Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 20:33 |
De tijd om deze traditionele wafels te eten is er weer, Oud en Nieuw Uit de Wikipedie: "Knieperties of iezerkoekies bint zoete, dunne haarde waofels dei traditioneel umendebie de jaorwisseling bakken wordt. Ze wordt eten in Drenthe, Overiessel, Grunning (Veenkelonies en Westerwôlde) en Gelderlaand (de Achterhoek). Knieperties wordt bakken in speciaole waofeliezers. Vrogger waren dit geeitiezeren kniepiezers dei boven het heerdvuur holden werden. Nu wordt elektrische waofeliezers gebruukt. Het meist liekt knieperties nog up oubliehoorns zoas gebruukt veur schepies, maor het recept is aanders: zeuiter en mit keneel." De platte wafels zijn de oudjaarsversie (het jaar is verstreken), de opgerolde de nieuwjaarsversie (het jaar moet zich nog ontrollen). Er zijn fabrieksrolletjes te koop, maar die halen het niet bij zelf bakken TS staat morgen in de keuken achter het elektrische kniepertjesijzer haar deels Achterhoekse roots eer aan te doen. Spekzwoerd voor het invetten van het ijzer is niet meer nodig, maar net als bij oma komt er een stapel met kaneelsmaak en een met anijssmaak. Zijn er meer FOK!kers die knijpertjes gaan bakken? Heeft iemand een succesvol familierecept om te delen? Brand los! | |
RedFever007 | vrijdag 30 december 2011 @ 20:35 |
Als ik iets ranzig vind zijn het die dingen wel | |
Zonnetje1981 | vrijdag 30 december 2011 @ 20:38 |
JAAA Vegters rolletjes, die moet ik morgen echt halen, alsof ik weer thuis o&n vier | |
RonnieHansen | vrijdag 30 december 2011 @ 20:45 |
Ik vin se t t fijnst as dr wat slagroom in zit noada-j ze opperold hem. | |
kawotski | vrijdag 30 december 2011 @ 21:43 |
Ik heb 2 knieperties ijzers.. Toch maar eens wat mee doen. Then again, de halve buurt maakt ze al dus beetje overkill als ik ze zelf ook nog ga maken | |
Erasmo | vrijdag 30 december 2011 @ 21:57 |
Heerlijk | |
Harajuku. | vrijdag 30 december 2011 @ 21:59 |
Die zijn dus echt smerig. Die van oma waren lekker, maar dat recept ligt ergens hier in huis, weet niet waar ik het heb gelaten Maar die rolletjes heb ik nooit lekker gevonden. De bakker heeft ze ook al een paar weken liggen, maar die zijn dikker dan dat ze m.i. horen te zijn dus die koop ik lekker niet | |
Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 22:05 |
Twee goeie recepten van OUD user Cattie:
| |
Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 22:22 |
Mijn recept, een dun gietbeslag voor dunne en brosse knieperkes: 1/8 l. water 125 gr suiker (kristalsuiker is prima, maar als het er is neem ik lichtbruine basterd) 25 gr reuzel of roomboter 125 gr bloem 2 eieren 2 tl kaneel of gemalen anijs Water, suiker en reuzel aan de kook brengen, suiker moet oplossen. Af laten koelen. Kaneel of anijs door de bloem roeren en dan zeven en roeren door het suikerwater. Eieren (breken en) er doorheen roeren, tot je een glad beslag hebt dat makkelijk van de lepel loopt. IJzer invetten en bakken maar. Eventueel rollen om de steel van een houten lepel. Bij mij komen er geen vanillesuiker en/of citroenrasp aan te pas (bij Vegter geloof ik wel). Ik eet ze ook niet met slagroom. Wel bij een niet te droge champagne of crémant | |
Erasmo | vrijdag 30 december 2011 @ 22:26 |
Met zo'n ding kun je ook fijn doseren: | |
Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 22:32 |
Doseren met een juslepel, een eierlepel van het lepelrek of een ouderwetse bowllepel (aka morellenlepel, met lange steel) gaat ook erg goed. | |
erikkll | vrijdag 30 december 2011 @ 22:35 |
Jummie. Knieperkes. Inderdaad het recept maar eens navragen aan oma en zo'n apparaat halen! | |
Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 22:54 |
erikkll, misschien mag je oma's ijzer wel lenen! Ik heb mijn eigen ijzer moeten kopen. Deze had oma, een Grossag, want als echte Achterhoeker haalde je elektrische apparaten 'bij de mof'. Ik had eerst zo'n ijzer voor op de vlam, wat een gedoe! Sinds een paar jaar heb ik ook een elektrische Duitse, een Cloer. En ieder jaar dus weer een beetje | |
mazaru | vrijdag 30 december 2011 @ 22:57 |
In Vlaardingen heb je ijzerkoekjes. Alleen de naam klinkt hetzelfde. De koekjes zijn anders | |
Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 23:02 |
Het binnenwerk van het apparaat, niet onbelangrijk voor het sentiment. Van de oude Grossag Van de Cloer | |
Macka66 | vrijdag 30 december 2011 @ 23:04 |
Bijzonder! De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes zijn typisch voor Noord- en Oostnederland. Zijn die ijzerkoekjes echt traditioneel voor Vlaardingen? En waar smaken ze naar? | |
mazaru | vrijdag 30 december 2011 @ 23:16 |
Ja, die ijzerkoekjes zijn echt Vlaardings. Ze zijn wat dikker dan jullie kniepertjes, maar ook echt geweldig lekker! Het recept: 250 gram zachte boter 125 gram bruine basterdsuiker 125 gram witte basterdsuiker 400 gram fijne (Zeeuwse) bloem, gezeefd een 1/2 ei, losgeklopt 1 tl kaneel snuf zout Ze zijn zacht aan de binnenkant, zoet met een kaneelsmaak. Met een krokant korstje. En ze worden gebakken op een ijzeren plaat, maar niet zomaar een ijzeren plaat hoor. Een echte ijzerkoekjesplaat. | |
Erasmo | zaterdag 31 december 2011 @ 09:51 |
Ik ben al tijden op zoek naar zo'n oude | |
Macka66 | zaterdag 31 december 2011 @ 10:02 |
Ik moet me bedwingen om niet de trein naar Vlaardingen te pakken Erasmo, kijk eens op de duitse ebay. Grossag hörncheneisen is dacht ik de handigste zoekterm. Al zullen er vast ook wel andere merken staan. Die ouderwetse ijzers zijn lekker zwaar. | |
Morretje | zaterdag 31 december 2011 @ 11:58 |
Wat grappig al die verschillende recepten voor hetzelfde. Hier hebben we afgelopen week kniepertjes gebakken, rolletjes wilde ik vanmiddag nog maken. Recept: Kniepertjes: 1 kg bloem 1 pond suiker 1 pond witte basterdsuiker 6 eieren 4 ons roomboter 4 zakjes vanillesuiker 1. eieren en suiker kloppen 2. gesmolten boter erbij + vanillesuiker 3. meel erdoor. Flink laten afkoelen! 4. bolletjes draaien en bakken maar! Rolletjes: 1/4 pond boter 2 eieren 1/2 pond bloem 1/2 pond suiker + 1 vanillesuiker 1. suiker + eieren + kopje warm water in kom 2. boter smelten en erdoor 3. afkoelen 4. bloem erdoor 5. bakken maar! | |
md89 | zaterdag 31 december 2011 @ 20:36 |
Mijn oma bakt ze ook nog elk jaar Laatst zelf ook eens geprobeerd met zo'n goedkoop ijzer van Blokker maar dat was niet echt een succes..die van m'n oma zijn altijd heerlijk! | |
Macka66 | maandag 24 december 2012 @ 15:10 |
Natuurlijk is het zinvol om dit topic omhoog te schoppen. Want het is er weer tijd voor Kniepertjesbakkers, haal je ijzer vast onder het stof vandaan en vet 'm in! | |
Zonnetje1981 | maandag 24 december 2012 @ 15:16 |
Oeh, vandaag gekocht, niet zelf gemaakt, maar heerlijk weer | |
Macka66 | zondag 30 december 2012 @ 14:20 |
Vraag aan de mensen die de knijpertjes uit bolletjes bakken. Worden ze beter als je ze een nacht van te voren koel wegzet? (Deden mijn opa en oma.) | |
Pietverdriet | zondag 30 december 2012 @ 14:56 |
Ja, dan hebben de enzymen in het deeg tijd om het deeg op smaak te krijgen, langzamer gegist brood smaakt ook beter | |
RandomMoron | zondag 30 december 2012 @ 18:23 |
lekker <3 typisch vlaardings, net zoals haringkoekjes ( volgens mij ook zoals de ijsmoppen typisch zijn voor maassluis, maar dat weet ik niet helemaal zeker) zelf maken en bakken. ik neem ze ook wel eens mee van jan boer als kadootje voor bij de koffie. | |
mazaru | zondag 30 december 2012 @ 18:41 |
Molendijk in de Groen van Prinsterstraat heeft de lekkerste ijzerkoekjes. Maar Jan Boer is ook wel goed hoor. | |
RandomMoron | maandag 31 december 2012 @ 12:30 |
Samen met schelvispekel bonbons :-) vlaardingen topic hijack vrees ik. | |
Macka66 | maandag 31 december 2012 @ 13:06 |
Moet kunnen, leuk toch hoe Vlaardingen meedoet met het (noord)oosten | |
Tooto7moe | maandag 31 december 2012 @ 17:04 |
Hoe eten jullie ze eigenlijk? Ik eet de rolletjes gewoon zo of met (zelf geklopte) slagroom. maar de gewone kniepertjes eet ik eigenlijk nooit. Ik denk dat ik die traditie ook maar eens ga oppaken, even in kringlopen en op rommelmarkten zoeken naar een ijzerenkniepertjespan | |
davo1979 | maandag 31 december 2012 @ 18:18 |
Waar koop je zn ijzer? | |
Macka66 | woensdag 2 januari 2013 @ 18:50 |
Ik heb 'm indertijd bij de MediaMarkt gekocht, toen ze net het eerste filiaal in R'dam geopend hadden. Geen idee of ze zoiets nog hebben. Maar bij Bol hebben ze twee uitvoeringen, ik heb deze. Ze waren weer lekker overigens | |
davo1979 | woensdag 2 januari 2013 @ 21:25 |
Zou je met dat ding ook stroopwafels kunnen maken? | |
Macka66 | woensdag 2 januari 2013 @ 21:27 |
Ja hoor, dat kan. Moet je wel het goede deeg hebben en niet zo ver uit laten lopen, binnen de sierrand blijven zeg maar. Dat ijzer voor op het gas dat ik eerst had kwam ook met een receptenboekje waar stroopwafels in stonden. | |
luigisix | woensdag 2 januari 2013 @ 23:19 |
De bakker hier op de hoek verkocht ze ook vanmiddag! Zoete wafels maar helaas was er nutella in gedaan, maar daar zijn ze hier gek op. | |
derLudolf | zondag 19 juli 2015 @ 01:31 |
Ontopic, ben ook echte fan van knieperties. Gebruik altijd het volgende recept - Pond patentbloem - 400g witte basterdsuiker - 4 eieren - halve pond boter - 2 zakjes vanille suiker. Voor de rolletjes komt er een kopje water bij door. In totaal bakken we elk jaar 3 tot 4 van deze batches. [ Bericht 35% gewijzigd door Mord_Sith op 19-07-2015 12:53:07 ] | |
Macka66 | dinsdag 15 december 2015 @ 15:11 |
Schopje! Het is weer tijd om kniepertjes op de agenda te zetten. Dit jaar ga ik voor het eerst ook de oudjaarsversie maken, met deegballetjes. Dus heb ik een waarschuwing ingesteld in mijn electronische agenda, zodat ik het deeg een nachtje kan laten rusten. Ik ga voor Cattie's recept, al ziet dat van derLudolf er ook goed uit. Ik geloof dat mijn opa ook altijd wat jonge jenever door het balletjesbeslag deed. Maar misschien was dat alleen maar een verkapte reden om een extra glaasje te kunnen nemen | |
Nizno | dinsdag 15 december 2015 @ 15:14 |
29 december met de halve familie aan de rollegiesbakkerij | |
Scarlet_Dragonfly | dinsdag 15 december 2015 @ 15:17 |
Welnee! De platte maken ze in Drenthe, de opgerolde in Twente! Als ik mijn familie versus schoonfamilie mag geloven tenminste... | |
derLudolf | dinsdag 15 december 2015 @ 15:19 |
Niet geloven die (schoon)familie van jou. Hier in Drenthe bakken we ze allebei en ook spekkedikken | |
Cracka-ass | dinsdag 15 december 2015 @ 15:20 |
Lekker. | |
derLudolf | dinsdag 15 december 2015 @ 15:23 |
Ik zet ze de hele kom altijd uurtje in de koelkast. Dan is het koud/hard genoeg | |
Nizno | dinsdag 15 december 2015 @ 15:35 |
wij maken juist in de kop van Drenthe(bijna Groningen) alleen de rolletjes. Eten we zowel voor als na de jaarwisseling heerlijk van. | |
Macka66 | dinsdag 15 december 2015 @ 15:36 |
Uit nostalgie/familietraditie ga ik toch eerst de methode van mijn opa proberen. Ik geloof ook niet zo in Drenthe versus Twente. Ken uit allebei de provincies mensen die de platte wafels voor 31 december maken en de rolletjes voor 1 januari. Zoals het in de Achterhoek ook gaat/ging. Mijn oma vertelde dat ze vroeger op 1 januari met een stel rolletjes in een servet naar de familieleden werd gestuurd om ze de beste nieuwjaarswensen over te brengen. | |
Macka66 | dinsdag 15 december 2015 @ 15:37 |
Zie nu het bericht van Nizno. Misschien dat het plaatselijk ook wel verschilt. | |
derLudolf | dinsdag 15 december 2015 @ 15:38 |
Een keer raden waar mijn recept weg komt Nog nooit gehoord, maar wat leuk | |
Macka66 | dinsdag 15 december 2015 @ 15:40 |
Ik denk zomaar niet dat jouw recept wegkomt bij mijn opa ;-) Maar lang leve de doorgegeven traditie! | |
Nizno | dinsdag 15 december 2015 @ 15:41 |
ik denk dat het gewoon is wat men het lekkerst vindt Mam en oma maken al jaren de rolletjes. Kniepertjes is geen van de kinderen en kleinkinderen gek op dus ja. Dan kies je rolletjes | |
Stokken_en_stenen | dinsdag 15 december 2015 @ 15:49 |
Nog nooit op maar ik woon ook niet in het oosten | |
Stokken_en_stenen | dinsdag 15 december 2015 @ 15:51 |
Vreemde logica ik eet bijvoorbeeld ook sushi en ik woon niet in Japan | |
Janar | dinsdag 15 december 2015 @ 15:52 |
Kniepertjes Lachen zeg dat er een topic over is Zal eens vragen of mijn moeder ze nog gaat maken(die heeft het al jaren niet meer gedaan). Mijn vrouw kent het mogelijk niet eens, zeker niet als een traditie. Nog maar even navragen. Over de rol of platte ken ik ook de traditie niet. Mijn moeder maakte ze beide. Maar bij mijn oma kwamen de rollen wel tevoorschijn na de jaarwisseling. | |
derLudolf | dinsdag 15 december 2015 @ 15:53 |
Zeker! Ben sinds een aantal jaar begonnen met oliebollen bakken. Dat deed mijn opa ook altijd, voor de hele familie. En dan vrienden/kennissen van (klein)kinderen konden ook oliebollen krijgen als ze meer even in de schuur kwamen kijken/praatje maken en een borrel drinken. Hele huis vol met emmers beslag, één zoete inval daar. Enige wat daar van over is, is het recept. | |
Macka66 | dinsdag 15 december 2015 @ 16:01 |
Ik las net dat mijn opa zo gek nog niet was met zijn jenever in het balletjesdeeg. Heston Blumenthal gebruikt wodka in (taart)deeg omdat het glutenvorming tegengaat, zo houdt hij het deeg krokant maar wel goed hanteerbaar. | |
derLudolf | dinsdag 15 december 2015 @ 16:52 |
Aha. Maar je gebruikt geen gist en je kneed het niet heel lang, dan heb je toch eigenlijk niets met gluten te maken? | |
Macka66 | dinsdag 15 december 2015 @ 19:26 |
Dan was het dus toch om onder de afkeurende blikken van oma uit te komen Overigens heb je geen gist nodig voor glutenvorming in deeg met tarwemeel, water is genoeg om glutenvorming te bewerkstelligen. | |
sirdanilot | dinsdag 15 december 2015 @ 20:21 |
Wij zeeuwen eten dit niet, nog nooit van gehoord. Geef mij maar gewoon een lekkere oliebol. | |
derLudolf | dinsdag 15 december 2015 @ 20:37 |
Of gewoon allebei | |
Macka66 | woensdag 30 december 2015 @ 12:11 |
Inmiddels weet ik dat opa brandewijn gebruikte voor het beslag. De jenever dronk hij zelf op. En van de rest van de brandewijn maakte hij steranijs op brandewijn en citroen op brandewijn. Ik hou het vandaag maar bij het beslag maken. (Omdat ik geen brandewijn in huis had heb ik Marc de Gewürztraminer gebruikt Zou opa vast niet erg vinden. Balletjes staan nu afgedekt in de schuur te wachten tot morgenochtend.) [ Bericht 37% gewijzigd door Macka66 op 30-12-2015 14:28:00 ] | |
Macka66 | donderdag 31 december 2015 @ 13:27 |
Opa Macka had gelijk. Heerlijk knapperige en brosse kniepertjes. Ziet u wel. | |
minilot | donderdag 31 december 2015 @ 13:53 |
Bravo! Zeer tof leuk topic zeg! Ik had nog nooit van kniepertjes gehoord, maar nu heb ik zelf zin om ze te maken! | |
Nizno | donderdag 31 december 2015 @ 15:56 |
owww ja, de 29e ook gedaan Kids hebben kleurstof gebruikt. Was leuk Smaak is hetzelfde gebleven maar de kleur ziet er wat vreemd uit Zal even de foto's zoeken. Kleurstofjes in het beslag... Ik had in de zomer een heeeeeeel mooi ijzer gekocht. Roze, paste nog mooier bij de rode kleurstof die roze bleef Normale rolletjes Gekleurde rolletjes we hebben ook rolletjes niet gerold, dat zijn geen knijpertjes aangezien die van deeg zijn en niet van vloeibaar beslag. [ Bericht 14% gewijzigd door Nizno op 31-12-2015 16:04:30 ] | |
Negentiendertig | donderdag 31 december 2015 @ 16:03 |
Huh? Knieperties van beslag ipv deeg? Ik ga ze straks ook maken en uitdelen in de buurt | |
Nizno | donderdag 31 december 2015 @ 16:04 |
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag. | |
Negentiendertig | donderdag 31 december 2015 @ 16:06 |
Wat grappig, nooit gezien. 'Wij' maken ze al jaren van bolletjes deeg. | |
Nizno | donderdag 31 december 2015 @ 16:08 |
hmm... nee knijpertjes bakken familieleden van deeg, wij rolletjes van beslag... Geen idee of het ook echt zo hoort... En ik heb ook nog een foto van de grote pan met normaal ongekleurd beslag trouwens. | |
Macka66 | donderdag 31 december 2015 @ 16:25 |
Nizno, wat leuk die kleurtjes! Bij mijn achterhoekse opa en oma werden de platte oudjaars kniepertjes van deegbollletjes gemaakt, en de opgerolde nieuwjaars kniepertjes van een vloeibaar beslag. | |
Nizno | vrijdag 1 januari 2016 @ 22:16 |
niet elke kleur bleef even goed plakken na het bakken. Paars werd na gewoon de normale tijd bakken gewoon alsof het rolletje te lang had gebakken. Qua smaak was het dus echt prima | |
marielle33 | dinsdag 5 januari 2016 @ 14:08 |
ik maak ze ook elk jaar, ik gebruik overigens gewoon een recept met water en dus een soort pannekoekbeslagvorm, en hier zijn de platte de kniepertjes, als er al platte komen meestal rol ik ze allemaal. helaas heeft mn ijzer wat kuren... de buitenrand word sneller bruin en de binnenkant moet dan nog wat doorgaren.... maar goed die gaat al 5 jaar mee ofzo en was echt een hele goedkope bij de blokker ik zag laatst ergens botergaletten liggen in de winkel.... eens uitvogelen of we die ook in zon ijzer kunnen creeeren | |
Macka66 | donderdag 29 december 2016 @ 19:37 |
Schopje! Tijd om weer ingrediënten in te kopen en knieperkes te gaan bakken Uit de erfenis van mama Macka heb ik het boek 'Potdeurmekaore, oude Achterhoekse gerechten en eetgewoonten' geplukt. Daar staat een recept in voor Jaarskoken (opgerold), en er onder een voor Knieperkes (plat). Het recept voor knieperkes is welbekend (balletjesdeeg), maar het recept voor jaarskoken deed mij enigzins opkijken. Er gaan donkerbruine suiker, stroop, anijs en kaneel (tegelijkertijd) door het beslag en er wordt een rond wafelijzer gebruikt, terwijl bij de knieperkes een knieperkesijzer wordt gebruikt. Niet dat ik me er iets van aan ga trekken bij het bakken, maar ik ben wel benieuwd waarom het verschil tussen de ijzers gemaakt wordt. Iemand een idee? | |
derLudolf | donderdag 29 december 2016 @ 19:38 |
Daar hoort nie | |
Nizno | donderdag 29 december 2016 @ 20:10 |
daar is heerlijk. Al jaren met vloeibaar beslag en al jaren een groot succes. even opgezocht
[ Bericht 27% gewijzigd door Nizno op 29-12-2016 20:25:27 ] | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2016 @ 00:28 |
Het recept word niemand het ook mee eens Edit: ik lees nu trouwens pas dat dat vloeibare voor rolletjes was, niet voor kniepertjes Rolletjes maak ik ook van een beslag ja.
| |
derLudolf | vrijdag 30 december 2016 @ 00:35 |
Dit jaar trouwens zelf niet gebakken Voor kerst geen tijd. Gister heeft mijn Ma met d'r zus zitten bakken. Heb wel al het deeg gemaakt. Ideaal zo'n Kichenaid. Ik heb twee komen rolletjes beslag en een kom kniepertjes deeg gemaakt en toen had ik geen tijd meer. | |
Nizno | vrijdag 30 december 2016 @ 06:23 |
dat stond er ook gewoon hoor | |
Jonathon | vrijdag 30 december 2016 @ 10:41 |
Bak ze ook bijna elk jaar, eerst bolletjes draaien en dan met een ouderwets knijpertjes ijzer (knijper) van oma gekregen boven een gaspit garen. Oud Drents recept van oma: Knieperties 500 gr. bloem 250 gr. witte basterdsuiker 250 gr. kristalsuiker 200 gr. roomboter Eetlepel vanillesuiker 3 eieren 1 citroen | |
Divje | vrijdag 30 december 2016 @ 10:43 |
Beter gewoon Spekkedikken joah | |
mootie | vrijdag 30 december 2016 @ 10:47 |
Zo ook maar eens aan de slag. Geen nieuwjaar zonder nieuwjaarskoeken. | |
Zolderkamer | vrijdag 30 december 2016 @ 10:52 |
Dit ja... Maar niet zo hard zeggen... ze zijn namelijk allemaal voor mij..! | |
Divje | vrijdag 30 december 2016 @ 10:53 |
Ja ho eens even Jij zit al die Groningse Metworst ook al te hoarden. | |
Zolderkamer | vrijdag 30 december 2016 @ 10:54 |
Sorry... ik zal overgaan op eierballen... | |
Divje | vrijdag 30 december 2016 @ 10:56 |
Kunnen we niet gewoon delen, er is genoeg voor twee? Eierballen zijn ook wel nomnom | |
Zolderkamer | vrijdag 30 december 2016 @ 10:57 |
Dat moet ook wel lukken... ik eet snel... | |
Divje | vrijdag 30 december 2016 @ 11:03 |
Schrokop | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2016 @ 11:04 |
Die zijn ook lekker jah | |
Zolderkamer | vrijdag 30 december 2016 @ 11:13 |
Stamppot eierballen met spekkedikken... | |
Divje | vrijdag 30 december 2016 @ 11:15 |
Dit mist Chorizo. | |
Zolderkamer | vrijdag 30 december 2016 @ 11:16 |
En broccoli... Gelukkig wel ja... | |
Divje | vrijdag 30 december 2016 @ 11:18 |
Back ontopic. Spekkedikken | |
Macka66 | woensdag 27 december 2017 @ 11:54 |
Schopje! Hoogste tijd om het kniepertjesijzer weer op te zoeken. | |
derLudolf | woensdag 27 december 2017 @ 11:55 |
Dat je dat nog niet hebt gedaan. Ga je schamen | |
derLudolf | woensdag 27 december 2017 @ 11:56 |
Ik heb overigens door jaar in een tweede ijzer geïnvesteerd omdat ik ook spekkedikken ging bakken. Zijn ook goed gelukt | |
Macka66 | woensdag 27 december 2017 @ 12:40 |
Ik heb de Grossag van oma overerfd via mijn moeder, maar die heeft het snoer kwijtgemaakt. Dus het blijft hier ook dit jaar bij een ijzer. Wel heb ik een recept opgedoken, uit een Achterhoeks kookboek. Voor joorskoken, de opgerolde variant is dat. 500 g bloem 250 g boter 250 g donkerbruine basterdsuiker 125 g stroop 30 g gemalen anijs 4 eieren 2 tl kaneel 2 el kristalsuiker zout water spekzwoerd of boter voor invetten van het ijzer Boter smelten. Eieren met kristalsuiker loskloppen, basterdsuiker er bij. Bloem en boter in kleine hoeveelheden er door roeren, daarna de stroop, vervolgens ook kaneel, anijs en wat zout. Water toevoegen totdat het beslag de dikte heeft van yoghurt oid. Oprollen na het bakken. | |
Negentiendertig | woensdag 27 december 2017 @ 16:56 |
Oeh, knieperties jaarlijkse traditie Ik volg al jaren dit recept, wat identiek is aan het recept dat mijn opa en oma tig jaar geleden gebruikten. Van het weekend maar weer aan de bak. Ik overweeg onder het afdakje bij de voordeur te gaan staan bakken, aangezien het binnen zo ontzettend stinkt na het bakken. | |
Macka66 | dinsdag 20 februari 2018 @ 23:39 |
Even een berichtje tussendoor, hou je ijzer toch maar in ere want Vegter is failliet: https://nos.nl/googleamp/(...)jes-is-failliet.html | |
Zolderkamer | woensdag 21 februari 2018 @ 08:48 |
Zijn ze al eerder geweest.. en zal ook wel weer overgenomen/doorgestart worden.. | |
derLudolf | donderdag 22 februari 2018 @ 07:06 |
Die van vegter zijn toch niet te eten | |
Macka66 | vrijdag 14 december 2018 @ 21:25 |
Schop! Tijd om de ijzers weer op te duikelen of aan te schaffen, en de bakmiddag te plannen. Ik bak dit jaar met twee ijzers, want op Ebay kleinanzeichen vond ik een fraaie oude stekker voor oma's Grossag! | |
Zolderkamer | vrijdag 14 december 2018 @ 21:30 |
Spekdikken! Goede kick Ware foodporn: | |
Molo | vrijdag 14 december 2018 @ 22:17 |
Vond de rolletjes net wel lekker | |
quirina | zaterdag 15 december 2018 @ 19:25 |
Ik heb ook nog een ijzer, van mijn oma ( Overijssel). Die bakte altijd knieperties voor oud en nieuw. Heb het zelf nooit geprobeerd, maar weet nog wel dat oma altijd de plaat met reuzel insmeerde. Want dat was beter. Zal wel met de hitte te maken hebben. | |
Nizno | zaterdag 15 december 2018 @ 19:28 |
30 december gaan de ijzers weer aan. Nog steeds erg blij dat ik een jaartje of 4 geleden een ijshoorntjes ijzer op de kop heb getikt voor 7,50. Die werkt als een tierelier. | |
Macka66 | maandag 17 december 2018 @ 10:12 |
Oma's kniepertjesijzer, met mooie bakelieten stekker. [ Bericht 46% gewijzigd door Macka66 op 17-12-2018 10:40:15 ] | |
derLudolf | maandag 17 december 2018 @ 10:48 |
Die van opa is gesneuveld, heb nu twee moderne Cloers, een voor kniepertjes en een voor spekdikken. | |
Macka66 | zondag 30 december 2018 @ 18:29 |
Donderdag het ijzer van oma geprobeerd, maar dat was nogal een schokkend verhaal. En toen viel de mixer ook nog eens heel ongelukkig op mijn voet. Dus zit ik nu aan tafel de eerste batch kniepertjes te bakken met mijn Cloer, en morgen doe ik batch twee. Want geen oud & nieuw zonder kniepertjes! | |
Molo | zondag 30 december 2018 @ 18:29 |
Die hard jij, doorzetter | |
Pietverdriet | zondag 30 december 2018 @ 19:28 |
Kan je ook stroopwafels maken | |
Nizno | zondag 30 december 2018 @ 19:29 |
kan wel, doe ik alleen niet | |
quirina | zondag 30 december 2018 @ 20:21 |
🙄 | |
Macka66 | maandag 19 augustus 2019 @ 18:55 |
https://imgshare.io/image/ZDy66 Mensen, ik blijk behalve in het bezit van kniepertjes DNA ook familie te zijn van de Vlaardingse IJzerkoekies (her)ontdekster Daatje de Koe! Linksonder oma Macka, rechtsonder (Alida) Daatje de Koe. *snif* *diep ontroerd* [ Bericht 29% gewijzigd door Macka66 op 19-08-2019 19:01:03 ] | |
Lucky_Strike | maandag 19 augustus 2019 @ 20:28 |
Wat een geweldig DNA. Daarmee moet je wel meedoen aan Heel Holland Bakt. | |
Lucky_Strike | zondag 3 november 2019 @ 14:02 |
Hatsee, veel plezier met jullie ijzer in FEE. | |
Macka66 | woensdag 6 november 2019 @ 21:46 |
Bedankt voor het verhuisbericht. Hoi FEE, bakken jullie met ons mee? | |
#ANONIEM | woensdag 6 november 2019 @ 22:01 |
Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoord Is dit iets wat newbies ook kunnen? | |
derLudolf | woensdag 6 november 2019 @ 23:58 |
Als je een kniepertjesijzer hebt wel In het noorden bakt iedereen ze. Ook mensen die normaal alleen uit potjes of met zakjes koken | |
derLudolf | donderdag 7 november 2019 @ 00:06 |
https://www.bol.com/nl/p/(...)er/9000000011157667/ Die dus. Daarvan heb ik er twee. Of ik heb er een en m'n ouders. Die van mij er bij gekocht voor spekkedikken Een recept voor kniepertjes is 250gram boter 4 eieren 400g witte basterdsuiker pond patentbloem zakje vanillesuiker Boter (op kamertemperatuur of iets daar boven) mengen met de suiker, dan de eieren een voor een toevoegen. Na toevoegen van elk ei paar minuten mixen, en dan de (gezeefde) bloem toevoegen. Even half uurtje in de koelkast laten staan en het is klaar voor gebruik. Wil je rolletjes maken dan voeg je 100mL water toe en hoeft het niet in de koelkast te staan. | |
Macka66 | zondag 10 november 2019 @ 16:58 |
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes. Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar! | |
Yesse | donderdag 21 november 2019 @ 11:13 |
IJzerkoekjes horen inderdaad zacht en boterig te zijn. Ziet er wel goed uit.. Ik ben jaloers, ik moet altijd uitkijken dat ik ze niet óf verbrand óf laat uitlopen | |
derLudolf | maandag 25 november 2019 @ 12:04 |
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus? | |
Yesse | maandag 25 november 2019 @ 14:42 |
Je draait ze om tijdens het bakken. | |
Lucky_Strike | zondag 8 december 2019 @ 21:36 |
Knieperkes was het antwoord op een van de vragen bij Twee Voor Twaalf van afgelopen vrijdag. Dankzij dit topic had ik de vraag goed | |
derLudolf | zondag 8 december 2019 @ 21:55 |
Alleen werd me uit de vraag nou niet echt duidelijk of ze nou kniepertjes of rolletjes wilden horen... Lag niet aan mij, want m'n ouders hadden ook iets van "wat willen ze nou horen" | |
Lucky_Strike | zondag 8 december 2019 @ 21:58 |
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan? | |
Nizno | zondag 8 december 2019 @ 22:02 |
nieuwjaars rolletjes 27 dec gaan de ijzers weer aan en het beslag weer veranderen in rolletjes. | |
Lucky_Strike | zondag 8 december 2019 @ 22:04 |
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook. | |
Nizno | zondag 8 december 2019 @ 22:05 |
heb het niet gezien dus geen idee, maar ik geloof je direct | |
derLudolf | zondag 8 december 2019 @ 23:09 |
Rolletjes | |
derLudolf | zondag 8 december 2019 @ 23:12 |
Ga je geen kniepertjes bakken? | |
Nizno | zondag 8 december 2019 @ 23:35 |
nee ik vind rolletjes lekkerder | |
derLudolf | zondag 8 december 2019 @ 23:43 |
Ik heb het omgekeerde | |
Burdie | zondag 8 december 2019 @ 23:44 |
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd: 175 gram bloem 50 gram roomboter (gesmolten) 125 gram witte basterdsuiker 1 ei 1 pakje vanille suiker 1-2 eetlepels water | |
derLudolf | zondag 8 december 2019 @ 23:48 |
Valt wel mee hoeveel je hebt. Meestal bak ik dat twee keer. En dan ook nog een keer rolletjes. | |
Macka66 | maandag 9 december 2019 @ 15:44 |
Hoe meer hoe beter natuurlijk! | |
derLudolf | vrijdag 20 december 2019 @ 20:16 |
Eerste batch deeg moet nog kwartiertje in de koelkast, het ijzer staat klaar. We kunnen bijna beginnen! | |
Molo | vrijdag 20 december 2019 @ 20:20 |
Pics | |
derLudolf | vrijdag 20 december 2019 @ 20:32 |
Imgur doet kut | |
Molo | vrijdag 20 december 2019 @ 20:40 |
Ja dus? Uploojen die handel Bak je trouwens nu al voor oud en nieuw? Of proefbatch? | |
derLudolf | vrijdag 20 december 2019 @ 20:57 |
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag. | |
Molo | vrijdag 20 december 2019 @ 21:03 |
Klinkt legitiem | |
ieniminimuis | zondag 29 december 2019 @ 13:42 |
Ik heb een ijzer gekocht Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak. | |
mazaru | zondag 29 december 2019 @ 13:47 |
https://www.smulweb.nl/recepten/kniepertjes | |
mootie | zondag 29 december 2019 @ 13:49 |
Deze was perfect! Heb nu een nieuwe, maar op de een of andere manier gaat het daar net iets minder goed mee. | |
Leandra | zondag 29 december 2019 @ 14:00 |
Hier ligt nog een echt oud ijzer in de kast.... niks elektrisch Die van het plaatje van Macka had mijn moeder ook, geen idee of ze die meeverhuisd heeft. Dat oude ijzer moet ik maar eens een mooi plekje voor bedenken, in een nieuw huis. | |
derLudolf | zondag 29 december 2019 @ 14:00 |
Boter rustig smelten, dan met suiker mixen. Dan ei voor ei toevoegen. Na elk ei paar minuten mixen. Dan de bloem (gezeefd) beetje bij beetje toevoegen. Niet teveel mixen. Kaneel kun je dan zelf na smaak wel toevoegen. | |
Sjeen | zondag 29 december 2019 @ 18:23 |
Geen kniepertjes hier, maar wel traditioneel wafels bakken tussen kerst en nieuwjaar. Zachte hartjeswafels en harde in de tefal reverso (erfstuk ) | |
Nizno | maandag 30 december 2019 @ 20:25 |
ow ja ff kijken of ik foto's heb zonder gezichtjes. het zijn in elk geval rond de 1000 rolletjes geworden dit jaar nog niet alle bakkers compleet, er mmisten nog een paar kinderen en hun moeders | |
Molo | maandag 30 december 2019 @ 20:29 |
Wat gaaf Eet je ze eigenlijk zo naturel, of gevuld met slagroom ofzo? | |
Nizno | maandag 30 december 2019 @ 20:30 |
een kleine greep van de vele rolletjes | |
Nizno | maandag 30 december 2019 @ 20:31 |
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heen | |
Molo | maandag 30 december 2019 @ 20:32 |
Ziet er goed uit op die tweede foto zeg! Gaaf! En klinkt erg lekker | |
Nizno | maandag 30 december 2019 @ 20:33 |
De andere foto's staan te veel gezichten op. maar van de 7 kinderen waren 6 fanatiek aan het bakken, leeftijd 6 jaar en ouder. van de volwassenen allemaal wel wat gedaan en hoe de jeugd er op mee op groeit. geen enkele brandblaar. | |
Macka66 | dinsdag 31 december 2019 @ 14:53 |
http://imgur.com/gallery/LaPn1gy Kniepertjeslab. Jongste spruit ingewijd in de traditie. Zij mocht met mijn Cloer ijzer, ik met de Tomado die ik van mijn moeder heb georven. Die Tomado is vast heel goed voor ijshoorntjes, maar mooie dunne kniepertjes krijg je er helaas niet uit Links Cloer (anijs) en rechts Tomado (kaneel). http://imgur.com/gallery/PcgQCvx [ Bericht 14% gewijzigd door Macka66 op 31-12-2019 14:58:46 ] | |
Macka66 | dinsdag 31 december 2019 @ 15:07 |
Wat gezellig! Ik ben blij dat mijn jongste dit jaar mee wilde bakken, want het is hier in Den Haag niet echt Kniepertjes land. | |
Nizno | dinsdag 31 december 2019 @ 15:07 |
doe je dat aan het aanrecht? is zittend aan een tafel niet veel lekkerder werken? nu bedenk ik me dat wij met de rolletjes moeten rollen dus daarom de tafel 'nodig' hebben, misschien is dat bij kniepertjes helemaal niet handig. En om ze dunner te krijgen, goed aandrukken de eerste 10 seconden | |
Nizno | dinsdag 31 december 2019 @ 15:10 |
is een heerlijke traditie die ontstaan is. vroeger bakten oma en mam en deden mn jongste oompje ik en mn zus wel eens een mislukte poging... maar de laatste jaren dat oma nog kon bakken werden wij serieuzes en deden mn nichtjes ook mee. Toen oma het niet meer redde om naar mams huis te komen gingen we na het bakken met de kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen die meegebakken hadden altijd ff langs na die tijd om rolletjes te brengen. Nu gaan we al twee jaar niet meer langs maar toch zit het huis lekker vol. | |
Macka66 | dinsdag 31 december 2019 @ 15:44 |
Als je dat Tomado ijzer aandrukt dan komen er scheuren in de kniepers. Ongeschikt. Maar we eten de wafels wel op natuurlijk. Moet ook, want ze zijn zo groot dat ze niet in m'n bewaarblik passen. Maar goed, bakken en dansen met de jongste was wel heel gezellig. Geen rolletjes, dus we hoefden niet te zitten maar konden swingen aan het aanrecht. Recept van vandaag was van oma uit Winterswijk: 500 gr suiker, 5 dl water, 250 gr roomboter, 1 ei, 500 gr bloem. Helft op smaak gebracht met kaneel, andere helft met gemalen anijs. | |
Nizno | dinsdag 31 december 2019 @ 16:02 |
ah nee das dan niet handig lekker op smikkelen dus lekker dansen kan idd niet aan tafel.
| |
ieniminimuis | dinsdag 31 december 2019 @ 19:45 |
Macka66 | dinsdag 31 december 2019 @ 19:53 |
Jaaaa, ieninimuis! Je eerste mooie rolletjes uit het nieuwe ijzer! | |
Nizno | dinsdag 31 december 2019 @ 21:44 |
| |
ieniminimuis | dinsdag 31 december 2019 @ 22:16 |
Alsof ik het elk jaar al gemaakt had. Zal wel genetische aanleg zijn | |
Macka66 | donderdag 19 november 2020 @ 06:34 |
Zo zoetjes aan wordt het weer tijd om na te gaan denken over kniepertjesijzers. Ik kwam dit lijstje tegen, voor degenen die nog een ijzer zoeken: https://thuiswijzer.nl/kniepertjesijzer/ | |
Macka66 | woensdag 30 december 2020 @ 09:38 |
Een vraag: is er hier iemand die plantaardige margarine gebruikt in de kniepertjes, en is het resultaat echt lekker? (Ik moet sinds dit jaar helaas melkloos eten, dus mag ook geen roomboter meer.) | |
derLudolf | woensdag 30 december 2020 @ 10:09 |
Ik vind er niks aan, zonde van de tijd en moeite. | |
derLudolf | woensdag 30 december 2020 @ 10:11 |
Eergisteren spekkedikken gebakken, vanavond weer een partij kniepertjes. | |
Goitske | woensdag 30 december 2020 @ 10:20 |
Ik zit bij mijn voordeur te wachten op DHL met mijn kniepertjes ijzer en Postnl met de bestelling van de zuidmolen Recept van mijn collega gekregen die haar oma bakte het altijd zo, zit ook andere recepten te vergelijken met die ik nu heb dus misschien kleine aanpassing. Ik zag dat Rutger bakt vorig jaar nieuwjaarsrolletjes op z'n site had gezet en nu de kniepertjes | |
Goitske | woensdag 30 december 2020 @ 10:21 |
Tip haal floraplant boter te koop bij de AH die smaakt als boter maar is plantaardig maar super smaak | |
Macka66 | woensdag 30 december 2020 @ 10:54 |
Thnx Goitske, ga ik proberen! | |
Goitske | woensdag 30 december 2020 @ 12:16 |
Ik heb het in een hele serie baksels getest en je proeft geen verschil met boter dus zeer goed alternatief. Niet goedkoop maar wel goed product | |
Goitske | woensdag 30 december 2020 @ 16:02 |
Yess hij is binnen | |
Goitske | woensdag 30 december 2020 @ 19:31 |
Vanmiddag gelijk het apparaat uitgetest en kniepertjes gemaakt met de kinderen. Nou al snel was het ik sta op de achtergrond en zij waren aan het bakken | |
derLudolf | woensdag 30 december 2020 @ 19:37 |
Leg je ze direct op een stapel? Dan worden ze slof, altijd even af laten koelen. | |
Goitske | woensdag 30 december 2020 @ 19:40 |
Nee liet ze eerst afkoelen en daarna als ze afgekoeld en hard waren op de stapel. Daarvoor staat dat ene bordje er ook bij | |
Vonkenboer | woensdag 30 december 2020 @ 20:42 |
Komende zaterdag maar eens een lading nieuwjaarskoekjes maken; mijn moeder heeft al een batch gemaakt dit jaar | |
Goitske | donderdag 31 december 2020 @ 14:19 |
Macka66 | donderdag 31 december 2020 @ 16:14 |
Heel mooi Goitske! Eer van je aankoop en je werk. Die van mij zien er niet uit, het was wennen aan het gedrag van de Flora. Maar omdat ik mijn kniepertjes altijd met kaneel of anijs maak valt de smaak mee. (Je moet toch wat als roomboter geen optie is.) | |
Goitske | donderdag 31 december 2020 @ 17:36 |
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaat | |
Vonkenboer | donderdag 31 december 2020 @ 17:54 |
Die heeft toch ook een alarm functie wanneer hij denkt dat het baksel klaar is ? | |
derLudolf | donderdag 31 december 2020 @ 17:56 |
Hoezo niet het "eerste de beste"? Dit is toch het ding dat (in normale jaren) in alle winkels ligt? Prima ding hoor, daar niet van, maar is er zoveel keus op kniepertjesijzer gebied? | |
Goitske | donderdag 31 december 2020 @ 18:20 |
Het lampje gaat uit als hij denkt dat het klaar is | |
Goitske | donderdag 31 december 2020 @ 18:23 |
Deze valt wel in een hogere prijsklasse dan wat ik normaal had gekocht. Mijn collega heeft eentje die ongeveer 3 min per kniepertje nodig heeft. Deze kun je regulieren qua stand hoe heet hij moet ipv Aan/uit. Als ik reviews lees zijn er genoeg die of heel langzaam zijn, die niet effen bakken etc | |
Vonkenboer | donderdag 31 december 2020 @ 18:26 |
Mijn ouders hebben geloof ik deze; die geeft ook een belletje wanneer ze klaar zijn https://www.bol.com/nl/p/(...)1_44.53.ProductTitle Toegegeven; het is een duur ijzer | |
derLudolf | donderdag 31 december 2020 @ 18:26 |
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos. Ik heb nooit bijgehouden hoe lang het duurt, totdat het lampje weer uit gaat. | |
Goitske | donderdag 31 december 2020 @ 19:05 |
https://www.expert.nl/clo(...)ebTwLchoCSkwQAvD_BwE | |
Goitske | donderdag 31 december 2020 @ 19:07 |
ik heb het bij gehouden omdat zij het vroeg maar er zit dus echt wel verschil tussen verschillende ijzers. Mijn nichtje heeft eentje van de action bijv | |
Isabeau | donderdag 31 december 2020 @ 19:34 |
Afgelopen week met mijn moeder gemaakt met het oude knieperties ijzer van mijn oma. Dit betekent: zonder thermostaat Dus steeds uit doen als het te heet werd (...als er rook vanaf kwam) en dan weer aan doen als het te veel afkoelde. Wat een gedoe Maar ze waren heerlijk. Ipv water zat er jenever door het beslag, dat moest volgens mijn moeder. | |
derLudolf | donderdag 31 december 2020 @ 20:03 |
Die zijn een stuk duurder geworden dan | |
derLudolf | donderdag 31 december 2020 @ 20:05 |
Kniepertjes doe ik helemaal geen water bij. Rolletjes wel en dat van jenever heb ik vaker gehoord | |
Goitske | vrijdag 1 januari 2021 @ 11:03 |
ik heel iets anders is bij mijn recept geen deegbal te krijgen | |
#ANONIEM | woensdag 6 januari 2021 @ 18:13 |
We gaan weer terug naar CUL | |
derLudolf | woensdag 6 januari 2021 @ 18:15 |
Ik maak ook geen deegballetjes, heb wel wat beters te doen zeg Ik schep met twee dessertlepels altijd iets uit de kom | |
borisz | vrijdag 26 november 2021 @ 12:11 |
En weer naar FEE | |
Yinny | dinsdag 28 december 2021 @ 12:49 |
Kniepertjes!!! Vriend wilt er graag stroop tussen | |
quirina | dinsdag 28 december 2021 @ 13:41 |
Je kan er ook stroopwafels mee maken ja. | |
quirina | dinsdag 28 december 2021 @ 13:42 |
Bij rolletjes jenever er in Bij kniepertjes balletjes draaien Zo deed opoe het. | |
Goitske | dinsdag 28 december 2021 @ 19:43 |
Ik zag op de site van baktotaal bouwhuis nu een recept met limoncello er door | |
Goitske | woensdag 29 december 2021 @ 19:50 |
Kniepertjes maak ik ook met balletjes En de Nieuwjaarsrolletjes vloeibaar en bijvoorkeur om een buisje rollen dan worden ze mooier en kun je ze even laten liggen. Vorig jaar zonder gedaan maar met is echt beter voor je vingers | |
Yinny | donderdag 30 december 2021 @ 19:45 |
Wat zijn jouw kniepertjes mooi rond! | |
Goitske | donderdag 30 december 2021 @ 20:51 |
Thanks. Komt denk ik doordat ik balletjes draai bij de kniepertjes en geen vloeibaar beslag daarvoor gebruik | |
Yinny | zaterdag 1 januari 2022 @ 20:36 |
De rolletjes zijn wel erg ruim, maar als voordeel dat ik ze met een gewone bus slagroom kan vullen 😜 | |
Nizno | zaterdag 1 januari 2022 @ 20:45 |
hahahahadie zijn idd met de nieuwe tuitjes van de slagroombussen wel te vullen | |
derLudolf | zaterdag 1 januari 2022 @ 21:00 |
Kniepertjes zijn ook niet met vloeibaar beslag Dat balletjes draaien vind ik maar nuttelozewerkverschaffing hoor, met twee lepels een beetje uit de kom halen gaat ook goed. | |
Goitske | zaterdag 1 januari 2022 @ 21:34 |
Klopt maar heel veel gebruiken het vloeibare voor kniepertjes want dan maak je en rolletjes en kniepertjes uit 1 beslag maar is ook omdat ze niet echt weten hoe het hoort. Ook veel mensem weten niet waarom je kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes hebt | |
derLudolf | zondag 11 december 2022 @ 17:42 |
Kick Vanmiddag gebakken | |
quirina | zondag 11 december 2022 @ 18:55 |
Nou al? Bij ons gaat het knijpertjes ijzer pas oudejaarsdag aan. | |
derLudolf | zondag 11 december 2022 @ 19:14 |
Jazeker. Iets meer richting eind van de maand ga ik ook nog wel weer bakken. En dan ook rolletjes. En nog een keer spekkedikken. Maar niet op oudjaarsdag, dan ben ik te druk met oliebollen | |
Goitske | woensdag 28 december 2022 @ 21:06 |
Nou ik dacht dat imgur het weer deed maar helaas Ik heb vandaag kniepertjes gebakken om alvast proef gedraaid met de kniepedtjes dus als ik het niet vergeet mee te nemen kan ik mijn collega's morgen blij maken. https://www.instagram.com/p/CmtlF2FskwY/?igshid=MDJmNzVkMjY= | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 21:15 |
Gisteren ook lekker aan de slag geweest, familieaangelegenheid. Flinke lading rolletjes en een mooi aantal kniepertjes @Goitske die kniepertjes zien er mooi uit. Niet te blank. | |
Goitske | woensdag 28 december 2022 @ 21:17 |
Ik zit wel elke keer dat ik denk pfff kan beter 3 van die apparaten op een rijtje zetten. Vooral aangezien ik ze wel goed gebakken wil hebben. Vrijdag nieuwe lading incl nieuwjaarsrolletjes. Oudjaarsdag wil ik even naar mijn collega die gaan carbid schieten dus ook even wat meenemen | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 21:20 |
wij hebben één ijzer per persoon. Met kniepertjes zou het wel kunnen om 2 of 3 ijzers te gebruiken. Met rolletjes vind ik 1 echt genoeg, net genoeg tijd om wat te babbelen tussen het vullen en draaien door. | |
derLudolf | woensdag 28 december 2022 @ 21:23 |
Inmiddels had ik al een tweede lading kniepertjes gebakken. Moeders vanmiddag rolletjes. Ik ben net klaar met de spekdikken. | |
Goitske | woensdag 28 december 2022 @ 21:24 |
klopt dat lukt anders echt niet. Heb vorig jaar ook buisjes gekocht om ze om heen te rollen en koelen dan ook mooi vlot af als ze er omheen zitten dus dat is dan 2-3 rollen en dan tussendoor waar mogelijk buisjes er uit te trekken | |
Goitske | woensdag 28 december 2022 @ 21:25 |
Ga je de hele buurt voorzien | |
derLudolf | woensdag 28 december 2022 @ 21:26 |
Joh, niet miepen. Oprollen en direct stokje er uit. Beetje plagen die zintuigen | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 21:26 |
spekdikken is iets waar ik niet aan begin, denk iets van wat de boer niet kent enzo maar t trekt me gewoon echt niet | |
derLudolf | woensdag 28 december 2022 @ 21:26 |
Nee altijd veel aanloop deze dagen | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 21:27 |
bij onze houten stokkies moeten we de rolletjes er meteen afhalen idd anders zijn ze te hard om er nog heel af te krijgen | |
derLudolf | woensdag 28 december 2022 @ 21:33 |
Ja en even een keer proberen is ook niet optimaal, aangezien het beter is een apart ijzer de gebruiken. | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 21:36 |
tzt maar weer eens poffert maken | |
Goitske | woensdag 28 december 2022 @ 21:40 |
Ooh heb je daar nog een goed recept van? Ik kan eigenlijk geen enkel recept vinden die de smaak weergeeft van m'n jeugd | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 21:58 |
euh ja 1 van de site van koopmans en de andere kreeg ik bij de aankoop van mn poffertpandinges [ Bericht 16% gewijzigd door Nizno op 28-12-2022 22:04:42 ] | |
Goitske | woensdag 28 december 2022 @ 22:11 |
Thanks ga ze eens bekijken, ik weet niet wat mijn ouders er mee deden begin ze bijna te verdenken van een scheut drank | |
Nizno | woensdag 28 december 2022 @ 22:13 |
gewoon een scheut likeur er in en wat minder melk | |
quirina | donderdag 29 december 2022 @ 12:16 |
Ik dacht dat het hier kniepertjes en rolletjes only was | |
Yinny | donderdag 29 december 2022 @ 14:12 |
Ik krijg ze niet zo mooi rond, maar ze zijn goedgekeurd door kind | |
derLudolf | donderdag 29 december 2022 @ 14:16 |
Niemand die ze er niet om eet | |
Goitske | donderdag 29 december 2022 @ 19:16 |
Zo lang ze maar lekker zijn! | |
Dagoduck | vrijdag 30 december 2022 @ 16:11 |
ieniminimuis | vrijdag 30 december 2022 @ 16:31 |
De ingrediënten zijn gekocht | |
Goitske | vrijdag 30 december 2022 @ 16:49 |
ieniminimuis | vrijdag 30 december 2022 @ 19:39 |
Tradisie | |
ieniminimuis | vrijdag 30 december 2022 @ 20:23 |
quirina | vrijdag 30 december 2022 @ 20:37 |
De Cloer staat al klaar voor morgen. | |
Molo | vrijdag 30 december 2022 @ 20:51 |
Lekker man, nog nooit gegeten maar ziet er heerlijk uit! | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 09:14 |
Wat zijn de kansen om vandaag nog een Cloer te scoren bij Blokker | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 09:49 |
@Seven MediaMarkt bestel nu, afhalen vanaf 10.30 aangezien we in dezelfde woonplaats zitten | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 10:02 |
Oeh, mijn man is nu op jacht, ga hem direct bellen. | |
Nizno | zaterdag 31 december 2022 @ 10:17 |
En zo helpt FOK! weer FOK! | |
quirina | zaterdag 31 december 2022 @ 11:18 |
Stoat de Cloer al Kloar? Bak’n moar! | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 11:57 |
Net m’n oma’s recept gehad: 1/2 liter gekookt water 1 pakje echte boter 1/2 pond kristal suiker 1/2 pond bruine suiker 1 pond bloem 2 eieren kloppen 4x vanillesuiker 50gr anijszaad Met name die halve liter kokend water en 50 gram anijszaad vind ik weird maar ik moet wel zeggen dat ik nog nooit betere nieuwjaarsrolletjes heb gehad. Ik vervang anijszaad voor gemalen anijs, die hele zaden zijn niet handig in nieuwjaarsrolletjes. En ja, wij noemen ze nieuwjaarsrolletjes. Oftewel: niejoarsrolletjes. Vermoedelijk meer iets uit onze directe omgeving om het niet over kniepertjes te hebben (wel Achterhoek overigens). | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 11:58 |
En eigenlijk is de pond als eenheid toch ook wel een uitstervende maat. | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2022 @ 12:24 |
Heel anders dan mijn recept 4 eieren 450g witte basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker ½ pond boter Pond patent bloem / type 405 Kopje lauw water voor rolletjes. Anijs lijkt me echt niet lekker. | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 12:48 |
Gelukt? | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 12:50 |
Ik heb net mijn cloer uitgeleend Kreeg een berichtje het nostalgische ijzer van mijn vader gaat niet zo goed mag ik die van jou even een paar uurtjes lenen als je hem niet meer nodig hebt. Ja hoor kom maar halen 🤣 | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 12:52 |
En ook weer anders dan de mijne nieuwjaarsrolletjes 500 gram bloem 400 gram suiker 250 gram boter 2 eieren 2 zakjes vanille suiker 1 theelepel kaneel Snuf zout Beker warm water (let op evt meer of minder toevoegen Kniepertjes 200 gram roomboter 400 gram kristalsuiker (ik las online dat je het beste half basterd half kristalsuiker kunt doen wordt hij minder hard) 500 gram bloem 2 eieren 2 zakjes vanillesuiker 1 theelepel kaneel Snuf zout | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 14:27 |
Ja! Dankjewel voor de tip! | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 14:37 |
Anijs is traditiegetrouw wel iets dat erin zou kunnen, maar die 50g leek me gewoon enorm veel. Dus nu ga ik voor 33g gemalen (heel potje ) maar bij m’n moeder ging dat ook altijd goed. Ik ga er gewoon voor . | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 15:06 |
Ik ben benieuwd naar de anijs versie hoe die geworden is! Dus had het de nostalgische smaak of was het een moeder die sneaky het recept anders door gaf zodat die van haar altijd lekkerder | |
quirina | zaterdag 31 december 2022 @ 16:20 |
Mijn oma’s recept had er geen anijs in hoor. | |
Sapstengel | zaterdag 31 december 2022 @ 16:41 |
Wil ze wel een keer zelf maken. Afgelopen weken ging er bijna dagelijks zo'n pak van die Vegters knijpertjes doorheen. Te verslavend. | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 16:44 |
Vloeken in de kerk! | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 16:45 |
Gefeliciteerd Heerlijk! Anijs proef je wel maar overheerst niet als het eenmaal afgekoeld is. Ik heb m’n oma’s handgeschreven recept. En ook serieus golf van herinneringen toen ik het beslag eenmaal proefde. Zelfs radio Gelderland opgezet, luisterde zij altijd naar (wel echt ellendige kutmuziek, toen Belinda Kinnaer voorbij kwam vond ik het wel mooi geweest). [ Bericht 5% gewijzigd door Seven. op 31-12-2022 18:14:50 ] | |
Sapstengel | zaterdag 31 december 2022 @ 16:46 |
Gewoon makkelijk. Maar waar kom je aan zo'n apparaat om het zelf te maken? En waarmee doe je het, niet met een wafelijzer lijkt mij? | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 16:52 |
Mediamarkt, Blokker, Expert en dat soort zaken. Cloer 260 en 261 zijn de meest gangbare modellen. | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 17:19 |
Ik vind dat soort herinneringen altijd zo mooi! Ik heb helaas niet mijn oma te weinig meegemaakt hoe ze echt was. Ze heeft een aantal hersenbloedingen gehad waardoor haar spraak was aangetast. Ze hadden wel altijd nieuwjaarsrolletjes maar volgens mij kocht zij die toen ik jong was dat het te veel was voor haar om zelf te maken | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 18:23 |
Van kwart over 3 tot half 6 aan het bakken geweest Deze pollepel heeft mijn man afgezaagd. Cloer 261 ready to go: 1 juslepel beslag per keer: En ik weet niet of jullie het redden om 3 uur achter elkaar te gaan staan maar dat lukt mij niet, dus ik heb de hele boel op tafel gezet (snijplank als bescherming tegen de hitte): Afkoelen op bakpapier (ruimte ertussen, anders worden ze zompig volgens m’n moeder, makes sense): Eindresultaat - volgens mij zijn het er 60 | |
Sapstengel | zaterdag 31 december 2022 @ 18:25 |
Bedankt. Geloof direct dat zelf maken veel lekkerder is. En je bespaart ook best wat geld denk ik, want zo'n apparaat is niet heel duur. En een pakje Vegters is al 1.70 ofzo. | |
ieniminimuis | zaterdag 31 december 2022 @ 18:27 |
Wij deden thuis altijd kaneel er door ipv anijs. Met de batch van gisteren was ik uitgeschoten met de kaneel, maar vind ik niet zo erg. Morgen maak ik denk ik nog een batch maar dan met een beetje anijs, nooit gehad trouwens | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 18:29 |
De kniepertjes kosten bij de AH 1.95 en de rolletjes 24stuks 3.95 | |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 18:30 |
Ik ben aan de salontafel gaan zitten en heb de tv er bij aan gezet | |
Sapstengel | zaterdag 31 december 2022 @ 18:31 |
Ik heb al minimaal 10 pakken kniepertjes gegeten de afgelopen weken. Was ik al halverwege dat apparaat. Vond die rolletjes idd bizar duur. Maar vast lastiger om te maken. | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 18:32 |
| |
Goitske | zaterdag 31 december 2022 @ 18:34 |
Nee joh zijn makkelijk te maken. De kniepertjes maak ik van steviger deeg dus draai er balletjes van. De rolletjes is soort pannenkoeken beslag en dat doe ik in een knijpfles. Bakken en direct om een buisje of een stok heen rollen. | |
Sapstengel | zaterdag 31 december 2022 @ 18:35 |
Maar misschien machinaal lastiger. Zijn idd meer dan twee keer zo duur. Want zit ook minder gram in. Ga morgen wel zo'n Cloer bestellen, kan ik ze het hele jaar door eten. | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 18:37 |
Niet lastig hoor, wel vuurvaste vingertoppen nodig als je rolletjes gaat maken (de koek is gloeiend heet dus het rollen voelde ik wel aan de vingertoppen . Niet wachten met rollen en je kunt het lampje van de Cloer 261 vertrouwen om ze eruit te halen. | |
Nizno | zaterdag 31 december 2022 @ 18:38 |
euh neuj, machinaal gaat nog makkelijker want dan krijg je geen hete tengels maar winsten maken is makkelijker om te doen, ze hebben al tegen faillissement aangezeten of waren zelfs failliet en overgenomen ofzo... weet niet meer precies | |
Nizno | zaterdag 31 december 2022 @ 18:39 |
heb inmiddels geleerd de koek met een mes onder mn roller te drukken en aandrukken op t einde kan aan de zijkanten van de roller zodat je je tengels pas warm krijgt bij het van de roller af halen | |
Seven. | zaterdag 31 december 2022 @ 18:39 |
Als je Vegters achtige rolletjes wil qua smaak, dan moet je zoeken naar een recept zonder anijs en kaneel, en met citroenrasp. Die van Vegters zijn heel licht en veel frisser (wegens citroenrasp). Ikzelf vind er sowieso weinig smaak aan zitten, maar wel goeie structuur. | |
Vonkenboer | zaterdag 31 december 2022 @ 19:20 |
Een degelijk wafelijzer kost toch al snel ¤ 60,- Wij hebben een Cloer 285 wafelijzer, maar dat is dan ook geloof ik wel met alle toeters en bellen eraan de luxe versie Maar daar kunnen we voorlopig nog wel even een paar jaar mee vooruit. | |
Nizno | zaterdag 31 december 2022 @ 19:23 |
afgelopen al 10 pakken vegters gegeten waarvan de smaak veel minder lekker is. 10 pakken a 3 euro is al 30 euro, dus in twee jaar is het aankoopbedrag al er uit. Oke dan heb je nog wel kosten van de ingredienten maar ja je Cloer kan echt wel een jaar of 10 mee. Die van mn oma heeft het nu net begeven, die is al 7 jaar in gebruik door mn oom en daarvoor ook al wel 7 jaar door haarzelf | |
Vonkenboer | zaterdag 31 december 2022 @ 19:41 |
Wij hadden ook nog een hele oude die mijn moeder al eens van een oom en tante gekregen had. Vier jaar terug een nieuwe gekocht waar we jaren mee vooruit kunnen. Mijn moeder heeft er helaas maar twee jaar van kunnen genieten, toen kwam ze onverwacht te overlijden na een kort ziekbed. Ieder jaar met koekjes bakken denk ik toch een beetje aan haar.. | |
Nizno | zaterdag 31 december 2022 @ 20:51 |
Dat hebben wij idd ook de laatste 5 jaar... dat ze de twee jaar er voor al niet meer mee hielp maakte niet uit, dat ze nog heerlijk mee at van de rolletjes die we langs brachten maakte alles goed en niet vergeten dat alle kinderen en kleinkinderen wat extra mee namen van de baksessie om zo tussendoor weer wat aan haar te kunnen geven | |
Seven. | zondag 1 januari 2023 @ 01:09 |
Ahhh, maakt toch wel wat los, hè? | |
derLudolf | zondag 1 januari 2023 @ 01:15 |
Ingrediënten zijn ook niet gratis. 4 eieren ¤0,80 Pakje boter ¤2,20 Basterdsuiker ¤1 Bloem ¤1 | |
Goitske | zondag 1 januari 2023 @ 02:25 |
Die van mij zitten 2 eieren in, half basterd half kristal, bloem is 79 cent de kg en je hebt een half pak nodig dus 40 cent Boter 2.49 2 Eieren 0.60 Suiker 0.20 + 0.40 Bloem 0.40 Dus 4.10 op basis van de prijzen van de AH maar heb je een hele lading | |
Vonkenboer | zondag 1 januari 2023 @ 10:36 |
Ze bakte zelf nog vol op mee, ze is maar 79 geworden. Toch tamelijk wat aan de jonge kant. Ja, dat doet het. Maar dat doet de december maand zonder meer al met allerlei familie aangelegenheden en tradities. Dat is na een overlijden toch voor altijd anders. Maar ik merk dat we afdwalen van het onderwerp van dit topic. | |
Seven. | zondag 1 januari 2023 @ 14:13 |
Ik hoop in ieder geval dat mijn kleinkinderen ook ooit een Cloer aan gaan schaffen en dan op zoek gaan naar het recept, en dan een golf aan herinneringen ondergaan. | |
Elleska | zondag 1 januari 2023 @ 16:43 |
Door die herinneringen kom ik ook in dit topic terecht. Kwam er zojuist achter dat er dit jaar voor het eerst niemand bij oma knieperties/rolletjes heeft gebakken Dat was altijd iets wat ze met de kleinkinderen deed en dat stokje werd steeds overgedragen naar de jongere neefjes/nichtjes maar dit jaar dus niemand. Eens zien of ik de traditie kan doorschuiven naar bakken met de achterkleinkinderen. De oudste is 4 dat lukt met wat hulp vast al wel. | |
Goitske | zondag 1 januari 2023 @ 16:57 |
Oh dat wil prima op die leeftijd. Vooral kniepertjes met deegballetjes wil heel goed. | |
Yinny | zondag 1 januari 2023 @ 20:48 |
Ik heb de helft al weggegeven...de slagroom is alleen helaas op | |
Isabeau | zondag 1 januari 2023 @ 21:21 |
Mooie rolletjes, Yinny! De knieperties die ik vrijdag kreeg waren donker donker bruin en super dun. Ik vind zelf de kleur van jouw rolletjes het lekkerst Kleur kan dus wel een smaak hebben | |
Goitske | maandag 2 januari 2023 @ 12:28 |
Dat hele donkere is echt niet lekker | |
yvonne | maandag 2 januari 2023 @ 13:15 |
ff snel tvp | |
ieniminimuis | maandag 2 januari 2023 @ 20:17 |
Het smaakpanel heeft unaniem besloten: die met kaneel zijn lekkerder dan met anijs. *Het smaakpanel bestond uit 1 kandidaat. **Er kunnen geen rechten ontleend worden aan bovenstaande uitspraak. | |
sirdanilot | maandag 2 januari 2023 @ 20:42 |
Wij hadden gewoon die vegter rolletjes uit de supermarkt. In Zeeland eten wij dat niet maar er was een Twent vandaar. Goed te doen | |
derLudolf | maandag 2 januari 2023 @ 20:49 |
Nee, Vegter rolletjes zijn niet goed te doen. Net de laatste kniepertjes gegeten. Weer 11,5 wachten | |
Yinny | maandag 2 januari 2023 @ 20:55 |
Je kan ze toch bakken wanneer je ze wil | |
derLudolf | maandag 2 januari 2023 @ 21:15 |
Ja dat kan. Maar we lopen ook te haten als in augustus de kruidnoten weer in de winkel liggen. Tradities | |
sirdanilot | maandag 2 januari 2023 @ 22:01 |
Gewoon een zoet koekje niks mis mee Zelfgemaakte zijn vast lekkerder ik geloof je graag hoor. | |
Seven. | maandag 2 januari 2023 @ 22:26 |
Geen recept met donkere basterdsuiker kiezen. Ik ben er wel achtergekomen wat té donker is, maar nog nooit heel bewust bij stilgestaan. Zal morgen eens uit de leftovers de lichtste en de donkerste vergelijken in een smaaktest. Mijn moeders nieuwjaarsrolletjes zijn totaal mislukt trouwens, precies hetzelfde recept. Ik zag dat ze nog heel licht waren maar dat is wel raar met zo’n donker beslag. Dus mijn theorie: niet gaar. Je kon de rolletjes gewoon buigen . | |
Seven. | dinsdag 3 januari 2023 @ 11:00 |
Ik zou gewoon nu nog een grote batch maken . ‘Tja, ze moeten toch op’ | |
Seven. | dinsdag 3 januari 2023 @ 11:01 |
Smaaktest gedaan. De lichte versie is beter dan de donkere. Dus ik ben geneigd om de Cloer nog een keer aan te slingeren en nog een lading te bakken voor mijn werk om te experimenteren. | |
Seven. | dinsdag 3 januari 2023 @ 11:03 |
Wat is jouw recept met kaneel? Of is dat een staatsgeheim? | |
ieniminimuis | dinsdag 3 januari 2023 @ 20:42 |
Uhm gewoon kaneel in het beslag gooien na smaak? | |
Goitske | dinsdag 3 januari 2023 @ 20:44 |
Dat klinkt idd als niet gaar 🤣🤣🤣 | |
Goitske | dinsdag 3 januari 2023 @ 20:45 |
Bij mij zit er een dikke theelepel in dus is heel subtiel |