstapt, zal de klas ook zo reageren op jou. Natuurlijk zullen ze je - als nieuwe docent - gaan uitproberen, maar persoonlijk werk ik liever aan een positieve sfeer in de klas.
Dragonberrydonderdag 3 oktober 2013 @ 23:23
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 23:12 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Dus als je klas enthousiast raakt, moeten ze voor straf stil aan het werk? Hier krijg je in de loop der tijd wel een 'Fingerspitzengefühl' voor, dat je tóch gebruik kunt maken van hun enthousiasme, maar dat het wél binnen de perken blijft ;)
Aan de ene kant vond ik het ook heel leuk! Maar na 6 keer weer stilte krijgen was de tijd nogal op aan het raken en was ik er wel even klaar mee..
Ik wil ook wat meer met werkvormen gaan doen, dus dan moet ik zeker gaan kijken hoe ik dat in toom kan houden :P
AlDieWillenteKaaprenVarendonderdag 3 oktober 2013 @ 23:25
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2013 23:17 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Schop voor hun reet geven, streng zijn... Waarom zie je de klas als een vijand? Als je met die insteek de klas binnenstapt, zal de klas ook zo reageren op jou. Natuurlijk zullen ze je - als nieuwe docent - gaan uitproberen, maar persoonlijk werk ik liever aan een positieve sfeer in de klas.
Schop voor de reet geven is natuurlijk overdreven, streng doch rechtvaardig wordt ons door de docenten aangeraden.

Of nou ja "Er is geen goede of slechte manier om les te geven, maar deze manier is wel beter, ja."
#ANONIEMvrijdag 4 oktober 2013 @ 17:08
Streng hoef je niet te zijn. Wees liever duidelijk.
Janneke141vrijdag 4 oktober 2013 @ 17:51
Zo, was dat even een heerlijk kamp. Sfeer onder de kinderen was top, onder de staf ook, minstens 30 kinderen hun angst-voor-bos-in-het-donker laten overwinnen, 2 nieuwe stelletjes, en een superfanatieke zeskamp tussen alle klassen. Briljant!
Volgende week ouderavonden, ben ook benieuwd of die er nog wat over zeggen.
Baba-O-Rileyvrijdag 4 oktober 2013 @ 18:25
Ik zorgde er altijd voor dat ze het bos niet meer in durfden... >:)