abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:01:46 #1
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131038567
Welkom in deel 33 van ons gezellige docententopic.

Een luchtig, gezellig topic bedoeld voor mensen die in het onderwijs werkzaam zijn: nieuwe docenten, studenten aan de lerarenopleiding, docenten die al wat jaartjes voor de klas staan... Kortom, iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt.
.
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:02:06 #2
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131038589
Ik zie nu pas dat je pas het onderwijs in gaat, Fairybell. Daar had ik in het bombardement aan posts even overheen gelezen. Hier heb je wat tips en truukjes. Hopelijk kun je er wat mee!

BINNENKOMEN VAN DE LEERLINGEN
- Als de leerlingen binnen komen, altijd begroeten! Je ziet vaak dat leraren niks zeggen als de klas binnen komt, en de eerste woorden zijn: "Pak je boek voor je op bladzijde 3".
- Ga bij de deur staan. Dan verwelkom je ze als het ware in "jouw" territorium. Ook kun je leerlingen die wat té enthousiast naar binnen stuiteren, al wat kalmeren.
- Geef de leerlingen de eerste minuutjes de kans om spullen op tafel te pakken en even tot rust te komen. Ik praat dan meestal effe wat met de leerlingen. Even vragen hoe het met de nieuwe schildpad gaat, of de BlackBerry nog steeds kapot is, etc. Beetje socializen, vinden de leerlingen leuk als je belangstelling toont.

LESBEGIN
- Ga voor de klas staan - verstop je niet achter het bureau! - en vraag om stilte. Ga dán pas verder met je verhaal.
Als je niet wacht op stilte en je begint door het geroezemoes te praten, dan weten de leerlingen dat het niet de moeite waard is om te luisteren.
- Begin de les met: "Goedemorgen", "Goedemiddag" of iets dergelijks.
Laat merken dat je het leuk vindt dat zij er zijn.
- In de allereerste les zou ik de klassenlijst doorlopen, even vragen of de persoon zijn vinger opsteekt. Eventueel kort iets over zichzelf laten vertellen?
- Maak een klasseplattegrond. Dan leer je de namen sneller!
- Ik loop meteen de klas in tijdens mijn verhaal. Dan dring je het territorium van de leerlingen binnen. Maar het is JOUW lokaal, JOUW territorium. Terugeisen, dus!

KLETSEN
- Leerlingen kunnen kletsen tijdens je uitleg. Dat ligt niet aan jou, maar aan de stof. Ik was zelf ook niet geïnteresseerd in de ontwikkelingen van de Franse fruitvlieg. Je hebt kletsen en kletsen. Ik heb er zelf geen probleem mee als leerling A even iets tegen leerling B fluistert. Je maakt je zelf namelijk énorm wild als je op élk fluistertje gaat reageren. Klas wordt dan ook opgefokt.
- Als er een leerling blijft kletsen, stoppen met de uitleg, en de leerling in kwestie doordringend aan kijken. Daarna verder met je uitleg.
- Werkt dat niet, dan noem ik zijn naam tijdens mijn uitleg. "Wat je dan ziet, Remco, is dat het voltooid deelwoord aan het einde van de zin komt".
- Werkt dat niet, dan ga ik langzamer praten en blijf de leerling in kwestie doordringend aan kijken.
- Werkt dat niet, dan leg ik mijn boek neer en zeg ik: "Sorry dat ik je stoor tijdens je gesprek. Praat rustig even verder, de klas en ik luisteren wel even mee".
- Onverwachte opmerkingen werken vaak beter dan 5 x "kun je even je mond dichthouden?".

KLAS STOPT NIET MET KLETSEN
- Nachtmerrie van elke leraar! Kan gebeuren, maar wat doe je dan?
- Ga nóóit, nóóit óver het geluid van de klas heen schreeuwen. Jij gaat harder, de klas gaat harder -> escalatie van geluid.
- Boos worden? Er is niks dat een rumoerige klas leuker vindt!
- Ga rustig voor de klas zitten, achter je bureau, en ga lezen, of een puzzel in vullen. Dat is een reactie die de klas niet verwacht. De leukigheid gaat er voor hen dan van af. Je wacht (en uiteraard bonst je hart in je keel) tot de klas gekalmeerd is. En al duurt dat 20 minuten, so what.
Dan zeg je rustig: "Ik heb nu xx minuten zitten wachten. Dat is dus de laatste keer geweest!". Je kunt er voor kiezen om als sanctie de xx minuten te laten nablijven/in te halen.

STRAF
- Ik ben zelf geen voorstander van straf en ik geef het dan ook hoogstzelden.
- Als een leerling vervelend is, geef je hem 2 keer een waarschuwing. De derde keer laat je hem straf schrijven. Zorg dat je van te voren weet wat je hem laat overschrijven. "Rick, schrijf bladzijde 40 maar over. Morgen inleveren".
- Wat ik meestal doe is een gesprekje met de leerling aan knopen. Niet bang zijn voor 'vervelende' kinderen! Zij vragen aandacht, alleen op een andere manier. In zo'n gesprekje vraag ik waarom hij zo tegen me doet, of ik misschien wat fout gedaan heb.
Meestal kan zo'n leerling je haarfijn vertellen waarom hij vervelend reageert. Daar kun je dan iets mee. Ik ken collega's die een jaar lang een leerling elke les straf gaven, omdat hij vervelend was. Ik was er in een gesprekje achter, en ik had een heel leuk jaar met hem.
Zo'n gesprekje kan ná de les, op een afgesproken tijdstip, of tijdens de les. Ik zet de klas dan aan het werk, en neem zo'n leerling dan even mee de gang op.
- Noteer goed welke straf je aan een leerling gegeven heb. Als een leerling iets bij je moet inleveren, onthou dat. Ik vergeet dat altijd, een van de redenen dat ik nooit straf geef.. haha

IK BEN MIJN..... VERGETEN
- Wat doe je als een leerling met een pruillip naast je bureau staat en meldt dat hij zijn boek vergeten is? Of iets anders?
- Wanneer de leerling zijn boek vergeet, laat ik hem meestal mee kijken met de buurman. Zo krijgt hij toch wat van de les mee -> gaat dus niet klieren!!
- Werkboek vergeten? Volgende les laten zien en alle opdrachten zijn bijgewerkt.
- Ik reageer nooit boos als iemand wat vergeet. Ik ben meestal quasi-teleurgesteld. Als je zo reageert, speel je op het gevoel van de leerlingen. Iemand teleurstellen vinden ze veel erger dan iemand boos maken.

HUISWERK CONTROLEREN
- Je kunt vragen of de leerlingen hun werkboek open leggen bij het huiswerk. Dan langs alle bankjes lopen en de werkboeken inzien. Dit kost wel wat tijd (wat doet de rest van de klas ondertussen?). Maar werkt wel.
- Steekproefsgewijs een werkboek vragen en die nakijken. (Dit doen wanneer de klas aan het werk is).
- Tijdens zelfstandig werken door de klas lopen en terloops in de werkboeken kijken. Het valt je meteen op als een werkboek behoorlijk leeg is!

HUISWERK NIET AF?
- Wat doe je dan?
- Gemiste opdrachten maken voor de volgende les. Laten zien.
- Een kruisje in je agenda zetten. Drie kruisjes is.... *sanctie*
- "Oke, kan gebeuren. Zorg maar dat je in de les goed oplet". -> voor de lieve leerlingen die helemaal in de stress zitten omdat ze het huiswerk écht vergeten waren...
- Je kunt ook zeggen: "Ik geef iedereen nu een 10 cadeau. Alsjeblieft. Wanneer je iets vergeet, of dat nu huiswerk is, of je boek.. dan gaat er een half punt van af.
Heb je nu tot aan het einde van het blok alle spullen netjes bij je, heb je een 10 op je lijst er bij". (Die telt dan als een SO'tje, 1 x). Wel goed bijhouden dan! Vooral eerste en tweedeklassers vinden dit geweldig.

PROEFWERKEN
- Wanneer leerlingen proefwerken aan het maken zijn, ga áchter in de klas staan. Dan weten ze niet waar je bent.
- Als een leerling spiekt: laat merken dat je het gezien hebt. Wat je er dan mee doet, hangt van de situatie af. Ik kijk soms een leerling doordringend aan, en schud dan langzaam mijn hoofd. Of ik trek een gezicht van: "sufferd".
- Je kunt er voor kiezen om de leerling een 1 te geven. Je kunt ook een punt in mindering brengen.
- Opmerking maken: "De volgende keer dat ik je dat zie doen, Kris, heb je een 1!"; "De volgende keer dat je dat doet, krijg je 1 punt aftrek!". Of, wat romantischer: "Je hoeft het werk van je buurman niet na te kijken, Kris, dat doe ik straks wel".
- Ophalen van de proefwerken: mijn manier van voorkeur is om het werk van achter naar voren te laten doorgeven. Dan hoef je alleen maar de voorste tafeltjes na te lopen en je hebt alle werken.
- Je kunt ook door de klas lopen en de proefwerken ophalen, maar gaat minder snel en leerlingen zonder proefwerk hebben de neiging om te gaan kletsen.

HUISWERK OPSCHRIJVEN
- Altijd datum en uur op schrijven. "Vrijdag 13 september, het vijfde uur: oefening 4 t/m 7 maken, en paragraaf 9 leren". Als je zegt: "voor de volgende les", weten de leerlingen niet wanneer dat is.
- Laat het werk ook even zien. Ik laat altijd de oefeningen zien die ze moeten maken. Voor de onzekere leerlingen een houvast.

ALGEMEEN
- Zie de leerlingen niet als de grote vijand.
- Reageer positief en vrolijk.
- Wees consequent (doe wat je zegt!). Dat is niet hetzelfde als streng!
- Gaat een lesje wat minder? Reageer het niet af op de volgende klas. Die kunnen er immers niets aan doen.
- Weet je iets niet? Zeg dat gewoon. "Tja, je gelooft het of niet, maar leraren zijn ook maar mensen.. Ik zal het opzoeken". Dat accepteren de leerlingen wel, hoor.
- Als iets niet goed gaat, zeg dat aan je collega's. Liever een collega die eerlijk aangeeft dat iets niet goed lukt (en je dus kunt helpen), dan een collega die halsstarrig volhoudt dat het "prima!" gaat, terwijl je de stoelen door het lokaal ziet vliegen!

- Heb plezier! Onderwijs is leuk!

[ Bericht 0% gewijzigd door Baba-O-Riley op 10-09-2013 21:09:11 ]
.
pi_131038605
Reactie op laatste post:

Gelukkig, dat vind ik een geruststelling. Die vriendin van me had de pech dat ze een begeleider had die haar weinig tips gaf. Als iets mis ging dan zei hij altijd maar van "ik weet het ook niet'. Ik ben bang dat ik ook zo'n begeleider tref, straks. Zeker als je geen ervaring hebt is het moeilijk om te bedenken waarom iets fout gaat, helemaal omdat je de boeken niet uit je hoofd kent.
pi_131039188
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Fairybell het volgende:
Reactie op laatste post:

Gelukkig, dat vind ik een geruststelling. Die vriendin van me had de pech dat ze een begeleider had die haar weinig tips gaf. Als iets mis ging dan zei hij altijd maar van "ik weet het ook niet'. Ik ben bang dat ik ook zo'n begeleider tref, straks. Zeker als je geen ervaring hebt is het moeilijk om te bedenken waarom iets fout gaat, helemaal omdat je de boeken niet uit je hoofd kent.
Waarom zit je zo vol angst? Je maakt je druk om niks, in mijn optiek. Laat het gewoon op je af komen.
pi_131039753
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:10 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Waarom zit je zo vol angst? Je maakt je druk om niks, in mijn optiek. Laat het gewoon op je af komen.
ik weet nog wel hoe eng ik het vond de eerste keer, en vooral van te voren. toen kon ook iedereen zeggen dat ik het op me af moest laten komen maar ik probeerde me ook zo goed mogelijk in te dekken van te voren :P
Kwak
pi_131039973
YourAsset, ik ben iemand die heel perfectionistisch is en hoge eisen aan haarzelf stelt. Ik wil geen fouten maken.

Trouwens, ik lees nu die lijst met tips, heb daar veel aan. Uit ervaring moet ik wel zeggen dat als de docent achterin stond, hij alleen de ruggen kon zien, en leerlingen dan naar elkaar konden seinen. De beste leraren die ik gaf zaten tijdens een toets voorin, en liepen niet door de klas. Niemand mocht door de klas lopen totdat alle toetsen bij de docent waren (door ze naar voren te geven). Hierdoor had de docent overzicht en konden we ook niet, aan het einde van de toets, snel seinen zodat je de vragen nog kon verbeteren als de docent met de rug naar een leerling stond die wat wou inleveren.
pi_131040100
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Fairybell het volgende:
Reactie op laatste post:

Gelukkig, dat vind ik een geruststelling. Die vriendin van me had de pech dat ze een begeleider had die haar weinig tips gaf. Als iets mis ging dan zei hij altijd maar van "ik weet het ook niet'. Ik ben bang dat ik ook zo'n begeleider tref, straks. Zeker als je geen ervaring hebt is het moeilijk om te bedenken waarom iets fout gaat, helemaal omdat je de boeken niet uit je hoofd kent.
Lekkere begeleider :') Als je er echt zo een treft, gewoon om een andere vragen! Je moet vooral veel kunnen uitproberen en feedback krijgen. Het gaat in het begin echt niet perfect, maar dat maakt niet uit.
Tot nu toe vind ik mijn begeleider dit jaar echt top. Heb echt het gevoel dat er veel kan en zo hoort het natuurlijk ook eigenlijk :)
pi_131040333
Goede start tips!

Had dit jaar een 3 havo sportklas (altijd al drukker) en die waren vanaf moment 1 niet stil te krijgen. Kwam niet eens door mijn introductie of even de namen van de plattegrond opschrijven.
Ongetwijfeld fout, maar ik heb er 5 de paragraaf laten overschrijven en 2 uitgestuurd (na 5x strafwerk uitdelen gingen die nog steeds door). Volgende les flink aantal niet gemaakt en heb ik op de gang gezet om het strafwerk daar te maken. 3 nog steeds niet gemaakt en heb ik direct die dag de ouders van gebeld.

Deze klas is bij een aantal andere docenten ook druk. Met die hitte donderdag vielen ze bij mij mee, bij andere strenge docent niet. Afgelopen maandag was weer vanouds, 6 die door blijven praten en dus ook weer strafwerk. Ze weten nu wel dat ze het gelijk aan het begin van de les moeten inleveren.

Voorlopig blijf ik dit maar even volhouden, maar af en toe vraag ik me af hoe ik zo'n klas stil krijg.

Een andere 3havo die de eerste les ook drukker was hielp het geven van strafwerk aan 2 lln erg goed, die klas is nu vrij rustig. Nog een 3havo klas die ik heb met veel meiden heerst een prettige sfeer en heb kan ik voorlopig met wat mondelinge waarschuwingen prima mee door.

Ben nog niet aan de 5 jaar van onderwijs, dus ik sta altijd open voor ideeen.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_131040404
Ik ga trouwens de opleiding op de VU doen, die vriendin deed het op de ILO en daar schijnen ze heel afstandelijk te zijn. Ze heeft niet het idee dat ze daar echt gehoord werd zegt ze. Volgens mij bieden ze wel een vak aan waar je kan praten over hoe je je voelt, maar dat is niet verplicht. Weet iemand hoe dat op de VU is?
pi_131040725
En met praten over hoe je je voelt bedoel ik vooral dat je ook bespreekt hoe het is als een klas zich opeens tegen je keert, en meer van zulks. Want ik weet gewoon dat ik het moeilijk ga hebben daarmee.
pi_131040727
Vanaf eind oktober krijg ik twee stagiaires. Ze nemen 12 van mijn 15 lessen per week over.
Alleen 3-vwo houd ik zelf :)
Twee jaar geleden had ik ook twee stagiaires en dat vond ik heel leuk. Kost heel veel tijd en je krijgt amper uren/geld/tijd/mogelijkheden voor terug, maar het is leuk om te doen. Mensen enthousiast maken voor het werken in het onderwijs en mijn ervaring delen is gaaf ^O^
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_131041149
J-D, wat doe jij met je stagiaires als de lessen niet goed gaan? Bespreek je alles tot in de puntjes?
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:39:53 #13
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_131041192
Goede tips, Baba!

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Baba-O-Riley het volgende:

KLAS STOPT NIET MET KLETSEN
- Ga rustig voor de klas zitten, achter je bureau, en ga lezen, of een puzzel in vullen.
Precies, met goochelen en spelen kom je vaak zoveel verder dan boos worden!

Wat bijvoorbeeld ook kan werken, is een Donald Duckje uit je la trekken en met een glimlach het achterkantstripje lezen. Zijn ze zo stil en zitten ze je verontwaardigd aan te kijken. Even over de rand van de DD heenkijken en dan verbaasd reageren: 'Oh, sorry. Ik dacht dat we gingen pauzeren tijdens de les. Prima hoor, moeten we alleen nog wel een stukje les tijdens de pauze doen'.
Dan kunnen ze ineens smeken om les. :D

Maar natuurlijk wel even heel rustig het stripje uitlezen om te laten merken dat je echt niet van je stuk te brengen bent. ;)
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:40:34 #14
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131041243
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:39 schreef Fairybell het volgende:
J-D, wat doe jij met je stagiaires als de lessen niet goed gaan? Bespreek je alles tot in de puntjes?
Ik geef altijd een paar positieve punten, plus een aantal "aandachtspunten".
.
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:41:01 #15
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131041266
De fameuze tips en tops.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131041323
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:39 schreef Fairybell het volgende:
J-D, wat doe jij met je stagiaires als de lessen niet goed gaan? Bespreek je alles tot in de puntjes?
Eerst proberen de bal bij hem/haar neer te leggen en vragen te stellen.
Welke sfeer/houding had je willen zien? Welke sfeer zag je? Hoe heb je geprobeerd die sfeer te creëren? Hoe verklaar je het gedrag van de leerlingen? Welke dingen vond je goed gaan? (hoe slecht de les ook was). Waarom?
Niet gelijk oordelend te zijn en mijn mening door te drukken. Eerst eens zien wat ze zelf ontdekt hebben.
Pas als we dat helemaal hebben uitgeplozen (of eigenlijk de stagiaire zelf met behulp van wat vragen), heb ik altijd nog wel een aantal dingen die mij waren opgevallen nog niet besproken waren.
Soms is het zoeken naar iets positiefs, maar die dingen zijn juist zo belangrijk om bij stil te staan.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:42:42 #17
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_131041363
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:41 schreef Janneke141 het volgende:
De fameuze tips en tops.
En soms, als een stagiair er helemaal doorheen zit en op het punt staat om het bijltje erbij neer te gooien, alleen de tops.
pi_131041398
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:34 schreef Fairybell het volgende:
En met praten over hoe je je voelt bedoel ik vooral dat je ook bespreekt hoe het is als een klas zich opeens tegen je keert, en meer van zulks. Want ik weet gewoon dat ik het moeilijk ga hebben daarmee.
Een klas keert zich niet tegen jou, dat is les 1. ;)

Een klas kan vervelend zijn, niet doen wat je wilt, ze kunnen zelfs dingen doen waarvan je dan denkt dat ze jou moeten hebben of zich tegen je keren. Maar het is nooit persoonlijk. Het zijn pubers, ze zetten zich af tegen gezag, en op school is de leraar dat. Neem het niet persoonlijk en ga niet voortdurend aan je persoonlijkheid twijfelen.

Ik ben ook ontzettend perfectionistisch. Mijn eerste jaar vond ik daardoor heel moeilijk, het is een soort psychotherapie zeiden we wel eens in de begeleidingsgroep voor de grap. Je MOET je perfectionisme leren loslaten, in elk geval voldoende om jezelf niet in de weg te zitten.

Het is ok om niet alles meteen te kunnen, dat zul je op de opleiding ook leren. Ik weet dat ICLON Leiden en IVLOS Utrecht erg op elkaar lijken, en de VU is volgens mij ook wel vergelijkbaar. ILO ken ik niet...
Kwak
pi_131041441
quote:
12s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:42 schreef TheSilentEnigma het volgende:

[..]

En soms, als een stagiair er helemaal doorheen zit en op het punt staat om het bijltje erbij neer te gooien, alleen de tops.
O+ tops, soms heb je ze even nodig O+
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:27 schreef merry77 het volgende:
Goede start tips!

Had dit jaar een 3 havo sportklas (altijd al drukker) en die waren vanaf moment 1 niet stil te krijgen. Kwam niet eens door mijn introductie of even de namen van de plattegrond opschrijven.
Ongetwijfeld fout, maar ik heb er 5 de paragraaf laten overschrijven en 2 uitgestuurd (na 5x strafwerk uitdelen gingen die nog steeds door). Volgende les flink aantal niet gemaakt en heb ik op de gang gezet om het strafwerk daar te maken. 3 nog steeds niet gemaakt en heb ik direct die dag de ouders van gebeld.

Deze klas is bij een aantal andere docenten ook druk. Met die hitte donderdag vielen ze bij mij mee, bij andere strenge docent niet. Afgelopen maandag was weer vanouds, 6 die door blijven praten en dus ook weer strafwerk. Ze weten nu wel dat ze het gelijk aan het begin van de les moeten inleveren.

Voorlopig blijf ik dit maar even volhouden, maar af en toe vraag ik me af hoe ik zo'n klas stil krijg.

Een andere 3havo die de eerste les ook drukker was hielp het geven van strafwerk aan 2 lln erg goed, die klas is nu vrij rustig. Nog een 3havo klas die ik heb met veel meiden heerst een prettige sfeer en heb kan ik voorlopig met wat mondelinge waarschuwingen prima mee door.

Ben nog niet aan de 5 jaar van onderwijs, dus ik sta altijd open voor ideeen.
In 4H heb ik vorig jaar op een gegeven moment afgesproken met de teamleider dat ik begin van de les het hw controleerde. mensen met iets niet in orde zette ik achterin de klas (boeken of hw niet in orde). de deal was: ik hoor je de hele les NIET. geen vragen, geen aandacht, geen storende dingen - anders naar de teamleider. de kinderen die hun spullen wel in orde hadden kon ik toen een goede les mee draaien.

na drie lessen had ik gemiddeld nog 1 leerling per keer met iets niet in orde, en die meldden dat netjes voor de les aan me ipv dat ik halverwege een hw bespreking merkte dat 2/3e hun werk niet had gedaan...

dit soort dingen gaan vaak beter in samenspraak met de mentor en of teamleider.
Kwak
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:45:30 #20
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131041523
quote:
12s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:42 schreef TheSilentEnigma het volgende:
En soms, als een stagiair er helemaal doorheen zit en op het punt staat om het bijltje erbij neer te gooien, alleen de tops.
Ja, deed ik ook. Zeker als zo iemand zich helemaal uit de naad gewerkt had voor de klas, maar 't nét even niet wilde lukken.
.
pi_131041585
Heb ooit een FOK!-ker als stagiaire gehad :) En die werkt nu op een andere school.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  dinsdag 10 september 2013 @ 21:48:16 #22
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_131041685
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:45 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ja, deed ik ook. Zeker als zo iemand zich helemaal uit de naad gewerkt had voor de klas, maar 't nét even niet wilde lukken.
Precies, of bij stagiairs die nog niet genoeg zelfvertrouwen hebben en alleen de negatieve kanten van een les kunnen benoemen. Die kunnen echt opbloeien van positieve feedback. De tips zijn dan even niet zo interessant, die komen een volgende keer wel weer.

Eigenlijk zijn het soms net leerlingen wat aanpak betreft. :P
pi_131041752
Ben benieuwd, ik heb vandaag de vraag gekregen of ik vanaf volgend jaar sectievoorzitter wil worden. Dan zal ik ook vaker met stagiairs etc. te maken krijgen denk ik...
Kwak
pi_131041777
Ik heb dus een keer een lesbezoek gehad vanuit de hogeschool en die vent kon alleen op de negatieve dingen ingaan.. Mijn begeleider heeft hem daar toen ook op aangesproken, want als net beginnende stagiaire kon ik dat dus gewoon niet hebben :'(
Gelukkig weet ik nu zelf ook mijn sterke en zwakke punten, dus kan al wat meer aan :P
pi_131042269
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:49 schreef kwakz0r het volgende:
Ben benieuwd, ik heb vandaag de vraag gekregen of ik vanaf volgend jaar sectievoorzitter wil worden. Dan zal ik ook vaker met stagiairs etc. te maken krijgen denk ik...
Bijzonder. Bij ons heeft de sectievoorzitter niets te maken met stagiaires. Dat gaat bij ons via het servicebureau. Maar goed, elke school kan dat anders invullen.
Sectievoorzitter is wel een leuke, uitdagende taak, vind ik.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  dinsdag 10 september 2013 @ 22:02:01 #26
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131042575
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:57 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Bijzonder. Bij ons heeft de sectievoorzitter niets te maken met stagiaires. Dat gaat bij ons via het servicebureau. Maar goed, elke school kan dat anders invullen.
Sectievoorzitter is wel een leuke, uitdagende taak, vind ik.
In onze sectie zou ik bedanken voor de eer.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131042839
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:57 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Bijzonder. Bij ons heeft de sectievoorzitter niets te maken met stagiaires. Dat gaat bij ons via het servicebureau. Maar goed, elke school kan dat anders invullen.
Sectievoorzitter is wel een leuke, uitdagende taak, vind ik.
Wij zijn een opleidingsschool en de sectieleider inventariseert doorgaans of er interesse is/plek is in de sectie. Vaak is zij ook de vakcoach voor een stagiair of docent in opleiding.

De docente die nu voorzitter is heeft alles heel strak geregeld en georganiseerd. De goede dingen daarvan wil ik overnemen, maar ik wil wel graag wat meer open staan voor vernieuwing, bij haar en ook bij veel sectiegenoten is het nu standaard "geen tijd, geen tijd". Ik weet dat een andere pas opgeleide collega, of twee eigenlijk, daar ook behoefte aan hebben. Niet dat iedereen maar moet, maar de mensen die wél willen moeten wel de ruimte krijgen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:02 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

In onze sectie zou ik bedanken voor de eer.
Er was verder ook niemand die het wilde, waarom wil jij het niet?
Kwak
pi_131042943
Tips en tops is wel het beste ja. De begeleider van mijn vriendin was volgens mij van de oude garde, want die gaf alleen de negatieve punten omdat hij geen tijd wou verdoen aan herhalen wat al goed ging. Vreemde vent.

Ik ben bang dat ik wel veel positieve feedback nodig ga hebben. Ik spreek dit jaar ook met een psycholoog omdat ik merk dat ik niet stevig in mijn schoenen sta en dat wel wil als ik zoiets zwaars als lesgeven ga doen.
  dinsdag 10 september 2013 @ 22:08:25 #29
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131043012
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:05 schreef kwakz0r het volgende:
Er was verder ook niemand die het wilde, waarom wil jij het niet?
Omdat er twee 55+'ers in het bovenbouwteam zitten die er vooral op uit zijn om elkaar vliegen af te vangen en het beter te weten, en het verder niet de moeite doen om te luisteren naar anderen. Geen zin om daar tussenin te gaan zitten.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131043027
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:22 schreef Fairybell het volgende:
YourAsset, ik ben iemand die heel perfectionistisch is en hoge eisen aan haarzelf stelt. Ik wil geen fouten maken.
Het is precies zoals anderen ook schrijven: dat moet je proberen los te laten. Hoge eisen aan jezelf stellen, is heel goed. Maar je kunt niet meteen een perfecte docent zijn. Je zult vlieguren moeten maken. Mijn eerste twee jaar voor de klas voelde als een achtbaan: de ene keer kwam ik bij wijze van spreken juichend een les uit omdat het zo goed gegaan was, de andere keer zwaar gefrustreerd omdat het helemaal niet gegaan was zoals ik wilde. Relativeren, en tegelijk ook nadenken over hoe het anders kan.

Voor nu: goed om tips te krijgen hier, maar verlies je er niet in. Je zult het zelf moeten ondervinden. Een sprong in het diepe. Niet teveel nadenken, gewoon gaan.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131043145
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:08 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Omdat er twee 55+'ers in het bovenbouwteam zitten die er vooral op uit zijn om elkaar vliegen af te vangen en het beter te weten, en het verder niet de moeite doen om te luisteren naar anderen. Geen zin om daar tussenin te gaan zitten.
Haha. Ja, ik zit ook in een uitdagende sectie, zullen we maar zeggen. Maar aan de zijlijn staan en toekijken, vond ik nog vervelender dan aan het roer gaan staan.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131043153
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:08 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Omdat er twee 55+'ers in het bovenbouwteam zitten die er vooral op uit zijn om elkaar vliegen af te vangen en het beter te weten, en het verder niet de moeite doen om te luisteren naar anderen. Geen zin om daar tussenin te gaan zitten.
Ah, snap ik. Aan de andere kant, zijn er naast die twee nog anderen in de sectie die wel oren hebben naar wat je wilt met de sectie? Dan kun je ook denken: laat die twee maar hun eigen plan trekken, dan doen we in elk geval met een deel van de mensen iets goeds/anders... maar wel frustrerend ja...
Kwak
pi_131043182
quote:
10s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:10 schreef mane het volgende:

[..]

Haha. Ja, ik zit ook in een uitdagende sectie, zullen we maar zeggen. Maar aan de zijlijn staan en toekijken, vond ik nog vervelender dan aan het roer gaan staan.
sjeses mane, wat zitten we op één lijn vanavond :') :+
Kwak
  dinsdag 10 september 2013 @ 22:12:13 #34
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131043245
quote:
14s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:10 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ah, snap ik. Aan de andere kant, zijn er naast die twee nog anderen in de sectie die wel oren hebben naar wat je wilt met de sectie? Dan kun je ook denken: laat die twee maar hun eigen plan trekken, dan doen we in elk geval met een deel van de mensen iets goeds/anders... maar wel frustrerend ja...
Doen we ook, met de mensen van het vmbo-team hebben we de zaken prima voor elkaar, hebben een mooie taakverdeling en zijn druk bezig met het verfijnen van leerlijnen een maatwerkprogramma's. Maar sectiebreed zie ik dat nog echt niet gebeuren.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131043562
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:12 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Doen we ook, met de mensen van het vmbo-team hebben we de zaken prima voor elkaar, hebben een mooie taakverdeling en zijn druk bezig met het verfijnen van leerlijnen een maatwerkprogramma's. Maar sectiebreed zie ik dat nog echt niet gebeuren.
Bij ons is er wel sectiebreed beleid, maar het zijn wel altijd dezelfde mensen die zuchten en steunen. Alleen zorgt onze huidige sectievoorzitter er voor dat we gewoon wel alle beleid implementeren in het sectieplan, waardoor de mensen die zich daar niet aan houden in principe daar ook gewoon op aan te spreken zijn. Vind ik wel prettig.

Ik ben wel eerder voorzitter geweest, van stichtingen en een vereniging. Ik herken wel de typische mensen die je tegenkomt in een groep ook in onze sectie. Het paniekkonijn, de chille, de iksnaphetniet, de waarommoetdit, de stille, etc. Heb er wel zin in!
Kwak
pi_131043606
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:11 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

sjeses mane, wat zitten we op één lijn vanavond :') :+
Ja, gezellig he.

Maar leuk: sectievoorzitter. Moet je doen. Wel eerst even zelf ICLON afronden. ~O> .
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131043671
quote:
17s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:18 schreef mane het volgende:

[..]

Ja, gezellig he.

Maar leuk: sectievoorzitter. Moet je doen. Wel eerst even zelf ICLON afronden. ~O> .
jaja, alles voor 1 november (proefschrift deze maand, ICLON deze maand ook als het lukt met uitloop naar november...)
Kwak
pi_131043767
Mooi. Zo heerlijk als je daar 'vanaf' bent. Geeft zoveel meer rust.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131043771
En dan ga je even een avondje niet op het internet zitten en dan hebben jullie een half topic volgeluld. :')

Mag ik Baba even bedanken voor een heel erg leuk lijstje met tips en trucs? Bookmarked. :)
"Friendship is like wetting your pants. Everyone can see it, but only you can feel its warmth."
pi_131044422
Ik lees hier net een lijstje met verschillende typen mensen, kan iemand die voor mij maken met typen leerlingen en hoe je die aanpakt?
  dinsdag 10 september 2013 @ 22:33:17 #41
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131044493
Ga je ons huiswerk opgeven? :D
.
pi_131045240
Jaa! Maar ik wil (misschien lekker ocd) deze dingen voor mezelf in een Wordbestandje zetten, om ze later terug te lezen. ook tijdens stage enz.
pi_131045340
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:02 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Heb je nu tot aan het einde van het blok alle spullen netjes bij je, heb je een 10 op je lijst er bij". (Die telt dan als een SO'tje, 1 x). Wel goed bijhouden dan! Vooral eerste en tweedeklassers vinden dit geweldig.
Hmm, die is best goed verzonnen. Ga ik ook eens proberen.
  dinsdag 10 september 2013 @ 22:49:36 #44
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_131045407
Deze reeks is zonder twijfel mn favoriet hier op FOK! :Y
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_131045896
Oh, ik vind het trouwens wel fijn als er wordt ingegaan op m'n negatieve punten als stagiair. Daar leer ik juist van. Ik neem 't verder toch niet persoonlijk; het is professionele ontwikkeling.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-09-2013 23:05:04 ]
pi_131047792
Natuurlijk hoort dat erbij. Maar als de verhouding 90/10 is waarbij 90 negatief is, dan werkt dat alleen demotiverend.
pi_131048958
Ik heb mijn 1e graads op de vu gedaan (1 jr opleiding) en dat was best aardig geregeld.
Colleges waren doorgaans zinvol. Bij vakdidactiek had ik nog wel eens het idee dat ze alleen maar gewone didactiek deden. Gelukkig werd dat later wel wat goedgemaakt.
Vriendelijke personen.
Je moest toen zo'n portfolio bijhouden. Of dat nog steeds zo is weet ik niet.

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 21:29 schreef Fairybell het volgende:
Ik ga trouwens de opleiding op de VU doen, die vriendin deed het op de ILO en daar schijnen ze heel afstandelijk te zijn. Ze heeft niet het idee dat ze daar echt gehoord werd zegt ze. Volgens mij bieden ze wel een vak aan waar je kan praten over hoe je je voelt, maar dat is niet verplicht. Weet iemand hoe dat op de VU is?
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_131049060
In welk jaar heb je die opleiding gedaan? Ik ga ook voor mijn eerstegraads, dus ik hoop dat het niet veel veranderd is.
pi_131050429
quote:
2s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:08 schreef mane het volgende:

[..]

Het is precies zoals anderen ook schrijven: dat moet je proberen los te laten. Hoge eisen aan jezelf stellen, is heel goed. Maar je kunt niet meteen een perfecte docent zijn. Je zult vlieguren moeten maken.
Ja, precies. En dat maakt het ook heel spannend, want je gaat elke dag met een besef naar school dat er dingen kunnen gebeuren waarvan je nu nog niet weet hoe je ermee omgaat. Ik heb een jaar of vier in het voortgezet onderwijs gewerkt en ben dat gevoel nooit kwijtgeraakt, maar ik hield me dan ook voor een groot deel bezig met brandjes blussen (het opvangen van leerlingen die eruit gestuurd waren of op een andere manier een conflict hadden met een docent).

Daarna heb ik voor mijn onderzoek veel scholen bezocht en zat vrijwel elke dag vol verrassingen. Wat doe je bijvoorbeeld als de ruimte die voor je geboekt was ineens bezet blijkt? Wat doe je als een leerling een tussenuur blijkt te hebben? Onderzoek toch afnemen, later terugkomen terwijl je planning al zo krap is? Het heeft me allemaal veel ervaring opgeleverd in dingen gedaan krijgen in scholen en het opbouwen van een band met leerlingen.

En toch vind ik ook dit weer heel spannend, want het "managen" van een hele groep heb ik nooit gedaan. Donderdag ga ik kennismaken met de groep waarin ik het komende half jaar stage loop, groep 7, en ook met mijn collega's voor die periode. Het grappige is dat ik gelijktijdig met een collega aan de universiteit een werkgroep ga geven aan een groep researchmasterstudenten. Ik ben ook heel benieuwd hoe dat gaat zijn.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131050471
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:19 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

jaja, alles voor 1 november (proefschrift deze maand, ICLON deze maand ook als het lukt met uitloop naar november...)
Klinkt goed! Al klinkt het ook meteen alsof je jezelf weer heel veel op de hals haalt. Het zit gewoon in je, hè? :Y)
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131050484
quote:
6s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:20 schreef Omentuva het volgende:
Mag ik Baba even bedanken voor een heel erg leuk lijstje met tips en trucs? Bookmarked. :)
Ja, dat! Fijn om te lezen.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131050761
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 22:31 schreef Fairybell het volgende:
Ik lees hier net een lijstje met verschillende typen mensen, kan iemand die voor mij maken met typen leerlingen en hoe je die aanpakt?
Ik vraag me af of het nuttig is om zo tegen leerlingen aan te kijken. Niemand is een type en niet meer dan dat. Bovendien denk ik dat er één aanpak is die bij iedereen werkt: respectvolle omgang. Ik heb dit boek gelezen toen mijn eerste kind net geboren was:



De technieken die daarin staan kun je op iedereen toepassen: je kinderen, je partner, je collega's, je leerlingen. Het zijn niet zozeer technieken, maar het is meer een bepaalde manier van tegen mensen aankijken: respecteer de ander als een autonoom individu. Laat je niet misleiden door de titel van het boek, want het is niet alleen toegankelijk maar ook interessant en geeft je bovendien veel praktische tips.

Ik heb me voor mijn onderzoek beziggehouden met motivatietheorieën en een van de dingen die uit onderzoeken steevast naar voren komt, is dat over het algemeen de motivatie van leerlingen na de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs afneemt (dus de motivatie om te leren en in het bijzonder om te lezen en schrijven). Een theorie is dat dat komt doordat er een grotere nadruk komt te liggen op prestaties en cijfers. Dat zijn vormen van extrinsieke motivatie, dat wil zeggen motieven die van buitenaf opgelegd worden. Het idee is dat leerlingen die meer autonomie krijgen ook meer motivatie van binnenuit voelen om dingen voor school te doen. Datzelfde is ook gevonden in gezinnen: ouders die autonomie ondersteunen, hebben over het algemeen minder conflicten met hun kinderen, ook in de puberteit. Ik merk exact hetzelfde in de dagelijkse opvoedpraktijk.

Voor wie meer wil weten: dit is een interessant artikel.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131057617
Natuurlijk is respect belangrijk! Ik bedoelde het ook niet zo dat ik iemand alleen als een type zag. Maar je hebt altijd wel de verlegen, stille leerling, de kletskous, degene die altijd verveeld uit het raam kijkt, de pestkop, enzovoort.
pi_131058944
Fairybell, ik heb minder ervaring dan anderen in dit topic, maar ik heb al wel geleerd dat de wisselwerking tussen leerling en docent het belangrijkst is. Dat betekent ook dat je met de ene stille leerling anders omgaat dan met de andere. Het zijn immers verschillende mensen, met wie jij ook een verschillende relatie hebt. Met sommige leerlingen heb je meteen een klik, met sommige moet je wat meer moeite doen om elkaar te bereiken. Sommige leerlingen zijn alleen in jouw klas stil, andere zijn stil omdat ze een rustig karakter hebben of omdat hun thuissituatie in meer of mindere mate moeilijk of anders is.

Ik begrijp heel goed dat je grip wil krijgen op wat je straks te wachten staat. Dat wilde ik ook. Maar zoals eerder is gezegd: veel dingen moet je in de praktijk ervaren. Wat mij in de tussentijd erg hielp (met grip krijgen en met een gevoel krijgen van wat het vak inhoudt) is naar onderwijsdocumentaires kijken. Ik ben VMBO is een goede serie van de publieke omroep, waarin leerlingen ook zelf aan het woord komen.
pi_131060171
In het vorige topic had ik een vraag gesteld over lesgeven aan vmbo-tl. Gelukkig viel het heel erg mee, ik ben er open in gestapt en ook vmbo-leerlingen blijken soms net mensen te zijn. ;)

Ik sprak pas geleden een andere docent over het verloop op scholen. Op zijn school was elk jaar een groot verloop, ongeveer 20% van de docenten stopt daar elk jaar. Er zijn dus ook elk jaar 20% nieuwe docenten op die school. Hij vond het een extreem hoog aantal, maar kon er niet goed de vinger op leggen wat de oorzaak was. Kennen jullie dit van jullie eigen scholen? Is 20% verloop elk jaar veel of weinig in jullie ogen?
pi_131063672
Het verloop in het onderwijs is redelijk groot. Daar staat tegenover dat je ook een behoorlijk percentage docenten hebt die al dertig jaar op dezelfde school werken. Dat laatste vind ik ook niet heel wenselijk eigenlijk.

Vandaag liet ik leerlingen de kieskompas en de stemwijzer doen. Om een beetje te kijken hoe het werkt, wat eruit komt en wat je er nu eigenlijk aan hebt. Leerling roept op een gegeven moment gefrustreerd door het lokaal: "Godverdomme, er komt elke keer ChristenUnie uit!"
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131063675
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 15:19 schreef Netelig het volgende:
In het vorige topic had ik een vraag gesteld over lesgeven aan vmbo-tl. Gelukkig viel het heel erg mee, ik ben er open in gestapt en ook vmbo-leerlingen blijken soms net mensen te zijn. ;)

Ik sprak pas geleden een andere docent over het verloop op scholen. Op zijn school was elk jaar een groot verloop, ongeveer 20% van de docenten stopt daar elk jaar. Er zijn dus ook elk jaar 20% nieuwe docenten op die school. Hij vond het een extreem hoog aantal, maar kon er niet goed de vinger op leggen wat de oorzaak was. Kennen jullie dit van jullie eigen scholen? Is 20% verloop elk jaar veel of weinig in jullie ogen?
Ik vind het veel, maar aan de andere kant: bij ons is er afgelopen jaar wat verloop geweest, dan heb ik het over een docente die elders is gaan werken omdat ze het niet naar haar zin had op onze school en één dio die ermee gestopt is omdat het niet beviel. Daarnaast een pensioen. De school groeit dus er komt meer nieuws bij dan er weggaat. Op een team van 80 man is dat in totaal al snel een man of 12 die komen of gaan. Dat is ook al 15 procent!
Kwak
  woensdag 11 september 2013 @ 17:11:25 #58
367642 Jackie-Treehorn
treats objects like women
pi_131064349
quote:
10s.gif Op woensdag 11 september 2013 16:50 schreef mane het volgende:
"Godverdomme, er komt elke keer ChristenUnie uit!"
Haha. Ik zou daar wel een mooie opmerking over plaatsen om die leerling toch even terecht te wijzen.

Bijv: "Nou Pietje, ik zou dat vloeken dan maar gauw afleren, want met dat taalgebruik kom je er bij onze lieve heer niet in, en bij jouw favoriete partij houden ze er ook niet van".
Refill?
-Does the Pope shit in the woods?
  woensdag 11 september 2013 @ 18:28:07 #59
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131066536
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 13:50 schreef Fairybell het volgende:
Maar je hebt altijd wel de verlegen, stille leerling, de kletskous, degene die altijd verveeld uit het raam kijkt, de pestkop, enzovoort.
Tja, en aan de buitenkant kun je nooit zien wat er aan de binnenkant afspeelt. Even een voorbeeldje, in de categorie "de pestkop" - vorige week meegemaakt. Een leerling, die door 95 procent van zijn docenten als grote lastpak wordt gezien, vertelt mij dat hij "soms boos wordt". Ik vraag door en bleek dat hij zich heel erg zorgen maakte over zijn moeder (kanker). Hij sliep hier slecht door en zijn zorgen werden vertaald in boos, irritant gedrag. Dus terwijl dat jochie op school van zijn docenten strafwerk op strafwerk kreeg omdat hij soms snel boos werd, was hij alleen maar bezig met zijn moeder thuis. En zo zijn er meer. Kom je alleen maar achter als je werkt aan een goeie band met je leerlingen.
.
pi_131067572
Hebben de meeste pesters niet problemen thuis? Op de 1% die gewoon psychopaat is na?
pi_131068326
Ik ben dit jaar wat meer aan het verdiepen in gedrag door mijn minor psychologie. Gedrag komt uit meerdere factoren; biologisch, psychologisch en sociaal. Het kan dus veel verschillende oorzaken hebben denk ik ;)
Maar pesten vind ik sowieso interessant, ga ik dit jaar ook een onderzoek over doen.
pi_131070538
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 18:28 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Tja, en aan de buitenkant kun je nooit zien wat er aan de binnenkant afspeelt. Even een voorbeeldje, in de categorie "de pestkop" - vorige week meegemaakt. Een leerling, die door 95 procent van zijn docenten als grote lastpak wordt gezien, vertelt mij dat hij "soms boos wordt". Ik vraag door en bleek dat hij zich heel erg zorgen maakte over zijn moeder (kanker). Hij sliep hier slecht door en zijn zorgen werden vertaald in boos, irritant gedrag. Dus terwijl dat jochie op school van zijn docenten strafwerk op strafwerk kreeg omdat hij soms snel boos werd, was hij alleen maar bezig met zijn moeder thuis. En zo zijn er meer. Kom je alleen maar achter als je werkt aan een goeie band met je leerlingen.
Zoiets zou eigenlijk toch bij alle betrokken leerkrachten bekend moeten zijn?

En ik heb een poosje terug van alles gelezen over pesten (vast naar aanleiding van die zelfmoorden). Staat me bij dat het vooral effectief was om de 'meelopers' aan te pakken. De pestkoppen verliezen daarmee degene bij wie ze status hebben, en dat schijnt dan weer te helpen om het pesten op te lossen. Of zo. Ik heb het niet meer helemaal paraat.
pi_131070706
Kort door de bocht: meteen een tik uitdelen als je gepest wordt.
pi_131070803
quote:
6s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:09 schreef Sloggi het volgende:
Kort door de bocht: meteen een tik uitdelen als je gepest wordt.
ja, laten we lekker fysiek geweld gaan promoten!

:')
Kwak
pi_131070827
quote:
1s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:11 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

ja, laten we lekker fysiek geweld gaan promoten!

:')
Het mag niet, het helpt wel.
pi_131070962
quote:
14s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:12 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Het mag niet, het helpt wel.
Toen mijn broertje en keer uithaalde naar een pestkop hielp dat anders niks. Het tegenovergestelde.

Weerbaar leren opstellen: ja. Slaan: nee.

Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
Kwak
pi_131071076
quote:
13s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:14 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Weerbaar leren opstellen: ja. Slaan: nee.
Bij jongens wil dat nog wel eens op hetzelfde neerkomen.

quote:
Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
Nooit?
  woensdag 11 september 2013 @ 20:17:11 #68
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131071078
quote:
13s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:14 schreef kwakz0r het volgende:
Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
^O^
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131071166
Feminisering van het onderwijs en zo.
  woensdag 11 september 2013 @ 20:49:42 #70
346653 Ceviche
Human wreckage that you love
pi_131072460
Die tips in de fipo _O_
Kan me herinneren van de havo dat de meeste dingen echt goed werkten :D

Over 2/3 weken begin ik aan mijn stage in groep 5/6 (doe de PABO). Heel anders maar een aantal van deze tips zullen daar ook van pas komen :)
pi_131073035
Toen ik gepest werd, was dat door een jongen die een kop groter was. Een tik uitdelen had dan niets geholpen. Zo simpel is het dus echt niet!
pi_131074086
quote:
6s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:18 schreef Sloggi het volgende:
Feminisering van het onderwijs en zo.
Haha. Zit wat in.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131074749
quote:
13s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:14 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Toen mijn broertje en keer uithaalde naar een pestkop hielp dat anders niks. Het tegenovergestelde.

Weerbaar leren opstellen: ja. Slaan: nee.

Ik vind dat je nooit moet slaan. Punt.
Als je verbaal niet zo sterk bent, is het fysiek uiten van je grenzen wel degelijk een middel. Je moet toch wat. En soms kan het wel degelijk helpen. Ik zou het niet direct helemaal afkeuren. Wel alternatieve manieren bespreken.

Dat doet me denken aan de conflicten die ik vroeger had met mijn oudere zus. Ik was haar verbaal de baas waardoor zij mij vaak uit onmacht begon te slaan. En wie kreeg dan van mijn moeder op z'n kop. Mijn zus dus. Terwijl ik toch bepaald niet onschuldig was. De frustratie van mijn zus was begrijpelijk en zij moest daar ook een uitweg voor vinden.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  woensdag 11 september 2013 @ 22:05:18 #74
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131076786
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 20:05 schreef Bleie het volgende:

Zoiets zou eigenlijk toch bij alle betrokken leerkrachten bekend moeten zijn?
Hij had het nog nooit aan iemand van school verteld.
.
pi_131079179
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 22:05 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Hij had het nog nooit aan iemand van school verteld.
Maak je het dan bekend aan andere leraren? Of denk je "de leerling heeft alleen mij het toevertrouwd en dat vertrouwen wil ik niet beschamen"?
  woensdag 11 september 2013 @ 22:53:15 #76
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131079696
Ik heb gezegd dat ik het zeer verstandig vond als hij dit aan de teamleider ging vertellen (contact met mentor is niet zo goed). Dat begreep hij en leek hem ook beter. Ik heb daarna gezegd dat ik aan de teamleider zou vragen of hij langs geweest was. Dat bleek naderhand zo te zijn.

Je moet nooit geheimhouding aan een leerling beloven. Dat mag toch wel duidelijk zijn.
.
  woensdag 11 september 2013 @ 23:15:03 #77
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_131080718
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 22:53 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Je moet nooit geheimhouding aan een leerling beloven. Dat mag toch wel duidelijk zijn.
Dit, en ze het ook niet laten opeisen. In bepaalde gevallen heeft een school een meldplicht.
Net als 'hier mag u mijn ouders niet over inlichten hoor!'. Soms hoeft informatie niet direct naar ouders, maar in andere gevallen heb je eenvoudigweg een plicht om ouders te informeren.
pi_131081638
quote:
10s.gif Op woensdag 11 september 2013 16:50 schreef mane het volgende:
Vandaag liet ik leerlingen de kieskompas en de stemwijzer doen. Om een beetje te kijken hoe het werkt, wat eruit komt en wat je er nu eigenlijk aan hebt. Leerling roept op een gegeven moment gefrustreerd door het lokaal: "Godverdomme, er komt elke keer ChristenUnie uit!"
Gaat het jou dan voornamelijk om het inzicht dat die Kieskompas/Kieswijzer (in veel gevallen) niet al te betrouwbaar is en om welke redenen dat zo is? Dit in de bredere context van het goed leren redeneren.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131085166
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 23:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Gaat het jou dan voornamelijk om het inzicht dat die Kieskompas/Kieswijzer (in veel gevallen) niet al te betrouwbaar is en om welke redenen dat zo is? Dit in de bredere context van het goed leren redeneren.
Ik leg mijn leerlingen op dit gebied niet bepaalde inzichten op en ik leid ze ook niet naar bepaalde conclusies.

Ik laat het ze maken, ik stel er vragen bij, ik laat ze erover nadenken, in de les vertel ik verschillende theorieen over hoe je politieke stromingen en partijen kunt indelen en vervolgens laat ik ze er onder elkaar over discussieren. Ik wil ze vooral laten kennismaken met deze manieren van met politiek omgaan en ze op dat gebied basiskennis bijbrengen en ik stimuleer dat ze voor zichzelf bepalen wat ze hiermee willen en wat ze ervan vinden.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131085184
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 22:53 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik heb gezegd dat ik het zeer verstandig vond als hij dit aan de teamleider ging vertellen (contact met mentor is niet zo goed). Dat begreep hij en leek hem ook beter. Ik heb daarna gezegd dat ik aan de teamleider zou vragen of hij langs geweest was. Dat bleek naderhand zo te zijn.

Je moet nooit geheimhouding aan een leerling beloven. Dat mag toch wel duidelijk zijn.
Ik heb ook wel zulke dingen aan de hand gehad en in dat soort gevallen vind ik het altijd vreemd dat de ouders het niet aan school hebben doorgegeven. Ik snap best dat ze andere zaken aan hun hoofd hebben hoor, maar dit lijkt me toch belangrijk.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131087151
quote:
2s.gif Op donderdag 12 september 2013 07:19 schreef mane het volgende:

[..]

Ik heb ook wel zulke dingen aan de hand gehad en in dat soort gevallen vind ik het altijd vreemd dat de ouders het niet aan school hebben doorgegeven. Ik snap best dat ze andere zaken aan hun hoofd hebben hoor, maar dit lijkt me toch belangrijk.
Dit. Ik snap wel dat het voor een kind heel moeilijk is om zoiets te vertellen - zeker als je niet zo'n goede band hebt met je mentor, die daar toch de eerst aangewezen persoon voor is. Maar ouders moeten m.i. dit soort grote dingen (net als een scheiding bijv.) toch even doorgeven aan de school.
pi_131105492
Ik heb vandaag mijn eerste stagedag gehad! Ik vond het super. En ik ben ontzettend moe.

Volgende week mag ik al zelf een les geven. :o
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131105685
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:27 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb vandaag mijn eerste stagedag gehad! Ik vond het super. En ik ben ontzettend moe.

Volgende week mag ik al zelf een les geven. :o
Gaaf Claudia!
Kwak
  donderdag 12 september 2013 @ 20:34:46 #84
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131105762
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:27 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb vandaag mijn eerste stagedag gehad! Ik vond het super. En ik ben ontzettend moe.
Leuk om te lezen! En kan me goed voorstellen dat je moe bent. Zoveel nieuwe indrukken en nieuw gezichten, dat hakt er inderdaad wel even in! ;)
.
pi_131106240
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:34 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Leuk om te lezen! En kan me goed voorstellen dat je moe bent. Zoveel nieuwe indrukken en nieuw gezichten, dat hakt er inderdaad wel even in! ;)
Nou, poeh! M'n hoofd zit boordevol. Het hielp ook niet mee dat m'n kinderen al vanaf vier uur 's nachts zaten te spoken. Als je voor jezelf werkt, kun je dan een dagje rustig aan doen, maar in het onderwijs gaat alles gewoon door.

Ik blijf het bijzonder vinden om te zien hoe open en ontvankelijk leerlingen zijn. Ze hebben me vandaag voor de eerste keer gezien en ik ben al meteen "juffie" en "komt u gauw weer?" en "hoe heet uw man?". Maar ik heb ook al voorbodes gezien van lastige situaties. De docent die me begeleidt is ontzettend geroutineerd, gaat heel gestructureerd te werk en houdt de leerlingen strak maar is duidelijk ook dol op hen. Dat gaat me natuurlijk nooit zo goed lukken en ik ben benieuwd hoe de klas daarop gaat reageren (en hoe ik daar weer op reageer).
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131106605
Leuk Claudia! En t klinkt als een begeleider waar je veel van kunt leren, dat is fijn, heb ik indertijd gemist (hoewel dat zeker ook voor een deel aan mezelf lag). Waar loop je stage? En welke groep?
pi_131106906
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:52 schreef Bleie het volgende:
Leuk Claudia! En t klinkt als een begeleider waar je veel van kunt leren, dat is fijn, heb ik indertijd gemist (hoewel dat zeker ook voor een deel aan mezelf lag). Waar loop je stage? En welke groep?
Ik zeg liever niet precies welke school, maar het is een school net ten noorden van Amsterdam. En het gaat om een groep 7. De klas is heel gemengd en de kinderen hebben uiteenlopende achtergronden, soms heel schrijnend zelfs. Het is precies de doelgroep waarmee ik later zou willen werken. De leerkracht zei dat hij dat nog steeds een van de grootste uitdagingen vindt, om de enorme verschillen in het tempo waarmee leerlingen werken te ondervangen.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131107275
Snap ik, dat je de school niet wilt noemen. Spannend zo'n gemengde klas. Ik vind t ook super bij ons, al die verschillende achtergronden. Als zijn de intellectuele verschillen natuurlijk wel kleiner, want ze hebben t allemaal tot t hbo geschopt. Maar toch is er best verschil tussen de havo'ers en de mbo'ers.
pi_131107829
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 21:06 schreef Bleie het volgende:
Snap ik, dat je de school niet wilt noemen. Spannend zo'n gemengde klas. Ik vind t ook super bij ons, al die verschillende achtergronden. Als zijn de intellectuele verschillen natuurlijk wel kleiner, want ze hebben t allemaal tot t hbo geschopt. Maar toch is er best verschil tussen de havo'ers en de mbo'ers.
Ja, kan ik me voorstellen. In het voortgezet onderwijs heb je die verschillen natuurlijk ook nog wel en in het basisonderwijs hoeven ze niet groot te zijn; sommige scholen trekken een vrij homogene groep leerlingen aan.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131109214
Ja, maar dan nog heb je in t bo eigenlijk wel alles van toekomstige vmbo-b'ers tot gymnasiasten, en dat is gewoon toch een groot verschil.
pi_131127158
Leuk, Claudia. Het mooie van lesgeven op een basisschool lijkt me dat je een vaste groep hebt, en dat je die kinderen dus door en door leert kennen.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131127353
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 20:44 schreef Claudia_x het volgende:

Ik blijf het bijzonder vinden om te zien hoe open en ontvankelijk leerlingen zijn. Ze hebben me vandaag voor de eerste keer gezien en ik ben al meteen "juffie" en "komt u gauw weer?" en "hoe heet uw man?". Maar ik heb ook al voorbodes gezien van lastige situaties. De docent die me begeleidt is ontzettend geroutineerd, gaat heel gestructureerd te werk en houdt de leerlingen strak maar is duidelijk ook dol op hen. Dat gaat me natuurlijk nooit zo goed lukken en ik ben benieuwd hoe de klas daarop gaat reageren (en hoe ik daar weer op reageer).
De begeleider klinkt fijn. Als hij/zij ook uitstraalt dat jij er helemaal bij hoort, en de kinderen je nu zo benaderen dan kun je denk ik wel een potje breken. Je hoort en leest altijd veel zogenaamde horrorverhalen over hoe je als beginnend docent het heel zwaar kunt hebben met een klas, maar andersom heb ik me ook vaak verbaasd over hoe 'vergevingsgezind' kinderen/leerlingen zijn. Soms vind ik dat ik enorm heb lopen klungelen, maar dan blijven zij lief en aardig en meewerkend.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131127519
Ik heb nu een groep in klas 5 die ik laat op donderdagmiddag een blokuur heb. Vaak zijn dat toch lessen waarbij je de leerlingen flink moet motiveren. Maar die groep die ik nu heb, werkt zo ongekend goed. Ik hoef ze nooit aan te sporen. Ze zeuren nooit, gaan aan de slag, denken mee, luisteren (ook naar elkaar), hebben hun huiswerk allemaal op orde. Het is echt ongelooflijk.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_131133427
Mijn V5 maakte me vandaag weer zo heerlijk aan het lachen O+ het zijn er 32 en ze zijn best druk ook nog, maar ik geniet echt van die klas!

[ Bericht 45% gewijzigd door kwakz0r op 13-09-2013 17:10:30 ]
Kwak
pi_131137450
Mij lukte het vandaag echt weer voor geen meter. Vier leerlingen eruit gezet, eentje smeet met de deur, er werd gescholden, de overige 10 helemaal in een deuk.

Ouders gebeld, helaas die van de twee ergste niet thuis. Bewust deze stage gekozen op deze moeilijke vmbo school zodat ik flink groei in orde houden en klassenmanagement, maar nu is het voor mij als LIO helemaal kut.
Dit, dus.
pi_131150268
Ik breek even in hier, omdat ik weet dat hier een aantal Engels docenten meeposten.

Dit schooljaar ben ik begonnen aan een lerarenopleiding Engels en ik ben hier zeer enthousiast over. Ik kan (tot nu toe) alles prima bijhouden en vind alles erg interessant.
Helaas wordt iedereen wel een beetje 'bang' gemaakt, veel leraren die zeggen dat er maar weinig studenten overblijven in het 2e jaar etc. etc.

In januari krijg ik mijn CPE, deze moet ik halen (wel recht op herkansing van elk onderdeel). Op zich ben ik wel zeker van mijn zaak, maar ik heb nog wel eens moeite met Use of English.

Mijn vraag is nu hoe ik me hier het beste op kan voorbereiden. De bekende sites als Flo-joe weet ik nu wel, ik ben opzoek naar onbekende tips! (en misschien wat geruststelling, haha)
  zaterdag 14 september 2013 @ 01:46:37 #97
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131152911
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 september 2013 19:08 schreef Buitendam het volgende:
Mij lukte het vandaag echt weer voor geen meter. Vier leerlingen eruit gezet, eentje smeet met de deur, er werd gescholden, de overige 10 helemaal in een deuk.
Dan is nu vooral zaak om te gaan werken aan de klassensfeer en een band op te bouwen met je klassen, denk ik. Vooral op vmbo extreem belangrijk. In gesprek gaan met die vier, zorgen dat daar de angel uitgetrokken wordt, anders blijft dat doorsudderen.
.
pi_131154438
Persoonlijk vond ik dat ook altijd genieten geblazen als leerling; gefrustreerde docenten. Als stagiair moet ik ook best gniffelen om de economiedocent die plots tegen twee leerlingen uit VWO6 zei dat ze een stel 'koekebakkers' waren (vanwege voor de zoveelste maal vergeten van het werkboek).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-09-2013 07:34:40 ]
pi_131154445
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:09 schreef Friek_ het volgende:
Persoonlijk vond ik dat ook altijd genieten geblazen als leerling; gefrustreerde docenten. Als stagiair moet ik ook best gniffelen om de economiedocent die plots tegen twee leerlingen uit VWO6 zei dat ze een stel 'koekebakkers' waren (vanwege voor het zoveelste maal vergeten van het werkboek).
Het ligt er wel heel erg aan hoe dat laatste gezegd/geinterpreteerd wordt hoor...

Ik neem aan dat het hier bloedserieus was, en dan is het niet zo handig.
pi_131154467
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:12 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Het ligt er wel heel erg aan hoe dat laatste gezegd/geinterpreteerd wordt hoor...

Ik neem aan dat het hier bloedserieus was, en dan is het niet zo handig.
Ach ja, pedagogisch natuurlijk niet correct, want frustratie uiten of afreageren is altijd verkeerd. Maar valt eigenlijk in het niet vergeleken bij een universitair vakdidacticus die tegenover een publiek van leraren in opleiding (o.a. maatschappijleer en Nederlands) stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen.
pi_131155608
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 00:06 schreef Submarines het volgende:
Ik breek even in hier, omdat ik weet dat hier een aantal Engels docenten meeposten.

Dit schooljaar ben ik begonnen aan een lerarenopleiding Engels en ik ben hier zeer enthousiast over. Ik kan (tot nu toe) alles prima bijhouden en vind alles erg interessant.
Helaas wordt iedereen wel een beetje 'bang' gemaakt, veel leraren die zeggen dat er maar weinig studenten overblijven in het 2e jaar etc. etc.

In januari krijg ik mijn CPE, deze moet ik halen (wel recht op herkansing van elk onderdeel). Op zich ben ik wel zeker van mijn zaak, maar ik heb nog wel eens moeite met Use of English.

Mijn vraag is nu hoe ik me hier het beste op kan voorbereiden. De bekende sites als Flo-joe weet ik nu wel, ik ben opzoek naar onbekende tips! (en misschien wat geruststelling, haha)
Sorry, ik heb niet echt tips, heb cpe nooit hoeven doen want via de studie Engels in Leiden op Iclon beland. Heb wel een vriendin op de tweedegraads opleiding maar die had haar cpe al gehaald voor ze aan haar studie psychologie begon.

Wat gaat use of English over? Grammatica en idioom? Je kunt oefenen met de boeken van Murphy (advanced English grammar), dat is een goeie.
Kwak
pi_131156937
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 00:06 schreef Submarines het volgende:
Ik breek even in hier, omdat ik weet dat hier een aantal Engels docenten meeposten.

Dit schooljaar ben ik begonnen aan een lerarenopleiding Engels en ik ben hier zeer enthousiast over. Ik kan (tot nu toe) alles prima bijhouden en vind alles erg interessant.
Helaas wordt iedereen wel een beetje 'bang' gemaakt, veel leraren die zeggen dat er maar weinig studenten overblijven in het 2e jaar etc. etc.

In januari krijg ik mijn CPE, deze moet ik halen (wel recht op herkansing van elk onderdeel). Op zich ben ik wel zeker van mijn zaak, maar ik heb nog wel eens moeite met Use of English.

Mijn vraag is nu hoe ik me hier het beste op kan voorbereiden. De bekende sites als Flo-joe weet ik nu wel, ik ben opzoek naar onbekende tips! (en misschien wat geruststelling, haha)
Krijg je niet eerst CAE? Of is dat tegenwoordig al iets wat je op de middelbare school krijgt? Mocht je geen CAE krijgen, kun je wel het boek Ready for CAE eens bekijken. Daar staan ook heel handige oefeningen in (ook voor andere dingen voor het CPE). Use of English kun je verder met heel veel oefenen wel halen. Dat was bij ons in ieder geval de mantra: oefenen. Dan kom je er vanzelf achter wat de pitfalls zijn en met welke elementen van UoE jij moeite hebt. Echt veel tips heb ik verder ook niet.

Over dat 'bang maken': dat moet je meer als motivatie zien. Ik begon het eerste jaar met ongeveer 160 anderen, na een paar maanden waren dat er 120, het tweede jaar waren er zo'n 70 over en nu gaan er zo'n 30 afstuderen. Er komt nog heel veel op je pad, ook tijdens je stages straks. Als jij er zeker van bent dat dit is wat je wilt, dan lukt het wel. Het is niet onmogelijk namelijk, ook al kunnen de cijfers wat afschrikken.
Op vrijdag 12 mei 2017 12:45 schreef NoelGallagher het volgende:
Ik zal natuurlijk elke mogelijkheid aangrijpen om een tr te zetten zodat je weer een ban krijgt.
  zaterdag 14 september 2013 @ 13:27:03 #103
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131160597
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:12 schreef YourAsset het volgende:
Het ligt er wel heel erg aan hoe dat laatste gezegd/geinterpreteerd wordt hoor...
Ik neem aan dat het hier bloedserieus was, en dan is het niet zo handig.
Alsjeblieft zeg... als je een onnozel woord als "koekebakker" als leerling serieus neemt, dan heb je wel issues met jezelf hoor. Leerlingen weten heus wel wanneer iets als grapje wordt gemaakt of niet. Als mijn leerlingen alles serieus zouden nemen wat ik zei, dan had ik wel een paar afdelingen van een psychiatrisch centrum vol zitten hoor.

Dit lijkt me overigens wel een interessant boek. Ooit ga ik ook zo'n boek schrijven.

[ Bericht 9% gewijzigd door Baba-O-Riley op 14-09-2013 14:43:20 ]
.
pi_131170102
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:28 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ach ja, pedagogisch natuurlijk niet correct, want frustratie uiten of afreageren is altijd verkeerd. Maar valt eigenlijk in het niet vergeleken bij een universitair vakdidacticus die tegenover een publiek van leraren in opleiding (o.a. maatschappijleer en Nederlands) stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen.
Wat is er mis met de stelling dat het programma C&M afgeschaft moet worden op basis van economische redenen?
pi_131170382
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:28 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ach ja, pedagogisch natuurlijk niet correct, want frustratie uiten of afreageren is altijd verkeerd. Maar valt eigenlijk in het niet vergeleken bij een universitair vakdidacticus die tegenover een publiek van leraren in opleiding (o.a. maatschappijleer en Nederlands) stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen.
Ik snap wel dat mensen dat vinden. C&M zou een profiel moeten zijn voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in de kunsten in de breedste zin van het woord. In de praktijk is het min of meer het afvoerputje van het voortgezet onderwijs. Leerlingen die eigenlijk te dom zijn voor het niveau waarop ze zitten halen toch een diploma door een gemakkelijk pakket samen te stellen.

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:32 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Wat is er mis met de stelling dat het programma C&M afgeschaft moet worden op basis van economische redenen?
Wie zegt dat dat de basis van de stelling was?
pi_131170474
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:32 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Wat is er mis met de stelling dat het programma C&M afgeschaft moet worden op basis van economische redenen?
Je mag het van mij best hebben als mening als privépersoon. Het is echter zo handig om dergelijke meningen te verkondigen als vakdidacticus (met mogelijk tig personen voor je die een C&M-profiel hebben gekozen op het VWO). Verder is het inhoudelijk gezien natuurlijk een complete economisering van het onderwijs; een dergelijke manier van redenen schept nogal een precedent om alle economisch niet direct nuttige vakken af te schaffen. Of je dat moet willen, is nogal de vraag.
pi_131170550
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:44 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Je mag het van mij best hebben als mening als privépersoon. Het is echter zo handig om dergelijke meningen te verkondigen als vakdidacticus (met mogelijk tig personen voor je die een C&M-profiel hebben gekozen op het VWO). Verder is het inhoudelijk gezien natuurlijk een complete economisering van het onderwijs; een dergelijke manier van redenen schept nogal een precedent om alle economisch niet direct nuttige vakken af te schaffen. Of je dat moet willen, is nogal de vraag.
Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent. Overigens betekent het afschaffen van het profiel c&m niet dat die vakken afgeschaft hoeven te worden. Ik zou het geen probleem vinden om c&m af te schaffen (en in het verlengde daarvan: wiskunde c).
pi_131170659
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:46 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent. Overigens betekent het afschaffen van het profiel c&m niet dat die vakken afgeschaft hoeven te worden. Ik zou het geen probleem vinden om c&m af te schaffen (en in het verlengde daarvan: wiskunde c).
Probeer eens iets te onderbouwen.
pi_131170714
Je zou eerder verwachten dat het EM-profiel onder vuur zou zijn komen te liggen aangezien is gebleken dat de mensen die een van de T-profielen volgen beter presteren bij de economische opleidingen. :)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zou de Vlaamse opzet iets zijn? Zij hebben een groter aantal keuzes (meer diversificatie, ook naar boven toe) en dat lijkt daar toch goed te werken.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131170841
quote:
10s.gif Op zaterdag 14 september 2013 07:09 schreef Friek_ het volgende:
Persoonlijk vond ik dat ook altijd genieten geblazen als leerling; gefrustreerde docenten. Als stagiair moet ik ook best gniffelen om de economiedocent die plots tegen twee leerlingen uit VWO6 zei dat ze een stel 'koekebakkers' waren (vanwege voor de zoveelste maal vergeten van het werkboek).
In die context is daar toch niets mis mee? :)
Het is geen belediging die op de persoon is gericht, (daar ligt m.i. de grens), het is een ironische sneer richting het herhaaldelijk vergeten je spullen mee te nemen.
Je kan je wel afvragen waarom er met werkboekjes wordt gewerkt voor het vak economie, dat ging bij mij op school (Heertje) prima zonder werkboekjes.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131170887
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:49 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Probeer eens iets te onderbouwen.
C&M-profiel trekt toch vooral mensen die de andere profielen niet aankunnen en eigenlijk niet sterk genoeg zijn in wiskunde? Vandaar mijn stelling.

Overigens stel jij dat het belachelijk is om als vakdidacticus voor te stellen dat c&m afgeschaft kan worden, maar waarom is dat dan? Verder dan twijfels hebben bij een economische redenering kom jij ook niet.
pi_131170929
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

In die context is daar toch niets mis mee? :)
Je kan je wel afvragen waarom er met werkboekjes wordt gewerkt voor het vak economie, dat ging bij mij op school (Heertje) prima zonder werkboekjes.
Money, money, money.... dat is toch wel duidelijk.

Overigens ben ik het wel met je eens dat de NT leerlingen over het algemeen de slimste kinderen van de klas zijn.
pi_131170983
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:57 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Money, money, money.... dat is toch wel duidelijk.
Daar vreesde ik voor. En nu die boeken toch 'gratis' zijn...
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131171223
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:56 schreef YourAsset het volgende:

[..]

C&M-profiel trekt toch vooral mensen die de andere profielen niet aankunnen en eigenlijk niet sterk genoeg zijn in wiskunde? Vandaar mijn stelling.
Want wiskunde is zaligmakend? C&M is inhoudelijk geen perfect maar ook geen slecht profiel. Probleem is alleen dat er verhoudingsgewijs te veel zwakke leerlingen in zitten, en daar moet wat aan gedaan worden. Exameneisen moeten over de gehele linie omhoog, maar je kan je bijvoorbeeld afvragen of tekenen in de huidige vorm wel in het eindexamen thuishoort. Ik zou de kunsthistorische component graag flink verzwaard zien worden.

Op het dwaze idee dat alles economisch te verantwoorden moet zijn kom ik nog wel eens terug.

quote:
Overigens stel jij dat het belachelijk is om als vakdidacticus voor te stellen dat c&m afgeschaft kan worden, maar waarom is dat dan? Verder dan twijfels hebben bij een economische redenering kom jij ook niet.
Dat was ik niet.
pi_131171253
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:46 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent.
Nogmaals: mensen mogen van mij als privépersoon de meest vergaande zaken geloven (dat bijvoorbeeld slechts N&T mag bestaan), maar in positie als docent (in dit geval vakdidacticus) is het op z'n zachtst gezegd frappant om je publiek af te branden. Als ik zometeen lesgeef aan C&M-profielen moet ik ook niet gaan verkondigen dat deze leerlingen er eigenlijk niet behoorden te zijn (want ze zijn gewoon te dom voor hun niveau of niet economisch nuttig). Verder zou ik überhaupt af willen van de profielen, aangezien ze veel te beperkend kunnen werken op zulke jonge leeftijd.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-09-2013 19:07:33 ]
pi_131171268
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:57 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Overigens ben ik het wel met je eens dat de NT leerlingen over het algemeen de slimste kinderen van de klas zijn.
Of is het andersom?
pi_131171758
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:41 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Ik snap wel dat mensen dat vinden. C&M zou een profiel moeten zijn voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in de kunsten in de breedste zin van het woord. In de praktijk is het min of meer het afvoerputje van het voortgezet onderwijs. Leerlingen die eigenlijk te dom zijn voor het niveau waarop ze zitten halen toch een diploma door een gemakkelijk pakket samen te stellen.
Ze zouden ook andere taalvakken (plusvakken) kunnen aanbieden voor dit profiel net als dat andere wiskunde wordt aangeboden voor de T-profielen (optioneel bij het EM-profiel). Dus meer literatuur, poëzie, grammatica, lessen in stijl, schrijven (fictie en nonfictie), misschien wat taalwetenschap, verplicht 4 vreemde talen, ...
En natuurlijk inderdaad veel theorie over kunstwerken. Maar ja, dat gaat never nooit niet gebeuren aangezien iedereen het best vindt dat CM nu functioneert als "het afvoerputje van het voortgezet onderwijs". ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131171785
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:46 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je kunt het er niet mee eens zijn, zeker als je geen econoom bent, maar ik vind het zeker niet te ver gaan. Je reageert een beetje alsof je op je teentjes getrapt bent. Overigens betekent het afschaffen van het profiel c&m niet dat die vakken afgeschaft hoeven te worden. Ik zou het geen probleem vinden om c&m af te schaffen (en in het verlengde daarvan: wiskunde c).
Nu we toch dromen, ik zou graag willen dat wiskunde D wordt afgeschaft en dat in plaats daarvan een nieuw wiskundevak zou worden ingevoerd wat B++ is, het liefst 2 nieuwe wiskundevakken als er voldoende leerlingen zijn en je de leerlingen voldoende kan motiveren om die uitdaging aan te gaan.
Dus in plaats van 1 middelmatig vak en een supplementair vak (dat is het) een vervangend vak en het liefst 2 zo dat er nog wat meer gedifferentiëerd kan worden. Dit geïnspireerd door het Vlaamse ASO wat ook minstens 3 niveaus van wiskunde aanbiedt: 4 lesuur, 6 lesuur en 8 lesuur per week. Wij hebben nu in feite 2 niveaus: A en C + B en D.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zaterdag 14 september 2013 @ 20:37:42 #119
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_131175119
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:51 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Je zou eerder verwachten dat het EM-profiel onder vuur zou zijn komen te liggen aangezien is gebleken dat de mensen die een van de T-profielen volgen beter presteren bij de economische opleidingen. :)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zou de Vlaamse opzet iets zijn? Zij hebben een groter aantal keuzes (meer diversificatie, ook naar boven toe) en dat lijkt daar toch goed te werken.
EM is niet alleen voor economische opleidingen. Moet er niet aan denken om nu een T-profiel te doen terwijl ik later niets technisch ga doen. Slecht idee dus gr gr EM-leerling.
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
  zaterdag 14 september 2013 @ 20:39:21 #120
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_131175183
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 19:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Nu we toch dromen, ik zou graag willen dat wiskunde D wordt afgeschaft en dat in plaats daarvan een nieuw wiskundevak zou worden ingevoerd wat B++ is, het liefst 2 nieuwe wiskundevakken als er voldoende leerlingen zijn en je de leerlingen voldoende kan motiveren om die uitdaging aan te gaan.
Dus in plaats van 1 middelmatig vak en een supplementair vak (dat is het) een vervangend vak en het liefst 2 zo dat er nog wat meer gedifferentiëerd kan worden. Dit geïnspireerd door het Vlaamse ASO wat ook minstens 3 niveaus van wiskunde aanbiedt: 4 lesuur, 6 lesuur en 8 lesuur per week. Wij hebben nu in feite 2 niveaus: A en C + B en D.
en in plaats van welke vakken wil je 8 uur per week wiskunde erin proppen?
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_131175291
quote:
11s.gif Op zaterdag 14 september 2013 20:39 schreef Faux. het volgende:

[..]

en in plaats van welke vakken wil je 8 uur per week wiskunde erin proppen?
Nogmaals, we hebben die 8 lesuur al, het probleem is dat een groot deel hiervan de begaafdere leerlingen samen met zwakkere leerlingen een wiskundevak moeten volgen wat een middelmatig niveau heeft. Maak van 1 vak wiskundevak (B) plus 1 supplementair vak (D) 1 groter vak (B++) en dit op 2 niveaus. Probleem opgelost.

Ik vind trouwens dat er best wel het een en ander geschrapt kan worden
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
maar dat was dus niet aan de orde.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zaterdag 14 september 2013 @ 21:10:00 #122
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_131176558
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 20:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Nogmaals, we hebben die 8 lesuur al, het probleem is dat een groot deel hiervan de begaafdere leerlingen samen met zwakkere leerlingen een wiskundevak moeten volgen wat een middelmatig niveau heeft. Maak van 1 vak wiskundevak (B) plus 1 supplementair vak (D) 1 groter vak (B++) en dit op 2 niveaus. Probleem opgelost.

Ik vind trouwens dat er best wel het een en ander geschrapt kan worden
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
maar dat was dus niet aan de orde.
geschiedenis afschaffen is dom. Ik snap dat je wilt dat ze wiskundefabrieken worden die alleen sommen en formules kunnen uitpoepen, maar algemene ontwikkeling is ook belangrijk. Aardrijkskunde samenvoegen met een ander vak (ANW? Maatschappijleer?) lijkt me wel handig. Maar niet wéér een vak met bèta-dingen.
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_131176977
quote:
11s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:10 schreef Faux. het volgende:

[..]

geschiedenis afschaffen is dom. Ik snap dat je wilt dat ze wiskundefabrieken worden die alleen sommen en formules kunnen uitpoepen, maar algemene ontwikkeling is ook belangrijk. Aardrijkskunde samenvoegen met een ander vak (ANW? Maatschappijleer?) lijkt me wel handig. Maar niet wéér een vak met bèta-dingen.
Je leest niet goed hoor ;).
  zaterdag 14 september 2013 @ 21:22:16 #124
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_131177127
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:19 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Je leest niet goed hoor ;).
zou goed kunnen.
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_131177275
quote:
11s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:10 schreef Faux. het volgende:

[..]

geschiedenis afschaffen is dom.
:? Waar heb ik gepleit voor het afschaffen van geschiedenis? :?
Ik heb juist expliciet aangegeven dat wat mij betreft niet geschiedenis zou worden geslachtofferd en dat het voor mijn voorstel niet eens nodig is om ergens in te snijden aangezien 1 vak (B) en 1 supplementair vak (D) zou worden vervangen door 1 vak (B++). Vraag aan eender welke wiskundeleraar of dat hij het er mee eens is dat D supplementair is op B.

Het enige probleem (ik speel maar even advocaat van de duivel) zou dan zijn dat je een groter aantal docenturen nodig hebt als school. Dat zou eventueel opgelost kunnen worden door C af te schaffen. Sterker nog, hoogleraren die statistiek doceren aan psychologiestudenten (de meeste psychologiestudenten hebben A gevolgd) hebben er zelfs in de krant voor gepleit om A af te schaffen aangezien zij constateerden dat de schade die werd aangericht bij deze studenten groter is dan het voordeel dat ze er al iets van af wisten. Vergelijk het maar met de gitaarleraar die niet blij is als iemand zichzelf verkeerd heeft leren spelen. Helaas heb ik de link naar dit krantenaritkel niet bewaard, anders zou ik die wel geven. Het is naar Nederlandse maatstaven een A-krant (Trouw, Telegraaf, Volksrkrant, NRC) waarin dat artikel verscheen, dat herinner ik me wel nog.

[ Bericht 3% gewijzigd door Bram_van_Loon op 14-09-2013 21:31:17 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131177365
Voor de duidelijkheid, wij hebben het hier nu over wiskunde maar het gaat mij er niet om dat leerlingen zo veel mogelijk wiskunde leren, het gaat mij er om dat leerlingen zo goed mogelijk hun talenten kunnen ontwikkelen. Mensen die geen talent hebben voor wiskunde moeten vooral geen wiskunde volgen (in die fase!). Leerlingen die bètatalent hebben worden nu verschrikkelijk tekort gedaan op het VWO. Geloof mij niet als je dat niet wil, vraag het aan eerstegraadscollega's (wiskundigen en natuurkundigen) die wiskunde B en natuurkunde geven. Ik vind net zo zeer dat mensen die een groot talent voor vreemde talen hebben in staat moeten worden gesteld om dit talent te ontwikkelen en dat mensen die voor beide talent hebben beide goed moeten kunnen ontwikkelen. Als je dat op het VWO al zou doen dan heb je op de universiteit een enorme grote voorsprong en dus veel meer mogelijkheden voor een goede academische vorming.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zaterdag 14 september 2013 @ 21:29:33 #127
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_131177466
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

:? Waar heb ik gepleit voor het afschaffen van geschiedenis? :?
Ik heb juist expliciet aangegeven dat wat mij betreft niet geschiedenis zou worden geslachtofferd en dat het voor mijn voorstel niet eens nodig is om ergens in te snijden aangezien 1 vak (B) en 1 supplementair vak (D) worden vervangen door 1 vak (B++). Vraag aan eender welke wiskundeleraar of dat hij het er mee eens is dat D supplementair is op B.

Het enige probleem (ik speel maar even advocaat van de duivel) zou dan zijn dat je een groter aantal docenturen nodig hebt als school. Dat zou eventueel opgelost kunnen worden door C af te schaffen. Sterker nog, hoogleraren die statistiek doceren aan psychologiestudenten (de meeste psychologiestudenten hebben A gevolgd) hebben er zelfs in de krant voor gepleit om A af te schaffen aangezien zij constateerden dat de schade die werd aangericht bij deze studenten groter is dan het voordeel dat ze er al iets van af wisten. Helaas heb ik de link naar dit krantenaritkel niet bewaard, anders zou ik die wel geven. Het is naar Nederlandse maatstaven een A-krant (Trouw, Telegraaf, Volksrkrant, NRC) waarin dat artikel verscheen, dat herinner ik me wel nog.
ik las je spoiler verkeerd, excuus
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_131177577
Excuses aanvaard. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131177778
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2013 09:55 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Sorry, ik heb niet echt tips, heb cpe nooit hoeven doen want via de studie Engels in Leiden op Iclon beland. Heb wel een vriendin op de tweedegraads opleiding maar die had haar cpe al gehaald voor ze aan haar studie psychologie begon.

Wat gaat use of English over? Grammatica en idioom? Je kunt oefenen met de boeken van Murphy (advanced English grammar), dat is een goeie.
Use of English is inderdaad gebasserd op grammatica en idioom. Toch bedankt voor de boekentip, ziet er goed uit en ga ik zeker overwegen om aan te schaffen!

quote:
14s.gif Op zaterdag 14 september 2013 11:02 schreef Chloroform het volgende:

[..]

Krijg je niet eerst CAE? Of is dat tegenwoordig al iets wat je op de middelbare school krijgt? Mocht je geen CAE krijgen, kun je wel het boek Ready for CAE eens bekijken. Daar staan ook heel handige oefeningen in (ook voor andere dingen voor het CPE). Use of English kun je verder met heel veel oefenen wel halen. Dat was bij ons in ieder geval de mantra: oefenen. Dan kom je er vanzelf achter wat de pitfalls zijn en met welke elementen van UoE jij moeite hebt. Echt veel tips heb ik verder ook niet.

Over dat 'bang maken': dat moet je meer als motivatie zien. Ik begon het eerste jaar met ongeveer 160 anderen, na een paar maanden waren dat er 120, het tweede jaar waren er zo'n 70 over en nu gaan er zo'n 30 afstuderen. Er komt nog heel veel op je pad, ook tijdens je stages straks. Als jij er zeker van bent dat dit is wat je wilt, dan lukt het wel. Het is niet onmogelijk namelijk, ook al kunnen de cijfers wat afschrikken.
Nee, we krijgen echt CPE, volgens mij is CAE inderdaad voor middelbare scholieren die tweetalig onderwijs volgen.

Het lastige van dit onderdeel vind ik gewoon dat er zo weinig tips lijken te zijn, veel verder dan herhalen en veel lezen kom eigenlijk niet.
Maar ook dit boek zal ik in overweging nemen, al ben ik bang dat dit niveau net een stapje te laag is. Het Use of Enlgish onderdeel op CAE niveau gaat me namelijk goed af omdat de woorden die gevraagd worden vaak wat makkelijker zijn. Het is net dat stapje omhoog wat verbeterd moet worden.

Ik sprak vorige week een tweedejaars studente. Zij begonnen vorig jaar met 150 studenten en er zijn er nu nog maar 35 over! Dat schrikt dan best wel af. Vooral omdat ik het zo graag wil (al vaak voor de klas gestaan op MBO stages).
pi_131178455
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:36 schreef Submarines het volgende:

[..]

Use of English is inderdaad gebasserd op grammatica en idioom. Toch bedankt voor de boekentip, ziet er goed uit en ga ik zeker overwegen om aan te schaffen!

[..]

Nee, we krijgen echt CPE, volgens mij is CAE inderdaad voor middelbare scholieren die tweetalig onderwijs volgen.

Het lastige van dit onderdeel vind ik gewoon dat er zo weinig tips lijken te zijn, veel verder dan herhalen en veel lezen kom eigenlijk niet.
Maar ook dit boek zal ik in overweging nemen, al ben ik bang dat dit niveau net een stapje te laag is. Het Use of Enlgish onderdeel op CAE niveau gaat me namelijk goed af omdat de woorden die gevraagd worden vaak wat makkelijker zijn. Het is net dat stapje omhoog wat verbeterd moet worden.

Ik sprak vorige week een tweedejaars studente. Zij begonnen vorig jaar met 150 studenten en er zijn er nu nog maar 35 over! Dat schrikt dan best wel af. Vooral omdat ik het zo graag wil (al vaak voor de klas gestaan op MBO stages).
Ik heb ook een idioom boek van cambridge university press, ook fijn! Volgens mij heeft een collega van mij afgelopen semester pas use of English gehaald. In haar tiende jaar ( ze heeft er altijd naast gewerkt). Niet om te zeggen dat het zo moeilijk is, maar meer dat ik me afvraag of je het persé nu in één keer moet halen?
Kwak
pi_131180609
Nu is het even terug dat ik in het eerste jaar van de uni zat, maar ik kan me herinneren dat er wel een aantal HBO-P instromers waren. Mogelijk dat die ook nog zorgen voor 'afstroom' (of 'opstroom') ?

Wel hard overigens, om CPE op eerstejaars hbo-studenten te dumpen. Haalt iig de mindere goden eruit, dat geef ik wel toe. 't is wel drie volle niveaus hoger dan het eindniveau voor 5H, uit mijn hoofd.

Voor collocations (kinda sorta idioom) gebruikten wij English Collocations in Use van McCarthy en O'Dell. Kan ook behulpzaam zijn. Uit dezelfde serie is English Grammar in Use, wat ook erg behulpzaam kan zijn.
"Friendship is like wetting your pants. Everyone can see it, but only you can feel its warmth."
pi_131181763
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2013 21:53 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Ik heb ook een idioom boek van cambridge university press, ook fijn! Volgens mij heeft een collega van mij afgelopen semester pas use of English gehaald. In haar tiende jaar ( ze heeft er altijd naast gewerkt). Niet om te zeggen dat het zo moeilijk is, maar meer dat ik me afvraag of je het persé nu in één keer moet halen?
Tja, tien jaar geleden was het waarschijnlijk niet de regel dat je eerst het hele examen moest halen alvorens je verder mocht met de studie. Net als de Pabo Wiscat en Nedcat, eigenlijk. Ik heb nu gewoon de keus niet om het later nog eens te proberen. Het moet gewoon in het eerste jaar gelukt zijn.
We mogen trouwens wel elk onderdeel 1 keer herkansen. Maarja, die herkansing blijft natuurlijk van hetzelfde niveau.

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 22:45 schreef Omentuva het volgende:
Nu is het even terug dat ik in het eerste jaar van de uni zat, maar ik kan me herinneren dat er wel een aantal HBO-P instromers waren. Mogelijk dat die ook nog zorgen voor 'afstroom' (of 'opstroom') ?

Wel hard overigens, om CPE op eerstejaars hbo-studenten te dumpen. Haalt iig de mindere goden eruit, dat geef ik wel toe. 't is wel drie volle niveaus hoger dan het eindniveau voor 5H, uit mijn hoofd.

Voor collocations (kinda sorta idioom) gebruikten wij English Collocations in Use van McCarthy en O'Dell. Kan ook behulpzaam zijn. Uit dezelfde serie is English Grammar in Use, wat ook erg behulpzaam kan zijn.
Ik heb inderdaad 2 klasgenoten die van plan zijn naar de uni te gaan na het eerste jaar. Maar dat zijn er 2 op 28. Als we van het gemiddelde uitgaan blijven er ongeveer 5 studenten per klas over van het eerste jaar. Dus 21 studenten gaan echt totaal iets anders doen. Vind het toch wel verbazingwekkend veel.
En ja, het haalt inderdaad de mindere studenten eruit, maar als je zo gemotiveerd bent en je hebt net de pech op 1 onderdeel te zakken is dat natuurlijk vreselijk balen.

Bedankt voor de boekentip. Zo jammer dat de meeste boeken zo duur zijn!

Ik probeer maar zoveel mogelijk alles in het Engels te doen, ik heb nog tot 21 januari de tijd om me voor te bereiden... Het is alleen zo rot dat het zo'n vervelende druk op je schouders achterlaat: je moet dit examen halen want anders.... Elke keer als ik even ergens anders mee bezig ben voel ik me schuldig omdat ik het gevoel heb dat ik in die tijd beter kan studeren. Maar ja, de hele dag alleen maar studeren, zonder wat ontspanning, is natuurlijk niet uit te houden.
pi_131187192
wat zouden jullie doen?

Ik heb twee groepjes van 2 personen die een identiek verslag hebben ingeleverd. Plagiaat dus.
Ik was eigenlijk van plan beide een 1 te geven. 1e vanwege gewoon de digitale file te laten kopieren. en 2e vanwege het inleveren van dat gekopieerde verslag. Verder mentor en ouders op de hoogte te stellen. Als ze dit bij mij doen, dan doen ze dit ook bij andere vakken.

Ik heb wel een vermoeden welke het origineel is. In dat origineel zit dan ook weer een tabel van iemand anders gebruikt (zonder dat te melden).
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_131188909
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 01:33 schreef merry77 het volgende:
wat zouden jullie doen?

Ik heb twee groepjes van 2 personen die een identiek verslag hebben ingeleverd. Plagiaat dus.
Ik was eigenlijk van plan beide een 1 te geven. 1e vanwege gewoon de digitale file te laten kopieren. en 2e vanwege het inleveren van dat gekopieerde verslag. Verder mentor en ouders op de hoogte te stellen. Als ze dit bij mij doen, dan doen ze dit ook bij andere vakken.

Ik heb wel een vermoeden welke het origineel is. In dat origineel zit dan ook weer een tabel van iemand anders gebruikt (zonder dat te melden).
Ik zou een één geven, gesprek met alle betrokkenen over plagiaat, ook die van de tabel, en het werkstuk over laten doen. Wel voor een nieuw cijfer. Evt met een maximum cijfer dat lager ligt. Het gaat bij middelbare scholieren vind ik meer om de les en het besef dat plagiaat niet kan dan om een echte straf ervoor.

And ze niks nieuws inleveren blijft de één natuurlijk staan. Ook ouders en mentor inlichten.
Kwak
pi_131189229
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 01:33 schreef merry77 het volgende:
wat zouden jullie doen?

Ik heb twee groepjes van 2 personen die een identiek verslag hebben ingeleverd. Plagiaat dus.
Ik was eigenlijk van plan beide een 1 te geven. 1e vanwege gewoon de digitale file te laten kopieren. en 2e vanwege het inleveren van dat gekopieerde verslag. Verder mentor en ouders op de hoogte te stellen. Als ze dit bij mij doen, dan doen ze dit ook bij andere vakken.

Ik heb wel een vermoeden welke het origineel is. In dat origineel zit dan ook weer een tabel van iemand anders gebruikt (zonder dat te melden).
Bij ieder werkstuk geef ik een instructie over plagiaat. Zeker bij het eerste werkstuk dat men bij mij maakt. Plagiaat is bij mij dus een 1. Als je dit niet hebt gedaan, hebben de leerlingen wellicht een andere inschatting gemaakt van het risico dat ze namen. Hoe dan ook, als je een werkstuk helemaal kopieert en inlevert, dan weet je zeker dat je fout zit in mijn optiek hoor.
pi_131189274
Maar van wie is het origineel en wie heeft gejat?
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_131190910
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 20:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik vind trouwens dat er best wel het een en ander geschrapt kan worden
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
maar dat was dus niet aan de orde.
Aardrijkskunde heeft niks met topografie te maken in de bovenbouw en er komt gewoon aardig wat geologie aan bod, ook in de onderbouw. Wees beter geïnformeerd voor je zoiets stelt.

In de bovenbouw is er niet zoveel ruimte om dingen te schrappen, want daar heb je helemaal niet zo veel discutabele vakken. Ik kan eigenlijk alleen maatschappijleer bedenken wat deels overbodig is en deels bij andere vakken hoort.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-09-2013 11:27:06 ]
pi_131191569
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 11:23 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Wees beter geïnformeerd voor je zoiets stelt.
Ach ja, Bram_van_Loon leeft in z'n eigen wereldje en wil in elk topic graag posten om het posten. Niet te veel van aantrekken.
pi_131192058
Ik heb het niet over kopieren gehad. Maar wel duidelijk gezegd dat ieder tweetal een eigen verslag inlevert. En dit verslag was letterlijk hetzelfde, opmaak hetzelfde. Lettertype hier en dan dan nog net wat anders. Maar bij de 2e miste een ingeplakte tekening. De ruimte daarvoor was aanwezig in het verslag. En slechts 1 groepje leverde de tekening bij. Dus degene die gekopieerd hebben, hebben daar niet de moeite voor genomen.

Ik zie dit ook als vergelijkbaar met het kopieren van de gehele repetitie van iemand anders. Ook dat levert een 1 op.

Ik denk in dit geval te weten wie het origineel heeft gemaakt, maar ja zeker weten doe je niet helemaal.

Ik neig ook naar eventueel opnieuw maken van het verslag en dan maximaal te halen cijfer een 6 (als het verslag gewoon voldoende is).
Maar eerst moeten ze maar even zweten. Ik ga een gesprekje met ze aan waarom. Ze krijgen een 1 en ik ga overleggen met de mentor. De volgende keer krijgen ze dan te horen dat ze mogen herkansen tot de 6.

quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 09:14 schreef YourAsset het volgende:

[..]

Bij ieder werkstuk geef ik een instructie over plagiaat. Zeker bij het eerste werkstuk dat men bij mij maakt. Plagiaat is bij mij dus een 1. Als je dit niet hebt gedaan, hebben de leerlingen wellicht een andere inschatting gemaakt van het risico dat ze namen. Hoe dan ook, als je een werkstuk helemaal kopieert en inlevert, dan weet je zeker dat je fout zit in mijn optiek hoor.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
  zondag 15 september 2013 @ 12:29:54 #140
324470 Chloroform
#sprayforzosk
pi_131192520
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 23:10 schreef Submarines het volgende:

Ik probeer maar zoveel mogelijk alles in het Engels te doen, ik heb nog tot 21 januari de tijd om me voor te bereiden... Het is alleen zo rot dat het zo'n vervelende druk op je schouders achterlaat: je moet dit examen halen want anders....
Want anders wat? Mag je de opleiding niet afmaken? Dan kun je toch naar een andere hogeschool?
Ik weet je situatie niet precies, maar je had al aangegeven dat dit is wat je wilt. Als dat echt zo is, dan kom je er wel. Ja, het zou lullig en jammer zijn als je het CPE niet haalt, maar het niet het einde van de wereld. En het is al helemaal niet de enige kans die je hebt om docent te worden. Als je echt zo paniekerig van dat CPE wordt, moet je misschien een keer met je SLB'er gaan praten. Wellicht dat hij/zij je ergens mee kan helpen.
Op vrijdag 12 mei 2017 12:45 schreef NoelGallagher het volgende:
Ik zal natuurlijk elke mogelijkheid aangrijpen om een tr te zetten zodat je weer een ban krijgt.
pi_131192790
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2013 01:46 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Dan is nu vooral zaak om te gaan werken aan de klassensfeer en een band op te bouwen met je klassen, denk ik. Vooral op vmbo extreem belangrijk. In gesprek gaan met die vier, zorgen dat daar de angel uitgetrokken wordt, anders blijft dat doorsudderen.
Ik krijg veel gemixte adviezen en tips. Het is een behoorlijk pittige vmbo school waar ze over het algemeen uitgaan van een strakke discipline. Ik probeer me zo veel mogelijk op de literatuur te richten die over orde gaan en daar lees ik veelal de tips die ik ook van collega's en begeleider krijg. Strak houden die teugels, orde bewaken, consequent handelen en laten merken wie de regie in handen heeft.

Dat opbouwen van die band lijkt me ook een bruikbare tip, maar ik zit een beetje met de vraag 'Hoe dan?' Ik heb nu al gemerkt dat de leerlingen een ontzettende grote hekel aan zowel mij als het vak hebben, ze gaan echt met tegenzin mijn lokaal in. Ik ben voornamelijk bezig met politieagent spelen en tot de stof kom ik haast niet. Ik vraag mij af in hoeverre het mogelijk is, nu de machtsstrijd hevig aan de gang is, om nu een band op te bouwen. Als ik nu aan het begin van de les vraag naar sportuitslagen of leuke anekdotes van het weekend ik een opgetrokken wenkbrauw krijg en het vriendelijk verzoek om op te tyfen.

Kortom; ik weet op het moment niet goed wat te doen.
Dit, dus.
  zondag 15 september 2013 @ 14:55:22 #142
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131197477
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 12:38 schreef Buitendam het volgende:
Dat opbouwen van die band lijkt me ook een bruikbare tip, maar ik zit een beetje met de vraag 'Hoe dan?' Ik heb nu al gemerkt dat de leerlingen een ontzettende grote hekel aan zowel mij als het vak hebben, ze gaan echt met tegenzin mijn lokaal in.
Zo, dat klinkt heavy! Heb je ze al eens gevraagd waarom ze zo haatdragend zijn? Wat hun probleem precies met het vak is? Ligt ook wellicht aan de methode. Ik heb ook een methode waar ik niet tevreden over ben, dus ik haal er uit wat ik nodig vind en de rest vul ik aan met aansprekend lesmateriaal waardoor de leerlingen tenminste wel plezier in het vak krijgen. Wat de hekel op het persoonlijk gebied betreft, vind ik het wel een lastige.

quote:
Ik ben voornamelijk bezig met politieagent spelen
Dit zal waarschijnlijk een van de redenen zijn, maar gezien de situatie - als ik het zo lees - lijkt dit voor nu even de beste oplossing.

quote:
Als ik nu aan het begin van de les vraag naar sportuitslagen of leuke anekdotes van het weekend ik een opgetrokken wenkbrauw krijg
Zoiets moet natuurlijk groeien en gaat niet van de ene op de andere dag. Zeker niet nu we pas in het schooljaar zitten. Ligt ook een beetje aan je persoonlijkheid. De leerlingen zien nu je politieagent-kant en de strenge docent. (Zou ook een beetje vreemd zijn als je aangehouden wordt door een agent, die - tijdens het bonnetje uitschrijven - opeens vraagt: `En, wat vond u van Ajax gisteravond?'. Dan heb je ook een WTF-moment). Normaliter, als ze meer van je persoonlijkheid ervaren en de druk is een beetje van de ketel, zou het beter moeten gaan, is mijn ervaring.

Maar als ik dit lees:

quote:
en het vriendelijk verzoek om op te tyfen.
denk ik: er zit iets goed fout met die leerlingen...
.
pi_131197893
Nou ja, als ze Buitendam een klootzak vinden - of dat nu terecht is of niet - snap ik wel dat ze niet zitten te wachten op een gezellig praatje met hem.

Is humor een optie?
pi_131198031
Buitendam, heb je dit probleem met een klas of met meerdere klassen?
pi_131198894
Ik ben LIO en heb eigenlijk alleen met deze klas moeite. De andere klassen zijn het testen al voorbij en daar ben ik inhoudelijk met de lesstof bezig. De klas waar ik zo veel moeite mee heb is een derdejaars Kaderklas. 12 meisjes Zorg en Welzijn, waarbij 2 ADD en 4 ADHD. Dat in combinatie met verschillende moeilijke thuissituaties maakt het ook geen makkelijke klas.

Collega's die deze klas hebben lijken er toch een stuk minder moeite mee te hebben. De leerlingen zijn compleet bewust dat er een stagiair en geen echte docent voor de klas staat.
Dit, dus.
pi_131206381
quote:
7s.gif Op zondag 15 september 2013 11:23 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Aardrijkskunde heeft niks met topografie te maken in de bovenbouw en er komt gewoon aardig wat geologie aan bod, ook in de onderbouw. Wees beter geïnformeerd voor je zoiets stelt.
Ik ben voldoende geïnformeerd, ik drukte het wat kort door de bocht uit. Ik nam topografie slechts als voorbeeld (die moest ik wel degelijke leren in de zogenaamde bovenbouw toen ik het vak nog volgde als onderdeel van een groter geheel). Onze norm voor aardig wat verschilt waarschijnlijk sterk, dat zal bijdragen aan een miscommunicatie. Bottomline, ook een bètavariant waarin geen of veel minder sociale geografie voorkomt en veel meer geologie (op een hoger niveau) voorkomt gericht op leerlingen die wiskunde B volgen zou leuk zijn als alternatief voor de bètatalenten.

quote:
In de bovenbouw is er niet zoveel ruimte om dingen te schrappen, want daar heb je helemaal niet zo veel discutabele vakken. Ik kan eigenlijk alleen maatschappijleer bedenken wat deels overbodig is en deels bij andere vakken hoort.
Ik had eventjes bewust geen vakken genoemd aangezien dat allicht polemiseert maar nu je er op ingaat wil ik ze wel even alsnog noemen, wat mij betreft zou voor het NT-profiel een of meer van de volgende vakken geschrapt mogen worden: CKV/KCV, LO, ANW (beter meer wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie geïsoleerd dan dit nieuwe mengseltje) en maatschappijleer. Voor wie mij van een bias verdenkt, ik ben een cultuurliefhebber, ik sport graag en ik ben lid van een politieke partij.
Het is allemaal op de een of andere manier nuttig maar er moet nu eenmaal worden gekozen.

Maar goed, dit was dus niet van toepassing, we zouden zonder iets van dit te schrappen het niveau van de wiskundevakken fors kunnen verhogen door van 1 vak (B) en 1 supplementair vak (D) 1 vak (B++) of het liefst 2 vakken op 2 niveaus te maken. Dan zouden de leerlingen die wat meer talent hebben voor wiskunde niet geremd worden door de leerlingen die hard moeten werken voor wiskunde (bij B dus). Om het kostenplaatje rond te krijgen zou je wiskunde C en eventueel ook wiskunde A kunnen schrappen, nogmaals, er zijn zelfs hoogleraren statistiek die eerstejaars psychologiestudenten onderwijzen die hiervoor pleiten.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131206408
quote:
1s.gif Op zondag 15 september 2013 11:52 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Ach ja, Bram_van_Loon leeft in z'n eigen wereldje en wil in elk topic graag posten om het posten. Niet te veel van aantrekken.
Weer aan het trollen Friek? Speel gewoon op de bal in plaats van op de man te trappen kindje. Zat mensen zijn het hier met mij eens voor het geval jij het nog niet hebt opgemerkt. Ik heb de Yvonne-award gekregen voor het SES-subforum, een award gewonnen voor het politieke subforum en 2de geworden voor de beste bijdrages in het politieke subforum. Het is niet in mijn aard om dit soort dingen op te halen maar als jij er als een kindje voor kiest om bij gebrek aan argumenten of ten gevolge van frustraties zo te reageren dan haal ik het wel aan om te laten zien hoe jij uit jouw nek kletst. Voor de anderen: ik had Friek gisteren een DM verstuurd, blijkbaar viel die wat verkeerd bij hem en heeft hij nu de behoefte om zich even af te reageren.
quote:
"stelde dat het C&M-profiel afgeschaft diende te worden. Dat is natuurlijk nog beter: de helft van het publiek dat je wil opleiden maar intellectueel beledigen. "

Ach, je moet als je op dat niveau werkt de waarheid kunnen hebben. ;-)
Kinderachtig Friek.
Ik reageer vooral in twee subforums: politiek en SES, jij kletst dus ook uit je nek met dat ik "in elke draad wil reageren om te reageren".

[ Bericht 10% gewijzigd door Bram_van_Loon op 15-09-2013 19:23:06 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131208164
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 19:11 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Zat mensen zijn het hier met mij eens voor het geval jij het nog niet hebt opgemerkt.
Er is ook een aantal maal aangegeven dat jouw stijl van posten/discussiëren niet altijd gewaardeerd wordt. Dat vergeet je nu even te noemen.
Bv. het plaatsen van een mening/verhaal en het haast doen voorkomen dat het feiten zijn.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_131208311
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 18:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Daar vreesde ik voor. En nu die boeken toch 'gratis' zijn...
Wie de schoolboeken betaalt, maakt voor de school weinig uit als het gaat om keuzes maken wat er wel in het pakket zit en wat niet.
Betaalt de school het, dan wordt er bij elke keuze bezuinigd. Hoe lager de kosten voor het boekenpakket, hoe beter.
Betalen de ouders het, dan moet het totaalbedrag concurrerend zijn met de andere scholen en wordt daar ook massaal op bezuinigd.
Hoe je het ook bekijkt, als het gaat over boeken gaat, is de term 'gratis' hier niet op z'n plek.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_131208565
In de onderbouw van het vmbo is aardrijkskunde al samengevoegd met geschiedenis in het vak mens en maatschappij.. Verschrikkelijk vind ik het! Puur om het feit dat ik niet ben opgeleid om geschiedenis te geven en er weinig van weet. Ik heb het als stage een jaar lang gegeven, maar ben nu heel blij dat ik weer gewoon mijn eigen vak mag geven :D
pi_131209900
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 19:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik ben voldoende geïnformeerd, ik drukte het wat kort door de bocht uit. Ik nam topografie slechts als voorbeeld (die moest ik wel degelijke leren in de zogenaamde bovenbouw toen ik het vak nog volgde als onderdeel van een groter geheel). Onze norm voor aardig wat verschilt waarschijnlijk sterk, dat zal bijdragen aan een miscommunicatie. Bottomline, ook een bètavariant waarin geen of veel minder sociale geografie voorkomt en veel meer geologie (op een hoger niveau) voorkomt gericht op leerlingen die wiskunde B volgen zou leuk zijn als alternatief voor de bètatalenten.

[..]

Ik had eventjes bewust geen vakken genoemd aangezien dat allicht polemiseert maar nu je er op ingaat wil ik ze wel even alsnog noemen, wat mij betreft zou voor het NT-profiel een of meer van de volgende vakken geschrapt mogen worden: CKV/KCV, LO, ANW (beter meer wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie geïsoleerd dan dit nieuwe mengseltje) en maatschappijleer. Voor wie mij van een bias verdenkt, ik ben een cultuurliefhebber, ik sport graag en ik ben lid van een politieke partij.
Het is allemaal op de een of andere manier nuttig maar er moet nu eenmaal worden gekozen.
Zoek maar eens wat op over Bildung. Als het aan jou zou liggen zouden we wel heel erg beperkt ontwikkelde kinderen afleveren.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')